Saturday, November 12, 2022

P'raya banjir, Angkoh. Steven Koh & Dr Tanaka Mustafa.

 


1. Angkuh mahu PRU15 musim banjir susahkan rakyat

NIBONG TEBAL: Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mendakwa keangkuhan Barisan Nasional (BN) menyebabkan rakyat dibebani pelbagai masalah dan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) tidak dapat berjalan lancar disebabkan bencana banjir.

Sehubungan itu, kata Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkenaan, parti BN perlu ‘dihukum’ rakyat ketika mengundi pada 19 November ini.

Tambah beliau, isu bencana banjir telah dibincangkan secara mendalam dalam Mesyuarat Jemaah Menteri kerana kebarangkalian berlaku banjir amat tinggi akibat hujan lebat dan ribut yang melanda negara ketika ini.

“Hari ini terbukti apa yang telah kita putuskan dalam jemaah menteri adalah berdasarkan fakta dan maklumat agensi berkaitan supaya kita dapat mengelakkan daripada menyusahkan rakyat sekiranya PRU15 berlangsung ketika musim banjir.

“Namun, kedegilan dan keangkuhan UMNO (BN) telah menyebabkan Dewan Rakyat dibubarkan dan pengundi terpaksa menanggung akibatnya.

“Justeru, pada 19 November ini, pengundi mesti menghukum UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang telah menzalimi rakyat akibat situasi semasa hari ini,” katanya selepas berucap pada program Ceramah Perdana di Bandar Tasek Mutiara, di sini malam tadi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung persediaan sempena PRU15 selepas beberapa kawasan di seluruh negara dilanda banjir kilat susulan hujan lebat sejak semalam.

Program terbabit turut dihadiri Presiden Gerakan, Dr. Dominic Lau Hoe Chai; Pesuruhjaya Pas negeri, Muhammad Fauzi Yusoff serta calon PN Parlimen Nibong Tebal, Datuk Mansor Othman. – UTUSAN


2. Steven Koh batal kempen bantu mangsa banjir 

Tangkap layar di Facebook Steven Koh.

BUKIT MERTAJAM: Calon PERIKATAN NASIONAL Parlimen Bukit Mertajam, Steven Koh membatalkan kempen pada malam ini bagi membantu mangsa banjir.

Dalam satu hantaran di Facebook Steven Koh P045 Bukit Mertajam yang dimuat naik sejam lalu menyatakan beliau mengarahkan jenteranya membatalkan kempen untuk malam ini.

“Minta maaf semua hari ini saya terpaksa membatalkan semua kempen pilihan raya saya dan mengarahkan jentera yang ada untuk membantu (mangsa banjir).  

“Untuk setakat ini, kita akan bergerak ke tempat-tempat yang terjejas,” kata Steven Koh.

Menurut rakaman yang dikongsikan di Facebook Steven Koh, seramai 15 anggota Jabatan Amal Malaysia negeri Pulau Pinang dan Khidmat Malaysia bersama tiga buah kenderan pacuan empat roda digerakkan ke lokasi terjejas banjir.

Hujan lebat sejak petang tadi di beberapa kawasan di Pulau Pinang menyebabkan beberapa kawasan di Bukit Mertajam dinaiki air mengakibatkan bencana banjir kilat.

Antara kawasan terlibat Machang Bubok, Bukit Teh, simpang tiga Tasek di Junjung, Taman Impian dan beberapa lagi kawasan turut terjejas.

Sedikit mengenai Steven Koh merupakan aktivis yang bergiat aktif dalam kerja-kerja kebajikan di Pulau Pinang.

Semasa pandemik melanda dunia, beliau mengaktifkan My Kitchen sebuah perniagaan atas talian. 

Setiap bungkusan makanan yang dijual akan diambil sebanyak 50 sen diperuntuk kepada sebuah dana khas untuk penyediaan makanan kepada golongan rentan.

Steven Koh juga merupakan satu-satunya calon PERIKATAN NASIONAL daripada Dewan Himpunan Pendukung PAS yang bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-15.

Pencalonan beliau dalam pilihan raya adalah pertama kali dan bakal berdepan penyandang Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim (DAP-PH) dan Ah Pang (BN). –HARAKAHDAILY 11/11/2022


3. Kerana Air - Pelaburan Dan Ekonomi Kelantan Menjadi Terbantut Selama 30 Tahun  


1) Pulau Pinang, Selangor, Pahang, Kedah, Sabah, Sarawak... semuanya diberi geran berbilion-bilion untuk memastikan bekalan air bersih cukup dan sampai kepada rakyat tanpa sebarang gangguan. tetapi, Kelantan dinafikan hak selama 30 tahun untuk mendapat geran dan peruntukan berbilion ini hanya kerana dendam orang politik. 

2) Apabila sistem bekalan air uzur dan lapuk, air tidak dapat disalurkan dengan sempurna - bahkan air menjadi keruh dan kotor - bukan sahaja menyebabkan rakyat Kelantan mengalami kesukaran dalam aktiviti harian, malahan para pelabur luar juga enggan membawa masuk pelaburan ke negeri Kelantan.

3) Antara faktor utama yang pihak pelabur luar mahu masuk melabur adalah kelestarian sumber tenaga dan sumber air. Tanpa sumber tenaga dan sistem bekalan air yang efisien, para pelabur tidak akan mengambil risiko untuk membawa pelaburan masuk ke Kelantan.

4) Lihatlah betapa cemasnya Pulau Pinang apabila mengalami masalah bekalan air (walaupun telah dibantu berbilion-bilionoleh Pusat). Pulau Pinang bimbang pelabur-pelabur industri sedia ada akan lari jika masalah bekalan air tidak diselesaikan. Terbinalah Empangan Mekuang untuk menampung pertambahan penduduk dan industri. MB Kedah acah mahu belat Sungai Muda pun Pulau Pinang sudah gelabah - menandakan bekalan air sangat penting untuk pelaburan dan perindustrian.

5) Maka apa halnya orang sering menyalahkan kerajaan negeri sebagai tak pandai tarik pelaburan, tak reti jana ekonomi, asyik fikir membalak sahaja... padahal industri terutama bidang pembuatan - tak mampu untuk dibawa masuk kerana masalah air - selain kekerapan banjir besar. Bab banjir besar pula adalah satu topik yang lain, yang juga memerlukan bantuan Pusat berbilion-bilion (kerana dinafikan selama berpuluh tahun).

6) Dengan takdir Allah, akhirnya PAS dapat meletakkan seorang menteri di pusat (KASA) atas doa dan rintihan rakyat Kelantan. Menteri KASA daripada PAS dengan pantas dan segera membuat semakan dan akhirnya meluluskan geran awal RM1.7 bilion untuk membina loji-loji baharu di Kelantan.

7) RM7 bilion awal diperlukan untuk menggantikan sistem paip yang uzur dan lapuk di seluruh Kelantan (dianggarkan 4000 km), jika dimulakan hari ini, akan mengambil masa RM40 tahun untuk siap sepenuhnya (jika sejak 30 tahun dahulu diselenggara dengan baik, pastilah masalah air serta kos tidak sebesar ini).

8 ) Kelantan sudah ketinggalan jauh berbanding negeri-negeri lain dalam bidang perindustrian dan pelaburan hanya kerana dendam politik yang bersambung dari satu penggal ke satu penggal yang lain.

9) Untuk selamatkan Kelantan, maka kerajaan pusat haruslah ditadbir oleh pihak yang sehaluan dengan Kerajaan Negeri selepas PRU15 ini, kerana kerajaan negeri belum dibubarkan. Jika BN menang besar, apakah kejadian 1990 dahulu akan berulang kembali? Jika PH menang juga, belum tentu projek yang telah diluluskan akan berjalan baik kerana PH juga ada rekod membatalkan projek besar.

Sekian
Dr Tanaka Mustafa

Komen Weblog Ibnu Hasyim: P'raya banjir, Angkoh. Steven Koh & Dr Tanaka Mustafa.

“Hari ini terbukti apa yang telah kita putuskan dalam jemaah menteri adalah berdasarkan fakta dan maklumat agensi berkaitan supaya kita dapat mengelakkan daripada menyusahkan rakyat sekiranya PRU15 berlangsung ketika musim banjir.

“Namun, kedegilan dan keangkuhan UMNO (BN) telah menyebabkan Dewan Rakyat dibubarkan dan pengundi terpaksa menanggung akibatnya.

“Justeru, pada 19 November ini, pengundi mesti menghukum UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang telah menzalimi rakyat akibat situasi semasa hari ini,” kata Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.  


Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Teksi dron, bila M'sia ke tahap ini? ..& Dron K'tan.


Teksi dron Volocopter 2X menjalani ujian penerbangan di lapangan terbang Pontoise di Cormeilles-en-Vexin, dekat Paris, Perancis. - Foto REUTERS

1.Teksi dron lakukan penerbangan sulung di Paris

PARIS: Sebuah helikopter elektrik dengan pelbagai bahagian mesin berputar (rotor) melakukan penerbangan trafik udara konvensional pertamanya berhampiran Paris ketika bersiap sedia untuk penerbangan komersial mulai 2024.

Pesawat ujian Volocopter, yang menyerupai dron besar dengan lapan rotor, berlepas membawa penumpang dari lapangan terbang Pontoise-Cormeilles di luar Paris dan mengelilingi seketika ruang udara ketika pesawat lain berada di sekitar.

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Jerman Volocopter, Dirk Hoke, berkata dalam tempoh 18 bulan akan datang ia akan menyediakan helikopternya untuk pensijilan dan berharap dapat melancarkan penerbangan komersial pendek menjelang 2024, apabila Paris mengadakan Sukan Olimpik Musim Panas.

Syarikat itu mahu pesawat dua tempat duduk itu dapat terbang secara automatik sepenuhnya, dengan hanya penumpang di dalamnya, tetapi mengakui masih banyak perlu dilakukan dari segi infrastruktur, integrasi ruang udara dan penerimaan orang ramai.

Juruterbang ujian, Paul Stone, berkata sistem 'fly-by-wire digital' helikopter dan pelbagai rotor menjadikannya lebih mudah untuk terbang berbanding helikopter biasa.

"Dalam helikopter, apabila anda menggerakkan satu kawalan, tiga perkara berlaku serentak dan ia memerlukan latihan koordinasi.

"Dalam pesawat ini, mereka menghilangkan semua kesukaran itu, dan memudahkan kawalan ia adalah kawalan paling mudah dengan setiap gerakan mempunyai paksi tersendiri," katanya.

Presiden wilayah Ile-de-France di sekitar Paris, Valérie Pecresse, berkata wilayah itu menyediakan sokongan kewangan untuk inisiatif itu kerana mahu penerbangan penumpang pertama berlepas dan mendarat di sini.

"Pembangunan penerbangan altitud rendah untuk mobiliti udara bandar adalah pengembaraan yang penuh dengan janji," katanya dalam satu kenyataan.

Volocopter sedang bersaing dengan syarikat di seluruh dunia, termasuk Lilium, Joby Aviation dan Airbus untuk mendapatkan teksi terbang pertama yang disahkan oleh pengawal selia. Ia menyasarkan untuk mencapainya dalam masa dua tahun. - REUTERS

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Teksi dron, bila M'sia ke tahap ini? (di atas) 


2. Kelantan Guna 100 Unit Dron – Rancakkan Aktiviti Pertanian March 29, 2022

Bagi memperkasakan lagi sektor pertanian, Kelantan kini mempergiatkan penggunaan teknologi sebagai sokongan pada produktiviti pengeluaran negeri.

Kini sejumlah 100 unit dron telah digunapakai pada sektor pertanian Kelantan.

Menurut Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Bioteknologi, Teknologi Hijau dan Alam Sekitar Kelantan sebanyak 80 unit dron telah diterapkan di bawah pengendalian Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA).

Sementara 20 unit dron lain pula adalah milik persendirian para petani serta seliaan di bawah Jabatan Pertanian negeri.

Adanya sokongan teknologi ini, sekaligus membantu meningkatkan keupayaan operasi baja, meracun dan paling utama memberi penjimatan kos dan masa pertanian.

Melihat pada kerancakkan penggunaan dron ini, kerajaan negeri Kelantan menyasarkan memberi lesen pengendalian dron kepada lebih ramai petani dalam tempoh terdekat serta menawarkan kursus pengendalian dron kepada kumpulan tersebut.
(IH)


Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Bukan 'Undi Calon Bukan Parti' tapi UNDILAH PN.

 

Komen Rakyat dalam blog ini...

4 comments:

Anonymous said...

Woii yeop and yong.. Oreng Cino dapat tanah 999 tahun, mengkomer dapat haper..!? Sajer tanya yeop ooii jangan nak menglabun ajee yerr..!!

Pada mengkomer di Perak sanun fkta 999 tahun begini pilih calon bukan parti. Melayu mesti bijak memilih.

Ng Khor Meng dari DAP mahu Hak Milik Kekal 999 tahun untuk Kamping Baru Cina di Perak. Kenapa Brother Anwar Bin Ibrahim diam bisu..?

Pesan pesan pada pengundi Melayu Parlimen Tambun khasnya "Undi lah Calon Bukan Parti.."

Semalam Lim Kit Siang laungkan Ketuanan Malaysia bukan Ketuanan Melayu.. Brother Anwar Bin Ibrahim reply supaya Orang Melayu Buka Minda..!! Apa maksudnya tu..!?

Brother terus bisu dan diam mcm orang bodoh pasal Ketuanan Melayu..!! Pada pengundi Melayu Parlimen Tambun sila tolak calon PH Brother Anwar Bin Ibrahim ini..!!

Permintaan melampau DAP yang mahukan Kampung Baru Cina diluluskan Hak Milik Kekal 999 tahun adalah sesuatu yang bercanggah sama sekali dengan Perlembagaan Persekutuan dan Akta Kanun Tanah Negara.

http://www.ibnuhasyim.com/2018/08/isu-hak-milik-tanah-999-tahun-bukti-dap.html?m=1

Jadi, tidak kiralah dari mana ideologi politik, kita hendaklah memberikan sokongan penuh kepada bekas Menteri Besar Perak untuk beliau kekal tegas dalam perkara ini dan tidak membiarkan beliau dari terus dibuli oleh DAP dan barua nya Brother Anwar Bin Ibrahim.

Sebagai orang Melayu maka disarankan dan mempunyai harapan yang tinggi janji kekal melawan hak pemberian hak milik kekal kepada kampung baru Cina (kaum Cina sahaja) seharusnya bermula akhir tahun lalu sempena Tahun Baru Cina dan satu keputusan wajar perlu dibuat oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri semasa PH berkuasa dulu..!!

"DAP cukup yakin menteri besar Perak ini (Faizal Azumu MB Perak ketika itu) tidak akan mengecewakan rakyat negeri Perak dan menyanjung tinggi komitmen yang ditunjukkan,” – Nga Kor Ming ketika menyampaikan ucapan dasar pada Konvensyen DAP Perak di Hotel Ritz Garden semasa PH berkuasa di Perak.

Untuk rekod semasa era pemerintahan barua DAP iaitu Mantan Menteri Besar, Nizar Jamaluddin, sebanyak 114 Kampung Baru telah diluluskan...!!!

Dalam isu ini walaupun pada masa itu MB Perak Faizal Azumu telahpun menolak permohonan, namun DAP tetap degil untuk menuntut hak milik tanah kekal ini.

So pada pengundi Melayu di Perak khasnya Parlimen Tambun undilah calon Melayu dari PN dan bukan calon BN yang belum diuji olah Ng Khor Meng maka calon iaitu Faizal Azumu terbukti telah menentang pemberian 999 tahun pada Kampung Baru Cina ini di Perak Darul Ridzuan semasa PH berkuasa dulu..!!

Jangan undi Brother Anwar Bin Ibrahim dan terang terang barua terbaru DAP@ PAP LeeKwanYew.!!

Pada pengundi Melayu tak kira ideologi kamu maka dari fakta dan bukti penerangan di atas maka Melayu mesti bijak memilih pemimpin. Undi lah Calon Bukan Parti..!! Undi lah calon Faizal Azumu..!!

Anonymous said...

Sokong anuwar bererti sokong komunis dapig. Fungsi anuwar dan rafizi ialah melaksanakan misi komunis dapig.

Anonymous said...

Jangan lupa kempen anuwar. Negara ini milik orang cina. Milik orang india. Bukan milik orfang melayu.

Bila kit siang kata ketuanan malaysia bukan ketuanan melayu anuwar cool jer. Anuwar menghadapi penyakit kronik barah asal usul bangsa.

Pengidak penyakit kronik tidak layak pimpin bangsa melayu. Hanya layak pimpin bangsa komunis dapig.

Anonymous said...

Kenapa anuwar sanggup menjatuhkan martabatnya sebagai bangsa melayu.
Kerana dia teringin duduk kerusi pm.
Kerusi pm nombor satu, martabat jatuh nombor dua.
Kaedah berpolitik pun guna kaedah terkutuk. Kaedah lazim iaitu fitnah.
Maknanya tak selesai kestabilan politik jika sokong anuwar .
Diperkuatkan oleh rafizi yg terkenal sebagai perangka fitnah.

PN berpotensi kuasai K'jaan Pusat. Parti GERAKAN sokong.

 


1. PERIKATAN NASIONAL ada potensi kuasai Kerajaan Pusat

KOTA BHARU: Berdasar gelombang dan perkembangan yang berlaku sekarang
PERIKATAN NASIONAL bukan sahaja berupaya menang di Pahang dan Perlis, malah berpotensi menguasai kerajaan Persekutuan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

Naib Presien PAS Dato’ Mohd Amar Abdullah berkata, keyakinan itu dilihat berdasar potensi dan suasana politik yang berlaku sekarang.

Katanya, kalau dinilai mengikut maklumat dan gelombang perkembangan PERIKATAN NASIONAL bukan sahaja dilihat boleh menang di Pahang dan Perlis namun mampu menguasai Kerajaan Persekutuan.

“Jadi kita harap gelombang ini akan berterusan sehingga hari mengundi pada 19 November,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.

Sebelum ini Pengerusi PERIKATAN NASIONAL Tan Sri Muhyiddin Yassin membayangkan Bersatu akan memberi sokongan kepada PAS bagi menerajui Perlis dan Pahang sekiranya mendapat mandat rakyat.

Menurutnya potensi tersebut berdasarkan prestasi cemerlang negeri yang ditadbir PAS iaitu Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Ditanya mengenai keperluan setiap calon mengisytiharkan harta Mohd Amar berkata, tiada keperluan bagi calon PAS memandangkan kebiasaannya perkara itu membabitkan penjawat awam.

Kata beliau perkara itu hanya dilakukan apabila menjadi wakil rakyat dilantik sebagai anggota Exco yang perlu membuat pengisytiharan harta kepada Menteri Besar.

“Pendedahan kepada umum mungkin ada positif dan negatif, sebab dalam dunia sekarang apabila orang tahu kita ada wang dan harta, ia boleh mengundang implikasi negatif.

“Kami mengambil pendekatan dengan tidak mengisytihar harta lagi pun pemimpin PAS biasanya tidak ada harta dan jika hendak isytihar pun malu.. sedangkan orang lain ada harta juta-juta,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 10/11/2022


2. 12,700 ahli Gerakan Kelantan sokong penuh calon PN  

KOTA BHARU: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) mempunyai seramai 12,700 ahli di seluruh Kelantan memberi sokongan tidak berbelah kepada calon PERIKATAN NASIONAL (PN) yang diwakili PAS dan Bersatu.

Naib Pengerusi Gerakan Kelantan, Tuan Mat Tuan Wil berkata, parti itu memberi kerjasama padu untuk pastikan kemenangan PN di 14 kawasan Parlimen di Kelantan.

Katanya, Gerakan sekarang berada pada landasan yang betul untuk memastikan pembangunan negara dilaksanakan dengan lebih baik dan bebas sebarang penyelewengan melalui PERIKATAN NASIONAL.

“Matlamat kita sudah betul, kata orang sudah jumpa satu rumah yang boleh kita berteduh, maka kita akan cuba bina rumah yang ada sekarang dengan sebaik mungkin.

“Integriti serta ketelusan kepimpinan PERIKATAN NASIONAL menyebabkan Gerakan menyokong gabungan tersebut,” katanya pada sidang media di Pusat Media PAS Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) di Pejabat Perhubungan PAS Kelantan di sini hari ini.

Hadir sama Pengerusi Gerakan Kelantan Gan Awang, Bendahari Gerakan Gan Kim Keng dan Pengerusi Dewan Himpunan Pendukung PAS (DHPP) Kelantan, Lim Guan Seng.

Gerakan keluar daripada Barisan Nasional selepas kekalahan gabungan itu pada Pilihan Raya Umum Ke-14 dan mewujudkan blok ketiga secara bebas.

Bagaimanapun Gerakan diterima sebagai salah satu parti kompenan PERIKATAN NASIONAL bersama PAS dan Bersatu selepas mendapat sokongan penuh Majlis Tertinggi PN.

Tuan Mat juga berkata, PERIKATAN NASIONAL merupakan gabungan baharu yang tidak terpalit dengan sebarang skandal, yang perlu diberi perhatian rakyat.

Sebaliknya kata beliau pemimpin Umno dan Barisan Nasional berdepan dengan pelbagai masalah sehingga ada dalam kalangan mereka didapati bersalah kes penyelewengan dana kerajaan. – HARAKAHDAILY 10/11/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: PN berpotensi kuasai K'jaan Pusat. Parti GERAKAN sokong.

Bersiap-siaplah PN di bawah TS Muhyiddin akan terus menerajui Malaysia.

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails