Saturday, February 25, 2017

Wanita Arab Bersukan, Iklan Cetus Kontroversi. Malaysia??


Post Pic
SUKAN

RIYADH: Satu iklan komersial dalam talian disiarkan pengeluar jenama sukan terkenal, Nike, menunjukkan wanita Arab bersukan mencetuskan kontroversi berhubung usaha menghapuskan stereotaip mengenai kehidupan wanita yang dikongkong.

Antara aksi yang dipaparkan adalah lawan pedang, bertinju dan meluncur ais.

London Olympics Athletics Women
muslmiah berjubah bola keranjang
muslimah wushu berhijab
Ia bermula dengan seorang wanita meninjau menerusi pintu rumah dan membetulkan tudung sebelum berlari di jalan raya, manakala suara perempuan bercerita dalam dialek Arab Saudi: 

"Apa yang mereka akan katakan mengenai kamu? Mungkin mereka akan berkata kamu melepasi semua jangkaan."

Dalam masa 48 jam video itu dikongsi 75,000 kali di Twitter dan ditonton lebih dua juta kali di YouTube.

"Iklan yang menyentuh soal tidak yakin wanita dalam masyarakat meneroka lebih dalam dan menjadi alat memperkasakan golongan itu berbanding sekadar produk," kata jurucakap Pertubuhan Palang Merah Antarabangsa di Iraq, Sara al-Zawqari, di akaun Twitter. Namun tidak semua memberi ulasan positif.
"Saya rasa iklan ini gagal sepenuhnya. Ia bukan wakil sebenar wanita Arab, Islam. Kami tidak memakai hijab dan berlari di jalan raya.
"Nike memalukan," kata seorang pengguna, Nada Sahimi, di akaun Instagram syarikat berkenaan.

Dirakam di bandar lama di pinggir Dubai, iklan itu mencerminkan pergelutan yang dihadapi bukan hanya oleh wanita seluruh rantau itu tetapi juga sebahagian bintangnya.

Atlet parkour Emiriah Arab Bersatu (UAE), Amal Mourad, 24, yang ditunjukkan melompat di atas bumbung, memberitahu, bapanya enggan membenarkan beliau berlatih dalam gimnasium pada mulanya kerana ada lelaki di situ.

"Meyakinkan bapa saya adalah paling sukar. Tegas jika anda benar-benar mahukan sesuatu dan anda pasti boleh melakukannya," kata Mourad.

Kelibat wanita bersenam secara terbuka amat jarang kelihatan di rantau itu dan gimnasium untuk wanita juga tidak banyak, malah tidak dilengkapi peralatan berbanding gimnasium lelaki. (IH)

Ini wanita Malaysia bersukan.. He he he, bandingkanlah..
Na'auzubillah..

Hasil carian imej untuk wanita malaysia bersukan
Hasil carian imej untuk wanita malaysia bersukan
Hasil carian imej untuk wanita malaysia bersukan


PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Jom Selami Realiti Masyarakat Gelandangan Kota..


 Pegawai-pegawai PPZ-MAIWP dan Baitulmal MAIWP berserta Sahabat Zakat mendekati seorang gelandangan wanita di Jalan Perdana, baru-baru ini.

“Tolong mak cik, nak. Mak cik takut. Semalam mak cik tidur di kaki lima (di Jalan Hang Lekiu), sedar-sedar esoknya seorang lelaki gemuk tidur berdekatan.
“Bahayakan? Malam ini mak cik terpaksa beralih ke sini pula.”
Itu luahan seorang wanita berusia 49 tahun yang ditemui bergelandangan bersendirian di ibu kota kepada sekumpulan anggota Sahabat Zakat, Pusat Pungutan Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) baru-baru ini. Ditemui di Jalan Perdana, Kuala Lumpur, wanita yang kelihatan sugul itu agak terasing daripada puluhan gelandangan lelaki lain.
Wanita berasal dari Kedah itu memberitahu, dia telah berkeliaran di ibu kota sejak hujung Januari lalu. Dia mendakwa sebelum ini bekerja di Johor. Setelah mendapat tahu adanya kerja kosong sebagai pembantu rumah di Kuala Lumpur, dia mencuba nasib.
Namun, dakwanya, malang menimpa, kerja yang dikatakan itu tidak wujud. Wanita itu mahu pulang ke Johor namun tidak mempunyai wang yang cukup lalu dia bergelandangan.
Wanita itu amat berterima kasih kepada kumpulan Sahabat Zakat bersama pegawai-pegawai PPZ-MAIWP dan Baitulmal-MAIWP kerana menyantuni golongan gelandangan sepertinya. Pegawai-pegawai Baitulmal menyarankan wanita itu ke kaunter Baitulmal berhampiran untuk mendapatkan bantuan tiket bas.
Begitulah secebis daripada kisah masyarakat di kota Kuala Lumpur. Di saat kita tidur lena di dalam rumah, ada sebahagian manusia yang kesusahan tidur di kaki-kaki lima atau di jalanan berbumbungkan langit malam.
Orang awam
Dalam program Jejak Gelandangan Bersama Sahabat Zakat PPZ-MAIWP itu, seramai 34 orang menyertainya yang terdiri daripada Sahabat Zakat, pegawai-pegawai PPZ dan Baitulmal MAIWP.
Sahabat Zakat terdiri daripada orang awam yang menyertai Pogram Sahabat Zakat PPZ-MAIWP. Ia mengumpulkan seberapa ramai prospek zakat dari pelbagai lapangan dan umur agar bertukar menjadi pembayar zakat.
Antara objektif program jejak gelandangan itu bagi memberi peluang Sahabat Zakat memahami fungsi dan matlamat penubuhan PPZ-MAIWP yang berperanan mengutip zakat dan Baitulmal-MAIWP yang berperanan dalam pengagihannya.
Kumpulan ini mendekati golongan gelandangan ibu kota dengan menyelami permasalahan mereka serta memberikan sumbangan peralatan pembersihan diri seperti ubat gigi, berus gigi dan tuala.
 Pemandangan di sebatang kaki lima yang menyaksikan beberapa gelandangan lelaki bermalam di ibu kota baru-baru ini.Seorang pegawai Baitulmal MAIWP, Mohd. Zulhilmi Mohd. Zamberi menerangkan, pihaknya turun menyantuni gelandangan untuk mengesan golongan asnaf dua kali atau lebih dalam sebulan.
“Selain itu, kami mengedarkan makanan tengah hari setiap hari kepada gelandangan. Kami juga memberikan bantuan tambang dan keperluan diri untuk mereka yang terkandas di jalanan. Ia merupakan waran tiket bas yang membolehkan mereka menukarkannya kepada tiket bas di kaunter-kaunter syarikat bas selain wang poket maksimum RM50,” katanya.
Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Mohd. Rais Alias dan Pengurus Besar Operasi PPZ-MAIWP, Mohammed Hassan.
Selain membina ikatan ukhuwah,Mohd. Rais berkata, program ini sedikit sebanyak memberi peluang kepada Sahabat Zakat untuk mengetahui lebih dekat isu gelandangan.
“Kita lihat ada antara mereka golongan gelandangan sebenar yang perlu dibantu, yang sengaja memilih hidup bergelandangan dan gelandangan yang membantu gelandangan yang lain,” katanya.
Bagaimanapun, Mohd. Rais berpandangan, perspektif isu gelandangan perlu diperhalusi memandangkan bukan semua gelandangan ibu kota melakukannya kerana desakan hidup. Ia dikhuatiri bagai memperlihatkan sikap mengambil kesempatan atas kebaikan manusia.
Simpati
“Saya juga nampak rata-rata mereka sudah menerima bantuan, tetapi mereka masih berada di situ. Mereka sudah menjangka ada pihak yang akan memberi sumbangan pada waktu tertentu, jadi mereka bergelandangan,” katanya.
Seorang Sahabat Zakat yang merupakan suri rumah, Noriah Surgi, 50, berasa simpati kepada mereka yang benar-benar terpaksa menjalani hidup bergelandangan.
“Saya ingin mengingatkan masyarakat jangan mudah untuk menularkan tentang isu gelandangan kerana saya lihat ada juga sebilangan gelandangan yang telah mendapat bantuan namun berada di jalanan. Mungkin jiwa mereka suka hidup begitu,” katanya.
Sahabat Zakat yang baru menganggotainya beberapa hari lalu, Mohd. Hairi Alias, 34, merasakan program itu mencetuskan keinsafan kepadanya.
“Kita mungkin selama ini alpa bahawa ada sebilangan orang yang tidak ada tempat tinggal. Ia membuatkan saya lebih bersyukur,” katanya. (Kosmo!)

Maka Dinobatkan Gadis KL Ini Sebagai Miss Universe 2017


Samantha Dinobatkan Miss Universe Malaysia 2017

MAKA hari ini bahawa kerajaan negara umat Islam Malaysia yang berperlembagaan Islam sebagai agama bagi Persekutuan  telah mengumumkan seorang gadis dari Kuala Lumpur, bernama Samantha Katie James muncul sebagai Miss Universe Malaysia 2017.

Samantha, 23, yang merupakan seorang model dan pelakon berwajah kacukan Cina-Brazil menerima gelaran itu di sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur, malam tadi.
Dengan kemenangan itu, Samantha yang berjaya menewaskan 16 peserta lain sekali gus membawa pulang wang tunai RM52,000 dan barangan lain berharga lebih RM150,000. Selain itu, kemenangan itu turut membawanya untuk mewakili Malaysia di pertandingan Miss Universe edisi ke-66 akan datang.
Tempat empat kedua, ketiga, dan keempat masing-masing disandang oleh Dana Low, Ollemadthee Kunasagaran, dan Laura Simon. Menerusi pertandingan ini, peserta dinilai dalam beberapa pusingan iaitu sesi pakaian renang, gaun malam dan soal jawab.
Tujuh juri yang mengadili peserta adalah selebriti terkenal tempatan, Datuk Hans Isaac dan Debbie Goh; Miss Universe Malaysia 2004, Andrea Fonseka; pereka fesyen, Rizman Ruzaini,; pemilik salon Shawn Cutler, Shawn Loong; pemilik Ceres Jewels, Datuk Sri Navneet Goenka; dan Pengarah Pemasaran Rangkaian Antarabangsa NBCUniversal, Judriena Jamaludin.
Maka inikah yang disebut-sebut sebagai Malaysia mempelupori negara Islam moden?? 
Rupanya, pemimpin-pemimpinnya jahil terlampau...


PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Friday, February 24, 2017

Misteri Bahan Haram Kes Jong-nam Masuk M'sia..


Kes Jong-nam: Misteri Bahan Haram Masuk Malaysia

SEPANG – Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata pihaknya sedang menyiasat bagaimana bahan kimia jenis ‘Agen Saraf VX’ yang diharamkan, berjaya dibawa masuk ke Malaysia.

Bahan kimia berbahaya yang dikategorikan sebagai senjata kimia itu disahkan pihak Jabatan Kimia Malaysia digunakan dalam kes pembunuhan Kim Jong Nam, abang kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un.
“Bahan kimia ini adalah bahan kimia diharamkan kerana ia senjata kimia. Kita akan siasat bagaimana ia masuk (bolos ke dalam negara) tetapi kalau yang masuk dalam jumlah yang sedikit agak sukar untuk siasat,” katanya.
Khalid menyatakan demikian ketika ditemui pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini. Ia mencetuskan spekulasi kemungkinan bahan larangan itu mampu dibawa masuk ejen perisikan asing.
Ditanya sama ada bahan kimia tersebut dihasilkan dalam negara atau diseludup masuk dari luar negara, beliau menjelaskan bahawa perkara berkenaan masih tidak dapat dipastikan lagi buat masa ini.
Dalam kenyataan media yang dikeluarkan Bukit Aman pada pagi Jumaat, analisis oleh pihak Jabatan Kimia Malaysia mengesahkan bahan yang ditemui ialah jenis ‘Agen Saraf VX’ atau VX Nerve Agent.
Ia malah dikategorikan sebagai senjata kimia dalam Jadual 1, Akta Konvensyen Senjata Kimia Malaysia 2005 dan Konvensyen Senjata Kimia 1997 anjuran Pertubuhan Bangsa Bersatu.
Mesir, Korea Utara dan Sudan Selatan tidak menandatangani konvensyen antarabangsa itu yang disahkan 192 buah negara manakala Israel belum mengesahkan perjanjian tersebut meskipun menandatanganinya.
Dalam pada itu, Khalid menafikan dakwaan bahawa waris Kim Jong Nam konon berada dalam negara dan pihak berkuasa bahkan masih menunggu waris terdekat untuk proses siasatan bedah siasat.
“Kami tidak akan menghantar pasukan ke Macau, China. Kami hanya akan menunggu waris mangsa untuk mengecam mayat dan mengambil DNA waris untuk pengesahan,” katanya.
Ditanya sama ada pembunuhan berprofil tinggi itu memang bermotif politik, ujar beliau masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan berkenaan. – Agensi.
Kes Jong-nam: Misteri Bahan Haram Masuk Malaysia

Bahan yang digunakan dalam kes pembunuhan abang pemimpin Korea Utara, Kim Jong-nam atau Kim Chol dikenal pasti sebagai ‘VX Nerve Agent’ yang disenarai senjata kimia.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam satu kenyataan di sini Jumaat berkata, ini dinyatakan dalam laporan awal analisis daripada Jabatan Kimia Malaysia yang diterima Polis Diraja Malaysia.
Bahan Kimia Pembunuh Dijumpai Di Muka Jong-nam
PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Beriman Kpd Perkara Di Alam Sempadan. Kuliah Jumaat Abd Hadi 14 Rejab..


Hasil carian imej untuk masjid rusila
Masjid Rusila, Terengganu.
Hasil carian imej untuk alam barzah, alam sempadan
Video -21/37: Kuliah Jumaat 14 Rejab 22 April 2016 
Kuliah Jumaat 14 Rejab 1437 / 22 April 2016

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-112: Kuliah Jumaat Abd Hadi Presiden PAS.
Ikutilah kuliah selanjutnya..

Pelakon Lindsay Terkejut Diarah Buka Tudung Di London


Lindsay Terkejut Diarah Buka Tudung Di London

HALAMAN HIBURAN

BARU sahaja berjinak-jinak mempelajari ilmu agama Islam, pelakon Lindsay Lohan diduga apabila dia mendedahkan pengalamannya ditahan di Lapangan Terbang Heathrow di London hanya kerana dia bertudung.

Menerusi satu program bual bicara, Good Morning Britain Selasa lalu, pelakon Mean Girls itu menceritakan pengalamannya ditahan semasa dalam perjalanan ke New York oleh seorang kakitangan lapangan terbang.
Menurutnya, dia diperiksa beberapa kali dan apabila melihat nama ‘Lindsay Lohan’ pada pasport, kakitangan lapangan terbang itu meminta maaf tetapi mengarahkannya untuk menanggalkan tudung yang dipakainya.
“Saya diperiksa beberapa kali sebelum dia menyedari nama Lindsay Lohan dalam pasport.
“Ini sesuatu yang menakutkan dan pelik. Saya dari New York dan dilahirkan serta dibesarkan di sini,” katanya.
Lindsay Terkejut Diarah Buka Tudung Di London
Jelasnya, perkara yang menakutkannya adalah bagaimana perasaan wanita lain yang akan berasa tidak selesa apabila diminta untuk menanggalkan tudung.
Kejadian itu dialami ketika dia baru sahaja kembali dari Turki, selepas melawat kem-kem pelarian Syria dan mengadakan pertemuan dengan Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.
Lohan mendakwa tindakannya memakai tudung semasa berada di negara tersebut untuk menghormati masyarakat di sana.
Lindsay Terkejut Diarah Buka Tudung Di London
Sebelum ini, tercetus spekulasi Lohan akan menukar agamanya kepada Islam, selepas gambarnya berjalan sambil membawa al-Quran menjadi tular selain postingnya di laman Instagram yang mencetuskan persoalan mengenai agama yang diamalkannya.
Lohan juga sebelum ini dilaporkan bimbang untuk kembali ke Amerika Syarikat kerana suasana politik semasa di sana.
Ini berikutan perintah eksekutif yang dikeluarkan presiden baru Amerika, Donald Trump yang melarang rakyat daripada tujuh negara majoriti Islam memasuki republik itu.
Sementara itu, The Guardian melaporkan jurucakap Lapangan Terbang Heathrow berkata; “Heathrow menghormati keperluan budaya dan agama semua penumpang yang menggunakan lapangan terbang. Kami bekerja keras untuk menyediakan perkhidmatan yang hebat di samping memastikan semua orang kekal selamat dan terjamin.” – (IH)

M'sia Yang Salah, Atas Kematian Abang Tiri Pemimpin Korea Utara..

AP - IMEJ fail menunjukkan kombinasi gambar Jong-nam (kiri) di Narita, Jepun pada 4 Mei 2001 dan Jong-un di Pyongyang, Utara Korea pada 9 Mei 2016.


SEOUL – Korea Utara menyalahkan Malaysia semalam berhubung kematian abang tiri pemimpin Korea Utara, Kim Jong-nam dan menuduh kerajaan Malaysia bersikap ‘tidak mesra’ menangani kes berkenaan.
Malaysia pada mulanya memaklumkan Korea Utara bahawa seorang individu yang membawa pasport diplomatik meninggal dunia selepas mengalami serangan jantung di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2) pada 13 Februari lalu, lapor agensi berita Pyongyang, KCNA.
KCNA yang memetik seorang jurucakap jawatankuasa negeri berkata, Malaysia kemudian me­ngubah pendirian dan mula merumitkan perkara itu selepas laporan di Korea Selatan mendakwa lelaki berkenaan diracun hingga mati.
KCNA dalam laporan pertama media rasmi tentang pembunuhan itu langsung tidak menamakan individu yang mening­gal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital atau mendedahkan beliau adalah abang tiri pe­mimpin Korea Utara, Kim Jong-un.
Sebaliknya lelaki itu hanya dirujuk sebagai seorang rakyat Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK).
“Tanggungjawab terbesar untuk kematiannya terletak pada kerajaan Malaysia kerana rakyat DPRK meninggal dunia di negaranya,” kata laporan tersebut.
Kelmarin, polis Malaysia menamakan seorang diplomat Korea Utara dan seorang kakitangan syarikat penerbangan Korea Utara dikehendaki untuk disoal siasat berhubung pembunuhan Jong-nam.
Ketua Polis Malaysia, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, kedua-dua pegawai tersebut masih berada di Malaysia, namun tidak dapat disahkan jika mereka berada di Kedutaan Korea Utara.
Setakat ini polis telah mengenal pasti sejumlah lapan warga Korea Utara yang disyaki mempunyai kaitan dengan pembunuhan itu.
Malaysia juga menolak permintaan Korea Utara agar mayat Jong-nam diserahkan terus kepada kedutaannya dengan berkata, pihaknya akan menyerahkan kepada ke­luarga terdekat, namun sehingga kini tiada seorang pun tampil ke hadapan.
KCNA turut menuduh Malaysia melanggar undang-undang antarabangsa dengan melakukan bedah siasat ke atas seorang individu yang memegang pasport diplomatik.
– Reuters

Kereta yang keluar dari pejabat kedutaan Korea Utara menjadi tumpuan pengamal media untuk mendapatkan perkembangan mengengai kes kematian abang pemimpin negara itu, Kim Jong-nam. FOTO: BERNAMA.
Kereta yang keluar dari pejabat kedutaan Korea Utara menjadi tumpuan pengamal media untuk mendapatkan perkembangan mengengai kes kematian abang pemimpin negara itu, Kim Jong-nam. FOTO: BERNAMA.

PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Wartawan Kongsi Pengalaman Kunjungi Rumah Suspek


Wartawan Kongsi Pengalaman Kunjungi Rumah Suspek

KUALA LUMPUR – “Rumah itu sangat terpencil, jauh dari Kota Jakarta. Hendak sampai rumah itu, kena masuk kampung keluar kampung.

“Masuk kota keluar kota, ada lorong yang kecil (hingga) kereta masuk lumpur. Saya seorang sahaja yang memandu di kawasan itu,” kata Azeman Ariffin, koresponden Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) di Jakarta, Indonesia.
Bertugas di Jakarta sejak 2015, Azeman berkongsi pengalamannya sepanjang perjalanan ke kampung Siti Aishah, wanita warga republik itu yang menjadi antara suspek pembunuhan abang pemimpin Korea Utara Kim Jong-nam, minggu lalu.
Namun, perjalanan berliku selama sembilan jam dari Jakarta ke kampung Siti Aishah di Kampung Rancasumur, Sindangsari Pabuaran, Serang, tidak menghalang beliau untuk bertemu dan menemu ramah anggota keluarga wanita itu.
Azeman yang ditemui selepas menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC), Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) di sini hari ini, berkata walaupun Kampung Rancasumur tidak pernah dikunjunginya sebelum ini, tetapi sebagai seorang wartawan, sikap sentiasa bertanya akan memudahkan perjalanan.
Siti Aishah ditahan polis Malaysia bagi membantu siasatan kes pembunuhan rakyat Korea Utara, Kim Jong-nam yang berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) minggu lalu.
Jong-nam berada di klia2 dekat sini pada 13 Februari untuk menunggu penerbangannya ke Macau apabila beliau diserang dua wanita yang menyapu mukanya dengan apa yang dipercayai cecair beracun.
Beliau dilaporkan meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya.
Sementara itu, Pengarang Perkhidmatan Berita Dalam Negeri, Khairdzir Md Yunus yang turut menerima anugerah APC, berkata sepanjang tempoh 32 tahun bertugas di Bernama, banyak tugasan yang telah dilaksanakannya sama ada di dalam mahupun di luar negara.
Oleh itu, katanya, wartawan yang baru menceburi bidang kewartawanan perlu bekerja dengan gigih, ikhlas dan bersungguh-sungguh dalam menjalankan tugas.
“Selain itu, mereka hendaklah menimba ilmu sebanyak mungkin dan melaksanakan tugas dengan penuh dedikasi,” katanya.
Terdahulu, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari menyampaikan anugerah APC berupa sijil penghargaan dan Sijil Simpanan Premium kepada 530 penerima daripada lapan agensi di bawah KKMM termasuk 33 kakitangan Bernama.
Antara petugas Bernama yang menerima anugerah itu ialah Penolong Pengarang Mohd Shukri Ishak dan Muna Khalid; Timbalan Ketua Penyunting Bahasa Melayu Noor Hammad Wariman; Ketua Penyunting bahasa Inggeris Berita Ekonomi S.Durga Varma; serta Ketua Unit Bernama.com Ahmad Kamil Mohamed Tahir. – BERNAMA


PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Suspek Pembunuhan Kim Jong-nam, Pernah Uji Bakat Vietnam Idol?

Suspek 'LOL' Pernah Uji Bakat Vietnam Idol?

HALAMAN HIBURAN

WANITA warga Vietnam yang dipercayai merupakan suspek utama dalam kes pembunuhan Kim Jong-nam, pernah menyertai satu program realiti pencarian bakat di negara asalnya.

Doan Thi Huong, 29, menyertai rancangan televisyen ‘Vietnam Idol‘ pada Jun tahun lalu tetapi dia dilaporkan tidak menggunakan nama asalnya, sebaliknya menggunakan nama samaran “Dinh This Khuyen” ketika uji bakat.
Menerusi rakaman video yang kini tular di media sosial, Doan yang berpakaian agak seksi serta merupakan calon bernombor penyertaan ‘67816’, hanya sempat menyanyi kira-kira 10 saat kemudian terus disuruh berhenti oleh juri.
Suspek 'LOL' Pernah Uji Bakat Vietnam Idol?
Gambar suspek yang disebarkan polis turut menunjukkan persamaan dari segi ekspresi dan raut wajah, namun pihak penganjur masih enggan memberi sebarang komen berhubung perkara itu.
Doan ditahan pada Rabu ketika keseorangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada pukul 8.20 pagi. PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

Turki Akan Hapuskan Larangan Tentera Wanita Pakai Tudung.AGENSI - ANGGOTA tentera wanita Turki akan dibenarkan memakai tudung sama seperti anggota polis wanita yang diberi kebenaran sama sebelum ini.


ISTANBUL – Turki akan menghapuskan larangan bersejarah yang mengharamkan pegawai wanita memakai tudung dalam pasukan tentera, lapor media tempatan kelmarin.
Pasukan tentera merupakan ins­titusi terakhir Turki yang melarang wanita memakai tudung, selepas pembaharuan oleh kerajaan berlandaskan Islam di bawah pentadbiran Presiden Recep Tayyip Erdogan.
Larangan bertudung sebelum ini telah dihapuskan dalam sektor pendidikan, politik dan polis.
Agensi berita Anadolu melaporkan, arahan oleh Kementerian Pertahanan itu melibatkan pegawai tentera wanita yang bekerja di bahagian am, ibu pejabat dan cawangan.
Mereka boleh memakai tudung di bawah topi atau beret yang sama warna dengan pakaian seragam tetapi tidak menutup wajah.
Pembaharuan itu akan berkuat kuasa sebaik sahaja disiarkan dalam warta rasmi negara. Kebenaran itu turut melibatkan kadet wanita tetapi tidak dapat dipastikan sama ada peraturan baharu tersebut turut diguna pakai dalam pasukan misi pertempuran.
Kerajaan berteraskan Islam di bawah Parti Keadilan Dan Pembangunan (AKP) yang diasaskan oleh Erdogan telah lama ditekan untuk menghapuskan larangan memakai tudung terhadap golo­ngan wanita.
Bercakap kepada pemberita di Ankara, Perdana Menteri Binali Yildirim memberitahu bahawa beliau percaya penghapusan larangan tersebut adalah sesuatu yang sa­ngat postif, lapor akhbar Yeni Safak. – AFP
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sepatutunya sudah lama dihapuskan saki-baki peninggalan penjajahan pemimpin perosak agama Islam di Turki Mustapha Kamal Atartuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails