Saturday, May 20, 2023

Halangi rasuah terowong dengan undi PAS/PN. Bagaimana?1. Kes terowong: Serah laporan forensik perbualan WhatsApp

KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan telah menyerahkan laporan forensik perbualan di aplikasi WhatsApp antara dua ahli perniagaan dalam kes rasuah membabitkan pembinaan terowong dasar laut yang dihadapi bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Timbalan Pendakwa Raya Farah Yasmin Salleh memberitahu Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi bahawa dokumen berkenaan telah diserahkan kepada pihak pembelaan pada 18 April lepas.

“Untuk rekod, pihak pendakwaan telah membuat serahan laporan forensik dan aduan sebagaimana permohonan yang dibuat pihak pembelaan,” katanya semasa sebutan kes itu hari ini.

Peguam Haijan Omar yang mewakili Lim mengesahkan telah menerima dokumen tersebut.

Laporan forensik itu membabitkan perbualan di aplikasi WhatsApp antara ahli perniagaan G. Gnanaraja dan pengarah syarikat Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZCSB), Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli berhubung pemberian ‘Coklat RM2 juta’ yang didakwa telah diberikan kepada Lim sebagai rasuah.

Perkara itu (perbualan di WhatsApp) didedahkan pada perbicaraan sebelum ini melalui keterangan pegawai penyiasat forensik Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Penolong Penguasa Wan Mohd Firdaus Wan Yusof.

Lim berhadapan pertuduhan pindaan menggunakan kedudukan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta, dalam membantu syarikat milik Zarul Ahmad bagi mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702, di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, Komtar, George Town antara Januari 2011 hingga Ogos 2017.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa meminta suapan daripada Zarul Ahmad sebanyak 10 peratus daripada keuntungan diperoleh syarikat itu, sebagai penghargaan mendapatkan projek itu dan dituduh melakukan perbuatan berhampiran The Garden Hotels, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, di sini pada Mac 2011.

Lim yang juga bekas setiausaha agung DAP turut berdepan dua pertuduhan menyebabkan dua lot tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat, yang didakwa mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut itu.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Pejabat Tanah dan Galian Pulau Pinang, Tingkat 21, Komtar pada 17 Feb 2015 dan 22 Mac 2017.

Perbicaraan bersambung 18 Julai ini. – BERNAMA


2. Melayu diingat agar tidak tertipu muslihat DAP


KUALA LUMPUR: Orang Melayu-Islam diingatkan agar tidak tertipu dengan muslihat politik DAP yang hanya mahu memancing kaum ini untuk menjadi alat kepada parti Cauvinis itu.

ADUN Jengka, Ustaz Shahril Azman Abd Halim al-Hafiz memetik pendedahan Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli mengenai rancangan DAP mahu menghancurkan kesatuan Melayu dan menguasai negara ini.

Dalam rakaman audio tersebut, Rafizi menyatakan bahawa kerjasama politik dibuat DAP bertujuan merosakkan pemimpin-pemimpin Melayu, namun atas hubungan itu hingga dapat menjadi parti besar.

Jelas Rafizi, perkara tersebut membolehkan DAP mendapat sokongan Melayu, namun setelah itu parti tersebut membuat masalah dengan rakan kerjasamanya dan memaki pemimpin Melayu serta meninggalkan mereka.

Katanya, DAP turut melakukan perkara sama dengan PKR di mana jelas menunjukkan bahawa parti itu hanya berminat menunggang orang Melayu dan bukannya ikhlas dalam kerjasama dijalinkan.

Menurut beliau yang terkenal dengan formula-formula, DAP lebih menyukai MCA kerana dianggap tidak menikam belakang, sebaliknya dengan orang Melayu akan dibuang selepas dipergunakan.

Malah kesali Rafizi, DAP juga pernah ‘meludah’ Presiden PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim semasa menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad dahulu di mana itu bertujuan untuk mendapat undi orang Melayu sahaja.

Menurut Ustaz Shahril, walaupun DAP menyatakan partinya berbagai-bagai kaum, namun perkara itu tidak boleh menghapus tabii mereka yang cintakan kaum masing-masing. 

“Sehinggakan, mereka menunjukkan sikap melampau menentang syariat Islam yang menjadi hak penganut Islam dalam Perlembagaan Persekutuan.

“DAP menggalakkan penggunaan Bahasa Cina di tempat yang wajib menggunakan Bahasa Kebangsaan mengikut lunas Perlembagaan.

“Mereka mencabar hak istimewa kaum Bumiputera dalam Perlembagaan dan lain-lain,” bidas beliau selaku juga Yang Dipertua PAS Kawasan Kuala Krau.

Katanya, DAP mendedahkan strategi politik terbuka mereka yang mahu menguasai negara dengan memancing Melayu menjadi alat sementara waktu dengan pelbagai jawatan yang ditawar atau dikompromikan. 

Iaitu terangnya, sebagai Perdana Menteri, Menteri-menteri Kabinet, Menteri Besar dan Ahli Majlis Kerajaan Negeri, Datuk Bandar dan lain-lain bagi memancing kuasa untuk sementara waktu hingga menyebabkan ramai orang Melayu memakan pancing tersebut.

“PRN enam negeri nanti (pastikan) tolak PH-BN. Sebab satu undi untuk Umno-BN (adalah) satu undi untuk DAP. Satu undi untuk PAN (adalah) satu undi untuk DAP. Satu undi untuk PKR satu undi untuk DAP.

“Undilah PAS dan Perikatan Nasional, insya-Allah DAP semakin lemah dan PH-BN akan tumbang,” seru beliau.

Setiausaha PAS Negeri Pulau Pinang, Iszuree Ibrahim juga memberikan peringatan sama terutama terhadap Umno yang kini menjalin hubungan mesra dengan DAP agar mewaspadai parti tersebut.

“PAS dah lalui zaman Pakatan Rakyat (PR) dan tahu sangat putar belit DAP. Apa dia yang DAP nak dari PAS masa itu hanya nak undi Melayu. Lepas PRU13 ahli PAS tersentak dan sedar tipu daya DAP. 

“Saya sebahagian dalam kerajaan ketika 2008-2015. Melayu yang terpedaya dengan lakonan Lim Guan Eng-DAP terus keluar parti dan tubuh parti oren.

“Hasil dari DAP berjaya pecahkan PAS melalui beberapa individu tertentu, mereka putuskan hubungan dan keluar PR. BERSATU pula berkawan 22 bulan dalam PH.

“Rakan-rakan dari BERSATU nampak kelaku DAP yang biadab kepada Islam, berpecah dan terus keluar PH. Parti Ultras Melayu kini mangsa seterusnya. PH hanya perlu 10 peratus undi Melayu,” ujarnya memberi nasihat.

Katanya, ternyata tipu daya PH-DAP berjaya mendapat 11 peratus undi Melayu dalam PRU15 lalu dan ditambah pula BN bertaut pada PH-DAP untuk kelangsungan hidup di mana itulah kebetulan yang diharapkan DAP-PH.

“Soalannya mampukah lagi mereka mendapat sokongan Melayu? Namun BN kali ini bukan lagi dominan. Mampukah bertahan lama bersama DAP dengan umpan 3-5 kerusi DUN sahaja untuk bertanding di Pulau Pinang.

“Gelombang hijau beralun-alun, alunnya tinggi di Pulau Jerjak. Marah orang Melayu jangan sampai dibalun, nanti dibalun hingga hilang tiada dapat dijejak.

“Sebagai rakan-rakan yang pernah kita bersama, adalah lebih elok Umno duduk dengan PAS dan Muafakat Nasional serta Perikatan Nasional demi persaudaraan Islam,” seru beliau. – HARAKAHDAILY 5/5/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Halangi rasuah terowong dengan undi PAS/PN. Bagaimana?

Sudah dibuktikan bahawa PAS/PN regu yang tegas memerangi rasuah hingga ke akar umbi. Terkenal Kelantan 'sifar rasuah'. 

Bahkan PMX sendiri terlibat menyelamatkan 'pengkhianat UMNO perasuah' menjadi regunya. Bahkan lagi menjadi 'barua talibarut' DAP dalam menghapuskan kuasa Melayu dan Islam di negara ini.

Alternatifnya, undilah PAS/BN dalam pilihanraya seterusnya.

Friday, May 19, 2023

Cegah mungkar dalam politik. Di M'sia begini caranya..

 

1. Kerajaan Madani belakangi Muzakarah Fatwa? 

PENDIRIAN Kementerian Dalam Negeri menarik balik rayuan kes kalimah Allah iaitu kes Jill Ireland binti Lawrence Bill beberapa hari lalu jelas membelakangi keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (Jawatankuasa Muzakarah MKI).

Pendirian Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan pada tahun 2008 telah memutuskan bahawa kalimah Allah merupakan ‘kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama-agama bukan-Islam lain.’

Persoalannya adakah pendirian fatwa kebangsaan ini tidak mempunyai merit dalam pertimbangan yang dilakukan oleh Menteri Dalam Negeri selaku Menteri yang bertanggungjawab? 

Rakyat kini melihat satu demi satu dasar Kerajaan yang dikatakan Madani ini membelakangi pendirian golongan pemegang taruh utama pembuat dasar.

Daripada isu pemberian PrEP kepada golongan pengamal homoseksual, penyahsenarai nikotin daripada Akta Racun dan kini isu penggunaan kalimah Allah oleh golongan bukan-Islam.

Persoalan seterusnya yang berbangkit, siapa pengaruh di sebalik dasar-dasar Madani yang tempang ini? Bagaimana dasar-dasar yang membawa kepada pelbagai implikasi ini diputuskan tanpa libat urus yang betul dan dilihat dilaksanakan secara tergesa-gesa? 

Kerajaan terus menikus dengan seribu satu alasan untuk mempertahankan tindakannya yang tempang. Lama kelamaan struktur ini akan retak menanti belah. Masa akan menentukannya. 

Sekian.

“Sayangi Kedah Sejahtera”
“Malaysia Sejahtera”

YB DR AHMAD FAKHRUDDIN SYEIKH FAKHRURAZI
Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah
Ahli Parlimen Kuala Kedah
17 Mei 2023 / 26 Syawal 1444H – HARAKAHDAILY 17/5/2023 


2. Kajian tentang pelajar Islam di Austria rasis – MJO 

Kajian yang dijalankan oleh Universiti Vienna dalam kalangan pelajar Islam di Austria disifatkan lebih menjurus kepada berbaur rasis. (FOTO: REUTERS)

VIENNA: Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Vienna dalam kalangan pelajar Islam di Austria telah mendapat kritikan daripada sebuah persatuan Islam di negara itu, Muslim  Youth Austria (MJO) yang menyifatkannya sebagai rasis.

Kaji selidik berjudul, Effects of Islamic Religious Education in Austria (Kesan Pendidikan Agama Islam di Austria) itu membuat tinjauan terhadap  2,000 pelajar Islam di negara itu, namun MJO menyifatkan ia lebih menjurus kepada sifat perkauman, dan mendakwa bahawa kajian itu mempunyai struktur yang lebih cenderung untuk disediakan sebagai hasil rekaan semata-mata, lapor Anadolu Agency memetik laporan Kurier. 

Dalam kenyataannya, MJO berkata bahawa golongan muda terbabit melaporkan rasa kurang senang dan tidak faham tentang hakikat bahawa hanya pelajar Islam perlu mengambil bahagian dalam tinjauan itu, satu kenyataan daripada MJO memberitahu agensi berita Austria APA.

MJO berkata bahawa golongan muda tersebut disingkirkan daripada kelas biasa dan tertakluk kepada pengawasan luar, termasuk perlu menjawab soalan seperti ‘memualkan apabila homoseksual bercium’ dan ‘memutuskan siapa yang akan masuk neraka’.

“‘Pemandangan yang memperlihatkan orang kurang upaya (OKU) mengganggu saya’ adalah satu lagi kenyataan yang perlu dinilai pelajar Islam terbabit. 

Satu lagi yang perlu soalan berbaur sensitif yang perly mereka jawab ialah ‘apabila wanita memakai skirt-mini atau pakaian mendedahkan dalam khalayak ramai, adakah itu mereka menandakan kesediaan seksua mereka?’.

Kajian tersebut diketuai oleh profesor pendidikan agama Islam Austria-Turk, Ednan Aslan, yang telah dikritik hebat kerana apa yang dipanggil ‘peta Islam’ dan kajian tadika yang kontroversial di Austria.

MJO, bersama-sama dengan Inisiatif Pendidikan Bebas Diskriminasi (IDB) Austria dan ZARA- Keberanian sivil dan kerja anti-perkauman, menuntut penamatan serta-merta kajian tersebut.

Di samping itu, organisasi itu menuntut kenyataan daripada rektor Universiti Vienna, Sebastian Schutze dan Menteri Pendidikan Austria, Martin Polaschek. – HARAKAHDAILY 17/5/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Cegah mungkar dalam politik, Di M'sia begini caranya..

Mudah saja, dengan hanya menggunakani hujung jari anda, undi menaikkan parti Islam dan menolak parti bukan Islam atau anti Islam yang memproduk maksiat. 


 INI MODEL NEGARA ISLAM MALAYSIA..

Sila lihat model negara Islam Malaysia yang di bawa oleh PAS/PN  


Bersambung..

Wahai Nelayan kenangkan Tuhan.. Ini..

 


1. Korek muara bantu nelayan keluar menangkap ikan  
Mohd Adanan Hassan

KOTA BHARU: Kesukaran kira-kira 100 nelayan untuk keluar ke laut bagi menangkap ikan disebabkan muara cetek turut mendapat perhatian wakil rakyat.

Adun Kelaboran, Mohd Adanan Hassan berkata, bagi pelan jangka pendek kerajaan negeri akan berusaha mengorek pasir yang menyukarkan nelayan ke laut mencari rezeki.

Bagaimanapun katanya Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kelantan dicadang mendapatkan peruntukan bagi menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan secara berkala kedalaman muara tersebut.

“Kerja-kerja penyelenggaraan sungai perlu dilaksanakan secara berterusan terutama selepas banjir melanda.

“Cadangan nelayan untuk bina benteng pemecah ombak itu perlu kelulusan kerajaan pusat kerana ia memerlukan peruntukan yang besar,” katanya ketika ditemui di sini.

Sebelum ini Harakahdaily melaporkan kira-kira 100 nelayan di Pulau Timun, Pulau Suri, Pulau Che Soh dan Pulau Tongkang sukar keluar ke laut kerana muara cetek.

Adanan juga berkata, kerajaan negeri tidak mempunyai dana yang besar untuk membina benteng pemecah ombak sebagaimana dicadangkan nelayan.

“Oleh itu kerajaan pusat dicadang menyenaraikan projek tersebut dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) bagi mengatasi masalah yang dihadapi nelayan sejak lima tahun lepas,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 17/5/2023 


2. Muara sungai cetek sukar nelayan cari rezeki 


TUMPAT: Muara sungai cetek dan berlumpur menyukarkan kira-kira 100 nelayan di beberapa kampung untuk keluar ke laut bagi mencari rezeki.

Masalah itu dihadapi nelayan di Pulau Timun, Pulau Suri, Pulau Che Soh dan Pulau Tongkang yang berlaku sejak lima tahun lepas.

Seorang nelayan Mohd Asri Abdullah, 49,,dari Kampung Pantai Suri berkata, masalah tersebut berlaku sejak lima tahun lalu dan terus berulang selepas musim tengkujuh.

Katanya, pasir yang dibawa ombak kuat pada musim tengkujuh menyebabkan muara menjadi cetek ketika musim kemarau.

“Kami mencadangkan kerajaan membina benteng penahan ombak bagi menghalang kemasukan pasir secara berterusan setiap kali musim tengkujuh sehingga menjejaskan kedalaman sungai.

“Ombak besar pada musim tengkujuh membawa sekali pasir ke muara sungai. Pada pandangan kami kalau ada benteng pemecah ombak, pasir yang dibawa ombak tidak lagi mendap di muka kuala,” katanya ketika ditemui di sini.

Aziz Ismail, 57, (foto bawah) dari Kampung Kuala Besar memberitahu kuala yang terletak di Kampung Pulau Nik Mat merupakan laluan utama penduduk dan nelayan untuk ke Tumpat.

Menurutnya kuala tersebut hanya boleh dilalui ketika air pasang menggunakan fiber kecil bagi mengurangkan risiko terlanggar beting pasir.

“Tetapi musim kemarau sekarang tidak boleh lalu langsung. Kami meminta kerajaan bina benteng pemecah ombak bagi mengelakkan pasir masuk ke kuala sungai,” ujarnya.

Katanya juga buat sementara waktu nelayan terpaksa menggunakan laluan jauh sehingga tiga jam untuk sampai ke laut melalui Pulau Beluru, Pulau Renjuna, Pulau Dollah dan Kuala Besar. – HARAKAHDAILY 17/5/2023 

3. Hibur Hibur Sikit

Nelayan oleh Orkes El-Suraya.OST Sumpah Wanita 1960 - Ikan KekekQ-Genz 巧千金] Ikan Kekek -- 小小美人鱼 (Official MV)
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Wahai Nelayan kenangkan Tuhan.. Ini..

Nasyid Nelayan yang dipersembahkan oleh Orkes El-Suraya di atas ini antaranya menyebutkan:

"Wahai nelayan di tengah lautan, siang berpanas malam berembun, wahai nelayan kenangkan Tuhan, siang dan malam mohonkan ampun."

Bagaimana sebenarnya untuk memohon keampunan Tuhan dan mensyukuri nikmat Nya? Sokonglah perjuangan untuk menegakkan kerajaan Islam di negara ini. Undilah PN dalam PRU di Malaysia.

INI MODEL NEGARA ISLAM MALAYSIA..

Sila lihat model negara Islam Malaysia yang di bawa oleh PAS/PN  Bersambung..

Thursday, May 18, 2023

DAP takut Presiden PAS. Jepun-AS. Jom tukar!

 


1. Takut sungguh DAP dengan Presiden PAS

HARI ini, Lim Guan Eng kata Presiden PAS ancaman kepada kestabilan kerajaan madani. Dia ajak rakyat ramai-ramai buat laporan polis terhadap Presiden PAS.

Mengapa DAP takut dan gelabah sangat ini? Hebat sungguh aura Tok Guru, hanya dengan tulisan artikel sudah menggetarkan hati PH.

Bukan ke kerajaan kononnya ‘perpaduan’ itu dibentuk dengan sokongan 2/3 majoriti iaitu 148 kerusi Dewan Rakyat? Sekarang sudah tidak cukup jumlah ke sampai menggelabah cacing kepanasan begitu?

Adakah DAP menyangka rakyat Malaysia khususnya orang Melayu-Islam sudah lupa dengan episod duka 22 bulan PH mentadbir dulu?

Ingat kami dah lupa berapa banyak kenyataan pemimpin DAP yang mempertikaikan kedudukan hak istimewa orang Melayu dan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan?

DAP sibuk menyerang PAS tetapi berdiam diri sunyi sepi dalam menyatakan pendirian DAP berkenaan pembebasan Najib melalui Pengampunan Diraja.

Sudah bersih dan sesuci embun pagi ya semua apabila sudah berkahwin paksa antara BN-Umno dengan PH?

Tidak kedengaran lagi laungan tangkap penyamun, perompak dan pensakau.

Sesungguhnya, lagu Keramat Hoi Ya Hoi tangkap perasuah juga sudah tinggal kenangan dalam lipatan sejarah.

SYED AHMAD FADHLI – HARAKAHDAILY 11/5/2023


2. Jepun X takut AS, X pindah kedutaan ke Baitulmaqdis 

Diterbitkan:  May 3, 2018 5:03 PM Dikemaskini: 5:07 PM

GLOBAL | Dua minggu sebelum AS memindahkan keduataannya di Tel Aviv ke Baitulmaqdis sebagai langkah mengiktiraf Israel, Jepun mengambil tindakan yang bertentangan.

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe sebaliknya menghubungi Presiden Palestin, Mahmud Abbas dab memaklumkan bahawa Tokyo tidak akan memindahkan kedutaannya ke Baitulmaqdis sebagai tanda sokongan terhadap rakyat Palestin.

Menurut laporan AFP semalam yang memetik media tempatan, keputusan itu dimaklumkan oleh Abe kepada Mahmud dalam satu pertemuan.

"Kami tidak akan memindahkan kedutaan kami ke Baitulmaqdis," kata Abe dalam satu kenyataan yang dipetik oleh agensi berita rasmi Palestin, Wafa. GLOBAL | Dua minggu sebelum AS memindahkan keduataannya di Tel Aviv ke Baitulmaqdis sebagai langkah mengiktiraf Israel, Jepun mengambil tindakan yang bertentangan.

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe sebaliknya menghubungi Presiden Palestin, Mahmud Abbas dab memaklumkan bahawa Tokyo tidak akan memindahkan kedutaannya ke Baitulmaqdis sebagai tanda sokongan terhadap rakyat Palestin.

Menurut laporan AFP semalam yang memetik media tempatan, keputusan itu dimaklumkan oleh Abe kepada Mahmud dalam satu pertemuan.

"Kami tidak akan memindahkan kedutaan kami ke Baitulmaqdis," kata Abe dalam satu kenyataan yang dipetik oleh agensi berita rasmi Palestin, Wafa.

AS di bawah teraju Presiden Donald Trump dijadual memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis pada 14 Mei ini.

Keputusan itu merupakan langkah mengiktiraf bahagian timur bandar itu sebagai ibu kota Israel yang menyebabkan kemarahan rakyat Palestin.

Sementara itu, perdana menteri Jepun itu dilapor mengulangi sokongan negaranya terhadap pembentukan negara Palestin yang merdeka dalam rangka penyelesaian dua negara.

"Mahmud menyatakan penghargaannya terhadap sokongan yang diberikan oleh Abe kepada rakyat Palestin dan memaklumkan perdana menteri Jepun itu bahawa rakyat Palestin bersedia untuk bekerjasama bagi memastikan proses keamanan yang diusahakan masyarakat antarabangsa berjaya dicapai.

"Bagaimanapun, ia perlu dilaksanakan mengikut undang-undang antarabangsa dan menjamin pembentukan negara Palestin," kata Mahmud yang dipetik oleh Wafa.


3. Kilang haram di Bukit Ibam?   

MENGAMBIL maklum bahawa terdapat sebuah kilang beroperasi di Bukit Ibam yang menjalankan kerja membakar bateri.

Asap pembakaran telah terhidu hingga ke perkampungan Orang Asal Buluh Nipis dan dikhuatiri terjadi pencemaran udara.

Bimbang juga hasil pembuangan ini mengalir ke sungai terdekat.

Adakah kilang ini beroperasi di dalam kawasan Hutan Simpan Bukit Ibam? Apakah tidak ada tindakan daripada Jabatan Perhutanan?

Maklumat daripada orang tempatan bahawa kilang ini pernah disita oleh Jabatan Alam Sekitar, tetapi kini beroperasi semula.

Pihak berwajib perlu mengambil serius terhadap isu ini kerana berkemungkinan membahayakan penduduk setempat dan yang lebih malang lagi Hutan Simpan Bukit Ibam boleh diceroboh sesuka hati oleh pihak atau dalang-dalang tertentu.

Jika kilang ini beroperasi dengan melanggar kesalahan tertentu, kita minta disita dan diheret mereka ini dengan hukuman setimpal.

Pemuda PAS Rompin akan bertindak lebih agresif jika perkara ini tidak diselesaikan oleh pihak berwajib.

Sekian,

PEMUDA PAS KAWASAN ROMPIN
12 Mei 2023 – HARAKAHDAILY 12/5/2023


Komen Weblog Ibnu Hasyim: DAP takut Presiden PAS. Jepun-AS. Jom tukar!

Ertinya, kerajaan Malaysia tak takut kilang haram di Bukit Ibam? Maklumat daripada orang tempatan bahawa kilang ini pernah disita oleh Jabatan Alam Sekitar, tetapi kini beroperasi semula.

Pihak berwajib perlu mengambil serius terhadap isu ini kerana berkemungkinan membahayakan penduduk setempat dan yang lebih malang lagi Hutan Simpan Bukit Ibam boleh diceroboh sesuka hati oleh pihak atau dalang-dalang tertentu. 

Sehingga Pemuda PAS Rompin akan bertindak lebih agresif jika perkara ini tidak diselesaikan oleh pihak berwajib. Kerajaan ada tapi takut bertindak, buat apa?

Tukar saja kerajaan begini!

INI MODEL NEGARA ISLAM MALAYSIA..

Sila lihat model negara Islam Malaysia yang di bawa oleh PAS/PN  Bersambung..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails