Saturday, July 31, 2021

Punggung bergoyang Wiwin, aduhai, membuat...

 

Gambar hiasan

CATATAN PERJALANAN IBNU HASYIM

"PUNGGUNG bergoyang Wiwin, aduhai, membuat penonton terbelalak... Lagu Wakuncar Camelia Malik yang dinyanyikannya berhasil mendorong beberapa lelaki naik pentas. 

Seorang pemuda mempersembahkan sekuntum mawar plastik kepada perempuan 16 tahun itu. Penonton pun bertempik sorak.. "


Cerita seorang lelaki di bawah umur 40 kepadaku semasa kami bersembang-sembang semeja dengan taukeh kedai orang Iban sahabat yang baru ku kenali itu. Sahabatku meninggalkan meja itu sementara kerana ada urusan kedainya sebentar. Meninggalkan aku nyembang dengannya.

Tempat persekitaran Lubuk Antu tempat aku dan kawan-kawan Orang Iban yang baru ku kenali bercerita..

Namun lelaki itu terus bercerita menghimbau kenangan lamanya dengan ramah. Mengisahkan pekan Lubuk Antu 7 tahun yang lalu, dengan bangganya. "Aduh! masih terbayang peristiwa malam itu..." katanya.

Sambungnya, "Bersama Yeti, adiknya, Wiwin sungguh menghangatkan Lubok Antu, distrik terpencil di wilayah tengah rimbunan hutan Sri Aman, Serawak, Malaysia Timur. Seratusan penonton menyaksikan panggung fun fair alias 'pasar malam' itu."

Menurutnya, poster yang ditebar seminggu sebelumnya menyebut kakak-beradik ini sebagai penyanyi kondang dari Pontianak, Kalimantan Barat. 'Jangan bilang siapa-siapa kalau kami dari Badau (Kapuas Hulu, Kalimantan Barat),' bisik Fauzan, pemilik grup dangdut itu, di luar majlisnya.

Rupanya, ini pertama kali dalam sejarah, kelompok muzik dangdut mentas di Lubok Antu. Tidak seorang pun anggota muzik ini punya pasport, apalagi izin kerja. Namun, bagi Fauzan dan warga Badau lainnya, Lubok Antu sudah seperti kampung keduanya.

"Sebahagian besar keperluan harian mereka beli di pasar Lubok Antu, dari perabot rumah tangga sampai minyak tanah. Bayar ringgit boleh, rupiah juga bisa. Kehidupan warga Badau memang sangat bergantung pada Lubok Antu. Jarak kedua kampung itu hanya 10 kilometer. Sedangkan Putussibau, ibu kota Kapuas Hulu, jauhnya 175 kilometer. Itu pun harus ditempuh dua hari waktu itu, kerana sebahagian besar jalan tanah dan batu putus habis pada musim hujan.

"Penyeludupan kelas eceran pun jadi marak meriah masa itu. Banyak mobil angkutan penumpang gelap, kerana yang resmi memang tiada. Yang beroperasi melintasi sempadan kedua negara itu selalu pulang dengan mengangkut dua atau tiga karung beras dan gula. 'Kepala kami Indonesia, tapi perut Malaysia,' kata pemilik angkutan yang setiap hari melintasi kedua negara.

"Setiap penumpang dipungut biaya 5 ringgit Malaysia (sekitar Rp 13.250) untuk pergi ke Lubok Antu. Belakangan ini, sejak pemerintahan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono, penjagaan sempadan diperketat. Walau begitu, ada empat jalan tembus yang bisa dilalui truk, plus puluhan jalan tikus seukuran mobil di sepanjang 40 kilometer garis batas Kecamatan Badau. Jalanan inilah yang menjadi jalur penyeludupan." Jelas lelaki di hadapanku lagi.

Perbatasan, jaraknya 780 kilometer di timur laut Pontianak, ibu kota Kalimantan Barat itu. Dari Kuching, ibu kota Serawak, jaraknya sekitar 250 kilometer. Berdasarkan kesepakatan kedua negara, jalur Badau-Lubok Antu akan menjadi gerbang kedua di wilayah Kalimantan Barat, setelah Entikong.

Rupanya lelaki di depanku itu masih ghairah meneruskan cerita pengalamannya.

"Teringat lagi malam itu, ketika Yeti menyanyikan lagu 'Cucak Rowo', seorang lelaki berlari memanjat panggung dan menyambar mikrofon ikut berdendang. Beberapa kali lidahnya terpeleset melafalkan lirik lagu berbahasa Jawa itu. Aku kenal dia, Soon Chuat, pemilik toko perkakas rumah tangga di situ.

"Setelah itu, Yeti membawakan lima lagu lagi, acara dinyatakan jeda. Waktu luang itu diisi penyanyi Iban. Mereka kembali duduk dan menikmati cemilan. Sebahagian penonton, yang membawa anak-anak, memilih pulang. Sebahagian lagi pindah ke lapak judi. Biasanya, pertunjukan di Lubok Antu hanya berisi lagu-lagu Iban." Jelasnya.

Tidak aneh! Kerana kawasan Pegunungan Kapuas Hulu itu memang tanah adat suku Dayak Iban. Jumlah mereka mendominasi, 80 persen, penduduk di Badau mahupun Lubok Antu. Kekerabatan dan kawin-mawin di antara mereka masih terjalin hingga sekarang.

Pemerintah lokal kedua negara memang tidak terlalu meributkan 'perbauran' ini. Polis Malaysia, yang biasanya paling ambil peduli pada surat identiti setiap orang asing berwajah Melayu, tidak hirau jika orang Iban yang melintas.

"Menjelang tengah malam, Wiwin dan Yeti berduet menyanyikan lagu Selamat Malam Evie Tamala. Beberapa penonton mulai bubar, paham kalau itu lagu terakhir. Kedua biduan itu mendapat bayaran masing-masing Rp 125 ribu. Biasanya, kalau manggung di Badau, mereka bisa dapat tambahan beberapa ribu rupiah dari penonton yang nyawer. Tapi, di Lubok Antu, mereka mendapat beberapa boneka dan puluhan kuntum bunga plastik." Begitu, kisahnya lagi..

Kisah budaya penghuni Lubuk Antu-Badau di perbatasan Malaysia-Indonesia atau Serawak-Kalimantan pada 2005, tujuh tahun lalu.

Bersambung..
Ibnu Hasyim
alamat: ibnuhasyim@gmail.com

Mac 2012
Lubuk Antu Serawak
Lihat kisah misteri sebelum ini. 


Lihat catatan sebelum ini...
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan

Turun Bersama Orang Asli, 135 bakul makanan..

 

135 bakul makanan untuk orang asli 

HULU TERENGGANU, 30 Julai – Sebanyak 135 bakul makanan telah diagihkan oleh PAS DUN Telemong kepada masyarakat orang asli yang memerlukan di kawasan tersebut.

Ketua Kebajikan PAS Hulu Terengganu, Ustaz Mohd Safari Abu berkata, ia sedikit sebanyak membantu golongan yang terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

“Sebenarnya program yang kita adakan itu ialah program menyampaikan bakul makanan ( BERKAT 3.0) di Kampung Sungai Beruas kampong orang asli dalam DUN Telemong .

“Menyerahkan sumbangan BERKAT 3.0 kepada Jabatan Kemajuan Orang Asli ( JAKOA) dan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) perkampungan Orang Asli Sungai Berua untuk diagihkan kepada keluarga masyarakat orang asli di sini,” jelasnya.

Beliau yang juga Pengerusi majlis Tindakan DUN) Telemong berkata demikian ketika dihubungi pihak media, pada semalam.

Turut hadir sama ialah Penyelia I-Mits Telemong, Ustaz Mohamad Yusuf Abdullah, Penghulu Mukim Jenagor, Effy Hamsha dan Pegawai Orang Asli, Ghazali.

Menurutnya, Kerajaan negeri melancarkan Bantuan Ekonomi Rakyat Terengganu 3.0 (Berkat 3.0) dengan peruntukan RM6.4 juta bagi membantu golongan yang terjejas akibat pendemik Covid-19.


Sudah terbit!!

E-Buku IH-32: Bersama Orang Asli..

E-Buku IH-32: Bersama Orang Asli..

Bab I

Bab II
Bab III
Bab IV
Bab V 
  Bab VI

  Agong isytihar darurat gantung PRN Sarawak hingga Februari 2022

   

  KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengisytiharkan Proklamasi Darurat untuk menggantung Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak bermula Isnin ini sehingga 2 Februari 2022.

  Titah baginda, Proklamasi Darurat diisytiharkan bagi mengelak wabak COVID-19 terus merebak.

  Bagi Fasal 1 Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan dalam keadaan itu baginda boleh mengeluarkan satu Proklamasi Darurat untuk menggantung PRN ke Dewan Undangan Negeri.

  DUN Sarawak sepatutnya dibubarkan pada 7 Jun lalu, namun ia tidak dapat dilaksanakan kerana tertakluk kepada Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021.

  Berikutan itu, semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sarawak kekal sehingga DUN dibubarkan mengikut Perkara 18(1) Perlembagaan Negeri Sarawak.

  Mengapa Desak PM Letak Jawatan, Tapi Sokong PN? -Ahmad Zahid

   

  KUALA LUMPUR, 31 Julai – Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberikan penjelasan berkaitan persoalan mengapa UMNO desak Perdana Menteri letak jawatan namun kekal menyokong pembentukan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

  Ini kerana katanya, persoalan ini dijadikan propaganda pasukan siber anti-UMNO sedangkan perkara itu bukanlah suatu perkembangan baharu.


  “UMNO sebaliknya sejak lama konsisten dalam hal ini dan Datuk Seri Najib Tun Razak turut mengulanginya semalam,” katanya dalam kenyataan berkaitan hal tersebut menerusi laman facebooknya, hari ini.

  Bagi memudahkan pemahaman berkaitan persoalan tersebut, beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk memberikan analogi berkaitan sebuah kapal belayar mengikut hala tuju ditetapkan oleh nakhoda.

  “Tugas para kelasi melayarkan kapal mengikut haluan itu. Jika nakhoda tersilap hala tuju maka kapal gagal ke destinasi. Tetapi malangnya nakhoda terlalu ego mengakui kesilapan yang telah dilakukan.

  “Maka untuk memperbetulkan kapal kembali ke laluan sebenar dengan menggantikan kepada nakhoda yang berkemampuan.

  “Begitu juga dengan perihal kerajaan. Sebuah kerajaan diketuai oleh Perdana Menteri. Individu yang berkuasa menentukan pentadbirannya.”

  Sebab itu katanya, UMNO konsisten mahu Perdana Menteri diganti dengan nakhoda perlu ditukar supaya kerajaan yang telah gagal kembali ke landasan rakyat dan negara.

  “Pada 7 Julai lalu UMNO memutuskan menarik balik sokongan kepada Tan Sri Mahiaddin sebagai Perdana Menteri. UMNO minta Perdana Menteri digantikan demi kepentingan rakyat dan negara serta kedaulatan institusi Raja-raja.

  “Selepas penularan pandemik berjaya diatasi, Perdana Menteri baharu akan segera menasihati Yang di-Pertuan Agong bagi menyerahkan kembali mandat kepada rakyat untuk diadakan PRU-15.”

  Ujarnya, cerita tentang mengapa UMNO menyokong pembentukan kerajaan PN pada tahun lalu ramai sedia maklum.

  “Jika mahu diterangkan semula bertambah panjang perlu dikarang. Apapun Presiden UMNO beri jaminan UMNO tetap mengutamakan rakyat.

  “Menjunjung keluhuran Perlembagaan dan kedaulatan undang-undang serta mempertahan kedaulatan raja-raja pemerintah,” tegasnya.

  Sebelum itu beliau memetik pandangan ahli akademik tentang kuasa seorang Perdana Menteri selaku nakhoda kerajaan.

  Perdana Menteri mempunyai hak memilih dan menukar para menteri.


  Perdana Menteri malah mempunyai hak untuk menubuh, membubarkan kementerian dibawahnya.
  Mempunyai kuasa penuh menentukan perjumpaan jemaah menteri atau Kabinet.


  Perdana Menteri tidak tertakluk nasihat Kabinetnya. Memiliki kuasa penuh menentukan tadbir urus. Mempunyai kuasa menubuhkan apa-apa jawatankuasa khusus pada peringkat Kabinet.


  Melantik atau menubuhkan badan penasihat di luar Kabinet bagi menasihati beliau. Perdana Menteri tidak mencampuri urusan dalaman kementerian bukan di bawah kawalannya.


  Namun kebebasan menterinya mengurus dan mentadbir kementerian masih perlu berlandaskan dasar umum yang ditetapkan Perdana Menteri.
  Begitulah betapa penting seorang Perdana Menteri yang berkemampuan mengemudi jentera pentadbiran kerajaan. – UMNO Online

  Politik Tunisia terkini hangat dan panas.. Ulasan Presiden PAS .

   

  Politiking untuk menyingkirkan Islam

  POLITIK Tunisia terkini yang sedang hangat dan panas, mengesahkan telahan banyak pihak bahawa hanya kerajaan Islam sekular sahaja yang diizinkan bergerak. Maka, sebarang perubahan yang menunjukkan hala tuju untuk kembali ke arah Islam akan dihalang.

  Dahulu pernah berlaku satu usaha rampasan kuasa di Turki yang telah gagal, tetapi modus operandinya pada hari ini adalah tetap sama dengan tujuan menyekat kemaraan Islam.

  Namun begitu, musuh Barat berjaya menjatuhkan kerajaan Mesir yang telah dipilih oleh rakyat secara sah melalui demokrasi yang sebenar. Walau bagaimanapun, demokrasi yang diamalkan oleh Barat mengharamkan apa jua pengaruh Islam yang dijangka akan berkuasa semula.

  Kerajaan campuran Tunisia telah didominasi oleh Parti al-Nahdah yang berteraskan Islam, dan menjadi parti yang paling berpengaruh dalam kerajaan. Apakah percaturan yang telah menggulingkan kerajaan Mesir yang dipilih oleh rakyat bersama mantan Presiden Mesir, Almarhum Dr. Muhammad Morsi dahulu, akan berulang sekali lagi di Tunisia dengan pendekatan yang berbeza tetapi tujuannya yang sama? Begitulah langkah rampasan kuasa yang gagal di Turki dan sebaliknya berjaya dilakukan di Mesir.

  Langkah yang sama tujuannya telah menjatuhkan kerajaan yang dikuasai oleh Majlis Syura Muslimin (Masyumi) di Indonesia pada tahun 1955, dan juga telah membatalkan Pilihan Raya Majlis Perbandaran di Algeria pada tahun 1990. Termasuklah langkah untuk menggagalkan penubuhan kerajaan Islam di Afghanistan dan lain-lain.

  Konsepnya sama sahaja, iaitu diizinkan kerajaan Islam sekular wujud sepertimana pembahagian kuasa yang diamalkan oleh penjajah British di Tanah Melayu dahulu dan penjajah lain di negeri-negeri umat Islam yang menjadi tanah jajahan masing-masing. Ketika itu, raja-raja yang menjadi ketua agama dan umat Islam tidak berkuasa penuh, dan mereka hanya berkuasa dalam hal ehwal agama yang dihadkan tanpa kuasa untuk mentadbir negara sepenuhnya.

  Umat Islam yang mengalami masalah yang sama ketika zaman penjajahan dan negara-negaranya yang mengekalkan konsep tersebut, terus tidak bangkit untuk menjadi negara yang maju dan kuat. Sebenarnya itulah bentuk penjajahan baharu dengan pendekatan baharu yang dilaksanakan, sekadar untuk menyekat penentangan umat Islam terhadap penjajah asing yang telah ditukar dengan penjajah tempatan yang dibentuk oleh mereka.

  Akibatnya, walaupun penjajah asing itu sudah pulang ke negeri masing-masing, tetapi agenda penjajahannya masih tetap berlangsung hingga hari ini. Pengaruh dalam lapangan politik, ekonomi dan budaya yang ditinggalkan, diteruskan pergantungannya dengan bekas penjajah masing-masing.

  Kita menyaksikan betapa negara Kesatuan Eropah (EU) dan sekutu Barat terus menjadi negara besar yang maju dan kuat, dengan sumber kekayaan dan tenaga manusia daripada negara umat Islam.

  Adapun dunia Islam yang luas wilayahnya, ramai tenaga manusianya, banyak hasil buminya, dan kedudukannya yang strategik dalam peta dunia tidak mampu menjana semula kekuatan untuk menjadi bangsa yang mulia dan perkasa.

  Kini, kita menyaksikan kebangkitan semula Islam dan merudumnya kekuatan negara besar penjajah. Namun begitu, mereka tetap menghalang segala usaha untuk kembali semula kepada Islam yang sedang diperjuangkan di seluruh negara umat Islam termasuklah di Malaysia.

  Kita telah berjaya mencetuskan kesedaran, apabila dalam Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu ditubuhkan kerajaan sekular yang didominasi oleh kalangan bukan Islam dan seluruh kumpulannya. Sehingga kumpulan Islam yang terpengaruh dengannya tidak lebih daripada sekadar menjadi khadam setelah menjadi pejuang. Mereka ikut serta bersuara melindungi perancangan kerajaannya yang secara halus melumpuhkan Islam dan umatnya, supaya terus berada dalam kelekaan atau menjadi syaitan bisu.

  Walaupun begitu, kita bersyukur kepada Allah SWT kerana telah berjaya menyatukan parti-parti umat Islam dan bumiputera (UMNO, PAS dan BERSATU) di samping parti-parti bukan Islam yang menolak pendekatan ekstrem. Sehingga akhirnya berjaya menubuhkan kerajaan campuran Perikatan Nasional (PN) kerana menyedari pendekatan ekstrem tidak akan mampu menyelamatkan negara dan rakyat. Bahkan ternyata kelemahan Pakatan Harapan (PH) ketika memerintah dalam masa yang singkat bersama kemenangan yang rapuh dan penuh dengan penipuan.

  Justeru, penguasaan kerajaan PN yang menunjukkan perubahan positif akan dicabar, kerana dominasi umat Islam dan kalangan yang tidak ekstrem itu dibimbangi dapat menyelesaikan banyak masalah yang akan membina semula kekuatan umat.

  Maka, sudah pasti wujudnya gerakan untuk menjatuhkan kerajaan PN dengan segala cara. Oleh itu, seluruh rakyat yang sedar dan insaf terutamanya para pemimpin negara, janganlah ditipu lagi dan hendaklah menghalang anasir-anasir perosak yang berpakat untuk menyingkirkan Islam dalam negara.

  Pada masa yang sama, hendaklah bersiap-sedia menghadapi sebarang kemungkinan supaya rancangan yang sedang berlangsung di beberapa negara yang disebutkan di atas, gagal dibawa masuk ke negara kita. Apatah lagi adanya ejen-ejen yang bersedia melakukannya dan tidak seharusnya masih dibiarkan berkeliaran.

  Kalau dahulu ditipu oleh penjajah British, janganlah pula hari ini berulang ditipu sehingga berkali-kali.

  ABDUL HADI AWANG
  Presiden PAS

  Bertarikh: 20 Zulhijjah 1442 / 30 Julai 2021 – HARAKAHDAILY 30/7/2021

  Friday, July 30, 2021

  Muslim Rohingya, Visa Saudi &Jepun Puji Turki

   

  1. Banjir &Tanah Runtuh Hancurkan Perilindungan Muslim Rohingya 

  Ribuan orang dihantar ke tempat perlindungan bersama ketika hujan lebat menghancurkan rumah di kem Muslim Rohingya di selatan Bangladesh.

  Agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengatakan bahawa lebih dari 30 sentimeter hujan turun di kem-kem di wilayah Cox's Bazar, yang merupakan rumah bagi lebih dari 800,000 orang Rohingya.

  Memerhatikan bahawa lebih dari 5 ribu pelarian ditempatkan sementara di tempat perlindungan, agensi itu mengatakan, "Situasi ini semakin rumit oleh wabak jenis baru coronavirus (Covid-19)."

  UNHCR mengatakan bahawa hujan lebat mempengaruhi lebih daripada 12,000 pelarian dan kira-kira 2,500 tempat perlindungan rosak atau musnah.

  Hujan lebat lebih banyak dijangka di rantau ini dalam beberapa hari akan datang.

  Enam orang terbunuh di kem kerana banjir dan tanah runtuh awal minggu ini


  2. Arab Saudi Benarkan Pemegang Visa Pelancong Masuk Mulai Ogos

  Arab Saudi akan membenarkan pemegang visa pelancong memasuki negara itu mulai bulan Ogos, selepas jeda kira-kira satu setengah tahun kerana jenis baru coronavirus (Covid-19).

  Dalam berita agensi rasmi Arab Saudi, SPA, disebutkan "Kementerian Pelancongan telah memutuskan untuk membuka gerbang kerajaan bagi pelancong bermula awal Ogos 2021 dan kemasukan bagi pemegang visa pelancong."

  Dalam berita tersebut, dinyatakan bahawa pemegang visa pelancong boleh memasuki negara ini tanpa dikuarantin, dengan syarat mereka telah divaksin Covid-19, menunjukkan sijil vaksinasi rasmi dan menjalani ujian PCR.

  Arab Saudi menghentikan kemasukan pemegang visa pelancong ke negara itu pada September 2019 sebagai sebahagian daripada langkah-langkah mencegah penularan Covid-19.


  3. Jepun Puji Kejayaan Turki dalam Sektor UAV

  Kejayaan Turki dalam sektor kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) dimuat pada akhbar Jepun.
  Dunia bercakap mengenai kejayaan UAV Turki dan kenderaan udara tanpa pemandu bersenjata (SIHA) dan keberkesanan Turki dalam masalah serantau pada tahun 2020.

  Penyiar Jepun, Nikkei menerbitkan artikel mengenai kejayaan Sistem Pesawat Tidak Berawak Combat "MIUS" yang diperkenalkan oleh Baykar Defense minggu lalu.

  Dalam artikel tersebut, dijelaskan prestasi Turki dalam bidang pertahanan, termasuk UAVnya. Ditekankan bahawa peranan SIHA mengubah hasil dalam konflik.

  Artikel itu juga merangkumi laporan yang ditulis bulan ini oleh Richard Outzen, bekas perunding geopolitik di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS).

  Dalam laporan ini, Outzen menyatakan bahawa 2020 adalah titik perubahan dari segi kekuatan Turki.

  Menyatakan bahawa Turki telah membuktikan bagaimana ia dapat menggunakan kekuatannya, Outzen mengatakan bahawa ia harus diterima sebagai kekuatan yang hebat.

  "Turki adalah kekuatan yang mempunyai kemampuan untuk bertindak selain kekuatan ekonomi dan ketenteraan," katanya.

  (IH)

  Ini Bukti M'sia Bukan Negara Gagal. PH 22 Bulan Ghuyup Gagal..

   

  Hishammuddin menerima sumbangan dari Duta Besar Kerajaan Arab Saudi ke Malaysia, Datuk Dr Mahmoud Hussein Saeed Qattan (kanan) yang mewakili kerajaan Arab Saudi menyerahkan sumbangan 4.5 juta unit bekalan peralatan perubatan bernilai RM21.14 juta di Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa. FOTO ZULFADHLI ZULKIFLI.

  Pelbagai pengiktirafan bukti Malaysia bukan negara gagal

  KUALA LUMPUR: Pelbagai pengiktirafan dan sokongan diterima dari banyak negara luar membuktikan Malaysia bukan negara gagal seperti didakwa segelintir pihak.

  Menteri Kanan Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata Malaysia turut menerima pelbagai sumbangan yang disalurkan sekutunya sebagai tanda penghargaan kepada negara.

  "Jika benar kita negara gagal, saya tidak rasa kita akan diberi pengiktirafan dan penghargaan.

  "Buktinya kita boleh lihat pelbagai sumbangan dari negara luar diberikan kepada Malaysia, terutama membabitkan sumbangan vaksin," katanya.

  Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan Sumbangan Perubatan COVID-19 daripada Arab Saudi di Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) di sini hari ini.

  Yang turut hadir, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin; Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof dan Duta Arab Saudi ke Malaysia, Datuk Dr Mahmoud Hussien Saeed Qattan.

  Hishammuddin berkata, Malaysia setakat ini sudah menerima sumbangan masing-masing sejuta dos vaksin daripada Amerika Syarikat (AS) dan Jepun serta 500,000 dos dari China.

  Katanya, United Kingdom (UK) pula menyumbangkan 450,000 dos vaksin yang dijangka tiba Selasa ini.

  "Hari ini suka saya umumkan kerajaan Arab Saudi akan menyumbangkan sejuta dos vaksin AstraZeneca kepada Malaysia," katanya.

  Malaysia turut menerima sumbangan 4.5 juta unit bekalan peralatan perubatan bernilai RM21.14 juta daripada kerajaan Arab Saudi.

  Sumbangan diserahkan Mahmoud Hussien kepada Hishammuddin itu antaranya ialah pelitup muka, kelengkapan pelindung diri (PPE), bekalan oksigen dan katil elektrik.

  Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, keprihatinan berterusan Raja Arab Saudi, Raja Salman terhadap Malaysia serta kesungguhan kerajaannya membuktikan tekad Arab Saudi untuk berjuang bersama Malaysia di era pandemik yang serba mencabar.

  "Ini bukan kali pertama kerajaan Arab Saudi menghulurkan bantuan COVID-19 kepada Malaysia.

  "Arab Saudi adalah antara negara terawal tampil menyalurkan sumbangan iaitu kira-kira lapan juta unit peralatan perubatan kepada Malaysia pada Mei tahun lalu," katanya.

  Komen Weblog Ibnu HasyimIni bukti  Malaysia bukan negara gagal. Yang gagal ialah PH 22 bulan ghuyup melingkop!

  Sudah terbukti DAP/PH gagal.

  Partinya nak pengundi Islam/Melayu, tetapi mengamal gerakan anti Islam

  Lihat 15 perkara ini..

  1. Mufti Pahang, Dr Abdul Rahman Osman, sewaktu mempertahankan kandungan khutbah Aidiladha yang dikeluarkan Jabatan Mufti Pahang menyebut mengenai campur tangan DAP terhadap hal ehwal Islam seperti pelaksanaan hudud di Kelantan. Malah, tokoh DAP, Karpal Singh, cukup terkenal dengan kata-katanya, “an Islamic state over my dead body”.

  2. Perlembagaan DAP jelas menyebut dalam Perkara 2 matlamat-matlamat DAP ialah untuk “mengesahkan lagi dan memulihkan Perlembagaan Malaysia kepada rangka kerja sekular yang asal”.

  3. Perkara 3(1) Perlembagaan Malaysia menyebut bahawa “Islam ialah agama bagi Persekutuan”. Namun, dalam Perlembagaan DAP pada Perkara 3 Matlamat-matlamat DAP hanya menyatakan “mengiktiraf kebebasan beragama sebagai hak asasi yang merangkumi kebebasan pelbagai agama”.

  4. Sheikh Omar Ali, Pegawai Khas Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, pada 8 September 2015 menulis: “Bagi DAP, urusan beragama adalah bersabit seorang hamba dengan Tuhannya”. Pegangan DAP yang membataskan urusan beragama kepada soal peribadi ini bercanggah dengan definisi Islam, iaitu satu cara hidup.

  5. Penentangan DAP terhadap cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (RUU355) dengan pelbagai alasan. Sedangkan ia sekadar mahu meningkatkan kadar hukuman yang boleh dikenakan ke atas penganut Islam atas kesalahan syariah sahaja.

  6. DAP juga memiliki rekod membentak dan ingkar kepada raja-raja Melayu. Antaranya mengenai isu pelantikan Menteri Besar Perak apabila Lim Kit Siang menyeru agar Adun DAP memboikot upacara mengangkat sumpah kerana tidak setuju perkenan Almarhum Sultan Azlan Shah yang melantik Adun PAS sebagai Menteri Besar pada 2008. DAP juga mengundang murka Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 2014 apabila enggan mengemukakan lebih daripada dua nama untuk calon Menteri Besar Selangor susulan Langkah Kajang. Ini tidak termasuk banyaknya lagi celupar pro-DAP terhadap institusi Istana.

  7. Lim Kit Siang menuduh khutbah Jumaat disediakan Jakim sebagai menyebarkan kebencian dan mencabar usaha ke arah keharmonian. Pengerusi Wanita DAP, Chong Eng, pula mengkritik khutbah Jumaat berkait kewajiban wanita Muslim menutup aurat. Timbalan Setiausaha Agung DAP, Dr P Ramasamy, pula pernah menggelar pendakwah Islam, Dr Zakir Naik sebagai ‘syaitan’.

  8. Dalam isu laungan azan dan bacaan ayat al-Quran, Dr Tan Seng Giaw telah mempersoalkan di Dewan Rakyat pada 27 Sept 2005 keperluan melaungkan azan dan bacaan ayat al-Quran melalui pembesar suara yang dikatakan mengganggu penganut bukan Islam, terutama pada waktu Subuh. Antara disebut beliau, “bahkan juga 1,500 tahun yang lampau mana ada pembesar suara?”

  9. Dalam isu solat hajat, Teresa Kok mempersoalkan dalam Facebook beliau pada 22 Julai 2016 kewajaran Exco Hal Ehwal Agama Selangor dari PAS, Dr Ahmad Yunus Hairi, mengarahkan agar semua masjid di seluruh negeri mengadakan solat hajat untuk memohon ke hadrat Allah agar konsert Selena Gomez di Stadium Melawati, Shah Alam pada 25 Julai dibatalkan.

  10. Dalam isu umrah di Makkah, pemimpin DAP Melaka, Damian Yeo Shen Li, mempersoalkan sama ada dosa penganut Islam terhapus bila menjejakkan kaki ke Makkah. Sindiran sama juga telah disuarakan oleh pemimpin DAP Johor, Suppiah Ramakrishnan, dalam muka buku beliau pada Mac 2016 walaupun ia kemudiannya dipadamkan.

  11. Dalam isu aurat, Nga Kor Ming menyindir purdah yang dipakai sebahagian wanita Islam sambil menyifatkan seorang pemimpin Umno Pulau Pinang, Ahmad Darus, yang mencadangkan dalam Perhimpunan Agung Umno 2015 supaya pramugari MAS memakai pakaian yang menutup aurat sebagai "pemimpin Melayu otak cacat".

  12. Dalam isu murtad, Ngeh Koo Ham mengeluarkan kenyataan pada 7 Jun 2014, yang diikuti ucapan sama di Dewan Rakyat pada 11 Jun 2014, supaya umat Islam diberikan kebebasan untuk keluar dari Islam. Kata beliau, umat Islam mestilah menerima hakikat bahawa jika seseorang Islam atas kehendaknya sendiri mahu keluar dari Islam dia mestilah dibenarkan berbuat demikian.

  13. Pemisahan DAP dari semua pakatan politik yang pernah disertainya, iaitu Gagasan Rakyat pada Jan 1995, Barisan Alternatif pada Sept 2001 dan Pakatan Rakyat pada Jun 2015 kesemuanya berpunca dari ketidaksetujuannya terhadap perjuangan Islam PAS.

  14. Deklarasi Setapak DAP menyatakan, “kesamarataan etnik harus menjadi prinsip paling penting, dan di atas prinsip inilah pengasingan rakyat ke dalam dua kelompok bumiputera dan bukan bumiputera ditentang”.

  15. Kuat menyuarakan supaya Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) diratifikasi.

  Ini merupakan sebahagian daripada banyaknya lagi hujah dan fakta serta senarai panjang mengenai DAP dalam isu ini. 

  (IH)

  Desak PM letak jawatan, gelar speaker anjing. -Dr Kamarul Zaman ulas

   

  Pembangkang kecoh, tidak beradab

  KUALA LUMPUR: Tindakan segelintir Ahli Parlimen pembangkang menimbulkan kekecohan, menjerit, mencemuh dan mengata pemimpin kerajaan pada hari pertama Mesyuarat Khas Dewan Rakyat adalah satu perbuatan tidak beradab dan tidak bertanggungjawab, kata Pensyarah Kanan Universiti Utara Malaysia, Dr Kamarul Zaman Yusoff.

  Jelasnya, tindakan mendesak Perdana Menteri meletakkan jawatan, menggelar Speaker Dewan Rakyat anjing suruhan kerajaan juga adalah satu perbuatan tidak beradab.

  Begitu juga tindakan mengganggu ucapan Ahli-ahli Parlimen kerajaan sehingga menjadikan Dewan Rakyat yang mulia hingar-bingar sehingga lebih teruk daripada pasar.

  Perbuatan itu katanya tidak mencerminkan peribadi dan prinsip perjuangan ke arah mendaulatkan masyarakat sivil dan beradab sepertimana yang mereka kerap laung-laungkan.

  “Mereka juga tidak menghormati peraturan sidang Dewan Rakyat dengan bercakap sesuka hati tanpa meminta kebenaran Speaker Dewan Rakyat terlebih dahulu menyebabkan komitmen mereka dalam menghormati dan mendaulatkan undang-undang negara boleh dipersoalkan.

  “Fokus Ahli-ahli Parlimen daripada parti-parti pembangkang ke atas usaha untuk membolehkan Proklamasi Darurat dan Ordinan-Ordinan Darurat diundi dalam Mesyuarat Khas Dewan Rakyat juga menyerlahkan bahawa tumpuan utama mereka meminta sidang Parlimen dilangsungkan hanyalah untuk membolehkan mereka merebut kuasa.

  “Malang sekali bila ruang Parlimen yang sepatutnya digunakan untuk memberi pelbagai idea bagi membolehkan pengawalan wabak Covid-19 dilakukan dengan lebih berkesan atau untuk membela kebajikan rakyat tidak dimanfaatkan untuk tujuan itu oleh Ahli-ahli Parlimen daripada parti-parti pembangkang, tetapi sebaliknya digunakan untuk membawa agenda kepartian,” katanya ketika dihubungi HarakahDaily, hari ini.

  Beliau berkata, sepatutnya mereka menjadi pembangkang yang konstruktif yang mengemukakan Pelan Pemulihan Negara mereka sendiri untuk dipertimbangkan oleh pihak kerajaan.

  “Jika mereka benar-benar ikhlas mahu memperjuangkan nasib rakyat yang dilanda wabak Covid-19 tetapi amat dikesalkan bila ini tidak berlaku sebaliknya apa yang berlaku adalah sidang ini dijadikan medan melepas geram untuk memburukkan kerajaan sahaja.

  “Tidak menghairankan jika selepas Mesyuarat Khas Dewan Rakyat ini berakhir persepsi rakyat ke atas mereka akan lebih jatuh merudum disebabkan tindakan mereka sendiri yang lebih berminat untuk menggunakan emosi dan kurang menyerlahkan kebijaksanaan dalam berhujah selain menunjukkan obsesi untuk menjatuhkan kerajaan semata-mata,” ujarnya lagi.

  Beliau berkata demikian ketika diminta menguas mengenai sikap segelintir Ahli Parlimen daripada parti pembangkang yang menimbulkan kekecohan di Dewan Rakyat pada hari Pertama Sidang Khas Dewan Rakyat diadakan, hari ini. – HARAKAHDAILY 26/7/2021

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails