Friday, December 08, 2023

Ada kapal terkait Israel, serang! Ranapkan..

 

Kapal pemusnah tentera Amerika Syarikat, Carney mengeluarkan kenyataan mendakwa tiga buah kapal komersial diserang pejuang Houthi Yaman di Laut Merah. (FOTO: AFP)

Demi Palestin: Houthi Yaman serang lagi kapal Israel

SANA’A, Yaman:  Tiga kapal komersial diserang di perairan antarabangsa di selatan Laut Merah, ketika kumpulan pejuang Houthi Yaman menegaskan serangan dron dan peluru berpandu ke atas dua kapal Israel di kawasan itu.

Tentera Amerika Syarikat dalam kenyataannya pada Ahad (3 Dis) berkata, kapal pemusnahnya, carney menjawab panggilan kecemasan dan memberikan bantuan berikutan pelancaran peluru berpandu dan dron dari wilayah yang dikuasai Houthi.

Sementara, Pergerakan Houthi Yaman berkata, tentera lautnya telah menyerang dua kapal Israel, Unity Explorer dan Number 9, dengan dron bersenjata dan peluru berpandu tentera lautnya. 

Jurucakap tentera kumpulan itu berkata, kedua-dua kapal itu menjadi sasaran selepas mereka menolak amaran, tanpa mengulas lanjut, lapor AFP.

Dalam satu kenyataan, jurucakap itu berkata serangan tersebut adalah sebagai tindak balas kepada tuntutan rakyat Yaman dan seruan daripada negara-negara Islam untuk berdiri bersama  memperjuang nasib rakyat Palestin yang kini dibunuh secara beramai-ramai di Gaza oleh serangan tentera Israel.

Tentera AS pula mendakwa, Carney telah menembak jatuh tiga dron kerana ia membantu kapal komersial yang melalui Laut Merah, namun tidak jelas sama ada kapal perang itu menjadi sasaran.

Ia berkata serangan itu adalah ancaman kepada perdagangan antarabangsa.

“Kami juga mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa serangan ini, semasa dilancarkan oleh Houthi di Yaman, telah disokong sepenuhnya oleh Iran,” kata kenyataan itu.

“Amerika Syarikat akan mempertimbangkan semua tindak balas yang sesuai dengan penyelarasan penuh dengan sekutu dan rakan antarabangsanya,” tambah kenyataan itu.

Jurucakap tentera Israel, Laksamana Muda Daniel Hagari pula mendakwa bahawa kedua-dua kapal itu tidak mempunyai kaitan dengan Israel.

“Satu kapal telah rosak teruk dan ia nampaknya akan karam;  dan sebuah lagi kapal mengalami kerosakan kecil ringan,” kata Hagari kepada pemberita di Tel Aviv.

Insiden yang dilaporkan berikutan siri serangan di perairan Timur Tengah sejak perang meletus antara Israel dan kumpulan pejuang  Palestin Hamas pada 7 Okt.

Sebuah kapal kargo berkaitan Israel telah dirampas pada Nov oleh Houthi, yang mengawal sebahagian besar pantai Laut Merah Yaman, dan sebelum ini telah menembak peluru berpandu balistik dan dron bersenjata ke Israel dan berikrar untuk menyasarkan lebih banyak kapal Israel demi perjuangan menyokong Palestin.  HARAKAHDAILY 4/12/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ada kapal terkait Israel, serang! Ranapkan..

Lihat komen ini..

(i) Di M'sia, Parti Islam kemuka usul isu Palestin

Senator Hussin Ismail

Di KL, Senator Hussin Ismail, hari ini mengemukakan usul di Dewan Negara untuk mendesak kerajaan menyatakan solidariti tidak berbelah bahagi kepada rakyat Palestin.

Selain itu, beliau menegaskan bahawa kerajaan perlu menyatakan kecaman terhadap tindakan Israel yang terus menerus mengamalkan dasar aparteid, penjajahan dan pembunuhan beramai-ramai insan tidak bersalah.

Menurutnya, usul itu dibuat kerana kerana konflik tersebut membabitkan kepentingan negara memandangkan Palestin mempunyai hubungan diplomatik Malaysia.

“Maka adalah penting bagi Malaysia secara konsisten bersuara menentang kezaliman dan membawa keadilan sebagai usaha dimainkan oleh Malaysia dalam komuniti antarabangsa.

“Usul ini berkehendak disegerakan kerana keangkuhan rejim zionis yang enggan meneruskan gencatan senjata dan terus menggila hingga meragut 15,500 nyawa,” katanya.

Usul yang dikemukakan melalui Perkara 17(1) itu turut melibatkan kepentingan orang ramai kerana tindakan mengebom penempatan awam termasuk sekolah, hospital, kem pelarian dan sebagainya.

Konflik itu, katanya menyebabkan Israel memutuskan bekalan elektrik, air dan menyekat bekalan bantuan makanan kepada orang awam yang bertentangan dengan undang-undang antarabangsa.

Menurutnya, jika situasi tegang itu berterusan, ia pasti akan menjejaskan kestabilan dan keamanan dunia, manakala rakyat yang tidak bersalah dibunuh saban hari.

“Justeru saya mendesak kerajaan Malaysia agar terus berperanan di peringkat antarabangsa untuk memberi tekanan terhadap kuasa besar dunia agar segera menamatkan konflik tersebut.

“Besar harapan saya agar perkara ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada Yang Dipertua Dewan Negara serta keizinan majlis mesyuarat demi kepentingan rakyat, usul saya,” katanya.

Sementara itu Yang Dipertua Dewan Negara, Senator Tan Sri Dato Sri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, pihaknya menerima satu pemberitahuan di bawah usul Perkara 17 (1) semalam.

Beliau berkata usul yang dibangkitkan perlu mendapatkan persetujuan dan pertimbangan seramai 70 senator selain menentukan usul tersebut menepati tiga syarat ditetapkan Dewan Negara.

Pertama, katanya perkara itu bersifat tertentu, kedua bersifat bagi kepentingan orang ramai dan terakhir iaitu hendaklah disegerakan dan setelah penelitian dibuat, usul itu memenuhi syarat.

“Jadi saya membenarkan usul ini untuk dibahaskan mengikut perkara 17(3), usul ini akan dibahaskan pada petang ini, Rabu dalam persidangan dewan bermula jam 4.30 petang hingga 5.30 petang.

“Saya membenarkan pihak pencadang membahaskan usul ini selama 10 minit,” katanya. – HARAKAHDAILY 6/12/2023

(ii) Ini cara puak munafik menentang Islam diikuti Israel dan PH.

Lanjutnya, sila rujuk terus 'Cara golongan munafiq menentang Islam diikuti Israel dan Pakatan Harapan' oleh ABDUL HADI AWANG, Presiden PAS  6 Disember 2023 – HARAKAHDAILY 6/12/2023.

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Jerat buat UMNO, tapi cuba bunuh Melayu/Islam..

 


Persempadanan semula terpilih, jerat buat Umno Taktik terbaharu Pakatan Harapan?

AKU terkejut bila DAP cadang dalam Parlimen supaya Kerajaan Madani melantik Datuk S. Ambiga sebagai Pengerusi SPR. Umum tahu kecenderungan Datuk S. Ambiga adalah kepada Pakatan Harapan (PH). 

Untuk pengetahuan kau orang ini adalah solusi PH kepada masalah sokongan pengundi Melayu yang sekarang sudah mencecah 75 peratus menyokong PN. 

Kalau tiada tindakan dibuat segera dan sekiranya kerajaan ni sampai ke PRU16, Umno dijangka akan kehilangan 20 daripada 26 kerusi yang mereka ada sekarang. Senang cerita Umno akan terkubur tanpa batu nisan. 

Jadi solusi kepada masalah ini adalah PH akan buat persempadanan semula terpilih (selected re-delineation). Dengan 5 orang Ahli Parlimen PN yang menyokong Kerajaan Madani, maka Kerajaan Madani dah ada 2/3 sokongan dan boleh mulakan proses ini untuk mencairkan sokongan pengundi Melayu kepada PN. 

Apa itu persempadanan semula terpilih? Parti pemerintah akan memilih kerusi yang akan memberikan kekuatan tambahan kepada mereka sahaja untuk dipecahkan. Kerusi majoriti Melayu milik PN akan dikekalkan sahaja. 

Untuk pengetahuan kau orang, pecahan kekuatan di Parlimen mengikut gabungan sekarang adalah seperti berikut:

PH: 81 (36.49 peratus).
BN: 30 (13.51 peratus).
GPS + GRS: 29 (13.06 peratus).
PN: 70 (31.53 peratus).

Kerusi Parlimen yang mempunyai lebih 120,000 pengundi untuk parti dalam Kerajaan Madani pula adalah seperti berikut:

PH – 29.
BN – 1.

Bayangkan dengan melaksanakan agenda persempadanan semula terpilih hanya di kerusi yang dimenangi oleh PH dan BN sahaja, maka mereka boleh menambah kerusi seperti berikut.

PH – 29 + 30 (Parlimen Bangi dipecahkan kepada 3 kerusi).
BN – 1 +1.

Maka jumlah kerusi baru adalah 31 buah kerusi menjadikan jumlah kerusi Parlimen adalah 253. 

Mengambil kiraan mudah, dan faktor gerrymandering  yang boleh dilaksanakan oleh PH iaitu pengundi Melayu dipecahkan ke dalam kerusi bukan-Melayu, maka kerusi tambahan tadi akan turut dimenangi oleh PH dan BN. 

Jadi kerusi tambahan dan peratus kekuatan parti dalam Kerajaan Madani selepas persempadanan semula terpilih ini adalah seperti berikut:

PH: 110 (43.48 peratus).
BN: 31 (12.25 peratus).
GPS + GRS: 29 (11.46 peratus).
PN: 70 (27.67 peratus).

Apa kesannya?

PH sudah memiliki kekuatan sebanyak 110 kerusi atau 43.48 peratus dalam Parlimen. PH hanya memerlukan 17 sahaja kerusi tambahan daripada GPS dan GRS dan boleh membentuk kerajaan dengan majoriti mudah. 

Ketika itu, PH sudah tidak memerlukan BN dalam kerajaan. Itulah agenda DAP yang tidak disedari oleh pemimpin BN, untuk PH memerintah bersendirian. 

Kerusi tambahan yang akan dibentuk melalui proses persempadanan semula terpilih ini nanti dianggarkan adalah sebanyak 25 buah kerusi majoriti bukan Melayu dan hanya 6 kerusi majoriti Melayu. 

Maka Kerajaan yang dibentuk di peringkat persekutuan akan menjadi kerajaan yang didominasi bukan Melayu Islam. 

Aku bukan nak menimbulkan keresahan mana-mana pihak, tapi semua rakyat Melayu Islam perlu ada rasa bimbang dengan agenda halus ini. 

Lebih-lebih lagi apabila Lim Kit Siang ada membuat hantaran Facebook bercakap mengenai Malaysia mempunyai Perdana Menteri bukan Islam. Ini juga adalah sebahagian dari Agenda Malaysian Malaysia DAP. 

Keberadaan Umno dalam Kerajaan Madani dan bersama DAP juga sudah mendapat isyarat penolakan yang sangat jelas dari akar umbi Umno dan pengundi Melayu Islam. 

Malah ia sangat merugikan Umno itu sendiri. Bak kata pepatah, ‘untung secupak rugi segantang’, ‘penny wise, pound foolish’. 

Aku harap pemimpin melayu Umno akan membuka mata dan melihat realiti. Jangan mabuk kuasa yang sementara tetapi menggadaikan kekuatan politik Melayu Islam. 

Bangkitlah dari lena wahai Umno! 

NURUL ISLAM MOHAMED YUSOFF
Penganalisis Politik Malaysia – HARAKAHDAILY 6/12/2023

Sumber Asal: https://www.facebook.com/100064826199773/posts/pfbid02RfNXz4ba2f9heioFka7dzGd6cYsX2JPzdZJnbe7VeH2r1hGoNpqEEBZBHe2wRmPul/?mibextid=CDWPTG

  

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Jerat buat UMNO, tapi cuba bunuh Melayu/Islam.. 

Lihat komen ini.. 


(i) Al-hamdulillah, ini komen USTAZ SALIM MAHMOOD AL HAFIZ Ketua Penerangan PAS Negeri Kedah. -HARAKAHDAILY 6/12/2023 

Beliau menjawab mengenai PRK Kemaman. Walaupun dulu Kemaman kubu kuat Umno sebagaimana dakwaan Zahid, kini PAS menang dengan majoriti yang semakin bertambah. 

Sama juga di Kedah yang merupakan kubu kuat Umno sejak dulu. Dalam tempoh setahun ini juga menyaksikan undi PH-BN beralih kepada PAS dan PN. Walaupun PH-BN bergabung sekalipun, undi kepada mereka tidak bertambah. Tiada nilai tambah.


(ii) Menurut ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 6/12/2023, antara lain menyebutkan:

a. Masih ada pimpinan Umno yang rasional dan teguh mahu perjuangkan nasib agama, bangsa dan negara.  Kita yakin dan percaya bukan sahaja Isham malah ramai di kalangan pimpinan dan ahli serta penyokong Umno lebih selesa duduk di bawah payung perjuangan ummah bersama parti-parti Melayu Islam lain sebagaimana dahulu.

Iaitu semasa Muafakat Nasional, dari bersekongkol dan bekerjasama dengan DAP dan rakan-rakan lain dalam Kerajaan Campuran PH-BN hari ini.

b. Kit Siang dalam mengucap tahniah kepada Dr Samsuri (Dr Sam) cuba menyucuk jarum halus mengadu domba, cuba melagakan antara Dr Sam dengan Tan Sri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang (TGHH).

(Ternyata kecewa beliau dengan keputusan Kemaman)
Kononnya beliau mendakwa Dr Sam lebih moderat dan berfikiran terbuka sesuai memimpin PAS. Saya yakin Kit Siang sebenarnya bimbang dengan kemenangan di Kemaman, satu isyarat umat Melayu Islam iaitu penduduk majoriti dalam negara lebih selesa bersama PAS berbanding BN-PH. 

Beliau juga bimbang apabila pimpinan profesional PAS mula masuk ke arus perdana politik negara sekali gus menggerhanai rakan-rakan Melayunya yang tempang dan pincang dalam BN-PH.

Beliau tahu sesungguhnya tidak ada pemimpin PAS yang liberal atau moderat. Semuanya fundamentalis belaka iaitu berpegang teguh pada prinsip dan dasar perjuangan PAS.

Tetapi menjadi fundamentalis itu telah melahirkan pimpinan yang bersih, berwibawa, adil dan berjiwa rakyat. Jadi Kit Siang bimbang apa sebenarnya? Bimbang lahir pimpinan Melayu Islam yang baik.. 
Atau apa?

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Wednesday, December 06, 2023

Tel Aiv diserang HAMAS, Iran, Yaman & +++

 


Hamas lancar serangan balas baharu, ke Tel Aviv selepas Zionis bedil kem penduduk awam.

GAZA: Pejuang Hamas melakukan serangan baharu ke Tel Aviv dengan melancarkan sejumlah roket selepas tentera Zionis membedil kawasan yang dipenuhi penduduk awam di wilayah ini.

“Briged al-Qassam melancarkan roket ke Tel Aviv sebagai respon kepada serangan Israel di dua kem penduduk awam di al-Shati dan Jabalia,” menurut kumpulan pejuang itu.

Koresponden AFP pula melaporkan puluhan roket dilancarkan tentera Israel ke arah kem al-Shati dalam tempoh 30 minit pada pagi ini.

“Zionis melakukan pembunuhan beramai-ramai pada pagi ini di al-Shati dan Jabalia, menyebabkan puluhan penduduk Palestin terbunuh serta cedera.

“Sekurang-kurangnya enam bangunan musnah dalam serangan tersebut,” kata jurucakap Hamas, Iyad-al-Buzum.

Setakat ini, lebih 1,200 rakyat Palestin maut dalam serangan Israel di Gaza, manakala Zionis turut mendakwa 1,200 penduduknya terbunuh diserang Hamas. – AFP 12 Oktober 2023, 3:41 pm

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tel Aiv diseranng HAMAS, Iran, Yaman & +++  

Lihat komen ini..

(i) Memang begitu perangai pengganas penjajah Israel/AS, salahkan Iran sebab Hamas serang Tel Aviv. PM Israel Netanyahu, ikrar guna semua kekuatan untuk balas dendam.


Israel salahkan Iran sebab Hamas serang Tel Aviv -October 9, 2023

RAMALLAH, 23 Rabiulawal 1445H, Isnin – Presiden negara haram Israel, Isaac Herzog menyalahkan Iran atas serangan mengejut Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) yang menyebabkan rakyatnya terbunuh.

Herzog berikrar Tel Aviv akan mengambil semua langkah segera yang perlu untuk menghapuskan bahaya ke atas rakyat Israel.

“(Serangan) disokong dan diarahkan oleh komander proksi mereka di Iran, mereka (Hamas) melakukan serangan tanpa provokasi terhadap negara Yahudi pada hari suci Yahudi.

“Saya menyeru kepada keluarga bangsa, peperangan yang dilancarkan terhadap kita ini menandakan satu garisan di pasir.

“Sekarang adalah masa untuk mendengar kecaman jelas dan tidak berbelah bahagi terhadap Hamas, sekutunya dan penyokongnya di Iran,” dakwa Herzog dalam kenyataan.

Iran adalah musuh ketat Israel. Terdahulu, Kementerian Luar Iran menyifatkan serangan Hamas sebagai tindakan mempertahankan diri.

Sabtu lalu, Hamas melancarkan serangan terbesar membabitkan puluhan pejuang yang menyusup masuk ke bandar-bandar Israel berhampiran Semenanjung Gaza di tengah-tengah tembakan roket yang kuat.

Sekurang-kurangnya 300 warga Israel didakwa terbunuh dan lebih 1,500 cedera dalam serangan itu, manakala beberapa askar dan orang awam ditangkap oleh Hamas serta dibawa pulang ke Gaza.

Pengganas Israel bertindak balas dengan beberapa siri serangan udara di Semenanjung Gaza, yang turut mengorbankan lebih 300 nyawa rakyat Palestin dan lebih 1,700 lagi cedera.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berikrar untuk menggunakan semua kekuatan untuk memusnahkan keupayaan Hamas dan membalas dendam untuk hari hitam itu.

Serangan Hamas berlaku ketika pengganas Israel menandakan ulang tahun ke-50 perang 1973 yang membawa Tel Aviv ke ambang kekalahan besar.- Agensi

(ii)Houthi Yaman serang Israel: Lebih banyak serangan menyusul November 1, 2023

Pejuang Houthi berkumpul ketika gerakan tentera berhampiran Sanaa, Yaman pada 30 Okt 2023. (FOTO: Pusat Media Houthi/Edaran melalui REUTERS)

BAITULMAQDIS: Kumpulan pejuang Houthi Yaman telah melancarkan ‘sebilangan besar’  peluru berpandu balistik dan dron ke arah Israel; dan memberi amaran tentang lebih banyak serangan akan menyusul.

Jurucakap kumpulan itu, Yahya Saria berkata, serangan udara, yang terdiri daripada dron serta peluru berpandu balistik pada lewat Selasa (31 Okt) itu dilakukan ‘atas rasa tanggungjawab keagamaan, moral, kemanusiaan dan kebangsaan’ untuk penduduk Gaza, dalam menghadapi kelemahan dunia Arab, dan pakatan sulit beberapa negara Arab dengan Israel.

“Operasi itu juga didorong oleh permintaan rakyat Yaman,” tambahnya.

Saria juga menyatakan bahawa ia adalah serangan ketiga yang dilakukan oleh kumpulan itu terhadap Israel sejak permulaan perang, dan berjanji untuk melakukan serangan lanjut terhadap Israel dengan peluru berpandu dan dron.

(Selanjutnya sila rujuk 'Houthi Yaman serang Israel: Lebih banyak serangan menyusul' – HARAKAHDAILY  1/11/2023)

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Ke mana mood rakyat M'sia kini? Islam.

 


Kemenangan Dr Sam adalah mood rakyat Malaysia December 4, 2023

SEPERTI aku jangka Dr. Sam (Dr Samsuri) menang Pilihan Raya Kemaman. Paling ketara, sokongan kepada calon PN berjaya dikekalkan manakala undi PH+BN menurun. 

Ketika PRU-15 kalau dicampur undi PH+BN adalah sebanyak 46,875, tapi ketika PRK Kemaman undi BN menurun sebanyak 27,778. PH+BN hilang 19,097 undi. 

Kenapa PH+BN hilang undi sangat banyak? Ada beberapa faktor sebenarnya. 

Faktor pertama adalah vote transferability dari PH ke BN masih tidak berlaku. 8,340 pengundi PH pada PRU15 tidak pulang untuk memberikan undi kepada calon BN. 

Penyokong PH masih beranggapan BN merupakan sebuah parti yang menumpang Kerajaan PH. Mereka tidak merasakan keperluan untuk membantu calon BN menang dalam pilihan raya. 

Faktor kedua adalah tindakan Anwar Ibrahim yang menyekat hak royalti rakyat Terengganu. Sehingga hari ini masih berbaki RM1 bilion royalti yang masih belum dibayar. Anwar Ibrahim pula ketika kempen pilihan raya dengan penuh sombong menyatakan Kerajaan Pusat tidak akan salurkan royalti menerusi Kerajaan Negeri.

Faktor ketiga adalah kegagalan Anwar Ibrahim untuk tunaikan janji pilihan raya kepada rakyat. Harga barang semakin hari semakin meningkat, kos sara hidup juga meningkat, Ringgit terus menjunam, paling tak boleh terima bahan keperluan asas pun susah nak dapat di pasaran. Bayangkan rakyat kena beratur untuk beli beras. Mudah cerita, rakyat melihat kerajaan ini gagal.

Faktor keempat, adalah tindakan Lim Kit Siang yang sehari sebelum hari mengundi, telah membuat satu hantaran dalam Facebook yang mahu bukan-Islam menjadi Perdana Menteri. 

Ini merupakan tindakan jelas mencabar kedudukan orang Melayu dalam negara kita. Pengundi Parlimen Kemaman yang majoritinya adalah pengundi Melayu Islam sudah tentu tidak dapat menerima tindakan ini. 

Terima kasih Lim Kit Siang kerana membantu calon PAS di Kemaman. 

Faktor kelima adalah prestasi Ahli Parlimen dan ADUN sesi lepas yang bekerja keras memberikan khidmat terbaik kepada rakyat Kemaman. Ustaz Alias, YB Hanafiah dan Cikgu Razak, memberikan khidmat bakti tanpa mengira latar belakang rakyat. Pantang ada rakyat susah, merekalah orang pertama yang akan turun. 

Faktor keenam adalah ketokohan Dr. Sam yang sememangnya diakui oleh para pengundi. Kejayaan Dr. Sam mentadbir Negeri Terengganu dengan baik telah memikat hati para pengundi. Idea menghantar Dr. Sam ke Parlimen supaya dapat membantu menyelamatkan Malaysia dari Kerajaan Madani yang gagal juga dipersetujui oleh pengundi Kemaman.

Melihat mood rakyat pada hari ini, aku yakin rakyat dah tak sabar nak bawa turun Kerajaan Madani ini. Dengan kehadiran Dr. Sam ke Parlimen, bertambah mantap barisan Ahli Parlimen yang boleh mengisi kedudukan dalam kerajaan baru nanti. Setuju tak?

NURUL ISLAM MOHAMED YUSOFF
Penganalisis Politik Malaysia – HARAKAHDAILY 4/12/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ke mana mood  rakyat M'sia kini? Islam. 

Lihat komen ini..

(i) Setpol PMX salah fakta! Memalukan. Apa salah faktanya? 


(Ringkasnya, sila lihat pandangan WAN MUHAMMAD ARIF WAN BAZLI FARIZ, Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) 4 Disember 2023. Tulisan bertajuk 'Setpol PMX salah fakta!' -HARAKAHDAILY   4/12/2023.)

(ii) Masalah 'judi' pula, bagaimana mood rakyat sebenarnya? PAS konsisten haramkan demi Islam, tetapi bagaimana k'jaan DAP madani?


PMX cakap ‘Masa kamu perintah 3 tahun judi dari 8 naik jadi 22’?

Mai lihat fakta..

Fakta pertama, PAS konsisten membantah. 

Pada 2 Januari 2021, Dewan Pemuda PAS telah mengeluarkan kenyataan bantahan kepada langkah kerajaan mahu menambah kekerapan cabutan undi daripada 8 kali kepada 22 kali bagi tahun 2021.

PAS memohon untuk mengadakan pertemuan dengan Menteri Kewangan (Umno) bersama Kementerian Kewangan untuk berbincang.

Pada 20 September 2021, Tengku Zafrul mengesahkan kebenaran kerajaan untuk menaikkan kadar cabutan judi kepada 22 kali.

Pada 22 September 2021, Dewan Pemuda PAS sekali lagi tegas menyatakan bantahan.

Pada 28 September 2021, YB Ustaz Fadhli memberi amaran agar kebenaran ditarik balik sebelum berlaku tentangan yang lebih hebat ketika membahas RMK-12 dalam Dewan Rakyat.

PAS membuktikan PAS membangkang apa yang tidak baik buat negara bukan hanya ketika menjadi pembangkang, juga ketika berada dalam blok kerajaan. PAS tidak hipokrit.

Pada 2 Januari 2021, Dewan Pemuda PAS telah mengeluarkan kenyataan bantahan kepada langkah kerajaan mahu menambah kekerapan cabutan undi daripada 8 kali kepada 22 kali bagi tahun 2021.

PAS memohon untuk mengadakan pertemuan dengan Menteri Kewangan (Umno) bersama Kementerian Kewangan untuk berbincang.

Pada 20 September 2021, Tengku Zafrul mengesahkan kebenaran kerajaan untuk menaikkan kadar cabutan judi kepada 22 kali.

Pada 22 September 2021, Dewan Pemuda PAS sekali lagi tegas menyatakan bantahan.

Pada 28 September 2021, YB Ustaz Fadhli memberi amaran agar kebenaran ditarik balik sebelum berlaku tentangan yang lebih hebat ketika membahas RMK-12 dalam Dewan Rakyat.

PAS membuktikan PAS membangkang apa yang tidak baik buat negara bukan hanya ketika menjadi pembangkang, juga ketika berada dalam blok kerajaan. PAS tidak hipokrit.

Pada 2 Januari 2021, Dewan Pemuda PAS telah mengeluarkan kenyataan bantahan kepada langkah kerajaan mahu menambah kekerapan cabutan undi daripada 8 kali kepada 22 kali bagi tahun 2021.

PAS memohon untuk mengadakan pertemuan dengan Menteri Kewangan (Umno) bersama Kementerian Kewangan untuk berbincang.

Pada 20 September 2021, Tengku Zafrul mengesahkan kebenaran kerajaan untuk menaikkan kadar cabutan judi kepada 22 kali.

Pada 22 September 2021, Dewan Pemuda PAS sekali lagi tegas menyatakan bantahan.

Pada 28 September 2021, YB Ustaz Fadhli memberi amaran agar kebenaran ditarik balik sebelum berlaku tentangan yang lebih hebat ketika membahas RMK-12 dalam Dewan Rakyat.

PAS membuktikan PAS membangkang apa yang tidak baik buat negara bukan hanya ketika menjadi pembangkang, juga ketika berada dalam blok kerajaan. PAS tidak hipokrit.

Pada 2 Januari 2021, Dewan Pemuda PAS telah mengeluarkan kenyataan bantahan kepada langkah kerajaan mahu menambah kekerapan cabutan undi daripada 8 kali kepada 22 kali bagi tahun 2021.

PAS memohon untuk mengadakan pertemuan dengan Menteri Kewangan (Umno) bersama Kementerian Kewangan untuk berbincang.

Pada 20 September 2021, Tengku Zafrul mengesahkan kebenaran kerajaan untuk menaikkan kadar cabutan judi kepada 22 kali.

Pada 22 September 2021, Dewan Pemuda PAS sekali lagi tegas menyatakan bantahan.

Pada 28 September 2021, YB Ustaz Fadhli memberi amaran agar kebenaran ditarik balik sebelum berlaku tentangan yang lebih hebat ketika membahas RMK-12 dalam Dewan Rakyat.

PAS membuktikan PAS membangkang apa yang tidak baik buat negara bukan hanya ketika menjadi pembangkang, juga ketika berada dalam blok kerajaan. PAS tidak hipokrit.

Fakta kedua, PAS menutup premis judi.

Bagi PAS, mengurangkan cabutan judi tidak akan membuatkan judi itu menjadi halal.

PAS mengambil langkah yang lebih berani dan dengan terus menutup premis jadi apabila berjaya mentadbir negeri.

Bermula dengan Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Pada 16 November 2021, Lim Kit Siang menyeru pengundi di Melaka menolak PN, PAS dan BN kerana PAS mengharamkan perjudian di Kedah.

Fakta ketiga, kutipan cukai judi tertinggi berlaku pada zaman PH.

Berdasarkan Hansard Parlimen bertarikh 2 November 2021, statistik menunjukkan jumlah kutipan cukai daripada sektor perjudian adalah yang tertinggi pada tahun 2019 (PH).

Sejak 2010,
Kutipan cukai tertinggi pada 2019 : RM3.43 bilion.Kutipan cukai terendah pada 2020 : RM1.72 bilion.
Kutipan cukai 2021 (sehingga September) : RM0.56 bilion.

Fakta keempat, PMX gagal buktikan tuduhan PN dapat dana judi.

Sebulan pertama menjadi Perdana Menteri, PMX berhalusinasi dengan membayangkan PN mendapat dana pilihan raya daripada syarikat judi.

Pada 25 Mei 2023, Menteri Undang-undang menjawab soalan lisan daripada YB Ustaz Fadhli Shaari bahawa SPRM gagal mengesahkan dakwaan itu dan tiada siasatan dibuka.

Logikkah ada syarikat judi yang mahu membiayai parti yang telah mengharamkan aktiviti mereka? Hanya PMX yang tahu.

Sekian.

MOHAMAD SUHAIMI ABD AZIZ 
PAS Wilayah Persekutuan3 Disember 2023 – HARAKAHDAILY 3/12/2023


Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails