Friday, March 07, 2008

Gelaran ibu MAKSIAT TEPAT buat SHAHRIZAT
Posted on Friday, March 07 @ 07:11:52 MYT by SongkokPutih (Tranungkite.net) Oleh yb_pmn

"Gelaran IBU MAKSIAT terhadap Shahrizat calon Lembah Pantai tulisan Ibnusyam dlm TKO baru-baru ini tepat sekali.

Bersandarkan 'title' itu Shahrizat tidak segan silu menganjurkan kerja-kerja maksiatnya demi menarik para pengundi muda memberikan sokongan kepada beliau. Terkini: Shahrizat diberitakan melalui TV3Suku telah menganjurkan majlis bersama pemimpin Be End di Jalan Telawi, Bangsar dalam usaha terdesak meraih undi.

Dalam majlis itu, beliau turut menjemput artis-artis untuk mengadakan konsert. Jadi tidak hairanlah jika selama ini beliau digelar Ibu Maksiat kerana begitu sinonim dengan kegiatan tidak bermoral dan mengalakkan remaja terjebak dalam kegiatan tidak berfaedah seperti menghadiri konsert.


Sikap beliau itu merupakan salah satu faktor pendorong kepada penduduk Lembah Pantai menolaknya dalam PRU nanti.

Melihat kepada air muka beliau sendiri, kita sudah tahu bagaimana dashyatnya perlakuan dan kehidupan peribadi beliau sebelum dan selepas bergelar wakil rakyat.

Inilah contoh pemimpin Be End dalam membawa hala tuju masyarakat, di mana hiburan dan kerosakkan akhlak menjadi agenda utama mereka. Sedangkan program-program berunsur keagamaan tidak dititik beratkan, apatah lagi hendak menegakkan Islam itu sendiri.

Buat penduduk Lembah Pantai, inilah masa kalian untuk menolak pemimpin korupsi, hipokrasi, seksi, tipu orang tak kering gusi...dan gila kerusi....

Ayuh sokong PAS dan BA...Takbir!

Undi BN Adalah Bunuh Diri... Dr Mohd Hasyim


BY MEGAT ALI MEGAT ALANG

PARIT: 5 Mac. Mengundi BN adalah sama dengan membunuh diri sendiri atau mencampakkan diri kedalam kebinasaan. Allah SWT melarang orang buat kerja tolol dan bahlol macam ini, iaitu mengangkat dan mengundi pemimpin yang tidak mampu dan sengaja tidak mahu mengawal harga barang, termasuk kenaikan harga minyak sehingga mencekik hidup rakyat.

Demikian dinyatakan oleh Dr Mohd Hasyim selaku Presiden Grop Universiti Hulu Klang, dalam pertemuan ringkas selepas ceramah umum kepada pengundi-pengundi dalam kawasan Parlimen Parit, Perak malam tadi.

Dalam ceramah umum tersebut beliau menerangkan, “Penyalahgunaan wang keuntungan Petronas kepada perkara-perkara membazir dan tidak patut menjadi penyebab utama pemimpin-pemimpin BN tidak mampu dan sengaja tidak mahu bersungguh-sungguh mengawal kenaikan harga itu yang mengakibatkan kenaikan harga barangan kegunaan harian keseluruhan lain.

Beliau menyenaraikan keuntungan kasar Petronas seperti berikut:
i. Tahun 2000 sebanyak RM21.611 bilion.
ii. Tahun 2001 sebanyak RM29.029 bilion.
iii. Tahun 2002 sebanyak RM24.318 bilion.
iv. Tahun 2003 sebanyak RM26.873 bilion
v. Tahun 2004 sebanyak RM37.445 bilion
vi. Tahun 2005 sebanyak RM58.037 bilion
vii. Tahun 2006 sebanyak RM70.2 billion
viii. Tahun 2007 sebanyak RM76.3 bilion

Penyalahgunaan oleh BN-UMNO adalah seperti berikut:
i. Membina menara berkembar Petronas - RM10 bilion.
ii. Membina KLIA - RM10.5 bilion.
iii. Membina MSC - RM19 bilion.
iv. MembinaTrek F1 - RM286 juta.
v. Menaja Petronas Sauber F1 - RM1 bilion setiap tahun.
vi. Menaja subsidi gas kepada YTL Power (milik Yeh Tiong Lay) dan Genting Sanyen (milik Lom Goh Tong) - RM14 bilion setahun
vii. Menyelamat kerugian DRB-Hicom (proton) - RM1 bilion
viii. Menyelamat kerugian MISC (milik Mirzan Mahathir) – RM1 bilion
ix. Menyelamat kerugian Bank Bumiputera –RM4 bilion

Kalau di beri peluang Barisan Alternatif (PAS & Keadilan) menggunakan wang keuntungan Petronas itu dengan sewajarnya untuk mengurangkan beban rakyat, maka boleh dilaksanakan perkara-perkara seperti berikut, antaranya:
i. Untuk kurangkan harga minyak perlu RM10 bilion subsidi.
ii. Untuk pendidikan percuma kepada rakyat, RM10 bilion subsidi.
iii. Untuk hapuskan tol dijangka perlukan RM5 bilion sebagai pampasan.

“Manakala Abdullah Badawi pula dijangka akan menggunakan wang Petronas sekiranya projek Koridor Utara, Koridor Pantai Timur dan Koridor Sabah dengan jumlah keseluruhannya RM712 bilion mengalami masalah kewangan. Oleh itu inilah peluang bagi rakyat untuk tukar kerajaan dari kerajaan yang membazir kepada kerajaan kebajikan, samada peringkat negeri ataupun peringkat Persekutuan.” Demikan ujar Dr Mohd yang juga seorang penulis dan penganalisis politik.

Turut ceramah dalam majlis tersebut ialah ialah calon PAS P.069 Parit Dr Najihatussalehah Ahmad dan calon N.39 Bota Usaili Alias dari PKR.

Thursday, March 06, 2008

TPM Najib Asal-usul Parit, Tak Pernah Melawat Parit.


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:


MALAM tadi saya dijemput berceramah dalam kawasan Parlimen P.069 Parit. Pengundinya berjumlah 28,859, Melayu 92.95%, Cina 3.22%, India 3.79% dan lain-lain bangsa ).04%. Calon Barisan Alternatif dari PAS Dr Najihatussalehah Ahmad melawan Mohd Nizar Zakaria (BN), bagi merebut kerusi yang sebelumnya disandang oleh Nasarudin Hashim dari BN yang merampas dari PAS dengan majoriti 4,696 undi.

Di perjalanan dalam kereta yang dipandunya, seorang anak jati Parit bercerita…

“Ratusan tahun dulu, ada seorang pemuda bernama Leman (mungkin Sulaiaman) kerjanya bisnes kain baju dan barangan kegunaan orang kampong sekitar Sungai Perak. Dalam usaha niaga sering hilir-mudik melalui sungai itu, pada suatu hari sampannya tenggelam karam di suatu tempat yang akhirnya disebut Pasir Garam. Mungkin dagangannya termasuk garam yang cuba diselamatkan sudah bercampur pasir, disebut-sebut hingga lekat menjadi nama tempat itu ‘Pasir Garam’.

Di situlah dia dipertemukan jodoh dengan seorang wanita bernama Lindong, yang akhirnya disebut Tok Lindong, kerana dia memperoleh 12 anak hasil perkahwinannya. Bila anak-anak ini dewasa, salah seorang dari anak-anaknya agak berfikiran lain sikit, tidak mahu tinggal di kampung itu. Dia pun berhijrah atau dikatakan melarikan diri ke suatu tempat bernama Sungai Keladi, dalam kawasan Pekan, Pahang.

Hasil asal-usul inilah, lahirnya seorang yang bernama Hussain, yang memiliki anak bernama Razak. Itulah Tun Haji Abdul Razak bin Hussain yang menjadi Perdana Menteri Malaysia ke 2, anak orang Pekan, Pahang. Kini anak beliau Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak pula menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia, yang sekarang disebut-sebut lebih wibawa dari Pak Lah Perdana Menteri sekarang.”

Anak jati Parit yang membawa kami itu perlahankan keretanya, ibujari yang terlentang tangannya menunjukkan kepada kami, “Tu, cuba lihat! Agak ganjil sebuah hospital besar bagi saya, terletak dalam kawasan kampung… jarang berlaku.”

“Kenapa??” Kami tanya.

“Itulah yang dikatakan bukti, di mana Allahyarham Tun Haji Abdul Razak semasa hidupnya sering melawat Parit, kampung asal-usulnya. Bahkan beliau turut mendirikan sebuah hospital tanda kenagan buat anak-anak Parit, daerah tumpah darah nenek moyang-moyetnya dulu.” Jawabnya dengan bangga. Sambungnya, “Tetapi, tidak macam anaknya Najib, tak pernah jenguk-jenguk ke sini pun!”

“Eh, bagus le tu.” Kata saya mengacah. “Sedangkan banyak lagi dearah-daerah lain yang perlukan hospital di Malaysia tak dapat, hanya kerana ‘asal-asul’, orang-orang Parit dapat tuah!”

“Bukan tuah tetapi ‘kewajiapan’!. Kewajipan kerajaan kepada rakyat. Bukan ‘tolong’, tetapi itu ‘hak’ rakyat. Kerajaan komunis, dan bukan Islam pun tunaikan kewajipan pada rakyatnya lebih dari yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia ini. Tunai kewajipan dan hak itulah konsep negara kebajikan. Tidak buat kebajikan pada rakyat adalah pengkhianat negara!” Suara jawabnya makin tinggi.

“Sila beri contoh??” Ada yang mencelah.

“Contohnye, yuran sekolah. Kononnye udah hapus. Anak awak (saya) ke sekolah, cik gu kate yuran hapus.. puluh-puluh RM saje, tapi kena bayo lebih lagi ratus-ratus RM… duit itu le, duit ini le. ‘Hapus’ kepale bapak ape!!??”

Lagi sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini. Wallhu aklam.


Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 06-03-08. Parit,PK.

Rasuah: Dr Mahathir Sudah Taubat Atau...


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:

DR.MAHATHIR, Mantan Perdana Menteri Malaysia dalam satu sidang akhbar selepas melancarkan buku terbarunya, ‘Dr Mahathir’s Selected Letters to World Leaders (Surat Terpilih Dr Mahathir Kepada Pemimpin Dunia)’, beliau mahu penyokong BN tidak mengundi pemimpin yang ‘korup dan kayu mati’ dalam pilihan raya umum ini.

Sebelum lepas jawatan, di pentas sidang UMNO di PWTC, beliau pernah memberi amaran, merayu dan menangis supaya budaya membeli undi, politik wang dan rasuah dihapuskan. Malangnya, setelah beliau lepas jawatan hendak jadi perwakilan UMNO Kubang Pasu pun tak dapat, kata beliau “Dalam kes saya, saya telah membuktikan bahawa mereka (perwakilan) dirasuah. Saya menjangkakan perkara ini akan berterusan sewaktu pilihanraya umum.”

Menghimbau kembali kes-kes rasuah sejak zaman pemerintahan beliau, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam suratnya untuk seluruh rakyat Malaysia menyebutkan antaranya, dalam kes Eric Chia rakyat telah ditipu agar percaya bahawa BPR telah memerangkap ‘jerung besar’ rakan Dr Mahathir yang kaya raya itu agar dijatuhkan hukuman setimpal. Tetapi yang berlaku sebaliknya.

Hakikatnya menurut Dato’ Seri Anwar lagi,

“RM76 juta telah dilesapkan dari Perwaja telah dibuktikan sejak saya membentangkan suatu lapuran di Parlimen pada tahun 1996 lagi. Selepas hampir 10 tahun, dan setelah kerugian yang dianggarkan hampir RM13 bilion dan hampir RM3 bilion nilai transaksi, dan kontrak tidak jujur yang melibatkan Mahathir didedahkan, maka kita merasa amat musykil, bahawa Peguam Negara telah memutuskan untuk mengemukakan pertuduhan yang begitu tipis dan begitu lemah.”

Menurut Dato’ Seri Anwar lagi, terdapat juga bukti tentang salah laku Dato’ Paduka Rafidah Aziz, Tun Daim Zainuddin, Tun Dr Mahathir, Tan Sri Rahim Tamby Chik dan transaksi perniagaan meragukan, melibatkan Dato’ Seri Samy Vellu, Dr Ling Liong Sik dan beberapa pemimpin BN lain, yang dilindungi Perdana Menteri sekarang. Tindakan kepada ahli kabinet telah bersara Kasitah Gadam dapat liputan meluas adalah ‘tindakan olok-olok’ untuk persiapan kempen pilihan raya.

Pada tahun 1998 Dr Mahathir menggunakan RM2 bilion wang Petronas untuk menyelamatkan Konsortium Perkapalan MISC milik anaknya. Dato’ Seri Abdullah pula, baru 100 hari memegang jawatan, telah menganugerahkan kontrak bernilai RM2 bilion kepada syarikat milik anaknya Crest. Beliau juga perlu jelaskan bagaimana anak lelakinya muncul menjadi antara 10 bumiputera terkaya di Malaysia?

Mengenai kontroversi sumbangan Malaysia kepada program nuklear Libya melibatkan Kamaludin Abdullah dan SCOPE di sebut-sebut, namun layanan kepada individu ini amat berbeda seperti layanan yang diberikan kepada Nik Adli Nik Aziz, anak pemimpin pembangkang yang ditahan di bawah ISA tanpa bukti dikemukakan. Terakhir baru-baru ini, Dr Mahathir sendiri mengakui beliau menyalahgunakan kuasa PM (Perdana Menteri) bagi menzalimi Dato’ Seri Anwar.

Apakah kini Dr M sudah bertaubat? Atau ada lagi udang-udang rasuah yang menyorok di balik batu kroni dan nepotisme? Seperti juga PM-PM terdahulu. PM pertama dan PM ke 3? Apakah hal ini juga akan dibiarkan berlaku hingga zaman Pak Lah, walaupun akhirnya mungkin akan bertaubat?? Walaupun menyesal kemudian sudah kurang gunanya..

Lagi sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini. Wallhu aklam.

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 06-03-08. KL.

Wednesday, March 05, 2008

Turun Harga Minyak: Kalau Tak Mampu, Boleh Pergi Mampus!Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:


MENURUT Dato’ Seri Anwar Ibrahim mantan TPM dan Menteri Kewangan, jika beliau diberi mandat memerintah negara dalam PRU 12 ini, antara langkah pertama yang akan beliau lakukan ialah menurunkan harga petrol. Kerajaan BN tidak mampu berbuat demikian adalah kerana hasil Petronas telah diseleweng dengan pembaziran yang menyuburkan budaya rasuah di kalangan pemimpin.

Malaysia adalah negara pengeluar minyak, dan Petronas difahamkan telah menyumbangkan RM500 bilion kepada kerajaan sejak ditubuhkan. Malah negara telah mengaut keuntungan besar tatkala harga minyak di pasaran global berada pada paras tinggi. Bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2007 berjumlah RM76.3 bilion adalah tertinggi dalam sejarah. Hasil dari keuntungan itu sejumlah RM48.3 bilion telah disumbangkan Petronas kepada kerajaan dalam bentuk cukai.

Tetapi menurut beliau lagi, beratus bilion telah digunakan untuk membailout syarikat MISG milik anak Mahathir, Bank Bumiputra, DRB-Hicom, Proton serta menampung pembiayaan projek membazir seperti KLCC, Formula One, KLIA dan Putrajaya. Manakala Abdullah Badawi pula dijangka akan menggunakan wang Petronas sekiranya projek Koridor Utara, Koridor Pantai Timur dan Koridor Sabah dengan jumlah keseluruhannya RM712 bilion mengalami masalah kewangan.

Kalau kita lihat semasa beliau menjadi menteri kewangan harga minyak tetap kekal rendah dari tahun 1990 hingga 1999, dan mula melonjak naik selepas beliau dipecat mulai tahun 2000 hingga 2008. Oleh itu, cara penyelesaiannya ialah...

“Sekarang harga minyak dunia meningkat, dan Petronas mendapat keuntungan hingga lebih RM70 bilion setahun. Kita hanya perlu gunakan RM10 bilion daripada keuntungan itu untuk menampung subsidi harga minyak supaya meringankan beban rakyat.” Kata beliau yang juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat pada kesempatan yang.lain.

Ada pula Menteri Pengguna Pak Lah jawab dalam kempen haram di tv, kalau Anwar boleh turunkan harga minyak kenapa Presiden Bush tidak panggil beliau tolong selesaikan masalah ekonomi dunia?

“Itu jawapan bedal dari Shafie Abdal yang bebal...” Jawab seseorang yang sedang menonton tv tersebut. “Kalau nak turunkan harga minyak dari sebuah negara pengeluar minyak pun tak tahu dan tak mampu, BN boleh pergi mampus! Turun dari perintah kerajaan!!”

“Jom sama-sama kita turunkan BN, kita undi Keadilan dan PAS!!” Jawab yang lain pula.

Lagi sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini. Wallhu aklam.

(Sila lihat Catatan Santai dalam laman web penulis 17 Feb 08, ‘Bagaimana Negara Kebajikan Nak Sekat Harga Barang Naik?’)

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 04-03-08. KL.

Tuesday, March 04, 2008

Kebangkitan Kaum Cina & India di Bangi.Ibnu Hasyim
CATATAN SANTAI:


TERKEJUT saya, tiba-tiba Dr Zubair pengendali blogger Syeikh Teluk Intan menjemput saya selaku Presiden Grop Universiti Hulu Klang menghadiri suatu majlis dialog dengan kawan-kawan bukan Melayu di sebuah kawasan perumahan di Bangi, Selangor, malam tadi.

“Jom kita lihat sebuah kebangkitan orang bukan Melayu dan Islam menolak kerajaan BN di Bangi yang menjadi simbol kepada kebangkitan mahukan perubahan bagi menolak diktator BN di Malaysia.” Katanya.

Bangi terletak dalam kawasan parlimen P.102 Serdang. Pengundi di parlimen Serdang berjumlah 94,877, terdiri Melayu 36.63%, Cina 52.09%, India 10.90% dan lain-lain 0.38%. Pertandingan antara Datuk Hoh Hee Lee (BN) melawan Teo Nie Ching (DAP), bagi menggantikan penyandang sebelumnya Datuk Yap Pian Hon (BN) yang menang dengan majoriti 11,280 undi.

N.26 Bangi (Pengundinya 35,989, Melayu 64.5%, Cina 21.2%, India 13.8% & Lain-lain 0.5%) ditandingi oleh Dr Shafie Abu Bakar (PAS) melawan Datuk Mohd Fathil Daun (BN) bagi menggantikan penyandang sebelumnya Prof Amran Kasimin (BN) yang menang dengan majoriti 3,708 undi. Prof Amran merampas dari penyandang sebelumnya iaitu Dr Shafie sendiri.

Kami sampai disebuah rumah besar milik seorang taukeh Cina. Kira-kira 100 lebih orang bukan Islam sedang menunggu, hampir sama ramai antara bangsa Cina dan India. Mereka bersorak menyambut kami. Setelah saya dan Dr Zubair berucap beberapa minit perkenalkan diri, sampailah kepada sessi berdailog keseluruhannya dalam bahasa Inggeris.

Seorang Cina professional bertanya, apa bedanya kerajaan PAS/BA dengan UMNO/BN?

“Kerajaan PAS perintah, letakkan Tuhan Allah nombor 1 tinggi, lain semuanya rendah… Politikpun kena ikut agama. Itu sebab PAS kena bela keadilan tak kira bangsa. Kena tolong orang susah tidak kira kaum, dan kena buat kebajiakan atau Negara Kebajkan. Islam bukan pengganas.” Jawab Dr Zubair. “UMNO/BN perintah, letakkan politik paling tinggi, lebih tinggi dari semua agama. Itu sebab dia boleh roboh surau, roboh rumah ibadat orang India, hapuskan ciri-ciri agama dalam budaya, makan rasuah, tipu orang, kroni dalam bagi projek, pernah dituduh rogol orang, tembak orang dan macam-macam. Semuanya boleh di‘politik’kan. Itu cirri-ciri pengganas.”

“I ingat masa PAS/BA perintah Terengganu, I ada di sana. Lepas saja PRU 10 tol-tol dan cukai terus dimansuhkan, negeri tak ada bengkrap pun! Banyak anak-anak syarikat kerajaan negeri yang untung walaupun masa BN perintah dulu pentadbirannya rugi. Rakyat minta tanah, cukup senang dapat, bukan seperti sekarang bila BN perintah semula.” Seorang Cina ceritakan penglamannya di Terengganu.

Seorang India pula bertanya, “Betul ke PAS tak benarkan ahlinya undi calon bukan Islam? ...di Kelantan orang bukan Islam tak boleh minum arak?”

“Siapa cakap?” Giliran saya pula jawab. “Tentu ajen-ejen (melalui media ‘kuda tunggang’) BN yang cakap dan kelirukan. PAS ada letak calon wanita muda India bukan Islam di Johor, takkan PAS tak suruh ahlinya undi PAS? PAS juga suruh ahlinya undi DAP.”

“Ya. Ya. Betul” Jawab India itu. “50 tahun kami sokong BN, ini kali saya mahu undi PAS dan BA pula. Disambut oleh tepuk sorak hadirin.

“Di Kelantan, mana ada orang bukan Islam kena tangkap fasal minum arak??” Saya jelaskan. “…kerana orang bukan Islam memang boleh minum arak, walaupun bukan khalayak ramai!”`

Taukeh Cina tuan rumah itu pula bercerita, “Baru-baru ini I ada bekalkan perabut di rumah anak seorang ketua cawangan UMNO di Ipoh bernilai RM500,000. Ayahnya menghadiah rumah itu bernilai RM27 juta dan perabutnya sekali. Itu baru I sorang, banyak lagi pembekal-pembekal lain… sedangkan ayahnya itu cuma seorang kontakter biasa sahaja.”

“Ha! Tengok tu. Mana dia dapat duit bermewah-mewah, kalau dia bukan kroni UMNO?” Sambut yang lain.

“Hal berlaku, kerana mereka tidak meletakkan Tuhan Allah di tempat yang nombor 1 tertinggi dari yang lain.” Jelas Dr Zubair.

“Akhirnya I nak tanya Dr Zubair, mengapa tuan sokong pembangkang sedangkan dulunya tuan adalah pegawai tinggi syarikat pengkoperatan di Malaysia, tidakkah tuan macam kacang lupakan kulit??” Seorang lain bertanya.

“Ya. Demi keadilan rakyat semua kaum seperti yang Tuhan Allah mahu.” Jawab tegas Dr Zubair. “Ya. Mari kita ranapkan BN di Selangor ini, dan naikkan pembangkang PAS, Keadilan dan DAP!!” Disambut dengan tepukan dan jeritan gembira.

Dalam perjalanan pulang, kata Dr Zubair pada saya, “Inilah bunga-bunga awal kebangkitan kaum bukan Melayu menolak kerajaan BN. Aku rasa Pulau Pinang termasuk negeri yang akan jatuh ke tangan pembangkang.”

Insya Allah. Lagi sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini. Wallhu aklam.

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 04-03-08. KL.


Monday, March 03, 2008

Kerana Ini... Pak Lah Jadi Anak Derhaka.


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:


AYAH Pak Lah Haji Ahmad Badawi Abdullah adalah antara penaja penubuhan PAS pada tahun 1951. Salah satu sebab penubuhan tersebut ialah sebagai protes kepada UMNO yang pada waktu itu membenarkan judi dan loteri. Yang jelas Tuan Haji Ahmad Fuad, Haji Abdullah Fahim (dari Seberang Prai) dan Haji Fathullah Suhaimi (dari Singapura) telah bangun menentang dengan sekeras-kerasnya hal tersebut. Merekalah antara pengasas-pengasas penubuhan PAS.

Rupanya, begitulah UMNO dahulu, sekarang dan selamanya, tetap tidak berubah dengan dasar perjuangan kebangsaannya. Apabila anaknya, Pak Lah Ahmad Badawi memimpin UMNO, industri judi dan arak terus subur membangun bersama Islam Hadhari ciptaannya. Dalam Islam Hadhari minyak dan air rupanya boleh dicampurkan. Cuba anda bayangkan jika Syurga dan Neraka pun dicampurkan... Itulah simboliknya.

Sebenarnya, Perdana Menteri Pak Lah Badawi tidak lepas dari tanggungjawab meluluskan lesen kepada syarikat-syarikat arak dan judi ini... Antaranya:

Nama Syarikat & Jenis Perniagaan:

1. Genting Bhd : Kasino.
2. Resort World : Hiburan & Judi.
3. Magnum Corp. : Loteri.
4. Metroplex Bhd : Subic Bay Casino judi atas kapal.
5. Laisure man : Nombor ekor.
6. Lumba Kuda : Nombor ramalan.
7. Berjaya Sport Toto : Empat nombor ekor.
8. Guiness Anchor Bhd : Minuman keras.
9. Tanjong Public Limited Co : Nombor ramalan.
10. Carlsberg Brewery Bhd : Arak.

Kajian badan bebas Amerika Syarikat, National Gambleng Impact Study Commision mengenai kesan negatif industri perjudian merumuskan:

1. Ada kaitan antara judi dengan penagihan dadah.
2. Pertambahan penceraian, 5 kali ganda dari biasa.
3. Pertambahan potensi dalam kes-kes jenayah.
4. Pertambahan hutang peribadi yang besar.
5. Merosakkan hubungan antara kawan dan keluarga.
6. Pertambahan kes bunuh diri.

Hasil pendapatan kerajaan dari beberapa industri arak dan judi adalah melalui cara berikut:

1. Cukai korporat sebanyak 28%.
2. Cukai perkhidmatan sebanyak 5%.
3. Perlesenan.
4. Melalui syer.

Kementerian Kewangan memaklumkan pada 2005, kerajaan Malaysia memungut RM924 juta hasil dalam bentuk cukai dan duti dari syarikat judi. Manakala jumlah wang yang dibayar firma judi kepada mereka yang menang bertaruh adalah RM4.8 bilion. Menurut Mufti Perak Dato’ Harussani Zakaria tahun lalu, mendedahkan di mana orang Melayu membelanjakan RM 4 bilion setahun untuk minum arak dan berjudi. Sejumlah 75% yang tikam ekor adalah orang Melayu.

Oleh itu, Pak Lah bukan sahaja derhaka kepada perjuangan Islam ayahandanya bahkan juga derhaka kepada Allah SWT, seperti firman Allah dalam Surah Al-Maidah ayat 90..

“Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya arak, judi, berhala, undi nasib dengan panah adalah perbuatan keji termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar anda dapat untung.”

Sebenarnya kita semua akan beruntung jika tiada industri judi dan arak. Untung yang paling besar ialah kita tidak menjadi penderhaka kepada Allah SWT, bukan macam Pak Lah dan kuncu-kuncu sekandang dengannya. Nak tahu bagaimana Pak Lah derahaka kepada ayahnya mengenai aurat wanita, sila lihat tulisan dalam blog saya Disember 2007 ‘Hari Raya: Saya Cabar Pak Lah, Apa Alasan Biarkan Isteri Tak Tutup Aurat??’.

Lagi sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini. Wallhu aklam.

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com)
03-03-08. KL


Dapat ke BN: Kelantan Baru Jadi Kelantan Barua?


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:

“APA jadi kalau BN tawan Kelantan?” Saya tanya beberapa kawan anak Kelantan dan yang baru sampai dari Kelantan.

“Pertama...” Jawab Tuan Junuh anak jati Kelantan. “Sebenarnya, projek Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) itu adalah projek merampas tanah-tanah Negeri Kelantan untuk diberi kepada warga asing dalam dan luar negara atas slogan ‘Kelantan Baru Kelantan Maju’ seperti yang sedang dilakukan di Wilayah Pembangunan Iskandar Johor.(Sila lihat Catatan Santai dalam blog penulis bertajuk ‘Bagaimana Negara Kebajikan Nak Sekat Harga Barang Naik?’). Orang-orang luar dapat isi, dan baki-baki keraknya baru dapat kepada rakyat Kelantan.

Kedua... Sudah lama BN berazam nak rampas dan nak hapuskan perkembangan agama Islam (yang kononya tidak Hadhari) seperti yang sedang berkembang pesat di Kelantan. BN ingin menguasai Sekolah-sekolah Agama Rakyat dan Sekolah-sekolah Pondok (sekolah agama tradisional yang sedang dimodenkan) kononnya menjadi sarang atau kubu kekuatan PAS (kalau dalam istilah Amerika disebut ‘sarang pengganas’). Mereka ingin menghancur-leburkan kekuatan Agama, supaya rakyat Kelantan jadi seperti rakyat negeri-negeri lainyang mereka kuasai.

Contohnya rakyat Pulau Pinang yang terpinggir tiada tanah, Wilayah Persekutuan, Melaka, sekarang Johor dan lain-lain. Konon nak maju macam negara-negara barat seperti Amerika yang sanggup menjadikan bumiputeranya merempat bagai pelarian di bumi sendiri, orang Melayu akan menjadi seperti Red Indian di bumi Amerika. ‘Kelantan Baru’ (istilah baru dalam manifesto BN Kelantan) akan menjadi ‘Kelantan Barua’ kepada Kerajaan Pusat yang seterusnya menjadi barua kepada musuh-musuh Islam.”

Ketiga... “Beri le peluang aku nak beri pendapat pula..” Minta Shukri yang isterinya juga orang Kelantan, dan baru sampai dari Kelantan. Semua bersetuju.

Katanya pula, “Sejuk rasanya hati bila berada di negeri Cik Siti Wan Kembang itu. Wanitanya rata-rata bertudung dengan sendirinya tidak dipaksa-paksa. Tiada kelab-kelab malam dan tempat-tempat pelacuran macam di Belakang Mati, Bukit Bintang di KL atau di bandar-bandar besar yang di kuasai BN. Tiada berkeliaran mudi-mudi gila rock dengan pakaian menjolok mata. Kerana ada peraturan dalam hiburan dan bersukan. Ertinya masih ada konsert-konsert hiburan dan bersukan yang bersopan.

Tiada artis-artis berpakain macam berkemban disanjung sebagai juara semasa menerima hadiah. Tiada kegiatan tidak sihat bertopengkan ‘hiburan dan kesenian’ yang melanggar syariat dan aqidah (macam wayang kulit). Tiada restoran menghidangkan arak terang-terangan. Tiada kegiatan judi nombor ekor atau TOTO (Tipu Orang Tipu Orang- 2 kali atau berkali-kali tipu rakyat). Begitu tenang aku tengok suasana Pasar Besar Siti Khadijah di Kota Bharu, apalagi pada hari Jumaat dengan kuliah agama oleh Tok Guru sendiri yang turun padang.

Dan banyak lagi, kalau nak sebut sampai besok pagi pun tak boleh habis. Belum lagi kita lihat gaya hidup sederhana tarbiah dari Menteri Besar Kelantan, hingga tiada pemimpin-pemimpin PAS Kelantan yang diseret oleh Badan Pencegah Rasuah, salahlaku atau tuduhan rogol seperti yang berlaku kepada pemimpin-pemimpin BN. Belum lagi kita lihat bantuan dan pertolongan kerajaan Kelantan kepada rakyatnya...”

“OK. Cukup! Cukup! Dah takde sebab lagi demo nak tolak Tok Guru Nik Aziz! Lain kali kita sambung lagi. InsyaAllah.” Saya memotong.

Teringat saya semasa berada di bandar Melaka baru-baru ini, kami terserempak beberapa gadis Melayu sedang keluar dari sebuah restoran, sedang menjerit-jerit mabuk. Di tangan mereka tergenggam seorang sebuah tin minuman keras. Meminum sambil berjalan.

Masya Allah! Inilah hasil kerjabuat pemimpin-pimimpin BN. Anda yang mengundi BN pun terlibat dengan ‘dosa minum arak’ itu, seperti yang tertera jelas dalam beberapa Hadith Nabi. Nak tahu lanjut tanya ustaz-ustaz original... Wallahu aklam.

Undilah PAS atau Keadilan... Lagi sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini.

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 02-03-08. KL


Sunday, March 02, 2008

Shahrizat, Ibu Maksiat...Ibnu Hasyim
CATATAN SANTAI:


PAGI tadi, terlintas pandang saya di tv, temubual dengan Dato’ Seri Shahrizat Abdul Jalil calon BN di P.121 Lembah Pantai, di sebuah kedai makan. Seperti biasa BN dengan tidak segan-segan silu dan dengan muka tak malu terus melanyak mass media untuk awam bagi kempen busuk mereka. Lembah Pantai yang pengundinya berjumlah 56,650, Melayu 54.65%, Cina 25.42%, India 19.49% dan lain-lain 0.44%, menjadi medan pertarungan 3 penjuru.

Pertarungan antara Dato’ Seri Shahrizat Abdul Jalil calon BN, penyandang yang menang majoriti 15,288 undi, dengan Nurul Izzah Anwar calon PKR, anak sulung kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat dan calon Bebas Periasamy a/l Nagaratnam.
Menurut Shahrizat, beliau menghargai perjuangan Nurul Izzah membela ayahnya, memang begitu sepatutnya sebagai seorang anak... Dan kerana Nurul Izazah sebaya dengan anak sulungnya, jadi dia tak mahu komen apa-apa.

Tapi ingat bukan mudah untuk membangunkan Lembah Pantai, yang dulunya dipenuhi setinggan-setinggan, katanya lagi. Maksudnya itu bukan kerja kanak-kanak dan menganggap beliau sebagai ibu. Akhirnya kata beliau dengan senyum sinis, “Ingat, syurga di bawah kaki ibu...”

Tiba-tiba terdengar bunyi kuat sesorang menepuk meja di gerai makan itu...

“Tengok! Dia (Shahrizat) perli Nurul Izzah, berjuang kerena kasihankan ayahnya bukan untuk membela keadilan rakyat. Konon dia mengaku ibu kepada Nurul Izzah.. Ibu apa? Ibu maksiat? Pakai tudung pun terjulur rambut keluar, tak macam Nurul Izzah. Rampas dan roboh rumah-rumah orang Melayu tanpa pampasan sewajarnya, atas alasan ‘setinggan sifar’. Bangunkan pusat-pusat maksiat atas nama pembangunan dan bandar baru. Nak tengok perempuan berpakaian telanjang pergilah ke Bangsar malam-malam, dalam kawasan Lembah Pantai. Nak minum arak pergilah Bangsar.. Macam kota maksiat negara kafir... Mengapa tak bawa ulama-ulama Arab ke sana, tunjukkan begini negara Islam Hadhari??” Kata seorang lelaki yang berketayap di kepala.

“Mereka yang mengumpat atau mendedahkan keburukan sesorang siang malam di media massa milik kerajaan Malaysia (bukan milik BN atau UMNO) boleh pula. Baik Pak Lahnya, Timbalannya, dan orang ramai yang ditemuramah (sebenarnya penyokong BN, kalau pembangkang, memang tak keluar berita kecuali yang buruk) semuanya boleh dan sedang mengumpat hari-hari walau ulama-ulama penjilat mereka kata hukumnya ‘haram’ mengumpat...” Saya jawab.

Pada hal menurut Presiden PAS Ustaz Abdul Hadi Awang, mengumpat atau mendedahkan keburukan seseorang bagi tujuan memilih pemimpin adalah dibenarkan dalam Islam. Menurut kitab ‘Hidayatus Salikin’ karangan Imam Ghazali, ada mengumpat yang harus, wajib, haram dan sebagainya. Contohnya menurut Ustaz Hadi lagi, seorang pencuri masuk kampung, wajib kita mengumpat atau dedahkan keburukannya supaya orang kampung itu terselamat.

Kata lelaki itu lagi, “Itu sebab aku kata Shahrizat itu Ibu Maksiat, Ibu Sundal (kerana menaja sarang pelacuran & persundalan) supaya umat Islam sedar dan selamat dari tipuan pencuri-pencuri, barua-barua dan penagih-penagih undi BN!”

Kesimpulannya, UNDILAH BA!! Iaitu, PAS atau Keadilan... Lagi sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini.

Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 02-03-08. KL

Pak Lah Cari Al-Ghazali & As-Shafie, Tapi Jumpa Syaitan..


Ibnu Hasyim CATATAN SANTAI:


PAK Lah selepas jadi PM, sering mempromosikan lagunya di tv, memperkenalkan dirinya mencari Al-Ghazali dan As-Shafie, seolah-olah beliau seorang yang zuhud dan tidak bermewah-mewah dan membazir. Mungkin itulah, sampai sekarang pun tak jumpa-jumpa lagi. Yang jelas sekarang, beliau telah menjumpai makhluk bernama ‘Syaitan’ atau kawan-kawan syaitan. Siapa syaitan-syaitan itu??

Nabi SAW pernah menyebutkan bahawa orang yang membazir itu adalah saudara syaitan. Kalau kita lihat sejak 4 tahun Pak Lah terajui kerajaan, beliau sudah laksanakan projek-projek mega dengan membazirkan sebanyak RM712 bilion. Mahfumnya, yang sudah beliau temui dan menjadi kawan-kawan dikeliling beliau sekarang, adalah pembazir-pembazir atau saudara-saudara syaitan.

Dato’ Kamal Amir telah menyenaraikan projek-projek membazir tersebut di laman web Malaysia Today:

1. Pembangunan Wilayah Iskandar RM240 billion
2. Pembangunan Koridor Utara RM160 bilion
3. Pembangunan Koridor Pantai Timur RM170 bilion
4. Pembangunan Koridor Sabah RM115 bilion
5. Pembangunan PGCC di Pulau Pinang RM24 bilion
6. Jambatan Pulau Pinang kedua RM3 bilion
Jumlah keseluruhan: RM713 bilion.

Kata Dato’ Kamal Amir lagi, selama 22 tahun Dr Mahathir mantan PM terajui negara telah berbelanja RM350 bilion, sedangkan Pak Lah baru 4 tahun sudah berbelanja RM700 bilion lebih... Selanjutnya beliau menyenarai lagi pembaziran dan penyalahgunakan wang rakyat di bawah Pak Lah...

1. Pembelian 3 lukisan untuk syarikat MAS –RM1,550,000.00
2. Lebih bayar beli peralatan KBBS –RM8,390,000.00
3. Kompleks Brickendonbury di London –RM70,000,000.00
4. Kos memperbaiki MRR2 –RM70,000,000.00
5. Kos perbaiki kerja bangunan Matrade –RM120,000,000.00
6. Pembelian jet baru Abdullah –RM200,000,000.00
7. Hutang tertunggak InventQjaya RM228,000,000.00
8. Bayar pampasan gagal teruskan jambatan bengkok –RM257,000,000.00
9. Kerugian beli saham Agusta –RM510,000,000.00
10. Kos AP anugerah Rafidah @30,000 x 1,800,000 – tidak terhitung.
11. Pembelian 3 buah submarine –RM4,100,000,000.00
12. Skandal PKFZ –RM4,600,000,000.00
13. Skandal OPV (NDSB) –RM6,750,000,000.00

Nak jumpa Al-Ghazali dan As-Shafie macam mana, jet peribadi Pak Lah sendiri pun sudah bernilai RM200 juta hasil dari wang dan keringat rakyat. Di mana nak letak hadith Nabi SAW yang menyebutkan, tidak sempurna iman seseorang itu kalau sekiranya ia tidur dengan kekenyangan sedang jiran sebelahnya dalam kelaparan.

Na’auzubillah. Jenguk-jenguklah cara hidup Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Haji Hadi.

Kesimpulannya, UNDILAH BA. Iaitu, PAS, Keadilan atau DAP!! Itulah sembang-sembang PRU 12 untuk kali ini.


Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 01-03-08. KL

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails