Saturday, November 26, 2022

PAS tidak sertai K’jaan PH & DAP. Bersama K/Islam.

 


1. PAS tidak sertai K’jaan Pusat, jadi pembangkang konstruktif

SETELAH membuat pertimbangan dari pelbagai sudut serta meneliti pendapat umum, PAS berpendirian tidak akan menyertai Kerajaan Persekutuan yang diterajui oleh Pakatan Harapan dan DAP, demi menghormati kepercayaan dan mandat majoriti rakyat khususnya para pengundi yang telah memilih PAS dan PERIKATAN NASIONAL dalam PRU-15.

Justeru PAS akan terus berperanan sebagai pembangkang yang konstruktif dengan menasihati semua pihak bagi memastikan tadbir urus negara berjalan lancar dan dapat ditegakkan berpaksikan kepada prinsip Prihatin, Bersih dan Stabil.

“Malaysia Sejahtera”

TAKIYUDDIN HASSAN
Setiausaha Agung PAS
Bertarikh: 26 November 2022 – HARAKAHDAILY 26/11/2022


2. Selamatkan Diri Dan Negara Bersama Kumpulan Islam 

MUQADDIMAH: Wajib adanya kumpulan islam

Firman Allah S.W.T:

﴿وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ  وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ١٠٤﴾

“Dan hendaklah ada antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada perkara yang ma‘ruf, dan mencegah daripada perkara yang mungkar; merekalah orang-orang yang beruntung.” 

(Ali ‘Imran: 104)

Mengikut bahasa al-Quran, perkataan ‘ummah’ di sini bermakna jemaah Islam. Selain itu, digunakan juga beberapa perkataan yang seerti dengannya iaitu hizb (parti), to’ifah (kumpulan), dan qawm (kaum).

Perkataan ummah dalam al-Quran memberi maksud yang pelbagai makna:

Ummah dengan makna waktu dan ketika. Firman Allah S.W.T:

﴿وَلَئِنْ أَخَّرْنَا عَنْهُمُ الْعَذَابَ إِلَى أُمَّةٍ مَعْدُودَةٍ لَيَقُولُنَّ مَا يَحْبِسُهُ أَلَا يَوْمَ يَأْتِيهِمْ لَيْسَ مَصْرُوفًا عَنْهُمْ وَحَاقَ بِهِمْ مَا كَانُوا بِهِ يَسْتَهْزِئُونَ٨﴾

“Dan sesungguhnya, jika Kami undurkan (tangguhkan) azab daripada mereka sampai ke suatu waktu yang ditentukan, nescaya mereka akan berkata: ‘Apakah yang menghalanginya?’ Ingatlah, pada waktu azab itu datang kepada mereka, tidaklah dapat dipalingkan daripada mereka, dan mereka diliputi oleh azab yang dahulunya mereka selalu memperolok-olokkannya.” 

(Hud: 8)

Ummah dengan makna imam atau pemimpin. Firman Allah S.W.T:

﴿إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا وَلَمْ يَكُ مِنَ الْمُشْرِكِينَ١٢٠﴾

“Sesungguhnya, Ibrahim ialah seorang imam (pemimpin yang dapat dijadikan teladan) lagi patuh kepada Allah dan hanif (lurus). Dan sekali-kali bukanlah dia termasuk orang-orang yang mempersekutukan (Tuhan).” 

(al-Nahl: 120)

Ummah dengan makna ajaran yang diikut atau dianut. Firman Allah S.W.T:

﴿بَلْ قَالُوا إِنَّا وَجَدْنَا آبَاءَنَا عَلَى أُمَّةٍ وَإِنَّا عَلَى آثَارِهِمْ مُهْتَدُونَ٢٢﴾

“Bahkan, mereka berkata: ‘Sesungguhnya, kami mendapati bapa-bapa kami menganut suatu agama, dan sesungguhnya kami orang-orang yang mendapat petunjuk dengan (mengikuti) jejak mereka.’”

(al-Zukhruf: 22)

Ummah dengan makna sekumpulan orang. Firman Allah S.W.T:

﴿وَلَمَّا وَرَدَ مَاءَ مَدْيَنَ وَجَدَ عَلَيْهِ أُمَّةً مِنَ النَّاسِ يَسْقُونَ وَوَجَدَ مِنْ دُونِهِمُ امْرَأَتَيْنِ تَذُودَانِ قَالَ مَا خَطْبُكُمَا قَالَتَا لَا نَسْقِي حَتَّى يُصْدِرَ الرِّعَاءُ وَأَبُونَا شَيْخٌ كَبِيرٌ٢٣﴾

“Dan tatkala ia sampai di sumber air negeri Madyan, ia menjumpai di sana sekumpulan orang yang sedang memberikan minuman (kepada ternakan mereka), dan ia menjumpai di belakang orang banyak itu, dua orang wanita yang sedang menghambat (ternakan mereka). Musa berkata: ‘Apakah maksudmu (dengan berbuat begitu)?’ Kedua-dua wanita itu menjawab: ‘Kami tidak dapat memberikan minuman (kepada ternakan kami), sebelum penggembala-penggembala itu memulangkan (ternakan mereka), sedang bapa kami ialah orang tua yang telah lanjut umurnya.’” 

(al-Qasas: 23)

Ummah dengan makna kumpulan yang menganut suatu agama. Firman Allah S.W.T:

﴿لِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنْسَكًا هُمْ نَاسِكُوهُ  فَلَا يُنَازِعُنَّكَ فِي الْأَمْرِ وَادْعُ إِلَى رَبِّكَ إِنَّكَ لَعَلَى هُدًى مُسْتَقِيمٍ٦٧﴾

“Bagi tiap-tiap umat, telah Kami tetapkan syariat tertentu yang (harus) mereka lakukan, maka janganlah sekali-kali mereka membantah kamu dalam urusan (syariat) ini dan serulah (mereka) kepada (agama) Tuhanmu. Sesungguhnya, kamu benar-benar berada di jalan yang lurus.” 

(al-Hajj: 67)

Ummah dengan makna satu jemaah atau kumpulan parti daripada kalangan mereka yang menganut agamanya. Firman Allah S.W.T:

﴿وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ  وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ١٠٤﴾

“Dan hendaklah ada antara kamu (orang-orang yang beriman) segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada perkara yang ma‘ruf, dan mencegah daripada perkara yang mungkar; merekalah orang-orang yang beruntung.”

(Ali ‘Imran: 104)

Ciri-ciri jemaah Islam

Perkataan ‘ummah’ yang dimaksudkan dalam Surah Ali ‘Imran ayat ke-104 itu ialah kumpulan, jemaah, atau parti daripada kalangan umat Islam. Maka, ditegaskan bahawa hukumnya wajib kifayah adanya satu kumpulan daripada kalangan umat Islam seluruhnya yang bercirikan:

Dakwah kepada al-khair (يَدۡعُونَ إِلَى ٱلۡخَيۡرِ): Menyeru kepada kebajikan.

Amar ma‘ruf (يَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ): Menyuruh kepada kebaikan.

Nahi munkar (يَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ): Mencegah kemungkaran.

Para ulamak tafsir menghuraikan maksud ‘kebajikan’ dalam ayat tersebut ialah al-Din (Islam yang sempurna) yang dibawa oleh semua Rasul A.S, sejak Nabi Adam A.S sehinggalah nabi akhir zaman, Nabi Muhammad S.A.W.

Setelah diterima Islam dengan penuh keimanan, maka dilaksanakan segala ajarannya dengan mengerjakan amal yang soleh dengan makna yang lengkap bersama peranan diri manusia sebagai makhluk, dalam hubungan dengan Allah (ibadat), serta hubungan dengan manusia dan makhluk yang lain dalam lapangan yang luas (khilafah, siasah, atau politik). Kesemuanya diberikan pahala. 

Demikian juga, hendaklah menunaikan amanah (menegakkan syariat Allah), sama ada mengerjakan perkara yang wajib, sunat, dan yang diizinkan oleh agama Islam ataupun meninggalkan perkara yang diharamkan.

Kemudian, perkara yang baik hendaklah disuruh, sehingga diperintahkan dalam perkara yang wajib dan diizinkan dalam perkara yang diharuskan tanpa sebarang paksaan. Adapun mencegah kemungkaran itu hendaklah dilakukan apabila manusia meninggalkan perintah yang wajib atau mengerjakan perkara yang haram.

Seterusnya, meninggalkan kemungkaran itu ialah menolak perkara yang diharamkan dalam lapangan yang sama sebagaimana yang disebutkan di atas. Maka, diberikan pahala amal soleh kepada sesiapa yang meninggalkannya dan berdosa bagi sesiapa yang melakukannya.

Segala kebajikan hendaklah diperintah dan kemungkaran hendaklah dicegah. Mencegah kemungkaran itu hukumnya kadang-kadang fardu ‘ain ke atas tiap-tiap orang Islam berdasarkan sabda Rasulullah S.A.W:

مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ، وَذَلِكَ أضْعَفُ الإيمَانِ.

“Sesiapa dalam kalangan kamu melihat perkara mungkar, maka hendaklah mengubah dengan tangannya. Jika tidak mampu, maka dengan lidahnya. Jika tidak mampu, maka (membenci) dengan hatinya, dan (membenci dengan hati) itu adalah selemah-lemah iman.” 

(Riwayat Muslim, no. 49)

Sabda Rasulullah S.A.W lagi:

مَا مِنْ نَبيٍّ بَعَثَهُ اللهُ في أمَّة قَبْلِي إلاَّ كَانَ لَهُ مِنْ أُمَّتِهِ حَوَارِيُّونَ وَأصْحَابٌ يَأخُذُونَ بِسنَّتِهِ وَيَقْتَدُونَ بِأَمْرِهِ، ثُمَّ إِنَّهَا تَخْلُفُ مِنْ بَعْدِهِمْ خُلُوفٌ يَقُولُونَ مَا لاَ يَفْعَلُونَ، وَيَفْعَلُونَ مَا لاَ يُؤْمَرونَ، فَمَنْ جَاهَدَهُمْ بِيَدِهِ فَهُوَ مُؤْمِنٌ، وَمَنْ جَاهَدَهُمْ بِقَلبِهِ فَهُوَ مُؤمِنٌ، وَمَنْ جَاهَدَهُمْ بِلسَانِهِ فَهُوَ مُؤمِنٌ، وَلَيسَ وَرَاءَ ذلِكَ مِنَ الإيمَانِ حَبَّةُ خَرْدَل.

“Tiada seorang nabi pun yang dilantik oleh Allah kepada satu-satu umat sebelumku pada zaman terdahulu, melainkan bersamanya para pengikut yang setia, para Sahabat yang kuat berpegang dengan ajarannya dan mengikuti perintahnya. Kemudian, selepas kewafatan nabi itu, terdapat dalam kalangan pengikutnya yang menyeleweng daripada ajarannya, sehingga mengada-adakan dengan bercakap apa yang tidak dilaksanakan (berbohong) dan membuat apa yang tidak disuruh. Maka, sesiapa yang berjihad dengan tangan (tenaga) bagi mencegahnya, nescaya dia beriman. Dan sesiapa yang berjihad dengan lidahnya, nescaya dia juga beriman dan sesiapa yang berjihad dengan hatinya (membenci dan tidak redha), nescaya dia beriman. Dan tiada lagi iman selepas itu, walaupun sebesar biji yang paling halus (berkecuali tanpa menentangnya).” 

(Riwayat Muslim, no. 50)

Hadis di atas menunjukkan bahawa hukum mencegah kemungkaran adalah fardu ‘ain, diwajibkan kepada setiap orang Islam. Ia bertepatan dengan sabda Rasulullah S.A.W:

‌لَا ‌تَزَالُ ‌طَائِفَةٌ ‌مِنْ ‌أُمَّتِي ‌ظَاهِرِينَ ‌عَلَى ‌الْحَقِّ لَا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَذَلَهُمْ، حَتَّى يَأْتِيَ أَمْرُ اللهِ وَهُمْ كَذَلِكَ.

“Masih ada dalam kalangan umatku, satu kumpulan yang zahir (bangkit) menegakkan kebenaran (Islam). Mereka tidak dapat dimudaratkan (tidak dapat dihapuskan) oleh sesiapa yang mengecewakannya. Sehinggalah tibanya ketentuan Allah, namun mereka tetap dalam keadaan sebegitu (sama ada menang ataupun mati tanpa menyerah kalah).” 

(Riwayat Muslim, no. 1920)

Hadis ini pula menunjukkan adanya suatu kumpulan yang menunaikan perintah fardu kifayah dengan berdakwah, amar ma‘ruf, dan nahi munkar yang diperjuangkan. Sehingga dapat menegakkan sebuah negara dan mendapat kuasa memerintah kerajaan. Firman Allah S.W.T:

﴿الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ بِغَيْرِ حَقٍّ إِلَّا أَنْ يَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا وَلَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ٤٠ الَّذِينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ٤١﴾

“(Iaitu) orang-orang yang telah diusir dari kampung halaman mereka tanpa alasan yang benar, kecuali kerana mereka berkata: ‘Tuhan kami hanyalah Allah.’ Dan sekiranya Allah tiada menolak (keganasan) sebahagian manusia dengan sebahagian yang lain, tentulah telah dirobohkan biara-biara Nasrani, gereja-gereja, rumah-rumah ibadat orang Yahudi, dan masjid-masjid, yang di dalamnya banyak disebut nama Allah. Sesungguhnya, Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya, Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa. (40); (Iaitu) orang-orang yang jika Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi, nescaya mereka mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, menyuruh berbuat yang ma‘ruf, dan mencegah daripada perbuatan yang mungkar; dan kepada Allah jua kembali segala urusan. (41)” 

(al-Hajj: 40–41)

Perkara ini dilakukan oleh Rasulullah S.A.W sehingga berhijrah ke Madinah dan mendirikan sebuah kerajaan yang bersifat dengan perkara-perkara yang telah disebutkan dalam firman Allah itu. Seterusnya, perintah agar menegakkan kerajaan ini diwajibkan selepas kewafatan Rasulullah S.A.W apabila berlakunya peristiwa murtad, bahkan juga menjadi kewajipan pada zaman kini selepas berlakunya penjajahan terhadap tanah air dan pemikiran umat Islam.

Dalam surah yang lain, Allah S.W.T menyebut perkataan hizbullah (parti Allah), kumpulan yang memenangkan agama Allah. Firman Allah S.W.T:

﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ٥٤ إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ٥٥ وَمَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ٥٦﴾

“Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa antara kamu yang murtad daripada agamanya, maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Allah mencintai mereka dan mereka pun mencintai-Nya, yang bersikap lemah lembut terhadap orang-orang Mukmin, yang bersikap keras terhadap orang-orang kafir, yang berjihad di jalan Allah, dan yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela. Itulah kurniaan Allah, diberikan-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya), lagi Maha Mengetahui. (54); Sesungguhnya, penolong kamu hanyalah Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman, yang mendirikan solat dan menunaikan zakat, seraya mereka tunduk (kepada Allah). (55); Dan sesiapa yang mengambil Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman menjadi penolongnya, maka sesungguhnya pengikut (agama) Allah itulah yang pasti menang. (56)” 

(al-Ma’idah: 54–56)

Seterusnya, dinyatakan pula sifat parti Allah (kumpulan yang berjuang menegakkan agama Allah) itu dengan ciri-ciri yang berikut:

Allah S.W.T mengasihi mereka dan mereka mengasihi Allah. Firman Allah S.W.T:

﴿قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ  وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ٣١ قُلْ أَطِيعُوا اللَّهَ وَالرَّسُولَ  فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْكَافِرِينَ٣٢﴾

“Katakanlah (wahai Muhammad): ‘Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi dan mengampunkan dosa-dosamu.’ Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (31); Katakanlah (Muhammad): ‘Taatilah Allah dan Rasul-Nya; jika kamu berpaling, maka sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang kafir.’ (32)” 

(Ali ‘Imran: 31–32)

Merendah diri kepada orang-orang yang beriman dan gagah perkasa dalam menghadapi mereka yang menentang. Firman Allah S.W.T:

﴿مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ ذَلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَمَثَلُهُمْ فِي الْإِنْجِيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَى عَلَى سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ  وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا٢٩﴾

“Muhammad itu ialah utusan Allah, dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah bersikap keras terhadap orang-orang kafir, tetapi berkasih sayang sesama mereka. Kamu lihat mereka rukuk dan sujud mencari kurniaan Allah dan keredhaan-Nya, demikianlah pada muka mereka tampak tanda-tanda daripada bekas sujud. Demikianlah sifat-sifat mereka (yang diungkapkan) dalam Taurat dan sifat-sifat mereka (yang diungkapkan) dalam Injil, iaitu seperti tanaman yang mengeluarkan tunasnya, maka tunas itu menjadikan tanaman itu kuat lalu menjadi besarlah dia dan tegak lurus di atas pokoknya; tanaman itu menyenangkan hati penanam-penanamnya kerana Allah hendak menjengkelkan hati orang-orang kafir (dengan kekuatan orang-orang Mukmin). Allah menjanjikan kepada orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang soleh antara mereka, pengampunan dan pahala yang besar.”

(al-Fath: 29)

Berjihad menegakkan agama Allah tanpa peduli terhadap penentangan. Firman Allah S.W.T:

﴿هُوَ ٱلَّذِىٓ أَرْسَلَ رَسُولَهُۥ بِٱلْهُدَىٰ وَدِينِ ٱلْحَقِّ لِيُظْهِرَهُۥ عَلَى ٱلدِّينِ كُلِّهِۦ وَلَوْ كَرِهَ ٱلْمُشْرِكُونَ٩ يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَىٰ تِجَـٰرَةٍۢ تُنجِيكُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍۢ١٠ تُؤْمِنُونَ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَتُجَـٰهِدُونَ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ بِأَمْوَٰلِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ١١﴾

“Dialah yang mengutus Rasul-Nya dengan membawa petunjuk dan agama yang benar agar Dia memenangkannya di atas segala agama meskipun orang Musyrik membenci. (9); Wahai orang-orang yang beriman! Sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu daripada azab yang pedih? (10); (Iaitu) kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui. (11)” 

(al-Saff: 9–11)

Berwala’ (berjanji setia) kepada Allah, Rasul, serta para pemimpin yang beriman dan beramal soleh. Firman Allah S.W.T:

﴿إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ٥٥ وَمَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ٥٦﴾

“Sesungguhnya, penolong kamu hanyalah Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman, yang mendirikan solat dan menunaikan zakat, seraya mereka tunduk (kepada Allah). (55); Dan sesiapa yang mengambil Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman menjadi penolongnya, maka sesungguhnya pengikut (agama) Allah itulah yang pasti menang. (56)” 

(al-Ma’idah: 55–56)

Firman Allah S.W.T dalam surah yang lain:

﴿وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ٧١﴾

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) perkara yang ma‘ruf, mencegah daripada perkara yang mungkar, mendirikan solat, menunaikan zakat, dan mereka taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberikan rahmat oleh Allah. Sesungguhnya, Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” 

(al-Tawbah: 71)

Ayat ini menegaskan adanya kumpulan yang mendapat rahmat Allah S.W.T kerana mereka sama-sama berganding bahu bagi melaksanakan kewajipan amar ma‘ruf dan nahi munkar.

Setiap orang yang beriman diuji oleh Allah S.W.T

Mereka yang berjaya mentarbiah diri dengan sentiasa bersolat menghadap Allah S.W.T, berzakat kerana tidak bakhil, dan bersifat taat sudah pasti tampil melaksanakan kewajipan menegakkan agama Allah dalam lapangan hidup yang lebih mencabar. Hal ini demikian kerana, mereka menunaikan kewajipan dakwah, amar ma‘ruf, dan nahi munkar yang pasti menghadapi tentangan yang menjadi ujian dalam perjalanan hidup mereka.

Setiap orang yang beriman tidak cukup dengan menunaikan ibadat untuk diri masing-masing tanpa diuji kerana menegakkan Islam. Mereka pasti diuji sama ada terhadap diri, keluarga, harta, mahupun pangkat, kerana firman Allah S.W.T:

﴿الم١ أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ٢ وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ٣﴾

“Alif lam mim. (1); Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan: ‘Kami telah beriman,’ sedang mereka belum diuji lagi? (2); Dan sesungguhnya, Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka. Maka sesungguhnya, Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya, Dia mengetahui orang-orang yang dusta. (3)” 

(al-‘Ankabut: 1–3)

Firman Allah S.W.T lagi:

﴿أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُمْ مَثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِكُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ٢١٤﴾

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: ‘Bilakah datangnya pertolongan Allah?’ Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” 

(al-Baqarah: 214)

Apabila kewajipan tersebut dilaksanakan, maka ia meletakkan umat Islam terpilih di sisi Allah S.W.T mengatasi umat yang lain. Hal ini dijelaskan oleh firman Allah S.W.T:

﴿كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْكِتَابِ لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ  مِنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَكْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ١١٠﴾

“Kamu ialah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, (kerana kamu) menyuruh kepada perkara yang ma‘ruf, mencegah daripada perkara yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka ialah orang-orang yang fasiq.” 

(Ali ‘Imran: 110)

Allah S.W.T melaknat kaum Bani Isra’il kerana telah meninggalkan kewajipan amar ma‘ruf dan nahi munkar. Firman Allah:

﴿لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَى لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذَلِكَ بِمَا عَصَوْا وَكَانُوا يَعْتَدُونَ٧٨ كَانُوا لَا يَتَنَاهَوْنَ عَنْ مُنْكَرٍ فَعَلُوهُ  لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَفْعَلُونَ٧٩﴾

“Telah dilaknati orang-orang kafir daripada kalangan Bani Isra’il dengan lisan Dawud dan ‘Isa putera Maryam. Oleh hal yang demikian, disebabkan mereka derhaka dan selalu melampaui batas. (78); Mereka antara satu sama lain tidak melarang tindakan mungkar yang selalu mereka perbuat. Sesungguhnya, amat buruklah apa yang selalu mereka perbuat itu. (79)” 

(al-Ma’idah: 78–79)

Seterusnya, sabda Rasulullah S.A.W:

وَالَّذِي نَفْسي بِيَدِهِ، لَتَأْمُرُنَّ بِالمَعْرُوفِ، وَلَتَنْهَوُنَّ عَنْ المُنْكَرِ، أَوْ لَيُوشِكَنَّ اللهُ أَنْ يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عِقَابًا مِنْهُ، ثُمَّ تَدْعُوْنَهُ فَلا يُسْتَجَابُ لَكُمْ.

“Demi Tuhan yang diriku berada dalam Tangan-Nya! Sama ada kamu menyuruh kepada kebaikan dan kamu mencegah daripada kemungkaran, ataupun Allah menghantar balasan (bencana) ke atas kamu kerana menghukum kamu (tidak menjalankan kewajipan itu). Kemudian, kamu berdoa kepada-Nya, nescaya Allah tidak akan menerimanya (tidak memperkenankannya).”

(Riwayat al-Tirmizi, no. 2169)

Hubungan dengan orang bukan-Islam

Adanya masyarakat majmuk dalam sesebuah negara Islam tidak menjadi halangan untuk Islam itu memimpin. Malah, Allah S.W.T mengizinkan adanya hubungan dengan orang bukan-Islam yang tidak ekstrem (tidak bermusuh) terhadap Islam dan umatnya. Sebaliknya, haram menjalinkan hubungan atau wala’ (taat) kepada mereka yang ekstrem. Hal ini berdasarkan firman Allah S.W.T:

﴿عَسَى اللَّهُ أَنْ يَجْعَلَ بَيْنَكُمْ وَبَيْنَ الَّذِينَ عَادَيْتُمْ مِنْهُمْ مَوَدَّةً وَاللَّهُ قَدِيرٌ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ٧ لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ٨ إِنَّمَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلَى إِخْرَاجِكُمْ أَنْ تَوَلَّوْهُمْ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ٩﴾

“Mudah-mudahan, Allah menimbulkan kasih sayang antaramu dengan orang-orang yang kamu musuhi antara mereka. Dan Allah adalah Maha Kuasa. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (7); Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu kerana agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya, Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil. (8); Sesungguhnya, Allah hanya melarang kamu menjadikan sebagai kawanmu orang-orang yang memerangimu kerana agama dan mengusir kamu dari negerimu, dan membantu (orang lain) untuk mengusirmu. Dan sesiapa yang menjadikan mereka sebagai kawan, maka mereka itulah orang-orang yang zalim. (9)” 

(al-Mumtahanah: 7–9)

Ayat ini menyatakan batas sempadan dalam masyarakat majmuk, antaranya ialah tidak wala’ kepada orang bukan Islam. Firman Allah S.W.T lagi:

﴿بَشِّرِ الْمُنَافِقِينَ بِأَنَّ لَهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا١٣٨ الَّذِينَ يَتَّخِذُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِينَ أَيَبْتَغُونَ عِنْدَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا١٣٩﴾

“Khabarkanlah kepada orang-orang munafiq bahawa mereka akan mendapat seksaan yang pedih. (138); (Iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman-teman penolong dengan meninggalkan orang-orang Mukmin. Apakah mereka mencari kekuatan di sisi orang kafir itu? Maka sesungguhnya, semua kekuatan ialah kepunyaan Allah. (139)”

(al-Nisa’: 138–139)

Hubungan dengan orang bukan Islam adalah bagi menunjukkan benar dan adilnya Islam, bukan kerana wala’ sehingga mengharapkan kemenangan melalui sebab tersebut. Akibatnya, mereka melupakan pertolongan Allah S.W.T yang mewajibkan Islam memimpin.

Wajib bersama kumpulan Islam

Semua urusan menegakkan Islam itu dilaksanakan oleh kumpulan Islam yang telah disebutkan sebelum ini. Sebuah kumpulan yang menjadi benteng ketahanan umat Islam sehingga akhir zaman dunia ini, pada zaman tiada Rasulullah S.A.W di alam dunia selepas kewafatannya. Maka, kita wajib bersama kumpulan Islam yang memimpin.

Hadis Sahih Riwayat Imam al-Bukhari R.H dan Imam Muslim R.H:

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ المُثَنَّى، حَدَّثَنَا الوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ، حَدَّثَنَا ابْنُ جَابِرٍ، حَدَّثَنِي بُسْرُ بْنُ عُبَيْدِ اللَّهِ الحَضْرَمِيُّ، أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا إِدْرِيسَ الخَوْلَانِيَّ، أَنَّهُ سَمِعَ حُذَيْفَةَ بْنَ اليَمَانِ، يَقُولُ: كَانَ النَّاسُ يَسْأَلُونَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنِ الخَيْرِ، وَكُنْتُ أَسْأَلُهُ عَنِ الشَّرِّ، مَخَافَةَ أَنْ يُدْرِكَنِي، فَقُلْتُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، إِنَّا كُنَّا فِي جَاهِلِيَّةٍ وَشَرٍّ، فَجَاءَنَا اللَّهُ بِهَذَا الخَيْرِ، فَهَلْ بَعْدَ هَذَا الخَيْرِ مِنْ شَرٍّ؟ قَالَ: «نَعَمْ»

“Daripada Huzaifah bin al-Yaman R.A, katanya: Orang ramai bertanya kepada Rasulullah S.A.W berkenaan kebaikan dan aku pula bertanya berkenaan kejahatan kerana takut kejahatan itu mengenaiku. Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! Kami dahulu dalam keadaan jahiliah dan jahat. Adakah selepas kebaikan ini datang pula kejahatan?” Sabdanya: “Ya!””

قُلْتُ: وَهَلْ بَعْدَ ذَلِكَ الشَّرِّ مِنْ خَيْرٍ؟ قَالَ: “نَعَمْ، وَفِيهِ دَخَنٌ”. قُلْتُ: وَمَا دَخَنُهُ؟ قَالَ: “قَوْمٌ يَهْدُونَ بِغَيْرِ هَدْيِي، تَعْرِفُ مِنْهُمْ وَتُنْكِرُ.”
“Aku bertanya: “Adakah selepasnya datang pula kebaikan?” Sabdanya: “Ya! Dalamnya ada kekeruhan.” Aku bertanya: “Apakah kekeruhannya itu?” Sabdanya: “Adanya mereka yang tidak mengikuti petunjukku. Engkau mengenalinya dan engkau mencegahnya.””

قُلْتُ: فَهَلْ بَعْدَ ذَلِكَ الخَيْرِ مِنْ شَرٍّ؟ قَالَ: نَعَمْ، دُعَاةٌ عَلَى أَبْوَابِ جَهَنَّمَ، مَنْ أَجَابَهُمْ إِلَيْهَا قَذَفُوهُ فِيهَا» قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ صِفْهُمْ لَنَا، قَالَ: هُمْ مِنْ جِلْدَتِنَا، وَيَتَكَلَّمُونَ بِأَلْسِنَتِنَا.
“Aku bertanya lagi: “Adakah selepasnya ada kejahatan?” Sabdanya: “Ya! Adanya mereka yang mengajak masuk ke dalam Neraka Jahanam. Sesiapa yang menyahutnya, nescaya terjerumus bersama ke dalamnya.” Aku berkata: “Wahai Rasulullah! Sebutkan kepada kami sifat mereka.” Sabdanya: “Mereka itu daripada bangsa kita yang kulitnya sama dengan kulit kita dan bercakap dengan bahasa kita.””

قُلْتُ: فَمَا تَأْمُرُنِي إِنْ أَدْرَكَنِي ذَلِكَ؟ قَالَ: “‌تَلْزَمُ ‌جَمَاعَةَ المُسْلِمِينَ وَإِمَامَهُمْ.” قُلْتُ: فَإِنْ لَمْ يَكُنْ لَهُمْ جَمَاعَةٌ وَلَا إِمَامٌ؟ قَالَ: فَاعْتَزِلْ تِلْكَ الفِرَقَ كُلَّهَا، وَلَوْ أَنْ تَعَضَّ بِأَصْلِ شَجَرَةٍ، حَتَّى يُدْرِكَكَ المَوْتُ وَأَنْتَ عَلَى ذَلِكَ.
“Aku bertanya: “Apakah perintah Rasulullah kepada saya?” Sabdanya: “Engkau jauhkan diri daripada semua kumpulan mereka dan engkau bersama kumpulan Islam dan pemimpinnya.” Aku bertanya: “Bagaimana kalau tiada kumpulan dan pemimpin?” Sabdanya: “Engkau jauhkan diri daripada semua kumpulan itu, walaupun terpaksa menggigit pangkal pokok (kalau tidak ada makanan) sehingga mati kelaparan dan engkau masih dalam keadaan itu.””

(Riwayat al-Bukhari, no. 7084 dan Muslim, no. 1847)

Kesimpulan

Di sini menunjukkan kewajipan bersama kumpulan Islam yang beristiqamah dengan sifat-sifat atau ciri-ciri sebagaimana yang telah disebutkan sebelum ini, iaitu:

Mengajak kepada Islam yang sempurna.
Melaksanakan amar ma‘ruf.
Mencegah nahi munkar.
Menegakkan Islam yang berkuasa memerintah negara yang berdaulat (Tamkin).

Walau bagaimanapun, kita hendaklah mendekati kumpulan Islam yang tidak memenuhi ciri-ciri ummah atau jemaah supaya mereka bersama menjadi pendukung yang menegakkan agama. Kita juga hendaklah mendekati kumpulan bukan-Islam yang berdamai dan tidak ekstrem supaya memberikan peluang kepada Islam untuk memimpin.

Demikian juga, kita hendaklah menghadapi kumpulan yang bermusuh terhadap Islam dan menolak mereka yang tidak istiqamah sehingga bersekongkol bersama musuh Islam dan umatnya. Firman Allah S.W.T:

﴿لَا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِينَ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْءٍ إِلَّا أَنْ تَتَّقُوا مِنْهُمْ تُقَاةً وَيُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ٢٨﴾

“Janganlah orang-orang Mukmin mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang Mukmin. Sesiapa yang berbuat demikian, nescaya dia tidak akan memperoleh apa pun daripada pertolongan Allah, kecuali kerana (siasat) memelihara diri daripada sesuatu yang ditakuti daripada mereka. Dan Allah memperingatkan kamu terhadap diri (seksaan)-Nya. Dan hanya kepada Allah tempat kembali.” 

(Ali ‘Imran: 28)

سبحانك اللهم وبحمدك، أشهد أن لا إله إلا أنت، ونستغفر ونتوب إليك.

وآخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمين.

ABDUL HADI AWANG
Lapangan Terbang Doha, Qatar.
13 Rabi‘ al-Awwal 1444 | 10 Oktober 2022 – HARAKAHDAILY 14/10/2022

Komen Weblog Ibnu HasyimPAS tidak sertai K’jaan PH & DAP. Bersama K/Islam.

PAS tidak sertai Kerajaan Pusat dan jadi pembangkang konstruktif, bahkan ingin selamatkan diri dan negara bersama kumpulan Islam. 

Kerana itulah yang dikehendaki oleh Islam.

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

PM, sila jelaskan! Hari ni PM, esok minyak turun. & Jerat PH.

 


1. Ada apa pada ‘Perdana Menteri’?

‘HARI ni saya jadi Perdana Menteri, ‘ESOK’ minyak turun’.

Saya menantikan juga semalam semasa sidang media Perdana Menteri Ke-10 penuh keterujaan kalau-kalau ucapan keramat yang diulang sebelum ini jadi kenyataan tapi langsung tiada. Barangkali lupa dan sekali lagi menantikan pula pagi ini, sejurus subuh mengintai stesen minyak, harga masih sama. 

Masih berbaki kurang lebih 12 jam sebelum definisi esok berakhir agar PM10 mengotakan kata. Tidak mengapa bab itu. Semestinya PM10 akan kata bagilah beliau masa, beliau sedang berusaha. Ok baik.

Sebagai anak muda Kelantan, mewakili Pemuda PAS Negeri Kelantan saya juga menantikan ‘langkah’ PM10 terhadap negeri-negeri tidak sealiran parti memerintah terutama Kelantan. Jika ada ahli parti beliau sudah mula sinis terhadap negeri ini, saya kira beliau tidak begitu. Harapnya prosedur standard Persekutuan dan negeri dihormati, tiada lagi istilah dinafikan dan dianak tiri.

Semestinya sesiapa pun yang dipilih dalam Kabinet Menteri hasil sokongan kluster mahkamah, royalti Kelantan, penyelesaian air dan projek-projek berimpak tinggi yang sedang diusahakan tidaklah dikerat di tengah jalan. Anak muda Kelantan memerhati dan kita semestinya menghormati jika tidak dikhianati.

Sayugia pemberian cuti Isnin sebagaimana disebut PM10 semalam mohon diperhalusi pihak berkaitan. Ini kerana Ahad adalah ‘off day’ negeri Pantai Barat, tidak beberapa negeri termasuk Kelantan dan Terengganu. Atas asas keadilan dan keselesaan dipohon negeri yang ‘off day‘  Jumaat diberikan cuti pada hari Ahad.

‘Walk the talk’, perangi rasuah.

Salam hormat.

MOHAMAD KAMAL MOHAMED
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan
30 Rabiul Akhir 1444/ 25 November 2022 – HARAKAHDAILY 25/11/2022


2. Kerajaan Perpaduan PH ‘jerat dan muslihat’? 


KERAJAAN Perpaduan yang ditawarkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim ketika ini tidak lebih hanyalah satu jerat kepada banyak pihak. Paling tidakpun, ia cuma satu pelawaan untuk bersama yang sekadar ‘ajak-ajak ayam’.

Undangan berperangkap yang menjebak ini cuba disandarkan dengan titah Istana Negara kononnya. Ia permulaan untuk meletuskan persepsi bahawa pihak yang menolak sebagai telah bertindak menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong.

Hakikatnya, tiadapun dokumen rasmi perintah tersebut, melainkan ia titah cadangan Baginda dalam konteks perbincangan iaitu bersama Anwar dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sahaja. Cadangan tersebut dilihat sebagai merungkai kemelut ketika itu.

Oleh kerana selepas itu telah wujud jumlah diperlukan dan Tuanku membuat keputusan, maka tajuk Kerajaan Perpaduan tidak sepatutnya berbangkit lagi. Apatah lagi bila terdapat parti dan gabungan lain menegaskan penolakan seruan itu.

Maka apabila Anwar tetap juga menghulurkan idea itu, sudah tentu ada ‘udang di sebalik batu’ atau motif muslihat sedang dicaturnya. Jika diterima akan menanti akibatnya, hatta ditolak pun mesti bersedia berdepan segala manipulasinya.

Cadangan seumpama juga pernah diusulkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk membentuk kerajaan ketika beliau selaku Perdana Menteri Interim setelah meletakkan jawatan. Pun demikian ia gagal mencapai kesepakatan semua parti.

Begitu juga ketika peralihan antara Muhyiddin kepada Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, Pakatan Harapan (PH) turut mengajukan cadangan Kerajaan Perpaduan sebagai penyelesaian kemelut, dengan syarat Perdana Menteri diberikan kepada Anwar.

Cadangan Presiden PAS

Kerajaan Perpaduan sebenarnya pernah menjadi idea dicadangkan Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi sejak tahun 2008 lagi. Ketika itu ia lebih popular dalam perbincangan dan sebutan ramai sebagai ‘UG’ iaitu dari perkataan Inggeris ‘Unity Government’.

Lontaran pada zaman pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi itu susulan tamparan politik diterima Barisan Nasional (BN) hasil PRU11. Kehilangan majoriti dua pertiga, gugatan ‘Langkah 16 September’ Anwar dan siri-siri PRK menyebabkan kerajaan goyah.

Tuan Guru Abdul Hadi bimbang persengketaan politik berterusan antara Pakatan Rakyat (PR) dan Kerajaan BN akan menjadi semakin tegang. Ketidakstabilan politik yang meruncing dilihat beliau boleh menjerumus kepada suasana tidak terkawal.

Ditambah kegawatan ekonomi sedang menimpa, beliau khuatir negara hilang tumpuan dan mendedahkan pula kepada campur tangan asing. Bibit-bibit perkauman melampau dan pendekatan pihak berkuasa secara kuku besi cuba dihindari terjadi.

Konsep itu awalnya disambut penuh kekaguman terutama kalangan pimpinan PAS yang selalu ‘lepak’ di Pejabat Harakah Jalan Pahang. Bahkan warga kerja lidah rasmi PAS itu termasuk media-media setelit telah diminta mengembangkan idea tersebut.

Malah, ia turut dipersetujui oleh rakan tahaluf siyasi PAS dalam PR iaitu PKR dan DAP. Tetapi tidak lama, tiba-tiba ‘meletup’ apabila al-Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ‘menentang keras’ idea Kerajaan Perpaduan.

Hingga berbangkit gesaan diadakan Muktamar Khas serta dikenakan tindakan disiplin ke atas pemimpin-pemimpin ‘bermasalah’ yang menyokong cadangan itu. Pun demikian, gesaan tersebut dilaksanakan sebagai Seminar Memperkasakan Parti (SMP).

Perang saraf

Pejabat Harakah menjadi pusat gerakan para pemimpin yang ‘bersarang’ di situ mencatur adu-domba dan penolakan. Tujuan murni Tuan Guru Abdul Hadi itu telah disalahfahamkan serta dijadikan senjata serangan untuk mempertikaikan beliau.

Mereka mencipta doktrin propaganda menuduh UG itu terhasil dari komplot sulit di belakang antara PAS dan Umno. Sedangkan ianya idea kerajaan tanpa pembangkang dengan melibatkan semua parti politik bagi menangani situasi tadbir urus negara.

Bantahan menentang Tuan Guru Abdul Hadi itu malah digembleng para pemimpin tersebut dengan ‘hasutan’ kepada ahli-ahli PAS. Hingga pelbagai desakan dan tekanan ke atas Tuan Guru dilakukan oleh pemimpin PAS pro-Anwar dan sayang DAP itu.

SMP yang diadakan di Taman Melewar itu dijadikan kesempatan untuk mengkritik keras Tuan Guru secara terbuka menggunakan dua ahli akademik. Namun, sebahagian besar perwakilan cukup rasional dan mula nampak motif sebenar majlis itu.

Bahkan, Tuan Guru Nik Aziz setelah itu memahami dan menyatakan sokongan kepada idea konsep tersebut. Bagaimanapun, Tuan Guru Abdul Hadi menarik balik cadangan itu setelah Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak naik sebagai Perdana Menteri.

Pun demikian, UG itu terus menjadi momokan diratib berulang kali oleh para pemimpin pro-Anwar dan DAP untuk memburukkan Tuan Guru. Akhirnya mereka tersingkir pada Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-61 di Kuala Selangor tahun 2015.

Hakikat sebenar

Dua hari ini, tajuk Kerajaan Perpaduan sedang dijadikan modal politik dari pihak tertinggi PH hingga lasykar siber mereka. Ia pasti sedang diatur gerak untuk dijadikan isu jerangkap samar dan membuat pukulan kepada PERIKATAN NASIONAL (PN).

Selain diputar belit dengan konotasi derhaka kepada titah Agong, ia dijadikan api memarakkan perkauman dan jurang untuk menuduh PN antiperpaduan. Realitinya, perpaduan anjuran Anwar itu tidak akan berlaku dalam nilai dan bentuk sebenar.

Malah, terburai kepalsuan dan hipokrit PH dan BN yang keras menolak sesama sendiri selama ini, rupanya berselingkuh di ranjang politik. Mereka yang dahulunya ketika bersama PAS gigih ‘menguburkan’ UG, kini adalah penaja megah menjulangnya.

TEKS TRANSKRIP

(Sebagai menjelaskan lebih terang gagasan Kerajaan Perpaduan pernah dicadangkan Tuan Guru Abdul Hadi, di sini dilampirkan transkrip sesi temubual khas bersama wartawan media-media PAS pada 24 April 2009)

Saya melihat masih ramai yang tak faham tentang ‘Unity Government’. Termasuk orang PAS sendiri dan kalangan pimpinan pun tak faham. Ini kerana kesibukan tak membaca buku-buku politik, dan tak membaca istilah-istilah politik.

Di mana dalam politik, ada kerajaan yang sepenuhnya. Ada ‘Unity Government’, ada ‘Coalition Government’, dan ada ‘Front National’ di Malaysia ni ‘Front National’. ‘Front National’ itu Barisan Nasionallah yang ada pembangkang.

Kerajaan Campuran ni ialah kerajaan yang antara satu parti yang memerintah dengan parti yang lain diajak sama dalam pemerintah, dengan syarat-syarat dibuat. Di mana kebiasaannya dia terikat, partinya terikat dengan syarat-syarat bersama dengan kerajaan dan tidak banyak perubahan dibuat.

Dan PAS berpengalaman dalam dua kerajaan iaitulah Kerajaan Campuran dan Kerajaan Barisan Nasional. ‘Unity Government’ bukan Kerajaan Campuran dan bukan Barisan Nasional, itu kena faham. Kerana ada orang PAS duduk faham masuk Barisan Nasional, campuran semula. Ini menandakan tak faham apa dia ‘Unity Government’.

Saya ketawa dan lucu, orang Umno membangkang, orang PAS. Orang Umno ada yang bersetuju dan banyak Umno yang bantah. Tapi orang PAS luar bangkang, dia tak tahu. Ini menandakan dia tak tahu ‘Unity Government’ ini tak tahu apa dia. Barangkali kalau dia tahu apa dia bentuknya, saya rasa dia boleh.

Dan oleh kerana banyak orang tak faham, maka saya tarik balik cadangan saya itu, saya tarik balik sehingga orang kita faham betul-betul.

Integriti UG

Dan sebenarnya ‘Unity Government’ kita bincang dalam dialog politik di kalangan kepimpinan PAS. Kita telah membincang semua aspek, aspek Barisan Nasional, aspek Kerajaan Campuran termasuklah ‘Unity Government’. Ini juga menjadi perbincangan.

Termasuklah aspek undi tak percaya. Dan ‘Unity Government’ yang saya kemukakan masa Tun Abdullah Badawi jadi Perdana Menteri, ini disokong oleh PKR, disokong oleh DAP. Dan DAP dengan PKR bersetuju dan saya telah memaklumkan kepada DAP. Dan DAP menyertai dalam beberapa usaha dilakukan.

Tetapi oleh kerana kita melihat orang Umno sendiri takut nak buat ‘Unity Government’. Mungkin dia takut kerana akan ada orang dia dibicarakan di mahkamah. Dia tak berani. Dengan sebab itu tak jadi, dengan sebab itu saya tarik balik cadangan saya.

Dan saya yakin di satu hari nanti orang akan terima cadangan saya, orang akan akan fikir balik, bila masa tenang balik dia akan fikir balik bila keadaan yang munasabah. Dan ‘Unity Government’ ni ialah untuk membuangkan orang yang bermasalah dalam negara. Bukan sahaja dalam kerajaan, termasuk dalam pembangkang sendiri.

Saya kemuka kepada Datuk Seri Abdullah Badawi masa itu. Masa itu. Kerana kita melihat dia yang paling kurang masalah. Dan saya tak nampak pemimpin Umno yang ada ni, termasuk Dr Mahathir. Dr Mahathir tak terima ‘Unity Government ‘kerana saya rasa Dr Mahathir dia faham ‘Unity Government’ ni termasuk dia sendiri pun akan dibawa ke mahkamah.

Manfaat UG

‘Unity Government’ ini Kerajaan Perpaduan yang melibatkan semua parti politik, tidak ada pembangkang langsung. Semua parti duduk dalam kerajaan. Dan semua parti ini ada identiti, ada sahsiah, ada keperibadian dan dia berhak untuk membangkang.

Di mana ‘Unity Government’ ini membolehkan orang dalam Umno sendiri bangkang kerajaan. Ini kita memecahkan tradisi yang dibuat oleh Umno yang ada pada hari ini di mana orang Umno tak boleh bangkang parti dia. Kalau bangkang kena pecat.

Kita, termasuklah kita membebaskan Umno sendiri. Ini kena faham. Dalam masa yang sama ‘Unity Government’ ini mestilah berlaku perubahan yang adil untuk semua rakyat termasuklah SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya), termasuklah badan kehakiman, termasuklah pentadbiran, konsepnya mesti berubah, bukan apa yang ada hari ni.

Sebagai contoh di Indonesia saya sebut tadi, ‘Unity Government’ di Indonesia berlaku pemisahan kuasa di antara SPR, Suruhanjaya Pilihan Raya PEMILU di Indonesia dengan badan politik, pemisahan kuasa dalam badan kehakiman, sehingga badan kehakiman Indonesia boleh menyeret Soharto ke mahkamah.

Boleh menyeret Perdana Menteri dan Menteri-menteri ke mahkamah kalau melakukan kesalahan. Ini kita nak bersihkan negara. Di Israel sebagai contoh, Presiden Israel pun dibawa ke mahkamah. Perdana Menteri pun akan disiasat. Ini ‘Unity Government’.

Dan pilihan raya di Indonesia pilihan raya yang berubah. Di mana Barisan Nasional dia tidak ada hak untuk menggunakan TV. Termasuklah semua parti boleh guna TV. Rakyat ada kebebasan. Ini ‘unity’ yang kita kena faham.

IZWAN ABDUL HALIM

Komen Weblog Ibnu Hasyim: PM, sila jelaskan! Hari ni PM, esok minyak turun.  & Jerat PH.

Blog ini akan membongkar terus jerat-jerat selanjutnya..

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails