Saturday, July 04, 2020

RM42 juta bantu nelayan – Che AbdullahTUMPAT: Kerajaan membelanjakan lebih RM42 juta bagi pembayaran Elaun Sara Hidup Nelayan pada lima bulan pertama tahun ini.


Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan ll, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, elaun bulanan sebanyak RM250 itu disalurkan melalui Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).
“Di Kelantan sehingga Mei lalu, kerajaan membelanjakan sebanyak RM1.2 juta bagi bantuan Elaun Sara Hidup kepada nelayan yang layak menerima bantuan itu bagi meringankan bebanan golongan terbabit berdepan cabaran ekonomi ketika.
“Pihak kerajaan melalui LKIM melaksanakan pelbagai bantuan kepada nelayan seperti Bantuan Sara Hidup Nelayan, Bantuan Subsidi Diesel dan Petrol, Bantuan Bencana Alam dan Kebajikan Nelayan dan sebagainya,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Program Perjumpaan Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II bersama Ahli Persatuan Nelayan Kawasan Tumpat di Dewan Terbuka, Kompleks LKIM Geting, di sini, hari ini.
 
Sementara itu, Che Abdullah berkata pihaknya menyasarkan seramai 1,000 peserta akan menerima bantuan peruntukan sebanyak RM10 juta menerusi Program Rezeki Tani yang dilaksanakan dalam tempoh dua tahun bermula 2019 hingga 2020.
“Program ini adalah untuk golongan miskin serta isi rumah dengan pendapatan tidak melebihi RM2,614 sebulan dan berdaftar dalam sistem eKasih. Keutamaan diberikan kepada calon berusia 18 sehingga 60 tahun yang sedang menjalankan aktiviti pertanian, penternakan, perikanan dan lain-lain.
“Selain bantuan peralatan menangkap ikan, LKIM turut menyalurkan bantuan kepada peserta Program Rezeki Tani yang menjalankan aktiviti pemprosesan keropok, budu serta perniagaan makanan dan minuman,” katanya. – BERNAMA
Hibur Hibur Sikit
Dikir Kelate Teraju Perubehe

Adun Sungai Acheh kecam dipecat tanpa alasan, nekad sertai PN

Adun Sungai Acheh kecam dipecat tanpa alasan, nekad sertai PN
Zulkifli berkata, beliau bertegas tidak akan membuat rayuan dalam tempoh yang diberikan kerana hilang kepercayaan terhadap Anwar. -Astro AWANI

NIBONG TEBAL: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Acheh, Zulkifli Ibrahim, yang dilucut keahliannya daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) kecewa kerana mendakwa dipecat tanpa alasan kukuh.

Menurut Zulkifli, beliau menerima surat pemecatannya pada Khamis dan menyifatkan tindakan itu sebagai tidak adil selepas sekian lama setia kepada pimpinan dan parti PKR.


Zulkifli berkata, beliau telah bersama PKR sejak 2 September 1998 namun kini dipecat tanpa mengetahui punca sebenar malah langsung tidak diberi peluang untuk membela diri.

Beliau juga mendakwa terkilan apabila beberapa maklumat tidak benar disebarkan selepas pertemuannya dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 3 Jun lalu di kediaman Anwar di Bukit Gasing.


"Apakah alasan PKR memecat saya? Sehingga kini saya tidak diberikan alasan kukuh dan langsung tidak diberikan peluang untuk membela diri atau mempertahankan diri.

"Mengapa Jawatankuasa Disiplin Parti tidak memanggil saya untuk mengadakan siasatan dalaman sebelum memecat saya?

"Adakah ini tunjang prinsip PKR yang diagungkan selama ini? Adakah demokrasi dalam parti sudah mati angkara tangan tangan ghaib berpaksikan diktator tersebut? Apakah kerana saya tegas maka saya dipecat?,"dakwanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media berhubung pemecatannya di sini, pada Sabtu.

Hadir sama, Adun Penaga, Mohd Yusni Mat Piah; Adun Sungai Dua, Datuk Mohamad Yusoff Mohd Noor dan Adun Teluk Bahang, Zolkifly Md Lazim.

Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR dalam mesyuarat bulanannya baru baru ini, bersetuju dengan syor Lembaga Disiplin untuk melucutkan keanggotaan lima ahlinya termasuk Zulkifli.

Zulkifli berkata, beliau bertegas tidak akan membuat rayuan dalam tempoh yang diberikan kerana hilang kepercayaan terhadap Anwar.

Dakwanya, selepas membuat pertimbangan beliau memutuskan untuk menyertai Perikatan Nasional (PN) demi tangungjawab dan amanahnya kepada pengundi di Sungai Acheh.

Ditanya parti mana yang akan menjadi pilihannya Zulkifli berkata beliau akan memutuskannya kemudian namun menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan PN. (AA)

Rohingya: Ingatan 'agar pemimpin negara ‘tidak bermain wayang’ ...


Malaysia digesa serius tangani isu Rohingya
  
COX’S BAZARBangladesh: Kerajaan Malaysia digesa lebih serius menangani isu Rohingya dan memberi tekanan kepada pemerintah Myanmar bagi menghentikan pembunuhan beramai-ramai serta pembersihan etnik umat Islam itu.
Pengarah Pusat Bantuan dan Kemanusiaan PAS (PASRelief), Muhammad Sanusi Md Nor berkata, kerja-kerja kemanusiaan seperti melawat dan menyampaikan sumbangan, serta janji mahu membina hospital boleh dilaksanakan oleh Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO).
“Kerajaan sepatutnya boleh berperanan dan bertindak lebih daripada apa yang telah dibuat. Kalau nak buat hospital sahaja, pihak NGO pun boleh buat.
“Tidak ada tindakan diplomatik atau langkah-langkah menghentikan pengambilan tenaga kerja dari Myanmar serta memutuskan hubungan dagang dengan Myanmar bagi meningkat tekanan kepada pemerintah Naypiydaw,” utaranya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas pengagihan 50 tan makanan kepada pelarian Rohingya di Kem Pelarian Balukhali, di sini semalam.
Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat itu yang kini berada bersama delegasi Misi Kemanusiaan Kelapan PASRelief, memberi ingatan agar pemimpin negara ‘tidak bermain wayang’ dalam isu Rohingya.
“Mereka menzahirkan simpati kepada Rohingya, tetapi pada masa yang lain mereka ‘berjabat tangan’ dengan pemimpin Myanmar.
“Sebagai salah sebuah negara yang aktif dalam Asean, khususnya dalam soal hak asasi manusia, tidak ada gesaan supaya Myanmar bertanggungjawab dan mengembalikan hak warganegara kepada Rohingya,” luahnya kesal.
Turut sama pada misi itu ialah kepimpinan  PASRelief Terengganu diketuai Pengerusinya, Yahaya Ali; Adun Alor Limbat, Ariffin Deraman dan Setiausaha PASRelief Terengganu, Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah.
Ariffin dalam ulasannya berkata, belum nampak usaha secara serius diambil oleh Kerajaan Malaysia bagi menyelesaikan isu tersebut walaupun ada menghantar misi bantuan.
“Tetapi bagi sebuah kerajaan yang besar, sepatutnnya mereka lebih ‘sentimental’ lagi dengan isu ini.
“Sepatutnya Kerajaan Malaysia tegas berbincang dengan Aung San Su Kyi kerana Myanmar sebahagian daripada Asean. (Kerajaan) boleh memberi tekanan ekonomi dan lain-lain yang munasabah,” katanya.
Sementara itu, Ustaz Wan Sukairi dalam nada sama berkata, rakyat tidak nampak apa-apa kesan daripada tindakan Kerajaan Malaysia masa kini yang sepatutnya memberi tekanan kuat kepada Myanmar. 
Sehingga ujarnya, Myanmar akur dan mematuhi kehendak masyarakat antarabangsa dan untuk memastikan perkara yang sedang berlaku itu tidak berulang lagi. – HARAKAHDAILY 15/11/2017

Lihat sebelum ini..

Jom Lihat Pelarian Rohingya di Aceh. Solat Jumaat, Rawatan&Penempatan.

Melihat Kondisi Pengungsi Rohingya; Dari Shalat Jumat, Perawatan, Hingga Rencana Relokasi

SETELAH seminggu di Aceh, keadaan pelarian Rohingya mulai bertambah baik. Tidak ada lagi tangisan kesedihan seperti pada awal kedatangan. Anak-anak mereka kini dapat ketawa dengan riang, para pemuda dan lelaki dewasa dapat kembali ke Solat Jumaat.

Semalam, Jumaat (3/7/2020), puluhan lelaki Rohingya menunaikan Solat Jumaat di musala yang terletak di kompleks bekas Pejabat Imigresen Lhokseumawe di Kabupaten Blang Mangat, Lhokseumawe. Ini adalah doa Jumaat pertama mereka setelah terdampar di perairan Aceh Utara, Rabu (24/6/2020) lalu.

Seperti yang dilaporkan, sebanyak 99 pelarian Rohingya (beberapa wanita dan anak-anak) yang terdampar di perairan Aceh Utara, diturunkan oleh penduduk di Pantai Lancok, Kabupaten Syamtalira Bayu, Aceh Utara, Khamis (25/25/2020) sekitar jam 16:00 WIB. Proses evakuasi berlaku secara mendadak di bawah tangisan pelarian dan cuaca tidak baik.

Dua jam kemudian, mereka dipindahkan ke lokasi perlindungan sementara ke bekas Pejabat Imigresen Lhokseumawe di daerah Punteut, Kabupaten Blang Mangat.

Setelah seminggu di lokasi penempatan semula, keadaan pelarian Rohingya mula bertambah baik. Semalam, mereka mengadakan Solat Jumaat pertama mereka (3/7/2020) di musala yang terletak di kompleks bekas Pejabat Imigresen Lhokseumawe di daerah Punteut, Kabupaten Blang Mangat.

Solat Jumaat pertama diikuti oleh puluhan warga Rohingya dan sukarelawan yang bertugas di lokasi bersama beberapa penduduk. Sebahagian daripada mereka memakai sarung, topi, dan ada juga yang memakai seluar. Mereka mula memasuki mushola sekitar pukul 12.15 WIB.

Tidak lama kemudian Tgk Muhammad Saddam, guru Dayah Misbahul Ulum Paloh Muara Dua District, Lhokseumawe bertindak sebagai pendakwah. Dia menyampaikan khutbah dengan berdiri di depan jemaah, kerana tidak ada mimbar.

Tgk Muhammad menyampaikan pesan, sikap seorang Muslim terhadap wabak Penyakit Virus Corona 2019 (Covid-19). Kemudian, Tgk Muhammad juga meminta para jemaah untuk tetap bersabar seperti Nabi Aiyub, terhadap ujian yang diberikan oleh Allah. "Ketika saya pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, saya dihubungi oleh Lembaga Zakat Rumah. Mereka meminta saya mengisi khutbah di kem pelarian Rohingya, "kata Tgk Muhammad Saddam.

Sebelum menjadi pendakwah, kata Tgk Saddam, dia bercakap dengan beberapa penduduk Rohingya, tetapi mereka tidak dapat berbahasa Arab dan Inggeris. Walau bagaimanapun, terdapat tiga orang yang boleh berkomunikasi dengan bahasa Melayu.


Walaupun begitu, Tgk Saddam percaya, mesej yang disampaikan dalam khutbah itu difahami oleh beberapa orang Rohingya. "Memang tidak ada persiapan, kerana tiba-tiba. Jadi saya katakan mengenai kesabaran, katanya.
Bertindak sebagai imam Tgk Nauval Zuhdi, pelajar Dayah Misbahul Ulum Paloh, Daerah Muara Dua, Lhokseumawe. "Ketika hendak pergi ke masjid, saya diberitahu oleh ulama untuk menjadi imam di tempat Rohingya," kata Tgk Nauval yang mengatakan dia gembira menjadi imam pada solat Jumaat pertama bersama pelarian Rohingya.

Seorang masih dirawat


Sementara itu, hingga Jumat (3/7/2020) malam, hanya satu pengungsi Rohingya yang masih harus menjalani perawatan di Rumah Sakit PMI Aceh Utara di Lhokseumawe. Sementara yang lain telah dinyatakan sembuh, sehingga telah dikembalikan ke lokasi perlindungan.

Seperti yang dilaporkan, setelah mengungsi dari pantai Lancok, ada dua pengungsi yang harus dikejarkan ke Rumah Sakit PMI Aceh Utara di Lhokseumawe. Yaitu, Mohammed Ayas (23) dan Khatija (33), dengan keluhan sakit di perut.

Jurucakap (Jurucakap) Pasukan Petugas Pelarian Rohingya di Lhokseumawe, Marzuki, mengatakan, bagi Mohammed Ayas, telah dinyatakan sembuh. Sehingga pagi semalam dikembalikan ke lokasi tempat perlindungan. "Jadi sekarang yang dirawat adalah Khatija. Tetapi keadaannya semakin baik," kata Marzuki.

Akan dipindahkan ke BLK

Marzuki juga mengatakan, pada hari Isnin (6/7/2020) lusa, para pelarian Rohingya akan dipindahkan dari bekas pejabat imigresen daerah Puntuet, Kabupaten Blang Mangat, ke bangunan Pusat Latihan Pekerjaan (BLK) yang terletak di daerah Kandang, Kabupaten Muara Dua, Lhokseumawe.

Marzuki berkata, usaha penempatan semula dilakukan agar pelarian Rohingya dapat menempati lokasi yang lebih sesuai. "Kerana setakat ini kita tidak tahu berapa lama mereka akan ditempatkan di Bandar Lhokseumawe. Jadi mereka mesti ditempatkan di lokasi yang lebih sesuai," katanya.

Untuk kesediaan penempatan semula, Pasukan Petugas, pada hari Jumaat (3/7/2020) petang, memeriksa kesediaan di BLK. "Sehingga kini satu-satunya MCK yang belum selesai," kata Marzuki.

Dianggarkan bahawa diperlukan satu atau dua hari yang lalu untuk menyelesaikan MCK. "Oleh itu, kami akan memindahkan pelarian Rohingya ke BLK pada hari Isnin lusa," katanya.


Dalam hubungan ini, pelbagai logistik yang ada di bekas Pejabat Imigresen Lhokseumawe, mulai Sabtu (07/04/2020) akan dipindahkan ke BLK esok. "Proses pemindahan logistik dijadualkan berlangsung dalam dua hari, esok Sabtu dan lusa," kata Marzuki. (IH)

Chini jadi contoh kejayaan Maufakat Nasional (MN) – Tuan Ibrahim

PEKAN: Kemenangan BN dalam PRK DUN N.23 Chini esok berupaya menjadi satu lagi contoh terbaik kerjasama Muafakat Nasional (MN) antara Umno dan PAS. 
Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata ini kerana pimpinan Umno dan PAS berjaya mengetepikan perbezaan bagi memberi sokongan penuh kepada calon BN dalam PRK itu.
“Ini dapat dilihat apabila Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Pekan, Mohd Fadhil Noor Abdul Karim yang sebelum beberapa kali menjadi calon PAS di DUN Chini (menentang calon BN daripada Umno), menjadi pencadang kepada calon BN,” katanya.
Perkara tersebut dinyatakannya pada program ceramah MN di Bandar Dara Chini, dekat sini, malam tadi.
Antara pemimpin Umno yang hadir adalah Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamad Hasan, Setiausaha Agung Datuk Seri Ahmad Maslan, Ketua Penerangan, Shahril Sufian Hamdan dan Ketua Pemuda, Datuk Asyraf Wajdi Dasuki.
Pemimpin PAS pula adalah Ketua Dewan Pemuda, Khairil Nizam Khirudin.
 
Turut hadir Menteri Besar Pahang selaku Pengarah PRK Chini, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, Pengarah Operasi PRK Chini, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Ahli Parlimen Pekan serta calon BN, Mohd Sharim Md Zain.
Setiausaha Agung BN, Tan Sri Annuar Musa dan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong turut dilihat menghadiri ceramah itu.
Tuan Ibrahim berkata contoh lain yang dapat dilihat ialah jentera PAS memberi kerjasama dalam setiap kempen calon BN itu.
“Ini menunjukkan pimpinan kedua-dua parti mengutamakan kepentingan rakyat. Saya juga berharap politik ini supaya jangan hilangkan kekuatan dan asas kita,” katanya.
Tuan Ibrahim berkata kerjasama MN juga komited dengan persetujuan bahawa dalam PRU15, pertandingan adalah satu lawan satu antara Perikatan Nasional (PN) dan parti lawan.
Sementara itu, Mohamad meminta pengundi menggandakan jumlah majoriti bagi memberi isyarat terhadap PN, dan dengan kerjasama MN, undi daripada PAS dan BN mampu memberikan kemenangan besar serta penyertaan PN bersama BERSATU juga diyakini mampu meraih sokongan pengundi.
“Ini adalah PRK pertama selepas penubuhan PN, dan kita mahu angka yang kita boleh jadikan sebagai rujukan untuk PRU akan datang,” katanya.
PRK DUN Chini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Mohd Sharim, 41, dan dua calon Bebas iaitu Tengku Datuk Zainul Hisham Tengku Hussin, 64, dan Mohd Shukri Mohd Ramli, 49. – BERNAMA

Kristianisasi: Bian&pemimpin PKR langsung tidak berani mengulas...Benarkah Baru Bian tidak punyai agenda Kristian?


SUNGGUH melucukan sekali bila membaca kenyataan media Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian, mengenai isu kes pemurtadan empat penganut Islam Sarawak yang disiarkan di dalam blog beliau, Suara Sarawak, bertajuk “Apostasy Cases: Setting The Record Straight”.

Kata Baru Bian, mereka yang menuduh beliau mempunyai agenda Kristian dengan mewakili empat individu ini secara percuma adalah pembohong kerana beliau berbuat demikian atas kapasiti profesional beliau sebagai seorang peguam dan menerima bayaran profesional.

Kata Baru Bian lagi, beliau akan terus mempertahankan kebebasan beragama di Sarawak selagi mampu selaras dengan tanggungjawab beliau untuk memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Negeri Sarawak dan Perlembagaan Persekutuan.

Turut ditunjukkan adalah Sijil Sumpah/Ikrar sebagai ADUN yang beliau lafazkan di hadapan Speaker DUN pada 7 Jun 2016 yang menyebut beliau “akan memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Negeri Sarawak dan Perlembagaan Persekutuan”.

Sebenarnya, persoalan sama ada Baru Bian mempunyai agenda Kristian atau tidak tiada kaitan dengan persoalan beliau menerima bayaran profesional di atas khidmat guaman yang beliau berikan kepada empat individu yang mahu menukar agama ke Kristian ini.

Sijil Sumpah/Ikrar sebagai ADUN yang menyebut Baru Bian “akan memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Negeri Sarawak dan Perlembagaan Persekutuan” juga tidak boleh digunakan sebagai bukti bahawa beliau tidak mempunyai agenda Kristian.

Perkara 152(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan “bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu” dan Perkara 5(6) Perlembagaan PKR menyatakan tujuan dan matlamat perjuangan PKR ialah “mendaulatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi”.

Memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, malah Perlembagaan PKR, kah bila menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa komunikasi rasmi seperti di dalam kenyataan media rasmi Baru Bian selaku Pengerusi PKR Sarawak ini?

Begitu juga dengan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan “Islam ialah agama bagi Persekutuan” dan Perkara 5(5) Perlembagaan PKR yang menyatakan tujuan dan matlamat perjuangan PKR ialah “menghayati Islam sebagai agama Persekutuan”.

Memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, malah Perlembagaan PKR, kah bila mengeluarkan kenyataan dan melakukan tindakan yang bercanggah dengan penghayatan ke atas Islam sebagai agama bagi Persekutuan?

Tidak mempunyai agenda Kristian kah bila mengedarkan secara percuma hampir 50,000 Kitab Injil Kanak-Kanak kepada anak-anak di semua kerusi keutamaan di mana PKR bertanding di Sarawak seperti yang dibuat oleh Baru Bian di dalam PRU 2013?

Tidak mempunyai agenda Kristian kah bila mengakui dilatih dan dilengkap untuk berkhidmat memperjuangkan ajaran Kristian di Malaysia, selain menyeru bekas ahli Felo Kristian Seberang Laut lain supaya pulang ke Malaysia seperti yang dibuat oleh Baru Bian?

Tidak mempunyai agenda Kristian kah bila menyebut bumi Sarawak akan diberikan kepada orang-orang Kristian sedikit demi sedikit, secubit demi secubit, selaras jaminan Tuhan kepada orang-orang Israel di dalam Kitab Injil seperti yang didakwa oleh Baru Bian?

Tidak mempunyai agenda Kristian kah bila sering disebut mengenai kewujudan “suara ghaib” yang meramalkan bahawa “Baru Bian akan mengetuai rakyat (Sarawak) seperti Jepthath yang mengetuai rakyat Israel” seperti yang didedahkan sendiri oleh Baru Bian?

Amat pelik bila Baru Bian mahupun mana-mana pemimpin PKR lain langsung tidak berani untuk mengulas semua pendedahan yang pernah beliau sendiri buat di dalam buku “Long Awakening”, sebuah buku yang hanya boleh diperolehi di kedai-kedai buku Kristian ini. – HARAKAHDAILY 2/3/2018

Lihat sebelum ini..
Agresifnya pendakyah Kristian di Malaysia
  • Perhatian:
  • Bagaimana nak jadi usahawan ternak landak? 
  • Mudah sahaja, semudah pelihara kucing, hambatlah peluang jana ekonomi.
Ternak Landak Untung Ribuan Ringgit

Kempen anti-Sawit, M'sia akan saman EU. -Dr Mohd Khairuddin


Sikit Tazkirah Ekonomi:

KEMENTERIAN Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) dengan kerjasama Jabatan Peguam Negara akan memfailkan tindakan undang-undang terhadap Kesatuan Eropah (EU) membabitkan kempen anti-minyak sawit oleh blok berkenaan.


Menterinya, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata tindakan itu diambil menerusi Mekanisme Penyelesaian Pertikaian (DSM) di bawah Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO).

Dalam satu kenyataan semalam, beliau berkata tindakan terbabit juga berdasarkan asas dan justifikasi serta selaras dengan prinsip amalan perdagangan yang telah digariskan oleh WTO.

"Polisi yang dilaksanakan oleh EU dalam 'Delegated Regulation' di bawah Arahan Tenaga Boleh Diperbaharui EU II (EU RED II) yang telah mewujudkan sekatan yang tidak sewajarnya ke atas usaha kemampanan dan kelestarian yang telah dan sedang dilaksanakan oleh Malaysia, seterusnya menyekat amalan perdagangan bebas," katanya.

Menurut Mohd Khairuddin, tindakan diskriminasi oleh EU tersebut akan menyebabkan lebih tiga juta rakyat Malaysia yang terlibat dalam rantaian industri sawit negara menerima impak negatif termasuk lebih setengah juta pekebun kecil sawit.

EU telah meluluskan EU RED II pada Disember 2018 dan seterusnya 'Delegated Regulation' pada Mac 2019 yang merupakan peraturan pelengkap di bawah EU RED II.

Ia antara lainnya menerangkan mengenai kriteria atau metodologi menentukan sama ada sumber dalam pengeluaran biobahan api menyebabkan kadar perubahan guna tana secara tidak langsung (ILUC) yang tinggi atau rendah serta kesannya terhadap pelepasan gas rumah hijau.Mohd Khairuddin berkata 'Delegated Regulation' berkenaan juga dilihat mempunyai kekurangan dari segi ketelusan serta kredibiliti saintifik.

"Terdapat banyak andaian yang dibuat memberi gambaran tidak tepat terhadap amalan kemampanan dan kelestarian industri sawit negara," katanya.

Malah, katanya, ia juga dilihat berat sebelah apabila hanya minyak sawit dikategorikan sebagai mempunyai kadar risiko ILUC tinggi dalam kalangan minyak sayuran bagi sumber biobahan api.

"Berdasarkan 'Delegated Regulation' tersebut, minyak sawit telah dikategorikan sebagai mempunyai kadar ILUC yang tinggi, sekali gus menyebabkan jumlah eksport minyak sawit negara ke EU dijangka akan terkesan.
"Ini memandangkan biobahan api dengan kadar ILUC tinggi tidak diambil kira dalam pengiraan sasaran tenaga boleh diperbaharui," katanya.

Dalam perkembangan lain, Mohd Khairuddin berkata Malaysia akan turut terlibat sebagai pihak ketiga dalam kes yang telah difailkan oleh Indonesia.

"Penglibatan Malaysia ini sebagai tanda sokongan dan solidariti serta komitmen Malaysia sebagai negara pengeluar sawit untuk bersama Indonesia dalam menangani isu kempen anti-minyak sawit," katanya.

Beliau turut menegaskan bahawa Malaysia akan terus komited mempertahankan kepentingan industri sawit yang telah banyak menyumbang kepada pembangunan sosioekonomi negara.
- Bernama

E-Buku IH-128: Sikit Tazkirah Ekonomi.

E-Buku IH-128: Sikit Tazkirah Ekonomi..

PH sedar, tidak boleh lagi kalah dalam PRK di Chini, Tapi..


Mandat rakyat? Bertanding pun tak berani’

PAKATAN Harapan (PH) sedar mereka tidak boleh lagi kalah dalam PRK di Chini. Ia akan mengaibkan PH. Tetapi mereka sedar mereka akan kalah. Untuk jaga rekod buruk mereka menjadi lebih buruk dengan kekalahan lagi buruk di Tasik Chini, mereka terpaksa menarik diri mengunakan logo Pakatan Harapan untuk bertanding.


Ini bermaksud PH sudah hilang kepercayaan diri sendiri dan ini sungguh mengejutkan kerana pemimpin-pemimpin mereka sendiri sudah hilang confidence dan sedar rakyat tidak ada bersama mereka lagi.
Nak cerita mandat rakyat apa lagi? Bertanding pun tak berani, mandat rakyat nak bikin cerita.
Trend ini boleh membawa padah kepada PH kerana semenjak di tubuhkan PH, dan selepas PRU14, mereka telah kalah di beberapa PRK. Ia jelas menunjukkan PH telah gagal memenangi hati majoriti rakyat dan mungkin akan mengalami kekalahan lagi sekiranya mereka bertanding.
Terima kasih kepada rakyat Malaysia semua kerana anda telah berjaya menyekat kemaraan pembohongan dan mungkar janji yang rakyat tidak dapat terima. Kepada pemimpin-pemimpin politik , penuhi lah janji kamu.. sentiasa sayangi rakyat, santunilah mereka… kami berjanji kami akan undi kamu. Kalau kamu berbohong dan kaki kencing… janganlah harap kami nak undi kamu.
Adakah PH akan kekal menjadi relevan di masa depan dengan perpecahan seperti cermin gelas jatuh terhempas ke atas lantai selepas ini? Isu TPM dan PM pun rakyat sudah benci mereka, macam mana mereka nak teruskan perjuangan mereka untuk rakyat kerana asyik berbalah sesama sendiri.
Saya rasa ramai ahli-ahlinya akan meninggalkan PH kerana telah ‘putus harapan’.
KUAN CHEE HENG @ UNCLE KENTANG
Aktivis Masyarakat – HARAKAHDAILY 3/7/2020

Petikan asal: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3528035007208243&id=100000053340071
Sedekah RM60, jasa Uncle Kentang dibalas dengan 500kg ikan
PAPARAN Facebook milik Uncle Kentang. Gambar longgokan ikan sekadar hiasan. FOTO Facebook & Arkib NSTP
"DIA pernah membantu saya ketika susah, jadi ini masanya saya membalas kebaikannya," kata pemborong ikan, yang hanya mahu dikenali sebagai Haiqal selepas menyumbang 500 kilogram (kg) ikan kepada aktivis masyarakat, Kuan Chee Heng.
Hasrat Haiqal untuk menyumbang ikan itu dikongsikan Kuan atau lebih dikenali dengan gelaran Uncle Kentang menerusi Facebook (FB) miliknya, pagi semalam.
Bercerita lanjut, Haiqal yang menetap di Bagan Serai, Perak berkata, dia mengalami masalah kewangan ketika awal tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) disebabkan hilang mata pencarian sebagai ejen jualan langsung memandangkan tidak ramai yang mahu membeli produk jualannya ketika itu.
Disebabkan buntu, dia cuba meminta pertolongan daripada Kuan dengan menghantar mesej menerusi kiriman Whatsapp.
"Ketika itu, saya lihat ramai cuba meminta bantuan daripada Uncle Kentang tetapi ada mesej tidak sempat dibalas olehnya mungkin kerana bilangannya yang terlalu banyak.
"Namun, saya tetap mencuba nasib dan Alhamdulillah, dia membalas kiriman Whatsapp saya.
"Selepas menceritakan masalah, dia memindahkan RM60 ke akaun saya tanpa banyak soal dan wang itu digunakan untuk membeli barangan keperluan antaranya beras," katanya ketika dihubungi Harian Metro.
Haiqal berkata, tidak lama selepas itu, dia ditawarkan peluang bekerja sebagai pemborong ikan oleh rakannya.
Katanya, sejak itu, kehidupannya sekeluarga kembali stabil dan kini, dia mahu membalas jasa baik Kuan dengan rezeki diperolehnya.
"Nilai ikan itu tidak seberapa jika dibandingkan dengan pertolongannya ketika saya susah.
"Jadi, saya nekad menyumbang kerana tahu Uncle Kentang akan sedekahkan ikan diterima kepada mereka yang memerlukan.
"Sekurang-kurangnya, ramai yang akan menerima manfaat dan sedekah itu dapat dipanjangkan kepada orang lain," katanya.
Sementara itu, Kuan berkata, dia dihubungi Haiqal kira-kira 9 pagi semalam dan terkejut selepas diberitahu lelaki berkenaan mahu menyumbang ikan dalam kuantiti yang banyak kepadanya.
"Pagi semalam, saya menerima panggilan dan di dalam telefon bimbit, tertera nama Covid Bagan Serai.
"Rupanya, panggilan itu datangnya daripada seorang lelaki yang pernah saya bantu ketika PKP lalu.
"Dia bukan hanya mengucapkan terima kasih tetapi turut menyatakan hasrat menyumbang 500 KG ikan kepada saya hanya kerana menolongnya ketika susah. Kata-katanya itu membuatkan saya tersentuh hingga menangis," katanya.
Menurut Kuan, dia bercadang untuk berkongsi ikan yang akan diterimanya itu dengan mereka yang memerlukan.
"Saya akan bungkus ikan itu nanti dan sedekahkan supaya ramai dapat merasa.
"Memang itu niat saya dan perkongsian hantaran di FB salah satu cara untuk memberi mesej mengenai kuasa sedekah yang tentunya tidak akan membuatkan seseorang jatuh miskin," katanya (Jumaat, 3 Julai 2020 @ 9:36 PM )
(IH)

Bekas exco Pulau Pinang, Dr Afifi persoal nasib nelayan susulan projek 3 pulau buatan


Bekas exco Pulau Pinang, Afif Bahardin hari ini berkata, beliau kecewa dan bimbang susulan langkah kerajaan negeri menandatangani perjanjian projek 3 pulau buatan di negeri itu tanpa mempedulikan tuntutan pampasan dan kebajikan nelayan.

Bekas exco Pulau Pinang, Dr Afifi persoal nasib nelayan susulan projek 3 pulau buatan. 

Beliau berkata, sebagai sebahagian daripada syarat yang ditetapkan oleh pihak berwajib, kerajaan negeri dan rakan pelaksana projek (PDP) perlu memastikan Pelan Pengurusan Impak Sosial yang merangkumi pakej nelayan seperti ex-gratia, pembinaan jeti dan peluang pekerjaan kepada komuniti yang terkesan dilaksanakan sepanjang pembinaan projek mega itu.

“Malangnya, sebelum dan selepas perjanjian kerajaan negeri dimeterai semalam, saya tidak maklum dan tidak langsung melihat sebarang pengumuman daripada kerajaan untuk mengemukakan apa-apa Pelan Pengurusan Impak Sosial yang holistik bagi membantu golongan nelayan dan rakyat tempatan yang terkesan langsung daripada projek ini.

“Saya berharap pihak kerajaan negeri dapat memberi penjelasan mengenai isu ini kerana walaupun saya telah meletakkan jawatan dalam pentadbiran kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Afif berkata, ketika menjadi pengerusi Jawatankuasa Taskforce Nelayan, beliau banyak melakukan pertemuan dengan persatuan dan unit nelayan di semua kawasan yang terkesan dengan projek itu.

Beliau mendakwa, Jawatankuasa Taskforce Nelayan di bawah kepimpinan exco baru tidak lagi aktif dan tidak meneruskan usaha berkenaan, malah terbukti tidak ada komponen pakej kesan impak sosial dimasukkan dalam perjanjian yang termeterai baru-baru ini.

“Mereka ternyata amat bimbang pelaksanaan projek ini yang memberi impak kuat kepada aktiviti perikanan di kawasan seperti di Permatang Damar Laut, Sungai Batu, Teluk Kumbar dan Gertak Sanggul yang akhirnya menjejaskan sumber pendapatan mereka.”

Pada Rabu, kerajaan negeri menandatangani perjanjian induk dengan SRS Consortium, rakan pelaksana projek (PDP), untuk secara rasmi meneruskan 3 projek pulau buatan yang dikenali sebagai Penang South Reclamation (PSR), bersama 2 lebuh raya dan projek transit kereta api aliran ringan.

PSR, atau projek 3 pulau, akan mengebus guna tanah seluas 1.821 hektar dan kemudian akan dijual kepada pembida tertinggi.

November lalu, kira-kira 5,000 nelayan Pulau Pinang menggantung jaring mereka untuk memprotes projek itu kerana ia umpama menuang pasir ke dalam periuk nasi mereka.

Nelayan mendakwa projek itu akan menjejaskan kehidupan laut dalam jangka panjang dan mempengaruhi kehidupan mereka.

Penyokong projek PSR mendapati dalam tinjauan tahun lalu, 94.5% nelayan di selatan pulau itu menentang pembinaan 3 pulau tersebut.

Bagaimanapun, tinjauan merangkumi kawasan Bayan Lepas yang lebih besar dan responden, termasuk anggota komuniti perniagaan dalam radius 6 km dari pulau ke-3 tersebut.

Ahli perniagaan memberikan sokongan yang luar biasa untuk PSR, dengan kebanyakan mengatakan ia akan meningkatkan ekonomi.

Pemilik projek, kerajaan Pulau Pinang, berjanji untuk mempertimbangkan semua kebajikan nelayan.

FMT telah menghubungi pejabat ketua menteri untuk mendapatkan komen.

SUMBER


Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-123: Bumiputera Melayu PP Selepas PM 8..
E-Buku IH-123: Bumiputera Melayu PP Selepas PM 8..

Panggil semula 100 saksi kes Adib - Zuraida

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin (tengah) semasa mengadakan lawatan ke Tapak Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari Sungai Udang, hari ini.FOTO/BERNAMA
Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin (tengah) semasa mengadakan lawatan ke Tapak Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari Sungai Udang, hari ini.FOTO/BERNAMA


MELAKA: Polis Diraja Malaysia (PDRM) disyorkan untuk memanggil semula semua saksi kes kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim bagi mengesan pembunuh sebenar.
Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin, berkata siasatan semula secara menyeluruh perlu dilakukan bagi membawa pelaku sebenar jenayah berkenaan ke muka pengadilan.


"Kes Adib sudah disahkan sebagai kes jenayah dan bukannya kemalangan. Bagaimanapun, hasil siasatan polis sebelum ini tidak dapat mengesan pelaku sebenar.
"Namun, apabila kes ini dibuka semula, saya berharap Kementerian Dalam Negeri (KDN) dapat meneliti kembali dan bertemu dengan lebih 100 saksi berkaitan kes ini dan berharap penjenayah sebenar dapat ditemukan kali ini," katanya selepas melawat Tapak Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari Sungai Udang, di sini hari ini.
Muhammad Adib yang juga anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya, parah dalam rusuhan ketika kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November 2018.
Selepas 21 hari bertarung nyawa, Allahyarham menghembuskan nafas terakhir pada 17 Disember 2018 di Institut Jantung Negara (IJN).
Rabu lalu, polis mengesahkan akan melengkapkan siasatan dan menyelesaikan arahan yang dikeluarkan Timbalan Pendakwa Raya membabitkan Allahyarham Muhammad Adib selepas Mahkamah Koroner memutuskan punca kematiannya adalah akibat perbuatan jenayah.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed dilaporkan berkata, kes itu sedang dalam tindakan dan akan dihantar semula kertas siasatan serta berbincang dengan Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.(BH)

Friday, July 03, 2020

SU DAP Temui Presiden PKR Di Pejabat PKR. Bincang...

 Menyertai hantaran tersebut ialah kapsyen dan tanda pagar #kawantetapkawan.
Jumpa Guan Eng, kawan tetap kawan kata Anwar

Di tengah-tengah kebuntuan mengenai calon perdana menteri mewakili Pakatan Harapan (PH) Plus, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini menemui Anwar Ibrahim di pejabat presiden PKR itu di Petaling Jaya.

Pertemuan tersebut dinyatakan Anwar melalui hantaran di media sosial beliau petang ini.
“Terus bersama perkukuh muafakat,” kata Anwar.

Hubungan DAP dan Anwar menunjukkan tanda-tanda ketegangan setelah parti itu bertindak cenderung untuk menerima cadangan agar Dr Mahathir Mohamad, 95, sekali lagi menyandang jawatan perdana menteri.

Mengikut perancangan berkenaan, Anwar akan dilantik bergandingan dengan Mahathir menjadi timbalan perdana menteri dan akan menggantikan ahli parlimen Langkawi itu selepas enam bulan.

DAP dan Amanah berpendapat Mahathir mempunyai sokongan yang lebih kukuh daripada ahli parlimen blok Sabah dan Sarawak untuk merampas kembali Putrajaya selepas PH ditumbangkan melalui Langkah Sheraton baru-baru ini.

Bagaimanapun, PKR masih berkeras mencalonkan Anwar sebagai perdana menteri. Bermesyuarat minggu depan.

Kebuntuan pemilihan tersebut semakin keruh setelah Mahathir mencadangkan Presiden Warisan Mohd Shafie Apdal dikemukakan sebagai calon perdana menteri manakala Anwar dan Mukhriz Mahathir menjadi timbalannya.

Terdahulu, Malaysiakini memetik sumber PKR yang mendakwa bahawa parti itu turut menolak cadangan tersebut dan masih mahukan Anwar sebagai calon perdana menteri dan Mukhriz sebagai timbalan.

“Kami mahukan pilihan pertama (Anwar-Mukhriz). Kami tolak pilihan kedua (Mahathir-Anwar).
“Kami tidak pernah membicangkan hal itu dan tidak bercadang untuk membincangkannya,” kata sumber terbabit.

Sumber lain pula mendedahkan PH akan mengadakan mesyuarat majlis presiden minggu depan bagi membincangkan cadangan menaikkan Mohd Shafie.

DAP telah menggesa majlis presiden itu supaya berjumpa sebelum persidangan Dewan Rakyat, yang dijadual pada 13 Julai.

“Kami sedang mendapatkan tarikh untuk mesyuarat majlis presiden dalam minggu depan,” sumber dekat dengan sekretariat PH memberitahu Malaysiakini. Gambar fail

Persidangan Parlimen sesi akan datang dijangka panas dengan PAS membawa usul undi percaya buat Perdana Menteri Muhyiddin Yassin – suatu langkah yang dianggap sesetengah pihak akhirnya berpotensi merugikan presiden Bersatu itu.

Ia terjadi di tengah-tengah spekulasi bahawa pembangkang akan berusaha untuk mengemukakan usul tidak percaya terhadap kerajaan PN, yang memiliki majoriti tipis – tiga kerusi – di Dewan Rakyat.

Selain itu, Muhyiddin turut mengemukakan usul bagi menggantikan Speaker Dewan Rakyat Mohamad Ariff Mohd Yusof dan timbalannya Nga Kor Ming. Ketua whip Parlimen Gabungan Parti Sarawak (GPS) Fadillah Yusof dipetik Bernama sebagai berkata calon baru untuk jawatan speaker sudah dikenal pasti namun beliau enggan mendedahkan sebarang nama.

Antara nama yang disebut-sebut menggantikan bekas hakim kanan Mahkamah Rayuan itu ialah Ahli Parlimen Pengerang, Azalina Othman Said.

Untuk rekod, ungkapan “kawan tetap kawan” biasanya mengingatkan aktivis dan pemerhati politik kepada Reformasi yang diketuai Anwar.

Gerakan itu mempopularkan slogan “lawan tetap lawan”. Mkini
(https://mykmu.net/2020/07/03/jumpa-guan-eng-kawan-tetap-kawan-kata-anwar/?utm)

Dr Kamarul Zaman: Salahkah, Pembaca Menyimpulkan 3 Perkara Ini?


Agresifnya pendakyah Kristian di Malaysia

DISEBABKAN beberapa kes mahkamah antara saya dan pemimpin DAP adalah melibatkan isu Kristianisasi di Malaysia, saya telah membeli dan membaca buku-buku tertentu untuk lebih mendalami isu ini.


Antara buku yang baru sahaja saya beli dan baca adalah sebuah buku yang dijual secara banyak sekali bertajuk “Lakukan Apa yang Benar: Satu Panduan Perundangan yang Praktikal untuk Gereja-gereja di Malaysia”.
Buku ini diterbitkan hasil daripada “keperluan untuk membekali umat Kristian dengan pengetahuan asas undang-undang supaya mereka boleh melaksanakan hak Perlembagaan mereka dalam mengamalkan dan menyebarkan iman Kristian dengan bijaksana dan berani”.
Setelah membaca buku ini, fahamlah saya bahawa apa yang saya nyatakan selama ini mengenai keagresifan pendakyah Kristian di Malaysia sememangnya adalah sesuatu yang betul.
Berdasarkan kepada kandungan buku ini, maka nyatalah bahawa merekalah, dan bukannya umat Islam seperti saya, yang lebih banyak mengocak keharmonian kehidupan beragama di Malaysia.
Sebegitu agresifnya mereka sehingga mereka boleh menganggap enakmen-enakmen kawalan dan sekatan penyebaran agama bukan Islam yang diluluskan oleh negeri-negeri sebagai “batal dan tidak berlaku vis-a-vis Perlembagaan Persekutuan”.
Alasan yang mereka berikan adalah “pembuat undang-undang negeri mungkin telah bertindak di luar kuasa yang sah dalam menguatkuasakan undang-undang ini” kerana “enakmen-enakmen tersebut memberi kesan larangan yang signifikan bahkan absolut untuk penyebaran agama-agama lain kepada orang Islam, dan bukan hanya satu kawalan dan sekatan”.
Pendirian mereka ialah “kerajaan negeri tidak diperkasakan untuk melarang mentah-mentah penyebaran agama-agama bukan Islam kepada seorang Muslim” kerana “di negara yang menjamin kebebasan beragama untuk setiap orang, termasuk seorang Muslim, perkataan ‘kawalan dan sekatan’ tidak boleh ditafsirkan sebagai ‘melarang secara total‘”.
Turut ditegaskan oleh mereka adalah bahawa “meletakkan tanggungjawab pada orang bukan Muslim untuk memastikan agama orang yang sedang berbincang atau bercakap dalam usaha menyekat penyebaran juga tidak dapat diterima akal”.
Ini diikuti oleh gesaan buku ini kepada gereja-gereja di Malaysia yang berbunyi begini:
“Kita tidak boleh berbau perkauman atau mendiskriminasi agama dalam penginjilan hanya kerana undang-undang buatan manusia yang tidak menguntungkan bagi kami. Lagi pula, siapa yang harus kita taati: Tuhan atau manusia?”
Salahkah jika kandungan buku ini membuat pembacanya menyimpulkan bahawa:
(1) Pendakyah Kristian di Malaysia tidak berpuas hati dengan kawalan dan sekatan yang dikenakan ke atas mereka untuk mendakyahkan agama Kristian kepada umat Islam.
(2) Pendakyah Kristian di Malaysia berpendirian bahawa enakmen-enakmen yang mengawal dan menyekat penyebaran agama bukan Islam kepada umat Islam adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.
(3) Di atas alasan keterbatalan enakmen-enakmen ini, dan di atas alasan mereka perlu mentaati Tuhan dan bukannya manusia, pendakyah Kristian di Malaysia tetap mahu berusaha untuk mengkristianisasikan umat Islam.
Bukankah semua ini adalah punca utama kepada ketidakharmonian kehidupan beragama di Malaysia?
Dan keagresifan mereka tidak terhad dalam isu penyebaran agama sahaja kerana enakmen-enakmen yang menghalang kalimat dan ekspresi yang dikhususkan kepada umat Islam dari digunakan oleh orang bukan Islam juga turut dipersoalkan oleh mereka.
Tegas buku ini: “Sebagaimana yang telah dibahaskan dalam bab mengenai penukaran agama, adalah disarankan bahawa undang-undang yang melarang penggunaan istilah-istilah dalam Bahasa Melayu mungkin bertentangan dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan.”
Tambah buku ini lagi: “Tambahan pula, larangan mengenai penggunaan Bahasa Melayu sebagai media pengajaran di gereja juga bertentangan dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang membuat Bahasa Melayu sebagai satu subjek wajib di semua sekolah rendah dan menengah.”
Begitulah agresifnya pendakyah Kristian di Malaysia ini.
DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF – HARAKAHDAILY 3/7/2020

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails