Saturday, December 03, 2022

DAP berebut jadi Menteri.. Disiksa di negara idola DAP?

 

Ahli Parlimen Damansara, Gobind Singh Deo. - Foto fail BERNAMA

1. Gobind tolak sertai Kabinet atas pertimbangan peribadi

KUALA LUMPUR: Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP, Gobind Singh Deo menyatakan dirinya dipelawa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menyertai Kabinet Kerajaan Perpaduan, namun menolaknya atas pertimbangan sendiri.

Dalam satu kenyataan di Facebook hari ini, Ahli Parlimen Damansara itu sebaliknya menegaskan akan terus membantu Anwar serta kerajaan dalam usaha mereka memimpin negara ke tahap yang lebih baik.

"Begitu ramai yang bertanya kenapa saya tidak tersenarai dalam Kabinet yang diumumkan oleh Perdana Menteri semalam. Anwar meminta saya menjadi sebahagian daripada Menteri Kabinetnya.

"Bagaimanapun, selepas mempertimbangkan perkara itu, saya memaklumkan kepadanya bahawa saya tidak dapat berbuat demikian dan akan memberi tumpuan terhadap peranan saya sebagai Ahli Parlimen serta membantu kerajaan dalam segala cara yang saya boleh lakukan," katanya.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) atas pelawaan yang diberikan sebelum ini.

"Saya sekali lagi menyatakan keyakinan penuh saya terhadap kepemimpinan beliau dan percaya bahawa beliau akan berjaya membawa Malaysia ke tahap yang lebih tinggi," katanya.

Kerajaan PH yang dipimpin bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu menamakan Gobind sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia.

Selain Gobind, turut tidak dinamakan dalam Kabinet Anwar kali ini dan pernah memegang portfolio menteri sebelum ini adalah Pengerusi Kebangsaan DAP, yang juga Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng serta Naib Pengerusi Kebangsaan DAP, M Kulasegaran.

Anwar ketika mengumumkan barisan Kabinetnya malam tadi menamakan empat wakil rakyat DAP iaitu Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook sebagai Menteri Pengangkutan, sementara Naib Pengerusi Kebangsaan DAP, Nga Kor Ming dilantik sebagai Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan.

Timbalan Setiausaha Agung DAP, V Sivakumar pula dilantik Menteri Sumber Manusia serta Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Hannah Yeoh memegang portfolio Menteri Belia dan Sukan.


2. Bagaimana pembangkang ‘diseksa’ di Singapura 

BAGI yang sering mengikuti perkembangan politik Asia Tenggara semenjak dahulu, semestinya nama J.B Jayaretnam amat diingati mereka. Ini kerana Jayaretnam adalah pembangkang pertama yang dipilih rakyat di Singapura melalui pilihan raya tahun 1981, semenjak Singapura keluar dari Malaysia pada tahun 1965.

Pada tahun 1976, Lee Kuan Yew, Perdana Menteri Singapura, pernah menyaman JBJ atas ucapan beliau yang mendakwa Lee mengamalkan kronisme dalam pemerintahannya yang berakhir JBJ diarahkan membayar kepada Lee sejumlah SD130,000. Kemudiannya bertambah menjadi SD500,000 setelah JBJ membawa kes ke mahkamah rayuan. JBJ terpaksa menjual rumahnya dan menyewa di flat.

Kemenangan beliau di kerusi Anson itu, bukan hanya sekali. Setelah beliau dipercayai rakyat, maka untuk menyekat kemaraan parti beliau, sesuatu mesti dilakukan. Seusai kemenangan penggal kedua beliau tahun 1984, beliau dihadapkan ke mahkamah atas pertuduhan tidak mengendalikan dengan betul akaun partinya. Beliau didapati bersalah dan kerusinya dikosongkan. Namun, tiada PRK dibuat dan Perdana Menteri hanya menjawab, tiada keperluan mendesak.

Setelah itu, siri demi siri panggilan mahkamah terhadap beliau dibuat. Satu demi satu hukuman dikenakan atas nama saman atau kesalahan lain. Bagi menunjukkan kebaikan kerajaan, beliau pernah diberikan kerusi Parlimen tanpa kawasan oleh kerajaan. Kalau di Malaysia, ia seperti Senator. Mereka yang dipilih ini seramai enam orang.

Pun begitu, kes-kes mahkamah beliau terus berjalan sehingga akhirnya beliau dipenjarakan. Beliau yang juga bekas peguam dan hakim itu juga telah jatuh muflis kerana gagal membayar saman-saman yang dikenakan ke atasnya. Akhirnya beliau pernah dilihat menjual buku tulisannya bagi menyara hidup. Beliau akhirnya meninggal dalam keadaan muflis.

Ini adalah salah satu cara yang dilakukan oleh pemerintahan Lee Kuan Yew di Singapura pada zaman pemerintahannya, untuk menyekat pembangkang. Pembangkang kena berulang alik ke mahkamah, menyibukkan mereka dengan kes-kes peribadi. Mengganggu kerja-kerja membantu rakyat. Lee Kuan Yew juga pernah menggunakan akta ISA kepada pengkritik beliau seperti Said Zahari, Ketua Pengarang Utusan Singapura.

Cuma kita berharap tiadalah pimpinan tertinggi di mana-mana negara di atas dunia ini yang berhati tisu dalam menangani kritikan pembangkang. Apatah lagi jika pimpinan itu dilihat bagaikan seorang yang patuh kepada agama, walaupun sekadar menyamar. Zaman sudah berubah. Jika pimpinan itu dilihat pro kepada musuh negaranya, maka tidaklah salah jika ada kritikan kepada perlakuan itu. Contohnya, jika pimpinan Ukraine dilihat mesra dengan Rusia, maka patutlah dia dikritik kerana mesra kepada musuh.

Kalau pimpinan itu berhati tisu, memang dia akan menyaman pengkritiknya menggunakan jentera kerajaan, bagi menunjukkan kuasanya. Namun jika sebaliknya, dia hanya bertenang dan menjawab pertuduhan itu dengan bukti penafiannya. Namun apakan daya, kebanyakan mereka seumpama kaduk, hanya berlakon ketika masih belum berkuasa, kononnya dia berjiwa besar, zuhud sebelum menang, menjadi mangsa. Dan selepas dia berjaya menaiki junjungan, ketika itulah ditunjukkan segala kekuasaannya.

Teringat kepada seorang pemimpin sebelum mendapat jawatan tertinggi di negara Pasir Berdengung, katanya dia ada mempunyai kelemahan dalam dirinya. Apabila orang fitnah kepada dia, dia cepat memaafkan yang mengatanya itu. Konon, begitulah riwayat kisahnya dahulu sebelum menang, bagaikan malaikat baiknya. Dan selepas menang, berbagai saman dia atur. Balas dendam? Mungkin. Yang menipu pengundi, pun dia. Nasiblah kalau mana-mana rakyat dapat pemimpin hipokrit sebegini.

MOHD NASIR ABDULLAH – HARAKAHDAILY 1/12/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim:DAP berebut jadi Menteri.. Disiksa di negara idola DAP? 

Amat berbahaya kepada parti yang beridola seperti parti 'antiIslam' di Malaysia ini..

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Zahid bingungkan Anwar? Anuar Baba 30 penyamun..

 

(DARI kiri) Anwar, Zahid dan Fadillah. FOTO arkib NSTP, Bernama 

1. 'Lantikan Zahid membingungkan, Anwar pegang kewangan cetus kegusaran'

KUALA LUMPUR: Badan pemikir, Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) menzahirkan kegusaran terhadap pengumuman senarai Kabinet yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, malam tadi.

Sambil menyifatkan pengumuman itu amat dinantikan baik di peringkat domestik mahupun antarabangsa, namun IDEAS menyifatkan keputusan Anwar melantik Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri di sebalik pertuduhan sedang dihadapinya di mahkamah amat membingungkan.

Ketua Pegawai Eksekutif IDEAS, Dr Tricia Yeoh, berkata pihaknya juga menggesa pengasingan peranan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan kerana tiada pengawasan terhadap portfolio paling penting dalam Kabinet.

"Walaupun mencapai kestabilan, pelantikan Zahid Hamidi sebagai TPM yang memegang portfolio strategik memberi isyarat salah daripada kerajaan yang berikrar untuk mematuhi prinsip tadbir urus yang baik.

"Walaupun tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah dan melalui semua proses rayuan sudah memadai untuk mengekalkan kerusi di Parlimen, ahli-ahli Kabinet yang dilantik perlu mempunyai standard yang lebih tinggi.

"Hal ini penting untuk memastikan keyakinan dan kepercayaan orang ramai terhadap kerajaan hari ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tricia berkata, langkah Anwar melantik diri sendiri sebagai Menteri Kewangan juga tidak selaras dengan prinsip tadbir urus yang baik yang sebelum ini diisytiharkan beliau sebagai agenda teras Kerajaan Perpaduan.

"Komitmen untuk mengasingkan portfolio juga telah dibuat dengan jelas dalam manifesto pilihan raya PH sebelum ini.

"Skandal rasuah 1MDB, sebahagiannya dipermudahkan dengan membenarkan seorang individu memegang dua jawatan penting Kabinet ini secara serentak.

"Tiga pentadbiran (Perdana Menteri) sebelum ini telah cuba mengubah tradisi ini dengan melaksanakan pengasingan kuasa antara jawatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Walaupun secara politik sukar untuk menamakan Menteri Kewangan dalam kerajaan perpaduan, peranan perlu diasingkan untuk proses semak dan imbang," katanya.

Beliau berkata, IDEAS mencadangkan Perdana Menteri harus komited untuk mencari seorang Menteri Kewangan yang sesuai; seseorang yang boleh melaksanakan kerajaan yang telus dan bertanggungjawab.

Katanya, Menteri Kewangan juga perlu mengawasi pembaharuan fiskal seperti melaksanakan Akta Tanggungjawab Fiskal yang tergendala sejak sekian lama.

"Perdana Menteri menunaikan sebahagian daripada janjinya ketika sidang media pada 24 November lalu untuk mewujudkan Kabinet yang lebih kecil.

"Kami juga melihat perwakilan wanita, belia dan wilayah yang lebih baik dalam barisan Kabinet ini. Hal ini dicerminkan menerusi lima jawatan menteri dengan lima ahli politik wanita, empat ahli politik belia, dan enam wakil Borneo termasuk jawatan Timbalan Perdana Menteri.

"Bagaimanapun, kami amat berharap Perdana Menteri tidak mengikut langkah pentadbiran sebelum ini yang melantik timbalan menteri dan duta khas bertaraf menteri, untuk memuaskan hati pelbagai pihak dan menjadikan saiz Kabinet terlalu besar," katanya.

Beliau berkata, pada masa sama, IDEAS mengucapkan tahniah kepada semua menteri yang telah diberi tanggungjawab dan peluang untuk berkhidmat kepada negara dan rakyat kerana sudah tiba masanya untuk melaksanakan manifesto pilihan raya yang dijanjikan oleh gabungan mereka kepada pengundi.

Katanya, walaupun setiap gabungan menekankan aspek dasar yang berbeza dalam manifesto masing-masing, kebanyakannya berkongsi matlamat yang sama iaitu untuk meringankan beban rakyat dan mempercepat pembaharuan institusi.

Beliau berkata, IDEAS berharap pembaharuan institusi utama yang disebut oleh BN dan PH ketika tempoh berkempen seperti janji untuk menggubal Undang-undang Pendanaan Politik dan pengasingan kuasa antara peranan Pendakwa Raya dan Peguam Negara akan dilaksanakan dengan pantas.

"Sehubungan dengan itu, kami berharap akan dapat menjalin hubungan rapat dengan Menteri Undang-undang yang baru dilantik serta semoga beliau akan melaksanakan pembaharuan ini secara agresif dalam masa terdekat.

"Selain itu, kami juga berharap untuk meneruskan hubungan dengan Kementerian Kewangan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pendidikan berkenaan isu-isu yang diperjuangkan oleh IDEAS mengenai pembaharuan perolehan awam, belanjawan, ekonomi, perdagangan, kesihatan dan pendidikan," katanya.

Pada masa sama, IDEAS menggesa Perikatan Nasional (PN) untuk memainkan peranannya sebagai pembangkang yang berkesan dan adil kepada kerajaan sedia ada.

Katanya, mereka harus melaksanakan rancangan membentuk Kabinet Bayangan tidak lama lagi untuk terlibat secara konstruktif dalam pembuatan dasar.

"Menerusi pembentukan Kabinet Bayangan dan memberikan kritikan yang membina terhadap dasar-dasar kerajaan, PN akan berjasa besar kepada negara bukan sahaja melalui menyediakan mekanisme semak dan imbang kepada kerajaan, tetapi juga dengan mengalihkan naratif awam semasa daripada propaganda politik yang memecahbelahkan.

"IDEAS menggesa semua pihak yang melobi pelantikan politik ke dalam kementerian, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan badan berkanun persekutuan (FSB) untuk meneruskan semangat pengorbanan dan kemurahan hati dalam memastikan kerajaan perpaduan yang stabil.

"Kejayaan kerajaan ini bergantung kepada tanggungjawab kolektif setiap Ahli Parlimen daripada parti-parti utama yang telah membentuk kerajaan kerana negara memerlukan kestabilan politik dan juga komitmen terhadap prinsip.

"Oleh itu, sebarang pelantikan di bawah pentadbiran ini pada masa hadapan seharusnya dapat menangani kedua-dua keperluan secara sama rata dengan mengambil kira semua alternatif yang tersedia," katanya.


2. Hikayat Anuar Baba dan 30 orang penyamun  

MAKA tersebutlah al kisah, perihal seorang tua yang bernama Anuar Baba di sebuah kampung yang diberi nama Permatang Mempelam dalam negeri Pasir Tambun. Anuar Baba mempunyai seorang isteri bernama Aziah, yang begitu mahir membuat kuih bengkang ubi. Ada juga saudara terdekat Anuar yang bernama Pudin Baba dan yang bongsu, Piji Baba, juga tinggal agak tidak jauh dari rumahnya, tetapi di bandar sana. Namun Pudin Baba sudah meninggal, kalah berperang baru-baru ini.

Anuar Baba adalah seorang yang bercita-cita tinggi, petah berkata-kata. Dia ingin menjadi kaya dan berpangkat dengan menguasai seluruh negeri. Kata-katanya cukup memukau pendengarnya dengan bahasa yang terkadang jarang diguna orang, beliau praktikkan dalam pengucapannya, menjadikan pidatonya semakin menarik untuk didengar. Akan tetapi sering sahaja kata-katanya itu tidak selari dengan apa yang dia lakukan, walaupun dia cuba menyamar menjadi alim. Inilah masalah terbesar Anuar Baba. Jadi dia perlukan dana untuk membaiki imejnya. Untuk mudah membeli sokongan.

Adindanya, Piji Baba, juga seorang yang sangat pandai bermain kata. Tetapi masalahnya dia juga seperti kekandanya, sering menipu. Hanya sahaja, penipuannya itu, sering dikatakan benar oleh pengikutnya. Mungkin asbab Piji seorang yang kaya, mempunyai harta hampir 20 juta dinar, hasil daripada kejayaannya mencipta formula mencari ibu duit, maka dia berjaya menguasai orang kampungnya dengan ungkapan manis bermadunya.

Nun, di hujung kampung, ada sekumpulan penyamun berjumlah 30 orang. Mereka sering melakukan samun dalam bandar Permatang Mempelam itu. Mereka dibenci rakyat Permatang Mempelam. Keberadaan mereka diketahui, tetapi wajah mereka, tidak dikenali. Mereka cukup pintar menjaga identiti, melaksanakan operasi dalam gelap dan senyap. Sodaldu di situ, semuanya mereka telah rasuahkan, sebagai perlindungan terhadap mereka. Piji Baba yang kononnya anti penyamun, sering berceramah mengutuk penyamun ini, supaya rakyat tidak tertipu, walaupun Piji juga pernah menyamun.

Ketua penyamun bernama Wak, bekas anak murid Anuar Baba, bukanlah seorang yang disegani, tetapi pintar dalam melakukan operasinya. Wak menubuhkan sebuah yayasan, supaya semua hasil rompakannya itu boleh dicuci di dalam yayasan itu. Wak kemudiannya bersama rakan penyamunnya sering juga melaksanakan tanggungjawab sosial, menghulurkan sumbangan kepada masyarakat yang memerlukan. Jadi Wak dilihat sebagai dermawan di kalangan rakyat.

Apabila ketua sodaldu di situ telah bertukar, kegiatan Wak menjadi semakin sukar. Penipuan Wak akhirnya terbongkar dengan usaha ketua sodaldu itu. Wak ditangkap dan rakyat mula mengetahui siapa sebenarnya Wak. Rakyat sungguh gembira dengan penangkapan Wak itu. Biarpun sedih kerana Wak dahulu dikenali sebagai seorang yang dermawan, tetapi jenayah tetap jenayah. Si Piji Baba, apatah lagi, semakin kuat dia berceramah menerangkan kejahatan Wak dan kumpulannya itu.

Wak ligat memikirkan bagaimana cara untuk melepaskan dirinya. Lalu Wak dimaklumkan pembantunya, yang Anuar Baba, yang juga cikgunya dahulu, boleh membantu Wak dengan pidatonya yang memukau itu. Nanti rakyat akan percaya bahawa Wak telah diperangkap, bukan Wak benar-benar melakukan jenayah. Anuar Baba memang pakar dalam mengubah minda masyarakat. Wak segera bersetuju. Apa yang Wak mahukan ialah terlepas dari hukuman itu, Anuar Baba pula memerlukan dana untuk menang sebab dia juga gila kuasa. Ada penawaran dan permintaan, maka berlakulah urusniaga.

Sekonyong-konyongnya, Wak pun pergi berjumpa dengan Anuar Baba secara senyap, kerana takut ketahuan. Berjanjilah mereka untuk saling membantu, tanpa orang mengetahuinya. Sementara itu, para penyamun semua sudah letih mengikut kehendak Wak. Mereka mahu insaf dan keluar dari kejahatan itu. Demi sahaja mendengar penyamun itu mahu berubah, Wak segera mengugut untuk didedahkan identiti semua penyamun itu. Takut Wak bertindak gila, maka mereka semua diam tidak melawan.

Anuar Baba kemudiannya berpura-pura membenci Wak, supaya tidaklah dilihat beliau rapat dengan Wak. Janji Anuar Baba untuk menghukum Wak dan penyamun. Selesai pemilihan ketua negeri, Anuar Baba, tiba-tiba menang secara tidak disangka. Walaupun begitu, dia menghadapi kesukaran untuk mencari kakitangan membantunya bekerja. Lalu dia memanggil Wak untuk menolongnya. Wak segera mendapatkan Anuar Baba dan sanggup mengeluarkan wangnya yang banyak itu bagi menolong Anuar Baba, padahal mereka sudah berpakat. Janji Anuar Baba untuk turunkan minyak dhab, tidak pula dibuat

Sebaliknya, Anuar Baba memberitahu sodaldu dan rakyat, bahawa Wak tidaklah sejahat yang disangka. Wak sebenarnya baik, hanya sahaja Wak diperangkap oleh orang yang dengki dengannya. Penyamun lain hanya menggeleng-gelengkan kepala mereka mendengarkan cerita Anuar Baba itu sebab mereka sendiripun benci dengan Anuar Baba yang pembelit itu. Tanpa Anuar Baba, Wak susah, tanpa Wak, Anuar Baba lagi susah. Begitulah mereka saling memerlukan. Piji Baba sekarang diam apabila mengetahui hubungan kekandanya dengan Wak yang dia selalu kecam kerana kejahatan Wak.

Rakyat sudah pening, dulu Piji Baba kata penyamun jahat, sekarang abangnya Anuar Baba yang berjanji untuk menghukum, kata Wak diperangkap pula. Bagi mereka keduanya menyusahkan semua orang. Mereka sudah jelak dengan keadaan itu. Namun Wak dan Anuar Baba buat bodoh, masih belum sedar akan kebencian rakyat itu terhadap mereka. Mungkinkah antara penyamun itu juga menyampah dengan mereka berdua dan akan mendedahkan segalanya kepada pihak berkuasa pada hari perhimpunan rakyat Pasir Tambun pada 19 hari bulan nanti. Tetapi entahkan jadi, sebab sudah dirasuah oleh keduanya.

Semoga rakyat Pasir Tambun terselamat daripada hipokrit Anuar Baba dan Wak itu. Semoga ada antara penyamun yang sanggup mengorbankan diri menjadi penyelamat rakyat. Piji Baba pula sudah malas mahu melayan, sebab apa yang dia temberang dahulu, dipercayai sebahagian orang sahaja, lebih baik dia cari formula untuk tambah harta. Manakala Aziah, tetap sibuk di dapur membuat bengkang ubi sambil mengipas-ngipas bara dengan kipasnya yang berbunga-bunga itu.

*Cerita ini lebih sedap lagi dibaca jika ada kesan bunyi, tetapi disebabkan ini ialah tulisan, jadi tiada kesan bunyi boleh dimasukkan. Cuma anda dinasihatkan supaya memejamkan mata dan memasukkan sendiri lagu ‘Hoi hoi ya hoi’ versi original dari cerita Ali Baba Bujang Lapok arahan Tan Sri P. Ramlee di permulaan cerita, pertengahan dan perenggan akhir cerita. Semoga bacaan ini akan menjadi lebih seronok dengan adanya kesan bunyi yang anda buat sendiri itu.

MOHD NASIR ABDULLAH 3 Disember 2022 – HARAKAHDAILY 3/12/2022

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Hiburan: Konsert percuma Wings di PJ.. & Nik Abduh

Wings akan tampil berbeza menerusi Konsert Wings Ceritera Rakyat secara percuma, Sabtu ini.

1. Halaman Hiburan: Konsert percuma Wings di PJ Folklore 2022

KUALA LUMPUR: Sekembali mengerjakan umrah, kumpulan rock ikonik, Wings akan muncul dalam Konsert Wings Ceritera Rakyat di Dataran Petaling Jaya, Sabtu ini, jam 9 malam.

Konsert Wings Ceritera Rakyat secara percuma diadakan sempena Festival Folklore Antarabangsa 2022 (PJ Folklore 2022) yang berlangsung selama enam hari sejak 28 November lalu.

Jika diikutkan, Konsert Naga Kramat di Zepp Kuala Lumpur pada 22 Oktober lalu adalah penutup tirai persembahan kumpulan dianggotai oleh Datuk Awie selaku vokalis, Edrie (gitar), Black (dram), Syam (gitar) dan Edrie Hashim (gitar) itu.

Namun, Wings akur tidak menghampakan permintaan penganjur, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) biarpun baru sahaja tiba dari Tanah Suci Makkah.

Awie berkata, Wings teruja kerana MBPJ menganjurkan festival berbentuk kebudayaan kepada masyarakat.

"Wings tidak sabar menghiburkan peminat secara percuma pada konsert itu nanti.

"Jadi, kepada peminat ingin menyaksikan persembahan Wings, jangan lupa untuk datang ke Dataran Petaling Jaya, Sabtu ini, jam 9 malam," katanya.

MBPJ buat kali ketujuh bakal menganjurkan PJ Folklore 2022.

PJ Folklore 2022 mengetengahkan konsep kepelbagaian, keunikan, keharmonian, kesenian rakyat, budaya komuniti tempatan dan antarabangsa, perkongsian ilmu dan ketamadunan negara serta memupuk kasih sayang dan cintakan budaya negara lain.

Festival itu turut membabitkan penyertaan kebudayaan dan pameran dari beberapa negara yang membawakan pelbagai acara percuma seperti PJ Fight Night, Pocket Show, Asian Food Festival, wayang kulit, persembahan kebudayaan rakyat dan dikir barat oleh pelawak dan pengacara, Issey Fazlisham.

Antara negara yang turut serta termasuklah Indonesia, Korea Selatan, Filipina, Thailand, Mexico, Sri Lanka, Jepun dan Uzbekistan.

Penyertaan dalam negara pula menyaksikan wakil 10 negeri di Malaysia iaitu Selangor, Kuala Lumpur, Sabah, Sarawak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Johor.

Datuk Bandar Petaling Jaya, Mohammad Azhan Md Amir berkata, penganjuran PJ Folklore 2022 bertujuan mempromosikan Petaling Jaya sebagai kota seni dan destinasi pelancongan antarabangsa.

"PJ Folklore 2022 adalah program yang dirangka oleh MBPJ untuk menghidupkan semula pusat bandar di Seksyen 52, selain usaha membangunkan Bandar Raya Petaling Jaya sebagai 'city with soul'.

"Ia juga memfokuskan usaha mewujudkan ruang interaksi sosial dalam kalangan penghuni bandar," katanya.

Sehubungan itu, katanya, PJ Folklore 2022 yang menyasarkan penyertaan 30,000 pengunjung dalam usaha sama antara MBPJ dengan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia, International Council of Organizations of Folklore Festival and Folk Arts dan Tourism Selangor.

"Selain itu, penganjuran PJ Folklores 2022 juga antara agenda menjadikan Petaling Jaya sebagai bandar raya mampan," jelasnya.


2. Agama dalam politik adalah wajib 

TIDAK ada kekotoran dan kezaliman yang berlaku lebih besar daripada angkara dunia politik dan ahlinya. Politiklah sebenarnya yang paling menyuburkan kesyirikan dan kemaksiatan kepada Allah.

Kehadiran agama dalam politik adalah untuk menghalang dan menghapuskannya.

Jika diterima dan dibenarkan tohmahan bahawa kehadiran agama dalam politik adalah sebagai tunggangan dan alat yang dipergunakan oleh ahli politik untuk kepentingan diri dan parti politik mereka, maka selama-lamanya agama akan terpinggir dalam politik dan kehidupan. 

Bunyinya manis demi menjaga kesucian agama. Hakikatnya ia adalah racun yang dibawa oleh fahaman sekular Barat demi membunuh politik Islam dan jihad menegakkan nilai dan hukum agama.

Jika racun itu ditelan, agama akan terus terkurung dalam masjid dan berpencak di mimbar khutbah memberikan peringatan buat ahli masjid sahaja. Agama hanya akan menjadi peta perjalanan dari rumah ke masjid dan seterusnya ke lubang kubur.

Hakikatnya, agama adalah lebih luas daripada itu. Bahkan ia adalah kemuliaan dan keagungan tertinggi dalam kehidupan manusia. Islam itu tinggi dan tidak boleh dibenarkan apa pun yang lebih tinggi daripadanya.

Agama hadir dalam politik demi kemaslahatan dan kemanfaatan buat manusia di dunia dan akhirat. Agama menjaga hak dan kepentingan awam dan ramai tanpa mengabaikan hak individu. Ia menolak kepentingan diri dan puak-puak tertentu yang menguasai politik negara sehingga menzalimi puak yang lain.

Agama hadir dalam politik untuk menghukum ahli-ahli politik yang curang, mengkhianati amanah, memungkiri janji dan berakhlak buruk. Kerana itulah ahli politik amat takut terhadap kehadiran agama yang lebih awal menghukum tingkah laku buruk mereka sebelum dihukum kemudiannya oleh rakyat.

Agama juga hadir dalam politik untuk memelihara dan memuliakan ahli politik yang bersih, adil dan berakhlak mulia. Ia datang bagi memadamkan fitnah dan kepalsuan.

Justeru gembiralah dengan kehadiran politik Islam dalam negara. Lihatlah bagaimana indahnya pesan daripada al Rasul S.A.W yang menghukum umatnya yang berakhlak buruk dalam melaksanakan tanggung jawab kehidupan:

Sabda Baginda S.A.W:

لا إيمان لمن لا أمانة له، ولا دين لمن لا عهد له

“Tiada iman bagi orang yang tiada sifat amanah dan tiada agama bagi orang yang tiada berpegang pada janji.”

 (Hadis Sahih Riwayat Ahmad)

USTAZ NIK MOHAMAD ABDUH NIK ABDUL AZIZ – HARAKAHDAILY 29/11/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Hiburan: Konsert percuma Wings di PJ Folklore 2022.. & Nik Abduh

Menurut Nik Abduh anak Tok Guru Nik Aiz, bekas MB Kelantan, Agama juga hadir dalam politik untuk memelihara dan memuliakan ahli politik yang bersih, adil dan berakhlak mulia. Ia datang bagi memadamkan fitnah dan kepalsuan.

Bagitu juga perlunya kehadiran Agama dalam dunia hiburan di kalangan artis, bagi 'memelihara dan memuliakan' mereka, ke arah 'bersih, adil dan berakhlak mulia. Ia datang bagi memadamkan fitnah dan kepalsuan.

Oleh itu bergembiralah dengan kehadiran politik Islam dalam negara seperti yang ditunjukkan dalam PRU 15 lalu. Semoga berlanjutan ke PRU15 DUN-DUN pula.

Insya Allah!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2012

Politik panas, teruskan munajat. PN X derhaka..

 


1. Suasana politik masih panas, teruskan munajat

KUALA LUMPUR: “Dengan suasana politik yang masih panas, saya berpesan kepada semua juga teruskan bermunajat untuk negara dan negeri tercinta,” kata Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Dr Alias Razak.

Menerusi hantaran di Facebook, beliau menyatakan demikian pada majlis ramah mesra bersama jentera parti dalam jamuan santai sempena Majlis Kesyukuran Kemenangan P.035 Kuala Nerus anjuran UDM Batu Enam malam tadi.

Sehubungan itu, beliau mengucapkan berbanyak terima kasih kepada pengarah dan saf kepimpinan UDM yang telah bekerja keras demi mempertahankan kerusi itu atas tiket PAS.

“Nasihat saya, jangan leka dan pastikan kita terus bekerja untuk rakyat dengan menjaga kebajikannya.

“Semoga segala gerak kerja yang dibuat dikira amal soleh di sisi-Nya, insya-Allah,” katanya yang juga Exco Kerajaan Terengganu.

Pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang diadakan 19 November lalu, beliau berjaya mempertahankan kerusi Parlimen Kuala Nerus yang dimenangi calon PAS pada PRU lalu dengan majoriti 29,765 undi.

Beliau memperolehi 56,697 undi, meninggalkan pesaing daripada BN, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali (26,932 undi), Datuk Seri Suhaimi Hashim (PH – 3,708) dan Azaha Wahid (Pejuang – 291). – HARAKAHDAILY 3/12/2022


2. PN tidak derhaka, sebaliknya usahakan kestabilan 

ROMPIN: Tidak timbul PERIKATAN NASIONAL (PN) menderhaka titah Yang di-Pertuan Agong kerana sedia dimaklumi bahawa baginda tidak campur tangan dalam urusan parti-parti politik, demikian kata Timbalan Presiden PAS, Dato’ Sri Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man.

Menyangkal tuduhan PN menentang baginda kerana tidak menurut titah untuk bersama kerajaan, beliau menjelaskan, tindakan PN itu adalah berdasarkan kepada keputusan dan dasar telah sedia dimiliki yang harus dipegang oleh parti-parti di dalamnya.

“Cuma kita akur bahawa baginda merupakan payung bagi negara kita. Mana-mana parti yang tak boleh terbentuk kerajaan terpaksa diadakan perundingan,” ujarnya dalam Sembang Santai sempena PRK N.42 Tioman di Bandar Baru Rompin, di sini semalam.

Menurutnya, walaupun gelombang sokongan rakyat lebih besar kepada PN, tetapi ketiadaan majoriti dominan mana-mana gabungan telah membawa kepada cadangan perbincangan oleh baginda, namun ‘keajaiban’ berlaku setelah itu menerusi gabungan PH-BN.

“Maka perundingan terbuka kepada parti-parti dan kita menyaksikan bagaimana perkara yang pelik. Ini antara 10 ajaib di dunia ini ya. Parti politik yang duk serang Umno sebagai musuh utama dia, perompak, penyamun, apa semuanya, akhirnya ‘join’ penyamun.

“Ini satu keputusan yang kita tak jangka bagaimana orang yang satu masa menyerang habis-habisan dalam kempennya, ‘No Anwar, No DAP’ bersumpah lagi wallahi, wabillahi, watallahi, sumpah macam-macam tiba-tiba apa yang berlaku mereka bentuk bersama kerajaan,” ujarnya.

Maklum beliau, PAS dan PN telah mengusahakan perundingan bagi membentuk kerajaan dengan pihak-pihak berkenaan di peringkat Persekutuan dan negeri-negeri dalam rangka muafakat ummah, tetapi Umno-BN akhirnya lebih memilih untuk bersama PH.

“Saya tengok bahkan dalam perbincangan saya pun, sebenarnya terus terang saya sebut, bahawa kalau Tuanku sendiri pun berkehendak untuk melihat politik stabil, ekonomi berjalan baik dan sebagainya. 

“Jadi kalau kita nak capai kestabilan, kita lihat ialah muafakat yang ada ni ialah satu jalan. Sebab kita telah buktikan kita berada dalam Kerajaan Persekutuan zaman Tan Sri Muhyiddin (Yassin), zaman Datuk Sri Ismail Sabri (Yaakob), kita akui bahawa berjalan okey.

“Kerajaan pentadbiran berjalan baik walaupun berbeza parti-parti politik duk dalam kementerian, dalam masing-masing, tapi kita bekerja dalam konteks kepentingan negara. Dan ini dapat kita buktikan selama hampir 30 bulan kita menerajui kerajaan bersama,” terangnya. – HARAKAHDAILY 2/12/2022

Komen Weblog Ibnu HasyimPolitik panas, teruskan munajat. PN X derhaka..

Al-hamdulillah. Tapi ada perkara pelik berlaku. Parti politik yang duk serang Umno sebagai musuh utama dia, perompak, penyamun, apa semuanya, akhirnya ‘join’ penyamun.

"Ini satu keputusan yang kita tak jangka bagaimana orang yang satu masa menyerang habis-habisan dalam kempennya, ‘No Anwar, No DAP’ bersumpah lagi wallahi, wabillahi, watallahi, sumpah macam-macam tiba-tiba apa yang berlaku mereka bentuk bersama kerajaan,” ujar Dato’ Sri Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man.

Sekian.

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Dividen Tabung Haji 2.75 hingga 3.10% tahun ini -Prof Madya Ahmed Razman..

 

Jangkaan itu berdasarkan penilaian ke atas prestasi TH bagi separuh pertama tahun ini, yang menyaksikan kos operasi dan pentadbirannya meningkat sebanyak 3.6 peratus. - Foto fail/Astro AWANI

1. Ahli ekonomi unjur dividen TH 2.75 hingga 3.10 peratus tahun ini


KUALA LUMPUR: Pakar ekonomi menjangkakan Lembaga Tabung Haji (TH) mengisytiharkan dividen dalam lingkungan 2.75 peratus hingga 3.10 peratus tahun ini disebabkan persekitaran ekonomi domestik dan antarabangsa yang buruk selain TH juga perlu terus melaksanakan strategi pemulihannya.
Ahli Akademik di Putra Business School (PBS), Prof Madya Ahmed Razman Abdul Latiff berkata ketika tempoh sukar dengan keadaan pasaran tidak menentu ini, TH telah mula melaksanakan strategi yang ditetapkan untuk masa depan sebagai satu tindak balas terhadap cabaran luaran dan dalaman.
"Kadar dividen diunjurkan sama, jika tidak lebih rendah, berbanding tahun lepas. Ia hampir pasti tidak akan lebih tinggi kerana pasaran masih menjalani pemulihan, perlu ingat bahawa TH sedang menghadapi cabaran untuk mengekalkan keuntungan, mengisytiharkan dividen yang baik, dan, yang paling penting mengenai kos haji, yang kini meningkat secara mendadak," katanya kepada Bernama.
Beliau berkata jangkaan itu berdasarkan penilaian ke atas prestasi TH bagi separuh pertama tahun ini, yang menyaksikan kos operasi dan pentadbirannya meningkat sebanyak 3.6 peratus, yang setanding dengan kadar inflasi semasa.
Mengenai Pelan Transformasi Strategik HIJRAH24 TH, yang bertujuan supaya TH bersifat kalis masa depan dan memastikan kerelevanannya, Ahmed Razman berkata pelan itu dirangka tepat pada masanya kerana TH perlu memastikan ia terus memperoleh keuntungan, mempunyai aset yang melebihi liabiliti dan memiliki sumber yang mencukupi untuk menampung kenaikan kos haji.
"Mungkin mekanisme semasa tidak lagi mampan untuk jangka masa panjang dan saya yakin TH mesti meneliti bantuan bersasar untuk haji, mungkin untuk kalangan B40 dan bukannya bantuan secara menyeluruh," katanya.
Mengenai rancangan TH untuk menghalusi Akta Tabung Haji 1995, beliau yakin sebarang nilai tambah yang boleh memberi manfaat kepada pendeposit akan disambut baik.
Seorang lagi ahli ekonomi dari Universiti Tun Abdul Razak, Prof Barjoyai Bardai menawarkan pandangan yang lebih konservatif dengan menekankan bahawa dividen itu akan menjejaki pergerakan kadar faedah semasa, yang berada pada 2.75 peratus.
"Perlu ingat bahawa TH belum pulih sepenuhnya daripada masalahnya dan masih dalam pelan pemulihan, selain itu mereka perlu menyelesaikan isu tertunggak sebelum benar-benar dapat menunjukkan prestasi yang sebenar," katanya kepada Bernama.
Pada Rabu, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Seri Amrin Awaluddin berkata TH kini menumpukan pelan pemulihan untuk kumpulannya dan akan mula meneliti anak-anak syarikatnya yang termasuk TH Properties, TH Plantation, Bank Islam Malaysia Bhd dan Syarikat Takaful Malaysia.
Barjoyai berkata aset TH terutamanya aset pendapatan tetap, pulangannya ditentukan oleh kadar faedah pasaran dan modal pendapatan yang besar tidak boleh diharapkan daripada portfolio ini.
Sehingga 30 Sept, 2022 kedudukan aset TH meliputi pendapatan tetap sebanyak 60.1 peratus atau RM52.79 bilion, hartanah (8.7 peratus atau RM7.63 bilion), ekuiti domestik berjumlah 16.5 peratus (RM14.51 bilion), ekuiti asing sebanyak 5.1 peratus (RM4.49 bilion), ekuiti persendirian pada 1.1 peratus (RM974 juta) dan pasaran wang pula sebanyak 8.5 peratus (RM7.44 bilion).
"Bagi mereka mencatatkan kadar dividen di antara lima dengan enam peratus, ia akan mengambil masa tiga hingga empat tahun selepas pelan pemulihan selesai dilaksanakan," katanya.
-- BERNAMA

2. TH kekal komited tingkatkan perkhidmatan haji - Idris.  Bernama Oktober 19, 2022 19:48 MYT
Datuk Idris Ahmad berkata walaupun operasi haji pada musim 1443 Hijrah adalah berbeza dari tahun sebelumnya, TH tetap berjaya mengurus perjalanan haji kesemua jemaah dengan baik. - Gambar fail/BERNAMA
KUALA LUMPUR: Lembaga Tabung Haji (TH) perlu diberi pujian kerana kekal komited dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada semua jemaah Malaysia pada setiap musim Haji.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata walaupun operasi haji pada musim 1443 Hijrah adalah berbeza dari tahun sebelumnya, TH tetap berjaya mengurus perjalanan haji kesemua jemaah dengan baik.
"Alhamdulillah, pada tahun ini saya sempat meninjau persediaan haji TH di Kompleks Haji Sepang dan kemudiannya melihat sendiri bagaimana para petugas TH mengurus dan menyantuni para jemaah haji yang pelbagai kerenah ketika di tanah suci, terutama ketika Masya'ir.
"Saya kagum dengan komitmen dan kerja keras ditunjukkan, justeru syabas dan terima kasih saya ucapkan kepada semua petugas yang telah menabur khidmat bakti sepanjang operasi haji 1443H/2022M sama ada di tanah air atau di tanah suci," katanya semasa berucap pada Majlis Kesyukuran Tamat Operasi Haji dan Penghargaan Kepada Sahabat Korporat TH Musim Haji 1443H di Menara TH di sini hari ini.
Menurut Idris, kejayaan operasi haji Musim 1443H juga adalah hasil daripada kerjasama padu dan sokongan penuh diberikan oleh pelbagai pihak terutamanya agensi kerajaan dan swasta.
Katanya, TH telah menerima sumbangan bernilai RM1.8 juta daripada 12 organisasi melalui Program Sahabat Korporat TH yang turut membantu melancarkan urusan ibadah jemaah haji Malaysia.
Sumbangan tersebut adalah dalam bentuk wang tunai dan barangan keperluan asas jemaah haji seperti beg beroda, beg sandang, tikar jemaah, tikar sejadah, bahan bacaan seperti buku doa, peralatan kesihatan dan kelengkapan harian.
"Sumbangan ini bukan sahaja memberikan pulangan (ROI) berbentuk pendedahan jenama kepada syarikat terlibat, tetapi yang lebih utama ialah pulangan jauh lebih baik di akhirat nanti, insya-Allah.
"Bagi pihak kerajaan, terima kasih dan syabas saya ucapkan kepada semua Sahabat Korporat dan saya berharap keprihatinan ini akan menjadi contoh dan menyeru agar lebih banyak badan korporat lain untuk turut serta pada masa akan datang," katanya.
Idris berkata pihaknya juga akan sentiasa memantau dan bekerjasama dengan TH untuk sentiasa berusaha memberikan perkhidmatan yang terbaik dengan kos yang berpatutan bagi para jemaah haji Malaysia.
Beliau berkata TH akan meneruskan Bantuan Kewangan Haji secara bersasar bagi memastikan ia dimanfaatkan sepenuhnya oleh golongan paling memerlukan walaupun kos haji Muasassah dijangka terus meningkat sekitar RM31,000 seorang pada tahun hadapan, berbanding RM28,632 tahun ini.
-- BERNAMA
Komen Weblog IbnuHasyimDividen Tabung Haji 2.75 hingga 3.10 % tahun ini -Prof Madya Ahmed Razman..
Al-hamdulillah.

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Ahmad Zahid, Fadillah dipilih sebagai TPM

 

KUALA LUMPUR : Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dipilih sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam Kabinet baharu Kerajaan Perpaduan yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebentar tadi.

Dalam sidang media hari ini, Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) turut menamakan Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Fadillah Yusof sebagai Timbalan Perdana Menteri II.

Beliau mengumumkan demikian pada sidang media pengumuman barisan Kabinetnya yang disiarkan secara langsung sebentar tadi.

Anwar pada sidang media pertamanya selepas mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri ke-10 memaklumkan akan melantik dua Timbalan Perdana Menteri, masing-masing bagi mewakili BN dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

....

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails