Saturday, July 19, 2008

Ibnu Hasyim: Bahasa Cina Perlu Jadi Bahasa Kedua..


Ibnu Hasyim: Catatan Santai

“BARU-BARU ini dikatakan ada usaha-usaha untuk meletakkan bahasa Cina di papan-papan tanda Selangor di samping lain-lain bahasa… Ramai yang marah!” Kata kawan saya. “Apa pendapat saudara?”

Beliau adalah penganjur Kursus Borong China yang menjemput saya memberi ceramah besok pagi 20 Julai 2008 di Hotel Quality KL. Tapi saya baru pulang dari Indonesia, banyak kerja yang belum disiapkan, kerana pemergian kali ini berlaku banyak perkara-perkara di luar dugaan dan perancangan. Walaupun begitu saya sempat menemuinya malam ini.

“Pada saya, isu ini perlu dibawa oleh PAS sebagai parti Islam, bukan untuk menghalang tetapi menyokongnya. PAS perlu buktikan PAS bukan parti perkauman. Soal bahasa bukan soal pokok, bahkan ada seruan-seruan supaya ‘menuntut ilmu sampai ke negeri China’. Apa yang saudara buat Kursus Borong Di China adalah suatu usaha yang baik.” Kata saya.

Yang saya nak, kalau boleh di Malaysia ini diletakkan Bahasa Malaysia bahasa utama, bahasa Cina bahasa kedua dan meletakkan bahasa Inggeris di bawahnya.”

Mengapa saya berpandangan begitu?

Pertama:

Kerana penduduk berbangsa Cina adalah bangsa kedua ramainya di Malaysia, sesudah bangsa Melayu. Bangsa Eropah yang menggunakan bahasa Inggeris tidak termasuk bangsa yang ramai bahkan bangsa penjajah yang telah mengekalkan penjajahannya dari berbagai sudut sejak dulu hingga sekarang. Kini kita sudah merdeka, mengapa masih mengekalkan bahasa mereka terutama dalam pentadbiran negara? Menganggap tiada menggunakan bahasa itu sebagai menghalang kemajuan adalah bukan reality dan boleh dibahaskan lagi.

Kedua:

Bahasa Cina adalah bahasa yang digunakan oleh penggunanya bangsa yang teramai di dunia, bahkan bertebaran di serata negara. Ianya dapat membantu orang Malaysia di luar negara seperti juga penggunaan bahasa Inggeris yang sudah lama didaulatkan di negara ini.

Ketiga:

Mengseimbangkan pengetahuan bahasa di kalangan bangsa-bangsa di Malaysia terutamanya orang Melayu. Kalau orang Cina wajib tahu bahasa Melayu, maka adalah lebih baik juga orang Melayu tahu bahasa Cina. Kalau ada yang menganggap tidak tahu bahasa Cina antara penyebab kelemahan orang Melayu dalam perniagaan, maka hal ini dapat diatasi.

Keempat:

Suatu kejayaan dan keuntungan dalam politik Islam, apabila dapat menarik orang Cina menyokong Islam, walaupun mereka tidak perlu masuk Islam. Yang penting sekali ialah agama, bukan sahaja bahasa dan bangsa.

Itulah pandangan ringkas dan sepintas lalu dari saya. Wallahu ‘aklam.

Ibnu Hasyim
Kuala Lumpur
Julai 08.
ibnuhasyim.com (e-mail: ibnuhasyim@gmail.com)

Sejarah PAS 15: Persiapan Kepimpinan: Ahmad Badawi Ketua Pemuda PAS Pertama?


IBNU HASYIM:
Fokus Sejarah PAS Siri 15


(Kartun ini diambil dari akhbar 'Majlis' 27 Okt 1947, seminggu selepas mogok Hartal Se-Malaya. Meriam buluh yang diletupkan berlabel 'Hartal'. diiringi serangkap pantun sindiran berbunyi:
'Di sana sini berdempang dempung,
Putera dan rakannya membedilkan betung,
Tegak serentak bersama Ah Chong,
Tetapi hartal tak bererti langsung.'

Itulah antara isu-isu popular sebelum merdeka.)DEWAN Pemuda PAS telah ditubuhkan dalam Muktamar PAS Ke 2, yang diadakan di Madrasatul Ulum, Bagan Datuk, Hilir Perak, pada 26 Ogos 1953. Saudara Uthman Abdullah dilantik sebagai Ketua Pemuda yang pertama. Ada pendapat yang menyebutkan Ketua Pemuda PAS pertama ialah Tuan Haji Ahmad Badawi Abdullah, ayah kepada Abdullah Badawi Perdana Menteri Malaysia ke 5.


Masa itu Ahmad Badawi yang juga ahli jawatankuasa penaja penubuhan PAS telah dipilih sebagai Ahli Jawatankuasa Agung PAS dan Ketua Pemuda pertama (Sila lihat tambahan I dalam Fokus Sejarah PAS Siri 12). Dalam mesyuarat itu (Muktamar PAS Ke 2) juga dibuat satu keputusan, iaitu sesuatu persoalan mengenai kepentingan nasional tidak boleh diputuskan oleh Jawatankuasa Agung PAS, tetapi hendaklah dibawa kepada suatu Mesyuarat Agung Khas untuk diputuskan.


Hal ini berkait dengan persoalan National Convention dan National Conference yang akhirnya menyebabkan Tuan Haji Ahmad Fuad keluar meninggalkan PAS. Suatu proses penapisan kepimpinan dan tarbiah daripada Allah SWT untuk melicinkan perjalanan gerakan Islam tersebut. Selepas Saudara Uthman Abdullah, jawatan Ketua Pemuda dipegang pula oleh Haji Hasan Adli.


Tetapi suatu peristiwa menarik telah berlaku dalam Muktamar Agung PAS Ke 6 yang diadakan pada 25 Disember 1958. Peristiwa di mana jawatan Ketua Pemudanya telah bertukar dari Haji Hasan Adli kepada Saudara Abu Bakar Hamzah. Pertukaran ini berlaku disebabkan tindakan tegas AJK Agung PAS yang mahu semua Dewan-dewan bermesyuarat termasuk Dewan Pemuda, sebelum mesyuarat Agung PAS Pusat seperti yang tercatat dalam undang-undang tubuh PAS.


Tetapi Dewan Pemuda telah membuat penangguhan. AJK Agung PAS telah memerintahkan supaya mesyuarat Dewan Pemuda diadakan serentak dengan Dewan Ulama dan Dewan Muslimat. Reaksinya, Haji Hasan Adli telah memulau dan kemudiannya bertindakbalas menyerang AJK Agung dalam Mesyuarat Agung PAS. Gelombang ‘ribut sementara’ yang bagaikan gelombang kopi dalam cawan itu menyebabkan Haji Hasan Adli diberi gelaran ‘Panglima Jihad’ PAS.


Maka tenteram kembalilah seluruhnya. Akhirnya, beliau dipilih sebagai Naib Yang Dipertua Agung PAS. Walaupun ‘ribut’, tapi ianya berlaku dalam suasana persaudaraan dan ukhuwah Islamiah, suatu penyelesaian yang amat bijaksana. Saudara Abu Bakar Hamzah yang dipilih sebagai Ketua Pemuda Ke 3 dalam PAS, kemudiannya telah berangkat ke Kaherah, Mesir, menghadiri persidangan Pemuda Afro-Asia.


Dewan Muslimat PAS telah bersedia menurut peraturan tersebut. Mesyuarat Dewan Muslimat telah berjalan dengan lancar, dan bersetuju melantik Puan Khadijah Sidek dari Johor yang baru menyertai PAS sebagai Ketua Dewan Muslimat. (Keterangan ini agak bertentangan dengan keterangan ‘Mutiarabp’ dalam laman web Dewan Muslimat PAS Pusat keluaran Monday, 17 Disember 2007. Sila Lihat Tambahan 1 di bawah..).


Banyak kisah-kisah menarik tentang Puan Khadijah Sidek ini. Beliau pernah menjadi Pesuruhjaya PAS Negeri Johor ke 3 dari tahun 1966 hingga 1969 menggantikan Haji Husin Besar (dari tahun 1964 hingga 1966). Setiausaha Perhubungan Negeri semasa pentadbiran beliau ialah Saudara Hasyim Asrakal dan Haji Muhamad Mansur @ Mansur Abdullah. Mungkin beliau adalah Pesuruhjaya PAS Negeri yang pertama sejak penubuhan PAS di Tanah Melayu, terdiri dari seorang muslimat.


Beliau berasal dari Indonesia, merupakan pejuang yang gigih. Walaupun beliau seorang perempuan, namun kelantangan bersuara dan bergerak menyebabkan beliau ditahan oleh kerajaan Singapura semasa sedang mengandung hingga melahirkan anak pertamanya di dalam penjara. Hajjah Khadijah telah menyertai PAS pada tahun 1958 setelah dipecat dari UMNO pada tahun 1956.


Dalam pilihan raya umum 1959, beliau mengalahkan calon UMNO-Perikatan di kawasan parlimen Dungun, Terengganu menjadikan wakil rakyat PAS yang pertama dari kalangan wanita. Dalam pilihan raya umum 1964, beliau bertanding di kawasan parlimen Johor Bahru menentang Tun Dr Ismail Datuk Abdul Rahman tetapi tewas. Menjelang pilihan raya umum 1969, beliau bertindak keluar dari PAS.


Dalam pilihan raya 1969 tersebut, beliau bertanding melawan Datuk Haji Mohd Asri Yang Dipertua Agung PAS di Kelantan, tetapi kalah hilang wang pertaruhan. Tiada kesudahan, akhirnya beliau kembali ke pangkuan UMNO, memegang jawatan Pegawai Wanita Felda dan cergas dalam PERKIM (Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia) hingga tahun 1974. Beliau diserang penyakit lumpuh hingga ke akhir hayat di Kuala Lumpur.


Mesyuarat Agung PAS yang ke 7 pula mengambil keputusan meminda nama PAS dari Persatuan Islam Se Malaya atau PMIP (Pan-Malayan Islamic Party) kepada Persatuan Islam Se Tanah Melayu. Hanya ‘Se Malaya’ ditukar kepada ‘Se Tanah Melayu’, namun nama ringkasnya tetap PAS juga. Mesyuarat Agung PAS ke 7 ini juga telah memilih barisan kepimpinan yang bersiap sedia menghadapi pilihan raya kebangsaan 1959.


Regu 2 Professor atau 2 doktor itu, iaitu Burhanuddin-Zulkifli telah dipilih terus memegang pimpinan. Haji Hasan Adli, Panglima Jihad PAS itu juga dipilih Naib Yang Dipertua Agung PAS. Pegawai-pegawai pejabat agung pun disusun oleh AJK Agung menjadi satu barisan penggempur dan penggerak untuk menghadapi pilihan raya negeri-negeri dan Persekutuan. Saudara Amaluddin Darus dilantik sebagai Ketua Penerangan PAS Pusat.


Pesuruhjaya negeri-negeri pun dilantik.

1. Perlis - Haji Ahmad Long
Kedah – Syeikh Othman Al-Yunusi.
Pulau Pinang – Ustaz Abdul Wahab Nor sebagai Pemangku Pesuruhjaya, dan
Perak – Ustaz Abdul Wahab Nor (Pesuruhjaya)
Selangor – Hamidon Husain.
Negeri Sembilan – Muhammad Haji Yaakub.
Melaka – Haji Abdul Karim.
Pahang – Tengku Abdul Hamid.
Terengganu – Ustaz Ahmad Azam (Menjadi Pesuruhjaya pertama Pulau Pinang tetapi diarahkan meneroka ke Terengganu).
Kelantan – Haji Mohd Asri Haji Muda.
Selangor – Haji Ariffin Alias, Pesuruhjaya pertama sejak 1954 hingga 1963.
Singapura – Saudara Abdullah Zawawi Hamzah. Walaupun Singapura waktu itu masih di bawah jajahan Inggeris, belum merdeka lagi.


Inilah barisan kepimpinan yang terpilih untuk mengharungi Pilihan Raya Umum 1959. Inilah juga ujian bagi membuktikan bahawa fajar kebangkitan PAS terus menyinsing menyinari alam maya Tanah Melayu ini.


Tambahan I:


Sejarah Dewan Muslimat PAS

Written by Mutiarabp Monday, 17 December 2007


1.0 Sejarah Penubuhan

Penubuhan Dewan Muslimat PAS dicadangkan oleh Ustaz Zabidi Hj Ali yang ketika itu merupakan Ahli Jawatankuasa Agung PAS, berasal dari Seberang Perai. Cadangan penubuhan dibuat dalam Mesyuarat Agung PAS dan dipersetujui pada 3 April 1952.

Walau bagaimanapun, Dewan Muslimat ditubuhkan secara rasmi pada 3 Januari 1953 serentak dengan penubuhan Dewan Ulama', Dewan Pemuda dan Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Pertama di Kepala Batas Seberang Perai. Ketika itu, Dewan Muslimat diterajui oleh Puan Sharifah Rahmah dan ditadbir oleh sebuah Jawatankuasa Dewan Muslimat seramai tujuh orang. Bagi membolehkan Dewan Muslimat bergiat secara sah dan teratur, satu peruntukan di bawah "Aturan dan Peraturan Kecil Dewan Muslimat PAS" dirangka dan disahkan oleh Jawatankuasa Agung PAS.


2.0 Visi

"Tertegaknya Daulah Islamiyyah di Malaysia Menerusi Tenaga Muslimat"


3.0 Misi

i. Membina masyarakat berakhlak dalam semua bidang kehidupan manusia dan pendokong kepada ajaran Islam sebenar; dan

ii. Melahirkan Muslimat Mujahidah Berilmu, Beriman, Beramal, Bertaqwa berperanan sebagai Da'ei kepada masyarakat.


4.0 Objektif Penubuhan Dewan Muslimat

Beradasarkan cadangan asal penubuhan Dewan Muslimat yang dibuat oleh Ustaz Zabidi Hj Ali, penubuhan ini adalah untuk:

" Mengelola dan memimpin ahli-ahli wanita supaya dapat mengambil bahagian tertentu bersama ahli lelaki PAS bagi mencapai tujuan-tujuan Persatuan Islam SeMalaya (PAS) dan berusaha meninggikan taraf kehormatan serta memelihara maruah kaum wanita. Di samping, berikhtiar menjayakan rancangan-rancangan kebajikan, pelajaran, didikan, kebersihan, kesihatan dan iktisad."

Naskhah asal Peraturan Dewan Muslimat yang telah disahkan oleh Setiausaha Agung PAS pada tahun 1966 bersamaan 1386 H menggariskan bahawa tujuan penubuhan Dewan Muslimat adalah:

i. Menyatupadukan wanita-wanita Islam ke arah pembentukan perjuangan yang diredhai oleh Allah dan Rasulnya;

ii. Menanam dan menghidupkan jiwa dan semangat keIslaman sebenar agar segenap ajaran dan petunjuk Islam menjadi amalan dalam penghidupan wanita seharian;

iii. Berusaha memperbaiki nasib dan darjat penghidupan wanita-wanita Islam; dan

iv. Bekerjasama dengan ahli-ahli PAS lain untuk melaksanakan segala cita-cita dan tujuan PAS.


Pindaan Perlembagaan PAS pada tahun 1973 menyaksikan bagaimana segala urusan Dewan Muslimat telah disatukan dalam Perlembagaan PAS. Justeru itu juga maka objektif kewujudan Dewan Muslimat turut dipinda menjadi tugas-tugas am yang disebutkan dalam Fasal 28 ceraian 3, pecahan ke (7). Fasal tersebut menyatakan bahawa tujuan Dewan Muslimat ialah:

"Untuk menyatukan tenaga Muslimat-Muslimat dalam negara ini bagi meluaskan pengaruh PAS di kalangan wanita-wanita Islam melalui kegiatan-kegiatan Muslimat sambil membentuk keperibadian mereka supaya menjadi Muslimat yang bertanggungjawab kepada agama dan negara serta meyakinkan mereka kepada cita-cita Islam yang diperjuangkan oleh PAS."


5.0 Struktur Organisasi (1953-2005)

Semenjak Dewan Muslimat PAS ditubuhkan pada tahun 1953, seramai 10 orang Muslimat telah dipilih untuk mengetuai saf kepimpinan Dewan tersebut. Mereka ialah:

Tahun

Nama

Negeri Asal

1953

Puan Sharifah Rahmah

?

1956-1960

Ustazah Siti Zubaidah Hj. Ali

Seberang Prai

1958

Ustazah Zaharah Othman

Selangor

1959-1962

Ustazah Salmah Sheikh Hussin

Pulau Pinang

1963-1964

Ustazah Sakinah Hj Junid

Perak

1965-1981

Puan Sri Sakinah Hj Junid

Perak

1981-1983

Puan Sri Sakinah Hj Junid

Perak

1983-1992

Ustazah Wan Asma' Wan Abdul Kadir

Kelantan

1992-2001

YB. Senator Hajjah Jamilah Ibrahim

Kedah

2001- 2003

Ustazah Fatimah Ibrahim

Terengganu

2003-2005

Ustazah Kalthom Othman

Kelantan

2005-2007

Ustazah Azizah Khatib Mat

Pahang

2007 Hingga kini.

Ustazah Nuridah Mohd Salleh

Pahang


6.0 Keahlian Dewan Muslimat

Asalnya, ahli-ahli Dewan Muslimat ialah seluruh wanita Islam yang akil baligh dengan syarat telah terpilih dahulu menjadi ahli PAS. Namun, selepas Pindaan Perlembagaan PAS pada bulan Jun 1977, seseorang ahli Muslimat PAS belum boleh dikatakan ahli kepada Dewan Muslimat melainkan seseorang itu mendaftarkan dirinya menjadi ahli Dewan Muslimat mengikut kaedah dan peraturan yang ditetapkan oleh jawatankuasa Kerja DMP.

Keahlian DMP mula direkodkan pada tahun 1966 dan pada tahun tersebut seramai 8,182 orang ahli telah didaftarkan. Kini DMPP melalui unit IT, Lajnah Penyelidikan & Pembangunan DMPP telahpun berjaya membina Pangkalan Data Ahli DMPP serta sedang dalam proses pengemaskinian menyeluruh.

Friday, July 18, 2008

Kota Medan Siapa Punya?
Ibnu Hasyim: Catatan Perjalanan

SAYA dibawa berjalan di Kota Medan. Antara tempat-tempat yang saya tak minat dibawa melawat tapi dibawa juga, ialah melihat monument Guru Patimpus.

“Siapa Guru Patimpus itu?” Saya tanya.

“Beliau adalah pembuka kota Medan ini!” Jawab teman saya itu.

Bila dlihat dari Wikipedia Indonesia, ensiklopedia bebas..

Kota Medan berkembang dari sebuah kampung bernama Kampung Medan Putri, yang didirikan oleh Guru Patimpus sekitar tahun 1590an. Guru Patimpus adalah seorang putera Batak Karo bermarga Sembiring Pelawi dan beristerikan seorang puteri Datuk Pulo Brayan. 

Dalam bahasa Batak Karo, kata ‘Guru’ bererti ‘Tabib’ ataupun ‘Orang Pintar’, kemudian kata ‘Pa’ merupakan sebutan untuk seorang Bapak berdasarkan sifat atau keadaan seseorang, sedangkan kata ‘Timpus’ bererti bundelan, bungkus, atau balut. Dengan demikian, maka nama Guru Patimpus bermakna sebagai seorang Tabib yang memiliki kebiasaan membungkus sesuatu dalam kain yang diselempangkan di badan untuk membawa barang bawaannya. Hal ini dapat diperhatikan pada Monumen Guru Patimpus yang didirikan di sekitar Balai Kota Medan.’

Apa makna ‘medan’?

Menurut salah satu ‘Kamus Batak Karo-Indonesia’ oleh Darwin Prinst SH: 2002, ‘medan’ bererti ‘menjadi sehat’ ataupun ‘lebih baik’, berdasarkan Guru Patimpus adalah seorang tabib yang memiliki keahlian dalam pengobatan tradisional Batak Karo pada masanya. Penulis-penulis Portugis abad ke 16 menyebutkan asalnya dari nama ‘Medina’, atau dari bahasa India ‘Meiden’, dan sebutan saudagar Arab ‘median’ ertinya ‘datar’ atau ‘rata’ yang memang tanah itu begitu.

Menurut Harian Global Indonesia, 9 Julai 2006..

'Dalam ‘Riwayat Hamparan Perak’ yang dokumen aslinya ditulis dalam huruf Karo pada rangkaian bilah bambu, tercatat Guru Patimpus, tokoh masyarakat Karo, sebagai yang pertama kali membuka ‘desa’ yang diberi nama Medan. Namun, naskah asli Riwayat Hamparan Perak yang tersimpan di rumah Datuk Hamparan Perak terakhir telah hangus terbakar ketika terjadi ‘kerusuhan’ sosial, tepatnya tanggal 4 Maret 1946.

Patimpus adalah anak Tuan Si Raja Hita, pemimpin Karo yang tinggal di Kampung Pekan (Pakan). Ia menolak menggantikan ayahnya dan lebih tertarik pada ilmu pengetahuan dan mistik, sehingga akhirnya dikenal sebagai Guru Patimpus. Antara tahun 1614-1630 Masehi, ia belajar agama Islam dan diislamkan oleh Datuk Kota Bangun, setelah kalah dalam adu kesaktian. Selanjutnya Guru Patimpus menikah dengan adik Tarigan, pemimpin daerah yang sekarang bernama Pulau Brayan dan membuka Desa Medan yang terletak di antara Sungai Babura dan Sungai Deli.

Dia pun lalu memimpin desa tersebut. Oleh karena itu, nama Guru Patimpus saat ini diabadikan sebagai nama salah satu jalan utama di Kota Medan. Versi lain sejarah Kota Medan ini hanya melahirkan ketokohan Guru Patimpus dalam berdirinya Kota Medan. Versi ini tidak menghasilkan sebuah tanggal atau tahun.'

Dalam buku ‘The History of Medan’ tulisan Tengku Luckman Sinar (1991), dituliskan bahawa menurut ‘Hikayat Aceh’, Medan sebagai pelabuhan telah ada pada tahun 1590, dan sempat dihancurkan selama serangan Sultan Aceh Alauddin Saidi Mukammil kepada Raja Haru yang berkuasa di situ. Serangan serupa dilakukan Sultan Iskandar Muda tahun 1613, terhadap Kesultanan Deli.

Sejak akhir abad ke 16, nama Haru berubah menjadi Ghuri, dan akhirnya pada awal abad ke 17 menjadi Deli. Pertempuran terus-menerus antara Haru dengan Aceh mengakibatkan penduduk Haru jauh berkurang. Sebagai daerah taklukan, banyak warganya yang dipindahkan ke Aceh untuk dijadikan pekerja kasar. Selain dengan Aceh, Kerajaan Haru yang makmur ini juga tercatat sering terlibat pertempuran dengan Kerajaan Melayu di Semenanjung Malaka. Juga dengan kerajaan dari Jawa. Serangan dari Pulau Jawa ini antara lain tercatat dalam kitab Pararaton yang dikenal dengan ‘Ekspedisi Pamalayu’.

Dalam ‘Negarakertagama’, Mpu Prapanca juga menuliskan bahawa selain Pane (Panai), Majapahit juga menaklukkan Kampe (Kampai) dan Harw (Haru). Berkurangnya penduduk daerah pantai timur Sumatera akibat berbagai perang ini, lalu diikuti dengan mulai mengalirnya suku-suku dari dataran tinggi pedalaman Sumatera. Suku Karo yang bermigrasi ke daerah pantai Langkat, Serdang, dan Deli. Suku Simalungun ke daerah pantai Batubara dan Asahan, serta suku Mandailing ke daerah pantai Kualuh, Kota Pinang, Panai, dan Bilah.

Ini adalah versi pertama sejarah Medan. Ertinya, tahun 1590 dianggap sebagai salah satu tonggak kelahiran kota ini. Menurut ‘Hikayat Deli’ pula, seorang anak raja satu kerajaan di India yang bernama Muhammad Dalik, perahunya tenggelam di dekat Kuala Pasai sehingga ia terdampar di Pasai, daerah Aceh sekarang. Tidak lama sesudah di Aceh itu, ketika Sultan Aceh mengalami kesulitan untuk menaklukkan 7 lelaki dari Kaisar Romawi Timur yang membuat kacau, Dalik berjaya membunuh pengacau tersebut satu persatu.

Sebagai penghargaannya, Sultan memberinya gelar Laksamana ‘Kud Bintan’ dan menunjuknya sebagai Laksamana Aceh. Atas berbagai kejayaan dalam pertempuran akhirnya ia diangkat sebagai ‘Gocah Pahlawan’, pemimpin para pemuka Aceh dan raja-raja taklukan Aceh. Beberapa tahun kemudian, Dalik meninggalkan Aceh dan membuka negeri baru di Sungai Lalang-Percut. Posisinya di daerah baru adalah sebagai wakil Sultan Aceh di wilayah bekas Kerajaan Haru (dari batas Tamiang sampai Sungai Rokan Pasir Ayam Denak) dengan misi, menghancurkan sisa-sisa pemberontak Haru yang didukung Portugis, menyebarkan Islam hingga ke dataran tinggi, serta mengorganisir administrasi sebagai bahagian dari Kesultanan Aceh.

Untuk memperkuat posisinya ia menikahi adik Raja Sunggal (Datuk Itam Surbakti) yang bernama Puteri Nang Baluan Beru Surbakti, sekitar 1632 M. Pengganti Gocah, anaknya yang bernama Tuanku Panglima Perunggit pada tahun 1669 M, memproklamasikan berdirinya Kesultanan Deli yang terpisah dari Aceh, serta mulai membangun relasi dengan Belanda di Malaka. Berdirinya Kesultanan Deli ini juga salah satu cikal berdirinya Kota Medan.

Nama Deli sesungguhnya muncul dalam ‘Daghregister’ VOC di Malaka sejak April 1641, yang dituliskan sebagai Dilley, Dilly, Delli, atau Delhi. Mengingat asal Gocah Pahlawan dari India, ada kemungkinan nama Deli itu berasal dari Delhi, nama kota di India. Belanda tercatat pertama kali masuk di Deli tahun 1641, ketika sebuah kapal yang dipimpin Arent Patter merapat untuk mengambil hamba. Selanjutnya, hubungan Deli dengan Belanda semakin mulus.

Tahun 1863 Kapal Josephine yang membawa orang perkebunan tembakau dari Jawa Timur, salah satunya Jacobus Nienhuijs, dari Firma Van Den Arend Surabaya mendarat di Kesultanan Deli. Oleh Sultan Deli, ia diberi tanah 4,000 bau untuk kebun tembakau, dan mendapat konsesi 20 tahun. Begitulah awal cerita, yang berlanjut dengan masuknya ribuan tenaga kerja Cina, India, dan akhirnya Jawa untuk menggarap perkebunan-perkebunan Belanda.

Menurut bahasa Melayu, ‘medan’ bererti tempat berkumpul, kerana sejak zaman kuno di situ sudah merupakan tempat bertemunya masyarakat dari hamparan Perak, Sukapiring, dan lainnya untuk berdagang, berjudi, dan sebagainya. Desa Medan dikelilingi berbagai desa lain seperti Kesawan, Binuang, Tebing Tinggi, dan Merbau. Melihat sekilas sejarah Kota Medan, jelas bahawa sejak zaman kuno, zaman Kerajaan Haru, Medan sudah menjadi tempat pertemuan berbagai kultur bahkan ras seperti Karo, Melayu (Islam), India, Mandailing, dan Simalungun.

Sebagaimana terlihat dalam paparan di atas, proses itu bukannya berkurang, bahkan semakin kompleks sejak dibukanya perkebunan-perkebunan di Sumatera Utara yang menghadirkan kuli kontrak baik dari India, Cina, mahupun Jawa. Hingga kini, Medan yang bererti ‘tempat berkumpul’ tersebut, masih menjadi tempat berkumpul berbagai ras dan kultur yang berbeda-beda.

Oleh itu siapa sebenarnya yang memiliki kota Medan ini? Pada saya, ada beberapa perkara perlu diberi perhatian:

Pertama:

Medan adalah kota seluas 265.10 km persegi, dalam 21 kecamataan dengan penduduknya berjumlah 2,036,016 jiwa (kepadatan 7.681/km per) mengikut banci 2005, terdiri dari suku Melayu Medan, Batak, Jawa dan berbangsa Cina, India juga Minang, yang beragama Islam, Kristen, Buddha atau Hindu. Dikatakan, majoriti penduduk kota Medan sekarang adalah suku Jawa dan Batak, terdapat ramai juga orang keturunan India juga Cina (kaum Cina sekitar 25%). Secara historis, pada tahun 1918 tercatat Medan dihuni 43,826 jiwa.

Dari jumlah tersebut, 409 orang berketurunan Eropah, 35,009 berketurunan Indonesia, 8,269 berketurunan Cina, dan 139 berasal dari ras Timur lainnya. Ke anekaragaman etnik dan jumlahnya itu boleh dilihat dari jumlah masjid, gereja dan vihara Cina seluruh kota, umpamanya di daerah sekitar Jalan Zainul Arifin bahkan dikenal sebagai Kampung Keling (Kampung India). Bahkan melihat kepada jumlah penduduk Islam di Indonesia (dari berbagai versi) adalah antara 60-90%, jelas bahawa majoriti penduduk Medan juga adalah beragama Islam yang terdiri dari berbagai kaum dan suku.

Kedua:

Melihat kepada nama-nama 14 nama Walikota Medan bermula dari 3 Oktober 1945 hingga kini, iaitu Luat Seriger, M.Yusuf, Djaidin Purba, AM Jalaludin, Muda Siregar, Madja Purba, Basyrah Lubis, PR Telaumbanua, Aminurrasyid, Sjoerkani, AM Saleh Arifin, HAS Rangkuti, Bachtiar Djafar dan yang terakhir Abdillah, yang hampir semuanya baragama Islam, maka kekuasaan melantik dengan kehendak rakyat adalah dimiliki oleh umat Islam. Bahkan Gabernor Sumatera Utara dan wakilnya, (kota Medan berada di dalamnya) yang baru dilantik kini pun beragama Islam, ada yang dari parti Islam atau didokong oleh parti Islam.

Ketiga:

Melihat kepada Guru Patimpus sendiri, kini sudah didedahkan sebagai seorang Islam, menambahkan kuatnya lagi bukti bahawa Kota Medan yang dikenali sebagai kota kaum Batak adalah kota milik umat Islam. Tokoh-tokoh yang diangkat sebagai 8 tokoh terkenal berasal dari Kota Medan antara lain, pujangga Chairil Anwar & Tengku Amir Hamzah, Amir Sjarifuddin Perdana Menteri Indonesia ke 2, Burhanuddin Harahab Perdana Menteri Indonesia ke 9, Soegirto Menteri Negara BUMN di Kabinet Indonesia Bersatu, Guru Patimpus Sembiring Pelawi pendiri kota Medan, Let Jend Djamin Ginting mantan Panglima Kodam I/BB dan Djaga Sembiring Depari komponis Karo, adalah hampir semuanya juga beragama Islam.

“Maka, sudah jelas, kota Medan adalah milik umat Islam.”

“Tapi kenapa kau macam tak nak saja menziarah monument Guru Patimpus ini?” Kawanku tak puas hati dengan sikap saya itu.

“Memang elok kita mengingatinya, tapi bukan dengan cara menziarahi dan menghormati patungnya, walaupun beliau orang Islam. Kalau boleh, tentu Nabi Muhammad SAW sendiri lebih layak dipatungkan…”

Ibnu Hasyim
Masjid Raya, Medan.
Julai 08.
ibnuhasyim.com (e-mail: ibnuhasyim@gmail.com)

Lihat.. 
E-Buku IH-8: 'Medan-Tanjung Balai'
E-Buku IH-8: 'Medan-Tanjung Balai'

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails