Saturday, February 26, 2022

Akan berlaku lonjakan undi kepada PN.. Terbaik!

 

1. Akan berlaku lonjakan undi kepada PN

JOHOR BAHRU: Setiausaha PAS Kawasan Sekijang, Normala Sudirman berharap Perikatan Nasional akan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemelah pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor kali ini.

Beliau optimis berlaku anjakan paradigma atau lonjakan undi yang memberikan laluan kemenangan kepada calon Perikatan Nasional.

“Saya harap N.04 akan dimenangi oleh calon Perikatan Nasional dan ini merupakan kali keempat saya bertanding dalam pilihan raya,” ujarnya yang merupakan calon Perikatan Nasional bagi DUN berkenaan.

Katanya, kali pertama beliau bertanding ialah pada Pilihan Raya Kecil Tenang dan kali keempat bertanding dalam pilihan raya umum DUN.

“Semoga Allah takdirkan kemenangan di DUN Kemelah,” katanya ketika ditemui selepas majlis taklimat kepada semua calon Perikatan Nasional daripada PAS untuk PRN kali ini yang diadakan di Pejabat Perhubungan PAS Johor di sini, semalam.

Menurutnya, ramai yang mengatakan bahawa kebarangkalian laluan itu agak mudah kerana majoriti pengundi di DUN Kemelah itu adalah Melayu.

“Tentulah harapnya mengundi wakil Melayu Islam untuk menjadi wakil rakyat di Dewan Undangan Negeri Johor, insya-Allah,” ujarnya yang mesra dengan panggilan Cikgu Mala.

Beliau mengharapkan para pengundi di DUN Kemelah dapat keluar mengundi sama ada undi pos, mengundi awal atau hari mengundi pada 12 Mac ini.

Ini, ujarnya kerana itulah satu-satunya platform untuk rakyat menentukan hala tuju kepimpinan yang akan mentadbir negeri Johor.

Normala juga berkata, pastinya ramai Melayu Islam sepatutnya mengimpikan suara wakil rakyat daripada golongan wanita atau kaum hawa untuk mengangkat martabat atau memperjuangkan kebajikan mereka khususnya di DUN Johor.

“Jadi sudah pastilah kita mengharapkan agar calon di Kemelah ini yang majoritinya adalah pengundi wanita lebih ramai daripada pengundi Melayu lelaki mampu membuat pilihan yang terbaik.

“Saya optimis bahawa insya-Allah berlaku anjakan paradigma ataupun satu lonjakan undi yang memberikan laluan mudah kepada calon Perikatan Nasional berdasarkan prestasi kepemimpinan negara yang ada sekarang dan ditambah laluan beberapa penjuru yang insya-Allah berpihak kepada Perikatan Nasional,” ujarnya. 26/2/2022

2. Penyelarasan agensi perkhidmatan sosial beri manfaat kepada rakyat

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff menyatakan penyelarasan agensi perkhidmatan antara kementerian, agensi Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri adalah sangat penting dan akan memberi manfaat yang besar buat semua kumpulan sasar yang memerlukan.

Menurutnya, dengan itu segala bantuan dapat disalurkan kepada rakyat dengan cepat dan berkesan. Beliau menyatakan demikian menerusi laman Facebooknya susulan sesi libat urus bersama Agensi Sosial Peringkat Persekutuan Dan Negeri ke Pejabat Daerah Kluang, hari ini.

“Alhamdulillah, saya berkesempatan pada hari ini berada di Pejabat Daerah Kluang, Johor bersama para pegawai jabatan dan agensi di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dalam membina kerjasama yang erat serta membentuk rangka kerjasama erat antara Agensi Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri,” ujarnya.

Turut bersama beliau dalam sesi diskusi itu ialah Timbalan Ketua Pengarah Strategik Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta wakil-wakil daripada JKM Johor, LPPKN Johor, Jabatan Pembangunan Wanita, Johor Bahru (JPW), Pejabat Daerah Kluang, Jabatan Penjara Kluang, Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalthom, Kluang, PKMD Kluang, MAIJ Kluang serta Khidmat Malaysia bagi membincangkan isu-isu kebajikan rakyat khususnya di daerah Kluang.

Menurutnya lagi, beliau mengambil maklum isu-isu kebajikan yang diketengahkan dan pihak kementerian melalui jabatan dan agensi akan meneliti perkara yang dibangkitkan untuk tindakan sewajarnya.

“Besar harapan saya agar usahasama antara Kementerian dan kerajaan negeri yang dijalinkan ini dapat memberi manfaat buat semua kumpulan sasar KPWKM serta segala bantuan dapat disalurkan kepada rakyat dengan cepat dan berkesan,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Rantau Panjang. – HARAKAHDAILY 20/2/2022

3. Pilih PN yang terbaik demi bangsa Johor – Kak Lah 

BATU PAHAT:
 Seluruh pengundi di Johor dan Dewan Undangan Negeri (Dun) Senggarang khasnya diseru memilih calon Perikatan Nasional (PN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada kali ini.

“Pengundi dan penduduk Senggarang khasnya, pilihlah Khairul Faizi Ahmad Kamil seorang calon yang cukup pengalamannya dan dikenali wibawa serta amanahnya,” kata Ahli Jawatankusa Kerja PAS Pusat, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ucapan di hadapan Pejabat PAS Kawasan Batu Pahat sebelum bertolak mengiringi calon Perikatan Nasional bagi Dun Senggarang, Khairul Faizi Ahmad Kamil pagi ini.

“Nak lantik imam pun kita pilih terbaik wibawa, amanah dan saya yakin pemilihan Khairul Faizi ini yang tidak asing dengan rakyat di sini, ada pengalaman lima kali jadi  calon dan pengalaman luas di peringkat pusat,” kata beliau memberi keyakinan.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata, pengundi di sini perlu memilih seorang wakil rakyat yang diyakini integriti.

Maka tambahnya calon PN adalah yang tepat dengan kehendak rakyat, diyakini kredibilitinya.

Sementara itu beliau menyeru pengundi di Johor melakar perubahan pada kali ini demi masa depan bangsa Johor.

Beliau juga menyeru anak muda yang buat pertama kali memilih agar menilai pemimpin yang benar-benar wibawa untuk menjadi wakil mereka pada kali ini.

“Pilihlah pemiimpin terbaik jangan salah pilih pimpin, ini adalah demi bemi bangsa Johor, jadi kita pilih PN,” katanya lagi.

Hadir sama mengiringi Khairul Faizi adakah Yang Dipertua PAS Kawasan Batu Pahat, Ustaz Roslami Mohd Salleh yang turut membacakan doa sebelum berangkat ke Dewan Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) Batu Pahat. – HARAKAHDAILY 26/2/2022

Lihat seterusnya..

15 Calon PN dari PAS lafaz baiah di pejabat PAS Johor.

 

Calon Perikatan Nasional daripada PAS lafaz baiah

JOHOR BAHRU: Kesemua 15 calon Perikatan Nasional daripada PAS yang bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor melafazkan baiah pada majlis yang diadakan di Pejabat Badan Perhubungan PAS negeri di sini, jam 12.10 tengah hari ini.

Lafaz baiah itu diketuai oleh Ketua Dewan Ulamak PAS negeri, Ustaz Azlisham Azahar yang diikuti oleh 14 calon lain yang bertanding pada PRN kali ini.

Majlis seterusnya diisi dengan taujihat kepada calon-calon yang disampaikan oleh Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Tuan Guru Zulkifli Ismail.

Ketua Dewan Dewan Ulamak PAS Pusat, Senator Dato’ Ahmad Yahaya tiba semasa ucapan taujihat disampaikan sebelum itu menyerahkan watikah kepada semua calon.

Majlis yang dipengerusikan oleh Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Abdullah Husin itu diakhiri dengan bacaan doa oleh Ustaz Ahmad Yahya.

Pada PRN Johor kali ini, 15 calon Perikatan Nasional adalah daripada PAS, Bersatu (33) dan Gerakan (lapan).

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 12 Mac sebagai tarikh pengundian bagi PRN Johor.

Tarikh penamaan calon bagi pilihan raya itu ditetapkan pada 26 Februari manakala pengundian awal pada 8 Mac. – HARAKAHDAILY 25/2/2022

Lihat seterusnya..

SPRM beku aset, akaun bank bekas CEO Astro (ada kaitan 1MDB)'

 

'Ia berikutan siasatan oleh agensi berkenaan selepas bekas pegawai bank Goldman Sachs Group Inc, Tim Leissner mendakwa diperas ugut dalam pembelian sebuah rumah di London menggunakan wang 1Malaysia Development Berhad (1MDB)'

ASET dan akaun bank milik bekas Ketua Pegawai Eksekutif Astro Malaysia Holdings Bhd, Datuk Rohana Rozhan dibekukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ia berikutan siasatan oleh agensi berkenaan selepas bekas pegawai bank Goldman Sachs Group Inc, Tim Leissner mendakwa diperas ugut dalam pembelian sebuah rumah di London menggunakan wang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sumber SPRM memaklumkan perintah pembekuan dibuat mengikut Seksyen 44 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan (AMLA 2001).

“Perintah pembekuan itu sekali gus melarang Rohana daripada melakukan sebarang transaksi membabitkan rumah dan akaun bank miliknya di United Kingdom (UK)
“Tindakan itu selepas SPRM memulakan siasatan terhadap dakwaan Leissner yang mendakwa diugut untuk membelikan sebuah rumah bernilai AS$10 juta (RM42 juta) di London,” kata sumber SPRM.

Terdahulu, media melaporkan SPRM mengambil keterangan Rohana di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya, kelmarin dan siasatan dibuat mengikut Seksyen 4(1) AMLA 2001.   (pakdin.my)

Lekeh sangat! Calon DAP bawa Syed Saddiq sebagai pencadang..

 

Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong (kanan) yang mewakili Pakatan Harapan (PH), tiba bersama pencadang yang juga Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk menyerahkan borang pencalonan kerusi DUN Perling. - Foto NSTP

Pusat Penamaan dan Penjumlahan Undi Pilihanraya Negeri (PRN) bagi DUN N46 Perling di Dewan Jubli Intan, Jalan Kolam Air, Johor Bahru. - Foto NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali

JOHOR BARU: Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, menarik perhatian apabila tiba di Pusat Penamaan Calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perling dengan membawa Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sebagai pencadangnya.

Kedua-dua pemimpin politik itu tiba di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim Johor Baru, pada jam 9.05 pagi.

Ketika ditanya mengenai kehadiran Syed Saddiq, Chin Tong berkata Presiden MUDA itu memang pencadangnya.

"Syed Saddiq pun calon Perling. Gurau je. Dia (Syed Saddiq) pencadang saya," katanya kepada pemberita sebelum memasuki dewan itu.

Sementara itu Syed Saddiq turut menyatakan dia adalah pencadang Chin Tong.

"Saya kat sini sebagai pencadang. Saya ni orang Perling," katanya.

Chin Tong yang mewakili Pakatan Harapan (PH) dijangka berdepan saingan dua lagi calon iaitu Ketua Wanita MCA Pulai, Tan Hiang Kee dan calon Perikatan Nasional (PN) yang juga Naib Presiden GERAKAN, Khoo Siaw Lee.

Hiang Kee yang pertama tiba di pusat penamaan pada jam 8.45 pagi, diikuti Siaw Lee pada 8.49 pagi dan Chin Tong pada jam 9.05 pagi.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu, wakil PH, Cheo Yee How memenangi kerusi itu dengan majoriti 19,533 undi.

Komen Weblog IbnuHasyimCalon DAP bawa Syed Saddiq sebagai pencadang. Pasal lekeh sangat?


Lihat seterusnya..

'Pencuri' dalam solat? -Tazkirah T/Menteri JPM.

 


SOLAT adalah amalan yang perlu dilaksanakan dengan sempurna pada setiap rukun qauli, perbuatan mahupun niat.

Nabi S.A.W berpesan kepada kita bahawa seburuk-buruk manusia ialah orang yang mencuri dalam solatnya, iaitulah orang yang bermalas-malas dan tidak menyempurnakan solatnya dengan betul. 

Hal ini disebut berdasarkan Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Sa‘id al-Khudri R.A, beliau berkata; Rasulullah S.A.W bersabda:

إِنَّ أَسْوَأَ النَّاسِ سَرِقَةً الَّذِي يَسْرِقُ صَلَاتَهُ. قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ، وَكَيْفَ يَسْرِقُهَا؟ قَالَ: لَا يُتِمُّ رُكُوعَهَا وَلَا سُجُودَهَا.

“Sesungguhnya seburuk-buruk manusia adalah pencuri yang mencuri dalam solatnya.” Para Sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah, bagaimana ia mencuri dalam solatnya?” Baginda menjawab: “Ia tidak menyempurnakan rukuk dan sujudnya.” 

[Riwayat Ahmad (11106)]

Ayuh sama-sama kita sempurnakan solat kita dan tidak menjadi pencuri dalam solat. Ingatlah solat merupakan amalan pertama yang akan dihisab di akhirat kelak. Semoga Allah S.W.T membimbing kita agar sentiasa menjaga solat.

YB DATO’ USTAZ AHMAD MARZUK SHAARY
Timbalan Menteri
Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) – HARAKAHDAILY 25/2/20222

Komen Weblog Ibnu HasyimBagaimana kamu boleh jadi 'pencuri' dalam solat? Lihat tazkirah Timbalan Menteri JPM ini. Kena solat, walaupun duduk dalam parti kafir sekalipun, kerana solat mengajak ke arah kebaikan, nescaya kebaikan akan mengalahkan kemungkaran.

Ada ke pemimpin parti DAP Malaysia mengajak dan mengajar ahli partinya yang Islam bersolat?

Lihat seterusnya..

Ini akibat pilih pemimpin yg tidak jujur..

 

Komen Rakyat dalam blog ini..

4 comments:

Anonymous said...

Ini akibat pilih pemimpin yg tidak jujur. Sampai duit pun dicuri oleh orang luar. Banyak pulak tu. Kalangan pemimpin pun ada sendiket curi duit.

Anonymous said...

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi menegur sikap bangsa Melayu yang tidak berfikir panjang sebaliknya mudah dan tertarik membuat pilihan untuk menerima rasuah.

Sehubungan itu, beliau terus mengajak orang Melayu untuk bersama-sama menyertai perjuangan menentang rasuah yang banyak memberi kemudaratan.

Mengulas keadaan kesihatan beliau setelah berdepan serangan jantung yang teruk baru-baru ini, Ahli Parlimen Langkawi itu bersyukur kerana pulih dan kembali sihat, hampir seperti biasa.

“Alhamdulillah saya telah pulih dari serangan teruk ke atas kesihatan saya. Demikian semasa diserang saya putus harapan. Saya percaya masa saya sudah tiba.

##Tak payah nak sindir orang melayu secara keseluruhan. Yg korup tu segelintir. Termasuk yg berucap tu. Di luar sana masih ramai yg tidak korup. JANGAN PERENDAHKAN ORANG MELAYU.##

Anonymous said...

Dakwa dan tangkap Zety umpama mendakwa dan menangkap Tun Mahathir dan kuncu kuncu nya.

Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kerja kotor Zety adalah bayangan kerja kotor Tun Mahathir mengenakan Bossku.

Zety dan Tan Sri Nor Mohammad Yakcob adalah umpama bayangan Tun Mahathir dalam mengenakan Bossku bersama sama kuncu kuncu nya.

Nor Mohamed juga dipercayai terlibat secara langsung dalam meluluskan syarat terma bond SRC yang pada hemat penganalisis berkenaan sebagai "tidak masuk akal".

Pinjaman SRC sebanyak RM4 bilion daripada KWAP diluluskan dengan Kerajaan Malaysia bertindak sebagai penjamin.

Siasatan bebas, telus dan adil sudah tentu memberi peluang kepada Tan Sri Nor Mohamed Yakcop membersihkan namanya sekiranya beliau tidak terlibat dan tidak bersalah. Ianya juga diharap dapat mencerahkan kekaburan serta teka-teki kes 1MDB dan SRC yang masih belum terjawab sepenuhnya sehingga kini.

Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kisah Bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Aziz , dimana suaminya memiliki wang RM700 juta dari seorang “fugitive” yang kerajaan Pakatan Harapan sendiri mempopularkan nama nya demi hendak mengenakan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak , rupa rupa nya ada lah pihak yang bersekongkol dengan suami bekas Gabenor itu sendiri.

Malah bekas Peguam Negara lantikan kerajaan Tun Mahathir, Tommy Thomas sendiri mengakui bahawa keluarga Zeti “facilitate” Jho Low dalam kenyataan nya.

Ini lah imej negara dibawah kerajaan Tun Mahathir yang sangat “damaging” kepada negara.

Kerajaan PH dilihat sebagai “culprit” mengenakan Bossku tetapi melindungi bekas Gabenor, malah memberi jawatan menjaga ratusan billion wang milik rakyat didalam Permodalan Nasional Berhad.

Kerajaan Mahathir juga dilihat kotor dengan melantik pesalah rasuah Terowong menjadi Menteri Kewangan nya.

Akbat kejijikan dan kekotoran ini, puak PH dan Mahathir sendiri perlu bermainkan sentimen dan di ulang dan di ratib dalam minda rakyat yang Bossku sebagai pencuri
perompak sebagai kerja mengalih perhatian rakyat serta memperbodohkan kan rakyat yang sentiasa ramai datang dari “kluster” mudah kena tipu.

Imej negara yang sudah hancur dan hilang wibawa mengakibatkan pelabur semua enggan masuk melabur sambil yang belum masuk memilih negara jiran untuk melabur.

Isu suami bekas Gabenor miliki wang “haram” TIA/1MDB menjadi kudis kepada imej negara kerana masih belum didakwa dan dilengah lengahkan pendakwaan nya.

Persoalan sangat mudah berlegar diminda semua pihak atas sebab soalan tergantung “apa kah yang menyebabkan susah sangat untuk mendakwa Zeti dan Keluarga?”

Akibat lambat dan sukar didakwa, semua pihak yang mengikuti kes Bossku telah mengandaikan bahawa ia berkemungkinan membabitkan orang orang seperti Tun Mahathir , Tun Daim dan hampir 5-7 Tan Sri ternama yang terkait Mahathir.

Dakwa Zeti umpama dakwa Mahathir dan kuncu kuncu kerana demi mahu menyelamatkan diri pasti Zeti terpaksa dedah arahan siapa di ikutinya berdiam diri berkenaan derma RM2.6 bilion dan juga berdiam diri dengan laporan CAD dan Polis Singapura.

Selain itu , kerajaan PH dibawah kuasa Tun juga boleh didakwa bersekongkol melindungi perasuah dan pesalah kewangan.

Maka Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kerja kotor Zety adalah bayangan kerja kotor Tun Mahathir mengenakan dan memfitnah Bossku.

Anonymous said...

Mereka tu yg bergelumang dengan kelompok rasuah. Mereka adalah kepalanya. Yang lain ekor. Bila dah bergelumang dengan kelompok rasuah, mereka tidak dapat melihat kelompok yang tidak rasuah. Contoh jelas kelompok di kelantan dan trengganu.

Bila dah jadi ahli kelompok rasuah, timbul kejahatan lain. Seperti menyekat peruntukan persekutuan ke negeri tertentu. Menukar royalti kepada wang ihsan. Menyekat peruntukan wakil wakil rakyat tertentu. Ini semua kerja jahat dan tidak beretika dari pemimpin yang bergelumang dengan kelompok rasuah.

Kesannya ialah negara kucar kacir. Pembangunan yang tidak seimbang. Ada negeri yg terlalu maju. Ada negeri yang terlalu perlahan pembangunannya. Pemimpin yang lakukan kesalahan diangkat ke kedudukan yang lebih tinggi. Ini semua kerja jahat dari pemimpin yang berada dalam kelompok rasuah.

Jadi bila pilih pemimpin, pilih pemimpin yang bukan dalam kelompok rasuah. Pembangunan akan seimbang. Tiada pilih kasih. Rasuah terhindar. Adil dan saksama dapat dinikmati. Pemimpin yang bermasalah akan disingkirkan. Tiada kebocoran ekonomi, yang masuk ke poket pemimpin tertentu. Yang penting setiap urusan kembali ke landasan yang betul.

Friday, February 25, 2022

Leissner mengaku curi puluhan juta dolar dana 1MDB

 

NEW YORK: Bekas jurubank Goldman Sachs, Tim Leissner, yang mengaku membantu menggelapkan berbilion dolar daripada dana 1MDB, memberi keterangan dia turut mencuri puluhan juta dolar daripada rakan jenayah dalam penipuan itu.

Leissner,52, yang juga saksi utama kerajaan dalam perbicaraan rasuah membabitkan bekas rakan sekerjanya, Roger Ng, memberi keterangan itu semalam di mahkamah di Brooklyn, New York.

Katanya, 'sebahagian besar' daripada AS$6.5 bilion (RM27.3 bilion) diperoleh melalui tiga perjanjian bon 1MDB yang dibuat bersama Ng digunakan untuk membayar sogokan dan rasuah kepada pegawai di Malaysia serta Abu Dhabi.

Namun, menurut Leissner, wang sogokan bernilai AS$60 juta (RM252 juta) yang disimpan untuk dirinya sendiri tidak mencukupi.

Apabila pembiaya dari Malaysia, yang juga dalang skandal itu, Jho Low, memintanya 'memegang' 145 juta Euro (AS$162 juta) dalam sebuah syarikat di Mauritius, beliau melihatnya sebagai satu peluang.

Disebabkan kebanyakan wangnya dilaburkan dalam aset tidak cair, Leissner memberitahu juri dia menyimpan AS$80 juta (RM336 juta) untuk dirinya sendiri selain turut meminjam AS$1.25 juta (RM 5.25 juta) daripada Ng.

Leissner berkata, penahanannya pada 2018 menghalang beliau membayar balik wang berkenaan kepada Ng.

"Saya mempunyai niat untuk membayarnya kembali dari masa ke semasa tetapi tidak mendapat peluang," katanya kepada juri.

Untuk rekod, Leissner mengaku bersalah pada 2018 kerana bersubahat untuk melanggar undang-undang anti-rasuah AS dan bersetuju untuk bekerjasama dengan harapan dijatuhkan hukuman yang lebih ringan.

Pada hari keempat semalam, beliau memberi keterangan dalam perbicaraan yang menyelidik kehidupan peribadinya termasuk bagaimana dia berbohong, mencuri dan menipu.

Leissner berkata dia menggunakan sebahagian wang yang dicuri daripada Jho Low untuk membeli bot bernilai AS$50 juta (RM210 juta), sebahagian pasukan bola sepak Inter Milan dan pangsapuri di 68th Street serta Madison Avenue, Manhattan.

Sebahagian wang turut digunakan sebagai bayaran pendahuluan sebuah rumah di Los Angeles, yang dikongsi dengan isterinya kini, Kimora Lee Simmons, seorang bekas model antarabangsa.

Selain itu, dia juga melabur dalam syarikat multimedia, All Def Digital Inc dan syarikat minuman tenaga, Celsius Holdings Inc.

Leissner dijangka menyambung semula keterangannya pada Isnin depan. - AGENSI

Lihat seterusnya..

TH diyakini kembali utuh di bawah teraju terkini

 


SATU demi satu penambahbaikan telah dilaksanakan ke atas Tabung Haji (TH) sejak berlakunya perubahan tampuk kerajaan. 

YB Menteri Senator Idris Ahmad, YB Dato’ Ustaz Ahmad Marzuk Shaary dan YB Senator Dato’ Dr Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri merupakan antara insan yang banyak menyumbang dalam memastikan Tabung Haji ini diurus mengikut landasannya. 

Tabung Haji masih mampu untuk berdiri utuh sekalipun terpalit berbagai kontroversi penjualan aset dan ketirisan yang menyekat potensinya untuk bergerak lebih jauh. Benarlah, apabila amanah itu diserahkan kepada orang yang benar dan jujur, maka Allah akan bantu. 

Pelbagai usaha dilaksanakan bagi memastikan Tabung Haji mampu berdiri dengan gah dan bersih daripada segala tuduhan. Jawatankuasa Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Lembaga Tabung Haji yang diwujudkan bagi menyiasat isu-isu pengurusan dan operasi Tabung Haji merupakan usaha yang wajar dipuji. 

Bermula dari pemilihan ahli jawatankuasa yang arif sehinggalah ke isu-isu yang dibangkitkan, kesemuanya diperhalusi demi memastikan penubuhan RCI ini mencapai matlamat penubuhannya dan memberi manfaat kepada rakyat. 

Inovasi baharu Tabung Haji seperti THijari Biz menjadi suatu inisiatif transformasi digital dalam menambah baik perkhidmatan talian dan proses kerja automasi supaya perkhidmatan Tabung Haji menjadi lebih cekap. Inisiatif ini menggalakkan lebih ramai pekerja daripada sektor swasta dan awam untuk membuka akaun Tabung Haji serta merealisasikan impian untuk menunaikan haji hanya melalui potongan gaji oleh majikan. 

Usaha murni perolehan semula aset yang dijual dan pertukaran Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tabung Haji juga diyakini mampu pulihkan Tabung Haji dan meredakan keresahan rakyat, melegakan pendeposit Tabung Haji.

Sehingga kini, ternyata Tabung Haji masih mampu meneruskan kelangsungan operasi sekalipun dalam keadaan pandemik dan ketiadaan pelaksanaan ibadah haji oleh rakyat Malaysia selama 2 tahun. Semoga Tabung Haji dapat bergerak lebih maju dalam mencapai hasrat penubuhannya dan terus meningkatkan sosioekonomi umat Islam.

“Memacu Perpaduan”
“Islam Menyatukan Ummah”

DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA – HARAKAHDAILY 25/2/2022

Rogol, penggal kepala dihukum mati. Wajar X mansuh hukuman mati..

 

Zahir Jaffer, tertuduh utama dalam kes pembunuhan Noor Mukadam, dijatuhi hukuman mati manakala ibu bapanya, Zakir Jaffer dan Ismat Adamjee, dibebaskan oleh mahkamah sesyen di Islamabad hari ini. - Foto AGENSI

Pakistan hukum mati lelaki rogol, penggal kepala teman wanita

ISLAMABAD: Mahkamah Pakistan hari ini menjatuhkan hukuman mati kepada seorang keturunan sebuah keluarga usahawan yang kaya kerana merogol dan memenggal kepala teman wanitanya. Pembunuhan itu mencetuskan bantahan berhubung kekejaman terhadap wanita di negara yang sangat patriarki itu.

Zahir Jaffer, 30, warga Pakistan-Amerika, menyerang Noor Mukadam di rumahnya di Islamabad pada Julai tahun lalu selepas dia menolak lamaran perkahwinannya, menderanya dan menggunakan 'senjata tajam' untuk memenggal kepalanya.

Noor, anak perempuan bekas duta berusia 27 tahun, berulang kali melakukan percubaan untuk melarikan diri dari rumah besar itu tetapi dihalang oleh dua kakitangan. 

"Tertuduh utama telah dijatuhkan hukuman mati," kata hakim Atta Rabbani di mahkamah daerah Islamabad.

Ibu bapa Zahir, Zakir Jaffer dan Asmat Adamjee, didapati tidak bersalah kerana cuba menutup jenayah itu. Kedua-dua kakitangan itu dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun kerana bersubahat membunuh.

"Saya gembira keadilan telah ditegakkan," kata Shuakat Mukadam, bapa Noor, sambil berjanji untuk mencabar pembebasan ibu bapa Zahir. 

Kes itu mencetuskan reaksi meluap-luap daripada pejuang hak-hak wanita yang menganggap keganasan yang merebak ke atas wanita. Sifat pembunuhan yang mengejutkan, yang membabitkan pasangan daripada golongan elit istimewa masyarakat Pakistan, membawa kepada tekanan supaya perbicaraan selesai dengan cepat di negara yang sistem keadilannya terkenal lembap dan kes-kes biasanya berlarutan selama bertahun-tahun.

Menurut Badan Bantuan Guaman Asma Jahangir, sebuah kumpulan yang menyediakan bantuan guaman kepada wanita yang teraniaya, kadar sabitan bagi kes keganasan terhadap wanita adalah lebih kurang daripada tiga peratus. Mangsa penderaan seksual dan domestik selalunya terlalu takut untuk bersuara, dan aduan jenayah sering tidak disiasat dengan serius.

Zahir, yang boleh mencabar keputusan hari ini, telah diarah keluar dari mahkamah beberapa kali semasa perbicaraan kerana kelakuannya.

Dia sering dibawa ke prosiding dengan pengusung atau kerusi roda, dan peguamnya berhujah bahawa dia sepatutnya dianggap tidak 'sihat mental' - satu gerakan yang menurut pendakwa raya direka untuk menangguhkan perbicaraan. 

Pada satu perbicaraan, dia mendakwa orang lain telah membunuh Noor semasa 'pesta dadah' di rumahnya. Ketika menyoal bapa Noor - bekas duta ke Korea Selatan dan Kazakhstan - peguam Zahir membayangkan dia dibunuh oleh keluarganya sendiri kerana menjalinkan hubungan di luar perkahwinan.

Pendakwaan untuk keganasan dan serangan seksual sering melihat sejarah peribadi mangsa wanita dikaitkan mengikut adat resam patriarki Pakistan - satu lagi sebab mengapa keadilan jarang berlaku untuk wanita. - AFP

Komen Weblog Ibnu HasyimPakistan hukum mati lelaki rogol, dan penggal kepala teman wanita adalah amat wajar sangat. Memansuhkan hukuman mati dalam suasana begini amatlah tidak adil dan zalim. Wajar sangat tidak mansuh hukuman mati..

Beri peluang PN perubahan, calon & gabung terkuat.

 


1. Beri peluang PN lakukan perubahan di Johor

JOHOR BAHRU: Ketua Dewan Ulamak PAS Negeri Johor, Ustaz Azlisham Azahar berharap bangsa Johor memberi peluang untuk Perikatan Nasional membuat perubahan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) ini.

Beliau berkata, perubahan itu juga bakal menjadi contoh untuk rakyat Malaysia mengundi Perikatan Nasional pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

“Harapan saya semoga rakyat Johor memberi peluang kepada Perikatan Nasional untuk membuat satu perubahan bagi Negeri Johor seterusnya menjadi contoh untuk rakyat Malaysia mengundi PN,” katanya yang dicalonkan bertanding di DUN Machap.

Beliau juga menyeru kepada semua rakyat Johor untuk keluar menunaikan tanggungjawab demi kepentingan masa depan negara.

“Jadi kalau kita tidak keluar untuk mengundi dengan sebab sesuatu yang kita tidak sukai dalam politik, maka bermakna kita membiarkan negara kita, negeri kita akan ditadbir oleh golongan yang bermasalah, koropsi, yang salah guna kuasa.

“Maka adalah penting untuk kita keluar memilih calon-calon pemimpin-pemimpin yang berintegriti dan mempunyai kewibawaan untuk mentadbir dan memimpin  sebuah negara,” katanya ketika ditemui Harakahdaily pada Majlis Memperkenalkan Calon Perikatan Nasional PRN Johor di Pulai Springs Resort, di sini hari ini.

Sementara itu, Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Segamat, Maimunah Safwah Musa berkata, beliau akan memberikan yang terbaik untuk kemenangan di DUN Jementah.

“Kita akan cuba laksanakan yang terbaik untuk memberikan kemenangan kepada DUN Jementah.

“Apa pun keadaannya kita tahu kelemahan dan kekurangan yang kita ada, kita pun ada kelebihan juga, kita akan cubalah sedaya upaya untuk capai yang terbaik,” katanya.

Menurut beliau, DUN Jementah sebelum ini bukan terdiri daripada calon Islam.

“Jadi kita cubalah mendekati pengundi-pengundi Islam yang ada itu yang satu, mungkin cuba jugalah menarik pengundi Cina dan India dalam keadaan macam mana sekalipun.

“Kita pun faham suasana kita macam mana, pengundinya macam mana yang penting kita usahalah, setelah berusaha itu kita serahkan kepada Allah SWT natijah,” katanya.

Beliau turut menyeru kepada semua pengundi-pengundi di DUN Jementah untuk turun mengundi di DUN Jementah dan mengingatkan agar menjaga SOP.

“Laksanakan dan tunaikan tanggungjawab untuk mengundi,” katanya.

Pada PRN Johor kali ini, 15 calon Perikatan Nasional adalah daripada PAS, Bersatu (33) dan Gerakan (lapan).

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 12 Mac sebagai tarikh pengundian bagi PRN Johor.

Tarikh penamaan calon bagi pilihan raya itu ditetapkan pada 26 Februari manakala pengundian awal pada 8 Mac. – HARAKAHDAILY 24/2/2022

2. PRN Johor: Senarai calon Perikatan Nasional


BERIKUT ialah senarai calon yang akan bertanding mewakili parti PERIKATAN NASIONAL dalam Piliharan Raya Umum Dewan Negeri Johor ke-15, tahun 2022.

N01 Buloh Kasap: Norazman Md Diah
N02 Jementah: Ustazah Maimunah Safwah Musa
N03 Pemanis: Uzzair Ismail
N04 Kemelah Normala Sudirman
N05 Tenang: Ahmad Humaizi Udin @ Uzir
N06 Bekok: Tan Lek Khang
N07 Bukit Kepong: Dato’ Dr Sahruddin Bin Jamal
N08 Bukit Pasir: Muhd Nur Iqbal Abd Razak
N09 Gambir: Mohd Solihan Badri
N10 Tangkak: Dr Chong Fat Full
N11 Serom: Rahmat Daud
N12 Bentayan: Tan Kok Hong
N13 Simpang Jeram: Ustaz Zarul Salleh
N14 Bukit Naning: Mahadzir Bin Abu Said
N15 Maharani: Abd Aziz Bin Talib
N16 Sungai Balang: Zainudin Sayuti
N17 Semerah: Datuk Haji Ariss Samsudin
N18 Sri Medan: Othman Kepol
N19 Yong Peng: Yong Fui Ling
N20 Semarang: Shazani A. Hamid
N21 Parit Yaani: Ustaz Ahmad Nawfal Mahfodz
N22 Parit Raja: Zulkifli Mat Daud
N23 Penggaram: Sia Wee Yet
N24 Senggarang: Khairul Faizi Ahmad Kamil
N25 Rengit: Mohammad Huzair Lajis
N26 Machap: Ustaz Azlisham Azahar
N27 Layang-Layang: Alagathiran A/L Krishnan
N28 Mengkibol: Wong Chan Giap
N29 Mahkota: Mohamad Nor Bin Lingan
N30 Paloh: Selvendran A/L Velu
N31 Kahang: Daud Yusof
N32 Endau: Alwiyah Talib
N33 Tenggaroh: Roslan Nikmat
N34 Panti: Hasan Rasid
N35 Pasir Raja: Jawahir Husein
N36 Sediili: Mohd Hasnolhadi Mohd Sebalas
N37 Johor Lama: Mohamad Alias Rasman
N38 Penawar: Mohd Faizal Asmar
N39 Tanjung Surat: Selamat Ujud
N40 Tiram: Dr Karim Deraman
N41 Puteri Wangsa: Loh Kah Yong
N42 Johor Jaya: Dato’ Dr Ker Ching Sheng
N43 Permas: Tazul Arifin Nasri
N44 Larkin: Zulkifli Bujang
N45 Stulang: Yap Chiang Youis
N46 Perling: Khoo Siaw Lee
N47 Kempas: Nur Faizal Abdullah
N48 Skudai: Khoo Kong Ek
N49 Kota Iskandar: Samsudin Ismail
N50 Bukit Permai: Tosrin Jarvanthi
N51 Bukit Batu: Tan Heng Choon
N52 Senai: Yeo Kwee Kwang
N53 Benut: YB Senator Dato’ Isa Ab. Hamid
N54 Pulai Sebatang: Ustaz Abdullah Husin
N55 Pekan Nanas: Dato’ Tan Chin Hock
N56 Kukup: Mahathir Iskandar Muhammad HARAKAHDAILY 24/2/2022

3. PRN Johor: Perikatan Nasional gabungan paling kuat 

JOHOR BAHRU: Gabungan PAS, Bersatu dan Gerakan di bawah Perikatan Nasional disifatkan sebagai gabungan paling mantap bagi berdepan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Penolong Setiausaha Agung PAS, Khairul Faizi Ahmad Kamil berkata, perkara itu dapat dilihat melalui pelancaran jentera Perikatan Nasional dan penyusunan gerak kerja yang teratur dan bersemangat.

“Ini kali yang kelima saya bertanding, bermula sejak 2004. Cuma, berbanding sejak pertama kali saya bertanding, saya lihat ini adalah satu pasukan parti politik paling kuat PAS sertai berbanding dengan 2004 atau 2013 bersama Pakatan Rakyat.

“Saya yakin, peluang PAS bersama Perikatan Nasional, bukan sekadar mampu memang kerusi, tapi saya yakin dengan kesepaduan yang ada.

“Gerak kerja bersepadu akan membantu Perikatan Nasional menang dalam pilihan raya yang akan diadakan nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Harakahdaily, selepas selesai menghadiri Majlis Memperkenalkan Calon Perikatan Nasional PRN Johor 2022, di sini, hari ini.

Khairul Faizi yang dicalonkan bertanding di DUN Senggarang juga berharap pengundi Johor bijak dalam menilai berdasarkan kejayaan Perikatan Nasional dalam membentuk kerajaan di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Dengan kepimpinan dan semangat kerja yang ada, pengundi perlu bijak memilih memimpin dan sudah tentulah Perikatan Nasional merupakan parti politik yang terbaik untuk dipilih sebagai kerajaan dalam masa akan datang,” katanya.

Pada PRN Johor kali ini, 15 calon Perikatan Nasional adalah daripada PAS, Bersatu (33) dan Gerakan (lapan).

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 12 Mac sebagai tarikh pengundian bagi PRN Johor.

Tarikh penamaan calon bagi pilihan raya itu ditetapkan pada 26 Februari manakala pengundian awal pada 8 Mac. – HARAKAHDAILY 24/2/2022

Lihat seterusnya..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails