Saturday, October 03, 2020

Khabar Dari Turki: Perang &Jana Ekonomi..

 

1. Erdoğan: ''Perjuangan tetap berterusan sehingga Karabakh dibebaskan dari penjajahan Armenia''


Presiden Turki, Recep Tayyip Erdoğan menyatakan bahawa perjuangan akan berterusan sehingga Karabakh dibebaskan dari penjajahan Armenia.

Bercakap pada upacara pembukaan Hospital Bandar Konya, Presiden Erdoğan mengatakan bahawa Armenia menyerang lagi ketika masalah Karabakh belum lagi diselesaikan, tetapi kali ini dia berhadapan dengan hasil yang tidak dijangka.

Presiden Turki Erdoğan menyatakan bahawa Azerbaijan telah memulakan gerakan besar untuk menyelamatkan Karabakh, dan tentera Azerbaijan, yang telah berjaya maju sejauh ini, telah menyelamatkan banyak tempat dari penjajahan.

"Dengan semua keupayaan dan sepenuh hati kami, kita tetap berpihak dan akan bersama Azerbaijan, saudara kami. Perjuangan ini akan berterusan sehingga Karabakh dibebaskan dari penjajahan." Katanya.

Presiden Erdoğan yang juga menyinggung perkembangan di Mediterranean Timur, menyatakan bahawa dengan perjanjian Libya, ia telah mengubah bahagian penting dari Mediterranean Timur menjadi kawasan kegiatan yang sah.

"Apabila anda menggabungkan titik krisis yang meluas, dari Syria sehingga ke Mediterranean dan Kaukasus, yang terlihat adalah usaha untuk mengepung Turki." Kata Erdoğan yang menjelaskan bahawa Turki telah melaksanakan langkah-langkah yang akan berguna dalam menghadapi pengepungan ini, sambil melindungi keutuhan wilayah, persatuan bangsa Turki dan mengekalkan kekuatan negara.

Presiden Erdoğan juga mengatakan bahawa ancaman yang sia-sia terhadap Turki di Mediterranean Timur, dan mereka yang tidak mengambil langkah mundur dengan ugut kosong, terpaksa memperhatikan seruan dialog,

"Mereka yang berencana mengancam kami di Syria, mesti melihat bahawa tidak ada peluang untuk mereka berjaya. Mana-mana tempat yang menimbulkan ancaman bagi negara kami, adalah kawasan operasi bagi kami." Tambahnya.


2. Turki: ''Jika Azerbaijan mahu, kami akan menyokong tak kira apa orang lain kata."


Menteri Luar Turki Mevlüt Çavuşoğlu mengatakan bahawa Turki tidak akan ragu-ragu untuk memberi sokongan, jika Azerbaijan memintanya.

Çavuşoğlu bercakap mengenai konflik antara Azerbaijan dan Armenia pada sidang media bersama yang diadakannya dengan rakan sejawatannya dari Itali, Luigi Di Maio di Rom.

Menteri Çavuşoğlu mengingatkan bahawa Turki selalu menginginkan penyelesaian masalah ini secara damai dan dalam kerangka resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC).

"Namun, sehingga hari ini belum ada langkah yang diambil. Azerbaijan memiliki kekuatan untuk merebut kembali tanahnya sendiri. Agar Azerbaijan dapat mengisytiharkan gencatan senjata, Armenia harus menarik diri. Sehingga hari ini, Azerbaijan belum membuat permintaan konkrit dari kami, namun jika ada permintaan kami akan memberi sokongan kepadanya tidak kira orang lain akan berkata apa.'' Katanya.

Menteri Turki Çavuşoğlu mengatakan bahawa jika masyarakat antarabangsa ingin melakukan sesuatu, ia mesti segera menarik Armenia dari tanah Azerbaijan.

Dia menyatakan bahawa keamanan dan kestabilan di rantau ini akan menjadi kepentingan terbaik Armenia,

"Adakah anda lebih suka kedamaian dan ketenangan atau perang? Armenia mesti membuat keputusan mengenai perkara ini." Ujar Çavuşoğlu.

Menteri Mevlüt Çavuşoğlu juga menyinggung perkembangan di Mediterranean Timur,

"Sekiranya Kesatuan Eropah (EU) mahu menjadi organisasi global, ia mesti dapat mengatakan kepada Yunani bahawa ia salah. Kami telah menunjukkan bahawa kami berniat baik dengan beberapa isyarat. Kami juga telah menunjukkan bahawa kami bertekad untuk melindungi hak-hak kami. Mari bekerjasama untuk berkongsi secara adil. Di sini cara EU penting." Katanya.

3. Jana Ekonomi: Projek madu Anzer.

Projek madu Anzer, di Turki, ia dihasilkan di wilayah distrik izekizdere Rize yang disebut Dataran Tinggi Anzer. Ia berbeza dengan madu lain dari segi aroma dan rasa kerana terdiri dari madu yang dikumpulkan oleh lebah dari bunga endemik yang hanya dapat ditanam dan tumbuh di dataran tinggi di kawasan itu. Oleh kerana ia mempunyai kawasan pengeluaran yang terhad, madu Anzer dianggap sebagai madu yang paling istimewa di dunia.

Madu anzer, yang dapat menunjukkan kesan antioksidan yang kuat setelah memasuki tubuh, membantu melindungi dari penyakit dengan menguatkan sistem kekebalan tubuh. Juga diketahui bahawa madu Anzer, yang mempunyai kesan positif pada proses penyembuhan penyakit, memiliki sifat antibakteri.

Satu sudu madu Anzer, yang mengandungi banyak zat bermanfaat termasuk vitamin C, kalium dan kalsium, cukup untuk mendapat manfaat daripada semua manfaat ini. Namun, kerana mengandungi banyak gula, tidak boleh dikonsumsi lebih dari satu sudu sehari. Terutama orang yang mempunyai penyakit kronik dan serius seperti diabetes atau mereka yang mengalami alahan mesti mendapatkan persetujuan doktor sebelum mengambil madu Anzer.

4.  Buah Ara Segar: Eksport Turki meningkat 12%.

Eksport Turki pada buah ara segar dalam masa 2 bulan meningkat 12 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas, dari 34 juta 992 ribu dolar menjadi 39 ribu 306 dolar.

Menurut maklumat yang diperoleh dari Aegean Exporters Union, Turki, eksport buah ara segar yang bermula bermula pada tempoh 26 Julai hingga 15 September, berbanding tempoh yang sama tahun lalu, meningkat 12 peratus dari 34 juta 992 ribu dolar menjadi 39 juta 306 ribu dolar.

Sebilangan besar eksport buah ara segar, yang menghiasi meja di sekitar 50 negara, dibuat ke Jerman dengan 13 juta 456 ribu dolar.

Dari negara ini diikuti oleh Rusia dengan 4 juta 30 ribu dolar dan Belanda dengan 3 juta 979 ribu dolar.

(MH)

Letak calon Islam di Batu Sapi. -Dr Kamarul Zaman.

 

KEMATIAN Datuk Liew Vui Keong, mantan Menteri Undang-undang dari WARISAN, hari ini sekali lagi akan menyebabkan satu lagi PRK dilangsungkan di P.185 Batu Sapi, Sabah.

P.185 Batu Sapi adalah kerusi yang baru diwujudkan di dalam persempadanan semula kawasan pilihan raya pada tahun 2003 dan dari PRU 2004 ke PRU 2018 merupakan kubu kuat BN.

Dalam PRU 2004, Datuk Ir Edmund Chong Ket Wah @ Chong Ket Fah yang mewakili PBS dengan menggunakan tiket BN telah menang tanpa bertanding di kerusi P.185 Batu Sapi.

Dalam PRU 2008, Datuk Ir Edmund Chong Ket Wah @ Chong Ket Fah mengekalkan kerusi P.185 Batu Sapi setelah beliau, yang memperolehi 9,479 undi, menang dengan majoriti 3,708 undi ke atas calon BEBAS, Chung Kwong Wing, yang memperolehi 5,771 undi.

Kematian akibat kemalangan jalan raya Datuk Ir Edmund Chong Ket Wah @ Chong Ket Fah pada 9 Oktober 2010 menyebabkan satu PRK dilangsungkan di P.185 Batu Sapi pada 4 November 2010. 

Dalam PRK 2010 ini, balu Datuk Ir Edmund Chong Ket Wah @ Chong Ket Fah, iaitu Datuk Linda Tsen Thau Lin, yang mewakili PBS mengekalkan kerusi itu setelah beliau, yang memperolehi 9,773 undi, menang dengan majoriti 6,359 undi ke atas calon PKR, Haji Ansari Bin Abdullah, yang memperolehi 3,414 undi, dan calon SAPP, Datuk Yong Teck Lee, yang memperolehi 2,031 undi.

Dalam PRU 2013, Datuk Linda Tsen Thau Lin mengekalkan kerusi P.185 Batu Sapi setelah beliau, yang memperolehi 13,085 undi, menang dengan majoriti 3,798 undi ke atas calon PAS, Hamza Bin A. Abdullah @ Hamzah, yang memperolehi 9,287 undi dan calon STAR, Saiful Bahari Rashada Bin Ahmad, yang memperolehi 410 undi.

Malangnya, dalam PRU 2018, Datuk Linda Tsen Thau Lin, yang memperolehi 8,357 undi, tewas dengan majoriti 4,619 undi di tangan calon WARISAN, Datuk Liew Vui Keong, manakala calon PAN, Hamza Bin A. Abdullah @ Hamzah, memperolehi 980 undi sementara calon PAS, Norsah Bongsu, pula memperolehi 948 undi.

Saya yakin bahawa, dengan majoriti kecil 4,619 undi calon WARISAN dalam PRU 2018 dan dengan kejatuhan Kerajaan WARISAN dalam PRN 2020 baru-baru ini, jalan terbentang luas untuk PN-BN memenangi kerusi P.185 Batu Sapi dengan syarat tidak berlaku perebutan kerusi.

Pada hemat saya, terdapat sekurang-kurangnya lima faktor utama yang perlu diambil kira dalam soal penentuan calon bagi mewakili PN-BN dalam PRK P.185 Batu Sapi ini, iaitu:

(1) P185 Batu Sapi adalah kerusi yang secara tradisinya adalah ditandingi oleh calon BN sejak ia diwujudkan pada PRU 2004 sehingga PRU 2018.

(2) Calon BN yang bertanding di kerusi P.185 Batu Sapi di dalam PRU 2004, PRU 2008, PRK 2010, PRU 2013 dan PRU 2018 adalah calon PBS.

(3) Calon PBS yang bertanding di kerusi P.185 Batu Sapi di dalam PRU 2004, PRU 2008, PRK 2010, PRU 2013 dan PRU 2018 adalah dari satu keluarga.

(4) PBS telah keluar daripada BN selepas PRU 2018 dan, walaupun berikat dengan PN, meletakkan calon di beberapa kerusi BN dalam PRN 2020.

(5) Pengundi dominan di P.185 Batu Sapi adalah Bumiputera Islam (65.1 peratus), diikuti oleh Cina (30.0 peratus), Bumiputera Bukan Islam (4.1 peratus) dan Lain-lain (0.8 peratus).

Saya memahami dan berkongsi harapan banyak pihak agar agihan kerusi dan penentuan calon pilihan raya antara parti-parti komponen mana-mana pakatan akan mengambil kira komposisi pengundi di kerusi tersebut dengan calon hendaklah diambil dari pengundi dominan.

Pada masa yang sama, pandai-pandailah semua pihak berbincang mengenainya nanti jika mereka tidak mahu calon mereka kalah.

Dalam pada itu, marilah kita tunjukkan rasa simpati kita dulu kepada keluarga Datuk Liew Vui Keong atas pemergian beliau ini.

DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF – HARAKAHDAILY 2/10/2020

Tulisan Ini menghasut perpechan atau menyelamatkan UMNO?


Peneroka FELDA dan pekebun kecil mengadakan demo menuntut janji dari kerajaan Pakatan Harapan (PH) dengan memegang pelbagai kain rentang yang mahukan pembelaan ke atas mereka dan berkumpul di pekarangan pintu masuk Parlimen, hari ini. – Foto: MediaUMNO

UNTUK KEMBALI KUASAI PUTRAJAYA, UMNO MESTI SEGERA TINGGALKAN BERSATU -Shahbudin Husin

Kalau diadakan pungutan suara di kalangan ahli-ahli UMNO tentang kerjasama dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang, rasanya tidak sampai 10 peratus yang bersetuju.  
Begitu juga kalau diadakan pungutan suara tentang perlukah UMNO berkongsi kerusi dengan Bersatu, terutama di kawasan yang biasa ditandingi parti itu, agaknya hampir tidak ada yang setuju dengan perkara itu.  

Meskipun Bersatu kini mengetuai kerajaan PN dengan Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri, nyawa parti itu dalam PRU akan datang banyak bergantung kepada ihsan UMNO.  
Tanpa kerjasama dan sokongan, lebih-lebih lagi murah hati UMNO untuk bertoleransi dari segi pembahagian kerusi, Bersatu tiada ruang lagi untuk menghirup udara segar dalam perjalanan masa depnnya. Bersatu ini hanya umpama bunga teratai – gah di permukaan tetapi akar umbinya tidak pun mencengkam tanah. 
 
Dalam PRU14 lalu, mereka banyak bergantung kepada jentera parti PKR dan DAP dan dalam PRU akan datang, mereka mengharap menumpang jentera parti UMNO dan Pas pula. Itulah Bersatu, lebih-lebih lagi Muhyiddin yang menerajui Bersatu tidaklah mempunyai aura seperti Tun Mahathir Mohamad ketika PRU14 lalu.  

Pendirian UMNO terhadap Bersatu ketika ini amat jelas iaitu mereka menyokong Muhyiddin dan berada dalam kerajaan PN hanyalah sehingga penggal Parlimen PRU14 ini berakhir saja.  
Untuk PRU15, UMNO hanya mahu komited dalam kerjasamanya dengan Pas dalam Muafakat Nasional atau MN dan sebab itulah UMNO menolak untuk menyertai gabungan PN secara rasmi. 
Dengan keadaan ini, walaupun Muhyiddin telah mendaftarkan PN, kedudukan Bersatu masih lagi terumbang-ambing kerana jika UMNO menolak untuk bertoleransi dalam soal kerusi, parti itu tiada peluang lagi untuk terus bernyawa. 
 
Berikutan PRN Sabah yang memperlihatkan Bersatu tidak menghormati UMNO di mana sejak awal Muhyiddin telah menamakan Hajiji sebagai Ketua Menteri, walaupun parti itu hanya serpihan UMNO, kemudian cuba memungkiri janji pengagihan kouta menteri kepada Bung Mokhtar Radin, nyata bahawa Bersatu bukanlah rakan yang baik untuk berkongsi kuasa.  
Sepatutnya sejak awal lagi Bersatu menghormati kedudukan UMNO yang lebih besar dan ramai Ahli Parlimennya pula menyokong Muhyiddin, namun Muhyiddin seperti memperlekehkan UMNO dengan mengumumkan nama Hajiji sebagai Ketua Menteri tanpa sebarang perundingan dengan UMNO.  
Kini, selepas PRN berakhir, nampaknya ramai pemimpin UMNO makin sedar mereka bukan saja sedang dipermainkan oleh Bersatu, malah bakal “dibunuh” masa depannya jika terus bersama parti itu.  
Presiden UMNO, Zahid Hamidi, Timbalan Presiden, Mohamad Hasan dan lain-lain pemimpin kanannya mula bersuara tentang hala tuju baru yang mahu dilalui untuk menghadapi PRU akan datang.  Tindakan UMNO tidak menyertai PN adalah suatu tindakan yang betul, tetapi ingin terus berada bersama Bersatu sehingga PRU akan datang, barangkali bukan suatu keputusan yang tepat.  

Ini kerana selama tujuh bulan bersama selama ini jelas menampakkan Bersatu ingin membolot, menguasai dan melemahkan UMNO melalui kuasa yang terkumpul di tangan Muhyiddin dan beberapa menteri kanan daripada Bersatu yang rapat dengan Perdana Menteri seperti Hamzah Zainuddin dan Azmin Ali.  
Jika lebih lama bersama, UMNO akan terus dilemah serta hubungannya dengan Pas juga akan dipecah-perintahkan yang tujuan akhirnya ialah agar Bersatu terus unggul menguasai kerajaan untuk tempoh yang lebih lama.  Dalam hal ini, UMNO tidak harus berlengah lagi dan mesti cepat keluar daripada kerajaan PN, tidak kira sama ada dengan menyokong Anwar Ibrahim membentuk kerajaan baru atau supaya pilihanraya semula dapat diadakan segera.  

Yang penting, keluar daripada kerajaan PN dan menarik sokongan terhadap Muhyiddin adalah pilihan yang tidak boleh dilengah-lengahkan lagi buat UMNO.  Lagi cepat bertindak, lagi cerah harapan untuk UMNO kembali menguasai Putrajaya seperti sebelum ini, sebaliknya bagi Bersatu pula, sekali ia sudah berjaya mengalahkan UMNO sejak PRU14 lalu, selamanya niat untuk menguburkan UMNO itu tetap membara.  

Berdasarkan sokongan semasa rakyat kepada UMNO dalam beberapa PRK sebelum ini dan di PRN Sabah, tidak dinafikan ia telah pulih dan berada di tahap yang baik, maka masa depan parti itu sebenarnya lebih berkilau jika tanpa bersama Bersatu, tetapi Bersatu hampir tiada masa depan jika tiada UMNO bersamanya.  
Pilihlah mana satu – mahu UMNO terus hidup atau merelakan Bersatu “mematikan” UMNO? (Shahbudindotcom 02/10/2020).
 (http://gigitankerengga.blogspot.com/2020/10/untuk-kembali-kuasai-putrajaya-umno.html)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kita sebagai warga Muslim yang yakin dan percaya dunia khirat, hendaklah kembali kepada perpaduan menurut Islam yang lebih luas. Bukan perpaduan hanya semata-mata menurut kaum, bangsa, asobiah, keturunaan terpilih, nak ke Putrajaya atau mengikut hawa nafsu mereka sahaja. 

Bukan begitu... Kerana ‘Islam Memperkukuh Perpaduan’, tema yang dibawa oleh Presiden PAS tahun ini. Maka lahirlah kegiatan seperti Pesta Tanglung DHPP Pulau Pinang pimpinan Steven Koh, yang berasal dari budaya orang Cina. Budaya yang dipergunakan untuk perpaduan manusia. 

Tahniah Steven Koh!

Tiada asas wakil PAS dalam DUN Sabah - PBS

 

 Presiden Parti Bersatu Sabah, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili

KOTA KINABALU: Parti Bersatu Sabah (PBS) menyifatkan tiada asas untuk Gabungan Rakyat Sabah (GRS) mempertimbangkan pelantikan wakil PAS dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Kabinet Sabah.

Presiden PBS, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, berkata ini kerana PAS tidak bertanding dan tidak memenangi sebarang kerusi DUN dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah baru-baru ini.

Beliau berkata, pandangan parti itu sudah disuarakan kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor, baru-baru ini.

Tegasnya, kerajaan perlu mengambil berat kebimbangan masyarakat Sabah, sekali gus mempertimbangkan implikasi dari segi perundangan serta politik akibat cadangan itu.

"Walaupun PBS adalah rakan kongsi dalam GRS, kami tidak terbabit dalam apa-apa perbincangan berkenaan peranan PAS dalam kerjasama politik, sama ada dalam kerajaan atau sebaliknya.

"Perbincangan itu adalah di luar kawalan PBS, dan diadakan di antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan Barisan Nasional (BN).

"Walaupun bagaimanapun, PBS juga mengikuti perkembangan mengenai kemungkinan PAS akan menyertai pentadbiran politik negeri," katanya dalam kenyataan semalam.

Beliau yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) itu menyifatkan pandangan mengenai perkara berkenaan sebagai sebuah spekulasi berikutan belum ada sebarang pengesahan mengenai keputusan kedudukan PAS dalam pentadbiran Sabah dari Ketua Menteri atau GRS.

"Sebagai negara demokrasi, sesiapa sahaja boleh membentuk parti politik dan mendaftar dengan ROS (Pendaftar Pertubuhan).

"Mana-mana parti yang berdaftar, atau rakyat Malaysia yang berkelayakan, boleh bertanding dalam pilihan raya, sama ada pilihan raya persekutuan atau negeri.

"Di bawah undang-undang Malaysia, tidak ada seorang pun, sama ada individu atau persatuan, yang dapat menghalang mana-mana parti politik atau individu daripada bertanding dalam pilihan raya selagi mereka layak untuk melakukannya," katanya.

Maximus berkata tiada yang dapat menghalang penyertaan mana-mana parti jika mereka adalah rakan sekutu, komponen dalam kerjasama atau gabungan politik yang diwujudkan untuk tujuan memenangi pilihan raya sehingga membentuk kerajaan.

"Namun memandangkan PAS tidak bertanding dan tidak memenangi apa-apa kerusi DUN dalam PRN, kami berpendapat tiada asas bagi GRS untuk mempertimbangkan perlantikan ADUN dari parti berkenaan.

"Saya yakin Ketua Menteri akan mempertimbangkan semua perkara ini, termasuk mengambil kira kebimbangan dan perkara sensitif dari pelbagai sudut agama di Sabah.

"Bagi PBS, pandangan kami adalah mudah iaitu patuhi undang-undang selain mengamalkan prinsip menghormati kepercayaan masing-masing, menggalakkan keamanan dan perpaduan di antara rakyat pelbagai kaum walaupun mempunyai perbezaan kepercayaan agama, budaya, serta fahaman politik" katanya. (BH)

Hibur Hibur Sikit

Hizbut Tahrir: Boleh cium wanita X muhrim, tonton video lucah &.. ??

 

Polis pantau Hizbut Tahrir, guna SOSMA jika perlu

JOHOR BAHRU: Polis Johor sedang memantau pergerakan pengikut Hizbut Tahrir Malaysia (HTM) yang boleh ditahan menurut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) jika mereka didapati mengganggu-gugat keamanan dan keharmonian masyarakat di negeri itu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata setakat ini belum ada tangkapan dibuat namun pihaknya telah menerima 17 laporan polis berhubung gerakan itu.

Kertas siasatan sudah dibuka mengikut Seksyen 298 dan Seksyen 505 Kanun Keseksaan serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Kontinjen Johor, di sini semalam.

Katanya HTM juga berada di bawah bidang kuasa Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ).

“Ideologi fahaman Hizbut Tahrir melalui HTM (dilihat) menolak demokrasi dan melabelkan kerajaan Malaysia sebagai kerajaan kufur, kafir dan sebagainya yang wajib diguling menggunakan kekerasan tetapi setakat ini belum ada aksi atau tindakan ke arah seperti saya sebutkan tadi (kekerasan),” katanya.
 
Jelasnya kumpulan itu dipercayai bergerak aktif sejak 2005 dan mempunyai kira-kira 80 pengikut di Johor.

Kumpulan itu juga dipercayai merekrut ahli daripada golongan berpendidikan termasuk profesional serta menjadikan markas mereka di Skudai sebagai pusat penyebaran fahaman.

Semalam, MAINJ dilaporkan sebagai menolak sebarang bentuk perbincangan dan pertemuan dengan mana-mana kumpulan yang berkait dengan fahaman Hizbut Tahrir, selaras dengan fatwa yang diwartakan Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor pada Oktober tahun lepas. – BERNAMA

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Antara tuduhan terhadap Hizbut Tahrir yang disebutkan..

(i). Menurut sumber di atas, “Ideologi fahaman Hizbut Tahrir melalui HTM (dilihat) menolak demokrasi dan melabelkan kerajaan Malaysia sebagai kerajaan kufur, kafir dan sebagainya yang wajib diguling menggunakan kekerasan tetapi setakat ini belum ada aksi atau tindakan ke arah seperti saya sebutkan tadi (kekerasan),” 

(ii). Menurut sumber lain pula, 

"Pada Rabu, Jabatan Agama Islam Johor bersama Jabatan Mufti Johor memaklumkan pihak mereka menolak sekeras-kerasnya fahaman Hizbut Tahrir yang bercanggah dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

"Antara fahaman golongan itu termasuk harus mencium wanita bukan mahram tanpa maksud zina serta menonton video lucah."
Begitu kira-kira.
Hibur Hibur Sikit

Friday, October 02, 2020

Pelajar lelaki 17, perempuan 13, rakam klip x senonoh...

 

 gambar hiasan..

Ipoh: Polis menyiasat rakaman klip video memaparkan perlakuan tidak senonoh dua pelajar sekolah menengah di rumah ketika berpakaian seragam yang tular di media sosial.

Ketua Polis Daerah Kampar, Superintendan Hasron Nazri Hashim berkata, satu laporan polis diterima berhubung perkara itu pada jam 7 malam semalam.

"Siasatan awal mendapati kejadian berlaku pada 22 September jam kira-kira 6.30 pagi di mana pelajar perempuan berusia 13 tahun berkenaan mengajak teman lelakinya berusia 17 tahun yang juga pelajar sekolah masuk ke rumah dan membuat satu rakaman klip video berdurasi 1 minit 9 saat memaparkan mereka melakukan perbuatan tidak senonoh ketika berpakaian seragam.

"Rakaman terbabit dipercayai dibuat oleh kedua-dua pelajar berkenaan tanpa membabitkan orang ketiga," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Hasron Nazri berkata, hasil siasatan lanjut mendapati pelajar perempuan itu berkongsi rakaman klip video dengan beberapa rakan sekelas melalui aplikasi Whatsapp.

"Akibat daripada itu, klip video berkenaan menjadi tular di media sosial dan dalam kalangan pelajar sekolah.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 8 dan Seksyen 10 Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak (AKKSTKK) 2017 serta Seksyen 377B Kanun Keseksaan," katanya.

Beliau berkata, susulan itu satu tangkapan di lakukan ke atas seorang remaja pada jam 11.30 malam untuk siasatan lanjut berkaitan kes ini.

"Ekoran daripada klip video yang tular, pihak polis menasihatkan orang ramai supaya tidak memiliki, menyebar atau berkongsi klip video berkenaan.

"Ini kerana tindakan ini adalah menjadi satu kesalahan di bawah Seksyen 8 AKKSTKK 2017 yang mana sekiranya terdapat dan terbukti berlakunya penyebaran mereka boleh disiasat dan dikenakan hukuman penjara tidak melebihi lima belas tahun dan hendaklah juga dihukum dengan hukuman sebat tidak kurang daripada tiga sebatan," katanya.


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Cegah maksiat adakah kewajipan utama kerajaan?


1. Isu pencegahan ke atas maksiat peribadi termasuklah khalwat tersembunyi bukan urusan kerajaan adalah jelas tidak memahami konsep amar makruf dan nahi munkar. 

Sedangkan pencegahan yang berstatuskan penguatkuasaan adalah tertakluk pada kuasa yang dimiliki dan sudah pasti pihak kerajaan yang memiliki kuasa tersebut.

2. Hal ini dapat difahami menerusi maksud mencegah kemungkaran dengan tangan ialah merujuk kepada kuasa sebagaimana hadith yang dibahaskan oleh para ulamak seperti berikut:

«مَن رَأى مِنكُم مُنكَرَاً فَليُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَستَطعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَستَطعْ فَبِقَلبِه وَذَلِكَ أَضْعَفُ الإيمَانِ»

Maksdunya: “Sesiapa yang melihat kemungkaran maka hendaklah dia cegah dengan tangannya (kuasa), jika dia tidak berkemampuan maka cegahlah dengan lisan, jika tidak juga berkemampuan maka cegahlah dengan hatinya, dan demikian itu adalah selemah-lemah iman.” [Riwayat Muslim]

3. Pihak yang berautoriti dan memiliki kuasa bertanggungjawab mencegah maksiat yang wujud serta khalwat yang dilaporkan. Ia samada kuasa bersifat khusus seperti seorang bapa ke atas anaknya atau juga kuasa bersifat umum seperti kerajaan ke atas rakyat. Kemungkaran wajib dicegah apabila ianya:

i. Benar-benar berlaku,
ii. Sedang dilakukan,
iii. Disepakati kemungkarannya,
iv. Pencegahan bukan bersifat tajassus(mengintai mencari kesalahan).

4. Dalam konteks penguatkuasaan pencegahan, sememangnya yang diamalkan adalah berasaskan laporan yang diterima aduan dan disahkan penelitiannya. Bermakna ia bukanlah bermaksud redahan semberono tanpa sebarang aduan dan hujah. Ini kerana asas dalam aduan ialah wujudnya bukti.

Sabdaan Baginda SAW dalam sebuah hadith daripada riwayat Ibnu Abbas R.A:

«لَوْ يُعْطَى النَّاسُ بِدعوَاهُمْ لادَّعَى رِجَالٌ أَمْوَال قَومٍ وَدِمَاءهُمْ، وَلَكِنِ البَينَةُ عَلَى المُدَّعِي، وَاليَمينُ عَلَى مَن أَنكَر»

Maksudnya: “Sekiranya diberikan (kebenaran) atas manusia semata-mata dakwaan mereka, nescaya akan mendakwa seseorang akan (tuntutan) harta dan darah sesuatu kaum, akan tetapi bukti dikenakan ke atas pendakwa manakala sumpah atas mereka yang menafikan (dakwaan atasnya).” [Riwayat al-Baihaqi]

5. Lantaran itu, ia bukanlah menceroboh hak peribadi manusia tetapi penguatkuasaan pencegahan tersebut termasuk mencegah kemungkaran yang telah dimaklumi berasaskan aduan yang diterima dan disahkan penelitian sekalipun kes maksiat tersebut berlaku dalam kediaman peribadi dan pada waktu tengah malam. 

Jadi, menjadi tanggungjawab kerajaan untuk mengambil langkah pencegahan sepantas mungkin bagi menyekat jalan maksiat yang lebih besar atau Saddu al-Zari’ah.

6. Pihak Menteri Agama berkenaan sepatutnya membezakan antara maksiat yang dirahsiakan tanpa diketahui dengan maksiat yang dimaklumi. Sekiranya yang dimaklumi seperti kes khalwat di lokasi tertutup dan premis peribadi sekalipun, maka ianya wajib dicegah jika aduan dibuat, jika tidak, dibimbangi termasuk dalam golongan yang dilaknat oleh Allah kerana membiarkan kemungkaran yang diketahui berleluasa. Firman Allah SWT:

{لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَىٰ لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ۚ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَوْا وَكَانُوا يَعْتَدُونَ كَانُوا لَا يَتَنَاهَوْنَ عَنْ مُنْكَرٍ فَعَلُوهُ ۚ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَفْعَلُونَ}

Maksudnya: “Orang-orang kafir dari Bani Israil telah dilaknat (di dalam Kitab-kitab Zabur dan Injil) melalui lisan Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan selalu menceroboh. Mereka tidak melarang daripada perbuatan mungkar yang mereka lakukan. Demi sesungguhnya amatlah buruk apa yang mereka telah lakukan.” [al-Maidah: 78-79]

7. Menteri Agama sepatutnya memberikan fokus dalam kerja-kerja penambahbaikan teknikal untuk lebih efisyen dalam menghalang sebarang kemungkaran dan bukannya terus menerus memberikan pandangan yang menimbulkan polemik negatif kepada tuntutan Islam dan institusi agama Islam. Kepada yang terlanjur, ingatlah:

الرجوع إلى الحق خير من التمادي في الباطل

“Kembali kepada kebenaran adalah lebih baik daripada berterusan dalam kebatilan.”

Sekian.

Pesta Tanglung DHPP, PAS rampas budaya orang Cina?

 


Pesta Tanglung DHPP pupuk keharmonian kaum

BAYAN BARU: Dewan Himpunan Pendukung PAS (DHPP) Negeri Pulau Pinang telah menganjurkan program Perpaduan Kaum sempena Pesta Tanglung yang dilangsungkan di Sungai Ara Waterfront, di sini semalam.

Aktiviti ini diadakan sebagai inisiatif untuk memupuk semangat perpaduan antara kaum pelbagai bangsa dan agama di negeri ini di samping memperkenalkan DHPP kepada kalangan masyarakat bukan-Islam.

Turut meraikan majlis ini adalah Setiausaha PAS Pulau Pinang, Iszuree Ibrahim bersama lebih kurang 150 penduduk setempat yang terdiri daripada pelbagai kaum menceriakan suasana disebalik gelap malam.


Majlis juga diserikan dengan jamuan makan malam dengan live band, selain kaunter kreatif membuat kuih bulan sambil bersembang santai bersama penduduk menjadi aktiviti pada malam tersebut.

”Program yang julung kali dianjur oleh DHPP ini mendapat sambutan yang luar biasa. DHPP Pulau Pinang sebagai jambatan yang menghubungkan non-Muslim akan terus berusaha menyampaikan mesej yang berunsurkan perpaduan kaum.

“Ini selaras dengan tema ucapan dasar Tuan Guru Presiden ‘Islam Memperkukuh Perpaduan’ dan juga selaras dengan misi Lajnah Perpaduan Nasional’,’ kata Timbalan Pengerusi DHPP Pulau Pinang, Steven Koh. – HARAKAHDAILY 2/10/2020

Komen Weblog Ibnu Hasyim‘Islam Memperkukuh Perpaduan’, itulah tema yang dibawa oleh Presiden PAS. Maka lahirlah kegiatan seperti Pesta Tanglung DHPP, asal dari budaya orang Cina yang digunakan untuk perpaduan manusia. Tahniah Steven Koh, bukan PAS merampas budaya orang Cina. Bukan..

Hibur Hibur SikitH2S Pilihan: 08 -Nasheed, Muslims in China&Kung Fu...

Jika AP UMNO Sokong Anwar.. Siapa Bahaya?

 

 Mohd Izani Mohd Zain (kiri) and Kamarul Zaman Yusoff.

Bahaya besar menanti DAP, Amanah sekiranya ahli Parlimen Umno sokong Anwar, kata penganalisis

PETALING JAYA: Amanah dan DAP akan terkesan teruk sekiranya Presiden PKR, Anwar Ibrahim, membentuk kerajaan dengan sokongan ahli Parlimen Umno, menurut penganalisis.  

Mohd Izani Mohd Zain dari Universiti Putra Malaysia dan Kamarul Zaman Yusoff dari Universiti Utara Malaysia percaya penyokong masing-masing akan menjauhi kedua-dua parti itu sekiranya dilihat bekerjasama dengan Umno, parti yang dimomok-momokkan.  

“Umno dan DAP seperti air dan minyak; mereka tak bercampur,” kata Kamarul, yang melihat tidak akan ada perbezaan sekalipun ahli Parlimen Umno yang menyokong Anwar tidak termasuk mereka yang menghadapi perbicaraan.  

Minggu lalu, Anwar mengumumkan mendapat sokongan untuk membentuk kerajaan baharu, tetapi belum mendedahkan nama ahli Parlimen yang menyokongnya.  

Presiden Umno, Zahid Hamidi, seolah-olah mengesahkan dakwaan Anwar apabila beliau berkata banyak ahli Parlimen partinya menyokong presiden PKR itu menjadi perdana menteri.  Veteren DAP, Lim Kit Siang pula berkata, Anwar meyakinkan beliau tidak akan ada perjanjian dibuat dengan watak-watak kontroversi dalam Umno.  

Kamarul bagaimanapun berkata tiada perbezaan sama ada perjanjian dibuat atau pun tidak dengan watak-watak kontroversi itu, kerana sebarang bentuk hubungan kerja dengan Umno boleh menyebabkan DAP dan Amanah hilang sokongan pengundi bukan Melayu pada pilihan raya akan datang.  

Tambahnya, PKR mungkin akan dapat meraih sokongan pengundi Melayu sekiranya rancangan Anwar menjadi, tetapi ia boleh hilang sokongan pengundi yang percaya akan rancangan parti itu untuk membersihkan negara daripada kleptokrat.  Izani percaya PKR, DAP, dan Amanah akan diserang sekiranya bekerjasama dengan watak-watak Umno walaupun hakikatnya PKR perlukan sokongan orang Melayu untuk berjaya.  

“Mereka akan berdepan isu sokongan pada pilihan raya umum ke-15,” katanya. 
“Amanah akhirnya akan jadi parti yang paling lemah. Parti itu akan tidak lagi relevan sekiranya Anwar dapat sokongan orang Melayu melalui Umno.”  

Namun, James Chin dari Institut Asia Universiti Tasmania berbeza pendapat, mengatakan Pakatan Harapan masih boleh mendapat sokongan orang bukan Melayu memandangkan satu-satunya alternatif adalah Perikatan Nasional, yang bertumpuan Melayu. 
 
“Sudah tentu, PKR akan raih (sokongan) paling banyak kerana Anwar akan menjadi perdana menteri,” katanya kepada FMT.  

Chin berkata DAP kemungkinan tidak akan diberi banyak jawatan menteri kerana Anwar memberikan petunjuk kerajaan baharu itu akan menjadi kerajaan majoriti Melayu.  

“Tapi saya rasa DAP akan ikut rancangan Anwar sebab parti itu mahu kembali bersama kerajaan dan berusaha membawa perubahan,” katanya.  

Beliau menambah Amanah juga akan dapat manfaat daripada akses ke sumber kerajaan dan kemungkinan masih mendapat undi daripada golongan yang dikatakan progresif.
(http://gigitankerengga.blogspot.com)

Ibnu Hasyim Bersetuju, Wakil PAS Di Sabah..

 

Kenapa tidak wakil PAS di Sabah?

SETIAUSAHA Agung BN, Tan Sri Anuar Musa dan Pengerusi BERSATU Terengganu, Razali Idris semalam mencadangkan agar Kerajaan Negeri GRS Sabah pertimbangkan untuk mengambil calon dari PAS Sabah sebagai ADUN yang dilantik dan mungkin diangkat masuk ke dalam kabinet negeri.

Sabah satu-satunya negeri di Malaysia yang Perlembagaan Negerinya membenarkan kerajaan negeri melantik 6 ADUN tambahan sebagai penyokong kerajaan.

Jika cadangan ini diterima, sejarah akan tercipta bila mana PAS buat pertama kali duduk dalam arus perdana pemerintahan Kerajaan Negeri Sabah.

Hak melantik ini terletak atas kerajaan negeri. Kerajaan Negeri Sabah yang baru dibentuk adalah kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah yang menggabungkan Barisan Nasional Sabah, Perikatan Nasional Sabah dan Parti Bersatu Sabah (PBS). PAS menganggotai PN Sabah. Lantas jika pun wakil PAS dilantik sebagai ADUN tambahan ianya bukanlah luarbiasa memandangkan PAS merupakan komponan GRS dan terlibat aktif dalam memenangkan calon-calon GRS dalam Pilihan Raya Negeri baru-baru ini.

PAS kini sebahagian dari Kerajaan Persekutuan dengan 3 wakilnya bertaraf Menteri dan 5 Timbalan Menteri, selain itu PAS menerajui Kerajaan Negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah, duduk dalam kabinet negeri Perak dan menjadi mesra kerajaan di Pahang, Perlis, Johor dan Melaka.

Suka tidak suka itulah realitinya dan rakyat Sabah berhak menerima wakil PAS dalam kerajaan untuk dinilai dan dikenali.

Yang akan gusar dan menolak kehadiran PAS sudah pastilah musuhnya yang juga musuh GRS iaitu WARISAN Plus. Pelbagai alasan akan dipetik untuk menakut-nakutkan rakyat Sabah terhadap parti yang berusia lebih 60 tahun ini.

Seorang ADUN DAP Sabah, Jannie Lasimbang contohnya dipetik sebagai berkata:

“PAS selalu mengambil pandangan melampau yang didakwa akan memudaratkan semua agama, termasuk Islam, Kristian, Buddha, Tao, Hindu atau kepercayaan orang asal.”

“PAS adalah parti ultra-Melayu yang tidak menegakkan atau menghormati pluraliti budaya.”

Cuba tanya masyarakat bukan-Islam di Kelantan, Terengganu dan Kedah adakah kehidupan mereka terancam di negeri-negeri yang dikuasai PAS? Benarkah PAS tidak menghormati pluraliti budaya sebagaimana dituduh ADUN DAP ini?

Di Kelantan umpamanya terdapat sebuah Wat Buddha yang dibina patung Buddha yang terbesar di Semenanjung Malaysia dan masyarakat Buddha khasnya berketurunan Siam bebas mengamalkan agama mereka, begitu juga penganut Krisitian dan Hindu. Kenapa agama-agama ini bebas di Kelantan jika benar PAS pelampau dan memudaratkan agama lain?

Menteri Besar Kelantan, Terengganu dan Kedah masing-masing melantik seorang Pegawai Khas bukan Melayu duduk di Pejabat Menteri Besar, jika benar fitnah ADUN DAP ini mungkinkah mereka ini dilantik?

PAS Sabah diterajui oleh anak-anak negeri Sabah yang terdiri dari pelbagai latarbelakang termasuklah ulamak dan profesional, sudah pasti mereka lebih mengenali adat dan budaya Sabah kerana mereka anak-anak tempatan.

DAP sendiri parti berasal dari Semenanjung Malaysia, sejauh manakah DAP di Semenanjung toleran terhadap orang-orang Melayu dan umat Islam di negeri-negeri yang mereka perintah?

Politik fitnah dan adu-domba adalah politik longkang yang kononnya turut diselar Pakatan Harapan dan DAP, malangnya mereka juga sebenarnya penganut dan pengamalnya.

Biarlah rakyat Sabah melihat dan menilai sendiri kemampuan dan prestasi PAS di negeri mereka. DAP duduklah sebagai pembangkang yang konstruktif, jangan menjadi penjaja fitnah dan penghasut.
ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 1/10/2020

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Al-hamdulillah, insya Allah!

Erdoğan Tegas, "Kami Berpihak Kepada Azerbaijan..."

 

Erdoğan:''Kami Berpihak Kepada Azerbaijan dalam Perjuangannya Memerangi Penjajahan Armenia''

Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan menyatakan bahawa mereka berpihak kepada Azerbaijan yang memerangi penjajahan Armenia.

Perhimpunan Agung Kebangsaan Turki (TBMM/Parlimen) hari ini meneruskan kerja mereka setelah bercuti selama dua bulan.

Presiden Erdoğan menyampaikan ucapannya kepada Majlis Umum TBMM untuk pembukaan Tahun Perundangan ke-4 penggal ke-27.

"Majlis kami, yang menyokong saudara-saudara kami di mana sahaja dari Cyprus dan Azerbaijan Turki sehingga ke Balkan dan Afrika Utara, telah menunjukkan bahawa ia merupakan sumber harapan bagi bangsa kami dan juga seluruh rakan-rakan kami." Kata Presiden Erdoğan.

''Turki akan terus menyokong saudara-saudara Azerbaijan kami, yang kami anggap sebagai ''satu bangsa, dua negara'', dengan segenap hati kami.'' Katanya.

"Jalan menuju perdamaian kekal di wilayah ini adalah dengan mundurnya orang Armenia dari setiap inci tanah Azerbaijan yang mereka duduki." Tambah dia.

"Pentadbiran Armenia, yang meninggalkan segalanya dan berusaha untuk memfitnah Turki, juga tidak akan dapat menyelamatkannya.'' Kata Erdoğan. 

"Saya memberi amaran kepada mereka yang menyokong negara nakal ini (Armenia) bahawa mereka akan diminta pertanggungjawabannya di hadapan hati nurani manusia." Katanya.

"Kami tidak akan bertanya kepada Pashinyan apa yang harus dilakukan. Kami membuat keputusan itu sendiri." Kata Presiden Erdoğan mengenai seruan Perdana Menteri Armenia, Nikol Pashinyan, yang meminta masyarakat antarabangsa untuk memastikan Turki tidak terlibat dalam konflik Armenia-Azerbaijan di Nagorno-Karabakh.

Merujuk kepada memerangi keganasan dalam ucapannya, Presiden Erdoğan menekankan bahawa operasi akan berterusan sehingga sarang pengganas di sempadan Iraq habis sepenuhnya.

Presiden Erdoğan menggariskan bahawa Turki tidak menginginkan konflik, ketegangan dan pelanggaran hukum di Mediterranean.

“Kami menjaga hak kami. Menyelesaikan perselisihan mengenai perkongsian potensi politik dan ekonomi di Mediterranean secara adil adalah pilihan utama kami." Katanya.

Presiden Erdoğan menekankan bahawa Kesatuan Eropah (EU) telah berubah menjadi struktur cetek yang tidak berkesan, tanpa cakrawala, sebagai tahanan dari kemerosotan Yunani dan pihak Cyprus Yunani,

"Tidak ada satu pun masalah yang muncul di wilayah kami yang telah diselesaikan dengan inisiatif EU. Sebaliknya, setiap krisis di mana Kesatuan telah terlibat telah berkembang dengan memperoleh dimensi baru.'' Katanya.

"Di bandar ini, yang harus kita tinggalkan dengan penuh tangisan selama Perang Dunia Pertama, masih mungkin ada jejak penentangan Uthmaniyyah. Jadi Yerusalem adalah bandar kami, itu adalah kota dari kami. "Kami menganggapnya sebagai penghormatan bagi pihak negara dan bangsa kami untuk menyatakan hak rakyat Palestin yang tertindas di setiap platform." Tambah Presiden Erdoğan. (IH)

Hibur Hibur Sikit

H2S Pilihan: 02 -Muslim Rap-Soldier of Allah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails