Saturday, May 12, 2018

Imbas Kembali, Dr M &Islam. Islam Kini Baru Lepas Dari Mulut Harimau Tapi..

Hasil carian imej untuk abd hadi
MENGIMBAS kembali peranan Tun M dan penentangannya terhadap Islam, maka elok dilihat  semula tulisan ini..

Dr M paling kuat paling kuat bantah pelaksanaan Islam di Kelantan - Hadi. 
Posted on Friday, April 27 @ 16:01:32 UTC
Dilulus untuk paparan oleh AbdullahOthman (TKO)

SEREMBAN: Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa paling kuat menentang pelaksanaan perundangan Islam sepenuhnya di Kelantan terutama selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) meluluskan Enakmen Undang Undang Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Kelantan.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa Dr Mahathir yang ketika itu memegang jawatan perdana menteri kemudian menghantar sepucuk surat amaran kepada menteri besar Kelantan ketika itu, arwah Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, agar Kelantan tidak meneruskan hasrat menguatkuasakan enakmen berkenaan atau diambil tindakan.


“Ini yang berlaku sebenarnya… Dr Mahathir bersama timbalannya (Datuk Seri Anwar Ibrahim) menghalang pelaksanaan perundangan Islam di negeri Kelantan setelah 2/3 Adun Kelantan meluluskan pelaksanaan enakmen tersebut,” katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media selepas program ceramah perdana Kompleks Latihan Islam Negeri Sembilan, Ampangan malam tadi.


Sementara itu dalam ucapannya, Hadi berkata ketika pemerintahan Dr Mahathir, PAS yang mentadbir Kelantan ditekan dengan pelbagai bentuk tekanan termasuk dilewatkan agihan geran kepada kerajaan negeri, diugut, diganggu-gugat pentadbiran menerusi pembentukan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP), selepas parti itu menang besar pada pilihan raya umum 1990.


Beliau mendakwa kerajaan Persekutuan ketika itu sengaja melengah-lengahkan pembayaran peruntukan kepada kerajaan negeri Kelantan yang sepatutnya dibayar pada Februari atau April dan Jun atau Ogos setiap tahun, sehingga menjejaskan pembayaran gaji kepada kakitangan kerajaan negeri.


“Setiap tahun, kerajaan pusat perlu membayar 2 kali peruntukan (geran tahunan) kepada setiap kerajaan negeri termasuk Kelantan berdasarkan persetujuan pelaksanaan sistem Persekutuan seperti diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Lazimnya geran tahunan ini akan diberikan pada Februari atau Mac. Disusuli sama ada Julai atau Ogos. Namun dalam kes kerajaan Kelantan ini peruntukan hanya diberikan pada Disember untuk melengahkan kerajaan kita membayar gaji kepada kakitangan,” katanya

Bagaimanapun, Hadi berkata keadaan itu berbeza bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang lebih terbuka.


“Ini termasuk memberikan laluan untuk kita membentangkan usul persendirian Rang Undang-undang Persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah)(Akta 355) di Parlimen,” katanya. (TKO)


Komen Weblog ini, Islam di Malaysia sekarang berada di ambang 'terlepas dari mulut harimau masuk ke mulut buaya'.


Lihat..E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS
E-Buku IH-118: Siri Politik Islam Masakini -Presiden PAS

Sarawak: Bantah Penerimaan Komponen BN Dalam PH


PENGERUSI PKR Sarawak, Baru Bian. - Foto Awang Azmil


KUCHING: Pakatan Harapan (PH) Sarawak mengutus surat kepada Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail bagi menyatakan bantahan terhadap penerimaan mana-mana parti komponen Barisan Nasional (BN) ke dalam gabungan itu.
Pengerusi PKR negeri, Baru Bian, berkata kerajaan negeri BN adalah proksi kepada UMNO, yang mana pemimpinnya membenarkan salah guna kuasa untuk mengaut kekayaan dan menafikan hak rakyat.


"Mereka mengutuk dan mengejek pendirian kami ke atas beberapa isu seperti tanah Hak Adat Bumiputera dan salah guna hak asasi manusia oleh pemimpin dan pihak berkuasa negeri. Mereka juga menghina dan mengetepikan Pengerusi PH dan memperlekehkan manifesto kami.
"Jadi, kami berhak mempersoalkan motif mereka untuk menyatakan hasrat bergabung," katanya yang Ahli Parlimen Selangau.
Baru, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Ba'kelalan, berkata beliau sudah membincangkan isu itu bersama Pengerusi PH Sarawak, Chong Chieng Jen, yang juga Pengerusi DAP negeri dan Pengerusi Parti Amanah Negara (AMANAH) negeri, Mohd Fidzuan Zaidi.
"Surat kepada Dr Wan Azizah dan Ketua Setiausaha PH, Datuk Saifuddin Abdullah itu sebagai rekod mengenai bantahan keras terhadap penerimaan mana-mana parti komponen BN dalam PH," katanya.
Beliau berkata, menerima mana-mana parti komponen BN dalam PH akan dilihat sebagai satu pengkhianatan terhadap rakyat yang sekian lama ditindas kerajaan BN.
"Jika ada sebarang usaha dilakukan oleh Parti Pesaka Bumiputera Sarawak (PBB) atau mana-mana parti politik untuk menyertai PH, kami harap pemimpin PH mendapatkan pandangan pemimpin PH Sarawak terlebih dahulu termasuk saya, Chieng Jen dan Fidzuan.
"Sebarang keputusan perlu mendapat persetujuan bersama dalam kalangan pemimpin pakatan di peringkat pusat dan negeri," katanya. (BH)

PBS Jatuh! Peristiwa 1994 Berulang Di Sabah..


Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengadakan sidang media selepas tiba dari Istana Negeri menghadap Tuan Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin di kediamannya, Bukit Padang, Kota Kinabalu. - Foto Khairull Azry Bidin


Insiden lompat parti yang menyebabkan kerajaan Parti Bersatu Sabah (PBS) tumbang kepada Barisan Nasional (BN) pada tahun 1994, kembali melakar drama politik Sabah, selepas keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) diumumkan pada awal pagi Khamis lalu.
Itulah gambaran pergolakan politik Sabah ketika ini, berikutan kedudukan kerusi dimenangi BN dan pakatan Parti Warisan Sabah (WARISAN), DAP dan PKR serta sebuah lagi parti tempatan iaitu Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) gagal mencapai majoriti mudah.Daripada 60 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), BN hanya mampu memperoleh 29 kerusi menyamai jumlah kerusi yang diperolehi pakatan WARISAN, DAP dan PKR, manakala dua lagi dimenangi STAR sedangkan majoriti mudah memerlukan sekurang-kurangnya 31 kerusi.
Walaupun BN Sabah sudah mengumumkan membentuk kerajaan dan mengangkat sumpah Ketua Menteri, selepas mendapat majoriti mudah hasil kerjasama dengan STAR, lewat malam Khamis lalu, ia tidak menamatkan kemelut politik pasca PRU-14 di negeri itu.
Semalam, beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN dilihat hadir di kediaman Presiden WARISAN, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, menimbulkan spekulasi insiden melompat parti sekali lagi berlaku, kali ini daripada BN untuk menyertai WARISAN.
Ia diperkuatkan lagi dengan tindakan Pemangku Presiden Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Datuk Madius Tangau yang mengumumkan keluar BN dan membentuk kerjasama dengan WARISAN, kelmarin.
Daripada lima ADUN UPKO yang menang pada PRU-14, dua dilihat hadir di kediaman Mohd Shafie petang semalam iaitu Datuk Abidin Madingkir (Paginatan) dan Ewon Benedick (Kadamaian).
Yang lain ialah ADUN daripada UMNO, antaranya Datuk Hamisa Samat (Tanjung Batu), Jamawi Jaafar (Kemabong), Datuk Abdul Muis Picho (Sebatik) dan Datuk Osman Jamal (Balung).
ADUN BN lompat parti
Bezanya kali ini ADUN BN melompat parti kepada WARISAN. Pada 1994, BN menerima ADUN PBS yang melompat hingga memaksa Presiden PBS, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan mengundur diri sebagai Ketua Menteri dan menyerahkan kuasa kepada BN.
Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah 1994, PBS kembali membentuk kerajaan selepas mendapat majoriti mudah 25 kerusi daripada 48 kerusi DUN ketika itu, manakala baki 23 kerusi dikuasai BN.
Bagaimanapun, kerajaan PBS ketika itu hanya bertahan dua minggu selepas sebahagian besar wakil rakyatnya melompat menyertai BN dengan dimulai oleh tiga pemimpinnya iaitu Datuk Lajim Ukin (Klias), Datuk Rubin Balang (Kemabong) dan Zaini Mat Isa (ADUN dilantik).
Tindakan mereka kemudian diikuti pemimpin lain termasuk Timbalan Presiden, Tan Sri Bernard Dompok dan Setiausaha Agung, Tan Sri Joseph Kurup yang masing-masing menubuhkan UPKO dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), selain adik Pairin sendiri, Datuk Dr Jeffrey Kitingan.
Selepas insiden lompat-melompat itu, PBS akhirnya hanya mempunyai tiga wakil rakyat, iaitu Pairin, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Datuk Datu Amirkahar Datu Mustapha sekali gus memaksa Pairin melepaskan jawatan Ketua Menteri pada 17 Mac 1994.
Selain drama lompat-melompat parti, satu lagi situasi hampir sama turut berlaku selepas PRU-14, iaitu proses angkat sumpah Ketua Menteri di Istana Negeri yang terpaksa ditangguhkan hingga lewat malam.
Selepas mengumpul 31 ADUN untuk membentuk majoriti mudah, Pengerusi BN Sabah, Tan Sri Musa Aman datang menghadap Yang di-Pertua Negeri, Tun Juhar Mahiruddin, di Istana Negeri, petang kelmarin.
Bagaimanapun, konvoi Musa terpaksa berpatah balik ke kediaman rasmi Ketua Menteri di Sri Gaya kira-kira sejam kemudian sebelum sekali lagi ke Istana Negeri pada kira-kira jam 8 malam kelmarin, namun proses angkat sumpah hanya dapat dijalankan pada kira-kira jam 11 malam.
Pada 1994, Pairin terpaksa menunggu hampir 36 jam di luar Istana Negeri kerana tidak dibenarkan memasuki kawasan istana sebelum dapat mengangkat sumpah.
Lebih ramai dijangka sokong WARISAN
Semalam, Mohd Shafie turut ke Istana Negeri bagi menghantar surat kepada Juhar memaklumkan kedudukan pakatan diketuai WARISAN yang mengumpul 35 ADUN selepas enam ADUN daripada BN melompat setakat semalam.
Beliau turut mendakwa lebih ramai lagi ADUN BN dijangka tampil menyokong WARISAN, sekali gus mengukuhkan lagi kedudukan pakatan diketuai parti itu untuk membentuk kerajaan negeri dan memaksa BN yang diketuai Musa menyerah kuasa dan meletakkan jawatan Ketua Menteri.
Situasi itu juga berlaku pada tahun 1994 apabila BN yang diketuai UMNO ketika itu mengambil langkah sama bagi memaksa Pairin meletak jawatan Ketua Menteri dan menyerahkan kuasa kepada BN ketika itu.
Selepas kejatuhan PBS, BN yang mengambil alih kerajaan negeri pada masa itu melantik Tun Sakaran Dandai sebagai Ketua Menteri Sabah yang baharu dengan jemaah Kabinetnya turut merangkumi ADUN daripada PBS yang melompat parti.
Mengulas situasi kali ini, Lajim yang kini memimpin Parti Harapan Rakyat Sabah (Harapan Rakyat), berkata ia jelas seperti berlaku pada 1994 yang mana ia terjadi akibat ketidakstabilan kedudukan parti kerajaan.
Lajim kalah dalam cubaannya mempertahankan kerusi DUN Klias pada PRU-14 yang menjadi kerusi tradisinya sejak bersama PBS pada 1985, sebelum melompat kepada UMNO pada tahun 1994, keluar lagi menyertai PKR pada 2012 dan menubuhkan Harapan Rakyat tahun lalu.
Semalam, sebuah lagi parti komponen BN, iaitu Parti Liberal Demokratik (LDP) mengumumkan keputusan meninggalkan gabungan itu berikutan kekalahan teruk parti berkenaan yang gagal memenangi sebarang kerusi pada PRU-14.
Parti yang diketuai bekas Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah, Datuk Teo Chee Kang itu bertanding di empat kerusi DUN dan satu Parlimen, namun semua tewas, termasuk Chee Kang bertanding di DUN Tanjung Kapor, Kudat.
Calon Cina daripada BN tewas
Berdasarkan keputusan PRU-14 bagi Sabah, semua calon Cina daripada BN, termasuk daripada MCA, GERAKAN dan PBS gagal memenangi kerusi ditandingi mereka apabila tewas di tangan DAP, PKR atau WARISAN.
Berdasarkan perkembangan itu, BN Sabah kini hanya dianggotai UMNO, PBS dan PBRS, selain MCA dan GERAKAN.
Situasi keluar BN mempelbagaikan lagi drama politik Sabah dan dijangka pergolakan politik negeri itu berterusan untuk beberapa hari atau minggu akan datang sehingga sebuah kerajaan negeri yang benar-benar stabil dan kukuh dapat dibentuk.
Apa yang penting, selain memastikan amanah rakyat yang memberi mandat kepada parti dapat ditunaikan dengan sebaik mungkin, proses peralihan kuasa yang sudah pasti akan berlaku dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden tidak diingini.
Sehingga artikel ini ditulis malam tadi, WARISAN berjaya mengumpul 35 kerusi, sudah melebihi majoriti mudah yang diperlukan untuk membentuk kerajaan negeri selepas enam ADUN BN melompat parti.
Ini bermakna, kerajaan pakatan BN-STAR diketuai Musa yang dibentuk menggunakan majoriti mudah 31 kerusi lewat malam kelmarin tidak lagi boleh bertahan kerana hanya berbaki 25 kerusi.
Ini bermakna, Mohd Shafie hanya menunggu Musa mengumumkan peletakan jawatan Ketua Menteri bagi mengambil alih tampuk pemerintahan negeri daripada BN dan mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah yang baharu. (BH)

PAS Tawar Bentuk K'jaan Perpaduan Di Perak Dengan Syarat...
MARANG – PAS hari ini menawarkan pembentukan kerajaan perpaduan di Perak dengan dianggotai semua parti politik yang bertanding pada Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14).

Namun ia dengan syarat menteri besar adalah beragama Islam dan pemilihannya dipersetujui oleh semua Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang beragama Islam.
Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata keputusan pembentukan kerajaan campuran itu dicapai pada Mesyuarat Khas Jawatankuasa PAS Pusat dipengerusikan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Rusila, di sini.
Beliau dalam mesyuarat yang berlangsung lebih sejam itu PAS juga memutuskan untuk hanya menerima tawaran pembentukan kerajaan campuran itu dengan syarat majoriti daripada 10 Ahli Majlis Jawatankuasa Negeri (Exco) dipilih daripada kalangan ADUN yang beragama Islam.
“Kalau tiada pihak yang bersetuju dengan syarat ini PAS tidak akan menyertai penubuhan kerajaan campuran di Perak dan akan kekal sebagai pembangkang,” katanya kepada pemberita di sini hari ini. Turut hadir Ketua Penerangan PAS Pusat, Nasruddin Hasan Tantawi.
Takiyuddin berkata ketika ini kerajaan negeri Perak tidak dapat dibentuk kerana tiada sebarang parti yang mencapai majoriti mudah 30 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada PRU14 Rabu lepas yang membolehkan parti itu menubuhkan kerajaan negeri.
“Pada PRU14, Barisan Nasional (BN) mendapat 27 kerusi, PAS tiga kerusi dan Pakatan Harapan (PH) 29 kerusi. Jadi PAS hanya akan bersetuju untuk parti yang terima syarat kita untuk sama-sama tubuhkan kerajaan atau Perak perlu mengadakan pilihan raya negeri bagi membentuk kerajaan,” katanya.
Takiyuddin berkata BN atau PH sehingga kini belum lagi mengadakan perbincangan untuk menubuhkan kerajaan campuran itu.
“Kita (PAS) belum jumpa BN atau PH dan membuat tawaran terbuka ini kepada mereka… kalau mereka nak bincang kena jumpa kita sebab memang perbincangan mengenai pembentukan kerajaan campuran ini tidak pernah wujud sebelum ini,” katanya.
Untuk menubuhkan kerajaan negeri sesebuah parti memerlukan majoriti mudah sebanyak 30 kerusi daripada 59 kerusi DUN yang ada. – BERNAMA

Selamba Berjemur Atas Jalan Kerana Kesesakan, Wajarkah?

jemur

SEKUMPULAN wanita di Britain telah menjadikan jalan raya sebagai tempat untuk berjemur selepag melibatkan sebuah lori. Tanpa mempedulikan pengguna jalan raya lain yang bes jalan berkenaan sesak selama dua jam akibat kemalangan yang ada di dalam kenderaan masing-masing, wanita terbabit dengan selamba meletakkan kain dan berjemur di atas jalan di Greater Manchester.


Salah seorang daripadanya ialah Lily Willetts, yang dalam perjalanan ke Blackpool bersama dengan pasangannya, Sam Wadsworth.
Apa yang mengejutkan Lily ialah bukan dia sahaja yang berjemur sebaliknya ada beberapa pemandu lain turut menggunakan peluang yang ada untuk berbuat perkara sama.
“Kami nampak asap dari lori tangki itu dan ia merupakan kemalangan yang terburuk pernah saya lihat. Kami berharap pemandunya selamat,” katanya. – MYNEWSHUB.CC

Betul Ke Mahathir Mahu Anwar Jadi PM? Tapi Bila?

Betul Ke Mahathir Mahu Anwar Jadi PM? Tapi Bila?


AL KISAH… Semua tentu maklum bahawa Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad memang pernah bermusuhan dengan bekas timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak 20 tahun lalu.

Ini bukan benda rahsia, malah dalam sidang media di ibu negara dengan semua koresponden agensi berita asing selepas pecat Anwar pada 1998, Mahathir mendakwa konon orang No.2nya itu tidak layak jadi pengganti beliau.
Akibatnya, Anwar melancarkan gerakan Reformasi dan lahir parti serpihan UMNO yang kemudian dikenali sebagai PKR dengan slogan unik berdasarkan kepada akronim nama UMNO itu sendiri – Undur Mahathir Negara Okay!
Ketika itu, jutaan penyokong tegar Anwar dimomokkan dengan kekejaman Mahathir menyalahgunakan kuasanya seumpama rejim diktator jahat waima diberi gelaran buruk seperti Madey Kerala Kutty selain Firaun Maha Zalim.
Malangnya demi kuasa, Mahathir yang mendakwa kononnya mahu bersara dari politik pada tahun 2003 itu sebelum tiba-tiba buat ‘pusingan U’ pada 2016, dan kali ini bersungguh-sungguh pula mahu Anwar menjadi perdana menteri.
Lucunya, pada sidang media di ibu negara hari ini, ketua kerajaan paling tua di dunia itu mendakwa konon Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V ada menyatakan kesediaannya memberi pengampunan diraja kepada Anwar.
“Baginda bersedia untuk memberi pengampunan segera kepada Anwar, jadi kami akan menyiapkan segala proses dokumen. Ia adalah pengampunan secara penuh, yang juga bermaksud beliau bukan sahaja diberi pengampunan.
“Tetapi juga akan dibebaskan dengan segera apabila mendapat pengampunan. Jadi selepas itu, Anwar bebas untuk menyertai politik,” kata Mahathir. Ironi setakat ini pihak Istana Negara tidak mengeluarkan sebarang kenyataan.
Ia sekali gus mencetuskan spekulasi cakap politik mengenai kesahihan perkara itu apatah lagi Mahathir selamba sahaja mengeksploitasi nama Seri Paduka Baginda konon ada pernah berjanji untuk mengampunkan Anwar pula.
Ada pemerhati politik tempatan menyifatkan Mahathir mungkin berbuat demikian supaya rakyat percaya konon Yang di-Pertuan Agong mahu membebaskan Anwar dan sepatutnya dapat keluar hukuman penjara pada 8 Jun.
Ini bermakna jika Anwar gagal menerima pengampunan diraja, para penyokong tegar Pakatan Harapan (PH sebuah organisasi politik haram tidak diiktiraf Jabatan Pendaftaran Pertubuhan) akan mendakwa baginda sebagai penipu!
Jika ini berlaku, kemungkinan besar akan berlaku demonstrasi haram secara besar-besaran di depan Istana Negara untuk biadab mendesak Yang di-Pertuan Agong menepati janji atau ada petisyen agar baginda diturunkan takhta.
Ia mungkin tampak keterlaluan tetapi sejarah pernah mendedahkan Mahathir pergunakan kes Prebet Adam di Chow Kit pada 1985 dikaitkan almarhum Sultan Johor menyebabkan seluruh institusi beraja ‘dihukum’ menjadi mangsa.
Biarlah ini dianggap cuma spekulasi, tetapi jika diamati, Mahathir bijak berpolitik memanipulasi sentimen rakyat kerana sebelum ini beliau mendakwa Anwar akan diberi jawatan perdana menteri selepas dua bulan PH berkuasa.
Kelakarnya, tempoh ‘menunggu’ tersebut konon dinaikkan pula kepada dua tahun dan selepas itu ayat Mahathir berubah lagi kepada beberapa ketika! Apakah ini pusingan U terbaik di dunia untuk misi memperbodohkan rakyat?
Hakikatnya, mereka berdua adalah seteru. Khabar angin turut tular mendakwa Anwar tidak ‘selesa’ Mahathir jadi semula perdana menteri kerana sedar komplot bekas bosnya itu licik mahu lantik pula anaknya, Mukhriz sendiri.
Ia terbongkar apabila agensi berita rasmi Bernama hari ini ada menyiarkan analisis sempena pelantikan Mahathir sebagai perdana menteri bahawa beliau keluar UMNO akibat ‘kecewa’ Mukhriz gagal pemilihan jawatan parti itu.
Laporan tersebut kemudian dipadamkan, namun ia membuktikan Mahathir ada rancangan mahu Mukhriz dilantik sebagai naib presiden sebelum menjadi timbalan presiden dan akhirnya presiden parti terbesar Melayu di dunia itu.
Sekiranya ini benar, maka terbuktilah Mahathir bukan mahu menyelamatkan Malaysia, tetapi demi agenda peribadi sehingga sanggup tergamak ‘bunuh’ UMNO yang banyak berjasa terhadap negara termasuk mempertahankan Islam.
Setakat ini tiada tempoh masa muktamad diberikan Mahathir untuk Anwar menjadi perdana menteri yang kelapan, tetapi ‘drama’ politik unik mereka sudah pun berjaya mengkucar-kacirkan arena siasah Malaysia. – Mynewshub.cc
* Video berikut sekadar hiasan…

Friday, May 11, 2018

Rakyat, Sinonim Dengan Islam. -Diakui PAS. -Mohd Nasir.


PRU14 telah berakhir. Terkejut, gembira, duka semua perasaan dikongsi rakyat Malaysia yang cakna politik. Kekalahan yang memalukan Umno dan sekutunya di dalam BN, telah dihidu awal dengan palitan demi palitan salah laku dan juga tekanan ke atas hidup rakyat, dimainkan dengan baik oleh pembangkang, walaupun PH terkadang melampaui norma-norma kempen yang betul.

Sentuhan isu GST, 1MDB, kemewahan melampau pemimpin, ugutan oleh ahli politik terhadap rakyat marhaen, membuakkan kebencian yang mendekam di sanubari mereka, dan terjadilah apa yang telah Allah tentukan.
Saya tinggalkan kegembiraan pihak yang menang itu dengan saya menumpukan kepada PAS, kerana ia lebih realistik bagi saya untuk mengupasnya. Tidak dinafikan, tawa dalam duka ketika ini menyelubungi perasaan ahli dan penyokong PAS. Tawa setelah 14 tahun menanti untuk mengambil kembali tampuk pemerintahan Terengganu yang sehingga kini, PAS meyakini ia dirampas dengan cara yang jahat dengan bantuan SPR ketika itu.
Gembira juga setelah debaran mempertahankan Kelantan, berakhir dengan izin Allah, PAS menguasai majoriti dua per tiga, tanpa kedua-dua negeri meninggal sebuah kerusi pun kepada musuh tegar terbaharunya, PAN. Tetapi duka di kebanyakan tempat selainnya. PAS terpukul agak teruk.
Kita dengan jelas dapat melihat pola pengundian dengan membahagikan kawasan kepada dua bahagian iaitu negeri-negeri yang dimenangi PH serta negeri-negeri pendukung PAS. Sokongan kepada PH sangat jelas dengan Johor yang dikatakan tempat lahirnya Umno, tumbang tanpa disangka-sangka.
Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Melaka dan Selangor juga memberikan undi mereka kepada PH dengan mereka berjaya menubuhkan kerajaan. Cuma perayaan mereka terbantut di Perak dan Kedah kerana masih tergantung sehingga kini. Di Terengganu dan Kelantan, PAS jelas mendominasikan majoriti Dun. Dan Kedah juga sebenarnya tidak mengecewakan, hampir mengulangi kejayaan 2008, 16 kerusi dan sekarang 15 kerusi.
Bentuk pengundian ini memperjelaskan isu kos sara hidup, GST, 1MDB, kenaikan harga minyak yang dimainkan kesemua pembangkang, sama ada PAS dan PH mendapat tempat yang khusus di hati rakyat. Mereka merasa keperitannya, ditambah dengan keadaan ekonomi dunia semasa yang tidak baik, membantu lagi kempen pembangkang.
Semakin tambah meluat rakyat apabila melihat pemimpin BN yang seperti memperbodohkan rakyat dengan dakwaan-dakwaan songsang harga barang terkawal, menjual ayam dengan harga RM1 seekor, mengadakan apa yang kononnya didakwa sebagai jualan rakyat ketika hampir PRU, menambahkan lagi sebab rakyat mahu menjatuhkan mereka. Ini tuntas, sebabnya jelas.
Tetapi isu-isu lain yang khusus dimainkan oleh PAS seperti hasrat ingin memperkasakan Syariat Islam di Malaysia serta isu-isu keagamaan lain, tidak mendapat sokongan yang menyeluruh, termasuklah isu masalah siasatan rasuah terhadap BN dan PH. Ia tertumpu kepada tiga tanah kelahiran Ulama ini sahaja yang menerima isu agama.
Rakyat di negeri-negeri ini masih berkeyakinan dengan kesungguhan PAS bagi memartabatkan Islam di Malaysia ini. Oleh kerana itulah, walaupun PAN yang juga menjanjikan asas Islam di dalam kempennya, gagal mencuri banyak kerusi seperti yang mereka harapkan di sini. Namun Selangor paling bersedih.
Saya percaya ini kerana PAS Selangor tidak mempunyai bilangan pengundi teras yang cukup, di samping tindakan ahli BN sendiri yang berpaling tadah kepada PH, menghasilkan keputusan ini.
Jadi jelas, PAS masih diyakini rakyat dalam memperjuangkan Islam di Malaysia. PAS tetap sinonim dengan Islam. PAS tiada masalah dengan salah laku. Akan tetapi sokongan untuk PAS, tidak menyeluruh, hanya tertumpu kepada tempat-tempat khusus. Saya yakin PH kali ini menggunakan taktik yang sama yang pernah digunakan BN pada tahun 2004.
Mereka menyasarkan pemindahan pengundi secara sekata ke banyak tempat sasaran mereka. Mereka sudah bersedia dengan persempadanan semula yang mana tidak akan menjejaskan mereka. Mereka bekerja bertahun-tahun untuk ini, bersungguh-sungguh berkempen mengajak orang ramai menyertai mereka sambil memalitkan isu-isu kepada BN dan PAS.
Ditambah dengan perubahan undi oleh orang BN sendiri, mereka berjaya. Ahli dan penyokong PAS mesti juga melihat isu pengagihan pengundi ini sebagai salah satu strategi. Mereka mesti membantu PAS dalam hal ini. Tidak hanya terkumpul jumlah undi di dalam satu Dun atau Parlimen dan mendapat majoriti yang banyak, tetapi tetap menang satu kerusi sahaja.
Kita dipandu sistem ‘First past post’ iaitu kiraan kerusi parti mana yang sampai jumlah majoriti dahulu dan bukannya ‘Propotional representative’ yang mengira undi keseluruhan negara bagi kemenangan sesuatu parti. Ingat PRU lalu? Pakatan Rakyat memenangi 52 peratus undi popular, tetapi tetap kalah kerana kerusi yang dimenangi kurang daripada BN.
Ahli dan penyokong PAS jangan fobia dengan taktik ini. Ia adalah sah di sisi undang-undang asalkan kita mematuhi kehendak SPR. Ahli dan penyokong PAS mesti juga bekerja keras bagi memenangi hati rakyat terutama pengundi-pengundi baharu untuk menjadi pengundi tegar PAS.
Kita berkerja atas kepercayaan kita melakukan semua ini untuk Islam. Kita tidak kisah kalah, kerana kita pernah kalah banyak kali. Kita tidak peduli jika tidak menjadi kerajaan kerana kita biasa menjadi pembangkang. Tetapi kita hendaklah kalah dengan strategi-strategi yang telah kita lakukan dengan baik. Jadi kalah kita kalah bermaruah.
Sekarang perancangan PAS sudah bagus, tetapi perlukan lagi kerja keras dari ahli dan penyokong bagi mendaulatkan Islam di Malaysia yang tidak ada parti lain dan dipercayai rakyat selain PAS. Kita mesti pertahankan ini. Kita mesti mengambil tempat Umno bagi memujuk ahli-ahli mereka memberikan kepercayaan kepada PAS setelah Umno dahulu mengecewakan mereka dengan palitan dosa dan noda yang tidak terhitung. PAS harapan Melayu Islam menggantikan Umno dengan identiti yang sangat jauh lebih baik atas nama Islam, kerana PAS telah membuktikannya. Ayuh kita dekatkan diri dan yakinkan ahli Umno untuk menyokong PAS.
MOHD NASIR ABDULLAH 

Al-Khor, Qatar
10 Mei 2018 - HARAKAHDAILY 10/5/2018 

Aksi Bela Al Quds: Presiden Jokowi Dicabar Jadi Imam Sholat.. PM M'sia Bagaimana?
Eramuslim id - Wakil Ketua Umum Front Pembela Islam (FPI) KH. Ja'far Shodiq mengajak Presiden RI Joko Widodo untuk ikut bergabung dalam Aksi 115 dengan tema "Indonesia Bebaskan Al-Quds".

Ja'far Shodiq juga mencabar Jokowi dengan ajaan akrab Kepala Negara untuk mengimami shalat Jumaat ratusan ribu umat Islam yang melakukan aksi bela Palestina.

Awalnya, dia menyindir Jokowi yang beberapa waktu lalu fotonya sempat virus kerana pernah menjadi imam solat di salah satu masjid di Afghanistan.

"Jauh sholatnya ke Afghanistan jadi imam. Coba nanti solat Jumaat, mau enggak datang ke sini (Monas), jadi imam? Bisa enggak baca Al-Fatihah?, "kata Ja'far Shodiq saat berorasi di atas panggung Aksi 115.

Untuk diketahui, Istana Negara Jakarta tepat di seberang Monas di Jalan Medan Merdeka Utara. Menurut Ja'far Shodiq, apa yang dilakukan Jokowi itu hanya dalam rangka untuk menarik simpati kelompok Islam dalam menyongsong Pilpres 2019.

"Dulu benci Islam sekarang gadang-gadang pengajian," sindirnya. (IH)

 Jokowi jadi imam, presiden Afghanistan makmum
Presiden Indonesia, Joko Widodo semasa kunjungannya ke Afghanistan sempat menjadi Imam Solat dengan Presiden Afghanistan Ashraf Ghani menjadi makmum bersama pimpinan dan kenamaan lain. Agensi Berita Indonesia DETIK.COM melaporkan dari video Biro Setpres, Selasa (30/1/2018), mulanya Jokowi dan Presiden Afghanistan Ashraf Ghani sempat bertukar kopiah, dan akhirnya solat bersama-sama.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kalau di Malaysia, di majlis-majlis keramaian negara, beranikah Dr Mahathir PM baru sekarang menjadi Imam solat seperti Al-marhum Tok Guru Nik Aziz  menjadi MB Kelantan sebelum ini? 

"Bisa enggak baca Al-Fatihah? " Tanya Ja'far Shodiq saat berorasi di atas panggung Aksi 115, Indonesia.

Main 'tarik tali' Kelam Kabut Politik Sabah.

MOHD. SHAFIE APDAL

KOTA KINABALU 11 Mei - Rakyat Sabah masih dilanda kegusaran tentang kerajaan daripada parti mana yang akan mentadbir negeri selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) kelmarin.

Meskipun semalam semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) dan Parti Solidariti Tanah Airku (Star) sudah mengangkat sumpah membentuk kerajaan campuran, namun kedudukan mereka masih belum stabil.

Polemik tersebut berpunca daripada kehadiran dua ADUN BN, iaitu Datuk Abd. Muis Picho (Sebatik) dan Datuk Hamisa Samat (Tanjong Batu) di kediaman Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Mohd. Shafie Apdal tengah hari ini yang dipercayai bertujuan membincangkan penubuhan kerajaan di bawah Warisan.


Permainan ‘tarik tali’ antara kedua-dua pihak ini bermula selepas suara rakyat yang diterjemahkan di dalam peti undi menyaksikan BN mendapat 29 kerusi, Warisan (29) manakala Star dua kerusi seterusnya menyebabkan tiada parti yang berjaya mendapat majoriti mudah.

Tindakan dua ADUN Star diketuai Presiden Star, Datuk Dr. Jeffrey Kitingan menyatakan sokongan bekerjasama dengan BN semalam membolehkan mereka memperoleh 31 kerusi, bagaimanapun jika benar spekulasi ada dua ADUN BN yang menyertai Warisan, maka kerajaan yang ditubuhkan semalam tidak lagi sah.

Terbaharu, Jeffrey dalam sidang akhbarnya petang ini menyatakan beliau dan semua ADUN BN termasuk Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman merangkap Pengerusi BN Sabah akan meninggalkan parti masing-masing iaitu UMNO dan Star untuk menyertai satu parti tempatan dipercayai Parti Bersatu Sabah (PBS) bagi mentadbir Sabah.

Jika cadangan itu direalisasikan bermaksud BN dan UMNO akan berkubur di Sabah. Tetapi dalam politik apa-apa sahaja boleh berlaku. Selain itu, kerajaan campuran BN-Star juga dikatakan sedang berusaha memastikan enam ADUN yang boleh dilantik oleh kerajaan negeri seperti yang termaktub di dalam undang-undang tubuh negeri dapat mengangkat sumpah bagi memastikan majoriti mereka kukuh menjadi 37 berbanding hanya 29 milik Warisan.

Apa pun kisah seterusnya di sebalik kekalutan ini, pihak yang menubuhkan kerajaan diharap dapat menunaikan tanggungjawab mereka memimpin rakyat Sabah di landasan yang tepat. - UTUSAN ONLINE

Tidak Pasti Pas+UMNO, Mukhriz A/Sumpah Kali Ke2 Jawatan MB Kedah.Datuk Seri Mukhriz Mahathir mengangkat sumpah buat kali kedua sebagai Menteri Besar Kedah di Istana Anak Bukit, jam 4.18 petang tadi.


Istiadat mengangkat sumpah dan menerima watikah pelantikan itu berlangsung di hadapan Sultan Kedah Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) Mukhriz menewaskan penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Jitra, Aminuddin Omar dan PAS Zulhazmi Osman dengan majoriti 10,849 undi.

Selain itu Mukhriz yang juga Ketua Pakatan Harapan (HARAPAN) Kedah turut menewaskan penyandang kerusi parlimen Jerlun Othman Aziz dan PAS Abd Ghani Ahmad dengan majoriti 10,195 undi.

Keputusan PRU14 yang diumumkan Rabu lalu menyaksikan HARAPAN memenangi 18 daripada 36 kerusi negeri yang dipertandingkan dan menjadikan DUN Kedah tergantung.

Ini berikutan tidak ada kepastian sama ada PAS yang memenangi 15 kerusi akan bergabung dengan Umno yang hanya menang tiga kerusi untuk membentuk kerajaan negeri.

Pada pilihan raya 9 Mei itu, jumlah kerusi yang dimenangi oleh HARAPAN adalah juga 18. AMANAH mendapat 3 kerusi, BERSATU (5), PKR (8) dan DAP (2).

Sebelum ini jawatan menteri besar Kedah disandang oleh Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah. Beliau bagaimanapun gagal mempertahankan DUN Suka Menanti yang dimenangi sejak lima penggal lalu.

Calon PKR, Zamri Yusof berjaya memenangi kerusi DUN berkenaan selepas mendahului calon BN dan Pas dengan majoriti 6,251.

Ini merupakan kali kedua Mukhriz dilantik menjadi menteri besar Kedah.

Kali pertama beliau memegang jawatan itu adalah selepas pilihan raya umum 2013. Namun selepas bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad lantang menyerang perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak bersabit skandal 1MDB, Mukhriz didesak meletak jawatan.

Ini atas alasan beliau juga cenderung tidak mempertahankan perdana menteri. Kemuncaknya, Ahmad Bashah mengetuai sekumpulan pemimpin Umno Kedah menyatakan secara terbuka hilang percaya kepada kepimpinan Mukhriz pada 20 Januari, 2016.

Dua minggu kemudian, Mukhriz letak jawatan selepas beliau hilang kawalan terhadap DUN Kedah. Susulan itu, pada 3 Febuari 2016, Ahmad Bashah dilantik menjadi menteri besar menggantikan Mukhriz.

Mahathir Dakwa Konon Agong Sedia Ampun Anwar?TUN Dr. Mahathir Mohamad berkata Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V, menyatakan kesediaan baginda untuk memberi pengampunan segera kepada Ketua Umum Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini sedang menjalani hukuman penjara.

“Yang di-Pertuan Agong telah menyatakan baginda bersedia untuk memberi pengampunan segera kepada Datuk Seri Anwar, jadi kami akan menyiapkan proses dokumen.
“Ia adalah pengampunan secara penuh, yang juga bermaksud beliau bukan sahaja diberi pengampunan tetapi juga akan dibebaskan dengan segera apabila mendapat pengampunan.
“Jadi selepas itu, beliau bebas untuk menyertai politik,” kata Mahathir dalam sidang media di ibu negara. Namun pihak Istana Negara setakat ini tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai kesahihan perkara itu.
Menjawab soalan lain, beliau berkata untuk menyertai barisan Kabinet, Anwar perlu menjadi anggota Parlimen terlebih dahulu, “jadi proses ini akan mengambil masa yang panjang”.
“Sama ada Anwar akan segera menyertai Kabinet atau tidak akan diputuskan bila tiba masanya,” kata Mahathir. Memohon pembebasan dan pengampunan bagi Anwar adalah satu daripada janji dalam manifesto pilihan raya PH.
Anwar kini sedang menjalani hukuman penjara lima tahun di Penjara Sungai Buloh selepas disabitkan kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya. – BERNAMA

Mahathir Umum Hanya Ada 10 Kementerian Penting
Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Pakatan Harapan (PH) bersetuju anggota jemaah Kabinet diumumkan esok dan sebagai permulaan hanya ada 10 kementerian utama yang dibentuk.

Perdana Menteri paling tua di dunia itu berkata, semua empat pemimpin utama parti komponen daripada PKR, PAN, DAP dan PPBM bersetuju pada masa ini hanya Kabinet kecil dibentuk membabitkan kementerian penting.
“Kita tidak perlukan Kabinet yang besar. Untuk itu kami namakan 10 kementerian saja dan tidak namakan menteri. Setiap parti diberikan mandat untuk menentukan dan menamakan calon Menteri yang mereka fikirkan sesuai.
“Kami memberikan masa kepada setiap parti untuk bermesyuarat dan memilih kementerian yang mana mereka mahukan untuk meletakkan calon masing-masing. Majlis Tertinggi Presiden PH akan meneliti nama setiap calon.
“Ini untuk menentukan barisan Kabinet,” kata Mahathir yang juga Pengerusi PH dalam sidang media selepas Mesyuarat Majlis Tertinggi Presiden Pakatan Harapan (PH) di Yayasan Al-Bukhary di ibu negara, hari ini.
Turut hadir ialah Presiden PH selaku Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PAN, Mohamad Sabu; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Ketua Setiausaha PH, Datuk Saifuddin Abdullah.
PH yang tidak diiktiraf Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS), melakar sejarah apabila menang Pilihan Raya Umum ke-14 kelmarin menumbangkan kerajaan Barisan Nasional diterajui UMNO yang berkuasa lebih 60 tahun.
Dalam pada itu, Mahathir juga mengumumkan secara rasmi pelantikan Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri dan mengumumkan nama kementerian bakal diwujudkan tersebut antaranya Kementerian Kewangan.
Turut ditubuhkan ialah Kementerian Dalam Negeri selain Pertahanan; Pendidikan; Pembangunan Luar Bandar; Ekonomi; Kerja Raya; Pengangkutan; Multimedia, Sains and Teknologi dan tidak ketinggalan Luar Negeri.
Beliau menegaskan pendekatan sama rata akan dipraktikkan bagi menentukan Menteri dalam barisan Kabinetnya dan mendakwa kononnya beberapa lagi tambahan kementerian lain akan diumumkan dalam masa terdekat.
“Semua wakil parti dalam PH akan diberikan jawatan tertentu dan setiap kementerian mempunyai kekuatan dan keutamaan masing-masing berdasarkan peranannya, ” kata Mahathir lagi. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

LGBT Di Sisi Undang-undang Negara -Datuk Zainul Rijal .

Hasil carian imej untuk Datuk Zainul Rijal Abu Bakar Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia


WALAUPUN tidak menggunakan nama LGBT secara spesifik, gerakan menyokong agenda LGBT ini telah lama bermula dengan sejarah yang cukup panjang dan perkembangan dari semasa ke semasa.

Sekitar abad ke-18 dan abad ke-19 di Eropah, hubungan homoseksual adalah dianggap sebagai satu kesalahan jenayah yang serius dan dianggap sebagai perbuatan yang tidak bermoral di sisi masyarakat.

Di England khususnya, terdapat undang-undang yang menghukum perlakuan homoseksual dan perundangan ini berubah mengikut zaman. Pada awalnya, undang-undang Buggery Act 1533, ketika zaman Raja Henry VIII memperuntukkan kesalahan homoseksual boleh dihukum bunuh.

Perundangan telah diubah dengan Offences Against The Person Act 1861 yang memperuntukkan kesalahan homoseksual kepada penjara seumur hidup. Seterusnya, hukuman ini lebih ringan melalui Seksyen 11 Criminal Law Amendment Act 1885 yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi dua tahun bagi kesalahan lelaki melakukan kelucahan melampau gross (indecency).

Akhirnya Sexual Offences Act 1967 telah memansuhkan kesalahan jenayah homoseksual di antara lelaki yang telah mencapai umur 21 tahun.

Ini jelas menunjukkan bahawa negara Barat pada mulanya tidak menerima perbuatan homoseksual dan perlakuan berkaitan LGBT. Namun secara perlahan, masyarakat Barat tidak menolak perbuatan homoseksual mula menerimanya sebahagian daripada hak individu.


LGBT dan perkahwinan sejenis


Pengiktirafan perkahwinan sejenis merupakan salah satu daripada agenda golongan LGBT. Walaupun hampir semua agama tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis, sedikit demi sedikit pelbagai negara mula mengiktiraf perkahwinan sejenis.


Belanda adalah negara pertama yang membenarkan perkahwinan sejenis pada tahun 2001. Setakat 2014, perkahwinan sesama jenis juga diiktiraf di Sweden, Argentina, Belgium, Kanada, Iceland, Norway, Afrika Selatan, Sepanyol, Portugal, Denmark, Uruguay, Brazil, Perancis, New Zealand, Mexico dan Israel (walaupun tidak dilakukan di sana), bersama-sama dengan dua puluh lima buah negeri di Amerika Syarikat:

Massachusetts, Iowa, Connecticut, Vermont, New Hampshire, New York, Maine, Maryland, Washington, Minnesota, New Mexico, Rhode Island, Delaware, California, New Jersey, Hawaii, Illinois, New Mexico, Utah, Oklahoma, Virginia, Oregon, Pennsylvania, Wisconsin, Indiana dan Colorado serta Daerah Columbia.


Baru-baru ini, golongan LGBT telah mendapat kejayaan besar dengan keputusan Mahkamah berkenaan perkahwinan sejenis di Amerika Syarikat.

Dalam kes yang dikenali sebagai kes Obergefell v. Hodges, Aktivis LGBT, John Arthur telah berkahwin dengan pasangan sejenis James Obergefell di Maryland, Amerika. Dalam satu tempoh kemudian, John Arthur telah meninggal dunia akibat penyakit ALS.


James Obergefell memfailkan permohonan untuk mendapatkan pengesahan supaya beliau dinamakan sebagai waris dalam Sijil Mati John Arthur. Namun Pendaftar di negeri Ohio tidak dapat meluluskannya kerana Pejabat Penasihat Undang-Undang negeri Ohio mengumumkan rancangan meneruskan larangan perkahwinan sejenis di Ohio, Amerika.


Pada 26 Jun 2015, Mahkamah dengan majoriti  5-4 memutuskan bahawa berdasarkan Pindaan Keempat Belas (Fourteenth Amendment) semua negeri di Amerika Syarikat diarahkan untuk membenarkan perkahwinan sejenis dan mengiktiraf perkahwinan sejenis yang dijalankan di negeri lain.

LGBT di sisi Islam

Homoseksual adalah sebahagian daripada perjuangan LGBT. Islam sememangnya melarang keras perbuatan tersebut. Terdapat nas Al-Quran yang memberi peringatan terhadap azab yang diturunkan kepada umat terdahulu mengenai maksiat berkaitan hubungan sejenis.

Allah berfirman yang bermaksud:

 • Dan Lut juga (Kami utuskan). Ingatlah ketika dia berkata kepada kaumnya, “Tergamak kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun daripada penduduk alam ini sebelum kamu?”; 
 • “Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas.” 
 • Tidak ada jawapan daripada kaumnya selain daripada berkata, “Usirlah mereka (Nabi Lut dan pengikut-pengikutnya yang taat) dari Bandar kamu ini, sesungguhnya mereka adalah golongan yang berpura-pura menyucikan diri.” 
 • Maka kami selamatkannya dan keluarganya (serta pengikut-pengikutnya) melainkan isterinya, dia tergolong daripada orang yang dibinasakan. Dan kami telah menghujani mereka dengan hujan (batu yang membinasakan). Oleh itu lihatlah bagaimana akibat orang yang melakukan kejahatan.  [QS Al-A’raf:80-84].
 • “Dan kamu meninggalkan isteri-isteri kamu yang dijadikan oleh Allah untuk kamu? Bahkan kamu adalah kaum yang melampaui batas!”  [QS Al-Shu’ara’ 26:167]
Daripada nas Al-Quran di atas, adalah jelas bahawa Allah s.w.t mencela perbuatan homoseksual dan menurunkan azab yang berat kepada pelaku-pelakunya sepertimana yang tejadi kepada kaum Nabi Lut di bandar Sodom dan Gomorrah.

Undang-undang berkaitan LGBT di Malaysia

Di Malaysia, tiada peruntukan perundangan yang spesifik terhadap gerakan LGBT secara khusus. Namun perbuatan homoseksual dan perlakuan seksual di luar tabii adalah merupakan satu kesalahan berdasarkan sistem perundangan di Malaysia.

Merujuk kepada undang-undang Jenayah Sivil, Seksyen 377B Kanun Keseksaan memperuntukkan bahawa

 • “Sesiapa yang melakukan hubungan seks luar tabii secara sukarela, akan dihukum penjara maksima 20 tahun, termasuk sebatan.
Selanjutnya, bagi kesalahan yang melibatkan orang Islam, Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 memperuntukkan kesalahan-kesalahan yang berkaitan perlakuan LGBT. Antara kesalahan jenayah syariah di Wilayah Persekutuan yang melibatkan LGBT adalah seperti berikut:

 1. Seksyen 25 -perbuatan liwat
 2. Seksyen 26 - perbuatan Musahaqah (melakukan hubungan sejenis antara perempuan dengan perempuan).
 3. Seksyen 28 perbuatan orang lelaki yang memakai pakaian perempuan dan berlagak seperti perempuan di mana-mana tempat awam atas tujuan tidak bermoral
Negara Malaysia tidak lari daripada cubaan untuk pengiktirafan hak golongan LGBT. Sebagai usaha untuk memberi pengiktirafan dan hak sama rata kepada golongan LGBT, Gabungan NGO Hak Asasi Manusia (Comango) telah menuntut Malaysia menerima syor-syor mereka dalam Semakan Berkala Sejagat (UPR) tahun 2013 anjuran Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Geneva, Switzerland.

Secara ringkas tuntutan Comango berkaitan LGBT adalah seperti berikut:

 1. Menuntut supaya Malaysia menerima Hak SOGI (Sexual Orientation & Gender Identity). Pengiktirafan orientasi seksual LGBT sebagai hak-hak asasi manusia sejagat.
 2. Syor meminda seksyen 377A Kanun Keseksaan berhubung jenayah liwat. Hujahan bahawa jenayah liwat merupakan undang-undang yang tidak lagi relevan dan ketinggalan zaman  (archaic).
 3. Syor agar Enakmen-enakmen Kesalahan Jenayah Syariah dimansuhkan dan pindaan terhadap kesalahan-kesalahan jenayah syariah dan enakmen-enakmen yang didakwa sebagai “mengganggu hak peribadi.”
Walau bagaimanapun, syor-syor berkaitan LGBT tidak akan terhenti setakat itu kerana pusingan Semakan Berkala Sejagat untuk Malaysia adalah dijadualkan pada Oktober 2018. Diharapkan delegasi Malaysia ke Geneva, Switzerland kelak akan terus berusaha mempertahankan kesucian Islam dalam menghadapi syor-syor melibatkan Hak Asasi Manusia.

Kesimpulan

Berdasarkan rujukan dari sumber-sumber di atas, adalah dapat difahami bahawa gerakan LGBT ini merupakan satu gerakan terancang yang agendanya semakin diterima masyarakat dunia.

Pada mulanya perbuatan homoseksual dikenakan hukuman yang cukup berat namun beransur-ansur hukuman tersebut diringankan dan akhirnya diiktiraf sebagai hak asasi manusia. Tidak cukup dengan itu, perkahwinan sejenis mula diterima oleh dunia dan akhirnya negara maju seperti Amerika Syarikat telah mengiktiraf perkahwinan sejenis berdasarkan keputusan Mahkamah Agung (Supreme Court).

Datuk Zainul Rijal Abu Bakar 
Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails