Thursday, January 11, 2024

Tukar k'jaan bukan rampaskuasa. Tapi mesti X DAP!

 


Tukar k’jaan diizinkan Perlembagaan, bukan rampasan kuasa

KUALA LUMPUR: Pertukaran kerajaan adalah tindakan perubahan yang diizinkan Perlembagaan Persekutuan sebagaimana sistem demokrasi diamalkan negara ini, demikian pandangan Yang Dipertua PAS Kawasan Subang, Roslan Shahir Datuk Mohd Shahir.

Tegas beliau, oleh itu perkara tersebut bukanlah suatu tindakan pengkhianatan atau durhaka terhadap Kerajaan Yang di-Pertuan Agong atau rakyat sendiri, sekiranya dilakukan mengikut proses yang menepati undang-undang negara.

Menurutnya, kerajaan bertukar tangan bukan hanya dalam PRU, tetapi juga boleh berlaku semasa dalam penggal pemerintahan kiranya Perdana Menteri (PM) atau Menteri Besar (MB) telah hilang sokongan majoriti Ahli Dewan. 

Jelas beliau, apabila ini berlaku, PM perlu meletak jawatan atau memohon perkenan Agong membubarkan Dewan bagi diadakan PRU, namun Tuanku punya kuasa menerima atau atas budi bicara melantik seorang PM baru yang pada hemat Baginda mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan.

“Perlu diingat dalam kes Dewan Rakyat, semua 222 Ahli Dewan telah mengangkat sumpah setelah memenangi pilihan raya di Parlimen masing-masing. Menerusi pilihan raya, rakyat telah mewakilkan suara mereka kepada Ahli-ahli ini untuk dibawa sepanjang penggal lima tahun ke Dewan Rakyat.

“Justeru segala tindakan dan sikap Ahli-ahli Dewan di Parlimen termasuklah tindakan mereka menarik atau menyokong sebenarnya mewakili suara rakyat yang mengangkat mereka. Rakyat yang marah atau tidak berpuashati bolehlah bertindak menolak mereka tadi dalam PRU berikutnya.

“Tindakan perubahan seperti ini, dengan cara menarik sokongan atau memberi sokongan kepada PM baru bukanlah suatu ‘rampasan kuasa’ atau ‘coup d’état’ sebagaimana biasa berlaku di negara-negara lain,” jelas beliau.

Terangnya, rampasan kuasa merujuk kepada tindakan pengambil-alihan kuasa melalui kekerasan yang lazimnya dengan campur tangan tentera atau seumpamanya di mana perubahan seperti ini tidak pernah berlaku dalam Malaysia.

Pun demikian beliau sedar dan mengakui bahawa sudah pastilah pihak yang bakal kehilangan kuasa akan menjadi panik dan bertindak sedaya upaya mungkin bagi mempertahankan kedudukannya. 

“Namun jika berlaku juga melalui proses undang-undang, semua pihak perlu menghormatinya kerana ia perlu datang dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong. Tidak perlulah mengembar-gembur kononnya pihak yang mahu bawa perubahan itu sebagai antinasional, mahu sabotaj ekonomi negara atau umpamanya. 

“Sedangkan perkara asasnya adalah bahawa Perdana Menteri perlu memiliki sokongan majoriti Ahli Dewan. Kiranya sokongan tadi telah tiada, sebaiknya sebagaimana amalan dalam negara kita mendepani proses seumpama ini, PM yang hilang sokongan itu berundurlah secara tertib demi menghormati undang-undang negara,” kemukanya.

Menurut Roslan Shahir, seawal 30  Oktober 1961 lagi perkara seumpama ini pernah berlaku di mana PAS telah hilang Kerajaan Negeri Terengganu kepada Perikatan dalam krisis politik selepas menang Pilihan Raya Pertama tahun 1959. 

Katanya, ketika itu usul undi tidak percaya telah dibawa terhadap MB PAS Terengganu, Allahyarham Mohd Daud Abdul Samad dan diterima, lalu Sultan telah melantik MB baru dari Perikatan yang ternyata memiliki majoriti baru di DUN Terengganu.

Tambah beliau, perkara sama berlaku di beberapa negeri lain termasuklah Kelantan, Sabah, Melaka, Perak dan Kedah di mana ia bukannya sesuatu yang pelik atau luar biasa, tetapi berkali-kali pernah diterima dan diperakui dalam negara ini.

Beliau melibatkan gegaran politik tersebut sebagai gempa yang memungkinkan Kerajaan Campuran Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) ketika baru melepasi usia setahun dan mengulangi ‘Langkah Sheraton’ tahun 2020 dahulu.

Namun katanya, jika gempa di Jepun pada 1 Januari lalu mengorbankan nyawa, tetapi sebaliknya gempa politik tersebut seandainya berlaku, hanya memerlukan semua pihak untuk berlapang dada.

Beliau turut mengulas pandangan seorang ahli akademik, Prof Wong Chin Huat yang menyifatkan kemungkinan itu sebagai fantasi politik yang sukar bertahan mengikut matematik mudah dan tidak masuk akal.

Juga sinikal seorang pemimpin Umno yang pro-Presiden Umno, Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menolak langkah tersebut kerana mendakwa pembangkang iaitu Perikatan Nasional (PN) tidak kenal politik Sabah dan Sarawak.

“Bolehlah masing-masing berhujah termasuk menidakkan kemungkinan perubahan ini, tetapi yang penting adalah sikap dan pendirian Ahli-ahli Dewan sendiri. Benar mungkin pimpinan Borneo pernah keluarkan kenyataan akan terus menyokong Kerajaan PH-BN ini bawah PM-10. 

“Tetapi itu tidak mutlak kerana ini politik, dan politik di Malaysia kebelakangan ini cukup dinamik. Siapa berani menidakkan bahawa pimpinan di Sarawak contohnya memang tidak selesa dengan kehadiran DAP yang dilihat cukup ekstrem.  

“Beberapa pimpinan Umno yang kita tahu juga tidak selesa dengan DAP. Semuanya tidak stabil dalam PH-BN tetapi selama ini ia cuba disembunyikan. Walau mereka mengguna dan mengeksploitasi istilah Kerajaan Perpaduan, realitinya perpaduan sebenar tidak dan ia bukan rahsia lagi. 

“Tambahan dengan dominasi DAP dalam Kerajaan dengan 40 kerusi, semuanya menjadi tidak lancar. Biarlah pihak yang mendakwa mereka punya majoriti, membawanya dengan tertib melalui proses undang-undang yang ada. 

“Yang hilang majoriti pula tabah dan bersedia beralih bangku. Untung sabut timbul untung batu tenggelam, apapun pada Allah SWT kita berserah,” hujahnya. – HARAKAHDAILY 9/1/2024 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tukar k'jaan bukan rampaskuasa. Tapi mesti X DAP!

Lihat komen ini..

(i) ‘Kerajaan yang ditubuhkan mestilah tanpa DAP…’
Mohd Zai Mustafa

KUALA LUMPUR: “Kerajaan yang ditubuhkan mestilah tanpa DAP, kerana mutakhir ini dilihat pemimpin mereka terlampau rakus mencampuri urusan hal ehwal orang Islam di negara ini.”Pengerusi Gerakan Pembela Ummah (UMMAH), Mohd Zai Mustafa berkata demikian sambil menambah, UMMAH dan gabungan NGO Islam amat menyokong sekiranya berlaku peralihan kerajaan secara demokrasi 

[Sila log in atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

(ii) Pemuda PAS sertai Sidang Antarabangsa di Pakistan

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia telah menyertai Persidangan Pemuda Antarabangsa anjuran Jamiat e-Talaba yang berlangsung di Karachi, Pakistan pada 29 dan 30 Disember baru-baru ini.

Delegasi diwakili Pengarah Jabatan Pembangunan Mahasiswa, Mohd Imran Md Ishak dan Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Antarabangsa, Ustaz Muhammad Abdul Malik Abdul Karim. 

Turut serta adalah Ahli Jawatankuasa Lajnah Hal Ehwal Antarabangsa, Dr. Bazli Md Yusoff pada Persidangan yang dikendalikan bersama Persekutuan Pertubuhan Pelajar Islam Antarabangsa (IIFSO).

Para peserta dalam persidangan selama dua hari tersebut telah mengikuti pembentangan disampaikan Ahli Majlis Eksekutif Kesatuan Ulama Palestin, Dr Ibrahim Muhanna membicarakan tajuk ‘Islam dan Krisis Dunia Moden’. 

Juga dari bekas Presiden Jamaat Islami Lubnan, Dr Azzam Ayubi bertajuk ‘Masa Depan Politik Islam Dalam Dunia Islam’, selain pembentangan dari pensyarah Hubungan Antarabangsa, Universiti Qatar, Dr Muhammad Mukhtar Al-Shanqiti.

Pembentang lain adalah Amir Jamaat Islami Kashmir, Dr Mushtaq Ahmad, manakala dalam Forum Al-Quds empat panelis ditampilkan dengan masing-masing berkomentar memberi dukungan kepada Palestin.

Mereka ialah pemimpin HAMAS, Dr Khalid Qaddumi dan Pengarah Hubungan Antarabangsa Jamaat Islami Pakistan, Asif Luqman Qazi serta Naib Ketua Pemuda HAMAS, Dr Ashraf Awad dan Setiausaha Agung IIFSO, Dr Faisal Mustafa Pervaiz.

Para panelis antara lain sepakat untuk meneruskan kempen boikot produk sebagai salah satu senjata ampuh yang kini turut didukung masyarakat bukan-Muslim bagi melemahkan kekuatan Israel.

Mohd Imran turut diberikan peluang menyampaikan ucapan di majlis perasmian penutup di hari akhir persidangan yang disempurnakan sendiri oleh Amir Jamaat Islami Pakistan, Syeikh Sirajul Haq.  

Presiden Jamiat e-Talaba, Shakeel Ahmed sebagai mewakili sayap kemahasiswaan Jamiat Islami Pakistan iaitu gerakan Islam terbesar di negara itu begitu menghargai penyertaan perwakilan dari 30 pertubuhan negara Islam.

Malah, Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sangat tidak asing bagi Jamiat Islami yang diasaskan oleh Syeikh Abul A’ala Al-Maududi di mana mantan Amir Jamaat Islami, Almarhum Qazi Hussin Ahmed merupakan rakan karib beliau. – HARAKAHDAILY 3/1/2024  

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Ini memorandum rakyat, Daulat Tuanku!

 


PAGI semalam satu memorandum rakyat telah dipersembahkan kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara.

Apa kandungan memorandum ni?

Pertama, rakyat menyatakan kekecewaan terhadap sikap Perdana Menteri dan beberapa pemimpin negara dari Pakatan Harapan yang mengaitkan YDPA dengan isu rasuah dan mencemarkan kedudukan YDPA.

Isu ini timbul apabila Perdana Menteri secara tiba-tiba membuat hantaran dalam media sosial mengenai derma yang diterima oleh YDPA bernilai RM500 juta ke RM750 juta. Setelah dipersoal oleh rakyat akan maksud Perdana Menteri, dia terus senyap membisu tanpa sebarang penjelasan.  

Kedua
, rakyat meluahkan kekecewaan di atas peningkatan kadar bunuh diri di kalangan orang Melayu akibat tekanan ekonomi yang gagal dikawal oleh Kerajaan Madani.

Perdana Menteri menjanjikan nilai Ringgit akan pulih, namun nilai Ringgit semakin merosot. Ini memberi kesan kepada import barangan keperluan kerana negara mengimport sebanyak RM75.5 bilion bahan makanan. 

Apabila nilai Ringgit merosot berbanding Dollar Amerika maka kos pengimportan ini turut meningkat kerana pembayaran dibuat dalam Dollar Amerika. Apabila kos untuk mengimport meningkat, ia akan ditanggung oleh rakyat.

Ketiga, rakyat meluahkan mengenai pemimpin negara yang tiada integriti dalam menguruskan negara sehingga gagal menyelesaikan pertelingkahan yang berlaku. 

Ini merujuk kepada sikap PH yang langsung tidak melaksanakan segala janji pilihan raya dan juga menyekat peruntukan dan royalti kepada Ahli Parlimen dan Kerajaan Negeri PERIKATAN NASIONAL atas nama dendam politik.

Keempat
, rakyat khuatir mengenai pencerobohan kuasa Raja-raja Melayu yang berlaku secara kerap di bawah Kerajaan Madani. Ini merujuk kepada keputusan-keputusan mahkamah yang membenarkan umat Islam dan anak-anak umat Islam dimurtadkan. 

Kelima
, rakyat bimbang mengenai keterlibatan agensi perisikan luar negara seperti CIA yang aktif dalam negara kita semenjak Kerajaan Madani berkuasa. Mereka bimbang keselamatan negara dan YDPA serta Raja-raja Melayu.

Keenam, rakyat bimbang akan penghinaan kepada Islam yang semakin berleluasa. Insiden seperti penafsiran al-Quran, cadangan bukan-Islam bantu gubal Undang-undang Syariah. 

Ketujuh, terbaru penggunaan kalimah Ilahi yang dilakukan oleh Ahli Parlimen DAP antara bukti kepada penghinaan Islam di zaman Kerajaan Madani. 

Kelapan, rakyat membangkitkan mengenai kefahaman liberal, pluralisme serta postnormal yang dibawa oleh sebahagian pemimpin semakin mengakar dalam kalangan rakyat.

Kesembilan
, rakyat bimbang pemaksaan perubahan-perubahan dasar struktur-struktur Perlembagaan melalui cabang-cabang eksekutif, legislatif dan judisiari yang bakal menjejaskan kepentingan Melayu dan Islam yang dinaungi YDPA dan Raja-raja Melayu.

Di akhir memorandum, rakyat merafak sembah Kebawah Duli Yang Maha Mulia YDPA dan Raja-raja Melayu untuk pertimbangkan tindakan segera yang wajar diambil bagi menyelamatkan negara. 

Apa langkah seterusnya NGO? Mereka akan meneruskan kebangkitan suara rakyat dengan menghantar memorandum kepada Raja-raja Melayu di sembilan Istana Negeri.

Ayuh rakyat semua negeri, kita teruskan momentum kebangkitan rakyat ini. 

Daulat Tuanku
Kekal Tenang

NURUL ISLAM MOHAMED YUSOFF – HARAKAHDAILY 24/1/2024 

Komen  Weblog Ibnu Hasyim: Ini memorandum rakyat, Daulat Tuanku!

(i) ‘Jangan usik Raja Melayu, Melayu dan Islam’

CChegubard dalam program Himpunan Selamatkan Rakyat di depan Pintu 2 Istana Negara, Jalan Changkat Semantan, Kuala Lumpur pada hari ini, 23 Jan 2024.

Di KL: “Kita mengucapkan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia. Kamu boleh usik semua benda tetapi bumi ini ada tuannya, Raja Melayu-Melayu dan Islam tidak boleh diperkotak-katikkan.”

Itu kata-kata penuh bersemangat Penyelaras Pembela Tanah Air (PETA), Badrul Hisham Shaharin dalam program Himpunan Selamatkan Rakyat di depan Pintu 2 Istana Negara, Jalan Changkat Semantan, di sini, pagi tadi.

Beliau yang popular dikenali sebagai Chegubard menegaskan, PETA tanpa berselindung menyokong sebarang usaha menggembleng dan memperkukuh demokrasi, pertahan kedaulatan raja, rakyat dan tanah air. 

“Rakyat berkumpul hari ini kerana kebiadapan dan kelemahan Anwar Ibrahim dan Zahid telah dipergunakan oleh DAP untuk menunggang Islam,” katanya.


(ii) ‘Tidak pernah jadi 17 orang Melayu bunuh diri’

Tun M hadir dalam program Himpunan Selamatkan Rakyat di depan Pintu 2 Istana Negara, Jalan Changkat Semantan, Kuala Lumpur pada hari ini, 23 Jan 2024, atas dasar simpati dan solidariti terhadap nasib rakyat negara ini. (FOTO: HARAKAHDAILY/J Kemala)


(iii) DAP tidak setia kepada negara.

Sila rujuk 'DAP tidak setia kepada negara' -ABDUL HADI AWANG Presiden PAS Bertarikh: 10 Rajab 1445 / 22 Januari 2024 – HARAKAHDAILY 22/1/2024


Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

PAS seolah k'jaan. Hanya Melayu-Islam bawa semua bangsa selamat.

 

Ustaz Fadhli bersama kakitangan Harakah mempromosikan Harakahdaily Premium pada Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden PAS penringkat Negeri Selangor.

Ucapan dasar Presiden seolah PAS sebagai kerajaan

SHAH ALAM: Ketua Penerangan PAS Pusat, Ahmad Fadhli Shaari berkata, ucapan dasar presiden pada muktamar tahunan parti itu memberi gambaran seolah-olah PAS sudah bersedia berada dalam kerajaan.

Katanya, ia sama ada PAS menjadi pemandu utama atau pelengkap dalam sebuah kerajaan.

“Saya melihat masa depan yang cerah untuk PAS Selangor. Semangat PAS Selangor berada dalam keadaan kemuncak selepas Pilihan Raya Negeri (PRN).

“Walaupun tempoh PRU masih jauh tapi mereka berada dalam situasi yang sangat terbaik untuk mengambil alih kerajaan negeri,” katanya ketika ditemui selepas pembentangan di Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden PAS peringkat negeri Selangor, di sini hari ini.

Ahli Parlimen Pasir Mas iyu berkata, walaupun PAS bukan sebagai sebuah kerajaan negeri tetapi rata-rata mereka berada dalam semangat yang tinggi untuk bekerja menangkan parti.

Dalam masa yang sama, beliau turut mengingatkan PAS Selangor terutama Pemuda perlu menggunakan peluang untuk mendedahkan isu rakyat.

Katanya, isu rakyat Selangor ini banyak tetapi ia tidak disusun dengan satu serangan yang tersusun.

Akhirnya kata beliau isu tersebut timbul kemudian hilang.

“Saya rasa apa yang diharapkan oleh Presiden adalah Pemuda perlu menggerakkan gerak kerja ini dengan lebih tersusun supaya isu-isu yang dimainkan itu lebih difahami rakyat.

“Sebenarnya Selangor ini banyak masalah tetapi orang tertumpu kepada Kelantan,” tegasnya. 

Contohnya, kata beliau isu air yang berlaku di Kelantan turut berlaku di Pulau Pinang tetapi orang tidak bercakap tentang Pulau Pinang tetapi bercakap di Kelantan. – HARAKAHDAILY 6/1/2024 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: PAS seolah k'jaan. Hanya Melayu-Islam bawa  semua bangsa selamat.

(i) Menanti perubahan di Putrajaya.

Kompleks Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya.

Interbiau Harakah dengan Dr Wan Nik: 

Dr Wan Nik Wan Yussof

Seterusnya sila rujuk 'Debar menanti perubahan di Putrajaya – HARAKAHDAILY 6/1/2024

(ii)  Di M'sia, hanya Melayu bersama Islam jadikan semua bangsa selamat – Abdul Hadi


Hanya Melayu bersama Islam jadikan semua bangsa selamat – Hadi

KUALA LUMPUR – Hanya Melayu yang tidak sayangkan kaumnya yang berada di luar tabii atau tegak bersama fanatik kaumnya sahaja merosakkan Melayu itu sendiri dan merosakkan semua bangsa dalam masyarakat majmuk.

“Sebaliknya, hanya Melayu yang tegak bersama Islam akan menjadikan Melayu selamat dan semua bangsa selamat,” kata Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang  menerusi tulisan Minda Presiden Pas di Facebook miliknya.

Menurut beliau, sekiranya orang Melayu angkuh seperti iblis, sudah pasti mereka tidak akan memeluk Islam dengan mudah.

Jelas beliau, ini kerana Islam dibawa oleh pendatang asing daripada kalangan bangsa Arab dan India Muslim yang bukan Melayu.

Menurutnya, apa yang sebenarnya berlaku, Melayu yang berkuasa dan mendaulatkan Islam tidak memaksa penganut agama lain memeluk Islam.

Tetapi melaksanakan Islam yang adil kepada semua sehinggakan mereka berjaya mengislamkan kaum bangsanya sendiri dan kaum lain dalam kalangan bukan Islam yang datang ke sini.

“Teguhnya pegangan Islam bangsa Melayu ini sehingga gagal dimurtadkan oleh penjajah yang datang silih berganti bermula dengan Portugis sehinggalah Belanda, British dan Jepun.

“Melayu tidak boleh dimurtadkan sepertimana yang berlaku di negara-negara lain, apatah lagi dipengaruhi oleh ideologi komunis yang tidak percayakan Tuhan.

“Akan tetapi hanya segelintir sahaja yang terlalu bebal dan buta al-Quran. Sesiapa yang murtad, mereka dianggap bukan Melayu lagi.

“Sifat Islam yang masih ada kepada Melayu menjadikan mereka boleh menerima masyarakat majmuk yang dipaksa oleh penjajah atas sifat kemanusiaan Melayu Islam yang ada dalam dirinya. Sehinggakan, satu keluarga bukan Islam boleh berada di tengah masyarakat Melayu yang besar jumlahnya.

Abdul Hadi menambah, Melayu dituduh angkuh dibandingkan dengan Kemboja menunjukkan jahil tentang sejarah kejatuhan kerajaan Melayu Islam di negara itu atau kerana buta hatinya.

Ujar beliau, Islam pernah dianut oleh bangsa Champa iaitu rumpun Melayu di Indochina yang memerintah Kerajaan Champa.

“Pengaruh kerajaan ini berkembang dalam wilayah yang luas sehingga wujudnya Pangkalan Champa (Pengkalan Chepa) di Kelantan.

“Malangnya, kerajaan ini mengalami kelemahan dan kejatuhan sehingga rumpun Melayu Champa menjadi kumpulan minoriti yang merempat kemiskinan dan kejahilan dalam tanah air mereka sendiri, sehingga mereka menjadi lemah tidak bermaya.

“Pada era komunis, ramai penganut Islam dibunuh dan paling ramai yang berhijrah ke Malaysia. Kalau Melayu ini angkuh, mereka tidak akan memilih Malaysia sebagai tempat hijrah untuk menyelamatkan agama mereka,” katanya. –MalaysiaGazette ( 9 April 2023)

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

Tuesday, January 09, 2024

Langkah Dubai bukan pembangkang. Tapi Langkah Chow Kit..

 

Ir Ts Khairil Nizam Khirudin

Langkah Dubai bukan dari pembangkang

KUANTAN: “Langkah Dubai dinyatakan oleh kerajaan dan dinafikan oleh kerajaan, bukan dinyatakan oleh pembangkang tetapi dilawan oleh kerajaan,” kata Ahli Parlimen Jerantut, Ir Ts Khairil Nizam Khirudin.

Khairil berkata, rakyat boleh menilai sama ada agenda yang diwujudkan itu benar atau salah.

“Sebab ia dikeluarkan daripada kerajaan dan dijawab kembali oleh kerajaan. Itulah kehebatan kerajaan Madanon,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis Hi-Tea Badan Perhubungan PAS Negeri Pahang, bersama rakan media negeri ini di D’Banquet Event & Mana-mana Cafe Jalan Teluk Sisek di sini, petang semalam.

Mengulas berhubung pertukaran kerajaan kata beliau, perubahan boleh dilakukan berlandaskan tempat perlembagaan persekutuan.

“Sama ada dibuat di Kuantan ataupun langkah Tanjung Lumpur, Jerantut, Temerloh, di mana-mana sahaja boleh dibuat mesti dalam kerangka kerajaan persekutuan.

“Boleh based kepada kenyataan Anwar daripada dahulu ia menjadi perdana menteri menunggu sehingga (hampir) menjadi PM sikit lagi pada tahun 2022, setiap kali itu beliau kata ada numbers, jadi kenapa pada waktu itu tidak dikatakan dia penderhaka? Sebab asasnya ialah ia selari dengan pendekatan perlembagaan,” jelasnya.

Tambah beliau lagi, kerajaan boleh diubah dengan syarat perdana menteri tidak mendapat sokongan daripada ahli parlimen.

Katanya untuk mendapat sokongan daripada ahli parlimen ia tidak perlu kepada penukaran parti.

“Apa yang berlaku kepada ahli parlimen Perikatan Nasional lima orang yang menyokong secara terbuka kepada Anwar, mereka tidak dikenakan akta lompat parti, tidak diperlukan untuk kosongkan kerusi.

“Jadi kalaulah berlaku sebarang pertemuan dan sebagainya stay the rumors tiada masalah dan hasil-hasil tidak panas untuk kita memanaskan politik dalam negara,” katanya. – HARAKAHDAILY 4/1/2024

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Langkah Dubai bukan pembangkang. Tapi  Langkah Chow Kit..  

Lihat komen ini..

(i) Langkah Dubai, langkah Chow Kit menurut MB Kedah. 

Sanusi, MB Kedah..

Tak perlu bimbang kalau Sanusi yang ketuai Langkah Chow Kit – Ramanan

Ramanan semasa sidang media di Menara 1, Menara Kembar Bank Rakyat - Foto oleh M FIRDAUS M JOHARI/KOSMO!

PETALING JAYA – Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ramanan Ramakrishnan tidak bimbang dengan dakwaan ‘Langkah Chow Kit’ oleh Menteri Besar Kedah.

Beliau berkata, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor yang juga Ketua Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) masih keliru dalam perancangan beliau.

“(Muhammad) Sanusi ini dia keliru, dia cakap mula-mula tiada ‘Langkah Dubai’, dia nak buat ‘Langkah Chow Kit’.

“Kalau (Muhammad Sanusi) orang yang ‘leading’ buat langkah-langkah tumbangkan kerajaan, kita tak perlu nak bimbang apa-apalah. Dia sendiri pun keliru dengan apa nak berlaku.

“Macam Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkatalah, nak tumbangkan kerajaan ini tunggulah pilihan raya,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ramanan berkata, rakyat yang akan menderita ekoran pergaduhan politik jika sikap tamak mahu tumbangkan kerajaan itu berterusan.

“Ekonomi negara akan kembali stabil seperti dahulu. Ia memang akan mengambil masa, tapi kita semakin hampir dengan matlamat kita.

“Kalau ada lagi parti politik yang tidak bertanggungjawab teruskan komplot politik dan ekonomi Malaysia sekali lagi akan merundum,” jelasnya.

Ramanan Ramakrishnan turut menasihati Muhammad Sanusi untuk berhenti bermain politik dan mengharapkan pihak pembangkang untuk ‘bekerja’.

“(Muhammad) Sanusi ada kedah, pergi jaga kedah sajalah. Tak perlulah langkah Dubai langkah Chow Kit semua,” katanya.

Muhammad Sanusi sebelum ini mendakwa wujud rancangan untuk menumbangkan Kerajaan Perpaduan menerusi proses demokrasi berdasarkan Perlembagaan Persekutuan.

Pada awalnya, ia dipanggil sebagai ‘Langkah Dubai’ namun ia ditukar kepada ‘Langkah Chow Kit’ kerana kata Sanusi, Dubai itu hanya ‘dummy’ perancangan mereka. – KOSMO! ONLINE

(ii) You tube

Sanusi bongkar Nasib Kerajaan Sekarang ?? Semua yang mereka buat kata betul kita buat Salah ?? #perikatannasional #parlimenmalaysia ...
Tiada: apa ‎ ata

Akhirnya, di M'sia, hanya tinggal pemimpin-pemimpin ekstrem mentadbir negara seperti DAP-madani yang masih bodoh sombong, degil tak mahu mengikut perkembangan keadilan dan kemanusiaan sejagat.

Sekian.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails