Saturday, May 15, 2021

PM M'sia-Ismail Haniyeh Berbincang. Kesatuan Kesihatan Islam Sedunia..

 

1. PM Malaysia &Ismail Haniyeh Bincangkan Serangan Israel. 

Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin membincangkan serangan Israel ke atas penduduk Palestin di Jerusalem Timur dan Gaza, dengan Ketua Biro Politik Hamas, Ismail Haniyeh.

Presiden Pertubuhan Kebudayaan Palestin (PCOM) Muslim Imran mengumumkan bahawa semasa panggilan telefon setengah jam antara kedua-dua pemimpin itu, Ismail Haniyeh memberitahu Muhyiddin Yassin mengenai serangan Israel dan korban awam di wilayah itu baru-baru ini.

"Mr Haniyeh menyatakan dia menghargai solidariti Malaysia dengan rakyat Palestin sejauh ini, dan menyampaikan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin perlunya sokongan Malaysia untuk memberi tekanan kepada Israel di arena antarabangsa." Kata Muslim Imran.

Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin mengulangi bahawa dia akan memberikan sokongan penuh kepada Palestin, kata Imran,

"Perdana Menteri Malaysia menyatakan bahawa dia akan mengambil sikap terhadap Israel, bersama negara-negara di rantau ini, Indonesia dan Brunei, di bawah pengawasan PBB." Katanya.

Imran juga menyatakan bahawa Muhyiddin menjemput Haniyeh ke Malaysia setelah bahaya Covid-19 berlalu.


2. Kesatuan Kesihatan Islam Sedunia Menyeru Pertolongan Untuk Rakyat Palestin

Kesatuan Kesihatan Islam Sedunia meminta pertolongan untuk rakyat Palestin yang berada di bawah serangan Israel.

Dalam kenyataan bertulis yang dibuat oleh Kesatuan Kesihatan Islam Sedunia, diingatkan bahawa budaya yang berbeza hidup dalam kedamaian dan ketenangan di bawah pentadbiran Uthmaniyyah selama 400 tahun di Jerusalem, di mana Masjid al-Aqsa, kiblat pertama umat Islam, berada.

Kesatuan Kesihatan Islam Sedunia menyebutkan bahawa dengan Deklarasi Balfour, diisytiharkan pada tahun 1917 bahawa sebuah negara Yahudi akan didirikan di Palestin, dan bahawa dengan penubuhan Negara Zionis Israel pada tahun 1948, proses di mana darah dan air mata tidak berhenti bermula di Jerusalem.

Rakyat Palestin terpaksa berhijrah dari tanah yang mereka tinggali selama berabad-abad kerana penindasan Israel dan mereka telah dijatuhkan ke status pelarian, kata kenyataan itu.

"Sebagai ummat Islam, kita mesti bekerja keras untuk menghilangkan serangan terhadap kiblat pertama kita dan menjadikan keamanan dan ketenteraman berlaku di Jerusalem. Di mata negara-negara Islam, Pasukan Damai Islam harus ditubuhkan untuk melindungi Jerusalem. Dunia Islam harus menggerakkan semua cara untuk saudara Palestin kita untuk menyembuhkan luka daripada serangan, dan keperluan asas, terutamanya bantuan perubatan, perlu segera dihantar ke Palestin.'' Kata kenyataan itu.

Kenyataan yang dibuat oleh Persatuan Doktor dan Ahli Kesihatan Palestin mengatakan,

"Hari-hari ini lebih banyak bantuan perubatan diperlukan daripada sebelumnya, jadi kami menjemput semua institusi rasmi dan badan bukan kerajaan untuk bantuan kecemasan kepada institusi kesihatan Palestin."

(IH)


3. Anak-anak magsa penganiaan Israel.


150 Ujian Saringan, PKPD 2 rumah panjang dilanjutkan. Ok!

 

Penamatan PKPD lima rumah panjang dibuat lebih awal dilakukan selepas penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat KKM. - Foto hiasan NSTP/ERIKA GEORGE

KUALA LUMPUR: Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) di dua rumah panjang iaitu Rumah Panjang Jali Anak Empaling dan Lanyau Anak Tuli, Bukit Dinding-Bergerik, Mukah, Sarawak yang dijadualkan tamat esok, dilanjutkan hingga 23 Mei ini.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata PKPD di dua lokaliti itu yang sepatutnya tamat esok.

"Sehingga kini, Kementerian Kesihatan (KKM) sudah melakukan 150 ujian saringan di kedua-dua rumah panjang terbabit dan 81 daripadanya disahkan positif COVID-19.

"KKM juga mengesahkan penularan masih berlaku di lokaliti itu dan kes baharu juga masih direkodkan," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, selepas membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan atas nasihat KKM, kerajaan bersetuju melanjutkan PKPD di kedua-dua rumah panjang itu dilanjutkan seminggu lagi.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, PKPD lima rumah panjang di Mukah, Sarawak yang dijadualkan hingga 20 Mei, tamat esok.

Katanya, keputusan itu membabitkan Rumah Panjang Belayong, Rumah Panjang Muda, Rumah Panjang Tepi, Rumah Panjang Minggu dan Rumah Panjang Undom di Jalan Bukut Balingian.

Beliau berkata, keputusan penamatan PKPD lebih awal bagi lokaliti itu diambil hasil nasihat dan penilaian risiko oleh KKM.

"Sepanjang tempoh PKPD itu, KKM sudah melakukan 315 ujian saringan dan 156 daripadanya disahkan positif COVID-19.

"KKM juga mengesahkan terdapat penurunan kes dan kluster terkawal, manakala kes terakhir yang direkodkan pada 12 Mei lalu, iaitu 13 kes," katanya.

Beliau berkata, penamatan lebih awal itu dilakukan selepas membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat KKM.

"Kerajaan bersetuju menamatkan PKPD di lima rumah panjang terbabit mulai esok, lebih awal daripada yang dijadualkan," katanya.

(IH)

Kewajipan menyelamatkan Palestin -Presiden PAS

 

".. mereka yang tidak berjihad pada hakikatnya hanyalah membinasakan diri sendiri apabila.." 

SERUAN Allah SWT kepada orang-orang yang beriman sepanjang zaman melalui firman-Nya:

﴿وَمَا لَكُمْ لَا تُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْ هَذِهِ الْقَرْيَةِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ نَصِيرًا٧٥ الَّذِينَ آمَنُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الطَّاغُوتِ فَقَاتِلُوا أَوْلِيَاءَ الشَّيْطَانِ إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفًا٧٦﴾

“Dan apakah yang menghalang kalian untuk tidak mahu berperang pada jalan Allah (untuk menegakkan agama Islam) dan (untuk membela) orang-orang yang lemah baik daripada kalangan lelaki, mahupun kalangan perempuan dan kanak-kanak, iaitu mereka yang selalu (berdoa dengan) berkata: ‘Wahai Tuhan kami! Keluarkanlah kami dari negeri (Makkah) ini, di mana penduduknya (kaum kafir Musyrik) yang berlaku zalim, dan jadikanlah bagi kami pelindung di sisi-Mu, dan jadikanlah bagi kami penolong di sisi-Mu (yang membela kami dari ancaman musuh).’ (75); Orang-orang yang beriman itu, mereka berperang pada jalan Allah; dan sebaliknya orang-orang yang kafir pula berperang pada jalan taghut (syaitan). Oleh sebab itu, perangilah kalian akan pengikut-pengikut syaitan itu, kerana sesungguhnya tipu daya syaitan itu adalah lemah. (76).” (Surah al-Nisa’: 75-76)

Walaupun sebab nuzul (penurunan) ayat ini berkait dengan peristiwa yang berlaku pada awal Islam disampaikan ketika zaman Rasulullah SAW berada di Makkah, tetapi para ulama’ menegaskan bahawa petunjuk daripada ayat tersebut menunjukkan hukum yang mewajibkan jihad. Ini berdasarkan kepada sebab yang sama dan hukum wajib itu tetap berterusan apabila wujudnya ancaman daripada musuh di mana-mana tempat dan pada bila-bila masa sahaja.

Situasi semasa yang sedang berlaku pada hari ini ialah keganasan yang dilakukan oleh negara haram Israel terhadap rakyat Palestin khususnya penduduk di Baitul Maqdis dan Gaza, sehingga terkini telah merebak ke seluruh Palestin.

Ketegangan yang berlaku bukan sahaja melibatkan pihak tentera, bahkan juga pendatang Yahudi yang bertindak ganas dengan menceroboh dan merampas rumah kediaman rakyat Palestin, termasuklah kedai-kedai dan kebun. Namun begitu, rakyat Palestin sekali-kali tidak menyerah kalah, malah mereka bangkit melawan pencerobohan itu tanpa bersenjata.

Walaupun adanya kumpulan yang bangkit berjihad dengan senjata, akan tetapi mereka memerlukan bantuan daripada seluruh umat Islam, bukan sahaja negara Arab yang paling berdekatan, bahkan umat Islam seluruh dunia. Sedangkan Israel mendapat sokongan pakatan negara-negara besar Barat, semenjak negara haram itu ditubuhkan lagi sehingga ke hari ini. 

Kini, seluruh penduduk Palestin dalam keadaan tertekan dengan kezaliman Zionis Yahudi yang paling kejam. Sudah ramai yang telah gugur syahid, begitu juga yang mendapat kecederaan sehingga memerlukan rawatan lanjut. Bahkan, ramai juga dalam kalangan rakyat Palestin yang ditahan di dalam penjara tanpa membezakan antara lelaki dengan wanita, mahupun golongan tua dan muda termasuklah kanak-kanak. Ramai dalam kalangan mereka itu terdiri daripada kalangan anak-anak yatim.

Walau bagaimanapun, penduduk asal Palestin telah menunaikan kewajipan jihad yang telah diwajibkan oleh Allah SWT. Mereka berada di barisan hadapan, walaupun menjadi golongan yang paling terdedah kepada serangan musuh yang dilancarkan secara bertubi-tubi. Israel menggunakan segala senjata termasuklah mendapatkan sokongan politik, ekonomi, media dan lain-lain dari negara Barat khususnya kuasa Amerika dan Eropah.

Walaupun rakyat Palestin gagal dilemahkan oleh negara Arab dan Islam yang telah mengecewakan mereka apabila melaksanakan normalisasi dengan Israel mengikut pengaruh negara Barat, namun semangat mereka tidak luntur dengan terus berjuang. Mereka menghadapi kezaliman dengan gagah berani, memberikan sumbangan dengan pengorbanan nyawa para syuhada’ yang bertali arus tidak henti-henti. Mereka itulah golongan yang sedang menunggu giliran untuk syahid laksana alunan ombak lautan yang tidak pernah terhenti. Keadaan tersebut membuktikan benarnya firman Allah SWT:

﴿وَلَمَّا رَأَى الْمُؤْمِنُونَ الْأَحْزَابَ قَالُوا هَذَا مَا وَعَدَنَا اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَصَدَقَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَمَا زَادَهُمْ إِلَّا إِيمَانًا وَتَسْلِيمًا٢٢ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ  فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ  وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا٢٣﴾

“Dan tatkala orang-orang yang beriman melihat tentera al-Ahzab, berkatalah mereka: ‘Inilah yang telah dijanjikan Allah dan Rasul-Nya kepada kami dan benarlah (apa yang telah dijanjikan) Allah dan Rasul-Nya.’ Dan (angkatan tentera musuh yang mereka lihat) itu tidak memberikan sebarang kesan kepada mereka selain daripada menambahkan iman dan penyerahan diri (ketundukan kepada Allah). (22); Antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar dengan menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan antaranya ada yang sedang menunggu giliran; dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) walaupun sedikit. (23).” (Surah al-Ahzab: 22-23)

Ayat di atas merupakan seruan Allah SWT kepada umat Islam yang wajib bangkit untuk berjihad menghadapi musuh yang menceroboh tanah air dan saudara seagama mereka, di mana sahaja mereka berada dan pada bila-bila masa.

Allah SWT mewajibkan umat Islam agar turut serta berjihad mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat negara yang boleh menghantar bekalan senjata dan pasukan pakarnya, pada masa yang sama terdapat juga mereka yang menyumbang dari sudut kewangan dan tenaga pasukan perubatan serta kebajikan.

Adapun negara Arab dan Islam yang mengecewakan itu berbelanja besar untuk perang saudara, bagi membantu musuh secara langsung menghadapi mana-mana negara yang menyokong Palestin. Mereka dibantu oleh negara besar yang mendukungnya di atas nama harta, takhta, mazhab dan kaum.

Para ulama’ menegaskan bahawa hukum jihad yang bersifat fardu kifayah pada asalnya, berubah menjadi fardu ‘ain ke atas setiap individu dalam kalangan orang yang beriman, apabila musuh sudah menceroboh ke dalam tanah air umat Islam.

Baitul Maqdis dan Palestin ialah tanah suci bagi umat Islam, sebagaimana yang telah dinyatakan oleh Allah SWT apabila tempat itu menjadi lokasi berlakunya peristiwa Isra’ dan Mi‘raj. Hal tersebut dijelaskan melalui firman-Nya:

﴿سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا  إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ١﴾

“Maha Suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada suatu malam dari Masjidil Haram (di Makkah) ke Masjid al-Aqsa (di Palestin), yang telah Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.” (Surah al-Isra’: 1)

Maka, kewajipan untuk mempertahankan Palestin dan membebaskannya adalah lebih besar kewajipannya bagi seluruh umat Islam. Allah SWT meluaskan pemahaman terhadap lapangan jihad dengan penurunan beberapa ayat-ayat al-Quran. Antaranya firman Allah SWT:

﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَىٰ تِجَارَةٍ تُنجِيكُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ١٠ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ١١ يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَيُدْخِلْكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ ۚ ذَٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ١٢ وَأُخْرَىٰ تُحِبُّونَهَا ۖ نَصْرٌ مِّنَ اللَّهِ وَفَتْحٌ قَرِيبٌ ۗ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ١٣﴾

“Wahai orang-orang yang beriman, mahukah kalian Aku tunjukkan kepada kalian sesuatu perniagaan yang dapat menyelamatkan kalian daripada azab yang pedih? (10); (Iaitu) kalian beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan berjihad pada jalan Allah dengan harta dan jiwa kalian. Itulah yang lebih baik bagi kalian, jika kalian mengetahui. (11); Nescaya Allah akan mengampuni dosa-dosa kalian dan memasukkan kalian ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dan (memasukkan kalian) ke tempat tinggal yang baik di dalam syurga ‘Adn. Itulah kemenangan yang besar. (12); Dan (ada lagi) kurniaan lain yang kalian sukai (iaitu) pertolongan daripada Allah dan kemenangan yang dekat (waktunya). Dan sampaikanlah berita yang menggembirakan itu kepada orang-orang yang beriman. (13).” (Surah al-Saff: 10-13)

Ayat di atas menunjukkan jihad dengan harta dan diri akan diberikan ganjaran pahala yang besar.

Firman Allah SWT:

﴿انْفِرُوا خِفَافًا وَثِقَالًا وَجَاهِدُوا بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ٤١﴾

“Berangkat pergilah kalian secara beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dalam keadaan merasa ringan (dan mudah bergerak) mahupun dalam keadaan merasa berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kalian pada jalan Allah (untuk membela Islam). Demikian itu, amatlah baik bagi kalian, jika kalian mengetahui.” (Surah al-Taubah: 41)

Seruan Allah SWT dalam ayat ini bermaksud seruan kepada semua lapisan umat supaya bangkit berjihad dengan harta dan jiwa raga, sama ada golongan muda dan tua, senang dan susah mengikut kemampuan masing-masing termasuklah dengan berdoa kepada-Nya.

Firman Allah SWT:

﴿وَأَنْفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوا  إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ١٩٥﴾

“Dan belanjakanlah (harta yang ada pada kalian) pada jalan Allah, dan janganlah kalian sengaja mencampakkan diri kalian ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil); dan berbuatlah baik; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berbuat kebaikan.” (Surah al-Baqarah: 195)

Berdasarkan ayat di atas, mereka yang tidak berjihad pada hakikatnya hanyalah membinasakan diri sendiri apabila diperhambakan oleh musuh. Namun fahaman golongan yang memetik sebahagian daripada ayat al-Quran mengatakan bahawa jihad itu membinasakan diri sendiri, lalu mereka menyelamatkan diri dengan tidak berjihad pada jalan Allah.

Allah SWT menjanjikan pahala berlipat kali ganda kepada mereka yang memberikan sumbangan jihad sehingga mengatasi pahala sedekah dan sumbangan kebajikan yang lain. Hal tersebut dijelaskan oleh firman Allah SWT:

﴿مَثَلُ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ٢٦١﴾

“Perumpamaan (infaq) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, adalah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya.” (Surah al-Baqarah: 261)

‘Jihad fi sabilillah’ yang paling besar ialah jihad mempertahankan Islam, umat dan tanah airnya. Maka, jihad mempertahankan tanah suci Baitul Maqdis dan Palestin adalah lebih mulia daripada jihad mempertahankan tanah air.

Allah SWT menjanjikan bahawa agama Islam akan tetap dipelihara dan mereka yang berusaha menegakkannya diberikan kemuliaan di dunia dan di akhirat. Sebaliknya mereka yang mengecewakannya dihina di dunia dan juga di akhirat. Firman Allah SWT:

﴿هَا أَنْتُمْ هَؤُلَاءِ تُدْعَوْنَ لِتُنْفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَمِنْكُمْ مَنْ يَبْخَلُ وَمَنْ يَبْخَلْ فَإِنَّمَا يَبْخَلُ عَنْ نَفْسِهِ وَاللَّهُ الْغَنِيُّ وَأَنْتُمُ الْفُقَرَاءُ وَإِنْ تَتَوَلَّوْا يَسْتَبْدِلْ قَوْمًا غَيْرَكُمْ ثُمَّ لَا يَكُونُوا أَمْثَالَكُمْ٣٨﴾

“(Ingatlah), kalian ini adalah orang-orang yang diajak supaya menderma dan membelanjakan sedikit daripada harta benda kalian pada jalan Allah, maka ada antara kalian yang berlaku bakhil, padahal sesiapa yang berlaku bakhil maka sesungguhnya dia hanyalah berlaku bakhil kepada dirinya sendiri. Dan (ingatlah) Allah Maha Kaya (tidak berhajat kepada sesuatu apapun), sedang kalian semua ialah orang-orang miskin (yang sentiasa berhajat kepada-Nya dalam segala hal). Dan jika kalian berpaling (daripada beriman, bertaqwa dan berderma), nescaya Dia akan menggantikan kalian dengan kaum yang lain; setelah itu mereka tidak akan berkeadaan seperti kalian.” (Surah Muhammad: 38)

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 3 Syawwal 1442 / 15 Mei 2021 – HARAKAHDAILY 15/5/2021

Ahmed tidak sempat kahwin, syahid dibom tentera Israel,. Al-hamdulillah!

 

Ahmed sepatutnya berkahwin hari ini namun syahid akibat pengeboman tentera udara rejim Israel. (Gambar 8)

Ribuanrakyat Jordan termasuk dengan kenderaan bergerak ke sempadan Palestin menuntut agar dibuka sempadan serta bertindak melepasi pusat kawalan sempadan. (Gambar 1)

Ratusan penduduk di utara Semenanjung Gaza telah dipindahkan ke sekolah-sekolah berdekatan akibat pengeboman berterusan tentera udara rejim zionis Israel. (Gambar 2)

Perarakan besar-besar di Tulkram, Nasra, Gaza, Jerusalem, Jenin, Nablus dan Bethlehem di Tebing Barat membantah tindakan rejim zionis Israel menyerang dan mengebom Semenanjung Gaza. (Gambar 3)

Kemusnahan teruk di bandar Beit Hanoun dan kejiranan Al Shajiai, Semenanjung Gaza setelah diserang oleh tentera udara rejim zionis Israel hari ini. (Gambar 4)

Berlaku konfrantasi antara penduduk Palestin dengan pendatang haram Yahudi dan pasukan keselamatan rejim zionis Israel di Masjidil Aqsa sebentar tadi. (Gambar 5)

Seorang anak muda Palestin ditembak oleh tentera rejim zionis Israel berdekatan dengan Ofra, utara Tebing Barat. (Gambar 6)

Berlaku pertempuran antara anak muda Palestin dengan tentera rejim zionis Israel di tembok Jalma, utara Jenin Nasra dan juga di Bab Al Zawia, Hebron.  (Gambar 7)

Selamatkan Masjidil Aqsa, Bebaskan Palestin. – HARAKAHDAILY 15/5/2021

(Laporan situasi di Palestin diambil daripada Facebook Muhammad Khalil Abdul Hadi, malam tadi.)

Kerugian di Jalur Gaza melebihi 70 Juta Dolar. Memusnah untuk merampas. Bangsat Israel!

 

Israel telah meneruskan serangannya di Jalur Gaza yang dikepung sejak 10 Mei.

Israel, yang membunuh orang awam yang tidak bersalah dengan mengebom rumah-rumah dan jalan-jalan, juga menghancurkan Gaza dengan memukul sasaran seperti organisasi komersial, infrastruktur, tanah pertanian dan bank.

Dalam kenyataan bertulis, Pejabat Penerangan Kerajaan di Jalur Gaza menyatakan bahwa 500 penempatan musnah sepenuhnya atau rosak teruk, dan 3.500 penempatan rosak dalam serangan tersebut.

32 bangunan bertingkat di mana orang awam tinggal musnah, dan  berpuluh-puluh persatuan dan pejabat serta 23 pusat media musnah sama sekali.

Kenyataan itu juga menyampaikan bahawa kerosakan di Jalur Gaza melebihi 70 juta dolar, dan kerosakan di sektor harta tanah dengan bangunan yang musnah meningkat kepada 25 juta dolar menurut penentuan pertama.

Peternakan, ladang, sumur, jaringan pengairan dan hampir 100 kenderaan rosak dalam serangan Israel. (IH)


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Memang itulah strategi Zionis Yahudi bangsat itu, untuk merampas bumi Palestin. Dari bangsat tiada se inci pun tanah miliknya, telah wujud sebuah kerajaan haram pengganas di dunia.

Jangan bersekongkol dengan golongan dimurkai Allah. Siapa di M'sia?

PENGHAYATAN Al-Quran hari ini memfokuskan satu ayat berkaitan larangan Allah SWT menjadikan golongan yang dimurkai Allah sebagai teman apatah lagi pemimpin yang menaungi sesebuah pemerintahan. 

Golongan ini tidak meletakkan kepercayaan kepada hari kebangkitan apatah lagi soal dosa dan pahala. Oleh itu, mereka tidak layak memimpin serta mengendalikan urusan kehidupan umat Islam. Larangan Allah tersebut telah dinyatakan melalui firman-Nya:


یَـٰۤأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُوا۟ لَا تَتَوَلَّوۡا۟ قَوۡمًا غَضِبَ ٱللَّهُ عَلَیۡهِمۡ قَدۡ یَىِٕسُوا۟ مِنَ ٱلۡـَٔاخِرَةِ كَمَا یَىِٕسَ ٱلۡكُفَّارُ مِنۡ أَصۡحَـٰبِ ٱلۡقُبُورِ

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu jadikan teman rapat mana-mana kaum yang dimurkai Allah, mereka telah berputus asa daripada mendapat kebaikan akhirat, sebagaimana berputus asanya orang-orang kafir yang ada di dalam kubur”. (Al-Mumtahanah: 13)

Majoriti ulama menyebut bahawa golongan yang dimurkai Allah ialah Yahudi yang merubah ajaran Allah SWT dan kekal di atas ajaran yang telah diseleweng tersebut. Golongan yang mengetahui kebenaran akan tetapi menolak kebenaran itu juga termasuk dalam kalangan orang yang dimurkai Allah sebagaimana dinyatakan dalam banyak kitab tafsir.

Allah SWT melarang umat Islam bersekongkol dengan musuh mereka yang juga menjadi musuh Allah. Semasa zaman Nabi SAW, terdapat segelintir umat Islam yang menjadikan Yahudi sebagai teman rapat. Mereka dinasihati agar menjauhi Yahudi kerana mereka adalah perosak akidah Muslim dan penyebar berita palsu dalam masyarakat. Allah menurunkan ayat larangan menjadikan puak Yahudi sebagai teman dan pemimpin. Larangan tersebut adalah amaran kepada umat Islam agar menjauhi golongan yang dimurkai Allah SWT.

Islam melarang keras menjadikan orang bukan Islam yang ekstrem sebagai pemimpin dan kawan kerana mereka akan bertindak jahat terhadap pelaksanaan dan suruhan Islam. Oleh itu, para ulama Islam yang muktabar tidak membenarkan pelantikan bukan Islam sebagai pemimpin yang mentadbir majoriti umat Islam. Berkata Qadhi Iyadh:

أجمع العلماء على أن الإمامة لا تنعقد لكافر، وعلى أنه لو طرأ عليه الكفر انعزل

“Para ulama sepakat bahawa kepemimpinan tidak boleh diserahkan/dilantik kepada orang kafir. Termasuk ketika ada orang Islam yang melakukan kekufuran, maka dia mesti dipecat”.

Kewujudan pemimpin yang dimurkai Allah sangat banyak mudarat kepada negara dan masyarakat. Akan timbul pelbagai gejala negatif yang bertentangan dengan ajaran agama seperti berleluasanya amalan rasuah, kronisme, tindakan tidak adil dan pecah amanah. Apa yang lebih teruk, pelaksanaan agama akan terencat.

Bahkan akan lahir dalam masyarakat puak pendusta akan tetapi dipercayai dan menjadi ikutan ramai. Sebaliknya orang yang jujur dan amanah akan dituduh sebagai pengkhianat dan dianggap pendusta. Hal ini jika tidak dibendung, akan berleluasa dalam masyarakat dan pentadbiran sesebuah negara akan musnah. Nabi SAW telah memperingatkan hal ini melalui sabdanya:

سَيَأْتِي عَلَى النَّاسِ سَنَوَاتٌ خَدَّاعَاتُ، يُصَدَّقُ فِيهَا الْكَاذِبُ، وَيُكَذَّبُ فِيهَا الصَّادِقُ، وَيُؤْتَمَنُ فِيهَا الْخَائِنُ، وَيُخَوَّنُ فِيهَا الْأَمِينُ

Maksudnya: “Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh kedustaan. Pendusta dianggap jujur dan orang jujur dianggap pendusta, pengkhianat dianggap amanah dan orang yang amanah dianggap pengkhianat.” (Riwayat Ibnu Majah)

Menjauhi serta bertegas dengan Yahudi dan golongan yang dimurkai Allah tidak menafikan hak saling mewujudkan keharmonian dalam sesebuah masyarakat majmuk. Islam sendiri menyuruh berbuat baik kepada bukan Islam yang baik dan tidak ekstrem. Islam adalah agama perdamaian dan agama toleransi.

Kita boleh lihat ketika Nabi SAW mentadbir Madinah, baginda telah mengadakan perjanjian dengan golongan Yahudi untuk saling menghormati dan mempertahankan negara daripada segala bentuk ancaman luar. Jelas di sini bahawa Islam sangat mengutamakan perdamaian dan keharmonian dalam sesebuah masyarakat serta menghormati hak-hak golongan bukan Islam. Hal ini tidak bercanggah dengan ketegasan Islam dalam soal akidah dan prinsip yang menjadi teras pegangan.

USTAZ DATO’ AHMAD YAKOB
28 Ramadhan 1442/10 Mei 2021 – HARAKAHDAILY 10/5/2021

Komen Weblog Ibnu Hasyim: "Majoriti ulama menyebut bahawa golongan yang dimurkai Allah ialah Yahudi yang merubah ajaran Allah SWT dan kekal di atas ajaran yang telah diseleweng tersebut. Golongan yang mengetahui kebenaran akan tetapi menolak kebenaran itu juga termasuk dalam kalangan orang yang dimurkai Allah sebagaimana dinyatakan dalam banyak kitab tafsir."

Maka wajarkah kita masih mengharapkan kebaikan dan bersekonkol dengan mereka, termasuk 'Yahudi' dan ajennya, di negara ini? Siapa mereka di sini?

Erdogen: Panggilan Sokongan Ketenteraan ke Jalur Gaza!

 

1. Warga Palestin Membuat Panggilan Kepada Presiden Erdoğan untuk Sokongan Ketenteraan ke Jalur Gaza

Warga Palestin membuat panggilan kepada Presiden Recep Tayyip Erdoğan untuk sokongan ketenteraan ke Jalur Gaza pada demonstrasi yang diadakan selepas solat Jumaat di Masjid Al-Aqsa, yang terletak di Kota Tua Jerusalem Timur, yang diduduki.

Selepas solat Jumaat di Al Haram Al Sharif, warga Palestin menganjurkan demonstrasi sokongan untuk Jalur Gaza di bawah pagar antara Masjid Kiblat di Masjid al-Aqsa dan Qubbat al-Ṣakhrah.

Bendera Palestin dan Tauhid dibentangkan, dan takbir dan slogan-slogan yang memihak kepada Hamas dan menentang Israel diteriakkan.

Dalam demonstrasi yang dihadiri oleh beratus-ratus orang Palestin, seruan dibuat kepada Presiden Erdoğan untuk "sokongan ketenteraan untuk Gaza".

Sheikh Ikrime Sabri, bekas Mufti Jerusalem dan Palestin, menekankan dalam khutbah Jumaatnya bahawa Masjid al-Aqsa tidak mengalami serangan seperti itu sejak Israel menduduki Jerusalem Timur pada tahun 1967.

Sheikh Sabri mengatakan bahawa Masjid al-Aqsa hanya milik umat Islam dan bahawa "negara pendudukan" harus menarik diri dari situ.

Menarik perhatian serangan Israel di Jalur Gaza yang disekat, Sheikh Sabri menyatakan bahawa serangan itu mesti dihentikan.

Sheikh Sabri berdoa untuk Jalur Gaza dan Masjid al-Aqsa setelah khutbah.

Dalam kenyataan bertulis, Pentadbiran Yayasan Islam Jerusalem, menyampaikan bahawa lebih daripada 20 ribu penduduk Palestin mengambil bahagian dalam solat Jumaat di Masjid al-Aqsa. (IH)


2. Israel terus bedil Gaza, konflik berdarah makin memuncak

Tentera Israel berdiri di atas kereta Kebal ketika bersedia melancarkan serangan artileri menyasarkan Semenanjung Gaza dari pangkalan mereka di Sderot, Israel. - Foto AFP

GAZA: Israel dilaporkan terus melancarkan serangan meriam dan roket bertubi-tubi mengebom Gaza hari ini, dalam siri konflik yang setakat ini sudah meragut 127 nyawa.

Israel melakukan serangan itu susulan Hamas melancarkan ratusan tembakan roket sebelum ini ke arah Israel termasuk dua lapangan terbang utamanya.

Menurut tentera Israel, operasi sepanjang malam itu membabitkan jet pejuang dan kereta kebal yang menyerang rangkaian terowong Hamas di bawah kawasan perumahan awam.

Katanya, tiada peringatan kepada orang awam kali ini, seperti mana dilakukan sebelum serangan yang meruntuhkan blok menara di Gaza awal minggu ini.

Langit Gaza bermandikan cahaya oren ketika letupan menggegarkan bumi Palestin akibat daripada serangan itu.

Wartawan AFP melaporkan, beberapa buah rumah di kawasan berpenduduk padat di Gaza musnah atau rosak teruk akibat serangan itu.

Ketegangan sejak 2014 antara Israel dan Palestin di Gaza menyaksikan tentera Israel 'berkampung' di pinggir wilayah yang disekat.

Jurucakap tentera Israel, Jonathan Conricus, hari ini menjelaskan berlaku kekeliruan berhubung laporan semalam yang mengatakan tenteranya sudah memasuki Gaza.

Bagaimanapun, beliau mengesahkan tentera menyertai operasi yang mensasarkan terowong di bawah sempadan.

"Tiada askar Israel berada dalam Gaza buat masa ini," katanya.

Beberapa syarikat penerbangan antarabangsa termasuk KLM, British Airways, Virgin, Lufthansa dan Iberia membatalkan penerbangan susulan serangan udara itu. - AFP


3. Hipokrit AS mengenai Palestin. (IH)

ASIA TENGGARA

NGO Kristian seru dunia hentikan penjajahan Israel

 

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Generasi Baru Kristian Malaysia (ANCOM) terus menerus menyuarakan ketegasannya supaya rakyat Palestin diberikan keadilan dari pelanggaran hak-hak dan prinsip kemanusiaan oleh Israel.

Organisasi Kristian ini terus komited menyatakan kecaman kerasnya kepada tindakan pihak Israel terhadap umat Islam yang sedang menunaikan solat di Masjid al-Aqsa dan serangan udara serta pengeboman berterusan.

Pengerusi ANCOM, Joshua Hong menyatakan, selama lebih dari seminggu, pasukan Israel telah melakukan serangan sistematik ke atas penduduk Palestin di Jerusalem Timur, terutama di lingkungan Sheikh Jarrah yang diancam pengusiran.

“Ratusan orang Palestin cedera akibat tembakan atau pukulan teruk oleh pasukan Israel yang juga menahan rakyat Palestin. Memburukkan lagi keadaan, pasukan Israel meningkatkan gerakan agresif mereka di Jerusalem dan menyerbu Masjid Al-Aqsa.

“Kini melakukan serangan udara dan pengeboman yang membunuh banyak orang awam yang tidak bersalah di di wilayah Gaza, Palestin,” ujarnya.

Manakala Penasihat ANCOM, Jason Leong turut mengecam Israel yang disifatkannya sebagai kuasa penjajah yang berkelakuan tidak berperikemanusiaan dan penyangak serta melanggar undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia.

“Setiap tahun, Ramadan di Palestin dicemari oleh kejahatan dan pelanggaran terang-terangan oleh Israel secara sengaja terhadap rakyat Palestin, termasuk pembunuhan dan kecederaan orang awam, penyerbuan rumah, pemindahan paksa.

“Juga penodaan tempat suci secara keji, serangan ganas oleh pelampau penjajah yang telah semakin menjadi-jadi. Keganasan seperti itu hanya merosakkan kehidupan rakyat Palestin dan hak mereka.

“Kami meminta masyarakat antarabangsa untuk menghentikan bahaya keganasan ini, melindungi hak rakyat Palestin dan menjamin hak mereka untuk mempraktikkan upacara keagamaan mereka, selain menghentikan semua pelanggaran, serangan dan segala bentuk keganasan,” tegasnya.

Katanya, tuntutan ini selaras dengan resolusi 2334 (2016) Majlis Keselamatan PBB, di mana dengan tegas mengutuk semua tindakan yang bertujuan mengubah komposisi demografi, watak dan status Wilayah Palestin yang diduduki sejak 1967.

Termasuk ujar beliau, di Jerusalem Timur, antara lain pembinaan dan pengembangan penempatan, pemindahan penduduk Israel, penyitaan tanah, perobohan rumah dan pemindahan penduduk awam Palestin yang melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan resolusi berkaitan.

ANCOM menurut mereka, bersolidariti dengan semua rakyat Palestin dan saudara-saudara Islam di Malaysia dan di seluruh dunia serta menyeru untuk menghentikan penjajahan perang selama 54 tahun Israel.

Juga termasuk segala sekatan massa, diskriminasi sistemik, perubahan demografi, pemindahan paksa, dan penolakan hak-hak rakyat Palestin, malah berkait kewujudan mereka di tanah air tersebut.

“Sudah terlalu lama, banyak pihak yang memperjuangkan hak dan kebebasan rakyat yang ditindas di seluruh dunia, tetapi gagal menerapkan hak dan prinsip yang sama kepada rakyat Palestin,” kesali Joshua dan Jason. – HARAKAHDAILY 13/5/2021

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails