Saturday, March 20, 2010

Masuki Media Baru, Kalau Nak Perubahan -Prof Dr Abu HassanMAC20,10: Sebanyak 92 peratus rakyat Malaysia mengikuti media baru seperti laman sosial Facebook dan Twitter, kata pensyarah kanan Universiti Malaya Prof Dr Abu Hassan Hasbullah.

Katanya, jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat dan Eropah, Malaysia mempunyai lebih ramai pengikut setia media baru yang lebih percayakan laporannya berbanding dengan media arus perdana.

Menggalakkan penyertaan golongan muda dalam jaringan sosial, Abu Hassan mengajak lebih banyak penyertaan golongan tersebut di internet.

Bercakap kepada kira-kira 900 pemuda di Kongres Anak Muda Kebangsaan di Petaling Jaya, Abu Hassan berkata kebangkitan media baru sekarang ini telah menjadi semacam “agama” pada masa kini.

Katanya, untuk membawa perubahan dalam negara ini, orang muda mestilah melangkah setapak lagi memasuki media baru dan meninggalkan politik lama.

“Keluarlah daripada politik primitif dan majulah ke depan,” katanya yang terkenal dengan kajian masa depan melalui pusat kajiannya Zentrum Future Studies.(AK)

Penubuhan Petronas Tak Sah -Prof Dr Shad Saleem Faruqi


KUALA LUMPUR, 20 Mac — Kewujudan firma minyak negara Petronas kemungkinan tidak sah kerana undang-undang penubuhannya telah diluluskan sebelum ia menandatangani perjanjian dengan semua negeri, kata profesor undang-undang Datuk Dr Shad Saleem Faruqi.

“Saya merasakan beberapa aspek dalam akta Petronas adalah tidak sah,” kata Shad pada forum berkaitan dengan hak minyak di sini hari ini.

Di bawah perjanjian yang ditandatangani pertengahan 1970-an semua negeri telah dijanjikan bayaran tunai lima peratus ke atas minyak yang dikeluarkan di pesisir pantai atau di luar pesisir pantai sebagai balasan kepada penyerahan hak kawalan ke atas sumber-sumber petroleum kepada Petronas.

Shad berkata, akta itu diluluskan sebelum kesemua negeri menandatangani perjanjian dimaksudkan. “Perlembagaan mengatakan bahawa apabila seseorang mengambil harta seseorang anda perlu membayar pampasan yang sewajarnya,” kata beliau.

Peguam Tommy Thomas yang mewakili kerajaan Terengganu dalam tuntutan royalti minyak bagaimanapun berkata jika Akta Pembangunan Petroleum (PDA) 1974 diisytiharkan tidak berperlembagaan akan mengakibatkan malapetaka besar buat Petronas.

Terengganu membawa kesnya ke mahkamah selepas kerajaan pusat berhenti daripada membawa wang royalti pada 2000. “Masalah pertama dengan hujah itu ialah Petronas akan menjadi tidak sahih,” kata Thomas sambil menambah belum ada pihak yang membawa persoalan ini ke mahkamah.

“Jika mahkamah memutuskan akta ini tidak berperlembagaan, saya merasakan ia akan menjadi satu tragedi,” katanya.

Thomas juga memberitahu kesemua 13 negeri telah menandatangani perjanjian itu. “Bagi saya PDA satu contoh persekutuan yang hebat,” katanya.

Thomas kini menasihati Kelantan yang turut mengemukakan tuntutan royalti minyak daripada Petronas. Tuntutan RM2 bilion Kelantan itu bermula tahun lalu. Forum hari ini bertajuk “Royalti Minyak: Satu Hak Perlembagaan?” dianjurkan oleh Majlis Peguam untuk membincangkan aspek perlembagaan bayaran wang royalti kepada negeri-negeri yang mengeluarkan minyak.

Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah yang juga pengasas dan bekas pengerusi Petronas dan peguam Datuk Cecil Abraham juga berucap pada forum itu. Kelantan kini menuntut wang royalti lima peratus terhadap hasil minyak yang diperoleh di luar pesisir pantai.

Bagaimanapun Putrajaya menegaskan ia tidak berhak untuk mendapatkan wang royalti ke atas minyak dan gas yang diperoleh di luar kawasan tiga batu nautika dari pantai. Sebaliknya kerajaan pusat hanya bersedia memberi wang ihsan RM20 juta, yang diagihkan mulai bulan ini. (AK)

Pamerkan Perjanjian Royalti 3 Mukasurat -Zaid Ibrahim

Kiri Datuk Zaid

MAC20,10: PENYELARAS Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim mencabar kerajaan mempamerkan perjanjian royalti minyak antara Petronas dan kerajaan-kerajaan negeri kepada umum supaya rakyat dapat menilainya sendiri.

“Tuan-tuan pernah lihat perjanjian tersebut? Kenapa perjanjian tiga mukasurat itu tidak boleh dipamerkan kepada umum? Kenapa? Kerana mereka hendak tipu,” katanya.

Isu pemberian royalti minyak kepada Kelantan hangat kembali baru-baru ini apabila dua gabungan NGO daripada Kelantan dan Terengganu mahu menyerahkan memorandum tuntutan mereka kepada Yang di-Pertuan Agung hari ini. Bagaimanapun, perhimpunan yang dijangka menghimpun ribuan rakyat daripada kedua-dua negeri di lapangan terbang Kuala Terengganu pagi ini terpaksa dibatalkan atas arahan polis.

Bercakap dalam seminar kepimpinan anak muda anjuran kerajaan Selangor di Petaling Jaya, Zaid berkata perjanjian royalti minyak antara kerajaan negeri dan Petronas jelas menggariskan pembahagian yang berhak diterima pihak masing-masing.

“Ia tidak ada sebut tentang jarak berapa batu nautika (yang dipertikaikan kerajaan persekutuan). Ia kata, aku dapat seringgit, engkau (kerajaan negeri) dapat lima sen,” katanya dengan analogi menarik.

(Sumber Malaysia kini/AK)

Jutawan Facebook Termuda Di Dunia.


Mark  Zuckerberg

Rahasia Jutawan Facebook, Mark Zuckerberg

Usia Mark Zuckerberg baru 24 tahun, tetapi ia bisa menghasilkan 1,5 miliar dollar AS. Keberhasilan pria pendiri Facebook, salah satu situs jejaring sosial ternama di dunia, ini membuatnya nangkring dalam jajaran 400 orang terkaya di Amerika versi Forbes. Tidak hanya itu, dalam jajaran tersebut ia juga dinobatkan sebagai orang kaya yang paling muda.

Semula, Zuckerberg mengembangkan Facebook di dalam kamar asramanya semasa kuliah di Harvard. Anggota pertama yang bergabung dalam Facebook adalah teman-temannya sendiri. Dalam jangka waktu dua minggu, sepertiga dari siswa Harvard telah menjadi anggota tetap Facebook.

Walaupun ia sempat mengenyam pendidikan di Harvard, bahkan merintis Facebook di perguruan tinggi ternama itu, ia tercatat belum menyelesaikan studinya sehingga titel sarjana pun belum disandangnya.

Pengguna Facebook terus meningkat dan kini mencapai 100 juta member di seluruh dunia dengan keuntungannya ditaksir mencapai 300 juta dollar per tahun. Malah ada sejumlah orang yang tak lagi jadi mahasiswa atau yang masih di sekolah ingin bergabung.

Jejaring yang dihim­punnya meliputi 55.000 jaringan berdasarkan demografi, pekerjaan, sekolah, kolegial, dan sebagainya. Setiap harinya ada foto yang di-upload (dimasukkan ke Facebook) dan pesan yang dikirim.

Prestasi yang diraih Zackerberg tak benar-benar mulus. Sejumlah perkara ia dapatkan sehubungan dengan Facebook, termasuk tudingan yang menyebutkan rancangan Facebook sebenarnya tiruan. Di tengah sejumlah kontroversi itu, nama Facebook dan Mark Zackerberg tetap digemari banyak orang.

Bahkan, Microsoft tertarik untuk membeli 1,6 persen saham Facebook dengan nilai 240 juta dollar, akhir Oktober lalu. Transaksi ini menunjukkan nilai kapitalisasi Facebook ternyata lebih tinggi, yaitu sekitar 15 miliar dollar. Setelah itu sejumlah tawaran mengepung Facebook.

Lebih dari seratus juta warga dunia kini keranjingan dengan jaringan sosial di dunia maya, Facebook.com. Lewat situs ini, pengguna dapat memperluas pertemanan lintas benua, bahkan kembali “bertemu” dengan kawan-kawan atau pacar lama yang tidak terlihat lagi seusai perpisahan sekolah.

Presiden AS Barack Hussein Obama bahkan memanfaatkan situs ini sebagai salah satu cara untuk meraih dukungan dalam Pemilihan Presiden AS, tahun lalu. Inilah buah karya Mark Elliot Zuckerberg, seorang keturunan Yahudi AS, salah satu dari tiga pendiri Facebook.

Mengapa Facebook melejit? Pakar teknologi informasi, Dr Linda M Gallant, Asisten Profesor dari Emerson College, Boston, memberi penjelasan, “Situs internet umumnya menyajikan informasi dan para penjelajahnya hanya menerima apa adanya. Sekarang ini para penjelajah ingin berpartisipasi sebagai pengisi situs. Facebook memenuhi hasrat itu.”

Mengapa Facebook mengejar My Space, situs jaringan sosial terbesar pertama di dunia sebelum April 2008? Keadaan bahkan sudah berubah, Facebook tidak lagi nomor dua sebagaimana ditulis di situs Techcrunch.

Situs Mashable (The Social Media Guide) menyatakan, desain Facebook lebih enak dilihat dan dijelajahi serta menawarkan hal-hal yang lebih riil. Sebagai contoh, Facebook menawarkan orang lain yang kira-kira Anda kenal untuk di-add (ditambahkan) jadi teman. My Space juga menyodori Anda beberapa teman, tetapi termasuk menyodori orang-orang dari negeri antah berantah menjadi teman.

Apa pun latar belakang kemajuan Facebook, nama Zuckerberg sudah melejit ke seluruh dunia seperti meteor. Banyak pengguna Facebook yang merupakan orang-orang elite dunia. Facebook juga menjadi sarana komunikasi para karyawan Toyota, Ernst & Young, dan perusahaan kaliber dunia lainnya.

Di Facebook, Zuckerberg bertanggung jawab untuk urusan garis kebijakan umum dan penyusunan strategi perusahaan yang kini menjadi rebutan para pemasang iklan dan para investor.

Zuckerberg telah mendapat julukan sebagai “salah satu orang yang paling berpengaruh pada tahun 2008? versi majalah Time. Pada Forum Ekonomi Davos 2009, Zuckerberg termasuk dalam daftar pemimpin muda karena prestasi dan komitmen terhadap masyarakat serta berpotensi menyumbangkan ide untuk membentuk tatanan dunia baru.

Pemuda itu tampil dalam sesi “Pengalaman Digital Mendatang” pada Forum Ekonomi Dunia di Davos, Swiss. Peserta lain yang hadir antara lain Chad Hurley (YouTube), Craig Mundie (Microsoft), Shananu Narayen (Adobe), Hamid Akhvan (T-Mobile), dan Eric Clemmons (Wharton).

Salah satu poin menarik yang diberikan Zuckerberg adalah bahwa lebih dari 100 juta orang secara aktif menggunakan aplikasi bergerak pada Facebook. iPhone Facebook saja telah memiliki 5 juta pengguna aktif bulanan dan Blackberry untuk Facebook memiliki 3,25 juta pengguna aktif bulanan.

Pada tahun 2006, Zuckerberg mencengangkan dunia karena menampik tawaran Yahoo untuk membeli Facebook seharga 1 miliar dollar AS (atau sekitar Rp 12 triliun). Setahun kemudian, Microsoft membeli 1,6 persen saham Facebook seharga 240 juta dollar AS. Kini nilai ekonomi Facebook ditaksir sebesar 15 miliar dollar AS.

Zuckerberg yang lahir dari keluarga dokter yang kaya memiliki 20 persen saham di Facebook senilai 3 miliar dollar AS. Majalah Forbes mendeklarasikan Zuckerberg sebagai miliuner “self made” termuda di planet ini.

Namun, jangan tanyakan perihal kehidupan pribadinya, tidak banyak yang diketahui. Maklum, ketika di SMA pun dia sudah berkutat dengan urusan komputer. Ketika itu dia ingin membantu jaringan yang dimiliki ayahnya untuk dipertemukan lewat dunia maya.

Kebiasaan ini terus melekat dan dia lupa belajar. Karena urusan komputer dan teknologi informasi inilah dia drop-out dari Harvard.

Entah iseng atau tidak, Facebook kini kebanjiran uang. “Mengherankan juga, begitu banyak tawaran datang,” kata Zuckerberg kepada Techcrunch pada 7 Desember 2008.

Tidak banyak kalimat lain dari Zuckerberg selain ambisinya terus membuat Facebook senyaman mungkin untuk jadi alat penyatu warga dunia. “Bukankah kami memiliki situs, yang membuat Anda merasa lebih enak menggunakannya?” ujar Zuckerberg.

Sumber : Kompas.com

Lanjut, sila lihat...

10 Termuda & Terkaya Di Dunia -Majalah Forbes -

Perhatian! Tempat Ini Di KL, Mengapa Tak Bertindak?


KEMASKINI
KOMEN SEORANG PELAYAR MENGENAI BERITA INI
(setelaah beberapa jam dipaparkan): Anonymous said... tuan minta maaf... cafe tersebut bukan di malaysia akan tetapi di amerika.. rujuk web page ini http://jimmyteh90.blogspot.com/2009/12/cafe-lu-sexy-girls-wear-lingerie-and.html March 20, 2010 12:44 PM.
Blog Ibnu Hasyim: Jika betul maklumat ini kami sedia tarik balik..MENURUT berita ini, tempat ini wujud di KL. Menapa pihak bertanggungjawab tidak bertindak?

Jumat, 19 Maret 2010 Tempat Nongkrong Eksotik

andai ada tempat nongkrong yang begini di indonesia... sambil minum kopi n ditemani gadis gadis sexy.. hohohohoo nikmanya dunia sayang hanya ada di Kuala Lumpur ~ Cawangan Bandar Perdana..

Friday, March 19, 2010

Daulah Islam A/Tenggara, Berita Teroris Dari Aceh?Sepucuk senjata laras panjang Jenis AK-47 dan sejumlah amunisi yang diserahkan oleh Abu Rimba saat menyerahkan diri ke Polsek Jantho, Aceh Besar, Rabu (17/4) malam. FOTO/ALI RABAN

19 Maret 2010:
Ingin Bentuk Daulah Islam Asia Tenggara

JAKARTA - Mabes Polri menemukan bukti bahwa kegiatan para tersangka pelaku teroris di Aceh memiliki perbedaan dengan apa yang pernah dilakukan oleh Dr Azahari maupun Noordin M Top. Berdasarkan keterangan dari pelaku yang ditangkap, Ustaz Ubaid, tujuan latihan militer mereka adalah untuk mendirikan negara (daulah) Islam.

“Pelatihan militer di Aceh ini dimaksudkan untuk menjadikan Aceh sebagai wilayah basis perjuangan untuk menciptakan negara Islam Indonesia dan Daulah Islam Asia Tenggara,” ujar Kadiv Humas Mabes Polri Irjen Pol Edward Aritonag di Mabes Polri, Jalan Trunojoyo, Jakarta Selatan, Kamis (18/3).

Menurut Edward, mereka selain melakukan latihan militer juga turun ke desa-desa untuk melakukan pembinaan masyarakat agar mendukung programnya. Selain itu, mereka juga telah menyurvei tempat-tempat pemerintahan. “Tempat yang telah disurvei adalah Kantor Perwakilan PBB di Banda Aceh, kantor polisi, kantor-kantor tentara,” jelas Edward.

Ia tambahkan, potensi ancaman kelompok ini sangat besar. Meski demikian, Edward mengaku polisi tidak sepenuhnya percaya kalau mereka telah melakukan perubahan pola penyerangan. “Kita masih dalami, bisa saja ada teori penyesatan, kita tidak percaya begitu saja. Kita akan crosscheck dengan data intelejen Polri dan instansi terkait, belum ada kesimpulan ke arah situ tetapi data itu penting untuk kita analisis,” terang Edward.

Edward menambahkan, terkait senjata yang dimiliki pelaku mayoritas berasal dari Pulau Jawa. Meski membenarkan beberapa jenis sejata merupakan jenis senjata organik yang biasa dipakai oleh militer, namun Edward menolak bahwa telah ada kebocoran sehingga senjata jatuh ke tangan kelompok radikal. “Kita belum lihat ke sisi itu,” pungkasnya.

Ada 71 orang
Mabes Polri juga berhasil mengungkap, jumlah anggota kelompok teroris yang melakukan latihan militer di Aceh Besar. Dari anggota kelompok yang tertangkap, terungkap kelompok mereka setidaknya ada 71 orang. “Hari ini kita keluarkan lagi DPO baru yang jumlahnya 31 orang, terindiaksi yang ikut latihan berjumlah 71 orang,” ujar Irjen Pol Edward Aritonang.

Menurut Edward, dari 71 orang tersebut, 40 orang di antaranya telah tertangkap di mana tujuh orang di antaranya tewas tertembak. “Sebanyak 40 orang tertangkap di antaranya ada tujuh yang tewas. 31 masih dalam pengejaran,” jelasnya sembari menambahkan, di antara para pelaku yang telah tewas adalah Dulmatin, Pura Sudarma, Enceng Kurnia.

Di antara pelaku terdapat pemain lama. Di antaranya adalah Abdullah Sonata mantan napi kasus terorisme yang menyembunyikan Dr Azahari dan Noordin M Top. Selain itu, Abdullah Sonata juga terlibat dalam perencanaan latihan dan rekrutmen peserta latihan militer. Selain itu juga ada Maulana alias Mukhlis alias Ruslan alias Lukman mantan tahanan ISA Malaysia yang juga sebagai tersangka percobaan pembunuhan Matori Abdul Jalil. Juga ada Babe alias Abu Hamzah alias Reza, sepupu Shireen Sungkar, pemain Sinetron Cinta Fitri, asal Ciledug, Jakarta. Sementara itu, dari 31 yang dimasukkan dalam DPO, nama Umar Patek tidak dimasukkan. Alasannya karena dia adalah buronan lama. “Itu dia kan DPO lama,” pungkas Irjen Edward Aritonang. (Serambi News/AK)

Komen Blog Ibnu Hasyim:

Perlu disedari, orang yang hendak menegakkan negara Islam bukan teroris atau pengganas. Penegak negara Islam ialah orang yang baik, cintakan keamanan, perdamaian dan ketenangan, walaupun kadang-kadang terpaksa melalui rintangan kesulitan dan kekerasan.

Pengganas adalah orang jahat, melakukan kezaliman, pemusnahan dan membuat kerosakan di muka bumi, walaupun kadang-kadang hanya merancang, tidak dengan kekerasan, bertopengkan demokrasi dan hak-hak asasi manusia. Apalagi kalau menggunakan kekerasan, tekanan ketenteraan, ekonomi, atau menggunakan orang lain sebagai baghal tunggangan. Merekalah sebenarnya pengganas atau terotis. Contohnya, negara AS dan Israel.

Orang baik dibalas baik, orang jahat dibalas jahat.

Lagi berita dari Aceh..Klil disini:

19 Maret 2010

Pembina Sekolah Sukma Bangsa Bireuen, Surya Paloh, bersama sejumlah siswa saat berkunjung ke sekolah tersebut di Bireuen, Kamis (18/3). SERAMBI/FERIZAL HASAN

19 Maret 2010,

Abu Rimba alias Munir, alias Abu Uteun, salah seorang yang masuk Daftar Pencarian Orang (DPO) yang dikeluarkan Kepolisian Daerah Aceh, menyerahkan diri di Polres Jantho, Aceh Besar, Rabu (17/3) malam. FOTO/ALI RABANSeorang penumpang angkutan umum jenis L-300 jurusan Meulaboh-Tapaktuan, Bambang Soebianto (tengah), diapit dua anggota polisi Polres Nagan Raya saat menggelar razia dikawasan Desa Padang Rubek, Kecamatan Kuala Pesisir, Nagan Raya, Kamis (18/3). Ia ditangkap karena wajahnya mirip dalam Daftar Pencarian Orang (DPO) polisi. SERAMBI/DEDI ISKANDAR

19 Maret 2010,

Jay Jay, Jamal, Raihan, M/Nordin, J/Heboh TV3 K'tan

HALAMAN HIBURAN
KOTA BHARU, 19 Mac: Apabila disebut program Jom Heboh tentunya kita terbayang aksi artis lelaki dan perempuan terlonjat-lonjat di atas pentas. Namun, lain pula dengan Jom Heboh yang akan diadakan di sini pada 26 dan 27 Mac ini, tiada artis wanita ditampilkan pada konsert yang akan diadakan.

Sebaliknya konsert itu pada malam 27 Mac hanya menampilkan artis lelaki termasuk Jay Jay, Jamal Abdillah, Kumpulan Raihan dan Megat Nordin. Selain itu, difahamkan tiada siaran langsung dibuat bagi konsert berkenaan seperti dilakukan TV3 di negeri-negeri lain sebelum ini.

Kelainan juga dapat disaksikan apabila tempat duduk di antara lelaki dan wanita diasingkan pada persembahan konsert terbabit. Pegawai Khas kepada Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Nasruddin Mahmud Muhaidin berkata, pihak penganjur telah memberi jaminan akan mematuhi segala peraturan yang ditetapkan kerajaan negeri.

“Mereka bersetuju untuk mematuhi Enakmen Kawalan Hiburan 1998 yang dikuatkuasa di negeri ini.

“Datuk Takiyuddin Hassan sebagai anggota Exco yang bertanggungjawab memberi penekanan mengenai perkara itu pada mesyuarat yang diadakan sebelum ini,” katanya.

Karnival Jom Heboh TV3 sebelum ini lebih dikenali sebagai Sure Heboh diadakan di seluruh negara kecuali Kelantan. Bagaimanapun, TV9 pernah menganjurkan program Sua Rasa dan Perkampungan Hadhari di Kota Bharu sebelum ini tanpa melibatkan percanggahan dengan dasar kerajaan negeri.

Program Jom Heboh akan diadakan di perkarangan Stadium Sultan Mohammad Ke IV dengan menampilkan pelbagai pameran dan aktiviti jabatan-jabatan kerajaan negeri dan agensinya. Nasruddin juga berkata, sebuah khemah besar yang dinamakan sebgai Kota Ilmu disediakan pihak penganjur untuk dijadikan tempat solat dan pameran program Jejak Rasul.

“Dijangka Pemangku Raja akan hadir pada program al Kuliyyah yang akan disiarkan secara langsung pada petang 26 Mac yang bakal diadakan di khemah tersebut.

“Selain itu Menteri Besar dan anggota-anggota Exco dijemput untuk mengisi program Talk Show,” katanya.

Program dua itu bermula dari jam 9 pagi hingga 12 malam. Beberapa jabatan dan agensi kerajaan yang akan terbabit dalam pameran dan aktiviti interaktif iaitu Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri, Urusetia Pembangunan Ihsan, Belia, Sukan dan NGO, Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan.

Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam, Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam dan Pusat Penerangan Pelancongan.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Program Jom Hebuh TV3 dilaksanakan menurut lunas-lunas syariat. Boleh pun. Bila lagi kerajaan Pusat (UMNO & BN) pula nak ikut? Tak usah malu-malu, yang baik jadikan tauladan, yang tak baik jadikan sempadan. Tak dok sebab mu nak lawe kawe..

Lihat sebelum ini..

Pendedahan Zahrain Bayan Baru, Ulasan Nik Aziz..

Zahrain Ahli Parlimen Bayan Baru..


KOTA BAHARU, 19 Mac — Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat menyelar tindakan sesetengah pemimpin politik yang mendedahkan keburukan pemimpin lain atau ketuanya di khalayak umum apabila keluar parti.

Menurut Menteri Besar Kelantan itu, sepatutnya jika anggota parti yang tidak suka kepada pemimpinnya, ia boleh diselesaikan di peringkat dalaman mengikut prosedur dalam sesebuah pertubuhan, sama ada melalui mesyuarat agung atau sebagainya.

“Mendedahkan keburukan bekas pemimpin kepada orang lain di khalayak umum perbuatan tidak berakhlak dan tidak bertamaddun,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramahnya di Dataran Ilmu, di sini, hari ini.

Nik Aziz diminta mengulas tindakan Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang mendedahkan kepincangan dalam Parti Pakatan Rakyat (PKR), membabitkan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, apabila keluar dari parti itu dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Terbaru, Zahrain mendedahkan nama lapan anggota Parlimen yang disebut-sebut akan melompat parti ke PKR bagi menjayakan rancangan pembangkang untuk mengambil alih kerajaan pusat pada 16 Sept 2008.

Nik Abdul Aziz berkata masyarakat bukan Islam akan memerhatikan bagaimana

buruknya politik orang Melayu apabila bertelagah sesama sendiri.

Beliau mahu rakyat mencontohi cara berpolitik pemimpin MCA kerana mereka memlilih dan menjatuhkan seseorang pemimpin melalui pemilihan di peringkat dalaman parti.

Nik Aziz berkata, anggota parti mempunyai saluran tertentu untuk menjatuhkan mana-mana pemimpin yang mereka tidak suka dan bukan cara mendedahkan keaiban pemimpin itu di khalayak umum.

“Ini cara tidak kena dan peluang masih terbuka untuk pihak yang melakukan perbuatan itu kembali ke pangkal jalan untuk bertaubat daripada melakukan kesalahan itu,” katanya.

Mengenai kenyataannya dalam ceramahnya sebelum itu yang mengajak rakyat Kelantan beramai-ramai menyertai perarakan di Terengganu esok anjuran badan bukan kerajaan (NGO) bagi menyerahkan memorandum tuntutan royalti minyak kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, Nik Aziz berkata beliau tidak dapat hadir ke majlis itu kerana ada urusan lain.

Menurutnya, rombongan Kelantan ke majlis itu akan diketuai oleh Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa. — Bernama

Goreng Kentang Dengan Komputer Anda.. Mari Cuba!JOM KREATIF

ANDA suka makan kentang goreng atau french fries seperti Mc Donald, KFC, ANW dan sebagainya. Anda boleh goreng sendiri guna komuter anda, jimat letrik, jimat gas dan lain-lain. Bagaimana caranya?

Mula-mula dapatkan kira-kira 500 gram kentang goreng yang siap dipotong belum masak berharga lebih kurang RM5 ke 6. Bila dimasak boleh makan untuk 10 orang, kira-kira. Jom, menuju komputer anda.

Pertama: Siapkan Minyak GorengKedua: Bukakan komputer anda seperti di bawah ini. Tengok betul-betul tempat gorengnya, macam kuali ke? Itu komputer anda. Bagi yang belum pernah kotak-katikkan komputer atau CPU di rumah, ini adalah 'mother board'. Mother board adalah komponen utama untuk menyalakan sesebuah komputer.Tuangkan minyak ke tempat goreng.Ketiga: Hubungkan kebel letrik ke plak dan nyalakan komputernya. Nampak di monitor kalau lampu kecilnya sudah menyala.Keempat: Tunggu sampai minyak panas, baru boleh mulakan goreng.Kelima: Setelah wadah atau tempat goreng panas, masukkan kentang ke dalamnya. Sambil goreng, boleh lagi buat-buat kerja lain, main game dan lain-lain.


Keenam: Biarkan dalam tempat goreng sampai kentang berubah warna menjadi menjadi kecoklatan. ertinya dah matang, boleh makan.Ketujuh: Setelah kentang matang, angkat dan hidangkan. Silakan makan! Yang Islam baca 'Bismillahi Rahmanirr Rahim,', pederas!! Yang bukan Islam, ikutlah cara masing-masing, nak menyanyi ke, nak melalk ke, tak kira.. Lantak!Sambil makan boleh layari internet lagi. Jangan lupa http://www.ibnuhasyim.com Sambil menyelam minum air. Sambil main komputer jangan sampai tersedak.. (AK)

12..Kasut-Kasut Ganjil & Unik.. Ada Pernah Lihat?
13..Terpendek Didunia, Berkreatif Dengan Dirinya..
14..10 Rumah Unik & Kreatif Di dunia. Anda Minat?
15..Unta Di Kenya Pun Dikawal Teknologi Satelit.17..Penagih Dadah Pun Kreatif, Buat Dapur Dari Bahan Terpakai
18..Pesta Bogel Dunia, Kreatif Ke Ni? Masya Alah!

Benjy Ditahan Reman Sehingga 25 Mac Ini

HALAMAN HIBURAN


Jumaat Mac 19, 2010: SIASATAN polis terhadap pelakon Benjy atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin yang disyaki memproses dan mengedar dadah jenis syabu dan kokain di sebuah kondomiminium mewah di Kepong masih belum selesai.

Menurut Timbalan Pengarah Risikan Operasi, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, DCP Datuk Othman Harun, anak lelaki tunggal seniwati terkenal Azean Irdawaty itu akan ditahan reman selama seminggu lagi setelah ditahan pada 12 Mac lalu.

“Benjy akan ditahan reman sehingga 25 Mac ini setelah perintah reman itu dikeluarkan oleh Pendaftar Kanan Mahkamah Rendah Bakri Ali Omar,” kata beliau ringkas kepada mStar Online semalam.

Pelakon berusia awal 30-an itu ditahan pada 12 Mac lepas bersama rakan wanitanya berusia lingkungan 20an dalam satu serbuan di tempat letak kereta sebuah kondominium di Segambut. Semasa ditahan, polis juga menemui 850 gram kokain bernilai RM650,000 dan 140 gram syabu bernilai RM2,000 di kondominium tersebut.

Kedua-dua suspek direman selama tujuh hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan. (mStar Online)

Lihat sebelum ini...

Konsert Amy: Menyanyi, Monolog, Berbeda & Mengejutkan?

HALAMAN HIBURAN
Align Right
AMY dan isteri, Norish di lapangan terbang antarabangsa Stansed, London untuk mengadakan persembahan di Liverpool pada Februari lal. (gambar bawah sekali)

Jumaat Mac 19, 2010 KONSERT Suatu Masa Amy yang bakal berlangsung di Istana Budaya (IB) pada 26-28 Mac ini bakal menampilkan kelainan dengan mempersembahkan monolog oleh Raja Rock itu. Penampilan Amy yang berlainan dengan konsert-konsertnya sebelum ini pastinya memberikan kejutan kepada peminatnya kerana akan menyaksikan dia berentap di pentas berprestij itu.

"Persembahan kali ini adalah sebuah konsert yang begitu berbeza jika dibandingkan dengan konsert-konsert sebelum ini.

"Lagipun konsert ini akan berlangsung di platform yang berbeza," ujar Amy selepas ke udara di Radio Suria FM pagi semalam.

Walaupun memiliki pengalaman lebih 20 tahun dalam bidang seni suara, namun Amy akui agak susah baginya untuk menyampaikan monolog bagi konsertnya di IB.

"Menyanyi dan menyampaikan monolog adalah sesuatu yang berbeza, memang agak susah sebenarnya untuk bermonolog.

"Ogy banyak mengajar saya untuk menyampaikan monolog tersebut. Sehingga sekarang, saya masih belum membuat latihan untuk lagu-lagu yang akan dinyanyikan malam tersebut, tetapi menumpukan kepada monolog dulu.

"Monolog tersebut menceritakan mengenai permulaan kerjaya saya seorang penyanyi rock sejak mula sehingga ke hari ini," kata bapa kepada pelakon Nabila Huda.

Menurut Amy, Konsertnya itu akan berlangsung selama 1 jam 30 minit dengan menampilkan 11-14 buah lagu.

"Saya tidak mahu persembahan yang terlalu lama, cukup dengan satu jam setengah sahaja. Jika terlalu lama, peminat akan berasa bosan.

"Konsert itu akan menonjolkan saya bereksperimentasi dengan muzik dan lagu-lagu saya," kata Amy, 42.

Selain itu, Amy memberitahu penjualan tiket untuk konsert tersebut juga berjalan dengan lancar dan menerima sambutan dari pelbagai peringkat umur. Penganjur persembahan sulungnya di pentas berprestij tersebut adalah Mentari Channel Network dan IB dengan kerjasama Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

Saksikan Suatu Masa Amy Bersama Orkestra Simfoni Kebangsaan pada 26 hingga 28 Mac di Istana Budaya (IB), dengan tiket berharga RM40, RM60, RM80, RM120,dan RM150.Untuk keterangan lanjut, orang ramai boleh menghubungi talian 03-4149 8600, atau layari laman web www.ticket2u.biz./

Komen Blog Ibnu Hasyim: "Monolog tersebut menceritakan mengenai permulaan kerjaya saya seorang penyanyi rock sejak mula sehingga ke hari ini." Akuan Amy. Apakah beliau akan mempersembahkan pengembaraan batinnya dari Raja Rock biasa kepada 'rock istimewa'?

Bahkan boleh memberi kejutan kepada peminatnya, atau kepada rakan-rakan artis yang dulu sama-sama sepertinya? Apakah beliau akan jadi seperti Yusuf Islam atau Cat Stevens yang mempersembahkan konsertnya baru-baru ini? (AK)

10 Juta Saman TV3 Kerana Fitnah -Jurey Latiff

HALAMAN HIBURAN

KUALA LUMPUR Jumaat Mac 19, 2010: BERNAMA melaporkan, Jurey Latiff, Presiden Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia, dalam samannya yang difailkan pada 13 Januari 2009, mendakwa rancangan Melodi yang disiarkan di TV3 pada 21 Sept 2008 pada 12.30 tengah hari dengan pengacaranya Nas Ahmad telah menyiarkan perkataan fitnah mengenainya.

Menurutnya perkataan fitnah itu bermaksud beliau adalah seorang yang tidak bermoral, suami dan bapa yang tidak jujur dan tidak bermoral dan suami dan bapa yang tidak bertanggungjawab, mengabaikan isteri dan anak kerana mempunyai hubungan sulit dengan seorang gadis sebaya dengan anak sulungnya.

Jurey Latiff berkata perkataan fitnah itu adalah palsu dan disiarkan dengan niat jahat sehingga merosakkan reputasinya sebagai penerbit drama dan didedahkan kepada kebencian dan kehinaan. Beliau memohon ganti rugi RM10 juta, ganti rugi teruk, teladan, kos dan lain-lain relif oleh mahkamah.

TV3 dalam pernyataan pembelaan yang difailkan pada 10 Februari 2009 berkata perkataan itu disiarkan dalam keadaan perlindungan bersyarat. Ia berkata sebagai penyiar awam, ia mempunyai kewajipan sosial dan moral untuk menerbitkan apa sahaja pengetahuan mengenai penerbit yang tidak jujur dan tidak bermoral bagi membolehkan orang awam mendapat pengetahuan.

Kes saman fitnah RM10 juta itu ditetapkan untuk pengurusan kes pada 25 Jun ini. Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Anisah Normah Muhammad Nor menetapkan tarikh itu dalam kamarnya selepas berjumpa peguam Bernard Liew Kin Jong mewakili Jurey Latiff Mohd Rosli dan Ricky Wong bagi TV3.

Liew memberitahu wartawan bahawa mahkamah memerintahkan kedua-dua pihak menyerahkan isu-isu yang dipersetujui dan ikatan nas undang-undang untuk dibicarakan kepada mahkamah. (AK)

Isu Royalti Minyak: Serah Pada Negeri -Tun Musa Hitam

KUALA LUMPUR, 18 Mac — Bekas timbalan perdana menteri Tun Musa Hitam berkata pembayaran wang royalti atau ihsan seharusnya diserahkan kepada kerajaan negeri untuk diuruskan sebagaimana diperuntukkan mengikut undang-undang, bukannya dikendalikan oleh kerajaan pusat dengan mewujudkan jawatankuasa khas.

Justeru seolah-olah senada dengan pendirian bekas pengerusi dan pengasas Petronas Tengku Razaleigh Hamzah, Musa memberitahu, berdasarkan pengalamannya itu beliau lebih “arif” dalam isu pertikaian wang royalti antara kerajaan negeri Kelantan dan pusat sekarang.

Dalam temu bual dengan Astro Awani hari ini, Musa (gambar) berkata pembayaran wang itu biar apapun istilahnya mesti dibuat kepada kerajaan negeri kerana matlamatnya adalah untuk pembangunan rakyat.

“Sama ada wang ihsan ke royalti, itu tak mustahak. Asalkan mereka menggunakannya untuk pembangunan rakyat.

“Kita harus wujudkan satu sistem di mana kita boleh memantau penggunaan wang itu, walaupun kuasanya diberikan kepada negeri berkenaan,” katanya.

Pandangan ini dibuat ketika soal wang royalti menjadi isu politik hangat buat masa sekarang dengan Tengku Razaleigh, bekas menteri kewangan dan Ketua Umno Gua Musang yang berulang kali menegaskan Kelantan berhak menerima royalti atau bayaran tunai tetapi bukannya wang ihsan yang ditentukan kerajaan pusat. (AK)

Isu Royalti Minyak: UMNO-BN Terjejas Lawan Arus -Ku LI

PASIR PUTEH, 18 Mac — Ketua Umno Bahagian Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) tidak menolak kemungkinan kedudukan Umno-BN akan terjejas pada pilihan raya umum ke-13 jika rakyat Kelantan terus dinafikan hak dapatkan royalti.

“Susahlah sikit kalau tidak bersama dengan apa yang menjadi harapan rakyat. Orang panggil menentang arus.

“Apapun kena tengok pada pilihan raya nanti, sebab saya bukan tok nujum,” kata beliau kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat Parlimen Pasir Puteh di Dewan Maahad Saniah dekat sini, petang tadi. Hadir sama pada majlis tersebut Ahli Parlimen Pasir Puteh Mohamed Husein.

Tengku Razaleigh dalam perjalanan ke Kuala Terengganu bagi menyampaikan ceramah berkaitan isu royalti anjuran NGO malam ini. Hampir dua bulan lalu Tengku Razaleigh menyampaikan ceramah yang sama di Kota Baru dengan menegaskan Kelantan berhak menerima wang royalti lima peratus.

Dalam pertemuan singkat itu beliau sekali lagi mempersoalkan kredibiliti kerajaan Umno yang terus mempertikaikan hak Kelantan dalam isu royalti dengan menganggap sebagai berfikiran sempit.

“Saya rasa sempit sangat pemikiran kita, kalau Umno pun kenapa tak mahu bagi kepada rakyat Kelantan? Apa kerana PAS menang, tak mahu bagi?

“Kalau begitu silap, minyak ini hak rakyat seluruhnya. Soal politik soal lain. Ini soal kehidupan, soal kemajuan rakyat bersama.

“Masalah orang (rakyat) hendak kepada Umno atau PAS itu hak dia (rakyat) masing-masing.

“Duk bercakap 1 Malaysia… 1 Malaysia… tapi macam mana 1 Malaysia kalau sebelah sini ‘rebeh’ (tidak diberi keadilan),” katanya.

Menjawab usaha NGO yang bertindak akan menyerahkan memorandum bersabit isu tuntutan royalti minyak kepada Yang di-Pertuan Agong Sabtu ini, Tengku Razaleigh menyifatkan ia satu tindakan yang baik.

“Baguslah kalau hendak bawa memorandum kepada Agong supaya Agong lebih maklum.

“Tambahan dulu rakyat Terengganu dapat royalti tapi dinafikan selepas ia diperintah PAS,” katanya.

Semalam Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar) dan Majlis Permuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat) mengumumkan dua memorandum melibatkan Kelantan dan Terengganu berkaitan tuntutan royalti akan diserah kepada Yang di-Pertuan Agong sempena keberangkatan baginda ke Terengganu Sabtu ini. Bulan ini genap 10 tahun Terengganu dinafikan hak royalti oleh kerajaan pusat. (The Malaysian Insider/AK)

Thursday, March 18, 2010

Boikot Coca-Cola! Kami Tidak Bangga Kilang Di NS..


PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) merasa amat bimbang apabila mendapati Syarikat Coca-Cola akan mendirikan kilang pembotolan minumannya di Negeri Sembilan, Malaysia.

Ketika majlis pecah tanah yang diadakan pada 16 Mac 2010 di Bandar Enstek, Nilai, wakil syarikat menyatakan bahawa Coca-Cola akan menguasai pasaran minuman tempatan yang akan mensasarkan lebih daripada 60% penduduk iaitu mereka yang berusia di bawah 30 tahun.

Lihat ulasan lanjut dari CAP..

Gambar atas: Bila di lihat dan diperhatikan dengan teliti, yang di 'saf' belakang tu orang sebenarnye. Mereka mengiklankan solat dengan berpakaian seperti ini. Berkupiah jenama 'coke'.

Perhatikan word 'coca-cola'. Cube beli satu botol coke dan koyakkan plastik cover die, & then terbalik kan. Kite akan dapat lihat tulisan nya akan menjadi '' La' Muhammad La' Makkah ''. yang bermasud TIADA MUHAMMAD, TIADA MAKKAH.

Sedarlah wahai sahabat2, bile kita mengucapkan kata-kata TIADA MUHAMMAD, TIADA MAKKAH, sebenarnya akidah kita dah terpesong. Kita renungkan kembali, bangsa yahudi tidak akan aman selagi Islam itu tak tenggelam.

Sila rujuk..

Lihat ini.. Jenayah: Bunuh Melalui Se botol coca-cola

Produk Boikot
indonesiaproduk...

Boikot Coca Cola
Komen Blog Ibnu Hasyim: Teruskan Boikot Coca-Cola dan kuncu-kuncunya.. Kami tidak bangga kilangnya di Negeri Sembilan.

Klik di sini...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails