Saturday, August 30, 2014

PAS Hilang 10 Kerusi Jika Tinggal Pakatan - Bekas MB S'gor

Tan Sri Muhammad Muhd Taib berkata PAS perlu diperingatkan selama ini pengundi Cina juga turut memberikan sokongan mereka apabila parti Islam itu berada bersama dalam PR. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 30 Ogos, 2014.
Tan Sri Muhammad Muhd Taib berkata PAS perlu diperingatkan selama ini pengundi Cina juga turut memberikan sokongan mereka apabila parti Islam itu berada bersama dalam PR. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 30 Ogos, 2014.Tan Sri Muhammad Muhd Taib hari ini mengingatkan PAS tidak mengambil jalan mudah meninggalkan Pakatan Rakyat (PR) kerana sekiranya berbuat demikian, parti Islam itu akan mengalami kekalahan yang lebih besar di Selangor.

Bekas menteri besar Selangor itu berkata PAS perlu diperingatkan selama ini pengundi Cina juga turut memberikan sokongan mereka apabila parti Islam itu berada bersama dalam PR.

"PAS akan kalah banyak kerana mungkin orang Cina tidak mahu mengundi PAS. Jangan kita 'sentimen Allahu Akbar' sahaja. Kita kena praktikal dengan keadaan pengundi.
"Jika kita silap percaturan, PR akan menang dan PAS yang tidak dapat undi. Jika ada pilihan raya di Selangor, saya ingat kurang-kurang PAS akan kalah 10 (kerusi)," katanya dalam Wacana Merdeka di Universiti Selangor di Shah Alam hari ini.

PAS sebelum ini mengambil pendirian yang berlainan dengan PR apabila memilih untuk memberi lebih nama calon menteri besar kepada Sultan Selangor bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Khamis secara terbuka meminta PAS menyatakan sama ada mereka menentang keputusan PR menamakan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, sebagai satu-satunya calon menteri besar Selangor kerana beliau seorang wanita.

Muhammad berkata berdasarkan pengalaman 10 tahun sebagai menteri besar Selangor, trend pengundian negeri ini dapat difahami dan PAS akan lebih selamat jika bersama PR. Katanya, apa jua keputusan yang diambil PAS, kelebihan pengundi Cina ketika bersama PR perlu diberi perhatian ketika ia memberikan satu sumbangan besar.

"Ini pengalaman saya 10 tahun jadi MB. Saya tahu trend. Kita jangan syok sendiri.
"Saya fikir jika PAS ada pendirian baru, PAS akan kalah banyak. Pengundi Cina akan tarik diri, tidak undi calon PAS. Saya sudah tengok trend pengundi di Selangor, PAS menang bukan dengan majoriti besar sangat.
"Kalau PAS ada pendirian berubah, kononnya PAS boleh berdiri dengan sendiri, dan katalah hendak berkawan dengan Umno, saya fikir Datuk Nik Abdul Aziz (Nik Mat) banyak kali kata 'jangan percaya'. Ia akan berbalik cerita lama," katanya.

Beliau berkata Umno akan sentiasa mencari peluang bagi mengukuhkan sokongan rakyat terhadap parti Melayu itu walau dengan apa cara sekalipun.
Katanya, PAS sendiri pernah mempunyai pengalaman bekerjasama dengan Umno yang menyaksikan perhubungan itu tidak bertahan lama.

"Umno berkehendakkan PAS apabila ada sedikit menunjukkan kelemahan. Pada pandangan saya, PAS elok terus dalam PR. Umno biarkan dengan MCA dan MIC.
"Jika ada pandangan Umno dan PAS boleh mentadbir (bersama), itu cuma sementara. Apabila Umno dan Barisan Nasional dapat kuasa balik, katakan di Selangor, mereka akan menguis PAS keluar balik selepas berkuasa.
"Kita kena tahu kekuatan kita. Jangan kata kita sudah menang kita boleh ubah strategi akhirnya termakan dengan mainan politik Umno," katanya kepada kira-kira 100 hadirin di universiti itu. – 30 Ogos, 2014. (TMI)

Nepotisme Ke Jawatan MB S'gor -Nasrudin Hassan

 
Anggota jawatankuasa pusat PAS Nasrudin Hassan meneruskan kritikannya atas amalan nepotisme, yang kini menjmenjadi tumpuan dalam isu pencalonan presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ke jawatan menteri besar Selangor.

Dalam tulisannya di Facebook, MP Temerloh itu mempersoalkan sikap PAS dalam menangani isu tersebut pada masa ini, memandangkan parti Islam tersebut pernah terpalit dengan masalah sama pada 2009.

Beliau merujuk kepada isu pelantikan menantu kepada Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menteri besar Kelantan pada 2009 ke jawatan ketua pegawai eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Katanya, menantu Nik Aziz itu, Abdul Ariffahmi Ab Rahman terpaksa berundur selepas pelantikan ke jawatan berkenaan mencetus kontroversi.

“Istilah nepotisme menjadi asas kritikan. PAS Pusat menasihati Kelantan dan Ariffahmi akur. Apakah selepas lima tahun, nepotisme tidak lagi menjadi isu pada hari ini?
“Atau nepotisme hanya untuk Ariffahmi menantu (Nik Aziz), tidak kepada yang lain?,” soalnya dalam tulisan di Facebook.

Dengan sinis, beliau seterusnya menyatakan bahawa PAS sepatutnya sudah boleh menerima amalan nepotisme ketika parti Islam tersebut menghadapi isu pelantikan Ariffahmi.

“Kalau nepotisme dibenarkan dan diterima, kenapa baru sekarang? Sepatutnya ia sudah diterima pada lima tahun yang lalu.
“Barangkali lima tahun lalu tidak wajar isu nepotisme dibangkitkan bagi mewajarkan amalan nepotisme di hari ini,” katanya.

Dalam kenyataannya di laman itu, beliau turut memuatkan pautan ke satu video berhubung kenyataan timbalan presiden PKR Azmin Ali, mengenai isu pemilihan calon untuk jawatan tersebut. (MK)

Umumkan Sokong Palestin, Mandi Pasir Depan Rumah Putih, AS.

Aksi 'Rubble Bucket Challenge', ini mereka lakukan di depan Gedung Putih di Washington.
Seorang warga AS disiram pasir saat menggelar aksi "Rubble Bucket Challenge" di depan Gedung Putih di Washington (28/8).

SOKONG Palestin, warga AS umumkan aksi 'Rubble Bucket Challenge'
Aksi 'Rubble Bucket Challenge', ini mereka lakukan di depan Rumah Putih di Washington.


Aksi 'Rubble Bucket Challenge', ini mereka lakukan di depan Gedung Putih di Washington.
Aksi solidariti yang diikuti oleh sejumlah warga AS ini merupakan bentuk keprihatinan terhadap Palestin
Aksi 'Rubble Bucket Challenge', ini mereka lakukan di depan Gedung Putih di Washington.
Seorang warga AS disiram pasir semasa mengumumkan aksi "Rubble Bucket Challenge" di depan Rumah Putih. 
(IH)

Rahsia Pisang/Ayam Goreng Rangup! Lihat Ini, Astagfirullah!

PENGGUNA

Sungguh memeranjatkan apabila mengetahui taktik mencampurkan plastik dalam minyak masakan yang popular di Indonesia ini sudah mula menular di Malaysia. 

Sebelum ini, kita dikejutkan dengan pengakuan seorang peniaga ayam goreng rangup dari Indonesia yang telah membuat pengakuan mencampurkan plastik atau paket minyak itu sendiri ke dalam minyak masakannya untuk menghasilkan ayam goreng rangup dan tahan lebih lama.

Namun, ketidakjujuran ini akan mengakibatkan pelanggan mengalami masalah kesihatan terutama kepada organ dalaman.

Berikut merupakan perkongsian oleh pengguna laman sosial.

Beli pisang goreng d gerai kueh donggongon. Tlampau rangup menimbulkan keraguan. Then, memang yg djangka pisang goreng dgoreng dengan minyak + straw. Sangat kurang ajar n x sivik punya penjual.


Cara mengetahui samada ayam goreng atau goreng pisang dicampur plastik:
 1. Bawa bahan kajian anda balik ke rumah (ayam atau pisang dan sebagainya). 
 2. Ambil mancis dan bakar ayam atau pisang tersebut. 
 3. Sekiranya terhasil nyalaan, besar kemungkinan ayam atau pisang terbabit dicampur plastik. 
 4. Segera laporkan kepada pihak berwajib untuk tindakan lanjut.
(http://malaysiansmustknowthetruth.blogspot.com)

Premis Jual Barang Tiruan Dirampas Di Jalan Petaling.

 
PENGGUNA

Sebanyak 1,070 pelbagai jenis barangan tiruan bernilai RM250,000, antaranya beg tangan dan dompet dirampas dalam Ops Barangan Tiruan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di sekitar Jalan Petaling, di Kuala Lumpur semalam.

Penolong Pengarah Kanan Bahagian Penguatkuasa KPDNKK Putrajaya, Aminuddin Muhammad berkata operasi yang dijalankan lebih dari tiga jam bermula pukul 3 petang itu melibatkan serbuan ke atas empat buah premis termasuk sebuah gerai di sekitar jalan itu.

"Seramai 10 anggota penguatkuasa KPDNKK dan tiga anggota polis dari Ibu pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur telah membuat serbuan di lokasi-lokasi berkenaan, bagaimanapun pemilik premis berjaya melarikan diri.

Hasil siasatan mendapati premis-premis berkenaan diuruskan penjual berbangsa asing dan berdasarkan rekod imigresen yang ditemui, dipercayai pemilik premis itu juga bukan warga tempatan," katanya kepada Bernama.

Kes disiasat di bawah Seksyen 8 Akta Perihal Dagangan 2011.
- Bernama

Isu MB: Haluan Sendiri PAS, "strategi" Bukan "prinsip". - Khalid Samad.Golongan muda PAS merasakan parti Islam itu terlalu banyak berkompromi dengan rakan mereka dalam Pakatan Rakyat, menyebabkan kepimpinan PAS terpaksa membuktikan parti itu bertindak bebas dalam isu krisis MB Selangor. – Gambar The Malaysian Insider, 30 Ogos,2014. 
Golongan muda PAS merasakan parti Islam itu terlalu banyak berkompromi dengan rakan mereka dalam Pakatan Rakyat, menyebabkan kepimpinan PAS terpaksa membuktikan parti itu bertindak bebas dalam isu krisis MB Selangor. – Gambar The Malaysian Insider, 30 Ogos,2014. 

Tekanan dari golongan muda PAS yang merasakan mereka terpaksa menurut agenda rakan parti PKR dan DAP menyebabkan kepimpinan pusat parti Islam itu mengorak haluan sendiri dalam krisis menteri besar (MB) Selangor, kata  Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad.

Ahli jawatankuasa PAS pusat itu berkata itulah sebabnya PAS berdegil dalam krisis MB Selangor dan bercanggah pendapat dengan PKR dan DAP dengan tidak menyokong sepenuhnya pencalonan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai MB baru.

Demikian lapor The Mlaysian Insider hari ini.

"Kita perlu faham mengapa PAS berkelakuan sedemikian. Saya rasa masalah utamanya ialah golongan muda PAS... pemimpin lebih muda, mereka merasakan seperti perlu turut sahaja dengan agenda PKR dan DAP," kata Khalid kepada The Malaysian Insider.
"Mereka merasakan seolah-olah identiti PAS dan ahli partinya semakin kabur, solah-olah kita mengikut sahaja rancangan (Ketua Umum PKR Datuk Seri) Anwar Ibrahim dan kumpulan beliau.
"PAS ingin menunjukkan ahlinya yang ia ada pendirian sendiri dan ia masih bebas," kata Khalid tentang penentangan partinya terhadap rakan parti Pakatan Rakyat (PR) dalam isu MB yang berkemungkinan memecahbelahkan pakatan berusia enam tahun itu.

Khalid memberitahu The Malaysian Insider ada ahli secara terbuka meminta pemimpin PAS mengkaji semula kerjasama dengan PKR dan DAP, mengatakan parti Islam tersebut sudah banyak berkompromi.

"Berdasarkan sentimen ini, ada antara pemimpinnya yang ingin menunjukkan identiti yang berbeza daripada PKR dan DAP, jadi kita dapat katakan kita bukannya hanya bertindak mengikut arahan PKR dan DAP." tambahnya.
"Sebagai parti yang kukuh kedudukannya, PAS tidak mahu dilihat sebagai orang bawahan PKR."
Bagaimanapun, Khalid berkata ini merupakan agenda Umno dan BN bagi mewujudkan perselisihan antara parti dalam PR.
"Jadi malang sekali, inilah yang tidak difahami ahli serta pemimpin kita sendiri... sebenarnya kita tidak melakukan apa-apa yang tidak kita persetujui. Jika terdapat perbezaan pendapat, selalunya ia akan diselesaikan melalui perbincangan," tambahnya.

Rabu lepas, Khalid berkata mereka yang ingin PAS meninggalkan PR patut keluar parti itu. Beliau berkata sekiranya ahlinya berpendapat partinya lebih baik tanpa PR, mereka patut meninggalkan parti dan sertai Umno.

"Sebaik sahaja ahli-ahli ini pergi, barulah PAS boleh menjadi rakan yang efektif kepada PR."

Pendirian parti Islam tersebut menamakan sekurang-kurangnya dua calon menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membangkitkan persoalan keteguhan PR, memandangkan PKR dan DAP bertegas menamakan calon tunggal Dr Wan Azizah, bagi jawatan tersebut. Ini berlaku selepas Sultan Selangor mengarahkan setiap parti mengemukakan lebih daripada dua nama calon, membayangkan istana tidak berkenan dengan Dr Wan Azizah.

Bagaimanapun, Khalid memandang ringan isu tersebut dengan mengatakan perbalahan antara PAS dan rakan partinya hanya berkisar aspek "strategi" dan bukan dari segi "prinsip".

"Ia tidak sepatutnya dilihat sebagai masalah kerana ia bukannya isu besar," katanya, pada masa sama mengatakan cabaran terbesar tahun ini ialah memastikan kesinambungan PR.
"PKR dan DAP juga perlu faham pendirian kami supaya mereka juga akan pastikan apa sahaja keputusan yang perlu dibuat, reputasi dan kepentingan kami juga turut dipertahankan." Kata Khalid Samad melalui The Malaysian Insider lagi.– 30 Ogos, 2014. (IH)

Wacana Merdeka: Nilai Semula Kemerdekaan. Abdul Hadi.KUALA LUMPUR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang diberi penghormatan untuk menyampaikan Ucapan Khas Kemerdekaan dalam satu program di Shah Alam hari ini.

Beliau dijadual berucap pada majlis Wacana Penilaian Semula Kemerdekaan yang diadakan di Dewan Pro Canselor UNISEL, kira-kira jam 12 tengahari ini. Sebelum itu, majlis yang bermula dari awal pagi ini akan dirasmikan oleh Exco Kerajaan Selangor sebelum disusuli dengan satu wacana khas.

Wacana Kemerdekaan- Satu penilaian semula dari Perspekstif Melayu Islam itu akan diulas oleh empat orang panel.

Mereka adalah
 • Prof Dato Abu Bakar (UM), 
 • Prof Dr Kamarulzaman Yusoff (UTM), 
 • Tan Sri Muhammad Muhd Taib, dan 
 • Mohd Fadli Ghani, manakala 
 • moderatornya adalah Prof Dr Badlisham Mohd Nasir (ILMUAN).
Selepas program ini, Presiden PAS dijangka hadir pada sambutan ambang merdeka anjuran Lujnah Penerangan PAS Pusat di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kg Baru pada sebelah malam.
Program tersebut akan bermula dengan solat hajat sejurus selesai solat maghrib. Ia kemudian akan disusuli dengan acara pentas yang akan bermula selepas Isyak.

Kesemua pimpinan utama PAS dijangka hadir pada program ini malam nanti. Pada program malam ini, beberapa pimpinan utama PAS akan dibawa dengan motosikal berkuasa besar yang akan berkonvoi dari masjid negara menuju ke pentas utama. Beberapa persembahan kesenian juga akan mengisi slot pentas malam ini. - HARAKAHDAILY 30/8/2014

Ini Berita Putar Belit Mengenai HAMAS.. Jangan Tertipu!

PEJUANG Hamas mengangkat senjata semasa bergambar pada satu perarakan di Shejaiya, Gaza pada Rabu lalu. 

DOHA - Pemimpin Hamas, Khaled Meshaal kelmarin menolak sebarang cubaan untuk melucutkan senjata pejuang Islam Palestin di Gaza seperti yang dituntut oleh Israel. Dalam satu kenyataannya, Meshaal berkata, senjata pejuang Palestin itu 'suci'.

"Senjata pejuang Palestin itu suci dan kami tidak akan menerima ia dijadikan agenda dalam mana-mana rundingan pada masa hadapan dengan Israel," kata Meshaal pada satu sidang akhbar di sini di mana beliau hidup dalam buangan.

Israel sebelum ini bersetuju untuk membenarkan kemasukan bahan binaan dan barangan lain bagi membina semula Gaza jika Hamas melucutkan senjata mereka. Perang selama 50 hari dengan Israel yang berakhir Selasa lepas telah menyebabkan banyak infrastruktur di wilayah Palestin itu musnah atau rosak teruk.

Namun, Meshaal berkeras bahawa Hamas tidak akan sekali-kali melucutkan senjata.
"Isu ini tidak boleh dirunding. Tiada sesiapa boleh melucutkan senjata Hamas," katanya. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Berita ini mula mengelirukan. Contohnya ayat ini, 'Israel sebelum ini bersetuju untuk membenarkan kemasukan bahan binaan dan barangan lain bagi membina semula Gaza jika Hamas melucutkan senjata mereka.' Hal ini tidak menasabah. Hamas bersetuju gencatan senjata tanpa syarat.

Baca ini buktinya..

Nasrudin Tantawi Sindir Anwar Pilih Isteri Sendiri Jadi MB.

Kenyataan yang ditulis oleh Ahli Parlimen Temerloh, Nasrudin Hassan di laman Facebooknya

Tindakan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencalonkan isterinya yang juga Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail disindir Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Nasrudin Hassan.

Nasrudin dalam satu kenyataan ringkas di laman Facebooknya membidas tindak-tanduk Anwar yang berkeras mahu mencalonkan Wan Azizah.

"Terdapat pihak ( khasnya alim ulamak ) yang menolak seorang wanita menjadi pemimpin utama (Menteri Besar) berdasarkan nas dan khilaf perbahasan ulamak bagi sebuah kerajaan negeri adalah PERKARA BIASA.

"Tetapi, apabila terdapat pihak yang hanya mahu isterinya sahaja menjadi Menteri Besar bagi sebuah kerajaan negeri tanpa khilaf dan tidak perlu diperbahaskan lagi kerana ia keputusan yang muktamad, maka ini adalah LUAR BIASA," katanya.

Kenyataan itu dibuat ekoran keputusan PKR dan DAP yang tetap mahu menamakan Dr Wan Azizah sebagai satu-satunya calon Menteri Besar Selangor yang baharu biarpun pihak Istana menitahkan supaya parti-parti dalam Pakatan Rakyat untuk mengemukakan lebih dari dua nama.

Pada Rabu, Anwar menegaskan bahawa keputusan pencalonan Dr Wan Azizah adalah keputusan PKR dan ia harus dihormati parti lain dalam konteks semangat Pakatan Rakyat kerana kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik parti itu. (IH)


Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-93: Kemelut MB S'gor Tanda Kematangan Berpolitik?
E-Buku IH-93: Kemelut MB S'gor Tanda Kematangan Berpolitik?

Chong Wei Raih Slot Suku Akhir Kejohanan Dunia 2014


TENANG... Jaguh perseorangan lelaki negara Datuk Lee Chong Wei bersahaja membalas pukulan pemain Jerman Dieter Domke pada pusingan kedua Kejohanan Dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF) 2014. Chong Wei menang dalam pertarungan dua set dengan 21-12 dan 21-9. -fotoBERNAMA

SUKAN
COPENHAGEN: Jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei tampil bergaya apabila mara ke peringkat suku akhir Kejohanan Dunia BWF 2014 di Ballerup Super Arena di sini, Khamis.

Chong Wei, selaku pilihan utama, langsung tidak tercabar untuk menempatkan diri dalam kelompok lapan terbaik selepas mudah menundukkan wakil Ireland, Scott Evans 21-11 dan 21-12 dalam masa 36 minit.

Evans nyata gagal mengimbangi aksi kemas yang dipamerkan Chong Wei untuk menggapai impian bergelar juara dunia buat kali pertama.

Chong Wei, 31, akan berdepan dengan pemain pilihan keenam, Wang Zhengming pada aksi suku akhir, Jumaat.

Sebelum itu, pemain China berusia 24 tahun itu mengesahkan slot ke suku akhir dalam masa 42 minit apabila menyingkirkan pemain Hong Kong, Nan Wei dalam 'straight-set' 21-15 dan 21-18.

Sekiranya berjaya mengekalkan rekod bersih dengan Zhengming, Chong Wei dijadual menentang pemenang antara pilihan ke-14, Viktor Axelsen dan Tien Chen Chou dari Taiwan dalam peringkat separuh akhir, Sabtu.

Chong Wei menyifatkan kejayaan melepasi pusingan ketiga itu merupakan satu permulaan yang berliku dalam misi memburu gelaran dunia yang masih belum dikecapi sepanjang kariernya.

"Perlawanan hari ini bukanlah terlalu sukar. Bermula esok, perlawanan mungkin bertambah sukar dengan berdepan pemain China dan mungkin persediaan yang paling hebat perlu saya lakukan.

"Fokus saya masih kepada persediaan diri sendiri dan saya tidak pandang rendah pemain China itu walaupun tidak pernah kalah dalam 11 pertemuan dengannya sebelum ini," katanya.

Dalam pertemuan terakhir pada Terbuka Malaysia 2014, Januari lepas, Chong Wei mengatasi lawannya itu dalam 'straight-set' 21-17 dan 21-18.

Anak jati Pulau Pinang itu turut berharap wakil beregu tunggal negara dalam acara lelaki, Hoon Thien How dan Tan Wee Kiong akan meneruskan momentum selepas mengesahkan slot suku akhir.

Hoon dan Tan mengambil masa 63 minit untuk mengalahkan pasangan Jepun, Takeshi Kamura dan Keigo Sonoda 19-21, 21-17 dan 21-19 dalam aksi pusingan ketiga.

Bagaimanapun, satu lagi beregu negara, Koo Kien Keat dan Tan Boon Keong gagal meneruskan kemaraan apabila kalah kepada beregu Taiwan, Lee Sheng Mu/Tsai Chia Hsin 21-19, 17-21, 19-21 dalam saingan pusingan ketiga. (mStar)

Jom Lawat 12 Kampung Tercantik Di Dunia. Subhanaalah!

Ungkap Rahsia Yang Maha Agung12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Popeye Village di Anchor Bay  barat laut pulau Mediterranean Malta
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Kampung di tepi sungai NigerMali
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Perkampungan Gunung Tersembunyi di China Selatan
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Kampung Berkabus di Southwest England
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Hobbiton village "Lord of the Rings" lokasi filem di New Zealand
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Riomaggiore sebuah kampung  di wilayah La Spezia,  Liguria Itali
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Mountain Village, Iran
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Kampung ditepi laut Afrika 
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Hallstatt, Upper Austria,  sebuah kampung  dengan 946 penduduk
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Kampung Gásadalur, Faroe Islands. Hanya terdapat 16 orang penduduk. 
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Kampung terletak di Banjaran Himalaya, Tibet
12 Kampung Paling Cantik di Dunia
Fort Bourtange berbentuk bintang bertempat di Bourtange, Groningen, Belanda
(IH)
Lihat sebelum ini..  
E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

Friday, August 29, 2014

Ciri-ciri MB Menurut Sultan S'gor. Bukan Boneka.


Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.


KUALA LUMPUR: Menteri Besar Selangor perlu berjiwa rakyat dan boleh berkhidmat kepada rakyat, tetapi bukan seorang yang dikawal oleh orang lain. Sultan Selangor tidak mahu adanya menteri besar umpama boneka yang dikawal, kata satu sumber yang rapat dengan istana dan maklum sentimen baginda.

“Menteri besar bukan hanya dipilih oleh majoriti Dewan Undangan Negeri (DUN), tetapi perlu meletakkan rakyat sebagai kepentingan dan boleh menerajui negeri.
“Sultan Selangor mahu seseorang yang prihatin terhadap keperluan rakyat dan membangunkan negeri di peringkat tertinggi,” kata sumber itu.

Beliau menegaskan seperti yang termaktub di bawah Artikel LI (1), LII (2)(a), (4) dan LV (2)(a) dalam Perlembagaan Negeri Selangor 1959, Sultan Selangor diberi kuasa budi bicara mutlak untuk melantik seorang menteri besar bagi kerajaan negeri Selangor di mana bagi pendapat pemerintah, ia mempunyai sokongan majoriti di Dewan Undangan Negeri.

“Seseorang itu perlu berupaya bekerja dengan semua parti termasuk barisan exconya sendiri serta mempunyai hubungan baik dengan istana,” katanya.

Beliau turut menasihatkan Pakatan Rakyat untuk tidak memanjangkan masalah dalaman parti ke dalam pentadbiran negeri dan menganggu pemerintahan negeri.

“Ini merupakan masalah dalaman parti,” katanya.

Disaring  dari mStar.

Israel Terima Syarat Damai Palestin, Tanpa Pindaan -Hamas


Roket jarak jauh Hamas yang memasuki Israel membentuk keseimbangan baru di Gaza

KAHERAH: 'Roket rintangan' yang menyerang Tel Aviv menunjukkan perubahan dalam imbangan kuasa antara Hamas dan entiti Israel, kata ahli biro politik Hamas, Dr Mahmoud al-Zahar ketika bercakap secara eksklusif kepada Asharq Al-Awsat.


Beliau mendakwa, roket ini menyeimbangkan 'keganasan' oleh satu pihak ke atas pihak yang lain, menambah keseimbangan baru ini akan menyebabkan Israel berfikir dua kali sebelum memulakan apa-apa pencerobohan baru terhadap Semenanjung Gaza.

Al-Zahar juga memuji kedudukan yang diambil oleh Mesir dalam konflik dan usahanya dalam mendapatkan perjanjian gencatan senjata, berkata..

"kami menjangka kedudukan ini dari Mesir yang baru yang mana Presiden, kerajaan dan rakyatnya berdiri teguh di belakang rakyat Palestin".

 Al-Zahar (gambar) menyamakan peluru berpandu jarak jauh Hamas seperti "batu-batu dari tanah yang dibakar keras", merujuk al-Quran, Surah al-Fil.

Al-Zahar berkata.. 

"pertempuran batu-batu dari tanah yang dibakar" dengan Israel telah memberi faktor baru dalam konflik dan akan membentuk pengakhiran pencerobohan melalui pertempuran terancang dan meningkat, yang akan mendedahkan tahap khayalan musuh mengabaikan kehendak rakyat Palestin dan ketahanan mereka."

Beliau menambah, "peperangan ini akan menjadi peristiwa penting,  bukan sahaja dalam sejarah di rantau ini, yang telah menyaksikan perubahan rejim yang banyak, khususnya di Mesir, tetapi juga dalam sejarah dunia. "

Al-Zahar juga memaklumkan Asharq Al-Awsat bahawa "[Perdana Menteri Israel] Netanyahu mahu menamatkan perang selepas tiga hari kerana pihak keselamatan beliau memberitahunya bahawa musuh hanya memiliki 300 roket yang boleh dilancarkan, namun mereka terkejut apabila roket terus dilancarkan dan menghujani Israel pada hari-hari terakhir di mana pada pencerobohan dipesatkan, bukan dikurangkan."

Al-Zahar mendedahkan bahawa Israel telah menerima semua syarat Palestin, tanpa apa-apa pindaan, tidak seperti yang didakwa oleh media Israel.

Beliau berkata.. 

"Kami tidak menerima cadangan Israel mengenai penyelesaian dua peringkat, iaitu pertama gencatan senjata dan kemudian membuka lintasan sempadan. Kami menolak cadangan tersebut dan tetap dengan tuntutan asal kami iaitu gencatan senjata dan membuka lintasan sempadan dalam satu langkah, dan Israel bersetuju untuk ini."

Beliau menambah, "Kami telah membuktikan bahawa pilihan melawan kembali ketika konflik berlangsung adalah satu-satunya pilihan yang menunjukkan kejayaan dan kita telah menunjukkan ini ketika menghalau keluar pendudukan Israel dari Gaza pada tahun 2005."

Beliau berkata "Tempoh di mana musuh menyerang kita sudah berlalu, dan kita sekarang dalam peringkat kita menyerang mereka."

Beliau mengesahkan bahawa tempoh ini adalah "pertumpahan darah dan senjata" dan satu-satunya pilihan rakyat Palestin adalah melawan kembali.

Di samping itu, beliau menyeru semua individu untuk mengkaji semula kedudukan mereka dan membentuk sebuah gabungan yang menyokong penentangan bersenjata, menegaskan bahawa rakyat Palestin yang keluar meraikan kemenangan Gaza mewakili satu referendum mengenai pilihan jihad dan penentangan.

Beliau menegaskan bahawa rakyat Palestin hari ini menyokong penentangan dan berdiri teguh dalam menghadapi pencerobohan Israel.
 
Beliau berkata, "darah pemimpin kekal membakar perjuangan rakyat dan penentangan."

Al-Zahar juga menafikan laporan bahawa dia melarikan diri dari Gaza semasa pencerobohan Israel, mengatakan "syahid di tangan Allah dan mengalahkan penjajahan adalah matlamat kami, rakyat Palestin, yang tidak sabar-sabar untuk mendapatkannya.

"Kami telah menyerahkan anak-anak kami demi Islam dan untuk mempertahankan tanah dan tapak suci kami. Oleh itu, bagaimana anda boleh mengatakan bahawa saya, seorang pemimpin Hamas, akan lari dari peperangan ke Mesir? "

Beliau menambah, "Saya di Gaza dan saya bertemu dengan delegasi Mesir dan berkongsi kegembiraan rakyat Palestin malam tadi dalam kemenangan kita. Saya akan kekal di sini di atas tanah Palestin, di barisan hadapan rakyat Palestin sehingga menang atau syahid!"

(IH)

PAS S'gor Nafi Kemuka Nama Calon MB

 
PAS Selangor menafikan satu laporan Utusan Malaysia yang mendakwa mereka mengemukakan empat nama kepada pemimpin PAS pusat bagi menggesa agar wakil parti itu dicalonkan untuk jawatan menteri besar.

“PAS Selangor tidak pernah mengemukakan apa-apa nama dari PAS untuk dipertimbangkan untuk jawatan menteri besar,” kata Iskandar ketika dihubungi Malaysiakini.

Beliau menegaskan bahawa pemimpin PAS pusat akan membuat keputusan akhir berhubung nama yang akan dihantar kepada istana. PAS negeri juga akan “menyokong apa juga keputusan” oleh PAS pusat, katanya lagi. (MK)

MB: Pilih Sahaja Calon PAS, Kalau PKR Tolak Dicalonkan.
Naib Presiden PKR Rafizi Ramli cadang Adun PKR tolak dicalonkan sebagai menteri besar Selangor. Gambar fail The Malaysian Insider. Naib Presiden PKR Rafizi Ramli cadang Adun PKR tolak dicalonkan sebagai menteri besar Selangor. Gambar fail The Malaysian Insider.
 
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PKR Selangor perlu menolak sebarang pencalonan sebagai menteri besar Selangor oleh pihak tertentu sebagai tanda menghormati keputusan parti, kata Naib Presiden PKR Rafizi Ramli.

Rafizi berkata, keputusan itu juga selaras dengan apa yang dipersetujui dalam Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) yang hanya mencalonkan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal menteri besar Selangor.

"Saya menyeru Adun PKR Selangor membuat kenyataan terbuka menarik diri daripada sebarang pencalonan mana-mana pihak sebagai menghormati keputusan sebulat suara PKR yang turut dipersetujui Majlis Pimpinan PR.
"Kenyataan terbuka setiap Adun PKR di Selangor yang menyokong pencalonan Dr Wan Azizah adalah lambang kesetiaan mereka kepada parti dan perpaduan dalam melawan Umno Barisan Nasional," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Pemuda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad hari ini menolak pencalonan PAS menjadikannya calon menteri besar selain menyokong pendirian parti menamakan Dr Wan Azizah yang juga Adun Kajang.
Timbalan speaker DUN Selangor itu bagaimanapun mengucapkan terima kasih kepada Ketua Pemuda PAS Suhaizan Kaiat kerana mencalonkan dirinya memimpin negeri terkaya itu.

Rafizi dalam kenyataan sama turut mengucapkan tahniah kepada Nik Nazmi kerana menyatakan secara terbuka sokongan penuh kepada pencalonan Dr Wan Azizah sebagai menteri besar Selangor.

"PKR dan Majlis Pimpinan PR membuat keputusan sebulat suara Dr Wan Azizah adalah calon tunggal PR sebagai menteri besar Selangor.
"Keputusan ini perlu dihormati sepertimana yang ditunjukkan Nik Nazmi," katanya.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada satu sidang media selepas mengadap Sultan Selangor pada Selasa berkata baginda mahu lebih daripada 2 nama calon menteri besar daripada setiap parti komponen PR walaupun Dr Wan Azizah memperoleh sokongan majoriti DUN.

Bagaimanapun, PKR dan DAP berkeras Dr Wan Azizah adalah satu-satunya calon pilihan mereka manakala PAS sedang menimbangkan lebih daripada 1 nama. Krisis menteri besar Selangor masih lagi buntu walaupun Khalid sudah bersetuju untuk melepaskan jawatannya.

PAS sebelum ini menamakan Dr Wan Azizah dan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali sebagai calon untuk memimpin negeri itu. – 29 Ogos, 2014. (TMI)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kalau tak ada calon PKR yang mahu terima lagi, pilih sahaja calon PAS. Ramai lagi yang berkebolehan dan berkelulusan lebih dari mereka.
 
Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-92: Selamatkah K'jaan PR S'gor?

Kemuka 1 Nama, PKR/DAP Beri 'Kata Dua'/Biadap Pada Sultan?


DAP dan PKR bertegas hanya akan mengemukakan nama Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor.

PETALING JAYA: Adalah 'biadab' apabila DAP dan PKR bertegas hanya akan mengemukakan nama Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar walaupun Sultan Selangor menitahkan supaya lebih banyak nama dihantar.

Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak  berkata, dengan berbuat demikian, kedua-dua parti telah memberi kata dua terhadap Sultan.

"Walaupun mereka keberatan terhadap titah Sultan, mereka boleh memilih untuk meluahkan dengan cara yang lebih halus yang membolehkan mereka mendapat ruang untuk berunding dengan Sultan.
"Sebaliknya mereka mencabar dan memberikan kata dua kepada Sultan, yang mana ia adalah biadap dan satu langkah politik yang kurang bijak yang hanya akan memburukkan lagi keadaan," kata Mustafa.

Beliau berkata terdapat banyak contoh di mana parti-parti politik perlu mendapatkan kerjasama Sultan bagi menyelesaikan isu-isu yang melibatkan pelantikan menteri besar.

Beliau berkata menteri besar yang pelantikannya berdepan isu dari segi mendapatkan perkenan Sultan termasuklah Menteri Besar Perak, Tan Sri Mohd Ghazali Jawi (1974), Negeri Sembilan - Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad (1999), Pahang- Datuk Abdul Rahim Abu Bakar (1991), Perlis-Tan Sri Shahidan Kassim (2008) dan Terengganu-Idris Jusoh (2008).

"Semua kes ini menunjukkan bahawa anda perlu bertindak dengan kebijaksanaan politik kerana kita mempunyai sistem Raja Berperlembagaan yang mana kuasa dan peranannya tidak boleh diabaikan," kata Mustafa.

Peguam Datuk Salehuddin Saidin berkata, Sultan Selangor mempunyai hak untuk meminta lebih daripada satu nama.

"Ia adalah dalam kuasa dan budi bicara Sultan untuk meminta lebih nama (dan melantik sesiapa di antara mereka) selagi Adun mendapat sokongan majoriti dalam badan perundangan," katanya.

Peguam Syahredzan Johan bagaimanapun percaya bahawa kuasa dan budi bicara Sultan untuk melantik menteri besar adalah terhad.

"Dalam keadaan di mana Sultan tidak pasti sama ada calon mempunyai sokongan majoriti di dalam dewan, kuasa Diraja yang boleh menggunakan budi bicara boleh digunakan untuk menetapkan siapa yang diyakini.
"Bagaimanapun, 30 akuan berkanun oleh wakil rakyat yang menyokong Dr Wan Azizah adalah mencukupi untuk membuktikan bahawa beliau adalah orang yang mendapat sokongan majoriti," katanya.

Syahredzan berkata secara teori, kebuntuan antara DAP, PKR dan istana boleh membawa kepada krisis perlembagaan jika tidak dapat diselesaikan.

"Walau bagaimanapun, lambat laun saya berfikir bahawa Sultan akan melakukan apa yang diperuntukkan di bawah Perlembagaan, jadi saya tidak melihat ini bertukar menjadi krisis perlembagaan."

Profesor Undang-undang Universiti Malaya Gurdial Singh Nijar berkata tidak ada peruntukan dalam undang-undang negeri yang memerlukan pencalonan lebih daripada dua calon untuk jawatan itu.

Bagaimanapun, beliau berkata, Sultan boleh menggunakan budi bicara dan meminta lebih banyak nama diberikan. (mStar)

Bandar Di Brazil Ini, Hanya Dihuni Perempuan, Menarik Bagi Orang Bujang.


Kota Noiva do Cordeiro di Brasil hanya dihuni kaum hawa
Kaum hawa di Kota Noiva do Cordeiro. ©Daily Mail

Bandar Noiva do Cordeiro di sebelah tenggara Brazil menjadi bandar hanya dihuni kaum perempuan berjumlah lebih dari 600 orang. Kebanyakan dari mereka juga berusia antara 20 hingga 35 tahun.

Akhbar the Daily Mail melaporkan, Rabu (27/8), bandar itu menjadi bandar menarik bagi orang bujang.

Beberapa perempuan di Noiva do Cordeiro ada yang sudah berkahwin dan punya keluarga, namun suami mereka dan anak mereka berusia di atas 18 tahun bekerja di luar bandar dan hanya boleh pulang di hujung minggu.

Itu bermakna kaum hawa benar-benar berkuasa di semua bidang kehidupan di bandar itu sehari-hari, dari mula diternak hingga urusan agama. Mereka bahkan bilang hidup mereka lebih baik tanpa kaum laki-laki.

"Ada banyak perkara perempuan melakukan sesuatu lebih baik dari lelaki. Bandar kami lebih cantik, lebih kemas, dan jauh lebih harmoni daripada jika diurus kaum lelaki," kata Rosalee Fernandes, 49 tahun.
"Apabila ada perselisihan, kami menyelesaikannya dengan cara kaum perempuan, iaitu mencari kesamaan berbanding perbezaan. Kami berkongsi semuanya di sini. Bahkan tanah tempat kami bekerja. Tak ada pertandingan di sini. Satu untuk semua dan semua untuk satu. "

Mereka mengaku baru saja membeli televisyen skrin datang bersaiz besar supaya boleh menonton opera sabun bersama-sama. Tapi ada satu masalah tak boleh mereka selesaikan di bandar itu. Nelma Fernandes, 23 tahun, mengaku sangat sukar bagi para tetangganya yang cantik-cantik itu mencari calon suami.

"Di sini satu-satunya lelaki kami temui adalah sudah beristeri atau masih keluarga kami, semuanya sepupu. Saya belum pernah mencium lelaki sejak lama," kata dia.
"Kami semua mengimpikan boleh jatuh cinta dan berkahwin. Tapi kami suka tinggal di sini dan tidak mahu meninggalkan bandar ini buat mencari suami." (IH)

Ini Saja Muslimat, Buat Kamu Tidak Cium Bau Syurga..LIHAT gambar ini dulu. Renung baik-baik..

Ada 3 gaya penampilan atau mode wanita muslimah yang diancam tidak akan mencium bau syurga. Berikut adalah keterangan dari Imam Nawawi dalam 'Al Minhaj Syarh kitab Shahih Muslim'. Menurutnya..

Satu: Wanita yang berpakaian tetapi telanjang

Ada beberapa tafsiran yang disampaikan oleh Imam Nawawi.
 • Wanita yang mendapat nikmat Allah , namun enggan bersyukur kepada Nya.  
 • Wanita yang menutup sebahagian tubuhnya dan menyingkap sebahagian lain. 
 • Wanita memakai pakaian nipis yang menampakkan bentuk tubuhnya.
Dua: Wanita yang 'maa-ilaat wa mumiilaat'.

Ada beberapa tafsiran mengenai hal ini ..
 • Maa-ilaat dimaksudkan, ialah tidak taat pada Allah dan tidak mahu menjaga yang mesti dijaga. Mumiilaat dimaksudkan ialah mengajar yang lain untuk berbuat sesuatu yang tercela. 
 • Maa-ilaat iuga adalah berjalan sambil memakai wangi-wangian dan mumilaat iaitu berjalan sambil menggoyangkan kedua punggung atau bahunya. 
 • Maa-ilaat dimaksudkan adalah wanita yang biasa menyisir rambutnya sehingga bergaya sambil berlenggok bagai wanita nakal. Mumiilaat juga bermaksud adalah wanita yang menyisir rambut wanita lain supaya bergaya seperti itu.

Tiga: Wanita yang kepalanya seperti bonggol unta.

Macam mana tu? Maksudnya adalah wanita yang sengaja memperbesar kepalanya dengan mengumpulkan rambut di atas kepalanya seakan-akan memakai serban. Keterangan lebih lanjut: Lihat 'Syarh kitab Shahih Muslim', terbitan Dar Ibnul Jauzi, 14: 98-99).

Masya ALLAH. Semoga ALLAH sentiasa membimbing kita agar kita sentiasa berada di jalan yang ALLAH redhai. Wanita, marilah berjalan dengan tuntunan Al-Quran dan yang lelaki hendaklah menasihati apabila ada yang jauh dari norma Al-Quran. Aamiin!

Oleh itu, ya Allah ...
 • Muliakan orang yang membaca status ini 
 • Gerak kakinya untuk melangkah ke masjid 
 • Lapangkanlah hatinya 
 • Bahagiakanlah keluarganya 
 • Luaskan rezekinya seluas lautan 
 • Mudahkan segala urusannya 
 • Kabulkan cita-citanya 
 • Pastikan dari segala musibah 
 • Pastikan dari segala penyakit, fitnah, prasangka keji, berkata Kasar dan mungkar. 
 • Dan dekatkanlah jodohnya untuk orang yang membaca dan berkongsi status ini.
Aamiin ya Rabbal 'alamin.
Kenapakah Nabi SAW mengatakan ramai ahli Neraka adalah wanita? Apakah salah silapnya yang menjadikan penghuni Neraka majoritinya adalah wanita. 

Lihat 4 perkara ini..
 1. Wanita sering tidak bersyukur dengan nikmat rezeki yang dibawa balik oleh suaminya. Suka kepada kemewahan dan perhiasan yang hebat-hebat dan cantik. 
 2. Wanita sering menderhakai suaminya. Suka berbantah-bantah dan sentiasa menegakkan pendapatnya tanpa menghiraukan perasaan suami. Wanita yang meminta cerai kerana suaminya bercadang berpoligami adalah satu dosa, kerana hak berpoligami adalah hak yang diberikan oleh Islam kepada kaum lelaki. 
 3. Wanita sering tidak menjaga kehormatan diri seperti suka membuka aurat (tidak bertudung kepala) dan suka berhias-hias untuk memperlihatkan kecantikannya kepada yang bukan mahram atau suami, dan tidak dapat menjaga batas pergaulan yang ditetapkan syariat. 
 4. Wanita sukar untuk menjaga lidahnya daripada mengumpat dan mengadu domba. Dan sering menggunakan lidahnya untuk menyakiti hati suami dan orang lain. Terdapat juga sebahagian wanita yang fasik tidak dapat mengawal nafsunya hingga sanggup melakukan zina.
Sekian, bersambung, insya Allah!

Kenyataan & 8 Perkara Dari HAMAS

parade militer hamas

Kenyataan HAMAS:

وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ بِنَصْرِ اللَّهِ يَنصُرُ مَن يَشَاء وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ}

 • "Dan pada hari itu bergembiralah orang beriman dengan pertolongan Allah. Dia telah memenangkan sesiapa yang dikehendaki dan Dia adalah yang Maha Berkuasa lagi Maha Mengasihi".

Kenyataan Kebanggaan dan Kemenangan (Rakyat yang mencipta kemenangan mereka)

 
" Inilah Dia Kenyataan Rasmi Dari HAMAS Selepas Berjaya Memalukan Dan Membunuh Keangkuhan Israel "

Perpaduan rakyat kami bersama para pejuang dan ketahanan mereka mempertahankan tanah air menjadikan mereka berjaya melawan musuh, menghadapi segala pertaruhan dan mencipta kemenangan ke atas tentera Zionis.


Israel yang zalim telah memaksa peperangan ke atas rakyat Gaza di bawah penglihatan seluruh dunia. Mereka telah memulakannya dengan serangan bom dari udara, darat dan laut dan mereka juga menggunakan senjata haram yang telah dilarang oleh undang-undang antarabangsa sepanjang tempoh 51 hari. 

Sepanjang tempoh itu, mereka telah meletupkan rumah-rumah, sekolah-sekolah, masjid-masjid, kawasan pertanian, menara, serta pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam. Mereka juga membunuh kesemua ahli keluarga, dan jumlah yang terkorban melebihi 2100 orang syahid dan lebih 11 ribu orang cedera. Kebanyakannya ialah kanak-kanak, wanita dan warga emas.

 
Di tengah-tengah peperangan tidak adil yang dilancarkan oleh Israel ini, dan bersama dengan mereka pertolongan daripada kuasa-kuasa besar dunia yang membenarkan jenayah yang mereka lakukan, di hadapan kelemahan dan kehinaan Liga Arab yang tidak melakukan apa-apa, di tengah-tengah semua itu, pejuang palestin telah berjaya mencapai kemenangan bersama sayap ketenteraannya, dan yang paling kuat iaitu Briged Izuddin Al-qassam dan Saraya Al-Quds

Mereka dengan izin Allah yang utamanya dan dengan keperwiraan mereka telah mampu mempertahankan rakyat dan melakukan serangan balas terhadap musuh. Tentera Zionis telah menjadi kecut dan perasaan itu telah menebal dalam diri mereka. Mereka takut nasib diri mereka samada terbunuh atau tercedera atau diculik. Sebaliknya, pejuang Gaza dan rakyatnya yang berada di belakang mereka telah berjaya mencipta perpaduan, kerjasama, ketahanan, pengorbanan dan keperwiraan. 

Mereka telah berjaya menghancurkan penipuan yang dilakukan tentera Zionis, menggagalkan konspirasi dan mimpi indah penceroboh rakyat Palestin. Operasi mereka ialah kebangkitan untuk mencapai kemenangan dalam peperangan "Dedaun Hancur" pada kali ini.


Wahai sekalian rakyat Palestin,


Kami dalam gerakan Hamas berdiri pada hari ini penuh pujian dan kesyukuran kepada pemberi kemenangan yang nyata iaitu Allah subhanahu wa taala, maka ini adalah hari untuk tunduk patuh kepada Allah, dan juga untuk memuliakan keupayaan rakyat kami, rakyat Palestin dalam keteguhan dalam menghadapi cabaran, dan pengepungan yang berada di sekeliling pejuang-pejuang dari dalam dan luar.


Sesungguhnya kami dalam gerakan Hamas apabila mengisytiharkan kemenangan rakyat kami dan para pejuangnya yang perkasa, kami akan menyebut dengan penuh penghormatan dan penghargaan kepada roh-roh suci yang telah pulang ke sisi tuhanNya yang terdiri daripada kanak-kanak, wanita, lelaki, dan keluarga- keluarga yang telah mempertaruhkan darah-darah mereka yang suci dengan penuh kesabaran dan pengharapan sebagai bayaran untuk mendapatkan hak-hak mereka iaitu kebebasan dan kehidupan yang mulia.


Peperangan al-Asf al-Ma'kul ini juga telah membuktikan bahawa keseluruhan rakyat kami di Gaza, Tebing Barat, Al-Quds, tanah terjajah tahun 1948, Negev, Galilee, dan Diaspora adalah satu jasad yang sama, yang hidup kerana memperjuangkan satu isu yang sama, iaitu menghapuskan penjajahan dan membebaskan bumi ini dan Jerusalem.


Sesungguhnya kami di dalam gerakan HAMAS dan pada hari kemenangan yang nyata dalam peperangan Al-‘Asful Ma’kul (Dedaun Hancur Dimakan Ulat) ini, kami ingin berdiri memberi penghormatan dan kemuliaan di hadapan rakyat Palestin atas pengorbanan jasad-jasad dan sifat keperwiraan yang ditonjolkan mereka pada kebersamaannya bersama pejuang Palestin. 

Kami ingin mennyatakan beberapa perkara berikut:


1. Pejuang Palestin telah menang dari sudut ketenteraan walaupun sebelum berakhirnya perang ini.
 • Pada hari mereka berdiri di hadapan senjata keganasan Zionis penjajah, mereka tetap cekal mempertahankan rakyatnya dan musuh telah menderita dengan sebesar-besar kerugian yang mereka terima. 
 • Mereka juga telah menggagalkan objektif serta kehendak musuh mereka pada kali ini dan menjadikannya hancur berkecai. 
 • Kemampuan pejuang Palestin untuk menyakitkan musuh serta mengejutkan mereka dengan beberapa perkara seperti kekuatannya, ciptaannya, perkembangan senjatanya, terowong-terowongnya, keberanian tenteranya, operasi-operasinya yang menyelinap di belakang musuh.
Mereka telah menang (dengan kurniaan Allah) pada peperangan kali ini dari banyak siri-siri peperangan kami bersama penjajah dalam membebaskan tanah suci kami sebelum ini.


2. Pejuang Palestin tetap berdiri teguh dari sudut politik. Mereka mempertahankan prinsip-prinsip mereka serta menjaga kepentingan rakyat mereka dan menunaikan permintaan mereka, malah dengan kehendak merekalah berakhirnya pengepungan ini. Mereka juga semakin kuat dari sudut media. Mereka telah memalukan Israel dengan membongkar segala jenayah-jenayah mereka dan menyebarkan audio-audio dan gambar-gambar perbuatan tentera-tentera mereka. 

Pejuang Palestin juga telah menang dari sudut akhlak, mereka hanya mensasarkan serangan pada tentera-tentera penjajah Israel dan pegawai-pegawai tentera mereka, tidak sepertimana yang dilakukan oleh tentera mereka dengan membedil rakyat-rakyat kami yang tidak bersalah.


3. Peperangan Al-‘Asful Ma’kul yang disertai oleh pejuang-pejuang Palestin dan sayap ketenteraan mereka ini telah membuktikan bahawa pejuang-pejuang ini adalah pilihan rakyat kami di dalam dan luar negara. Mereka juga mampu membalikkan timbangan manusia dalam menilai apakah ia kekuatan dan apakah ia kelemahan, mereka mampu mengubah kaedah-kaedah permainan politik dan ketenteraan, dan pada masa yang sama mereka mampu mengumpulkan rakyat-rakyat Palestin dan seluruh ummat di muka bumi ini dan menyatukannya di atas kalimah yang satu dan bendera yang satu, dan merealisasikan harapan mereka untuk membebaskan dan mengembalikan tanah suci ini. 

Di atas pencapaian ini, tanggungjawab kami pada hari ini adalah membina semula tanah ini dan kami akan berusaha untuk menjaganya dan membina strategi pertahanan negara yang bersepadu yang berdiri di atas asas-asasnya.


4. Sesungguhnya semua cubaan provokasi dan pembohongan yang ditujukan kepada pejuang Palestin dan rakyat kami telah gagal sama sekali. Mereka yang melakukan pembohongan itu dan yang menyokong mereka telah menanggung kekecewaan yang amat sangat. Mereka sedang meneguk kekecewaan dari gelas kehinaan bersama dengan Israel. 

Mereka telah tenggelam dengan kecelakaan selepas rakyat kami bersama dengan pejuangnya yang berani telah berjaya menyerang balas terhadap Israel dan menggagalkan objektifnya.


5. Sesungguhnya bumi Gaza ini adalah bumi yang suci sama seperti keseluruhan bumi Palestin yang diberkati. Seperti mana bumi ini telah disirami dengan darah syuhada' dan terkorban disebabkannya pemuda, wanita, kanak-kanak dan orang tua, dan dipertahankan oleh para pejuang yang melindungi mereka daripada perancangan musuh, seperti itu lah kami akan mempersiapkan pembinaan semula apa yang telah dihancurkan oleh Zionis dengan kebangkitan kami. 

Seperti mana kita telah bersama-sama mencipta kemenangan dalam peperangan ini, seperti itu jugalah kita akan sama-sama mencipta kemenangan dalam pembinaan semula Gaza dan persediaan kelengkapan sehinggalah kami mencapai kebebasan yang sempurna dengan izin Allah.


6. Sesungguhnya kami dalam gerakan HAMAS melakukan perkiraan dan penilaian tentang pendirian negara-negara Arab dan negara-negara Islam sebenar yang berdiri bersama mendukung perjuangan rakyat Palestin dan pejuangnya yang berani serta memberikan tekanan kepada Zionis agar menghentikan serangan dan menyokong hak rakyat Palestin.


7. Kami menyeru kepada pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia supaya mempercepatkan tindakan undang-undang terhadap pemimipin-pemimipin penjajah Israel di dalam mahkamah jenayah antarabangsa. Mereka telah melakukan pembunuhan yang sangat dahsyat sehingga mencapai kepada tahap jenayah-jenayah perang dengan menyerang rakyat-rakyat yang tidak bersalah dari kalangan kanak-kanak, wanita, orang-orang tua dan ahli keluarga yang dihapuskan semuanya.


8. Kami berterima kasih kepada setiap aktivisme yang memberi sokongan sama ada dari sudut politik, media, dan gerakan- gerakan yang besar dan luas yang menyokong rakyat Palestin dan menolak keganasan yang dilakukan Zionis ke atas Gaza dari seluruh pelusuk dunia Arab dan Islam, serta negara-negara lain seluruhnya. Kami memohon supaya bertambahnya tindak balas terhadap dakwaan kami yang adil ini, serta mendedahkan jenayah-jenayah yang telah dilakukan oleh Zionis terhadap rakyat kami, bumi kami yang suci, dan tahanan-tahanan kami.


Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keampunannya kepada mereka yang syahid dalam kalangan kami dan mengurniakan kesembuhan yang cepat kepada mereka yang tercedera dan pembebasan kepada rakyat kami yang ditawan dan ucapan kehormat buat sayap ketenteraan pejuang Palestin dan yang paling kuat iaitu Briged Izuddin Al-Qassam.


Kami berjanji akan meneruskan jalan perjuangan yang penuh berduri ini, kami akan mencapai kemenangan demi kemenangan sehinggalah kami dapat membebaskan tanah kami yang dijajah dan pulang ke sana. Kemenangan yang jelas itu adalah dengan izin Allah SWT. Sesungguhnya bagi jihad ini, samada kemenangan atau syahid.


قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَٰلِكَ فَلْيَفْرَحُوا هُوَ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ

 • "Katakanlah dengan kurniaan Tuhanmu dan rahmatNya, maka disebabkan itulah bergembiralah kamu, sesungguhnya ia lebih baik daripada apa yang kamu kumpulkan (harta dunia)" (Surah Yunus: ayat 58)

Gerakan Kebangkitan Islam (HAMAS) 
Selasa 1 Zulkaedah 1435 H
bersamaan 26 Ogos 2014 M

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails