Saturday, February 26, 2022

Akan berlaku lonjakan undi kepada PN.. Terbaik!

 

1. Akan berlaku lonjakan undi kepada PN

JOHOR BAHRU: Setiausaha PAS Kawasan Sekijang, Normala Sudirman berharap Perikatan Nasional akan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemelah pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor kali ini.

Beliau optimis berlaku anjakan paradigma atau lonjakan undi yang memberikan laluan kemenangan kepada calon Perikatan Nasional.

“Saya harap N.04 akan dimenangi oleh calon Perikatan Nasional dan ini merupakan kali keempat saya bertanding dalam pilihan raya,” ujarnya yang merupakan calon Perikatan Nasional bagi DUN berkenaan.

Katanya, kali pertama beliau bertanding ialah pada Pilihan Raya Kecil Tenang dan kali keempat bertanding dalam pilihan raya umum DUN.

“Semoga Allah takdirkan kemenangan di DUN Kemelah,” katanya ketika ditemui selepas majlis taklimat kepada semua calon Perikatan Nasional daripada PAS untuk PRN kali ini yang diadakan di Pejabat Perhubungan PAS Johor di sini, semalam.

Menurutnya, ramai yang mengatakan bahawa kebarangkalian laluan itu agak mudah kerana majoriti pengundi di DUN Kemelah itu adalah Melayu.

“Tentulah harapnya mengundi wakil Melayu Islam untuk menjadi wakil rakyat di Dewan Undangan Negeri Johor, insya-Allah,” ujarnya yang mesra dengan panggilan Cikgu Mala.

Beliau mengharapkan para pengundi di DUN Kemelah dapat keluar mengundi sama ada undi pos, mengundi awal atau hari mengundi pada 12 Mac ini.

Ini, ujarnya kerana itulah satu-satunya platform untuk rakyat menentukan hala tuju kepimpinan yang akan mentadbir negeri Johor.

Normala juga berkata, pastinya ramai Melayu Islam sepatutnya mengimpikan suara wakil rakyat daripada golongan wanita atau kaum hawa untuk mengangkat martabat atau memperjuangkan kebajikan mereka khususnya di DUN Johor.

“Jadi sudah pastilah kita mengharapkan agar calon di Kemelah ini yang majoritinya adalah pengundi wanita lebih ramai daripada pengundi Melayu lelaki mampu membuat pilihan yang terbaik.

“Saya optimis bahawa insya-Allah berlaku anjakan paradigma ataupun satu lonjakan undi yang memberikan laluan mudah kepada calon Perikatan Nasional berdasarkan prestasi kepemimpinan negara yang ada sekarang dan ditambah laluan beberapa penjuru yang insya-Allah berpihak kepada Perikatan Nasional,” ujarnya. 26/2/2022

2. Penyelarasan agensi perkhidmatan sosial beri manfaat kepada rakyat

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff menyatakan penyelarasan agensi perkhidmatan antara kementerian, agensi Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri adalah sangat penting dan akan memberi manfaat yang besar buat semua kumpulan sasar yang memerlukan.

Menurutnya, dengan itu segala bantuan dapat disalurkan kepada rakyat dengan cepat dan berkesan. Beliau menyatakan demikian menerusi laman Facebooknya susulan sesi libat urus bersama Agensi Sosial Peringkat Persekutuan Dan Negeri ke Pejabat Daerah Kluang, hari ini.

“Alhamdulillah, saya berkesempatan pada hari ini berada di Pejabat Daerah Kluang, Johor bersama para pegawai jabatan dan agensi di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dalam membina kerjasama yang erat serta membentuk rangka kerjasama erat antara Agensi Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri,” ujarnya.

Turut bersama beliau dalam sesi diskusi itu ialah Timbalan Ketua Pengarah Strategik Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta wakil-wakil daripada JKM Johor, LPPKN Johor, Jabatan Pembangunan Wanita, Johor Bahru (JPW), Pejabat Daerah Kluang, Jabatan Penjara Kluang, Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalthom, Kluang, PKMD Kluang, MAIJ Kluang serta Khidmat Malaysia bagi membincangkan isu-isu kebajikan rakyat khususnya di daerah Kluang.

Menurutnya lagi, beliau mengambil maklum isu-isu kebajikan yang diketengahkan dan pihak kementerian melalui jabatan dan agensi akan meneliti perkara yang dibangkitkan untuk tindakan sewajarnya.

“Besar harapan saya agar usahasama antara Kementerian dan kerajaan negeri yang dijalinkan ini dapat memberi manfaat buat semua kumpulan sasar KPWKM serta segala bantuan dapat disalurkan kepada rakyat dengan cepat dan berkesan,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Rantau Panjang. – HARAKAHDAILY 20/2/2022

3. Pilih PN yang terbaik demi bangsa Johor – Kak Lah 

BATU PAHAT:
 Seluruh pengundi di Johor dan Dewan Undangan Negeri (Dun) Senggarang khasnya diseru memilih calon Perikatan Nasional (PN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada kali ini.

“Pengundi dan penduduk Senggarang khasnya, pilihlah Khairul Faizi Ahmad Kamil seorang calon yang cukup pengalamannya dan dikenali wibawa serta amanahnya,” kata Ahli Jawatankusa Kerja PAS Pusat, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ucapan di hadapan Pejabat PAS Kawasan Batu Pahat sebelum bertolak mengiringi calon Perikatan Nasional bagi Dun Senggarang, Khairul Faizi Ahmad Kamil pagi ini.

“Nak lantik imam pun kita pilih terbaik wibawa, amanah dan saya yakin pemilihan Khairul Faizi ini yang tidak asing dengan rakyat di sini, ada pengalaman lima kali jadi  calon dan pengalaman luas di peringkat pusat,” kata beliau memberi keyakinan.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata, pengundi di sini perlu memilih seorang wakil rakyat yang diyakini integriti.

Maka tambahnya calon PN adalah yang tepat dengan kehendak rakyat, diyakini kredibilitinya.

Sementara itu beliau menyeru pengundi di Johor melakar perubahan pada kali ini demi masa depan bangsa Johor.

Beliau juga menyeru anak muda yang buat pertama kali memilih agar menilai pemimpin yang benar-benar wibawa untuk menjadi wakil mereka pada kali ini.

“Pilihlah pemiimpin terbaik jangan salah pilih pimpin, ini adalah demi bemi bangsa Johor, jadi kita pilih PN,” katanya lagi.

Hadir sama mengiringi Khairul Faizi adakah Yang Dipertua PAS Kawasan Batu Pahat, Ustaz Roslami Mohd Salleh yang turut membacakan doa sebelum berangkat ke Dewan Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) Batu Pahat. – HARAKAHDAILY 26/2/2022

Lihat seterusnya..

15 Calon PN dari PAS lafaz baiah di pejabat PAS Johor.

 

Calon Perikatan Nasional daripada PAS lafaz baiah

JOHOR BAHRU: Kesemua 15 calon Perikatan Nasional daripada PAS yang bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor melafazkan baiah pada majlis yang diadakan di Pejabat Badan Perhubungan PAS negeri di sini, jam 12.10 tengah hari ini.

Lafaz baiah itu diketuai oleh Ketua Dewan Ulamak PAS negeri, Ustaz Azlisham Azahar yang diikuti oleh 14 calon lain yang bertanding pada PRN kali ini.

Majlis seterusnya diisi dengan taujihat kepada calon-calon yang disampaikan oleh Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Tuan Guru Zulkifli Ismail.

Ketua Dewan Dewan Ulamak PAS Pusat, Senator Dato’ Ahmad Yahaya tiba semasa ucapan taujihat disampaikan sebelum itu menyerahkan watikah kepada semua calon.

Majlis yang dipengerusikan oleh Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Abdullah Husin itu diakhiri dengan bacaan doa oleh Ustaz Ahmad Yahya.

Pada PRN Johor kali ini, 15 calon Perikatan Nasional adalah daripada PAS, Bersatu (33) dan Gerakan (lapan).

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 12 Mac sebagai tarikh pengundian bagi PRN Johor.

Tarikh penamaan calon bagi pilihan raya itu ditetapkan pada 26 Februari manakala pengundian awal pada 8 Mac. – HARAKAHDAILY 25/2/2022

Lihat seterusnya..

Lagenda Batu Penyu.. & Kampung Penyu, Sandakan.


1. Lagenda Batu Penyu.
Alkisah cerita lagenda yang disampaikan oleh orang-orang tua dari mulut ke mulut, di kawasan persisir Terengganu hiduplah dua ekor pasangan penyu, jantan dan betina. Sepasang penyu tersebut sentiasa hidup rukun dan damai. Ke mana pun pergi, mereka selalu berdua. 

Pada suatu hari, mereka berenang menyusuri pantai Terengganu. Setelah berhari-hari berenang, mereka pun tiba di suatu tempat yang belum pernah mereka datangi.

“Bang, kita sekarang berada di mana?” tanya Penyu Betina.

“Entahlah, dik. Abang juga tidak tahu. Abang belum pernah ke tempat ini,” jawab Penyu Jantan.


Pada saat itu, ada seekor Ikan Buntal melintas di tempat itu lalu bertanya.

‘Hei, kamu berdua hendak ke mana?”

“Sebenarnya kami tersesat,” jawab Penyu Jantan.

“Kalau boleh kami nak tahu, apa nama tempat ini?” tanya Penyu Betina mula gelisah.

“Tempat ini bernama Laut Rantau Abang. Di daratan sana, ada sebuah bukit memiliki taman yang amat indah,” jawab Ikan Buntal.

“Pernahkah kamu ke situ?” tanya Penyu Jantan.

“Belum,” jawab Ikan Buntal singkat.

“Kenapa?” tanya Penyu Jantan ingin tahu.

“Semua jenis ikan, termasuk saya, tidak akan dapat pergi ke tempat itu. Kamu berdua beruntung kerana dapat hidup di darat dan di laut. Sedangkan saya hanya dapat hidup di laut, sehingga tidak dapat menikmati keindahan taman itu,” jawab Ikan Buntal merendah diri.


Mendengar keterangan Ikan Buntal, kedua penyu itu menjadi teruja. Selepas itu mereka pun naik ke darat hendak bermain-main di taman yang terletak di atas bukit itu itu. Dalam perjalanan menuju ke taman, mereka bertemu dengan seekor Ketam.

”Kamu berdua hendak ke mana?” tanya Ketam itu.

”Kami hendak bermain-main di taman itu. Kata Ikan Buntal, pemandangan di tempat itu sangat indah,” jawab Penyu Jantan.

”Memang benar. Tetapi, kamu berdua harus berhati-hati kerana di taman itu ada sebuah pantang larang yang tidak boleh dilanggar,”jelas si Ketam.

”Apa pantangnya?” tanya Penyu Jantan ingin kepastian.


Di dalam taman itu ada kolam, tetapi air kolam yang ada di taman itu tidak boleh diminum. Sesiapa pun yang meminumnya akan terkena sumpahan,” kata Ketam itu mengingatkan.

”Sumpahan?” soal Penyu Jantan sambil tersenyum simpul seolah-olah tidak percaya.


Berlainan pula dengan Penyu Betina, ia sangat khuatir terhadap pantang larang itu. Setelah itu, kedua penyu itu meneruskan perjalanan menuju ke taman. Sebelum mereka sampai, tiba-tiba si Penyu Betina berhenti.


”Kenapa berhenti dik?” tanya Penyu Jantan hairan.

”Bang! Adik takut dengan pantang larang tu. Lebih baik kita pulang saja,” ajak Penyu Betina.

“Tidak, dik! Adik jangan terlalu percaya dengan kata-kata si Ketam. Dia hanya nak menipu kita,” jawab Penyu Jantan tetap bertegas hendak pergi ke taman itu.

”Jangan, bang! Kita jangan pergi ke sana. Mari, kita pulang saja bang!” Penyu Betina terus memujuk Penyu Jantan.

”Kalau adik takut, adik tunggu di sini saja. Abang harus pergi ke taman itu,” kata Penyu Jantan yang begitu teruja mendengar keindahan taman tersebut.

Walaupun telah berkali-kali dipujuk, Penyu Jantan tetap meneruskan niatnya. Akhirnya, Penyu Betina pun mengalah.

”Tapi, jangan lama-lama sangat ya, bang!” kata Penyu Betina dengan nada khuatir.


Sejurus kemudian, Penyu Jantan berjalan menuju ke bukit itu. Sesampai di sana, dia begitu kagum melihat keindahan taman di atas bukit tersebut. Ia pun berjalan disekeliling untuk menikmati pemandangan yang indah. Setelah beberapa lama, Penyu Jantan merasa haus. Ia teringat kata-kata si Ketam bahawa di taman itu ada sebuah kolam yang sangat jernih airnya.


Setelah beberapa lama mencari, ia pun menemui kolam itu. Tanpa berfikir panjang, ia segera mendekati dan meminum airnya.

”Aduhaiii..., segaaarnya,” ucap Penyu Jantan puas setelah meneguk air di kolam itu.

”Ah, ketam itu hanya ingin membohongiku”, Ujarnya. “Setelah minum air kolam ini aku tidak apa-apa. Badanku terasa sihat dan segar” getusnya lagi.

Namun tanpa diduga, tiba-tiba penglihatannya mulai kabur dan kepalanya menjadi pusing.

”Aduuuhhhh, sakitnya kepalaku,” Penyu Jantan menjerit kesakitan.

Perlahan-lahan, seluruh tubuhnya menjadi kaku dan akhirnya tidak dapat bergerak. Walaupun berkali-kali berusaha untuk menggerakkan keempat kakinya untuk melangkah, tetapi tetap tidak boleh bergerak. Beberapa saat kemudian, tiba-tiba langit menjadi gelap. Petir sambar-nyambar. Hujan pun turun dengan lebatnya. Dalam sekelip waktu, tiba-tiba Penyu Jantan berubah menjadi batu. Setelah itu langit pun kembali terang. Rupanya ia benar-benar terkena sumpahan, kerana telah melanggar pantang larang itu.


Sementara itu, Penyu Betina yang sejak tadi menunggu mulai khuatir terhadap keadaan Penyu Jantan.

”Kenapa abang masih belum datang? Jangan-jangan terjadi sesuatu dengannya,” Penyu Betina mula gelisah.


Tidak lama kemudian seekor burung camar menghampirinya.

”Hei, kenapa kamu kelihatan murung?” tanya Burung Camar.

”Iya. Sejak tadi suamiku belum kembali dari taman itu,” jawab Penyu Betina cemas.

”Jadi, penyu di taman itu suamimu?” tanya Burung Camar dengan serius.

”Benar. Ada kamu melihatnya, Camar?” Penyu Betina balik bertanya.

”Ya, tadi ketika melintas di atas taman itu, saya melihat ada seekor penyu berada di pinggir kolam. Setelah saya hampiri, rupanya ia sudah menjadi batu. Rupanya seakan terkena sumpahan kerana meminum air kolam di taman itu,” jawab Burung Camar.


”Ha, suamiku menjadi Batu!” Penyu Betina tersentak seperti tidak percaya.

”Jadi, benar apa yang dikatakan si Ketam,” sambungnya.

Setelah mendengar khabar buruk itu, Penyu Betina sangat sedih. Namun, ia tidak dapat berbuat apa-apa. Akhirnya, ia pun memutuskan untuk kembali ke laut. Setiap musim bertelur, iaitu bulan Mei hingga Ogos, Penyu Betina pergi ke Pantai Rantau Abang untuk bertelur di samping melawat batu penyu itu. Setiap kali mengeluarkan telur, ia selalu menangis karena teringat dengan Penyu Jantan.

Sejak itu, seluruh keturunan penyu itu selalu pergi ke tempat itu untuk bertelur. Setiap kali bertelur, mereka selalu menangis. Menurut kepercayaan masyarakat, mereka menangis kerana merasa hiba terhadap nasib yang telah menimpa nenek moyang mereka, si Penyu Jantan yang terkena sumpahan. Masyarakat setempat memanggil Penyu Jantan yang terkena sumpahan itu sebagai Batu Penyu. Hingga saat ini, Batu Penyu tersebut dapat kita saksikan di Bukit Che Hawa, Rantau Abang, Dungun.


Demikian cerita lagenda Batu Penyu dari Terengganu. Cerita rakyat di atas termasuk di dalam cerita teladan yang mengandungi unsur-unsur moral. Salah satu unsur moral yang terkandung di dalamnya akibat tidak mendengar kata dengan tidak mengindahkan sebarang nasihat. Sifat ini tercermin pada perilaku si Penyu Jantan yang tidak mahu mendengar nasihat si Penyu Betina dan si Ketam untuk tidak meminum air kolam yang ada di taman tersebut yang akhirnya membawa malapetaka kepada dirinya sendiri. 


2. 'Kampung penyu' Sandakan. 
TAPAK penetasan telur penyu untuk melindungi telur sebelum menetas. 

PULAU Penyu atau dikenali sebagai Pulau Selingan di Sandakan, Sabah adalah pulau terbesar dalam Taman Pulau Penyu.

Pulau Selingan antara tempat paling selamat bagi penyu mendarat dan bertelur kerana berada di bawah jagaan pihak Taman-Taman Sabah.

Dua pulau lagi yang termasuk dalam Taman Pulau Penyu adalah Pulau Bakungan Kecil dan Pulau Gulisan yang turut terkenal sebagai lokasi pendaratan penyu.

Terdapat dua jenis penyu yang biasa mendarat di pulau ini iaitu penyu hijau dan penyu karah atau sisik.

Pulau Selingan terletak di dalam kawasan perairan Laut Sulu iaitu lebih kurang 40 kilometer (km) dari pusat bandar Sandakan dan ia boleh dikunjungi orang ramai.

Terdapat sebuah pusat penjagaan dan penetasan bagi telur-telur penyu di pulau berkenaan yang dijaga rapi supaya tidak diambil atau dikacau pihak yang tidak bertanggungjawab.

Malah, kejernihan air laut yang berwarna kebiru-biruan menawarkan kehidupan terumbu karang yang indah dan terjaga sesuai untuk berenang, selam snorkel serta selam skuba.

Pada September tahun lalu, Sumiati Aris bersama rakannya berpeluang ke pulau itu untuk menyaksikan dengan lebih dekat bagaimana penyu bertelur.

Katanya, mereka bertolak dari Jeti Taman- Taman Laut Sabah jam 10 pagi bersama pelancong dari luar negara.

BALAI pameran antara kemudahan yang disediakan kepada pengunjung di Pulau Selingan.

"Perjalanan ke Pulau Selingan mengambil masa kira-kira sejam bergantung kepada keadaan cuaca. Alhamdulillah, perjalanan berjalan lancar dan selamat sampai di pulau terbabit sekitar 11 pagi.

"Sebaik tiba, kami terus ke kafe untuk pendaftaran masuk ke ruang penginapan dan menikmati makan tengah hari yang disediakan," katanya.

Menurutnya, kemudian mereka diberi kebebasan untuk melakukan aktiviti di sekitar pulau termasuk berjalan di sekitar pantai yang mempunyai pasir yang putih dan bersih.

"Bagaimanapun, pengunjung tidak dibenarkan berada di kawasan pantai antara jam 6 petang sehingga 6 pagi untuk mengelakkan gangguan kepada penyu yang ingin mendarat.

"Pada masa sama, pengunjung juga boleh menikmati kejernihan air laut dan keindahan terumbu karang dengan melakukan aktiviti berenang, selam snorkel serta selam skuba.

"Selain itu, pulau ini turut terkenal sebagai 'spot' tercantik untuk melihat matahari terbit dan terbenam. Bagaimanapun, pada hari itu kami tidak bernasib baik berikutan hujan lebat dan angin kuat," katanya.

Katanya, selepas makan malam pengunjung diminta berkumpul di restoran bagi menunggu panggilan daripada renjer sekiranya terdapat penyu mendarat untuk bertelur.

"Sementara menunggu, pengunjung disajikan dengan tayangan video dan selepas itu, kami berpeluang memasuki Balai Pameran yang menyediakan banyak maklumat terperinci mengenai penyu di Taman Pulau Penyu ini.

"Apabila pihak renjer melihat penyu mendarat, pengawal akan menghantar pengunjung ke tapak sarang ibu penyu bertelur.

"Pengunjung dilarang keras menggunakan lampu suluh atau menghidupkan 'flash' pada kamera kerana ia boleh mengganggu penyu yang ingin bertelur," katanya. 

TELUR dipindahkan ke tapak penetasan penyu.

Sumiati mengakui sangat teruja apabila dimaklumkan terdapat seekor penyu sedang mendarat kerana ini adalah kali pertama melihat hidupan marin itu bertelur.

"Sebelum ini saya biasa melihat penyu berenang di laut namun ini adalah pengalaman yang cukup mengujakan apabila dapat melihat penyu bertelur dengan lebih dekat.

"Salah seorang renjer yang bertugas memaklumkan, penyu yang berusia kira-kira 40-an berukuran panjang 104.5 sentimeter (sm) dan lebar 92.5sm itu sebelum ini pernah mendarat dan bertelur di pulau ini berdasarkan tanda yang ada pada haiwan itu," katanya.

Tambahnya, sebaik ibu penyu kembali ke laut, renjer akan mengumpul telur dan memindahkannya ke tapak penetasan penyu.

"Telur itu ditanam semula di dalam lubang sedalam 75sm, ditutup dengan pasir dan dikelilingi jaringan plastik serta ditanda dengan nombor siri sarang, tarikh pengumpulan dan bilangan telur.

"Pada malam itu, sekitar jam 9.30 malam, kami juga diberi peluang melepaskan 63 anak-anak penyu ke laut. Saya difahamkan pada malam itu sahaja sebanyak 1,217 anak penyu dilepaskan ke laut," katanya.

Sumiati berkata, pada keesokan hari, sekitar jam 6 pagi, dia sekali lagi dapat melihat penyu yang baru selesai bertelur.

"Secara keseluruhan sepanjang dua hari satu malam di pulau itu nyata memberi pengalaman yang cukup bermakna sebagai pengembara. 

ANTARA anak penyu yang dilepaskan.

"Pengunjung dapat melihat bagaimana penyu bertelur, telur dikumpulkan dan anak-anak penyu dilepaskan ke laut. Pengalaman ini dapat memberi kesedaran betapa perlunya kita terus menjaga alam sekitar dan tidak membeli telur penyu yang dijual supaya hidupan marin ini tidak pupus untuk tatapan generasi akan datang," katanya.

Disiarkan pada: Januari 12, 2023 @ 7:00am

SPRM beku aset, akaun bank bekas CEO Astro (ada kaitan 1MDB)'

 

'Ia berikutan siasatan oleh agensi berkenaan selepas bekas pegawai bank Goldman Sachs Group Inc, Tim Leissner mendakwa diperas ugut dalam pembelian sebuah rumah di London menggunakan wang 1Malaysia Development Berhad (1MDB)'

ASET dan akaun bank milik bekas Ketua Pegawai Eksekutif Astro Malaysia Holdings Bhd, Datuk Rohana Rozhan dibekukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ia berikutan siasatan oleh agensi berkenaan selepas bekas pegawai bank Goldman Sachs Group Inc, Tim Leissner mendakwa diperas ugut dalam pembelian sebuah rumah di London menggunakan wang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sumber SPRM memaklumkan perintah pembekuan dibuat mengikut Seksyen 44 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan (AMLA 2001).

“Perintah pembekuan itu sekali gus melarang Rohana daripada melakukan sebarang transaksi membabitkan rumah dan akaun bank miliknya di United Kingdom (UK)
“Tindakan itu selepas SPRM memulakan siasatan terhadap dakwaan Leissner yang mendakwa diugut untuk membelikan sebuah rumah bernilai AS$10 juta (RM42 juta) di London,” kata sumber SPRM.

Terdahulu, media melaporkan SPRM mengambil keterangan Rohana di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya, kelmarin dan siasatan dibuat mengikut Seksyen 4(1) AMLA 2001.   (pakdin.my)

Lekeh sangat! Calon DAP bawa Syed Saddiq sebagai pencadang..

 

Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong (kanan) yang mewakili Pakatan Harapan (PH), tiba bersama pencadang yang juga Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk menyerahkan borang pencalonan kerusi DUN Perling. - Foto NSTP

Pusat Penamaan dan Penjumlahan Undi Pilihanraya Negeri (PRN) bagi DUN N46 Perling di Dewan Jubli Intan, Jalan Kolam Air, Johor Bahru. - Foto NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali

JOHOR BARU: Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, menarik perhatian apabila tiba di Pusat Penamaan Calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perling dengan membawa Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sebagai pencadangnya.

Kedua-dua pemimpin politik itu tiba di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim Johor Baru, pada jam 9.05 pagi.

Ketika ditanya mengenai kehadiran Syed Saddiq, Chin Tong berkata Presiden MUDA itu memang pencadangnya.

"Syed Saddiq pun calon Perling. Gurau je. Dia (Syed Saddiq) pencadang saya," katanya kepada pemberita sebelum memasuki dewan itu.

Sementara itu Syed Saddiq turut menyatakan dia adalah pencadang Chin Tong.

"Saya kat sini sebagai pencadang. Saya ni orang Perling," katanya.

Chin Tong yang mewakili Pakatan Harapan (PH) dijangka berdepan saingan dua lagi calon iaitu Ketua Wanita MCA Pulai, Tan Hiang Kee dan calon Perikatan Nasional (PN) yang juga Naib Presiden GERAKAN, Khoo Siaw Lee.

Hiang Kee yang pertama tiba di pusat penamaan pada jam 8.45 pagi, diikuti Siaw Lee pada 8.49 pagi dan Chin Tong pada jam 9.05 pagi.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu, wakil PH, Cheo Yee How memenangi kerusi itu dengan majoriti 19,533 undi.

Komen Weblog IbnuHasyimCalon DAP bawa Syed Saddiq sebagai pencadang. Pasal lekeh sangat?


Lihat seterusnya..

'Pencuri' dalam solat? -Tazkirah T/Menteri JPM.

 


SOLAT adalah amalan yang perlu dilaksanakan dengan sempurna pada setiap rukun qauli, perbuatan mahupun niat.

Nabi S.A.W berpesan kepada kita bahawa seburuk-buruk manusia ialah orang yang mencuri dalam solatnya, iaitulah orang yang bermalas-malas dan tidak menyempurnakan solatnya dengan betul. 

Hal ini disebut berdasarkan Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Sa‘id al-Khudri R.A, beliau berkata; Rasulullah S.A.W bersabda:

إِنَّ أَسْوَأَ النَّاسِ سَرِقَةً الَّذِي يَسْرِقُ صَلَاتَهُ. قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ، وَكَيْفَ يَسْرِقُهَا؟ قَالَ: لَا يُتِمُّ رُكُوعَهَا وَلَا سُجُودَهَا.

“Sesungguhnya seburuk-buruk manusia adalah pencuri yang mencuri dalam solatnya.” Para Sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah, bagaimana ia mencuri dalam solatnya?” Baginda menjawab: “Ia tidak menyempurnakan rukuk dan sujudnya.” 

[Riwayat Ahmad (11106)]

Ayuh sama-sama kita sempurnakan solat kita dan tidak menjadi pencuri dalam solat. Ingatlah solat merupakan amalan pertama yang akan dihisab di akhirat kelak. Semoga Allah S.W.T membimbing kita agar sentiasa menjaga solat.

YB DATO’ USTAZ AHMAD MARZUK SHAARY
Timbalan Menteri
Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) – HARAKAHDAILY 25/2/20222

Komen Weblog Ibnu HasyimBagaimana kamu boleh jadi 'pencuri' dalam solat? Lihat tazkirah Timbalan Menteri JPM ini. Kena solat, walaupun duduk dalam parti kafir sekalipun, kerana solat mengajak ke arah kebaikan, nescaya kebaikan akan mengalahkan kemungkaran.

Ada ke pemimpin parti DAP Malaysia mengajak dan mengajar ahli partinya yang Islam bersolat?

Lihat seterusnya..

Ini akibat pilih pemimpin yg tidak jujur..

 

Komen Rakyat dalam blog ini..

4 comments:

Anonymous said...

Ini akibat pilih pemimpin yg tidak jujur. Sampai duit pun dicuri oleh orang luar. Banyak pulak tu. Kalangan pemimpin pun ada sendiket curi duit.

Anonymous said...

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi menegur sikap bangsa Melayu yang tidak berfikir panjang sebaliknya mudah dan tertarik membuat pilihan untuk menerima rasuah.

Sehubungan itu, beliau terus mengajak orang Melayu untuk bersama-sama menyertai perjuangan menentang rasuah yang banyak memberi kemudaratan.

Mengulas keadaan kesihatan beliau setelah berdepan serangan jantung yang teruk baru-baru ini, Ahli Parlimen Langkawi itu bersyukur kerana pulih dan kembali sihat, hampir seperti biasa.

“Alhamdulillah saya telah pulih dari serangan teruk ke atas kesihatan saya. Demikian semasa diserang saya putus harapan. Saya percaya masa saya sudah tiba.

##Tak payah nak sindir orang melayu secara keseluruhan. Yg korup tu segelintir. Termasuk yg berucap tu. Di luar sana masih ramai yg tidak korup. JANGAN PERENDAHKAN ORANG MELAYU.##

Anonymous said...

Dakwa dan tangkap Zety umpama mendakwa dan menangkap Tun Mahathir dan kuncu kuncu nya.

Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kerja kotor Zety adalah bayangan kerja kotor Tun Mahathir mengenakan Bossku.

Zety dan Tan Sri Nor Mohammad Yakcob adalah umpama bayangan Tun Mahathir dalam mengenakan Bossku bersama sama kuncu kuncu nya.

Nor Mohamed juga dipercayai terlibat secara langsung dalam meluluskan syarat terma bond SRC yang pada hemat penganalisis berkenaan sebagai "tidak masuk akal".

Pinjaman SRC sebanyak RM4 bilion daripada KWAP diluluskan dengan Kerajaan Malaysia bertindak sebagai penjamin.

Siasatan bebas, telus dan adil sudah tentu memberi peluang kepada Tan Sri Nor Mohamed Yakcop membersihkan namanya sekiranya beliau tidak terlibat dan tidak bersalah. Ianya juga diharap dapat mencerahkan kekaburan serta teka-teki kes 1MDB dan SRC yang masih belum terjawab sepenuhnya sehingga kini.

Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kisah Bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Aziz , dimana suaminya memiliki wang RM700 juta dari seorang “fugitive” yang kerajaan Pakatan Harapan sendiri mempopularkan nama nya demi hendak mengenakan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak , rupa rupa nya ada lah pihak yang bersekongkol dengan suami bekas Gabenor itu sendiri.

Malah bekas Peguam Negara lantikan kerajaan Tun Mahathir, Tommy Thomas sendiri mengakui bahawa keluarga Zeti “facilitate” Jho Low dalam kenyataan nya.

Ini lah imej negara dibawah kerajaan Tun Mahathir yang sangat “damaging” kepada negara.

Kerajaan PH dilihat sebagai “culprit” mengenakan Bossku tetapi melindungi bekas Gabenor, malah memberi jawatan menjaga ratusan billion wang milik rakyat didalam Permodalan Nasional Berhad.

Kerajaan Mahathir juga dilihat kotor dengan melantik pesalah rasuah Terowong menjadi Menteri Kewangan nya.

Akbat kejijikan dan kekotoran ini, puak PH dan Mahathir sendiri perlu bermainkan sentimen dan di ulang dan di ratib dalam minda rakyat yang Bossku sebagai pencuri
perompak sebagai kerja mengalih perhatian rakyat serta memperbodohkan kan rakyat yang sentiasa ramai datang dari “kluster” mudah kena tipu.

Imej negara yang sudah hancur dan hilang wibawa mengakibatkan pelabur semua enggan masuk melabur sambil yang belum masuk memilih negara jiran untuk melabur.

Isu suami bekas Gabenor miliki wang “haram” TIA/1MDB menjadi kudis kepada imej negara kerana masih belum didakwa dan dilengah lengahkan pendakwaan nya.

Persoalan sangat mudah berlegar diminda semua pihak atas sebab soalan tergantung “apa kah yang menyebabkan susah sangat untuk mendakwa Zeti dan Keluarga?”

Akibat lambat dan sukar didakwa, semua pihak yang mengikuti kes Bossku telah mengandaikan bahawa ia berkemungkinan membabitkan orang orang seperti Tun Mahathir , Tun Daim dan hampir 5-7 Tan Sri ternama yang terkait Mahathir.

Dakwa Zeti umpama dakwa Mahathir dan kuncu kuncu kerana demi mahu menyelamatkan diri pasti Zeti terpaksa dedah arahan siapa di ikutinya berdiam diri berkenaan derma RM2.6 bilion dan juga berdiam diri dengan laporan CAD dan Polis Singapura.

Selain itu , kerajaan PH dibawah kuasa Tun juga boleh didakwa bersekongkol melindungi perasuah dan pesalah kewangan.

Maka Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kerja kotor Zety adalah bayangan kerja kotor Tun Mahathir mengenakan dan memfitnah Bossku.

Anonymous said...

Mereka tu yg bergelumang dengan kelompok rasuah. Mereka adalah kepalanya. Yang lain ekor. Bila dah bergelumang dengan kelompok rasuah, mereka tidak dapat melihat kelompok yang tidak rasuah. Contoh jelas kelompok di kelantan dan trengganu.

Bila dah jadi ahli kelompok rasuah, timbul kejahatan lain. Seperti menyekat peruntukan persekutuan ke negeri tertentu. Menukar royalti kepada wang ihsan. Menyekat peruntukan wakil wakil rakyat tertentu. Ini semua kerja jahat dan tidak beretika dari pemimpin yang bergelumang dengan kelompok rasuah.

Kesannya ialah negara kucar kacir. Pembangunan yang tidak seimbang. Ada negeri yg terlalu maju. Ada negeri yang terlalu perlahan pembangunannya. Pemimpin yang lakukan kesalahan diangkat ke kedudukan yang lebih tinggi. Ini semua kerja jahat dari pemimpin yang berada dalam kelompok rasuah.

Jadi bila pilih pemimpin, pilih pemimpin yang bukan dalam kelompok rasuah. Pembangunan akan seimbang. Tiada pilih kasih. Rasuah terhindar. Adil dan saksama dapat dinikmati. Pemimpin yang bermasalah akan disingkirkan. Tiada kebocoran ekonomi, yang masuk ke poket pemimpin tertentu. Yang penting setiap urusan kembali ke landasan yang betul.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails