Saturday, April 18, 2009

Udon Ke Ubon, Bertemu Gadis Thai..

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan Thailand 3.

DARI Udonthani ke Ubon Ratchathani, kali ini saya sambung perjalanan saya dengan bas lagi. Saya naik bas, rupanya di sebelah tempat duduk saya telah ada yang duduki. Saya hormatinya gaya hormat orang Thai, bila saya dipersilakan duduk. “Sawadi kap!”, begitulah kata hormat dalam bahasa mereka.


Dia, gaya seorang gadis berpakaian seksi, ketat dan terbuka sikit, sana sini… berambut merah yang diwarnakan, biasa kalau di sana. Nak cari yang bertudung kepala, haram takdak . Wajar, mungkin kerana hampir tiada langsung penganut Islam di sana. Kami pun berkenalan. Rupanya dia adalah seorang pegawai perikanan yang didatangkan dari ibupejabat di Bangkok ke situ. Yang saya terkejut, bila ia perkenalkan, namanya.. “Sa-fi-ah…”


Nama ayah?, saya tanya.


“A-min…” jawabnya.


“Muslim?” Saya tanya lagi. Dia mengeluarkan sesuatu dari bag kecil dalam bag tangannya. Rupanya bagaikan loket yang selalu digantung di leher. Kalau orang Kristian berlambang salib, orang Buddha dengan patung kecilnya. Tetapi yang dikeluarkannya ialah tulisan Arab bertulis Ya-sin.


“Inilah bukti saya Islam!” Katanya.


Teringat saya, pernah suatu masa saya masuk ke kedai yang dikatakan orang Islam di Songkla, tetapi tiada lambang-lambang Islam tertera di luar kedai atau pada dirinya. Bila saya ragu, dipanggil anaknya yang berumur kira-kira 6 tahun disuruh baca fatihah depan saya sebagai bukti mereka keluarga Islam. Pernah juga suatu masa Cat Steven seorang superstar mula berjinak-jinak dengan Islam, menggunakan lambing-lambang tulisan Arab dan kalimah-kalimah Allah pada album lagu-lagunya tetapi mendapat bantahan dari pertubuhan Islam.


“Saya hairan mengapa orang Islam marah, walaupun saya sudah Islam?” Kata beliau yang mengguna nama Yusuf Islam sewaktu berceramah pada suatu masa di Malaysia, “Sekarang, bila saya faham Islam, baru saya tahu sebabnya…”. Islam lebih penting penghayatan, bukan semata-mata lambang sahaja.


Begitu juga dengan amalan sembahyang, gadis itu terkejut pula melihat saya. “Maaf. Saya nak sembahyang.” Kata saya. Dia macam tercengang. Melihat pakaian saya yang tidak berjubah dan berkupiah atau serban, mungkin tidak sekuat mana dalam pegangan agama. Nak sembahyang di mana? Tempat duduk bas semua penuh, tiada ruang kosong, di mana pula nak ambil wuduk. Bas hanya berhenti sekejap turunkan penumpang sahaja. “Kita bertolak dengan bas ini dari sebelum zohor, dan dijangka sampai selepas magrib. Tiada waktu untuk sembahyang walaupun boleh di’qasar’ dan di’jamak’kan. Jadi saya sembahyang dalam suasana darurat.” Saya jelaskan, supaya jangan anggap saya bawa ajaran sesat pula.


“Saya gantikan wuduk dengan tayammum. Kerana tiada debu untuk bertayammum dalam bas ini, maka memada dengan bertayammum di dinding atau di kusyen sahaja. Dan bersholat boleh hanya sambil duduk sahaja.” Saya praktikkan apa yang saya katakan itu. Dia memerhatikan dengan teliti.


Akhirnya dia sampai ke tempat yang dituju, dia turun. Sebelum turun, katanya kepada saya, “Terima kasih. Saya pun banyak juga belajar agama dari ayah saya. Tetapi hari ini saya dapat beberapa pelajaran lagi… Satu, beda antara lambang dengan amalan. Encik tidak berlambangkan ciri-ciri yang dianggap Islam pada pakaian, tetapi mengamalkan Islam secara serius, tak kira tempat dan keadaan. Itu sebab saya lihat encik memandang remeh bila saya kemukakan lambang keIslaman saya pada encik. Kedua, jika kita faham Islam, rupanya mengamalkan Islam amat mudah, dan bersahaja. Saya amat tertarik… saya ada azam baru mengenai Islam.” Dia memberi alamat dan nombor telefonnya pada saya.


Teringat pula puluhan tahun lalu, semasa saya ke Makkah, ramai yang pergi menunaikan haji di tanah suci itu tidak sembahyang waktu semasa dalam kapal terbang, dengan alasan ‘susah dan boleh qadha’. Pada saya, mereka tidak kenal maka mereka tidak cinta!


Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan
(e-mail:
ibnuhasyim@gmail.com)
April 2009.

Friday, April 17, 2009

2 Cara Rai Tetamu..


Songkran Festival adalah perayaan menyambut tahun baru Thailand yang tahun ini jatuh pada hari Minggu, 13 April 2008. Perta siram air kepada orang ramai, di tengah jalan dari pagi hingga malam!

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan Thailand 2.


PERJALANAN diteruskan ke Udonthani, seseorang dari kumpulan anak muda seperti yang diceritakan dalam catatan perjalanan Thailand lepasEkonomi Merudum: Dunia, Masih Tak Mahu Belajar.’ yang beragama Buddha itu, mengajak saya ke rumahnya, untuk melihat bagaimana mereka meraikan sempena sambutan hari kebesaran ‘songkran’ dalam masyarakat mereka.

Saya tertarik dan mengikutnya. Rupanya dia adalah dari keluarga sederhana dan terpelajar juga. Rumahnya agak sederhana berhampiran dengan Pasaraya Macro di bandar itu. Ibu bapanya adalah guru. Seluruh adik beradiknya 6 orang semuanya guru, kecuali se orang yang lelaki adalah pegawai polis. Dia pernah belajar di Jepun, dan berkahwin dengan seorang lelaki Cina dari Malaysia, yang akhirnya membuka restoran Kopitiam di Pandan Indah Kuala Lumpur.

Saya sewa bilik di sebuah kondominium yang berhampiran. Malamnya saya ke rumahnya. Amat kecewa saya bila majlis sambutan perayaan itu tiada langsung kaitan dengan agama mereka. Mereka sambut dan hormati saya dengan minuman arak dan permainan judi. Saya tolak pelawaan mereka dengan baik, walaupun mereka amat menghormati saya. Saya terpaksa keluar dari majlis itu walaupun dengan senyum pahit.

Akhirnya adik lelaki wanita itu menemani saya mencari kedai makan Islam tetapi tiada berjumpa. Dia bawa saya ke pusat-pusat hiburan malam dan ke tempat-tempat pelacuran, menambahkan tidak senang lagi saya.

“Saya terlalu letih, sila hantarkan saya ke bilik.” Itulah keputusan yang saya buat. Dia pun bersetuju, selamat saya malam itu…

Besoknya saya jumpa juga mencari kedai makan Islam. Cuma ada sebuah di bandar yang sebesar Hat Yai itu, tepi sebuah masjid. Di situlah saya berkenalan dengan masyarakat Islam di sana. Seorang anak muda bujang bernama Roslan mengajak saya tidur di rumahnya. Dia berasal dari Betong selatan Thai, bersama 2 lagi kawan-kawan yang mencuba nasib berniaga di rantau orang.

Sudah tiga empat tahun mereka berusaha, dan berjaya memiliki sebuah kereta tiap orang. Bukan itu saya, mereka termasuk tenaga penggerak perkembangan Islam di sana. Kata mereka, “Se siapa yang nak ke sini, sila ziarah kami. Kami sedia membantu anda, jila perlu.. Yang kerap datang ke sini ialah duta Malaysia di Laos, kerana bersempadan dan berhampiran dengan bandar ini."

Ibnu Hasyim
Udonthani,
Thai.

..bersambung..


Sunday, April 12, 2009

Politik Thai: Bila Si Baju Merah Marah..
By Asyok Kumar

BANGKOK April 12, 2009. Ratusan penunjuk perasaan antikerajaan dari kumpulan baju merah, pengikut bekas PM Thai Thaksin Shinawatra dikatakan telah merampas dua kereta perisai manakala beberapa kompleks beli belah utama berdekatan persimpangan terkenal Rachaprasong ditutup kerana bimbang berlaku keganasan, kata seorang saksi.

Saksi itu berkata, beliau terkejut melihat penunjuk perasaan mengambil alih kenderaan itu berdekatan pusat beli belah Siam Paragon. Ada kira-kira 500 orang, tapi kemudiannya mereka bersurai ke kawasan lain dan hanya polis yang ada di sini sekarang." katanya. "Siam Paragon, Central World dan beberapa pusat beli belah di kawasan itu ditutup manakala hanya para penumpang dibenarkan memasuki stesen BTS (kereta api aliran ringan) di sini. Ramai pelancong panik apabila melihat orang berbaju merah yang sedang marah."

Menurut sumber Blog Ibnu Hasyim di Bangkok, difahamkan kumpulan baju merah adalah orang-orang tajaan Thaksin menggunakan politik wang, walaupun beliau tiada dalam negara. Meskipun begitu, ia tidakmelibatkan orang-orang Islam Thai. Anggota tentera ditempatkan di lebih 50 kawasan di Bangkok selepas Perdana Menteri Thai Abhisit Vejjajiva mengisytiharkan perintah darurat, manakala polis dikatakan bersedia untuk menyerbu kawasan di mana penunjuk perasaan kumpulan baju merah berkumpul berdekatan dengan Rumah Kerajaan.

Media tempatan melaporkan bahawa anggota tentera pada masa ini sedang mengawal istana Raja Thai Bhumibol Adulyadej dan juga beberapa kementerian utama. Keadaan di Bangkok menjadi tegang selepas polis menahan seorang bekas penyanyi popular dan bekas penggubal undang-undang Arisamun Pongruengrong, sekutu Thaksin Shinawatra, hari ini kerana memimpin gerakan memprotes di Pattaya.

Perusuh 'Baju Merah' bergegas ke Kementerian dalam Negeri di sini di mana Abhisit sedang mengadakan perbincangan dengan pegawai kanan keselamatan negara. Laporan berita televisyen menyebut Abhisit meninggalkan pejabat kementerian itu sebelum perusuh tiba tetapi beberapa orang cedera dalam pergelutan dengan anggota keselamatan dan beberapa das tembakan dilepaskan. Pasukan polis dan tentera dijangka menyuraikan kira-kira 2,000 penunjuk perasaan antikerajaan yang kini menghuni semua jalan menuju ke Rumah Kerajaan sejak 26 Mac lepas.

Bilangan penunjuk perasaan yang menjangkau 100,000 pada Rabu lalu, kini berkurangan kerana kebanyakan mereka pulang untuk menyambut festival Songkran (pesta air) bermula esok.(AK)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails