Thursday, December 27, 2007

Strategi Kueh Bulan & Osama Laden.


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:

BEBERAPA pandangan dan pertanyaan mengenai strategi Kueh Bulan dalam sejarah politik Cina dan strategi Osama Laden di zaman Nabi Muhammad SAW telah saya terima, ekoran dari beberapa tulisan saya yang lepas-lepas. 

Ada juga yang bertanya apa maksud saya mengenai penerapannya dalam politik pilihan raya Malaysia masa kini… Saya bukanlah seorang pakar strategi dalam politik pilihanraya Malaysia, tetapi sekadar menerangkan secara ringkas… boleh le!

Seperti yang telah saya sebutkan pada tahun 1271M Negeri China jatuh di bawah pemerintahan Kerajaan Yuan dipimpin oleh Hu Pi Lie, seorang berketurunan Mongolia. Orang-orang Cina dari keturunan Han sentiasa ditindas, dihina dan dizalimi. Kaum Han memulakan penentangan melalui gerakan bawah tanah dan menyerang kota Chu Chou, tetapi gagal kerana kekuatan mereka tak setanding. Di situlah timbulnya strategi Kueh Bulan.

Apa strategi Kueh Bulan? Strategi merancang balik menawan kota itu, menghantar agen rahsia ‘menyamar sebagai ahli bertapa’ masuk kota, pengaruhi penentang-penentang kerajaan dengan isu-isu yang berpengaruh lagi meyakinkan (isu agama). Akhirnya arahan sulit dihantar melalui kueh bulan, sehingga kota itu ditawan semula.

Hampir sama dengan cara Ayatullah Khomeini merampas Iran, walaupun beliau berada dalam buangan di Perancis, tetapi masej arahan dan pemikiran-pemikiran politiknya dieksport ke Iran secara gelap melalui kaset-keset ceramahnya sepanjang masa. 

Keset-keset ceramah itulah ‘kueh bulan’nya! Begitu juga dalam kes Rasulullah SAW menawan Makkah, beliau mengumpulkan kekuatan di luar kota melalui penyebaran Islam, perjanjian, ba’ah atau pakatan sulit dan ‘politik Hijrah’ sebelum berjaya menubuhkan kerajaan Madinah, yang akhirnya menakluk Makkah kembali.

Apapula dengan strategi Osama Laden? Telah saya terangkan dalam tulisan lalu, apabila termaterainya Perjanjian Hudaibiah antara Kumpulan Islam pimpinan Nabi dengan kafir musyrikin, Abu Basyir orang Makkah yang masuk Islam terpaksa dihantar balik ke tangan orang kafir Quraisy di Makkah. Bila Basyir berjaya bebaskan dari kongkongan itu, beliau masih merujuk pada Nabi.

Walaupun Nabi nampak macam tak restu, tetapi kata-kata Nabi setelah Basyir pergi, “Kalau dia dapat kawan, dia boleh cetuskan perang terhadap musuhnya!” sudah berdengung-dengung di kalangan pemuda-pemuda Makkah yang menerima hidayah Islam, menjadi kata motivasi, perangsang dan idola kepada mereka. Akhirnya mereka wujudkan kumpulan militan yang mengganggu, menyerang dan merompak kepentingan ekonomi serta kekuatan Quraisy Makkah.

Kumpulan ini bergerak di luar kumpulan dan arahan Nabi.

Begitu juga yang terjadi dalam Perang Khandak sewaktu Nabi memerintah Madinah. (Sila lihat Qasthalani dan Muhammad Zurqani dalam Mawahibul Laduniah dan Syarahnya’). Pakatan barisan nasiaonal musuh-musuh Allah telah mengepung kota Madinah sudah berbelas-belas malam… sepuluh hari lagi akan selesai, di mana gabungan dari Quraisy akan memulai penyerangan. Di saat-saat genting itu, datang seseorang kepada Nabi. Dia yang baru masuk Islam, namanya Nuaim bin Mas’ud, seorang Asyyai.

Kaumnya turut mengepung Rasul bersama orang Ghatafana berjumlah 2,000 orang. Mereka turut serta pakatan gabungan barisan nasional musuh-musuh Allah itu. 

Sebelum berlaku Perang Badar Penghabisan dulu, dia adalah agen upahan kerajaan Quraisy yang ditugaskan pergi ke Madinah meniup isu propaganda kekuatan tentera Quraisy bagi menakut-nakutkan orang Islam. Kalau berjaya, dia dibayar upah 20 ekor unta tetapi cuma baru terima deposit seekor sahaja. Tidak ada dari pakatan barisan nasional itu mengetahui dia masuk Islam.

Dia mengadap Nabi, katanya, “Ya Rasulullah! Saya sudah Islam. Suruh saja apa yang tuan nak!!”

“Lemahkan musuh-musuh itu, kerana perang ini tipudaya.” Jawab Nabi spontan, tidak perlu bincang-bincang panjang dengan sahabat-sahabatnya lagi.

‘Perang ini tipudaya’. Itulah politik. Itulah strateginya. Gunakan tipudaya untuk lemahkan musuh! Dengan dua tiga patah arahan itu, Nuaim seterusnya mampu melaga-lagakan ketua-ketua parti gabungan barisan nasional musuh hingga kecundang dan kalah teruk. Suatu strategi ampuh antara penyebab kemenangan pihak Islam. Begini ulasannya…

Pertama:

Memang PAS boleh gunakan cara seperti di tulisan saya ‘Strategi Politik ‘Kueh Bulan’ Dalam Pilihanraya’. Dalam ‘politik hijrah’ bersama Abu Bakar, Nabi pernah gunakan kemahiran orang bukan Islam sebagai pemandu penunjuk jalan (lain dari jalan biasa) menuju Madinah, seperti juga peranan Kelab Penyokong PAS masa kini. Soalnya, apa, bila dan bagaimana berlakunya pengagihan arahan ‘Kueh Bulan’ itu dari PAS? Perlu diingat perang ini adalah perang mengaut kertas undi sokongan rakyat, bukan perang bersenjata seperti di Irak, Afghanistan, dan lain-lain. Jangan salah faham.

Kedua:

Memang sama strategi perjuangan Abu Bashir dengan perjuangan bersenjata Osama Laden dalam menentang musuh-musuh Allah seperti di tulisan saya ‘Strategi Osama Laden Di Zaman Nabi.. Yang penting bolehkah diterapkan strategi ini dalam politik pilihan raya di Malaysia? Memang ada golongan-golongan penyokong kebangkitan Islam yang membantu perjuangan PAS walaupun tidak duduk dalam parti itu.

Kadang-kadang ada dalam jabatan kerajaan, hatta dalam parti lawannya sendiri. Kalau benar majikan mereka menentang Islam, maka duduknya mereka dalam kumpulan itu bukan bertujuan untuk mengukuhkan, tetapi hendaklah mempercepatkan jatuhkan kumpulan tersebut. Itulah peranan yang sepatutnya mereka lakukan untuk membangunkan Islam. Yang penting tindakan mereka mestilah melalui saluran demokrasi, bukan ketenteraan.

Ketiga:

Kerana pada saya, ada tiga saluran gerakan Islam masa kini di dunia, iaitu demokrasi, revolusi dan terorisme. Kalau saluran pertama melalui pintu demokrasi sudah tertutup, seperti berlaku di Iran sebelum 1979, contohnya ribuan penunjuk-penunjuk perasaan mati ditembak oleh polis negaranya sendiri dan lain-lain kezaliman lagi, ia akan beralih ke saluran kedua. 

Kalau saluran kedua revolusi pun tertutup juga seperti di Afghanistan dan Iraq, ia akan beralih ke saluran ke tiga iaitu terorisme seperti kegiatan Al Qaeeda, Osama Laden.

Kerana Islam mesti berada di tempat tertinggi seperti yang dikehendakiNya, dan manusia Muslim sebagai KhalifahNya. Wallahu ‘aklam.

Sunday, December 23, 2007

Jambatan Bukit Bunga-Ban Buketa, Lambang Keangkuhan BN?Ibnu Hasyim
CATATAN SANTAI:


SEMALAM, sewaktu berada di Puterajaya bersama kawan saya, kami sama-sama lihat acara perasmian jambatan Bukit Bunga Jeli-Ban Buketa Narathiwat Thailand, oleh Perdana Menteri di kedua negara Malaysia dan Thailand, disiarkan oleh tv Malaysia.

Hal ini mengingatkan saya pada pertengahan 1990an, saya pernah memasuki Thailand berpusing-pusing dengan kereta di selatannya, sampai di pekan kecil Ban Buketa. Dari tebing tinggi Sungai Kolok, seberang sana Bukit Bunga, ternampak seorang wanita berpayung sedang menuju ke arah kami, balik negeri Thai sini. Beberapa minit saja berjalan, dia sudah sampai dekat kami, melangkah dan memijak beberapa batu dalam sungai yang menjadi sempadan… Melalui sungai yang terdapat beberapa kanak-kanak sedang mandi-manda bermain bersama itek-itek sedang berenang girang.

Saya tanya tempat cop paspot sebelah sempadan Thai untuk masuk ke Bukit Bunga. Saya ditunjukkan seorang wanita Melayu bertudung dari imigresen Thai duduk bawah pokok dengan sebuah meja dan bangku berserta cop rasminya. Entah pejabat sementara, atau telah berlaku apa-apa hal, tak tahu le. Di situlah kini dibuat jambatan merintangi Sungai Kolok dikatakan menelan kos RM9.2 juta yang disiapkan dalam masa 11 bulan.

Beberapa tahun selepas itu, saya bersama-sama Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan Dato’ Wan Rahim pernah berjumpa dengan Wan Muhammad Noor Matha, Menteri Pengangkutan dan Komunikasi Thailand (beragama Islam) yang baru dilantik dan Speaker Parlimen Thai. Perbincangan kami di pejabatnya di Bangkok, lebih tertumpu sekitar permasalahan umat Islam, khususnya di selatan Thai dan sekitarnya.

“Adalah amat baik jika Malaysia dapat membantu pembelanjaran orang Islam Kemboja, seperti juga kami yang menerima mereka belajar di Thailand.” Kata Mohammad Noor dalam bahasa Melayu Pattani.

Beliau adalah salah seorang dari 3 menteri penuh dan 1 timbalan menteri yang dilantik dari kalangan Parti Harapan Baru. Parti Harapan Baru bergabung dengan 2 parti lain termasuk Thai Rak Thai pimpinan Thaksin yang menjadi Perdana Menteri. Hal ini berlaku sebelum tragedi pembunuhan beramai-ramai ke atas umat Islam Selatan Thai beberapa tahun kemudian, yang juga angkara Thaksin

Dalam hal ini, teringat saya kepada ucaptama Allahyarham Ustaz Fadzil Mohd Noor Presiden PAS dalam Majlis Dialog Gerakan Islam Serantau 27 Mac 2001 di Kuala Terengganu, menyarankan:

Mewujudkan MOU di antara institusi-institusi pendidikan gerakan Islam supaya saling mengukuhkan antara satu sama lain di bidang kajian agama, perubatan, pengurusan, teknologi dan sebagainya. …. Begitu juga dari sudut strategik seperti geo-politik, kejuruteraan sosial, alam sekitar, sinergi penyelidikan dalam teknologi mapping dan forecasting. Kerjasama dalam bidang ekonomi dan perdagangan dua hala. Kerjasama dalam bidang kewangan Islam perbankan dan pembiyaan aktiviti ekonomi. Kerjasama dalam menubuhkan syarikat untuk memajukan perladangan seperti kelapa sawit, atau eksploitasi sumber alam, contohnya, pembalakan, minyak, gas dan lain-lain.

Menurut Wan Muhammad Noor, langkah awal ke arah tersebut ialah dengan memudahkan hubungan umat Islam antara 3 negara yang berjiran itu. Antaranya perlu dihidupkan semula khidmat keretapi Sungai Kolok-Kelantan yang terbiar bagi pengguna-pengguna dari Thai terus ke Kuala Lumpur. Wujudkan khidmat feri Kota Bharu (Malaysia)–Pattani (Thai)-Kampung Som (Kemboja), yang kebetulan Menteri Perhubungan Kemboja (waktu itu) adalah orang Islam, dan beliau sendiri sanggup bantu bina pelabuhan di Pattani. Beliau juga mencadangkan pembinaan jambatan Tak Bai-Tumpat dan pembinaan jambatan Ban Buketa-Bukit Bunga yang sudah pun dipersetujui bersama.

“Tetapi mengapa hingga waktu ini masih belum dibuat apa-apa?” Beliau bertanya. Kami tidak jawab apa-apa.

Kini bila jambatan ini sudah siap dirasmikan, baru jelas jawapannya. Mungkin kerana selepas berlaku persetujuan bersama Malaysia-Thai dulu, tiba-tiba Barisan Nasional (BN) kalah dalam pilihan raya di Jeli, Tetapi bila menang semula barulah jambatan itu disiapkan. Kalau betul begitu, maka BNlah sebenarnya yang menghalang pembangunan di Kelantan dan pembinaan jambatan tersebut adalah lambang keangkuhan juga pengkhianatan kerajaan BN terhadap rakyat Kelantan!

“Apa pendapat hang mengenai pembinaan jambatan ini??” Saya tanya kawan saya yang sama-sama menonton tv di Putrajaya ini.

“Kalau berlaku peperangan, jambatan-jambatan seperti inilah yang memudahkan penyerangan dari musuh-musuh negara ini melalui negara jiran…” Suatu jawapan ganjil dari Dr Zubair yang juga pengendali sebuah laman web.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails