Saturday, October 22, 2022

A.Hadi calon Muhyiddin sebagai PM. Zahid putar belit.

 


1. Hadi mengaku gerakkan Langkah Sheraton, calonkan Muhyiddin sebagai PM

KUALA LUMPUR: Tan Sri Abdul Hadi Awang mengakui beliau memulakan Langkah Sheraton, bertujuan menjatuhkan Pakatan Harapan (PH) selepas PAS beranggapan gabungan itu sedang berusaha menghapuskan hak keistimewaan Melayu.

Presiden PAS itu berkata, ia berikutan protes besar-besaran ke atas cubaan PH meratifikasi Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) di Kuala Lumpur, sebelum ini.

Penyandang kerusi Parlimen Marang itu juga mengakui memulakan langkah bagi menghentikan rancangan PH dengan membincangkan kaedah menggulingkan gabungan berkenaan bersama Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Saya bertemu UMNO bagi tujuan sama apabila Muhyiddin bersetuju, sebelum beliau kemudian mengumumkan BERSATU keluar daripada PH sejurus ketiga-tiga pihak mencapai konsensus mengenai perkara berkenaan.

"Ketika itulah saya mencadangkan beliau sebagai Perdana Menteri yang seterusnya. UMNO bersetuju dan Perikatan Nasional (PN) dibentuk bagi menggantikan PH. PN bukan kerajaan pintu belakang.

"Pelantikan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri diperkenan Yang di-Pertuan Agong," katanya ketika berucap pada Majlis Himpunan Penyatuan Ummah sempena Sambutan Ke-32 Pentadbiran Membangun Islam di Kota Bharu, Kelantan, malam tadi seperti dilapor portal Harakahdaily.

Pada Februari 2020, sekumpulan Ahli Parlimen PKR dilapor meninggalkan parti itu ekoran Langkah Sheraton, bertujuan menumbangkan PH selepas gabungan berkenaan menerajui kerajaan selama 22 bulan.

Sementara itu, Hadi mendedahkan, UMNO mahu PAS memutuskan kerjasama dengan BERSATU jika mahu Muafakat Nasional (MN) diteruskan, sejurus pemimpin UMNO menggantikan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri, tahun lalu.

Dalam perkembangan lain, beliau menasihatkan orang ramai supaya memilih pemimpin yang mampu menerajui pentadbiran negara berdasarkan prinsip Islam, serta bukan kerajaan yang hanya menabur pelbagai janji. (BH)


2. Dia jemput saya jumpa, bukan saya jemput dia”, Presiden PAS dedah Zahid putar belit fakta 

PRESIDEN Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang mendakwa Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memutarbelit fakta berhubung pertemuan mereka sebelum ini dengan mengatakan kononnya beliau yang meminta untuk berjumpa.

Abdul Hadi berkata, Presiden UMNO itu yang sebenarnya meminta untuk berjumpa dengan beliau bagi membincangkan bentuk kerjasama untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Bagaimanapun sebaliknya kata beliau, Ahmad Zahid menyatakan kepada media perkara yang tidak benar.

“Yang mutakhir dia jemput saya jumpa. Bukan saya jemput dia. Dia jemput saya jumpa.

“Dia sebut dalam media, saya minta nak jumpa dia… Terbalik, tapi tak apalah kita pergi,” katanya semasa berucap dalam Himpunan Penyatuan Ummah yang diadakan di Kelantan malam tadi, lapor Agenda Daily.

Beliau merujuk laporan media awal bulan ini mengenai pertemuan mereka yang mana Ahmad Zahid mengemukakan tiga syarat sekiranya Pas mahu menjalin semula kerjasama politik dengan parti itu.

Dalam laporan itu, Ahmad Zahid mendakwa Abdul Hadi yang hendak berjumpa dengannya bukannya beliau.

Untuk rekod, ini bukan kali pertama Ahmad Zahid memutarbelitkan cerita, kerana sebelum ini pernah didedahkan satu klip audio rakaman perbualan beliau dengan gurunya yang juga Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahmad Zahid pada awalnya menafikan rakaman tersebut palsu tetapi Anwar sebaliknya mengakui berhubung perbualan dalam klip audio tersebut yang merancang untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dipimpin Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mengulas lanjut pertemuan dengan Ahmad Zahid, Abdul Hadi berkata, Presiden UMNO itu memberinya kata dua sama ada memilih kerjasama dengan UMNO atau Bersatu.

Malah katanya, beliau diberi tempoh beberapa hari oleh Ahmad Zahid untuk membuat keputusan mengenainya.

“Bila pergi jumpa, dia beri syarat. Kalau nak masuk Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), mesti putus dengan Bersatu. Dia (Zahid) panggil hari Rabu, dia beri tempoh sehingga hari Jumaat pukul 12 malam. Ooh sedap, dia nak ajar kita Pas.

“Kita bincang-bincang takkan kita nak berpisah dengan Bersatu rakan kita yang pertama kita ajak. Sebab itu kita ajak, kita sama-sama perpaduan ummah mesti melibatkan semua bukan Pas dengan UMNO saja,” katanya lagi.

Selepas membuat pertimbangan susulan syarat diletak UMNO, Abdul Hadi berkata, Pas memilih untuk meneruskan kerjasama dengan Bersatu bersama-sama dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) dan menolak Barisan Nasional (BN) serta Pakatan Harapan (PH).

“Kalau Pas dengan UMNO sahaja bukan perpaduan ummah kerana ia mesti melibatkan semua.

“Akhirnya kita ambil keputusan, ringkas ceritanya kita tolak PH kita tolak BN kita bersama dengan Bersatu dengan rakan-rakan parti lain,” katanya lagi.

Hadi menjelaskan langkah menolak PH disebabkan terdapat parti dalam gabungan itu yang menolak Islam secara terang-terangan dan mahu Malaysia menjadi sebuah negara sekular dan liberal.

Sementara BN pula, Hadi menyifatkan UMNO masih terdapat pemimpinnya yang terpalit dengan kes rasuah dan masih tidak insaf.
....
https://wartarakyat.com.my

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Dedah buku Thomas. & Rumah mayat Tionghua

 


1. Laporan buku Thomas akhirnya didedahkan

Kerajaan telah menyahklasifikasikan laporan siasatan ke atas memoir bekas peguam negara, Tommy Thomas, kira-kira seminggu selepas Perdana Menteri sementara, Ismail Sabri Yaakob mengumumkan ia akan didedahkan kepada umum.

Laporan siasatan oleh pasukan petugas khas itu boleh didapati di laman sesawang Bahagian Hal Ehwal Undang Undang Jabatan Perdana Menteri di sini.

Pelbagai persoalan timbul berhubung status laporan siasatan diyahklasifikasikan itu, selepas semakan FMT gagal menemui dokumen itu dalam talian.

Pada 13 Okt lalu, Ismail dilaporkan berkata, laporan itu akan didedahkan kepada umum.

Susulan itu, Ismail yang juga naib presiden Umno pada Selasa lalu meminta jentera Barisan Nasional memanfaatkan laporan yang dinyahklasifikasikan itu.

Buku Thomas bertajuk “My Story: Justice in the Wilderness” diterbitkan Januari 2021.

September lalu, Pejabat Perdana Menteri (PMO) mendedahkan Ismail mengarahkan Thomas disiasat kerana menghasut dan pelbagai kesalahan lain seperti yang dicadangkan dalam laporan pasukan petugas khas itu.

Menurut PMO, ia termasuk kemungkinan pelanggaran Akta Rahsia Rasmi 1972, Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan Seksyen 124I dan 203A Kanun Keseksaan berkaitan penyebaran laporan palsu serta pendedahan maklumat secara salah.

Satu dokumen yang didakwa salinan laporan sulit itu bocor di Internet pada 6 Okt lalu. Bukit Aman dilaporkan sedang menyiasat kebocoran berkenaan. FMT

2. Terengganu lulus geran tanah rumah mayat Tionghua 

KEMAMAN: Kerajaan negeri telah meluluskan pemberian hak milik geran tanah kepada masyarakat Tionghua untuk pengurusan rumah mayat.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Pembangunan Nasional negeri, Hanafiah Mat berkata, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar telah meluluskan pemberian hak milik geran tanah tersebut.

“Selama lebih empat tahun juga Pejabat Tanah Daerah Kemaman telah berusaha untuk proses dalam meluluskan hak milik geran tersebut.

“Dengan pemberian ini, masyarakat Tionghua dapat mendirikan tempat sementara bagi rumah mayat kerana yang sedia ada telah terlalu lama iaitu berpuluh-puluh tahun,” jelasnya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Penyampaian Hakmilik Rumah Mayat Kaum Cina, Mukim Cukai bertempat di Dewan Seri Amar, Cukai, Kemaman semalam.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili dan Pengerusi Himpunan Tionghua, Dato’ Soh Kok Hiang,

Tambah Hanafiah, apabila berlaku kematian dalam masyarakat Tionghua akan ditempatkan di rumah mayat sebelum ke proses seterusnya.

Beliau berkata, selama empat tahun kerajaan negeri memerintah Terengganu yang mana semua kaum tidak mengira bangsa dan agama mendapat layanan yang sama rata.

Sementara itu, kehadiran masyarakat Tionghua pada malam itu begitu ramai menandakan keterujaan mereka dalam pemberian hak milik geran tersebut. – TRDI.my

Komen Weblog Ibnu Hasyim: 4 tahun PAS memerintah Terengganu, semua kaum tidak mengira bangsa dan agama mendapat layanan yang sama rata. Kehadiran masyarakat Tionghua malam itu begitu ramai menandakan keterujaan mereka dalam pemberian hak milik geran tersebut.

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Statut Rom. Siapa pemimpin antiIslam? -Bongkar Presiden PAS

 


Ada parti komponen PH bersikap anti-Islam

KOTA BHARU: PAS membuat keputusan menolak kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) dengan mengambil kira ada komponen parti itu yang bersikap anti-Islam.

Presiden PAS Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, parti terbabit secara terang-terangan menolak usaha Kelantan untuk memartabatkan perundangan Islam.

“Saya rasa rakyat pun boleh tahu siapa pemimpin PH yang bersikap antiIslam. Malah ketika peringkat awal PH berkuasa, mereka mahu meratifikasi Statut Rome sehingga menimbulkan bantahan rakyat,” katanya pada ceramah Penyatuan Ummah di Dataran Warisan malam tadi.

Statut Rom yang mahu dikaji kerajaan PH pada 2019 antara lain mewujudkan Mahkamah Khas bagi membicarakan Raja-Raja Melayu.

Selain itu melibatkan penghapusan hak istimewa Islam, Melayu, Bumiputera dan sama rata agama melalui cadangan ratifikasi ICERD.

Tuan Guru Abdul Hadi juga berkata, ekoran kemelut yang berlaku itu beliau menggerakkan usaha berunding dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi memastikan hayat kerajaan PH tidak panjang.

Kata beliau selepas Presiden Bersatu bersetuju, diadakan pula rundingan dengan Umno.

“Hasil persetujuan itu maka digerakkan langkah di mana Tan Sri Muhyiddin mengumumkan keluar daripada PH. Saya mencadangkan Presiden Bersatu sebagai calon perdana menteri baharu.

“Umno pun setuju ketika itu sehingga muncul kerajaan Perikatan Nasional bagi menggantikan kerajaan PH. Kewujudan kerajaan PN bukan secara tebuk atap atau pintu belakang. Ini kerana pelantikan Tan Sri Muhyiddin mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong,” ujarnya.

Bagaimanapun katanya selepas Umno mendapat jawatan perdana menteri menggantikan Muhyiddin, parti itu mahu PAS memutuskan pula hubungan dengan Bersatu.

Menurutnya Umno memberi kata dua itu sebagai syarat bagi meneruskan hubungan Muafakat Nasional (MN) bersama Umno. 

Beliau juga mengingatkan rakyat supaya memilih pemimpin yang mengamalkan ‘amar makruf nahi mungkar’ bagi mewujudkan sebuah negara yang selaras dengan kehendak Islam.

“Rakyat diingatkan jangan sesekali memilih kerajaan yang hanya menabur duit semata-mata. Ini kerana, pembangunan negara dengan cara Islam melalui ilmu bukan dengan duit semata-mata.

“Jangan pilih pemimpin yang menabur duit dan membuat pelbagai janji, tetapi ilmu tidak ada, maksudnya bodoh dan boleh membawa kepada kejahatan. Pengundi jangan salah pilih,” ujar beliau. – HARAKAHDAILY 22/10/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Statut Rom. Siapa pemimpin antiIslam? -Bongkar Presiden PAS

Apa yang dibongkar?

(i) Parti terbabit terus menolak usaha Kelantan untuk memartabatkan perundangan Islam.

(ii) Statut Rom yang mahu dikaji kerajaan PH pada 2019 antara lain mewujudkan Mahkamah Khas bagi membicarakan Raja-Raja Melayu.

(iii) Selain itu melibatkan penghapusan hak istimewa Islam, Melayu, Bumiputera dan sama rata agama melalui cadangan ratifikasi ICERD.

(iv) Abdul Hadi berunding dengan Muhyiddin, runding juga dengan Umno. Umno setuju muncul kerajaan Perikatan Nasional (PN). PN bukan kerajaan tebuk atap atau pintu belakang. Ini kerana pelantikan Muhyiddin mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

(v) Selepas Umno mendapat jawatan perdana menteri menggantikan Muhyiddin, parti itu mahu PAS putuskan hubungan dengan Bersatu. Umno memberi kata dua sebagai syarat bagi meneruskan hubungan Muafakat Nasional (MN) bersama Umno. 

Sekian dulu.

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

DAP-PH tipu & mungkir janji. JPM perkasa RUU 355

 


1. DAP-PH parti tipu rakyat dan mungkir janji

HUJAH mungkir manifesto sudah cukup untuk menghanyutkan dan menenggelamkan PH dalam arus PRU15 ini.  

Apa lagi yang diharapkan dengan parti yang telah menipu rakyat. Seseorang itu adalah tidak waras, kita memilih pemimpin yang kita sudah tahu bahawa mereka itu adalah penipu.  

Orang yang tidak waras pun tak sokong orang yang menipu. Adalah menjadi satu kehinaan bagi kita yang waras untuk menyokong DAP dan PH yang penipu.  Tak malukah kita dengan anak-anak kita, jika mereka tanya, “Ibu, kenapa ibu sokong PH yang tipu rakyat?” 

Apa yang kita nak jawab, sedangkan kita ajar anak jangan menipu, kita marah anak kita jika mereka menipu. Tapi bila mengundi kita sokong parti penipu. Nampaknya kita hanya mampu tersengeh-sengeh dan memperlihat betapa hinanya akal kita di depan anak-anak.  

Lantaran itu, kita tidak tahu kategori mana yang boleh diletakkan kepada mereka yang sokong PH. Orang tidak waras pun tak sokong penipu, anak kecil pun tertanya-tanya kenapa sokong penipu.  

Marilah kita ajar PH sebagaimana ajar anak-anak kita untuk tidak menipu. Anak-anak, kita ajar dengan cara tegur dan didik mereka.  

PH pula cara yang betul adalah dengan kita tidak mengundi mereka. Biar mereka sedar, akan rakyat Malaysia tidak sesekali berkompromi dengan parti penipu.  

AHMAD FAHMI MOKHTAR
Darulnaim Research Centre – HARAKAHDAILY 20/10/2022


2. Pemerkasaan perundangan Islam: Usaha berterusan JPM HEA 

PERJUANGAN untuk memperkasa kedudukan perundangan serta institusi kehakiman syariah adalah antara keutamaan yang diberikan oleh Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama). 

Ia adalah selaras dengan kedudukan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan. Usaha-usaha yang bersungguh-sungguh telah digerakkan bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dan Jabatan Pendakwaan Syariah Wilayah-wilayah Persekutuan.

Sebagaimana yang kita semua maklum, institusi Mahkamah Syariah merupakan salah satu daripada dua sistem keadilan yang ada di negara kita. Walaupun ia terletak di bawah kuasa negeri-negeri namun, Kerajaan Persekutuan sentiasa mengambil berat dan bergandingan bersama pihak berkuasa agama Islam di negeri- negeri terhadap keperluan Mahkamah-mahkamah Syariah. 

Penubuhan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) sebagai agensi penyelaras peringkat Persekutuan adalah manifestasi keprihatinan Kerajaan Persekutuan terhadap perkembangan mahkamah dan sistem kehakiman syariah di negara ini.

Selari dengan perkembangan institusi Mahkamah Syariah, hal ehwal berkaitan pendakwaan Syariah, penguatkuasaan Syariah dan guaman syarie hendaklah bergerak seiringan. Pemerkasaan Mahkamah Syariah tidak boleh terpisah sama sekali dengan pendakwaan, penguatkuasaan dan guaman syarie kerana tiga komponen institusi ini amat berkait rapat dan memerlukan antara satu sama lain.

Dalam tempoh setahun mengetuai Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), ada 3 perkara penting yang telah diusahakan:

1. Penubuhan semula Jawatankuasa Memperkasa Mahkamah Syariah yang dipengerusikan oleh YBhg. Tan Sri Othman Mustapha, mantan Ketua Pengarah JAKIM dan dianggotai oleh kumpulan pakar yang terdiri daripada golongan ilmuan dan pentadbir. Jawatankuasa ini sedang melihat secara spesifik, perkara-perkara penting yang perlu ditambah baik dalam pentadbiran Mahkamah Syariah secara holistik. 

Jawatankuasa Memperkasa Mahkamah Syariah ini dianggotai oleh tokoh-tokoh dalam negara yang pakar dalam pelbagai bidang di bawah JKMMS iaitu :

i. Pengharmonian antara Undang-undang Sivil dan Undang-undang Syariah;

ii. Cadangan pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 [Akta 355];

iii. Pengurusan dan Penstrukturan Mahkamah Syariah;

iv. Latihan Hakim dan Pegawai Syariah;

v. Pendidikan Undang-undang Syariah; dan

vi. Hal-ehwal berkaitan Peguam Syari’e.

2. Penguatkuasaan Akta Profesion Guaman Syarie 2019 (Wilayah Persekutuan). Usaha untuk mewujudkan Akta Profesion Guaman Syarie telah bermula sejak tahun 1984 lagi. Pada tahun 1995, Jawatankuasa Teknikal Undang-undang Syarak dan Sivil telah meneruskan usaha penggubalan Rang Undang-undang Profesion Guaman Syarie (Wilayah-wilayah Persekutuan) sehingga selesai. Akta Profesion Guaman Syarie 2019 (Wilayah-wilayah Persekutuan) [Akta 814] telah diluluskan oleh Dewan Rakyat pada 15 Julai 2019 dan Dewan Negara pada 31 Julai 2019 dan seterusnya telah mula berkuat kuasa pada 21 Jun 2022 yang lalu.

3. RUU 355 Perkara ketiga, berkaitan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) RUU355. Memorandum Jemaah Menteri Mengenai Cadangan Dasar Penggubalan RUU 355 telah dibentangkan dalam Mesyuarat Jemaah Menteri pada 26 Ogos 2022 dan Jemaah Menteri telah bersetuju secara prinsip dengan cadangan penggubalan RUU355. Draf RUU355 juga telah disemak dan diluluskan oleh Bahagian Gubalan, Jabatan Peguam Negara pada 7 Oktober 2022. Tentunya usaha ini dilaksanakan bersungguh-sungguh mengikut lunas dan tertib yang sepatutnya. Ini adalah komitmen kita sejak dahulu lagi untuk memperkasakan Mahkamah Syariah.

Selain itu, Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) telah mengambil usaha memperkasa RUU Mufti dan RUU Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan). Memorandum Jemaah Menteri Dasar Penggubalan RUU Mufti dan RUU Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) (Pindaan) telah dibentangkan dalam Mesyuarat Jemaah Menteri pada 14 September 2022 dan telah dipersetujui secara prinsip dalam mesyuarat tersebut.

RUU Mufti dan RUU Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) (Pindaan) telah dikemukakan kepada Bahagian Gubalan, Jabatan Peguam Negara pada 19 September 2022 untuk semakan dan kelulusan.

Tentunya penerusan kepada usaha-usaha yang digerakkan ini adalah amat penting untuk memperkasa institusi kehakiman dan perundangan syariah. Ia perlu dilaksanakan mengikut lunas dan tertibnya. Melalui kerjasama strategik Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) bersama pihak berkuasa agama Islam negeri serta lain-lain pihak-pihak berautoriti, hasrat untuk memperkasa kedudukan institusi kehakiman dan perundangan syariah akan menjadi kenyataan. – HARAKAHDAILY 20/10/2022

Komen Weblog Ibnu HasyimDAP-PH tipu & mungkir janji. JPM perkasa RUU 355.

PRU 15 ini, pilihlah antara DAP-PH parti tipu rakyat dan mungkir janji, dengan parti yang memperjuangkan Islam di negara ini..

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails