Saturday, December 23, 2023

Rasuah tebatan banjir RM16 bilion. & DAP paling untung?

 

Che'gu Bard (dua dari kiri) dalam Sidang Media Berhubung Laporan Polis mengenai isu Rasuah Rancangan Tebatan Banjir (RTB), di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur pada hari ini, 20 Dis 2023. (FOTO: HARAKAHDAILY/Suffi Kamari)

Che’gu Bard gesa siasat isu rasuah tebatan banjir RM16 bilion

KUALA LUMPUR: Satu laporan polis telah dibuat oleh Ahli Jawatankuasa Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Che’gu Bard menggesa siasatan dijalankan berhubung dakwaan kes rasuah rancangan tebatan banjir bernilai lebih RM16 bilion.

Beliau berkata, pada April 2023 telah berlakunya kebocoran dokumen sulit mengenai surat yang ditandatangani Kementerian Alam Sekitar, Nik Nazmi Nik Ahmad kepada Menteri Kewangan Malaysia.

Menurutnya, dalam surat tersebut ada menyatakan Kementerian tersebut meminta kelulusan Menteri Kewangan itu sendiri yang merupakan Perdana Menteri Malaysia untuk projek tebatan banjir di seluruh negara dengan senarai syarikat yang sudah disiapkan oleh Kementerian tersebut.

“Paling menarik dalam surat RTB tersebut adalah sebanyak RM16,639,677,000 dan siap dengan peruntukan RM500,000,000 atas nama Pasukan Khas (Pejabat Perdana Menteri) itu sendiri secara off budget yang sememangnya lagi tinggi dan berbeza daripada cadangan Tuan Ibrahim Tuan Man sebelum ini,” katanya.

Gambar Tuan Ibrahim: “Paling menarik dalam surat RTB tersebut adalah sebanyak RM16,639,677,000 dan siap dengan peruntukan RM500,000,000 atas nama Pasukan Khas (Pejabat Perdana Menteri) itu sendiri secara off budget yang sememangnya lagi tinggi dan berbeza daripada cadangan Tuan Ibrahim Tuan Man sebelum ini,” ..

Tambah beliau, peningkatan kos tersebut adalah hasil daripada rasuah yang mana kesemua syarikat yang tersenarai dipaksa untuk menandatangani perjanjian memberikan komisyen kepada proksi Menteri dan orang dalam kerajaan.

Namun begitu, kata beliau lagi perkara tersebut dipanggil sebagai kononnya ‘fi perunding cara’ sedangkan hakikatnya ia adalah rasuah.

Beliau berkata demikian dalam Sidang Media Berhubung Laporan Polis mengenai rasuah Rancangan Tebatan Banjir (RTB) berhampiran di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, di sini, hari ini.

Che’gu Bard berkata, antara pihak yang terlibat dalam perjanjian tersebut ialah Tetuan Hamidah & Rafidah yang beralamat di Kelang dan Tetuan Siti Munirah & Co yang beralamat di Batang Kali.

“Antara proksi yang terlibat ialah Bongsu Ali yang merupakan seorang pemandu (gred jawatan H11) di sebuah Majlis Perbandaran di Selangor dan diikuti dengan sebuah syarikat yang menjual alat kecantikan iaitu CMA Global.

“Ini merupakan satu perkara yang sememangnya tidak masuk akal apabila kita betul-betul teliti mengenai perkara ini,” katanya lagi.

Apabila ditanya mengenai mengapa tidak dilaporkan masalah ini kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), beliau menyatakan ketidakpercayaan kepada pihak tersebut lebih-lebih lagi apabila SPRM sendiri dikawal oleh pihak kerajaan itu sendiri.

“Jadi, saya lebih sedikit percaya kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk membuat laporan sebegini dan kita minta PDRM untuk siasat perkara ini kerana kerajaan seolah-olah menghalalkan amalan rasuah dalam negara ini,” katanya.  HARAKAHDAILY 20/12/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Rasuah tebatan banjir RM16 bilion. & DAP paling untung?

Lihat komen ini..

(i) ‘Beli tanah RM3,500; nilai terkini RM3 juta’

a. Di KL, penduduk Kampung Setia Jaya di Setapak, di sini mempunyai bukti bahawa bahawa mereka sememangnya penduduk asal di situ. Malah telah membeli tanah di kawasan itu; dan bukan penceroboh seperti yang didakwa pihak Kolej Tunku Abdul Rahman (KTAR) sebelum ini.

Seorang penduduk kampung itu, Zainal Abidin Napi yang ditemui […] Sila log in atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya.

Sekitar Kampung Setia Jaya di Setapak, Kuala Lumpur pada hari ini, 20 Dis 2023. (FOTO: HARAKAHDAILY/Ikmal Emir)

‘Sama seperti Israel jajah Palestin’

Lakaran peta menunjukkan Kampung Setia Jaya di Setapak, Kuala Lumpur tidak termasuk di dalam kawasan KTAR. (FOTO: HARAKAHDAILY/Ikmal Emir)

Di KL, apa yang dilakukan oleh Kolej Tunku Abdul Rahman (KTAR) terhadap penduduk Kampung Setia Jaya tidak kurang bezanya dengan penjajahan Israel terhadap Palestin. Itu luahan seorang penduduk Kampung Setia Jaya, di Setapak, di sini, seorang pesara tentera yang ditemui HarakahDaily di sini, hari ini. 

Rashid Hashim berkata, Kampung Setia […] Sila log in atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya.

(ii) & 'Kenapa DAP paling untung?'


KALAU DAP berjaya desak PBT dikembalikan, DAP untung. Kenapa DAP mahu mulakan di Kuala Lumpur?Sebab, di Kuala Lumpur, DAP ada 5 kawasan Parlimen.
Jom tengok kenapa DAP paling untung. Statistik penduduk dan undi DAP. 

Kepong:
Cina  72.9 peratus.
Melayu 20.2 peratus.
India 6.3 peratus.
DAP menang majoriti 61,081 pada PRU15.
DAP pegang sejak 1982.

Segambut:
Cina 55.8 peratus.
Melayu 32.4 peratus.
India 10.7 peratus.
DAP menang majoriti 59,684 pada PRU15.
DAP pegang sejak 2008.

Bukit Bintang:
Cina 56.5 peratus.
Melayu 27.1 peratus.
India 15.5 peratus.
DAP menang majoriti 38,977 pada PRU15.
DAP pegang sejak 1986. BN (MCA) ambil alih 1996, DAP rampas semula pada 1999.

Seputeh:
Cina 57.3 peratus.
Melayu 31.1 peratus.
India 11.2 peratus.
DAP menang majoriti 67,187 pada PRU15.
DAP pegang sejak kawasan ini pilihan raya ini ditubuhkan pada 1986.

Cheras:
Cina 59.6 peratus.
Melayu 32.2 peratus.
India 7.6 peratus.
DAP menang majoriti undi 54,448 pada PRU15. 
DAP pegang sejak kawasan pilihan raya ini ditubuhkan pada 1995.

5 lagi kerusi Parlimen di Kuala Lumpur dipegang PKR dan 1 kerusi BN.
Semua parti komponen kerajaan memperjuangkan agenda DAP. DAP untung.

DAP nak persempadanan semula. DAP nak Perdana Menteri bukan-Melayu. Adakah memperjuangkan nasib negara perlu memperjuangkan nasib DAP dahulu?

MOHAMAD SUHAIMI ABD AZIZ
Ketua Penerangan 
PAS Wilayah Persekutuan – HARAKAHDAILY 20/12/2023 

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Tuesday, December 19, 2023

Projek hiburan mega Saudi, bersama Islamkah?


Putera Mahkota Saudi mendedahkan perincian projek hiburan mega, Qiddiya bernilai kira-kira AS$2.7 bilion (RM12.6 juta). (FOTO: Arab News)

Saudi bangunkan projek hiburan mega, Qiddiya

RIYADH: Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman mendedahkan butiran terpernci tentang  perancangan bandar dan penjenamaan global untuk Qiddiya City, sebuah projek hiburan besar-besaran yang sedang dalam pembinaan di pinggir Riyadh.

Putera Mahkota, yang mempengerusikan lembaga pengarah Syarikat Pelaburan Qiddiya, berkata  pada Khamis (7 Dis), bandar raya  itu menyasarkan untuk segera diperkasakan sebagai destinasi global terkemuka untuk hiburan, sukan dan budaya, yang akan memberi manfaat kepada kerajaan Saudi dengan membantu meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan kedudukan strateginya di peringkat antarabangsa.

Ia juga direka untuk meningkatkan kualiti hidup, tambah Putera Mohammed, dan meletakkan Riyadh sebagai salah satu daripada 10 ekonomi teratas di dunia, lapor Agensi Akhbar Saudi (SPA).

“Pelaburan dalam projek Qiddiya merupakan asas Wawasan Saudi 2030  yang bertujuan untuk membangunkan dan mempelbagaikan ekonomi Arab Saudi, mengurangkan pergantungan negara kepada hasil minyak dan mewujudkan beribu-ribu peluang pekerjaan untuk belia Saudi,” titahnya.

Qiddiya, tambah baginda, merupakan salah satu projek utama yang diselia oleh Dana Pelaburan Awam, dibayangkan sebagai sumber sokongan penting untuk matlamat pelancongan dan ekonomi kerajaan Saudi  yang bercita-cita tinggi, selain meningkatkan kualiti hidup penduduk dan pelawat. Ia dijangka membantu menarik pelabur tempatan, serantau dan antarabangsa, yang seterusnya akan memberikan sokongan kepada Riyadh.

“Kerja-kerja projek Qiddiya, dalam bentuk kira-kira AS$2.7 bilion (RM12.6 juta) yang dilaburkan dalam projek pembinaan, bermula pada 2019.

“Penjenamaan untuk Qiddiya akan menerima pakai konsep ‘permainan’ sebagai motif utamanya, berdasarkan penyelidikan berdekad-dekad yang menunjukkan ini penting untuk perkembangan kognitif, ekspresi emosi, kemahiran sosial, kreativiti dan kesihatan fizikal.

“Kajian juga menunjukkan kesan positif aktiviti rekreasi terhadap masyarakat, termasuk keupayaan mereka untuk membantu mengatasi perbezaan dan merapatkan perpecahan antara individu, dan meningkatkan empati dan perpaduan sosial,” titah Putera Mahkota lagi.

Projek Qiddiya bakal menjadi sumber sokongan penting untuk matlamat pelancongan dan ekonomi masa depan kerajaan Arab Saudi.

Bandar Qiddiya, yang digambarkan sebagai destinasi satu-satunya yang menjanjikan untuk memberikan keseronokan yang tidak berkesudahan untuk penduduk dan pelawat melalui hiburan, acara dan aktiviti sukan, budaya dan kehidupan bandar yang luar biasa yang tiada tandingannya itu  akhirnya akan merangkumi 600,000 penduduk dan 60,000 bangunan di kawasan seluas 360 kilometer persegi.

Ia dijangka mewujudkan lebih 325,000 pekerjaan, menjana keluaran dalam negara kasar nominal sebanyak SR135 bilion setahun, dan menarik 48 juta pelawat setiap tahun.

Terletak kira-kira 40 minit dari pusat Riyadh, menghadap ke pemandangan pergunungan Tuwaiq yang menakjubkan, tarikan Bandar Qiddiya termasuk daerah permainan dan sukan, litar lumba sukan permotoran, padang golf, taman air yang besar dan taman tema Six Flags Qiddiya. 

Ia juga akan menjadi rumah kepada stadium sukan yang merangkumi muzium Olimpik terbesar di dunia. Kemudahan pertamanya dijangka dibuka dalam tempoh dua tahun.  HARAKAHDAILY 8/12/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Projek hiburan mega Saudi, bersama Islamkah? 

Sila lihat komen ini..

(i) Al-hamdulillah, garis panduan program hiburan di M'sia akan diselaraskan – Na’im (JKIM)

 

KUALA LUMPUR – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan membuat penyelarasan berkaitan garis panduan penganjuran program hiburan di negara ini.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, perbincangan akan diadakan bersama-sama dengan Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI)

“Garis panduan ini nanti tentunya akan menerima pandangan mereka yang pakar daripada sudut hukum. Kita berharap agar garis panduan ini nanti diberi perhatian oleh kerajaan negeri dan kita berharap tiada lagi pelanggaran garis panduan pada masa akan datang,” katanya.

Terdahulu, tular di media sosial satu konsert yang memaparkan kumpulan penyanyi wanita dikenali sebagai Thungpang yang berasal dari Thailand, dalam satu konsert Kampung Balai, Bachok.

Kerajaan Negeri Kelantan mengesahkan konsert berkenaan mempunyai permit namun mengakui pihak penganjur gagal mematuhi sebahagian peraturan yang ditetapkan.

Pengerusi Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar, Hilmi Abdullah berkata, antara kesalahan yang dikenal pasti adalah menampilkan penyanyi dari Thailand yang tidak mematuhi etika pemakaian selain membenarkan pengunjung Muslim ke konsert berkenaan.

Menurut beliau, konsert itu tidak melanggar Enakmen Kawalan Hiburan Kelantan sebagaimana yang didakwa pihak tertentu memandangkan ianya mempunyai permit.-MalaysiaGazette

(ii) Di M'sia, lanjut sila lihat Enekmen Kawalan Hiburan 

Konsert Jom Heboh di Kelantan didakwa tidak mematuhi Enakmen Kawalan Hiburan 1998..

a. Negeri Kelantan

https://jkr.kelantan.gov.my/images/PDF/enakmenkawalanhiburan.pdf

b. Negeri Terengganu 

https://suk.terengganu.gov.my/files/FINAL%20Garis%20Panduan%20Negeri%20Terengganu%20(Dokumen%20Penuh)%20(2)%20TERKINI.pdf

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Monday, December 18, 2023

Kit Siang, 'muda'kan idea tua.. Amaran kepada ‘Malaysian dream’

 


Propaganda palsu Malaysian Malaysia di sebalik ‘Malaysian dream’

PAS mendapati kenyataan Penasihat DAP Lim Kit Siang mengenai isu Perdana Menteri Malaysia dalam kalangan orang bukan-Melayu dalam pertemuannya dengan pelajar Malaysia di Manchester, England pada 29 November 2023 lepas dan kenyataan susulannya mempertahankan kenyataan pertama itu di Gleneagles, Scotland pada 5 Disember 2023 bukan sahaja keliru, malah merupakan ulangan propaganda beracun yang berpotensi menimbulkan suasana tidak harmoni dalam negara.

Adalah menjadi pengetahuan umum beberapa pimpinan DAP telah membangkitkan perkara ini sejak puluhan tahun yang lalu, termasuk pada 2012 oleh mendiang Karpal Singh dan 2017 oleh Lim sendiri. Kali ini dengan berselindung di sebalik Perlembagaan Persekutuan, Rukun Negara dan Wawasan 2020, Lim dengan sengaja memberikan gambaran yang salah mengenai orang Melayu atau citra politik orang Melayu dengan menyebut bahawa kesemua dokumen itu bermatlamatkan ‘Impian Malaysia’  yang berbilang etnik, agama dan budaya, bukan impian mono etnik.

Beliau juga kelihatan mengambil peluang membangkitkan perkara ini tatkala Umno, sebagai sebuah parti orang Melayu, berada dalam keadaan tersepit sebagai anggota Kerajaan Madani sehingga menyebabkan parti tersebut membisu seribu bahasa. Menurut Lim kenyataannya itu juga disokong oleh fakta bahawa Perlembagaan memperuntukkan bahawa orang bukan-Melayu boleh menjadi Perdana Menteri.

Sekali lagi Lim bertindak seolah-olah beliau jahil undang-undang tanpa melihat konvensyen yang diamalkan sejak negara mencapai kemerdekaan sehingga kini, iaitu bukan sahaja tidak ada orang bukan-Melayu menjadi Perdana Menteri, malah tiada juga yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri. 

Jelas Lim tidak dapat menyembunyikan prejudisnya terhadap peranan orang Melayu sebagai pemimpin negara atau kedudukan mereka dalam politik dengan mengaitkan Impian Malaysia yang pelbagai etnik agama dan budaya itu secara langsung dengan jawatan Perdana Menteri yang disandang oleh orang bukan-Melayu. Dengan perkataan lain, Lim seolah-olah beranggapan hanya dengan mempunyai seorang Perdana Menteri bukan Melayu barulah Malaysia boleh dianggap telah mencapai impian sebagai sebuah negara yang berjaya.

Bagi Lim, semua usaha yang dilakukan dan semua kejayaan yang telah dicapai selama ini di bawah kepimpinan orang Melayu dalam mewujudkan sebuah negara yang maju, berpadu, bertimbang rasa, saling menghormati dan harmoni seolah-olah tidak bermakna sekiranya jawatan Perdana Menteri terus disandang oleh kelompok etnik itu. PAS mendapati naratif Impian Malaysia Lim hari ini tidaklah terlalu berbeza dengan naratif ‘Malaysian Malaysia’ yang digagaskan oleh bekas Perdana Menteri Singapura, mendiang Lee Kuan Yew suatu ketika dahulu dan diwarisi oleh DAP selepas itu. 

Helah berselindung di sebalik kata-kata manis baik oleh Lee mahupun Lim tidak dapat menyembunyikan niat sebenar mereka, iaitu mahu menimbulkan polemik serta persoalan mengenai kedudukan dan hak keistimewaan orang Melayu atau Bumiputera seperti yang diperuntukkan oleh Perlembagaan.

Almarhum Tun Abdul Razak dalam perbahasan di Parlimen pada Jun 1965 ketika menolak gagasan ‘Malaysian Malaysia’ yang dibawa oleh Lee Kuan Yew menyebut: 

“There is no need for him to sweeten the feelings of the Malays and the natives by saying that he supports the National language and Article 153 of the Constitution, i.e., the special position of the natives and of the Malays, when in actual fact he continuously, by words and deeds, undermines these two fundamentals.” (Parliamentary Debates: Dewan Rakyat Official Report, Vol. II, No. 5, 3 June 1965, hlm. 1007) 

Malah ucapan Lim kepada pelajar Malaysia baru-baru ini tentang impian mono etniknya dan “sama ada Malaysia dapat bangkit semula menjadi sebuah negara hebat dunia atau adakah Malaysia telah ditakdirkan untuk menjadi sebuah negara yang berpecah belah, gagal, dan kleptokratikjuga tidak langsung berbeza dengan ucapan Lee Kuan Yew kepada pelajar kita di London pada 1964. Lee antara lain berkata,  “Malaysian survives or fails depending on whether we set out to create a Malaysian nation or a Malay nation with special rights reserved for Malays”. (DO 169/526: British High Commission, 30th September 1964.) 

Seperti gagasan ‘Malaysian Malaysia’ yang ditolak kerana kekaburan, niat buruk dan kontradiksi yang terkandung di dalamnya serta tingkah-laku tidak jujur pejuangnya suatu masa dahulu, maka naratif Impian Malaysia ini juga perlu ditolak oleh semua rakyat Malaysia yang insaf sejarah dan menghargai pencapaian serta keharmonian sedia ada dalam kalangan kita. 

Justeru PAS memberi amaran kepada mana-mana pihak yang masih berdegil dalam membangkitkan perkara seumpama ini supaya berhenti mengamalkan perbuatan mengumpan kemarahan (rage baiting) orang Melayu atau Bumiputra khasnya kerana ia juga membawa makna mengundang berulangnya ketegangan dalam masyarakat yang pernah mencetuskan peristiwa hitam perbalahan kaum di negara ini lebih 50 tahun yang lampau.

Terima kasih.  

TAKIYUDDIN HASSAN 
Setiausaha Agung PAS 

Bertarikh : 11 Disember 2023- HARAKAHDAILY 11/12/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kit Siang, 'muda'kan idea tua.. Amaran kepada ‘Malaysian dream’

Lihat komen ini..

(i) Keterbukaan, selagi tidak bercanggah dengan aqidah Islam.

Abdul Nasir Idris

Di KL, apakah jaminan kerajaan tentang  hasrat kementerian dalam meneruskan silibus Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) agar ia tidak bercanggah dengan akidah Islam di negara ini?

Senator Abdul Nasir Idris sehubungan itu meminta kementerian menyatakan usaha bagi memastikan tiada unsur-unsur budaya luar terutamanya berkaitan silang budaya yang tidak sesuai di Malaysia dan bercanggah dengan akidah umat Islam. 

(Seterusnya, sila rujuk 'CEFR: Apa jaminan tak bercanggah dengan akidah Islam?' -HARAKAHDAILY 11/12/2023)

(ii) Maklumat dari Perang Israel-HAMAS. Jangan jadi katak bawah tempurung. Cubit paha kanan, paha kiri terasa.. 'Rakyat Palestin Dipaksa Lucut Pakaian'.


Di Hebron, pegawai tentera Israel telah memaksa rakyat Palestin melucutkan pakaian di pusat pemeriksaan tentera di bandar Hebron, Tebing Barat yang diduduki, Agensi Berita Maan melaporkan pada hari Jumaat lalu.

Berita ini juga buktinya..

Tentera Zionis itu bukan saya – Naim Daniel
Gambar menunjukkan seorang lelaki mirip wajah Naim (kiri).

PETALING JAYA – Ketika umat Islam hangat membicarakan tentang isu umat Islam di Palestin yang diserang tentera Israel, tular pula sekeping foto penyanyi Naim Daniel dalam laman sosial mengenakan pakaian seragam milik tentera Zionis itu.

Naim atau nama sebenarnya Muhammad Naim Daniel Baharin, 24, menerusi Instagramnya tampil memberikan penjelasan tentang kekeliruan tersebut sekali gus menafikan dirinya merupakan individu dalam gambar berkenaan.

Menerusi foto berkenaan, kelihatan seorang lelaki mirip wajah Naim sedang memegang senapang dalam keadaan bahagian bawah badan yang tidak berpakaian dan mengaibkan.

“Selamat Hari Raya, bagi yang ada kemusykilan dalam Twitter semalam, INI BUKAN SAYA. Saya tidak terlibat dengan sebarang aktiviti ekstremis Rejim Zionis.

“Stay safe everyone (kekal selamat semuanya),” tulisnya ringkas pada ruangan kapsyen.

Meninjau pada ruangan komen, rata-rata netizen dan rakan selebriti berkongsi pelbagai reaksi terhadap foto tersebut.

““Astaghfirullah. Ingatkan betul-betul Naim Daniel tadi.

“Nampak sama tapi bukan dia,” tulis netizen.

Paling menarik perhatian netizen, ibu kandungnya yang menggunakan akaun Instagram bernama Nora Taherah turut meninggalkan komen lucu pada gambar berkenaan

“Ya Rabbi. Saya tak pernah melahirkan dia ni,” tulisnya ringkas.

Terdahulu, pelantun lagu Purnama itu menerusi hantaran berbeza beberapa hari lalu mengutuk kekejaman zionis yang menyebabkan beberapa rakyat Palestin menjadi mangsa korban dalam serangan udara Israel di Semenanjung Gaza Isnin lalu. – K! ONLINE

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Ini jambatan Thai, siapa untung, Thai-M'sia-S'pura? & LKS biadap..

 


Jambatan darat Thai, KXP dan industri kargo

HARI itu aku ada tulis gambaran kasar mengenai Jambatan Darat Thailand yang akan mengembangkan sektor penghantaran kargo selain sektor perkapalan dan pelabuhan. 

Sebenarnya idea Kedah Aerotropolis terutamanya Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) juga menjurus kepada perkhidmatan perindustrian kargo pada skala yang besar dan tidak terhad kepada eksport-import kargo.

Isu ni aku dah pernah ulas sebelum ni. KXP sudah memperkenalkan model bisnes baharu yang bukan lagi tumpu kepada penerbangan penumpang mahupun belly cargo.

Model bisnes KXP sudah menapak satu tapak jauh ke hadapan dalam aspek perkhidmatan pengendalian kargo iaitu untuk menjadi transhipment cargo hub sebagai pangkalan utama di Asia Tenggara (full-fledged freighter service). 

Transhipment cargo hub ini fokus dia sebagai transit untuk penghantaran kargo daripada China, Luxembourg (pasaran kargo utama di Eropah), Afrika Utara, Timur Tengah dan sebagainya.

Kargo-kargo ini akan transit di KXP sebelum bergerak ke region Asia Pasifik dalam kalangan negara ASEAN sendiri termasuklah Australia dan New Zealand. 

Kapasiti KXP diunjurkan boleh kendalikan sehingga 300,000 tan kargo dalam tempoh 3 tahun dan sasaran 500,000 tan untuk 5 tahun ke depan. 

Kalau Henan Province Airport Group pula kendalikan kira-kira 1 juta tan kargo setiap tahun. KXP AirportCity Holding ada buat MoU dengan Henan Province Group masa LIMA baru-baru ni untuk cawangan baharu Henan di Kedah Aerotropolis. 

Setakat ini Kerajaan Negeri di bawah KXP Airport City Holdings Sdn Bhd bersama-sama Tahira Air Sdn Bhd sudah menubuhkan syarikat berkeperluan khas (SPV) iaitu Kedah Aerotropolis Sdn Bhd. 

Tahira Air ada hubungan strategik dengan Henan Province Airport Group yang juga kendalikan transhipment cargo dan menjadi antara pemain utama dalam industri kargo selain yang ada di Luxembourg. 

Syarikat Tahira ini juga mengendalikan bisnes dalam rantaian bekalan logistik bersempadan (integrated logistics supply chain). 

Jadi, soal kredibiliti bukan lagi isu untuk Tahira Air Sdn Bhd yang akan menjadi main operator untuk KXP dan Kedah Aerotropolis bersama-sama KXP AirportCity Holdings Sdn Bhd.

Fungsi lain yang menjadi tarikan utama kepada Kedah Aerotropolis ini adalah komponen MRO, SLAM dan Centre of Excellence. 

MRO ni adalah penyelenggaraan, pembaikan dan overhaul penerbangan. 

SLAM adalah hub Logisitik, Aeroangkasa dan Pembuatan Sidam. 

Centre of Excellence memfokuskan tenaga kerja mahir. 

Jadi, pakej fasiliti yang ada dalam Kedah Aerotropolis ni cukup lengkap. Komprehensif untuk perkhidmatan bukan sahaja tranship kargo, tetapi juga perkhidmatan aviation, logistics dan sebagainya.

Tambah lagi boleh bantu jadi catalyst untuk perindustrian di Kulim Hi Tech Park. 

Point aku adalah, Kedah Aerotropolis ni boleh angkat Malaysia menjadi hub kargo udara terkemuka. 

Kalau Thailand kata Land Bridge boleh majukan pengangkutan kargo dalam sektor perkapalan, kita boleh jadikan Kedah Aerotropolis sebagai hub transhipment kargo penerbangan yang utama di Asia Tenggara.

Selain daripada kita melihat kepada sektor perkapalan dan pelabuhan, elok kita bagi tumpuan yang seimbang untuk merealisasikan Kedah Aerotropolis sebagai transhipment cargo hub tadi. Kan na?  

HAFIZ MANSOR – HARAKAHDAILY 14/12/2023 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ini jambatan Thai, siapa untung, Thai-M'sia-S'pura? & LKS biadap..

Lihat komen ini..

(i) Mudahnya jadi warganegara M'sia. Kerana kewarganegaraan satu generasi terpakai buat anak, cucu.. Lihat penjelasan ini.

Hussin Ismail

Di KL, persoalan sama ada kewarganegaraan diberikan kepada satu generasi dalam negara ini juga melibatkan anak dan cucu ditimbulkan dalam hari terakhir sidang Dewan Negara.

Senator Hussin Ismail yang mengutarakan persoalan tersebut meminta penjelasan daripada kerajaan sambil menambah bahawa satu daripada syarat untuk menjadi warganegara negara ini ialah penggunaan bahasa.

Menjawab soalan tersebut, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyatakan bahawa satu generasi akan mendapat warganegara melalui penguatkuasaan Undang-Undang 14.1B.

(Ikuti penjelasan lanjut 'Kewarganegaraan satu generasi terpakai buat anak, cucu?' -HARAKAHDAILY 14/12/2023)

(ii) Benarkah 'Kenyataan Kit Siang biadap, Melayu Islam perlu sedar' kata WAN MUHAMMAD ARIF WAN BAZLI FARIZ selaku Presiden GAMIS.

Wan Muhammad Arif Wan Bazli Fariz

Ringkasnya, menurut beliau, GAMIS mengecam satu kenyataan biadap pimpinan veteran DAP, Lim Kit Siang pada 29 November lalu yang menyebut ‘Tiada sekatan dalam Perlembagaan untuk bukan Melayu menjadi Perdana Menteri,’ selain berharap Malaysia tidak memerlukan 230 tahun lagi untuk melihat seorang bukan Melayu berpeluang menjadi Perdana Menteri.

Biarpun tiada sekatan khusus yang menyatakan seorang Perdana Menteri perlu dari kalangan orang Melayu, dan Perkara 43(2) hanya menyatakan YDPA boleh melantik mana-mana ahli Dewan Rakyat yang pada hemat Baginda mempunyai kepercayaan majoriti ahli dewan tersebut, GAMIS menyelar kenyataan LKS dengan membawakan empat hujah berdasarkan perlembagaan, adat politik dan logik:

1. Apabila perlembagaan sendiri mengangkat agama Islam sebagai agama Persekutuan, sewajarnya perdana Menteri sebagai Ketua Kerajaan juga beragama Islam.

2. Terdapat perlembagaan negeri yang meletakkan Melayu Islam sebagai syarat untuk Menteri Besar, contohnya:

a. Perkara 51 (2), Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor 1959.
b. Perkara 37 (2), Undang-Undang Tubuh Negeri Perlis 1959.
c. Perkara 35(2), Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah 1959.
d. Fasal 2 dan fasal 24, Itqan Al-Muluk Bi Ta’dil As-Suluk (Perlembagaan Negeri Terengganu)

Maka, amalan melantik perdana Menteri daripada kalangan bukan Melayu di kala sebahagian negeri-negeri mensyaratkan orang Melayu dan beragama Islam untuk Menteri Besar, adalah jelas bertentangan dengan semangat federalisme yang patut diamalkan di Malaysia.

3. Menurut pakar undang-undang Malaysia Prof. Datuk Shad Saleem Faruqi, ia merupakan konvensyen (amalan politik kebiasaan) bahawa Perdana Menteri Malaysia yang dilantik haruslah lelaki, Melayu, dan beragama Islam. Biarpun pelanggaran terhadap konvensyen tidak akan menjadikan seseorang itu dihadapkan ke mahkamah, namun konvensyen mempunyai nilai yang penting dalam menafsirkan perlembagaan. Malah, peguam British Sir Ivor Jennings juga mengibaratkan konvensyen itu umpama “The flesh that clothes the dry bones of the law”

4. Pakar Sejarah Negara, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim sendiri berkata bahawa Perdana Menteri haruslah orang Melayu kerana kaum Majoriti negara ini ialah orang Melayu (57.7%) diikuti oleh bangsa Cina (22.8%), India (6.6%) dan kaum lain-lain (12.9%). Oleh itu, pelantikan pemimpin negara mestilah dilantik dalam kalangan kaum yang paling dominan atau berpengaruh.

(Lanjut sila rujuk ''Kenyataan Kit Siang biadap, Melayu Islam perlu sedar' – HARAKAHDAILY 11/12/2023)

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails