Saturday, February 04, 2017

3 Dokumen Arkib Britain Bukti Batu Puteh Hak Malaysia -Mohamed Apandi Ali

3 Dokumen Arkib Britain Bukti Batu Puteh Hak Malaysia

AMSTERDAM – Ketika ramai sejarawan antarabangsa terkejut tindakan dramatik Peguam Negara Malaysia menuntut semula Pulau Batu Puteh daripada Singapura, ia ada cerita unik di sebaliknya.

Perkara itu didedahkan laman sesawang Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), The Hague di sini setelah Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada Jumaat mengesahkan pihaknya memfailkan permohonan semakan semula kes tersebut.
Rupa-rupanya terdapat lagi tiga dokumen lama berusia lebih 50 tahun yang ditemui di pejabat Arkib Negara Britain di London yang mengesahkan kedaulatan pulau kecil tersebut bukan pun di bawah wilayah pentadbiran Singapura.
Penemuan bukti dokumen rasmi secara tidak dijangka itu kini digunakan pihak Pejabat Peguam Negara Malaysia sebagai fakta baharu untuk mengemukakan permohonan bagi semakan keputusan ICJ ditetapkan pada 2008 lalu.
Menurut laman ICJ itu lagi, pegawai Malaysia mendapati dokumen-dokumen yang ditemui di arkib nasional tersebut sebenarnya merupakan naskhah surat dalaman pihak berkuasa kolonial Singapura bertarikh pada 1958.
Ia merujuk kepada satu laporan insiden yang difailkan secara rasmi oleh seorang pegawai tentera laut diraja Britain pada tahun berkenaan dan beberapa lagi catatan dalam peta lama operasi pihak tentera laut dari tahun 1960-an.
Hasil dokumen itu, ia mengukuhkan fakta baharu bahawa “para pegawai peringkat tertinggi kolonial Britain dan pentadbiran Singapura maklum Pulau Batu Puteh tidak membentuk sebahagian wilayah hak kedaulatan Singapura.”
Malaysia Tuntut Semak Semula Keputusan Batu Puteh
PEGUAM NEGARA, TAN SRI MOHAMED APANDI ALI
Bahkan Mohamed Apandi dalam kenyataan semalam menjelaskan bahawa “mahkamah (ICJ) mungkin membuat keputusan yang berbeza jika ia mengetahui tentang bukti baharu itu” dalam permohonan difailkan pada Khamis.

Dalam pada itu, ICJ menerusi laman tersebut menambah, dokumen berkenaan hanya ditemui semasa menyemak segala fail lama zaman pentadbiran kolonial selepas ia mula dibuka kepada orang ramai oleh Arkib Negara Britain.
Pihak arkib tersebut hanya membuka semua fail berkenaan setelah keputusan panel ICJ dimuktamadkan secara rasmi pada 2008 dan bukan kerana dokumen-dokumen itu diabaikan akibat kecuaian oleh mana-mana pihak.
Kementerian Hal Ehwal Luar Singapura semalam menyatakan republik itu sedang mengkaji permohonan Malaysia dengan teliti dan sudah membentuk sebuah pasukan guaman untuk memberikan respons kepada permohonan itu.
Stesen penyiaran Channel NewsAsia melaporkan, pasukan perundangan Singapura termasuk Peguam Negara Lucien Wong selain Profesor S. Jayakumar, Profesor Tommy Koh dan mantan Hakim Besar Chan Sek Keong.
Pada 23 Mei 2008, ICJ memutuskan bahawa Singapura memiliki hak kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh (Pedra Branca) manakala Batuan Tengah (Middle Rocks) dan Tubir Selatan (South Ledge) merupakan milik sah Malaysia.
Pulau Batu Puteh yang seluas dua padang bola sepak itu terletak 7.7 batu nautika di luar pantai Tanjung Penyusuh, Kota Tinggi, Johor dan 25.5 batu nautika dari Tampines, titik timur Singapura. – Agensi.

PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Perogol Boleh Saman Mangsa, Undang-undang Baru AS.


Imej yang berkaitan

NEW YORK: Satu undang-undang kontroversi diluluskan di sebuah negeri di Amerika Syarikat yang membenarkan perogol untuk mengemukakan saman terhadap mangsanya.

Undang-undang baharu tersebut yang dikuatkuasakan di Arkansas membolehkan perogol menyaman mangsa yang cuba menggugurkan kandungan.

Berdasarkan peraturan itu yang akan bermula pertengahan tahun ini, keluarga perogol boleh mengekang mangsa menggugurkan kandungan dengan mengemukakan saman.

Dan yang lebih membimbangkan, undang-undang ini juga membolehkan suami menyaman isteri yang mahu melakukan perkara sama terhadap kandungan mereka.

Wakil Arkansas, Andy Mayberry yang menandatangani Akta Arkansas 45, berkata, walaupun perogol boleh menghalang mangsa menggugurkan bayi tetapi mereka tidak boleh menuntut ganti rugi atas kes rogol tersebut.

Mengikut akta tersebut, wanita yang didapati menggugurkan kandungan yang berusia lebih 14 minggu, boleh dikenakan denda sebanyak AS$10,000 (RM44,000) atau penjara enam tahun.

Undang-undang itu ternyata mendapat bantahan banyak pihak terutamanya golongan wanita yang menyifatkan hak mereka dinafikan.

Akan menggelupurkah talibarut-talibarut undang AS untuk melaksanakannya di negara ini tanpa mengkaji menurut Islam?  (IH)


PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Ini, 'Solekan Ganas' Pada Paha..

Bukan Muka Tapi Peha Jadi Tempat Solek
Gambar begini disolek pada paha. Ganas..


Macam-macam cara ‘kreativiti’ wanita kini apabila tular menerusi laman Instagram mengenai gaya unik solekan muka tetapi di bahagian paha menjadi ikutan ramai. Gambar seperti di atas adalah 'solekan ganas'?

Dengan menggunakan hashtag yang trending termasuklah #thighmakeupdan #thighface, netizen dapat melihat pelbagai jenis solekan muka tetapi ia sebenarnya berada di bahagian paha.
Dengar sahaja agak pelik inikan pula melihat bahagian paha disolek membentuk muka manusia. Perkara ini mula menjadi ikutan remaja pada akhir tahun lalu apabila seorang wanita telah menyolek bahagian peha berbentuk muka dan menjadi ikutan.
Bukan Muka Tapi Peha Jadi Tempat Solek
Bukan Muka, Tapi Paha Pulak Jadi Tempat Solek
Wanita tersebut hanya melukis bentuk bibir, kelopak mata dan kening pada bahagian atas paha. Walaupun begitu ramai yang memuji kehebatan remaja yang melukis muka di bahagian paha ini kerana dilihat seperti wajah seseorang terletak pada paha.
Bukan sekadar solekan tetapi ada juga yang melatakkan bulu mata di paha bagi menampakkan ia lebih realistik. Ada juga yang menganggap cara tersebut sebagai latihan kepada remaja sebelum membuat solekan pada wajah.
Kononnya apabila sudah mahir melukis di peha sudah tentu dengan mudah menyolek wajah mereka pula. Sebelum ini, remaja perempuan gemar membuat solekan dengan ‘dick liner’ iaitu membuat eyeliner yang dilukis menyerupai bentuk kemaluan lelaki. 
Ini semua adalah antara cara fikir salah yang tidak Islamik dan ditegah oleh agama Islam. (IH)
Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-87: Cara Fikir Salah Artis
E-Buku IH-87: Cara Fikir Salah Artis

PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.Fitnah? PAS Cabar Guan Eng, Saman!

img_9674-1.jpg

Sebelum ini Pisau ada siarkan rakaman video penafian tokong DAP mengenai pembabitan beliau dalam tidak menyambung kontrak mufti Pulau Pinang,malah tokong DAP juga menafikan keputusan majlis fatwa dibawa ke Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Tokong DAP bukan saja menafikan malah terus menyerang PAS dengan dakwaan beliau difitnah,malah beliau juga menasihati PAS agar jangan kuat fitnah malah mengingatkan betapa besarnya dosa fitnah.

Dengan reaksi kononnya yang amat terkejut ,Tokong DAP  mendakwa beliau adalah mangsa fitnah seperti mana berlakunya kes beliau dengan Nasharudin Tantawi. Nah.. sekarang Afnan Hamimi mendakwa proses pemfatwaan adalah benar dan bukan fitnah..

Seperti yang kita semua kenal.. tokong DAP cukup mahir berlakon … adakah rakaman video ini adalah salah satu aksi kungfu dan taichi tahap tertinggi yang semua orang boleh terbeli? Atau adakah PAS memang fitnah tokong DAP?

KENYATAAN CAMPUR TANGAN POLITIK TERHADAP PROSES PEMFATWAAN ADALAH BENAR, BUKANNYA FITNAH.

1. Sebagai seorang bekas Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang (sehingga Disember 2015), saya menegaskan bahawa kenyataan wujudnya campur tangan politik terhadap proses pemfatwaan adalah benar dan bukan fitnah yang direka.

2. Hal campur tangan politik ini sebenarnya pernah dibincangkan di dalam salah satu Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang pada tahun 2015. Salah seorang ahli mesyuarat yang hadir ketika itu ialah Sohibul Fadhilah Us Hj Soid Mohd Amin (difahamkan sekarang beliau merupakan salah seorang AJK Parti Amanah Negara negeri P.Pinang). Selain beliau, ahli mesyuarat yang lain turut hadir mengikuti perbincangan tersebut.

3. Ketika PAS bersama dalam Pakatan Rakyat P.Pinang, isu ini juga pernah dibincangkan di dalam Mesyuarat Badan Perhubungan PAS Negeri P.Pinang ketika Tuan Hj Mohd Sabu menjadi Pesuruhjaya PAS P.Pinang. Mesyuarat itu dipengerusikan sendiri oleh Tuan Hj Mohd Sabu yang juga merupakan Timbalan Presiden PAS ketika itu. Mesyuarat bersetuju supaya Tuan Hj Mohd Sabu sendiri mewakili PAS bagi menyuarakan bantahan melalui saluran dalaman Pakatan Rakyat.

4. Perlu diingatkan semua pihak, dalam apa jua keadaan, kepentingan Islam hendaklah mengatasi kepentingan politik. Berasaskan prinsip inilah PAS P.Pinang mengambil tindakan membangkitkan isu campur tangan politik terhadap proses pemfatwaan, untuk meletakkan institusi mulia seperti Jawatankuasa Fatwa Negeri pada tempat yang sepatutnya dan bebas daripada sebarang campur tangan politik mana-mana pihak.

5. Oleh itu, perlu difahami bahawa isu ini dibangkitkan bukan bertujuan untuk memusuhi pihak berkuasa agama, atau pihak pentadbir Kerajaan Negeri, bahkan jauh sama sekali untuk bertentangan dengan pihak Mufti Negeri P.Pinang atau para alim ulama di dalam Jawatankuasa Fatwa Negeri P.Pinang sekarang.

6. Namun, jika pihak Exco Agama Kerajaan Negeri P.Pinang tetap berkeras mendakwa bahawa kenyataan ini adalah satu fitnah, beliau sepatutnya berani mengambil tindakan undang-undang terhadap PAS P.Pinang.

Sekian, terima kasih.

AFNAN HAMIMI DATO’ TAIB AZAMUDDEN
Ketua Pemuda PAS Negeri P.Pinang
2 Februari 2017

Jika benar tokong DAP difitnah.. adalah lebih baik beliau saman puak PAS kerana telah melakukan dosa besar dan menjatuhkan maruah beliau sebagai pembela dan hero umat Islam pakatan harapan di Pulau Pinang..

Kegilaan Hukum Di M'sia. Rasuah JutaRM Penjara 1 Tahun. Curi 6 Tin Sardin 2 Tahun.

Image may contain: 1 person, standing and text

Bila lagi  nak tukar kepada Sistem Perundangan Islam?

PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Zalimkah Hukum Sebat Ini? Bandingkan Dengan Yang Tidak Islamik..


Banda Aceh: Hukuman sebab terhadap seorang wanita berusia 21 tahun di sini, Rabu lalu, terpaksa dihentikan pada sebatan ke-15 selepas dia tidak dapat menahan kesakitan jika hukuman itu diteruskan.
Seramai tiga orang iaitu dua lelaki, Safruddin, 32, dan Humaidi, 19, dan serta wanita berusia 21 tahun itu dikenali sebagai Linda, menjalani hukuman sebat di halaman Masjid Al Muchsinin Gampong Jawa, Kecamatan Kutaraja, Banda Aceh.
Sepatutnya pasangan Safruddin iaitu Epi Susanti, 28, juga disebat namun hukumannya diganti dengan penjara setahun enam bulan kerana sedang hamil dua bulan.
Seorang pesalah lelaki menjalani hukuman sebat.
Safruddin menjadi pesalah pertama disebat 27 kali yang berjalan lancar dan selepas itu, Humaidi (pasangan Linda) pula disebat 26 kali, juga berjalan lancar.
Selepas itu tiba giliran Linda Darmawati dan selepas disahkan pasukan perubatan dia sihat, hukuman sebatan 26 kali terhadapnya dimulakan.
Menurut laporan Detik.com, wanita itu rebah pada sebatan keempat dan pasukan perubatan memeriksa keadaannya sebelum hukuman diteruskan tiga minit kemudian. Wanita itu mengerang kesakitan sepanjang hukuman sehingga sebatan ke-15, dia rebah sekali lagi, memaksa doktor mengarahkan hukuman dihentikan.
Setiausaha Satuan Polisi Pamong Praja dan Wilayatul Hisbah (Satpol PP dan WH) Kota Banda Aceh, Yusnardi, berkata pihaknya akan bermesyuarat dengan pihak kejaksaan bagi memutuskan sama ada baki hukuman terhadap Linda akan dilaksanakan kemudian atau dihapuskan.
Menurutnya, dua pasangan itu ditahan berasingan di Banda Aceh beberapa bulan lalu dan Mahkamah Syariah Kota Banda Aceh memutuskan tiga dihukum sebat dan seorang dihukum penjara.
"Seorang (Epi Susanti) dihukum penjara kerana hamil, tidak dihukum sebat kerana dikhuatiri membahayakan kandungannya. Hukumannya diganti dengan penjara setahun enam bulan,” katanya.
Menurutnya, 89 pesalah syariat Islam yang diputuskan bersalah oleh Mahkamah Syariah dihukum sebat sepanjang 2016 dengan yang pesalah berkaitan judi paling ramai iaitu 60 orang.
Beliau berkata, pesalah khalwat yang dihukum ialah 22 orang, pesalah berkaitan minuman keras hanya tujuh orang. Agensi.

Hukuman sebat yang tidak Islamik.
Hasil carian imej untuk hukuman sebat di penjara malaysia
Hasil carian imej untuk hukuman sebat di penjara malaysia
Imej yang berkaitan

Lihat: E-Buku IH-61: P.Kebajikan B/Aceh M'sia

E-Buku IH-61: P.Kebajikan B/Aceh M'sia

PERHATIAN:

Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.


Nak Kahwin Gadis Turki, Begini..


Ini syaratnya kahwin gadis Turki...
Majlis perkahwinan di Turki cukup ringkas dan mudah.

SIAPA kata jejaka Melayu tidak mampu menambat hati gadis asing? Sifat lelaki Melayu yang cukup dikenali sebagai penyayang, merendah diri dan menghormati golongan wanita membuatkan naluri wanita luar negara mudah terpikat dengan kehadiran mereka. 

Ini terbukti bagi Said Imaddudeen, 29, pernah datang ke Turki untuk kali pertamanya pada 2008 sebagai pelancong dan kemudiannya pada 2011 bertujuan untuk belajar bahasa Turki di Istanbul.

Dan akhirnya pada November 2012, beliau mengambil keputusan untuk menetap di Turki dan kini Said melanjutkan pengajian Master di Universiti Istanbul.

Pertuturan sopan dan cara menyantuni warga Turki membuatkan ada hati gadis bumi Uthmaniyyah itu sudah terpikat dengan anak jati Kuala Lumpur ini.

Hati Ayse Karateke, 21, gadis tinggi lampai dan berhidung mancung dari Istanbul, mula terpaut dengan keikhlasan cinta Said.

Detik pertemuan

Pertemuan Said dan Ayse bermula sewaktu mereka menyertai program Hamza Tzortis di Universiti Bogazici. Perkenalan awal ini membawa kepada jambatan persahabatan yang lebih erat sehingga mencetuskan bibit-bibit cinta.

Namun ujar Said, perancangan untuk mengakhiri zaman bercinta ke gerbang perkahwinan turut disulami dengan cabaran mungkin kerana penangan cinta antara dua benua.

"Impian kami untuk membina masjid bukan mudah dek perbezaan budaya, geografi dan macam-macam lagi. Namun kami percaya, jodoh pertemuan adalah kuasa ALLAH SWT apa yang penting ikhtiar dan usaha untuk menyempurnakan sunnah Rasulullah.

"Antara cabarannya, Keluarga Ayse meletakkan syarat supaya saya kena ada rumah dahulu dan perlu menetap di Turki...saya setuju untuk memenuhi hajat mereka," katanya.

Bagaimanapun, kesemua cabaran untuk dihadapi dengan tenang dan penuh kesabaran sehinggalah mahligai perkahwinan yang diimpikan akhirnya terbina pada Ogos 2015.

Majlis kahwin mudah

Ketika ditanya tentang pernikahan antara dua benua ini, Said menjelaskan, wanita Turki begitu sukar untuk mengikut dan memahami budaya suaminya yang berbangsa asing.

"Jadi mungkin disebabkan itulah yang membuatkan lebih mudah lelaki Turki berkahwin dengan wanita Malaysia berbanding wanita Turki mengahwini lelaki Malaysia.

"Namun urusan perkahwinan lebih mudah dan penting perbelanjaan nikah juga tak begitu mahal, sebab itulah saya pilih gadis Turki," ujarnya sambil berjenaka.

Hanya ahli keluarga dan rakan-rakan terdekat diundang pada majlis pernikahan Said dan Ayse.
 Cinta kami tiada batas sempadan: Ayse

Bercerita lanjut tentang proses pernikahan, lelaki berkaca mata ini mengatakan, majlis perkahwinan dibuat mengikut nikah syarie saja dalam suasana serba ringkas.

"Majlis kahwin di sini begitu mudah dan kehadiran hanyalah sekitar 30 orang dan tidak perlu untuk menyediakan makanan yang banyak bahkan tidak perlu menghabiskan banyak wang untuk majlis besar-besaran.

"Berbeza dengan kenduri kahwin di Malaysia bila kita kena tempah katering, dewan bersanding, pelamin dan macam-macam lagi yang makan banyak belanja," jelasnya.

Majlis pernikahan syarie antara Said dan Ayse ini hanya dibuat di Pejabat Organisasi Egitimder sahaja dengan kehadiran rakan-rakan dan keluarga yang terdekat.

Detik pertemuan

Pertemuan Said dan Ayse bermula sewaktu mereka menyertai program Hamza Tzortis di Universiti Bogazici. Perkenalan awal ini membawa kepada jambatan persahabatan yang lebih erat sehingga mencetuskan bibit-bibit cinta.

Namun ujar Said, perancangan untuk mengakhiri zaman bercinta ke gerbang perkahwinan turut disulami dengan cabaran mungkin kerana penangan cinta antara dua benua.

"Impian kami untuk membina masjid bukan mudah dek perbezaan budaya, geografi dan macam-macam lagi. Namun kami percaya, jodoh pertemuan adalah kuasa ALLAH SWT apa yang penting ikhtiar dan usaha untuk menyempurnakan sunnah Rasulullah.

"Antara cabarannya, Keluarga Ayse meletakkan syarat supaya saya kena ada rumah dahulu dan perlu menetap di Turki...saya setuju untuk memenuhi hajat mereka," katanya.

Bagaimanapun, kesemua cabaran untuk dihadapi dengan tenang dan penuh kesabaran sehinggalah mahligai perkahwinan yang diimpikan akhirnya terbina pada Ogos 2015.

Majlis kahwin mudah

Ketika ditanya tentang pernikahan antara dua benua ini, Said menjelaskan, wanita Turki begitu sukar untuk mengikut dan memahami budaya suaminya yang berbangsa asing.

"Jadi mungkin disebabkan itulah yang membuatkan lebih mudah lelaki Turki berkahwin dengan wanita Malaysia berbanding wanita Turki mengahwini lelaki Malaysia.

"Namun urusan perkahwinan lebih mudah dan penting perbelanjaan nikah juga tak begitu mahal, sebab itulah saya pilih gadis Turki," ujarnya sambil berjenaka.

Bercerita lanjut tentang proses pernikahan, lelaki berkaca mata ini mengatakan, majlis perkahwinan dibuat mengikut nikah syarie saja dalam suasana serba ringkas.

"Majlis kahwin di sini begitu mudah dan kehadiran hanyalah sekitar 30 orang dan tidak perlu untuk menyediakan makanan yang banyak bahkan tidak perlu menghabiskan banyak wang untuk majlis besar-besaran.

"Berbeza dengan kenduri kahwin di Malaysia bila kita kena tempah katering, dewan bersanding, pelamin dan macam-macam lagi yang makan banyak belanja," jelasnya.

Majlis pernikahan syarie antara Said dan Ayse ini hanya dibuat di Pejabat Organisasi Egitimder sahaja dengan kehadiran rakan-rakan dan keluarga yang terdekat.

Sementara itu isteri Said pula, Ayse berkata, keputusannya memilih lelaki asing dibuat kerana dia menyedari dalam institusi perkahwinan tidak pernah membataskan perbezaan bangsa atau negara.

Jelasnya, dia terpikat dengan Said dek kerana bersifat lembut, sensitif dan sangat memahami dirinya.

"Bagi saya cinta tak mengenal bangsa dan negara. Apa yang penting ketulusan dan keikhlasan hati dalam mencintai antara satu sama lain.

"Said berjaya menawan hati dan cinta saya kerana dia seorang yang cukup lembut dalam tutur bicara, sentiasa peka dan begitu memahami hati budi saya...tapi saya rasa bukan orang Malaysia sahaja bersifat macam tu," katanya sambil ketawa mengusik suaminya. 

Ujar Ayse lagi, antara faktor kenapa kebanyakan wanita Turki tidak mengahwini lelaki bangsa asing kerana perasaan takut, risau dan tidak yakin. Minda orang Turki tidak begitu terbuka dengan budaya luar dan mereka lebih terikat dengan budaya mereka sendiri. 

Katanya selepas berkahwin dengan Said, dia merasa gembira dan bertuah bahkan perasaan takut yang dialaminya hilang dan tidak menjadi risau lagi.

"Saya bersyukur kepada ALLAH kerana menemukan jodoh saya dengan Said dan berdoa semoga cinta kami berkekalan hingga hujung nyawa," katanya.

MUHAMAD NUR THAQIB SHAKER,
Pelajar Malaysia di Universiti Yasar, Izmir, Turki

PERHATIAN:

Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Friday, February 03, 2017

Hentian Pertama Alam Akhirat. Kuliah Jumaat Abd Hadi 29 April 2016

Hasil carian imej untuk Hentian Pertama Alam Akhirar.
Video -20/37: Kuliah Jumaat 21 Rejab 29 April 2016
KULIAH JUMAAT 21 REJAB 1437 / 29 APRIL 2016

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-112: Kuliah Jumaat Abd Hadi Presiden PAS.
Ikutilah kuliah selanjutnya..

Guan Eng, Keluarkan Data Sebenar Bantuan Kepada Bukan Islam!


AIDCNews -02/02/17 –Oleh kerana Ketua Menteri Lim Guan Eng sering mencanang peningkatan bantuan kepada pembangunan Islam di negeri itu telah menimbulkan satu misteri berapakah bantuan sebenar diberikan kepada pembangunan bukan Islam di Pulau Pinang.
“Namun amat jarang beliau (Guan Eng) menunjukkan fakta bantuan kepada sekolah-sekolah mubaligh bukan Islam di Pulau Pinang.
“Apatah lagi Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak pernah membuat perbandingan jumlah bantuan kepada sekolah-sekolah Islam dengan sekolah-sekolah mubaligh bukan Islam di Pulau Pinang,” dedah AIDCNews semalam.
Taktik sengaja mencanang data berkaitan pembangunan Islam dan dalam masa sama menyembunyikan data pembangunan bukan Islam pernah didedahkan oleh peguam dan aktivis ISMA, Mohd Luttfi Abdul Khalid.
Mohd Luttfi membandingkan taktik mencanang data-data pembangunan Islam di Pulau Pinang oleh Guan Eng dengan taktik menyembunyikan data-data pembangunan bukan Islam di Perak oleh Dato’ Seri Ir. Haji Mohammad Nizar bin Jamaluddin, ketika menjadi Menteri Besar negeri itu :
Geran 1000 Hektar Untuk 9 Sekolah Cina Perak Dan Dana RM15 Juta Untuk Sebuah Sekolah Ugama Pulau Pinang.
Sama ada secara kebetulan atau tidak, pendedahan pimpinan PAN negeri Perak Nizar Jamaluddin bahawa Kerajaan negeri Perak telah meng“anugerah”kan 1000 hektar (2471.05 ekar) tanah kepada 9 buah sekolah vernakular Cina swasta semasa beliau menjadi Menteri Besar pada tahun 2008 berlaku hampir serentak dengan berita persetujuan kerajaan negeri Pulau Pinang untuk menaja dan menanggung sepenuhnya kos berjumlah RM15 juta untuk projek pembangunan Pusat Pendidikan Al Itqan milik IKRAM (Itqan) di Teluk Kumbar Pulau Pinang.
Kerajaan negeri Perak pada ketika itu dikuasai oleh pihak DAP dan dipimpin oleh seorang Menteri Besar dari PAS yang lebih cenderung kepada DAP serta dianggap sebagai proksi kepada parti rasis cauvinis DAP di Perak. Diberitakan bahawa bekas Menteri Besar ini juga mempunyai pertalian melalui silsilah kekeluargaan dengan beberapa pemimpin DAP.
Manakala kerajaan negeri Pulau Pinang hari ini diperintah dan dikuasai oleh parti rasis cauvinis yang sama.
Satu perbandingan yang sangat ketara ialah 9 buah sekolah vernakular Cina swasta tersebut mendapat tanah manakala Itqan mendapat peruntukan kewangan.
Isu penganugerahan tanah yang begitu luas kepada sekolah vernakular Cina tidak mendapat liputan yang meluas pada masa itu. Bagaimanapun, oleh kerana Nizar Jamaluddin mengungkitkannya kembali di dalam satu ceramah kepada para pengundi Cina baru-baru ini, kita rasa terpanggil untuk menyentuhnya bilamana Nizar menyatakan bahawa sekiranya parti pembangkang menang, mereka akan meneruskan dasar tersebut.
Ada beberapa persoalan yang perlu dijawab oleh Nizar Jamaluddin dalam isu ini:
Adakah sekolah-sekolah ugama rakyat swasta di Perak juga diberikan tanah 1000 hektar untuk diusahakan dengan tanaman kelapa sawit bagi menampung kos operasi sekolah masing-masing?
Adakah pemimpin PAN yang sangat pro-DAP tersebut berani mengulangi kembali isu pemberian tanah 1000 hektar ini di hadapan audiens dan pengundi Melayu di Kuala Kangsar hari ini?
[Mungkin secara kebetulan, kerajaan China juga memohon tanah seluas 1000 ekar daripada kerajaan Sri Lanka untuk dijadikan zon pelaburan di daerah Hambantota pada awal tahun 2016. Sambil merujuk kepada pemberian satu blok tanah seluas 10,000 ekar kepada kerajaan China oleh kerajaan negeri Andhra Pradesh, Perdana Menteri Sri Lanka Ranil Wickremesinghe berkata bahawa Sri Langka akan kehilangan para pelabur sekiranya peluang ini tidak diambil.
Mari kita beralih pula ke isu dana/pembiayaan berjumlah RM15 juta kepada Itqan. Ramai Netizen telah menyentuh isu ini, termasuk Naib Presiden PAN sendiri, Ustaz Hasanudin Yunus (yang mempertahankan pemberian dana itu). Bagi para pemimpin Ikram atau bekas pemimpin mahupun ahli-ahli Ikram sendiri, tidak ada apa yang pelik tentang “niat suci” dan “ikhlas” dari kerajaan Pulau Pinang yang dikuasai parti rasis cauvinis DAP untuk membantu sebuah sekolah agama di bawah kelolaan rangkaian sekolah-sekolah Ikram (Musleh) di bulan Ramadhan ini.
Ada di kalangan ahli-ahli Ikram yang menyambut berita ini dengan laungan Takbir di dalam sesetengah grup Whatsapp mereka). Malah ada yang cuba mengungkit upacara penyampaian “mock cheque” berjumlah RM200.000 oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Joseph Lim Guan Eng kepada wakil Aman Palestin Pulau Pinang (AP).
(Saya difahamkan bahawa sumbangan itu telah ditarik balik sebelum cek tersebut sempat dimasukkan ke dalam bank.Maksudnya, pemberian “mock cheque” di majlis rasmi benar-benar bertukar menjadi cek kosong. Menurut beberapa sumber, terdapat pihak yang telah menghasut Ketua Menteri supaya membatalkan pemberian tersebut dengan satu fitnah bahawa AP adalah milik ISMA yang kononnya baik dengan UMNO).
Seorang Netizen dan warga Singapura menyimpulkan dengan baik sekali:
“Rakyat Singapura sudah biasa dengan gula-gula sebegini. Diharap Rakyat Melayu-Muslim Malaysia berwaspada.”
Umat Islam dan bangsa Melayu Malaysia sudah lama mengenali sepak terajang, tipu muslihat, kelicikan, semangat anti-Islam, agenda rasis cauvinis sekular parti DAP. Musang berbulu ayam di satu ketika dan harimau pemangsa di ketika yang, mengikut keperluan dan strategi politik. Bisa mengkhadamkan, menggula-gulakan, mengadu domba, mencaturkan langkah-langkah politik pihak lain, mencampakkan bibit-bibit perpecahan hatta di kalangan teman-teman politik dan tidak segan silu dengan amalan baling batu sembunyi tangan.
Posing menarik yang kononnya mempamerkan sikap prihatin terhadap orang-orang Melayu yang ditimpa bencana (dengan posing menceduk nasi beriyani di bawah lantunan flash para pemberita), “membantu” seorang gadis Melayu Melaka, menyimpulkan muka serius dan ambil berat terhadap ugama Islam ketika mengumumkan “pemberian” bernilai RM15 juta … adalah satu skrip drama yang gagal meyakinkan umat Islam dan bangsa Melayu bahawa DAP bukan anti-Islam.
Pemimpin DAP yang telah memperdaya sebahagian umat Islam satu ketika dahulu dengan kenyataan ingin “mencontohi” Khalifah Umar Abdul Aziz adalah orang yang sama menyeru supaya kalimah Allah digunakan di dalam Bible.
Kumpulan yang pertama dan bersemangat sekali membantah Usul Presiden PAS di Parlimen untuk memperkasakan bidang kuasa Mahkamah Syariah Malaysia adalah pihak yang sama yang berikrar untuk meraikan kemenangan calon-calon PAN proksi-DAP dengan julangan arak.
Mereka sanggup “menggadaikan” ribuan ekar tanah kepada sekolah-sekolah vernakular (yang tidak ada peruntukan mengenainya di dalam Perlembagaan) akan tetapi memberikan saguhati segenggam tangan sahaja kepada sekolah-sekolah ugama rakyat. Malah ada di kalangan pemimpin parti rasis cauvinis DAP yang menggelarkan sekolah-sekolah ugama rakyat ini sebagai bersifat perkauman.
Cuba tanya para penceramah dan pendakwah bebas di Pulau Pinang tentang masjid-masjid dan surau-surau yang memboikot dan melarang mereka dari memberi ceramah atau kuliah di dalamnya sekiranya mereka dikenal pasti sebagai tidak sehaluan atau tidak bersetuju dengan parti rasis cauvinis DAP.
Umat Islam dan bangsa Melayu harus sentiasa perlu diberi peringatan bahawa DAP (termasuk juga MCA dan Gerakan) sama sekali tidak boleh diharapkan untuk mendaulatkan Islam. DAP sentiasa terkehadapan mewakili suara penentangan di setiap kesempatan atau isu yang melibatkan kepentingan umat Islam atau usaha mendaulatkan Islam di negara ini.
Justeru itu, ahli-ahli Ikram janganlah terasa teruja sangat dengan pemberian dana kepada Itqan Pulau Pinang. Liputan-liputan surat khabar beberapa hari sesudah itu hanya menampilkan agenda politik DAP semata-mata yang cuba menolak “persepsi” anti-Islam DAP, bukan lagi tentang Itqan.
Gambar beramai-ramai tentang persetujuan mendanai kos pembangunan bangunan baru Itqan hanyalah satu “publicity stunt” DAP yang berjaya.
Di Perak, sembilan buah sekolah swasta Cina telahpun mendapat 2471.05 ekar tanah ketika DAP memerintah Perak, manakala RM15 juta akan disalurkan melalui kontraktor yang dilantik untuk melaksanakan projek pembangunan Itqan di atas tanah milik individu.
Dan dana ini hanya untuk sebuah sekolah ugama swasta sedangkan sekolah-sekolah ugama rakyat lain di Pulau Pinang hanya boleh bermimpi sahaja untuk mendapat perhatian (apatah lagi peruntukan sebanyak itu) dari kerajaan DAP Pulau Pinang sebelum ini.
Parti rasis cauvinis DAP sedang tenat sekarang ini setelah PAS memisahkan diri dari gabungan parti-parti pembangkang. Mereka perlukan satu “proksi” baru untuk menjadi alat “buffer” (penampan) DAP dengan dwi-fungsi – mempertahankan serangan terhadap DAP dan menjadi “jurubicara” baru dalam perkara-perkara yang menyentuh Islam atau umat Islam.
Mereka juga perlu kepada “pembela” DAP setelah gagal menundukkan PAS dan memastikan tidak ada sebarang penentangan dari kumpulan Islamis, atau setidak-tidaknya mengurangkan tekanan dari kumpulan-kumpulan ini.
Apa yang DAP telah berjaya lakukan adalah menyediakan laluan (dan mungkin dana) bagi pembentukan parti politik baru yang dapat meneruskan agenda mereka secara tidak langsung.
Kemunculan PAN (yang digerakkan sebahagian besar oleh ahli-ahli Ikram) telah memenuhi dan menyempurnakan strategi besar DAP.
Kebetulan pula, pembentukan sebuah parti politik baru untuk membawa imej Islam (versi non-PAS) merupakan perancangan IRC/JIM/Ikram yang didokumentasi dengan nama Grand Design, yang bukti bercetaknya dikantoikan oleh salah seorang pimpinan Ikram (JIM) sendiri satu masa dahulu.
Bagaimanapun, “nothing comes free. Everything has a price”, kata orang puteh.
Ikram (dan PAN) selepas ini tidak akan dapat melepaskan diri dari persepsi kuat di kalangan masyarakat bahawa mereka adalah “proksi” kepada DAP walau bagaimana kuat dan bersungguh-sungguh sekali ahli-ahli Ikram cuba menafikan atau memadamkannya.
Dan DAP sendiri akan tetap dengan ideologinya. Memperjuangkan kepentingan umat Islam pastinya tidak termasuk di dalam kerangka ideologi tersebut.
Justeru itu, DAP mesti dihalang dari menjejakkan diri di Putrajaya. Sama ada menolak mereka di peti undi (termasuk menolak calon-calon proksi mereka) ataupun memberi perlawanan sengit terhadap agenda anti-Islam DAP disetiap kesempatan, medan, media dan perancangan.
Tidak ada pilihan lain.
#tolakDAP
#tolakPAN
#tolakproksiDAP
 PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Apa Muslihat Kit Siang Hulur Tangan Pada PAS? -Oleh roslansms

Apabila penasihat dan tokoh veteran DAP, Lim Kit Siang secara mendadak menghulurkan tangan persahabatan pada PAS setelah partinya berpatah arang berkerat rotan dengan Parti Islam ini sekian lama, sudah pasti ia menimbulkan seribu satu persoalan.


Ramai yang hampir terpedaya dengan langkah baru Kit Siang itu dengan menyangkakan inilah peluang terbaik kedua parti terbesar di barisan pembangkang ini mengenepikan perbezaan dan bersatu untuk memberi tumpuan menumbangkan BN. 

Jika PAS dan DAP boleh bersatu seperti sebelumnya, sudah pasti harapan pihak pembangkang semakin cerah dan kemungkinan pertandingan tiga atau lebih penjuru dalam PRU akan datang dapat dielakkan.

Langkah mengejutkan Kit Siang ini satu peluang baik buat kedua parti, dan ternyata Kit Siang seorang “negarawan” yang berjiwa besar. Itu sekurang-kurangnya pandangan mereka yang kosong jiwa politiknya.

Namun hajat Kit Siang itu terbantut apabila Presiden PAS Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang segera menolaknya. Kemungkinan penolakkan ini dilihat sesetangah pihak sebagai satu langkah angkuh dan sombong oleh PAS, tetapi mereka yang beranggapan demikian ternyata tidak memahami sejarah dan situasi politik antara PAS dan DAP.

Menurut Tuan Guru, DAP punya agenda politiknya, begitu juga PAS dan kedua agenda itu sentiasa bercanggah mengakibatkan sebarang bentuk kerjasama diwaktu kini sesuatu yang hampir mustahil. 

Jika Kit Siang dan DAP dengan mudah boleh menerajang PAS keluar dari Pakatan Rakyat satu ketika dahulu setelah gagal mempengaruhi perubahan kepimpinan dalam PAS, dan kemudiannya menjaja penubuhan sebuah parti kononnya untuk menggantikan PAS, kenapa hari ini Kit Siang mahu memadam semua episod getir itu dan membuka buku baru?

Ada yang mengatakan tindakan Kit Siang itu sebagai “melutut” kembali pada PAS. Bagi saya seorang seumpama Kit Siang yang telah terjun dan berkecimpung dalam alam politik Malaysia sejak tahun 60an lagi tidak mudah “melutut” begitu apalagi pada PAS.

Sebenarnya Kit Siang seorang strategis yang licik, walaupun beliau pernah gagal dalam percaturannya sebelum itu, tetapi kali ini ia terlalu yakin kerana beranggapan sokongan pengundi Cina tetap berada dalam genggamannya sehingga membawa ke PRU akan datang.

Pada PRU lalu DAP menang 38 kerusi Parlimen (walaupun kalah 1 kemudiannya dalam PRK Teluk Intan). Kit Siang yakin DAP bukan sahaja boleh mengekalkan bilangan itu malah tidak mustahil menambah beberapa lagi. Keputusan PRK Teluk Intan selain Sg Besar dan Kuala Kangsar gagal menggoncang keyakinannya.

Lalu kenapa perlu bantuan PAS?

DAP sesungguhnya telah hampir mencapai maksima kekuatannya. Dengan bersandarkan undi bukan Melayu, khasnya undi Cina itulah sekitar bilangan kerusi Dewan Rakyat yang boleh DAP menang kecuali pengundi Melayu di kawasan majoriti Melayu mengundinya, sesuatu yang sukar dicapainya.

Kit Siang hari ini bukan sekadar melihat untuk mengekalkan kuasa di Pulau Pinang dan kembali berkuasa dalam kerajaan campuran di Selangor. Nafsu politiknya melonjak sehingga mensasarkan Perak, Negeri Sembilan dan mungkin Johor, malah ianya kini sudah memuncak hingga ke Putrajaya.

Untuk menang dan berkuasa serta mungkin menuntut jawatan Timbalan Perdana Menteri, DAP perlu menang sekurang-kurangnya 112 dari 222 kerusi di Dewan Rakyat. Di sanalah bantuan sebuah parti Melayu yang mampu menggugat monopoli Umno di kerusi-kerusi majoriti Melayu sangat diperlukan. Mana satukah parti itu?

Parti yang berpengalaman dan sudah dikenali orang-orang Melayu, yang konsisten dalam perjuangannya, yang punya jentera yang berdisiplin dan bergerak malah disegani pula orang-orang Melayu jika tidak PAS.

PKR mungkin boleh juga membantu tetapi tidaklah sebesar PAS kerana konsepnya yang lebih ke arah berbilang kaum. Pan pula serba tidak mengena buat DAP. Suatu eksperimen untuk menggantikan PAS yang terbukti gagal. Sedang PBBM atau Bersatu masih belum diuji.

Lantaran itu demi mencapai agenda politiknya Kit Siang sanggup mengenepikan segala perbezaannya dengan PAS dan menghulurkan tangan persahabatan kepada Tuan Guru Presiden PAS walaupun ia tahu cubaannya itu tidaklah mudah dicapai.

Harapan Kit Siang melalui pencapaian DAP antara 40 ke 50 kerusi ditambah dengan sumbangan besar PAS dari kalangan kerusi Melayu serta beberapa kerusi lagi dari PKR dan mungkin Bersatu, Putrajaya dapat ditundukkan. Tetapi ternyata pengalaman pahit PAS dengan DAP terlalu sukar buat PAS untuk dilupakan. 

Dan sebagaimana berpengalamnnya Kit Siang dalam politik, Tuan Guru Presiden PAS tidak kurang juga pengalamannya yang menjangkau hampir 40 tahun, pernah menjadi Menteri Besar, Ketua Pembangkang dan tidak pernah terkeluar Dewan sebagaimana Kit Siang sejak tahun 1982 (Tuan Guru kekal di kerusi DUN nya sejak tahun 1982 manakala Kit Siang pernah hilang taraf YB nya dalam PRU 1999).

Menurut Tuan Guru malah DAP hingga kini menentang beberapa agenda utama PAS khususnya dalam meningkatkan hukum syariah di kalangan umat Islam. Agenda ini merupakan asas perjuangan PAS. Jika DAP tidak boleh menerima sekalipun janganlah sampai menentang. Mana mungkin PAS boleh berkerjasama dengan parti yang tidak hormat malah menentang dasar dan prinsip perjuangannya.

 Jangankan PAS mana-mana parti lain pun tidak boleh menerima parti seumpama itu sebagai kawan. PAS memang bercita-cita mahu menang PRU, tetapi kemenangan yang PAS mahu capai adalah dengan kebebasan dan kemampuan untuk melaksanakan perubahan. Mustahil PAS boleh mengenengahkan agendanya jika menang bersama dengan DAP.

Kalau mengikut percaturan Kit Siang, kiranya Putrajaya dirampas, dominasi DAP kelak terlalu besar dalam kerajaan sehinggakan mana-mana parti lain yang berada dalam pakatannya terpaksa akur dan tunduk padanya sebagaimana kerajaan campuran Perak pada tahun 2008 dulu.

Bayangkan kerajaan Persekutuan sedemikian rupa. PAS mahu menang PRU tetapi matlamat kemenangan itu bukanlah dengan cara yang haram dan bertentangan dengan syarak.
roslansms@gmail.com

PERHATIAN

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails