Saturday, May 21, 2011

Kisah Umar 12 Tahun, Di Penjara Nablus Israel

DIKISAHKAN semula...

Entah mengapa, aku benci mereka, mungkin kerana adik perempuanku mereka siksa dan bunuh secara keji di desa kami. Atau mungkin kerana ayahku mereka siksa dan tangkap bertahun-tahun lalu di desa kami. Atau yang paling memungkinkan, kerana mereka hentam seluruh ibu-ibu di desa kami, termasuk ibuku!

Intinya aku benci mereka dengan sejuta alasanku. Merekalah yang selama ini gembira dengan segala penderitaan kami. Merekalah yang selalu mencari-cari alasan untuk menyiksa, membunuh, memperkosa, atau Show Allmerampas barang-barang kami. Mereka itulah Kaum yang telah Allah kutuk dan murkai. Mereka Yahudi jahannam! Dengan segala sifat dan keburukan yang mereka warisi dari nenek moyang mereka...

Kini aku akan membalas..

Aku dan dua kawanku akan membalas perbuatan mereka. Tidak susah bagi kami yang bertubuh kecil untuk bergerak tanpa dilihat. Kami bertiga telah terbiasa puasa sehingga badan kami kurus dan gesit. Kami merancang untuk memalukan salah seorang pegawai tentera jahannam itu dengan membakar seluarnya tepat dari bawah kerusi malas santainya. Orang itu adalah komandan rejimen yang berkemah di dalam kota.

Setiap pagi kerjanya hanya mengawasi tentera bawahannya berbaris dan berteriak menyuruh mereka membersihkan kota dari puing-puing bekas pengeboman kota tersebut. Kami tahu jadual ia duduk di kursi malasnya itu.. Pagi ini, lepas solat subuh, sebelum si komandan dan pasukan bangsat itu bangun, kami sudah mengendap-endap ke perkemahan mereka. Kami letakkan bahan-bahan bakaran sepatutnya di bawah kursi komandan itu. Lalu kami pun pergi bersembunyi.

Kedua kawanku, Abdullah dan Amar, pergi sembunyi agak jauh. Sementara aku sembunyi agak dekat dengan kursi komandan itu, supaya senang untuk nyalakan api pada talian kain panjang yang dikambus di pasir terus ke kursi komandan itu. Setelah setengah jam menunngu, salah satu ahli pasukan pun bangun dan mulai membangunkan seluruh tentera kecuali komandan. Sekitar 30 jumlah mereka. Tidak lama kemudian, mereka berkumpul dan berbaris depan khemah komandan.

Maka, aku mulakan dengan, Bismillahir Rahmanir Rahim. Api yang ku nyalakan terus merambat cepat melalui talian kain itu.. Tidak lama lepas itu, aku dengar seseorang berteriak melolong kuat. Tak salah lagi, rupanya komandan itu. Dia melompat-lompat memegang seluarnya yang terbakar. Anggota pasukannya pun tertawa. Tanpa sadar aku pun tertawa juga.

"Abdullah, Amar, lari!" Aku berteriak kepada kawanku, kerana mereka sudah tahu persembunyianku dan mengejar aku.

Serentetan tembakan mengikuti kami. Kedua adik-beradik temanku itu rebah tersungkur, penuh kesan tembakan. Aku terpana dan berhenti berlari... Terdengar satu lagi tembakan. Kurasa kakiku seperti terbakar, aku tertembak. Kakiku seperti patah dan lumpuh. Sakit yang belum pernah aku rasakan. Aku terjatuh.. Lepas itu, muncul 3 bayangan tentera, satunya komandan itu. Dengan mukanya yang merah memaksaku berdiri. Meninju perutku dengan kuat. Berkali-kali, sehingga aku jatuh pingsan.

Dipenjara...

Bila terbangun aku berada di ruangan ini. Bersama seorang tua yang sudah lumpuh. Aku bertanya padanya, "Di mana ini?"

"Ini di rumah, kerana kau tidak mungkin meninggalnya lagi. Sekolah, kalau kau mahu belajar.. Dan penjara kalau kau menganggapnya begitu." Orang tua itu menjawab dengan senyum tulus.

Aku tak faham itu semua. Yang aku tahu, ini benar-benar penjara. Kerana aku melihat besi-besi yang menghalangiku keluar. Berhari-hari aku hanya tidur dan melamun. Aku makan berdua dengan bapa tua itu. Kami diberi jatah setengah potong roti basi, yang perlu dibahagi berdua pula.

Aku sudah beberapa hari tidak solat. Kerana aku tidak tahu bagaimana nak berwudhu dengan air kami yang hanya segelas itu? Namun kulihat bapa tua itu selalu melakukan gerakan-gerakan seperti solat dengan duduk pada setiap waktu sholat. "Tok! macam mana nak solat tanpa air?"

"Tayammum le.. nak." Jawab orang tua itu.

"Bagaimana caranya?" Aku tanya. Dia ajar aku cara-cara bertayamum dengan debu pada dinding penjara. Mulai hari itu aku pun solat dengan bertayamum dan berjama'ah dengan datuk itu setiap waktu solat tiba.

Setelah sebulan aku di sel itu, seorang tentera datang. Ia menyuruhku mengikutnya. Kami melalui sebuah lorong panjang. Di kanan kirinya terdapat pintu-pintu.. Aku dengar teriakan dan rintihan dari balik pintu-pintu itu. Sampai pada suatu pintu, tentera yang membawaku itu pun berhenti. Diperintah aku masuk, pintu dikunci.

Selepas 10 minit, datang seorang tentera berwajah muram dengan tas besar nampak berat membuka pintu dan duduk di kursi depan meja di tengah-tengah ruangan itu. Ia bertanya padaku dalam bahasa ibundaku, "Siapa namamu nak?"

Aku jawab, "Umar!"

"Di mana rumahmu?"

"Kamu hancurkan rumah dan seluruh desaku.. Desa tetanggaku 2 tahun lalu!" jawabku marah.

"Lalu kau berniat membalas itu dengan membentuk kelompok-kelompok pemuda yang menggangu tentera kami di lapangan?" Sambungnya.

"Huh, kau fikir kami se ramai itu eh? Kataku sambil tertawa. "Satu-satunya kelompok yang kubentuk hanya tiga orang saja.. dan kau bunuh dua, aku tertangkap. Aku satu-satunya yang tinggal... seorang anak muda pincang yang ada di depanmu ini."

Tentera itu marah dan menamparku sekuatnya, sambil berteriak, "Jangan Bohong! Katakan! Di mana teman-teman kecilmu itu?"

Aku hanya terdiam sambil meringis dan berzikir. Dia marah dan menendangku berkali-kali setiap tendangan, aku bertakbir keras. Ia semakin marah dan melakukan itu terus menerus hingga dia sendiri letih.

Kemudian berkata, "Mungkin besok kau akan jujur, tetapi hari ini aku ambil oleh-oleh darimu agar kau ingat untuk jujur besoknya."

Dia membuka tasnya dan mengeluarkan sebuh penjepit besar. Didekati aku dan menarik kakiku yang lumpuh. Disepit kuku ibu jari kakiku dan mulai menariknya. Kerana sakit, akupun menjerit dan hampir lupa menyebut nama Allah. Aku berteriak kuat-kuat. Dicabut kuku jari kakiku.

"Itulah akibatnya jika main-main dengan kami, hey!" Katanya.

Akhirnya, aku dibawa ke sebuah sel yang lebih besar dari selku yang pertama. Di dalamnya ada empat orang sedang duduk. Seorang lelaki dan tiga pemuda yang kukira umurnya hanya berbeda dua tahun dari umurku sekarang. Itulah penghuni sel baruku ini. Lelaki paling tua mendekatiku. Dia mencarik bahagian lengan bajunya, mengikat ibu jari kakiku yang sudah tidak ada kukunya, dan masih mengucurkan darah itu.

"Apa yang mereka tuduh kamu?" Dia tanya.

"Mereka menuduhku membuat kelompok kanak-kanak yang mengganggu pasukan mereka di lapangan," jawabku lemah.

"Memang kau buat semuanya itu?" tanyanya lagi.

Aku jawab, "Aku buat bersama kedua temanku, mengerjai komandan mereka, hingga mereka membunuh kedua temanku itu".

Dia berkata, "Mereka memang tuduh kita lebih-lebih. Mereka hanya ingin menyiksa kita. Lebih baik kau tutup mulut dan berzikir untuk menghindari siksaan. Bacalah Al-Qur'an, agar tenang."

"Tapi, aku tak tahu baca Qur'an dan belum hafal banyak surat-surat pendek. Ayahku ditangkap ketika aku kecil dan ibuku meninggal masa pemusnahan desa kami. Aku selamat kerana masa itu aku sedang menginap di rumah keluargaku di bandar" jawabku.

"Kalau begitu, belajarlah denganku dan ketiga anakku, Faiz, Zaid dan Yahya. Dan aku Mustofa," katanya. "Kami berjaya selundup Al-Qur'an ke sini," lanjutnya lagi.

"Baiklah, aku akan belajar darimu, namaku Umar!" kataku.

Sejak itu aku solat, makan, dan belajar Qur'an dengan Ustaz Mustofa dan ketiga anaknya. Ustaz Mustofa ternyata memang seorang guru mengaji dan sudah hafal 30 juz Al-Quran. Ia pun membaca dengan lembut dan tartil. Selama beberapa bulan aku belajar bersamanya. Hingga pada suatu hari aku bertanya pada Ustaz Mustofa tentang lelaki tua yang tinggal satu sel denganku pertama kali.

"Dia adalah guru kami semua di penjara ini. Dia adalah inspirasi anak-anak muda kita. Dia adalah Sheikh Ahmad Yassien, dan baru-baru ini beliau dibebaskan, alhamdulillah." Jawabnya.

Menuju syahid...

Hasil didikannya akupun kini tidak terlalu banyak mengeluh dalam ruang interogasi. Bahkan aku tidak menjawab apapun pertanyaan-pertanyaan palsu mereka. Biarpun mereka mencabut beberapa lagi kuku-kuku kakiku, aku pun tidak terlalu merasa sakit. Kerana aku tahu, aku memiliki ubatnya, iaitu Al-Qur'an, yang semakinku baca semakin berkurang rasa sakitku.

Hingga pada suatu ketika, di ruang interogasi. Lelaki yang selalu menyiksaku tampil lagi.

"Aku bawa bukti sekarang!. Tiga saksi kami tangkap, melakukan perkara sama dengan yang kau lakukan pada pasukan kami hari itu."

"Mereka kanak-kanak, mengaku berasal dari desa sama dengan tempat yang kau tinggal dulu. Aku akan menyiksa mereka di depanmu sampai kau mengaku, kaulah pemimpin mereka, atau mereka mengaku di bawah pimpinan kau."

Aku hanya diam. Lalu masuklah tiga anak kecil yang umurnya lebih muda dariku sekitar 3 tahun. Mereka semua berwajah ketakutan. Penyiksa itu mengeluarkan belati dari tasnya dan mendekati ketiga kanak-kanak tersebut. Aku hanya melihat dari kursiku dalam keadaan terikat erat. Ia mengitari mereka satu kali dan bertanya kepada yang paling kanan, "Siapa namamu?"

Kanak-kanak itu dengan gemetar menjawab, "H...Hasan."

"Apakah kau kenal abang ini eh, Hasan?" tanya syaitan penyiksa.

Hasan menjawab, "A... Aku tak kenal."

Penyiksa itu marah, menggenggam rambut Hasan dan meletakkan belati dipipinya, dan mulai mengiris pipi itu, sambil berkata, "Berani berbohong hah?"

Hasan berteriak kesakitan. Aku miris mendengarnya namun tetap diam sambil berdoa untuk kekuatan Hasan. Penyiksa itu melepas Hasan setelah kedua pipinya dihiris dengan luka dalam dan mengucurkan darah. Hasan tetap menangis. Penyiksa itu berdiri di tengah dua kanak-kanak lagi sambil merenung mereka berganti-ganti.

Sambil merenung dia berkata, "Belum mahu mengaku mereka anak buahmu, hah? Kurang ajar!"

Aku diam dan berharap ia tidak menyiksa kedua kanak-kanak tadi. Namun harapanku pupus, malah makin parah siksaan kepada dua anak itu, hingga hatiku terhiris. Dan tanpa sadar aku menjerit, "Berhenti! Aku memang pemimpin mereka, aku yang memerintahkan mereka mengganggu pasukanmu," kataku berbohong.

"Ha ha ha, kini kau mengaku setelah melihat anak buahmu disiksa. Padahal aku baru saja nak mula berseronok." katanya bengis. "Tapi tak apa, aku masih banyak waktu untuk menyiksa mereka, tapi kau... Kau akan kami hukum mati besok, kerana pengakuanmu ini!" Syaitan penyiksa berkata lagi. Lalu ia keluar.

Seorang tentera disuruh membawa kami berempat menuju sel kami. Kami bertemu dengan Ustaz Mustofa. Aku ceritakan segala kejadian tadi padanya. "Subhanallah! Kau telah ditetapkan untuk syahid demi menolong kanak-kanak terlantar ini, nak! Insya Allah Jannah Firdaus akan menantimu."

Aku hanya mengangguk. Dan mencari posisi untuk tidur malam itu. Sebelum tidur aku menulis memo. Lalu aku mengulang-ulang hafalanku sambil berbaring.

Akhir kisah..

Pagi itu Umar bangun dan terlihat tenang sekali. Selesai solat Subuh berjama'ah,dia dan lapan penghuni sel sempit itu mengaji Al-Quran berganti-ganti. Dengan hanya satu mushaf dan dengan penerangan yang sangat minimum. Sebelum matahari terbit, datang tiga tentera Yahudi membuka sel dan menarik Umar. Mereka membawa Umar pagi itu. Hingga siang hari, tidak ada tanda-tanda kembalinya Umar.

Salah seorang penghuni sel itu, Ustaz Mustofa, bertanya kepada tukang cuci yang selalu melewati sel mereka, "Ke mana anak muda itu mereka bawa pergi?" tanyanya.

"Mereka bawa ke tengah padang. Telanjangkan dia dan mengikatnya di belakang kuda, sambil memacu kuda itu. Yang lain menembak kaki anak muda itu, fan terus diseret sehingga mati." Jelas tukang cuci itu.

Ustaz Mustofa kagum dan kaget, kemudian berkata, "Inna lillahi wainna ilaihi raajiuun! Sungguh kejam merek."

Dia memberi tahu khabar ini kepada ketiga anaknya dan kepada ketiga anak kecil di sel itu. Mereka sama-sama mendoakan Umar, as-syahid... Siang itu, setelah mereka solat dan makan, ketika hendak mengaji, mereka mencium aroma yang luar biasa wangi dan semerbak di seluruh ruangan itu.

Terutama wangi yang keluar dari mushaf yang mereka pegang. Sungguh harum baunya, sampai ustaz Mustofa berkata, "Mungkin ini adalah aroma parfium saudara kita Umar. Dia telah dijemput dan dimandikan bidadari hari ini. Itulah, aromanya tercium hingga ke mari."

Kesimpulan:

Satu: Hari itu, bumi kehilangan satu lagi mujahid ulung, mujahid bertamengkan Al-Qur'an, mujahid muda yang berani, dan seorang Hafidz. Kisah ini berlaku pada hari Isnin 22 Desember 2003, Asy-Syahid Al-Hafidz Umar al-Faroouq, 14 tahun, Penjara Nablus, Israel. Islam akan bangkit kekuatannya apabila ramai umatnya seperti mujahid-mujahid ini.

Dua: Kenapa umat Islam kini tiada kekuatan? Renung-renunglah, di sini punca kegagalan umat Islam, penyebab umat Islam diratah. Maka benarlah kata Muhammad SAW di zamannya…

Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang kerumuni kamu bagaikan puak-puak lapar kerumuni makanan mereka.”

“Apakah kerana jumlah kami sikit pada hari itu?" Kawan beliau tanya balik.

Jawab Nabi SAW, “Ya! Pada hari itu jumlah kamu ramai sangat, tetapi kamu bagaikan buih di lautan, dan Allah akan cabut 'rasa gentar' terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan lemparkan ke dalam hati kamu penyakit al-wahnu.”

“Apa itu al-wahnu, ya Rasulullah?” Tanya sahabatnya pula.

“Cinta dunia dan takut mati!” Jawab Rasullah SAW.

(Hadis Riwayat Abu Dawud dan Ahmad)
(IH)

Lihat kisah sebelum ini...

U/Langat: Tanah Runtuh, A/Yatim Tertimbus, Gambar..


Rumah itu menempatkan 49 orang termasuk lima penjaga di mana seramai 28 orang terselamat dalam kejadian kira-kira jam 2.20 petang tadi.

Empat penjaga kanak-kanak tersebut masih belum ditemui. Setakat ini, seramai 9 orang telah berjaya dikeluarkan dengan tiga kanak-kanak terkorban dan enam cedera.
Walaupun dalam hujan lebat, kerja menyelamat oleh pihak berkuasa masih diteruskan bagi mengeluarkan mangsa yang tertimbus termasuk empat kakitangan pengurusan rumah berkenaan.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebentar tadi mengarahkan Misi Bantuan Kemanusiaan Selangor, Yayasan Amal dan Briged Amal ke tempat kejadian tanah runtuh di Hulu Langat untuk memberi bantuan segera.Ini dinyatakan Khalid dalam laman Twitternya, sebentar tadi
KL, 21 Mei 11: Kira-kira 24 kanak-kanak dikhuatiri tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Jalan Sungai Semungkis, Kampung Gahal di Hulu Langat.

Setakat pukul 5.30 petang tadi, Bernama melaporkan lapan daripada mereka telah dikeluarkan daripada runtuhan itu oleh pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat, polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

Seorang daripada mereka meninggal dunia dan dihantar ke Hospital Ampang untuk bedah siasat manakala tujuh lagi yang cedera dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan.

Difahamkan ketika kejadian kira-kira 2.30 petang, kesemua kanak-kanak itu berada dewan makan rumah anak-anak yatim itu. (IH)

Pemuda PAS: 3 Calon Untuk Jawatan No 2KL, 21 Mei 11:
Selepas perebutan untuk jawatan nombor satu Dewan Pemuda PAS Pusat terjawab, tumpuan kini beralih kepada kerusi timbalannya pula.

Setakat ini, sekurang-kurangnya tiga calon untuk jawatan nombor dua itu telah mengesahkan diri bertanding, termasuk penyandangnya Azman Shapawi Abd Rani.

Dua lagi yang menyatakan hasrat sama adalah Pengarah Pilihan Raya dewan itu Mohd Firdaus Jaafar dan Ketua Penerangan, Suhaizan Kaiat. Ketiga-tiga mereka sebelum ini juga dicalon untuk bertanding jawatan ketua pemuda, namun telah menyatakan pendirian menolaknya sekaligus membuka ruang kepada penyandang jawatan itu, Nasruddin Hassan untuk menang tanpa bertanding.

Keseluruhan nama yang layak untuk bertanding timbalan ketua pemuda adalah seramai sembilan orang termasuk Nasruddin. Nasruddin bagaimanapun telah menyatakan hasrat mempertahan jawatan ketua pemuda yang disandangnya dan menjadikan calon timbalan kini lapan orang.

Selain Azman, Firdaus dan Suhaizan, lima lagi pencabar untuk jawatan itu adalah Ahmad Sabki Yusof, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, Riduan Mohd Nor, Raja Ahmad Al-Hiss Raja Yaakob dan Mohd Nor Hamzah.

Sabki yang juga salah seorang penyandang naib ketua pemuda bagaimanapun ketika dihubungi Harakahdaily menyatakan hasrat menolak semua pertandingan jawatan dalam pemuda sebaliknya hanya akan bertanding di peringkat AJK PAS Pusat.

"Saya sudah bagi surat jawapan kepada Jawatankuasa pemilihan.

"Saya hanya menerima untuk bertanding AJK PAS Pusat," katanya.

Sementara itu, Ridhuan Mohamad Nor pula memberitahu Harakahdaily bahawa belum membuat sebarang keputusan terhadap perkara itu dan mahu tunggu dan lihat

Untuk jawatan naib ketua, Dr Raja Ahmad Al His telah mengesahkan beliau akan bertanding jawatan yang kini disandang oleh Ahmad Sabki Yusof itu.

Sabki yang baru dilantik sebagai Penolong Setiausaha Agung PAS memutuskan untuk tidak mempertahankan jawatan itu atau mana-mana jawatan dalan Pemuda PAS.

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011

Maaf, 5 Cicir -JK Pemilihan PAS

KL 21 Mei 11: Jawatankuasa Pemilihan PAS Pusat hari ini memohon maaf ekoran lima nama yang layak bertanding bagi jawatan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat pada muktamar tahun ini tercicir dari senarai awal yang diedar kepada media 17 Mei lalu.

Lima calon tersebut adalah termasuk Ahli Parlimen Kuala Selangor Dzulkefly Ahmad, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob, Yang Dipertua PAS Keningau Hishamuddin Sulaiman, Exco Dewan Pemuda PAS Pusat Ustaz Kamal Ashaari dan Ahli Parlimen Pasir Puteh Muhammad Husin.

"Keciciran ini adalah kesilapan yang tidak disengajakan sewaktu memindahkan nama-nama calon ke dalam senarai untuk diedarkan kepada media sahaja.

"Saya mewakili pihak JK Pemilih memohon maaf di atas kesilapan teknikal yang tidak disengajakan ini," kata Pengerusi JK Pemilihan PAS 20011, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman pada sidang media di Pejabat Agung PAS pagi ini.

Bagaimanapun katanya, kelima-lima calon tersebut telah pun dimaklumkan akan kelayakan mereka untuk bertanding dan surat juga telah pun dihantar. (IH)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011

Peniaga Cicak Tokek, Dituntut Tebusan RM558,000


ZAMBOANGA , 21 Mei 11: Anggota militan selatan Filipina yang menculik seorang ahli perniagaan Malaysia, seorang peniaga cicak tokek, Mohammad Nazaruddin Saidin, dilapor menuntut wang tebusan lapan juta peso (RM558,000). Ikuti seterusnya.. Peniaga Cicak Tokek, Dituntut Tebusan RM558,000

Lagi engenai cicak tokek..

MB Imamkan Kapten Bola Di Stadium... Dlm BN Ade Ke?

SUKAN

KOTA BHARU, 20 Mei: Kapten bola jadi imam solat. Itu yang Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahukan. Hal begitu yang tidak ada sejarah pemerintahan BN. Apa lagi kalau perdaana Menteri Malaysia mahu jadi makmum di belakang kapten bola negara.

"Kalau jadi begitu kepada PM.. hujan naik ke langit!!" Kata seorang penyokong bola Kelantan di Chow Kit, sebentar tadi sewaktu dtemui oleh Weblog Ibnu Hasyim. "Ha, ha, ha!!" Dia gelak besar.

Tetapi bagi MB Kelantan, “Insya Allah, apabila stadium itu siap nanti, kalau umur saya panjang, saya mahu menunaikan solat di stadium itu dengan ‘kapten’ bola menjadi imam sembahyang,” kata Tok Guru.

Beliau mengulangi persetujuan kerajaan negeri untuk membina kompleks sukan yang menempatkan stadium utama dengan muatan 40,000 penonton. Pembinaan itu, menurutnya akan dilaksanakan di atas tanah milik kerajaan negeri kira-kira 40.5 hektar bernilai RM159 juta di Bukit Merbau, Pasir Puteh dan tender pembinaan kompleks sukan itu dibuka kepada mana-mana pemaju yang berminat.

“Kelantan akan buat stadium baru. Ini kerana stadium yang ada sempit dan mengalami kesesakan penonton, tetapi stadium itu stadium yang bercampur dengan masjid.

“Orang lain buat juga stadium, tetapi kita mahu ada ‘benda lain’ pada stadium yang kita buat itu iaitu stadium bercampur masjid,” katanya.

Menurutnya lagi, masjid itu tidak dibenarkan dibina berasingan dari ruang stadium sama ada di tingkat atas atau di luar bangunan stadium, bahkan hendaklah dibina berhampiran dengan tempat duduk penonton bagi memudahkan orang ramai bersolat dengan kadar segera. Katanya, pembinaan ruang solat (masjid) itu sekadar boleh memuatkan antara 10 hingga 30 orang pada satu-satu ruang solat.

“Jadi semua ruang bangunan dalam stadium itu terdapat antara 10 hingga 30 tempat ruang untuk solat. Bangun (penonton) daripada kerusinya, boleh bersolat segera. (IH)

Di Tasik Jokulsarion Iceland...Maha Suci Allah!


IMEJ cahaya yang menajubkan dirakamkan oleh Stephane Vetter di Tasik Jökulsárlón, Iceland dua bulan lalu.

UNGKAP RAHSIA YANG MAHA AGUNG

REYKJAVIK - Seorang jurugambar, Stephane Vetter berjaya merakamkan gambar cahaya yang menakjubkan di Tasik Jökulsárlón, Iceland dua bulan lalu, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Cahaya itu berlaku akibat partikel yang keluar dari matahari bergerak ke angkasa lepas dan bertemu dengan perisai magnetik Bumi sekali gus mewujudkan satu bulatan di sekitar kawasan magnetik Kutub Utara apabila ia beriteraksi dengan lapisan atas atmosfera. - Agensi

Maha suci Allah... Allah Maha Agung..(IH)

E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung
E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

Friday, May 20, 2011

'Ningen', Makhluk Antartika Macam Manusia..

[antarctic_humanoid_5.jpg]

UNGKAP RAHSIA YANG MAHA AGUNG

BEBERAPA tahun terakhir ini, riuh desas-desus di Jepun mengenai wujudnya raksasa bentuk kehidupan humanoid menghuni perairan ais Antartika. Dilaporkan diamati berkali-kali oleh anggota awak atau kelasi kapal pemerintah, yang melakukan “penkajian paus”.

Ia disebut “Ningen” (lit. “manusia“). Dikatakan sepenuhnya berwarna putih dengan panjang sekitar 20 hingga 30 meter. Saksi mata menggambarkan mereka sebagai memiliki bentuk seperti manusia. Seringkali dengan kaki, lengan, dan bahkan ferdapat lima jari tangan. Kadang-kadang mereka digambarkan memiliki sirip, seperti ekor puteri duyung bukannya berkaki. Yang hanya dapat dilihat bahagian wajah seperi mata dan mulut.

[antarctic_humanoid_4.jpg]

Menurut sumber, anggota awak di dek kapal mengamati sebuah benda yang mereka fikir awalnya kapal selam asing di kejauhan. Ketika mereka mendekat, bagaimanapun, menjadi jelas dari bentuk yang tidak teratur dan itu bukan buatan manusia. Ia rupanya hidup dan jenis makhluk yang dengan cepat boleh menghilang di bawah air.

[antarctic_humanoid_2.jpg]

Sebahagian besarnya menganggap, kewujudan Ningen ini sebagai sebuah legenda. Banyak informasi tentang makhluk yang diisukan ini dapat ditelusuri kembali ke serangkaian posting di forum 2channel. Laporan ditulis oleh seseorang yang menggambarkan pengalaman seorang temannya bekerja dengan pemerintah di kapal pengkajian dan penelitian mengenai ikan paus.

Thread yang populer menarik perhatian pembaca dari luar komuniti 2channel, dan edisi November 2007 MU majalah, terbitan negara Jepun tersebut. Majalah yang dikhususkan untuk mempelajari fenomena paranormal, dan menampilkan artikel tentang humanoids Antartika.

http://3.bp.blogspot.com/_6pHMT7VifNw/S4rvuwO7xrI/AAAAAAAAAYA/4HrW7yzPXgs/s320/antarctic_humanoid_1.jpg

Image at Google Maps

Artikel ini berspekulasi tentang kemungkinan makhluk-makhluk tidak dikenal yang menghuni laut selatan. Ini termasuk screenshot Google Maps yang menunjukkan apa yang nampak seperti Ningen di Lautan Atlantik Selatan melepasi pantai Namibia. Hingga kini, masih belum ada bukti kuat bagi mengesahkan kewujudan Ningen ini. Pemerintah diyakini menyimpan catatan detail mengenai penglihatannya, tetapi telah ditolak. Tidak ada informasi kepada awam dan dilaporkan, saksi mata diperintah supaya tetap diam.

Dua video dakwan menunjukkan Ningen di bawah air telah diposting di YouTube.

Videos for you tube Ningen

- Report videos
NINGEN
10 sec - 4 Nov 2006
Uploaded by kdtsk

youtube.com

Ningen menampakkan dirinya paling sering pada malam hari, membuat pengkajinya semakin sukar untuk foto. Pada gambar diam, cryptids laut biasanya hanya nampak seperti gunung ais, walaupun yang kecilnya dikatakan seperti kulit manusia. Dapat dilihat bila foto-foto yang diperbesar. Dalam setiap kes, tidak ada foto-foto yang meyakinkan masyarakat awam telah dilakukan.

Mungkin kerana seperti pendapat beberapa pihak, bahawa pemerintah tidak berminat mengundang kerja-kerja pengawasan sepatutnya dan menodai reputasi ilmiah dari program penelitian ikan paus. Atau memang kerana makhluk itu sebenarnya tidak ada!

Walau apapun, ia tetap termasuk dalam rangka usaha mengungkap rahsia dari Yang Maha Agung. Wallahu' aklam. (IH)

Lihat lagi...

E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung
E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

Amanat N/Aziz Sempena Muktamar PAS ke 57

Oleh Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat
“Sempena Muktamar ke-57”

FIRMAN Allah yang bermaksud:
  • “Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan, dan yang membawanya kepada bertakwa (8);
  • Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan) (9).
  • Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat) (10).”
(Surah Asy-Syams 91:8-10)

Sesuatu yang penting dihayati dan diambil iktibar ialah mengenai pengiktirafan masyarakat Mekah kepada Nabi Muhammad SAW sebelum baginda dilantik oleh sebagai Rasul. Syakhsiyah baginda sudah masyhur sebagai seorang ‘al-amiin’ sudah diterima baik oleh semua lapisan masyarakat.

Ini bererti sifat al-amiin itu sudah menghiasi syakhsiyah Nabi Muhammad SAW sehingga terserlah kepercayaan dan keyakinan masyarakat, betapa baginda seorang yang benar-benar ‘boleh diharap’ sama ada di dunia mahu pun di akhirat.

Justeru semua individu yang bergelar pimpinan perlulah utamakan muhasabah diri supaya boleh diterima sebagai al-amiin. Ia sesuai dengan maksud firman Allah di atas (seperti maksud ayat di atas) yang meletakkan sifat membersih diri sebagai tangga kejayaan.

Maknanya, seseorang itu perlu bersih diri dan cara membersih diri ialah dengan mengawal nafsu. Percayalah, sifat peribadi (syakhsiyah) seseorang itu tidak boleh baik dan sempurna kalau nafsu tidak boleh dikawal.

Selain itu, cara bersih diri dari pengaruh nafsu buruk ialah menggunakan ‘taqwa.’ Melalui taqwa kepada Allah sahaja yang boleh menyebabkan masyarakat percaya dan yakin kepada seseorang pemimpin. Atas sifat taqwa jugalah apa sahaja yang kita buat––sembahyang, puasa, jaga keluarga hatta mengurus kemasyarakatan––masyarakat akan rasa yakin dan boleh percaya.

Begitu juga, bila seseorang itu bertaraf pemimpin, syakhsiyahnya akan dilihat baik atau sempurna bila ia tidak merokok, lekat sembahyang berjemaah, berterusan dengan amalan sunat, tidak kedekut bersedekah, ringan kaki tulang kerana kerja kebajikan rakyat atau seumpamanya. Ia sebagaimana sifat dan amalan Nabi Muhammad SAW. Apa yang utama, sifat Nabi itu hendaklah dijadikan asas melakukan muhasabah diri.

Ambillah pengajaran daripada kisah tatkala Nabi Muhammad balik dari Gua Hira’ selepas bertemu Malaikat Jibrail. Ketika itu, isteri baginda Siti Khadijah menjadi pendorong dan penguat semangat untuk Nabi berhadapan dengan tugas dan tanggungjawab setelah menerima wahyu. Kata-kata mulia Siti Khadijah berbunyi:

“Sekali- kali tidak! Demi Allah, sekali- kali Allah tidak akan menghinakan kamu selamanya. Sesungguhnya kamu benar-benar orang yang suka menyambung tali persaudaraan, menghormati tetamu, membantu orang yang sengsara, memenuhi keperluan orang yang memerlukan, dan membantu orang-orang yang ditimpa musibah.”

Dalam konteks masyarakat Malaysia yang diselubungi fahaman sekular dibawa oleh Umno, ia telah menjauhkan kehidupan rakyat dari agama. Oleh itu terlalu penting bagi setiap rakyat (kalangan Melayu, Cina dan India dan semuanya) menjaga diri masing-masing supaya tubuh badan kita boleh menjadi bahan dakwah, contoh kepada semua orang.

Demikian pengalaman PAS di Kelantan yang sudah masuk 20 tahun memimpin rakyat ke jalan kehidupan beragama. Justeru di Kelantan kini wujud senario atau suasana ke’Islam’an, sekaligus mendidik rakyat menghayati amalan mengikut syariat Islam. Wujud suasana di masjid-masjid sekitar bandar yang dimakmurkan dengan sembahyang berjemaah pada setiap waktu puncak.

Begitu pula, cukup terasa ketenangan dan keselamatan ketika berada di pusat bandar. Terasa perubahan suasana, apabila hotel-hotel yang dulunya sinonim dengan aktiviti tidak sihat, sehingga ada tok-tok lebai terasa goyah bila ke hotel. Namun kini, berkat peraturan Islam, hotel sudah jadi tempat selamat didiami.

Diikuti pula, perkembangan baik berlaku dari segi sistem kewangan Negeri berikutan majoriti bank sudah bertukar kepada sistem kewangan Islam. Tidak ketinggalan, pihak bank luar negara turut membuka cawangan di Kelantan, seperti mana yang terbaru dari sebuah bank dari Kuwait. Ia disokong lagi dengan kemajuan sistem pajak gadai Ar-Rahn yang diperkenalkan oleh Kerajaan Kelantan turut diterima oleh Bank Rakyat dan Bank Islam. Malah yang terbaru, RHB Bank turut melancarkan pajak gadai Islam (ar-Rahnu).

Tidak ketinggalan, selama 20 tahun Kelantan di bawah kepimpinan Islam telah mencipta perkembangan baik di bidang pendidikan Islam. Sehingga merakam kejayaan sistem pengajian Yayasan Islam Kelantan (YIK). Malah turut berkembang sama sistem pengajian tahfiz al-Quran dan sains di bawah Kerajaan Negeri dan swasta. Kesannya telah lahir bijak pandai (intelek) Islam menguasai bidang profesional yang hafal al-Quran.

Berkat daripadanya, wujud suasana kerukunan hidup masyarakat Kelantan dan hubungan harmoni antara kaum––Melayu, Cina, India dan Siam––hidup dengan aman dan sejahtera.

Kesemuanya meletakkan asas kukuh bahawa tanggungjawab kepimpinan ke arah memerintah secara Islam adalah wajib. Lihat sahaja perjalanan Nabi Muhammad SAW sepanjang menjadi nabi dan pemimpin negara. Ketika sistem pemerintahan telah zaman-berzaman wujud di dunia, tetapi Nabi sendiri yang bawa Islam dan tatkala Islam berkuasa, maka Nabi tidak meniru sistem pemerintahan yang sedia ada.

Nabi sendiri rela bergadai nyawa, demi menegakkan pemerintahan Islam. Ketika di Mekah pun, Nabi sendiri ditawar dengan serba-serbi kekuasaan dan kemewahan. Namun kesemuannya ditolak. Malah Nabi sendiri meninggalkan Mekah (berhijrah ke Madinah) demi menegakkan pemerintahan Islam.

Di Madinah pula, Nabi mengadakan tahaluf-siyasi dengan puak-puak bukan Islam (Yahudi dan Nasrani). Nabi sendiri memimpin dan mengendalikan semua urusan politik dan pentadbiran negara. Maka kepimpinan Nabi telah berlaku selama 23 tahun, bermula dari Mekah hinggalah ke Madinah.

Biarpun selama itu, apa sahaja cara dan gaya kepimpinan Nabi dilihat ‘berlawan arus’ atas semata-mata untuk tegakkan Islam. Natijahnya, Nabi berjaya menunjukkan contoh kepimpinan terbaik (khudwah hasanah) yang mesti ditiru oleh semua pemimpin dari dahulu sampailah sekarang.

Di sebalik kebaikan kepimpinan Nabi, baginda sering mengutamakan pelaksanaan tugas dan tanggungjawab atas apa yang dipimpin. Justeru Nabi bukanlah seorang yang bermewah kerana jawatan, malah pernah berhutang dengan seorang Yahudi dan sanggup mencagarkan baju rantai untuk membayar hutang. Walau pun ada sahabat sedia menyara Nabi, tetapi baginda tidak bersedia untuk hidup atas bantuan orang lain.

Pengajaran daripada syakhsiyah dan kepimpinan Nabi Muhammad SAW itu, harapnya semua pemimpin PAS hari ini perlu meletakkan ‘peribadi Nabi’ sebagai khudwah. Maka, seorang pemimpin itu hendaklah bergantung bulat kepada apa yang Nabi tunjuk itu. Ia sesuai dengan apa yang kita baca di dalam sembahyang.

Sebab itulah, setiap kali sembahyang diwajibkan menyebut dan memuji Nabi. Dan sembahyang itu berlaku sebelum awal fajar dan ketika mata hari terbenam. Kesemuanya menuntut untuk kita sentiasa menyebut-nyebut sifat Nabi. Agar sifat itu sentiasa menjadi ikutan kita. Sesungguhnya, kebaikan kepimpinan Nabi Muhammad SAW jelas membawa rahmat dan kesejahteraan untuk sekalian alam. Justeru kenapakah kita tidak mahu menjadikan Nabi sebagai khudwah hasanah?

Semoga sekalian pemimpin PAS menjadikan syakhsiyah Nabi Muhammad SAW sebagai khudwah hasanah. Kepimpinan akan beroleh kejayaan dan jemaah akan terus utuh menuju matlamat perjuangan, yakni kemenangan Islam.

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat,
Al-Mursyidul Am PAS.


Panduan pimpinan menghadapi cabaran perjuangan Islam

Nasrudin Kekal Ketua Pemuda PAS, 3 Calon Tarik Diri


KL 20 Mei 11: Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Hassan dijangka mengekalkan jawatannya selepas tiga lagi calon lain membayangkan tidak akan mencabar beliau.

Pagi tadi, ketua penerangan pemuda PAS, Suhaizan Kaiat dalam satu kenyataan akhbar juga mengumumkan tidak akan bertanding jawatan berkenaan.

"Setelah mempertimbang pelbagai jawatan yang ditawarkan oleh ahli-ahli PAS seluruh negara maka saya membuat keputusan untuk menawarkan diri bertanding secara harmoni dan penuh ukhuwah jawatan Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat dan AJK PAS Pusat," kata Suhaizan.

Sementara itu Harakahdaily melaporkan dua lagi calon iaitu timbalan ketua pemuda PAS sekarang, Azman Shapawi Abd Rani dan pengarah pilihan raya pemuda PAS, Mohd Firdaus Jaafar, juga telah menyatakan hasrat tidak akan bertanding jawatan berkenaan. Azman semalam berkata, beliau tidak akan bertanding jawatan ketua pemuda sekiranya Nasruddin berhasrat mempertahankan jawatan yang disandangnya itu.

Firdaus pula semalam memaklumkan hanya akan bertanding merebut kerusi nombor dua dewan itu sekaligus menolak untuk bertanding ketua pemuda. Dengan perkembangan itu, bermakna Nasruddin (kiri) mempunyai laluan selesa untuk mengekalkan jawatannya. Bagaimanapun keputusan rasmi calon yang akan bertanding hanya akan diumumkan selepas 26 Mei ini. (IH)

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011

Ismail Haniyah Cedera Dalam Latihan Bola Sepak

SUKAN


GAZA 20 Mei 11: Walaupun sibuk dengan pelbagai kegiatan, pemimpin mesra rakyat perdana menteri HAMAS Ismail Haniyah tetap sempat bermain bola sepak dalam menjaga kesihatan badan. Tapi dalam sesi latihan bola Khamis kemarin 19 Mei, Haniyah mengalami sedikit kecederaan. Ismail cedera semasa latihan, di Kota Gaza. Demikian menurut media Palestin kelmarin.

Menurut laporan, perdana menteri Hamas luka kakinya, dirawatk di sebuah hospital tempatan. Pemimpin Hamas tersebut diperintahkan berehat sekurang-kurangnya 10 hari dari mengikuti latihan. Sumber rapat menyebutkan Haniyah telah menghadiri sesi latihan tersebut setiap minggu, kerana hal itu merupakanrutin sukan beliau.

Ismail Haniyah merupakan mantan pemain bola sepak yang dulu sering berpartisipasi dalam acara-acara sukan, termasuk pertandingan bola sepak di stadion Gaza sebelum hancur diserang Israel selama Operasi Lead Cast tahun 2009.

Di masa lalu, Haniyah terkenal sebagai salah satu pemain bola sepak terbaik di kelab bola sepak di kam pelarian Al-Shati dan kelab bola sepak bola asosiasi Islam, di mana beliau menjadi ahli dewan kelabnya selama beberapa tahun. (IH)

Kisah Gadis Mangsa Rogol Di Penjara Abu Gharib...


GADIS bernama Nadia ini bercerita..

"Semasa aku sedang mengunjungi rumah salah seorang kerabatku, tiba-tiba tentera Amerika (AS) memasuki rumahnya dan mulai menggeledah rumah itu. Mereka menemui beberapa senjata ringan. Maka merekapun menangkap semua orang di rumah itu termasuk aku.

Aku cuba jelaskan pada penerjemahnya, bahawa aku hanyalah seorang pengunjung, tetapi sia-sia. Aku menangis, memohon pada mereka, sampai hilang kesedaran kerana takut... ketika mereka membawaku ke penjara Abu Ghraib"

Nadia melanjutkan, sambil air mata mengalir di pipi.

“Mereka tempatkanku seorang diri di sebuah sel penjara gelap dan kotor. Aku berharap aku akan segera dibebaskan, setelah terbukti aku tidak bersalah. Hari pertama sangat menyusahkan. Selnya berbau tidak sedap, lembab dan gelap, membuatku semakin lama semakin takut. Suara tertawa tentera di luar sel tambah menakutkan. Aku bimbang apa yang menimpaku nanti.

Pertama kali aku merasa berada dalam cengkaman sulit. Memasuki sebuah dunia yang tidak pernah ku rasai sebelum ini. Ditengah aneka ragam perasaanku saat itu, aku dengar suara seorang tentera wanita AS bercakap dalam bahasa Arab padaku:“Aku tak kira, walau penjual senjata di Iraq ini perempuan!”

Ketika aku cuba jelaskan keadaan sebenarnya, dia memukulku dengan kejam. Aku menangis dan berteriak “Demi Allah! Aku dianiaya, demi Allah! Aku dianiya!!”

Tentera wanita itu terus mencaci. Tak pernah ku bayangkan, aku akan diperlakukan seperti itu. Dia mulai tertawa dan mengatakan dia telah memonitorku sepanjang hari dengan satelit. Katanya, mereka mampu melacak musuh-musuh mereka meskipun sedang berada di dalam bilik tidur mereka sendiri dengan teknologi AS.

Dia tertawa lagi dan berkata,”Aku mengawasimu ketika kamu bercinta dengan suamimu.”

“Tatapi aku belum berkahwin” Jawabku dengan suara kebingungan.

Dia memukuliku selama lebih dari 1 jam. Dia memaksaku minum segelas air, yang kemudian kuketahui mereka bubuh ubat di air itu. Setelah 2 hari baru aku sedar dan berada dalam keadaan telanjang. Rupanya, aku telah kehilangan sesuatu yang tidak akan dapat diembalikan lagi. Aku telah diperkosa. Aku jadi histeria tak terkontrol. Aku hantukkan kepalaku kuat-kuat ke tembok.

Hingga lebih dari lima tentara AS diketui wanita itu masuki ke sel dan mulai memukuliku. Mereka perkosaku berganti-ganti sambil tertawa dan menperdengarkan muzik dengan kuat. Begitulah setiap hari mereka perkosa dan merogolku, dan sentiasa menggunakan cara baru yang lebih kejam dibanding sebelumnya.”

Nadia terus menjelaskan lagi..

“Setelah sekitar satu bulan, seorang tentera negro memasuki selku dan melemparkan 2 potong pakaian tentera AS kepadaku. Dalam bahasa Arab yang lemah dia mengatakan agar aku memakainya. Setelah dia menutup kepalaku dengan kantong hitam, dia menuntunku ke toilet umum yang ada paip air sejuk dan panas. Dia memintaku mandi. Dia menutup pintu dan pergi. Aku rasa sangat letih dan sakit. Aku mandi.

Belumpun selesai, tentara negro tadi masuk ke dalam. Aku ketakutan dan memukul mukanya dengan mangkok air. Namun dia sangat kuat, dia memperkosaku dengan kejam dan meludahi mukaku. Kemudian dia pergi dan kembali lagi dengan 2 tentera yang membawaku kembali ke sel. Perlakuan seperti itu terus berlanjutan. Kadang aku diperkosa sampai 10 kali sehari, membuat kesehatanku sangat buruk.”

Nadia terus mengungkapkan perbuatan ngeri kebiadaban AS terhadap wanita-wanita Iraq. Katanya...

“Setelah lebih dari 4 bulan, seorang tentera wanita datang. Namanya Mary. Dia berkata kepadaku, “Sekarang kamu memiliki kesempatan emas, kerana seorang petugas yang memiliki jawatan tinggi akan kunjungi kita hari ini. Jika kamu hadapinya dengan sikap positif, kamu akan dibebaskan. Terutama kerana kami sekarang yakin kamu tidak bersalah.”

Aku jawab,”Jika kamu yakin aku tidak bersalah, mengapa kamu tidak bebaskan?”

Dia menjerit dengan gelisah,”Satu-satunya yang menjamin kebebasan kamu adalah sikap positif kamu terhadap mereka!”

Dia membawaku ke toilet umum, dan dia mengawasiku mandi sambil membawa tongkat tebal untuk memukulku jika aku tidak melakukan perintahnya. Kemudian, dia memberiku make up, dan memperingatku untuk tidak menangis dan merusak make up ku. Lalu dia membawaku ke sebuah ruangan kosong. Di situ tidak ada apapun kecuali sebuah penutup lantai. Setelah satu jam dia datang lagi dengan ditemani 4 tentera yang memegang kamera.

Mary membuka bajunya dan mulai menggangguku seoalah-olah dia adalah seorang lelaki. Tentera lainnya tertawa dan perdengarkan muzik bising. Mereka mengambil photoku dalam berbagai pose, dan menunjuk-nunjuk wajahku. Yang wanita menyuruhku tersenyum, jika tidak dia akan membunuhku. Dia mengambil pistol dari salah satu temannya dan menembakkan empat peluru dekat kepalaku seraya bersumpah, peluru kelima akan ditembakkan tepat di kepalaku.

Setelah itu, keempat tentara lainnya memperkosaku secara bergantian sampai aku tidak sedar. Bila sedar, aku dapati diriku berada di sel dengan bekas-bekas gigitan, kuku dan rokok ada di sekujur tubuhku.”

Nadia berhenti bercerita tentang tragedi yang menimpanya untuk menyeka air matanya, kemudian dia melanjutkan lagi..

“Kemudian suatu hari Mary datang dan mengatakan kepadaku supaya aku memberi kerjasama dan akan dibebaskan setelah aku menonton filem yang mereka rakam. Aku merasa sakit setelah menonton filem itu. Mary mengatakan,”Kamu telah diciptakan hanya untuk membuat kami bersenang-senang”.

Masa itu aku jadi sangat marah. Aku menyerangnya meskipun aku takut reaksinya. Aku akan membunuhnya kalau tentera lain tidak turut campur. Ketika tentera melepasku, Mary menghujaniku dengan pukulan. Kemudian mereka meninggalku. Setelah kejadian itu, tidak ada seorangpun yang datang menggangguku lagi selama lebih dari satu bulan. Aku menghabiskan masa itu dengan beribadah dan berdoa pada Allah Ta’ala yang memiliki seluruh kekuatan untuk menolongku.

Mary datang lagi dengan beberapa tentera yang memberiku pakaian. Pakaian yang kupakai ketika mereka menangkapku dulu. Mereka membawaku dengan sebuah kereta AS. Lalu mereka melemparku di sebuah jalan raya, setelah memberiku 10,000 dinar Iraq. Aku pergi ke sebuah rumah yang berdekatan dengan tempat aku dibuang itu, untuk mengetahui reaksi keluargaku. Aku memilih mengunjungi salah seorang kerabatku supaya mereka mengetahui apa yang telah menimpaku ketika menghilang.

Aku mengetahui bahawa saudaraku telah memasang papan tanda duka untukku selama lebih dari 4 bulan. Mereka menganggapku sebagai orang yang sudah mati. Aku faham, serangan malu sudah menungguku. Maka, aku pilih pergi ke Baghdad bertemu sebuah keluarga baik yang sanggup membantuku. Aku bekerja dengan keluarga ini sebagai pembantu dan guru peribadi bagi anak-anaknya.

Nadia,, hairan, sakit, sesal & marah. Dia bertanya...

“Siapa yang akan memuaskan dahagaku? Siapa yang akan mengembalikan keperawananku? Apa salah keluarga dan familiku? Aku mengandung seorang bayi, bahkan akupun tidak tahu siapa ayahnya.” Dan Nadia mengakhiri ceritanya sampai di sini.. (Sumber: lahaonline.com)

Kesimpulan:

Apakah AS hanya memperkosa Nadia ataukah mereka memperkosa seluruh lelaki dan wanita umat Islam? Nadia adalah saya dan anda, isterimu dan juga isteriku, saudarimu dan juga saudariku, ibumu serta ibuku. Dimanakah pembela kesucian Islam! Dimanakah pembela Islam!

Masih banyak lagi kisah menyesakkan dada bagi umat Islam. Masih ada Nadia-Nadia lain di dalam penjara yang penuh dengan penjaga babi dan kera biadap bangsa Amerika. Di manakah kamu yang tidak tersentuh dengan cerita saudari kita saperti itu tadi?

"Wahai orang yang berselimut!
Bangunlah serta berilah peringatan dan amaran (kepada umat manusia).
Dan Tuhanmu, maka ucaplah dan ingatlah kebesaranNya!"
(
Al-Muddaththir)

Wallahu 'aklam. (IH)

Bilik Seks Dalam Tahanan Polis..


Medan Indonesia: Wacana pembangunan bilik seks di dalam tahanan Polis Resort Kota (Polresta) Medan menyangkut pertimbangan kemanusian, kata sosiolog Universitas Sumatera Utara, Prof Dr Badaruddin

"Warga yang sedang menjalani tahanan, baik itu perempuan dan lelaki yang telah menikah bisa memanfaatkan kamar seks tersebut untuk menyalurkan hasrat biologisnya," katanya di Medan, Rabu akhir April lalu ketika diminta komentarnya mengenai wacana pembangunan bilik seks tersebut.

Sebelumnya, Kapolresta Medan Kombes Pol Tagam Sinaga mengatakan, pembangunan kamar seks yang diberi nama "kamar biologis" itu untuk para tahanan. Kamar seks itu juga dilengkapi TV dan dijaga petugas, sehingga tidak terjadi penyalahgunaan. Tahanan yang akan menggunakan kamar seks tersebut, tentunya juga akan diminta surat nikah mhaupun kartu keluarga yang nanti akan dicocokkan dengan identiti mereka.

"Jadi warga yang ditahan di Polresta Medan tidak akan terganggu hubungan biologis mereka," kata Tagam.

Hubungan seks yang dilakukan para tahanan itu juga untuk menjaga kesehatan. Ini penting bagi para tahanan yang berada di dalam sel. Banyak tahanan mengalami sakit, diduga peyebabnya jarang berhubungan biologis. "Wajar tahanan melakukan hal itu, mereka juga manusia yang normal," katanya. (IH)

Ketua IMF Letak Jawatan Selepas Dituduh MerogolGAMBAR menunjukkan dokumen banduan Dominique Strauss-Kahn yang disiarkan Jabatan Polis New York semalam.

NEW YORK - Ahli politik dari Perancis yang juga genius matematik, Dominique Strauss-Kahn, 62, meletakkan jawatan sebagai Ketua Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) kelmarin. Dia mengumumkan peletakan jawatan sebagai Pengarah Urusan IMF menerusi sepucuk surat yang dialamatkan kepada lembaga eksekutif IMF.

Strauss-Kahn yang ditangkap polis pada Sabtu lalu selepas didakwa melakukan serangan seksual ke atas seorang pekerja Hotel Sofitel di New York di dalam biliknya. Dia ditangkap dalam sebuah pesawat Air France beberapa minit sebelum ia berlepas ke Paris dari Lapangan Terbang John F. Kennedy.

Dalam surat itu, Strauss-Kahn menafikan semua tuduhan tetapi menyatakan dia terpaksa meletakkan jawatan dengan perasaan yang amat sedih kerana memikirkan keluarganya selain melindungi IMF. Dia sudah berkahwin dan mempunyai empat orang anak.

Dalam dokumen mahkamah yang difailkan oleh pasukan pembelaannya kelmarin, Strauss-Kahn menyatakan dia menyerahkan pasport dan tidak akan melarikan diri dari Amerika Syarikat. Peguam belanya mencadangkan wang ikat jamin ke atasnya sebanyak AS$1 juta (RM3 juta) dan dikurung di rumah milik seorang anak perempuannya, Camille, 24 jam sehari dengan kawalan tag elektronik sehingga perbicaraannya berakhir.

Dalam dokumen pemfailan itu, peguam Strauss Kahn tidak pernah mempunyai rekod jenayah dan merupakan seorang suami dan bapa yang penyayang, dihormati sebagai seorang diplomat, ahli politik, peguam, ahli ekonomi dan profesor.

Menurut agensi berita The Associated Press, para detektif dan pendakwa raya percaya permaidani di dalam Hotel Sofitel mungkin mengandungi air mani Strauss-Kahn, air liur selepas dia menyerang pekerja wanita berumur 32 tahun untuk tujuan seks.

Dia ditahan di sebuah penjara di Rikers Island, New York. Strauss-Kahn ditahan di sebuah bilik penjara dan diperhatikan pada setiap masa bagi mengelak dia membunuh diri. Dia juga makan bersendirian dalam bilik penjara berasingan dan dikawal oleh pengawal penjara pada setiap masa. - Agensi

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Bagaimana hukum merogol dalam perundangan Islam. Cuba-cuba fikirkan.

Thursday, May 19, 2011

Pelaku Video Seks, Anwar Dedahkan Siapa?

KL, 19 Mei 11: Adakah Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mendedahkan pelaku dalam rakaman video seks yang dikaitkan dengannya setelah mengenal pasti siapa?

“Saya ada beberapa orang untuk disyaki! perut buncit dan dada lendut, ha ha,” katanya ketika ditanya jika mengenali identiti lelaki dalam video 21 minit yang didedahkan 21 Mac lalu mengenai skandal itu dalam sesi perbualan bersama Yahoo! News.

Dalam perbualan selama 75 minit itu, yang dihoskan Yahoo! Malaysia, Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berulang kali menafikan penglibatannya dalam aksi seks didakwa “Datuk T”.

Bekas timbalan perdana menteri itu bagaimanapun kelihatan mempertahankan diri dan kebanyakan soalan yang ditanya dijawab dengn penafian sambil menuduh ia komplot Barisan Nasional (BN).

Apabila ditanya sama ada beliau bersalah, Anwar bagaimanapun kelihatan marah terhadap seorang pengikut Yahoo yang merujuk kepada ketulenan rakaman video itu, hasil analisi pakar-pakar dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS).

Pengunjung atas talian Nik Abdul bertanya, “Datuk Seri: Bagaimana pandangan anda apabila pakar dari Korea Selatan dan AS mengesahkan bahawa individu dalam video seks mirip anda? Adakah anda berpendapat ia juga konspirasi?”

Dalam responsnya, Anwar (gambar bawah) berkata, “contoh tipikal bagaimana orang macam anda boleh terpengaruh dengan media Umno. Pakar mana? Mengapa tidak mereka telus?”

Anwar juga diajukan satu soalan langsung oleh seorang pengunjung yang bertanya sama ada beliau adalah lelaki dalam video itu. Anwar membalas dengan berkata, beliau dengan keras telah menafikan dan membuat laporan polis mengenainya.

“Pemimpin-pemimpin Umno nampaknya merestui politik pornografi ini. Dan, bagi mereka bercakap mengenai moral adalah hipokrit.”

Semalam, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar berkata tiada keperluan dari segi undang-undang bagi pihaknya untuk mendedahkan identiti pelaku dalam video seks yang didakwa membabitkan pemimpin sebuah parti pembangkang.

Kata Khalid, kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan yang menjurus kepada kesalahan mengedar dan mempamer video lucah, di mana tiada keperluan di pihak polis untuk mendedahkan identiti pelakunya.

“Tiada keperluan undang-undang untuk mendedah pelakunya. Jikalau kita mengambil tindakan yang lebih daripada had undang-undang, kita akan dituduh pula terlibat di dalam politik.”

“Kita menjalankan tanggungjawab menyiasat kes ini, apa yang tidak boleh didedah kita tidak akan dedah. Jangan mendesak kita, kita mengikut peruntukan undang-undang,” katanya mengulas kenyataan Ketua Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air Datuk Zaid Ibrahim yang mendakwa kredibiliti polis akan terjejas jika ia masih teragak-agak mendedahkan identiti pelaku dalam video seks itu.

Dalam ulasan hari ini, Anwar terus tegas dengan pendirian beliau yang telah pun menafikan dakwaan berkaitan dengan video seks dan sekali lagi menegaskan tidak perlu baginya menjelaskan keputusannya tidak menyerahkan jam tangan Omega, yang didakwa “Datuk T” ada dirakamkan dalam video seks.

Seorang pengunjung dengan nama samaran “Dr MiM” bertanya, “DSAI, apakah rasional mengelak daripada menunjukkan jam Omega kepada media dan publik? Secara logik, langkah mudah ini akan mengatasi isu moral anda.”

Anwar menjawab, “apa isunya? Pertama, Eskay mendakwa bahawa ia diberikan oleh seorang putera Saudi. Kemudian, ia dibeli di Taiwan pada 2004 (ketika saya di penjara). Apa perlunya saya membuat penjelasan?”

Seorang lagi pengunjung yang mengenalkan dirinya Brandon bertanya sama ada Pakatan Rakyat akan berpecah jika Anwar masuk penjara kerana kes liwat memandangkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengarahkan beliau agar membela diri.

Anwar menolak tanggapan sedemikian dengan berkata “tiada sebab” beliau harus dipenjarakan.

“Tiada sebab bagi saya dipenjarakan berdasarkan fakta dan undang-undang. Buat sekarang (yang diperlukan), reformasi!” jawab beliau.

Beliau menekankan tuduhan-tuduhan ke atasnya diperangkap dan adalah akibat konspirasi pemimpin-pemimpin Umno yang mahu mengalih perhatian daripada isu-isu urus tadbir, rasuah dan salah guna kuasa.

“Kita patut mengatasinya,” janji Anwar. (IH)

Lihat juga sebelum ini..

E-Buku IH-36: Jerat Datuk T Mengena Anwar?
E-Buku IH-36: Jerat Datuk T Mengena Anwar?

Soalan Untuk Anwar, Ni.. Jawapnya

NONE
KL 19 Mei 11: Di sini dipersembahkan jawapan dari Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang difitnah terhadapnya.

Isu video seks menjadi fokus utama segmen interaktif Yahoo! Malaysia 'Question Time' yang menjemput Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini yang menyaksikan beliau menangkis semua soalan yang cuba mengaitkannya dengan orang dalam video berkenaan.

Ditanya oleh seorang pembaca yang mencadangkan beliau menpamerkan jam Omega miliknya bagi “memadamkan isu moralnya”, Anwar berkata tidak ada sebab bagi beliau berbuat demikian.

"Apa isunya? Pertama, (Shazryl) Eskay (Abdullah) mendakwa ia diberikan oleh seorang putera raja saudi. Kemudian, mengatakan ia dibeli di Taiwan pada 2004 (apabila saya di penjara). Kenapa perlu saya jelaskan?”

Eskay, yang mendedahkan video seks berkenaan mendakwa jam tangan itu ditinggalkan oleh Anwar di sebuah bilik hotel di mana video tersebut dirakamkan dan berkata jam itu telah diserahkan kepada polis.

Anwar juga berkata sumpah laknat bagi membersihkan namanya seperti cadangan beberapa pihak sebenarnya bertentangan dengan ajaran Islam.

Menjawab soalan mengenai dakwaan bahawa polis serta pakar dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat telah mengesahkan individu dalam pita video seks itu mirip mukanya, Anwar mempertahankan bahawa maklumat tersebut direkayasa oleh media pro-Umno.

NONE“Contoh tipikal bagaimana orang cerdik seperti awak juga boleh terpedaya dengan media Umno. Pakar mana? Kenapa mereka tidak telus?” balasnya.

Ditanya siapa yang beliau fikir adalah lelaki dalam video sekjs itu, Anwar tersenyum sambil berkata: “saya ada beberapa suspek, perut buncit dan tetek labuh. Ha ha”.

Dalam wawancara maya itu, Anwar juga menolak sebarang kemungkinan balik ke pangkuan Umno dan menyelar parti itu kerana menggunakan PERKASA untuk menambah ketegangan kaum di Malaysia.

Anwar turut menegaskan Pakatan Rakyat menolak sebarang isu perkauman yang saban hari dijaja mereka itu.

"(PERKASA) ialah penghinaan kepada rakyat Malaysia dengan rentak perkauman mereka. Ia juga alat Umno untuk membuat kacau dan menimbulkan ketegangan antara kaum.

"Kewarasan mesti menang. Rakyat Malaysia menolak perkauman. Hanya Umno dan PERKASA terdesak mengguna isu perkauman," kata Anwar.

Namun kebanyakan jawapan yang diberikan oleh Anwar adalah pendek dan tidak menjawap soalan yang dikemukakan oleh pembaca.

Senarai soalan

Berikut beberapa soalan dan jawapannya sepanjang 75-minit perbualan di alam siber itu.

S: DSAI, ada orang mengatakan jika budget buku jingga dilaksanakan negara akan bengkrap. Apa komen DSAI?
J: sila teliti buku jingga dan kita pastikan negara maju dan rakyat terbela http://www.pakatanrakyat.info/?page_id=6

S: What would happen to next GE to Pakatan if Datuk Seri go to jail ? Would that be a break up in Pakatan?
J: No reason to for me to be jailed based on facts and law. For now, reformasi!

S: Let's say today, you're prime minister of malaysia. are you going to protect proton?
J: Priority: defend consumers and protect citizens interest.

S: Ramai yang telah bersumpah dan menyatakan kesediaan mereka untuk dilaknat demi menuduh DSAI dengan kes2 yg tidak sepatutnya seorang pemimpin harapan bangsa lakukan. Kenapa DSAI tidak bersumpah utk menafikan mereka2 itu?
J: Sumpah mesti ikut syariat. Ini soal hukum, bukan mainan politik. Rujuk fatwa tentang qazaf http://risalahpr.blogspot.com/2011/01/teks-penuh-fatwa-dr-yusuf.html

S: DS,ade cubaan utk mengharamkan parti PKR, apa kata DS?
J: Ini kerja pimpinan UMNO yang terdesak dan terus mendera rakyat.

S: Could Lesbians, Gays, Bi-Sexuals and Transgenders (LGBTs) look forward to a non-discriminatory environment - specific to them and not other minorities - if Pakatan were to take Putrajaya? Would this move be possible with PAS a part of the federal government?
J: We recognize importance of family and the institution of marriage. But we should not unduly harass or discriminate others. The answer is through education and PAS accept this view.

S: Mr Anwar Ibrahim, do you think Malaysians can accept a non-muslim Prime Minister?
J: Respect the Constitution and the wishes of the people.

S: Ramai rakan seperjuangan diawal penubuhan PKR telah meninggalkan DS..komen
J: Beberapa orang dibeli UMNO. Majoriti yang punyai daya tahan, daya juang dan maruah masih kekal dengan perjuangan. Tenaga baru muncul, lebih wibawa dan dibuktikan dalam PRU yang lalu.

S: Ada dato seri akan terus bsama rakyat yg dizalimi walopn dato seri sndiri terus menerus dizalimi dan adakah dato seri akan kembali ke umno jika ditawarkan mnjadi PM..
J: Saya tetap bersama golongan Mustadh'afeen. UMNO sudah tidak relevan kerana dikaitkan dengan kezaliman, keangkuhan dan rasuah.

S:
BN dilihat byk membuat persediaan PRU13 termasuk tipu daftar undi. PR mcm over confident menang. Apa komen?
J: Kita arif dengan penipuan PRU yang dikendali UMNO/BN. Kita akan lebih waspada dan kerja keras. Suara rakyat, suara keramat! (IH/Malaysiakini)

[Baca soalan penuh di Yahoo]

Lihat juga sebelum ini..

E-Buku IH-36: Jerat Datuk T Mengena Anwar?
E-Buku IH-36: Jerat Datuk T Mengena Anwar?

Gabungan BIMB-Muamalat, Ada Tangan Ghaib? -PAS

KL, 19 Mei 11: Ada tangan ghaib di belakang penggabungan Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB) dan Bank Muamalat? PAS menyifatkan gabungan itu tidak akan mendatangkan sebarang faedah kepada bank Islam terawal itu.

Kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, beliau percaya tindakan penggabungan itu adalah satu usaha untuk “menyelamatkan” Bank Muamalat. BIMB adalah anak syarikat BIMB Holding Bhd yang mana Tabung Haji memegang saham terbesar dengan 51 peratus kepentingan dalam BIMB Holding Bhd.

“Saya cukup bimbang berlaku satu lagi budaya tidak sihat yang akan merugikan rakyat di mana BIMB Holding mahu mengambil alih atau beli atau bergabung dengan Bank Muamalat.

“Apa guna Bank Islam mahu bergabung dengan Bank Muamalat? Apa faedahnya? Bank Islam ada 115 cawangan di seluruh negara, apa guna mahukan lagi Bank Muamalat, kalau cawangan sikit, baru ada rasional tapi Bank Islam ada rangkaian di seluruh negara, begitu juga dengan Tabung Haji,” kata Salahuddin pada sidang media di sini.

Justeru beliau percaya, kemungkinan penggabungan itu disebabkan Bank Muamalat mengalamai masalah besar. Pemegang saham terbesar Bank Muamalat adalah DRB-HICOM iaitu 70 peratus saham dan baki oleh Khazanah Nasional Bhd.

“Saya harap Bank Muamalat telus dalam isu ini, mesti nyatakan status kewangan dengan jelas, kena beritahu apa sebenarnya yang berlaku pada Bank Muamalat . . . kalau ada masalah, apa masalah? Dan, apa guna Bank Islam mahu mengambil alih bank bermasalah ini?

“Saya bimbang penggabungan Bank Islam dengan Bank Muamalat ini akan menjejaskan potensi dan masa depan Bank Islam yang mungkin diarah oleh tangan-tangan ghaib,” katanya.

Minggu lalu, DRB-HICOM menjelaskan minat yang dinyatakan kepada Bank Islam hanyalah semata-mata mahu meninjau kemungkinan penggabungan itu. Syarikat itu berkata ia tidak menyatakan minat untuk menjual 70 peratus kepentingan dalam Bank Muamalat.

Cadangan penggabungan itu akan menyaksikan kemunculan bank Islam yang besar dan ini seiiring dengan saranan kerajaan untuk mengukuhkan lagi kedudukan Malaysian sebagai pusat antarabangsa terkemuka untuk kewangan Islam.

Tambah Salahuddin, beliau akan menghantar surat rasmi kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk memanggil kedua-dua pemegang saham Bank Muamalat untuk menjelaskan kedudukan dan status bank itu.

“Kalau Bank Islam dipaksa membeli Bank Muamalat, ia adalah satu perkara yang menyedihkan kerana membeli bank bermasalah, saya bimbang ada tangan-tangan ghaib yang minta agar ia bergabung.

“Kalau Bank Muamalat tiada masalah mengapa nak jual? Kenapa nak bergabung dengan bank lain? Saya rasa mana-mana bank yang ada kewangan yang kukuh tidak akan bergabung dengan bank lain dan ia akan menjadi satu beban kepada Bank Islam,” katanya.

Jelas beliau, daripada Bank Islam bergabung dengan Bank Muamalat adalah lebih baik jika sumber kewangan itu digunakan untuk perkara lain. (IH)

Lihat kisah lama ini masih belum selesai...

Bank Islam Terus Pekak, 3 Pegawai Polis Bukit Aman Datang Siasat..
Bank Islam Terus Pekak, 3 Pegawai Polis Bukit Aman Datang Siasat..
Nak tahu masalahnya? Klik gambar ini..

Dr Mujahid Tak Bertanding Jawatan N/Presiden PASKUALA LUMPUR, 18 Mei: Bekas calon Naib Presiden PAS sessi lepas, Mujahid Yusof mengambil keputusan untuk tidak bertanding jawatan itu kali ini tetapi akan bertanding untuk AJK PAS Pusat sahaja.

Dalam kenyataan bertulisnya kepada Harakahdaily, Mujahid berkata, buat masa ini beliau belum mampu membawa pertanggungjawaban di tahap tersebut namun untuk masa hadapan "saya serahkan kepada Allah dan kepada ahli untuk menilai prestasi saya."

"Walaupun demikian saya bersetuju menerima pencalonan untuk jawatan AJK PAS Pusat dan selagi khidmat saya diperlukan saya akan terus berkhidmat untuk parti demi agama, bangsa dan negara," kata beliau.

Dalam Muktamar 2009, Mujahid bertanding jawatan naib presiden tetapi tewas. Namun begitu beliau menang jawatan AJK PAS Pusat. (Sumber Harakah)

Ikuti dari awal..
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011

Video Seks Anwar: PAS Tak Mahu Terlibat? -N/Presiden PAS


KL 19 Mei 11: PAS tidak mahu terlibat dalam isu rakaman video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub ketika ditanya mengenai perkembangan terbaru isu rakaman video seks 5tersebut hari ini.

“Apa yang menjadi prinsip PAS, kita tidak mahu terlibat dengan qazaf, kita tidak mahu terlibat dalam perkara itu.

“Kita tidak boleh tuduh (seseorang) tanpa empat saksi yang adil, itu Islam punyai prinsip,” katanya.

Ditanya sama ada pelaku dalam rakaman video seks itu perlu didedahkan, Salahuddin bagaimanapun enggan memberikan sebarang komen.

“Kita tidak mahu komen sebab ia satu tuduhan yang tidak diizinkan oleh Tuhan, bukan tugas kita untuk dedahkan sesiapa kerana semua orang tidak mahu dituduh,” katanya.

Semalam Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar berkata tiada keperluan daripada segi undang-undang bagi pihaknya untuk mendedahkan identiti pelaku dalam rakaman video seks yang didedahkan “Datuk T” itu.

Beliau berkata kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan yang menjurus kepada kesalahan mengedar dan mempamer video lucah, di mana tiada keperluan di pihak polis untuk mendedahkan identiti pelakunya. (IH)

Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-36: Jerat Datuk T Mengena Anwar?
E-Buku IH-36: Jerat Datuk T Mengena Anwar?

Bantah Batal Pendaftaran PKR... Demontrasi Besar-besaran?


KL, 19 Mei 11: Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub memberi amaran kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) agar tidak mengambil kesempatan untuk membatalkan pendaftaran PKR tanpa mempunyai sebarang bukti kukuh.

PKR kini berhadapan dengan risiko kemungkinan dibatalkan pendaftaran dan telah menerima surat tunjuk sebab daripada RoS. Tegas Salahuddin, RoS harus memperincikan segala masalah teknikal yang wujud sebelum membuat sebarang keputusan. Jelas beliau, RoS tidak harus mengamalkan sikap “double standard” dan mengambil kesempatan atas masalah teknikal yang berlaku.

“Ia (bukti) harus diperincikan, janganlah RoS amalkan double standard dan ambil kesempatan untuk haramkan parti dalam Pakatan Rakyat.

“Semua parti ada masalah-masalah teknikal tapi jangan ambil kesempatan untuk haramkan PKR di saat-saat kita mahu menghadapi pilihan raya umum, perkara kecil seperti itu boleh diselesaikan, tidak perlu untuk diharamkan,” katanya pada sidang media di sini.

Pada sidang media tengah hari tadi, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata, RoS mendakwa PKR telah melanggar perlembagaan sendiri apabila memutuskan untuk memecat seorang ahlinya tanpa didengar oleh lembaga disiplin lebih dua tahun lalu ketika pilihan raya kecil Bukit Selambau.

Bagaimanapun PKR mendakwa peruntukan yang dimaksudkan RoS tidak wujud dalam perlembagaanya dan menegaskan agensi Kementerian Dalam Negeri itu bertindak dengan niat jahat menjelang pilihan raya umum ke-13. Pilihan raya umum tergempar disebut-sebut akan diadakan Julai ini.

Surat dikeluarkan Pendaftar Pertubuhan Datuk Abdul Rahman Othman bertarikh 9 Mei lalu menyebut PKR telah melanggar Fasal 32.2.1 Perlembagaan PKR dengan memecat A. Rajagopal pada 1 April 2009 dan 27 April 2009 tanpa disiasat dan didengar oleh lembaga disiplin.

Malah dalam suratnya, Abdul Rahman berkata, di bawah Seksyen 13 (2) Akta Pertubuhan, RoS akan membatalkan pendaftaran PKR selepas 9 Jun ini melainkan ia memberikan alasan yang memuaskan. Sehubungan itu, Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, sekiranya RoS mempunyai bukti yang PKR telah melanggar peruntukan-peruntukan ditetapkan, maka perkara itu harus dibawa ke mahkamah.

“Apa yang berlaku ini tidak mengejutkan kita. RoS mesti ada bukti, kalau betul (PKR langgar peruntukan) biar mahkamah yang memutuskan,” katanya.

Ditanya kemungkinan Pakatan Rakyat akan berpecah sekiranya PKR dibatalkan pendaftaran, Salahuddin bagaimanapun berkata, parti perikatan itu akan tetap setia bersama.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Perlukah Pakatan Rakyat mengadakan demotrasi besar-besaran di seluruh negara membantah penyelewengan RoS akan membatalkan pendaftaran PKR selepas 9 Jun in?

Jom Lawat Gadis Victoria's Secret, Kalau Anda Suka..

Victoria's Secret adalah sebuah perusahaan produsen pakaian dalam perempuan dan produk kecantikan yang berpusat di Amerika Syarikat. Pendiri Victoria's Secret diawali oleh Roy Raymond. Dia seorang alumni Universiti Tufts dan Sekolah Bisnis Stanford, yang merasa malu jika perlu membeli pakaian dalam untuk isterinya di pusat perbelanjaan itu. Sebagai salah satu ikon kecantikan perempuan, tidak mengherankan Victoria's secret selalu menggandeng model-model cantik untuk mempromosikan produk mereka. (Foto: AP Photo/ Dan Steinberg)

Komen weblog Ibnu Hasyim: Ada yang menyimpulkan, "Jika anda suka dan bersetuju dengan paparan ini, ada sesuatu yang tidak kena dengan diri anda dari sudut agama anda..." Benarkah? (IH)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails