Monday, August 13, 2018

'Only in Malaysia yang kena rompak melolong RM18 bil dirompak..'



Guan Eng kena jual pegawai kerajaan.

Fatimah Jasmin komen di FB:

Only in Malaysia yang kena rompak melolong RM18 bil dirompak. Yang (dituduh) merompak pula buat lapuran polis kerana merompak... Adoi

Pelik-pelik Malaysia baru....
Jika yang dituduh merompak begitu yakin hjngga sendiri
buat laporan polis, bukanlah merompak.

Sepatutnya Menteri Kewangan, Lim Guan Eng segera buat laporan polis. Baru tahu, dia masih menyiasat. Eloklah jawatannya diberi jenama baru sebagai Menteri Propaganda Kewangan.

Husin syak Guan Eng tidak tahu dia dipekena penjawat awam. Dia dan Tony Pua terlalu angkuh untuk terima nasihat, mudah melenting dan asyik nak putarbelit lalu dibiar belit diri sendiri. 

Mereka hanya diamkan dengan diberi maklumat tanpa penjelasan penuh. Orang ingat dah pandai tak guna dinasihat. Otak asyik nak spin mesti terus nak main serang.

Kenyataan penjelasan dari Ketua Pengarah Kastam hampir senada dan seiring dengan kenyataan-kenyataan mantan KSP dan Menteri-Menteri yang faham.

Wow! Sah Guan Eng kena jual 
Nukilan 
MINDARAKYAT





51 comments:

Anonymous said...

ONLY I MALAYSIA. LEADER ROBBED THE PEOPLE. LEADRES EATING DURIAN "BABI KING". PEOPLE EATING BRAN

Penulis rencana Husin Lempoyang; awak tahu tak prosedur kewangan? kalau tak tahu jangan nak komen. Mereka kena tahu aliran ke mana duit itu, baru boleh repot polis, sekarang tak ada catitan langsung, camana nak repot.
hang dok diam lah kalau bodoh tentang prosedur kewangan.

Ibnu, tolong refer juruaudit sebelum siar artikel kewangan. anda seperti babi yang menyondol, walaupun artikel ini salah dari perspektif prosedur kewangan, anda siar seolah-olah rencana ini betul dan TEPAT.

Kaji dahulu sebelum siar!

Anonymous said...

manalah walaun tau semua tu tuan. semua puashati.

tp jgn cita bab lgbt...laju je depa search cr foto lgbt.

Anonymous said...

kalau walaun pandai dh tentu depa menang pru14. prk pun ke laut p.klang bawah kapal jholow

Anonymous said...

Corrections:PEMBETULAN:_ Tajuk di atas sepatutnya;

ONLY IN MALAYSIA, LEADER ROBBED THE PEOPLE, LEADERS EATING DURIAN "BABI KING", PEOPKE EATING BRAN.

T/kasih

cik siti said...

Jawab dengan hujah, bukan dengan merepek.

Anonymous said...

Perkara kekurangan dana 19 billion untuk bayar balik tax input mudah aje...wang dikatakan di rompak bermaksud kerajaan dulu telah gunakan wang dulu...

Bajet najib untuk 2018 defisit 40 billion...gst yg di kutip cukup bayar bunga hutang...nak bayar hutang tak cukup...tambah lagi kena bayar hutang 1 mdb..
nak bayar brim dan hutang kena korek tabong dana untuk bayar pulangan input tax laa...najib korek mana2 tabong yg ada wang...naikkan harga minyak tiap minggu masih tak cukup...najib takut tambah hutang lagi..

Jadi buat ape kerajaan nak repot polis?...

Kempen pru najib janji,mcm2... Naik gaji kakitangan awam dll...dari mana najib nak korek punca dana?...

Puak2 pas dan umno faham ker masalah tak cukup dana 19 billion untuk bayar balik tuntutan gst?..

Kejora Bapuk Bodo said...

Ibnu hasyim hanye pandai kutip saje dari mana2 tong sampah dan tong taik...ibnu hasyim dan puak pas bukan pandai sangat selok belok kewangan kerajaan...yg kuat putar itu jadi pilihan ibnu hasyim..

Kejora Bapuk Bodo said...

Inilah akibat pas sokong najib dan umno babi buta...kekurangan dana 19 billion sudah jadi beban kpd kerajaan PH untuk jelaskan tuntutan bayaran balik gst dari peniaga...

Bila kerajaan kata hutang menimbun puak umno kata manipulasi hutang...puak umno kuat putarbelit...

Anonymous said...

Lain kali nak komen tengok2 dulu ucapan guan di parlimen...input tax payable tu merupakan liability giv pada sykt yg claim input tax mereka.

Perkara ni jadi isu semasa guan eng bahas kastam/gov tak ada reserve nak bayar input tax claim tu disebabkan baki kutipan output gst yg cuma berbaki 1.48 billion. Then guan eng pi tuduh the shortfall ru disebabkan kerajaan dulu kaput the money.

Tapi in fact baki yg dinyatakan guan eng tu sebenarnya 148 billion instead of 1.48 billion. Jadi yg jadi isu tu ialah tuduhan salah guna kuasa oleh guan eng yg masa tu mungkin mabuk minum brandi silap tengok titik perpuluhan....

Ada paham tak 8.09? Jadi dimana masalah yg ko cakap tak cukup utk bayar input tax 19 billion tu? The money is there but misslead in making sttmnt. All you have to do is just take your damn ass and pay. Do i make myself clear?

Husaini Ayu said...

Mula2 baca tajuk posting nmpak mcm tajuk bodoh,bila dh baca rupanya dgn isinya pun bodoh skli...bila le nk cerdik gamaknya..

Anonymous said...

only in malaysia pembangkang melolong berpesta sakan gembira dgn bunga api bila kerajaan silap satu titik kecil dlm laporan.

jenayah besar semua puashati tknampak sebb terlalu besar. begitulah kecilnya mentaliti mereka ibarat satu titik pd laporan.

Anonymous said...

husin lempoyang, siapa tak kenal, ini kaki jual orang, orang jual orang lagi untung dari jual walaun onta daaaaa.......

Anonymous said...

tuan jgn hina mereka. mereka bodoh bab kewangan tp pakar dlm hal lgbt. tuan tnyala apa saja soalan lgbt mereka blh hurai dgn foto sekali.

sekali lg pembangkang gembira mnjuarai isu lgbt.

Unknown said...

Belajarlah prinsip akaun baru boleh komen tentang sistem keweangan negara atau lebih baik diam kalau tak tau punca.

Unknown said...

Belajarlah prinsip kewangan sebelum mengulas yg awak tak tau en ibnu. Jangan pamerkan ketidak cerdik akal awak kepada umum.

Husaini Ayu said...

Klu blh mmg tak nk guna pkt tu,tp mengenangkn dlm kamus mmg ada pkt tu,dn utk apa pkt tu dicipta klu tak digunakn,akhirnya dpt jgk digunakn ditmpt yg betul...

Anonymous said...

Ko yg tak paham....sekarang tabong dana untuk bayar balik input tax kpd syarikat yg bayar dulu gst tak cukup 19 billion... Sebab tu guan eng kata wang kena rompak..paham kan dulu sistem gst...

Anonymous said...

Sape kata the money is there?...sekarang money tak cukup...asalnye diumum tak cukup 18 billion...selepas pembetulan guan eng umum 19 billion shorfall....mao putar belit jugak kar?...

Anonymous said...

Betul kata cik siti seperti di atas..

cik siti said...
Jawab dengan hujah, bukan dengan merepek.
August 13, 2018 at 8:03 PM

Teruk sangat geng anti Islam dan parti Islam ini. Ya cik siti..

Kejora Bapuk Bodo said...

Maaf saya silap, jumlah bayaran balik GST diseleweng lebih besar'
13 Ogs 2018, 1:47 tengahari (Dikemaskini 13 Ogs 2018, 2:01 tengahari)

A A
Menteri Kewangan Lim Guan Eng hari ini menjelaskan bahawa kementeriannya tersilap mengumumkan jumlah kekurangan dana dalam Tabung Bayaran Balik GST yang sebelum ini didakwa diseleweng oleh kerajaan pentadbiran BN.

Bercakap di dalam Dewan Rakyat, Lim berkata jumlah kekurangan sebenar adalah lebih besar daripada yang didedahkannya sebelum ini iaitu sebanyak RM19.248 dan bukannya RM17.911 bilion.

Anonymous said...

Dah ade banyak hujjah dan fakta kat atas..tapi geng dungu yg tak paham...nak wat cam ane otak dah beku...

Anonymous said...

seko seko bro lim tembak bekas2 menteri umno bn sampai tebongkang. Betul la selama ini depa tu menteri tunggol kayu mati.

rm100 juta duit KBS KJ lesap, TAK TAU!
rm500 juta projek air rakyat sabah lesap, TAK TAU!
RM2.6 BILION lesap masuk akaun peribadi mo1, TAK TAU!
RM7.0 BILION LESAP, bayar utang 1mdb, TAK TAU!
RM8.8 BILION duit projek paip gas LESAP, TAK TAU!
RM9.0 BILION duit felda LESAP, TAK TAU!
RM18 BILION duit tuntutan balik Syarikat kena gst LESAP, TAK TAU!
RM50 BILION hutang dan bon 1mdb lesap, TAK TAU!
RM1.1 TRILION HUTANG NEGARA, TAK TAU!

Kalo menteri umno tunggol kayu TAK TAU, apa tah lagi mp2 bahalol pas penjilat berak m01 najis tuh! dungu 7 keturunan! Tapi bole ``PUASHATI`` pulak tu! ish ish ish ishhhh...... dahsyat!!!!

Anonymous said...

Ya Rabbii...masih tak paham lagi ke 8.54? Cuba baca ayat tu satu2 dan tengok ucapan guan eng di parlimen sblm ni dan tengok tang mana yg guan mntk maaf

8.08 bercakap mcm terrer benau ttg gst. Nak tanya tanya sikit ada 2 method utk bayar out put tax dan clear the input tax. Tolong terang sikit klu kamu tu betul2 faham technical gst?

Anonymous said...

Jadi sistem percukaian gst najib bebankan rakyat dan kastam...

Kastam kena buat kerja ekstra untuk pulangkan balik wang gst yg dibayar dulu oleh peniaga..

Anonymous said...

Kenape kamu tak ajak guang debat kalo kamu terrer....kenyataan guan eng 19 billion tak cukup ato lesap..yg dikatakan di rompak ato disekeweng....kalo duit masih ada dan cukup tak timbul isu ni..

Anonymous said...

Actually ada soalan lain yg nk di di tanya pada pakar gst 8.08 ttg loophole gst. Its aout kpd gov w.pun saya lebih bersetuju gst lebih efficient.

Tp sila jwb dulu soalan paling basic tu

Anonymous said...

Siasat jika Menteri Kewangan dulu tahu ada penyelewengan'

Oleh Mohd Anwar Patho Rohman
wananwar@nstp.com.my
Share

KUALA LUMPUR: Kerajaan dicadang membuat siasatan terbuka bagi menentukan sama ada bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP) terbabit dengan penyelewengan pengurusan Tabung Amanah bayaran balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata siasatan itu perlu bagi mengetahui jika anggota Kabinet terdahulu khususnya Menteri Kewangan dan Menteri Kewangan II mengetahui keputusan KSP terhadap wang daripada tabung berkenaan.

Beliau berkata, ia berikutan kegagalan kerajaan membayar balik tuntutan semula GST berjumlah RM19.4 bilion sehingga 31 Mei lalu.


Katanya, keputusan untuk menentukan berapa banyak wang dimasukkan ke dalam Tabung Amanah diputuskan oleh bekas KSP Perbendaharaan yang mengetuai satu jawatankuasa bagi membincangkan perkara terbabit.

“Kita ingin tahu sejauh mana keputusan KSP itu mendapat restu atau diketahui Menteri Kewangan II dan Menteri Kewangan yang juga bekas Perdana Menteri. Kita mahu bersikap adil dalam hal ini.

“Siasatan dalaman sedang dilakukan. Adakah Menteri Kewangan dan Menteri Kewangan II tahu (keputusan KSP)? Mereka kena tahu. Saya percaya mereka tahu.

“Selepas siasatan dalaman dilakukan, saya akan syorkan Perdana Menteri membuat siasatan terbuka yang diterajui pihak luar (bukan kerajaan) yang ada pengalaman.

“Siasatan ini jelas kerana semua direkodkan, ada jejak dokumen dan kewangan serta bayaran, tidak boleh lari. Siasatan terbuka perlu supaya rakyat tahu,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Kastam (Pindaan) 2018 di Dewan Rakyat, hari ini.

Guan Eng berkata demikian ketika menjawab celahan Tan Sri Annuar Musa (BN-UMNO Ketereh) yang bertanya sama ada berlaku penyelewengan terhadap pengurusan akaun Tabung Amanah yang dikhaskan untuk melunaskan tuntutan semula GST.

Semalam, Guan Eng mendakwa tunggakan berlaku susulan kegagalan kerajaan terdahulu memasukkan kutipan GST dalam Tabung Amanah yang dikhaskan untuk melunaskan tuntutan semula GST

Anonymous said...

ye setuju tuan...cuma utk walaun lbh suai bahasa arab...jahiiil.. nmpk islamik sikit walaupun bodoh...ioops

Anonymous said...

Actually ada soalan lain yg nk di di tanya pada pakar gst 8.08 ttg loophole gst. Its about risk kpd gov w.pun saya lebih bersetuju gst lebih efficient.

Tp sila jwb dulu soalan paling basic tu

Anonymous said...

cik siti maksudkn walaunlah satu2 dlm dunia yg perjuang islam...

Husaini Ayu said...

Cdgn tu sgt wajar utk dipertimbangkan

Anonymous said...

9.11 adekah isu ini wang tabong bayaran balik gst cukup untuk bayar tuntutan peniaga?...

Anonymous said...

HARGA RUMAH TURUN 5-10% MULAI 2019 HASIL PENGHAPUSAN GST. SST TIDAK DIKENAKAN KEATAS BAHAN2 PEMBINAAN. ALHAMDULILLAH.......

Husaini Ayu said...

Nk hujah pun bior le berbaloi,hujah le pd isu yg penting,takat silap titik tu pun nk hujah mcm nk rak haaa...itu le makan dia..

Anonymous said...

Usin..usin. Ko paham tak..pembntangan diparlimen utk mansuhkn gst. Ada isu2 kehilangan wang tak diletakkan dlm tabung amanah.

Tgh berbahas maka ada isu wang tarak. Yg tiba2 melompat buat report polis sape yg nak.

Sabor..sabor. Dh mansuh gst.ruu sst cun. Barulah kjaan buat report. Apa punya olang la..kibod warrior..pengetahuan kenegaraan hancur puak pas ni

Anonymous said...

Tiada mp bn dan pas hatta ketua pembangkang berani cabar guan eng yg cakap wang 19 billion dana bayaran balik gst telah diseleweng...alih2 ade plak yg pakar kunun berani cakap money is there..

Khairy nak repot polis untuk siasat siapa yg dah hentam duit ni...hihihihi..

Anonymous said...

9.11 kalo wang cukup kenape bayaran 19 billion tertunggak?..

Anonymous said...

memang tktau apa walaun.

isu IRI waaah desak ph mngaku berapa dpt dana dr iri.

pastu tnya pulak berapa ph belanja utk iri.

laaaa dpt duit dr iri atau belanja utk servis iri...mna satu walaun oooi.

walhal iri pun ada website.

desak ph buat apa... walaunlah pi siasat tnya iri.

tksempat walaun nk pesta happy dpt kenakn ph dgn iri... dah kantoi pas pun pernah pi kursus iri.

memalukn..elok jd lgbt la.

Anonymous said...

Persoalannye betul ato tidak wang 19 billion dari tabong gst sudah ghaib...bukan technical gst...kalo tak ghaib sila jelaskan yg bermaksud lim guan eng berbohong dlm parlimen..

Kejora Bapuk Bodo said...

Kenyataan lim guan eng berasaskan laporan odit wang 19 billion sudah ghaib...bukan pandai2 lim guan eng buat pendedahan..

Jadi pakar gst najib 9.11 dapat maklumat dari celah mana the money is still there?..

Ini pakar putar belit nak lari dari isu sebenar...sendiri bodoh mao tunjuk terrer kunun..puuii..

Anonymous said...

Owh ok sorry my mistake. I thought that the wrong said amount is 148 billion. Rupanya 148 million. Then i agree siasatan perlu dilakukan terhadap previous govt. Sorry guys my bad

Kejora Bapuk Bodo said...

Puak walaun dan cai najib hanye tahu aurat lgbt dan royalti...

Anonymous said...

U all bincang dan cakap la pasal apa2 tajuk pun walaun pemuja Lge besedia kah..kah..kah
Ini lah dikatakan taksub..guang eng ni macam tok wali pada walaun pengikut pan..pan mat sabun pakatan/Dap..nilah dulu yg dialami BN dan umno..akhir nya tumbang rasa2nya Pkatan/Dap lagi cepat dia punya taksub tahap gabaaan...

Anonymous said...

sejak pm4 smapai lani negara rugi memanjang
sebab dipimipin oleh puak penyangak
lani baru nak tunjuk warak
dah puas kebasss
macam cilako aja

Anonymous said...

Ayat orang bodoo...harapkan pas pas turut sama tumpang semangkok.

Kejora Bapuk Bodo said...

Ok ..I am sorry too...

Anonymous said...

pas adalah pejuang TANDAS UTK LGBT. itulah tema muktamar akn dtg

Anonymous said...

pas pun sama... baru laaa ni nk tunjuk sokong penyamun dn mkn dedak.. dulu elok je

Anonymous said...


duit tu dah tak ada ... lesap dah...

Persatuan Kilang sahkan sebab mereka tuntut duit mereka .. yang di bayar balik sejak beberapa bulan lalu..

Anonymous said...

Yang tidak di bayar balik ..

Maaf

Anonymous said...

Najib target bayar selepas pru..dari

naikkan harga minyak tiap minggu
Biarkan harga barang naik...kutip gst dapat lebih banyak
Tambah 60 jenis barang lagi kenakan gst...

Nasib baik ade ramai rakyat yg cedik pilih ph yg stabilkan harga minyak dan sifarkan gst...

Walaon dan cai turut sama dapat faedah tapi tak bersyukur..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails