Saturday, July 01, 2023

DAP memalukan, tolak samseng perintah M'sia.

 


Campur tangan dan guna kuasa Menteri DAP memalukan

SALAH satu prinsip Rukun Negara adalah ‘Keluhuran Perlembagaan’ dan ‘Kedaulatan Undang-undang’ yang memberi makna rakyat Malaysia perlu taat, mematuhi dan menjunjung setiap peraturan dan undang-undang negara, termasuklah undang-undang dan peraturan negeri dan pihak berkuasa yang dibuat berdasarkan kuasa yang diberi Perlembagaan Persekutuan dan Negeri.

Rakyat Malaysia pelbagai kaum selama ini hidup aman dan damai, kerana setiap undang-undang dan peraturan dalam negeri dan negara dihormati dan dipatuhi rakyat. Yang melanggar akan dikenakan tindakan dan didakwa, itu satu norma yang diterima dan tidak pernah dipertikaikan.

Dalam satu insiden seorang peniaga wanita didenda oleh pihak penguatkuasa MPKB-BI baru-baru ini kerana berpakaian tidak sopan bertentangan dengan Seksyen 34(2)(b) Undang-undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian (MPKB-BRI) 2019. Cukup mengecewakan apabila isu ini dipolitikkan pihak DAP.

Difahamkan ayah angkat wanita berkenaan telah hadir secara sukarela ke Pejabat Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandaraya Islam (MPKB-BI) bersama Pengerusi Gabungan Pertubuhan Tiong Hwa Kelantan, untuk berunding dan akhirnya bersetuju membayar kompaun RM50 atas kesalahan berkenaan.

Selesailah kes, bermakna prinsip Rukun Negara dipatuhi rakyat Kelantan. Malangnya Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan kerajaan PH-BN, Nga Kor Meng dari DAP telah mengutuk tindakan membayar kompaun itu.

Beliau mendakwa telah mengarahkan Yang Dipertua MPKB-BI untuk membatalkan kompaun berkenaan, malah DAP dilaporkan menyediakan peguam untuk mencabar kompaun itu di mahkamah.

Beginikah patutnya reaksi dan sikap seorang Menteri yang mewakili negara dan rakyat Malaysia?

Pimpinan negara sepatutnya mengajak rakyat mematuhi dan menghormati undang-undang selaras dengan prinsip Rukun Negara. Semua jenis dan bentuk undang-undang yang terpakai dalam negara diluluskan mengikut punca kuasa yang diberikan undang-undang induk negara atau negeri iaitu Perlembagaan Persekutuan mahupun Perlembagaan Negeri.

Menggunakan kedudukan untuk mengarahkan dibatalkan satu-satu kompaun yang dikeluarkan kerana kepentingan politik adalah tindakan salah-guna kuasa dan Menteri mesti dipertanggungjawabkan.

Malulah pada rakyat Kelantan tidak kira bangsa Melayu, Cina atau India yang mematuhi dan menghormati undang-undang. Malulah pada rakyat Malaysia. Menteri gagal dan memalukan. 

ROSLAN SHAHIR DATUK MOHD SHAHIR
Setiausaha
PAS Negeri Selangor – HARAKAHDAILY 30/6/2023


Komen Weblog Ibnu Hasyim: DAP memalukan, tolak samseng perintah M'sia.

Mengapa dikatakan begitu? Lihat perkara-perkara berikut.

(i) Malaysia, ada ekonomi ‘black markets’ sebesar 21% KDNK, DAP punya hal? 


Ekonomi gelap sebesar 21 peratus KDNK Malaysia
KL: Ekonomi gelap juga disebut sebagai ‘black markets’ di mana kegiatan-kegiatannya sampai ke peringkat industri yang tidak berperaturan atau tidak menuruti undang-undang sesebuah negara.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Mohd Zuhdi Marzuki berkata, ia juga dikenali sebagai ‘shadow economic’, selain gelaran ‘underground’ tetapi berselindung di sebalik industri yang berdaftar.

“Pelaksanaannya menyalahgunakan ataupun memanipulasikan sehingga melibatkan kegiatan-kegiatan yang haram dan lari daripada untuk membayar cukai dan apa-apa komitmen yang sepatutnya diberikan kepada sesebuah kerajaan.

“Contoh kegiatan ekonomi gelap ini antaranya disebut sebagai industri maksiat atau industri dosa. Ia juga melibatkan kegiatan seumpama perjudian sama ada perjudian online ataupun perjudian secara fizikal. 

“Ia juga melibatkan kegiatan seperti pelacuran, pemerdagangan manusia, menyeludup barang-barang secara tidak sah. Sama ada barang yang boleh digunakan seperti makanan, rokok dan seumpamanya.

“Ataupun barang yang diharamkan seperti dadah, senjata api dan seumpamanya. Kegiatan ekonomi gelap juga melibatkan kongsi gelap dan gengsterism serta Ahlong dan lain-lain yang dapat kita fahami ianya adalah kegiatan yang tidak sah,” jelasnya.

Menurut beliau, saiz ataupun ‘volume’ dagangan ekonomi gelap di negara ini dianggarkan sekitar 21 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia ataupun sekitar RM300-350 bilion setahun.

Tegas Dr Zuhdi, ia jumlah yang sangat besar di mana memberikan kemudaratan kepada negara sama ada kepada ekonomi ataupun kepada sosial masyarakat antaranya menyebabkan berlakunya amalan sogokan dan rasuah.

“Ia juga membunuh ekonomi putih yang dilaksanakan oleh pemain-pemain ekonomi mengikut peraturan. Ia menghilangkan kepercayaan pelabur-pelabur terhadap negara kita serta mengurangkan daya saing ekonomi negara.

“Juga menimbulkan penyakit-penyakit sosial sehingga menyebabkan negara terpaksa mengeluarkan kos yang tidak perlu bagi merawat penyakit-penyakit ini,” ujarnya berjanji mengupas siapakah pemain-pemain ekonomi gelap ini pada siri seterusnya.  -HARAKAHDAILY 26/6/2023


(ii) DAP menentang Islam secara terbuka, punca PAS tolak kerjasama May 12, 2023 -Agenda Daily

DAP secara terbuka mencabar Islam, merendahkan dan mempertikai hak istimewa Bumiputera dengan meminggirkan bahasa kebangsaan.

Demikian kata Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang ketika menjelaskan punca partinya meninggalkan kerjasama dengan DAP sebelum ini.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata DAP juga menjaja Islamofobia dan menjadikan gelombang hijau sebagai ancaman kepada masyarakat bukan Islam.

“Banyak yang mempertikaikan kerjasama PAS dengan pihak lain, mengapa ia boleh berubah? Malah, PAS dianggap mengkhianati kerjasama kerana sepatutnya tetap tidak boleh diubah khususnya kerjasama bersama DAP yang telah dibatalkan.

“DAP secara terbuka menentang negara Islam dan mendesak supaya menetapkan sekularisme dalam Perlembagaan Persekutuan. Tindakan ini sekali gus menyalahtafsirkan kedudukan Islam dalam Perlembagaan kerana ia ditafsirkan mengikut bahasa penjajah.

“Kemudian, mereka berlagak kononnya mereka ditindas oleh sifat perkauman Melayu. Laksana mendapat betis mahukan paha, setelah mereka diberikan hak kebebasan beragama, berbahasa dan berbudaya yang tidak diberikan oleh negara lain selain daripada Malaysia.

“Mereka menjaja Islamofobia dan menjadikan kemajuan PAS dalam PRU-15 dengan jenama Gelombang Hijau yang menjadi ancaman kepada masyarakat bukan Islam. Tanpa mereka mempedulikan kejayaan PAS memerintah beberapa negeri dalam keadaan majoriti besar Melayu Islam hidup aman dan harmoni dalam masyarakat majmuk,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini

Menurutnya, al-Quran tidak mengizinkan kerjasama hingga berwala’ (kesetiaan) yang meninggalkan prinsip dan konsep asas perjuangan Islam.

Malah katanya pemimpin DAP terus menerus menentang pelaksanaan Islam di negara ini meskipun ia hanya untuk penganut Islam.

“Banyak kenyataan dikeluarkan oleh pemimpin utamanya yang menentang pelaksanaan Islam, walaupun pelaksanaan Islam itu hanyalah bagi penganut Islam sahaja sebagaimana mengikut Perlembagaan Persekutuan, tanpa memaksa golongan bukan Islam.

“DAP terlebih dahulu bersikap proaktif apabila bertindak keluar daripada Barisan Aternatif kerana sifat anti-Islamnya yang ditunjukkan kepada PAS dan DAP juga terlebih dahulu bertindak mengeluarkan PAS daripada PR dengan alasan yang sama.

“DAP juga merancang untuk mendapatkan kuasa politik negara setelah kaumnya menguasai ekonomi supaya mereka dapat memerintah negara melalui pilihan raya dengan meletakkan calon-calon di kawasan Melayu dengan calon-calon Melayu yang berfahaman liberal, sekular, oportunis dan jahil agama. Bahkan, ada kalangan Melayu yang diumpan menjadi ketua kerajaan bonekanya,” katanya.

Menyentuh soal PKR dan Amanah, Abdul Hadi berkata dua parti itu lebih mengutamakan hubungan dengan DAP kerana menganggap strategi boleh membatalkan prinsip aqidah perjuangan, berpandukan kaedah matlamat menghalalkan cara sehingga bersedia menjadi syaitan bisu terhadap kemungkaran yang nyata serta menjadi jurucakap DAP terhadap orang Melayu Islam secara percuma.

Tambahnya, “PAS menolak PKR dan parti-parti liberal yang bekerjasama dengan DAP termasuk UMNO yang meninggalkan asas perjuangannya untuk membela agama, bangsa dan tanah air semata-mata kerana ingin mengejar jawatan, harta serta kepentingan diri.”

Kesimpulan:

Jom tinggalkan PMX Malaysia..
Kepada rakyat Malaysia, sebenarnya kebangkitan Islam di negara ini berada di hujung jari anda. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam, yang ada di negara kita. 

Gunakan jari-jari anda untuk menukar kerajaan sekarang kepada kerajaan Islam. Menolak samseng-samseng biadap memerintah negara ini, melalui peti undi.. 

Berambuslah mereka, insya Allah!

Friday, June 30, 2023

Man City takluk Eropah. M'SIA, ekonomi Xpulih, k'jaan buat apa?

 


1. Man City akhirnya takluki Eropah

ISTANBUL: Manchester City akhirnya meluaskan penguasaan domestik ke seluruh Eropah apabila menewaskan Inter Milan 1-0 dengan gol pada babak kedua Rodri untuk memenangi Liga Juara-Juara buat kali pertama dan melengkapkan treble, pagi tadi.

Namun, Inter memberikan saingan hebat dengan kelihatan akan mengheret perlawanan akhir ke masa tambahan, hanya dinafikan dengan persembahan menakjubkan penjaga gol Ederson yang melakukan dua aksi menyelamat lewat permainan.

Ledakan kegembiraan menyambut wisel penamat dengan pemain City memecut ke arah penyokong mereka di Stadium Olimpik Ataturk.

“Anda mesti bernasib baik… kemenangan ini ditulis dalam bintang. Ia milik kami. Perlawanan ini ternyata menjadikan treble ini sangat sukar,” kata pengurus City, Pep Guardiola.

City bukan sahaja memenangi kejuaraan Eropah pertama sejak merangkul Piala Juara-Juara Piala Eropah yang kini tiada lagi pada 1970, malah menjadi pasukan Inggeris kedua memenangi treble Liga Perdana, Piala FA dan Liga Juara-Juara, menyamai kejayaan Manchester United pada 1999.

Inter yang mengejar piala buat kali keempat, menyekat pasukan Guardiola dengan persembahan hebat, terutama pada separuh masa pertama apabila pemain City, Kevin De Bruyne mengalami kecederaan.

City mungkin mengalami deja vu mengerikan apabila perancang utama, De Bruyne yang juga gagal menamatkan perlawanan akhir dua tahun lalu ketika City tumpas kepada Chelsea.

Malah mesin gol City dari Norway, Erling Haaland, mendapati dirinya dikawal ketat, tetapi akhirnya pemain tengah Sepanyol, Rodri yang memulakan perlawanan ke-52 musim ini, menjadi wira.

“Emosi. Impian menjadi kenyataan. Semua di sini menunggu, saya tidak tahu sejak bila. Mereka layak, kami berhak,” kata Rodri ketika Guardiola memeluk pemain dan penyokong City menyanyikan nama Sheikh Mansour, yang pengambilalihan kelab pada 2008 menjadikan City pemenang piala demi piala.

“Ia tidak mudah. ​​Betapa pasukan yang kami hadapi, cara mereka bertahan dan melakukan serangan balas. Perlawanan akhir begini. Kami bersaing seperti haiwan.”

City kini memenangi 17 piala sejak pengambilalihan pada 2008. – REUTERS.


2. Demam Benzema landa Jeddah 

Benzema ketika tiba di Jeddah, Rabu lalu. - REUTERS

JEDDAH: Juara Arab Saudi, Al-Ittihad menjual lebih 56,000 tiket untuk majlis memperkenalkan Karim Benzema di Stadium Bandaraya Sukan Raja Abdullah, hanya dalam tempoh beberapa jam selepas jualan diumumkan Rabu lalu.

Penyerang Perancis dan pemenang Ballon d’Or itu menandatangani kontrak tiga musim bernilai AS165 juta bersama kelab Liga Pro Saudi pada Selasa lalu.

Tiket untuk majlis memperkenalkan bekas kapten Real Madrid di arena 62,000 tempat duduk yang dikenali penduduk tempatan sebagai ‘Permata Bersinar’, bermula serendah sembilan Riyal (AS$2.40).

Sebilangan besar penyokong yang memakai warna kelab itu, kuning dan hitam, menyambut Benzema sebaik tiba di bandar ini pada malam Rabu lalu dan mengadakan sidang akhbar pertama pada Khamis sebelum diperkenalkan kepada peminat.

Benzema, 35, adalah pembelian pertama Al-Ittihad selepas memenangi kejuaraan liga buat kali pertama sejak 2009 dengan rakan senegara N’Golo Kante dijangka menyertainya dari Chelsea tidak lama lagi.

Cristiano Ronaldo lebih awal berada di Liga Pro Saudi dengan menandatangani kontrak lumayan bersama Al-Nassr pada Disember lalu.

Kelab-kelab Arab Saudi menyasarkan nama besar lain dalam beberapa bulan akan datang dengan pemain seperti Sergio Busquets, Angel Di Maria, Jordi Alba dan Sergio Ramos, dikaitkan dengan perpindahan ke negara padang pasir itu.

Sumber yang rapat dengan kapten Argentina, Lionel Messi bulan lalu, memberitahu Reuters bahawa dia telah menerima tawaran rasmi untuk menyertai Al-Hilal, tetapi pemenang Piala Dunia berusia 35 tahun itu memutuskan untuk menyertai Inter Miami di Amerika Syarikat. – REUTERS   


3. Ekonomi belum pulih, apa Kerajaan PH-BN buat?  


SEREMBAN: Pengkelasan penduduk di negara ini berdasarkan pendapatan isi rumah mengikut peratus masing-masing iaitu B40, M40 dan T20, telah berubah akibat daripada pandemik COVID-19 yang berlaku.

Pengerusi PERIKATAN NASIONAL (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, krisis kesihatan tersebut menjadi krisis ekonomi yang menyebabkan peratusan kemiskinan menjadi bertambah kepada B61, M18 dan T21.

Menurut beliau, data daripada kajian badan bebas tersebut mendapati orang Melayu adalah kaum terbanyak dalam kelompok B61 itu di mana jatuh miskin disebabkan tiada pendapatan kerana dibuang kerja.

“Tak cukup makanan, tak dapat menyara keluarga, tak boleh bantu anak masuk universiti, tak boleh membiayai kos-kos hidup yang lain. Semakin hari semakin meningkat dan bertambah,” ujarnya.

Ahli Parlimen Pagoh yang juga bekas Perdana Menteri itu berucap pada Ceramah Perdana Gelombang Kebangkitan Rakyat anjuran PN di Senawang, di sini malam tadi.

Katanya, dalam keadaan krisis yang penuh kesulitan itu, tetapi kerana ianya melibatkan kepentingan kehidupan dan nyawa rakyat, maka Kerajaan PN telah mengambil langkah berani ke Parlimen.

Jelas beliau, usul Rang Undang-undang untuk menguruskan masalah ketika itu dengan belanja RM350 bilion telah dibentangkan di mana sebahagian dalam bentuk fiskal dan lainnya berupa bantuan institusi kewangan.

Terangnya, moratorium diberikan dan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga dibenarkan di samping lapan Pakej Rangsangan Ekonomi diadakan dalam menangani kos sara hidup rakyat.

Kata Muhyiddin, semua itu tidak dibuat sekadar memandai atau bicara di lidah, tetapi berdasarkan fakta dan kajian serta pertemuan dengan rakyat memahami masalah sedang mereka alami.

“Isu dan masalah mereka ialah kos sara hidup. Apa makna kos sara hidup? Kos harga bahan-bahan baik makanan, bukan makanan ataupun perkhidmatan dan sebagainya sudah naik,” ujarnya.

Beliau bersetuju bahawa keadaan tersebut juga disebabkan keadaan pasaran atau di dalam ekonomi wujudnya penawaran dan permintaan di mana menjadi peranan dan tanggungjawab kerajaan untuk menstabilkannya.

Tindakan-tindakan kerajaan ketika itu ujarnya, bagi memastikan masalah setiap keluarga diatasi dan supaya ada makanan secukupnya di meja mereka, termasuk menangani masalah ekonomi yang lebih besar.

Maklum beliau, Jawatankuasa Tindakan Ekonomi yang dibentuk ketika itu bersidang setiap minggu meneliti isu dan masalah dengan membawa penyelesaian untuk tindakan pelbagai kementerian dan agensi.

Namun kesali beliau, dalam keadaan kesan tersebut masih berlaku ke atas rakyat, Kerajaan Madani kini tidak membawa sebarang langkah jangka pendek atau sederhana mahupun panjang bagi pemulihan.

Bidasnya, walaupun sudah enam bulan memerintah, kerajaan hari ini terus membawa kebimbangan yang menjadikan keadaan negara semakin merosot dan kehidupan rakyat terus menderita.

“Rakyat tak boleh tahan hidup sebegini, daif dan seksa. Tak ada satu idea, (tapi) banyak sebut formula-formula. Formula tapi tak ada apa-apa. Bercakap selalu tapi lepas itu tak
laksanakan. Bohong seribu kali.

“Saya tak pernah tengok keadaan sebuah kerajaan di mana ramai pemimpin cakap tapi tak serupa bikin,” ujarnya mengimbas keadaan luar biasa dihadapi Kerajaan PN ketika menguruskan krisis dahulu berbanding tindakan ‘luar biasa’ kerajaan kini. – HARAKAHDAILY 11/6/2023


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Man City takluk Eropah. M'SIA,  ekonomi Xpulih, k'jaan buat apa?

Ini, gelombang rakyat di Senawang menjalar ke Kota Bharu. Di Kota Bharu, malam tadi gelombang rakyat yang membadai di Senawang dalam misi menawan Negeri Sembilan malam ini pula menjalar ke Kota Bharu. 

Ribuan rakyat Kelantan memenuhi Dataran Warisan Stadium Sultan Muhammad IV biarpun hujan agak lebat menjelang Maghrib. Kehadiran begitu sendat tersebut disifatkan Ketua Pimpinan Bersatu Kelantan Dato Kamaruddin Mohd Nor sebagai peluang cerah untuk menang 45 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun).

Jom tinggalkan PMX Malaysia..

Kepada rakyat Malaysia, sebenarnya kebangkitan Islam di negara ini berada di hujung jari anda. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam, yang ada di negara kita. 

Gunakan jari-jari anda untuk menukar kerajaan sekarang kepada kerajaan Islam, melalui peti undi.. Insya Allah!

Masaaki Saito, Jepun: Lihat gelombang gugat pemerintah M'sia.Kaunselor Politik Kedutaan Jepun bertemu PAS P Pinang

KEPALA BATAS: PAS Negeri Pulau Pinang telah menerima kunjungan daripada Kaunselor Politik Kedutaan Jepun, Masaaki Saito yang diadakan di Pejabat PAS Negeri Pulau Pinang, Pongsu Seribu, di sini hari ini.

Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustaz Muhammad Fauzi Yusoff yang mengetuai pertemuan tersebut telah ditanya pandangan mengenai perkembangan politik semasa di negeri ini dan negara amnya.

Menurut Masaaki, pihaknya melihat gelombang daripada perikatan pembangkang kini menggugat keupayaan pakatan pemerintah di mana pihaknya juga telah membuat pemerhatian di Kelantan, Kedah termasuk bertemu parti-parti dan tokoh politik lain.

Ustaz Fauzi dalam menjelaskan situasi ketika ini berkata bahawa gelombang diterima PERIKATAN NASIONAL (PN) semakin memuncak termasuk di Pulau Pinang di mana momentum tersebut tidak terhenti sejak PRU15 lalu.

“Kami lihat perkembangan positif ini memberi kebangkitan rakyat khususnya di kawasan-kawasan Melayu di mana di Pulau Pinang ini terdapat 15 DUN majoriti Melayu dan gelombangnya begitu terasa.

“Hinggakan ia mempengaruhi kerusi DUN campuran (penduduk pelbagai kaum). PAS dan BERSATU akan ‘cover’ (bertanding) di kerusi-kerusi majoriti Melayu ini dan parti kerjasama dari GERAKAN akan bertanding di kerusi campuran,” ujarnya.

Menurut beliau, dengan kerusi DUN Pulau Pinang mempunyai keseluruhan 40 kerusi, calon dari sayap bukan-Islam PAS iaitu Dewan Himpunan Pendukung PAS (DHPP) juga akan bertanding di tiga DUN campuran selain ahli bersekutu BERSATU.

Yakin beliau, PN dengan mengandungi komposisi yang mewakili masyarakat majmuk Pulau Pinang mampu meraih majoriti mudah bagi mengambil alih pemerintahan kerajaan daripada DAP-Pakatan Harapan.

Katanya, selama 15 tahun DAP telah gagal memberikan khidmat sepatutnya kepada rakyat berbanding pelbagai perkara mereka laungkan, oleh itu PN beriltizam mengambil alih bagi melaksanakan amanah dan keadilan.

Beliau turut menjelaskan beberapa isu ditanya Masaaki melibatkan pandangan terhadap Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim, sokongan orang muda menerusi media sosial serta aspek kewangan.

Hadir sama adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Bukhori Ghazali dan Timbalan Ketua Muslimat PAS Pulau Pinang, Mazlina Jamaluddin dan Ahli Jawatankuasa Lajnah Tarbiyah PAS Pulau Pinang, Abd Rahaman Kassim. – HARAKAHDAILY 28/6/2023 


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Masaaki Saito, Jepun: Lihat gelombang gugat pemerintah M'sia.

Ini sedikit ulasan dari pelbagai sumber..

(i) 'Gelombang Hijau' dalam PRU15.

a. Keputusan pilihan raya umum (PRU) ke-15 sudah pun diketahui. Buat pertama kali dalam sejarah politik tanah air, tidak ada gabungan parti yang melepasi majoriti mudah untuk membentuk kerajaan.

Akhirnya, kerajaan perpaduan atas muafakat antara gabungan parti politik dibentuk dan diterajui Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri ke-10.

b. PRU ke-15 memberi perspektif yang jelas dalam beberapa perkara.

Pertama, riwayat Umno-BN seperti telur di hujung tanduk. Kedua, Pakatan Harapan (PH) mampu mengekalkan momentum namun tidak mampu mempertahankan kubu kuatnya. Ketiga, Perikatan Nasional (PN) dapat menarik pengundi dan mengempur kubu kuat PH dan BN.

Sudah pasti perspektif ketiga itu mengejutkan ramai. Dalam diam, PN menjadi pesaing hebat kepada PH dan BN meskipun ia baru dua tahun berada dalam arena politik.

Berbeza dengan kempen di kawasan-kawasan lain di Semenanjung Malaysia, persaingan di Pantai Timur Malaysia, sebahagian Johor dan utara negara dihangatkan dengan perang saraf politik dipanggil ‘Gelombang Hijau’.

c. Jika PRU ke-14 gelombang itu meletakkan PAS sebagai kerajaan sekali lagi Terengganu, kali ini PAS berjaya menyapu bersih kerusi parlimen di Terengganu dan Kelantan.

Malah, berjaya PAS - bersama PN - membentuk kerajaan negeri di Perlis setelah enam dekad diperintah BN. Ledakan Gelombang Hijau juga meningkatkan jumlah kerusi PN di Perak dan Pahang, sama ada di peringkat parlimen mahupun dewan undangan negeri (DUN).

Lebih mengejutkan lagi apabila PN berjaya menumbangkan kerusi asas PH sejak 2008 di Selangor dan Pulau Pinang pada kali ini. 

(ii) Apa istimewa PAS.

a. Pertama, PAS dilihat sebagai parti pilihan utama di kawasan demografi majoriti pengundi Melayu. Kecelaruan Umno yang terpalit dengan isu integriti, dan pengaruh PH yang kurang menonjol di situ, membolehkan PAS menggempur kawasan seperti Padang Terap, Baling, Permatang Pauh, dan Pokok Sena.

PAS dan PN mengukuhkan tapaknya di kerusi lebih 70 peratus majoriti Melayu melangkaui wilayah Pantai Timur pada PRU ke-15.

Kedua, penguasaan pemimpin PAS di wilayah Pantai Timur dan utara negara memperkukuh pengaruh mereka. Populariti figura seperti Menteri Besar Kedah, Sanusi Md Nor; dan Ahmad Samsuri Mokhtar (Terengganu) memainkan peranan utama dalam menarik pengundi Melayu atas pagar untuk mendekati PN.

Kepimpinan yang ditonjolkan oleh Sanusi dan Ahmad Samsuri yang mesra rakyat dan berkebolehan menerajui negeri memudahkan PAS menyantuni pengundi dengan lebih santai.

Berbeza dengan pemimpin PH dan BN yang tidak mempunyai figura menonjol bagi memberi persaingan di wilayah Pantai Timur dan utara.

b. Ledakan Gelombang Hijau juga meningkatkan jumlah kerusi PN di Perak dan Pahang, sama ada di peringkat parlimen mahupun dewan undangan negeri (DUN).

Lebih mengejutkan lagi apabila PN berjaya menumbangkan kerusi asas PH sejak 2008 di Selangor dan Pulau Pinang pada kali ini. Soalnya, bagaimanakah fenomena itu berlaku?

Pendirian Sanusi dan Ahmad Samsuri yang tidak menjadi calon parlimen memberi kelebihan buat PAS memfokuskan sumber yang ada memenangkan calon di kawasan-kawasan strategik.

Juga PAS hampir mendominasi kempen di media sosial. Penguasaan itu dikesan sejak awal apabila terdapat trend ustaz-ustaz menyampaikan tazkirah di platform seperti YouTube dan Facebook live.

Meskipun mesej disampaikan tidak menjurus menyokong parti politik secara langsung, ia membantu rakyat terbanyak memahami konteks yang lebih luas berkenaan nilai-nilai yang dekat dengan PAS, khasnya soal memilih pemimpin dan kerajaan serta isu-isu lain.


(iii) Gelombang Hijau menurut Presiden PAS. 


Menurut Presiden PAS, mereka yang memberi jenama gelombang hijau terhadap kemajuan PAS dalam PRU-15 khususnya DAP, ternyata mempunyai tujuan yang nyata songsangnya terhadap Islam. 

"Hal ini demikian kerana, Islam itu menjadi dasar dan matlamat perjuangan PAS, sebagaimana yang telah dinyatakan kepada umum dalam Perlembagaan PAS bahawa hukum tertingginya ialah al-Quran, Sunnah, Ijmak dan Qiyas yang nyata." jelas beliau.

Menurut beliau lagi, kejayaan PAS dianggap negatif kerana Islamnya, sehinggakan PAS boleh mencapai kerusi terbanyak dalam kalangan semua parti politik, di samping berjaya menawan dan mentadbir beberapa kerajaan negeri, walaupun dalam bidang kuasa yang terbatas mengikut konsep federalisme yang banyak kecacatannya. 

Begitulah kira-kira sedikit suntingan dari tulisan Presiden PAS Abdul Hadi Awang melalui  HARAKAHDAILY hari ini.

Kesimpulan:

Jom tinggalkan PMX Malaysia..
Kepada rakyat Malaysia, sebenarnya kebangkitan Islam di negara ini berada di hujung jari anda. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam, yang ada di negara kita. 

Gunakan jari-jari anda untuk menukar kerajaan sekarang kepada kerajaan Islam, melalui peti undi.. Insya Allah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails