Saturday, April 04, 2015

Lihat Pakaian Misi Atlet M'sia 'Islam Adalah Agama Persekutuan'..


VIVIAN (kiri) dan Khe Wei tewas kepada pasangan China pada aksi suku akhir Terbuka Malaysia semalam, sekali gus menamatkan cabaran pemain negara pada kejohanan berstatus Siri Super Premier itu.  

SUKAN 

PENGARAH Teknikal Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Morten Frost Hansen berkata, aksi hambar pemain negara pada Kejohanan Badminton Siri Super Premier Terbuka Malaysia tahun ini sudah dijangka.

Jelas bekas pemain Denmark itu, kekurangan pada kali ini lebih dirasai dalam kategori perseorangan lelaki kerana tiada pemain yang berada di bawah naungan BAM melepasi pu­singan kelayakan.

“Berdasarkan pemerhatian, pemain acara perseora­ngan lelaki masih memerlukan masa untuk memperbaiki pres­tasi dan saya akan mencari pendekatan yang terbaik bersama jurulatih-jurulatih untuk tujuan tersebut.
“Kami akan memberikan tum­puan kepada semua pemain termasuk barisan muda selain membawa masuk beberapa muka baharu. Bagi saya, pemain-pemain dari negara lain juga tidak jauh berbeza dengan mereka.
“Begitupun, China masih merupakan kuasa besar sukan badminton dan mereka mendominasi kejohanan ini,” kata Frost semalam.

Chong Wei Feng, Liew Daren dan Goh Soon Huat gagal membawa impak pada kejohanan di Stadium Putra, Bukit Jalil itu selepas tewas pada pusingan pertama kelayakan Selasa lalu. Nasib yang sama berlaku dengan perseorangan wanita apabila Tee Jing Yi, Lim Yin Fun dan Lim Chiew Sien tersingkir pada pusingan kelayakan.

Lihat pakaian misi atlet Malaysia yang 'Islam Adalah Agama Persekutuan'..  (IH)

Ecclestone Dibidas Pelumba Wanita, Bagaimana Wanita Islam?MOUTON menegaskan pelumba wanita juga sentiasa ingin bersaing bersama pemandu lelaki dalam setiap perlumbaan termasuk F1.
SUKAN
PARIS – Organisasi induk sukan pemotoran dunia, Persekutuan Automotif Antarabangsa (FIA) memberi reaksi kurang senang terhadap idea pemilik jenama Formula Satu (F1), Bernie Ecclestone untuk mewujudkan perlumbaan F1 khusus untuk wanita.

Presiden Jawatankuasa Pelumba Wanita FIA, Michele Mouton berkata, para pelumba wanita sentiasa ingin menyaingi pemandu lelaki dalam perlumbaan termasuk F1.

“Saya sangat terganggu dan kecewa. Ecclestone hanya memikirkan wanita sebagai hiburan serta alat mudah untuk mendapatkan wang.
“Menerusi pengalaman saya sebagai bekas pelumba rali, pelumba wanita sentiasa ingin bersaing dengan lelaki. Walaupun bilangan wanita sedikit, mereka telah membuktikan kemampuan bersaing sejak lebih sedekad lalu,” tegas Mouton.

Menurut Mouton, sukan perlumbaan terbahagi kepada tiga kategori utama termasuk lumba kuda serta perahu layar yang menyaksikan pelumba wanita bersaing dengan lelaki berdasarkan peraturan selaras.

“Perlumbaan ini menguji prestasi menerusi penanda aras yang sama dan memaksa pelumba meningkatkan keupayaan untuk muncul juara, jantina tidak pernah menjadi medium pengasingan dalam sukan perlumbaan,” tambah Mouton.
Baru-baru ini, Ecclestone mengumumkan idea mewujudkan perlumbaan F1 khusus untuk wanita bagi menarik lebih banyak penajaan serta meningkatkan bilangan penonton di litar.
Pelumba Formula E, Michela Cerruti turut tegas membantah idea Ecclestone itu.
“Jika dijemput sekali pun, saya tidak mahu. Ia tidak lebih daripada menjadi alat untuk menarik perhatian penonton lelaki.
“Adalah lebih baik Ecclestone membuka lebih banyak ruang untuk pelumba wanita bersaing bersama pelumba lelaki dalam perlumbaan tunggal F1.
“Tidak keterlaluan jika mensyaratkan setiap pasukan F1 melibatkan seorang pelumba wanita dalam setiap perlumbaan,” kata Cerruti. – Agensi

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Ada kemungkinankah sukan begini boleh diIslamkan? Buka minda, Malaysia boleh!

Blood Moon Minggu Ini Mengubah Dunia? Umat Islam Solat Gerhana..

Gerhana Bulan Total Akhir Pekan Ini Akan Mengubah Dunia
Gerhana Bulan Keseluruhan, Akhir Minggu Ini Akan Mengubah Dunia?


DALAM kiraan, pada salah satu malam minggu ini, bulan akan berwarna merah darah. Kejadian fenomena tersebut dikenali sebagai `Blood Moon`. Gerhana bulan total tersebut dikira akan terjadi pada Sabtu malam dan akan kelihatan di langit Amerika Utara, Asia dan Australia.Gerhana yang berlaku pada Sabtu ini adalah yang ketiga dari siri empat bulan berdarah tahun ini yang disebut tetrad. Bulan darah keempat atau yang terakhir dijangka akan berlaku pada 28 September. 

Menurut salah seorang pendeta Amerika Syarikat, tetrad sudah dituliskan dalam Alkitab dan merupakan isyarat bahawa akan terjadi sesuatu yang mengubah dunia dalam waktu terdekat. Namun para saintis NASA akan membantah dengan mengatakan bahawa perubahan warna merah dari gerhana bulan keseluruhan adalah fenomena alam biasa.Blood Moon atau bulan darah berlaku apabila bulan melalui bayangan bumi. Bayangan tersebut dikenali sebagai umbra yang terjadi akibat sinar matahari terhalang bumi. Sinar matahari kemudian tersebar ke pelbagai arah di atmosfera dan masa mengenai bulan, mengubahnya menjadi berwarna merah.  

Peristiwa itulah memjadikan bulan seperti berwarna merah darah. Sementara tetrad terjadi hanya beberapa kali setiap 2,000 tahun. Para pemerhati bintang perlu cepat-cepat menyediakan peralatannya, kerana NASA mengatakan Blood Moon hanya akan berlaku lima minit di AS.Yang paling beruntung adalah warga di kawasan Australia, Jepun, China dan Asia Tenggara yang dapat menyaksikan bulan darah selama 12 minit, bermula pukul 7.54 am EDT.

Umat Islam, siap-siaplah untuk menyambutnya dengat solat gerhana. (IH/Sumber: Daily Mail)

Saudi Terpukul, Syiah Houthi Tawan Tengah Aden, Mara Ke Kediaman Presiden.


GAMBAR yang dirakam pada Rabu lalu ini menunjukkan penyokong kumpulan Syiah Houthi berdemonstrasi menentang serangan udara yang diketuai Arab Saudi di Sanaa, Yemen.- REUTERS

ADEN, Yemen – Kumpulan Syiah Houthi dan sekutu-sekutunya menawan satu kawasan di tengah bandar Aden kelmarin sekali gus memberi satu tamparan hebat kepada pakatan tentera diketuai Arab Saudi yang telah seminggu cuba menyekat kemaraan mereka melalui serangan udara.

Beberapa jam selepas kumpulan Houthi menawan kejiranan Crater di sini, mereka mencapai satu lagi kemenangan simbolik dengan mara ke kediaman Presiden berhampiran kawasan tersebut, kata beberapa penduduk setempat.

Bandar ini menjadi kubu terakhir kepada pejuang yang setia kepada Presiden Yemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi. Abd-Rabbu yang disokong Arab Saudi melarikan diri dari Aden minggu lalu hanya mampu melihat kerajaannya runtuh dari Riyadh.

Menjelang malam, penduduk di sini mendakwa kumpulan Syiah yang mendapat sokongan Iran itu telah sampai ke kawasan pelabuhan Mualla di bandar ini. Seorang pegawai kanan tentera di Washington bagaimanapun menolak kebarangkalian Arab Saudi menghantar tentera darat selepas serangan udara tidak memberi impak besar dalam usaha menyekat pergerakan kumpulan Houthi.

“Saya tidak fikir mereka akan lakukannya. Saya rasa mereka menyusun barisan tentera di sempadan bagi mengekang serangan pemberontak. Kedudukan mereka kini dalam keadaan mempertahankan diri,” kata pegawai yang enggan dikenali itu.

Selepas serangan ke atas kawasan Crater, sekumpulan lelaki bersenjata yang tidak dikenali dilihat turun dari sebuah kapal di Mualla. Seorang pegawai pelabuhan mendakwa mereka adalah pengawal bersenjata dari sebuah kapal perang China untuk memindahkan rakyat negara itu yang terperangkap dalam konflik peperangan. – Reuters

Gempar! Bongkar PM Letak Jawatan (4): 'Pembunuh Ke 2 Al-tantuya Mohon...

Gempar, Ke Arah Bongkar PM Letak Jawatan, 'Pembunuh kedua Al-tantuya mohon semak semula keputusan mahkamah'.

Pembunuh kedua Altantuya mohon semak semula keputusan mahkamah - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pembunuh-kedua-altantuya-mohon-semak-semula-keputusan-mahkamah#sthash.RWeUxQqV.dpuf
LIHAT pendedahan ini, Perdana Menteri Najib Perlu Letak Jawatan?   
Siri 2: PM Najib Perlu Letak Jawatan -Dr Mahthir...
Siri 4:

Pembunuh kedua Al-tantuya mohon semak semula keputusan mahkamah.
Ketua Inspektor Azilah Hadri, salah seorang daripada 2 bekas komando polis yang dihukum mati kerana membunuh warga Mongolia Altantuya Shaariibuu, akan memohon semakan semula terhadap keputusan bersalah Mahkamah Persekutuan.

Peguam Azilah, Datuk Hazman Ahmad berkata permohonan itu sedang dimuktamadkan dan akan difailkan tidak lama lagi, tetapi tiada tarikh akhir ditetapkan.

"Ada beberapa alasan yang sah untuk mengkaji semula keputusan yang dibuat panel 5 hakim itu," katanya kepada The Malaysian Insider apabila ditanya jika Azilah memohon kepada Lembaga Pengampunan untuk menukar hukuman mati kepada hukuman penjara seumur hidup.

Beliau tidak mengulas lanjut alasan permohonan semakan Azilah. Bekas anggota polis itu kini sedang menunggu hukuman mati. Hazman berkata permohonan semakan perlu dilupuskan sebelum sebarang representasi dibuat kepada Lembaga Pengampunan.

Permohonan semakan dibuat di bawah Peraturan 137 Peraturan-peraturan Mahkamah Persekutuan berdasarkan alasan ketidakadilan prosedur, dengan pemohon meminta penghakiman bersalah itu diketepikan dan panel hakim baru ditubuhkan bagi mendengar semula rayuan.

Mahkamah Persekutuan pada 13 Januari, 2015 mengekalkan semula sabitan ke atas Azilah dan Sirul Azhar Umar kerana membunuh wanita berusia 28 tahun itu, pada tahun 2006. Bagaimanapun, Sirul tidak hadir ketika keputusan itu disampaikan dan laporan berita berikutnya mengesahkan beliau berlepas ke Australia pada Oktober lalu.

Bekas anggota Unit Tindakan Khas berusia 43 tahun itu ditangkap di Brisbane dan ditahan di pusat tahanan imigresen di sana. Bagaimanapun, beliau kemudiannya dilaporkan dilepaskan pihak berkuasa imigresen Australia tetapi pasportnya ditahan.

Sirul juga mengugut untuk mendedahkan semuanya tentang kes pembunuhan berprofil tinggi itu kepada media Australia, dengan mendakwa yang beliau menerima arahan untuk membunuh Altantuya. Menurut laporan media, Sirul tidak akan dihantar pulang ke Malaysia kerana Canberra melarang penghantaran pulang suspek yang menghadapi hukuman mati.

Awal minggu ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, proses ekstradisi Sirul ditangguhkan kerana ia melibatkan "isu undang-undang yang rumit". Peguam Sirul, Kamarul Hisham Kamaruddin juga mendedahkan Pejabat Peguam Negara masih belum memulakan permintaan ekstradisi dengan Canberra, walaupun anak guamnya ditangkap pada 22 Januari.

Katanya, jika permintaan ekstradisi difailkan, permohonan perlu dibuat untuk Sirul hadir di hadapan seorang majistret di Australia. Keterangan dalam mahkamah mendedahkan, Altantuya dibunuh sebelum mayatnya diletupkan dengan bahan letupan C4 pada 18 Oktober 2006, di pinggir Shah Alam, dekat Kuala Lumpur.

Bekas penganalisis politik Abdul Razak Baginda, seorang yang rapat dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, didakwa bersubahat dengan Azilah dan Sirul tetapi dibebaskan Mahkamah Tinggi pada 2008 tanpa dipanggil membela diri.

Kerajaan tidak merayu pembebasannya. Walaupun terdapat sabitan, motif untuk membunuh Altantuya tidak pernah didedahkan. 3 April 2915 Malaysian Insider.

Friday, April 03, 2015

6 Tahun Najib PM. Letak Jawatan (3): Kes Altantuya Belit Leher.

 
LIHAT pendedahan ini, Perdana Menteri Najib Perlu Letak Jawatan?   
Siri 2: PM Najib Perlu Letak Jawatan -Dr Mahthir...
Siri 3: 6 Tahun Najib PM. Letak Jawatan: Kes Altantuya Belit Leher.


Mahathir: Siapa arah bunuh Altantuya?
Hari ini 6 tahun Najib jadi PM. Semalam, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kenyataan Sirul Azhar Umar bahawa dia hanya menjalankan arahan ketika membunuh Altantuya Shaaariibuu harus disiasat.

Mahathir berkata, perkara itu melibatkan nyawa manusia dan “amatlah zalim” jika Sirul dibiar menjalani hukuman mati hanya kerana menjalankan arahan.

“Rakyat tertanya-tanya siapa yang memberi arahan.
"Sebagai pengawal peribadi Datuk Sri Najib (Razak), dakwaan Sirul perlu disiasat untuk menentukan siapa yang memberi arahan.
“Tetapi selain daripada Najib berkata Sirul 'merepek', tidak ada siasatan yang dibuat,” katanya.

Menulis di blognya, Mahahthir juga membangkitkan sebuah “skandal” kapal selam dengan pembunuhan Altantuya. Sirul sebelum ini berkata beliau hanya menjalankan tugas dan menjadi kambing hitam dalam kes itu. Daripada tahanan imigresen di Australia, bekas anggota polis elit itu berkata sedang mempertimbang untuk mendedahkan segala-galanya kepada media tentang perkara itu.

Najib menyifatkan dakwaan Sirul bahawa dia bertindak atas arahan sebagai "rubbish" (mengarut atau merepek). Sirul dan seorang lagi rakan dalam pihak berkuasa itu Azilah Hadzri disabitkan bersalah membunuh Altantuya dan dijatuhi hukuman gantung sampai mati. Motif kepada pembunuhan itu bagaimanapun masih misteri.

Hari ini 6 tahun Najib jadi PM. Sirul bagaimanapun tidak hadir dalam prosiding akhir di Mahkamah Persekutuan keran berada di Australia. Dia ditangkap tidak lama kemudian. Undang-undang negara kanggaru itu tidak membenarkan pihak berdepan hukuman bunuh dihantar pulang ke negara hukuman akan dilaksanakan.
 

Penganalisis politik Razak Baginda, yang dikatakan pernah menjadi rakan rapat Najib, pernah didakwa bersubahat dalam pembunuhan itu. Beliau kemudian dibebas tanpa dipanggil membela diri kerana keterangan dikemukakan tidak cukup bagi membuktikan kes prima facie terhadapnya. 

Ahli Parlimen veteran pembangkang, Lim Kit Siang menyarankan satu misi pencarian fakta untuk menyiasat Sirul Azhar Umar berhubung motif pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Dan dua calon terbaik untuk tugas itu, menurut Lim, ialah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

"(Misi pencarian fakta ini perlu) melaporkan kepada Parlimen mengenai hasil penemuan mereka, termasuk apa yang patut dilakukan terhadap Sirul dan Azilah (Hadri), kedua-duanya berdepan dengan hukuman mati, walaupun Sirul telah melarikan diri ke Australia," kata Lim dalam satu kenyataan.
 
Walaupun Mahathir dilihat semakin lantang terhadap pentadbiran Najib, terutamanya  dalam isu 1Malaysia Developement Bhd (1MDB), namun beliau tidak pernah secara terbuka membangkitkan kes Altantuya. Kini seolah-olah memperlihatkan bahawa Mahathir bersedia pergi lebih jauh dengan mempergiatkan lagi tekanan terhadap pentadbiran Najib yang sedia terhimpit dengan pelbagai isu.

Hari ini, genap enam tahun Najib bertugas sebagai perdana menteri. Adakah nasib Najib akan sama seperti Pak Lah PM sebelumnya, terpaksa melepaskan jawatan kerana mula diserang bertubi-tubi seperti ini? Bolehkah beliau melepaskan kes Altantuya yang membelit lehernya? Kita lihat lagi serangan terhadap beliau seterusnya.. (IH)

PasMa Masih Belum Jadi Parti Politik, Buat Kajian. -Datuk PhahrolraziNGO pro-Pakatan Rakyat, Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) masih belum menjadi parti politik.

PasMa kini sedang membuat kajian berhubung menubuhkan satu parti baru sekiranya PAS keluar daripada gabungan pembangkang.

Presidennya, Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata, parti yang mungkin akan ditubuhkan itu lebih cenderung ke arah ‘parti Islam’ bagi mengisi kekosongan PAS dalam pakatan.


“Banyak desakan untuk kita jadi parti politik dalam keadaan sekarang ini, jadi saya buat keputusan untuk buat kajian.
“Tapi (menubuhkan parti) ini bergantung dengan Pakatan Rakyat, bukan kita akan berdiri sendiri.
“Dan kita akan jadi sebahagian daripada komponen Pakatan barulah wujud parti politik,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.


Jelasnya lagi, keputusan mewujudkan parti itu bagaimanapun bergantung dengan perkembangan hubungan Pakatan. Berkemungkinan parti itu akan ditubuhkan sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14, jika perlu, tambah  Phahrolrazi (atas).

PAS semalam terus membayangkan sesuatu apabila Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata parti itu mampu berjuang bersendirian walaupun disingkir daripada Pakatan. PAS berdepan dengan kontroversi dalam Pakatan apabila berkeras mahu melaksanakan hudud walaupun gagal mendapat kata sepakat rakan Pakatan.

DAP telah mengumumkan memutuskan hubungan dengan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berikutan tindakannya yang bertegas mahu melaksanakan undang-undang jenayah Islam.(IH)


Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-94: Ke Arah PasMa, Selamatkan Pakatan?
E-Buku IH-94: Ke Arah PasMa, Selamatkan Pakatan?

PM Najib Perlu Letak Jawatan -Dr Mahthir (Siri 2)

Tun Dr Mahathir Mohamad (kiri) melemparkan kritikan paling keras terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (kanan), mengatakan rakyat tidak percayakan beliau dan akan kalah dalam PRU14 akan datang. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 April, 2015. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/bn-bawah-najib-akan-kalah-pru14-kata-dr-mahathir#sthash.HVApu5g7.dpuf


LIHAT pendedahan ini, Perdana Menteri Najib Perlu Letak Jawatan?   
Siri 2: 

BN bawah Najib akan kalah PRU14, kata Dr Mahathir
BN bawah Najib akan kalah PRU14, kata Dr Mahathir
BN bawah Najib akan kalah PRU14, kata Dr Mahathir
Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini melontarkan kritikan paling keras beliau terhadap Datuk Seri Najib Razak, mengatakan rakyat Malaysia tidak mempercayai perdana menteri itu dan meramalkan kejatuhan kerajaan pemerintah Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum akan datang (PRU14) sekiranya presiden Umno itu terus berkuasa.

Perdana menteri paling lama berkhidmat itu tahun lalu menarik balik sokongannya kepada Najib kerana dasar mereka yang berbeza, menyatakan Najib harus meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.

"Sesungguhnya rakyat, baik Melayu, Cina, India atau suku kaum Sabah dan Sarawak sudah tidak percaya lagi kepada Najib. Ahli Umno dan pemimpinnya perlu sedar Umno, dan dengan itu BN, akan kalah jika Najib memimpin Umno hingga PRU14.
"Apabila Umno kalah, orang Melayu akan kutuk kepimpinan yang menjadikan parti keramat ini begitu lemah sehingga ditolak oleh bangsa Melayu sendiri. Sekali Umno kalah, ia tidak akan dapat dipulih semula," tulis Dr Mahathir dalam blognya yang popular chedet.cc hari ini.

Dalam tulisannya yang panjang itu, bekas perdana menteri itu menyenaraikan pelbagai tuduhan yang dibuat terhadap Najib selama ini, dan mengatakan tiada satu pun antaranya yang dijawab dengan sempurna.

Dr Mahathir berkata ia termasuk pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu dan dakwaan yang dibuat salah seorang yang disabitkan membunuh, bekas komando Sirul Azhar Umar, yang merupakan bekas pengawal peribadi Najib.

Mengulas dakwaan Sirul yang beliau menerima arahan untuk membunuh Altantuya, Dr Mahathir berkata tuduhan seperti itu harus disiasat kerana Sirul pernah bekerja dengan Najib.

"Ini adalah nyawa manusia. Amatlah zalim jika Sirul dibunuh (dijatuhkan hukuman bunuh) kerana menjalankan arahan," tulisnya.

Dr Mahathir juga membangkitkan masalah dihadapi 1Malaysia Development Bhd (1MDB), menyoal apa perlunya Putrajaya memberikan persediaan kemudahan kredit hampir RM1 bilion kepada syarikat milik Kementerian Kewangan itu, tindakan syarikat itu membeli tanah kerajaan dan perjanjian diragui yang dimeterainya dengan syarikat yang tidak dikenali ramai, PetroSaudi International.

Beliau juga bertanya sumber kewangan anak tiri Najib, Riza Aziz, yang membeli hartanah mewah di New York melalui ahli perniagaan Low Taek Jho.

Beliau juga tidak ketinggalan menyentuh mengenai jet peribadi yang dibeli untuk Najib, menyifatkan ia satu pembaziran kerana kerajaan sudah mempunyai pesawat lain yang boleh digunakan.

"Banyaklah lagi tuduhan dan soalan terhadap 1MDB yang ditubuhkan Najib dan dikuasai sepenuh olehnya sebagai penasihat, yang tidak dijelaskan atau dijawab selain daripada menafi dan mendakwa semuanya bohong belaka.
"Laporan-laporan dalam akhbar di New York dan London amat memalukan negara," kata Dr Mahathir merujuk laporan media asing mengenai 1MDB dan Low.

Bekas perdana menteri itu juga berkata, tidak mudah baginya menulis semua yang dicatatkannya itu.

"Ramai juga ahli dan pemimpin Umno yang setia secara buta tuli kepada pemimpin. Saya juga setia tetapi kesetiaan saya ialah kepada parti dan orang Melayu yang diwakili olehnya.
"Bukanlah mudah bagi saya menulis blog ini. Tetapi demi bangsa dan negara saya terpaksa dedah semua ini.
"Saya belum nyanyuk walaupun umur hampir 90 tahun. Sesiapa yang berkata saya nyanyuk sebenarnya menipu diri.
"Melayu hanya akan selamat jika bersikap bangsa lebih utama daripada diri sendiri."
Malaysian Insider

Air: S'gor Perlu Pemimpin Yang Lebih Layak -Khalid Ibrahim


khalid 
Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali perlu ditukar jika pentadbirannya masih gagal menyelesaikan isu air di negeri tersebut, gesa Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

KL: Selangor perlu pemimpin yang lebih layak. Bekas menteri besar itu berkata, penggantinya itu perlu berhenti mempolitikkan isu air dan memberi komitmen menyelesaikan kemelut tersebut yang disifatkannya merugikan rakyat negeri terkaya itu.

“Azmin perlu beri komitmen pada Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor untuk berhenti politikkan isu air berdasarkan semangat titah Sultan Selangor.
“Kegagalan menyelesaikan isu air merugikan rakyat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang mahu perkhidmatan air bersih yang efisien pada tarif berpatutan,” katanya semasa membahaskan ucapan menjunjung titah Sultan Selangor hari ini.

Ahli DUN Pelabuhan Klang itu berkata, isu air perlu diselesaikan segera atau wakil rakyat negeri tersebut perlu menimbang untuk melakukan pertukaran pentadbiran yang baru.

“Jika terus gagal menyelesaikan isu air, Selangor perlu pemimpin yang lebih layak. Saya tidak berminat tetapi Dewan perlu memikirkan kepimpinan yang baharu,” kata Khalid.

Beliau juga mendakwa, beberapa pendirian dan pengumuman dibuat Azmin dalam isu air Selangor, dilihat mengelirukan rakyat.

“Rakyat khuatir dengan hala tuju dan kredibiliti kerajaan negeri kerana sering disajikan dengan pengumuman mengelirukan oleh pentadbiran baru Selangor,” katanya.

Isnin lalu, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan supaya perjanjian penstrukturan semula industri air di negeri itu dimuktamadkan segera mengikut perjanjian utama yang ditandatangani kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan pada 12 September 2014.

Isu air itu masih berpanjangan kerana pada 10 Mac lalu, Azmin mengumumkan pembatalan perjanjian penstrukturan industri air dengan Putrajaya atas alasan pelanggaran terma syarat di pihak kerajaan persekutuan.

Keputusan itu dikhuatiri bakal menjejaskan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) yang fasa pertamanya dijadual siap pada 2017 bagi menyediakan air terawat kepada pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Khalid juga membidas Azmin yang dianggapnya memberi alasan yang tidak munasabah dengan mengaitkan isu air Selangor dengan isu jajaran tanah sepanjang 26,000km.

“Ia adalah dakwaan songsang, mengatakan Selangor bakal hilang 26,000km jajaran tanah.
“Untuk makluman Dewan, kita hilang (tanah tersebut) sebab Perbadanan Urus Air Selangor yang kuasai semua aset ini sudah diserahkan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor.
“Dan, mereka tidak ambil (tanah), hanya diberikan kuasa untuk menggunakannya,” katanya menerangkan butiran mengenai perjanjian yang ditandatanganinya sendiri dengan Putrajaya, September lepas.

Giliran Khalid Ibrahim pula mengkritik, mengganti Azmin yang dulunya. (IH)

Sila lihat ini..
Politik S'gor, Siri 1 Hingga 7
Politik  S'gor, Siri 1 Hingga 7
E-Buku IH-95: S'gor 'MB remote-control'?

Ini Sebab Najib Perlu Letak Jawatan. Dedah Ku Li. (1)

Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah menyokong kenyataan Tun Dr Mahathir tentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mengatakan BN akan kalah di bawahnya pada PRU14 akan datang.

LIHAT pendedahan ini, Perdana Menteri Najib Perlu Letak Jawatan?   siri 1

Tiba masa kebenaran didedah, kata Ku Li kepada Najib 

Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah, sependapat dengan Tun Dr Mahathir Mohamad yang hari ini membuat kritikan paling keras terhadap perdana menteri, menegaskan masanya sudah tiba untuk kebenaran didedahkan berkenaan skandal dan isu yang menyelubungi pentadbiran Datuk Seri Najib Razak. Lebih mesra dengan panggilan Ku Li, beliau berkata bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu pasti mempunyai asas yang kukuh mengeluarkan kenyataan tersebut.

“Beliau mencari jawapan, kebenaran, di sebalik segala yang berlaku.
“Kini masa yang tepat untuk jawapan sebenar didedahkan, dan kebenarannya daripada semua (isu) ini,” katanya merujuk senarai pelbagai tuduhan dilemparkan terhadap Najib dan pentadbirannya seperti dicatatkan Dr Mahathir dalam blog popularnya hari ini.

Antara tuduhan itu termasuk kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu, skandal kewangan syarikat milik kerajaan 1Malaysia Development Bhd (1MDB), kekayaan anak tiri Najib, Riza Aziz dan hubungannya dengan ahli perniagaan Low Taek Jho serta pembelian jet peribadi.
Ku Li berkata, sebagai pemimpin veteran, Dr Mahathir sudah pasti memahami akar umbi dengan cukup baik, dan mengakui yang sekiranya isu yang timbul tidak ditangani dengan baik, akan sukar bagi sesiapa pun untuk memenangi pilihan raya umum (PRU).

“Beliau tahu bagaimana situasi parti politik yang berhadapan PRU. Isu yang tidak selesai, sudah pasti sukar untuk sesiapa sahaja mendapatkan sokongan,” kata ahli Parlimen Gua Musang itu.
“Saya pasti ada sebab beliau keluarkan kenyataan itu,” katanya yang ditemui di lobi Parlimen hari ini berkata.

Dr Mahathir di laman blog chedet.cc hari ini berkata, sekiranya Umno masih lagi di bawah pimpinan Najib berhadapan PRU14 akan datang, Barisan Nasional (BN) akan tewas.

“Sesungguhnya rakyat, baik Melayu, Cina, India atau suku kaum Sabah dan Sarawak sudah tidak percaya lagi kepada Najib. Ahli Umno dan pemimpinnya perlu sedar Umno dan dengan itu BN akan kalah jika Najib memimpin Umno hingga PRU14.
“Apabila Umno kalah, orang Melayu akan kutuk kepimpinan yang menjadikan parti keramat ini begitu lemah sehingga ditolak oleh bangsa Melayu sendiri. Sekali Umno kalah, ia tidak akan dapat dipulih semula,” kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir berkata, ramai ahli dan kepimpinan parti Melayu itu kini dilihatnya setia secara membuta tuli.

“Saya juga setia, tetapi kesetiaan saya ialah kepada parti dan orang Melayu yang diwakili olehnya. Bukanlah mudah bagi saya menulis blog ini. Tetapi demi bangsa dan negara saya terpaksa dedah semua ini,” katanya.
Susulan kenyataannya itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim terdahulu hari ini mencadangkan Umno mengadakan perbincangan tertutup bersama Dr Mahathir.
“Apa yang Tun kata mungkin ada betul mungkin tidak. Tetapi sudah pasti beliau berhati-hati masa menulis dan tentulah beliau mempunyai kekuatan fakta.
“Nasihat saya, ini soal parti yang tidak boleh dibincang secara terbuka, maka eloklah kita bincang secara tertutup.
“Maka saya syorkan supaya Ku Nan ambil daya usaha untuk selesaikan polemik berpanjangan ini, dan bincang dengan cara adik beradik,” katanya merujuk kepada Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor. Malaysian Insider

Thursday, April 02, 2015

Penyanyi Iwan Fals Berang Dituduh Dapat Habuan Dari Pemerintah.

Siapa yang tidak kenal dengan iwan fals penyanyi satu ini sangat ... 

HALAMAN HIBURAN
Jakarta: Ahli senior penyanyi Iwan Fals diangkat menjadi duta desa oleh Kementerian Desa, Pembangunan Daerah Tertinggal, dan Transmigrasi di Indonesia.  

Selain itu, Menteri Marwan Jafar menjadikan lagu Iwan sebagai lagu wajib di kementerian yang dipimpinnya.

Iwan Fals dilaporkan mengaku terkejut berada di kementerian yang mengurus desa. Dia berharap keberadaannya di bulatan kementerian desa itu boleh menjadi semangat tambahan untuk membantu pengurusan desa.


Penglibatan pelantun 'Bento' dalam lingkaran pemerintah mendapat kecaman. Sebelumnya, Iwan disebut-sebut sebagai pengkritik pemerintah melalui lagu-lagunya. Lagu 'Bento' ditafsirkan sebagai 'Bini Suharto' presiden Indonesia yang dikritik waktu itu.


Di media sosial banyak yang menyayangkan langkah Iwan. Mereka beranggapan, pemuzik yang terkenal vokal akan tumpul setelah diangkat jadi duta desa.

"APA bezanya kamu dengan nyanyianmu dulu, kamu adalah ... yang menjilat dan patuh pada majikan," tulis akaun @ AdiChandraChan1, Rabu (1/4).


"Iwan yang dulu bukanlah yang sekarang," lanjut akaunHas_Tanjung.


"Beruntung rejim yang dilawan iwanfals dulu cuma rejim orde baru, cuba kalau dia melawan rejim Jokowi, udah tinggal nama aja kali kaya laman Islam," tulisGusYehia.


Menangani kritikan-kritikan tersebut, Iwan mengaku kesal. Menjawab semua tuduhan yang menyebutnya mendapat jatah (habuan) dari kerajaan, dia merancang akan membuat lagu.Melalui akaun Twitter peribadinya, Iwan menulis, 


"Panas kali hatiku dibilang boleh" Jatah "hiiii emang saya bujang apaan, dasar pekok. Hehehe bikin lagu judulnya 'Haram Jatah' semasa kali nih?"

Penderaan Seksual, Bekas Pengurus Tegar Ditahan


Tegar

HALAMAN HIBURAN
KL: Bekas pengurus penyanyi remaja Tegar Septian iaitu Arif Dollah telah ditahan oleh pihak berkuasa Singapura susulan laporan penderaan seksual yang dilakukan terhadap artis dari Indonesia itu.

Berita Harian Singapura pada Rabu melaporkan, penangkapan itu telah disahkan oleh pihak polis selepas mereka menerima dua laporan yang dibuat oleh sorang lelaki berusia 29 tahun.

Laporan itu menyebut, siasatan terhadap suspek yang merupakan rakyat Singapura telah dilakukan oleh pihak polis negara itu pada petang Rabu.

Bekas pengurus berkenaan didakwa melakukan penderaan seksual terhadap Tegar yang popular dengan lagu Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang.
 
mStar Default Image
Tegar liwat
Tegar (gambar atas kiri dan gambar bawah atas belakang ) bersama bekas pengurusnya Arif.

Tegar sebelum ini dilaporkan telah membuat laporan serupa kepada badan yang melindungi hak kanak-kanak di Indoensia. Terdahulu Tegar dalam satu sidang media di Istana Budaya pada pertengahan Mac lalu mendedahkan selama ini dia berdiam diri terhadap perbuatan buruk pengurusnya itu kerana berasa malu.

Tegar juga mendakwa Arif pernah menemaninya mandi selain dengan sengaja merapatkan tubuhnya sehingga kemaluannya terkena di bahagian duburnya. Bagaimanapun, Ariff dalam satu kenyataan menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut.

Dalam pada itu, Tegar berkata, dia mendapat keberanian untuk bersuara selepas bertemu dengan bekas anak tiri Arif yang dikenali sebagai Sufie Rashid yang turut mendakwa pernah menjadi mangsa lelaki berusia 30 tahun itu.

Selain Tegar, penyanyi dari Singapura Sufie Rashid turut membuat laporan polis kerana mendakwa turut didera secara seksual oleh Arif sekitar 12 tahun lalu.

Sufie dalam sidang medianya di Malaysia sebelum ini memberitahu, Arif melakukan perbuatan terkutuk tersebut terhadap dirinya ketika dia berusia 13 tahun. Dia juga memaklumkan telah membuat laporan polis pada 25 Februari lalu dan siasatan sedang dijalankan. (IH)

Ini, Taktik Baharu Berjudi, Licik & Canggih. Kerajaan Keluarkan Lesen?

TABLET yang digunakan kaki judi internet. – Gambar hiasan

SEREMBAN – Sindiket judi internet di negeri ini dilihat lebih licik iaitu menggunakan tablet dalam menjalankan kegiatan haram mereka dan bukan lagi monitor komputer di kafe siber.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Nor Azman Muhamad Yusuf berkata, penggunaan gajet baharu itu dilihat lebih fleksibel ke­rana ia mudah dibawa dan boleh diakses di mana-mana sahaja antaranya medan selera, pusat snuker, kafe dan bengkel kenderaan.

“Mereka (penganjur) mencari pelanggan de­ngan menggunakan tablet sendiri, kalau pelanggan hendak main (berjudi) mereka akan memasukkan kata laluan.
“Pelanggan juga boleh membawa tablet mereka sendiri dan diberi kata laluan (penganjur). Ianya ditawarkan kepada pelanggan yang dikenali sahaja,” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini semalam.

Ini, taktik baru berjudi, licik dan canggih. Kerajaan yang terbiasa makan hasil judi 'tak peduli halal haram dari sudut agama', tak berminat ke nak keluarkan lesen?  (IH)

Seks Terganggu, Wanita Saman £2.4 Juta. Menang.


TAIT bersama suaminya, Russell berdepan masalah dalam kehidupan seksual akibat kecuaian doktor yang memeriksanya. - AGENSI


LONDON – Seorang ibu kepada tiga orang anak memenangi saman ganti rugi kira-kira £2.4 juta (RM13.1 juta) selepas menderita ketiadaan keseronokan seksual berikutan kelewatan penangguhan pembedahan tulang belakang.

Wanita berkenaan, Heather Tait, 34, dalam satu perbicaraan memberitahu, keghairahan dalam kehidupan seks bersama suaminya, Russell musnah akibat kecederaan yang dialami.

“Ganti rugi ini wajar kerana Tait sudah sampai ke tahap merasakan bahawa tiada gunanya lagi mengadakan hubungan seks,” kata Hakim Martin McKenna yang membuat keputusan tersebut di Mahkamah Tinggi London baru-baru ini.

Tait yang menguruskan perniagaan fotografi sendiri di Sutton Coldfield, Birmingham di sini dibawa ke Hospital Besar Cheltenham pada Julai 2009 kerana mengalami sakit belakang yang teruk.

Walaupun doktor mengesyaki Tait mungkin mengalami tulang tergelincir atau kecederaan pada tulang lembut, namun dia disuruh pulang tanpa menjalani imbasan magnetik resonan (MRI). Apabila dia datang semula ke hospital keesokan harinya, ujian MRI mengesahkan Tait mengalami tulang tergelincir yang sangat serius.

Kelewatan menjalani pembedahan yang tertangguh selama dua hari membuatkan Tait menghidap sindrom cauda equina iaitu kesakitan tulang belakang yang dahsyat sekali gus menjejaskan kehidupan seksualnya. – AGENSI

GST Dari Perspektif Islam - Zaharudin Muhammad

 Oleh : Zaharudin Muhammad
Zaharudin Muhmmad
Mukadimah
Islam mempunyai sistem cukainya yang tersendiri. Sumber kepada sistem percukaian Islam ialah al-Quran, Sunnah Rasulullah SAW, ijmak dan kias. Ia telah diturunkan bukan sahaja adil bagi manusia keseluruhan, tetapi ia juga merupakan sistem yang mengstabilkan ekonomi, khususnya keseimbangan antara kuasa modal dan kuasa beli rakyat sebagai penjana produktivi.

Asas Ukuran Keharusan Cukai

Sesuatu hukum dirujuk kepada hukum asal yang telah dinaskan oleh sumber al-Quran dan al-Hadis. Hukum asal berkaitan harta orang lain adalah haram diambil melainkan mempunyai sebab yang dibenarkan syariat. Ini berpandukan kepada firman Allah SWT, bermaksud :
  • “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang salah (tipu, judi dan sebagainya), kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka di antara kamu.”- (An-Nisa’: 29).
Di antara dalil yang lain ialah pesanan Rasulullah sewaktu Haji Wada’ (Haji Selamat Tinggal), antara lain nabi SAW berpesan, bermaksud:
  • “Wahai orang ramai, sesungguhnya orang yang beriman adalah saudara, tidak halal bagi seseorangpun (mengambil) harta saudaranya melainkan dengan kerelaannya.” – Riwayat Bukhari dan Muslim.
Hadis ini memaksudkan selain daripada zakat dan perkara-perkara yang dinaskan harus atau wajib diambil seperti zakat, yakni zakat bukan milik si pemunya harta bahkan ia adalah milik si fakir, miskin dan asnaf-asnafnya. Begitu juga tidak termasuk isteri atau anak dibawah tanggungannya kerana ia dianggap sebagai seakan-akan sekutu pemilikan. Adapun selainnya, maka ia adalah milik si pemunya dan tidak boleh diambil melainkan degan kerelaannya oleh sesiapapun termasuk kerajaan.
Dan sabda nabi SAW, maksudnya: 

  • “Apabila mereka melakukan demikian (Islam) maka darah dan harta mereka mereka adalah terpelihara melainkan (harta boleh diambil) dengan cara-cara yang dibenarkan oleh Islam.” – Riwayat Bukhari.

Di dalam kitab Fathul Bari, Syarah Sahih Bukhari menyebut, zakat adalah salah satu cara pengambilan yang dibenarkan oleh Islam (sekalipun tuannya tidak merestuinya).Ayat di atas menegaskan memakan harta orang lain adalah haram dan dikategorikan bentuk memakannya adalah batil. Ayat tersebut seterusnya menyenaraikan bentuk pengecualian yang mengharuskan mengambil harta orang, salah satunya ialah perniagaan.

Berdasarkan ayat ini, hukum asal memakan, mengambil dan memiliki harta orang lain tanpa sebab yang dibenarkan syariat adalah haram sehinggalah ada sebab dan dalil yang diharuskan syariat. Ia berbeza dengan hukum asal makanan, minuman dan bentuk muamalat, di mana hukum asal bagi semua perkara tersebut adalah harus kecuali ada tanda-tanda yang menunjukkan haram.

Justeru, apabila kita bertransaksi atau memakan sesuatu makanan yang tiada dalil dan bukti halal atau haram, maka hukum transaksi dan makanan itu adalah halal justeru merujuk kepada hukum  asalnya yang harus. Tetapi berbeza dengan pengambilan harta atau wang milik orang, yakni hukum asalnya haram berdasarkan ayat di atas, kecuali ada dalil dan bukti halal. Justeru, apabila kita mengambil wang milik orang, jika tiada dalil dan bukti halal atau haram, maka hukumnya adalah haram justeru merujuk kepada hukum asalnya yang haram.

Sebagai contoh, kita boleh mengambil wang RM50,000 daripada Ahmad sebab kita jual kereta kepadanya. Sebab keharusan ialah jual beli (Al-Bai’). Kita boleh ambil wang daripada Ali sebanyak RM10,000 kerana kita membuat ubah suai rumahnya. Sebab keharusan ialah upah (ujrah). Kita boleh mengambil jam milik Ah Chong selepas kita membayarnya wang. Sebab keharusan ialah jual beli. Kita boleh mengambil wang daripada Abu kerana agihan keuntungan perniagaannya yang bermodalkan wang kita. Sebab keharusan ialah pelaburan (Mudharabah).

Apabila kita berjalan dan jumpa wang RM50,000, maka kita tidak boleh mengambilnya kerana tiada jual beli, tiada upahan kerja, tiada pengeluaran modal, tiada sebab-sebab yang membolehkan, maka hukumnya haram diambil dan RM50,000 tersebut dianggap sebagai harta laqatah (barang ciciran).

Maka hendaklah kita bertanya berkenaan GST, apakah sebab yang membolehkan kerajaan mengambilnya daripada rakyat? Jika tiada sebab ‘sebenar’, maka hukumnya kembali kepada asal, iaitu haram dan termasuk di dalam kategori batil. Begitu juga jika pemindahan hak berlaku dengan sebab, tetapi sebab itu tidak diiktiraf oleh Islam, maka ia juga adalah batil.

Contohnya seperti pemenang judi yang mengambil bahagian pemain judi yang kalah, sekalipun judi adalah sebab pemindahan milik, tetapi ia tetap dikategorikan sebagai baatil kerana judi itu sekalipun sebab pengambilannya wujud, tetapi ia tidak diiktiraf oleh syarat. 

Adakah Hukum Ini Terlaksana Juga Ke Atas Kerajaan Mengambil Wang Rakyat? 

Selepas kita memahami bahawa hukum asal harta orang adalah haram kecuali dengan sebab yang dibenarkan syariat, maka persoalan keseterusnya adakah hukum ini terpakai atau terlaksana hanya ke atas individu dengan individu, manakala kerajaan terkecuali dengan dibolehkan ambil harta dan wang poket rakyat berhujahkan maslahah?

Di dalam mazhab ahlu sunnah wal jamaah, hukum ini bukan sahaja terlaksana antara individu dengan individu, tetapi ia juga terlaksana antara kerajaan dengan rakyat. Dalilnya cukup jelas daripada realiti berikut :

1. Pesanan nabi kepada Muaz bin Jabal sewaktu beliau diutuskan ke Yaman sebagai Gabenor. Baginda memberikan pesanan kepada beliau dengann kata-kata berbunyi: “Awasilah harta-harta suci yang dimiliki oleh orang Yaman”. Harta-harta suci yang dimaksudkan ialah harta yang dimiliki bukan bahagian zakat atau jizyah. Dalam riwayat Bukhari menyebut dengan lafaz: takutilah (daripada mengambil) harta-harta mereka yang suci.

2. Arahan Umar Abdul Aziz (Khalifah dari tahun 99H-101H) kepada semua gabenor supaya menghapuskan semua cukai kecuali ia mempunya nas daripada al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW. Cukai-cukai zalim ini telah dikenakan sebelum ini khususnya pada zaman Hajjaj Yusof At-Thaqafi yang terkenal dengan kezaliman pemerintahannya di  Syam, Iraq, Mekah dan Madinah dari tahun 70H – 95H.

Di dalam kitab Al-Bidayah wa An-Nihayah karangan Imam Ibnu Kathir menceritakan, tatkala Saidina Umar Abdul Aziz menjadi Khalifah, beliau memerangani pemimpin-pemimpin zalim sebelumnya yang telah mengenakan pelbagai cukai kepada rakyat.

Antara salsilah pemerintah sebelum ini yang sangat dibenci oleh Umar Abdul Aziz ialah Yazid bin Mahlab, iaitu ipar kepada Hajjaj bin Yusof As-Thaqafi. Yazid bin Mahlab telah ditangkap oleh Adi bin Arthoh dan menyifatkan Yazid dan keluarganya (Mahlab dan Hajjaj) sebagai : 

“Mereka adalah pemerintah kuku besi dan aku bencikan mereka”.

Saidina Umar Abdul Aziz memerintahkan supaya Yazid dipenjarakan sehingga semua harta orang ramai yang dikutip sebelum ini dikembalikan semula. (Al-Bidayah: m/s666). Pernah anak kepada Yazid bernama Makhlad meminta kelonggaran hukuman untuk ayahnya Yazid, tetapi Umar bertegas menyatakan bahawa ia tidak akan meringankan hukuman sehingga Yazid menyerahkan semua harta rakyat.

Begitu juga Saidina Umar Abdul Aziz telah menghantar kepada Gabenor Khurasan Al-Jarah bin Al-Hukmi yang telah mengenakan cukai Jizyah ke atas non-muslim yang telah memeluk Islam dengan alasan mereka memeluk Islam kerana ingin lari daripada Jizyah. Saidina Umar Abdul Aziz memecat Gabenor tersebut dengan menulis, maksudnya: 

“Sesungguhnya Allah SWT mengutuskan Nabi Muhammad SAW sebagai pendakwah bukan sebagai pengutip cukai.” 

Di dalam satu riwayat yang lain, Saidina Umar juga memerangi Gabenor di Mesir yang telah mengenakan cukai pelabuhan dan mempertikaikan tindakan Umar Abdul Aziz untuk menghapuskan semua cukai yang tiada nas.

Itulah antara sebab menjadi ‘purchasing power’ rakyat pada zaman Umar Abdul Aziz meningkat, seterusnya memenuhi Baitul Mal. Kesannya tiada lagi penerima zakat dan pemberian selepas itu sehingga harta melimpah ruah. Velocity of Money terbaik berbanding sistem-sistem yang lain daripada Islam.

Itu antara contoh tindakan dan pendirian Khulafa ar-raasyidun yang diiktiraf oleh nabi sebagai ikutan (perbuatan mereka adalah hujah), tidak mengenakan cukai-cukai yang tidak dinaskan oleh al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.

Semua dalil di atas adalah berkait dengan kerajaan mengambil wang rakyat. Jika pengharaman memakan harta orang lain tanpa sebab hanya diharamkan ke atas individu dan bukan kerajaan, nescaya kisah di atas tidak akan timbul dalam sejarah.

Apabila kita meneliti pendapat yang mengharuskan pengambilan harta rakyat tanpa bersumberkan kepada nas, kita dapati mereka keliru antara pendapat ahlu sunnah wal jamaah dan syiah. Ya, sebahagian syiah membenarkan pemimpin-pemimpin mereka mengambil harta rakyat sekalipun tanpa sebab kerana fiqh mereka bersumberkan akidah bahawa Imam (pemimpin) adalah maksum.

Berbeza dengan Ahlu Sunnah wal jamaah, yakni akidah kita pemimpin tidak maksum, maka pemimpin tidak boleh mengambill harta orang lain tanpa sebab dan berasaskan maslahah akal semata-mata tanpa dipandu oleh nas.

Tuntasnya, hujah maslahah seterusnya membolehkan pemimpin negara mengutip wang rakyat sesuka maslahah, maka itu adalah amalan dalam fiqh syiah, bukan fiqh sunni. 

Kenapa Kaedah Fiqh Tidak Boleh Dijadikan Hujah Dalam Isu Ini? 

Antara hujah yang agak masyhur digunapakai oleh gologan yang membolehkan kutipan cukai sesuka hati ialah kaedah yang berbunyi (maksudnya): 

“Tindakan pemimpin terhadap rakyat adalah berdasarkan maslahah.” 

Golongan yang berhujahkan dengan kaedah ini melakukan kesilapan dari tiga sudut:

1. Dari segi mengguna pakai kaedah di tempat yang ada nas yang terang.

2. Kaedah bukan hujah, tetapi ia adalah garis panduan memahami nas dan hukum furu’. Oleh itu, kaedah hanya digunapakai di tempat yang tiada nas bukan di tempat yang berlawanan dengan nas.

3. Golongan yang mengguna pakai kaedah tadi bagi mengharuskan tindakan pemimpin mengutip cukai seolah-olah memahami bahawa kaedah tersebut bermaksud: ‘tindakan pemimpin negara semuanya adalah demi maslahah’ walhal sudut kaedah tersebut ialah tindakan pemimpin mestilah dipandu oleh maslahah, jika tidak, maka ia tidak boleh dilaksanakan. 

Adakah Darurat Membolehkan Kutipan Cukai? 

Dari segi hukum, boleh dikatakan ijmak ulama terdahulu mengenakan cukai ke atas rakyat tanpa sebab yang dibenarkan syariat adalah haram. Persoalan yang tinggal ialah, adakah darurat boleh mengharuskan cukai dikutip?

Pertamanya, maksud difahami maksud dan makna darurat. Darurat bermaksud sesuatu yang tanpanya akan menyebabkan manusia hilang agama, nyawa, harta, akal dan keturunan. Jika tidak sampai ke tahap itu, maka ia bukan darurat membolehkan kutipan cukai yang haram. dengan maksud lain, jika setakat ingin menambahkan pendapatan negara, maka ia bukan darurat yang dimaksudkan syariat.

Jika kita perhatikan, kutipan GST bukan bagi menampung sesuatu keperluan darurat yang dimaksudkan oleh Syariat, bahkan ia lebih bersifat memenuhi dan menampung keperluan sistem konvensional, di mana sistem itu sendiri adalah bercanggah dengan Islam kerana bersifat ‘memusingkan harta sesama golongan kaya’.

Darurat yang di maksudkan syariat seperti negara yang sedang terdesak untuk dapatkan wang membeli senjata bagi mempertahankan negara yang sedang diserang oleh musuh seperti berlaku pertembungan antara Sultan Mamalik dengan Imam Nawawi untuk kenakan cukai ke atas rakyat justeru Mesir pada masa itu berada pada saat genting justeru hendak diserang oleh tentera Monggol yang tidak terkalah.

Dalam keadaan darurat perang beginipun masih lagi berlaku khilaf dalam kalangan ulama adakah cukai yang tidak bersumberkan nas boleh dikutip?

Al-Dhohhak dan lain-lain berpendapat, cukai tidak harus dikenakan dalam apa keadaan sekalipun, manakala imam Juwaini, Al-Ghazali dan lain-lain berpendapat harus mengenakan cukai bagi keperluan-keperluan tertentu (darurat).

Jika diperhatikan khilaf ini, ia sebenarnya khilaf dari sudut keadaan dan suasana, bukan khilaf dari sudut dalil dan nas. Khilaf ini kita dapat simpulkan bahawa, jika zakat dan sumber lain mencukupi, maka ulama bersepakat bahawa cukai tidak harus dikutip daripada rakyat. Khilaf hanya berlaku jika sistem cukai Islam sumber lain tidak mengcukupi untuk keperluan Negara.

Bagi pendapat yang menyatakan harus mengutip cukai darurat, mereka telah meletakkan syarat-syarat yang mengharuskan kutipan cukai. Syarat-syaratnya adalah seperti berikut:

1.Negara mestilah berpegang teguh dengan ajaran Islam. Dalam erti kata lain, negara mestilah menjalankan sistem ekonomi Islam termasuk sistem percukaian Islam sepenuhnya seperti zakat sebagai sistem cukai utama Negara.

2.Hajat kepada percukaian hendaklah benar-benar berlaku.

3.Baitul Mal benar-benar telah kekeringan sehingga tidak dapat memenuhi hajat dan keperluan rakyat.

4.Meminimakan seboleh mungkin tekanan terhadap individu rakyat dengan cara-cara yang selain cukai. Oleh itu, sebelum mengutip cukai daripada rakyat, kerajaan disarankan supaya mengutip sumbangan ikhlas serta menggalakkan rakyat memberikan derma dalam menyelesaikan sesuatu keperluan sebelum cukai dikenakan.

5.Kutipan cukai hendaklah diputuskan hasil perbincangan golongan fuqaha dan profesional berkait dengan isu tertentu.

6.Cukai hendaklah dikenakan ke atas orang-orang yang kaya sahaja dan ia langsung tidak harus dikenakan ke atas orang-orang miskin.

7.Cukai hendaklah dalam bentuk sementara. Ia akan terhapus dengan hilangnya hajat dan keperluan. Cukai tidak boleh dikenakan secara berterusan dan dijadikan pendapatan utama berbanding zakat.

8.Wajib meraikan keadilan di dalam perwartaannya dan pemungutannya. Maka kadarnya hendaklah sekadar keperluan. Keperluan ini tidak boleh dijadikan alasan untuk mengutip cukai lebih daripada rakyat.

Sebahagian ulama seperti Imam Nawawi meletakkan syarat bahawa cukai apabila dikatakan darurat dan perlu, maka hendaklah terlebih dahulu ia dibayar oleh pemimpin tertinggi, jika tidak cukup maka ia baru diturunkan ke bawah dan ke bawah, tetapi tidak boleh sampai dikutip daripada golongan miskin. Beliau berkata kepada Sultan Zaher Bebrus : 

“Aku tahu bahawa engkau dulunya seorang hamba kepada Gabenor di Bendaqar dan engkau tiada harta satu pun. Kemudian Allah memberi peluang kepada engkau dengan diberikan pangkat raja. Aku dengar engkau mempunyai seramai 1,000 hamba dan setiap hamba tali pengikat kuda disaluti emas. Engkau ada 200 hamba perempuan dan setiap seorangnya ada emas. Apabila engkau keluarkan semua itu (sebagai pembayaran cukai) sehingga hamba-hamba engkau memiliki baju daripada kapas biasa berbanding memiliki perhiasan emas seperti sekarang, maka baru aku fatwakan engkau harus mengambil cukai daripada orang ramai.” – Al-Bidayah Wa An-Nihayah. 

Kesimpulan Dan Penutup 

Dari sini kita dapat simpulkan hukum cukai moden adalah haram menurut Islam berdasarkan sebab-sebab yang dinyatakan di atas. Sebagai seorang muslim (sama ada dalam bentuk individu atau kerajaan) tidak sepatutnya mengambil harta orang lain melainkan tempat-tempat dan keadaan yang dibenarkan oleh Islam sebagaimana yang ditunjukkan oleh nas dan dalil-dalil syarak.

Cara ini adalah cara-cara sistem ekonomi yang sama sebagaimana yang telah dilaksanakan oleh Khulafa Ar-Raasyidin seperti Saidina Abu Bakar, Saidina Umar, Saidina Osman dan Saidina Ali, di samping cara Saidina Umar Abdul Aziz di atas.

Hari ini ada pemimpin yang cuba menonjolkan mereka juga adil seperti Khalifah Umar Abdul Aziz. Persoalanya, adakah mereka memahami bagaimana cara pemerintahan beliau? Sebagaimana pepatah arab menyebut: “Kamu mahukan kejayaan sedangkan kamu tidak melalui jalannya. Sesungguhnya kapal tidak akan berjalan di atas daratan.”  

Bermaksud, jika anda mengkagumi keadilan Umar Abdul Aziz dan gah dengan Baitulmalnya melimpah ruah. Kemudiannya anda melaksanakan cara yang bukan ekonomi Islam yang telah ditelusuri oleh Saidina Umar Abdul Aziz, maka mustahil keadilan yagn sama akan terlaksana. 15 Nov 2013
(IH)

Kisah 2 Wanita Dari Laos, Bukti M'sia Negara Sarang Pelacur.

INIlah dua wanita yang mendakwa dari Laos ditahan polis kerana terlibat dalam aktiviti pelacuran di Jalan Bukit Baru, Melaka kelmarin


MELAKA: Malaysia menjadi negara 'sarang pelacur', tempat pelacur-pelacur luar negara cari makan, yang sudah tentu Malaysia juga dapat hasil manfaatnya, walau dengan perniagaan najis zina tersebut.

Hal disifatkan berlaku, apabila hasrat dua wanita warga Laos meraih pendapatan mudah dengan melacurkan diri tidak kesampaian apabila kedua-duanya dicekup polis dalam satu serbuan Ops Noda di sebuah hotel di Jalan Bukit Baru di sini kelmarin.

Dalam serbuan kira-kira pukul 7 malam yang dilakukan oleh sepasukan polis dari Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7), Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka diketuai Inspektor Hafiz Hodari itu, kedua-dua pelacur berusia 20 dan 22 tahun tersebut dicekup semasa berada di bilik masing-masing di tingkat bawah hotel berkenaan.

Sumber polis memberitahu, semasa serbuan, salah seorang mereka yang berusia 20 tahun baru selesai melayan pelanggannya yang merupakan seorang lelaki tempatan berusia 25 tahun.

“Siasatan awal mendapati pelanggan itu mengaku melanggan wanita Laos terbabit dengan bayaran sebanyak RM160 dan semasa diserbu pelanggan itu baru hendak pulang,” kata sumber polis itu ketika ditemui di lokasi kelmarin.

Menurutnya, seorang lagi pelacur yang berusia 22 tahun pula dicekup ketika sedang menunggu pelanggan dan dipercayai turut mengenakan bayaran yang sama untuk sekali perkhidmatan seks.

Nampaknya, Malaysia seolah-olah tidak mampu menyelesaikam masalah pelacuran haram atau pelacuran 'halal' ('halal' dari sudut negara walaupun haram dari sudut sudut agama Islam yang menjadi agama bagi Persekutuan) di negara ini.

Apakah pemimpin Malaysia terlalu dayus dalam menangani masalah pelacuran? Na'auzubillahi minzalik. (IH)

Wednesday, April 01, 2015

Indonesia: Tutup Mulut Islam Melalui ISIS, Buka Mulut PKI..

PKI tomy soeharto
Tomy Soeharto: PKI-lah yang Mengatur Negeri Ini!

Jakarta: Meskipun bukan dari orang pergerakan Islam, Tomy Soeharto pun paham arah gerak kerajaan saat ini. Kerajaan makin berani menutup mulut umat Islam.  

Melalui pintu isue ISIS kerajaan seolah mempunyai cop "halal" bagi menutup gerakan Islam.Kerajaan sengaja membuat isu ISIS dibesar-besarkan. Pelbagai aksi pun dilakukan oleh pihak polis, dari aksi yang mengada-ada hingga aksi yang terlihat janggal. Hingga orang yang hanya mengenakan pakaian bertuliskan syahadat saja ditangkap pihak polis.

Namun, gerakan dari simpatisan Parti Komunis Indonesia (PKI), yang jelas-jelas dilarang di negara ini, seakan dibiarkan. Banyak orang Indonesia belakangan ini yang terang-terangan menggunakan sifat PKI di ruang awam, termasuk di muat naik foto-fotonya di media sosial internet, seperti yang dilakukan Puteri Indonesia Anindya Kusuma Putri, dibiarkan tanpa adanya tindakan apapun dari pemerintah. 

Alih-alih mengatakan PKI itu sesat, kerajaan malah seolah tutup mata dari hal itu semua.
 

Tommy-ISIS

Anak bongsu bekas Presiden Soeharto itu menulis melalui akaun Twitter-nya pada Sabtu (28/3) lalu,
 


"ISIS masih jauh dari negara ini dijadikan isu utama. PKI yang sudah ngatur negara Ini malah diaminin. Makin kelihatan siapa yang atur: D "PKI lah yang sekarang sedang mengatur negeri ini, begitu mesej jelas Sarah Soeharto melalui akaun twitter-nya tersebut.  

KomenMungkin mas tommy ada betulnya juga,hanya kenapa ISIS yg jauh di sonoo dimunculkan dan dijadiin komoditi..bg mereka2 yg benci Islam! dulu ada yg bilang, mereka yg mau gabung ISIS lebih baik diusir aja dr nkri! eeh pas giliran ada yg mau pergi gabung ISIS mereka dipermasalahkan,dikata teroris lah! Terus apa yg salah dgn mereka?? dan apa ruginya dgn negara ini? Wong mereka mau pindah negara! tujuan mereka mao ibadah jihad! Kenapa dibikin ribet, ggk sekalian tuh yg pindah ke amerika dipermasalahkan, ato orang2 yg pegi haji dan umrah ditangkepin, kan sama judulnya ke negeri orang juga,,kalo gua jd pemimpin malah gua kasih pasilitas, gua suruh pergi tuh orang2 yg udah ggk betah di sini....drpd dibikin ribet....kalo yg berotak normal....Lama tak jumpa'gmn kabar bro tomy


Jangan2 ini negara ...


that's right, malah BNPT berencana memberangus media islam seperti lasdipo.com.Panik deh BNPT deradikalisasinya mandul.
(Risikan / lasdipo)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails