Saturday, April 07, 2018

Tegakkan Islam, Semuanya Selamat. -Presiden PAS
FIRMAN Allah:
فَلَا تُزَكُّوٓاْ أَنفُسَكُمۡۖ هُوَ أَعۡلَمُ بِمَنِ ٱتَّقَىٰٓ (النجم: 32)

  • “Janganlah kamu memuji-muji diri kamu (bahawa kamu suci bersih dari dosa). Dia lah sahaja Yang Lebih Mengetahui akan orang-orang yang bertaqwa).” (Surah An-Najm: 32)
Allah juga berfirman:
وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ (11). الضحى
  • “Dan adapun dengan nikmat Tuhan mu, maka hendaklah kamu ucapkan (menandakan kesyukuran kepada-Nya).” (Surah Ad-Dhuha: 11)
PAS bersyukur kepada Allah dan mengucap terima kasih, apabila pihak kerajaan Barisan Nasional (BN) memberi jawapan di Parlimen kepada soalan statistik pemimpin parti yang disoal siasat oleh SPRM. Jawapannya, BN paling besar jumlahnya dan diikuti oleh Pakatan Harapan (PH).
BN yang dipimpin oleh Umno sudah memerintah lebih daripada setengah abad, tidak dianggap luar biasa sifat kelemahan makhluknya. PH pula memerintah Pulau Pinang dan Selangor hanya dua penggal, namun sudah diadukan ada jangkitan wabak rasuah atau salah laku, disertakan pula oleh kalangan mereka pernah menjadi pemimpin BN dahulunya.
Walaupun baru di peringkat soal siasat yang tidak diketahui apakah keputusannya, Islam melarang kita menuding jari dan terus menjatuhkan hukuman sebelum dibuktikan dengan seadil-adilnya, kerana ada kalangan orang yang suka menuding jari dengan mudah.
Walaupun kita berpegang kepada kata-kata “pokok tidak bergoyang kalau tidak ada angin bertiup”, namun PAS tidak boleh menjatuhkan hukumannya semudah itu. Kebiasaannya pula, semua hilang dilupakan begitu sahaja seperti surat khabar lama dan dighaibkan dalam lipatan fail di bawah undang-undang manusia yang berkuasa. Kalau dikuatkuasakannya pula, hanya sekadar laksana sarang labah-labah yang memerangkap makhluk perosak yang kecil dan lemah sahaja.
Rakyat yang tidak mudah lupa semestinya ingat senarai nama yang datang bertali arus dan dilenyapkan satu demi satu. Bukan semua Melayu mudah lupa. Sudah tentu masih terpahat dalam ingatan bagi mereka yang tidak lupa terhadap nama-nama seperti BMF, KWSP, PERWAJA, Skyhawk, PETRONAS, FOREX, PERWAJA, Tabung Haji, PKFZ, Maika Holding, Kapal Selam dan lain lain. Malangnya semuanya berlalu tanpa natijah.
Terkini BN terpalit dengan 1MDB dan PH pula Rumah Banglo dan lainnya. Semuanya masih perlu disiasat dengan adil dan telus bersama konsep iman dan budiman sama ada kes-kes dahulu, kini dan akan datang selepas ini sekiranya terus diberi peluang lagi tanpa perubahan.


PAS pula tidak bertujuan menjatuhkan individu pemimpin semata-mata, bahkan PAS mahu perubahan total sikap dan pendekatan salah laku semua pemimpin. Maka jangan disalahkan kalau PAS tidak terikut dengan hanya 1MDB yang disebut-sebutkan oleh semua parti yang lain, tetapi melupakan skandal-skandal terdahulu. PAS tidak lupa semuanya kerana Melayu PAS tidak mudah lupa.

Alhamdulillah PAS kosong dan tidak ada markah salah laku untuk disiasat. PAS hanya pernah menerima tindakan ISA tanpa bicara atau tanpa mahkamah, menjadi korban seperti Peristiwa Memali dan sebagainya, dirampas haknya dan rakyat yang menyokongnya, sama ada pegawai kerajaan atau rakyat biasa menjadi mangsa kezaliman sepanjang masa, kerana kesalahannya kalau bersama PAS. Parti yang masih muda dan mentah belum merasai apa yang dialami oleh PAS.
Sepatutnya sudah cukup diberi kepercayaan oleh rakyat kepada PAS bagi memimpin negara mengikut keputusan pertandingan rasuah dan salah laku itu.
Sepatutnya PAS diberi kuasa yang lebih kuat oleh rakyat dalam PRU 14 ini supaya terus melangsungkan jasa dan pengorbanannya yang lebih besar menyelamatkan negara dan rakyat bersama Islam.
PAS berkemampuan menyembuhkan penyakit yang menimpa negara dan membebankan rakyat sekiranya diberi kuasa memerintah negara. Bukan sahaja penyakit rasuah dan salah laku, begitu juga seperti cukai yang membebankan, harga barangan yang sentiasa melambung, kos sara hidup yang mengongkong, tiada peluang pekerjaan, menanggung hutang PTPTN, kadar jenayah dan kemalangan yang meningkat dan sebagainya.
Rahsia kejayaan PAS di peringkat negeri kerana PAS beristiqamah bersama Islam, di masa menang berkuasa atau kalah sehingga merempat dibelasah berbagai cara. Rahsianya juga PAS berserah kepada Allah dan terus berjuang menyelamatkan rakyat dengan hidayah Allah bernama Islam, aqidah, syariat dan akhlak, berwawasan dunia sehingga akhirat yang percayakan dosa dan pahala dalam kegiatan politiknya. Bukan sekadar kalah menang pilihan raya yang dihukum oleh rakyat atau mahkamah dunia dan undang-undang ciptaan manusia.
PAS mengajak rakyat bersama Islam yang sempurna untuk menyelamatkan semua. Selamatkan bangsa sahaja tanpa Islam, bangsanya tidak selamat juga. Inilah nasib laungan hidupkan Melayu sahaja tanpa Islam yang diimani dan diamal sepenuhnya. Hanya tegakkan Islam yang memerintah, nescaya Melayu selamat dan semua bangsa selamat.
Kepada penganut Islam, percayalah bahawa Islam menjadi penyelamat Melayu yang telah pun menganut Islam. Manakala bukan Islam pula jangan takut kepada Islam yang dibawa PAS ini. PAS bukan Taliban dan bukan ISIS.
Cubalah bersama PAS! Wajib akan disaksikan bahawa Islam adil untuk semua dan rahmat Allah kepada seluruh alam.
PAS telah menunjukkan betapa kerajaannya tanpa campuran di Kelantan sehingga kini dan di Terengganu. PAS pernah memimpin Kerajaan Campuran di Kedah, PAS pernah juga menyertai kerajaan yang dipimpin DAP di Pulau Pinang dan dipimpin PKR di Selangor. Terbukti betapa bersihnya pemimpin PAS.
Dahulunya, PAS juga pernah bersama menubuhkan BN, namun PAS selamat apabila nakhoda bahteranya tidak menggunakan kompas yang betul. Bukan memuji diri sendiri, namun diakui oleh lawan dan musuh yang sentiasa mengintai kesalahannya, walaupun yang terlalu kecil nescaya diperbesarkannya. Kalau dikesan sedikit kesalahan PAS walaupun hanya noktah yang kecil, diperbesarkan laksana kubah yang paling besar diangkat tinggi.
Hanya budaya fitnah digunakan bagi melawan PAS. Inilah sebabnya PAS menyokong undang-undang melawan fitnah. PAS tidak takut kepada undang-undang ini kerana PAS mengharamkan ahlinya melakukan fitnah, bahkan PAS bersedia menerima kalau ada kalangannya yang melakukan fitnah supaya dikeluarkan daripada PAS. Hanya kalangan yang berkepentingan dengan berita bohong dan fitnah sahaja menentang sekeras-kerasnya. Kalau benar mestilah berani dan kalau takut memang bersalah.
Dihukumnya PAS mendapat habuan 90 juta untuk melawan orang yang bagi 90 juta itu pula. Hujah yang sangat fitnah dan berputar belit. Dihukumnya PAS tanpa mahkamah yang sebenarnya, dihukumnya PAS dengan Mahkamah Media Sosial dengan hujung jari tanpa otak dan akalnya yang tidak nampak rupa paras hakim dan saksinya.
PAS terlalu murah harganya kalau sekadar 90 juta, pada halnya untuk dapat lebih daripada itu boleh diusahakan bersama ahlinya yang mencecah 1 juta, tanpa pelahap kepada sumbangan pihak lawan yang tidak menunjukkan sikap yang ikhlas.
PAS tegas membawa ke mahkamah di UK di tempat dilemparkan batu sembunyi tangan, walaupun sudah ada orang tengah yang cuba memujuk supaya selesai di luar mahkamah setelah marasakan kalahnya kerana berita palsu.
Dijadikan modal kempen juga PAS pernah menyokong kerajaan apa sahaja yang berkait dengan kebaikan negara dan rakyat, PAS tetap membangkang segala kemungkaran. PAS bukannya pembangkang yang bertempik dan bersorak melulu tanpa akhlak. Sikap PAS berpandukan Al-Quran dan Sunnah supaya kita menerima yang baik dan benar walaupun daripada musuh. Inilah pendekatan hidayah Allah.
Firman Allah:
﴿ادْعُ إِلَى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَبِيلِهِ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ١٢٥ وَإِنْ عَاقَبْتُمْ فَعَاقِبُوا بِمِثْلِ مَا عُوقِبْتُمْ بِهِ وَلَئِنْ صَبَرْتُمْ لَهُوَ خَيْرٌ لِلصَّابِرِينَ١٢٦ وَاصْبِرْ وَمَا صَبْرُكَ إِلَّا بِاللَّهِ وَلَا تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ وَلَا تَكُ فِي ضَيْقٍ مِمَّا يَمْكُرُونَ١٢٧ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَالَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ١٢٨﴾ [النحل: 125-128]
  • “Serulah ke jalan Tuhanmu (Wahai Muhammad S.A.W.) dengan hikmah (kebijaksanaan) dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang Engkau serukan itu) dengan cara yang terbaik; Sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua Yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalannya, dan Dia lah jua Yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat Hidayah petunjuk. (125) Dan jika kamu membalas kejahatan (pihak lawan), maka hendaklah kamu membalas dengan seksama Yang sama seperti Yang telah ditimpakan kepada kamu, dan jika kamu bersabar, (maka) Sesungguhnya Yang demikian itu adalah lebih baik bagi orang-orang Yang sabar. (126) Dan bersabarlah (Wahai Muhammad S.A.W.)terhadap perbuatan dan telatah golongan Yang ingkar itu); dan tiadalah berhasil kesabaranmu melainkan dengan (memohon pertolongan) Allah; dan janganlah Engkau berdukacita terhadap kedegilan mereka, dan janganlah Engkau bersempit dada disebabkan tipu daya Yang mereka lakukan. (127) Sesungguhnya Allah beserta orang-orang Yang bertaqwa, dan orang-orang Yang berusaha memperbaiki amalannya). (128)” (Surah An-Nahl: 125-128)

Sabda Rasulullah S.A.W di antara tanda munafik itu ialah:
وَإِذَا خَاصَمَ فَجَرَ صحيح البخاري (1/ 16(
  • “Apabila dia berdebat atau berkelahi, dia jahat”

Bermaksud menolak juga yang baik kerana mahu menang berdebat.
Maka PAS mengikut Sunnah Rasulullah S.A.W apabila mencapai kemenangan (Fathu Makkah), mendahulukan kemaafan bukannya geram dan dendam menghukum apabila berkuasa.
PAS tidak berketuakan orang yang menolak Sunnah Rasulullah S.A.W dan menyalahgunakan akalnya yang bijak sehingga dirasakan seperti Tuhan atau memilih hukum Allah secara terpilih, berani mengkritik hukum Tuhan, atau membuat andaian kalau menjadi Tuhan.
PAS tidak boleh berketuakan orang jahil murakkab dalam agamanya, yang tidak sedar dirinya jahil. Kalangan seperti ini disebut oleh Rasulullah S.A.W sebagai muncul menjadi tanda dunia akhir zaman.
Sabda Rasulullah S.A.W.
الْمُؤْمِنُ الْقَوِيُّ خَيْرٌ وَأَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنَ الْمُؤْمِنِ الضَّعِيفِ وَفِي كُلٍّ خَيْرٌ احْرِصْ عَلَى مَا يَنْفَعُكَ وَاسْتَعِنْ بِاللَّهِ وَلَا تَعْجَزْ وَإِنْ أَصَابَكَ شَيْءٌ فَلَا تَقُلْ لَوْ أَنِّي فَعَلْتُ كَانَ كَذَا وَكَذَا وَلَكِنْ قُلْ قَدَرُ اللَّهِ وَمَا شَاءَ فَعَلَ فَإِنَّ لَوْ تَفْتَحُ عَمَلَ الشَّيْطَانِ - حديث صحيح رواه مسلم
  • “Orang beriman yang kuat lebih baik dan lebih dikasihi Allah daripada orang beriman yang lemah. Namun tiap-tiapnya diberi kebaikan. Bersungguhlah lakukan apa yang memberi manfaat kepadamu, mintalah pertolongan Allah, jangan merasa lemah. Kalau engkau ditimpa sesuatu musibah (keburukan) jangan berkata: “Kalau aku buat begini tidak jadi begini”. Katakanlah: “Takdir Allah”. Apa Allah kehendaki pasti berlaku mengikut kehendaknya. Kerana perkataan ‘kalau’ adalah membuka kerja Syaitan” (Hadis Sahih Muslim)

Maka kalau bercakap berkenaan takdir pun besar padahnya, maka kalau diandai dia si makhluk menjadi Tuhan sangat besar padahnya.
Allah memerintah supaya bersama Al-Quran yang disertakan Sunnah Rasulullah S.A.W.
﴿وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَمَنْ يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا مُبِينًا٣٦﴾ [الأحزاب: 36]
  • “Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan - apabila Allah dan Rasul-Nya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara - (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan Rasul-Nya, maka Sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata).” (Surah Al-Ahzab: 36)

Maka jangan memilih yang sesat atau yang salah lakunya, kerana menuju kepada sesat juga. Allah akan mengumpul semuanya pada Hari Kiamat nanti, bukan hanya sekadar habis pilihan raya. Firman Allah:
﴿إِذْ تَبَرَّأَ الَّذِينَ اتُّبِعُوا مِنَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا وَرَأَوُا الْعَذَابَ وَتَقَطَّعَتْ بِهِمُ الْأَسْبَابُ١٦٦ وَقَالَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا لَوْ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَتَبَرَّأَ مِنْهُمْ كَمَا تَبَرَّءُوا مِنَّا كَذَلِكَ يُرِيهِمُ اللَّهُ أَعْمَالَهُمْ حَسَرَاتٍ عَلَيْهِمْ وَمَا هُمْ بِخَارِجِينَ مِنَ النَّارِ١٦٧﴾ [البقرة: 166-167]
  • “(Ingatlah) ketika ketua-ketua yang menjadi ikutan itu berlepas diri dari orang-orang yang mengikutnya, sedang kedua-dua pihak melihat betapa ngerinya azab seksa itu, dan (ketika) terputusnya Segala hubungan di antara mereka. (166) Dan (pada masa Yang mengecewakan itu) berkatalah orang-orang Yang menjadi pengikut: Alangkah eloknya kalau Kami (dengan itu dapat Kami berlepas diri daripada mereka sebagaimana mereka berlepas diri daripada Kami (pada saat ini)! Demikianlah Allah perlihatkan kepada mereka amal-amal mereka (dengan rupa yang mendatangkan) penyesalan yang amat sangat kepada mereka, dan mereka pula tidak akan dapat keluar dari neraka).” (Surah Al-Baqarah: 166-167)

Inilah janji Allah, bukan janji PAS kerana Syurga Neraka kepunyaan Allah, bukan PAS punya. Ikut PAS selagi PAS tidak melawan Allah dan Rasulullah S.A.W. Maka, PAS menyebut syarat ini dalam lafaz baiah kepada semua calon yang bertanding pilihan raya. Mereka yang tidak percaya kepada baiah, jangan masuk PAS. Kalau sudah masuk PAS, boleh keluar daripada PAS bila-bila masa. Maka PAS tetap menjadi bahtera yang selamat selagi beristiqamah bersama Islam.
Ukuran dan perhitungannya bukan sekadar ucapan dan kenyataan sebelum berkuasa di tengah-tengah kempen pilihan raya. Semuanya boleh berucap dengan lidah yang tidak bertulang dan membuat kenyataan dengan dakwat yang cair, tetapi lihat apa yang dibuat dan perangainya setelah berkuasa. Kalau berkuasa sekadar kawasan sekangkang kera dalam masa yang singkat sudah menunjukkan perilakunya, maka sepatutnya rakyat yang mengundi wajib berhati-hati.
Buah salak, buah kedondong,
Sila letak ke dalam baldi,
Bukan salah ibu mengandung, 
Tetapi salah memangkah undi.

“Sejahtera Bersama Islam”
ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 20 Rejab 1439 / 6 April 2018 - HARAKAHDAILY 6/4/2

Anda mahu pemerintan kerajaan Islam? Kali ini undilah PAS di seluruh Malaysia!
UNDILAH PAS dalam PRU14 ini

PAS, sebuah parti politik di Malaysia yang membawa kebahagiaan dari dunia hingga akhirat! Bukan seperti DAP, parti sekular yang menjamin 'neraka' di akhirat, kerana menentang Islam dan menentang cara hidup Islam?
Lihat juga.. 
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

Pelajar Sekolah Rendah Dilarang Hijab Di Austria
TIDAK cukup ‘Punish A Muslim Day’ di Britain, maruah umat Islam di benua Eropah dicabar pula dengan pengharaman berhijab dalam kalangan murid tadika dan sekolah rendah di Austria.

Lapor Al Jazeera, larangan tersebut diumumkan oleh kerajaan Austria melalui Parti Kebebasan Austria (FPO) baru-baru ini kononnya atas alasan untuk melindungi kebajikan kanak-kanak perempuan di bawah usia 10 tahun.
Menteri Pelajaran, Heinz Fassmann mengatakan draf undang-undang perlindungan kanak-kanak akan disediakan pada musim panas sekali gus menjadi simbolik bagi melindungi budaya Austria daripada pengaruh Islam.
Pengumuman itu dibuat selepas Naib Canselor Heinz-Christian Strache mencadangkan pengharaman hijab demi melindungi gadis di bawah umur 10 tahun bagi membolehkan pihak kerajaan mengintegrasikan masyarakat Austria.
Timbalan Datuk Bandar Salzburg, Anja Hagenauer, 48, berkata, perbuatan menutup kepala menjatuhkan martabat anak perempuan dengan mengandaikan mereka adalah objek seks.
Serentak itu, kumpulan Islam di Austria menyifatkan undang-undang itu tidak produktif kerana hanya sebilangan kecil kanak-kanak di tadika dan sekolah rendah yang memakai tudung.
Daripada 8.75 juta orang penduduk di negara tersebut, kira-kira 700,000 orang dikenal pasti beragama Islam.FPO adalah salah satu daripada sayap kanan yang cuba menunggang gelombang populis, mendekati penduduk Yahudi negara itu dengan harapan pendirian anti-Islamnya dapat disambut baik.

Namun ia tidak sepatutnya mengandaikan perempuan yang berhijab sebagai tarikan seks kerana tudung bertujuan melindungi maruah wanita selain sebagai tuntutan syarak. (IH)

Lihat juga.. 
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

Mahu RUU355 Dibahas? Undilah PAS. -Siti Zailah


Undi PAS supaya RUU355 dapat dibahas lulus

KUALA LUMPUR: Umat Islam negara ini diseru memberikan undian pada PRU nanti kepada PAS untuk memastikan RUU355 berpeluang dibahaskan pada sidang dewan rakyat akan datang ini.
Ahli Parlimen Rantau Panjang, Ustazah Siti Zailah Mohd Yusof berkata, jika PAS dibenarkan untuk memerintah Malaysia, usul RUU355 akan dibahaskan sehingga berjaya menjadi undang-undang yang sah di negara ini.
"Kami (PAS) telah melakukan yang terbaik di mana Ahli Parlimen Marang, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebagai pembawa usul ini telah membacakannya pada 6 April tahun lalu.
"Usul ini diteruskan sehingga ke hari ini (semalam) dengan persoalan yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen PAS, Dato' Takiyuddin Hassan yang meminta penjelasan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia bahawa mungkinkah usul ini akan dibawa pada penggal sidang parlimen selepas PRU ke-14.
"Ujar Speaker Dewan ia terserah kepada kerajaan baru yang akan memerintah kerajaan selepas daripada PRU ke 14 ini," katanya kepadaHarakah selepas tamat sidang media Ahli Parlimen PAS di Parlimen semalam.
Katanya, usul RUU 355 tidak lagi di bawah bidang kuasa Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan sewajarnya usul tersebut diberi peluang kepada mana-mana Ahli Parlimen untuk berbahas. -HARAKAHDAILY 6/4/2018

Anda mahu pemerintahan kerajaan Islam? Kali ini undilah PAS di seluruh Malaysia!
UNDILAH PAS dalam PRU14 ini

PAS, sebuah parti politik di Malaysia yang membawa kebahagiaan dari dunia hingga akhirat! Bukan seperti DAP, parti sekular yang menjamin 'neraka' di akhirat, kerana menentang Islam dan menentang cara hidup Islam?

Dr M Tak Hiraukan ROS, Ini Rahsia Disebaliknya..


PENGERUSI PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad pada sidang media ibu pejabat PPBM di Petaling Jaya, malam tadi. - Foto Rosdan Wahid  


PETALING JAYA: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) tidak akan menghiraukan arahan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) supaya mematuhi arahan pembubaran sementara parti itu.
Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad, mendakwa notis yang dihantar oleh ROS mengandungi istilah yang mengelirukan pihaknya. Beliau mendakwa ayat dalam surat ROS menggunakan bahasa yang lucu sehingga membuatkan ia sukar difahami.
"Dalam surat itu mengandungi istilah yang saya tak pasti sama ada (maksud) bubar atau batal.
"Jadi, kami anggap parti ini masih boleh berfungsi seperti biasa sehingga ROS batalkan (parti) secara rasmi.
Cawangan pun masih berfungsi seperti biasa.
"Memandangkan ROS sendiri tidak mematuhi Akta Penubuhan 1966, maka perintah sementara pembubaran itu belum lagi disampaikan dengan sah dan sempurna kepada kami sehingga kini serta dianggap sebagai tidak sah laku," katanya pada sidang media tergempar di ibu pejabat PPBM di sini, malam tadi.
Sehubungan itu, Dr Mahathir berkata PPBM akan terus berkempen menggunakan pentas itu kerana pihaknya ada hak untuk guna nama dan logo berkenaan. Dalam sesi sidang media yang sama, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu terus menyalahkan ROS sebagai punca parti itu terus dirundung masalah pendaftaran. Antaranya, beliau mendakwa notis yang dihantar ROS ke alamat ibu pejabat lama di Damansara dan ia juga tidak ditujukan kepada pegawai yang sepatutnya.. (BH)
Komen Weblog Ibnu Hasyim
Pendaftar Pertubuhan (RoS) semalam mengarahkan pembubaran sementara PPBM berkuatkuasa serta merta. Menurut Ketua Pengarah RoS, Surayati Ibrahim PPBM diberi tempoh sehingga 30 hari untuk membuat rayuan dengan syarat parti itu menyerahkan semua dokumen-dokumen yang diminta sebelum ini. Jika PPBM gagal berbuat demikian, parti itu akan secara automatik terbubar, kata Surayati.
Soalnya sekarang, mengapa Dr M  tidak hirau arahan ROS? Masa 30 hari saya rasa cukup jika Dr M mahu laksakan arahan ROS. Ataukah ada rahsia strategi lain disebaliknya? Strategi memporak perandakan pakatan atau kumpulan pembangkang, dengan mengambil kesempatan ke atas 'tarik balik tahalluf siasi PAS/DAP', memperalatkan kumpulan 'serpihan PAS', meniupkan semula api perkauman, memecah belahkan PKR, cipta tuduhan selingkuh PAS/UMNO, dan lain-lain.

Bila pembangkang kucar kacir seperti yang berlaku sekarang, UMNO/BN membina kekuatan, gunakan politik wang dan projek, politik persempadanan, akta berita palsu dan lain-lain.  Saya yakin Dr M masih sayangkan UMNO, dia pernah mematikan UMNO dan menubuhkan semula. Pernah buang 3 Timbalannya Musa Hitam, Ghafar Baba, Anwar, bahkan mengheret Anwar ke skandal 'usung tilam', membunuh politik masa depan Tengku Razaleith..

Apa yang dia tidak boleh buat, 'politik sesumpah' mudah saja, sentiasa ada di hujung jarinya. Apakah akhirnya dia akan bersamaUMNO kembali?


Lihat juga.. 
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PASFriday, April 06, 2018

Daging Lembu Bermutu, Lembut, Diperdengarkan Al-Quran Di K'tan?


JIKA lembu di Jepun diberi minum bir dan diurut untuk melembutkan dagingnya, maka di Kelantan mahu menggunakan kaedah memperdengarkan bacaan al-Quran kepada lembu.

Lapor Astro Awani, cadangan tersebut mahu dilakukan dengan harapan daging lembu tersebut akan bermutu tinggi sekaligus menjadi pengeluar daging lembu yang bertaraf tinggi seperti “Kobe” yang terkenal akan kelembutan dan berharga tinggi di pasaran.
Exco Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Bioteknologi dan Teknologi Hijau, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, kerajaan sedang bertindak dalam Pelan Pembangunan Sistem Lembu Pedaging Hibrid atau dikenali sebagai pelan Naim Beef.
“Program Naim Beef ini merupakan program penyusunan sistem petani mengikut sistem dirancang ke arah mengeluarkan daging yang baik.
“Antara ciri-ciri untuk daging hebat lembu ini perlu dijinakan,” katanya selepas majlis perasmian Karnival Antarabangsa Bio Kelantan 2018 di Kelantan Trade Centre (KTC), disini petang semalam.
Menurutnya lagi, sehingga kini Kelantan mempunyai lebih 19 ribu penternak lembu dan kebanyakan penternak lembu di Kelantan mahir berurusan dengan ternakan mereka sehingga lembu menjadi lebih jinak.
Tambahan pula, Kelantan muncul sebagai negeri pertama mengeksport lembu Sado dari baka Charoleis yang bernilai tinggi dan merupakan negeri kedua tertinggi mengeksport lembu ke luar negara.
Lembu Sado yang diimport dan di bawa masuk dari benua Eropah mampu di jual dengan harga antara  RM12,000 – RM15,000  seekor. – MYNEWSHUB. CC/MIZE
Lihat juga.. 
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS


Thursday, April 05, 2018

PPBM Dibubarkan Sementara Serta-merta - RoS

Post Pic


PUTRAJAYA: Pendaftar Pertubuhan (RoS) hari ini mengarahkan pembubaran sementara PPBM berkuatkuasa serta merta.

Menurut Ketua Pengarah RoS, Surayati Ibrahim PPBM diberi tempoh sehingga 30 hari untuk membuat rayuan dengan syarat parti itu menyerahkan semua dokumen-dokumen yang diminta sebelum ini.

Jika PPBM gagal berbuat demikian, parti itu akan secara automatik terbubar, kata Surayati.

"Perintah tersebut adalah suatu perintah pembubaran sementara ke atas PPBM menurut Seksyen 14 (5) Akta Pertubuhan 1966. Hal ini kerana PPBM gagal serahkan sepenuhnya dokumen yang diminta mengikut Seksyen 14 (2) Akta Pertubuhan 1966.

"Menurut Seksyen 14 (6) Akta Pertubuhan 1966, sekiranya PPBM dalam tempoh tidak lebih dari 30 hari dari tarikh perintah pembubaran sementara ini dikeluarkan, menyerahkan butir-butir maklumat dan dokumen-dokumen seperti yang diperintah RoS, 28 Februari lalu," ujarnya.

Sementara itu, PPBM tidak boleh menggunakan nama dan logo parti dalam tempoh perintah pembubaran sementara, serta tidak dibenarkan melaksanakan aktiviti. (Antarapos)

Lihat juga.. 
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

Panggung Wayang A/Saudi Dibuka 18 April Ini. Tak Hairan K'tan Pun Ada!

 Daerah Kewangan Raja Abdullah yang akan menempatkan panggung wayang pertama Arab Saudi yang dibuka pada 18 Julai ini. Foto Bloomberg

RIYADH – Panggung wayang pertama Arab Saudi dalam tempoh 35 tahun akan dibuka di ibu negara pada 18 April ini. Pengumuman itu dibuat selepas pihak berkuasa mencapai persetujuan dengan AMC Entertainment Holdings (AMC) yang akan membuka sehingga 40 panggung wayang dalam tempoh lima tahun lagi.

Kerjasama itu membabitkan AMC dengan Dana Pelaburan Awam (PIF), dana kekayaaan berdaulat Arab Saudi. Panggung wayang itu tidak akan mengasingkan antara kaum lelaki dan wanita bakal menayangkan  filem superhero Marvel, “Black Panther”.

Arab Saudi pernah mempunyai kemudahan panggung wayang pada tahun 1970an tetapi ditutup disebabkan oleh pengaruh Islam di rantau Arab ketika itu. Bagaimanapun pada tahun lalu, Arab Saudi melonggarkan tindakannya sebagai sebahagian daripada reformasi ekonomi dan sosial yang diterajui oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman.

Pawagam pertama AMC akan ditempatkan di Daerah Kewangan Raja Abdullah di sebuah bangunan yang pada asalnya mahu dijadikan ebuah dewan konsert simfoni, menurut Ketua Eksekutif AMC, Adam Aron. Bahagian utama panggung wayang mempunyai kira-kira 500 kerusi kulit, orkestra dan balkoni serta tandas marmar, katanya.

Tiga lagi skrin akan ditambah pada pertengahan musim panas.

“Ia akan menjadi teater filem paling cantik di dunia,” kata Aron. 

Kemudahan yang dibangunkan untuk populasi lebih daripada 32 juta yang majoriti di bawah usia 30 tahun, Arab Saudi mahu memiliki 350 panggung wayang dengan 2,500 skrin menjelang tahun 2030. Tujuannya untuk menarik jualan tiket tahunan hampir AS$1 bilion.

“Kemudahan itu akan merangsang ekonomi tempatan dengan peningkatan perbelanjaan isi rumah dalam huburan serta menyokong pekerjaan di Arab Saudi,” menurut Menteri Budaya dan Maklumat, Awwad Alawwad. – MalaysiaGazette

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tidak hairan, memang hiburan ada dalam Islam. Cuma hiburan mesti mengikut peraturan, seperti peraturan hiburan di Kelantan. Di Kelantan pun ada panggung wayang khabarnya. 

Kecuali yang di bawah kuasa Kerajaan Pusat, seperti Magnum dan toto, tetap dipaksakan wujudnya di Kelantan. Seperti juga perlaksanaan perundangan Islam Hudud, walaupun rakyat Kelantan mengundi PAS mahu hudud, tetapi kerajaan Pusat tetap membodoh tidak beri. Hal ini berlaku semasa di bawah pemerintahan diktator Tun M.

Anda mahu pemerintan kerajaan Islam? Kali ini undilah PAS di seluruh Malaysia!
UNDILAH PAS dalam PRU14 ini

PAS, sebuah parti politik di Malaysia yang membawa kebahagiaan dari dunia hingga akhirat! Bukan seperti DAP, parti sekular yang menjamin 'neraka' di akhirat, kerana menentang Islam dan menentang cara hidup Islam?

PH Gagal Satu Logo, Bukti DAP Berkuasa ‘Veto’ – Dr Kamarul27 Februari lalu Tun Dr Mahathir mengumumkan bahawa Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan hari itu memutuskan bahawa semua empat parti dalam Pakatan Harapan akan menggunakan logo sama dari salah satu logo parti di dalam PRU 14.


6 Mac lalu pula Tun Dr Mahathir mengumumkan bahawa Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan hari itu memberi tempoh seminggu kepada semua empat parti dalam Pakatan Harapan untuk menentukan logo sama yang akan digunakan di dalam PRU 14.

Khabar terbaru adalah Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan hari ini, 3 April, akan mengumumkan logo sama ini di mana kononnya Pakatan Harapan akan menggunakan logo PKR tetapi DAP akan diberikan pengecualian khas untuk menggunakan logonya sendiri.

Jika benar DAP akan diberikan pengecualian khas untuk menggunakan logonya sendiri maka makin terbuktilah dominasi DAP di dalam Pakatan Harapan sehingga ia boleh membatalkan keputusan Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada 27 Februari lalu.

Apa yang nyata ialah, berdasarkan perkara ini dan beberapa perkara lain seperti kenyataan Datuk Seri Dr Wan Azizah semalam bahawa Tun Dr Mahathir juga turut terikat dengan Manifesto Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir telah hilang kawalan ke atas Pakatan Harapan.

Sudahlah tempoh seminggu daripada 6 Mac, iaitu 13 Mac, yang diumumkan oleh Tun Dr Mahathir untuk menentukan logo sama ini telah jauh dilangkaui, pada akhirnya, jika benar ia begitu, ia mundur ke belakang dengan memberikan pengecualian kepada DAP pula.

Sama-sama kita tunggu kebenaran spekulasi ini nanti, tetapi, jika benar ia begitu, terpaksalah kita akui kehebatan DAP berpolitik sehingga ia boleh membuatkan Tun Dr Mahathir yang saban hari melaungkan keperluan menggunakan logo sama ini terus tunduk kepadanya.

Dr Kamarul Zaman Yusoff,
Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN),
Universiti Utara Malaysia (UUM).

Lihat juga.. 
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails