Saturday, June 13, 2020

Ramai MP Pembangkang Sertai PN Dalam 2 Minggu Ini -Liew Chin Tong (DAP)


DAP akui akan ada ramai lagi MP Pembangkang akan sertai PN

DAP mendakwa, beberapa Ahli Parlimen dari blok pembangkang bakal “menyerah diri” kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam tempoh dua minggu ini.
Liew Chin Tong Ketika mendedahkan perkara itu mendakwa, Tan Sri Muhyiddin Yassin sedang berusaha untuk mengumpul sekurang-kurangnya 125 kerusi dalam tempoh itu bagi membolehkannya berjalan masuk ke Parlimen dengan selesa dan selamat.

“Muhyiddin mahu memecahbelah Pakatan Harapan (PH) dan semua sekutunya. “Jika dia dapat meningkatkan majoritinya kepada 125 kerusi dalam tempoh dua minggu lagi, beliau boleh jalan berkepak masuk ke Parlimen pada 13 Julai, mengetahui kerusinya dijamin selamat.
“Selepas itu, beliau boleh duduk selesa di kerusi kuasa buat satu tempoh, sebelum memulakan langkah autoritarian demi menghancurkan sebarang ancaman baharu ke atas pentadbirannya,” katanya yang dipetik roketkini.com sebagai berkata.

Kata Pengerusi DAP Johor itu, UMNO, Barisan Nasional (BN) dan Pas mempunyai 60 kerusi terkumpul di Parlimen serta mampu mencetuskan pilihan raya mengejut jika menarik diri dari gabungan PN. Walau bagaimana mengikut perkembangan terkini PAS telah menyatakan tidak akan berlaku pertandingan 3 penjuru jika ada Pilihan Raya Mengejut. PAS, UMNO dan BERSATU akan menyelesaiakan masalah pengagihan kerusi dalam masa terdekat.

PAS memberikan gambaran bagaimana PRU 2008 dahulu PAS dan DAP telah berpecah tetapi bila keputusan PRU tersubut memaksa untuk PAS, DAP dan PKR bersatu membentuk Pakatan Rakyat yang sebelum ini Barisan Alternatif berkubur akibat daripada DAP keluar.

Suasana ini sama juga berlaku, Rakyat memaksa untuk PAS-UMNO bersama BERSATU memerintah Malaysia.

“Satu lagi senario lebih hampir kepada situasi semasa, iaitu jika Muhyiddin tidak berjaya menambah majoritinya dalam tempoh dua minggu ini dan terpaksa mengelak sidang Parlimen pada Julai, beliau mungkin akan mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) pada September atau Oktober seperti yang sedang digembar-gemburkan sekarang.
“Dengan berbuat demikian, beliau mahu mendapatkan mandat baharu. Baginya, keadaan kian terdesak dan bagi kerajaannya membentangkan Belanjawan 2021 kepada Parlimen yang tidak berubah adalah kerja sia-sia kerana berkemungkinan tidak mendapat sokongan.
“Dengan mengadakan PRU awal, Muhyiddin berharap UMNO dan Pas akan memberi ruang kepada BERSATU dalam pengagihan kerusi,” katanya.

Banyak penganalisis melihat ramai MP terutamanya (walaupun ada banyak MP bukan Melayu dan Islam PKR keluar parti) telah mula sedar rancangan jahat DAP dan mereka melihat mood rakyat yang juga lebih senang dengan PN.

Ini membuatkan untuk demi pengukuhan politik Melayu Islam mereka tidak boleh lagi mengharapkan Mahathir atau Anwar. Mereka akan menyokong UMNO baharu yang kini bersama PAS dan BERSATU.


(https://mindarakyat.blogspot.com/2020/06/dap-akui-akan-ada-ramai-lagi-mp.html)

K'jaan DAP PP Dituntut Tangani Pencemaran Najis Babi Di Kalangan Melayu/Islam.


Penternak untung, hidup penduduk dicemari najis babi


PENCEMARAN najis babi di Sungai Kreh, Seberang Perai Utara yang merebak sehingga radius 13 kilometer turut melangkaui beberapa sungai dan kampung, telah lama menghantui penduduk sekitarnya. Lebih malang lagi rata-rata penduduknya pula adalah dalam kalangan masyarakat Melayu-Islam.

Pencemaran ini berlaku akibat sisa pembuangan najis babi yang terhasil daripada industri ladang babi di Kampung Selamat. Dianggarkan lebih kurang 70 kandang babi diternak di ladang tersebut.
Hasil tinjauan, sungai-sungai yang terlibat dengan pencemaran najis babi ini adalah seperti berikut:
(1) Sungai Korok.
(2) Sungai Kreh Tasik.
(3) Parit Kampung Selamat.
(4) Sungai Kreh Mati.
(5) Sungai Kecil Pokok Machang.
(6) Parit Malakof.
(7) Sungai Lubuk Meriam.
(8) Sungai Lubuk Meriam Dalam.
Pencemaran najis babi di sungai-sungai ini telah mengakibatkan pencemaran bau di kawasan yang padat dengan penduduk. Lebih teruk lagi, kawasan ini juga selalu terlibat dengan banjir yang mengakibatkan kesan besar kepada beberapa kampung seperti Kampung Pokok Machang, Kampung Lubuk Meriam, Kampung Tonsun, Kampung Lahar Yooi, Kampung Sungai Korok dan Kampung Seberang Tok Dol.
Pencemaran di lembangan Sungai Kreh juga boleh menyebabkan sumber air utama terjejas dan merosakkan eko-sistem dan infrastruktur sekitarnya. Juga, boleh merosakkan hasil pertanian yang diusahakan oleh penduduk setempat.
Justeru, Dewan Pemuda PAS Kawasan Tasek Gelugor menuntut agar Kerajaan DAP Pulau Pinang segera mengambil tindakan sewajarnya demi kelangsungan kehidupan yang aman dan sejahtera penduduk sekitarnya. Cukuplah puluhan tahun penduduk sekitarnya terpaksa menanggung beban demi keuntungan pihak lain.
“Demi Islam”
USTAZ ABDUL RAZIB ABDUL RAHIM
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Kawasan Tasek Gelugor – HARAKAHDAILY 11/6/2020


Lihat Sebelum ini..
E-Buku IH-109: DAP Selepas PM Ke 8.
E-Buku IH-109: DAP Selepas PM Ke 8.
Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-123: Bumiputera Melayu PP Selepas PM 8..
E-Buku IH-123: Bumiputera Melayu PP Selepas PM 8..... 


Lihat juga..

DAP Ganyang Islam? Ajar Dia Di PRU 15... Video

46K views3 days ago
Tidak dinafikan pemimpin-pemimpin PH seperti YB Langkawi, YB Port Dickson, YB Kota Raja dan sebagainya begitu konsisten ...
New

DAP mendakwa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mencadangkan keanggotaan kabinet hanya eksklusif untuk kaum ...

6.7K views2 years ago
Bagi musuh politiknya, DAP sentiasa didakwa akan mengancam hak-hak orang Melayu dan kedudukan Islam. Bagi DAP, ini ...
DAP menyuarakan kehairanan berhubung kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa umat Islam dibenar ...
AMANAH mengajak semua pihak termasuk gerakan Islam dan ulamak untuk mengajar DAP jika ia akan terus mengancam Islam, ...
Fawzia Ariff, ahli seumur hidup DAP berkongsi pendapatnya tentang DAP dan IslamDAP berjuang untuk semua rakyat Malaysia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails