Saturday, November 21, 2020

Siput serah diri di pantai Rusila, berkat Tok Guru Abdul Hadi?

 

Siput laut mendarat di Pantai Rusila

Marang: Isinya sedap seperti sotong dan cengkerangnya yang cantik boleh dibuat hiasan, menyebabkan Pantai Rusila dekat Kampung Rhu Dua di sini menjadi tumpuan orang ramai, untuk mencari siput laut yang banyak terdampar pada musim tengkujuh kali ini.

Kebanyakan penduduk berusia lebih 50 tahun yang ditemui Bernama mendakwa, siput laut itu hanya pernah dilihat ketika mereka masih kecil kira-kira 40 tahun lalu dan tidak pasti apakah nama atau spesis sebenar siput itu.

Kamariah Mohammad, 64, berkata, kemunculan semula siput laut itu sejak dua hari lalu, mengimbau kembali kenangannya sewaktu kecil dan dia teruja dapat menikmati isi hidupan laut itu yang sangat enak untuk dimakan dengan pelbagai jenis masakan.

"Mak cik saja datang ke pantai ini sebab tengok makin ramai cari siput laut, lagipun rumah dekat sahaja. Tak sangka pula, siput laut ini masih wujud sebab sudah lebih 50 tahun tak nampak.

"Kebanyakan yang datang cari siput laut ini tidak jual sebab mereka nak rasa sendiri... Ada yang agihkan kepada penduduk kampung dengan niat berkongsi rezeki," katanya ketika ditemui Bernama di sini.

Tahun lalu, Pantai Rusila menjadi tumpuan orang ramai disebabkan fenomena kerang bulu yang terdampar dalam jumlah banyak, namun pada musim tengkujuh kali ini, jumlah siput laut pula lebih banyak ditemui berbanding kerang.

Seorang lagi penduduk Kampung Rhu Dua Muhammad Nasaruddin Ramli, 26, berkata, dia memperoleh hampir tujuh kilogram (kg) siput laut, setelah mencari hampir tiga jam.

"Semalam dapat hanya tiga kg dan keluarga kata sedap dibuat gulai masak lemak serta masak tumis serai. Saya niat hendak sedekah pada saudara dan jiran yang tidak berkesempatan datang hari ini," katanya yang tidak pernah melihat siput itu sebelum ini.

PENDUDUK tempatan mencari siput laut yang banyak terdampar di Pantai Rusila, Kampung Rhu Dua. FOTO Bernama.

Selain mencari siput laut, pengunjung yang datang juga tidak melepaskan peluang bermandi-manda dan bersantai bersama keluarga berikutan cuaca yang agak baik, namun pada masa sama mereka mengakui sangat berhati-hati dan menetapkan had jarak agar tidak terlalu jauh ke tengah laut.

Seorang lagi penduduk, El Gamillo Habibun Tan, 40, berkata, dia ke pantai itu sejak petang semalam selepas dimaklumkan sahabatnya mengenai fenomena unik yang jarang terjadi sebelum ini.

"Alhamdulillah, musim tengkujuh di Terengganu kali ini terus memberi pelbagai rezeki dan nikmat kepada penduduk, terutama penggemar makanan eksotik. Semalam ramai ke Pantai Pandak dekat Chendering untuk mencari kerang dan hari ini, Pantai Rusila pula jadi tumpuan.

"Ada rakan saya di Sabah kata siput ini dikenali sebagai 'sikad-sikad' dan mudah ditemui di perairannya. Saya ke sini untuk merakam foto dan video, kerana mahu menyimpannya sebagai kenangan berharga sepanjang bertugas di Terengganu," katanya yang mengajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Seberang Marang.

Sementara itu Pensyarah Kanan Institut Akuakultur Tropika dan Perikanan Universiti Malaysia Terengganu Norainy Mohd Husin berkata, beliau akan ke Pantai Rusila untuk melihat sendiri siput laut yang didakwa sudah berpuluh tahun tidak ditemui.

"Berdasarkan gambar dan video yang saya lihat, nama saintifik siput ini ialah Margistrombus dan ia boleh dimakan.

"Siput ini banyak terdapat di perairan Indo-Pasifik termasuk Sabah dan Johor. Cuma di Terengganu, kemunculannya mungkin disebabkan beberapa faktor semula jadi yang perlukan kajian lanjut," katanya. BERNAMA

Komen Weblog Ibnu Hashim: Mengapa perlu ditambah tajuk tulisan ini dengan 'berkat Tok Guru Abdul Hadi...'?

Tiada apa-apa, hanya kerana untuk menarik perhatian puak-puak taksub atau anti agama yang menganggap perkataan 'berkat' tidak ada, terutama dalam istilah ekonomi.. Takut sangat rupanya mereka dengan istilah 'berkat'. Takut dikaitkan dengan Allah Yang Maka Berkuasa.


Hibur Hibur Sikit: Album 1 

N9 Fatwakan 'haram' 6 ajaran, bercanggah ASWJ

 

SEREMBAN: Sebanyak enam ajaran di Negeri Sembilan difatwakan haram kerana bercanggah dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun berkata keputusan itu dibuat susulan fatwa yang dikeluarkan Jabatan Mufti Negeri Sembilan (JMNS), hari ini.

“Ajaran yang diharamkan itu ialah 
golongan anti-Hadis, Ajaran Tapediri 65 atau Ba Tha Mim 114, Ajaran dan Fahaman Hizbut Tahrir, upacara dan amalan perbomohan Ibrahim Mat Zin.

“Turut diharamkan, ajaran Zikir Alunan Zat Cinta / Hikmah Al-Fatihah daripada Mohd Zaman Mohd Nor dan ajaran Millah Abraham@ Ibrahim,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Negeri di sini, hari ini.

Katanya, kerajaan negeri akan sentiasa bekerjasama dengan JMNS dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) untuk memantau dan membantu masyarakat kembali ke pangkal jalan selain menasihati orang awam supaya tidak terlibat dengan mana-mana ajaran sesat.

Dalam perkembangan lain, Aminuddin menggesa usahawan mikro di negeri ini untuk membuat permohonan Skim Pensijilan Halal Malaysia yang sedang dibuka kepada orang ramai pada masa ini, bertujuan menambah lebih ramai usahawan terutama peniaga kecil mendapatkan sijil halal.

“Apa-apa jenis perniagaan selain peniaga yang sudah berniaga juga layak memohon dengan JHEAINS dan dikenakan bayaran RM200 bagi tempoh dua tahun. Kriteria permohonan juga lebih mudah dan akan diluluskan secepat mungkin,” katanya. – BERNAMA

Hibur Hibur Sikit: Album 1 

Bendera Turki Berkibar di Karabakh dan...

 

1. Bendera Turki Berkibar di Karabakh


Tentera Azerbaijan menanam bendera Turki di Karabakh. Sesuai dengan perjanjian yang ditandatangani antara Azerbaijan dan Armenia, tentera Azerbaijan menetap di wilayah-wilayah yang telah ditinggalkan oleh Armenia.

Dalam gambar-gambar yang dikongsi di media sosial, tentera Azerbaijan yang berada di Karabakh menanam bendera Turki di sini.

"Bendera Turki juga akan kami tanam bersama bendera Azerbaijan untuk menghormati Turki, saudara kami yang menyokong kami dalam menyelamatkan Karabakh, satu negara dua bangsa. Karabakh adalah Azerbaijan.” Kata salah seorang tentera yang menanam bendera.

2. Jaket kuning akan Turun ke Jalan-jalan di Pelbagai Bandar di Perancis, Terutama Paris


Di Perancis, tindakan jaket kuning, bermula sebagai reaksi terhadap kenaikan harga bahan bakar dan keadaan ekonomi yang memburuk. Terus berubah menjadi pemberontakan dan kemarahan terhadap pentadbiran Presiden Emmanuel Macron, telah berlanjutan selama dua tahun.

Jaket kuning, yang menghentikan tunjuk perasaan beberapa masa kerana wabak jenis baru coronavirus (Covid-19), tapi kini akan turun ke jalan-jalan di pelbagai bandar di negara ini, terutama Paris, walaupun telah dikuatkuasakan perintah berkurung.

Jaket kuning ingin mengaktifkan semula Perancis terhadap dasar ekonomi dan sosial Presiden Emmanuel Macron.

3. Sidang Kemuncak APEC 2020 Bermula di Malaysia

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa sesi bergambar dan penyerahan jawatan kepada New Zealand semasa Mesyuarat Pemimpin Ekonomi Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) (AELM) malam tadi. - Foto BERNAMA

Sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) yang di hoskan oleh Malaysia, dimulakan.

Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yasin, yang membuat ucapan perasmian sidang kemuncak yang diadakan di internet kerana jenis baru coronavirus (Covid-19), membuat penilaian mengenai kerjasama ekonomi negara-negara APEC setelah wabak global.


PM Muhyiddin,

"APEC yang ditafsirkan semula harus ditentukan dengan sekumpulan keutamaan yang menjadi teras wilayah. Pada pendapat saya, keutamaan ini adalah perdagangan dan pelaburan bebas, integrasi ekonomi serantau dan kerjasama ekonomi dan teknikal." katanya.

Menarik perhatian bahawa negara-negara APEC membentuk 60 peratus dari produk domestik kasar global, Muhyiddin berkata,

"APEC akan memainkan peranan utama dalam pemulihan ekonomi dunia setelah wabak ini. Kita mesti berdagang dan melabur dengan cara kita sendiri dalam kemerosotan ekonomi yang sedang kita lalui." ungkapan yang digunakan.

Muhyiddin menekankan bahawa dasar dan langkah yang diambil semasa wabak Covid-19 akan menjadi tugas sejarah bagi APEC.

Ditubuhkan pada tahun 1989 oleh Australia, Brunei, Kanada, Indonesia, Jepun, Malaysia, New Zealand, Filipina, Singapura, Korea Selatan, Thailand, dan Amerika Syarikat (AS). Forum APEC ditubuhkan pada tahun 1989 untuk meliberalisasikan perdagangan dan pelaburan di rantau ini dan untuk memastikan integrasi ekonomi. bertujuan untuk memudahkan.

APEC memiliki 21 ekonomi, yang menerima China, Hong Kong dan Taiwan pada tahun 1991, Mexico dan Papua New Guinea pada tahun 1993, Chile pada tahun 1994, dan Peru, Rusia dan Vietnam pada tahun 1998.


4. UNESCO Isytihar 18 November Sebagai 'Hari Kesenian Islam Antarabangsa'


Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), mengisytiharkan 18 November sebagai "Hari Kesenian Islam Antarabangsa".

Dalam kenyataan bertulis yang dibuat oleh UNESCO, disebutkan bahawa menurut keputusan yang diambil pada Persidangan Umum ke-40, 18 November akan disambut sebagai "Hari Kesenian Islam Antarabangsa" setiap tahun, dan hari ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai aspek seni Islam dan sumbangan budaya kepada peradaban melalui seni Islam. 

"Hari Kesenian Islam Antarabangsa" akan mendorong minat seni Islam yang mengilhami pergerakan seni lain dan mendorong penumpuan antara budaya, kata UNESCO, yang juga menyatakan bahawa perayaan 18 November di seluruh dunia akan menyumbang kepada kepelbagaian budaya, kebebasan bersuara, warisan budaya dan komunikasi antara budaya.

Dalam kenyataan itu UNESCO menyampaikan ia menjemput semua orang untuk memberi sumbangan pada "Hari Kesenian Islam Antarabangsa".

Ketua Pengarah UNESCO Audrey Azoulay menekankan bahawa seni Islam terus memperbaharui diri mereka sendiri dan mempengaruhi semua budaya di dunia.

Audrey Azoulay menyatakan bahawa mereka mengisytiharkan "Hari Kesenian Islam Antarabangsa" bagi meraikan warisan luar biasa ini yang merangkumi 14 abad, Azoulay juga menegaskan bahawa sejarah seni Islam harus lebih dikenali.


5. Eksport Limau Mandarin Turki tempoh Januari-Oktober Meningkat Sekitar 47%


Eksport limau mandarin Turki yang Januari-Oktober meningkat 47% setiap tahun, kini melunjak kepada 174 juta dolar.

Kemal Kaçmaz, Presiden Majlis Limau Nasional, mengatakan bahawa 281 ribu tan limau mandarin dieksport dengan harga $119 juta pada Januari-Oktober tahun lalu.

Menyatakan bahawa terdapat perkembangan positif dalam eksport musim ini, Kaçmaz berkata,

"Dalam 10 bulan tahun ini, 174 juta dolar mata wang asing disediakan sebagai ganti 337 ribu tan eksport limau mandarin.
Berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu, peningkatan jumlah 20 peratus dan peningkatan nilai 47 peratus.
Peningkatan eksport limau mandarin menggembirakan wakil dan pengeluar sektor kami" katanya.

Kaçmaz menyatakan bahawa negara dengan jumlah eksport limau manadarin tertinggi pada periode Januari-Oktober adalah Rusia.

"Rusia diikuti oleh Ukraine, Iraq, Poland dan Serbia. Limau Mandarin Turki telah menjadi produk pilihan di seluruh dunia. Kami meneruskan usaha kami untuk meningkatkan eksport ke negara-negara Timur Jauh. Kami berhasrat untuk mengeksport lebih banyak ke negara-negara seperti Jepun, India, Malaysia dan China." " katanya. 

(IH)


Hibur Hibur Sikit: Album 1 

Annuar Musa saman MP DAP Tan Kok Wai..

 

Tuntut permohonan maaf, ganti rugi dari MP DAP

PETALING JAYA: Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa menyerahkan notis guaman menuntut ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai menarik balik, membuat permohonan maaf dan ganti rugi berhubung kenyataan fitnah mengaitkannya dengan penjualan tanah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Menerusi notis difailkan peguam tetuan Sharul Hamidi dan Haziq, notis tuntutan itu turut diserahkan kepada portal Malaysiakini dan ketua pengarangnya, Gan Diong Keng kerana menyiarkan artikel memetik kenyataan ahli Parlimen DAP itu.

Annuar mengepilkan notis guaman itu menerusi ciapan di Twitternya malam ini.

Pada 18 November, Malaysiakini menyiarkan artikel bertajuk “MP Cheras dakwa 42 plot tanah DBKL dijual sejak Annuar jadi menteri”, dengan mendakwa 42 plot DBKL terjual dalam tempoh 8 bulan terakhir Annuar berkhidmat sebagai menteri Wilayah Persekutuan.
Beliau mempersoalkan status penjualan berkenaan dan adakah penjualan itu dilakukan mengikut peraturan ditetapkan.

Pada 19 November, Annuar menafikan tuduhan berkenaan dan menyifatkan dakwaan itu sebagai fitnah dan tuduhan berat.

Beliau menjelaskan, plot tersebut adalah tanah persendirian yang dimohon kepada DBKL untuk mengubah peraturan penggunaan tanah.

Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) menyatakan, penjualan tanah berkenaan tidak mempunyai sebarang SOP.

Ia juga menyatakan konflik kepentingan menteri Wilayah Persekutuan dan pembabitan datuk bandak Kuala Lumpur dalam Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP).

Ini kerana yayasan itu didapati membeli tanah daripada DBKL, entiti yang juga dipengerusikan oleh menteri dan datuk bandar.

Yayasan itu berada di luar pemeriksaan Jabatan Audit Negara. (MR)

Hibur Hibur Sikit: Album 1 

Friday, November 20, 2020

Pelancaran 'aplikasi gaya hidup Muslim komprehensif' -Neelofa

 

Neelofa berharap aplikasi TheNoor dapat memberi manfaat kepada pengguna muslim sebaik dilancarkan pada 2021. Foto IG Neelofa

Neelofa lancar aplikasi gaya hidup Muslim 2021

KUALA LUMPUR: Membuka tirai 2021, Neelofa, 31, akan melancarkan aplikasi gaya hidup Muslim komprehensif, TheNoor, Januari ini.

Neelofa atau nama sebenar, Noor Neelofa Mohd Noor memberitahu, TheNoor akan menjadi aplikasi yang mudah digunakan bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

"TheNoor adalah aplikasi gaya hidup Muslim komprehensif merangkumi semua aspek kerohanian dan kehidupan harian.

Aplikasi TheNoor dibangunkan Neelofa akan dilancarkan, Januari ini. Foto Ihsan IG Neelofa

"Fungsi asas aplikasi ini adalah waktu solat, arah kiblat, pemain media al-Quran serta terjemahan yang dialih suara dalam lima bahasa iaitu Melayu, Inggeris, Mandarin, Tamil dan Indonesia. Pada masa depan, bahasa lain pula menyusul, Insya-Allah.

"Istimewanya naskhah yang digunakan adalah al-Quran Mujammak Madinah.

"Jadi sempena nama aplikasi ini, Noor adalah cahaya yang menerangi dan membawa rahmat kepada seluruh umat manusia.

"Saya berharap aplikasi ini boleh memberi manfaat besar kepada pengguna" katanya kepada BH Online.

Bertanya mengenai inspirasi membangunkan TheNoor, Neelofa berkata, selain ilham sendiri, rakan-rakan niaga berkongsi masalah ketika menggunakan aplikasi Muslim sedia ada.

"Sebagai contoh, ada masalah seperti kesahihan, ketepatan hadis atau maklumat berkaitan hukum yang dikongsi dalam aplikasi Muslim yang diragui dan dipersoalkan.

"Selain itu, iklan dipaparkan di aplikasi terbabit tidak sesuai dengan norma orang Muslim.

"Secara amnya, kebanyakan aplikasi Muslim di pasaran adalah aplikasi berbayar. Untuk menggunakannya, pengguna wajib menonton iklan secara paksa. Selain itu, beberapa fungsi aplikasi hanya dibuka kepada pelanggan berbayar.

"Sebaliknya, TheNoor menghasilkan aplikasi bersifat premium yang boleh dimuat turun secara percuma seumur hidup," katanya.

Ditanya sama ada kemunculan TheNoor mengambil ruang pasaran seumpamanya ketika aplikasi Muslim Pro diragui ramai, Neelofa menjelaskan, TheNoor dibangunkan sejak Julai lalu.

Tambahnya, TheNoor tidak ada kena-mengena dengan isu aplikasi Muslim yang hangat diperkatakan itu.

"Isu aplikasi Muslim menjual data adalah isu yang membabitkan penjagaan hak data pengguna.

"Pengguna pasti kesal kesal apabila mendapat tahu berita di mana dakwaan data penggunaan dan lokasi, dijual sewenang-wenangnya.

"Mengenai kesahihan laporan membabitkan Muslim Pro, bagi saya, adalah lebih baik diserahkan kepada pihak berwajib," katanya.

Baru-baru ini, aplikasi terkenal antarabangsa dengan jumlah hampir 100 juta pengguna, Muslim Pro, dilaporkan menjual data lokasinya kepada pihak lain di Amerika Syarikat (AS).

Neelofa berharap aplikasi TheNoor dapat memberi manfaat kepada orang ramai, selaras usahanya ke jalan dakwah.

"Harapan saya adalah untuk mendapat keredaan Allah dalam membantu dan menyemarakkan usaha dakwah, bukan saja bagi pengguna Muslim di Malaysia, malah seluruh dunia.

"Saya berdoa agar segala pengisian dalam aplikasi TheNoor dibimbing dan dilindungi dengan rahmat Allah, sekali gus menjadi aplikasi pilihan Muslim yang utama," katanya.

Neelofa berkongsi impian berkecimpung lebih serius dalam dunia teknologi bagi memberi faedah kepada pengguna. Lebih penting baginya, menghasilkan produk teknologi buatan Malaysia untuk dunia.

"Saya ingin aplikasi ini menjadi entiti dalam dalam sektor teknologi kewangan kerana TheNoor ada fungsi lain seperti pembayaran zakat, platform e-dagang dan pengurusan wasiat.

"Pada masa depan, saya mahu menjadikan TheNoor sebagai e-Wallet bagi memudahkan pengguna," katanya. (BH)

Hibur Hibur Sikit: Album 1 

Siapakah orang yang paling kaya? -Firdaus Wong Wai Hung, Presiden MRM.

 

PASTI ramai yang akan mengatakan Jeff Bezos, Bill Gates, Elok Musk dan sebagainya, tetapi Nabi S.A.W mengatakan manusia yang paling kaya adalah;

“Barangsiapa di antara kalian mendapatkan rasa aman di rumahnya (pada diri, keluarga dan masyarakatnya), diberikan kesihatan badan, dan memiliki makanan pada hari itu di rumahnya, maka seakan-akan dunia telah terkumpul pada dirinya.”

[Hadis Riwayat Tirmidzi]

Nak lebih beruntung? Nah, itu sabda Baginda S.A.W sekali lagi;

“Sungguh telah beruntung orang yang memeluk Islam, dikurniakan rezeki yang cukup dan Allah menjadikannya bersifat qanaah (merasa cukup) atas nikmat yang diberikan-Nya kepadanya.”

[Hadis Riwayat Muslim]

Kenapa orang Islam beruntung andai memiliki sifat begitu tetapi tidak orang kafir yang mungkin juga memiliki sifat itu?

Ini kerana orang kafir amalannya sia-sia dan tidak mendapat ganjaran di akhirat kerana mereka menyekutukan Allah S.W.T. Menurut Islam, mereka menyembah tuhan-tuhan palsu yang diciptakan bukannya menyembah Tuhan sebenar: 

“Sesungguhnya orang-orang kafir, baik harta mahupun anak-anak mereka sama sekali tidak dapat menolak azab Allah dari mereka sedikit pun. Dan mereka adalah penghuni neraka. Mereka kekal di dalamnya. Perumpamaan harta yang mereka nafkahkan di dalam kehidupan dunia ini adalah seperti perumpamaan angin yang mengandungi angin yang sangat dingin, yang menimpa tanaman kaum yang menganiaya diri sendiri, lalu angin itu merosakkannya. Allah tidak menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri.”

[Ali-‘Imran: 116-117]

Beruntunglah kita. Alhamdulilah.

FIRDAUS WONG WAI HUNG 
Presiden Multiracial Reverted Muslim (MRM) – HARAKAHDAILY 20/11/2020

Hibur Hibur Sikit: Album 1 

Joe Biden: Tiada Perintah Tutup Perangi Covid-19 di AS. Tapi Di Kenosha...

 Tiada keperluan melaksanakan arahan penutupan seluruh negara - Biden. FOTO AFP

1. Tiada perintah penutupan di seluruh negara - Biden

WILMINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS) yang baru dipilih, Joe Biden berkata beliau tidak akan mengeluarkan perintah penutupan di seluruh negara bagi memerangi COVID-19 walaupun berlaku peningkatan kes ketika ini.

"Pada masa sekarang tiada keperluan yang saya lihat untuk melaksanakan perintah penutupan seluruh negara. Saya rasa ia akan menyebabkan tidak produktif," kata Biden yang akan mengambil alih jawatan Presiden pada 20 Januari nanti.

Namun, katanya sebarang peraturan untuk menentukan bagaimana dan bila masa yang sesuai perniagaan dapat dibuka semula, bergantung kepada keadaan serta ancaman di negara itu, bukan dengan melihat penyebaran wabak itu di seluruh negara.

Beberapa negeri dan bandar di AS mempunyai kuasa untuk melaksanakan peraturan sendiri termasuk perintah berkurung, menutup tempat makan dan mengehadkan perjumpaan ketika kes penularan COVID-19 meningkat di seluruh negara.

AS kini mencatatkan 251,000 kes kematian daripada 11.6 juta kes yang dilaporkan, menurut laporan Universiti Johns Hopkins, iaitu angka kematian tertinggi dicatatkan di negara itu.

Peningkatan kes itu menyebabkan pihak berkuasa negara itu mulai bimbang dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS menggesa orang ramai menangguhkan perjalanan sempena cuti Thanksgiving minggu depan.

"Ini bukan satu perintah. Ini adalah satu cadangan yang serius," kata Henry Walke, seorang doktor CDC yang bertanggungjawab dalam pengurusan harian tindak balas pandemik itu kepada wartawan.

Thanksgiving pada minggu depan adalah percutian yang paling sibuk dari segi perjalanan di AS.

Memandangkan sambutan itu jatuh pada Khamis, kebanyakan warga AS mengambil cuti pada Jumaat dan bersambung sehingga hujung minggu menghabiskan masa bersama keluarga. - AFP


2. Remaja AS Beli Senjata Bantuan Covid-19, Tembak mati 2 Penunjuk perasaan di AS..  

Kyle Rittenhouse bersama rakannya dalam aksi demonstrasi di Kenosha, Wisconsin, AS pada 23 Ogos 2020. 

Begitu trajisnya kepincangan remaja di AS
IHKL: Remaja AS berusia 17 tahun Kyle Rittenhouse yang membunuh dua penunjuk perasaan didakwa melakukan pembunuhan semasa demonstrasi di Kenosha, Wisconsin, Amerika Syarikat (AS).

Dia menggunakan wang bantuan Covid-19 untuk membeli senjata AR-15 yang digunakan dalam penembakan. Rittenhouse, adalah terlalu muda untuk membeli senjata di bawah undang-undang negara Wisconsin.

Dilaporkan oleh AP, Khamis (11/19/2020), remaja yang memuji tokoh penguatkuasa di laman media sosialnya memutuskan untuk melanggar undang-undang. Oleh itu, dia membeli senjata api dari rakannya. Wang itu berasal dari cek rangsangan AS $ 1,200 yang diedarkan oleh Akta CARES.

"Saya memperoleh $ 1,200 sebagai penganggur Illinois kerana Coronavirus setelah dipecat dari YMCA," katanya.
"Saya mendapat pemeriksaan pengangguran pertama saya," katanya.
"Oh, saya akan menggunakan ini untuk membelinya," "katanya.

Dalam menghadapi dua tuduhan kejahatan (kerana dengan sengaja memberikan senjata berbahaya kepada anak di bawah umur sehingga mengakibatkan kematian), seorang pemain berusia 18 tahun itu mengatakan bahawa dia merancang untuk memindahkan hak milik senapang itu ke Rittenhouse sebaik sahaja berusia 18 tahun.

Rittenhouse mendakwa telah menembak dan membunuh dua penunjuk perasaan untuk mempertahankan diri. Dia telah didakwa dengan pembunuhan peringkat pertama yang disengajakan.

Pada malam penembakan, Rittenhouse mengambil pistolnya dari rumahnya di seberang sempadan Illinois dan membawanya untuk memprotes. Dia mengaku berada di sana untuk menyokong pegawai polis dan melindungi harta benda peribadi dari penjarah.

"Saya pergi ke tempat di mana orang mempunyai senjata dan Tuhan melarang seseorang membawa pistol kepada saya dan memutuskan untuk menembak saya," kata Rittenhouse.
"Saya mahu dilindungi yang pada akhirnya saya harus melindungi diri," tambahnya.

Rittenhouse telah muncul dalam sejumlah video tunjuk perasaan tersebut. Satu menunjukkan kepadanya melukis grafiti. Yang lain menunjukkan bahawa dia mengaku milisi. Yang lain menunjukkan pelbagai saat sebelum dan selepas penggambaran, termasuk Rittenhouse berdebat.

Dia mengarahkan senapangnya ke arah penunjuk perasaan, lalu melarikan diri dari mereka sebelum menembak tiga daripadanya. Remaja itu telah menjadi pahlawan popular bagi ideologi sayap kanan yang menyokong keganasan terhadap lawan politik mereka.

Begitu trajisnya kepincangan remaja di AS kini. 
(IH)

Rara ADUN Ketari, bila nak letak jawatan? -Yusma Yusuf

 

Rara ‘wakil (celupar) DAP’, bukan ‘wakil rakyat’

BENTONG: ADUN Ketari, Young Syefura Othman diminta memberikan justifikasi terhadap perbuatannya melanggar peraturan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang akhirnya diakui beliau.

Ketua Penerangan Muslimat PAS Kawasan Bentong, Yusma Yusuf berkata, ini kerana wakil DAP yang dikenali sebagai Rara itu telah begitu lantang, celupar, mengecam, menyindir dan mempertikai pihak lain.

Bidasnya, Rara sendiri mengesahkan bahawa beliau akan membayar kompaun dan menyatakan permohonan maaf yang sekali gus menjadi bukti anak muda DAP itu benar-benar telah melakukan kesalahan.

“Jadi sekarang, bila kesalahan sama dilakukan Rara yang sebelum ini dihamburkan kepada orang lain, apa penjelasan dia terhadap perlakuan itu? Letakkan desakan sama ke atas diri kamu sendiri. Jika berbeza, sila beri justifikasi.

“Permohonan maaf kamu pun tidak ubah seperti ‘melepas batuk di tangga’ dan tersepit oleh perbuatan diri sendiri. Jika ianya satu kekesalan atau penyesalan, permohonan maaf juga mesti diajukan kepada pihak yang kamu telah kecam.

“Dan mesti juga kamu padam posting yang berkenaan sebagaimana kamu telah padam posting mengenai diri kamu itu. Jangan hipokrit!” tegas Yusma yang juga Ketua Penerangan Muslimat PAS Negeri Pahang.

Rara di media sosialnya begitu ketara menyerang Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali yang berhadapan isu serupa pada Ogos lalu, termasuk menggesa peletakan jawatan.

Bagaimanapun, tindakannya itu memakan diri apabila memuat naik pula gambar perkelahannya sambutan hari jadi bersama empat rakan di Avani Sepang Gold Coast Resort, Bagan Lalang, Sepang pada 9 November lalu.

Muat naik tersebut telah menerima kecaman teruk daripada netizen, selain beberapa laporan polis turut dihadapkan kepada Rara kerana jelas tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) serta peraturan PKPB.

“Ada portal berita pro-DAP menyatakan netizen ‘menuduh’ Rara melanggar SOP itu dan Rara sendiri memohon maaf ‘jika’ tindakannya melanggar sebarang SOP COVID-19. Ternyata ia bukan ‘tuduhan’ dan ‘jika’ lagi.

“Rara benar-benar melakukan! Beliau sendiri sahkan di DUN Pahang semalam. Jadi bila hendak letak jawatan? Setidak-tidaknya Dr Khairuddin yang beliau kecam memulangkan beberapa bulan gajinya sebagai Menteri.

“Sedangkan Menteri itu melaksanakan tugas kerajaan. Rara pula beraktiviti sosial dan keseronokan peribadi. Mana face mask yang Rara kata beliau ada banyak dengan pelbagai warna, kenapa tak pakai?” persoal Yusma lagi.

Beliau sebagai warga Bentong turut mempertikaikan peranan Rara selaku salah seorang ADUN dalam Parlimen ini yang tidak kelihatan membawa sebarang inisiatif atau perkhidmatan sewajarnya kepada penduduk setempat.

Sedangkan katanya, selaku ADUN Ketari, Rara menerima gaji daripada hasil bumi Pahang dan cukai rakyat negeri ini, namun pemimpin Melayu DAP ini dilihat tidak menjadi ‘wakil rakyat’ tetapi ‘wakil DAP’ semata-mata.

“Nampaknya dia (Rara) hanya proaktif sebagai ‘wakil DAP’ tetapi gagal sebagai ‘wakil rakyat’. Sekadar ke Sidang DUN bertanya soalan, mempertikai dan memperlekehkan pihak lain, baik letak jawatan atau pulangkan gaji kamu kepada rakyat,” gesa Yusma. – HARAKAHDAILY 18/11/2020

Hibur Hibur Sikit: Album 1 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails