Saturday, June 09, 2018

Mantan Hakim Mahu Perjuang Islam Bersama PAS.


KUALA TERENGGANU: Perjuangan Islam yang menjadi dukungan PAS adalah penyebab utama mantan hakim, Dato' Muhammad Che Zulkifli Jusoh menyertai PAS

“Sebab utama saya masuk sebagai ahli PAS, yang paling utama ialah saya melihat kepada perjuangan Islam itu sendiri.
"Kita kena berhijrah daripada tempat yang tak berapa nak baik kepada tempat yang lebih baik, itu hijrah yang kita nak,” ujarnya yang juga bekas Ahli Parlimen Setiu.

Turut menambat hati beliau menyertai PAS ialah pemerintahan Kerajaan PAS di Kelantan dan Terengganu yang tiada kekecohan, bahkan musuh dijadikan kawan, selaim peruntukan dibahagi dan pendekatan ke arah ukhuwah.

Barisan kepimpinan Kerajaan Terengganu sekarang ini juga menurutnya, dilihat mempunyai kekuatan campuran akademik berlatar belakangkan keagamaan dan profesional yang hebat.

“Pada harapan saya, mereka dapat meneruskan pembangunan di negeri Terengganu ini, dapat menjalankan manifesto-manifesto yang diuar-uarkan selama ini,” ujar beliau.

Beliau ditemui selepas Program Motivasi Badar al-Kubra anjuran Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) di Masjid al-Furqan Chendering, di sini semalam. Turut hadir ialah Ahli Majlis Syura Ulama PAS, Dato' Dr Khairuddin Aman Razali; Setiausaha Agung PAS, Dato', Takiyuddin Hassan dan Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah dan Adun Batu Buruk, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi.

Menyentuh pandangan mengenai pembentangan semula RUU355, Dato' Zulkifli berpendapat ianya agak sukar dengan keadaan Ahli-ahli Parlimen Muslim yang berkurangan daripada penggal lalu. Beliau turut menyeru kepada semua yang masih berada di luar PAS untuk melihat perjuangan Islam yang dibawakan kerana dasar PAS itu sendiri mengangkat Islam sebagai sesuatu yang utama.

“Sebenarnya kalau kita nak kira, parti ini bukan pilihan yang pertama, parti ini ialah pilihan yang ketiga, tetapi perjuangan Islam itu sendiri.
"Kalau kita nak perjuangkan Islam, tapi tanpa dasar-dasar yang ada dalam sesebuah parti, yang tak mementingkan, mengutamakan kepada Islam, maknanya kita rasakan bahawa PAS adalah yang terbaik.
"Maknanya, dasar-dasarnya ke arah itu (mengutamakan Islam), bukan bila kita sebut parti itu, kita Islam.
"Yang Islam itu yang sebenarnya yang ingin diperjuangkan, tetapi parti ini adalah saluran kita, kita kena ada pertubuhan, baru kita boleh bergerak dan kita kena menang, barulah kita boleh jalankan apa agenda Islam,” tegas beliau.

Beliau yang berkelulusan sarjana muda Undang-Undang pernah menjadi Hakim Mahkamah Seksyen Jenayah Komersial, Pengarah Mahkamah Terengganu, Hakim Mahkamah Seksyen Kelantan selain daripada jawatan-jawatan lain. -HARAKAHDAILY 9/6/2018

Penyokong Anwar Risau, Dr M Lantik Azmin

Hasil carian imej untuk azmin ali

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengamanahkan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dengan kuasa untuk mengawasi beberapa syarikat terbesar negara yang secara kolektif bernilai lebih RM1 trilion, menurut akhbar Singapura, The Straits Times.

Menurut laporan itu, langkah terkini memberi kuasa kepada Azmin boleh mencetuskan persaingan dalam parti komponen HARAPAN dan membolehkan Mahathir mendapat kelebihan ke atas Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Akhbar harian berbahasa Inggeris itu memetik sumber yang mengatakan syarikat-syarikat yang diletakkan di bawah pengawasan kementerian akan merangkumi gergasi minyak negara Petronas, dana pelaburan negara Khazanah Nasional dan pengurus hartanah Perbadanan Nasional Berhad.

Selain itu, bidang kuasa menteri hal ehwal ekonomi juga meliputi agensi yang bertanggungjawab terhadap kebajikan orang Melayu-Islam seperti Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Tabung Haji serta unit dan jabatan kerajaan yang membantu usahawan Melayu.

Felda dan Tabung Haji yang dicemari pelbagai skandal berprofil tinggi semasa pentadbiran Datuk Seri Najib Razak kini ditempatkan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

"Bidang kuasa ini begitu luas yang merancang untuk menempatkan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri di bawah menteri hal ehwal ekonomi kemungkinan akan dibatalkan," kata sumber yang biasa dengan penstrukturan semula berkenaan.

Laporan itu menyebut bahawa Mahathir telah membuat "isyarat besar" untuk melantik Azmin kerana pemindahan Petronas, Khazanah dan lebih daripada 60 syarikat lain - sebelum mengambil kira mana-mana subsidiari (anak syarikat)- akan menjadi satu proses rumit yang mungkin memerlukan pindaan undang-undang serta kelulusan parlimen.

Laporan itu mendakwa tindakan Mahathir itu sebagai satu lagi strategi "dasar pecah dan perintah" selain berkata ini kerana partinya BERSATU hanya menang 13 kerusi parlimen manakala PKR mendapat 49 kerusi - kerusi paling banyak di antara parti komponen HARAPAN.

Laporan itu berkata Azmin dilantik jawatan menteri utama walaupun cubaan PKR untuk mendapatkan satu daripada empat portfolio utama - kewangan, kementerian dalam negeri, pertahanan atau pendidikan - ditolak semasa peringkat awal rundingan.

Menurut laporan itu lagi, langkah Mahathir memberi kuasa kepada Azmin telah mencetuskan kerisauan di kalangan penyokong Anwar.

Laporan itu turut mendakwa Azmin dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin menjadi sebahagian daripada kumpulan pesaing dalam PKR yang menghadapi Anwar dan isterinya, Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Bagaimanapun, Anwar sendiri dalam pertemuan rasmi pertama dengan pemimpin PKR sejak dibebaskan daripada penjara pada awal minggu ini, mengingatkan mereka untuk memberikan sokongan penuh kepada pentadbiran Mahathir.

Selain daripada pelantikan Azmin dan mengukuhkan sokongan parti HARAPAN, The Straits Times juga berkata Mahathir telah mengorak langkah memecah-belahkan barisan pembangkang melalui pertemuan baru-baru ini dengan pemimpin tertingginya - pemangku presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Openg.

Laporan itu mengatakan langkah-langkah sedemikian mengingatkan strategi Mahathir sendiri yang telah dilaksanakan semasa beliau menjadi presiden Umno.

"Mahathir ialah jaguh catur yang sempurna dalam hal berkenaan.

"Apabila politik perkauman berada pada tahap yang tinggi, beliau memastikan selain daripada orang Melayu, setiap komuniti akan mempunyai dua komponen BN yang bercanggah untuk mewakili suara mereka, bukannya menentang penguasaannya," kata penasihat utama Pacific Research Centre, Oh Ei Sun.
MINDARAKYAT

PAS Sindir K'jaan PH Macam Ada Ramai PM

Datuk Seri Abdul Hadi Awang


SINIS… Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kehairanan dengan tindak tanduk sebilangan pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang sering buat kenyataan seolah-olah mereka Perdana Menteri.

Menurut beliau, perkara pelik tersebut tidak seharusnya berlaku dalam pentadbiran baharu memandangkan negara telah pun secara rasmi mempunyai seorang perdana menteri yang sah, iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad.
Sehubungan itu, beliau meminta perkara tersebut dapat segera diperbetulkan supaya tidak menimbulkan keadaan yang bercelaru dalam urusan kerajaan sendiri sehingga boleh membantut kelancaran pentadbiran kerajaan.
“Dalam PH, mereka mempunyai banyak parti yang bergabung, ideologi dan pendapat pun jelas berbeza, malah masing-masing juga berebut untuk membuat kenyataan. Sepatutnya, kita sudah ada Perdana Menteri.
“Biarlah Perdana Menteri buat kenyataan, sebaliknya apa yang berlaku pemimpin komponen dalam PH pula buat pelbagai kenyataan macam merekalah perdana menteri, perkara ini tidak betul dan kena diperbetulkan,” katanya.
Abdul Hadi yang juga Anggota Parlimen Marang berkata demikian kepada para pemberita tempatan selepas beliau hadir untuk menyampaikan kuliah Jumaat di Masjid Rusila, di Marang, Terengganu semalam.
Ketika diminta pandangan mengenai tindakan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang seolah-olah seperti tidak sabar menjadi Perdana Menteri menggantikan Mahathir, Abdul Hadi enggan beri sebarang ulasan.
Mengena mengulas isu institusi Raja-Raja Melayu diperlekehkan pihak tertentu pula, Abdul Hadi berharap semua pihak supaya akur dengan perlembagaan negara yang menekankan kepada konsep Raja Berpelembagaan.
“Negara kita sudah pun mempunyai konsep Raja Berpelembagaan, jadi kita perlu akur dengan perkara itu dan tidak perlu untuk dibincang atau dipertikaikan,” ujarnya.
Sementara itu Abdul Hadi menyambut baik pendekatan Mahathir cuba menghidupkan semula konsep federalisme membabitkan kerjasama antara kerajaan Pusat dengan kerajaan negeri termasuk hal-hal berhubung royalti minyak.
Ujarnya, kenyataan Mahathir mengenai royalti minyak kepada Terengganu merupakan perkembangan baik dan berkata: “Kita akur perkara itu, walaupun berbeza pendapat, kita ambil pendekataan dengan titik yang sama dahulu.
” Alhamdulliah Perdana Menteri telah membuat kenyataan mengenai wang royalti minyak untuk Terengganu yang dipulihkan semula. Kita terima perkara ini (agihan lima peratus), hal-hal lain kita akan bincangkan kemudian.
“Tetapi apa yang penting sekarang ialah konsep federalisme kena hidupkan semula, apatah lagi kita lihat kerajaan persekutuan tidak menguasai (pemerintahan) di semua kerajaan negeri,” ujarnya. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Anwar PM ke-8. Dr M Ulangi Lagi Ada Apa-apa Ke..Di sebalik keraguan sesetengah pihak, Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi menegaskan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan pengantinya, sekali gus akan menjadi perdana menteri ke-8 Malaysia.

Kata Dr Mahathir, ketetapan itu dibuat sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14 lalu.

“Anwar Ibahimlah akan mengganti saya.
“(Dulu dah putuskan) perdana menteri Dr Mahahir, timbalan (Datuk Seri Dr Wan) Azizah (Wan Ismail), yang menunggu jadi perdana menteri Anwar Ibrahim,” beliau dilaporkan sebagai berkata oleh Sinar Harian.

Dr Mahathir berkata buat masa ini tiada tempoh tertentu untuknya memegang jawatan perdana menteri. Asalnya Pakatan Harapan menamakan Anwar sebagai calon perdana menteri semasa bersiap sedia menghadapi PRU ke-14 lalu. Ia bukanlah asing kerana nama Anwar dijadikan pilihan pembangkang sejak PRU ke-13 lagi.

Bagaimanapun perkembangan semasa menyebabkan Dr Mahathir meninggalkan Umno dan menubuhkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU). Pada masa sama Anwar masih berada dalam penjara atas sabitan kesalahan meliwat yang dianggap bermotif politik.

Cuma satu cadangan

Hasil perbincangan dan persefahaman parti komponen HARAPAN mereka kemudian menamakan Dr Mahathir sebagai calon perdana menteri manakala Dr Wan Azizah timbalannya. Percaturan itu menampakkan hasil apabila HARAPAN berjaya mengetepikan BN dari Putrajaya, selain menawan kebanyakan negeri di Malaysia.

Namun wujud kesangsian bahawa Anwar juga akan melepas daripada menjadi perdana menteri sekali lagi berdasarkan hubungan antara beliau serta Dr Mahathir yang membawa kepada tercetusnya gerakan reformasi pada 1998. Anwar sudah mendapat pengampunan diraja baru-baru ini sekali gus membenarkan beliau menyertai politik pada bila-bila masa saja.
Tanggapan awal ialah Dr Mahathir akan diberi masa selama dua tahun untuk mengetuai kerajaan sebelum berundur bagi memberi laluan kepada Anwar menjadi perdana menteri. Menurut Dr Mahathir pada waktu terdekat ini keutamaan beliau ialah mahu mengatasi pelbagai masalah yang dihadapi negara termasuk memulihkan ekonomi.

“Dua tahun itu bukan tempoh masa. Dia adalah satu cadangan. Tetapi kita tidak tetap. Boleh jadi lebih awal, boleh jadi lebih lewat.
“Keutamaan adalah mengembalikan kekayaan negara, ekonomi negara menjadi sebuah negara yang berupaya,” katanya.

Pada 7 Febuari lalu Dr Mahathir berkata tempoh dua tahun cukup untuknya “menyelesaikan masalah yang ditinggalkan” Datuk Seri Najib Razak. Ini kerana, katanya, beliau mempunyai pengalaman memimpin negara selama 22 tahun sejak 1981. Dr Mahathir berkata, mungkin kerajaan baru tidak dapat memperbaiki kerosakan yang dibuat Najib sepenuhnya. Namun beliau yakin sebahagian daripada kerosakan itu akan dapat diatasi terutamanya di kalangan pegawai kerajaan yang dilihat tidak lagi berkhidmat untuk negara sebaliknya parti tertentu.

“Kadang-kadang mereka sampai jadi fanatik, sampai sanggup berkempen, memburukkan parti lawan.

"Tetapi sekarang ini mereka terpaksa bekerja di bawah parti lawan yang mereka cemuh dahulu.
“Jadi untuk ini saya tidak tahu. Nak tak nak pun, orang yang dulu serang kita, kita kena bekerja dengan dia. Sebab jentera itu kalau tak ada orang, jentera tak boleh bergerak.
“Jadi orang itu kalau kita buang semua, kita tiada orang lain. Nak ganti dengan siapa? Kualiti di jentera pekerja kita sudah rosak teruk. Mereka tidak lagi menjalankan khidmat tetapi kepada parti politik yang mereka sokong,” katanya.
MINDARAKYAT

Awas! Kumpulan Islam Tanpa Syariat- Abd Hadi.HADIS Rasulullah S.A.W:
عَنْ أَبِي أُمَامَةَ الْبَاهِلِيِّ، عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: «لَتُنْقَضَنَّ عُرَى الْإِسْلَامِ عُرْوَةً عُرْوَةً، فَكُلَّمَا انْتَقَضَتْ عُرْوَةٌ تَشَبَّثَ النَّاسُ بِالَّتِي تَلِيهَا، وَأَوَّلُهُنَّ نَقْضًا الْحُكْمُ وَآخِرُهُنَّ الصَّلَاةُ. مسند أحمد مخرجا (36/ 485(
Daripada Abi Umamah Al-Bahili R.A daripada Rasulullah S.A.W. bersabda:
“Demi sesungguhnya akan berlaku, di mana simpulan-simpulan yang mengikat ajaran Islam akan dirungkai satu demi satu. Setiap satu simpulan dirungkai, menjadikan manusia (yang muslim) terpaksa berpegang dengan simpulan berikutnya yang masih ada. Pertama-pertama dirungkai ialah hukum hakam (Syariat) dan yang terakhirnya Solat (Sembahyang).” (Musnad Ahmad 36/485)
Islam yang merangkumi tiga aspek; Aqidah, Syariat dan Akhlak adalah laksana hubungan jasad dan roh atau mata rantai yang bersambungan, tidak terpisah dalam semua lapangan dan keadaan, situasi dan realiti sama ada di peringkat individu, keluarga dan masyarakat, atau ketika lemah tanpa kuasa dan ketika kuat berkuasa memerintah dalam semua keadaan. Syariat Islam tetap diwajibkan mengikut keadaan dan kemampuan.
Firman Allah:
﴿وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ عَمَّا جَاءَكَ مِنَ الْحَقِّ لِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنْكُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجًا وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ لَجَعَلَكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلَكِنْ لِيَبْلُوَكُمْ فِي مَا آتَاكُمْ فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ٤٨ وَأَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَنْ يَفْتِنُوكَ عَنْ بَعْضِ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَيْكَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُصِيبَهُمْ بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ لَفَاسِقُونَ٤٩ أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ٥٠﴾ [المائدة: 48-50]
“Dan Kami turunkan kepadamu (Wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran untuk mengesahkan benarnya kitab-kitab suci yang telah diturunkan sebelumnya dan untuk memelihara serta mengawasinya. Maka jalankanlah hukum di antara mereka itu dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepadamu), dan janganlah engkau mengikut kehendak hawa nafsu mereka (dengan menyeleweng) dari apa yang telah datang kepadamu dari kebenaran. Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu, Kami jadikan (tetapkan) suatu syariat dan jalan agama (yang wajib diikuti oleh masing-masing). Dan kalau Allah menghendaki nescaya ia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam agama yang satu), tetapi ia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu. Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya, maka ia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya. (48) Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka, dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah kepadamu. Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu), maka ketahuilah, hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka; dan Sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik. (49) Sesudah itu, patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliah? Padahal (kepada orang-orang yang penuh keyakinan) tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih baik daripada Allah (50) (Surah Al-Maidah: 48-50)
Firman Allah:
﴿إِنَّا أَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ لِتَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ بِمَا أَرَاكَ اللَّهُ وَلَا تَكُنْ لِلْخَائِنِينَ خَصِيمًا١٠٥﴾ [النساء: 105]
“Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (Wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran, supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah ditunjukkan kepadamu (melalui wahyu-Nya); dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat.” (Surah An-Nisa: 105)
Akhir-akhir ini muncul individu atau kumpulan yang memperkenalkan Islam tanpa Syariat dengan alasan memilih aspek kemanusian yang dikatakan ada persamaan di kalangan manusia secara fitrah, tanpa menyebut Syariat Allah dengan alasan untuk menarik kalangan bukan Islam, khususnya yang terus bersikap liar terhadap Islam, maka di atas alasan berhikmah dengan menyembunyikan Islam. Inilah sikap iman yang paling lemah terhadap orang awam yang tidak mampu berhujah dan tidak ada pengaruh dalam masyarakat.
Mereka tidak mengambil kira bahawa persamaan yang ada pada namanya sahaja seperti menentang kezaliman, hak asasi manusia, tanpa peduli adanya perbezaan sandaran aqidah dan perhiutungan dosa dan pahala yang ada dalam Islam, tetapi tidak ada pada yang lain.
Mereka jahil terhadap undang-undang Islam yang ada aspek aqidah dan spiritual yang tidak ada dalam undang-undang yang lain yang sama namanya, seperti undang-undang terhadap kesalahan rasuah dalam syariat Islam dengan undang-undang sivil yang sama menentang rasuah, kerana Islam meletakkan rasuah bukan sahaja salah dari segi undang-undang, bahkan termasuk juga dalam perkara haram yang ada perhitungan dosa dan pahala, perhitungan selepas kematian dan Hari Akhirat. Tetapi undang-undang manusia meletakkan salah dari segi undang-undang dunia sahaja sahaja, menjadikan undang-undang ciptaan manusia itu tanpa roh perhitungan dosa dan pahala selepas kematian dan Hari Akhirat, serta menyebabkan undang-undang ciptaan manusia sekadar deraan yang tidak mendidik masyarakat sehingga menjadi punca kegagalannya.
Di sinilah dengan tegas Allah memerintahkan para Rasul supaya berterus terang bersama Aqidah Islam yang ditegaskan dalam dakwahnya. Firman Allah:
﴿وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِمَّنْ دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ٣٣﴾ [فصلت: 33]
“Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: "Sesungguhnya Aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!" (Surah Fussilat: 33)
Firman Allah:
﴿قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِي وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ١٠٨﴾ [يوسف: 108]

“Katakanlah (Wahai Muhammad): "Inilah jalanku, Aku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada Agama Allah (Islam) dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata. Dan Aku menegaskan: Maha Suci Allah (dari segala iktiqad dan perbuatan syirik); dan bukanlah Aku dari golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain." (Surah Yusuff: 108)
Maka para ulama meletakkan Islam menjadi syarat pertama kepada semua amalan, termasuk amalan yang bersifat ibadat. Maka tanpa Islam amalannya tidak sah, apatah lagi amalan keduniaannya tidak menjadi jambatan ke akhirat.
Firman Allah:
﴿أَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّهُ وَلَوْلَا كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ٢١﴾ [الشورى: 21]

“Patutkah mereka mempunyai sekutu-sekutu yang menentukan mana-mana bahagian dari agama mereka - sebarang undang-undang yang tidak diizinkan oleh Allah? dan kalaulah tidak kerana kalimah ketetapan yang menjadi pemutus (dari Allah untuk menangguhkan hukuman hingga ke suatu masa yang tertentu), tentulah dijatuhkan azab dengan serta-merta kepada mereka (yang berbuat demikian). Dan sesungguhnya orang-orang yang zalim itu akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya.” (Surah As-Syura; 21)
Sehinggalah dikaitkan dengan Syirik Aqidah terhadap kalangan yang mengadakan undang-undang sendiri dalam urusan yang telah ditetapkan hukum syariatnya oleh Allah.
Firman Allah:
﴿إِنَّا أَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ لِتَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ بِمَا أَرَاكَ اللَّهُ وَلَا تَكُنْ لِلْخَائِنِينَ خَصِيمًا١٠٥﴾ [النساء: 105]
“Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (Wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran, supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah ditunjukkan kepadamu (melalui wahyu-Nya); dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat.” (Surah An-Nisa: 105)
Allah juga menegaskan pelaksanaan hukuman yang adil terhadap semua manusia:
﴿إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُمْ بِهِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا٥٨﴾ [النساء: 58]
“Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.” (Surah An-Nisa’: 58)
Ayat ini menunjukkan kewajipan melaksanakan hukum syariat Allah yang berkonsepkan adil kepada semua manusia tanpa mengira agama dan bangsa.
Dan ditegaskan pula dengan Firman-Nya:
﴿ وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ٤٥﴾ [المائدة: 45]
“Dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.” (Surah Al-Maidah: 45)
Ada pula kalangan yang meremeh-temehkan syariat Islam kepada semua amalan, lalu bersikap terbuka tanpa asas aqidah dengan menganggap terpentingnya sifat baik walaupun tidak Islam. Maka berlakunya ungkapan bahawa yang baik tanpa Islam lebih baik daripada yang jahat bersama Islam. Tanpa mereka peduli bahawa Allah menolak amal yang baik tanpa Aqidah Islam dengan tiada pahala dan berkat. Adapun yang jahat tetapi ada Islamnya dibuka pintu taubat dan amal baik yang berikutnya dapat menghapuskan dosa kejahatannya.
Firman Allah:
﴿وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ٨٥﴾ [آل عمران: 85]
“Dan sesiapa yang mencari agama selain Islam, maka tidak akan diterima daripadanya, dan ia pada Hari Akhirat kelak dari orang-orang yang rugi.” (Surah Ali-Imran: 85)
Firman Allah:
﴿وَقَدِمْنَا إِلَى مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاءً مَنْثُورًا٢٣﴾ [الفرقان: 23]
“Dan Kami tujukan perbicaraan kepada apa yang mereka telah kerjakan dari jenis amal (yang mereka pandang baik), lalu Kami jadikannya terbuang sebagai debu yang berterbangan.” (Surah Al-Furqan: 23)
Maka Islam menjadi syarat pertama kepada semua amalan yang baik. Amal yang baik tanpa Islamnya tidak sah walaupun perkara ibadat.
Firman Allah:
﴿وَالَّذِينَ كَفَرُوا أَعْمَالُهُمْ كَسَرَابٍ بِقِيعَةٍ يَحْسَبُهُ الظَّمْآنُ مَاءً حَتَّى إِذَا جَاءَهُ لَمْ يَجِدْهُ شَيْئًا وَوَجَدَ اللَّهَ عِنْدَهُ فَوَفَّاهُ حِسَابَهُ وَاللَّهُ سَرِيعُ الْحِسَابِ٣٩ أَوْ كَظُلُمَاتٍ فِي بَحْرٍ لُجِّيٍّ يَغْشَاهُ مَوْجٌ مِنْ فَوْقِهِ مَوْجٌ مِنْ فَوْقِهِ سَحَابٌ ظُلُمَاتٌ بَعْضُهَا فَوْقَ بَعْضٍ إِذَا أَخْرَجَ يَدَهُ لَمْ يَكَدْ يَرَاهَا وَمَنْ لَمْ يَجْعَلِ اللَّهُ لَهُ نُورًا فَمَا لَهُ مِنْ نُورٍ٤٠﴾ [النور: 39-40]
“Dan orang-orang yang kafir pula, amal-amal mereka adalah umpama riak sinaran panas di tanah rata yang disangkanya air oleh orang yang dahaga, (lalu ia menuju ke arahnya) sehingga apabila ia datang ke tempat itu, tidak didapati sesuatu pun yang disangkanya itu; (demikianlah keadaan orang kafir, tidak mendapat faedah dari amalnya sebagaimana yang disangkanya) dan ia tetap mendapati hukum Allah di sisi amalnya, lalu Allah menyempurnakan hitungan amalnya (serta membalasnya); dan (ingatlah) Allah amat segera hitungan hisab-Nya. (39) Atau (orang-orang kafir itu keadaannya) adalah umpama keadaan (orang yang di dalam) gelap-gelita di lautan yang dalam, yang diliputi oleh ombak bertindih ombak; di sebelah atasnya pula awan tebal (demikianlah keadaannya) gelap-gelita berlapis-lapis - apabila orang itu mengeluarkan tangannya, ia tidak dapat melihatnya sama sekali. Dan (ingatlah) sesiapa yang tidak dijadikan Allah menurut undang-undang peraturan-Nya mendapat cahaya (hidayah petunjuk), maka ia tidak akan beroleh sebarang cahaya (yang akan memandunya ke jalan yang benar). (40)” (Surah An-Nur: 39-40)
Sabda Rasulullah S.A.W:
إِنَّهُ لاَ يَدْخُلُ الجَنَّةَ إِلَّا نَفْسٌ مُسْلِمَةٌ، وَإِنَّ اللَّهَ لَيُؤَيِّدُ هَذَا الدِّينَ بِالرَّجُلِ الفَاجِرِ. صحيح البخاري (4/ 7)
“Sesungguhnya tidak masuk syurga melainkan seorang yang dirinya Islam. Dan (kadang- kadang) Allah menolong agamanya dengan orang yang jahat” (Sahih Bukhari 4/7)
“Sejahtera Bersama Islam”
ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 24 Ramadhan 1439 / 9 Jun 2018 HARAKAHDAILY 9/6/2/2018

Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

Belum Tentu Lagi Anwar Akan Jadi PM Ke-8 – Mahathir

Belum Tentu Lagi Anwar Akan Jadi PM - Mahathir


MASIH SAMAR… Harapan Ketua Umum Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk dilantik sebagai perdana menteri yang kelapan menjelang tahun 2020 kini tampak semakin kabur.

Ia susulan pengakuan secara terbuka Pengerusi PH yang juga Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri apabila membayangkan kononnya tempoh dua tahun ditetapkan itu sekadar cadangan dan boleh diubah semula.
Justeru, ketua kerajaan dengan usia paling tua di dunia itu menjelaskan bahawa tidak dapat dipastikan sama ada peralihan kuasa perdana menteri kepada ketua umum PKR tersebut boleh dilaksanakan dalam masa dua tahun.
“Dua tahun itu (sebenarnya) bukan tempoh masa. Ia adalah satu cadangan sahaja. Tetapi kita (PH) tidak tetap. Boleh jadi lebih awal dan boleh jadi juga lebih lewat,” kata Mahathir selamba yang dipetik laporan Sinar Harian.
PH sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 bulan lalu pernah menamakan Anwar, yang ketika itu masih lagi menjalani hukuman di Penjara Sungai Buloh, Selangor sebagai calon perdana menteri dalam senarai menunggu.
Mahathir ketika mengulas dengan lebih lanjut memberi dalih konon keutamaan kini adalah untuk mengembalikan kekayaan negara dan menstabilkan ekonomi selain menyelesaikan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
 IMBAS KEMBALI… KERATAN MUKA DEPAN UTUSAN MALAYSIA MEMAPARKAN BERITA UTAMA ANWAR DIBUANG JAWATANNYA. – GAMBAR HIASAN
“Kalau boleh dalam masa terdekat, saya hendak atasi masalah-masalah yang dihadapi, itulah tujuan saya. Kalau saya berjaya, bukan duit yang penting. Yang penting adalah hasil kerja. Jadi inilah yang saya sedang usaha,” katanya.
Untuk rekod, Anwar nyaris jadi perdana menteri kelima tetapi malangnya dipecat Mahathir secara zalim pada 1998 dan kemudian setelah bekas Presiden UMNO itu bersara pada 2003, jawatan ini diisi Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Dalam pada itu, Anwar dipetik media kelmarin melaporkan bahawa beliau tidak tergesa-gesa ambil alih jawatan berkenaan apatah lagi menjadi calon PH dalam Pilihan Raya Kecil di kerusi Parlimen Pandan yang dicadangkan.
Kerusi selamat PKR itu pada ketika ini disandang isterinya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail yang juga Timbalan Perdana Menteri serta Presiden PKR dan PH selepas ‘lompat jauh’ dari Parlimen Permatang Pauh di Pulau Pinang.
Menurut perancangan asal PKR yang diuar-uarkan kepada umum, Wan Azizah akan kekal dengan jawatan tersebut manakala suaminya itu dilantik sebagai Perdana Menteri yang baharu menggantikan Mahathir selepas dua tahun.
Sekiranya rancangan pelik ini berjaya, Malaysia bakal melakar rekod dunia tersendiri apabila pasangan suami isteri dapat mengisi kedudukan sebagai perdana menteri dan timbalannya secara serentak. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA
* Video bawah sekadar sindiran…

Indonesia Lulus Undang-undang Antikeganasan Lebih Ketat.JAKARTA: Parlimen Indonesia dijangka menerima undang-undang antikeganasan tegas esok ketika negara itu berusaha memerangi militan tempatan selepas serangan paling buruk sejak pengeboman Bali pada 2002.
Menyemak semula undang-undang 2003 menjadi keutamaan negara paling ramai umat Islam di dunia itu selepas pengeboman nekad didakwa dilakukan militan Daesh membunuh lebih 30 di Surabaya bulan ini.
Angka kematian itu adalah yang tertinggi sejak pengeboman kelab malam Bali pada 2002, apabila 202 maut, kebanyakannya pelancong asing.
Indonesia kemudian mencatatkan kejayaan besar menangani militan.
Namun sejak beberapa tahun ini, keganasan militan muncul semula dan ramai rakyat Indonesia mengunjungi Asia Barat untuk menyertai Daesh, dengan ribuan lagi di tahan dipercayai terpengaruh dengan kumpulan itu.
Undang-undang yang disemak semula itu membolehkan polis bertindak awal menahan suspek lebih lama dan mendakwa mereka yang menyertai atau merekrut bagi kumpulan militan.
Agensi penguat kuasa undang-undang mengaku mereka kekurangan kuasa untuk menahan militan yang disyaki merancang serangan kecuali ancaman dibuat atau serangan sebenar dilakukan.
Menurut undang-undang baru, sesiapa yang disyaki merancang serangan boleh ditahan sehingga 21 hari, berbanding seminggu sebelum ini, untuk siasatan awal.
Suspek boleh ditahan untuk siasatan rasmi sehingga 120 hari tanpa perbicaraan dan sehingga 200 hari tanpa kebenaran mahkamah, berbanding 180 buat masa ini. - Reuters
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Di Malaysia baru-baru ini berlaku penolakan rakyat terhadap pemerintah, ledakannya meletup melalui PRU 14, sehingga bertukar kerajaan. Apakah di Indonesia pun begitu, sehingga parlimen Indonesia terpaksa meluluskan undang-undang antikeganasan lebih ketat?

Austria Rancang Tutup 7 Masjid, Usir 40 Imam. Tolak 'Pelampau' Islam?

 Pintu masjid dikunci

VIENNA: Kerajaan berhaluan kanan Austria merancang menutup tujuh masjid dan mengusir sehingga 40 imam dalam apa yang dikatakan tindakan 'permulaan' menolak ideologi pelampau Islam dan kumpulan agama dibiayai pihak asing.
Kerajaan pakatan, sekutu konservatif dan nasionalis, berkuasa tidak lama selepas krisis pendatang di Eropah dengan janji menghalang satu lagi kemasukan dan menyekat manfaat pendatang serta pelarian baharu.
Ketika memegang jawatan terdahulu sebagai Menteri Bertanggungjawab Terhadap Integrasi, Canselor Sebastian Kurz meneliti kelulusan tegas 'Undang-undang berkaitan Islam' pada 2015.
 CANSELOR Sebastian Kurz. - Foto Reuters
Undang-undang itu melarang pembiayaan asing kepada kumpulan agama dan mewujudkan tanggungjawab buat masyarakat Islam supaya memiliki 'pandangan asas positif terhadap Austria dan penduduknya.'
"Masyarakat selari Islam dari segi politik dan kecenderungan radikal tiada tempat dalam negara kami," kata Kurz dalam sidang media menggariskan keputusan kerajaan berdasarkan undang-undang itu.
Austria, negara dengan 8.8 juta penduduk, memiliki 600,000 penduduk Islam, kebanyakannya dari Turki atau keluarga berasal dari negara itu.
Kerajaan dalam satu kenyataan berkata, satu komuniti yang menguruskan sebuah masjid di ibu kota ini, dipengaruhi 'Grey Wolves,' kumpulan nasionalis belia Turki, akan ditutup kerana beroperasi secara haram.
Tambahnya, sebuah kumpulan Arab Islam yang menguruskan sekurang-kurangnya enam masjid, juga akan ditutup.
"Ini hanya satu permulaan," kata Naib Canselor nasionalis, Heinz-Christian Strache dalam sidang media diadakan empat anggota kabinet.
Menteri itu berkata, sehingga 60 imam milik ATIB, kumpulan Islam rapat dengan kerajaan Turki, akan diusir dari negara itu atau dinafikan visa atas alasan menerima bantuan dana asing. - Reuters

Masjid ditutup

T/YDP M/Agama Pattani Parah Ditembak Lepas Solat Jumaat

Timbalan YDP Majlis Agama Pattani parah ditembak selepas solat Jumaat

PATTANI: Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pattani Aduldej Cheknae parah ditembak penyerang tidak dikenali ketika dalam perjalanan pulang ke rumahnya selepas menunaikan solat Jumaat.

Ketua Polis Pattani Mejar Jeneral Piyawat Chalermsi yang mengesahkan kejadian berkata, insiden berlaku di hadapan pintu masuk Sekolah Lalowittaya, Kampung Lalo di Pattani kira-kira 1.30 tengah hari (waktu tempatan).

"Ketika kejadian, beliau sedang dalam perjalanan pulang ke rumah selepas menunaikan solat Jumaat di Masjid Lalo," katanya kepada pemberita di sini, pada Jumaat.


Sejurus kejadian itu, Aduldej dikejarkan ke hospital berdekatan dan keadaannya dilaporkan kritikal.

Mangsa yang juga merupakan Ketua Bahagian Halal Majlis Agama Islam Pattani dilantik ke jawatan baharu itu selepas memenangi pilihan raya jawatan itu November tahun lepas.

Konflik bersenjata di wilayah selatan Thailand sejak 2004 telah menyebabkan kira-kira 7,000 terbunuh terdiri daripada orang awam, militan dan anggota pasukan keselamatan Thailand.
-- BERNAMA

Lagi Kroni Mahathir Bina ‘Airport’ Tioman RM1.2 Bilion?
PANAS… Selepas gempar berita kroni Tun Dr. Mahathir Mohamad bina projek mewah di Langkawi, Kedah bernilai RM30 bilion, kini seorang lagi kenalan beliau muncul dengan satu lagi projek mega.

Bagaimanapun berbeza dengan Tan Sri Ting Pek Khiing yang memajukan projek hartanah Langkawi New City seluas 81 hektar di pulau legenda Mahsuri itu, kali ini Tan Sri Vincent Tan pula tampil membangunkan Tioman, Pahang.
Pengerusi Eksekutif Kumpulan Berjaya itu dilaporkan media bakal membina sebuah lapangan terbang baharu di pulau berkenaan dengan kos RM1.2 bilion dan mendakwa ia langsung tidak menggunakan sumber dana kerajaan.
Sebaliknya Vincent; yang pernah jadi bahan berita kerana anjur parti hari lahir Mahathir ke-90 dengan gaya mewah pada tahun 2015 lalu, menjelaskan konon projek prasarana itu dibiayai dana dalaman syarikat dan pinjaman bank.
“Kami sedang tinjau projek infrastruktur di Tioman dan akan mencadangkannya kepada pihak kerajaan. Kami mahu biayai sendiri projek ini dengan pinjam daripada bank. Kami cuba tidak mahu membebankan kerajaan,” kata beliau.
Hartawan syarikat perjudian ternama tempatan itu mendakwa kononnya pembinaan lapangan terbang baharu itu bakal melibatkan kerjasama dengan pihak berminat kerana kedudukan kewangan kerajaan ketika ini tidak stabil.
Ironinya, Vincent dilaporkan pada satu sidang media khas di ibu negara semalam berkata, syarikatnya akan ‘swasta’ projek tersebut dan pihak kerajaan pula boleh mengaturkannya untuk memudahkan segala urusan pembiayaan.
Dalam bahasa mudah, beliau membayangkan projek itu adalah percuma kerana pentadbiran Pakatan Harapan (PH) pimpinan Mahathir tidak perlu keluar duit walau satu sen pun, tetapi masih harap balasan lain daripada kerajaan.
Untuk rekod, Lapangan Terbang Tioman sedia ada di Kampung Tekek yang diuruskan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) mencatatkan kurang 10,000 penumpang dan lebih 1,000 penerbangan pesawat ringan setahun.
Secara kebetulan, sebahagian besar pesawat keluar masuk iaitu lima kali seminggu ke pulau itu melibatkan syarikat penerbangan Berjaya Air milik Vincent berpusat di Lapangan Terbang Sultan Abdulaziz Shah, Subang, Selangor.
Syarikat beliau juga terlibat aktif dalam menguruskan Berjaya Hotel di Tioman sekali gus menggambarkan pengaruh besar Vincent sendiri di pulau kecil yang seluas cuma 136 kilometer persegi dengan hanya 1,000 penduduk itu.
Namun, apa jadi persoalan ialah kos lapangan terbang baharu itu amat besar walhal Habsyah, sebuah negara miskin di benua Afrika pula mampu mewujudkan tiga buah lapangan terbang yang moden dengan kos cuma RM300 juta.
Sekadar perbandingan, lapangan terbang antarabangsa Roatan di Honduras, sebuah negara kecil di Amerika Latin yang mampu terima pesawat Boeing 757 pun dapat dibina dengan kos serendah RM4 juta pada tahun 2001 lepas.
Bahkan, kerajaan India dilaporkan media tempatan pernah menyiapkan sejumlah lapan buah lapangan terbang baharu di seluruh negara tersebut dalam tempoh sedekad sahaja dengan kos keseluruhan sebanyak RM200 juta.
Justeru, mungkin kos RM1.2 bilion untuk bina lapangan terbang baharu Tioman mencetuskan tanda tanya sama ada angka itu terlalu besar bagi sebuah pulau yang lebih kecil daripada Langkawi sendiri? – Agensi/Mynewshub.cc/HAA
*Video bawah sekadar hiasan…

Tular Wanita Tanggal Baju Di Stesen MRT S'puraGAMBAR seorang wanita sedang berbogel di platform stesen tren MRT di Singapura muncul tular menerusi media sosial.

Menurut laporan Today, wanita berusia 35 tahun itu telah ditahan malam Rabu di bawah Akta Kesihatan Mental (Rawatan dan Jagaan) selepas polis dihubungi kira-kira pukul 10.30 malam.
Dia dirujuk kepada seorang pengamal perubatan untuk pemeriksaan di sebuah institusi psikiatri.
Identiti dan negara asal wanita itu masih tidak diketahui, begitu juga individu yang mengambil gambar berkenaan.
Dalam satu gambar yang tular, wanita berkenaan dilihat sedang menanggalkan bajunya dan dalam satu lagi gambar, tidak ada seurat benang pun di badannya.
Turut kelihatan dua lelaki dan seorang wanita berhampiran dengannya dan wanita terbabit dilihat memeluk salah seorang lelaki di situ.
Bagaimanapun tidak dapat dipastikan sama ada mereka saling mengenali atau pun lelaki itu cuba membantu wanita tersebut.
Pihak pengurusan MRT Singapura tidak dapat dihubungi untuk komen. – Mstar 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Masih tidak sistematik, tidak boleh kawal orang gila di Singapura..
** Sekadar Video Hiasan..

Friday, June 08, 2018

Al-hamdulillah! Buka Lambaran Baru Antara K'jaan &Pembangkang.


Hidupkan kembali konsep federalisme - Presiden PAS


MARANG: Kunjungan hormat delegasi Presiden PAS dan Menteri Besar Terengganu kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bagi membuka lembaran baharu antara kerajaan dengan pembangkang.
Justeru, kata Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, pertemuan itu bagi membincangan hubungan antara kerajaan negeri dengan Kerajaan Persekutuan. 
Menurutnya, konsep federalisme dalam amalan berdemokrasi wajar dihidupkan kembali dalam pemerintahan negara ini.
“Alhamdulillah, kunjungan saya kepada Perdana Menteri itu adalah untuk bincang hubungan antara kerajaan negeri dengan Kerajaan Pusat. 
"Hidup baliklah konsep federalisme dan kita (PAS) kerjasama dengan Kerajaan Pusat dalam perkara yang kita fikir, kita boleh bekerjasama.
“Walaupun kita ada berbeza pendapat, kita cari pendekatan berbeza pendapat itu. Kita ambil titik yang sama dahulu,” ujarnya kepada wakil media selepas Kuliah Mingguan Pagi Jumaat, di Masjid Rusila, di sini hari ini.
Paling penting, kata Presiden PAS itu, konsep federalisme mesti dihidupkan kembali setelah tidak diamalkan secara baik ketika Kerajaan Barisan Nasional (BN) dahulu.
“Apatah lagi, kita lihat Kerajaan Pusat (hari ini) tidak menguasai semua negeri. (Kerajaan) Pakatan Harapan pula ideologi berbeza antara satu sama lain. 
“Kita lihat masing-masing (parti) membuat kenyataan. Sudah ada Perdana Menteri, Perdana Menterilah buat kenyataan. 
"Jika masing-masing buat kenyataan macam Perdana Menteri (ketawa), saya ingat itu tidak kenalah. Itu perlu diperbetulkanlah. Itu mereka (PH) yang kena betulkan, bukan saya,” tegasnya. 
Menurut Tuan Guru Abdul Hadi, buat masa ini PAS mengiktiraf kewujudan Kerajaan Pusat dan Perdana Menterinya, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Konsep federalisme bermaksud wujudnya dua peringkat kerajaan iaitu Kerajaan Pusat (Persekutuan) dan kerajaan negeri. 
Tiap-tiap kerajaan itu mempunyai had bidang kuasa masing-masing serta bebas daripada campur tangan orang lain.
Menjawab persoalan isu royalti, beliau mengalu-alukan kenyataan Perdana Menteri itu dan masih menunggu kenyataan rasmi Kerajaan Persekutuan.
“Alhamdulillah, Perdana Menteri telah membuat kenyataan (royalti), cuma saya tunggu kenyataan rasmilah. (Sekarang) Dah ada kenyataan rasmi bahawa perjanjian royalti itu akan ikut perjanjian, dipulihkan semula kerana ada perjanjian.
“Ini bukan kerana manifesto, (tapi) ada perjanjian antara negeri-negeri dengan pusat. Perjanjian itu dibuat tahun 70-an lagi, mana-mana negeri yang ada petroleum diserah kepada Petronas dan Petronas hendaklah membahagi royalti 5 peratus kepada kerajaan negeri dan Kerajaan Pusat (Persekutuan).
“Perjanjian mesti ditunaikan. Tetapi, Perhimpunan Agung Umno (PAU) yang lalu (telah) membuat keputusan membatalkan royalti itu,” jelasnya.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang tidak mempertikaikan jumlah 5 peratus bayaran royalti itu kerana termaktub dalam perjanjian tersebut. 
“Kita ‘start’ (mula) dengan 5 peratus dahulah, hal-hal lain kita bincang kemudian. 
“Dengan 5 peratus itu, kita (Terengganu) akan uruskan. Kerajaan Pusat akan melihat laporan-laporan. (Kerajaan) Pusat pun dia hak juga untuk pantau. Bagaimana kita (negeri) gunakan duit (royalti) itu,” ujarnya.
Kerajaan Negeri Terengganu sebelum ini menerima pembayaran Wang Royalti secara tunai menurut perjanjian Akta Kemajuan Petroleum 1974.
Tetapi telah dimansuhkan pada 5 September 2000 dan digantikan dengan Wang Ehsan atau Dana Khas Persekutuan yang dikendalikan terus oleh Kerajaan Pusat. 
Pada 4 Jun lalu, Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Menteri Besar Terengganu, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan veteran PAS, Dato’ Mustafa Ali mengunjungi Tun Dr Mahathir di Yayasan Kepimpinan Perdana Putrajaya. -HARAKAHDAILY 8/6/2018

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Al-hamdulillah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails