Saturday, September 25, 2021

Pulau Batu Putih, Tun sedekah pada S'pura.. ini bukti?

 

Pulau Batu Putih Malaysia Punya Tapi Singapura Nak Tambak?

Komen Rakyat dalam blog ini

1 comment:

Anonymous said...

PM ke-7, k'jaan Malaysia kena saman isu kedaulatan Pulau Batu Puteh.

Isu Pulau Batu Putih Tun sedekah pada Singapura. Bahana bila bersekongkol dengan DAP@barua Lee Kwan Yew dan Pakatan Harapan.

Abang besar DAP adalah PAP di Singapura. Bila jadi bahan bangangan DAP bermakna pemimpin Melayu ini otomatis jadi barua Lee Kwan Yew@DAP

Warganegara Malaysia Mohd Hatta Sanuri memfailkan tuntutan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Mei, dengan menyenaraikan perdana menteri (yang tidak bernama) dan kerajaan Malaysia masing-masing sebagai defendan pertama dan kedua.

Pada akhir Mei 2018, selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU14), kerajaan PH pimpinan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad ketika itu menarik balik permohonan semakan terhadap keputusan ICJ, yang merupakan mahkamah tertinggi PBB.

Kerajaan Singapura dilaporkan "gembira" apabila Malaysia telah memberitahu ICJ pada 28 Mei tahun itu pihaknya akan menarik balik permohonan semakan itu.

Sebelum ini dilaporkan, Mohamed Apandi yang menjadi Peguam Negara dari 2015 hingga 2018, diarahkan bercuti beberapa hari selepas pentadbiran negara bertukar susulan keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang memihak Pakatan Harapan pada 9 Mei 2018.

"Masa itu saya diarah bercuti sebagai Peguam Negara," katanya kepada BH.

Pulau itu sudah hilang untuk selama -lamanya, pengkhianatan Tun Mahathir. Dia yang buat keputusan untuk menarik balik kes beberapa hari sebelum tarikh bicara di Mahkamah Antarabangsa (ICJ).

Semakan dari difailkan berdasarkan penemuan baharu Malaysia melalui tiga dokumen penting, menunjukkan bahawa pegawai tertinggi Singapura, tidak pernah menganggap ia memperoleh kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh daripada Johor.

Dua daripada dokumen itu yang hanya boleh diakses kepada awam selepas ICJ memberikan penghakimannya, juga menunjukkan pegawai Tentera Laut British mengakui perairan di pulau terbabit adalah milik Johor.

Sementara itu, Malaysia juga mendakwa peta operasi tentera laut menunjukkan sempadan wilayah Singapura tidak termasuk Pulau Batu Puteh atau dikenali sebagai Pedra Branca.

Menurut salinan writ saman yang dilihat oleh Malaysiakini, plaintif Hatta, 45, berkata tuntutan yang difailkan di mahkamah itu untuk dirinya sendiri dan 32 juta warganegara Malaysia yang lain.

Menurutnya, semua rakyat Malaysia menerima akibat tindakan secara sepihak daripada defendan menarik balik permohonan semakan ICJ tanpa terlebih dahulu membentangkan dan membincangkannya di parlimen.

Sayang seribu kali sayang. Pulau itu begitu strategik dan kita hilang pulau itu begitu sahaja. Celaka sungguh si barua Lee Kwan Yew@ DAP ini. Rakyat tidak dapat maafkan atas pengkhianatan nya.

#makinnakmatiperangaimacamcibai

Seorang guru culik &cabul 34 pelajar perempuan. Bagaimana?

 

Guru di Trenggalek yang mencabul 34 pelajar perempuan / Foto: Adhar Muttaqin / detikcom

Guru culik &cabul 34 pelajar perempuan. Bagaimana dia yakinkan mangsanya?

Trenggalek Id.- Polis menahan seorang guru/ustaz di Trenggalek yang mencabul 34 pelajar perempuan. Penganiayaan dilakukan oleh pelaku dengan alasan rumah tangga tidak harmoni.

Ketua Unit Siasatan Jenayah Polis Trenggalek AKP Arief Rizky Wicaksana berkata, suspek adalah SM (34). Suspek, yang merupakan penduduk Daerah Pule, telah melakukan tindakannya sejak tahun 2019.

Selama pemeriksaan, terungkap bahwa penyalahgunaan itu dilakukan oleh pelaku di lingkungan pusat pengajian/pesantren di situ. Arief melanjutkan, pemangsa anak-anak itu nekad melakukan penderaan seksual dengan alasan hubungannya dengan isterinya tidak harmoni.

"Pelaku dan isterinya adalah guru/ustaz di situ.. Nah, pelakunya sering pulang ke rumah pada waktu malam. Ketika pelaku mengajak isterinya melakukan hubungan seks, dia selalu ditolak," kata Arief, Jumat (9/24) 2021).

Puluhan pelajar perempuan menjadi mangsa nafsu usaz/guru itu. Semasa melakukan aksi tersebut, pelaku berpura-pura memanggil pelajar perempuan yang menjadi sasarannya. Mangsa dijemput ke tempat yang sunyi. Di lokasi itu, pelaku menyerang mangsa secara seksual.

"Jadi SM, biasanya menyampaikan ayat 'guru mesti patuh, anda tidak boleh membantah'" jelasnya.

"Dari pengakuan mangsa dan pelaku, wajar, ada 34 pelajar perempuan yang menjadi mangsa. Mangsa masih di bawah umur," katanya.

Kini pelaku penganiayaan ini ditahan di Balai Polis Trenggalek. Dia didakwa dengan Pasal 76 E Jo Pasal 82 ayat 1, paragraf 2, paragraf 4 Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 17 Tahun 2016, tentang ketentuan Perppu Nomor 1 Tahun 2016, tentang Perubahan Kedua terhadap Undang-Undang Republik Indonesia Indonesia Nomor 23 Tahun 2002, tentang Perlembagaan Perlindungan Anak.

Hukumannya adalah penjara minimum lima tahun dan maksimum 15 tahun. Juga denda maksimum Rp 5 bilion.

"Sekiranya jenayah cabul dilakukan oleh pendidik atau tenaga pengajar dan menyebabkan mangsa lebih dari satu orang jenayah ditambah satu pertiga daripada ancaman jenayah," jelasnya. (IH)

"..kami akan laksanakan undang-undang mengikut Al-Quran" -Nooruddin Turabi


Taliban di Afghanistan (Foto AP)

Kabul - Taliban kembali berkuasa di Afghanistan setelah pentadbiran sebelumnya dan tentera AS lari meninggalkan negara itu. Kembalinya pemerintahan Taliban juga akan mengembalikan sistem perundangan Islam termasuk hukum 'potong tangan'.

Dilaporkan oleh The Associated Press (AP), Jumaat (24/9), salah seorang pengasas Taliban, Mullah Nooruddin Turabi, menjelaskan mengenai hukuman mati yang dilakukan Taliban. Hukum potong tangan telah dikenakan oleh Taliban pada akhir 90-an.

Taliban pada masa lalu telah menghukum penjenayah di hadapan orang ramai di stadium. Nooruddin Turabi memberi amaran kepada dunia agar tidak mengganggu dan campur tangan.

Turabi yang berusia 60 tahun telah berkhidmat sebagai Menteri Kehakiman dan Ketua Kementerian Penyebaran Kebajikan dan Pencegahan Jenayah atau polis agama.

"Semua orang mengkritik kami mengenai hukuman di stadium, tetapi kami tidak pernah mengatakan apa-apa mengenai undang-undang dan hukuman mereka," kata Turabi di Kabul.
"Tidak ada yang dapat mengajar kami bagaimana menerapkan undang-undang. Kami akan mengikuti Islam dan kami akan melaksanakan undang-undang mengikut Al-Quran," katanya.

Turabi yang berusia 60 tahun telah berkhidmat sebagai Menteri Kehakiman dan Ketua Kementerian Penyebaran Kebajikan dan Pencegahan Jenayah atau polis agama. Pada waktu itu, dunia mengutuk hukuman ala Taliban yang berlaku di stadium sukan Kabul atau di halaman masjid Eid Gah, kadang-kadang dihadiri oleh ratusan lelaki Afghanistan.

Mata dunia tertumpu kepada Afghanistan sama ada Taliban akan mengimplementasikan semula peraturan yang telah dipraktikkan pada akhir 90-an atau tidak. Turabi menjelaskan bahawa pemimpin Taliban masih mempunyai akar dan pandangan konservatif mereka dan menyesuaikan diri dengan teknologi masakini.
(IH/AP)

Pulau Pinang masih milik Kedah?

 

BUKU ‘Kedah 1771-1821: The Search for Security and Independence’ oleh Sejarahwan, R Bonney

ALOR SETAR: Dokumen dikatakan perjanjian antara Kedah dan Pulau Pinang yang dipamer kepada umum ketika ini didakwa bukan bukti surat pajakan yang ditandatangani bersama Sultan Abdullah dan Francis Light pada 1786.

Profesor Sejarah Sosial dan Intelektual, Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam (ISTAC), Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Prof Datuk Dr Ahmad Murad Merican, berkata dokumen yang dipamerkan itu adalah sekadar cebisan surat membincangkan hal berkaitan pajakan Pulau Pinang sahaja.

Jelasnya, Sultan Abdullah dan Francis Light tidak pernah menandatangani apa-apa perjanjian atau surat pajakan berkaitan penyerahan Pulau Pinang daripada Kedah kepada Syarikat Hindia Timur Inggeris ketika itu.

"Perkara ini sudah dijelaskan 50 tahun lalu, oleh Sejarahwan, R Bonney di dalam bukunya 'Kedah 1771-1821: The Search for Security and Independence' bahawa tidak ada perjanjian pajakan, tetapi kita masih menggunakan naratif kolonial bahawa Pulau Pinang dipajak daripada Kedah.

"Dokumen perjanjian yang dipamerkan selama ini adalah tidak betul kerana itu sekadar perbincangan antara Sultan Kedah dan Francis Light sahaja, sepatutnya perkara ini dijelaskan kepada semua pihak bahawa tiada perjanjian pajakan sah dibuat antara kedua-duanya," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Difahamkan, dokumen dikatakan perjanjian pajakan daripada Kedah terbabit ada dipamerkan di Muzium Pulau Pinang selain turut disimpan pihak Arkib Negara sebagai warisan negara.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK), Dr Ibrahim Bakar, mendesak kerajaan negeri mengadakan perbincangan serius bersama Kerajaan Pusat bagi mencapai persefahaman baharu termasuk mengambil kira kadar bayaran tahunan kepada Kedah.

Katanya, pihaknya mencadangkan naratif sejarah berkaitan Pulau Pinang perlu diperbetul supaya semua pihak memahami kedudukan sebenar hubungan Kedah dan Pulau Pinang yang banyak dipesongkan.

"Berpandukan hujah pada buku 'Kedah 1771-1821: The Search for Security and Independence', kami mendapati tidak ada satu perjanjian sah antara Kedah dan mana-mana pihak berhubung pendudukan Pulau Pinang.

"Berdasarkan hujah itu juga, kami mengambil pendirian menyokong kenyataan Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor bahawa Pulau Pinang adalah hak milik Kedah yang sah sehingga kini," katanya.

Muhammad Sanusi pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selasa lalu, mengingatkan Pulau Pinang adalah negeri yang dipajak Kedah selain meminta negeri itu tidak campur tangan dalam hal berkaitan negeri ini.(BH)

Friday, September 24, 2021

Dato' Iskandar: Hak wanita &Barat yang hipokrit..

 

Hak wanita: Barat hipokrit

PADA bulan Mac 2004, Parlimen Perancis telah meluluskan undang-undang yang melarang pemakaian ‘artikel-artikel keagamaan yang berlebihan’ di sekolah-sekolah kerajaan. Di antara yang dianggap sebagai artikel keagamaan itu adalah hijab yang dipakai oleh umat Islam, kippah (kopiah nipis) yang dipakai oleh masyarakat Yahudi dan salib yang besar masyarakat Kristian. 

Walau bagaimanapun undang-undang ini dilihat sebagai memberi kesan besar kepada umat Islam kerana pemakaian hijab atau menutup aurat itu wajib kepada perempuan yang telah baligh. Justeru itu undang-undang ini telah digelar sebagai ‘the veil law’ kerana seolah-olah sasarannya adalah hijab umat Islam. 

Menurut Presiden Perancis ketika itu, Jacque Chirac, undang-undang ini adalah berdasarkan semangat Sekularisme. Satu tulisan oleh Vasiliki Fouka, pembantu profesor sains politik di Universiti Stanford, Amerika Syarikat dan Aala Abdelgadir, calon PhD Sains Politik menunjukkan larangan tahun 2004 itu telah meningkatkan persepsi mengenai diskriminasi dan merupakan halangan bagi pelajar-pelajar perempuan Muslim menamatkan persekolahan. 

Selain dari itu kertas itu mendapati pelajar-pelajar perempuan Muslim akan mengambil masa yang lebih lama untuk menamatkan persekolahan menengah mereka dan akan lebih cenderung untuk mengulang. Di kalangan mereka yang berumur 20 tahun, 7.9 peratus pelajar perempuan non-Muslim masih di sekolah menengah tetapi peratus ini lebih tinggi bagi pelajar perempuan Muslim iaitu 13.3 peratus. 

Kertas tersebut menyatakan ia adalah kesan dari larangan hijab. Satu rundingan (mediation) akan dilaksanakan untuk pelajar-pelajar yang gagal mematuhi larangan ini dan jika rundingan ini gagal, pelajar akan dibuang sekolah. Pilihan mereka selepas itu adalah meninggalkan sistem pendidikan (jika berumur lebih dari 16 tahun), meneruskan pendidikan di sekolah swasta, belajar melalui pendidikan jarak jauh atau meninggalkan Perancis. 

Pelajar-pelajar juga mengalami lebih banyak diskriminasi di sekolah dari di luar sekolah seperti di tempat-tempat awam. Walau bagaimanapun bukan sahaja pelajar-pelajar perempuan menjadi mangsa malah ibu-ibu mereka turut menjadi mangsa diskriminasi ini. Pada bulan Oktober 2019, dalam lawatan pelajar-pelajar sebuah sekolah ke sidang perhimpunan tempatan di bandaraya Dijon, seorang ibu yang memakai hijab telah turut mengiringi anak beliau. 

Namun begitu kehadirannya telah dibantah oleh seorang ahli politik berhaluan kiri yang meninggalkan sidang sebagai tanda protes. Gambar ibu yang dikenali sebagai Fatimah bersama anaknya yang menangis telah tersebar luas di negara itu. Maka timbul pula perdebatan sama ada ibu-ibu yang mengiringi anak mereka dibolehkan memakai hijab.

Tetapi kisah hijab di Perancis tidak berakhir di situ. Pada bulan Mac tahun ini Senat telah meluluskan undang-undang yang bermakna pemakaian hijab di khalayak ramai bagi perempuan 18 tahun ke bawah adalah dilarang. Larangan ini belum lagi dikuatkuasa kerana perlu disahkan oleh Perhimpunan Kebangsaan (National Assembly). Walaupun tujuan undang-undang anti-pemisahan ini (‘anti-separatism’ bill) adalah untuk mengukuhkan Sekularisme dan tidak menyebut Islam namun umat Islam akan menjadi mangsanya.

Ibtihaj Muhammad, atlet wanita AS pertama yang memakai hijab di Olimpik.

Dari Norway, Rawdah Mohamed yang baru dilantik editor Vogue Scandinavia, dengan kempen #Handsoffmyhijab

Perkembangan ini telah mencetuskan bantahan dan kecaman bukan sahaja oleh masyarakat Islam di Perancis tetapi selebriti-selebriti Antarabangsa seperti pemenang pingat gangsa Olimpik 2016, Ibtihaj Muhammad, yang merupakan atlet wanita Amerika Syarikat pertama yang memakai hijab di Olimpik dan juga model dari Norway, Rawdah Mohamed yang baru dilantik editor Vogue Scandinavia, dengan kempen #Handsoffmyhijab

Terdapat juga pertubuhan bukan-Islam yang mahu undang-undang ini dibatalkan atau dipinda kerana merupakan serangan yang serius terhadap hak asasi dan kebebasan. Apabila Taliban menawan Kabul pada 15 Ogos lepas dan menguasai Afghanistan, di antara tuntutan negara-negara Barat terhadap kerajaan baharu adalah mewujudkan kerajaan yang inklusif dan menjamin hak-hak wanita. 

Malah aset bank pusat negara itu di luar negara sebanyak 10 bilion USD dibekukan untuk memberi tekanan ke atas Taliban. Barat pula sentiasa membangkitkan isu pendidikan wanita dan menuntut Taliban memberikan hak yang sama kepada mereka. Tetapi Barat lupa kepada Perancis yang menafikan hak pelajar-pelajar perempuan Muslim bersekolah dengan ‘undang-undang hijab’ mereka. 

Larangan yang sama tidak berlaku di Amerika atau Britain, tetapi kenapa Barat tidak menekan Perancis sepertimana mereka menekan Taliban? Ternyata ia menunjukkan sikap hipokrit Barat. Malang sekali ada orang kita yang terikut-ikut melompat-lompat menurut rentak mereka.

Sekiranya ‘undang-undang hijab’ ini diluluskan, kita tidak tahu apa lagi yang akan dilaksanakan oleh Perancis yang akan memberi kesan negatif kepada umat Islam. Terdapat 5.7 juta penduduk Islam di Perancis atau sekitar 8.8 peratus. Sejarah membuktikan negara tersebut bersikap  brutal  terhadap umat Islam ketika menjajah negara-negara mereka di Afrika. 

Mereka dikenali sebagai kuasa penjajah yang zalim. Pada peperangan kemerdekaan Algeria (1954 hingga 1962), Perancis mengakui di antara 300,000 hingga 500,000 penduduk Algeria telah terkorban sementara anggaran sumber Algeria adalah sehingga 1.5 juta. Perancis akan menjadi tumpuan dunia pada tahun 2024 kerana Paris akan menjadi tuan rumah Sukan Olimpik musim panas. 

Ia merupakan peluang untuk bukan sahaja Dunia Islam tetapi dunia secara keseluruhannya memberi tekanan ke atas Perancis. Amerika dan Britain sedang melakukan perkara yang sama ke atas negara China yang akan menganjurkan Sukan Olimpik musim sejuk di Beijing tahun hadapan kerana isu penindasan umat Islam Uighur. Sama-sama kita melihat sama ada wujud solidariti di kalangan negara-negara Islam.

DATO’ ISKANDAR ABDUL SAMAD
Ketua Penyelaras
Pusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Perumahan (REACH) – HARAKAHDAILY 24/9/2021

Sumber Asal: https://www.facebook.com/100000270189106/posts/4701604279858532/

Kesaksamaan gender, DAP mahu pinda Perlembagaan. Pendapat anda?

 

Kenyataan Media DAP Wanita Selangor pada 23 September 2021

DAP Wanita Selangor merujuk kepada kenyataan Menteri Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato’ Seri Hamzah Zainuddin di dalam Parlimen pada 22hb September 2021 yang menyatakan hasrat Kerajaan Malaysia untuk meminda Perlembagaan Persekutuan untuk membenarkan bayi kelahiran ibu warganegara Malaysia mendapat kewarganegaraan.

DAP Wanita Selangor melihat bahawa penyelesaian kepada isu ini memerlukan lebih daripada suatu deklarasi mahkamah. Pada sebaliknya, suatu pindaan kepada Jadual Kedua Perlembagaan Persekutuan amat diperlukan sebagai penyelesaian jangka masa panjang.

DAP Wanita Selangor menggesa Kerajaan Malaysia untuk meminda perkataan ‘bapa’ dalam Bahagian II, Jadual Kedua, perenggan (1)(b) kepada ‘ibu bapa’. Pindaan tersebut adalah selaras dengan semangat kesamarataan yang terkandung dalam Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan.

Kami juga ingin menekankan bahawa terdapat diskriminasi ketara dalam pelaksanaan undang-undang kini yang mana juga diiktiraf oleh Mahkamah Tinggi, yang tidak selaras dengan visi ‘Keluarga Malaysia’ yang telah diumumkan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

Dengan itu, kami menggesa agar pindaan undang-undang tersebut dilaksanakan dengan kadar segera. Jika ianya dilaksanakan, DAP Wanita Selangor menyatakan komitmen untuk menyokong pindaan tersebut.

Dalam perkembangan dunia yang kini menekankan kesaksamaan gender, tiada lagi sebab munasabah untuk mempertahankan seksyen dalam Perlembagaan Persekutuan yang tidak mencerminkan prinsip tersebut. Kami berharap agar Kerajaan Malaysia akan membuat keputusan yang menunjukkan komitmen terhadap perkara ini. (Roktkini.Com)


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Merujuk kepada  Kenyataan Media DAP Wanita Selangor pada 23 September 2021 mengenai isu kewarganegaraan bayi lahir luar negara seperti di atas, nampaknya DAP menekankan dan mengorek-ngorek kembali isu kesaksamaan gender.

Kenyataan itu memberi alasan singkat, 'Dalam perkembangan dunia yang kini menekankan kesaksamaan gender', maka DAP membuat rumusan, 'tiada lagi sebab munasabah' untuk mempertahankan seksyen dalam Perlembagaan Persekutuan, yang telah wujud sejak merdeka.

Apa pendapat pengomen-pengomen atau pembaca-pembaca dari blog ini? Sesuaikan dengan realiti masyarakat Malaysia sebagai sebuah negara umat Islam di dunia?

Judi, PH betul, kurangkan. Kem.Kewangan perlu nilai kembali. -Nik Abduh.

 

22 cabutan khas adalah undur ke belakang

PAS sememangnya memandang serius isu kerajaan, melalui Kementerian Kewangan yang beberapa bulan lepas telah membenarkan syarikat nombor ramalan (judi) melaksanakan 22 cabutan khas (special draw) sepanjang 2021, sedangkan ianya telahpun berjaya dikurangkan oleh Kerajaan PH sebelum ini kepada hanya 8 kali setahun.

PAS telah menyatakan komitmennya yang tegas untuk menghapuskan semua industri dosa dan aktiviti ekonomi gelap dalam negara yang dikatakan berjumlah ratusan bilion setahun. Ia nyata bukan satu jalan yang benar, bahkan mampu merosakkan ekonomi negara dan menjauhkan negara daripada memperolehi keberkatan daripada Allah.

Justeru tindakan terdahulu Kerajaan PH yang telah mengurangkan jumlahnya sebelum ini adalah betul dan amat wajar diberi pujian dan kredit. Sewajarnya kerajaan hari ini mengekalkan keputusan tersebut, malah terus menggerakkan segala usaha yang positif dan proaktif ke arah menjauhkan rakyat daripada terus bergantung dan terjebak ke dalam aktiviti buruk tersebut. Membenarkannya semula adalah satu tindakan undur ke belakang yang pastinya ditolak oleh agama dan majoriti besar rakyat.

Adalah telah diterima umum bahawa bahaya dan kerosakan akibat aktiviti perjudian ke atas individu dan masyarakat adalah melangkaui agama dan kaum. Ia hanya memerlukan ‘political will’ daripada mana-mana parti politik dan kerajaan untuk bertindak membendungnya. Saya yakin pembaharuan politik negara yang kita idamkan bersama akan turut menyokong usaha membersihkan negara daripada aktiviti tidak sihat dalam semua sektor.

Justeru saya berharap pihak kerajaan, melalui Kementerian Kewangan dapat menilai kembali keputusan tersebut, seterusnya menarik balik kelulusannya. Ia satu tindakan terpuji dan sifar kerugian.

Saya yakin, dengan amanah besar yang diberikan kepada PAS oleh Kerajaan Malaysia hari ini untuk mengetuai Hal Ehwal Agama di Jabatan Perdana Menteri, PAS akan terus membantu Kerajaan memandu negara ke arah kejayaan yang diberkati Allah.

USTAZ NIK MOHAMAD ABDUH NIK ABDUL AZIZ – HARAKAHDAILY 24/9/2021

Sumber Asal: https://www.facebook.com/177786515581027/posts/6937361716290106/

Premis loteri tanpa lesen diserbu. Judi, bagaimana selesaikan?

 

Barangan yang dirampas termasuk wang tunai bernilai RM81,156 dalam serbuan di sebuah premis di Kulim.- Foto NSTP/Ihsan PDRM

Premis loteri awam tanpa lesen diserbu. 

ALOR SETAR: Polis menahan dua individu dan merampas beberapa peralatan yang disyaki digunakan untuk kegiatan perjudian loteri awam tanpa lesen di sebuah premis di Jalan Raya Kulim di sini, semalam.

Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat, berkata dua individu iaitu seorang lelaki dan wanita masing-masing berusia 50-an ditahan dalam serbuan itu dan polis turut merampas wang tunai sebanyak RM81,156.

Beliau berkata, serbuan dilakukan jam 7.40 malam oleh sepasukan anggota polis dari Bahagian Siasatan Jenayah (IPD) Kulim, berdasarkan maklumat yang diterima.

"Hasil siasatan mendapati premis terbabit digunakan sebagai pusat pengiraan (counting centre) perjudian loteri awam tanpa lesen.

"Kedua-dua suspek yang ditangkap disiasat mengikut Seksyen 4A(a) Akta Rumah Judi Terbuka 1953," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Kamarul Zaman berkata, siasatan lanjut sedang dilakukan bagi meneliti modus operandi sindiket terbabit dalam menjalankan aktiviti penjualan loteri awam tanpa lesen.

Beliau berkata, pihaknya percaya kegiatan itu masih baru dilakukan. (BH)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Pelik. Di Malaysia agak ganjil. Ada premis loteri (judi) awam tanpa lesen yang diserbu, ertinya dilarang, disebut juga 'haram'. Ada premis yang tidak haram, seperti premis 4 nombor ekor. Ada tempat main judi besar (kasino), terang-terang di Genting Highland, bahkan dilindungi kerajaan pula, itu boleh. Cuma tidak ditulis 'Ini premis judi halal', seperti restoran halal. 

Bagaimanapun, yang dikategorikan judi itu tetap menzalimi rakyat. Jadi bagaimana nak selesaikan? Mudah saja, dalam PRU 15 akan datang undilah parti Islam dan parti yang menyokong dilaksanakan sistem perundangan Islam di Malaysia. Bukan parti yang anti Islam. DAP?

Jahannam S'pura! -Komen Rakyat..

 

Komen Rakyat dalam blog ini.

1 comment:

Anonymous said...

Politik hipokrasi Singapura jadi contoh dan ikutan pembangkang di Malaysia.

Pada walaun dan barua yang berkiblatkan parti DAP@PAP di Singapura. Bukti artikel di link di bawah ini menunjukkan betapa kronik nya amalan nepotisma dan kroni keluarga Lee Kwan Yew dalam politik Singapura.

Meritokrasi bodoh Lee Kwan Yew lah yang walaun kat sini terkinja kinja bodoh meng agong agongkan politik Singapura..Puii..!!

Yg pelik ada Melayu ultra pun boleh berubah jadi barua DAP@PAP Lee Kwan Yew di Malaysia.

Link kat bawah ni hahh..!! siap dengan charta hubungkait dan gambar gambar hubungan keluarga Lee Kwan Yew sesama sendiri untuk menguasai Singapura mengunakan neraca nepotisma dan kroni.

Yang peliknya walaun di Malaysia pun turut terkinja kinja kagum dengan politik Singapura... punya bodohh puiiii..!!

https://jesscscott.wordpress.com/2015/08/30/royal-bloodline/

Bukti dan fakta di bawah ini juga menunjukkan betapa kronik double standard PM Lee Hsien Loong ingin membayar dirinya dan menterinya beberapa kali lebih banyak daripada apa yang mereka perlukan untuk kos sara hidup di Singapura, sementara mahu rakyat Singapura mengurangkan perbelanjaan mereka.

Politik Hipokrasi adalah Kekuatan Nepotisme di Singapura.

Link kat bawah ni haahh sial..! Ada charta dan gambar hubung kait sesama keluarga Lee Kwan Yew.

https://jesscscott.wordpress.com/2015/08/31/siblings/

Orang bodoh saja menyatakan Singapura amalkan meritokrasi... Pada bangsa Melayu dan India warga Singapura fikir fikirkan lah. Politik persepsi yg menghayalkan barua dan walaun di negara ini selama ini.

Bukak biji mata kelian besar besar dan saksikan link kat bawan ini jadi saksi betapa kronik hipokritnya politik Lee Kwan Yew abang besar DAP itu..!!

https://jesscscott.wordpress.com/tag/family-tree/

Orang bodoh saja yang berkiblatkan pada politik Singapura. Lupakan Singapura tinggalkan Singapura... duri dalam daging bila berbaik dengan Singapura.

Lihat lah fakta di atas bagaimana rangkaian keluarga Lee Kwan Yew menguasai Singapura.

Pada barua dan walaun sekelian bukak biji mata lebar lebar dan buka segala bijik buah tubuh badan tuan puan sekelian kamu boleh mengukur dan nilaikan sendiri apakah struktur politik pemerintahan Singapura berdasarkan meritokrasi atau nepotisme / klan dan kekeluargaan...!?

Masa Malaysia eratkan hubungan budaya dan ekonomi antara bangsa serumpun Malaysia Indonesia lebih menguntungkan kedua bangsa serumpun.

Tinggalkan Singapura keseorangan pedulikan dan lupakan Singapura mari pereratkan lagi hubungan Malaysia dan Indonesia saudara serumpun kita.

#jahanamSingapura

Kalau Guan Eng perasuah DAP akan bungkus?

 

Kontraktor projek terowong jumpa Guan Eng beberapa kali di pejabat KM

KUALA LUMPUR: Bekas setiausaha sulit Lim Guan Eng hari ini memberitahu Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa kurang daripada lima perjumpaan telah diadakan di antara bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu dan pemilik syarikat Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd (CZBUCG), Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli.

Farida Hani Yacob, 47, yang bertugas sebagai Setiausaha Sulit Lim bermula 2009 sehingga 2018 berkata, pertemuan Lim dan Zarul Ahmad melibatkan projek terowong dasar laut di negeri itu sering diadakan di Pejabat Ketua Menteri di Bangunan Komtar.

“Saya mula mengenali Zarul Ahmad sebagai pemilik CZBUCG sejak media mula melaporkan tentang projek terowong di Pulau Pinang,” kata saksi itu ketika membacakan pernyataan saksinya pada perbicaraan kes rasuah bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang berdepan empat pertuduhan membabitkan pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di negeri itu bernilai RM6.3 bilion.

Berhubung dengan susunan proses perjumpaan dan temu janji Zarul Ahmad dengan Lim, saksi pendakwaan keenam itu berkata Zarul Ahmad akan menghubunginya bagi mendapatkan tarikh berkenaan.

“Saya akan mendapatkan persetujuan Ketua Menteri (Lim) terlebih dahulu dan akan memaklumkan semula kepada Zarul Ahmad mengenai butir-butir temu janji. Seingat saya, pertemuan yang saya susun melibatkan temu janji antara Lim dan Zarul Ahmad adalah kurang daripada lima kali,” katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Farida Hani juga berkata beliau tidak pernah hadir bersama ketika perjumpaan di antara Lim dan Zarul Ahmad dan tidak tahu apa yang dibincangkan dalam pertemuan itu.

“Saya juga tidak pasti sama ada Zarul Ahmad pernah membawa apa-apa bungkusan, sampul surat atau kotak bersamanya ketika berjumpa Lim. Sekiranya Zarul Ahmad datang ke pejabat Ketua Menteri, beliau akan terus ke bilik mesyuarat atau bilik VIP tanpa melalui bilik saya,” kata saksi itu.

Sementara itu, Pengurus Besar WCT Construction Sdn Bhd, Ooi Bok Thian, 49, berkata walaupun syarikatnya mempunyai pengalaman dalam projek pembinaan terowong dasar laut, namun markah penilaian teknikal dan kewangan yang syarikatnya peroleh bagi projek berkenaan hanyalah sebanyak 59 markah.

Sebaliknya, Ooi berkata syarikat CZBUCG mendapat markah tertinggi sebanyak 93 bagi keseluruhan penilaian teknikal dan kewangan bagi projek pembinaan jalan utama dan terowong dasar laut di Pulau Pinang.

“Markah kedua tertinggi adalah China State Construction Engineering Corporation Ltd & VST Cemerlang Sdn Bhd iaitu sebanyak 77,” katanya.

Saksi pendakwaan ketujuh itu berkata WCT telah menjalankan usaha sama dengan Daewoo Joint Ventures kerana syarikat itu terbabit dalam projek mega pembinaan terowong dasar laut di Korea Selatan.

Mengikut pertuduhan pindaan pertama, Lim, didakwa menggunakan kedudukan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menerima wang rasuah RM3.3 juta sebagai tindakan membantu syarikat milik Zarul Ahmad mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702.

Lim dituduh melakukan kesalahan tersebut di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, Komtar, George Town, antara Januari 2011 dan Ogos 2017.

Dalam pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa meminta suapan daripada Zarul Ahmad sebanyak 10 peratus daripada keuntungan yang akan diperoleh oleh syarikat itu sebagai penghargaan mendapatkan projek tersebut.

Kesalahan itu didakwa dilakukan berhampiran The Garden Hotels, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, Kuala Lumpur, pada Mac 2011.

Lim yang juga Setiausaha Agung DAP, turut berdepan dengan dua tuduhan menyebabkan dua plot tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut itu.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Pejabat Tanah dan Galian Pulau Pinang, Tingkat 21, Komtar pada 17 Feb 2015 dan 22 Mac 2017.

Perbicaraan di hadapan Hakim Azura Alwi bersambung esok. – BERNAMA

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kalau terbukti Guan Eng diserlahkan sebagai perasuah, adakah parti DAP akan bungkus? Kekuatan DAP ada pada setiausahanya.. Dan sekarang pun DAP sudah tercalar dan pengaruhnya sudah mulai merosot menjunam.. Pembela-pembela anti rasuah yang ramai sebelumnya  sudah tiada. 

Lebel rasuah sudah lekat pada pimpian tertinggi DAP. Kebas dari sebesar kes terowong hingga sekecilnya lot banglo? PRU 15 mendatang akan membuktinya..

Peluang jadi usahawan ternak siput..

Thursday, September 23, 2021

Dato' Iskandar, berkreatif tentang ubat gigi tanpa kotak..

 

Ubat gigi tanpa kotak?

SETIAP tahun pertubuhan-pertubuhan dan persatuan-persatuan yang berdaftar dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia diwajibkan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan mereka. Di antara keperluan pada mesyuarat agung adalah membentangkan laporan kegiatan tahunan dan laporan kewangan. 

Bagi pertubuhan yang memiliki cawangan-cawangan, laporan mereka juga turut dibentangkan atau dilaporkan. Jika di peringkat Kebangsaan atau pusat perlu disertakan laporan negeri-negeri. Sudah tentu bagi organisasi yang besar, program tahunan seperti ini akan melibatkan beribu-ribu orang perwakilan.

Bagi Parti Islam Se-Malaysia (PAS), lazimnya hampir 2,000 perwakilan akan terlibat bagi Muktamar di peringkat Pusat. Jika setiap perwakilan dibekalkan dengan laporan-laporan tersebut dan beratnya adalah 1 kg maka sebanyak 2,000 kg kertas yang akan diedar kepada para perwakilan. Ini tidak termasuk buku-buku cenderamata dan risalah-risalah yang lain. Tetapi di manakah perginya laporan-laporan tersebut selepas Muktamar? 

Mungkin ada yang disimpan untuk rujukan di masa akan datang tetapi ada yang sekadar disimpan dan dilupakan. Atau ada yang dibuang begitu sahaja. Ini bermakna kertas-kertas seberat 2 kereta Perodua MyVi terpaksa dilupuskan setiap kali Muktamar PAS diadakan. Perkara yang sama mungkin berlaku kepada parti-parti politik atau pertubuhan-pertubuhan yang lain.

Walau bagaimanapun terdapat penyelesaian yang dapat mengatasi masalah ini dan yang lebih mesra alam. Kenapa tidak dibekalkan laporan-laporan di dalam bentuk ‘softcopy’ yang boleh dimuat turun kepada telefon para perwakilan? 

Mungkin hanya dokumen yang penting sahaja yang dicetak dan diedar. Hari ini hampir setiap orang memiliki telefon pintar dan ini dapat menjimatkan jumlah kertas yang digunakan. Bukan sahaja ia dapat menjimatkan kos tetapi ia dapat mengurangkan sisa pepejal yang terjana. Pertama kali saya menjadi perwakilan Muktamar PAS adalah pada tahun 1993 dan laporan-laporan sejak itu jarang atau tidak pernah saya rujuk. Ia hanya memakan ruang di rumah saya dan menunggu masa untuk dilupuskan.

Perkara yang sama boleh diamalkan di peringkat negeri-negeri atau di peringkat-peringkat lain. Notis-notis mesyuarat dan minit-minit mesyuarat juga telah mulai tidak dicetak lagi tetapi dihantar secara di atas talian. Amalan ini mula menjadi kebiasaan ketika pandemik COVID-19 di mana pertemuan dan mesyuarat di atas talian menjadi sebahagian norma baharu. Di dalam sektor swasta, bank-bank dan syarikat-syarikat kad kredit juga tidak lagi menghantar penyata tetapi pelanggan boleh menyemaknya secara di atas talian.

Hari ini kita perlu sentiasa proaktif memikirkan cara untuk mengurangkan sisa pepejal yang dihasilkan. Sisa yang dijana jika tidak diasingkan dan dikitar semula akan dihantar ke tapak pelupusan sampah. Tapak-tapak ini pula memiliki jangka hayatnya yang tersendiri. 

Apabila ia penuh, tapak yang baharu perlu dicari. Walaupun terdapat inisiatif baharu untuk menjana tenaga dari sisa melalui projek ‘Waste-To-Energy’ (WTE) seperti yang akan dilaksanakan di Selangor namun begitu pengurangan sisa terutamanya sisa domestik tidak boleh diabaikan.

Kadang-kala kita tidak sedar terdapat banyak perkara-perkara di sekeliling kita yang merupakan penyebab kepada peningkatan sisa buangan. Terdapat kotak atau pembalut untuk produk-produk kegunaan harian yang tidak mempunyai apa-apa fungsi kecuali sebagai tarikan kepada pengguna. Ianya akan dibuang sebaik sahaja kita tiba di rumah. Di satu masa dahulu ada produk coklat yang dibalut 3 lapis mungkin supaya kelihatan eksklusif. Di luar sekali adalah kertas pembalut berwarna-warni. Lapisan kedua juga adalah kertas dan lapisan terakhir adalah kertas timah. Tetapi hari ini produk tersebut hanya dibungkus dengan satu lapis sahaja.

Satu lagi kotak yang mungkin fungsinya boleh dipertikaikan adalah ubat gigi. Tiub ubat gigi dijual di dalam kotak tetapi kita akan membuang kotak tersebut apabila hendak menggunakannya. Walaupun kotak ini kelihatan tidak penting kerana hanya lebih kurang 3 gm setiap satu tetapi satu anggaran yang dibuat di India menunjukkan 20,460 tan sisa setahun terhasil dari penggunaan ubat gigi di negara tersebut. Mungkin kerana itu, di sebuah negara Eropah, Iceland, 90 peratus dari ubat gigi yang dijual adalah tanpa kotak.

Kebanyakan dari kita akan mengambil mudah akan isu-isu seperti ini kerana ia bukan satu isu sensasi yang akan dipolitikkan. Ramai yang tidak sedar akan kesannya kepada alam sekitar dan juga yang paling penting kesannya kepada kita semua. Ketika di dalam kerajaan saya kerap menekankan betapa penting kita membawa bekas sendiri apabila membeli makanan dan tidak menggunakan bekas ‘polystyrene’. Ramai yang mungkin menganggap perkara ini tidak penting. Tetapi ramai yang mula sedar apabila mendapati longkang di taman perumahan mereka tersumbat dan apabila dianjurkan gotong-royong untuk membersihkannya mendapati ia dipenuhi dengan bekas-bekas ‘polystyrene’, beg-beg plastik dan penyedut minuman (straw).

DATO’ ISKANDAR ABDUL SAMAD
Ketua Penyelaras
Pusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Perumahan (REACH) – HARAKAHDAILY 21/9/2021

Sumber Asal: https://www.facebook.com/100000270189106/posts/4693660167319610/189106/posts/4693660167319610/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails