Wednesday, June 15, 2022

Siapa sebenarnya mentakedarah 1MDB?

 

Komen Rakyat dalam blog ini..

1 comment:

Anonymous said...

Siapa sebenar nya pencuri wang 1MDB.

PH tidak berani buka kes billion-bilion terhadap Najib Razak kerana jika dibuka yang bakal diseret ke mahkamah adalah pemimpin PH sendiri termasuk Tun Mahathir.

Pulangan wang 1MDB sudah lesap entah kemana atas sebab hutang 1MDB tidak susut jumlah nya semenjak Najib Razak tidak menjadi Perdana Menteri.

Pada sekitar tahun 1988-89 ketika Krisis bersama badan kehakiman, demi hendak memecat Ketua Hakim Tun Salleh Abas , Mahathir telah ‘engage’ hakim luar negara dari Sri Lanka dan Singapura untuk memenuhi Hasrat nya.

Maka Ketika memecat Ketua Hakim, tiada pula timbul sama ada para hakim luar negara itu fasih berbahasa Melayu atau pun tidak.

Sudahlah kerajaan PH menipu rakyat dengan kisah Najib mencuri berbillion-billion, tetapi kes dibuka hanya RM43 juta sahaja, itu pun kes AMLA.

Mana pergi duit pulangan dari , Abrar, Goldman Sach, AMBANK?

Mana pergi RM500 juta jual kapal mewah Equanimity

Sambil pembela bawa bukti ‘hard evidence’ seperti bukti Zeti dari CAD Singapura dan Nazlan dari dokumen Maybank, pendakwa hanya guna kata kata air liur saksi sahaja , selain itu pendakwa perguna hakim mereka.

Ketika Najib Razak menjadi Perdana Menteri hutang 1MDB sekitar RM32 bilion, namun setelah kerajaan PH mendapat pulangan dari pihak terbabit , hutang 1MDB masih sama juga jumlah nya.

Mungkin setelah kejayaan menuduh Datuk Seri Najib Razak pada kes 1MDB maka, pihak tertentu boleh mencuri dan menipu akaun 1MDB kerana “penyamun” sudah di dakwa.

jumlah wang keluar masuk akaun 1MDB langsung tidak match , atau tidak tally.

Bukan sahaja jumlah wang keluar masuk tidak tally, bahkan jawapan yang di beri oleh Menteri Kewangan juga tidak kena atau “doesn’t hold water”.

Ketika kerajaan Pakatan Harapan pimpinan Tun Mahathir yang sangat terkenal dengan sifat memperbodohkan rakyat mengambil alih, segala benda dan segala perkara dikaitkan dengan hutang 1MDB.

Dana yang dalam akaun amanah khas 1MDB sekarang ada hampir Rm33.4 billion seperti yang diumum kerajaan Pakatan Harapan setakat ini:

– dikembalikan oleh DOJ: RM2.7 bilion
– penjualan kapal Equanimity: RM523 juta
– penyelesaian Riza Aziz: RM443 juta
– penyelesaian Goldman Sachs: RM16.1 bilion
– penyelesian Ambank: RM2.83 bilion.
– penyelesaian Deloitte’s: RM324 juta
– penjualan 60% Bandar Malaysia tahun 2019: RM7.41b
– penjualan tanah Pulau Indah milik 1MDB: RM416 juta
– penjualan tanah Pulau Pinang milik 1MDB: RM2.7 bilion
Jumlah yang telah diambil balik kerajaan setakat ini: RM33.4 bilion

Akhirnya baru kita tahu, tiada 1 sen pun hutang prinsipal 1MDB yang dibayar oleh kerajaan PH melainkan bayar bunga sahaja.

Siapa sebenar nya pencuri wang 1MDB.

Siapa boleh jawap?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails