Saturday, June 18, 2022

G/Eng, kes rasuah gugur walau 30 lebih saksi?

 

Komen Rakyat dalam blog ini...

1 comment:

Anonymous said...

Betul kah penyokong Najib sedang mengugut Badan Kehakiman.!?

Apabila Guan Eng dilantik sebagai menteri kewangan dan kes rasuahnya digugurkan walaupun 30 lebih saksi sudah memberi keterangan di mahkamah?

Majlis Peguam diam bisu tak bunyi langsung

Sama ada itu benar atau tidak, tidakkah boleh dihujahkan bahawa mereka juga mengugut SPRM dalam menjalankan tugasnya?


Malaysiakini: 
Editor S'wak Report namakan Ambiga sebagai sumber  

Majlis Peguam diketuai Ambiga dan gang nya tiba tiba cemas gelabah tetek pasai apa..!? Majlis Peguam terdesak seolah-olah lupa bahawa SPRM-lah yang menyiasat Najib yang membawa kepada sabitan kesalahannya.

Apabila kerajaan PH menarik balik laporan polis berdasarkan pendengaran Suruhanjaya siasatan DIRAJA (RCI) dan klasifikasi kes forex BNM sbg NFA dan ini menyebabkan tiada siapa yang di pertanggungjawab keatas kehilangan dan kerugian sebenar sebanyak RM33 bilion (RM150 bilion nilai sekarang) dengan tiada sesen pun diperolehi semula?

Masa tu Majlis Peguam tido tak buat bodoh bangang dah tak guling2 atas jalan raya..!!

Sekarang, hanya kerana dakwaan dibuat terhadap hakim yang telah mensabitkan Najib, sabitan yang mereka takut kiranya diketepikan, mereka melompat membelanya dan meragui kredibiliti SPRM...

Rules of Law apa yang mereka guna ni..!?

Majlis Peguam menuntut penyiasatan setara dijalankan oleh pihak berkuasa terhadap laporan polis yang dibuat oleh Hakim Mohd Nazlan; bahawa tidak sepatutnya ada double standard dalam mendekati perkara itu.

Siasatan SPRM melanggar doktrin pengasingan kuasa; bahawa ia menjejaskan kebebasan badan kehakiman; bahawa ia tidak berperlembagaan dan ia harus ditangani di bawah Perkara 125 Perlembagaan.

Kenapa Majlis Peguan tiba tiba kalut mencipan bila Hakim Nazlan di siasat SPRM..!?

Model ini janjikan seks oral Presiden Prancis..

 

Foto: Instagram

KL/IH: Model dewasa Paola Saulino menjadi sensasi menerusi tweet terbarunya. Wanita Itali itu berjanji untuk 'memuaskan' Presiden Perancis Emmanuel Macron.

Dia menyatakan janji untuk menyokong Itali untuk memenangi pertandingan nyanyian di Eurovision. Pertandingan nyanyian adalah acara pencarian bakat di mana peserta mewakili negara dari Kesatuan Eropah.

“Tahun lalu Macron melobi agar Perancis memenangi Eurovision,” tweet Paola kepada 74,000 pengikutnya di Twitter.

Tahun lalu, Itali memenangi pencarian bakat nyanyian yang berprestij. Pemenang kedua ialah wakil dari Perancis. Kini, Paola meminta orang ramai kembali menyokong wakil Itali supaya mereka boleh menjadi juara semula.

Dia juga membuat janji yang tidak munasabah. Wanita kontroversi itu mengakui akan memberikan aktiviti seksual kepada presiden Perancis itu untuk menenangkannya.

"Saya membuat cadangan ini: Jika Itali menang sekali lagi, saya bersedia untuk memberinya seks oral dengan Macron, jadi sekurang-kurangnya dia berehat sedikit," tulisnya di Twitter. Nama Paola Saulino telah menjadi sensasi dunia sejak beberapa tahun lalu.

Melihat kepada referendum Itali 2016, Paola telah dikenali sejak itu. Pada masa itu perdana menteri, Matteo Renzi, memberitahu negara itu beliau akan meletakkan jawatan jika pembaharuan utamanya tidak diluluskan.

Model itu kemudian menawarkan setiap lelaki yang mengundi 'Tidak' dalam referendum, yang dia berpuas hati.

Dia mendedahkan bahawa sejak itu dia melakukan seks oral terhadap 700 lelaki yang tidak dikenalinya. Paola Saulino menjadi seorang yang cukup resah kerana keghairahannya, sehinggakan akaunnya sering dipadamkan oleh Instagram.

Begitulah, contoh-contoh akhlak pemimpin-pemimpin politik di barat. Seks pun dijadikan bahan 'rasuah'. Masihkah negara umat Islam mahu berqiblatkan ke barat? Umat Islam ada identiti dan sistem 'kekhalifahan' bermaruahnya sendiri. Bukan meniru bodoh politik bukan Islam, seperti beberapa parti politik di Malaysia.

Kembaliah, zaman kegemilangan Islam menunggu umatnya, seperti mana janji Allah SWT. Kembalilah, dengan izinNya!
(IH)

Ini, rancangan masa depan M'sia -PAS.... & India terkini

 

1. PAS ada rancangan masa depan untuk Malaysia

KUALA LUMPUR: PAS satu-satunya parti di negara ini yang mempunyai perancangan masa depan untuk Malaysia yang digariskan menerusi dokumen lengkap Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS 2051).

Naib Presiden PAS, Dato’ Mohd Amar Abdullah yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan menegaskan, tiada parti lain memiliki ‘blueprint’ dan ‘roadmap’ sekemas itu meliputi segenap aspek.

“Dokumen lengkap untuk baiki dan pulih negara Malaysia ini dalam 30 tahun, terperinci dalam segenap aspek. Ini kelebihan yang menunjukkan jauhnya pemikiran, pandangan dan perancangan PAS,” ujarnya turut memberitahu beberapa lagi selain itu. 

Parti lain katanya, sekadar memiliki manifesto PRU itupun hanya untuk sepenggal atau 5 tahun, serta pengurusan belanjawan bagi satu tahun, selain Rancangan Malaysia (RMK) yang cuma dalam 5 tahun juga.

Untuk rekod, PAS juga mempunyai Dokumen Hijau berkait penyelesaian ekonomi, selain pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS), serta dokumen dasar sektor, termasuk idea seperti Kerajaan Teknokrat serta Gagasan Sejahtera.

Perkara itu diucapkannya dalam Majlis Ceramah Perdana dan Penyerahan Borang Masuk PAS anjuran PAS Kawasan Besut di Padang Futsal Padang Luas Dalam di Besut, 15 Jun baru-baru ini.

Menurut beliau, orang ramai sebenarnya menaruh harapan yang tinggi kepada PAS terutama sejak parti itu menjadi sebahagian daripada Kerajaan Persekutuan pada ketika ini.

“Sebab itu hari ini bila kita (PAS) duduk Putrajaya, walaupun hanya ada tiga Menteri dan lima Timbalan Menteri, tetapi sebahagian orang anggap macam PAS (mengetuai) pemerintahan Malaysia. Sebab sikit-sikit tanya PAS buat (tindakan) apa (sesuatu isu)?. 

“Mana PAS dok kecek (menyuarakan) selama ini? Anggap supo(seperti) kita (mengetuai) memerintah. Antaranya harapan orang kepada PAS besar, mereka harap kita boleh buat dan laksana cita-cita Islam. Tetapi kita (hanya) ada 18 kerusi (Parlimen).

“Jadi nak lihat PAS boleh perintah dengan baik dan asas negara ini berdasarkan Islam, (maka) kena sokong PAS dan beri peluang lebih banyak (menang kerusi Parlimen),” ujar beliau menyifatkan kini adalah ‘zaman PAS’ merujuk kepada parti itu kini berada di puncak persada politik tanah air.

Beliau optimis PRU15 nanti PAS akan kekal memerintah kerajaan negeri ditadbir, serta menambah kerusi DUN dan menang bertapak lebih kukuh di Putrajaya dengan menjadi komponen yang kuat dalam Kerajaan Persekutuan.

Ketika itu katanya, PAS boleh melaksanakan banyak cita-cita dan hasrat Islam yang diharapkan rakyat kepada parti ini sebagaimana telah usaha diperjuang untuk dimartabatkan selama ini.

PAS pilihan terbaik

PAS yang dipimpin manusia bagaimanapun diakui beliau, tidak lari dari kesilapan, kelemahan dan kekurangan, namun satu-satunya parti yang melaksanakan dasar Islam dalam pemerintahan.

Jelasnya, perubahan tidak akan berlaku segera dalam sepenggal, sebagaimana di Kelantan yang sudah lebih 30 tahun PAS menuntun pelaksanaan Islam yang disusun bersama perjalanan masa kerana melibatkan usaha merubah manusia.

Terang Mohd Amar, mengubah manusia adalah tidak mudah sebagaimana kerencaman yang dapat dihayati dari sirah Rasulullah SAW melibatkan para Sahabat RA dan rakyat pelbagai kabilah serta agama.

Apatah lagi sebutnya, usaha mempertahankan kemenangan lebih sukar berbanding untuk menang, selain perlu berdepan realiti masyarakat majmuk, namun boleh dicapai dengan izin Allah menerusi keazaman dan perancangan.

Oleh itu peringat beliau, walaupun wujud rasa tidak puas hati terhadap PAS, tetapi menukar parti ini dengan pilihan yang lain bukan menyelesaikan kepada masalah sedia dihadapi dalam banyak hal.

“Walaupun tiada pembangunan besar dan hebat (dibawa PAS), tapi (parti ini) juruh (baik). Orang (perempuan) nak pilih tok laki (suami), mana nak, kaya ke juruh?” ujarnya melontar pertanyaan kepada hadirin. 

Pemerintahan PAS katanya, terbukti dengan rekod bersih tanpa terbabit rasuah di mana dalam aspek pengajian sains politik ianya menjadi nilai terpenting bagi sesebuah kerajaan yang diberi mandat.

“Orang tak nilai pembangunan atau kemajuan kebendaan sahaja. Tetapi bersih atau disebut berintegriti, ada ‘good governance’. Kita (PAS) memerintah, kalah dan menang semula, tak (berlaku) khianat rakyat, tak ambil harta rakyat,” ujarnya.

Beliau menyeru rakyat supaya tidak mabuk dengan melihat perkara lahiriah semata-mata dalam menilai PAS sebagai kerajaan di Kelantan, Terengganu dan Kedah serta sebahagian Persekutuan ketika ini.

Nasihatnya juga agar rakyat tidak terikut-ikut secara mudah untuk menukar kerajaan bersih, prihatin dan menjaga rakyat sedia ada kepada kepimpinan yang buruk dan bermasalah.

Dato’ Amar memetik kisah pengajaran dari sikap Bani Israil yang setelah diselamatkan dari kezaliman kerajaan Firaun oleh Allah SWT dengan mengikuti Nabi Musa AS, namun mendesak pelbagai tuntutan lagi.

“Umno dulu perintah lebih 60 tahun. Orang tahu dah segalanya mengenai Umno. Jumpa tahi tengah jalanpun orang kenal itu tahi Umno. Mari PH (Pakatan Harapan) Allah tunjukkan (di sebalik dan hakikat sebenar mereka). Janjikan macam-macam akhirnya kata ‘manifesto bukan kitab suci’. 

“Lihat rekod Umno baik pada presiden mahupun bekas presiden. Nak sebut orang tahu belaka, puluhan tuduhan di mahkamah. Dah sabit kesalahan dan ada di peringkat Mahkamah Rayuan. 

“Bukan kes beberapa ringgit atau curi nasi kerabu, tetapi (melibatkan salah guna) berbilion. PH pun sama, cakap antirasuah, tapi pemimpin PH pun ada kes rasuah dan ke mahkamah. 

“Jadi, buat pilihan yang ada – PN (Perikatan Nasional). Tak kan nak beri balik ke Umno? Kita tahu dah dia perintah macamana. PH lagu tu juga setara mana. Sepatutnya lebih 60 tahun Umno perintah Malaysia dan PH 22 bulan perintah Malaysia kita boleh nampak dah,” bidasnya.

PAS berubah ‘kluk klek‘?

Akui ADUN Panchor itu lagi, ada orang mempertikaikan PAS kerana didakwa berubah-ubah di mana dahulunya baik dengan Umno, kemudian berbalah, tetapi setelah itu berbaik kembali.

“(Dulu) Balah dengan DAP, lepas tu baik, lepas tu balah pula, kenapa? Biasa la (dalam hubungan) orang nikah pun bercerai, orang bercerai (lepas itu) menikah. Kenapa nikah, kenapa bercerai? Mesti ada sebab. 

“Nabi sendiri ada masa berhubungan, ada masa berperang. Pindah (Hijrah) ke Madinah berbaik berpakat dengan Yahudi Bani Quraizah, Bani Nadir, Bani Qainuqa’. Lepas tu perang hingga hambat keluar semua Yahudi dari Madinah,” ujarnya.

Jelas beliau, PAS membuat banyak perubahan hanya pada pendekatan atau strategi atau kaedah mengikut keperluan semasa dan tujuan tetapi semata-mata demi kepentingan Islam.

Beliau memberi contoh orang dari Jerteh mahu ke Kota Bharu di mana boleh menggunakan pelbagai jalan sama ada melalui Pasir Putih, Machang, Besut atau Kenyir yang dipilih atas keperluan tertentu, namun tetap sampai kepada tujuan atau destinasi.

Namun tegas Dato’ Amar, PAS sejak ditubuhkan rasmi tahun 1951 tidak pernah berubah dasar dan matlamat perjuangannya iaitu Islam serta rujukan PAS adalah al-Quran, al-hadis, ijmak dan qiyas.

Tujuan-tujuan PAS terangnya, adalah untuk mewujudkan sebuah pemerintahan dan keadaan di mana masyarakatnya hidup dengan Islam dan hukum hakam Allah dilaksanakan. berjalan. 

“Sejak mula sampai hari ni tak berubah. Yang nampak berubah hanya pendekatan, strategi, kaedah.  Semua tindakan-tindakan politik kita ambil untuk kepentingan Islam. Tapi orang kata PAS gila kuasa dan ‘kluk klek‘. 

“Sedangkan sejarah penurunan al-Quran pun ada nasakh dan mansukh. Quran pun ada mansuh ayat dan hukum,” fahamkan beliau mengenai perubahan dilakukan kerana ‘maslahah’ selagi tidak bercanggah syarak.

Menurutnya, walaupun adakala keputusan PAS tidak disenangi ahli sendiri, mereka perlu faham bahawa semua itu turut dibahas dari aspek hukum Islam yang terkadang adanya darurat. 

Beliau memberi contoh ketika darurat, daging babi yang haram juga dihalalkan makan, namun fekah menetapkan sekadar keperluan untuk hidup menjaga ‘maslahah’ nyawa dan bukannya sehingga kenyang.

Memperluas lagi kefahaman tersebut beliau berkata, begitulah ketika parti mengarahkan supaya undi Perikatan Nasional (PN), maka mesti diberi undi ke situ sebagai strategi biarpun ia ‘tidak hijau’. – HARAKAHDAILY 17/6/2022

Wawasan Induk Negera Sejahtera (WINS) 2051

WINS 2051 merupakan satu model baru yang dicetuskan oleh PAS sebagai panduan asas untuk mentadbir sebuah negara berdasarkan prinsip-prinsip Islam dalam realiti moden. 

2. India kacau-bilau: Rakyat bakar koc kereta api, pejabat BJP  

LUCKNOW: Sikap kejam kerajaan India di bawah pemerintahan Parti Bharatiya Janata (BJP) pimpinan Perdana Menteri, Narendra Modi terhadap umat Islam di negara itu nampaknya  ‘memakan diri sendiri’ apabila ia kini menjadi kacau-bilau susulan siri protes rakyat, terbaharu, tunjuk perasaan yang bertukar ganas, ekoran bantahan orang ramai terhadap sistem baharu pengambilan tentera yang baru diperkenalkan BJP.

Laporan NDTV menyebut bahawa penunjuk perasaan telah bertindak membaling batu ke arah polis dan membakar koc kereta api pada hari ini, Jumaat (17 Jun) ketika tunjuk perasaan pada hari kedua menentang proses pengambilan tentera baharu yang sebelum itu diumumkan BJP.

“Penunjuk perasaan berkumpul semula pada hari ini (Jumaat), membakar koc kereta api di sekurang-kurangnya dua stesen di negeri timur Bihar dan mengganggu kelancaran perkhidmatan kereta api,” ujar pegawai polis di Bihar, Sanjay Singh kepada Reuters.

Tambahnya, penunjuk perasaan telah menyekat operasi kereta api di 10 lokasi pada hari ini (17 Jun) sambil menambah bahawa lebih 100 orang telah ditangkap kerana terbabit dalam protes di seluruh India pada Khamis (16 Jun).

“Penunjuk perasaan juga menyerang rangkaian kereta api di seluruh Bihar sekurang-kurangnya di dua lokasi, merosakkan landasan dan stesen kereta api dan stesen,” ujar kenyataan syarikat kereta api berkenaan. 

Pejabat BJP di Arambagh, Bengal terbakar pada 2 Mei 2022. (FOTO Dailymotion)

Sementara kenyataan pegawai polis Nawada kepada Reuters memberitahu bahawa kumpulan penunjuj perasaan juga telah membakar pejabat BJP di bandar Nawada, menyerang infrastruktur kereta api dan menyekat jalan raya, ketika tunjuk perasaan merebak di beberapa bahagian negara itu.

Sementara pegawai polis, A.R Srinivas memberitahu Reuters bahawa beratus-ratus orang turut berkumpul di bandar selatan Secunderabad melontar batu ke arah polis, sebagai tanda protes yang semakin merebak.

“Mereka juga telah membakar hartanah di stesen kereta api Secunderabad,” ujarnya.

Menurut laporan Reuters lagi, polis di utara India telah melepaskan tembakan ke udara pada Khamis untuk menghentikan tindakan orang ramai yang membaling batu kepada mereka; sementara pihak berkuasa juga menutup operasi  internet mudah alih di sekurang-kurangnya satu daerah untuk mengelakkan keadaan huru-hara daripada melarat, ketika protes semakin meluas terhadap sistem baharu pengambilan tentera di negara itu. 

Penunjuk perasaan membakar koc kereta api di Bihar pada 17 Jun 2022. (FOTO AFP)

BJP pada minggu ini mengumumkan rombakan pengambilan untuk 1.38 juta angkatan bersenjata India, bertujuan untuk menurunkan purata umur kakitangan dan mengurangkan kos perbelanjaan pencen.

Namun bakal tentera yang direkrut, golongan veteran tentera, pemimpin pembangkang dan juga beberapa anggota BJP sendiri telah bangkit menimbulkan keraguan mengenai perkara tersebut.

Di daerah Palwal di utara Haryana, kira-kira 50 kilometer (31 batu) di selatan ibu negara New Delhi, orang ramai membaling batu ke arah rumah pegawai-pegawai kerajaan dan polis yang melindungi bangunan itu melepaskan tembakan untuk menghalang tindakan mereka orang ramai, merujuk rakaman video daripada rakan kongsi ReutersANI

Polis India melepaskan tembakan terhadap orang ramai yang membaling batu di sekurang-kurangnya dua bandar di India ketika orang ramai membantah di seluruh negara atas ucapan anggota BJP yang menghina Nabi Muhammad SAW baru-baru ini. ( FOTO AFP)

“Ya, kami telah melepaskan beberapa das tembakan untuk mengawal protes ganas orang ramai,” kata seorang pegawai polis tempatan, yang enggan namanya disiarkan.

Tiada maklumat segera mengenai kemalangan jiwa, sementara Jabatan Penerangan Haryana berkata, kemudahan internet mudah alih digantung buat sementara waktu di daerah Palwal.

Sistem pengambilan baharu tentera yang dikenali sebagai Agnipath atau dalam bahasa Hindi bermaksud, ‘jalan api’  akan membawa masuk calon lelaki dan wanita berumur antara 17 dan 21 tahun untuk tempoh perkhidmatan empat tahun bagi pangkat bukan pegawai, dengan hanya suku daripada mereka dikekalkan untuk tempoh perkhidmatan yang lebih lama.

Sebelum ini, calon tentera direkrut untuk mengisi ke dalam angkatan tentera darat, tentera laut dan tentera udara secara berasingan dan biasanya bagi tempoh perkhidmatan sehingga 17 tahun untuk pangkat paling rendah.  

Kekejaman polis memukul sekumpulan lelaki Muslim yang ditahan di penjara pada 16 Jun 2022 menambahkan kemarahan rakyat terhadap kerajaan BJP yang memerintah India ketika ini. (FOTO BBC)

Tempoh yang lebih singkat telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan bakal tentera yang direkrut di India.

“Ke mana kita akan pergi selepas bekerja selama empat tahun sahaja?” soal seorang pemuda, dikelilingi oleh rakan-rakan penunjuk perasaan di daerah Jehanabad di Bihar, memberitahu ANI

“Kami akan kehilangan tempat tinggal selepas empat tahun berkhidmat. Jadi, kami kini bertindak menyekat jalan raya,” tambahnya. 

Tindakan tidak berperikemanusiaan merobohkan kediaman aktivis Afreen Fatima di Prayajraj, New Delhi pada 12 Jun 2022 menunjukkan satu lagi bukti kekejaman kerajaan BJP di bawah pimpinan Narendra Modi. (FOTO YouTube)

Menurut laporan IndiaTVnews, asap berkepul akibat pembakaran tayar di persimpangan jalan di Jehanabad, lokasi di mana penunjuk perasaan menjerit slogan dan melakukan tekan tubi untuk menekankan kecergasan mereka bagi direkrut sebagai tentera.

Terdahulu, Bihar dan negeri jirannya, Uttar Pradesh menyaksikan bantahan terhadap proses pengambilan pekerja kereta api baharu pada Januari tahun ini, menggariskan masalah pengangguran yang berterusan di India. 

Kereta api Ekspres Vikramshila musnah terbakar diserang penunjuk perasaan di Agnipath, Lakhisarai, India pada 17 Jun 2022 (FOTO PTI)

Varun Gandhi, ahli parlimen BJP dari Uttar Pradesh, dalam surat kepada Menteri Pertahanan, India, Rajnath Singh pada  Khamis berkata bahawa 75 peratus daripada individu yang diambil bekerja di bawah skim itu akan menjadi penganggur selepas empat tahun berkhidmat.

“Setiap tahun, jumlah ini akan meningkat,” kata Gandhi, menurut salinan surat yang disiarkan olehnya di media sosial.

Sementara pada 2 Mei lalu, pejabat BJP di Arambagh, Bengal terbakar ketika Kongres Trinamool menuju ke arah kemenangan besar dalam pilihan raya dewan, membawa semula kepada dakwaan keganasan oleh parti pemerintah itu. 

Pengumuman kerajaan BJP tentang perancangan terbaharu organisasi ketenteraan di India telah menaikkan api kemarahan rakyatnya. (FOTO BBC)

Pemimpin dan pekerja BJP dalam video tweetnya, bagaimanapun mendakwa bahawa Trinamool telah melancarkan keganasan terhadap pekerjanya.

Namun Ketua Menteri, Mamata Banerjee menafikan dan sebaliknya berkata, pekerja BJP yang mengejar calon parti Arambagh, Sujata Mondal, serta memukul kepalanya berhampiran pusat pengundian.

Pendek kata di sana sini berlaku huru-hara menjadikan India kini tidak lagi aman, susulan rakyatnya tidak kira Muslim atau Hindu semakin tidak berpuas hati dan mulai bangkit memprotes kekejaman dan ketidakadilan BJP terhadap mereka. – HARAKAHDAILY 17/6/2021

Sila lihat..

Kaitan Industri cendawan 

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Friday, June 17, 2022

Filem Prebet Sapu, Mat Kilau & LGBTQ

 


HALAMAN HIBURAN

1. Filem Prebet Sapu calon 10 Filem Terbaik MGGA 2022

KUALA LUMPUR: Malaysia Golden Global Awards (MGGA) 2022 yang bakal dianjurkan di Kuala Lumpur, bulan depan mengumumkan filem India, Two Friends arahan Prasun Chatterjee, tercalon dalam lima kategori termasuk Pelakon Lelaki Terbaik.

Apa yang menarik, dua teraju utama, iaitu pelakon kanak-kanak, Arif Shaikh, 10, yang menghidupkan watak Safikul dan gandingan berusia sembilan tahun, Asik Shaikh yang membawa watak Palash dalam filem mengangkat kisah persahabatan itu, bersaing merebut trofi berkenaan.

Pencalonan dua pelakon kanak-kanak itu mencipta rekod sebagai finalis paling muda bagi kategori Pelakon Lelaki Terbaik dalam sejarah penganjuran MGGA yang memasuki edisi kelima, tahun ini.

Selain itu, filem tempatan, Prebet Sapu atau Hail, Driver! arahan Muzzamer Rahman dicalonkan dalam 10 Filem Terbaik.

Filem dibintangi Amerul Affendi, Mei Fen Lim dan Bront Palarae bakal bersaing dengan filem Drowning In Holy Water dari (Iran), Full Time (Perancis), Memoryland' (Jerman dan Vietnam) dan No Ground Beneath The Feet (Bangladesh).

Turut tercalon, Rehana (Singapura dan Bangladesh), The Silent Forest (Taiwan), Two Friends (India), Whether The Weather Is Fine (Filipina dan Singapura) serta White Building (Perancis dan Kemboja).

Semua filem itu dipilih panel juri daripada lebih 100 penyertaan yang diterima penganjur.

MGGA 2022 dalam kenyataan menyebut, panel juri diketuai pelakon Indonesia disegani, Christine Hakim; pembikin filem tersohor Filipina, Lav Diaz; Presiden Udine Far East Film Festival, Sabrina Baracetti; pengarah filem Malaysia berpangkalan di Taiwan, Ho Wi Ding dan sutradara tempatan, Chong Keat Aun.  

Antara filem-filem yang membolosi pencalonan MGGA 2022 yang bakal dianjurkan di Kuala Lumpur, bulan depan.

Selain itu, MGGA yang akan dianjurkan di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada 16 Julai depan akan menyampaikan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat kepada pembikin filem disegani, Kim Dong-Ho dan Hou Hsiao-Hsien atas komitmen dan dedikasi mereka memajukan industri filem rantau ini.

Sempena MGGA 2022, Festival Filem Antarabangsa Malaysia (MIFFest) juga dianjurkan, termasuk tayangan filem dari pelbagai negara di Dadi Cinema, Pavilion KL, selama lima hari mulai 10 Julai ini.

Pengerusi MIFFest dan MGGA 2022, Joanne Goh, berkata trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat sepatutnya diberi dua tahun lalu, namun pandemik COVID-19 menghalang penganjur melakukannya.

"Kedua-dua tokoh menghasilkan banyak karya terkenal kepada festival dan industri filem.

"Kim Dong-Ho adalah salah seorang pengasas Festival Filem Antarabangsa Busan dan Festival Filem Antarabangsa Gangneung. Beliau juga Presiden Kehormat MIFFest. Tanpa bimbingan beliau, saya mungkin tidak mempunyai semangat untuk menjalankan MIFFest dan MGGA hingga hari ini," katanya.

Sementara itu, MIFFest yang kali kelima dianjurkan bakal dibuka dengan tayangan filem terbitan Amerika Syarikat (AS), Edge of The World.

Filem itu memaparkan kisah Kapten James Brooke dengan penggambaran dikendalikan sepenuhnya di Sarawak dan mendapat sokongan Lembaga Pelancongan Sarawak (STB).

Pengarah filem itu, Michael Haussman dan barisan pelakon antaranya Josie Ho dan Bront akan bertemu penonton pada majlis perasmian MIFFest pada 10 Julai ini.

MGGA 2022 akan disiarkan secara langsung di Unifi TV, Viu TV HK (siaran tertangguh di Hong Kong) dan YouTube MIFFest. Maklumat lanjut mengenai MIFFest layari miffest.com.my. (BH)


2. British akui ketokohan pendekar Mat Kilau 

Pelakon utama filem Mat Kilau ketika tayangan filem perdana - Gambar Muhammad Zharif Zulkiflee

PETALING JAYA: Watak Mat Kilau diangkat ke layar perak kerana ketokohan beliau yang diiktiraf oleh kerajaan, selain fakta sejarah yang tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana pihak.

Penerbit filem sejarah yang bakal menemui penonton pada 23 Jun ini, Abdul Rahman Dali, berkata dokumen British sendiri mengesahkan impak penentangan Mat Kilau terhadap British.

Dalam keadaan sekarang, katanya kadang-kadang sejarah pendekar Melayu dinafikan, tetapi dokumen British banyak merekodkan bahawa Mat Kilau berjaya menggerakkan pergerakan besar-besaran yang menarik orang Melayu menentang penjajahan British.

“Mat Kilau menyebabkan kerosakan teruk sehingga British kata, kalau tak boleh selesaikan juga, mereka akan keluar dari Pahang.

“Saya rasakan ini satu projek permulaan Studio Kembara untuk menampilkan ketokohan Mat Kilau. Warisnya pun ada untuk mengesahkan sebahagian fakta yang kita kumpulkan,” katanya dalam sidang media selepas tayangan perdana Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan di pawagam GSC Starling Mall di sini, malam tadi.

Filem berdurasi 1 jam 57 minit arahan Syamsul Yusof menelan belanja RM8 juta menampilkan Dato’ Adi Putra memegang watak utama sebagai Mat Kilau.

Pelakon utama lain termasuk Fattah Amin sebagai Awang, Beto Kusyairy (Wahid), Johan As’ari (Yassin), Wan Hanafi Su (Tok Gajah), Dato’ Jalaluddin Hassan (Haji Muhammad) dan Dato Rahim Razali (Imam Bottoqh).

Abdul Rahman berkata, perkara paling penting ialah sifat Mat Kilau sebagai seorang yang baik, berpegang kuat kepada agama dan pejuang.

Katanya, Mat Kilau adalah watak seorang Islam sebenar, baik dan sanggup mempertahankan tanah air sebagai sebahagian daripada iman.

“Kita hendak tampilkan bahawa walaupun British adalah kuasa besar dunia ketika itu, Mat Kilau ada sifat kejantanan, berani dan yakin diri, boleh memberi impak besar kepada masyarakat untuk menentang British. 

Abdul Rahman Dali (dua dari kanan) ketika sidang media selepas tayangan filem perdana Mat Kilau

“Apabila berjaya mengalahkan British dalam pertempuran, dia telah menerobos psikologi orang Melayu bahawa pendekar Melayu mampu mencabar, malah boleh mengalahkan tentera terkuat di dunia ketika itu. Ini memberi suntikan keyakinan kepada bangsa Melayu bahawa kita boleh dan jangan biarkan kita dibuli oleh pendatang yang tidak diundang,” katanya.

Sementara itu, katanya hanya antara 60 hingga 70 peratus adegan filem mengikut fakta sejarah, tetapi perjalanan cerita filem itu adalah betul dan bakinya adalah hasil karya seperti adegan ketika bersilat.

Sebagai contoh, katanya watak Goh Hoi memang ada dalam sejarah dan naratifnya dalam filem, dia ditewaskan oleh gerakan Mat Kilau.

Abdul Rahman juga gembira kerana walaupun lewat menemui penonton akibat pandemik Covid-19 dan sebagainya, Syamsul sebagai pengarah dapat menghayati mesej yang hendak disampaikan.

Katanya, ini menjadikan bukan sahaja pengarahannya berkesan, malah pemilihan pelakon hebat yang sangat berkesan dalam lakonan.

Mengulas mengenai penggunaan keris Jawa, katanya keris adalah senjata simbolik untuk semua umat Melayu Nusantara, sama ada Jawa atau Acheh yang jika dikaji dari segi genetik sama saja.

“Tiada isu sebenarnya, sudah tentulah sedikit sebanyak terlepas pandang. Namun, banyak perkara besar yang kita angkat. Fakta paling penting ialah kita hendak hiburan yang boleh mengangkat aras permikiran masyarakat,” katanya. – HARAKAHDAILY 17/6/22

3. LPF digesa tegas tolak filem berunsur LGBTQ 


DEWAN Ulamak PAS Pusat menggesa Lembaga Penapis Filem (LPF) bertegas dan tidak berkompromi terhadap filem-filem tempatan mahupun antarabangsa yang berusaha menormalisasi unsur LGBTQ dalam karya masing-masing. Pendirian Malaysia untuk tidak menayangkan sebuah cerita animasi Disney, ‘Lightyear’ kerana mengandungi unsur negatif tersebut merupakan sesuatu tindakan yang tepat.

Kerajaan Malaysia khususnya LPF perlu lebih berhati-hati dengan gelombang kempen yang dibuat oleh pengusaha filem antarabangsa khususnya Walt Disney sendiri. Lambakan filem Disney mula memasukkan sedikit demi sedikit unsur LGBTQ sebagai sebahagian daripada kempen inklusiviti besar-besaran untuk menormalisasi budaya songsang tersebut ke dalam masyarakat global.

Disney sedang giat mempromosi kempen ‘Reimagine Tomorrow’ dengan komitmen memasukkan 50 peratus unsur yang berkait dengan kumpulan etnik minoriti dan komuniti LGBTQ sebagai karakter utama dalam filem yang diterbitkan di bawah Disney. Ia termasuklah karakter dalam beberapa filem kontroversi sebelum ini seperti filem ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’.

Dewan Ulamak PAS Pusat tidak sesekali mahu berkompromi dengan sebarang unsur yang boleh merosakkan pemikiran masyarakat di negara ini. Pendirian Malaysia yang konsisten menolak unsur LGBTQ tidak perlu dipertikai, malah ia perlu diperkukuh sebagai identiti utama masyarakat di negara ini. Ia juga bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan serta Rukun Negara. 

Oleh yang demikian, pihak LPF digesa tidak sesekali berkompromi dengan usaha menormalisasi budaya songsang tersebut ke dalam negara melalui industri seni.

YB SENATOR USTAZ DATO’ AHMAD YAHYA
Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat – HARAKAHDAILY 16/6/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Malaysia juga perlukan 'hiburan patuh syariat'! Lihat contoh negeri Kelantan dan Terengganu.

Sila lihat..

Kaitan Industri cendawan 

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015


PH gagal penjara Najib. X kena, Ini 12 perkara..

 

mk-logo
BERITA
Najib ‘berhidung Pinocchio’ muncul di akhbar Thailand  Diterbitkan  Mar 28, 2018 4:55 PM Dikemaskini: 5:32 PM
Komen Rakyat dalam blog ini..

1 comment:

Anonymous said...

Rezza pencuri ke..!?

Apabila Riza Aziz dibebaskan tanpa dilepaskan (Discharge Not Amounting to Acquittal) ia menjadi penanda bahawa ada sesuatu yang tidak beres dengan tuduhan kes 1MDB. Najib menjawab dengan sangat berhati-hati kepada Tun M. Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang & Parlimen) Dato' Takiyuddin turut meminta supaya Tun M jangan hikpokrit.

Apabila Riza dibebaskan, ianya bukti jelas bahawa perniagaan syarikat 1MDB wujud, keuntungan dan kerugian wujud, pembayaran dan perjanjian penyelesiaan hutang wujud, dan penglibatan pelabur-pelabur UAE juga wujud.

Ketua Pendakwa Raya, Gopal Sri Rampal masih lagi lantikan mantan Peguam Negara, Tommy Thomas. Keputusan membebaskan ini menunjukkan ada sesuatu yang tak beres perlu dijelaskan mantan Tommy Thomas

Ini menggambarkan ada sesuatu yg tidak kena dan menjurus kepada fitnah ke atas Najib sekeluarga.

1. Adalah pelik Dr Mahathir mendakwa persetujuan penyelesaian kes antara Pendakwaraya dengan Riza Aziz yang membabitkan denda RM465.3 juta sebagai membebaskan pencuri setelah yang membayar separuh daripada hasil yang dicuri.

2. Dr Mahathir memahami undang-undang namun beliau memilih untuk mengelirukan rakyat kerana politik kebencian.

3. Kerajaan Dr Mahathir tidak pernah mendakwa Riza Aziz sebagai pencuri. Lima pertuduhan yang dikemukakan adalah di bawah AMLA 2001.

4. Malahan mengikut laporan media, hukuman bagi pertuduhan tersebut ialah maksimum denda RM5 juta dan dan maksimum hukuman penjara juga 5 tahun.

5. Sebenarnya persetujuan ini satu kemenangan besar kepada pendakwaraya. Jika kes berlangsung sehingga habis belum tentu pendakwaraya akan menang. Ini kerana semua fakta kes membabitkan aset-aset di luar negara yang tidak melalui sistem perbankan negara.

6. Pendakwaan ini juga sebenarnya bersifat agenda politik kerana Riza telah pun berhadapan tindakan undang-undang di US atas kes yang sama. Ini adalah overzealous prosecution.

Adakah persetujuan ini bermakna Riza Aziz mencuri wang 1MDB?

7. Saya tidak fikir persetujuan ini memberi apa-apa implikasi pengakuan berlaku penyelewengan kepada wang 1MDB. Riza didakwa di bawah AMLA bukan penyelewengan wang 1MDB.

8. Sudah tentu persetujuan membayar denda sebesar itu akan memalitkan beliau dengan skandal 1MDB. Jika tidak bersalah mengapa bayar denda? Bukan sedikit pula, tapi beratus juta.

9. Saya fikir persetujuan ini adalah tindakan ‘membeli masa’ oleh Riza Aziz. Kes ini akan mengambil masa bertahun-tahun untuk selesai.

10. Sepanjang kes ini beliau tidak akan dapat ke luar negara dan ini pasti akan menjejaskan perniagaannya di luar negara.

11. Jika beliau perlu berkorban RM465.3 juta untuk menyelamatkan perniagaannya yang bernilai berbilion USD maka ia adalah satu pengorbanan kecil kepada ahli perniagaan.

12. Ia juga membeli masa untuk melihat keputusan kes membabitkan 1MDB. Jika perbicaraan kes 1mdb mendapati penyelewengan berlaku di peringkat IPIC dan Aabar Group, maka Riza juga boleh membuat rayuan baharu mendapat kembali wangnya.

Perbicaraan kes Riza tak pernah berjalan satu hari pun sejak Riza didakwa hampir setahun dahulu. Pada 31 Januari 2020 masa PH, ianya pihak pendakwa raya yang menangguhkan kes Riza kepada 25 Februari 2020. "Kami juga memohon untuk mendapatkan tarikh lain bagi menyemak dan mempertimbangkan representasi (tawaran perjanjian penyelesaian) berkenaan." kata Norzilawati,

Pada 25 Februari ini juga mahkamah turut menetapkan tarikh perbicaraan bagi kes terbabit. "31 Jan 2020: Mahkamah tetapkan 25 Februari ketahui status representasi Riza Aziz" https://www.sinarharian.com.my/article/68202/BERITA/Mahkamah/Mahkamah-tetapkan-25-Februari-ketahui-status-representasi-Riza-Aziz

Kerajaan PH gagal memenjarakan Najib. Ada pihak begitu yakin Najib akan menghuni penjara Sungai Buloh, 'Sumpah Laknat' itu telah dijawab oleh Tuhan yang Maha Esa, Allah SWT pada hari ini. Lihatlah, satu demi satu negeri telah bertukar kerajaan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails