Saturday, January 13, 2018

Tarikan Pelancongan, Tapi Paling Bahaya Di Dunia. Ini..UNGKAP RAHSIA YANG MAHA AGUNG

BOSAN dengan percutian tenang dan mendamaikan? Apa kata anda cuba mana-mana lokasi pelancongan mencabar ini. Walaupun berisiko, masih ramai yang teruja dengannya, terutamanya pengembara yang sukakan cabaran dan mahu menguji ketahanan mental dan fizikal sendiri. Marilah kita ungkap rahsia Yang Maha Agung.

1. Terjun Bungee Volcano (Chile)
-fotoYoutube/StarsInsider

Di Villarica terdapat gunung berapi aktif dan tarikan pelancong yang menawarkan peluang kepada pelancong untuk melakukan terjunan bungee ke kawahnya. Paling membuatkan ia mencabar dan berisiko apabila jaraknya hanya 700 meter dari gunung berapi yang sangat bahaya.

2. Bertemu Singa (NZ)
-fotoYoutube/StarsInsider

Di zoo ini, pelancong dapat berkenalan dengan singa dengan cara berbeza. Trak ini berfungsi sebagai sangkar bergerak dan singa akan datang dan melawat pengunjung. Ia akan lalu di sekitar habitat haiwan ini dan membolehkan pelawat melihat sendiri saiznya dan mendengar bunyi ngauman serta berpeluang memberi makanan.

3. Tiger Temple (Thailand)
-fotoYoutube/StarsInsider

Thailand pernah menjadi tempat di mana pelancong boleh berhubung dengan harimau, memberi makan dan bergambar dengan mereka. Apabila lokasi ini dirasmikan pada tahun 2001, ia mempunyai kira-kira 150 ekor harimau. Walau bagaimanapun, selepas beberapa tahun apabila pelancong dan penjaganya diserang, ia akhirnya ditutup oleh pihak berkuasa tempatan.

4. Taman Negara Canyonlands (AS)

-fotoYoutube/StarsInsider

Terletak di Utah, taman ini dianggap sebagai salah sebuah yang paling sukar didaki, berikutan risiko batu-batuan yang jatuh dan kemungkinan banjir. Pemandangannya luar biasa, bagaimanapun, ia sangat berbahaya kerana struktur batunya yang boleh membuatkan pelancong putus asa.

5. Berenang Dengan Beruang Polar (Kanada)
-fotoYoutube/StarsInsider

Di Ontario, terdapat tarikan di mana anda boleh berenang di sebelah beruang polar berbahaya, hanya dipisahkan oleh kaca keselamatan yang kuat. Ia dibuka pada tahun 2004 dan menawarkan peluang kepada pelancong untuk berinteraksi dengan haiwan ini.

6. Berenang Dengan Obor-Obor (Australia)

-fotoYoutube/StarsInsider


Obor-obor adalah haiwan berbahaya yang membunuh lebih ramai manusia berbanding jerung atau buaya dan boleh menjadi lebih berbisa daripada mana-mana ular. Di Australia, ada tempat yang membolehkan manusia berenang dan berinteraksi dengan binatang bahaya ini. Ia melibatkan risiko tinggi tetapi foto-foto anda pasti sangat menakjubkan.

7. Gunung Huashan (China)

-fotoYoutube/StarsInsiderTempat ini, yang terletak di atas gunung, merupakan salah satu laluan paling berbahaya di dunia pada ketinggian 2,160 meter. Gunung ini mempunyai tangga dengan ruang yang sangat kecil dan pengunjung perlu mendaki menegak. Paling bahaya apabila pelancong tidak dibenarkan menggunakan peralatan keselamatan. Di hujung laluan, terdapat sebuah kedai minum teh. Adakah berbaloi ambil risiko?

8. Gunung Everest (Himalaya)

-fotoYoutube/StarsInsider

Gunung tertinggi di dunia dengan ketinggian 8,848 meter dan merupakan salah satu tarikan pelancong yang paling dicari-cari di dunia. Ia terletak antara Tibet dan Nepal. Semakin tinggi anda mendaki, semakin jauh anda akan jatuh. Gunung ini dianggap berbahaya kerana ketinggian dan suhu jauh di bawah sifar.

9. Cascade Saddle (NZ)

-fotoYoutube/StarsInsider


Terletak di Taman Negara Gunung Aspiring, ia mempunyai pemandangan mempesona yang menawan semua pelancong yang melintasinya. Walaupun perjalanan untuk melihat pemandangan akan membuatkan anda termengah-mengah, tarikan pelancong ini dianggap sangat bahaya kerana batu-batunya yang licin, yang mengakibatkan banyak kematian pelancong.

10: Poison Garden (England)
-fotoYoutube/StarsInsider

Taman ini, yang terletak di bandar Alnwick penuh dengan tumbuhan berbisa yang boleh membahayakan pengunjung. Terdapat lebih 120 spesis tumbuhan di taman ini, yang sebahagiannya boleh membunuh seseorang dengan hanya satu sentuhan.

11. Haiku Stairs (AS)
-fotoYoutube/StarsInsider

Jika anda takut ketinggian, maka lokasi ini, yang terletak di Hawaii, tidak sepatutnya berada dalam senarai anda. Juga dikenali sebagai 'Stairway to Heaven', tarikannya adalah laluan tegak dengan 3,922 anak tangga. Pada ketinggian lebih dari 850 meter, tempat ini menarik pelancong seluruh dunia yang menjadikan Tangga Haiku sebagai destinasi untuk menikmati pemandangan indah.

12. Taman Negara Komodo (Indonesia)
-fotoYoutube/StarsInsider

Di Tenggara, Indonesia, ada sebuah taman di mana pelancong ditawarkan melihat spesis biawak terbesar di dunia, Komodo Dragon. Haiwan ini sangat berbahaya, kerana gigitannya boleh menyebabkan jangkitan dan kemungkinan kematian. Sesetengah pelawat telah diserang oleh haiwan ini dan juga yang telah meninggal dunia.

13. Crocosaurus (Australia)
-fotoYoutube/StarsInsider

Tarikan ini menawarkan peluang untuk pelancong berenang di kolam bersama buaya. Sejenis sangkar akuatik akan memisahkan pelawat dengan haiwan ganas ini. Sangkar  ini dikenali sebagai ‘sangkar maut, tetapi tiub itu mempunyai ketahanan dan tidak pernah mencetuskan keadaan bahaya melampau. Walaupun begitu, risiko sentiasa ada dan saat paling menakutkan apabila anda hanya berada beberapa sentimeter dari haiwan liar ini.

14. Annapurna (Nepal)
-fotoYoutube/StarsInsider

Walaupun tidak semestinya berisiko berjalan di atas jalan-jalan ini, pendakian gunung ini boleh membawa maut, kerana banyak kematian telah didaftarkan di puncak gunung.

Sekian.

Sila lihat sebelum ini..

E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

Peranan Parti &Diri Dalam Politik Islam -Suntingan Ucapan Presiden PAS.

Hasil carian imej untuk kerajaan negara islam
KATA Saidina Uthman Ibn Affan R.A: 
إن الله يزع بالسلطان
ما لا يزع بالقرآن
  • "Allah Taala mengizinkan sesuatu tindakan dibuat oleh pemerintah dalam perkara yang tidak disebut oleh Al-Quran."
Menegakkan kerajaan al-Quran

Terlebih dahulu marilah kita bersyukur kepada Allah S.W.T yang telah meletakkan kita dalam kumpulan Islam, yang dinamakan Parti Islam Se-Malaysia (PAS), yang ditubuhkan oleh ulama kita pada tahun 1951 setelah diharamkan Hizbul Muslimin, diharamkan Sarekat Islam, diharamkan kumpulan Islam oleh penjajah, sama ada Inggeris di Malaysia ataupun Belanda di Indonesia. 

Ramai kalangan kita orang Islam yang tidak tahu bahawa ulama dan pemimpin yang menubuhkan kumpulan Islam ini ialah untuk menghidupkan suatu kewajipan yang besar di dalam agama Islam. Kewajipan mengadakan kerajaan yang memerintah dengan Al-Quranul Karim yang diajar oleh Nabi kita Muhammad S.A.W. 

Kerana Nabi kita Muhammad S.A.W yang berjuang dalam masa 23 tahun, bukan sahaja mengajar sembahyang, puasa, zakat, haji, mengucap, berzikir, bertasbih. Mengajar semua perkara daripada halal dan haram makan minum, membersihkan diri, kencing berak kita, sehinggalah nikah kahwin, bercerai, berbaik semula, muamalat, berjual beli, buka tanah, sampai kepada memerintah negara, mendirikan kerajaan.

Oleh kerana mendirikan kerajaan ini terpaksa berlawan dengan pihak yang berkuasa, yang memerintah di zaman Nabi dan bila-bila masa sahaja yang tidak mahu kepada Al-Quranul Karim, menyebabkan kerja ini sangat payah. Bukan sahaja payah nak ikut, payah nak faham.
Padahal Nabi kita Muhammad S.A.W telah berhijrah daripada Makkah ke Madinah. Nabi pergi ke Madinah bukan kerana nak pergi ke laut, Nabi nak tanam kelapa sawit, nak tanam getah, nak berniaga. Pergi ke Madinah kerana nak mendirikan kerajaan Islam.

Di sana ada orang Islam, ada orang kafir, orang kafir pun ada, orang Yahudi, orang Musyrikin Arab, Kristian, semuanya ada. Ada di antara mereka yang terima kerajaan Islam, ada di antara mereka yang menolak sehingga berperang dengan Nabi kita Muhammad S.A.W, akhirnya mencapai kemenangan. 

Dan Allah Taala menurunkan Quran sebanyak 30 juzuk yang sangat tebal kita baca sendiri. Dalam Quran ini semuanya ada, termasuklah undang-undang negara, undang-undang antarabangsa, ekonomi, politik, semua ada dalam Quran. Dan Nabi kita telah menyempurnakan ajaran Allah. Allah Taala menyempurnakan agama Islam.


Islam memerintah 1300 tahun

Lalu Allah mematikan Nabi kita Muhammad S.A.W, diwafatkan. Bila Nabi wafat, Nabi tidak menentukan siapa ganti dia. Maka para Sahabat R.A bermesyuarat. Sebaik sahaja lepas sembahyang jenazah Nabi, terus pergi mesyuarat. Hanya beberapa orang sahaja yang pergi ke kubur, Saidina Ali anak beranak, beberapa orang sahaja yang berada di kubur.

Saidina Abu Bakar, Saidina Umar, Uthman, Abu Ubaidah, Sahabat-sahabat yang besar tak ada di kubur, kerana apa? Mesyuarat! Mesyuarat untuk pilih siapa yang ganti Nabi untuk memerintah negara. 

Ada tiga calon. 
  • Orang Madinah mencalonkan Sa’ad bin Ubadah. 
  • Anak beranak Nabi mencalonkan Saidina Ali K.W. 
  • Kalangan Quraisy Muhajirin mencalonkan Saidina Abu Bakar R.A.
Oleh kerana Nabi bersabda:
الأئمة من قريش
  • "Pemimpin daripada Quraisy."
Disebut hadis ini. Sahabat Nabi bila sebut Hadis, terima hadis. Quraisy ialah kaum yang ramai, yang paling ramai sekali, walaupun ada Ansar, ada macam-macam puak, Quraisy adalah paling ramai sekali, maka dipilih daripada Quraisy, Abu Bakar R.A. 

Islam memerintah selama 1300 tahun, 1300 tahun. Memerintah negara daripada atas Barat Afrika, sampai Sepanyol. Sampai Moscow di Rusia hari ini, dekat Xinjiang, sempadan China, termasuklah Tanah Melayu ke Indonesia, di bawah jajahan takluk Kerajaan Uthmaniyyah, Kerajaan Islam yang paling akhir. Kerajaan Uthmaniyyah ini orang Turki. Pusatnya di Istanbul. 

Musuh cari jalan jatuhkan Islam

Musuh-musuh Islam daripada Yahudi, daripada Kristian, daripada Musyrikin, terus-menerus menyerang Islam, bukan sahaja menyerang dengan cakap, termasuklah menyerang dengan bala tentera. Mereka mencari jalan bagaimana nak menjatuhkan Islam. 

Barangkali kita belajar di sekolah, Marco Polo, Vasco Da Gama, macam-macam nama ini, mereka ini adalah pengembara-pengembara Barat yang menjajah dunia sehingga mereka menemui barisan belakang dunia Islam, iaitulah Alam Melayu, mereka tidak boleh menjatuhkan Turki. Mereka takluk negeri yang jauh-jauh dulu. 

Tahun 1511, Portugis berjaya menakluk Melaka. Jatuh Melaka, masa itu kapal terbang tak ada, telefon tak ada, wireless tak ada, Melaka kecil sahaja. Selepas Melaka ditakluk, mari Belanda, mari Belanda, mari Inggeris, mereka menakluk Alam Melayu, mereka menakluk negeri-negeri di Afrika sampai ke India. 

Dan ulama-ulama kita berjuang menentang penjajah bersama dengan Sultan. Ada Sultan yang berjuang menentang penjajah, antaranya ialah Tuan Ali Haji daripada Sulawesi, Diponegoro, Sultan Diponegoro daripada Jogja Indonesia, Sultan Abdul Samad Selangor, Sultan Zainal Abidin, ini antara Sultan yang menentang penjajah, yang melawan penjajah. 

Sehingga mereka berusaha untuk mengambil balik Melaka, ambil balik Melaka. Maka marilah orang-orang Jawa naik di Johor, orang Bugis daripada Sulawesi, orang Banjar daripada Kalimantan, orang Minangkabau daripada Sumatera, orang Aceh mari ke Tanah Melayu berjuang menentang penjajah. 

Sampai hari ini ada keturunan Jawa, keturunan Bugis, keturunan Banjar, di Johor ada, Negeri Sembilan ada, di Perak ada, Aceh banyak di Kedah. Mereka mari di sini bukan nak tanam getah, tanah tempat dia luas, bukan nak tanam nyior, nak ke laut ikan banyak tempat dia. Mereka mari kerana berjuang menentang penjajah. Ini tidak diajar di sekolah, tak ada dalam buku sekolah, tak diajar, kita tak tahu cerita ini.

Sehingga Sultan Aceh menghantar kapal pergi ke Turki di Istanbul, dibawa rempah untuk nak hadiah kepada Khalifah Uthmaniyah di Turki. Oleh kerana perjalanan dengan kapal layar jauh, habis pitih, jual rempah tengah jalan, tinggal seraut tangan je, seraut tangan tinggal rempah. Ini cerita, sehingga dibawa rempah seraut sembah ke Sultan Uthmaniyyah, sebagai hadiah. 

Turki menghantar kapal mari ke Aceh, hantar kapal perang, Turki ini kuat mari ke Aceh. Masa itu kapal layar lah, dia menghantar pakar-pakar untuk membuat bedil, meriam ke Aceh, sampai hari ini ada keturunan Turki di Aceh. 

Tetapi Turki pun kena serang, kena serang Rusia, kena serang itu. Oleh kerana perjalanan masa itu jauh, orang Islam terlalu ramai, akhirnya 100 tahun yang lalu, mereka telah berjaya, ringkas ceritanya menjatuhkan Kerajaan Uthmaniyah. 

Jatuh Kerajaan Uthmaniyyah ini melalui tipu daya, hasutan, dihasut Arab, biar orang Arablah jadi khalifah pula, jangan orang Turki, orang Arab layak jadi khalifah. 

Lawrence, Lawrence ini ialah salah seorang pegawai tinggi intelligent British membantu Ibnu Su’ud yang duduk di Najd, di Timur Arab Saudi hari ini, dan McMahon Gabenor British di Mesir membantu Syarif Husain Raja Makkah, Raja Makkah. Dicadangkan Raja Makkah ini jadi khalifah, suka nak jadi khalifah ini, Orang Putih sokong. 

Maka, Ibnu Su’ud menyerang Riyadh, ditubuhkan Kerajaan Saudi. Ketua-ketua Kabilah menyokong untuk menentang Turki. Syarif Husain mengisytiharkan perang ini di Makkah, start di Makkah. Dengan Makkah ini orang Islam naik semangatlah nak jatuhkan Turki, Orang Putih bagi senjata. Maka jatuhlah Turki. 

Lepas Turki jatuh, habis negeri Islam dijajah oleh penjajah, ditakluk, tidak ada lagi Kerajaan Islam. Dan ulama-ulama kita seluruh dunia bangkit untuk balik semula menubuhkan kumpulan Islam ini. 

Lalu ditubuhkan pertubuhan Islam di Pulau Penyengat Riau, kemudian Sarekat Islam di Indonesia, Haji Abdul Rahman Limbong tubuh cawangan dia di Terengganu ini, diharamkan oleh British. Hizbul Muslimin diharamkan oleh British, sehingga tahun 1951 ditubuhkan PAS.

Oleh kerana Allah Taala jadikan tidak ada kerajaan yang kekal dalam dunia, kerajaan akan jatuh, tak kekal. Kerajaan Islam pun jatuh, kerajaan Firaun pun jatuh, Namrud pun jatuh, kerajaan Nabi Sulaiman pun tak selama-lama. Allah Taala jatuhkan kerajaan dengan berlakunya peperangan, perang dunia yang kedua antara Jepun, Jerman, Itali menentang British, Amerika, Perancis, Negeri-Negeri Eropah.

Oleh kerana Jepun dengan Jerman kuat, British Amerika puak-puak ini menggunakan anak-anak negeri, menggunakan anak-anak negeri jadi askar untuk lawan Jepun, untuk lawan Jerman, orang Arab lawan Jerman, lawan Jerman. Kita ini lawan Jepun, banyak jadi askar Melayu. Orang Putih puji kita, melelehlah orang Melayu ini berani sangat, dia duduk di belakang, kita duduk depan. 

Dia rebus kita macam ubi berlawan dengan Jepun, ramai mati ramai.
Orang Arab berlawan dengan Jerman, sehingga mereka yang mati dalam perang dunia itu banyak orang Islam, Orang Putih tak ramai mati, berlawan dengan Jepun. Orang Putih tukang sorak je, dia duduk di belakang, kena tipu dia. 
Hasil carian imej untuk lambang pas

Melantik kerajaan adalah ujian

Mereka telah menjanjikan untuk memberi kemerdekaan selepas menang. Maka diberi kemerdekaan. Tetapi kemerdekaan itu, negaranya bukan negara Islam, negara mengikut cara mereka, diberi merdeka, Indonesia merdeka, kita merdeka, semuanya merdeka.

Pemerintahannya ialah mengikut cara yang Orang Putih tinggal, tak boleh cara Islam. Tetapi mereka membenarkan cara demokrasi, cara pilihan raya untuk pilih kerajaan. Maka ulama kita menubuhkan PAS. PAS ditubuhkan untuk masuk pilihan raya, untuk membolehkan kita mendirikan kerajaan. 

Walaupun di Malaysia ini orang Islam 60 peratus, Cina 25 peratus je, India dengan macam-macam hat baki, orang Islam 60 peratus. Tapi pilihan raya kalah, kalah Islam. Pasal apa? Banyak orang Islam jahil, tak tahu bahawa memerintah negeri cara Islam ini wajib.

Banyak orang kita ini masih lagi duduk ingat jadi Islam ini sembahyang dah, puasa dah, pitih banyak, pergi haji umrah acap-acap kali, siapa dia memerintah serupa dia je. Bahkan banyak kalangan kita pilihan raya ini tak penting mana, pilihan raya tak mustahak, pilihan raya tak usah caralah. Kita buat pilihan raya, orang lain naik. Orang lain itu siapa dia naik? Orang yang memerintah tidak dengan cara Islam. 

Naik dengan cara pilihan raya, naik dengan cara pilihan raya. Bila kita tak terlibat dalam pilihan raya menyebabkan orang lain naik, hukum Islam tak berjalan, dosa tak? Mereka yang terlibat itu berdosalah, yang tak terlibat itu tak berdosa. Allah Taala tak tanya mengapa kita tak menang? Allah Taala tanya kita buat kerja ke tak? Allah Taala jadikan kerja Islam ini kerja yang payah.

Nabi Nuh A.S sampai 950 tahun baru menang. Nabi Musa A.S puluh-puluh tahun baru menang. Pasal apa Allah Taala buat begitu sedangkan Allah Taala Maha Berkuasa? Allah Taala:
كُنْ فَيَكُونُ

Tuhan kata "Jadi!", (maka) jadi selalu. Pasal apa Tuhan tak buat begitu? Sebab Tuhan letak manusia di atas muka bumi ini, Tuhan letak sementara, Tuhan nak uji manusia di atas muka bumi. Kehidupan yang sebenar selama-lama di hari akhirat. Allah Taala uji bukan sahaja sembahyang, bukan sahaja puasa, bukan sahaja haji, zakat, termasuklah uji melantik kerajaan yang memerintah, Allah Taala uji.

Dengan sebab itu pada hari kiamat, Tuhan panggil manusia bukan sahaja dengan sembahyang, bukan sahaja dengan puasa, bukan sahaja dengan haji. Tuhan panggil dengan ketua yang dipilih dia ikut di atas dunia ini. 

 إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَا
  • "Wahai tuhan kami, atas dunia dulu, kami ikut pemimpin-pemimpin kami, mereka lah yang telah menyesatkan kami." (al-Ahzab: 67)
Menunjukkan ini semua akan dibawa pada hari akhirat.

Pentingnya mengundi

Apa yang membimbangkan kita, 60 peratus orang Islam di negeri kita ini, 40 peratus adalah orang muda, adalah orang muda. Sebahagiannya muslimat. Mereka merasakan tak penting, tak mahu mengundi, lak begitu sahaja. Hidup dalam leka, sedangkan orang bukan Islam mengundi, orang Cina kerja balak di Sarawak balik mengundi di Perak, balik mengundi orang Cina, dia 20 peratus je. 

Dia duduk dalam hutan, balik mengundi. Kita tak penting mengundi ini, lak begitu. Akhirnya kita tak mengundi, dia mengundi, dia pilih kerajaan. Maka jadilah apa yang kita rasa pada hari ini, harga barang naik, cukai naik, macam-macam, sedangkan Tuhan beri hasil negeri kita banyak, mengapa jadi begini? Sebab urus tak kena, tadbir tak kena, banyak orang tak ada kerja, tadbir tak kena. 

Sedangkan Tuhan jadikan manusia ini makin ramai makin nak kepada makanan banyak, rumah banyak, kerja banyak. Bila kerja banyak, hasilnya banyak. Ini tak, manusia banyak, jadi kerja tak banyak, jadi begitu. Barang tak banyak menyebabkan naikkan harga barang. Ini kerana urus tadbir tak ikut cara Islam yang kita kena sedar dan kita kena faham.

Perubahan orang Islam-Melayu

Alhamdulillah, pada mula-mula tahun 50-an dulu, masa PAS mula-mula berjuang, banyak kalangan orang Melayu ini, duduk kata kalau memerintah Islam ini huru-hara, memerintah Islam ini hukum Hudud banyak orang kena kerat tangan, banyak orang kena rejam, tak cukup batu nak rejam orang, duduk kira itu je. 

Memanglah hukum Islam ada hat itu, tapi banyak lagi hukum-hukum Islam hat yang lain. Hukum-hukum itu nak menakutkan orang yang buat jahat, nak takutkan orang mencuri, nak jatuh hukum payah, tapi orang yang mencuri takut. Nak jatuh hukum kena saksinya, kena banyak keterangan dia, tapi menyebabkan orang gerun, ini undang-undang Islam. 

Puluh tahun nak bertemu kena kerat tangan payah, kerana nak jatuh hukum payah, tapi menyebabkan orang gerun. Perompak pun takut, ini menyebabkan gerun. Hukum Islam kena sebat 100 kali, 100 kali itu macam sebat macam cikgu sekolah je, tapi undang-undang manusia ini 6 kali, sekali sebat nak mati. Dengar 100 itu orang gerun. 

Setelah kita menerangkan, menyebabkan peringkat awal dulu banyak orang Islam orang Melayu ini menghina hukum Islam. Dia tak tahu color, menghina hukum Islam ini jadi kafir, jadi murtad, tapi dah kerana dia jahil, jahil tak jadi kafir kerana dia jahil. Kebanyakannya jahil, tak tahu dengan sebab kejahilan. 
Kalau dia tahu, tak boleh. Banyak yang jahil tak tahu color. Bila kita menerangkan batas-batas iman dan kufur, walaupun orang kita kena tangkap, orang kita kena macam-macam, Ustaz Ibrahim Libya kena bunuh di Memali, kita sabar, kita terus menerangkan apa dia hukum Islam.

Hari ini orang Umno pun senyap, tak bercakap dah, tak hina dah hukum Islam. Bahkan bila kita nak bawa Undang-undang 355 di Parlimen, sebahagian besar orang Umno dia sudah sokong, sudah sokong, tinggal belas-belas orang je yang tidak sokong daripada 88 orang. Tetapi tak cukup, undi tak cukup lagi, ini yang berlakunya.

Menandakan sudah berubah, perubahan sudah berlaku. Dengan sebab itu, kita kena ramai lagi calon-calon kita yang menang ramai lagi. Bagi negeri Terengganu, kita memerintah dua kali 1959 sekali, 1999 sekali. (Tahun) 1959, kita menang dulu daripada Kelantan, Terengganu negeri yang pertama menang. Dua tahun setengah je jatuh. 1999 kita memerintah pula, bila kita memerintah, kita dulu undang-undang Islam, hapus cukai pintu, bagi tanah sampai 60 ribu lot bagi tanah, sehingga hasil kita bertambah naik, bertambah. 

Menyebabkan Kerajaan Pusat takut kerana Terengganu lebih kuat daripada Kelantan, urus tadbir kita. Kelantan banyak gangguan sangat. Terengganu mudah. Bila mudah, dia guling kita tahun 2004, menyebabkan mereka guna pitih, rampas minyak, macam-macam, padahal menyalahi peraturan, menyalahi peraturan, dia buat. Terengganu kita boleh menang, boleh kerana kita pernah menang dan jumlah orang Islam sangat besar, cuma nak jaga tipu dia, itu sahajalah yang kita kena buat. 

Pahala perjuangan 700 ganda

Malam ini kita rasmikan markaz kita, markaz ini adalah pusat kegiatan kita salah satu daripada kerja jamaah, kerja jamaah yang kita beri sumbangan. Dan kita kena sedar bahawa kerja jamaah ini kerja perjuangan Islam ini pahala dia sangat besar. Kalau derma dekat orang, sedekah, derma ke masjid, 10 kali ganda, derma kepada perjuangan, 700 kali ganda. 

Jaga malam, berzikir, menangis, dalam masa 24 jam. Kita duduk sekejap je dalam perjuangan, berlipat kali ganda kelebihannya. Pasal apa jadi begitu? Sebabnya perjuangan Islam ini orang tak berapa nampak, payah orang nak mari. Dengan sebab itulah Tuhan jadikan kelebihannya lebih besar daripada ibadat-ibadat yang lain kerana Kerajaan Islam ini jadi payung kepada semua amal-amal Islam yang lain. 

(Transkrip oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHAR dan suntingan oleh Penolong Pengarang Berita Harakah, IZWAN ABDUL HALIM dari ucapan Presiden PAS sempena Majlis Perasmian Dewan Serbaguna Kampung Rudhua, Marang, Terengganu pada 8 Januari 2018) - HARAKAHDAILY 9/1/2018


Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk undi siapa

Wanita 25 Tahun Ke Atas Tidak Lagi Perlu Mahram


KERAJAAN Arab Saudi akhirnya bersetuju mengeluarkan visa kepada pelancong wanita yang hendak mengunjung negara itu berseorangan, dengan syarat mereka perlu berusia 25 tahun ke atas, lapor portal Arab News.

Suruhanjaya Pelancongan dan Warisan Kebangsaan Arab Saudi (SCTH) namun berkata mereka yang lebih muda daripada itu mesti ditemani seorang mahram jika ingin memasuki negara tersebut.
“Visa pelancong itu akan menjadi visa kemasukan sahaja dan ia sah digunakan dalam tempoh maksimum 30 hari.
“Visa ini ditambah kepada visa sedia ada kerajaan. Ia sah digunakan untuk bekerja, melancong serta mengerjakan haji dan umrah,” kata jurucakap agensi berkenaan.
Pembatalan keperluan mahram itu merupakan salah satu pembaharuan yang dilakukana dalam sistem baharu pengeluaran visa pelancongan bermula pada suku pertama tahun ini.
Arab Saudi mengenakan undang-undang ketat terhadap wanita, di mana wanita jemaah haji dan umrah juga perlu ditemani oleh seorang anggota mahram sebelum visa diluluskan. – MYNEWSHUB.CC


Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk undi siapa

A/Saudi Benarkan Wanita Tonton Perlawanan Bola Sepak.


Arab Saudi benarkan wanita tonton perlawanan bola sepak
SUKAN

JEDDAH: Arab Saudi buat pertama kalinya membenarkan golongan wanita menonton perlawanan bola sepak, sebahagian langkah mengurangkan pemisahan gender oleh pemerintah konservatif Islam di negara itu.

Peminat bola sepak wanita menyerbu stadium di Jeddah pada Jumaat, menerusi pintu masuk yang dikhususkan untuk keluarga. Biarpun  tempat duduk mereka dipisahkan mengikut jantina, kehadiran peminat wanita menandakan detik signifikan buat negara itu.
Arab Saudi benarkan wanita tonton perlawanan bola sepak
Petugas wanita mengucapkan selamat datang kepada penonton wanita dan keluarga mereka, yang bersorak menyokong pasukan mereka. Petugas dan penonton wanita memakai jubah hitam tradisi. Kebenaran ini adalah susulan beberapa siri reformasi undang-undang bagi memodenkan Arab Saudi.

Terdahulu pada Jumaat, sebelum perlawanan bola sepak berlangsung, satu lagi tanda perubahan berlaku, melibatkan pembukaan galeri kereta pameran pertama yang dikhususkan untuk wanita.

Buat pertama kalinya, wanita kini dibenarkan memandu, selepas larangan itu dibatalkan September lalu. Bermula Jun depan, pemandu wanita bakal memenuhi jalan raya di Arab Saudi. (aa)


Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk undi siapa

S'jaya Islam-Kristian Beri Amaran Kepada Negara Haram Israel..

RAMALLAH – Suruhanjaya Islam-Kristian yang menyokong Baitulmaqdis dan tempat-tempat suci memberi amaran kepada Israel berhubung kempen berterusan rejim Zionis itu.

Ini termasuk usaha berterusan pemerintah negara haram berkenaan untuk cuba meyahudikan Baitulmaqdis serta menukar identiti Arab di bandar tersebut, lapor agensi berita Jordan, Petra.
Dalam satu kenyataan pada Khamis, suruhanjaya itu mengutuk pihak berkuasa pendudukan Israel kerana mula melaksanakan satu pelan untuk bina jambatan pejalan kaki di pekan Silwan, terletak di selatan Masjid Al- Aqsa.
Setiausaha Agung suruhanjaya itu, Hanna Issa, menggesa komuniti antarabangsa memberi perhatian kepada situasi berbahaya di bandar Baitulmaqdis yang diduduki rejim Israel, terutama di Masjid Al-Aqsa.
Beliau berkata kerja-kerja penggalian di Silwan dan di bawah Masjid Al-Aqsa baru-baru ini adalah sebahagian daripada rancangan yang lebih komprehensif Israel untuk mewujudkan “Greater Jerusalem.” – BERNAMA

Banggakah Melayu Di Pentas Bollywood Begini? Cium Tangan Perempuan..


HALAMAN HIBURAN

MEMUKAU… Sebuah video memaparkan seorang lelaki berbangsa melayu menyanyi dalam satu rancangan realiti Bollywood kini menjadi tular menerusi media sosial.

Video berdurasi kurang daripada lima minit itu dimuat naik ke laman penstriman video popular YouTube dan mendapat perhatian ramai.
Menerusi video berkenaan, individu bernama Fakhrul Razi yang segak berbaju melayu dilihat berjaya memukau mata barisan para juri profesional termasuk pengarah popular, Karan Johar dengan aura nyanyiannya.
Bukan sahaja memukau, malah anak muda ini juga berjaya membuat para juri ‘asyik’ menari sambil berdiri dan penonton pula bertepuk tangan!

Memetik sumber, meskipun video itu dirakam beberapa bulan lalu namun nama Fakhrul kini menjadi tumpuan bukan sahaja di bumi kelahirannya, Brunei malah Malaysia juga.
Fuhhh… Begitu hebat nampaknya penangan anak muda ini ya sehingga mampu terus meningkat naik ke pentas antarabangsa!
Haaa… Siapa kata anak Melayu lemah dan sentiasa layu? Kita je yang selalu ‘dimomokkan’ dengan kelemahan diri… – MYNEWSHUB.CC/AM
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Banggakah anak Melayu ‘pukau’ juri di pentas Bollywood seperti dalam video di atas ini? Sehingga sanggup cium tangan wanita juri. Bagaimana kalau dilihat dari sudut Islam?
Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk undi siapa

Friday, January 12, 2018

Jelas Sekarang, Siapa Paling Berkuasa Dalam PH?

Hasil carian imej untuk guan eng
Parti Amanah Negara (PAN) baru nak bersuara untuk meminta supaya perbincangan mengenai penggagihan kerusi dalam Pakatan Harapan diteruskan selepas PAN tidak berpuas hati kerana mendapat 27 kerusi Parlimen di Semenanjung pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) nanti.
Namun belum sempat perbincangan dilakukan, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng telah meminta agar kepemimpinan PAN supaya berhenti memperbesarkan isu pembahagian kerusi Parlimen itu,
Guan Eng dipetik oleh portal Berita Harian Online sebagai berkata, parti itu sepatutnya memberi tumpuan kepada strategi yang jelas bagi menghadapi Barisan Nasional.
Dalam pembahagian kerusi yang diumumkan pada konvensyen Pakatan Harapan Ahad lalu untuk Semenanjung, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) memperoleh 52 kerusi parlimen, PKR (51) dan DAP (35) kerusi.
Sementara Mahathir Mohamad telah dicalonkan sebagai Perdana Menteri Pakatan Harapan.
Pembahagian berkenaan bagaimanappun mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan ahli PAN terutama di Johor. Ini kerana PAN Johor hanya diberikan dua kerusi Parlimen sedangkan mereka meminta lima kerusi di negeri terbabit justeru mereka menyifatkan pembahagian tersebut sebagai tidak munasabah dan tidak adil.
Apatah lagi PAN Johor dikatakan mempunyai ahli kedua paling ramai untuk PAN di seluruh negara berbanding negeri lain. Ia menyebabkan Timbalan Presiden PAN, Salahuddin Ayub mencadangkan platform PH digunakan untuk berbincang mengenai pembahagian kerusi susulan wujud ketidakpuasan hati beberapa kumpulan dan individu dalam Amanah mengenainya.
Bagaimanapun dengan amaran daripada Guan Eng itu, jelas membuktikan bahawa DAP telah menunjukkan siapa yang menjadi ketua sebenarnya dalam Pakatan Harapan.
Walaupun Mahathir dicalonkan sebagai Perdana Menteri Pakatan Harapan dan walaupun PPBM mendapat kerusi paling banyak dalam penggagihan kerusi Parlimen di Semenanjung, namun DAP sebenarnya menjadi ketua dalam PH.
Meskipun ketika penubuhan awal PAN, pemimpinnya dilihat begitu rapat dengan DAP sehingga dianggap sebagai pengkhianat oleh PAS, namun keakraban itu tidak memberi jaminan dalam pengagihan kerusi terbabit.
Sedangkan dalam Perjanjian PH yang ditandatangani pada 13 Disember 2016, telah termaktub bahawa atas semangat setiakawan dan kerjasama, parti-parti dalam rangka perjanjian ini hendaklah memelihara hubungan baik antara satu sama lain dan menyelesaikan pertikaian menerusi perundingan bersama.
Tapi berdasarkan kenyataan Guan Eng itu, ia telah melanggar perjanjian terbabit. Ia juga sebagai isyarat kepada parti lain bahawa DAP tetap menjadi dominan, dan ini bukan rahsia lagi malah banyak pihak sudah memperkatakan mengenainya. Malah sesiapapun yang menjadi Perdana Menteri Pakatan Harapan akan menjadi boneka kepada DAP.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails