Saturday, June 11, 2022

Beijing, serangan ganas seksual terhadap wanita..

 

Rakaman yang diedarkan dalam talian menunjukkan seorang lelaki memukul seorang wanita sebelum orang lain mengheretnya keluar. - Foto TWITTER

Serangan di restoran China cetus bantahan keganasan terhadap wanita

BEIJING: Seramai lapan orang ditahan susulan serangan kejam ke atas sekumpulan wanita di sebuah restoran di China, menurut polis, hari ini.

Akibat serangan itu, ia mencetuskan kemarahan berikutan tingkah laku seksual pemangsa.

Rakaman insiden itu tersebar luas secara dalam talian yang memaparkan seorang lelaki meletakkan tangan di belakang seorang wanita ketika sedang berkongsi makanan dengan dua rakannya di restoran barbeku di wilayah Hebei, utara China.

Selepas wanita itu menolaknya, lelaki itu memukulnya sebelum orang lain mengheretnya keluar dan memberikan pukulan bertubi-tubi ketika mangsa terbaring di atas tanah.

Seorang lagi wanita turut dihempaskan ke lantai.

Video itu menghangatkan perbahasan dalam talian mengenai gangguan seksual dan keganasan membabitkan jantina di China di mana perbualan mengenai hak wanita berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun terdapat tekanan daripada masyarakat patriarki, penapisan internet dan sokongan undang-undang yang tidak menentu.

Pejuang kempen berkata, penderaan domestik masih berleluasa dan kurang dilaporkan, manakala feminis terkenal juga menghadapi gangguan dan penahanan polis yang kerap.

Penapis web menyekat kata kunci yang dikaitkan dengan gerakan #MeToo selepas gelombang wanita menuduh profesor universiti melakukan gangguan seksual pada 2018.

Polis di bandar Tangshan hari ini berkata, mereka menahan lapan orang kerana disyaki melakukan serangan ganas dan 'menimbulkan provokasi', sementara usaha mengesan seorang lagi suspek sedang dijalankan.

Dua mangsa wanita sedang dirawat di hospital susulan kejadian itu berada dalam keadaan stabil dan tidak membawa maut, manakala dua lagi mengalami kecederaan ringan, kata pihak berkuasa, semalam.

Serangan itu mencetuskan ratusan juta komen di media sosial, di mana pengguna menyelar tingkah laku pemangsa dan menggesa pihak berkuasa untuk membanteras keganasan terhadap wanita.

"Hal sama boleh berlaku kepada saya, boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

"Hukum mereka dengan tindakan undang-undang dan jangan biarkan sesiapa daripada mereka terlepas," kata seorang pengulas dalam hantaran yang menarik lebih 100,000 tanda 'suka'.

Tahun lalu, seorang lelaki Cina dijatuhkan hukuman mati kerana membunuh bekas isterinya tatkala mangsa sedang melakukan penstriman langsung di media sosial, suatu kes yang mengejutkan negara. - AFP

Komen Weblog Ibnu HasyimIslam mengangkat martabat wanita. 

Ringkasnya begini. Mari lita lihat sejarah. Antara budaya pelik masyarakat jahiliyah berkaitan wanita sebelum kedatangan Islam:

1) Mereka tidak ada hak untuk bersuara, semua keputusan dari lelaki.

2) Mereka hanya diperlukan sebagai hamba seks dan orang lelaki bebas nak buat hubungan seks dengan semua cara, seks ganas, seks luar tabie, semua mereka hentam,

3) Mereka anggap mendapat anak perempuan adalah petanda sial.

4) Kaum wanita dilayan sebagai hamba abdi, bahkan lebih hina dari itu sebab diseksa zahir batin..

5) Anak tiri lelaki boleh menjadikan ibu tiri mereka sebagai hamba bila ayah mereka mati.

6) Boleh membunuh anak perempuan hidup-hidup dengan alasan malu.

7) Anak perempuan yang cantik sahaja dibesarkan untuk tujuan seks.

8) Lelaki bebas berkahwin seberapa ramai dengan wanita yang dia suka. (‘Urwah bin Mas’ud telah memiliki sepuluh orang isteri sebelum Islam)

9) Seorang ayah boleh menjual anak perempuan macam hamba.

10) Perempuan yang datang Haid tidak boleh duduk sebumbung dengan Suami, mereka kena keluar rumah sampai Haid habis. Malahan haram perempuan Haid menyentuh suami mereka sebab di anggap sedang kotor.

11) Menceraikan isteri dengan cara menghina (kaedah zihar)

12) Balu wanita yang kematian suami diasingkan dan wajib pakai pakaian yang buruk-buruk dan tidak boleh memakai bau-bauan selama setahun. Lepas setahun, wanita itu kena sentuh kambing dengan kemaluan, barulah dia bebas dari eddah dan bolehlah pakai cantik cantik. 

13) Hamba wanita yang mengadung menjadi mangsa judi teka jantina bayi, lepas dua pihak bertaruh, perut akan dibelah atau dipijak untuk mendapat keputusan.

Banyak lagi jika nak cerita, ada jugak kes yang mana bila suami mati, perempuan akan dibakar hidup hidup dengan suami, dengan alasan sehidup semati. Sesetengah negara, orang perempuan tidak boleh menunggang binatang dan macam macam lagi layanan pelik kepada orang perempuan. 

Selepas Kedatangan Islam

Munculah Nabi Muhammad SAW yang membela hak wanita melalui hukum Islam, terdapat banyak hadis berkenaan menjaga hak wanita, antaranya:

1) Wajib berlaku baik pada isteri

2) Tak boleh pukul isteri sewenang-wenangnya

3) Tak boleh setubuh isteri waktu haid

4) Tak boleh menduburi isteri

5) Tak boleh halau bini waktu haid, kena layan macam biasa.

6) Jika bercerai cukup dengan lafaz talak, bukan menhina macam zihar.

7) Jika mampu kahwin, maksimum empat Isteri tetapi Islam menekankan kalau tidak mampu, kekalah setia dengan seorang isteri

8) Anak tak boleh jadikan ibu sebagai hamba, haram.

9) Syurga di bawah tapak kaki ibu, wajib taat pada ibu dahulu baru bapa. Bahkan ibu didahulukan sebanyak tiga kali

10) Orang lelaki wajib memberi pakaian, dan memberi makan serta menyediakan rumah bagi isteri dan anak perempuan.

11) Doa wanita lebih makbul dalam waktu tertentu.

12) Menggembirakan anak perempuan dengan hadiah, mendapat pahala besar.

13) Kena dahulukan anak perempuan dalam bab kasih sayang.

14) Haram bunuh anak, malahan berdosa jika anggap anak perempuan sebagai nasib sial.

15) Jika ibu dan ayah panggil si anak, si anak kena sahut seruan ibu dahulu.

16) Peremuan sabar mengandung dapat pahala, sakit beranak pula mendapat pahala mati syahid.

17) Dijamin masuk syurga jika besarkan anak perempuan dengan ilmu ugama sampai berkhahwin

18) Perempuan tak perlu berjihad macam lelaki tapi mendapat pahala jihad melalui amalan perkhidmatan.

19) Perempuan menyusu mendapat pahala berganda.

20) Boleh duduk dan bermesra dengan bini walaupun haid dengan syarat tidak sampai bersetubuh

21) Tempoh edah hanya 3 kali suci (bukan setahun macam sebelum Islam)

Dan lain lain..

Oleh kerana kebanyakan negara masih mengamalkan dasar atau undang-undang yang mendiskriminasi wanita, maka hari wanita yang disambut pada setiap 8 Mac diadakan sejak 1909 di seluruh dunia. 

Bertujuan untuk memberi ruang kepada permasalahan ini dapat dibahas seterusnya diselesaikan. Tetapi perlu diingat, orang Islam ada penyelesaiannya menurut cara Islam. Insya Allah.


Sila lihat..
Kaitan Industri cendawan 


PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Bon Odori: Pluralisme agama. DAP tepuk tangan?

 

Komen Rakyat dalam blog ini..

5 comment:

Anonymous said...

Puak liberal dan pluralis murtad buat bodoh bangang... diam mcm setan bisu... bab kutuk isle depa kedapan... sambil tuan depa DAP tepuk tangan

kannnnnn...
kikikikiki

Anonymous said...

What is the meaning of Bon Odori?
Bon Odori (盆踊り), meaning simply "Bon dance", is a style of dancing performed during Obon. It is a folk entertainment, which has a history of nearly 600 years. Originally a Nenbutsu folk dance to welcome the spirits of the dead , the style of celebration varies in many aspects from region to region.

Anonymous said...

Hanya pempmpin bodoh bodoh otak berkarat 22 tahun saja yang daulatkan bahasa Inggris.

Perdana Menteri mahu mendaulatkan dan memartabatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa dunia dengan pelbagai perancangan dan strategi, ada segelintir begitu sinis dan kuat menentang. Kumpulan yang berkiblatkan Barat dan sekular ini mengatakan ia langkah kebelakang, membawa negara menjadi mundur.

Anonymous said...

Apasai pesta jepun ni buat kat malaysia. Dulu jepun jajah negara kita. Dulu jepun bunuh ramai orang melayu. Dulu jepun rogol gadis melayu. Apeke jadah sekarang nak buat pesta mereka kat sini.

Anonymous said...

Kat ppinang legasi komunis. Kat selangor parti liberal.

Sebut saja 'Nasi Padang Babi', timbulkan kemarahan..

 

Gambar ilustrasi rumah tradisional Minangkabau. (FOTO ANTARA/Aditya Pradana Putra)

KL/IH: Jakarta. Kemunculan Nasi Padang Babi dikatakan telah menyinggung perasaan masyarakat Minangkabau. Mengapa isu masakan ini menimbulkan kemarahan orang Minang?

Seperti yang diketahui, nasi Padang atau masakan Padang secara umumnya memang halal. Padang adalah nama sebuah kawasan di Sumatera Barat yang penduduknya beragama Islam beretnik Minangkabau.

Masakan Padang bukan sahaja terdapat di Sumatera Barat, malah di seluruh Indonesia dan luar negara. Semua masakan Padang adalah halal. Tetapi hari ini terdapat sebuah restoran bernama 'Babiambo Kelapa Gading' di perkhidmatan penghantaran dalam talian, menyediakan nasi babi Padang yang jelas tidak halal.

Seorang anggota DPR dari Sumatera Barat menyatakan 'makanan Padang pertama tidak halal' mengguris perasaan masyarakat Minang, merosakkan etika, dan melanggar budaya. Mana taknya, nasi babi Padang amat menjengkelkan orang Minang.

Nasi Padang Babi memang biadap di Jakarta, ini fakta terkini.Foto: Site/Instagram/GrabFoodMerch. 'tidak halal'.

Humanis Minang dari Universiti Andalas, Profesor Gusti Asnan menjelaskan, kewujudan Nasi Padang Babi menyebabkan beliau tersinggung kerana budaya Minangkabau sinonim dengan agama Islam. Kewujudan nasi Padang yang tidak halal adalah sama dengan mencemarkan budaya Minang yang bercorak Islam.

"Saya rasa Urang Awak patut tersinggung atau marah dengan penamaan masakan Minang dengan Nasi Padang Babi. Saya atau kami bersetuju Minang itu sinonim dengan Islam, jadi simbol dan unsur budaya Minang juga identik dengan Islam," kata Gusti. Asnan kepada detik.com, Jumaat (10/6/2022).

Profesor Gusti Asnan (Sumber: Situs UNAND)

Dia menjelaskan bahawa dia mendapati penamaan Babiambo menyinggung perasaan. Anda lihat, Babiambo bermaksud 'babi saya'. Walaupun sebenarnya Urang Awak (orang Minang) pasti tidak mempunyai babi.

“Penamaan Babiambo lebih menyakitkan,” kata Gusti Asnan.

Dia memastikan tidak ada orang Minang yang bukan Islam. Orang Minang mesti Islam, kalau bukan Islam maka bukan orang Minang. Jika ada orang Minang yang keluar dari Islam maka mereka tidak lagi dipanggil orang Minang dan jumlahnya sangat sedikit.

“Secara umumnya, boleh dikatakan hampir semua orang Minang beragama Islam,” katanya.

Timbalan Ketua Yayasan Pusat Kebudayaan Minangkabau, Hasril Chaniago menjelaskan falsafah 'adat basandi syarak, syarak basandi Kitabullah' yang bermaksud 'adat berlandaskan syariat Islam, syariah berlandaskan al-Quran'.

“Disebabkan itu, masakan Minang mesti halal,” kata Hasril Chaniago yang dihubungi detikcom secara berasingan.

Hasril Chaniago, budayawan Minang. (Dokumen Persendirian Hasril Chaniago)

Di luar masakan Padang, terdapat masakan Cina yang halal, masakan Korea yang halal, atau masakan Manado yang halal. Namun, masakan Padang tidak boleh sebaliknya. Masakan Padang mesti halal tanpa ada versi haram. Jika ada yang hendak menjual makanan haram, maka tidak dibenarkan membawa nama Minang dan Padang. Menurutnya, hidangan nasi Padang Babi mencetus kekecohan.

“Kini kami melalui pelbagai komponen masyarakat Minang dan sedang menyediakan langkah undang-undang,” kata Hasril Chaniago.

Saksikan video 'Pemilik Perniagaan Masakan Nasi Babi Padang Dibawa Ke Balai Polis Kelapa Gading':
(IH)

PAS tolak ‘khemah besar’. MN-PN perlu sepakat.

 

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang

1. PAS tolak ‘khemah besar’ demi perpaduan ummah

MARANG: PAS tegas menyatakan pendirian parti itu menolak cadangan menyertai ‘khemah besar’ pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), setelah berbincang dengan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, perbincangan telah diadakan bersama Muhyiddin mengenai khemah besar itu dan PAS berpendirian tidak bersetuju.

Katanya, perbincangan antara PAS dan Bersatu secara berterus terang dan tiada yang disembunyikan.

“Ya, kita dimaklumkan, kita tahu dan kita bincang, dan kita buat keputusan tak setuju khemah besar ini.

“Tan Sri Muhyiddin berbincang dengan kita, dia maklum dan kita bincang bersama. Kami tak sembunyi-sembunyi. Semua yang ada hubungan dengan kita, kita lapor.

“Yang berhubung dengan PAS pun kita lapor, berhubung dengan dia pun kita lapor. Kita buat keputusan Bersama. PAS menolak khemah besar dan Muhyiddin menerima. Apa pandangan kita itu, dia menerima,” ujarnya kepada media selepas menyampaikan Kuliah Dhuha di Masjid Rusila, hari ini.

Namun, kata Tuan Guru Abdul Hadi, penolakan itu kerana PAS masih berpegang dengan prinsip perpaduan ummah.

Menurutnya, perpaduan ummah itu dengan menyatupadukan umat Islam terlebih dahulu dan orang bukan Islam yang tidak ekstrem.

“Kita masih lagi berpegang kepada prinsip perpaduan ummah. Menyatupadukan umat Islam dahulu kemudian, orang bukan Islam yang tidak ekstrem. Itu konsep yang kita pegang,” tegasnya.

Ketika ditanya, jika PAS bersama PN parti itu tidak berisiko pada PRU15, kata beliau PAS telah melakukan post mortem untuk tiga pilihan raya negeri (PRN).

“Kita melakukan ‘post mortem’dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, dalam pilihan raya Melaka, dalam pilihan raya negeri di Johor.

“Semua pilihan raya ini kita dapati mereka yang mengundi Pakatan Harapan (PH) pada pilihan raya yang lalu tak undi PH lagi.

“Sama ada mereka undi kita atau mereka tak mengundi. Mereka (juga) tak mengundi Barisan Nasional (BN). Jumlah sangat besar dan undi kita naik di Melaka, undi kita naik di Johor, sehingga ada kawasan naik 200 peratus undi di situ.

“Cuma, yang datang kepada kita tidak cukup lagi, masa tak cukup, terlalu singkat sangat. Dengan sebab itu ada peningkatan dan kita akan usahakan lagi,” jelasnya.

Menjawab persoalan, PAS enggan mengadakan pilihan raya awal kerana gilakan kuasa dan takut kehilangan jawatan, kata Ahli Parlimen Marang itu mereka yang mahukan pilihan awal sebenarnya yang gila kuasa.

“Biasanya orang yang nak cepat (pilihan raya) gila kuasanya, dan orang yang tangguh-tangguh ini tak gila kuasa, dia fikir panjang.

“Saya sudah sebut, kita fikir panjang kerana rakyat. Rakyat menghadapi masalah-masalah yang banyak, penyakit Covid-19 belum diisytiharkan bebas lagi, termasuklah hal-hal yang lain.

“Pilihan raya yang diadakan itu pun kerana dia paksa hendak buat cepat, bukan kita dan kita termasuk dalam terpaksa. 

“Tak, kita tak gila kuasa, biasa kita duduk bawah. Kita duduk bawah tak jatuhlah, biasa yang jatuh yang duduk atas.

“PAS pernah kalah, selalu kalah dan menang jarang-jarang sekali, yang susahnya orang yang selalu menang,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 10/6/2022

2. MN-PN perlu disepakati sekat kemaraan PH  

KOTA BHARU: Gabungan Muafakat Nasional (MN) perlu disepakati bersama Perikatan Nasional (PN) bagi meraih kemenangan lebih mudah pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Ketua Dewan Pemuda IKATAN Malaysia (DPIM), Shahir Adnan berkata, selain itu bagi mengelak pentadbiran negara jatuh kembali ke tangan Pakatan Harapan (PH).

Katanya, perpecahan antara dua parti besar orang Melayu, Umno dan PAS akan merugikan semua pihak terutama rakyat di negara ini.

“Pada hemat saya MN perlu terus disepakati bersama PN. Malah semua pimpinan perlu mengetepikan percanggahan antara satu sama lain, dan bersatu hati untuk menghadapi PRU-15.

“Sekiranya kerajaan perpaduan hari ini antara PN, BN dan Gabungan Parti Sarawak (GRS) mampu membawa kestabilan politik, kenapa kita mahu berpecah pada PRU15,” katanya ketika dihubungi di sini.

Malah kata beliau sekiranya MN gagal dipertahankan bersama PN ia boleh memberi ruang PH muncul semula kerana orang Melayu tidak bersatu padu.

Beliau berkata, kemenangan hanya boleh dicapai sekiranya semua pihak bersatu hati atas nama MN dan PN bagi mengelakkan undi orang Melayu berpecah pada PRU15.

Bagaimanapun katanya juga PH pun berpecah kerana mereka masing-masing ego sehingga wujud beberapa kumpulan iaitu PH, Pejuang, Warisan dan pelbagai lagi parti politik serpihan lain. – HARAKAHDAILY 10/6/2022

Sila lihat..
Kaitan Industri cendawan 


PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

Friday, June 10, 2022

Bon Odori unsur Buddha, Jepun & bukan Muslim.

 

Penari berpakaian kimono dalam tarian festival Bon Odori. - Foto hiasan NSTP/Osman Adnan 
Festival Bon Odori ada upacara agama Buddha. - Foto hiasan NSTP/FARHANY RAHMAN

1. Bon Odori ada unsur ritual Buddha

KUALA LUMPUR: Dewan Ulama PAS menggesa umat Islam tidak menyertai Festival Bon Odori kerana ada unsur agama Buddha dalam festival berkenaan.

Ketuanya, Datuk Ahmad Yahya, berkata ada pandangan menyatakan pesta itu berkaitan kebudayaan Jepun, namun itu tidak mengetepikan pandangan ada unsur ritual agama Buddha.

"Dewan Ulama PAS Pusat menggesa supaya umat Islam mengambil perhatian terhadap perbahasan berkenaan dengan Festival Bon Odori ini serta tidak mengambil bahagian dalam festival berkenaan.

"Nasihat yang disampaikan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad jelas berpandukan maslahah orang ramai.

"Prinsip itu selaras dengan beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh mufti, pengkaji agama serta kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad.

"Semua pendirian ini dinyatakan berdasarkan maslahah awam supaya tidak terjerumus kepada perkara yang boleh membawa kepada pelanggaran akidah," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Gesaan itu dibuat sehari selepas Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah agar Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tidak menyekat program kebudayaan Jepun itu yang akan diadakan di Shah Alam pada 16 Julai ini.

Sebelum ini, Idris menasihatkan umat Islam di negara ini tidak menyertai program Festival Bon Odori kerana ia mengandungi unsur agama lain.

Katanya, kajian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mendapati program itu mempunyai unsur-unsur keagamaan lain.

Ahmad berkata, alasan kebudayaan Jepun semata-mata tidak cukup merit untuk dipertimbang bersama.

Beliau berkata, nasihat yang sama sudah dinyatakan Dewan Ulama PAS kepada Kerajaan Kelantan dan negeri itu tidak lagi menyenaraikan tarian Bon Odori sebagai acara persembahan kebudayaan di dalam Festival Kebudayaan Kelantan-Jepun 2022 yang diadakan Mei lalu.

"Nasihat itu diberikan selepas dikenal pasti acara itu mempunyai unsur-unsur keagamaan yang boleh merosakkan akidah dan ia wajar dicontohi semua pihak," katanya

Beliau menegaskan Dewan Ulama PAS Pusat juga menggesa umat Islam mengambil perhatian perbahasan mengenai Festival Bon Odori.

Katanya, pihak berkuasa agama di negara ini sewajarnya membahaskan semula bentuk perayaan dan festival dari dalam dan luar negara yang mempunyai kaitan dengan agama lain.

"Ia perlu dibendung secara konstruktif bagi menjaga maslahah ummah di negara ini," katanya.

2. Bagaimana menghargai peradaban Jepun 

SAYA mula mengenali peradaban Jepun semasa menjadi salah seorang petugas dalam Jawatankuasa Penganjur Inter-Civilisational Dialogue: Islam, Japan and The West. Persidangan tersebut dianjurkan oleh Universiti Malaya yang dikemudikan secara khusus oleh Prof Dr Osman Bakar, salah seorang pelopor Dialog Peradaban di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Ketika persidangan tersebut saya ditugaskan untuk mengiringi Dr Surin Pitsuan dan Dr Nurcholis Majid dari Lapangan Terbang Antarabangsa Subang sehingga ke tempat persidangan. Salah seorang tokoh jemputan dari Jepun yang sempat saya kenali ialah Prof Dr Kosugi Yashushi, seorang lepasan Universiti al-Azhar yang ketika itu mengajar di Universiti Kyoto.

Dalam persidangan tersebut, secara tidak langsung Jepun telah diangkat sebagai sebuah peradaban dunia hari ini, bukan sekadar budaya. Bagi mereka yang mengkaji bidang peradaban, terdapat perbezaan antara peradaban dan budaya, meskipun banyak persamaan antara keduanya. Ruang pengaruh peradaban lebih luas berbanding dengan pengaruh budaya, manakala tempoh pengaruh peradaban terhadap sesuatu komuniti pula lebih berkekalan. Secara realitinya ketika itu dan juga hari ini, Jepun sememangnya layak dihargai sebagai sebuah peradaban berdasarkan kepada pengaruhnya luas terhadap masyarakat global, seiring dengan peradaban Islam, Barat dan Konfusianisme.

Pada September 2002 saya berpeluang menjejakkan kaki ke Jepun menjadi Sarjana Pelawat di Universiti Kyoto di bawah tajaan Japanese Society for Promotion of Science (JSPS). Prof Dr Saburo Matsui dari Fakulti Kejuruteraan, Universiti Kyoto, menjadi tuan rumah kepada lawatan tersebut. Di situ saya melihat dengan mata kepala sendiri sebuah masyarakat yang dikatakan sebagai masyarakat berperadaban (civilised society) yang menjadi teladan dunia ketika ini. Nilai-nilai peradaban yang terpuji wujud pada masyarakat Jepun seperti kebersihan, kerajinan, kejujuran dan lain-lain. Oleh sebab itu, tidak hairan jika Jepun merupakan kuasa ekonomi ketiga terbesar dunia ketika ini.

Jepun juga mempunyai hubungan yang baik dengan masyarakat Islam Asia Tenggara. Hubungan tersebut telah bermula sejak zaman Kesultanan Melaka lagi. Menurut laporan kajian ‘Hang Tuah: Catatan Okinawa‘ oleh Dr Hashim Musa dan Dr Rohaidah Kamaruddin, Hang Tuah pernah menjejakkan kaki di Okinawa dalam usaha mempereratkan hubungan dengan Kesultanan Melaka. Sehingga hari ini, hubungan antara masyarakat Islam di Asia Tenggara dengan Jepun masih sangat erat. Kebangkitan ekonomi Malaysia sebagai salah sebuah negara Harimau Asia bermula awal 1980-an banyak disumbangkan oleh pelaburan dari Jepun sama ada dalam bidang elektronik atau lain-lain.

Secara khusus, hubungan Jepun dan Malaysia semakin erat sejak Kerajaan Malaysia yang diterajui oleh Dr Mahathir Mohamad memperkenalkan Dasar Pandang Ke Timur. Semenjak itu, bukan sahaja Teknologi Jepun dibawa masuk ke Malaysia, bahkan budaya masyarakat Jepun juga dibawa ke sini. Demikian juga, sebelum gelombang Hallyu melanda Malaysia, gelombang budaya popular Jepun juga pernah melanda Malaysia. Siri Drama Jepun ‘Oshin’ menjadi buah mulut penonton drama di Malaysia. Cerita animasi kanak-kanak seperti Doraemon dan cerita fiksyen kanak-kanak seperti Ultraman juga menempati peti-peti televisyen masyarakat Malaysia. Oleh sebab itu budaya Jepun bukan asing di negara ini.

Bagaimanapun, sehari dua ini, timbul polemik berkaitan dengan satu perayaan keagamaan yang dirayakan oleh masyarakat Jepun iaitu Bon atau O-Bon. Perayaan tersebut jelas sekali adalah perayaan keagamaan khususnya bagi masyarakat Buddha di Jepun, memuja ruh orang-orang tua mereka yang telah mati. Perayaan tersebut sama dengan Perayaan Hantu yang disambut oleh masyarakat sebelah Asia Timur yang lain. Ia juga hampir sama dengan Pesta Puja Pantai yang pernah dilakukan di negara ini satu ketika dahulu. Berkaitan dengan Pesta Puja Pantai ini, pihak berkuasa agama dan para ulamak di Malaysia secara tegas telah mengharamkan penganjuran pesta tersebut.

Sebagaimana Pesta Puja Pantai, Perayaan Bon juga mengandungi amalan-amalan budaya sebagai acara menyambut pesta atau perayaan tersebut. Amalan budaya tersebut seperti acara jamuan, acara berpakaian, acara permainan, acara tarian dan seumpamanya. Secara ringkasnya bagi memudahkan kefahaman, Perayaan Bon ini adalah perayaan keagamaan yang terkandung acara berkaitan budaya di dalamnya. Oleh sebab ia adalah perayaan keagamaan, maka orang Islam tidak dibenarkan menganjurkannya. Adapun bagi masyarakat bukan Islam mereka berhak menganjurkan perayaan itu, tetapi tidak menjemput masyarakat Islam merayakannya bersama-sama, walaupun dengan menghadiri acara budaya di dalamnya.

Sesuatu yang sangat menarik telah dilakukan oleh masyarakat Pantai Timur Malaysia, mereka telah mengubah Pesta Puja Pantai kepada Pesta Pantai yang tidak melibatkan lagi amalan-amalan ritual dan sebaliknya mengekalkan amalan-amalan budaya. Maka perubahan tersebut menjadikan pesta itu bukan lagi perayaan keagamaan sebaliknya menjadi perayaan kebudayaan. Katakanlah, ada masyarakat peribumi berkepercayaan animisme memohon untuk dimasukkan satu acara ritual mereka dalam pesta tersebut, tetapi tertutup untuk dirayakan oleh mereka sahaja, maka Pesta Pantai itu tetap perayaan kebudayaan, yang boleh dihadiri oleh masyarakat Islam kecuali acara ritual tertutup yang dibuat oleh masyarakat peribumi tersebut.

Pada tahun 2019, Kerajaan Negeri Kelantan pernah menganjurkan Pesta Budaya Kelantan-Jepun, dan turut dianjurkan pada tahun ini. Jelas sekali, pesta tersebut adalah perayaan kebudayaan bukannya perayaan keagamaan. Berbanding tahun 2019, pada tahun ini pesta tersebut tiada lagi acara Tarian Bon atau Bon Dori. Acara Bon Dori sebenarnya adalah acara ritual berkaitan dengan Perayaan Bon. Pada pandangan saya, sekiranya masyarakat Jepun atau masyarakat bukan-Islam di Kelantan mahu menyelitkan acara itu di dalam Pesta Budaya Kelantan-Jepun, ia dibolehkan dengan syarat ia tertutup tidak disertai oleh masyarakat Islam. Walaupun diselitkan acara ritual tertutup, ia tidak mengubah status pesta keseluruhan sebagai perayaan kebudayaan.

Kesimpulannya, menghargai sesuatu peradaban ialah dengan sikap saling berkongsi perkara yang ada titik persamaan dan menghormati perkara yang kita tidak boleh tidak berbeza. Islam dan peradaban lain mempunyai banyak titik persamaan dalam perkara moral dan manusiawi. Manakala Islam dan peradaban lain, tidak mungkin boleh berkongsi dalam perkara kepercayaan dan ukhrawi. Walaupun tidak boleh berkongsi, tetapi masyarakat Islam diajar menghormati penganut agama lain, tidak menghina sembahan mereka dan memberi hak untuk mereka beramal dengan kerpercayaan mereka. Tahniah Kerajaan Negeri Kelantan berjaya berunding bagaimana penganjuran Pesta Budaya Kelantan-Jepun boleh dilangsungkan.

DR MOHD ZUHDI MARSUKI 
Ahli Jawatankuasa Kerja 
PAS Pusat – HARAKAHDAILY 10/6/2022

3. Umat Islam jangan sertai festival berunsur agama lain 


DEWAN Ulamak PAS Pusat menegaskan agar umat Islam tidak menyertai Festival Bon Odori kerana unsur-unsur keagamaan yang terdapat dalam festival berkenaan. Meskipun terdapat pandangan yang menjelaskan festival tersebut turut berkait dengan kebudayaan Jepun, namun ia tidak sesekali mengenepikan pandangan bahawa ia tetap mengandungi unsur ritual keagamaan Buddha.

Prinsip ini selaras dengan beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh para mufti, pengkaji agama serta Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama). Kesemua pendirian ini dinyatakan berdasarkan maslahah awam supaya tidak terjerumus kepada perkara yang boleh membawa kepada pelanggaran aqidah. 

Dalam hal ini, alasan kebudayaan Jepun semata-mata tidak cukup merit untuk dipertimbangkan bersama. Dewan Ulamak PAS Pusat mencadangkan agar langkah Kerajaan Negeri Kelantan yang tidak lagi menyenaraikan tarian Bon Odori sebagai acara persembahan kebudayaan di dalam Festival Kebudayaan Kelantan-Jepun 2022 yang telah diadakan pada Mei lalu, setelah dikenalpasti mempunyai unsur-unsur keagamaan yang boleh merosakkan akidah, dicontohi oleh semua pihak. 

Dewan Ulamak PAS Pusat menggesa supaya umat Islam mengambil perhatian terhadap perbahasan berkenaan dengan Festival Bon Odori ini serta tidak mengambil bahagian dalam festival berkenaan. Nasihat yang disampaikan oleh Menteri Hal Ehwal Agama tersebut jelas berpandukan maslahah orang ramai. 

Di samping itu, badan-badan autoritatif agama di negara ini sewajarnya mewacanakan semula bentuk-bentuk perayaan dan festival dari dalam dan luar negara yang mempunyai kaitan dengan unsur keagamaan lain. Ia perlu dibendung secara konstruktif bagi menjaga maslahah ammah di negara ini

YB SENATOR USTAZ DATO’ AHMAD YAHYA
Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat – HARAKAHDAILY 10/6/2022

4. Bon Odori: Membezakan budaya dan agama 

BON ODORI

Perkataan ‘Odori’ dalam bahasa Jepun adalah bermaksud tarian tradisional Jepun. Manakala ‘Bon’ pula adalah nama kepada Perayaan Hantu Lapar iaitu satu amalan dalam keagamaan Buddha. Falsafah dan sejarah di sebalik perayaan Bon ini adalah berasaskan kepada kepercayaan agama yang wujud di dalam agama Buddha.

Masyarakat Jepun yang beragama Buddha percaya pada hari Bon tersebut roh nenek moyang akan berkeliaran menziarahi kembali ke rumah. Perayaan Bon ini telah dirayakan di Jepun selama lebih dari 500 tahun dan secara tradisional termasuk tarian, yang dikenali sebagai Bon Odori.

Jadi secara jelas, Bon Odori ini adalah berkaitan kepercayaan (agama) Buddha Jepun, yang di mana festival ini diadakan di 3 buah negeri di dalam Malaysia yakni Selangor, Pulau Pinang dan Sabah.

Budaya bagaimana?

Islam dalam memandang suatu budaya mempunyai 3 prinsip dalam menilai akan ia:

1) tidak melanggar syariat (hukum syarak).

2) mendatangkan kemaslahatan.

3) tidak menimbulkan mafsadat (kerosakan) pada kerukunan.

Ianya sesuai dengan prinsip Al-Wala’ dan Al- Bara’. Maka cara bacaan prinsip juga mestilah diutamakan yang pertama dahulu (yakni tidak melanggar syariat), meskipun nombor 2 (maslahat) dan nombor 3 (mafsadat) ada dalam sesuatu perkara atau budaya.

30 tahun dah raikan

Namun di sana ada dalam kalangan mereka yang masih jahil murakkab mempersoalkan mengenai ketidakwajaran Muslim untuk sama-sama hadir dan meraikan upacara Bon Odori dengan alasan:

1) Dah 30 tahun negara ini raikan Bon Odori, kenapa baru hari ini nak bersuara?

2) Ianya memupuk semangat kekeluargaan.

3) Ianya akan merangsang ekonomi.

4) Ianya hanya budaya dan festival menari.

Jika yang berkata ini adalah dalam kalangan non-Muslim, maka kita tidak ada masalah, namun jika ianya datang dari mulut Muslim sendiri maka ianya sesuatu yang pelik sedangkan kajian-kajian juga telah menunjukkan bahawa Bon Odori ini adalah menyentuh perihal keagamaan.

Jika mahu kata sudah 30 tahun diraikan oleh semua kaum dan agama, maka Alhamdulillah dengan ada kerajaan yang sedia ada ini melalui Menteri Agama, YB Senator Ustaz Idris Ahmad, telah bersuara agar Muslim tidak hadir ke upacara tersebut. Takkan nak teruskan kejahilan-kejahilan itu seperti 30 tahun lamanya sebelum ini?

Namun jika masih berkeras, maka apa yang boleh dikhabarkan kepada ‘mereka’:

لَكُمْ دِيْنُكُمْ وَلِيَ دِيْنِ ࣖ

“Untukmu agamamu, dan untukku agamaku.”

(Al Kafiruun: 6)

“Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum (dalam urusan agama), maka ia termasuk golongan mereka”

(Hadis Riwayat al-Bazzar, Abu Daud Ibn Abi Syaibah)

**Perkara paling menarik dalam poster adalah karakter yang memakai tudung di hadapan sekali, cantik ‘permainan’ dia

LUJNAH DAKWAH DEWAN PEMUDA PAS NEGERI PULAU PINANG – HARAKAHDAILY 9/6/2022

Sila lihat..
Kaitan Industri cendawan 


PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails