Saturday, October 17, 2009

Amaran Kepada UMNO -Tengku Razaleigh

IMPIAN untuk mengubah sesuatu realiti politik yang buruk dalam masyarakat, misalnya diskriminasi kaum, tidak akan berlaku tanpa perjuangan, kata Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah. Mengulas usaha reformasi Umno kini dan lanskap politik negara sekarang, beliau menceritakan pengalaman peribadinya dilarang masuk ke sebuah restoran di New York pada 1962 atas dasar perkauman walaupun tempahan dibuat oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Tambahnya, dengan insiden tersebut, mustahil baginya untuk membayangkan seorang presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, boleh dipilih daripada warganya yang berkulit hitam. "Perubahan ini tidak mungkin terjadi tanpa perjuangan," katanya dalam ucapan kira-kira setengah jam bertemakan 'Memori, Bangsa dan Harapan' ketika melancarkan buku Multiethnic Malaysia: Past, Present and Future di Cheras pagi tadi.

Bercakap soal reformasi negara, bekas naib presiden Umno itu berkata, ia harus bermula dengan perubahan dalam sistem parti yang sudah "sakit" – didakwanya sudah menyimpang daripada semangat demokrasi seperti teras-teras utama Perlembagaan Persekutuan. "Parti-parti menjadi sakit apabila mereka menyimpang daripada prinsip perlembagaan yang mentadbir mereka. Akibatnya, mereka menjadi tidak demokratik, seterusnya hilang keabsahan.

"Kehilangan legitimasi pula menyebabkan kehilangan sokongan umum dan keupayaan untuk meremajakan semula parti," kata ahli parlimen Gua Musang. "Saya telah berikan amaran kepada Umno, sebagaimana parti politik lain yang terlalu lama berkuasa, mestilah berubah atau mereka akan diubah rakyat."

Mengulas reformasi dalam Umno pula, Tengku Razaleigh berkata, pemilihan langsung pemimpin-pemimpin atasan parti dan calon pilihan raya pula ditentukan di peringkat akar umbi telah dicadangkannya sejak tiga tahun lepas. Cadangan-cadangan ini bertujuan memulihan demokrasi dan memperolehi keabsahan daripada akar umbi serta memisahkan kerajaan daripada politik dan juga menggalakkan orang muda dan bakat baru menyertai parti itu.

"Bukan hanya Umno yang perlukan reformasi. Seluruh sistem politik kita perlukan perubahan, agar lebih secocok dengan prinsip perlembagaan dan Rukun Negara," katanya, yang popular juga dengan panggilan Ku Li. Beliau kemudian menyeru pembabitan orang ramai dalam usaha mereformasi parti politik kerana ia tidak mahu berubah dengan sendirinya.

"Pemimpin-pemimpin yang mendapat kedudukan melalui cara tidak demokrasi dan berbau perkauman merupakan golongan terakhir yang inginkan perubahan," kata bekas menteri kewangan itu. "Rakyat mestilah membuat desakan itu."

Sehubungan itu, beliau turut menggesa ruang kebebasan bersuara dibuka dengan memperkenalkan Akta Kebebasan Maklumat dan sekali gus memansuhkan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan. "Adalah bodoh kita menghadkan jumlah akhbar sedangkan semua orang dengan blog dan akaun Twitter.com boleh menerbitkan ke seluruh dunia.

"Dengan membataskan media cetak, kita hanya berjaya membebalkan, supaya mereka yang bergantung pada media massa bercetak dan saluran televisyen sebenarnya yang tidak cukup maklumat," katanya lagi. "Saya sendiri bergantung pada blog. Jika tiada blog, apa yang saya suarakan jarang sekali dilaporkan di media arus perdana."

Dalam usaha mereformasikan parti-parti politik, Ku Li turut mencadangkan konsensus bersama berteraskan semangat Rukun Negara. Konsensus tersebut, antaranya: kesamarataan hak warganegara, dasar parti yang tidak mendiskriminasikan sesiapa, menitikberatkan demokrasi dalam parti, dan memisahkan perniagaan daripada parti politik.

Keresahan perkauman pula tidak harus dijadikan dasar politik, katanya, sementara menjadi kewajiban parti memastikan dialog atau kenyataan mereka tidak mencetuskan permusuhan kaum.(Sumber Malaysiakini/AK)

Ratu 'fashion show’ dalam P/Agung UMNO 2009

Gambar atas & bawh, semasa Perhimpunan Agung Umno 2009

KUALA LUMPUR: Perhimpunan Agung Umno 2009 yang berlangsung sejak 13 Oktober lalu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini bukan sahaja menjadikan tempat perhimpunan para perwakilan untuk melihat dengan lebih dekat tentang gambaran persidangan itu malah turut menjadi medan untuk golongan wanita ‘melaram’ atau memperagakan busana masing-masing.

Diperhatikan, golongan Puteri Umno lebih pandai bergaya dan memilih pakaian yang cantik-cantik bertemakan warna merah jambu. Sementara warga Wanita Umno pula dilihat lebih selesa mengenakan pakaian yang sederhana namun ada juga yang tidak kurang hebatnya dengan fesyen serba ‘vogue’.

Manakan tidak, persidangan ini hanya dilakukan setahun sekali. Paling tidak pun tahun ini dilakukan sebanyak dua kali termasuk bulan Mac lalu. Bagi Ketua Pergerakan Wanitanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, beliau menganggap fenomena ‘fesyen show’ itu sebagai suatu cara untuk para wanita menjaga ketrampilan mereka. "Bagi saya tak salah mereka bergaya kerana wanita sentiasa mengambil berat tentang ketrampilan masing-masing tanpa mengira peringkat umur," kata beliau sambil tersenyum.

Dalam pada itu, perwakilan dari Puteri Umno, Noor Ezlinda Ismail, 25, bersetuju yang ‘Hari Perhimpunan Agung Umno’ merupakan hari untuk Wanita dan Puteri Umno memperagakan pakaian masing-masing. "Mereka dah berhabis duit untuk persidangan ini untuk nampak cantik dan menarik sebab ramai orang yang akan memerhatikan mereka. Jadi, tak salah untuk mereka memperagakan pakaian mengikut citarasa masing-masing," katanya yang pertama kali hadir ke persidangan ini. (Sumber Mstar Online/AK)

UMNO Bantah Undang Syariah, Yang Ini Tak Bantah?


Chantelle(kiri) &
(kanan) Shariz
at Jalil tanpa tudung dengan lelaki Yahudi Amerika.

MSTAR Online melaporkan, Hantelle Chuah Shee Peng adalah satu nama yang tidak asing bagi pertandingan ratu cantik dan bidang peragaan di Malaysia dan di luar negara. Antara pertandingan ratu cantik yang pernah disertainya adalah Miss Malaysia Tourism 2007 (tempat ke-lima), Miss Malaysia Model of the World 2007 (tempat pertama), International Model of the Year di Korea pada tahun 2007 (tempat teratas), Miss Model of the World pada tahun 2007 di China (tempat ke-lima belas), Miss Malaysia Universe 2009 (tempat ke-lapan), dan Miss Malaysia World 2009 (tempat ke-sepuluh).

Jelitawan yang pernah menyertai pelbagai pertandingan ratu cantik ini memang amat menawan. Dia yang lincah dan petah bercakap ini juga pandai menyusun apa yang ingin diutarakan dengan caranya yang tersendiri. Chantelle, yang lebih fokus kepada karier peragaan sepenuh masa, berkata kecantikkan luaran sahaja tidak memadai. "Seseorang yang ingin mencuba nasib dalam pertandingan sebegini perlu cantik dari dalam dan luar," ujarnya.

"Semua peserta cantik-cantik belaka. Tetapi pemenangnya adalah seseorang yang pandai mengambil hati pengadil dan peminatnya melalui personalitinya, serta dia mestilah ‘popular’ dikalangan mereka," kata si cantik manis ini. ... Begitulah berita ini dan selanjutnya....

Komen Blog Ibnu Hasyim:

1. Ketua Wanita UMNO marah pada undang-undang Syariat Malaysia, tapi yang ni tak marah. Pernah Mufti dipecat, gara-gara ratu cantik. Kononnya Malaysia negara Islam..

2. Yang di bawah ini pun tak dengar bunyi bantahan juga. Lihat sedutan dari MarGeeMar

Inilah dia yang dikatakan kerajaan Islam Barisan Nasional .Sebuah kelab malam di Kuala Lumpur yang begitu berani mengadakan tarian bogel.Gambar ini diambil oleh seorang pengunjung kelab malam di Beach Cafe Jalan P.Ramlee Kuala Lumpur. Tarian bogel ini akan dimulakan selepas pukul 1.00 pagi

3. Dan banyak lagi...
Kononnya Malaysia negara Islam..
(AK)

Sila lihat..

Thursday, October 15, 2009

Aceh: Batalkan Rekomen Kepada Puteri Indonesia -MPA

JENDELA GLOBAL

BANDA ACEH - Pemerintah Provinsi Aceh diminta untuk membatalkan rekomendasi terhadap Puteri Indonesia 2009 Qory Sandrioriva yang mewakili Aceh dalam kontes tersebut karena dinilai tidak mencerminkan adat dan budaya Aceh.

Permintaan tersebut dituntut oleh puluhan mahasiswa yang tergabung dalam Mahasiswa Peduli Aceh (MPA) yang sebagian besar mahasiswi asal kabupaten Aceh Tengah di kantor gubernur Aceh di Banda Aceh, tadi siang. Dalam pernyataan sikapnya, mahasiswa menuntut Pemerintah Aceh mengeluarkan pernyataan resmi kepada panitia penyelenggara dan media massa mengenai pembatalan rekomendasi.

Tuntutan pembatalan itu karena Qory yang berdarah Aceh Tengah dari ibunya, dianggap telah mencoreng syariat Islam dan adat istiadat Aceh, sebab dalam kontes tersebut ia tidak mengenakan penutup kepala. Terpilihnya Qory telah menuai kritik dari sejumlah kalangan termasuk ulama di Aceh.

Keikutsertaannya dalam ajang nasional mewakili provinsi paling barat Sumatera itu sebelumnya dinyatakan telah mendapat rekomendasi dan restu dari pemerintah Aceh. Atas rekomendasi itu, mahasiswa mengecam pemerintah Aceh dan menuntut pembatalan rekomendasi serta mengharapkan tidak terulang lagi pemberian rekomendasi bagi rakyat Aceh untuk mengikuti kegiatan yang bertentangan dengan syariat Islam.

"Kami ingin pemerintah mencabut rekomendasi itu dalam tempo 1x24 jam," kata koordinator aksi, Faisal.

Sementara itu, kepala Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Provinsi Aceh, Mirzan Fuadi, mengatakan sebelumnya pemerintah Aceh memang mengeluarkan surat rekomendasi keikutsertaan Qory dalam ajang Puteri Indonesia dengan syarat tidak melanggar syariat Islam dan kebudayaan Aceh. Bahkan sebelumnya, Qory dan keluarganya telah melakukan audiensi dengan gubernur Aceh Irwandi Yusuf dan gubernur menyetujui keukitsertaan Qory, yang lahir di Jakarta pada 1991.

Terkait tuntutan pembatalan rekomendasi tersebut, Mirzan menyatakan akan segera menyampaikan kepada gubernur maupun wakil gubernur.

"Saya akan segera laporkan ke gubernur atau wakil gubernur. Apapun keputusannya akan saya sampaikan," katanya.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Tahniah kepada MPA, teruskan perjuangan menegakkan agama Allah SWT. Yang penting kerana Agama, bukan kerana adat atau lain-lain.. (Sumber: Waspada Online)

Di Mana Salah Tata Bahasa Kebangsaan Ini?
Sila lihat penerangan lanjut....
Untuk jawapan kepada kesalahan tatabahasa Kebangsaan seperti di atas itu, sila lihat ...

http://www.mybabah.blogspot.com/Pindaan perlembagaan Umno Lulus Sebulat Suara

DALAM tempoh kira-kira sejam, kesemua tujuh usul pindaan Perlembagaan Umno yang dibentangkan dalam perhimpunan agung khas Umno hari ini diluluskan sebulat suara. Kecuali beberapa orang perwakilan yang bangun memberi cadangan terhadap usul berhubung pindaan menggantikan yuran tahunan kepada yuran seumur, enam lagi usul diluluskan tanpa bahas. Pengundian dijalankan secara angkat tangan.

Usul-usul tersebut ialah:

* Penambahan jumlah perwakilan kepada 146,500 anggota bagi pemilihan pimpinan tertinggi Umno dan barisan pemimpin peringkat bahagian. Melalui usul pindaan ini juga, semua ketua sayap parti peringkat cawangan dicadangkan menjadi perwakilan secara
automatik.

* Memperkenalkan sistem pendaftaran menggantikan sistem kuota pencalonan. (Syarat minimum untuk menjadi calon akan ditetapkan oleh Majlis Tertinggi Umno);

* Pelantikan wakil Pergerakan Wanita untuk mengisi kerusi jawatankuasa peringkat cawangan, bahagian dan MT; (Pindaan ini menjadikan jumlah anggota yang dilantik bertambah, iaitu bagi MT daripada 12 kepada 13 orang, anggota jawatankuasa peringkat bahagian daripada tujuh kepada lapan orang, dan jawatankuasa cawangan daripada lima kepada enam orang);

* Pemilihan bagi peringkat bahagian dan pucuk pimpinan tertinggi akan diadakan secara serentak, dan dengan itu sebuah Jawatankuasa Pemilihan Umno akan ditubuhkan untuk menyelia dari segi logistik dan kos. (Anggota jawatankuasa akan dilantik Presiden parti);

* Penghapusan yuran tahunan keahlian dan digantikan dengan yuran seumur hidup;

* Memberi mandat kepada ketua-ketua Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri peringkat cawangan untuk mengesahkan keahlian baru; dan

* Mengiktiraf setiausaha bahagian sebagai perwakilan ke Perhimpunan Agung Umno secara automatik.

Sebelum itu, cadangan pindaan tersebut dibentangkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Induk Pindaan Perlembagaan Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan disokong oleh Ketua Umno Johor Bahru, Datuk Shahrir Samad. Proses pindaan perlembagaan tersebut berjalan laju kerana ianya merupakan kompilasi cadangan dari akar umbi sendiri.

Sewaktu Hishammuddin membaca cadangan pindaan, para perwakilan terus menerus berkata "setuju". Malah, pengerusi tetap persidangan, Datuk Badaruddin Amiruldin secara berseloroh berkata "kalau macam ini, cepat boleh makan".

Beliau juga kemudiannya mengumumkan bahawa perhimpunan agung khas itu selesai dan kembali kepada perhimpunan agung Umno dan menangguh persidangan sehingga jam 2.30 petang ini. (AK)

Sumpah P/UMNO, Halangi Sesumpah Ke Putrajaya


PEMUDA Umno hari ini berikrar akan sedaya-upaya menghalang kemaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang disifatkan sebagai "sesumpah lidah bercabang", menjejakkan kakinya di pejabat perdana menteri di Putrajaya. "Mungkin Anwar telah berjaya dengan helahnya terhadap sebahagian generasi muda yang tidak pernah kenal siapa Anwar yang sebenar – seorang chameleon politik, sesumpah yang berubah warna mengikut musim dan ketika melompat dari pohon ke pohon; makhluk pelbagai alam.
.
"Tetapi Umno dan Pemuda Umno ingat sejarah sebenar Anwar, dan kami akan memastikan Penglipurlara Lidah Bercabang Dua ini tidak akan sekali-kali sampai ke Putrajaya," kata ketua pergerakan itu Khairy Jamaluddin di persidangan agung Pemuda Umno 2009 hari ini.

Dalam ucapan sulungnya mengepalai pergerakan itu, beliau juga menuduh Pakatan Rakyat sebuah gabungan yang tidak berpegang pada prinsip apabila tidak tegas mempertahankan peruntukan Perlembagaan Persekutuan. "Pakatan pembangkang tidak berprinsip seperti mana BN, kerana mereka tidak pun berpegang kepada perlembagaan.

"Jika tidak, mengapa DAP, misalnya, tidak habis-habis menyerang kedudukan Raja-raja Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam dengan dibantu oleh PAS dan PKR yang langsung menolak ke tepi prinsip asas negara?" katanya di Dewan Tun Dr Ismail, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Ucapan yang bertemakan 'Di Persimpangan Jalan Perjuangan', Pemuda Umno diseru agar tidak terperangkap dengan isu Melayu gaya lama yang mudah berang dengan desakan kumpulan lain sewaktu perdana menteri, juga presiden Umno, memperkenalkan slogan 1Malaysia.

"Kita boleh bertempik suara melaungkan semangat Melayu dan memberi amaran kepada kaum-kaum lain supaya jangan mencabar ini dan itu," kata Khairy.

"Pilihan ini mudah dan menjanjikan populariti di dalam parti. Tetapi adakah ini sebenarnya mesej yang dihasratkan oleh rakyat Malaysia, malah orang Melayu sendiri - apatah lagi pada waktu presiden parti sedang membawa mesej perpaduan dengan gagasan 1Malaysia?

"Bagi Pemuda Umno alaf baru, inilah keberanian sebenar – bagi memilih jalan untuk Pemuda menjadi perintis ke arah perpaduan negara melalui semangat 1Malaysia." (AK)

Hibur, Hibur Sikit...22 -Nasyeed PakistanSILA ziarahi.. Hibur Hibur Sikit..

Album I

Album IIAlbum III

Nik Aziz - N31, 1M'sia, B/Kebangsaan, Salah Strategi?'


KOTA BHARU, Okto15 2009 - Sinar Harian menyebutkan, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abd Aziz Nik Mat tidak menolak kemungkinan faktor kesilapan strategi menyebabkan parti itu tewas dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, baru-baru ini.

Dalam masa sama, Menteri Besar Kelantan itu berkata, Pas menghadapi kesukaran menembusi kawasan Bagan Pinang yang masyarakatnya masih lagi tidak terdedah dengan perjuangan parti tersebut. “Boleh jadi, (silap strategi) orang Negeri Sembilan tidak biasa dengan Pas. Contohnya, rumah yang saya pergi tidak tahu apa itu Pas, yang dia kenal Pas ini ganas,” katanya ketika ditemui selepas melancarkan Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK 2009) Peringkat Negeri Kelantan, di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengarah Pilihan Raya Pas Kelantan, Abd Fatah Harun yang mendakwa faktor kekalahan parti itu di Bagan Pinang adalah disebabkan kesilapan strategi khususnya penceramah Pas yang banyak menggunakan pendekatan menyerang berbanding penerangan.

Sehubungan itu, Nik Aziz berkata, adalah perkara yang sukar untuk petugas Pas menjalankan kempen lebih-lebih lagi terdapat banyak unsur ugutan yang berlaku sepanjang pilihan raya tersebut dijalankan. “Orang Negeri Sembilan masih ketinggalan dengan Pas. Oleh itu, bila kita berkempen, sudah la benda baru, bila datang ugutan (dari Barisan Nasional) makin mereka tidak mahu,” katanya.

Mengenai 1 Malaysia pula Akhbar itu melaporkan, Nik Aziz berkata, konsep 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pentadbiran beliau akhirnya akan ditentang kalangan ahli UMNO sendiri. Malah, menurutnya, konsep tersebut akan ditolak masyarakat pelbagai kaum di negara ini kerana ia diperkenalkan individu yang berada dalam sebuah parti Melayu.

“Bagi saya, 1Malaysia tidak boleh. Teori ini keluar daripada Presiden UMNO. Dia sendiri parti Melayu, kalau dia kata ‘united Muslim’ lain. Tetapi bila dia sebut ‘united Melayu’, kenapa Cina nak terima Melayu, mereka mempunyai bahasa dan tulisan sendiri. Malah, mereka mempunyai sejarah yang jauh lebih hebat dari Melayu. Adakah mereka perlu turun ke bawah? Melayu masih di bawah, ekonomi di bawah, kesihatan di bawah. Jadi adakah mereka akan ikut?" katanya.

Mengenai perkembangan bahasa Kebangsaan pula lapor akhbar itu lagi, Nik Aziz mengakui bahawa terdapat banyak infrastruktur di Negeri Kelantan menamakan bangunan mereka dengan menggunakan istilah bahasa Inggeris. “Oleh itu, saya minta kaji semula supaya Bahasa Melayu dipopularkan. Tanda jalan, nama hotel semua sekali. Di Kelantan saya tidak tersedar kerana suasana dan keadaan menyebabkan saya sebagai pemimpin hanyut,” katanya.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Kekalahan PAS dalam PrK N31 Bagan Pinang dikatakan salah strategi. 1 Malaysia tajaan Najib pun salah strategi, bahasa Kebangsaan dan 'pemimpin hanyut'
pun salah strategi juga? (Sumber Sinar Harian/AK)

Awet Tegang Tawarkan Khidmat Picit Bertelanjang..

JENAYAH

KUALA LUMPUR: Okto 15 2009. My Metro melaporkan, amat mengejutkan apabila sekumpulan gadis urut tradisional yang terkenal dengan jolokan ‘awek tegang’ dikesan menawarkan perkhidmatan picit dalam keadaan telanjang bulat dengan bayaran serendah RM100 bagi setiap sesi rawatan.

Gadis genit warga Thailand dan China terbabit dikesan menjalankan kegiatan ‘panas’ itu dengan berselindung di sebalik papan tanda premis rawatan kecantikan untuk mengaburi kegiatan berkenaan. Aktiviti urut dalam keadaan telanjang bulat itu turut disertai beberapa pakej istimewa lain termasuk urutan batin sebelum pelanggan ditawarkan melakukan hubungan seks dengan bayaran tertentu.

Kegiatan itu dibongkar apabila sepasukan lima anggota polis daripada Cawangan Anti Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) melakukan serbuan mengejut di premis terbabit di Jalan SS2/55 Sea Park di sini, semalam. Dalam serbuan kira-kira jam 4.30 petang, pihak pengurusan rumah urut terbabit tidak sempat melarikan diri kerana diberkas polis yang terlebih dahulu melakukan intipan dan penyamaran.

Sumber polis berkata, ketika serbuan, beberapa pelanggan lelaki berada di tingkat satu premis terbabit sambil menanti masa menerima ‘rawatan’ dan urutan. Menurutnya, kedatangan polis turut menyebabkan seorang gadis urut warga Thailand yang melayan nafsu seorang pelanggan lelaki warga tempatan tergamam.

“Ketika ditahan, wanita terbabit dalam keadaan telanjang bulat dan dipercayai sedang memberikan urutan istimewa kepada pelanggannya yang juga dalam keadaan ghairah.. Pasangan terbabit yang diberkas polis didapati berada dalam bilik urutan khas yang hanya ditutupi dengan tirai panjang. Tindak-tanduk pasangan terbabit ketika diberkas membuktikan mereka bukan lagi melakukan urutan tradisional biasa,” katanya.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan, polis memberkas empat wanita Thailand dan tiga gadis China yang menawarkan urutan istimewa berkenaan kepada pelanggan lelaki tempatan. “Semua wanita terbabit yang berusia awal 20-an didapati menyalahgunakan visa lawatan sosial sebagai pelancong untuk bekerja sebagai tukang urut. Mereka melakukan kesalahan mengikut Akta Imigresen.. Siasatan mendapati, setiap pelanggan lelaki yang datang diminta membayar RM60 untuk perkhidmatan urut selama satu jam,” katanya.

Menurutnya, ketika berada dalam bilik tertutup itu, pelanggan boleh membuat permintaan istimewa sama ada meminta gadis terbabit melakukan urutan sambil berbogel atau melakukan urut batin diikuti hubungan seks.

“Biasanya urutan batin atau hubungan seks terbabit dikenakan bayaran tambahan serendah RM100 hingga RM150. Bagaimanapun, pelanggan biasanya akan melakukan tawar menawar dengan gadis berkenaan bagi perkhidmatan disediakan.. Gadis tinggi ramping dan berwajah cantik tanpa segan silu akan membogelkan diri sebelum meneruskan sesi rawatan berahi berkenaan sebelum menerima bayaran seperti dijanjikan,” katanya.

Difahamkan, pusat urutan terbabit sudah diserbu polis Petaling Jaya tiga kali sejak awal Januari lalu, namun pemiliknya masih tidak serik. “Siasatan mendapati, pemilik premis terbabit kerap bertukar manakala gadis urut dibawa masuk sindiket tertentu dengan menyalahgunakan pas lawatan sosial,” katanya.

Katanya, bagi mengelak diserbu, pemilik dikesan memasang tiga kamera litar tertutup (CCTV) di pintu masuk premis. Semua kamera CCTV berkenaan disorokkan di belakang kotak fius elektrik bagi mengelakkan ia dihidu pihak berkuasa. “Semua gadis terbabit termasuk tiga pelanggan lelaki dan seorang penyelia premis dibawa ke Ibu Pejabat Daerah (IPD) Petaling Jaya untuk diambil keterangan,” katanya.

Ketua Polis Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed, berkata pihaknya percaya pemilik terbabit menyalahgunakan permit yang dikeluarkan bagi tujuan itu. “Kes terbabit masih dalam siasatan dan polis masih mengumpul bukti melalui beberapa saksi yang mengetahui kegiatan haram premis itu,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Sementara itu, Bernama melaporkan, tiga pelanggan lelaki yang sedang asyik diurut dalam keadaan bogel oleh tiga tukang urut wanita warga asing yang juga berbogel tergamam apabila diserbu polis dalam satu serbuan mengejut di sebuah rumah urut yang berselindung di sebalik premis kedai kecantikan di Jalan SS2/55, Sea Park, Petaling Jaya di sini, petang semalam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed berkata hasil maklumat orang awam dan risikan, serbuan dilakukan kira-kira pukul 4.30 petang oleh polis daripada Bahagian Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya. Ketika serbuan tiga pelanggan itu sedang diurut oleh tiga pekerja (wanita) dari China dengan kesemuanya berbogel di tiga bilik berasingan yang kemudiannya ditahan.

"Empat tukang urut wanita yang lain (tiga dari Thailand dan seorang dari Myanmar) serta seorang penyelia premis itu turut ditahan dalam premis itu," katanya ketika dihubungi di sini semalam. Beliau berkata siasatan awal mendapati kesemua tukang urut wanita berusia lingkungan 22 hingga 46 tahun itu dipercayai bukan sahaja melakukan kerja mengurut dengan berbogel malah turut menawarkan perkhidmatan seks kepada pelanggan mereka.

Katanya pemeriksaan lain mendapati ketujuh-tujuh wanita itu memiliki dokumen perjalanan yang sah tetapi tidak mempunyai permit kerja dan kini ditahan untuk siasatan lanjut. Arjunaidi berkata penyelia premis turut ditahan kerana menyalahgunakan lesen perniagaan yang dimiliki manakala ketiga-tiga pelanggan berusia lingkungan 30-an turut diambil keterangan.

Beliau berkata premis itu pernah diserbu bulan lalu namun pengusahanya tidak serik dan kembali aktif menjalankan kegiatan haram berkenaan. Katanya polis bagaimanapun akan terus membuat pemantauan terhadap operasi rumah-rumah urut bagi memastikan tiada aktiviti atau perkhidmatan tidak bermoral dijalankan di sebalik perniagaan yang dijalankan.

Komen Blog Ibnu Hasyim:Negara Islam apa macam ni? Malu la! Tiada komen dari wanita UMNO? Tahniah kepada Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed. (AK)

Lihat kes jenayah sebelum ini...

Cubaan Rogol Pembantu ADUN Bukit Kepayang.

Nik Aziz Selar Golongan Pinggirkan Bahasa Kebangsaan.

KOTA BHARU, 14 Okt: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sewaktu berucap pada perasmian Pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan di sini telah menyelar golongan yang meminggirkan bahasa kebangsaan dan mumuja bahasa lain dalam kehidupan mereka.

"Bahasa Kebangsaan seharusnya dimartabatkan di seluruh pelusuk negeri dan saya terkilan kerana kini semakin ramai pihak yang tidak bertanggung jawab cuba menaikkan bahasa asing dalam kehidupana harian.. Kalau mereka dah sendiri tak peduli bahasa Melayu,akhirnya ia akan lenyaplah," ujar beliau lagi.

Selain penggunaan bahasa asing, pemansuhan tulisan jawi juga turut mengecewakan beliau. "Amat dukacita sekali kerana ada menteri berbangsa melayu yang telah membuang tulisan jawi yang jelas merupakan satu ciri bahasa kebangsaan kita," katanya.

Beliau yang mengakui penggunaan bahasa asing di negeri Kelantan juga sedang berlaku dan berharap pihak kerajaan tempatan mengkaji semula perkara tersebut agar ia tidak berleluasa. Turut hadir dimajlis pelancaran Bulan Kebangsaan peringkat Negeri Kelantan tersebut ialah Setiausaha Kerajaan negeri,Datuk Mohd Aiseri Alias, Ketua-ketua jabatan kerajaan negeri dan Persekutuan serta pelajar sekolah.

Blog Ibnu Hasyim: Sedih, sudah lebih 50 tahun merdeka, kerajaan pimpinan UMNO masih belum mampu memartabatkan bahasa Kebangsaan negara ini. Cuba cek di mana salahnya?(Sumber Harakah/AK)

Wednesday, October 14, 2009

Ahmadinejad: Bukan Ganjil Tapi Ikut Cara Sederhana Nabi..

Bandingkan cara hidup Presiden Iran ini dengan pemimpin-pemimpin dunia lain..

Ahmadinejad tiada mahu bersalam dengan perempuan yang bukan muhrim.. bakan macam pemimpin atau isteri pemimpin-pemimpin lain.

Dengar saja azan, terus solat tidak kira tempat.. begitu juga makan dll.

Lebih suka tidur di lantai dari tilam empuk..

Tidak mahu pembazaran, gunakan ruang sebaik-baiknya..


Catatan Perjalanan Ibnu Hasyim Di Iran 5

"SEMASA anda lihat cermin tiap pagi, apa yang anda kata pada diri anda?" Tanya TV Fox Amerika Syarikat mewawancara soal peribadi Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad kira-kira setahun lalu.

Jawabnya: “Saya melihat orang di cermin itu dan mengatakan padanya.. Ingat, kau tak lebih dari seorang pelayan, hari di depanmu penuh dengan tanggung jawab yang berat, iaitu melayani bangsa Iran.”

Benarkah apa yang dia kata pada dirinya itu? Sewaktu 15 hari saya (Ibnu Hasyim) mengelilingi Iran kira-kira pada minggu lepas, 16 rakyat Iran yang rombongan kami wawancara, rupanya kesemua adalah lawan politik beliau, tidak bersetuju dengan kelicikan politiknya. Tetapi bila dikaitkan dengan kehidupan sederhana beliau, tidak ada yang membantah. Berikut adalah gambaran ringkas Ahmadinejad, yang membuat ramai orang terpegun dan ternganga padanya.

Pertama: Semasa pertama kali menduduki pejabat Presiden beliau menyumbangkan seluruh karpet Istana Iran yang sangat tinggi nilainya itu kepada masjid di Teheran dan menggantikan dengan karpet biasa yang mudah dibersihkan.

Kedua: Beliau lihat ada ruangan yang sangat besar untuk menerima dan menghormati tamu VIP, lalu ia memerintahkan menutup ruang tersebut dan bertanya pada protokol untuk ganti ruangan biasa dengan 2 kursi kayu, meski sederhana tetap terlihat impresive.

Ketiga: Di banyak kesempatan beliau beramah mesra dengan petugas kebersihan di sekitar rumah dan pejabat Presiden.

Keempat: Menteri-menterinya diminta menandatangani dokumen arahan, terutama yang menekankan hidup sederhana, penyata peribadi hatta kerabat dekat pun diawasi.

Kelima: Langkah pertama ambil-alih pentadbiran adalah mengumumkan kekayaan dan propertinya. Terdiri dari sebuah kereta Peugeot 504 tahun 1977, sebuah rumah sederhana warisan ayahnya 40 tahun lalu di daerah Kumuh di Teheran. Penyata bank wang yang berjumlah kecil, dan satu-satunya wang masuk adalah gaji bulanannya.

Keenam: Gajinya sebagai pensyarah disebuah universiti hanya berjumlah US$ 250.

Ketujuh: Beliau sebagai Presiden masih tinggal di rumahnya. Hanya itulah saja yang dimiliki. Beliau tidak mengambil gaji, alasannya adalah kerana semua kesejahteraan adalah milik negara dan beliau bertugas untuk menjaganya.

Kelapan: Satu hal yang membuat kagum staf jabatannya ialah beg yang selalu dibawa tiap hari hanya berisikan sarapan roti isi atau roti keju yang disiapkan isterinya. Beliau makan dengan gembira, dan menghentikan kebiasaan sediakan makanan khas Presiden.

Kesembilan: Pesawat terbang Presiden, beliau ubah jadi pesawat kargo menjimatkan negara dan beliau sendiri menggunakaan penerbangan biasa kelas ekonomi.

Kesepuluh: Sentiasa bermesyuarat dengan menteri-menterinya, dapatkan info tentang kegiatan dan efisiens yang sudah dilakukan. Memotong protokol istana sehingga menteri-menterinya mudah jumpa terus dengannya tanpa halangan. Menghentikan kebiasaan upacara-upacara seperti karpet merah, sesi foto, publisiti peribadi, atau hal-hal seperti itu masa mengunjungi berbagai tempat di negaranya.

Kesebelas: Kalau terpaksa menginap di hotel, beliau meminta diberikan bilik tanpa tempat tidur yang tidak terlalu besar kerana tidak suka tidur di atas tilam, tetapi lebih suka tidur di lantai beralaskan karpet dan selimut. Padanya hal ini menjatuhkan imej Presiden.

Keduabelas: Presiden Iran tidur di ruang tamu rumahnya sesudah lepas dari pengawal-pengawal yang selalu mengikutnya. Menurut akhbar Wifaq, foto-foto diambil oleh adiknya, kemudian disebarkan di seluruh dunia, termasuk Amerika.

Ketigabelas: Dikatakan, sepanjang solat, anda jarang dapat lihat beliau duduk di barisan depan. Bahkan ketika suara azan berkumandang, beliau terus bersolat dimana-mana pun, walaupun hanya beralaskan karpet biasa.

Keempatbelas: Beliau juga tidak mahu bersalaman dengan wanita yang bukan muhrimnya, cukup menundukan kepala sebagai rasa hormat.

Rupanya Ahmadinejad bukan seorang Presiden yang ganjil tetapi kesederhanaannya yang tidak membazirkan wang rakyat, adalah mengikuti ciri-ciri hidup sederhana Rasulullah SAW.

Sekian catatan kali ini. Insya Allah bersambung.

Catatan Perjalanan Ibnu Hasyim.
e-mail Ibnu Hasyim: ibnuhasyim@gmail.com

Sila lihat Catatan Perjalanan di Iran..

Analisis Kemenangan BN PrK Bagan Pinang -Wan Nik Yusuf

Oleh Wan Nik Yusuf SU JPP Pusat

Bahagian Pembuka.


Berdasarkan keputusan bandingan dalam jadual di atas, PAS mengalami jatuhan undi popular sebanyak 14.58% dengan pengurangan undi berjumlah 1,519 undi. Sementara pihak Barisan Nasional pula mengalami lambungan undi popular ke paras 8,013 undi berbanding sebelumnya 6,430. Maka lonjakan undi Barisan Nasional sekitar 1,583.

Kesan jatuhan undi popular PAS tersebut adalah lebih besar sekali ganda dibandingkan dengan PrK Manek Urai. Di Manek Urai, PAS turut merosot undi, tetapi sekadar 6.36% sahaja. Oleh itu, PAS kekal memang tipis di PrK Manek Urai.

Punca utama kemerosotan undi PAS dikaitkan dengan sikap pengundi yang bebal (immune) dengan isu-isu nasional, isu integriti dan rasuah dianggap hal peribadi bukannya hal maruah bangsa dan negara. Selain itu, kempen Barisan Nasional yang lebih banyak mengumpan pengundi menyebabkan pengundi terdesak seperti di ladang-ladang kembali berpaut semula kepada Barisan Nasional. Mereka sanggup melupakan kesemua isu-isu yang menjadi nilai sejagat yang pernah dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional seperti penghinaan (sepak kepala lembu) dan kezaliman (undang-undang ISA, kematian Kugan dan Teoh Beng Hock).

Namun, bagi pihak pemimpin Barisan Nasional pula mendakwa kejayaan besar di Bagan Pinang itu adalah membuktikan penerimaan pengundi kepada gagasan baru 1Malaysia yang dilancarkan DS Mohd Najib. Selain itu, faktor calon BN TS Mohd Isa juga dikatakan rapat dengan rakyat dan popular kerana telah menjawat MB selama 22 tahun - tarikan utama pengundi peringkat pertengahan dan warga emas serta pelbagai kaum.

Namun, secara skeptikalnya persoalan kemenangan Barisan Nasional yang mencecah 76% undi popular itu berlaku, apakah hanya semata-mata kerana dua faktor itu? Sedangkan senario kempen dan asakan pelbagai apparatus kerajaan Barisan termasuk pihak berkuasa polis dan tentera begitu menekan pihak PAS dan Pakatan Rakyat.

Misalnya, peristiwa keganasan pemuda UMNO yang menyerang markaz induk PAS, markaz pemuda PAS dan tindakan meroboh khemah program kempen PAS; begitu juga provokasi dan lontaran batu kepada pekerja PAS, disusuli dengan laporan polis atas peristiwa dan kecederaan yang berlaku yang tiada tindak balas memuaskan pihak polis; menyebabkan pada hari mengundi kekecohan dan keganasan semakin memuncak di pusat mengundi Telok Kemang, Kg. Bagan Pinang dan Taman Eastern.

Begitu pula, dalam kes pengundian pos, kononnya proses pengeluaran undi sudah ditutup pada petang 10 Oktober, tetapi masih berlaku tindakan mengeluarkan semula 70 lagi kertas undi oleh SPR kepada pihak pengundi pos melalui seorang pegawai tentera berpangkat kapten. Ini adalah di antara gambaran dan peristiwa yang berlaku sepanjang kempen dan pengundian PrK Bagan Pinang yang telah memberi kemenangan besar kepada Barisan Nasional.

Harapan kita, sikap 76% pengundi Bagan Pinang (yang memenangkan Mohd Isa) tidak menjadikan pengundi seluruh negara menjadi bangang untuk menolak Barisan Nasional dalam pilihan raya akan datang!

Bagan Pinang: BN menang berlawanan mood rakyat

Keputusan pilihan raya kecil (PrK) Bagan Pinang (seperti di dalam jadual di bawah) menunjukkan semua daerah mengundi dikuasai Barisan Nasional. Ini kerana kesemua daerah mengundi, termasuk di empat daerah mengundi yang mempunyai majoriti pengundi India (Ladang Atherton, Pekan Seliau, Ladang Bradwall dan Sua Betong). Trend yang sama berlaku di daerah mengundi majoriti kaum Melayu (Taman Eastern, Kg. Bagan Pinang, Si Rusa dan Telok Kemang).


Dominasi tertinggi pengundi tentera

Walau bagaimanapun, daerah mengundi Taman Eastern dan Si Rusa adalah dua pusat bagi kem tentera yang merupakan pengundi pos. Menurut senarai pemilih yang diwartakan pada 4 September 2009, pengundi tentera berdaftar di Taman Eastern seramai 1,131 (22.75%) dan Si Rusa seramai 3,443 (30.81%). Majoriti pengundi tentera adalah terdiri daripada kaum Melayu (kira-kira 63%) dan selebihnya Bumiputera Sabah dan Sarawak, India dan Cina..

Dari segi penumpuan dan prestasi Barisan Nasional pada keseluruhannya adalah luar biasa iaitu mencapai 75.66%. Namun, prestasi tertinggi adalah di kalangan pengundi tentera (85.42%) diikuti pengundi India antara 70-75% dan pengundi Melayu antara 63-71%. Kedua-dua nilai dominasi Barisan Nasional itu membuktikan kejayaan tindakan hegemoni apparatus Barisan Nasional di dalam memastikan kekalahan PAS di semua pusat mengundi.

Keputusan meragukan

Kalangan pemimpin PAS bersetuju bahawa DUN Bagan Pinang adalah kubu Barisan Nasional. Namun tidak ramai yang menjangkakan Barisan Nasional melalui calonnya Mohd Isa aka menang besar melepasi undi popular 76%. Paling popular dijangkakan sekitar 55% sahaja. Apabila keputusannya mencecah 76% dan PAS sekadar 24% adalah suatu pencapaian yang boleh diragui. Di antara unsur keraguan di sebalik kemenangan besar itu ialah benarkah pengundi Bagan Pinang terlalu tidak kisah dengan isu-isu perkauman yang sedang panas membabitkan UMNO dan integriti kerajaan Barisan Nasional pimpinan Mohd Najib seperti perarakan kepala lembu, bantahan pemindahan kuil, kematian Teo Beng Hock dan kematian Kugan?

Malah lebih teruk lagi, benarkah majoriti pengundi Bagan Pinang tidak sensitive langsung dengan persoalan peribadi pemimpin yang bakal dipilih (Mohd Isa) yang sudah dibuktikan bersalah melakukan amalan rasuah politik wang semata-mata ingin menang jawatan Naib Presiden UMNO di dalam pemilihan UMNO 2004 lalu? Apakah majoriti pengundi bertindak menutup mata dan telinga terhadap semua dakwaan kronisme dan salah guna kuasa (seperti menggadai tanah) yang didedahkan oleh pelbagai pihak sepanjang kempen PrK berlangsung? Begitu pula, adakah majoriti mereka tidak kisah langsung dengan prestasi rendah kecekapan Mohd Isa semasa menjadi menteri besar tatkala didedahkan pelbagai projek terbengkalai dan pengabaian projek merata tempat termasuk di DUN Linggi di mana beliau mewakilinya ketika menjadi menteri besar?

Sekiranya benar 76% pengundi Bagan Pinang yang mengundi Mohd Isa itu boleh berkompromi dengan semua persoalan di atas, maka sikap pengundi tersebut jelas sekali berkontradiksi dengan mood rakyat di seluruh negara. Lantaran mood rakyat amnya begitu membenci amalan rasuah, menolak pemimpin yang tidak berintegriti, memusuhi tradisi perkauman, mengutuk penghinaan terhadap unsur keagamaan (seperti menyepak kepala lembu), tidak berkompromi dengan salah laku dan salah guna kuasa.

Kajian yang dilakukan pelbagai pihak, ternyata menolak Mohd Isa selaku calon yang layak dipilih atas sifat peribadinya yang dilihat tidak bersih, tiada integriti dan naïf untuk ditabalkan sebagai pemimpin yang boleh membela rakyat. Melainkan kajian oleh pihak tertentu daripada kalangan UMNO dan apparatus Barisan Nasional sahaja yang menyimpulkan Mohd Isa seorang yang berjasa dan popular. Namun, kajian yang mengutip pandangan awam oleh sekumpulan penyelidik universiti tempatan (dirahsiakan identitinya) menjelaskan mood pengundi tempatan telah bersikap menolak Mohd Isa sebagai calon yang layak dipilih.

Penemuan kajian tersebut adalah selari dengan tinjauan pihak akhbar online MyStar dan Malaysian Insider antara 1 Oktober sehingga menjelang pengundian didapati kira-kira 64% adalah tidak berpihak kepada Mohd Isa. Ia membuktikan mood pembaca (rakyat bukan pengundi) melihat Mohd Isa tidak layak dipilih.

Apapun, amat malang sekali 76% pengundi Bagan Pinang bersikap melihat jasa (cerita lama) Mohd Isa semasa menjadi mentri besar itu lebih diutamakan. Sebalik mereka tidak sensitive dan bersikap tidak perlu diutamakan terhadap usaha menolak amalan rasuah politik wang dan pelbagai nilai tidak bersih (cerita baru) seperti yang disabitkan ke atas Mohd Isa.

Mudah-mudahan rakyat seluruh negara tidak turut bersetuju dengan sikap 76% pengundi Bagan Pinang yang bersifat anti-tesis dalam menghayati falsafah pemilihan pemimpin berintegriti!

Wan Nik Yusuf
SU JPP Pusat

Shahrizat Impikan 3 Perkara..


KUALA LUMPUR Okt 14,2009: Ucapan sulung Ketua Pergerakan Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menjadi hangat dan menarik apabila beliau membicarakan tentang isu kepimpinan wanita. Demikian menurut laporan Siti Azira Abd Aziz dari Mstar Online'

Isu tersebut merupakan salah satu daripada tiga isu yang memerlukan perhatian secepat mungkin. Beliau berkata demikian di dalam ucapannya yang bertajuk ‘Regenerasi Masyarakat Malaysia Satu Tekad Wanita’.

Menurutnya, pemimpin wanita seharusnya diberi peranan sebagai pemimpin arus perdana Umno bukan hanya mewakili sayap tertentu. Ini kerana dalam bidang politik, perwakilan wanita di peringkat pembuatan keputusan di semua tahap masih lagi rendah iaitu bawah daripada 30 peratus.

"Pemimpin-pemimpin politik wanita juga perlu mengubah sikap dan tidak melihat diri semata-mata layak memimpin di peringkat sayap wanita sahaja.. Wanita perlu menampilkan kewibawaan kepemimpinan yang menunjukkan wanita layak dan kompeten untuk dilantik memegang jawatan utama dalam parti induk terutama di peringkat negara, cawangan dan bahagian.. Oleh itu, sudah sampai masanya wanita keluar daripada pemikiran sebagai pemimpin ‘sampingan’ wanita Umno sahaja," katanya dengan penuh bersemangat sambil disambut dengan tepukan dan sorakan tanda sokongan para perwakilan.

Selain itu, Shahrizat turut menyatakan impiannya untuk menentukan perjuangan ke arah sekurang-kurangnya 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan dalam parti Umno diberi perhatian. "Saya tidak akan gementar untuk melaksanakan impian ini..," ujarnya dan sekali lagi mendapat sokongan para perwakilan.

Isu kedua yang turut menarik perhatian adalah pengupayaan ekonomi wanita di mana beliau menerapkan agar wanita mempunyai ‘dompet sendiri’ agar masing-masing mampu berdikari dan tidak bergantung kepada suami. Justeru, katanya lagi, kaum wanita mesti melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam bidang perniagaan dan keusahawanan yang sangat mencabar.

"Kepada usahawan wanita yang telah berjaya, mereka hendaklah menjadi mentor kepada mereka yang baru menceburi bidang ini.. Ini perlu kerana dengan bimbingan dan tunjuk ajar yang diberikan akan menjadikan mereka lebih kompetitif dan turut mencapai kejayaan," ulasnya lagi.

Berhubung dengan isu ketiga, wanita dan undang-undang syariah pula, Menteri Pembangunan Wanita, Masyarakat dan Keluarga ini mencadangkan pihak-pihak berwajib terutama pihak mahkamah mengambil sikap lebih serius dan prihatin terhadap kebajikan dan kesejahteraan kaum wanita dalam melaksana dan menguatkuasakan undang-undang syariah agar hak wanita dilindungi sepenuhnya.

"Masalah pentadbiran seperti perintah mahkamah yang tidak dapat dilaksanakan di negeri lain juga memberi kesan negatif kepada kaum wanita.. Justeru, tibalah masanya bagi kerajaan-kerajaan negeri mempertimbangkan penyeragaman pentadbiran undang-undang keluarga Islam," tegasnya.

Turut hadir ketika mendengar taklimat beliau adalah Pengerusi Tetap, Tan Sri Napsiah Omar, Timbalan Pengerusi Tetap, Saripah Aminah Syed Mohamed, Ahli-ahli Majlis Tertinggi, Datuk Saifudin Abdullah, Datuk Bung Mokhtar Radin, Naib Ketuanya, Datuk Kamilia Ibrahim dan Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan.

Sebelum itu, Shahrizat turut menyampaikan Anugerah Nadi Negara Wanita Umno 2009 anjuran Pergerakan Wanita Umno Malaysia kepada 11 graduan yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik malah mempamerkan ciri-ciri kepimpinan sewaktu melayari alam universiti.

Komen Blog Ibnu Hasyim: 3 perkara impian Shahrizat..

Pertama
.. menentukan perjuangan ke arah sekurang-kurangnya 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan dalam parti. Umno diberi perhatian.
Kedua
.. turut menarik perhatian adalah pengupayaan ekonomi wanita di mana beliau menerapkan agar wanita mempunyai ‘dompet sendiri’ agar masing-masing mampu berdikari dan tidak bergantung kepada suami.
Ketiga
.. wanita dan undang-undang syariah. Mencadangkan pihak-pihak berwajib terutama pihak mahkamah mengambil sikap lebih serius dan prihatin terhadap kebajikan dan kesejahteraan kaum wanita dalam melaksana dan menguatkuasakan undang-undang syariah agar hak wanita dilindungi sepenuhnya.

Kita dengar pula apa kata Rafisah Aziz dan isteri PM..

Hibur, Hibur Sikit...21 -Nasyeed Taliban

SILA ziarahi.. Hibur Hibur Sikit..

Album I

Album II

Tuesday, October 13, 2009

Dubai, Bertemu Pemuda Dari Lembah Swat..Gambar-gambar di Lembah Swat & Afghanistan.

Catatan Perjalanan Ibnu Hasyim Di Iran 4

NEW York Times edisi Minggu (11 okt) dulu semalam telah menurunkan laporan tentang kegagalan Amerika Syarikat(AS) dalam mencapai sasaran awamnya di Afghanistan. Umpamanya gagal benteras rasuah dalam pemerintahan Afghan, gagal wujudkan sistem hukum yang berfungsi dan gagal melatih polis. Juga dengan keadaan institusi awam yang buruk, seburuk keamanan di sana, sejak Presiden Barack Obama mengerahkan 17,000 pasukan tambahan ke Afghan 7 bulan lalu.

Sehingga kini AS sudah menempatkan sekitar 100,000 pasukannya di sana tetapi belum juga mampu mematahkan perlawanan Taliban. Sementara data PBB menyebutkan, dalam 6 bulan pertama tahun 2009 jumlah warga awam Pakistan terkorban sudah mencapai 1,500 orang. Yakni meningkat 24 % dibandingkan tahun lalu dalam periode yang sama. Sudah tentu ia melibatkan penduduk di Lembah Swat, di Pakistan. Sila lihat tulisan-tulisan lalu mengenai Lembah Swat dalam blog ini, antaranya..

1..Pakatan Pakistan-Afghan & AS-NATO Lenyapkan Ketenangan...
2..AS Paksa Pakistan Khianati Janji Damai Dengan Rakyat...
3..Ketenangan di Lembah Swat, Membuat AS Tidak Tenang...

Hal ini mengingatkan saya sehari dua lepas waktu pulang dari Iran, singgah transit di Dubai selama 13 jam. Masa ini akan saya gunakan untuk meng'update'kan Blog Ibnu Hasyim yang sudah 2 minggu tersadai, kerana kesuntukan masa. Tiba-tiba saya disapa dalam bahasa Melayu, "Encik dari Malaysia?"

"Ya!"

"Saya dari Peshawar Pakistan. Dari Swat Valley..." katanya.

Terdengar saja Swat Valley, teringat saya kepada tulisan seorang penulis dari Bangkok Dan Kardarron, menggambarkan Swat Valley sebelum perang dulu...

'Menerjang arus derasnya, danau, kebun buah-buahan dan lereng gunung yang berhias bunga merupakan sebuah lembah yang sangat indah. Kaya akan sejarah masa lalu. Ia digambarkan sebagai "Udayana" (kebun) di dalam epik kuno orang Hindu di mana Alexander Macedon bertarung dan memenangkan beberapa pertempuran sebelum menyeberang melewati daratan Pakistan. Swat dalam buaian Agama Buddha, di mana pada satu waktu lebih dari 1,400 buah biara tumbuh berkembang. Merupakan pusat sekolah Gandhara yang mana semua seni pahat mengekspresikan gaya Graeco-Rome digabungkan dengan seni pahat tradisional Buddha.'

Saya pun bersalaman dengannya. Namanya Humayon, pemuda anak jati Swat Valley. Kami rupanya sehaluan menuju Malaysia sebentar lagi. Saya ajak dia minum dan bertukar-tukar fikiran, sama mencari surau dan bersolat sebelumnya..

Lembah Swat memiliki luas kurang lebih 10,360 Km persegi. Suhu normal maksimumnya 21.11 celsius (7 F) dan minimum 7.22 Celsius (45~ f) . Musim pelancung datang adalah sepanjang tahun. Kota utama lembah Swat adalah Saidu Sharif terkenal dengan muzium arkeologi yang ditemui dan digali di daerah ini. Lembah yang terletak 100 mil barat laut Islamabad itu disebut juga “Swiss Pakistan”, memiliki sejarah yang kaya. Tempat ini menjadi saksi datang dan perginya berbagai kebudayaan, agama, dan masyarakat selama lebih dari 2000 tahun.

Di sinilah tempat beberapa relik Buddha tersimpan, termasuk barang-barang peribadi dan abu kremasinya. Alexander Yang Agung diyakini menyeberangi Sungai Swat pada 326 SM untuk menaklukkan orang-orang di selatan.
Lembah Swat terletak di perbatasan Pakistan-Afghanistan. Lembah ini jatuh ke tangan puak Thaliban pada awal April 2009 lalu. Presiden Pakistan Asif Ali Zardari mengesahkan berlakunya hukum Syariat Islam di Lembah Swat.

Saya pun mengambil peluang mengorek-ngorek cerita perlaksanaan hukum Islam di situ, dari lidah beliau yang baru semalam masih di sana. "Bagaimana pandangan anda mengenai perlaksanaan tersebut?"

Katanya, "Sebenarnya keputusan ini melegakan hati kaum Muslimin. Dulunya di sana, rata-rata pro Taliban yang masih tetap bersama Pakistan. Namun seperti biasa, perlaksanaan Syariat Islam di Lembah Swat mendapat respon negatif dari Rumah Putih, Washington. Melalui jurucakapnya Robert Gibbs, AS mengatakan, 'Kami kecewa kerana parlimen (Pakistan) tidak mengambil kira pandangan awan dan Hak Asasi Manusia.' Kalau kita baca laporan Times edisi online, berjudul 'Sharia In Swat Valley', disana nampak jelas sangat kebencian media itu kepada penerapan Syariat Islam di lembah Swat. Mereka seperti biasa melakukan kebohongan media dengan menyebut fakta-fakta bombastik."

Hal ini hampir sama dengan pemerintah Indonesia yang memberi kuasa hak otonomi kepada Aceh untuk melaksanakan Syariat Islam. Mengapa syariat Islam tidak berlaku secara keseluruhan di Aceh, itu soal lain. "Mengapa Amerika selalu negatif dengan perlaksanaan Syariat Islam?" Saya tanya dia.

"Oo. Jawabnya sederhana sahaja. Sebab ahli politik dan pemikir di Amerika, mereka telah ratusan tahun mempelajari Syariat Islam. Di mata mereka, 'kunci kebangkitan peradaban, ada di Syariat Islam.' Kalau diumpamakan sebagai rumah, Syariat Islam adalah geran rumah itu. Bagaimana se sebuah keluarga akan hidup tenang, damai, dan aman, kalau sepanjang masa hanya menumpang di rumah orang yakni rumahnya masih bukan miliknya (tiada geran) sendiri?

Seideal-ideal kaum Muslimin, hidup di bawah hukum sekuler masih tidak lebih baik dari mereka hidup di bawah payung hukum Islam sekalipun kualitinya buruk. Pembangunan ekonomi, pendidikan, birokrasi, sosial, budaya, dan lainnya tidak akan pernah selesai, sebelum hukum Syariat itu berdaulat di negara mereka sendiri. Ini yang Amerika sangat tahu tentang 'kunci' tersebut. Mereka akan tetap menghalang kewujudan perlaksanaan Hukum Syariat di negara umat Islam sendiri." Jawabnya dengan tenang.

"Kunci kebangkitan peradaban, ada di Syariat Islam? Ini suatu pandangan yang menarik. Realitinya, apa tanggapan umat Islam terhadap Syariat dan perundangan Islam masa kini?" Saya mengorek lagi.

"Ada 3 tanggapan di mata kaum Muslimin sendiri.." Menurutnya.

"Pertama: Sikap curiga kepada Syariat Islam. Biasanya rasa curiga itu terfokus pada masalah kebebasan. Ramai orang takut jika Syariat Islam berlaku, mereka akan segera dipasung kemerdekaannya.

Kedua
: Ketakutan luar biasa di hati rakyat jika nanti mereka tidak mampu memikul amanah Syariat Islam itu. 'Bagaimana aku boleh terus menerus solat. Belum sedia pakai pakaian tutup aurat. Belum sedia tinggalkan riba, zina, mabuk-mabuk dan lain-lain'. Semua ini adalah godaan was-was syaitan yang biasa ditiupkan di hati orang-orang yang selama ini jauh dari tuntunan agama.

Ketiga
: Tanggapan ianya suatu kejutan luar biasa. Ketika ketakutan tiba-tiba berubah menjadi harapan, rasa tenang, kegembiraan, rasa aman, serta rindu untuk selalu bersamanya. Hal ini muncul ketika prasangka buruk masyarakat kepada Syariat Islam tidak terbukti, justru mereka menyaksikan pengaruh besar dari penerapan Syariat itu sendiri baik bagi kehidupannya. Bertemu pada suatu titik, di mana mereka telah rasakan betul-betul manfaat Syariat Islam, mereka merindukannya, rindukan kemanisan iman dan tidak ingin lepas darinya lagi."

Kira-kira 1 jam tadi, seorang gadis Indonesia duduk 'tumpang dengar' percakapan semeja dengan kami. Dia sedang menunggu teman-teman untuk sama-sama pulang ke Indonesia, dari Dubai ke Hongkong dan Jakarta. Kami duduk di sebuah restoran milik orang Filipina, yang dua dari pekerjanya adalah seorang 'cewek' dan 'cowok' Indon.

"Boleh aku tanya sikit Pak?" Dia pula tanya Humayon, pemuda dari Lembah Swat itu. "Boleh ceritakan bagaimana kehidupan wanita di kampungmu? Bolehkah hidup bebas macam kami di sini, di Indonesia atau Malaysia?"

"Oo. Terus terang saya katakan, seumur hidup saya yang sudah 25 tahun ini, walaupun saya nampak tua kerana berbadan besar, saya belum lagi pernah duduk berdepan dengan perempuan yang bukan muhrim seperti ini selama masa kira-kira 1 jam ini.. Apa lagi dengan wanita yang berpakaian seperti anda. Di sana wanita berpakaian menutup seluruh tubuh! Tidak ketat, tidak keluar berseorangan dan sembarangan. Maaf, kalau tersentuh.." Kata Humayon kepada wanita yang berpakaian serba ketat itu, walaupun bertudung tapi agak seksi.

"Habis, bagaimana nak berkahwin, tiada kenal-kenal dulu? Hee, takut aku hidup begitu. Tak lakulah cewek-cewek seperti aku!" Dia membantah.

Tetapi, belum sempat Humayon balas balik dia sudah pergi kerana kawan-kawannya sudah datang mengambilnya. Menurut Humayon, ada seorang gadis dari Malaysia berkahwin dengan orang kampungnya yang berkerja di Malaysia, dan kini pulang ke kampung suaminya di kampungku. Mereka sudah 5 tahun menetap di Swat, tiada masalah apa-apa pun! Itulah antara contoh-contoh dari 3 tanggapan atau pandangan seperti yang disebutkan.

Sikap dan respon Washington pula mengenai Lembah Swat, sila lihat berita terbaru dari Utusan Malaysia ini, 'Pakistan berbalas serangan dengan Taliban'.

PESHAWAR 12 Okt.2009 - Sekurang-kurangnya 41 orang, kebanyakannya penduduk awam, terbunuh apabila seorang pengebom berani mati menyerang konvoi tentera dekat sebuah pasar yang sesak dengan orang ramai di barat laut Pakistan, hari ini.
Pengebom itu meletupkan dirinya ketika konvoi berkenaan melepasi satu pusat pemeriksaan keselamatan dekat sebuah bazar di pekan Alpuri di Shangla, sebuah daerah berdekatan Lembah Swat, kata seorang jurucakap di Pusat Media Swat kendalian tentera.

"Seramai 41 orang terbunuh, kebanyakannya orang awam dan selebihnya anggota pasukan keselamatan," kata Mejar Mushtaq Khan. Sebanyak 46 orang termasuk enam askar turut cedera dalam serangan itu.
"Letupan berpunca daripada seorang pengebom berani mati yang berjalan kaki," kata pegawai itu. Lembah Swat menjadi sasaran serangan besar-besaran yang dilancarkan oleh tentera pada April lalu, dan tentera mendakwa telah mengusir pemberontak Taliban dari lembah tersebut.

Serangan berani mati di Alpuri itu berlaku selepas sebuah pesawat tentera Pakistan menyerang kubu kuat Taliban di selatan Waziristan berhampiran sempadan Afghanistan, ketika kerajaan mengumumkan serangan darat ke atas kumpulan militan itu akan dijalankan tidak lama lagi.
Pesawat tersebut menyerang kubu kuat militan lewat malam tadi, beberapa jam selepas komando menyerbu sebuah bangunan pejabat dan menyelamatkan 39 tebusan berikutan serangan Taliban ke atas ibu pejabat tentera.

"Pesawat berkenaan menyerang dan memusnahkan dua daripada tempat persembunyian mereka di Makeen dan Ladha, dan kira-kira 16 anggota militan telah terbunuh,'' kata seorang pegawai perisik Pakistan di wilayah itu.
Militan Taliban yang mempunyai jaringan dengan al-Qaeda telah melancarkan banyak serangan terhadap kerajaan Pakistan dan mensasarkan rakyat asing sejak beberapa tahun lepas, mengakibatkan beratus-ratus orang terkorban. Pihak tentera telah melancarkan serangan udara dan meriam di selatan Waziristan selama berbulan-bulan, sementara tentera yang mara menyekat wilayah tersebut dan cuba mematahkan puak militan.

Namun, serangan darat, yang mungkin menjadi ujian terbesar buat tentera sejak militan menyerang negara itu, masih belum dimulakan.
Menteri Dalam Negeri, Rehman Malik memberitahu Reuters dalam satu wawancara di Singapura bahawa serangan tentera akan dilaksanakan tidak lama lagi. "Tiada belas kasihan untuk mereka kerana azam dan tekad kami adalah untuk menghapuskan mereka. Mereka tidak akan mempunyai tempat lagi di Pakistan, itu janji saya,'' katanya.

Malik berkata, anggota militan Taliban Pakistan dan al-Qaeda disyaki terlibat dalam serangan ke atas ibu pejabat tentera kelmarin di Rawalpindi, berdekatan Islamabad, selepas pengebom berani mati pada minggu yang sama meletupkan diri di Islamabad dan Peshawar, sehingga mengorbankan lebih 50 orang.
Menurut beliau, serangan darat ke atas militan itu di selatan Waziristan bukan lagi satu pilihan. "Ini bukanlah isu mengenai komitmen. Ia telah menjadi suatu desakan kerana kami menerima permintaan daripada puak tempatan bahawa kami perlu melaksanakan operasi ini,'' ujar beliau. -Agensi

Begitulah keganasan yang dilakukan ke atas negara-negara umat Islam, walaupun bunyinya seolah-olah dilakukan oleh negara umat Islam itu sendiri. Sebenarnya merekalah biang keladinya. Bak kata pepatah orang tua, walaupun mata kapak itu dari besi pejal untuk menebang pokok kayu, namun ia tidak akan berjaya kalau tidak mengenakan ulu kapak yang daripada kayu juga.

Kini Humayon sudah berada di Malaysia. Insya Allah akan bersambung lagi kisah-kisah perjalanan selanjutnya.

Catatan Perjalanan Ibnu Hasyim.

e-mail Ibnu Hasyim: ibnuhasyim@gmail.com

Sila lihat Catatan Perjalanan di Iran..

MCA Buang Pemimpin Tak Bermoral Tapi UMNO... Nik Aziz


KOTA BAHRU, 13 Okt : Umno disaran mempelajari cara berpolitik dari MCA, iaitu menolak pemimpin yang tidak mempunyai moral dan terlibat dengan pelbagai skandal. Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, selama ini orang cina lebih pandai berpolitik berbanding dengan cara politik orang Melayu Umno.

"Cara MCA berpolitik lebih pandai berbanding dengan Umno, dengan menolak Presiden dan Timbalan Presidennya kerana terlibat dengan rasuah dan skandal dengan wanita.. Saya puji MCA, cara mereka menyelesaikan masalah dengan mengadakan mesyuarat jawatankuasa dan tidak mengunakan kekerasan," katanya.

"MCA buang pemimpin yang tidak bermoral tetapi Umno masih memilih pemimpin yang terlibat dengan masalah moral (rasuah)," katanya lagi.

Ujarnya, keadaan ini sangat memalukan lebih lebih lagi sebagai parti orang Melayu dan mengaku beragama Islam, Umno sepatutnya lebih memahami nilai-nilai murni agama berbanding MCA. MCA ujarnya walaupun sebuah parti kaum Cina, faham dan tahu membuat penilaian untuk kepentingan parti mereka.

"Umno yang mengaku bahawa Isa Samad terlibat dengan rasuah tetapi Umno masih pilih lagi dia sebagai calon dan menang dengan majoriti yang banyak, jadi di mana duduknya moral politik Umno?," soalnya.

Tuan Guru menambah, selepas krisis dalam MCA selesai, mereka akan berasa jijik untuk bersama dengan Umno, kerana Umno bersama dengan parti yang menerima bulat-bulat pemimpin yang tidak bermoral. "Mana boleh orang bersih duduk sekali dengan orang yang kotor. Kalau sayalah, bersih nak duduk sekali dengan orang, busuk mana boleh. Kalau MCA ada mNaioral dia tak boleh berkawan dengan Umno Umno yang tak bermoral," tegasnya lagi.

Beliau berkata demikian sewaktu ditemui oleh wartawan di Bilikan Gerakan Negeri, Kota Darul Naim, semalam.

Ekoran EGM MCA: Cina Perlu Ambil Peluang Ini -Nik Aziz.KOTA BHARU, 13 Okt: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sekali lagi berkata, orang Cina di negara ini perlu mengambil peluang untuk memimpin negara ini dengan mengkaji, menyertai dan seterusnya memimpin Islam. Ini kerana, orang Cina jelas cerdik dalam berpolitik dan patut memimpin orang Melayu.

Beliau merujuk kes perwakilan MCA yang menolak kedua-dua pemimpinnya yang dikira salah laku dan rasuah dengan memberikan isyarat kedua-duanya tidak layak memimpin orang-orang Cina dan MCA. Dalam persidangan luar biasa (EGM) MCA itu, perwakilan meluluskan undi tidak percaya kepada Presidennya, Datuk Seri Ong Tee Kiat. Perwakilan juga menolak usul untuk melantik semula timbalan presidennya, Datuk Seri Chua Soi Lek yang dipecat oleh Lembaga Disiplin parti itu. Namun perwakilan menerima beliau sebagi ahli parti.

Bagi Nik Aziz, keputusan ini melambangkan kebijaksanaan orang Cina berpolitik. Sehubungan itu, beliau menawarkan sekali lagi agar mereka mengkaji, menyertai dan memimpin Islam kerana mereka adalah kaum yang cerdik dan layak memimpin Islam berbanding orang Melayu sendiri. Demikian menurut sumber Harakah.

Sementara itu menurut Bernama, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membantu MCA menyelesaikan krisis kepimpinan parti itu 'di belakang tabir' agar tidak menyentuh sensiviti mana-mana pihak, yang ditemui pada majlis pelancaran Buku Amanat Ucapan Presiden Umno.

Terdahulu semasa berucap pada majlis itu, Dr Mahathir menyifatkan tindakan Datuk Onn berundur diri apabila cadangannya (agar Umno membuka pintu keahliannya kepada bangsa lain) ditolak oleh Umno ketika itu, adalah tindakan seorang lelaki budiman dan merupakan antara sumbangan terbesar Allahyarham kepada Umno.

"Beliau sepatutnya jadi Perdana Menteri yang pertama, tapi cadangan beliau tak dapat diterima oleh Umno, maka beliau dengan rela hati tarik diri. Ini sumbangan terbesar Datuk Onn... Apabila kita dah tak popular atau pendapat kita tidak lagi diterima, kita jangan timbulkan masalah, tapi undur diri dengan cara terhormat," katanya.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Pada Tok Guru Nik Aziz, keputusan persidangan luar biasa (EGM) MCA itu, adalah melambangkan kebijaksanaan orang Cina berpolitik. Sedangkan pada Dr Mahathir bekas Presiden UMNO, PM perlu campur tangan dari 'belakang tabir', seolah-olah politik orang Cina tiada kebijaksanaan, walaupun dalam kes Datuk Oon dianggap sebagai 'lelaki budiman'. (2MA)

Monday, October 12, 2009

Politik: Bila Ku Renung Bulan Mengambang Di Iran..


Banglo di lereng gunung musim salji di Iran.

Antara jalan menuju ke sana.
Catatan Perjalanan Ibnu Hasyim Di Iran 3

MALAM bulan mengambang penuh. Dari celah-celah pohon epal, palm, cherry dan entah apa-apa lagi, cahayanya luruh menimpai susuk wajahku, bersama kawanku orang Iran itu. Saya dan tiga lagi kawan dari Malaysia baru sampai ke kampung itu waktu hari sudahpun gelap. Kawan kami pemandu teksi dari Tehran beserta seorang pembantu, dan seorang keluarga-jauhnya, asal kampung itu mengiringi kami pulang ke kampungnya dari Tehran.

Kampung itu terletak jauh ke utara Tehran beberapa jam perjalanan. Bermula dari selepas subuh, melintasi gunung-gunung tinggi yang gondol. Melintasi lurah yang terdapat sungai, sebagai perairan kewujudan kebun-kebun hijau subur, dan penempatan kampung. Sekali sekala ternampak puncak gunung bersalji walaupun masa itu masih musim panas. Terasa kedinginan menggigit tubuh, apalagi kami yang sudah terbiasa dengan suhu khatulistiwa. Di situlah terletak kampung 'Quen' di Talegan.

Taleghan. Dulunya, semasa revolusi aku pernah dengar nama itu.. "Ayatullah Taleghani. Kawan rapat Imam Khomeini. Sama-sama meniup api revolusi membangunkan semangat perlaksanaan perundangan Islam di Iran. Dia anak daerah ini." Kata kawanku orang Iran yang juga anak daerah ini dalam perjalanan tadi. "Ayatullah Taleghani lebih hebat lagi, istimewanya beliau boleh diterima oleh semua golongan, termasuk puak Islam, nasionalis, liberal dan komunis." Jelasnya dengan bangga.

Di kampung inilah, kini saya sedang mencari kayu bersama pembantu pemandu teksi itu di perkebunan dekat rumah, sedang kawan-kawan lain menyiapkan makanan di dalam rumah. Dapatkan ranting-ranting mati sebagai bahan bakar untuk berdiang wujudkan api dalam rumah. Rumah yang dikosongkan penghuninya semata-mata untuk kami berehat.

"Buat apa renung bulan itu lama-lama, jom kita angkat kayu ini ke rumah, mungkin mereka sedang kedinginan perlukan kayu bakar.." Kata Haji Mahmud kawanku itu, dalam bahasa Inggeris. "Rindu kampungkah? Kalau nak renung lebih baik duduk berehat di atas anjung itu.." Sambil jarinya menunjuk arah anjung rumah banglo yang kami tumpangi.

Terdengar juga suara serigala bersahut-sahutan mengiringi bulan yang sedang mengambang penuh, terasa seolah-olah sedang menonton sebuah filem seram.

Kini, Iran selepas revolusi sudah dapat negara berdasarkan Islam, hasil perjuangan revolusinya. Maka Iran dilebelkan sebuah negara teokrasi dipimpin oleh ulama' dan agama rasminya ialah Syiah Islam, mazhab Imam Jaafar iaitu Usuli. Lepas revolusi, politik Iran terancam. Perang yang dipaksakan dengan Iraq, rebut kuasa dan ekonomi yang teruk terjejas. Penawanan kedutaan Amerika di Teheran keruhkan suasana dan hingga hari ini Switzerland yang jadi wakil Amerika di Iran. Tiada kedutaan Amerika di sini.

Pemimpin Tertinggi Iran bertanggung jawab sepenuhnya. Dialah ketua tentera dan berkuasa isytihar perang, ketua hakim, ketua rangkaian radio-tv, dan berkuasa melantik 6 dari 12 ahli Majlis Wali Iran. Pemimpin Tertinggi atau Pemimpin Agung itu dilantik oleh Majlis Pakar dan majlis ini juga berkuasa memecat beliau. Selain itu, Majlis Pakar juga bertanggung jawab mengawasi kerja Pemimpin Agung itu. Menurut Perlembagaan Iran, Presiden adalah orang kedua tertinggi dalam kerajaan.

Presiden Iran dilantik melalui pilihan raya umum dan akan menjalankan tugas selama 4 tahun. Semua rakyat berumur 18 tahun dan keatas berhak mengundi untuk presiden. Setiap calon presiden perlu dapat kelulusan daripada Majlis Wali Iran tadi. Tanggung jawab presiden ialah memastikan perlembagaan Iran dilaksanakan dan melaksanakan kuasa eksekutif kecuali bidang kuasa terus dengan Pemimpin Agung. Presiden juga mempunyai kuasa melantik dan mengawasi ahli-ahli kabinet, membuat keputusan bagi pihak kerajaan, dan meluluskan sesuatu sebelum dibawa ke badan perundangan. Badan perundangan Iran adalah berbentuk tunggal.

Begitulah kira-kira struktur politik Iran. Ahli Parlimen atau yang disebut Majlis e-Syura Eslami terdapat 290 orang. Dilantik menerusi pilihan raya setiap 4 tahun sekali. Apa yang penting kesemua ahli-ahli parlimen perlu mendapat kelulusan Majlis Wali Iran. Begitulah powernya Majlis Wali Iran. Majlis Wali yang terdiri daripada 12 pakar undang-undang termasuklah 6 ulama yang dilantik oleh Pemimpin Agung. Enam pakar undang-undang lain diundi oleh parlimen Iran di mana keenam-enam mereka dicalonkan oleh Ketua Kehakiman Iran. Majlis ini menafsirkan perlembagaan Iran dan berhak menolak rang undang-undang yang diluluskan parlimen jika dianggap tidak sesuai dengan perlembagaan atau undang-undang Syariah.

Hal inilah yang tidak ada dalam undang-undang sekular, hatta di negara yang disebut negara Islam sekalipun. Rang undang-undang ini kemudiannya akan dirujuk semula di parlimen. Jika berlaku perselisihan antara Parlimen Iran dengan Majlis Wali Iran, maka Majlis Penyesuaian Iran bertanggung jawab menyelesaikannya. Ia bertindak sebagai badan penasihat kepada Pemimpin Agung dan secara tidak langsungnya menjadi badan yang paling berpengaruh dalam pentadbiran negara. Mahkamah di Iran terbahagi dua kumpulan, iaitu Mahkamah Awam yang mengendalikan kes-kes jenayah umum, dan kedua ialah Mahkamah Revolusi yang mengendali kes-kes mengenai keselamatan negara. Keputusan Mahkamah Revolusi adalah tetap dan tiada permohonan semula dibenarkan.

Terdapat juga mahkamah untuk ulama yang melanggar undang-undang negara. Majlis Pakar pula, ahlinya adalah kumpulan ulama yang dilantik oleh rakyat Iran untuk berkhidmat selama 8 tahun. Berdasarkan undang-undang Iran, calon untuk majlis ini perlulah menjalani sebuah ujian bertulis untuk menguji kemampuan mereka dalam ijtihad. Majlis ini berkuasa melantik pemimpin agung dan juga berkuasa untuk memecat beliau pada bila-bila masa sahaja. Begitulah besarnya kuasa agama dalam sebuah negara seperti Iran.

Sambil mengumpul dan mengangkat ranting-ranting kering bawah pokok epal itu, kataku, "Bila ku renung bulan, aku teringat di negaraku, ada sebuah parti Islam yang berlambang bulan penuh seperti ini. Parti yang sudah 50 tahun berjuang untuk menegakkan Negara Islam tetapi masih tidak berjaya. Dari asalnya penduduk tanah airku yang hampir semuanya Islam, kini sudah mengecil hingga tinggal kira-kira 50% sahaja Islam sekarang, tambah menyulitkan untuk Islam dapat memerintah. Menyebabkan seolah-olah masih bertambah jauh dari kejayaan, Kerana yang menang dan memerintah sekarang adalah parti yang memperjuangkan kebangsaan dan asobiah sempit."

Teringat aku Ayatullah Taleghani yang dikatakan boleh diterima oleh semua golongan, termasuk puak Islam, nasionalis, liberal dan komunis. Bagaimana pemikirannya, mungkinkah agak sesuai di Malaysia? Agak-agak sama ke dengan pemikiran Dr Mujahid Yusuf Rawa dengan Kelab Penyokong PASnya bagi mendapat sokongan atau undi dari masyarakat berbagai agama?

"Sekarang, kami pun sokong pembangkang!" Kata Haji Mahmud.

"Eh..Kenapa? Bukankah Presiden Ahmadenejad diterima ramai? Dalam Pilihan Raya12 Jun 2009 lalu, Suruhan Pilihan Raya Iran mengesahkan Mahmoud Ahmadinejad menang besar dengan 69 % rakyat Iran mengundi beliau?" Aku tersentak macam terperanjat.

"He is a trickyman!" Jawabnya, mengatakan liciknya Ahmadinejad.

Sambil bercerita, pada hari itu pengundian diadakan bermula jam 8 pagi (11.30 pagi waktu Malaysia) hingga 6 petang. Seramai 46 juta pengundi dari 30 wilayah di Iran, Pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei menggesa rakyat keluar mengundi dengan % tinggi. Presiden Mahmoud Ahmadinejad ditentang sengit oleh 3 calon lain iaitu bekas Perdana Menteri Iran Mir Hossein Mousavi, Mehdi karroubi dan Mohsen Razaee. Empat calon ini membentuk dua blok aliran pemikiran politik. Ahmadinejad dan Mohsen mewakili Kumpulan Konservatif manakala Moussavi dan Karroubi mengetuai kumpulan Reformis.

"Kami bersetuju dengan Kumpulan Reformis! Kumpulan reformis menjurus kepada polemik setempat seperti pemulihan ekonomi serta kebebasan hak-hak wanita dan kerajaan." Kata Haji Mahmud.

"Mir Hossein berumur 67 tahun. Kami diharap beliau mungkin dapat meredakan ketegangan Iran-Barat. Contohnya berhubung Program Nuklear Iran, dialog dengan Presiden AS berikutan ucapan Barack Obama di Universiti Kaherah memberi inspirasi baru di Iran supaya lebih sederahana. Mir Hossein adalah pejuang kebebasan hak rakyat, utamakan kepentingan negara dan terbuka dengan dunia luar.Beliau mendapat sokongan daripada tokoh berpengaruh Iran, Mohamed Khatami dan cuba membetulkan corak pentadbiran Ahmadinejad yang sehingga kini telah dipinggirkan oleh masyarakat antarabangsa. Khatami semasa menjadi Presiden Iran pernah melawat Washington dan mewujudkan dialog dengan AS." sambungnya.

Patutlah dalam perjalanan saya di Iran kali ini, kami sempat menemu ramah dengan 16 orang rakyat dari segenap lapisan hampir di seluruh Iran, tiada seorangpun yang memuji dan merestui tindak tanduk Presiden Ahmadinejad. Bolehjadi kerana pihak kami hanya mampu menguasai bahasa Inggeris, maka kumpulan yang kami dekati itu adalah bukan kumpulan rakyat majoriti atau penyokong-penyokong mullah atau ayatullah, bahkan kami jumpai golongan sederhana, liberal dan yang mahukan reformis semula selepas revolusi.

Terakhir yang kami temui ialah dengan seorang yang bekerja sebagai penterjemah bahasa Inggeris di Tehran, setelah dia mengecam Ahmadinejad, katanya, "Kalau anda mahu mencari Islam sebenar yang sesuai dengan zaman ekonomi masa kini, ianya tidak ada di Iran, tapi lihatlah di Malaysia!"

Terkejut kami. "Pada saya, inilah kesan dari ucapan seorang PM Malaysia semasa saya berada di London satu masa dulu, bahawa Malaysia adalah negara Islam, kerana mengamalkan 2 jenis perundangan. Satu perundangan sivil dan satu lagi syariah, dengan tidak menerangkan taraf sebenar mahkamah syariah yang jauh lebih rendah dari dari mahkamah sivil. Suatu kenyataan penipuan dari seorang PM!" Kata kawan saya mengulas kenyataan tersebut.

Begitulah kisahku merenung bulan, mengimbas kembali kisah perjuangan parti bulan di Malaysia, yang tidak hanya perlu menunggu kelahiran Islam dalam pemerintahan, bagai 'Bulan Jatuh Ke Riba'.. Akhirnya selepas mengangkat kayu api, aku naik ke anjung rumah itu pula, melihat bulan. Bulan di Iran adalah sama dengan bulan di Malaysia, kerana pemilik dan penciptanya adalah sama!"

Tehran: Kemelut pilihan raya lalu. Gambar Bawah: Presiden Ahmadinejad & Mir Hossein Mousavi

Insya Allah bersambung lagi kisah-kisah perjalanan di Iran.

Catatan Perjalanan Ibnu Hasyim.
e-mail Ibnu Hasyim: ibnuhasyim@gmail.com

Sila lihat Catatan Perjalanan di Iran..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails