Saturday, December 04, 2010

Takziah Kpd Penarik Beca. Sahabat Lamaku


Takziah atas pemergiaan Sadiq 16 tahun, anak penulis Penarik Beca, Abu Bakar Haq atau Abu Bakar Rashid kerana sakit jantung maghrib tadi (4/12/2010).

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau dan kami mendoakan kesabaran atas dugaan ini kepada keluarga Pak Bakar.

Mudah-mudahan kita menjadi insan yang bertakwa dan beriman serta selamat di dunia dan selamat di akhirat.

dari sahabat lama..
Ibnu Hasyim
YOGYAKARTA

Teroris Asal Medan Tiba Di Jakarta
KEMASKINI TANGERANG - Pelaku teror Fadli Sadama yang dibawa dari Malaysia tiba di bandara Soekarno Hatta, Tanggerang, Sabtu pukul 17.30 WIB dengan menggunakan pesawat MH 723 yang berangkat pukul 16.00 WIB dari Kuala Lumpur.

"Fadli langsung digiring ke rumah tahanan Mako Brimob," terang Kepala Bidang Perangan Umum Mebes Polri Boy Rafli Amar, malam ini.

Fadli ditangkap pada Oktober 2010 oleh Special Branch Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang merupakan unit khusus menangani masalah teror, keamanan dalam negeri yang berintensitas tinggi di Malaysia.

Penangkapan tersebut merupakan hasil kerja sama Polri dengan PDRM. Saat ditangkap Fadli membawa dua pucuk senjata api berupa pistol.

Pada pengembangannya pistol itu akan dibawa ke Indonesia yang dibeli dari Malaysia.

Fadli baru bebas dari tahanan di penjara Tanjung Gusta, Medan pada bulan Juli 2010, karena kasus perampokan Bank Lippo Medan tahun 2003.

Kemudian hasil rampokannya untuk mendanai bom JW Marriot I tahun 2003 oleh kelompok yang dipimpin oleh Azhari dan Noordin M Top.

Fadli akan dijerat atas sejumlah kasus pidana termasuk keterlibatannya pada perencanaan kasus perampokan Bank CIMB Niaga Medan pada 18 Agustus 2010.

Aksi perampokan di Bank CIMB Niaga, Medan itu, diduga dilakukan lebih dari 10 orang dan kawanan rampok menewaskan seorang petugas satpam bank dan seorang anggota Brimob yang sedang bertugas.

MEDAN Saturday, 04 December 2010
: Penangkapan Fadli Sadama Oktober silam oleh polisi Diraja Malaysia di Johor, Malaysia, akhirnya dapat diekstradisi ke Indonesia. Fadli Sadama tiba sore ini di Bandara Internasional Soekarno Hatta sekira pukul 17.00 Wib.

Kepala Badan Nasional Penanggulangan Teroris, Petrus Golosse, menyatakan tadi sore, pihaknya telah berkoordinasi dengan polisi Diraja Malaysia hingga akhirnya dapat membawa Fadli Sadama ke Jakarta.

Fadli merupakan pelaku sejumlah aksi terorisme di sejumlah wilayah di Indonesia. Ia sempat diseret dalam aksi terorisme peledakan hotel JW Marriot tahun 2003. Ia juga sempat terlibat dalam rencana perampokan Bank di Aceh tahun 2008. Terakhir ia ikut dalam perampokan bersenjata di Bank CIMB Niaga cabang Medan, Sumatera Utara tahun ini.

Sebelumnya, Kepala Polisi Nasional Malaysia, Ismail Omar, mengatakan penangkapan itu salah satu dari sejumlah tersangka baru-baru ini menunjukkan keberhasilan kerjasama antar kedua negara.

"Terorisme 'berhasil dikendalikan' di kawasan ini," kata Ismail, tadi malam, seraya menyebutkan penangkapan Fadli Sadama bukan berarti adanya satu unsur teror baru.

Dia mengatakan, Fadli berada ditahanan sesuai dengan UU Keamanan Dalam Negeri (ISA), yang memungkinkan penahanan tak terbatas tanpa peradilan terhadap orang yang dianggap mengancam keamanan. Fadli akan dideportasi secepat mungkin.

Ismail tidak memberikan rincian lebih lanjut. Sebelumnya, Fadil (27) ditangkap 13 Oktober di atas sebuah bus dalam perjalanan ke negara bagian Johor. Dalam razia di atas bus itu dia kedapatan memiliki dua pucuk pistol.

Fadli diduga berencana untuk menyerang satu penjara di Indonesia di mana ditahan seorang terdakwa teroris. Fadli juga diduga terlibat dalam perampokan bank di Sumatera.

Sejak awal tahun ini, Malaysia telah menangkap beberapa orang yang diduga ada hubungan dengan militan di Indonesia. Selama dasawarsa, lebih dari 100 militan telah ditangkap di Malaysia tanpa diadili. Sebagian besar telah dibebaskan setelah diduga mengutuk gerakan ekstrim.

Sadama diyakini terlibat dengan sebuah kelompok tersangka pembunuhan seorang petugas polisi dalam satu perampokan bank yang spektakuler di kota Indonesia, Medan, pada Agustus. Tindakan itu diyakini bertujuan untuk mengumpulkan dana bagi serangan-serangan teroris.

Kelompok itu juga dikaitkan dengan kelompok garis keras yang ditemukan berlatih di provinsi Aceh, Sumatera Utara, Februari lalu, yang mengakibatkan pembunuhan dan penahanan sejumlah tersangka.

Perampokan telah menjadi sumber dana bagi gerilyawan Islam garis keras di Indonesia, yang telah diguncang oleh beberapa serangan teroris yang mematikan termasuk Pemboman Bali pada 2002 yang menewaskan 202 orang, terutama turis Barat.

Gembong utama teroris adalah Noordin M Top seorang warga Malaysia yang membuat kekacauan di Indonesia dan terlibat berbagai tindakan teroris telah tewas ditembak dalam suatu operasi keamanan. (WASPADA ONLINE)

Melayu Hanya Hamba...


Dr Mohd Zuhdi Marzuk

Dis 4, 10: Kehambaan Melayu dan ketuanan Allah

SEHARI dua ini sibuk dibicarakan perihal Ketuanan Melayu ekoran kenyataan Datuk Seri Dr Wan Azizah tentang hasrat PKR menghapuskan ketuanan tersebut. Isu ini sangat berkait rapat dengan permasalahan perkauman yang masih belum selesai bahkan menjadi nadi bagi parti politik perkauman seperti Umno.

Prinsip ajaran Islam begitu jelas, bahawa seluruh manusia ini adalah hamba Allah yang diberi amanah untuk memikul tugas Khalifah di atas muka bumi. Berdasarkan prinsip tersebut para pencinta Islam berebut-rebut untuk menjadi hamba Allah bukannya berlagak tuan kepada mana-mana makhluk di dalam alam semesta ini.

Dalam surah al-Isra', Allah memanggil makhluk yang paling dikasihinya Nabi Muhammad SAW dengan gelaran hambaNya. Demikian juga, ketika Tawus al-Yamani menghadap Hisham bin Abdul Malik beliau hanya memanggil nama "Ya! Hisham", bukannya dengan gelarannya sebagai pemerintah agung atau ketua kerajaan.

Hisham yang begitu marah lalu bertanya kepada Tawus, mengapa beliau tidak memanggilnya dengan gelaran itu? Lalu Tawus menyatakan bahawa Allah memanggil mereka yang dikasihinya seperti yang termaktub dalam al-Quran dengan nama masing-masing seperti Dawud a.s. dan Isa a.s, malah menyebut dengan gelaran hamba seperti dalam surah al-Isra' tersebut.

Berebut-rebut menjadi hamba

Sebaliknya Dia memanggil golongan yang dimurkainya dengan gelaran. Dengan sebab itu, seharusnya kita berebut-rebut menjadi hamba kepada Allah. Namun demikian manusia sangat gemar meninggi-niggikan kedudukan mereka menjadi tuan kepada yang lain. Semasa zaman feudal sama ada di Eropah dan sebahagian dunia yang lain, kuasa mutlak terletak kepada seseorang individu, manakala jiwa memperhambakan diri seharusnya ada pada setiap rakyat.

Lalu tercetusnya Revolusi Perancis yang membebaskan jiwa manusia di Eropah dari kehambaan, yang melihat semua manusia adalah mempunyai hak dan suara yang sama. Malangnya manusia yang telah bebas dari jiwa kehambaan ini kemudiannya memperhambakan manusia di bahagian dunia yang lain atas nama 'tanggungjawab manusia berkulit putih'. Kemudian mereka memperhambakan manusia bukan berkulit putih. Berikutan itu, manusia bukan berkulit putih berjuang pula untuk menuntut hak dan suara mereka sebagai seorang menusia.

Antara kejayaan golongan ini yang terakhir, ialah di Afrika Selatan dengan menghapuskan Dasar Apartheid. Dalam dasar ini mereka yang bukan berkulit putih dianggap lebih rendah dan mendapat layanan kelas kedua dalam negara. Dasar ini telah berjaya dihapuskan pada tahun 1994 melalui perjuangan yang begitu lama diketuai oleh Nelson Mandela. Semua pihak mengutuk dasar Apartheid ini termasuklah mereka yang bergantung kepada politik rasisme seperti Umno, seolah-olah mereka tidak menyedari mereka memperlakukan perkara yang hampir sama semasa di tampuk kuasa.

Setelah masyarakat global menyedari sepatutnya tiada segolongan kecil manusia yang menjadi tuan lalu memperhambakan segolongan besar manusia yang lain, tiba-tiba masyarakat manusia yang sedar ini pula bertindak mencabuli hak-hak makhluk Allah yang lain. Masyarakat manusia telah menjadikan haiwan sebagai bahan-bahan mentah atas nama kemajuan sektor penternakan. Haiwan-haiwan yang diternak ini dinafikan hak mereka untuk bervariasi (kepelbagaian) melalui teknik-teknik reproduksi moden yang melahirkan haiwan yang mempunyai hanya ciri-ciri yang dikehendaki.

Animal Right

Haiwan-haiwan ini juga dinafikan daripada tabiat semulajadi mereka seperti bersosial dan mendiami habitat yang sesuai. Hak dan suara haiwan-haiwan ini kemudiannya diperjuangkan oleh sekumpulan manusia yang menggelarkan kumpulan mereka dengan Animal Right. Kemudian datang pula sekumpulan manusia yang menyatakan bahawa perjuangan kumpulan Animal Right ini sempit kerana hanya memperjuangkan hak dan suara komponen-komponen alam yang hidup (living being), sedangkan melupai hak dan suara komponen-komponen alam yang tidak hidup.

Mereka ini berinspirasikan Aldo Leopold yang telah menulis pandangannya dalam "The Land Ethics". Menurut Leopold, semasa zaman Greek silam, Oddeyseus menganggap hamba itu bukan manusia sebaliknya harta, sedangkan hari ini masyarakat manusia telah memberi hak manusia kepada sesiapa yang berbiologikan manusia. Lalu Leopold menyatakan, kita seharusnya memanjang perkara yang sama kepada seluruh komponen alam yang hidup atau bukan hidup, yang sebelum ini manusia menganggapnya juga sebagai harta.

Demikianlah manusia, dengan naluri kemanusiaannya menuntut hak dan suara masing-masing. Bagi menusia yang sempit kemanusiaannya dan tinggi kepentingan dirinya, menuntut hak dan suara itu bagi sekumpulan yang sempit seperti pejuang Ketuanan Melayu. Bagi menusia yang luas kemanusiaanya dan tinggi toleransinya, menuntut hak dan suara untuk sekumpulan yang lebih besar malah merangkumi hak dan suara bagi komponen bukan manusia seperti pejuang Animal Right dan Deep Ecology.

Bagi manusia yang sederhana kemanusiaannya dan di peringkat pertengahan kepentingan diri dan toleransinya, menuntut hak itu bagi sekumpulan yang sederhana seperti pejuang hak asasi manusia. Masing-masing mentakrifkan hak dan suara itu mengikut takrifan masing-masing. Golongan feudal mentakrifkan hak dan suara itu mengikut takrifan feudalisme mereka. Golongan kulit putih mentakrifkan hak dan suara itu mengikut rasisme mereka.

Golongan pejuang hak asasi manusia mentakrifkan hak dan suara itu mengikut takrifan humanisme mereka. Golongan Individualisme mentakrifkan hak dan suara itu mengikut takrifan Libertarianisme mereka. Golongan Animal Right dan Deep Ecology mentakrifkan hak dan suara itu mengikut takrifan environmentalism mereka.

Kita semuannya hamba

Mereka semua lupa bahawa Tuhan bukan mereka yang menciptakan alam semesta ini. Mereka tidak berhak menentukan hak siapa yang mesti lebih dan hak siapa yang mesti kurang, atau suara siapa yang didahulukan dan suara siapa yang dikemudiankan. Bukankah yang berhak menentukan hak siapa yang lebih dan suara siapa yang didahulukan adalah Tuhan yang Maha Adil. Tuhan yang Maha Adil itulah menentukan siapa yang berhak dan siapa yang tidak berhak, atau siapa yang didahulukan suaranya dan siapa yang dikemudiankan suaranya.

Tuhan yang Maha Adil itu bebas dari pergantungan kepada makhluknya, justeru ketentuannya adalah semata-mata atas sifatNya yang Maha Adil. Allah yang Maha Adil itulah Tuan seluruh makhluk, manakala kita ini semuanya adalah hamba. Bagi mengetahui siapakah yang berhak dan suara siapakan yang didahulukan, maka Tuhan yang Maha Adil itu menurunkan wahyuNya dan mengutuskan pesuruhNya.

Melalui wahyu dan pesuruhNya itu kita mengetahui adakalanya pemimpin lebih berhak, adakalanya rakyat lebih berhak, adakalanya satu kaum lebih berhak, adakalanya manusia lebih berhak, adakalanya haiwan lebih berhak dan adakalanya komponen alam yang tidak hidup lebih berhak. Melalui wahyu dan pesuruhNya juga kita mengetahui adakalanya suara pemerintah didahulukan, adakala suara rakyat didahulukan, adakalanya suara sesuatu kaum didahulukan, adakalanya suara manusia didahulukan, adakalanya suara haiwan didahulukan dan adakalanya suara komponen alam yang tidak hidup didahulukan.

Semua perkara tentang yang berhak dan tidak berhak, atau yang mempunyai suara dan tidak mempunyai suara ini termaktub secara terang dan panjang dalam ajaran Islam. Pada pandangan saya inilah konsep sebenar Ketuanan Islam iaitu ketuanan Allah secara mutlak ke atas hamba-hambaNya. (diangkat dari Malaysiakini.com)

Harga Minyak Naik Tidak Wajar -FOMCA

hamdan adnan 170805
KL 4 DIS 10: Penasihat Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (FOMCA), Prof Datuk Hamdan Adnan menyifatkan kenaikan harga minyak RON95 adalah tidak wajar kerana minyak merupakan nadi kepada rakyat.

"Kalau gula naik, tidak apalah, tapi kalau harga minyak naik, rakyat di negara ini akan makin terdesak kerana minyak menjana pembangunan negara.

"Rakyat banyak menggunakan bahan tersebut dan pertimbangan mengenai kenaikan harga minyak adalah perlu," katanya kepada Bernama.

Kenaikan harga barang kawalan seperti minyak, diesel, gas asli cecair (LPG) dan gula kesan daripada rasionalisasi subsidi mendapat bantahn meluas daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Beliau berkata kerajaan sewajarnya mewujudkan satu mekanisme dalam mengawal harga minyak supaya golongan sasaran saja yang menikmati subsidi berkenaan. Beliau diminta mengulas mengenai kenaikan harga keempat-empat barangan itu yang diumumkan kerajaan hari ini.

Berkuatkuasa mulai esok, harga petrol RON95 dinaikkan sebanyak 0.05 sen kepada RM1.90 seliter, diesel dari RM1.75 kepada RM1.80 seliter, harga gas asli cecair (LPG) dinaikkan 0.05 sen kepada RM1.90 manakala harga gula dinaikkan sebanyak 0.20 sen menjadikan harga gula adalah RM2.10 untuk sekilo.

Pandangan Hamdan itu turut dikongsi oleh Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan yang mengulangi pendiriannya sebelum ini mengenai kenaikan harga gula dan minyak.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman berkata, pihaknya bimbang mengenai kenaikan harga semua barangan berkenaan terhadap golongan berpendapatan rendah.

"Kita bimbang dengan kenaikan ini (harga barangan) akan menjejas golongan berpendapatan rendah terutamanya yang bekerja dengan kerajaan," katanya.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub pula mempersoalkan kewajaran kerajaan menaikkan harga bahan api petrol dan diesel yang dikatakan membabitkan petrol RON 95. (AK)

Bas Untuk Wanita: Tahniah Rapid KL - Ibnu Hasyim


KL 4 DIS 10: Weblog Ibnu Hasyim antara pelbagai pihak, termasuk PAS, mengalu-alukan langkah terbaru Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn Bhd (RapidKL) memperkenalkan bas khas untuk penumpang wanita di beberapa laluan sekitar ibu negara.

Weblog Ibnu Hasyim pernah mencadangkan melalui catatan santainya pada 23 Sept 2008 di bawah tajuk 'KL/Sel Perlu Adakan Teksi, Bas & Cabin LRT Untuk ...' antaranya menyebutkan..

"1..Sebagai menghormati kaum wanita, perlu dihidupi atau dirangka semula cadangan ‘satu laluan dan kaunter pembayaran asing disediakan di pasaraya-pasaraya khas untuk perempuan’ yang pernah dicadangkan di Malaysia suatu masa dulu.

2..Perlu dikembangkan cadangan tersebut kepada keperluan diadakan perkhidmatan teksi, bas dan cabin LRT untuk wanita.

3..Kalau Kerajaan Pusat tak mahu buat, maka kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat boleh mulakan, terutamanya di Selangor.

4..Jabatan-jabatan agama perlu sedar, hal ini juga termasuk dalam lingkungan tugas mereka ‘suruh kebaikan cegah mungkar’ yang akan dipertanggungjawab di akhirat kelak.

5..Jabatan-jabatan, NGO-NGO atau badan yang membela wanita perlu sokong dan membantu cita-cita murni ini."

Sementara itu Dewan Muslimat PAS Pusat menyifatkan langkah itu tepat pada masanya dan amat sesuai dengan senario semasa di mana ramai penjawat awam dan swasta dari kalangan wanita menggunakan perkhidmatan bas untuk pergi balik ke pejabat.

Pengasingan pengangkutan mengikut gender tidak syak lagi menghindari mereka daripada sebarang kemungkinan menjadi sasaran gangguan seksual, terutama tatkala bersesakan dengan penumpang lelaki pada waktu puncak.

Difahamkan perkara itu memang menjadi antara dorongan pihak Bas RapidKL memperkenalkan bas khas itu. Menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Mohamed Hazlan Mohamed Hussain, pihaknya kerap menerima aduan daripada pengguna terutama wanita yang terpaksa berhimpit dan terdedah kepada gangguan seksual.

Justeru, katanya, perkhidmatan khas itu bertujuan memberi keselesaan dan memastikan keselamatan penumpang wanita ke destinasi masing-masing. Untuk itu, katanya, tempoh percubaan perkhidmatan itu dilaksanakan sebulan bermula Rabu. Ia melibatkan tujuh laluan yang mempunyai jumlah penumpang ramai dengan dua sesi perkhidmatan, iaitu di sebelah pagi jam 6.45 dan 7.30 manakala di sebelah petang pada jam 6 dan 6.45.

Laluan yang terbabit pada sesi pagi ialah U1 (Hab Pinggiran Batu Caves), U8 (Hab Damansara Damai), U22 (Hab Sri Nilam), U40 (Hab Terminal Kajang), U60 (Hab Puchong Utama), U80 (Hab UiTM Shah Alam) dan U81 (Hab Subang Suria). Bagi sesi petang, laluannya ialah U1 (Hab Medan Pasar), U8 (Hab Medan Pasar), U22 (Hab Jalan Hang Lekiu), U40 (Hab Pasar Seni), U60 (Hab Pasar Seni), U80 (Hab Pasar Seni) dan U81 (Hab Pasar Seni).

“Tahniah atas perkhidmatan bas Rapid KL khusus untuk wanita. Satu peningkatan yang terpuji dan akan memberi faedah yang banyak kepada kaum wanita. Teruskan usaha-usaha baik ini," demikian pula reaksi Ahli Parlimen Titiwangsa dari PAS, Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali, sepertimana dipetik Harakahdaily.

Dewan Pemuda PAS Pusat juga menyifatkan langkah itu sebagai bijak dan mesra wanita sekaligus memberi sumbangan besar kepada keselamatan dan kesejahteraan kaum hawa. "Saya percaya ia mampu mengurangkan kadar jenayah seperti jenayah seksual, ragut dan sebagainya," kata ketuanya, Nasrudin Hassan.

"Alhamdulillah, orang ramai sudah mulai sedar." Kata editornya Dr Hj Mohd Hasyim sewaktu dihubungi dar Jakarta sebentar tadi. "Ini bukan pertama kali. April lalu, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) memperkenalkan komuter khas untuk golongan wanita bagi menjamin keselamatan dan keselesaan mereka. Indonesia pula mendahului negara lain melancarkan perkhidmatan bas eksklusif untuk wanita, pada 2007.."

Menurutnya, perkara ini kalau hak buat bukan susah sangat. Sebenarnya telah diperkenalkan beberapa negara termasuk Rusia, Emiriah Arab Bersatu, Jepun, Brazil, Mexico, Iran dan India sejak awal 2007. Manakala sebuah syarikat penerbangan Jepun pada tahun sama memperkenalkan pengasingan tempat duduk wanita dan lelaki dalam pesawat-pesawatnya.

"Salah satu sebab punca keruntuhan moral remaja masa kini, ialah hasil dari tarbiah jahat penjajah yang berusaha menerapkan pergaulan bebas melalui penghapusan pengasingan antara lelaki dan wanita bukan muhrin bermula dari bangku sekolah lagi." Jelas Hj Mohd lagi. (by ASYOK KUMAR)

Lihat sebelum ini...

B/Permaisuri Agung Saman Uncle Seekers..KL, 4 Dis 10: Bekas Permaisuri Agong, Siti Aishah Abdul Rahman mengemukakan writ saman memohon injunksi terhadap Syed Abdullah Hussien Al-Attas dan bapanya, Syed Hussien Al- Attas di Mahkamah Tinggi Temerloh bagi menghalang mereka menyebar atau menerbitkan sebarang bentuk maklumat berkaitan rawatan dijalaninya sama ada dalam bentuk lisan atau bertulis dalam blog, akhbar, buku, majalah, laman web atau risalah.

Peguam beliau, T Gunaseelan dan Anthony Sebastian pada sidang media di sini semalam berkata, Mahkamah Tinggi menetapkan 22 Disember ini bagi perbicaraan kes berkenaan. Dalam pernyataan tuntutannya, Siti Aishah berkata, lebih kurang Jun lalu, beliau meminta bantuan Syed Abdullah untuk membantu merawat masalah tekanan emosi yang dialaminya selepas defendan pertama mendakwa boleh mengubati masalah seperti itu.

Dokumen writ saman yang diterima The Malaysian Insider juga menyebut baginda terganggu dengan pendedahan maklumat sulit. Saman difailkan kelmarin. Dipetik akhbar tempatan, Siti Aishah berkata, antara persetujuan di antaranya dan Syed Abdullah ialah beliau (Syed Abdullah) akan dibayar untuk perkhidmatannya dan bersetuju untuk merahsiakan segala maklumat dan komunikasi membabitkan Siti Aishah sepanjang proses rawatan berlangsung dan tidak mengeksploitasi dirinya dalam sebarang bentuk.

Pada November 2010, Syed Abdullah dalam blognya iaitu www.uncleseekers.blogspot.com mendedahkan apa yang dikatakan sebagai komunikasi antara saya dengannya ketika saya menjalani rawatan terbabit. Antara butir pendedahan itu ialah gambar yang menunjukkan saya dan defendan, gambar rumah dan keluarga saya serta perkara yang diberitahu oleh saya kepada beliau, katanya dipetik Berita Harian hari ini.

Siti Aishah berkata, sebuah akhbar tabloid pada 27 November lalu menyiarkan artikel mengenai perbualannya dan Syed Abdullah selain memaparkan gambar dirinya dengan defendan pertama dan bapanya serta ahli keluarga masing-masing. “Keratan akhbar itu mendedahkan perkara yang berkaitan dengan hubungan profesional antara saya dan Syed Abdullah sedangkan beliau mengetahui kewajipannya untuk merahsiakan segala komunikasi antara kami berdua dan segala maklumat saya yang diketahui ketika mengubati saya,” katanya.

“Syed Hussien (defendan kedua) juga mengetahui bahawa Syed Abdullah memungkiri tanggungjawabnya apabila mendedahkan semua maklumat berkenaan kepada beliau (Syed Hussien),” katanya.

Siti Aishah berkata, Syed Hussien juga memungkiri tanggungjawabnya apabila mendedahkan semua maklumat itu kepada akhbar itu manakala Syed Abdullah di dalam blognya mengugut untuk menerbitkan sebuah buku berkenaan hubungan mereka, menyebabkan beliau rasa dihina dan mengalami gangguan emosi yang teruk akibat pendedahan itu.

Sehubungan itu, Siti Aishah memohon supaya kedua-dua defendan membayar ganti rugi am, teladan dan kos lain yang ditaksirkan oleh mahkamah.

Sementara itu Gunaseelan berkata, Syed Abdullah atau lebih dikenali sebagai Uncle Seekers mendakwa dirinya sebagai pengkaji aktiviti paranormal dan berkelayakan untuk mengubati mana-mana individu yang mengalami gangguan emosi atau tekanan mental manakala defendan kedua iaitu Syed Hussein pula lebih dikenali sebagai penulis buku genre politik.

“Ini ialah kali pertama injunksi seperti ini iaitu perlanggaran maklumat sulit difailkan di Malaysia dan ia difailkan atas arahan Siti Aishah sendiri kerana kedua-dua defendan telah mendedahkan maklumat sulit yang seharusnya dirahsiakan.

“Tindakan ini dilakukan selepas pihak kami mendapati wujud unsur ugutan di dalam blog defendan pertama iaitu kenyataan beliau bahawa sebuah buku mengenai dirinya dan Siti Aishah akan diterbitkan untuk bacaan umum,” katanya.

Beliau berkata, Syed Abdullah menerima writ saman itu pada pukul 3.45 petang semalam di kediamannya di Janda Baik, Pahang manakala writ saman ke atas bapanya tidak dapat diserahkan kerana defendan kedua berada di Melaka. (The Malaysian Insider)

Lihat sebelum ini..

Friday, December 03, 2010

Kesihatan: Anda Perlu Makan Cicak Kering?,


Cicak yang akan dikorbankan Sugiyanto

SAYA ikut berburu cicak atau 'tokek' hingga ke Pulau Jawa? Tidak pernah saya fikirkan sebelum ini..

"Cak, cak. cak" bunyinya, mungkin kerana itu dipanggil cicak. Dikatakan juga kata ini merupakan sebuah onomatope. Cecak atau cicak adalah haiwan reptelia yang biasa merayap di dinding atau pohon. Cecak berwarna abu-abu, tetapi ada pula yang berwarna coklat kehitam-hitaman. Cecak biasanya berukuran sekitar 10 centimeter.

Cecak bersama dengan tokek dan sebangsanya tergolong ke dalam suku Gekkonidae. Cecak ada banyak jenisnya. Di lingkungan rumah kita saja ada sekitar tiga jenis (spesies) yang sering ditemui, yakni..

Satu: Cecak tembok (Latin Cosymbotus platyurus), yang kerap ditemui di tembok-tembok rumah dan sela-sela atap. Cecak ini bertubuh pipih lebar, berekor lebar dengan jumbai-jumbai halus di tepinya. Bila diamati di tangan, dari sisi bawah akan terlihat adanya lipatan kulit agak lebar di sisi perut dan di belakang kaki.

Dua: Cecak kayu
(Hemidactylus frenatus), yang bertubuh lebih kurus. Ekornya bulat, dengan enam deret tonjolan kulit serupa duri, yang memanjang dari pangkal ke ujung ekor. Cecak kayu lebih menyukai tinggal di pohon-pohon di halaman rumah, atau di bahagian rumah yang berkayu seperti di atap. Terkadang didapati bersama cecak tembok di dinding luar rumah dekat lampu, namun umumnya kalah bersaing dalam memperoleh makanan.

Tiga: Cecak gula
(Gehyra mutilata), bertubuh lebih kecil, dengan kepala membulat dan warna kulit transparan serupa daging. Cecak ini kerap ditemui di sekitar dapur, kamar mandi dan lemari makan, mencari butir-butir nasi atau gula yang menjadi kesukaannya. Sering pula ditemukan tenggelam di gelas kopi di rumah kita. Cecak batu (Cyrtodactylus marmoratus) dan lai-lain. Ada Cecak terbang (Draco spp.)? Sebetulnya itu bukan 'cecak' (suku Gekkonidae) melainkan termasuk suku kadal agamid (Agamidae), seperti halnya bunglon.

"Kita buru cicak kering dulu!" kata Zulkifli kawan saya itu. Kereta kami berhenti di sebuah rumah kedai pinggir kota Surabaya. Kami berkenalan dengan pengusahanya.

Seorang pengusaha dikenali sebagai Sugiyanto, 38, di Probolinggo dekat sini memberitahu, haiwan eksotik itu telah lama menembusi pasaran rantau Asia Tenggara terutama Singapura selain Jepun, China dan Taiwan.

"Setiap bulan, kami hanya mampu memproses 3,000 ekor cicak." kata Sugianto.

Rupanya, perniagaan cicak di Indonesia kini sudah menjadi bahan komoditi eksport ekoran permintaan tinggi di luar negara. Dia memperoleh bekalan daripada penduduk tempatan. Lihat, ini perusahaannya..

Gambar di atas: Tempat memproses cicak yang dikeringkan. Gambar bawah: Saya dan Zulkifli bergambar dengan pengusahanya.
Apa khasiat cicak kering ini?

"Khasiatnya, pertama, untuk mecantikkan kulit. Kulit jadi halus, menghapuskan penyakit kulit seperti gatal-gatal, sopak, kurap, kudis buta, luka dan lain-lain. Kedua, mengubati penyakit asma dan sesak nafas. Ketiga: Memulihkan daya ketahanan badan (antibody). Keempat: Melancarkan perjalanan darah. Kelima: Menguatkan tenaga batin lelaki." kata kata Sugianto.

"Di kampung isteri saya di Kediri, semasa dia kecil-kecil dulu terkenal dengan memakan tokek untuk mengubati pelbagai penyakit, seoerti penyakit kulit yang susah sembuh dan lain-lain." Suadara Zul pula menambah. ".. dan memang menurut kepercayaan orang Cina tokek ini berasal spesis naga mempuyai khasiat perubatan yang hebat."

Menurut orang Bali, cecak adalah manifestasi dari Dewi Saraswati, iaitu dewi yang melindungi percakapan dan tulisan. Dikatakan menurut sejarah Islam, saya kurang yakin jelas, cicak-cicak perlu diberantas, kerana binatang ini dianggap suka mengganggu manusia. Ada dua kisah tentang cicak, diantaranya adalah..

Satu: Riwayat awalnya adalah dijelaskan bahawa disaat Nabi Ibrahim dilemparkan ke dalam api oleh mustakbirin Namrud, maka semua haiwan berusaha memadamkan api yang mambakar Ibrahim itu kecuali cicak. Dikisahkan bahawa "Dahulu cicak itu meniup-niup (api agar semakin berkobar membakar) nabi Ibrahim." (Hadits riwayat Imam Bukhari)

Dua: Pada waktu Nabi Muhammad SAW dikejar oleh kaum musyrikin Arab dan beliau bersembunyi di gua Tsur, tiba-tiba ada cicak memberitahu musuh Nabi itu dengan bunyinya, mengisyaratkan, ada orang di dalam gua, yakni itulah Nabi dan sahabatnya yang sedang bersembunyi. Maka Muhammad SAW memerintahkan supaya membunuh haiwan ini dimanapun dijumpai. (Rujuk Tafsir Imam ibn Katsir juz 3 hal.185, & Tafsir Imam Attabari Juz 17 hal 45) (Hadits shahih Imam Muslim no.2238)

Muhammad SAW bersabda "Barangsiapa yang membunuh cicak dengan satu pukulan maka baginya 100 pahala, dan bila dengan dua pukulan maka terus berkurang dan berkurang"(Hadits Shahih Muslim no.2240.) Ummu Syarik berkata: 'Nabi telah menyuruh membunuh cecak'. (Hadits riwayat Imam Bukhari-Imam Muslim no.1443 (hal.792). Muhammad memberinya julukan 'fuwaisiqa' yang bererti si kecil yang fasiq. (Hukum membunuh cecak) .

Ulama juga telah menegaskan bahawa, tokek adalah satu spesies dengan cicak, dengan demikian hukumnyapun sama. (As Syaukani menyatakan: "Cicak itu termasuk binatang melata yang mengganggu manusia, dan tokek adalah salah satu spesies darinya yang berbadan lebih besar." (Nailul Authar 8/200)

Lanjutnya sla lihat juga...
Tanya-jawab tentang hukum jual-beli tokek di situs web Pengusahamuslim.com Jika ada kesempatan akan dibincangkan hukum memakan, menyembeleh dan lain-lain.

Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai cicak kering ini bagaimana untuk mendapatnya, terutama di Malaysia atau melalui pos di mana-mana, bagaimana memakannya, buat kapsul, bakar, buat sup, bagaimana menternak atau mengeringkan, harga dan sebagaiya...

Sila hubungi Haji Zulkifli Hj Ismail
+60176348172 (Malaysia)
+6282165375800 (Indonesia)

Mari kita berburu lagi dan kutip meklumat mengenai cicak atau tokek besar, yang dikatakan sampai boleh jadi jutawan. Wassalam.

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan
alamat e-mail: ibnuhasyim@gmail.com
3 Dis, 2010

Surabaya

Catatan perjalanan sebelum ini...

Bahan Api, & Petrol, Naik Lagi, Tengah Malam Ini?


KL, 3 Dis 10: Harga bahan api petrol dan diesel serta gas dijangka mengalami kenaikan lagi mulai tengah malam ini ekoran keputusan kerajaan menyelaraskan kadar subsidi - dasar yang diperkenalkan Putrajaya pertengahan tahun ini.

Kenaikan kali ini juga dikatakan membabitkan petrol RON 95 dan RON 97. Harga petrol RON 97 naik sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter mulai kelmarin. Kenaikan RON 97 kelmarin adalah ekoran perubahan harga pasaran yang diapungkan sejak Julai lalu. Pengumuman rasmi dijadual untuk dibuat petang ini.

“Saya jangkakan kerajaan akan mengumumkan harga petang ini... kenaikan dijangka dalam sekitar 10 hingga 15 sen dan difahamkan, kadar baru ini kuat kuasa mulai esok,” kata sumber industri kepada The Malaysian Insider.

“Kami diumumkan perubahan ini baru-baru ini,” kata sumber itu lagi.

Pada 1 November lalu, harga petrol RON 97 dinaikkan lima sen menjadi RM2.15 seliter. Semalam, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan akan menimbang kemungkinan untuk menyeragamkan harga diesel yang diberi bantuan subsidi bagi mengelak berlakunya lagi kes-kes penyelewengan di negara ini.

Katanya, langkah tersebut dilihat relevan bagi memastikan bantuan subsidi tidak disalahgunakan pihak tidak bertanggungjawab ekoran perbezaan harga diesel yang ditetapkan mengikut sektor. Pada masa ini harga diesel bersubsidi mengikut sektor ialah di pam minyak RM1.75, pengangkutan RM1.45, nelayan RM1.25 manakala industri RM2.05.

Pertengahan Julai lalu, kerajaan mengumumkan pelarasan harga menyaksikan kenaikan harga beberapa barangan keperluan utama. Dalam kenyataan diumumkan ketika itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pelarasan harga itu membabitkan petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, yang diselaraskan semula sebagai sebahagian daripada Program Rasionalisasi Subsidi. Selaras dengan itu,

Kabinet telah mengambil keputusan bahawa berkuat kuasa pada 16 Julai 2010, harga bagi bahan api, terutamanya petrol, diesel dan LPG, dan juga gula, akan diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi. Menurut Najib yang juga Menteri Kewangan, Penyelarasan semula harga barang-barang itu akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

Berdasarkan proses itu, kerajaan memutuskan harga petrol RON 95 dan diesel akan diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor. LPG akan diselaraskan sebanyak 10 sen sekilogram dan petrol RON 97 akan diapung secara terkawal. Bagi gula pula, harga akan diselaraskan sebanyak 25 sen sekilogram. (Sumber The Malaysian Insider/AK)

Bongkar Peyelewengan RM 66j Wang Rakyat?


NONE
KL 3 DIS 10
: BANDAR pemikir kerajaan - Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU) Jabatan Perdana Menteri, - dikatakan menelan perbelanjaan RM66 juta sebelum ia beroperasi dengan sebahagian besar wang itu dibelanjakan untuk bayaran kepada perunding asing.

Beberapa dokumen yang diperolehi oleh Malaysiakini mendedahkan perbelanjaan tahun lalu sebelum PEMANDU beroperasi adalah kenbanyakannya untuk membiayai “perunding luar”, termasuk firma perunding Amerika McKinsey and Co, yang mengaut RM36 juta.

Dokumen itu juga mendedahkan antara perunding luar negara dan tempatan yang dibayar oleh PEMANDU termasuk Hay Group (yang dibayar RM11 juta), Ethos & Co (RM1.5 juta) dan Alpha Platform (M) Sdn Bhd (RM1.5 juta).

Seorang “perunding luar” misteri yang hanya dikenali sebagai"Tarmidzi" pula menerima bayaran RM3 juta untuk kerja-kerja menubuhkan PEMANDU. Menurut dokumen itu lagi, badan pelaburan kerajaan, Khazanah Nasional Bhd, mencadangkan pembayaran bil RM21 juta, khususnya untuk kerja-kerja yang dilakukan oleh McKinsey dari April hingga September, 2009.RM60 juta untuk ETP

Sementara itu, operasi PEMANDU dianggarkan berjumlah RM65.1 juta bagi seluruh tahun 2010, yang termasuk bayaran perunding strategik dan komunikasi serta penganjuran majlis program hari terbukan.

PEMANDU ditubuhkan pada 16 September 2009 bagi memantau Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan Program Transformasi Kerajaan (GTP). Ia kini diketuai oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala.

Dokumen lain menunjukkan unit pemikir ETP menelan perbelanjaan RM60 juta. Projek ETP pada mulanya dianggarkan berjumlah RM78 juta tetapi menurut dokumen berkenaan, Kementerian Kewangan hanya meluluskan RM60 juta untuk pelaksanaannya.

Ini termasuk RM16 juta yang dibayar kepada perunding tujuh makmal Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Menurut dokumen itu lagi, anggaran kos bagi ETP untuk tahun 2011 dan 2012 adalah purata RM53 juta setiap tahun. Dengan sebahagian besar dana berkenaan diperuntukan kepada makmal, jumlah yang tidak kurang kecilnya juga dikatakan untuk membiayai pengarah-pengarah yang merupakan antara 60 kakitangan PEMANDU.

Gaji lapan pengarahnya dikatakan dalam lingkungan purata RM39,000 setiap bulan manakala pengarah bersekutu pula dibayar purata RM23,300 setiap bulan.

Perdana Menteri pula dilaporkan hanya mendapat gaji RM22,800 sebulan. Apabila dihubungi, seorang wakil kanan PEMANDU berkta beliau tidak boleh mengulas. (Malaysiakini.com/AK)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Pembongkaran sebuah penyelewengan wang rakyat oleh BN?

Tegurlah Masyarakat -Jamil Khir Baharom

HALAMAN HIBURAN

KL, 3 Dis 10: PAS bersetuju dengan cadangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom supaya ilmuan agama berani menegur kesalahan yang dilakukan oleh masyarakat apabila ada unsur-unsur penghinaan kepada Islam.

Namun, kata Ketua Penerangan PAS Puat, Idris Ahmad jangan hanya nasihat itu ditujukan kepada ulamak supaya menegur kesilapan orang yang tidak sealiran dengan kerajaan sahaja. Malahan, ujarnya teguran itu juga perlu ditujukan kepada pemimpin negara yang melakukan kemungkaran.

“Kemungkaran yang dilakukan oleh pemimpin lebih merbahaya jika tidak dicegah, berbanding dengan kemungkaran yang dilakukan oleh rakyat biasa kerana mereka difokus oleh media dan menjadi ikutan kepada rakyat,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

PAS juga, tambahnya mengharapkan supaya golongan agama dalam Umno berani dan tegas menegur segala bentuk kemungkaran yang semakin teruk kerana ia dinaungi oleh pemerintah.

Katanya, ketika kerajaan mencadangkan di dalam Program Tansformasi Ekonomi dengan memasukkan cadangan supaya hiburan kelab malam dibuka sampai pagi, rakyat tidak mendengar lagi teguran yang dibuat orang agama dalam Umno walaupun program itu akan memusnahkan jiwa manusia.

“PAS tidak tahulah kalau teguran itu dibuat dalam bahasa isyarat kerana kemungkinan kerajaan dan ulamak dalam Umno kurang upaya,” ujarnya sinis.

Tegasnya, teguran yang paling berkesan sekali ialah kepada pemimpin negara sebagaimana hadis Nabi s.a.w. yang bermaksud: Penghulu kepada orang yang mati syahid ialah Hamzah Abdul Mutalib dan lelaki yang bangun menyatakan kebenaran kepada pemimpin yang zalim, lalu dibunuh.

Menurutnya, rakyat tentu masih ingat ketika kabinet mengarahkan kepada Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) untuk menyediakan garis panduan hiburan, kerajaan hanya membakulsampahkan sahaja. Sedangkan, ujarnya orang agama dalam Jakim ialah kakitangan kerajaan, bukan daripada ulamak PAS dan tidak ada mana-mana parti.

“Jika teguran Jakim pun kerajaan tidak mahu dengar apalah yang hendak diharapkan kepada perkara yang lain,” katanya.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Dakwah, dan teguran, itu juga tugas weblog.

Thursday, December 02, 2010

Indonesia: Yogyakarta, Hak Istimewa Atau Merdeka!

Empat Alternatif Tentukan Gubernur YogyakartaKraton Yogyakarta, ilustras

Sultan HB X, ilustrasi


KEMASKINI YOGYAKARTA, IH 2 DIS 10: Warga Yogyakarta nampaknya sedang marah pada Presiden Susilo Bambang Yudhoyono, selaku Presiden Indonesia. Pangkal persoalannya, apalagi kalau bukan soal keistimewaan Propinsi itu.

Sejumlah elemen masyarakat dari Kawula Ngayogyakarta Hadiningrat pun sampai menuntut permintaan maaf Presiden SBY karena telah mengeluarkan pernyataan bahwa sistem monarki di Yogyakarta bertabrakan dengan konstitusi dan demokrasi. Pemerintah memang berniat memangkas keistimewaan Yogyakarta yang salah satunya menggusur peran Sultan Yogyakarta sebagai gubernur. Usulan amandemen UU yang mengatur DIY pun sudah dibuat pemerintah dan tinggal menunggu diajukan ke DPR.

Tidak hanya menuntut permintaan maaf, dalam aksinya di depan Gedung Agung itu, sejumlah peserta aksi menggunakan seragam tradisional prajurit Kraton. Demonstran yang lain, tampak membawa poster dengan beragam tulisan. Di antara bunyi poster itu, 'SBY Presiden Soyo Ora Cetho!' (SBY presiden yang semakin tidak jelas), 'Jogja Istimewa Atau Merdeka!!', dan 'Tidak Butuh Demokrasi Ala Kebo'. Selain itu, dibentangkan pula spanduk bertuliskan 'Selamat Datang di Wilayah Nagari Ngayogyakarta Hadiningrat'.

Sementara tu, Menteri Dalam Negeri, Gamawan Fauzi, mengatakan ada empat alternatif untuk menentukan Gubernur Daerah Istimewa Yogyakarta. Dia enggan menyebut satu per satu, namun empat alternatif itu akan memperhatikan keistimewaan, demokrasi, dan konstitusi.

"Ada beberapa alternatif. Empat alternatif,...Saya tidak bisa sebut. Biar besok (Kamis, 2/12) Presiden yang menjelaskan panjang lebar. Usulan Presiden ke DPR seperti apa, besok Presiden yang menjelaskan," kata Gamawan, Senin (1/12).

Presiden pada Kamis (2/12) dijadwalkan memberi pernyataan soal keistimewaan Yogyakarta. Gamawan mengatakan, RUU Keistimewaan Yogyakarta sudah beberapa kali dibahas pemerintah. "Pembahasan sudah beberapa kali, tapi besok mungkin pengambilan keputusan, kemudian Presiden akan menjelaskan kepada media," ujar Gamawan menegaskan.

Saat ini, Gawaman merasa publik hanya fokus terhadap posisi gubernur dalam RUU Keistimewaan Yogyakarta. "Orang hanya melihat soal itu, padahal yang dirancang dalam Undang-Undang itu ada tujuh keistimewaan Yogya. Salah satu yang belum disepakati cuma soal prosedur pemilihan kepala daerah," katanya.

Gamawan memastikan kesepakatan pada 1945 tentang keistimewaan Yogyakarta akan menjadi pertimbangan. Namun, Pasal 14 UUD 1945 juga akan diperhatikan. "Dalam pasal 14 itu ada pasal yang menyebutkan 'Gubernur, Bupati, Walikota, dipilih secara demokratis' apa artinya, ini jadi pertimbangan," katanya. (Sumber: Ibnu Hasyim/Budi Raharjo)

JAKARTA 3 DIS: Presiden Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) menyerahkan Penghargaan Ketahanan Pangan dan Penghargaan Peningkatan Produksi Beras Nasional (P2BN) kepada empat gubernur, yakni Gubernur DIY, Gubernur Sulawesi Tenggara, Gubernur Riau, dan Gubernur Nusa Tenggara Timur. Sri Sultan Hamengkubuwono X menerima langsung penghargaan itu dari Presiden SBY.

Pemberian penghargaan ini dilangsungkan di Istana Negara, Jumat (3/12). Malam sebelumnya Kamis (2/12), Presiden juga bertemu dengan Sultan untuk menyerahkan tanda jasa Satya Lencana Pembangunan bidang pendidikan dalam peringatan puncak Hari Guru Nasional 2010 di Tenis Indoor Senayan.

Sejak Presiden SBY memberikan penjelasan langsung tentang keistimewaan Yogyakarta, belum dijadwalkan pertemuan antara Presiden dengan Sultan secara resmi. Keduanya hanya bertemu dalam acara-acara seremonial. Acara pemberian P2BN ini diselenggarakan oleh Kementerian Pertanian untuk memotivasi stakeholder dalam membangun ketahanan pangan. (Rebpublika)

Kit Siang Boleh Jadi TPM. Siapa Pengkhianat? -Nik Aziz


KL 2 NOV 10: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan rakyat di negara ini, khususnya orang Melayu supaya tidak melupakan sejarah tanah air dan mengenali siapa pengkhianat bangsa dan agama sebenarnya.

“Hari ini, isu perlantikan timbalan perdana menteri ini diolah sekali lagi oleh media milik Umno dengan begitu hebat. Lalu dijemputlah segala pemimpin-pemimpin Umno segenap lapisan untuk memberikan ulasan.

“Seolah-olah Umno satu-satunya parti yang mempertahankan Melayu, seolah-olah bangsa Melayu ini hanya akan berdaulat melalui keris tumpul Umno dan seolah-olah rebah Umno bererti rebahlah Melayu. Hanyir dan busuk sekali dakwaan-dakwaan sampah yang disebar luas ke dalam minda masyarakat pada hari ini,” katanya dalam satu kenyataan akhbar.

Umno serah kerusi Ketua Menteri

Nik Aziz mengulas laporan media yang membidas kenyataan ketua pembangkang bahawa jawatan timbalan perdana menteri diserahkan kepada bukan Melayu jika Pakatan Rakyat berkuasa pada pilihan raya umum ke-13 menjejaskan konsep ketuanan Melayu di negara ini.

“Lupakah kita bahawa Umno pernah menyerahkan kerusi ketua menteri Pulau Pinang kepada Gerakan sekalipun Umno yang mempunyai majoriti di Dewan Undangan Negeri? Di waktu itu, ke mana perginya ketuanan Melayu? Tersorok di dalam songkok tinggi Umno? Ketika itu, ke mana perginya professor-profesor bertaraf cendikiawan yang sibuk mengulas isu ketuanan Melayu pada hari ini?

“Peliknya apabila Tun Dr Mahathir (Mohammed) sendiri menggesa supaya dilupakan asal usul keturunan demi menjayakan 1Malaysia, tidak pula didesak untuk diusir keluar negara? Bukankah melupakan asal usul keturunan ertinya melupakan Ketuanan Melayu?” soalnya.

Menurut Menteri Besar Kelantan itu, isu perlantikan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang selaku timbalan perdana menteri sebenarnya dimanipulasikan oleh media milik Umno untuk kepentingan politik mereka.

“Sukalah untuk saya menyatakan bahawa Pakatan Rakyat tidak pernah membuat apa-apa keputusan dan tidak pernah mengadakan apa-apa perbincangan tentang hal ini.

Salah lapor budaya media Umno

“Syak saya teramat kuat bahawa permainan media telah digunakan dengan amat dahsyat di dalam memanipulasi kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Apa yang peliknya dengan budaya media milik Umno?” soalnya.

Nik Aziz berkata salah lapor dan salah dengar adalah satu budaya di kalangan petugas media milik Umno.

“'Islam plastik' yang pernah saya tuturkan satu ketika dahulu pun pernah dilaporkan sebagai 'Islam Palestin'. Menurut mursyidul am PAS itu lagi, pendiriannya dari dahulu hingga sekarang tidak pernah berubah bahawa bangsa tidak mempunyai sebarang nilai di dalam Islam.

“Melayu, Cina atau India tidak pernah mempunyai sebarang nilai tambah di sisi Allah SWT melainkan dengan taqwa. Seorang yang berbangsa Cina tetapi bertaqwa kepada Allah SWT jauh lebih mulia dari seorang yang berbangsa Melayu tetapi hidup dengan rasuah, menindas, mengkhianat dan sebagainya.

Songkok tiga jengkal

“Sekalipun songkok setinggi tiga jengkal di kepala, tanpa taqwa kepada Allah SWT, ia tidak mempunyai sebarang nilai,” katanya.

Menurut Nik Aziz yang penting ialah dasar dan jika dasar Islam, sesiapapun boleh menjadi pemimpin. “Di Kelantan saya pernah mengeluarkan kenyataan berkali-kali bahawa menteri besar Kelantan boleh terdiri daripada seorang yang berbangsa Cina dengan syarat merupakan seorang muslim yang soleh.

“YB Lim Kit Siang atau sesiapapun boleh menjadi Timbalan Perdana Menteri bahkan Perdana Menteri sekalipun tidak mempunyai apa-apa halangan, syaratnya merupakan seorang Muslim yang soleh. Seorang Muslim yang soleh sekalipun bukan Melayu jauh lebih bermanfaat untuk negara ini dari seorang Melayu yang korup!” katanya mengakhir kenyataan akhbar berkenaan.
(Malaysiakini/AK)

Wednesday, December 01, 2010

UMNO Tanguh Pemilihan, PRU 13 Tergempar?


KL, 1 Dis 10: Langkah Umno menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan tidak harus dianggap sebagai isyarat muktamad bahawa pilihan raya umum ke-13 akan diadakan dalam waktu terdekat, kata penganalisis dan pemerhati politik.

Penganalisis politik Dr Ong Kian Ming ketika dihubungi The Malaysian Insider berkata, ia bukan petanda bahawa pilihan raya umum akan diadakan awal tahun depan sebagaimana diramalkan kebanyakan pihak.

“Apa yang jelas pilihan raya umum akan diadakan diadakan dalam 18 bulan ini dan keputusan Umno adalah petanda jelas minta jentera Umno bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum... itu saja, ia kita boleh anggap sebagai prosedur operasi standard (SOP) di pihak Umno,” kata beliau.

Bagaimanapun negara akan menyaksikan pilihan raya negeri Sarawak tahun depan memandangkan mandat semasa akan berakhir Julai 2011. Mandat kerajaan persekutuan hanya akan berakhir Mei 2013.

“Ada ruang kecil pada bulan Januari untuk memanggil pilihan raya Sarawak dan jika tidak ia akan diadakan selepas sambutan Tahun Baru Cina,” kata beliau.

Bagaimanapun pagi tadi, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, keputusan Umno menangguhkan pemilihan parti yang dijadual tahun depan bukannya petanda pilihan raya umum ke-13 akan diadakan tahun depan seperti yang diramal sesetengah pihak.

Sementara sebelum itu, Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan Datuk Seri Najib Razak akan memanggil pilihan raya umum tergempar sekitar Mac depan ekoran keputusan Umno menangguhkan pemilihan parti yang sepatutnya diadakan tahun depan.

Ketua Umum Pakatan Rakyat ini berkata, beliau sebenarnya telah menjangkakan pilihan raya umum lebih awal ekoran perkembangan sejak kebelakangan ini. Pilihan raya umum terakhi diadakan Mac 2008 dan mandat ini hanya akan berakhir Mei 2013.

“Saya telah meramalkan pilihan raya umum awal. Tetapi penangguhan menunjukkan Umno hanya bagus untuk menyerang PKR,” kata Anwar (gambar) kepada pemberita di bangunan Parlimen hari ini.

Anwar juga mendakwa Umno tidak pernah berani mengadakan pemilihan parti kerana tidak cukup kuat untuk berhadapan dengan perwakilan mereka. Umno sepatutnya mengadakan pemilihan pertama tahun depan selepas pindaan perlembagaan tahun lalu. (AK)

Kesihatan Abu Bakar Ba'asyir Terus Memburuk


Kesehatan Abu Bakar Ba'asyir Memburuk
Abu Bakar Ba'asyir

JAKARTA 1 DIS 10: Kesehatan ustadz Abu Bakar Ba'ayir terus menurun selama berada di dalam sel tahanan Mabes Polri. Mata dan kaki sebelah kiri Ustadz Ba'asyir diserang penyakit.

Asisten Pribadi Ba'asyir, Hasyim, menjelaskan kondisi kesehatan Ba'asyir memang memburuk. Khususnya di bagian mata kiri dan kaki sebelah kiri. Namun, tuturnya, dokter belum memvonis Ba'asyir mengalami buta.
"Kalau diperiksa dokter Mabes Polri Jumat kemarin itu, kataraknya tebal di mata sebelah kiri tapi urat-uratnya normal," ungkap Hasyim di Mabes Polri, Rabu (1/30).

Menurutnya, dokter menyarankan agar Ba'asyir segera menjalankan operasi agar tidak bertambah parah. Lebih lanjut, Hasyim menyampaikan, rumah sakit yang disepakati oleh keluarga dan Polri untuk tempat operasi adalah Rumah Sakit Pusat Pertamina (RSPP).

Namun, tuturnya, karena dokter mata yang ditunjuk sedang melakukan ibadah haji, maka operasi ditunda sampai yang bersangkutan pulang ke Tanah Air. "Dokternya pulang tanggal 6 (Desember). Mungkin tanggal 8," jelasnya.

Di saat kesehatannya memburuk, Polri sudah melimpahkan berkas acara pemeriksaan tersangka tindak pidana terorisme ini ke kejaksaan. Kadiv Humas Polri, Irjen Pol Iskandar Hasan, menjelaskan saat ini Polri sedang menunggu penetapan dari kejaksaan.

"Penahanan Ba'asyir sampai 13 Desember. Tapi berkas sudah dilimpahkan ke penuntut umum (kejaksaan)," ujar Iskandar saat jumpa pers di Ruang Rapat Humas Mabes Polri, Jakarta, Rabu (1/12).

Menurut Iskandar, batas masa penahanan seseorang di kepolisian sampai empat bulan sebelum berkasnya ditetapkan P21 (lengkap) oleh kejaksaan. Jika sudah ditetapkan, ungkapnya, maka Ba'asyir akan menjadi tahanan kejaksaan dengan masa penahanan maksimal dua bulan.

Terkait dengan memburuknya kondisi kesehatan Ba'asyir, Iskandar mengatakan dokter dari Polri sudah melakukan pemeriksaan terhadap Ba'asyir. Ia pun menyatakan siap memperhatikan kesehatan Ba'asyir.

Ba'asyir ditangkap polisi pada awal Agustus lalu di daerah Banjar, Jawa Barat saat pulang dari aktivitas dakwah. Ba'asyir dijerat dengan pasal berlapis dalam UU Pemberantasan Tindak Pidana Terorisme.

Pasal yang disangkakan antara lain pasal 14 junto pasal 7, pasal 9, pasal 11 dan atau pasal 15 junto pasal 7 dan pasal 9, pasal 11 dan atau pasal 13 huruf (a) atau ( b) atau huruf (c) Undang-undang nomor 15 tahun 2003 tentang Pemberantasan Tindak Pidana Terorisme. (Republika)

Asap Bromo Boleh Butakan Mata

Asap Bromo Bisa Butakan Mata?
Gunung Bromo mengeluarkan asap membutakan mata.

PROBOLINGGO 1DIS 10: Kepulan asap Gunung Bromo Indonesia yang berwarna coklat kemerah-merahan dinilai Ketua Tim Tanggap Darurat Bromo, Gede Suantika berbahaya bagi kesehatan. Sebab, kepulan asap dari gunung yang kini jadi pusat perhatian banyak kalangan itu justru mengandung zat yang bisa membutakan mata.

Menurut Gede Suantika ada dua zat membahayakan kesehatan manusia yang terkandung dalam kepulan asap Bromo itu. Kedua zat berbahaya itu adalah abu dan gas belerang serta silikat, bahan yang berfungsi untuk bahan membuat kaca.

‘’Kalau abu dan gas belerang itu bisa membuat sesak, dan jika berlebihan bisa mematikan. Sedangkan zat silikat itu kalau berlebihan juga bisa membutakan mata,’’ kata Gede Suantika, di Posko Takis Tanggap Darurat Bromo, Cemorolawang, Ngadisari, Kecamatan Sukapura, Probolinggo, Rabu (1/12).

Makanya, Gede Suantika yang juga Kepala Bidang Pengamatan Gempa Bumi dan Gerakan Tanah dari PVMBG Bandung ini mengimbau masyarakat sekitar Bromo tidak hanya sekedar memakai masker. Namun, juga pakai pelindung mata. Sehingga, saat didera dan dihujani asap vulkanik dari Bromo tidak membahayakan kesehatannya.

Kendati kandungannya dinilai membahayakan, aktivitas Bromo itu dikatakan pejabat dari PVMBG (Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi) ini ada kecendrungan mengalami penurunan. Secara visual ditunjukkan dengan ketinggian kepulan asap Bromo yang sore hari sudah cenderung menurun.

Tekanan ketinggian asap asap itu pada pagi sampai siang hari berkisar 200-300 meter. Namun, pada sore hari sudah menurun antara 150-200 meter. Kepulan asap tersebut mengikuti arah angin ke kawasan utara.

Penurunan aktivitas Bromo itu juga ditunjukkan peristiwa kegempaan yang terjadi di dalam kawah. Berdasarkan data yang terekam lewat sismograf hasil pantauan di Pos Pengamatan Cemorolawang, aktivitas Bromo sejak pukul 06:00-12:00 WIB telah trjadi gempa vulkanik dangkal sembilan kali selama 12-30 detik. Amplitudonya 10-14 mili meter. Sedangkan gempa tremor terjadi terus-menerus dengan amplitudo 2-5 milimeter.

Sementara itu editor Weblog Ibnu Hasyim, Dr Hj Mohd Hasyim sedang melawat pergununngan berhampiran, Gunung Kelud yang pernah meletus, kini melahirkan anak pula, semasa dihubungi beberapa hari lalu. Ianya dijadikan kawasan perlancongan sekarang. (AK)

Lihat di belakang 2 sahabat Ibnu Hasyim (Zul & pemandu jalan) anak gunung berapi Kelud yang baru muncul beberapa bulan lalu.. Sebelumnya ianya merupakan kawah berair selepas meletus. Begitulah diceritan.

Bawah: dari kiri, Ibnu Hasyim, Hj Ramli, Zul & rakan tempatan.


Buru Cicak Gergasi.. Bersama PAS & Orang Banjar

Ibnu Hasyim (kanan), Hj Ramli Pembekal (tengah) dan Sdr Zulkifli (kiri). Mereka bertemu di Surabaya. Mengapa dengan 'PASTI PAS' gambar di Indonesia ini? Lihat catatan seterusnya.

Zulkifli (depan) bersama Ibnu Hasyim di sebuah perdesaan Pandaan Surabaya.

KAMI bertemu di Surabaya. Saya dan dua kawan. Alhamdulillah, lama tak jumpa, kini baru jumpa. Seorang, orang lama berumur kira-kira 70an, masih gagah sesuai dengan umurnya. Namanya Haji Ramli bin Pembekal.

"Pembekal. Mengapa nama Pembekal?" Saya tanya sahabat yang seorang lagi. Namanya Zulkifli, umur 40 tahun lebih. Isterinya orang Surabaya.

"Oh. Engkau belum tahu. Itu dalam bahasa Banjar." Kata Zukifli. "Saya pernah bersama Haji Ramli ke sebuah kampung di Banjarmasin, beberapa tahun lalu. Bila dapat tahu sahaja beliau anak Pembekal, orang-orang kampung itu datang mengerumuni dan menyambut kehadirn kami dengan mesra. Mengapa? Rupanya ada rahsia di sebaliknya..."

Rahsianya..

Pada masa zaman jajahan Belanda dulu, suatu hari hujan lebat di kampung itu. Pihak berkuasa Belanda datang meninjau rakyat yang kebanjiran. Tiada orang membantu membersihkan saloran air. Dia dapat tahu orang-orang kampung berkumpul di masjid, sedang mendengar kuliah, termasuk pengulunya yang bernama Pembekal. Kerajaan Belanda mengarahkan Pembekal kumpulkan orang kampung, buat pembersihan segera. Ini perentah!

"Kuliah agama lebih pentng, tidak boleh dihentikan!" Jawab Pembekal dengan tegas dan berini.

Tindakan beliau disokong oleh orang-orang kampung, yang menganggapkan sebagai pahlawan menentang penjajah. Hal ini menyebabkan beliau diburu, dan akhirnya terpaka berhijrah ke Malaysia. Beliau datang ke Selangor membuka perkambungan baru di Tanjung Karang. Yang bersama-sama kami inilah anak pahlawan tersebut. Ramli bin Pembekal namanya. Pembekal adalah bahasa Banjar.

Menurut Hj Ramli, Orang Banjar dalam sejarah Malaysia terkenal menyokong perjuangan Islam. Contohnya, Ustaz Ahmad Azam, bekas ketua Persatuan Banjar Perak yang menyokong penubuhan PAS peringkat awalan. Beliau menjadi Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang yang pertama, selepas penubuhan PAS. Kerana waktu itu pantai timur Semenanjung masih tidak kuat PAS.

Pilihan raya umum pertama sebelum merdeka 1955 di Tanah Melayu, PAS dapat 1 kerusi memenangkan calon parlimennya Tuan Haji Ahmad Tuan Husin orang Banjar dan 1 DUN Perak, calonnya Ahmad Kamar. Kerana itu maka beliau ditugaskan menjadi Pesuruhjaya pertama PAS bagi negera Terengganu.

Di bawah pentadbirannya, dalam pilihan raya umum pertama selepas merdeka 1959 Terengganu ditawan PAS bersama-sama Kelantan. Dikatakasn, beliau selayaknya menjadi Menteri Besar Terengganu waktu itu. Ramai lagi orang-orang Banjar menyertai PAS terutamanya d kawsan Tuan Hj Ahmad Tuan Husin, Parit Buntar dan lain-lain. Umpasmanya Hj Hasan Adli Panglima Jihad PAS, Hj Hasan Shukri Timbalan Presiden PAS, Hj Ahmad Awang bekas Ketua Persatuan Ulama Malaysia dan Naib Presiden PAS, dan ramai lagi.

"Kalau Pembekal itu dianggap sebagai cicak yang diburu Belanda waktu itu, maka beliau saya anggap sebagai 'cicak gergasi.." Kata saudara Zulkifli kepada saya.

'Mengapa kau ambil contoh cicak?" Saya tanya.

"Kerana aku datang ke sini dari Tanjung Karang Malaysia untuk memburu dan menangkap cicak gergasi atau 'tokek' (
Gekko gecko) untuk jualan." Katanya, nampak bersungguh-sungguh. "Kau nak ikut?" Dia mempelawa saya.

Zul yang ku kenal adalah anak keturunan Jambi kelahiran Malaysia, ayahnya juga seorang peneroka awal di Tanjung Karang bersama-sama ayah Ramli, Pembekal. Saya kenal dia semasa beliau bersama Ketua Pemuda PAS Tanjung Karang Cik Gu Rasdi beberapa tahun lalu, termasuk Hj Ramli sebagai aktivis di belakangnya. Itu sebabnya mereka berdua tidak boleh tengok perkataan 'PAS', walau pun berada di luar Malaysai. Itu sebabnya juga mereka mengajak saya bergambar dengan 'Pasti PAS'' seperti gambar di atas. Walaupun gambar itu hanya iklan jualan petrol di Indonesia, tiada kena mengena dengan PAS, parti politik di Malaysia.

"Kau nak ikut?" Dia tanya lagi.

"Pas! Pasti pas!!"

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan
alamat e-mail: ibnuhasyim@gmail.com
1 Dis, 2010
Jogja/Surabaya

Catatan perjalanan ebelum ini...

Bincang Jalan Ke P'jaya Sebuah Perangkap -Tuan Ibrahim

TEMERLOH, 1 Dis 10: Bersediakah kita untuk melangkah ke Putrajaya? Itulah persoalan yang dilontarkan oleh Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kepada semua ahli parti komponen Pakatan Rakyat (PR), khususnya ahli-ahli PAS.

Dalam kenyataannya, Tuan Ibrahim juga menyeru semua ahli parti komponen Pakatan Rakyat untuk memfokuskan tugas untuk memperkasakan seluruh jentera parti terlebih dahulu sebelum membincangkan jalan ke Putrajaya.

Ini kerana berdasarkan pengamatan beliau, persiapan semua parti belum di tahap optimum, bahkan di sesetengah kawasan ianya masih tidak menampakkan persiapan ke arah menghadapi pilihan raya umum.

“Masalah daftar pemilih, kedudukan kewangan, persiapan jentera dan petugas masih berada pada tahap rehat,” kata Tuan Ibrahim, yang melahirkan rasa bimbang kepada persiapan Pakatan Rakyat ditambah dengan waktu yang semakin singkat.

“Jentera parti adalah mekanisme yang penting dalam menghadapi segala penyelewengan Barisan Nasional (BN) dari setiap sudut.

"Kepincangan dan kelemahan jentera akan membuka ruang kepada BN menembusi kubu-kubu yang dibina bagi menggagalkan cita-cita kita ke Putrajaya,” katanya.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang menekankan bahawa betapa pentingnya untuk semua parti untuk memperkemaskan jentera parti untuk digerakkan pada bila-bila masa kerana berdasarkan beberapa petunjuk terkini, kemungkinan besar pilihanraya umum akan diisytiharkan lebih awal daripada dijangkakan.

Tuan Ibrahim juga berkata media massa kini cuba melaga-laga PR dengan membawa isu yang tidak perlu dibincangkan seperti siapa yang akan menerajui kepimpinan negara, barisan kabinet PR dan juga soal kekuasaan parti yang akan menerajui negara.

“Semua persoalan ini hanyalah perangkap bagi menimbulkan suasana tidak senang antara parti-parti komponan PR.

"Sedangkan realiti sejauh mana kita boleh memenangi PRU akan menentukan apa yang akan berlaku seterusnya.

"Ibarat rakan kongsi untuk menternak kambing, sibuk bertengkar bagaimana untuk membahagikan keuntungan; sedangkan kambing seekorpun belum ada,” ujar beliau.

Beliau juga menyeru supaya semua masalah dalam parti ketiga-tiga komponen parti PR mesti diselesaikan awal sekiranya mereka serius dalam menyatakan bahawa PRU 13 penting bagi membuat perubahan awal ke Putrajaya. Beliau turut menambah bahawa kekuatan parti di semua peringkat mesti menjadi agenda utama dan menyeru seluruh ahli parti untuk bertindak secara pro aktif dalam merancang kerja bagi memenangi PRU dan bukannya sahaja menunggu arahan kerja.

“Setiap ahli parti mesti memikirkan apakah yang saya boleh sumbangkan bagi menjana kemenangan ini.

"Benar di sana ada ahli yang perlu diberi arahan kerja, namun kalau di peringkat kepimpinan masih sibuk membincangkan titik bengit dalaman sehingga menjejaskan gerak kerja parti; maka sebenarnya kita telah masuk perangkap musuh tanpa disedari,” Tuan Ibrahim memberikan amaran.

Dalam isu keyakinan pengundi, beliau mengingatkan para pekerja dan pimpinan parti bahawa pengundi hanya akan memberikan undi kepada sesuatu parti seandainya mereka yakin dengan kekuatan dan keutuhan parti yang menerajui negara.

“Lantaran itu, bukan sahaja segala fitnah jahat BN perlu disanggah, bahkan keyakinan rakyat perlu dibina,” ujarnya sambil menambah bahawa pencapaian yang dikecapi oleh semua negeri PR selama tiga tahun ini akan menjadi aset penting untuk membina keyakinan pengundi.

“Cuma isu utama sejauh manakah pencapaian itu diketahui dan dirasai oleh rakyat?

"Berhadapan dengan rakyat yang tidak bermaklumat yang ditemui dalam tinjauan menuntut satu mekanisme diwujudkan agar sasaran pengundi utama di kawasan luar bandar dan kawasan Felda khususnya dapat ditembusi,” katanya.

Seruan yang sama turut bergema di dalam sidang Menteri-menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat baru-baru ini, di mana keempat-empat negeri Pakatan Rakyat dengan sebulat suara bersetuju untuk menubuh satu badan yang dilengkapi infrastruktur media yang boleh berkongsi berita antara Negeri Pakatan Rakyat untuk menangkis serangan media BN yang semakin mengecam kebelakangan ini. (AK)

Third Force, Apakata Pemimpin PR?


KL 1DIS 10: 'Third Force' atau penyertaan gabungan terbaru dalam PRU 13 disifatkan oleh Pakatan Rakyat boleh menjejaskan peluang gabungan 3 parti komponen itu merampas Putrajawa dari BN. Namun begitu, pemimpin Pakatan Rakyat berpendapat kewujudan ‘Third Forced’ ini perlu dipastikan dahulu matlamat dan tujuan ia ditubuhkan.

“Memang kalau ada pihak ketiga yang ingin letakkan calon dalam pilihan raya, ia akan beri kesan iaitu undi akan pecah.

“Kita tidak mahu lihat pihak ketiga ini keluar sebagai calon yang bertanding dalam pilihan raya.

“Tapi kalau benar-benar berlaku kita perlu menghadapinya kerana kita tiada kuasa nak halang,” kata Ketua Pemuda DAP Loke Siew Fook ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Loke yang juga Ahli Parlimen Rasah bagaimanapun berkata Pakatan Rakyat yang diterajui PKR, PAS dan DAP perlu mengenalpasti sejauh mana ‘Third Force’ ini akan mempengaruhi keputusan pilihan raya umum nanti. Beliau juga berkata, peluang Pakatan Rakyat untuk memenangi pilihan raya umum ke-13 akan lebih cerah sekiranya ia hanya melibatkan pertandingan dua penjuru sahaja.

“Sekarang kita tidak tahu siapa mereka, kita juga tidak tahu bagaimana pengaruh yang mereka ada. Jadi kita harap ia tidak berlaku.

“Kita masih mahu supaya dalam pilihan raya kita harap ia pertandingan satu lawan satu iaitu antara BN dan Pakatan Rakyat kerana kalau ada pihak ketiga ia tidak menguntungkan Pakatan Rakyat tetapi akan memihak kepada BN,” katanya.

Loke juga berkata buat masa sekarang tidak perlu untuk Pakatan Rakyat mengadakan perbincangan dengan ‘Third Force’.

“Buat masa ini tidak perlu perbincangan kerana kita tidak tahu siapa mereka ini, siapa yang berada di belakang mereka jadi lebih baik kita tidak pedulikan dulu.

“Bila ia benar-benar wujud dan kita tahu siapa ahli-ahlinya baru kita akan berfikir semula. Buat masa sekarang tidak perlu lagi,” katanya.

Pendapat Loke mendapat sokongan daripada Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua yang mengatakan peluang Pakatan Rakyat untuk merampas Putrajaya akan terjejas sekiranya ‘Third Force’ menyertai pilihan raya umum.

“Mengenai ‘Third Force’ ini saya rasa kita kena lihat apa peranan mereka, adakah mereka akan bertanding dalam pilihan raya atau tidak? Kalau bertanding ia akan menjejaskan peluang Pakatan Rakyat.

“Ini kerana kalau ada pertandingan tiga penjuru, ia akan memecahkan undi dan kita percaya ia akan jejaskan peluang Pakatan Rakyat.

“Jadi saya harap dalam pilihan raya umum nanti ia masih pertandingan satu lawan satu antara BN dan Pakatan Rakyat,” katanya.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu juga berkata adalah lebih baik sekiranya Pakatan Rakyat memastikan terlebih dahulu siapa yang berada dalam ‘Third Force’.

“Tapi buat masa ini kita masih tidak dapat lihat apa matlamat, tujuan, cara kerja dan modus operandi mereka. Sama ada wujud atau tidak pun kita tidak tahu kerana sehingga kini kita hanya dengar sahaja.

“Kita tidak boleh buat keputusan lagi, kita tunggu sahaja kumpulan ini benar-benar ada ataupun tidak. Kita tunggu sejauh mana kekuatan dan pengaruh mereka dan siapa di belakang kumpulan ini,” katanya.

Pua juga berkata Pakatan Rakyat bersedia untuk menerima mana-mana kumpulan yang boleh memberikan kelebihan kepada gabungan tiga parti itu.

“Kita terbuka kepada semua yang ingin menyertai Pakatan Rakyat, mengenai ‘Third Force’ ini kita masih tidak tahu dengan jelas lagi jadi tidak boleh buat rumusan dulu.

“Apa-apa kita tunggu dulu kumpulan ini muncul, kemudian baru kita cakap,” katanya.

Sebelum ini bekas timbalan presiden PKR Senator Dr Syed Husin Ali berkata Pakatan Rakyat perlu mengadakan perbincangan dengan ‘Third Force’ untuk mengetahui matlamat sebenar gabungan tersebut ditubuhkan. Ini kerana menurut Syed Husin, kemungkinan besar ‘Third Force’ untuk menampung ahli-ahli Umno yang kecewa dengan kepimpinan parti Melayu terbesar itu.

“Apa yang kita lihat Tun Dr Mahathir Mohamad pun ada mengatakan Perkasa adalah ‘Third Force’ yang mana selama ini kita lihat ia ditubuhkan dengan tujuan untuk menampung ahli Umno yang tidak suka Umno.

“Bahkan kewujudan ‘Third Force’ ini dilihat semata-mata untuk menampung ahli Umno dengan hasrat mereka tidak pergi kepada Pakatan Rakyat.

“Jadi kita perlu berjumpa dan mengadakan perbincangan untuk mengetahui apa matlamat mereka,” katanya selepas merasmikan Kongres Wanita dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR, Jumaat lalu.

Namun beliau setakat ini masih tiada ancaman daripada ‘Third Force’.

Bagi Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, kewujudan ‘Third Force’ dalam politik negara hanya disifatkan sebagai sementara yang tidak akan memberikan apa-apa kesan kepada Pakatan Rakyat.

“Dalam sejarah PAS sendiri kita telah melalui liku-liku perjuangan dan kita berpengalaman menghadapi golongan yang kecewa dan serpihan daripada parti.

“Bagi PAS kita melalui semua pengalaman itu yang mana kita sudah pernah hadapi banyak kumpulan seperti itu.

“Bukan kita nak berbangga diri tapi bagi PAS parti yang wujud daripada serpihan ini tidak akan kekal lama kerana mereka wujud daripada rasa kekecewaan terhadap parti,” katanya.

Beliau menjelaskan kekuatan sesebuah parti politik bergantung kepada matlamat perjuangan bukan ditubuhkan kerana perasaan.

“Bagi kita mungkin kumpulan ini hanya penting pada waktu itu sahaja, akhirnya parti besar yang terbukti akan berjaya.

“Kita meraikan semangat mereka untuk berjuang tapi mereka harus lihat kepada perjalanan sejarah dan pilih jalan terbaik mereka.

“Secara peribadi ia hanya faktor sementara sahaja, datang dan pergi,” katanya.

Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata PAS bersedia untuk mengadakan perbincangan dengan mana-mana pihak termasuk ‘Third Force’.

“Bagaimanapun kita tidak keberatan untuk menemui mana-mana pihak untuk berjumpa atau mengadakan perbincangan.

“Saya tiada masalah tentang kumpulan ini tapi bagi saya itu adalah warna-warni politik.

“Kita tidak tahu apa kesannya, kita lihat dulu nanti bagaimana kesan kumpulan ini. Lagipun mereka belum tentukan pendirian mereka,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Pilihan Raya PAS pusat Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata ‘Third Force’ akan “layu” dalam perjuangan mereka kerana tidak mempunyai sebarang matlamat yang jelas.

Beliau juga menolak bahawa kewujudan ‘Third Force’ ini akan menjejaskan peluang Pakatan Rakyat untuk merampas Putrajaya.

“Ia belum tentu beri kesan kepada Pakatan Rakyat, lagipun kita tidak tahu siapa mereka ini.

“Kalau kita lihat dari segi sejarah di seluruh dunia dan Malaysia sendiri, kumpulan-kumpulan sebegini akan layu begitu sahaja. Kumpulan ini tiada matlamat dalam perjuangan mereka.

“PAS ada matlamat dalam perjuangan, kalau kumpulan ini nak sertai PAS kita boleh pertimbangkan,” katanya.

Malah Ahli Parlimen Pengkalan Chepa itu berkata rakyat tidak akan menyertai mana-mana kumpulan yang ditubuhkan hanya kerana kecewa terhadap parti yang disertai sebelum ini.

“Kumpulan in wujud kerana rasa tidak berpuas hati kepada parti yang disertai mereka sebelum ini. Bagi saya mereka tiada matlamat dan akan layu.

“Lagipun kumpulan ini tidak boleh bertahan, mereka tiada matlamat perjuangan bagaimana nak bertahan? Wujud semata-mata kerana rasa tidak puas hati.

“Jadi kita anggap ia tidak akan beri kesan kepada Pakatan Rakyat. Saya rasa rakyat juga boleh menilai perkara ini, adakah rakyat mahu menyokong kumpulan yang tiada matlamat ini? Kalau nak bincang pun kita tidak tahu siapa mereka,” katanya Abdul Halim. (AK)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails