Saturday, July 17, 2010

Esok K'jasama Polis M'sia-FBI Siksa Umat Islam, Dinafi.


KL, 17 Julai 10: Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Azmi Abdul Hamid berkata, kerajaan harus membatalkan penganjuran persidangan enam hari Persidangan FBI National Academy Associates Asia-Pacific Ke-13 di ibu negara bermula esok.

Menurut beliau, ianya berlaku atas alasan FBI atau Biro Siasatan Persekutuan merupakan cabang militan kerajaan Amerika Syarikat (AS) untuk mengenakan hegemoni ke atas negara lain.

“Adalah amat memalukan pegawai kanan polis kita bekerjasama dengan polis AS yang menyeksa umat Islam di AS, membunuh orang awam yang tidak berdosa di Afghanistan dan Iraq, dan mengintip umat Islam yang memperjuangkan keadilan dan kebebasan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurutnya, National Academy melatih pegawai kanan polis dari AS serta mereka dari luar Amerika, termasuk dari Malaysia, Indonesia, Mesir, Arab Saudi dan Israel.

“Walaupun latihannya terang-terang untuk memajukan kepakaran penguatkuasaan undang-undang, ia juga menyampaikan maklumat kepada pelatih persepsi Amerika berhubung isu global.

“Contohnya pelatih akan diasak dengan kepentingan dan keperluan untuk memerangi keganasan global. Pergerakan Pembebasan Kebangsaan seperti Hizbullah, Hamas dan penentangan terhadap penduduk Amerika di Afghanistan dikategorikan sebagai pengganas.

“Menurut laman sesawang FBI, pelatih akan dibawa untuk mengunjungi Muzium Holocaust di Washington sebagai ‘komponen moral dan etika untuk latihan. Sudah tentu agenda tersembunyi ini adalah untuk melahirkan simpati untuk Zionis dengan mengesahkan penubuhan Israel di tanah Palestin dan untuk mewajarkan dasar pro-Israel oleh Amerika,” kata Azmi.

Sementara itu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini menafikan kerajaan menganjurkan persidangan tersebut, sebaliknya ia hanya mesyuarat alumni untuk meraikan peserta yang melalui kursus FBI.

“Mana ada persidangan FBI? Sebenarnya ia hanya mesyuarat alumni untuk mereka yang telah melalui kursus FBI dan tidak ada kena-mengena langsung dengan FBI.

“Saya sendiri akan hadir di mesyuarat tersebut kerana ia membantu kita melihat dunia yang semakin mencabar yang tidak ada sempadan sekarang,” katanya selepas merasmikan Majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan Umno Seputeh di sini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Mapim yang membantah penganjuran persidangan tersebut. Hishammuddin juga dilaporkan berkata, satu Jawatankuasa Khas telah ditubuhkan awal bulan ini untuk memantau penyebaran berita-berita palsu yang boleh menjejaskan keharmonian negara.

“Laporan-laporan berita yang keluar ada yang benar, ada yang kurang benar dan ada yang berunsur fitnah.

“Jadi melalui jawatankuasa ini kita akan sediakan satu garis panduan supaya kita dapat memantau akhbar tempatan dalam negara bukan hanya melibatkan akhbar parti pembangkang sahaja tetapi daripada komponen BN juga,” katanya.

Difahamkan jawatankuasa tersebut dianggotai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz dan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim manakala Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang Jabatan Perdana Menteri adalah urusetianya.

“Kita kena pastikan bahawa hak majoriti dan hak individu, kebebasan bersuara dan hak mempertahankan kedudukan negara perlu diimbangi.

“Ini kerana hak bersuara bukan hak mutlak sekiranya negara berpecah kerana majoriti juga mempunyai hak dalam bersuara,” kata Hishammuddin. (Sumber: The Malaysian Insider/AK)

Berbagai Pembaziran, Rakyat Jadi Mangsa -Dr Mohd Asri

KL. JUL17 10: "...di sana berbagai lagi pembaziran yang lain, tiba-tiba rakyat awam menjadi mangsa, subsidi mereka pula yang dirampas," kata bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Beliau mengatakan kesalnya terhadap kenaikan harga "5-dalam-1" bagi tujuan penjimatan subsidi sedangkan pada masa yang sama terdapat pelbagai pembaziran.

"Kenangilah orang-orang kampung yang susah, ibu bapa yang terhad pendapatan mereka dan anak-anak miskin yang akan termangsa dari setiap kenaikan harga barang.

"Mereka tiada istana mewah, tiada kereta mewah, tiada hidangan mewah."

Tengah malam kelmarin, kerajaan menbaikkan harga petrol, diesel, gula dan Petroleum Gas Cecair (LPG). Langkah tiba-tiba itu ternyata mengundang kemarahan banyak pihak, terutamanya pembangkang.

Menulis dalam blognya semalam, Dr Mohd Asri menempelak "golongan bangsawan dan pembesar yang bersenang-lenang dengan kemewahan yang telah merampas subsidi rakyat".

Sedangkan, menurut artikel berjudul 'Menangisi kenaikan harga barang' itu lagi, orang miskin kini menangis ekoran harga makanan yang semakin tinggi. (AK)

Shopping Di Urumqi..

CATATAN PERJALANAN CHINA 8


BERMULA dari sini, sesudah malam sebelum itu melawat peniaga-peniaga Islam di pasar malam di bandar Arumqi, kini saya hendak pergi melawat tempat shopping sebelah siang pula. Beberapa langkah berjalan, berjumpa beberapa kereta mewah penjang dan menarik, dipamerkan.

Masuk ke bazar melalui pintu ini, terus ke dalam..

Kebanyakannya, peniaga-peniaga di bazar ini adalah orang Uigur beragama Islam. Lihat wanita-wanitanya bertudung. Saya agak letih, setelah beberapa jam berjalan, akhirnya tumpang berehat di bangku jualan seorang peniaga. Apabila dia tahu kami Islam dari luar negara, dia sempat pula memain beberapa lagu Uighur, menyanyi serta bermain muziknya. Mungkin meraikan tetamu.

"As-salamu 'alaikum?" Akhirnya, saya ucap salam perpisahan dan terima kasih, setelah hilang letih.. akan pergi ke bahagian bangunan atas komplek beli-belah.

Se sampai di atas komplek itu, pengunjung masih belum ramai lagi kerana mungkin kerana baru dibuka. Juga ramai jurujual atau peniaga-peniaga Islam di sana.

Gadis Uighur ini baru sampai, nak memulakan perniagaan.

Perniagaan baru dibuka..

Setelah puas berkeliling, sampai ke gerai akhir, yang dimiliki oleh sepasang suami isteri orang Islam. Gerai masih belum dibuka habis. Mungkin ada yang tutup. Mungkin juga ada khabar angin menakutkan, kerana baru lepas hari genap setahun tragedi berdarah perselisihan kaum. Dikatakan rusuhan itu terjadi kerana kaum Uighur menuntut keadilan sosial hak otonomi mereka dari negara Republik Rakyat China.

Suaminya juga menyanyikan beberapa lagu mungkin sebagai menghormati tetamu, dan mengisi masa lapang sambil berhibur.

Sekian dulu catatan kali ini. Bersambung, insya Allah.

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan China 8
alamat e-mail:
ibnuhasyim@gmail.com
KL Julai 17, 2010

Berkunjunglah ke...

Pameran Laksamana Cheng Ho dan
Perdagangan Antarabangsa China
yang akan berlangsung di Kota Bharu
pada 5-10 Oktober tahun ini.

Anda semua dijemput hadir!

Siri ini...

Cabaran Baru UMNO, Melayu Liberal, Melayu Alat..

'
KL JUL17 10: Kepelbagaian Melayu adalah antara cabaran baru yang perlu dihadapi Umno bagi memastikan parti itu terus kukuh di atas landasannya. Laporan Bernama.

Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi berkata antara kepelbagaian Melayu itu termasuk wujudnya golongan "Melayu liberal" dan "Melayu alat."

Berucap merasmikan mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Kangar hari ini, beliau yang juga anggota Majlis Tertinggi bimbang jika cabaran itu tidak ditangani segera, ia akan menimbulkan masalah kepada parti dan orang Melayu.

Menurutnya, sikap golongan Melayu liberal bukan sahaja merugikan bangsa sendiri, tetapi ada di antara mereka yang tidak mendaftar sebagai pemilih.

"Mereka (Melayu liberal) anggap perjuangan Melayu sebagai sudah ketinggalan zaman," katanya sambil menambah bahawa golongan itu tidak memikirkan masa depan bangsa sendiri kerana telah menikmati kehidupan yang selesa.

Beliau berkata Melayu alat pula adalah golongan yang sering terpengaruh dengan dakyah pihak tertentu sehingga mudah diperalat tanpa memikirkan masa depan negara dan bangsa.

Mohd Puad berkata jika orang Melayu begitu mudah diperalat oleh mana-mana pihak yang ingin melihat kehancuran, ia akan menjadi ancaman kepada Umno.

Sehubungan itu, katanya, Umno perlu bergerak di atas semangat perjuangan yang tinggi dan berterusan. "Saya lebih suka menyebut moto "perjuangan" bagi Umno kerana ia lebih sesuai dalam menghadapi pelbagai cabaran masa kini", katanya yang mengaku taksub kepada perjuangan murni parti itu.

Terdahulu, Menteri Besar Perlis Datuk Seri Dr Md Isa Sabu yang juga Ketua Umno Bahagian Kangar dalam ucapannya berkata, Umno perlu menjadi juara kepada perpaduan bagi menjana kemakmuran negara serta keharmonian rakyat berbilang kaum dan ia perlu menjadi contoh perpaduan itu. -Bernama (AK)

Teoh Beng Hock, Terburuk Dlm DAP -ADUN A/Hitam

PULAU PINANG JUL 17 10: Kematian Teoh Beng Hock dianggap perkara terburuk pernah berlaku kepada DAP. "Sebelum ini, yang terburuk dikenakapan pada kita ialah ISA, atau ditahan di pusat tahanan Kamunting atau Kajang."

Demikian kata ADUN DAP daripada Ayer Hitam Wong Hon Wai dalam sambutan ulang tahun pertama kematian Teog di Speakers Square Pulau Pinang malam tadi. Kata pengarah pendidikan politik DAP itu lagi, "Tetapi kematian, seperti apa yang berlaku pada Teoh Beng Hock, anggota DAP dan kawan yang baik, tidak dapat dibayangkan, ia melampau dan sesuatu yang tidak boleh kita terima."

"Masih belum ada keadilan untuk Teoh. Masih banyak double standard (pilih bulu) diamalkan oleh pemimpin dan institusi," tambah Wong yang juga exco kerajaan negeri yang bertanggungjawab terhadap perancangan bandar dan negeri. "Jadi marilah kita berikrar. Kita mahu lihat pihak yang bersalah dihukum."

Selepas berucap, Wong meminta orang ramai mengangkat lilin dan menangisi supaya keadilan diberikan kepada Teoh, seorang pembantu politik semasa hayatnya. Kata-kata itu menyentuh perasaan kira-kira 100 orang yang hadir di majlis yang berlangsung tenang kira-kira sejam. Suasana diselebungi cahaya lilin dan semangat persaudaraan orang ramai untuk Teoh dan keluarganya.'

Mereka melaungkan slogan seperti "keadilan untuk Teoh Beng Hock", "hentikan kekejaman" dan "reformasi". (AK)

Pemutih Wajah Lelaki Pemecah-belah Masyarakat India?

Pemutih Wajah Laki-laki Bikin Heboh

Sebuah iklan krim pemutih wajah di Facebook memancing debat panas. Iklan ini mendorong laki-laki di India untuk memutihkan wajah. Lucunya, debat tidak terjadi di India - di mana pemutih wajah dilihat sebagai alat memanjat tangga sosial - tapi di Barat. Orang Barat menganggap memutihkan wajah sama saja dengan mendukung rasisme.

Komentar-komentar di Facebook secara umum berisi pujian mengenai krim pemutih yang diproduksi oleh perusahaan perawatan kulit Vaseline. Menurut, para lelaki India, ini ide brilian. Kishore Jadhav menulis: "Saya suka ini." Lelaki lain, Sanjay Nirupam, berkomentar, "Ini produk bagus."

Sedangkan protes cenderung terdengar dari kalangan perempuan-perempuan kulit putih. Erica Naylor menanggapi: "Memutihkan kulit? Ih, rasisme."

Pasar Kosmetik Laki-laki
Di India, orang-orang tak mengerti kenapa harus meributkan pemutih wajah. Krim pemutih sudah dipasarkan di India sejak 27 tahun lalu. Namun pertumbuhan pasar kosmetik laki-lakilah yang menarik perhatian dan memancing debat apakah kulit putih lebih baik ketimbang cokelat atau sawo matang.

Pada tahun 2009, dalam survei yang dilakukan dating site Shaadi.com terhadap 12.000 orang terungkap bahwa warna kulit adalah kriteria terpenting dalam memilih pasangan di India utara.

Cemas
T.K. Oommen, dosen Sosiologi Universitas Jawaharlal Nehru, mengatakan:
"Kecemasan laki-laki makin meningkat. Mereka ingin memiliki kulit putih. Orang India percaya, kulit putih masuk ke dalam kasta yang lebih tinggi, yaitu Brahmana."

Bollywood
Iklan di Facebook menampilkan aktor Bollywood Shahid Kapur. Application mereka di situs jejaring sosial itu juga memungkinkan orang secara digital mengubah warna kulit mereka di foto profil. Panjar Parihar dari Omnicom, agensi iklan yang bekerja untuk Vaseline, menyatakan:
"Kami mulai mengiklankan produk ini pada minggu kedua Juni, dan responsnya luar biasa."

Pertumbuhan Pasar
Krim pemutih wajah pertama untuk laki-laki diproduksi oleh perusahaan kosmetik raksasa Emami tahun 2005. Sejak saat itu, Garnier, L'Oreal, Nivea, dan sekarang Vaseline juga memproduksi krim serupa. Krim ini membunuh melanin, pigmen yang menyerap cahaya ultra violet dan menghitamkan kulit.

Menurut riset pasar Nielsen, bisnis krim pemutih wajah di India berharga sekitar 500 juta dolar. Tahun lalu, penjualan produk kosmetik laki-laki meningkat 25%, lebih tinggi dibanding penjualan kosmetik perempuan yang hanya bertambah 17%.

Terjangkau
Editor majalah laki-laki India Man's World menyatakan, walaupun harganya tidak murah, sekitar 5-40 dollar per kemasan, masyarakat kelas menengah India tetap membeli krim pemutih, karena menurut mereka, kulit putih lebih bagus dari yang gelap. Radhakrishnan Nair mengatakan pada Radio Nederland:

"Kulit putih benar-benar jadi tren dan diinginkan di India. Kulit putih diasosiasikan dengan kekayaan dan kemapanan. Banyak laki-laki menggunakan krim wajah istrinya. Sepertinya, gejala ini ditangkap pengusaha. Mereka berpikir: meluncurkan krim pemutih untuk laki-laki adalah ide bagus."

Pasar krim pemutih wajah di India diperkirakan akan terus berkembang. Perdebatan di sekitarnya juga tak akan berhenti: apakah krim pemutih mendukung konsep rasisme dan memecah-belah masyarakat, ataukah hanya alat mempercantik diri - baik untuk laki-laki maupun perempuan? (Radio Netherland Wereldomroep/AK)

Pakej Payu Dara 'goyang'. Lagi Durjana P/Hiburan


Sebahagian GRO yang ditahan pada serbuan di sebuah pusat hiburan di Jalan Abdullah Tahir, Johor Bahru tengah malam semalam.

JOHOR BAHRU JUL 17 10: Belanja 'ladies drink' (minuman istimewa), boleh dapat payu dara 'goyang'. Itu antara pakej yang ditawarkan oleh 94 wanita pegawai perhubungan pelanggan (GRO) 'bernombor' di sebuah pusat hiburan di Jalan Abdullah Tahir, di sini.

Bagaimanapun, semuanya berakhir selepas pusat hiburan itu diserbu Bahagian Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat (D7) Bukit Aman dan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor pada pukul 12 tengah malam semalam.

Kesemua 63 GRO warga China, dua warga Vietnam dan bakinya wanita tempatan berusia di antara 20 hingga 35 tahun itu dicekup dengan berpakaian menjolok mata serta mengghairahkan di sebuah bilik rahsia di dalam pusat hiburan tersebut.

Difahamkan, GRO terbabit yang mendapat bayaran minuman 'ladies drink' berharga RM60 segelas akan mula beraksi ghairah menggoyangkan payu dara masing-masing untuk tatapan dan dipegang pelanggan berhidung belang. Mereka juga mempunyai nombor masing-masing untuk kemudahan pelanggan memilih semula ketika berkunjung semula ke premis hiburan tersebut.

Penolong Pengarah Pencegahan D7 Bukit Aman, Asisten Komisioner Sanusi Sidek berkata, kesemua GRO terbabit dipercayai bekerja di premis itu sejak enam bulan lalu.

"Pada serbuan itu, kita turut menahan empat wanita tempatan yang disyaki bertindak sebagai ibu ayam yang mengawal dan menguruskan GRO terbabit serta seorang lelaki berusia 53 tahun dipercayai pemilik premis," katanya ketika ditemui.

Difahamkan, premis terbabit telah diserbu sebanyak sepuluh kali sebelum ini namun pemiliknya tidak serik-serik.

Blog Ibnu Hasyim: Lagi gara-gara pusat hiburan. Bila lagi kerajaan Malaysia hendak kemaskinikan pusat hiburan supaya sesuai dengan perlembagaan negara termaktub Perkara 3 (1) bahawa agama bagi Persekutuan adalah Islam.

Monahara Sanggup Tunjuk Tubuh Nafi Vedeo LucahManohara nafi dia dalam gambar porno

JAKARTA - Manohara Odelio Pinot (gambar) yang merupakan isteri Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhamaad Fakhry enggan mencari penyebar gambar-gambar pornografinya, lapor sebuah akhbar semalam.

Alasan yang dikemukakannya ialah gambar tersebut adalah palsu.

Manohara yang menjadi pelakon sinetron di Indonesia berkata, gambar itu merupakan sebahagian daripada video lucah yang didakwa memaparkan wanita miripnya di Internet setahun lalu.

Dia yang dilahirkan 28 Februari 1992 di sini menyatakan kesediaan untuk menunjukkan tubuhnya kepada polis bagi membuktikan foto itu adalah palsu.

Manohara menjadi terkenal kerana dakwaannya dia didera semasa menjadi isteri Tengku Muhammad Fakhry. - Agensi

Friday, July 16, 2010

Urumqi: Jalan-Jalan P/Malam Temui P/Islam

CATATAN PERJALANAN CHINA 7

MASIH mengenang kisah di bandar Arumqi.. Rasa terpaut untuk melihat peniaga-peniaga Islam di pasar malam, di lorong-lorong di celah-celah ketinggian bangunan-bangunan mewah.. Matahari agak lambat berlabuh.

Kalau kira-kira jam 7.30 Magrib, 8.30 Isya dan 6 pagi Subuh di Malaysia, tapi di sini siang agak panjang. Magrib kira-kira jam 10 malam, Isyak jam 12 malam dan Subuh kira-kira jam 4 pagi. Sedangkan Zohor dan Asar hampir sama dengan kita di Malaysia. Sebelum sampai di situ ku lewati bangunan-bangunan yang kebanyakan bertulis 'tulisan-tulisan Arab Uighur' seperti tulisan jawi di Malaysia.

Lambang kekuatan Islam masih bertunjang. Di KL Malaysia pun tak sebanyak itu, kecuali bangunan yang berkaitan dengan agama Islam sahaja.

Tulisan di bangunan di atas tulisan jawi Uighur?

Saya mulai memasuki pasar malam..

Masih terang lagi..

Bila hari sudah mulai gelap..

Untuk mencari peniaga-peniaga Islam, sudah tentu kena cari gerai jualan makanan Islam. Di situlah istimewanya agama Islam, yang menyuruh umatnya makan makanan yang disembeleh. Maka wujudlah kuasa ekonomi yang melibatkan orang Islam, walaupun berada di negara yang bukan Islam.

Di sini kebanyakannya peniaga makanan orang Islam.

Wow, ikan bakar! Walaupun ikan tak perlu disembelah, tetapi orang Islam lebih suka memakan makanan yang dibuat oleh orang Islam sendiri. Orang bukan Islam pun ada yang membelinya...

Daging ternakan yang disembeleh, masih jelas kepalanya..

Sudah dimasak, mahu rasa?

Gerai jualan buah-buahan, milik orang Islam.

Gerai ini agak lain, gerai untuk kanak-kanak main tembak tepat. Bayar dan tembak! Ada hadiahnya.

Jualan di kereta surung ini lagi lain. Jual batu. Keras. Bila ditanya penjual itu memberi contoh. "Rasa! Boleh makan. Sedap!" Terfikir aku, orang Cina di sini makan batu? Bila dicicip, ada juga rasa, masam-masam sedap..

Bila pulang ke hotel, besoknya saya ceritakan kisah orang Cina makan batu ini kepada YB Zulikifle Mamat yang bersama-sama rombongan Pameran Laksamana Cheng Ho dan Perdagangan Antarabangsa China yang akan berlangsung di Kota Bharu pada 5-10 Oktober tahun ini. Dia tanya, "Mana batunya?". Saya beritahu tak beli pun.

"Lain kali beli. Bila cakap, baru boleh buktikan! Ana pun tak tengok juga!".

Sekian dulu catatan kali ini. Bersambung.

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan China 7
alamat e-mail:
ibnuhasyim@gmail.com
KL Julai 16, 2010

Siri ini...

Jangan Sebut 'Barang Naik'.. -Datuk Seri NajibKL JUL 16 10
: SEMUA media yang dikawal kerajaan diingatkan supaya tidak menggunakan perkatan 'barang naik' dalam laporan mereka. Demikian pengumuman oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam.

Ketika taklimat di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya, petang semalam, pengarang berkali-kali diingatkan agar perkataan "barang naik" itu perlu dielakkan. Sebaliknya, mereka diberitahu supaya menggunakan “pelarasan harga” atau “rasionalisasi subsidi”.

"Mereka secara hormat memohon kita supaya bekerjasama tetapi permintaan seperti itu sukar jika tidak dilayan,” kata seorang daripada editor itu. Media juga digalakkan oleh penasihat berkenaan supaya menjelaskan “rasional pengurangan subsidi" dalam laporan berita mereka dan juga menekankan bahawa harga gula dan bahanapi di Malaysia masih yang terendah di rantau ini.

Mereka juga diingatkan supaya tidak membuat tinjauan rambang di kalangan rakyat berhubung kenaikkan harga itu dan beberapa media 'diminta' mendapatkan pandangan daripada NGO dan persatuan pengguna yang mesra dengan kerajaan.

Yang menarik, penasihat media perdana menteri juga mengarahkan akhbar supaya tidak menganggap pengurangan subsidi itu sebagai “penjimatan kerajaan” dalam laporan mereka. "Menurut pegawai berkenaan, perkataan seumpama itu akan menimbulkan tanda tanya di kalangan rakyat, ke mana penjimatan dibelanjakan. Tumpuan adalah memberikan penekanan kepada pengurangan perbelanjaan dan bukannya penjimatan,” kata sumber itu.

Pada 2005, pentadbiran Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mendakwa pengurangan subsidi untuk air, tenaga dan bahanapi membantu kerajaan berjimat RM4.6 bilion. Abdullah berjanji “penjimatan” akan dibelanjakan bagi memperbaiki pengangkutan awam tetapi pengkritik mendakwa tiada bukti wang berkenaan dibelanjakan untuk tujuan tersebut.

Tidak seperti tahun-tahun sebelum ini, kenaikkan harga barangan kali ini dirancang dengan teliti agar rakyat tidak berang apabila harga bahanapi, gula dan gas dinaikkan serentak. Walaupun pengarang diberi taklimat pada jam 4 petang, mereka diarahkan supaya mematuhi embargo, termasuk edisi online - sehingga kerajaan mengeluarkan kenyataan rasmi pada jam 8 malam.

Tinjauan mendapati akhbar-akhbar dan juga stesyen televisyen semuanya mematuhi arahan kerajaan itu. Semua stesen televisyen umpamanya tidak memaparkan berita itu sebagai berita pertama mereka.

Akhbar-akhbar arus perdana juga patuh pada garis panduan berkenaan dan tidak memperbesarkan isu berkenaan. Berita Harian memilih “harga baru” manakala Utusan Malaysia pula dengan tajuknya “subsidi diselaras”

Sinar Harian yang baru-baru ini dirasmikan oleh Najib pula memilih menyiarkan laporan itu hanya di muka surat 4 akhbar itu. Akhbar Cina yang lazimnya dilihat lebih berkecuali juga patuh dengan arahan itu.

Hanya satu sahaja yang menggunakan perkataan “harga naik' di muka depan manakala lima akhbar Cina yang berpangkalan di Semenanjung melaporkan kenaikkan itu sebagai “harga baru”.

Harian NST juga tidak menyiarkan berita itu di halaman utamanya tetapi memilih tajuk kecil “antara yang terendah di rantau ini”. Harian milik MCA, The Star memaparkan tajuk “Gov't bold move will have minimal impact on people, says PM”.

Harian Tamil Makkal Osai dan Tamil Nesan (yang dimiliki MIC) langsung tidak menyiarkan berita kenaikkan harga itu. ut

Komen Blog Ibnu Hasyim: Ada orang sebut 'Undilah BN' ertinya undi untuk 'barang naik'. Sekarang jelas buktinya.. walaupun PM tak beri sebut 'barang naik'. Bahaya tu, kalau sebut, walaupun sudah naik!

Tuhan Benci Tapi Boleh, Sah Maya Karin Bercerai..

HALAMAN HIBURAN

KL, 16 Julai 10: Pelakon dan pengacara TV terkenal Maya Karin dan suaminya Muhammad Ali Abdullah hari ini secara rasminya bercerai dengan talak satu. Keputusan itu dibuat Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Mohd Amran Mat Zain.

Menurut sumber terdekat pasangan tersebut hadir ke mahkamah hari ini adalah untuk bercerai. “Maya (gambar) dan suaminya datang untuk membuat permohonan penceraian dan mereka secara rasminya bercerai dengan talak satu hari ini,” katanya.

Bagaimanapun kedua-dua mereka enggan komen.

“Hari ini adalah hari yang sedih tapi saya lega.

“Maaf saya tidak boleh cakap apa-apa,” kata Muhammad Ali atau nama asalnya Steven David Shorthose.

Maya yang sejak akhir tahun lalu dikaitkan dengan desas-desus masalah rumah tangga, muncul di Mahkamah Tinggi Syariah hari ini untuk membuat permohonan penceraian. Pasangan itu berkahwin pada 14 Ogos 2008 di Villa Corte de Lago, Itali. (AK)

Kerjasama K'jaan, Nik Aziz Sedia Temui TPM


KL 16 JUL 10: Bernama melaporkan, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau sedia menemui Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di mana-mana sahaja untuk berunding atas prinsip hubungan kerjasama antara kerajaan negeri dan pusat dan bukannya untuk tujuan politik.

Bercakap kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu di Kota Bharu hari ini ketika diminta mengulas kenyataan Muhyiddin sedia menemui beliau demi perpaduan orang Melayu dan umat Islam, Nik Aziz berkata beliau tidak mahu berunding dalam erti kata hubungan politik dan perpaduan Islam kerana "soal politik, PAS sudah menutup pintu untuk berunding."

"Tapi kalau soal royalti, saya mahu pengerusi jawatankuasa pembangunan ekonomi, kewangan dan kebajikan, Datuk Husam Musa ada bersama," katanya.

Muhyiddin, yang juga timbalan presiden Umno semalam berkata, Umno sedia menjalin kerjasama dengan PAS kerana Umno menyokong perjuangan agama Islam dan orang Melayu. Nik Aziz berkata sudah tidak ada peluang untuk berunding mengenai perpaduan antara PAS dan Umno kerana parti itu sudah membuat keputusan sejak dua tahun lalu selagi Umno tidak menukar dasarnya.

"Masalah perpaduan Islam dan bangsa Melayu akan selesai jika Umno sedia menukar dasarnya daripada dasar kebangsaan kepada dasar Islam," katanya. (AK/Bernama.)

Perbincangan Nik Azizi G to G, Boleh.. -S/U PAS


KL JUL 16 10: PAS sekali lagi mengulangi kesetiaannya kepada Pakatan Rakyat dengan menolak perbincangan dengan parti lawannya Umno. Bagaimanapun, perbincangan antara "G to G" (kerajaan dengan kerajaan) masih boleh diteruskan bagi kepentingan masyarakat dan umat Islam keseluruhannya.

"Kalau G to G, tidak menjadi masalah kerana kita (Malaysia) mengamalkan konsep federalisme," kata setiausaha agung PAS Datuk Mustafa Ali.

"Pendekatan politik politik tetap bersama dengan Pakatan. Kamu boleh buat andaian (pendirian kami)" Sumber Malaysiakini.

Sementara itu, kelmarin Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata beliau sedia bertemu dan berbincang dengan Muhyiddin mengenai “apa juga perkara.” Menteri Besar Kelantan itu berkata tiada halangan untuknya bersua muka dengan Muhyiddin tetapi perjumpaan itu biarlah tanpa diatur mana-mana pihak ketiga sebagai orang tengah. (AK)

Tektik Baru Taliban, 'Teroris Monyet' Hadapi AS Di Afghan.


KL. JUL 16, 10: Taliban kini sedang melatih 'teroris monyet' untuk dapat menembak dan membunuh tentara Amerika Syarikat (AS). Saat pasukan di Afghanistan menggunakan senjata paling canggih di dunia, mulai dari jet tempur, senjata berbahaya dan tentara terlatih, namun Taliban hanya padan dengan menggunakan monyet sahaja untuk melawan mereka. Laporan akhbar Cina 'People's Daily'.

Laporan itu juga menyebutkan, monyet-monyet Afghanistan sangat ganas, berbahaya, bahkan sanggup membunuh hanya untuk dapatkan sebutir pisang. Monyet-monyet ini dilatih oleh pejuang Taliban menggunakan senjata tempur untuk membunuh pasukan AS yang ada di wilayah ini.

Menurut laporan hari Jumaat lalu, berdasarkan laporan perisik UK, Taliban telah merekrut monyet, dan melatih mereka untuk menggunakan senjata dan bertempur melawan pasukan AS. Perisik tentera AS pula menyebut sebagai "teroris monyet." Wartawan di wilayah suku Waziristan, wilayah sempadan Afghanistan-Pakistan, dijangka telah mendapatkan foto "tentara monyet" yang sedang memegang senjata AK-47 dan mesin ringan Bren.

The New York Magazine melaporkan, "Penyerbu tidak takluk Afghanistan, dan sekarang kita tahu mengapa. Kerana monyet-monyet itu tidak akan izinkan".

Blog Dallas mencatat, jika monyet yang di cap "teroris" ini berjaya membunuh seorang tentara AS saja, hal ini akan menjadi peristiwa yang sangat memalukan bagi salah satu tentara yang paling kuat di dunia. (AK)

Blog Ibnu Hasyim: Apakah ia suatu taktik baru mujahidin Afghanistan?

Sebelum ini..

'Tere Bin Ladin' Filem India Dilarang Di Pakistan.

HALAMAN HIBURANKL. 16 JUL 10: Badan Sensor Filem negara Pakistan melarang tayangan filem komedi produk India yang salah satu pelakonnya ditampilkan sebagai sosok pemimpin Al-Qaida Usamah bin Ladin.

Filem berjudul "Tere Bin Ladin" (Tanpa Seorang Bin Ladin) akan mulai ditayang di Pakistan Jumaat hari ini (16/7). Namun Badan Sensor Filem negara itu melarangnya kerana bimbang boleh memicu kemarahan kelompok-kelompok pro-Bin Ladin dan akan melakukan tindakan kekerasan.

"Tere Bin Ladin" menceritakan seorang wartawan asal Pakistan yang ingin sekali berimigran ke AS. Ia kemudian membuat wawancara palsu dengan sosok yang mirip Usamah bin Ladin dan menjual hasil wawancaranya itu ke stesyen-stesyen televisyen dengan harapan memudahkan jalannya untuk pindah ke AS.

Seorang anggota Badan Sensor Filem Pakistan yang tidak mahu disebut namanya mengungkapkan, pihaknya memutuskan melarang filem tersebut kerana ceritanya menyinggung sosok Usamah bin Ladin yang dibimbangi akan memicu munculnya aksi-aksi kekerasan baru di Pakistan. Namun ia mengatakan, keputusan itu masih boleh diperdebatkan.

Badan Sensor Filem Pakistan terdiri dari 57 ahli, dari kalangan media massa, perwakilan masyarakat dan pemuka agama. Walaupun produk Bollywood itu sudah diubah judulnya menjadi "Tere Bin" sahaja, yang dibintangi oleh aktor Pakistan, Ali Zafar. (AK)

Haram Melawat Jerusalem -Yusuf Al-QaradhawiKL JUL 16 10: Selasa 3 hari lalu, Syeikh Yusuf Al-Qaradhawi, Ketua Ulama Islam Internasional (IUMS), menyatakan, selain orang Palestin, kunjungan umat Islam ke Jerusalem adalah dilarang selama Palestin di bawah penjajahan Israel.

"Beri visa untuk non-Palestin bererti kerjasama dengan entiti yang tidak sah dan mengakuinya. Kaum Muslimin patut merasa bahawa merekalah yang telah diusir dari Jerusalem," kata Sheikh Qaradawi semasa sesi pembukaan studi 'Jerusalemite' yang diselenggarakan oleh persatuan dokter Arab di Kairo.

Syeikh Qaradawi dalam sambutannya juga menekankan pentingnya menyebarkan budaya Jerusalemite di seluruh Arab dan negara Muslim. Beliau menganggap rejim Arab sudah diserap entiti "Zionis" di wilayah tersebut, kerana keputusan politik mereka membantu mengekalkan pendudukan zionis dan mengkritik media Arab yang menyebarkan idea 'hidup berdampingan dengan Zionis'.

Sementara itu, Dr Mohamed Subeih, Asisten Sekretaris Jenderal Liga Arab untuk urusan Palestin, mengatakan Jerusalem kini berada dalam 'skim yahudisasi' paling berbahaya, yang bertujuan untuk menghapus identiti sejarah. (2MA)

Baiknya Isteri PM M'sia, Hibahkan 5000 Dolar...


Era Muslim, Kamis, 15/07/2010 15:46 WIB: Istri PM Malaysia Hibahkan 5000 Dolar Untuk Setiap Keluarga Korban Mavi Marmara

Istri Perdana Menteri Malaysia telah mengirimkan cek senilai 5.000 setiap keluarga dari sembilan korban Turki yang tewas dalam serangan Israel di kapal yang mengangkut bahan bantuan ke Gaza pada 31 Mei.

Dalam siaran pers, gubernur provinsi selatan-timur Sanliurfa Turki Rabu kemarin (14/7) mengatakan bahwa Datin Seri Rosmah Mansor telah mengirimkan surat duka cita dan cek senilai 5.000 dolar kepada masing-masing keluarga korban tragedi Mavi Marmara.

Cek tersebut dikirim ke keluarga korban oleh Kedutaan Besar Turki yang ada di Kuala Lumpur.

Gubernur Sanliurfa Nuri Okutan memberi cek tersebut kepada Habip Yaldiz, saudara dari Fahri Yaldiz yang tewas dalam serangan Israel dan kemudian dimakamkan di Adıyaman.

Berbicara saat memberikan cek untuk Yaldiz, Gubernur Okutan mengatakan: "Saya persembahkan cek ini atas nama Fahri Yaldiz. Dan kami menyampaikan penghargaan sebesar-besarnya kepada Datin Seri Rosmah Mansor atas nama seluruh warga Sanliurfa dan Anda".

Habip Yaldiz, mengatakan bahwa mereka akan menyumbangkan cek yang diterima dari istri PM Malaysia tersebut ke lembaga amal masyarakat.(Era Muslim/2MA)

Kontroversi Bikini 'Islam' Cop Halal, Serang Mesir..


KL. JULAI 16, 10: Pakaian renang 'Islami' produk Cina menyerbu pasar Mesir sejak awal musim panas di tengah gelombang protes para ulama yang berpendapat hal itu merupakan pelanggaran terhadap ajaran-ajaran Islam.

Para wanita berjilbab maupun yang tidak berjilbab di Mesir berduyun-duyun ke toko-toko yang menjual pakaian renang 'Islami' itu, yang menurut mereka "halal" dikenakan di kolam renang ataupun di pantai - pakaian renang ini diimpor dari Cina - dan para wanira Mesir mulai bersaing dengan rekan-rekan Libanon mereka yang telah menggunakan mode ini di musim panas sebelumnya.

Pakaian renang 'Islami' terdiri dari atasan lengan panjang, celana ketat tertutup dengan rok pendek, dan jilbab. Kainnya sama dengan pakaian renang biasa.

Bertentangan dengan apa yang terjadi dalam beberapa tahun terakhir, para wanita yang aslinya tidak berjilbab mulai membeli pakaian renang 'Islami' ini karena adanya insiden pelecehan seksual yang meningkat di beberapa pantai, kata pemilik toko Sabry Murad.

"Bikini dan pakaian renang 'satu lembar' dapat diterima di beberapa tempat dan para gadis yang mengenakannya kadang-kadang dilecehkan, sehingga mereka merasa lebih aman untuk memakai pakaian renang yang menutupi seluruh tubuh," kata Sabry kepada Al Arabiya.

Harga pakaian renang 'islami' buatan Cina ini sangat terjangkau karena berkisar 75-500 Pounds Mesir, kata salah seorang pemilik toko Muhammad Jamal.

"Itulah sebabnya seluruh keluarga membelinya," katanya kepada Al Arabiya.

Pada saat penjualan pakaian renang 'Islami' meroket tinggi, para ulama Islam menyangkal konsep umum yang menyatakan bahwa pakaian tersebut sesuai dengan ajaran Islam.

Dr. Suad Shalih, profesor perbandingan fikih di al-Azhar University, berpendapat bahwa meskipun pakaian renang 'Islami' ini menutupi seluruh tubuh, pakaian ini masih ketat terutama saat basah.

Ini sama saja membatalkan tujuan pakaian 'Islami' yang seharusnya tidak membentuk lekuk tubuh, apalagi dipakai di pantai umum," katanya Al Arabiya.

Dr. Shalih mengatakan bahwa perempuan berhak untuk menikmati diri mereka sendiri di musim panas selama mereka mematuhi aturan Islam.

"Mereka dapat berenang di pantai yang khusus untuk wanita atau tidak berenang di semua pantai yang bercampur baur," tambahnya.

Dr. Ahmed Omar Hashem, former head of al-Azhar University and chairman of the Religious Affairs Committee at the People's Assembly, agreed with Saleh.

Dr. Ahmad Umar Hasyim, mantan kepala al-Azhar University dan ketua Komite Agama di Majelis Rakyat, setuju dengan pernyataan Dr. Shalih.

"Wanita muslim hanya dapat menggunakan pakaian renang, apakah pakaian renang biasa atau 'Islami', selama tidak ada orang di sekitar mereka," katanya kepada Al Arabiya.

Dr. Mustafa Imara, profesor Teologi di al-Azhar University dan anggota Dewan Tertinggi Urusan Islam, menyerukan untuk membangun pantai yang khsusu wanita untuk menghindari pelanggaran hukum Islam kesopanan dan kesusilaan.

"Seorang wanita tidak boleh mengungkapkan bagian dari tubuh mereka kecuali ada kebutuhan seperti kondisi medis atau sebuah sayatan bedah," katanya kepada Al Arabiya.

Ketika ditanya tentang pakaian renang 'Islami', EIara mengatakan bahwa hal itu hanya tren komersial yang tidak ada hubungannya dengan Islam.

"Mereka sebut 'Islami' untuk mendapatkan keuntungan. Tidak ada yang namanya baju renang relijius atau baju renang sekuler," ia menyimpulkan. (Era Muslim/2MA)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Pakaian mandi 'Islam', atau bikini Islam, tutup tapi ketat, bolehkah di lebel 'halal'? Itulah kontroversinya.

Beijing Medical Universiti Terbit Kitab Lengkap Ibnu Sina.KL. JULAI 16 10: Beijing telah menerbitkan versi Cina lengkap buku "The Canon of Medicine" yang ditulis oleh tokoh Iran dan juga bapa perubatan moden, Ibnu Sina.

Diterjemahkan oleh Zhu Ming Zhu dari Beijing Medical University, buku ini telah dikeluarkan pada bulan Jun 2010 dan meliputi biografi Ibnu Sina dan gambar-gambar dari terjemahan buku berbahasa Inggeris dan Jerman.

Menurut Teheran Times, "The Canon of Medicine" sangat popular dikalangan doktor Cina dan beberapa bahagian dari buku sebelumnya telah diterjemahkan dan digunakan.

Buku aslinya ditulis dalam bahasa Arab, buku ini adalah ensiklopedia medis sebanyak 14-volume, yang menyajikan ringkasan yang jelas dan tersusun tentang pengetahuan medik sepanjang waktu.

Dianggap sebagai salah satu buku yang paling signifikan dalam sejarah kedoktoran, "The Canon of Medicine" juga telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin, Ibrani, Jerman, Perancis dan Inggeris.

Juga dikenal sebagai Syeikh Al-Ra'is (Master dan Ketua), Ibnu Sina menulis sekitar 450 karya, dan hanya 240 kitab yang terselamat. Sekitar 150 dari bukunya tentang filsafat dan 40 buku tentang ubat-ubatan termasuk magnum opus-nya, Kitab asy-Syifa (Buku Penyembuhan) yang merupakan karya ensiklopedia besar.

Para tokoh sastera dan ilmiah banyak dipengaruhi oleh Ibnu Sina, termasuk penyair terkenal Umar Khayyam dan ilmuwan abad ke-13 Khwaja Nasir al-Din at-Tusi.

Murid Ibnu Sina, Jorjani (Sorsanus) telah mendokumentasikan kisah kehidupan Ibnu Sina. (2MA)

3 Sebab UMNO Sesat: Hujah, Menang, Mukjizat -Nik Abduh


KL, 16 Julai 10: Anak lelaki Menteri Besar Kelantan Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, tuduhan Umno bahawa PAS sesat “amat berat”. Lapoiran The Malaysian Insider.

Sehubungan itu Nik Abduh turut mempertahankan pendirian PAS bahawa Umno adalah parti sesat kerana tiga faktor.

Pertama, Umno sesat dari sudut dasar. PAS konsisten berhujah bahawa dasar kebangsaan atau nasionalisme adalah sesat, salah dan terseleweng daripada agama. “Oleh kerana Umno secara jelas menjadikan kebangsaan sebagai dasarnya, maka Umno sesat dan menyesatkan rakyat Malaysia.

“Bagi PAS, dasar parti hendaklah Islam. Islam tulen sebagaimana dibawa Rasulullah,” katanya.

Kedua: Selain itu tegas beliau, Umno sesat dari sudut matlamat manakala PAS konsisten berhujah bahawa membina negara demokrasi sekular yang menjadi matlamat Umno adalah sesat, salah dan menyeleweng daripada agama.

“Maka, Umno sesat dan menyesatkan rakyat Malaysia. Bagi PAS, matlamat hendaklah Islam juga dan matlamat Islam adalah menegakkan khilafah dengan membina sebuah negara Islam,” kata Nik Abduh.

“Ketiga, Umno sesat dari sudut wasilah dan cara membangunkan negara. Menghalalkan riba, arak, judi, pergaulan bebas dan mengharamkan hukum hudud misalnya adalah gambaran cara dan wasilah Umno menyusun, membentuk dan menyelesaikan masalah negara yang jelas keluar daripada pengajaran agama dan sunah nabi.

Justeru jelas beliau, kesediaan PAS memuzakarahkannya adalah bukti pertanggungjawaban PAS atau tuduhannya itu. “Itu adalah persaksian yang sungguh gagah dan berani. Hujah adalah kemenangan dan mukjizat,” katanya. (AK)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails