Thursday, November 13, 2008

Pattani: Al-Qaeda Isytihar Perang Mulai Muharam Ini..
Ibnu Hasyim
CATATAN PERJALANAN:

SUDAH lama saya tak ziarah kawan saya di Pattani. Semalam dia telefon saya, dan mengajak saya ke sana. Kalau tiada apa-apa halangan malam ini saya akan bertolak, insya Allah! Saya nak tahu ada apa perkembangan terbaru mengenai Negara Gajah Putih itu.. Saya buka web Tranungkite Online, lihat sudut luar negara, ada tertulis web ‘Pattani Darulsalam’. Saya terus klik..

Keluar artikel terbarunya Wednesday, August 6, 2008Jawapan Kepada Tuduhan Musyrikin Tentang Pembunuhan Kaum Muslimin di Pattani Darussalam’. Versi: Bahasa Melayu No Rujukan: 0122071429 – MSM Tarikh: 22 Rejab 1429 Hijriah KENYATAAN MEDIA RASMI Majlis Asy-syura Al Mujahidin Tandzim Al-Qaeda Bahagian Asia Tenggara, kepada seluruh kaum Muslimin. Iaitu mengenai isu pembunuhan ke atas kaum Muslimin Pattani yang kononnya dilakukan oleh ‘Mujahidin’ seperti yang dituduh oleh kerajaan Thailand.

Mereka tampil memberi penjelasan seperti berikut…

“Pertama: Seluruh Mujahidin daripada kaum Muhajirin dan Ansar di Pattani Darussalam tidak pernah terlibat dengan pembunuhan terhadap kaum Muslimin sebagaimana yang didakwa oleh tentera kerajaan musyrikin Buddha Thailand. Kami menegaskan bahawa dakwaan sedemikian adalah usaha keji yang dilakukan oleh mereka untuk memalingkan sokongan kaum Muslimin di Pattani Darussalam yang selama ini diberikan kepada Mujahidin.

Kami tegaskan juga bahawa didalam agenda perang saraf tentera Thailand, terdapat doktrin yang membolehkan mereka membunuh kaum Muslimin di Pattani Drussalam, untuk kemudiannya dipertanggungjawabkan kepada Mujahidin, dalam usaha mereka untuk membuatkan kaum Muslimin marah dan hilang kepercayaan mereka terhadap Mujahid fi sabilillah.

Kedua: Golongan ansar memang ada menjalankan siri-siri pembersihan terhadap munafiq/mata-mata/pemberi maklumat kepada tentera kerajaan musyrikin Buddha Thailand. Ini dilakukan memandangkan golongan ini (munafiq/mata-mata/pemberi maklumat) banyak mendedahkan maklumat kepada tentera kerajaan musyrikin itu sehingga mengakibatkan ada Mujahidin dan keluarga mereka yang diancam, dibunuh dan ditawan. Namun, siri-siri pembersihan ini dijalankan dengan penuh hati-hati dan dibincangkan terlebih dahulu dengan para amir yang dipertanggungjawabkan.

Para munafiq/mata-mata/pemberi maklumat itu juga akan hanya dibunuh setelah terdapat bukti yang benar-benar dapat diyakini. Para munafiq/mata-mata/pemberi maklumat itu juga, pada kebiasannya akan diberikan 3 kali peluang bertaubat melalui peringatan berbentuk surat dan peringatan-peringatan lainnya, dan jika mereka tetap tidak berubah, barulah pembunuhan keatas mereka akan dijalankan. Perlu ditegaskan, pembunuhan hanyalah terhadap si munafiq itu sendiri. Keluarganya sama sekali tidak akan dilibatkan.

Ketiga: Setiap operasi/amaliyyah yang dilakukan oleh Mujahidin daripada golongan Muhajirin mahupun Ansar sentiasa mengambil kira keselamatan kaum Muslimin. Kami tidak akan secara sengaja cuba membunuh orang-orang yang beriman. Namun, sekiranya ada kaum Muslimin tercedera/terbunuh dalam operasi/amaliyah yang dilakukan, itu betul-betul merupakan sesuatu yang tidak disengajakan dan tidak termasuk dalam prosedur arahan tetap operasi kami.”

Demikian penjelasan yang dikeluarkaqn oleh Asy-Syeikh Abu Ubaidah Hafizahullah, Muhajir dan Mujahid Pattani Darussalam, merangkap Jeneral Awwal Majlis Asy-Syura Al-Mujahidin, Tandzim Al-Qaeda bahagian Asia Tenggara.

“Hang tak takut ke nak pi sana? ” Kata kawan saya, bila saya nyatakan hasrat saya itu.

“Takut apa??”

“Kan puak mujahidin Al-Qaeda Usama Ladin bahagian Asia Tenggara sudah isytihar akan mulakan perang mulai Muharam 1430 ini??”

Saya cari lagi dalam web tersebut. Terdapat kenyataan sebelum itu, Khabar Gembira Untuk Ummah! Versi: Bahasa Melayu No Rujukan: 0120071429 – MSM. Tarikh: 20 Rejab 1429 Hijriah kepada seluruh kaum Muslimin. Antaranya menyebutkan…

Berdasarkan kesepakatan Majlis Asy-Syura Al-Mujahidin yang telah bermesyuarah di Pattani Darussalam pada hari ini, tanggal 20 Rejab 1429, Tandzim Al-Qaeda Bahagian Asia Tenggara ingin memberikan khabar gembira kepada ummah dengan tiga hal berikut:

Pertama: Majlis Asy-Syura Al-Mujahidin, Tandzim Al-Qaeda bahagian Asia Tenggara berjanji akan tetap tunduk dan patuh dengan penuh taat terhadap Allah Rabbul Jalil dan Rasulullah SAW dalam meneruskan jihad fi sabilillah yang penuh barakah ini. Kami akan sentiasa memelihara niat kami dalam jihad ini dan akan berusaha gigih dalam menegakkan kalimah Allah di muka bumi, disamping memacu usaha berterusan dan proaktif dalam mencetuskan perpaduan utuh keseluruhan fraksi-fraksi Mujahidin di Asia Tenggara, insyaallah.

Kedua: Majlis Asy-Syura Al-Mujahidin, Tandzim Al-Qaeda bahagian Asia Tenggara mengulang kembali baiah/ikrar kami untuk tetap taat terhadap Ulil Amri, pemimpin para mujahidin, Asy-Syeikh Al-Mujahid Usamah bin Ladin Hafizahullah serta timbalan beliau Asy-Syeikh Al-Mujahid Ayman Az-Zawahiri Hafizahullah. Kami akan terus berperang dibawah lembayung bendera yang beliau kibarkan selagi mana ketaatan kepada beliau itu tidak menyalahi ketaatan kepada Allah dan Rasulullah SAW. Kami sesekali tidak akan meninggalkan baiah/ikrar kami ini dan kami tidak akan meminta ianya dibatalkan, insyaallah.

Ketiga: Majlis Asy-Syura Al-Mujahidin, Tandzim Al-Qaeda bahagian Asia Tenggara akan memulakan kempen baru peperangan yang dinamakan dengan kod OPERASI TAWBAH, bermula Muharam 1430. Segala perkara tentang kempen peperangan ini akan kekal rahsia sehingga kempen ini dimulakan kelak insyaallah. Kempen baru ini yang akan menjadi satu kejutan baru bagi rejim thagut di Asia tenggara insyaallah, memerlukan doa daripada seluruh ummah ini. Kaum muslimin juga diminta bersiap sedia bermula sekarang untuk menggabungkan diri dalam kempen ini. Serentak dengan itu juga, Majlis Asy-Syura Al-Mujahidin, Tandzim Al-Qaeda bahagian Asia Tenggara telah menstrukturkan kembali kepimpinan organisasi mengikut penstrukturan berikut untuk mendepani perubahan yang mungkin berlaku setelah bermulanya kempen itu kelak.”

Struktur Kepimpinan Tertinggi MAJLIS ASY-SYURA AL-MUJAHIDIN Bahagian Asia Tenggara adalah seperti berikut… Amir Majlis Syura Asy-Syeikh Abu Ukkasyah Al-A’rabi Hafizahullah, Timbalan Amir Asy-Syeikh Imam Waqqas Hafizahullah, Jeneral Awwal Asy-Syeikh Abu Ubaidah Hafizahullah, dan Jeneral Thani Asy-Syeikh Abu Abdillah Hafizahullah.

“Pada aku, Patrtani adalah kampungku sendiri.. Takdak apa-apa, tak perlu takut..”

Mengapa saya kata begitu? Ikutilah catatan perjalanan ini selanjutnya…

Catatan Perjalanan: ibnuhasyim.com
(e-mail:
ibnuhasyim@gmail.com)
November13. 2008.


Jom Kahwin Ramai-ramai Di China..Ibnu Hasyim: CATATAN SANTAI

“JOM kita kahwin ramai-ramai di Negara China..” Itu, rumusan yang dibuat dalam perbincangan kira-kira 3 jam sebelum tengah malam semalam, di sebuah kedai makan di KL. Antara yang berbincang itu termasuk 5 orang penulis weblog, beberapa ustaz, seorang peniaga dari Jakarta dan beberapa dari Malaysia yang sering berulang-alik Malaysia-China.

“Dia dah kahwin di China.” Kata peniaga yang dari Malaysia, memberi tahu tentang perkahwinan rakan Indonesianya di China. “Ramai gadis-gadis China yang sanggup masuk Islam kalau ada yang ingin mengahwininya. Kawan kita ini sudah buktikan!”

“Ha! Itulah kerja mulia. Sekurang-kurangnya sebagai da’i.. bertaraf global.” Sambut salah seorang Ustaz itu. “Kalau dibuat bersungguh dan profesional ianya seolah-oleh melakar atau merubah lanskap sejarah sesebuah negara.”

“Profesional?”

Ya, terfikir saya. Bila melihat kedatangan Islam ke nusantara ini, antaranya melalui perdagangan dan perkahwinan. Saudagar-saudagar Arab dan India datang ke sini, berkahwin dengan rakyat tempatan, membina perkampungan dan lorong-lorong di bandar. Contohnya, wujudnya Masjid-masjid India hampir di setiap negeri dan bandar. Di Pulau Pinang sahaja, ada masjid Capitan Keling, Masjid Pakistan dan Masjid Benggali. Masjid Benggali dan Masjid India juga terdapat di KL. Begitu juga di Thailand, Indonesia dan lain-lain.

Saya pernah dibesarkan di sebuah kampung di Telok Bahang Pulau Pinang. Waktu itu, allahyarham ayah saya dipanggil mengajar agama oleh sekumpulan pendatang-pendatang Islam dari India di Madrasah Al-Masakin yang bermukim di situ. Sehingga kampung itu dinamai Kampung Keling, tetapi sekarang, di tapak itu sudah terbina Hotel Mutiara. Teringat saya pada pagi-pagi hari lagi waktu itu sudah dibisingi oleh lagu-lagu dari India, bahkan kadang-kadang sepanjang hari, seolah-olah saya bukan lagi berada di bumi dan alam Melayu.

Kebanyakan mereka adalah berniaga dan menjadi nelayan, sehingga terkenal dengan budaya ‘pukat tarik’, iaitu menarik pukat yang dilabuhkan dari laut ke darat, dengan kudrat tenaga tulang empat kerat beramai-ramai sambil menyanyi-nyanyi. Tetapi yang penting, mereka secara tidak langsung adalah da’i atau pendakwah yang membawa Islam, termasuk melalui perkahwinan dengan orang tempatan.

Begitu juga kemasukan Islam peringakat awalnya ke negeri China melalui perkahwinan orang-orang Arab dengan wanita-wanita tempatan di China. Peranan ‘kahwin dakwah’ ini, sebenarnya tidak boleh diperkecilkan. Sila lihat juga tulisan saya dalam http://www.ibnuhasyim.com. Wednesday, November 28, 2007 di bawah judul ‘Kemboja: Kahwin & Harga Lelaki’ Pernah semasa saya menjadi pimpinan PAS Kawasan Balik Pulau (kira-kira 1985-1995), saya telah kemukakan draf cadangan bertajuk ‘Operasi Hijrah’.

Sebuah perancangan berkahwin beramai-ramai dengan wanita-wanita Islam atau yang baru masuk Islam di Thailand, membawa balik ke Malaysia atau berulang-alik dengan meninggalkan isteri di sana di bawah seliaan pusat-pusat pengajian Islam tradisional atau ‘pondok-pondok’. Kesan baiknya juga ada sampai sekarang. Oleh itu pandangan di atas tadi amat baik, apalagi bila dilaksanakan secara berterusan, tersusun dan professional.

“Baru beberapa minggu lepas, saya berkahwin dengan seorang gadis China yang terus masuk Islam di Guangzhou. Gadis itu berasal dari sebuah pekan kecil ratusan kilometer dari bandar utama di situ. Sambutan orang-orang tempatan di situ amat baik, bahkan ramai lagi yang menunggu untuk masuk Islam kalau ada yang ingin mengahwini mereka.” Kata rakan kami yang dari Indonesia itu.

“Kalau untuk jadi isteri ke 2, ke 3 atau ke 4, mereka mahu ke?” Ada yang bertanya.

“Ngak ada masalah! Bisa kita pergi kahwin ramai-ramai di sana..” Jawab rakan Indon itu.

“Yang penting, kita rancang secara professional dan berpersatuan. Kita tentukan matlamat, perlaksanaan, keadilan, kewangan, penempatan, pendidikan dan bagaimana nak atasi kalau berlaku penceraian… Bagaimana nak manfaatkan untuk kepentingan politik Islam di Malaysia.” Kata ustaz itu lagi. “Semuanya perlu dirancang betul-betul supaya mampu melakar dan merubah lanskap sejarah. Bayangkan kalau kalau orang-orang Cina yang dibawa penjajah ke Tanah Melayu sebelum merdeka dulu adalah orang Cina Muslim yang taat beragama, bukan anggota kongsi gelap atau gangster (Gee Hin & Hai San), mungkin sudah tentu politik Islam di negara ini akan lebih baik!”

“Yang penting perlunya sebuah perancangan atau kertas cadangan yang baik serba-serbinya. Wanita bagaimana yang layak dikahwini, kita bincang bersama. Kalau ada cadangan-cadangan bernas dari sesiapa saja, sila kemukakan!!” Pelawa salah seorang dari mereka lagi.

Ya. Pada pembaca dan pelayar web budiman, sila kemukakan pandangan anda, untuk dikongsi bersama. Kalau perlu kita bincang, adakan pertemuan, dan cuba laksanakan.. ‘Jom kahwin ramai-ramai dengan wanitaa-wanita di negara China.’ Begitulah catatan santai buat kali ini, kerana Nabi kita pernah berpesan…

“Berkahwin dan beranaklah, sesungguhnya aku gembira dengan umatku yang ramai.”

Catatan santai: ibnuhasyim.com (e-mail: ibnuhasyim@gmail.com) November13. 2008 KL.

Monday, November 10, 2008

YB Balik Pulau, Baca Ni…

Cikgu Mat Isa (kiri) bersama penulis.

Catatan Santai Ibnu Hasyim

LAGI merujuk kepada tulisan saya yang lalu Saturday, October 4, 2008, ‘Kisah YB Balik Pulau…’, terdapat 7 komen, antaranya dari abdrahim kassim, bumilangit, Anak Bakaq Kapoq, Syed Ali Syed Hamid, Dr Hasan P.Pg., shafarina, dan yang memakai nama Eh. Terima kasih atas komen-komen anda. Saya pilih dan muatkan komen ini untuk pengetahuan dan tindakan kita bersama ...buatlah apa yang patut.

Eh said...

Sebelum AKU ulas sikit..biaq kita renung sat tujuan manusia menjadi khalifah muka bumi ni.. Ulasan AKU:

1) Bab YB yg popular dgn rungutan ni bagi aku kes di mana DIA disayangi dan digalangi sejuta harapan rakyat Balik Pulau untuk tiup arus pembangunan dan modified sistem pemikiran sedia ada ni.. YANG NI alhamdulillah dia ada visi dia yang sebelum ni nama dia MAKMUR dan kemedian tukaq jadi MUAFAKAT..harap-2 lepaih ni jangan jadi nama lain pulakk..kerap tukaq nama pun masalah juga.. RAKYAT FENINGGG !!!

2) VISI yg dalam MUAFAKAT ni nampak cantik la pasai YB ni ada bawa dua tiga visi yg dok kuat hendak AKU sendiri nak majukan..contoh PENDIDIKAN, TARAF SOSIO-EKONOMI dan PEMAHAMAN UNDANG-2.. bab yg baik AKU kena akui dan yg kurang lagi sama-2 kita tambah asam garam bagi dia sedapp..

3) Tapi YB.. please look forward a a mile not a step ahead.. RAKYAT ni dah mempunyai pendidikan yg terbaik takat yg depa mampu dan taraf sosioekonomi depa pun alhamdulillah baik la dari tahun awal 90-an dan sebelumnya..AKU ingat lagi kalau awai 90-an dulu belia Jalan Baru contohnya cukup sennag hang nak pi jumpa kalau singgah sat kat kilang PLAAT, WOODARD, EMICO dan BAXTER... tapi la ni alhamdulillah ramai dah dari kelompok ni yg berjaya dalam bidang niaga sbg kontraktor kecil dan lain2..

DEPA ni bukan paksa YB pi mengadap muka di kedai kopi atau paksa diri makan kenduri masa hari cuti..tapi depa nak satu ACTION that firmly changes even a 1% of current Local Authorities Dissabilities.contoh paling senang la sepanjang Jalan Baru dari rumah AKU (rumah agam putih tinggalan arwah Tok Wan AKU) sampai ke Sg.Burung pantang hujan 30minit ayaq bertakung ataih jalan.... yg dok meniaga tepi-2 tu oghang seagama dgn AKU sebangsa dengan AKU...tiap-2 kali lepas hujan jenuh depa dok kena parking kerusi tak bagi oghang langgaq ayq takut merecik masuk dalam makanan...ni kira kalau YB berjaya selesaikan...paling tidak bonuslah bagi sapa-2 yg alami kesusahan punca daripada ni..budak-2 sekolah pun takdalah kena langgaq dengan LORI TANAH yang HARAM JADAH dok bawa laju-2 pasai budak kayuh basikal sampai ke tengah jalan nak elak kena percik air bertakung... CUKUP MUDAH kalau boleh selesai benda sekecil ni Insya Allah hat yang lain pun mampu YB buat

4) Lagi satu bab lori-2 HARAM JADAH..(yang haram jadah ni drebar lori) samapi ke hari ni bawak laju tak pernah kata nak respek undang-2 jalan raya maksimum 60km/j saja BEB..tapi haram jadah ni balaih ikut dan..AKU ni pasai MALAYSIA ada undang-2..kalau tadak aku dah pinjam senapang bapak AKU haria kepala drebar lori ni sorang-2

5) Nasikat AKU kat YB paling kurang masa balik hujung minggu ni at least spend 45minit setiap hari dengan wakil-2 JKKK/ Qaryah Masjid untuk dapat apa-2 feedback/input untuk YB rancang kerja YB masa depan.. paling BUSUK la 45 minit satu sessi campuq sabtu dan ahad YB dah dapat cover at least 6 kampung satu minggu... takyah dok usung laptop dgn projector tu pasai nak set up saja makan masa 30 minit..orang kampung la ni pun masing-2 tak berapa nak tengok sangat projektor tu pasai masa dulu-2 dah puas dok tengok gambaq Mr. OS dan BADUL kat padang sekolah sungai korok depan projektor van penerangan..

Yang penting YB (sahabat bagi AKU walaupun profession kita tak sama) a face to face discussion and intention worths thousands rather than a book of paper. cuba lah plan masa bukan banyak sikit saja untuk bertemu PELANGGAN anda yg dah keluaq modai masa PILIHANRAYA..bukan duit yang depa mintak tapi ITULAH kehadiran ANDA beserta dengan kata-2 yg bermanfaat Insya Allah takkan dengaq dah rungutan macam ni..

Oghang sayang itu pasai oghang komplen..kalau oghan dah meluat apa hang buat pun oghan tak ambik PORT.. berubahlah selagi diri masih disayangi..

Oghang Pulau Betong YB takyah layan pun takpa pasai sampai ke haghi ni dok jaja nama UMNO walaupun baju singlet yg dia dok pakai tu beli masa ghega RM2.00 dan lani dah ghega RM9.0..betapa lamanya UMNO dihati oghan Pulau Betong... TAPI kalau di PORT kedai Uncle Suri Insya Allah perjuangan sebenar masih segar dalam hati kami...paling kurang tak gheti nak berplotik dan berpropaganda tapi bab nak kecoh dgn pemimpin yg seleweng NO WAY BUDDY!! Oghang kg perlis YB patut kena singgah pasai daghi zaman PRM sampai ke calon PAS hingga balik calon PKR depa ni solid tak berbelah bagi.

Wadah perjuangan ni contoh terbaik tgk kat cikgu AKU (Cikgu Mad Isa)...depan pejabat bahagian UMNO dia boleh haria kempen soghang-2 dia dok ghamai-2 org UMNO keliling dia..ni barulah SOLIDARITY...cakap dia banyak tapi gheja dia buat pun dah banyak tak terkira (semoga Allah sahaja yang mampu balas budi cikgu AKU ni)... remembered well when he interviewing me for PMR English ORAL lesson test... daghi haghi tu AKU mola hilang malu cakap inggeris walaupun pelat tapi kalau nak OPEN DEBATE in English Insya Allah I'm here to participate... cuma jgn bagi tajuk AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR pasai ni kena belajaq banyak lagi... Lim Guan Eng pun kigha boleh sikit-2 cuma tang pangkai dia.. October 20, 2008 11:52 PM”.

No komen. Sekian, sebagai makluman dan kebaikan bersama, walaupun agak terlambat.

Catatan santai: ibnuhasyim.com
(e-mail: ibnuhasyim @gmail.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails