Saturday, December 24, 2016

Buruh Haram China: Jokowi, Pecat Saja Menteri Tenaga Kerja!

Soal buruh China ilegal, Gerindra minta Jokowi pecat Menaker

JAKARTA: Wakil Ketua Umum Partai Gerindra Abdullah Poyuono mendesak Presiden Joko Widodo untuk memecat Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi, Hanif Dhakiri dan Dirjen Imigresen Ronny F Sompie kerana gagal mengawasi kemasukan tenaga kerja asing (TKA) menyalahi undang-undang asal China.

"Sudah akan tercabut saja Menteri Tenaga Kerja dan Dirjen Imigresen jangan sampai akibat ketidak becusan mereka mengurus dan menjalankan tugas mereka yang meyebabkan kemasukan ratusan ribu WNA illegal yang berniaga dan bekerja di Indonesia," kata Abdullah melalui mesej tertulis yang diterima merdeka.com, Kamis ( 22/12).

Abdullah menduga ada oknum di Kemenkertrans dan Dirjen Imigresen yang berperanan dalam memudahkan TKA menyalahi undang-undang itu masuk ke Indonesia. Dua institusi itu, kata Abdullah, telah dijadikan ladang perniagaan untuk sebagai jalan masuk TKA menyalahi undang-undang.

"Sangat bohong sekali kalau kemasukan TKA menyalahi undang-undang dan WNA menyalahi undang-undang asal China jika tidak melibatkan petinggi petinggi di Imigresen dan Jabatan Tenaga Kerja. Pasti ada pratik mafia besar yang bekerja memasukan TKA dan WNA menyalahi undang-undang di kedua-dua jajaran pemerintahan tersebut," tegasnya.

Besarnya jumlah tenaga kerja asing haram itu membuat Indonesia mengalami kerugian. Abdullah menuturkan kerugian yang ditimbulkan dari aktiviti TKA haram itu seumpama berkurangnya lapangan pekerjaan untuk masyarakat hingga menurunnya pendapatan pengusaha domestik.

"Kerugian tersebut di antaranya kehilangan peluang masyarakat Indonesia dalam memasuki lapangan kerja di berbagai sektor baik tidak formal dan formal, serta kemerosotan pendapatan para pemilik usaha di sektor niaga di pusat beli-belah pusat beli-belah sebab banyak WNA secara haram melakukan aktiviti perniagaan di pasar-pasar dan pusat beli-belah," jelas dia .

Kerugian lain, lanjut Abdullah, terjadi di sektor cukai. Penerimaan pajak menjadi berkurang kerana TKA asal China utuk masuk secara haram sehingga tidak berdaftar dan dikenakan cukai.

"Sementara kerugian yang dialami oleh Negara dari sisi ekonomi adalah tidak adanya penerimaan negara berupa Pajak sebab mereka saja masuk secara illegal dan mana mungkin akan bayar Pajak sebagai TKA dan WNA yang melakukan aktiviti niaga secara illegal," tegasnya.

Oleh sebab itu, pihaknya meminta Polri, Kejaksaan dan KPK untuk turun langsung memberantas dugaan pungli di Kemenakertrans dan imigresen berkaitan kemasukan tenaga kerja asing haram itu.

"Partai Gerindra meminta Polri, Kejaksaan dan KPK untuk turun memberantas para mafia pengimport TKA dan WNA haram yang masuk ke Indonesia dengan dibantu oleh Imigresen dan Depnaker," tegasnya.

PekerjaCina2

Ditambahkannya, Jokowi juga didesak untuk segera melakukan sidak ke pasar dan pusat beli-belah di sejumlah daerah memeriksa aktiviti menyalahi undang-undang tenaga kerja asing asal China itu.

"Partai Gerindra mendesak Presiden Joko Widodo untuk melakukan sidak ke pasar dan pusat beli-belah diJakarta dan bandar bandar besar di mana banyak WNA haram melakukan aktiviti niaga serta syarikat perladangan dan perlombongan dan pembinaan di daerah yang banyak mengunakan TKA menyalahi undang-undang," katanya. (IH)

Komplik Syria: Jangan Berspekulasi, Lihat Jalan Penyelesaian Presiden PAS. -Dr Abdul Muntaqim.

KESATUAN Belia Islam Asia (AFMY) memandang secara lebih terperinci isu konflik Syria yang telah mengalami perang berpanjangan sejak fenomena Arab Spring sehingga memakan angka korban yang tinggi.

AFMY menggesa agar semua pihak tidak meneruskan spekulasi dengan perkembangan terkini jalan penyelesaian konflik Syria yang cuba diusahakan oleh Presiden PAS, Sheikh Abdul Hadi Awang.

Perlu diakui, Sheikh Abdul Hadi Awang mempunyai pengalaman yang tinggi sebagai juru runding berwibawa dalam menyelesaikan banyak konflik yang melanda negara-negara umat Islam sama ada di wilayah Asia, Timur Tengah dan seluruh dunia bagi membantu menguatkan dan menyatukan umat Islam.

Firman Allah SWT;

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ

Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai;

Secara umumnya, AFMY melihat langkah Sheikh Abdul Hadi Awang menepati beberapa proses penyelesaian konflik seperti;

1.Memahami dan menghuraikan konflik Syria-Aleppo secara mendalam dalam kerangka yang lebih luas tanpa pengaruh media musuh dan proksi musuh.

2.Mengambil sikap berusaha berkomunikasi dengan pihak-pihak yang terlibat secara dekat di dalam konflik Syria termasuk pihak oposisi dan kumpulan Islam. segala perancangan dan perangkap musuh dapat dipatahkan.

3.Berbincang dengan pelbagai pihak yang memerhati konflik Syria dan Asia Barat termasuk dari kalangan cendekiawan, pimpinan gerakan Islam, kerajaan, dan NGO akan solusi terbaik .

4.Memilih pendekatan terbaik yang mampu menyelesaikan permasalahan konflik Syria tanpa terpalit sentimen negara dan aliran mazhab yang telah memecahkan dunia Islam.

5.Mengambil pendekatan perantara pihak ketiga yang berupaya memberi langkah cerah ke jalan penyelesaian seperti negara-negara Islam, Kesatuan Ulamak Islam Sedunia, OIC dan lain-lain yang difikirkan wajar.

6.Memikirkan langkah alternatif yang tuntas setelah pihak perantara kurang memberi kesan penyelesaian terhadap konflik Syria. Ini termasuklah mengambil ruang mengemukakan pendirian yang jelas bagi menamatkan konflik Syria khususnya Aleppo di dalam persidangan Majma' Taqrib yang berlangsung di Iran baru-baru ini.

7.Menghadapi situasi konflik dengan usaha memberikan tekanan dan desakan yang tinggi untuk menggesa semua pihak menghentikan konflik perang dan jenayah kemanusiaan Syria. Desakan dan tekanan wujud secara konsensus dengan semua pihak hasil kejayaan rundingan.

Seterusnya, AFMY menyelar sikap pelbagai pihak sama ada individu atau kumpulan Islam yang cuba memberi kesimpulan awal secara dangkal bagi mengundang persepsi negatif terhadap usaha ini.

Semua pihak disaran menilai sewajarnya serta menonjolkan sikap optimis terhadap langkah yang diambil agar konflik Syria berjaya diselesaikan dengan segera dan seterusnya melakar momentum kebangkitan baru dalam dunia Islam.

DR ABDUL MUNTAQIM ABU BAKAR
Setiausaha Agung,
Asian Federation of Muslim Youth (AFMY)
23 Disember 2016 | 23 Rabi'ul Awwal 1438H 
HARAKAHDAILY 23/12/2016

Lepas Iran, Abd Hadi Ke Indonesia, Thailand .. Demi Kemanusiaan & Persaudaraan.


Hasil carian imej untuk abd hadi awang

SHAH ALAM: Penindasan terhadap etnik Rohingya di Myanmar berpunca dari sikap perkauman dan kepuakan yang menyalahi sifat kemanusiaan, demikian menurut Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Demikian itu katanya, wajib menyeru tindakan atas kemanusiaan, lebih-lebih lagi atas nama Islam yang meletakkan hubungan persaudaraan Islam umpama anggota satu jasad di mana apabila satu anggota sakit, semua anggota juga sakit, berjaga dan demam.

Malah jelasnya, Islam mengajar lebih dari kemanusiaan di mana turut memelihara hak binatang dan lain-lain.

“Penindasan berlaku di Myanmar kerana kelas dan darjat, yang dianggap berbeza di antara orang bukit dengan orang lembah. Setiap manusia mesti menyedari bahawa manusia adalah masyarakat Madani. Ibnu Khaldun mengatakan, “Manusia itu semulajadinya bermasyarakat Madani”, dengan makna mesti bertolong menolong dan berhubung di antara satu sama lain.

“Orang bukit tidak boleh hidup tanpa orang lembah. Orang lembah tak boleh hidup tanpa orang bukit. Orang darat tak boleh hidup tanpa orang di laut. Orang laut tak boleh hidup tanpa orang di darat. Kerana sifat kejadian manusia mesti bertukar-menukar kebolehan dan pendapatan di antara satu sama lain.

“Orang bukit tak boleh makan kayu, tak boleh makan batu di atas bukit, mesti ada hasil-hasil lembah. Orang lembah memerlukan rumah kediaman dan alat-alat hasil daripada bukit. Begitulah laut dan darat. Maka Islam menetapkan manusia adalah bermasyarakat Madani, walaupun mereka berbeza agama, berbeza bangsa dan kaum, mestilah berhubung di antara satu sama lain.

“Di atas sifat ini, sehingga hari ini orang-orang Islam termasuk di Malaysia ini, boleh hidup masyarakat majmuk. Seorang Cina, seorang India boleh berkedai di kampung Melayu. Orang asing boleh hidup dalam masyarakat Pakistan yang beragama Islam. Ini adat yang diajar oleh Islam,” ujarnya pada Himpunan Peduli Ummah “Pray 4 Rohingya” di Dataran Kemerdekaan Shah Alam, di sini malam semalam.

Tegas beliau, dalam masalah kemanusiaan mesti bersatu dan mengambil tanggungjawab, biarpun saling berbeza pendapat kerana berbalah perlu ada batas dan sempadan.

Kerana itulah terangnya, beliau dari parti pembangkang boleh duduk bersama kerajaan, kerana penindasan yang berlaku ke atas pihak minoriti sangat mendukacitakan termasuk orang Islam digambar sebagai melakukan keganasan.

Turut disentuh adalah mengenai pemergiannya ke Iran di mana menurut beliau, peperangan sesama Arab di Iraq, Syria dan Yaman menyebabkan ummah terlupa kepada masalah Palestin dan saudara sendiri.

Sedangkan jelasnya, apabila dirujuk kenyataan George H. W Bush, George W Bush, Colin Powell, Condoleezza Rice, Hillary Clinton dan lainnya didapati mereka itu menyebabkan peperangan antara Sunni dan Syiah serta menolong di satu pihak.

“Lepas itu barulah ada fatwa-fatwa ulama. Sangat malang, ulama bercakap lepas Amerika bercakap. Apa kerja macam ini? Sepatutnya kita tumpukan kepada masalah umat Palestin, masalah Myanmar, masalah Rohingya dan masalah-masalah yang lain.

“Esok saya akan ke Indonesia, lepas Iran pergi Indonesia, nanti (orang kata) jadi Jawa pula. Nak bincang rakan-rakan Indonesia tentang Rohingya. Lepas Indonesia, nak pergi ke Thailand, nak jumpa rakan-rakan di Thailand. Ini tanggungjawab bukan nak tunjuk ek (berlagak), kewajipan kita sebagai manusia dan sebagai orang Islam,” terang beliau.

Menurutnya, penganjuran sedemikian dapat meluahkan rasa hati namun tidak memadai di mana perlu disusuli dengan tindakan.

Perkara yang terjadi juga katanya, adalah ujian ke atas umat Islam sejauh mana menunaikan tanggungjawab sesama Islam dan sebagai manusia.

“Walaupun Allah maha berkuasa untuk mengubah dunia dalam sekelip mata, “kun fayakun”, mengapa Allah Taala tak turunkan bencana di Myanmar? Allah Taala nak uji kita manusia ini, sejauh mana kita sabar, sejauhmana kita  menunaikan kewajipan, syukur kesenangan kita untuk membantu saudara kita yang susah, yang menderita,” jelasnya. – HARAKAHDAILY 24/12/2016


Lihat..Tawaran kerja di Korea Selatan & Australia.


Ini, Cabaran Umat Islam Di Korea. Teruk Sangatkah?

Rutinitas warga Korea

 SEOUL -- Tidak mudah bagi Muslim di Korea untuk beradaptasi. Gaya hidup di Korea sangat berbeda dengan kehidupan kebiasaan Muslim.

Presiden Asosiasi Islam dari Hankook Universitay of Foreign Studies (HUFS), Yu Hyun Il (22) mengatakan hal yang paling sulit ditemukan iaitu makanan halal.  Di restoran, menu makanan sangat  terbatas bahan yang digunakan. Ia
hanya makan ikan dan sayuran.

Selain makanan, baginya larangan minum alkohol dirasa memberatkan dirinya. Ia kerap kali ditinggalkan teman-temannya saat minum. Temannya menyebutnya aneh kerana tidak minum.

Serorang pengusaha muslim mengaku sesekali ia minum satu atau dua gelas kerana alasan bisnis.“Anda tidak pernah dapat berbisnis di sini tanpa mium,” kata pengusaha yang usianya 51 tahun.

Shalat lima kali sehari dianggap aneh bagi mayoriti warga Korea. Namun, yang menjadi kekhawatiran, adanya prasangka terhadap agama. Setelah serangan teroris tahun 2001, banyak orang mengira, Islam agama teroris.

“Kami bukan teroris, tapi cinta damai. Kami hanya seperti gadis sebelah,” kata Bae yang tidak lagi menjadi Kristian.

Hasna Bae, salah seorang mualaf, mengaku pertama kali bertemu Muslim ketika dia pergi untuk belajar bahasa Inggeris di Amerika Serikat. Bae memutuskan untuk menjadi Muslim meski keluarga dan teman-teman menentangnya.

Banyak orang yang menceritakan padanya Islam itu berbahaya. Islam melakukan aksi terror dan kekerasan. Namun ia menyangkal. Ia mengatakan, agama apapun melarang kekerasan dan tindak terorisme.

Terkadang Bae mengambil gambar dri dalam kereta bawah tanah saat melihat wanita memakai jilbab dan pergi ke masjid mendapat perlakuan yang tidak wajar. 

Cabaran begini, teruk sangatkah?
(Muaz/IH)
korea muslim travel pakej murah (9)

Lihat..Tawaran kerja di Korea Selatan & Australia.

Tumpu Masalah Global Bukan Khilafiah. -PASSERBA tidak kena kalau Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang (TGHH) buat. Politik sempit dan seolah-olah radar hidup dan fikiran bercelaru. Kehadiran TGHH di dalam program Majma' Taqrib bainal mazahib bukan perkara baru. 

Sudah 30 tahun program ini berjalan. Anjuran Kerajaan Iran. Turut dihadiri oleh ulamak sunni dan syiah. Kenapa pula pada tahun ini menjadi polemik? Perbincangan lebih kepada persamaan untuk masalah umat Islam. Mereka tidak bincang bab tahlil, sambutan maulid boleh atau tidak. 

Mereka tidak bincang solat tarawih 8 atau 20 rakaat, qunut boleh atau tidak, tahiyyat bergerak jari atau tidak, boleh sapu muka atau tidak waktu memberi salam.

Mereka tidak leka dengan perbuatan untuk membidaahkan sesama umat sehingga menimbulkan perpecahan umat. Walaupun kadang-kadang manusia inilah yang menuduh PAS membawa budaya takfir. 

Apabila PAS menjawab, maka dituduh taksub, tidak boleh dikritik, politik sempit, fikiran tertutup. Macam-macam lagi tuduhan kepada PAS.

Politik PAS

Persoalan politik dunia kena dilihat di dalam kerangka yang besar, bukan atas sentimen mazhab.

Di dalam politik antarabangsa PAS mempunyai pandangan tersendiri berdasarkan ilmu. PAS tidak tunduk kepada Arab Saudi atau Iran. PAS bersahabat kepada kebenaran. PAS tidak termakan budi dengan mana-mana negara dan mana-mana pihak. PAS bebas untuk menyuarakan pandangan.

Sudah lama PAS dituduh membela syiah. Kepimpinan ulamak didakwa terpengaruh dengan ajaran syiah. PAS menjawab dengan amalan, Ketika berlaku Perang Teluk antara Iraq dan Iran, PAS menyebelahi Iran. Walaupun seluruh dunia Arab membela Iraq, kerana Iraq itu Arab dan Sunni. Sekali lagi PAS dituduh Syiah.

Kebetulan negara Iran yang agak lantang menentang Israel, sedangkan negara Arab yang lain membisu. Mereka semua sudah menjadi tunganggan Amerika Syarikat. Kenapa isu Sunni dan Syiah dibangkitkan? Mereka sedar inilah senjata yang boleh melindungi kerja buat mereka yang menjadi boneka Amerika.

Sunni tidak mudah menjadi Syiah, Syiah tidak mudah menjadi Sunni. Tidak guna untuk membangkitkan perkara yang sudah dibincang sejak lama.

PAS berpegang kepada mazhab Ahli Sunnah wal Jamaah. PAS pernah memecat ahli PAS kerana menganut fahaman syiah. Kerana ia boleh membawa kepada perpecahan dalam parti. 

PAS menolak fahaman membidaahkan orang lain, sehingga menimbul perpecahan dan perbalahan dalam masyarakat.

USTAZ IDRIS AHMAD
Naib Presiden PAS / Ahli Parlimen Bukit Gantang
23 Rabiul Awwal 1438 / 23 Disember 2016 - HARAKAHDAILY 23/12/2016

PAS Ke Sidang Iran, Abd Hadi Jelaskan..KL:  Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan pendiriannya dan mahu Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS) teguh berdiri, tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak atau negara.

Katanya, beliau pergi ke persidangan di Iran pada minggu lalu kerana beliau adalah ahli kepada Majma’ Taqrib’yang ditubuhkan dalam tahun 1980, lapor Buletin Online.

Beliau berkata demikian kepada media apabila ditanya tentang kedudukan dalam KUIS dan pemergian ke Iran, selepas menyampaikan kuliah mingguannya di Masjid Rusila, hari ini.
"Saya hadir dengan pandangan saya terhadap perpaduan ulama tanpa mengira Sunni dan Syiah, mereka perlu bersatu dan saya kritik Iran,” jelasnya yang juga Naib Ketua KUIS.

Tegasnya, beliau tidak tunduk kepada mana-mana kerajaan dan terpengaruh kepada Barat atau Timur serta bercakap atas kepentingan Islam semata-mata.


Penjelasan Isu Syria-Aleppo

Lihat..Tawaran kerja di Korea Selatan & Australia.

Kota Ais Sempena Ais Dan Salji..SEBAHAGIAN pemandangan di kota ais yang terletak di wilayah wilayah Heilongjiang. - AGENSI


SEBAHAGIAN pemandangan di kota ais yang terletak di wilayah wilayah Heilongjiang. - AGENSI

BEIJING – Sebanyak 10,000 pekerja membina pelbagai arca gergasi sempena Festival Ais dan Salji Harbin yang terletak di wilayah Heilongjiang.
Mereka dikatakan hanya mengambil masa selama dua minggu untuk mengukir arca dengan menggunakan bongkah ais di tapak kota ais yang berkeluasan 800,000 meter persegi.
Pekerja-pekerja dipercayai terpaksa memotong permukaan Sungai Songhua di sini untuk mengambil bongkah-bongkah ais yang diperlukan untuk membina kota dan arca tersebut.
Lebih menarik, setiap arca itu diterangi dengan pelbagai warna lampu berwarna-warni sempena festival tahunan yang bakal dibuka secara rasmi pada 5 Januari depan.
Pengunjung dari seluruh dunia dijangka menyertai festival itu bagi menyaksikan kota ais yang menakjubkan itu ketika negara berkenaan berhadapan dengan suhu sejuk serendah -30 darjah Celsius. – Agensi

Lihat..Tawaran kerja di Korea Selatan & Australia.


Aktivis Hak Haiwan Bogel Macam Haiwan, Bantah Manusia Makan Daging Haiwan.


Wanita Bogel Protes Penggunaan Daging Ayam Belanda

KLIP video seorang aktivis hak asasi haiwan melakukan bantahan terhadap penggunaan daging ayam belanda sebagai hidangan perayaan menjelang Krismas menjadi tular di laman perkongsian video, Youtube, baru-baru ini.

Seperti yang sedia maklum, hidangan ayam belanda semasa Krismas merupakan menu wajib ada di atas meja dan permintaan daging haiwan itu sangat tinggi pada musim perayaan tersebut berbanding hari biasa.
Wanita Bogel Protes Penggunaan Daging Ayam Belanda
Menerusi klip berdurasi 1 minit itu, salah seorang daripada ahli organisasi bukan kerajaan (NGO), People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) berbaring dalam keadaan berbogel di atas pinggan sebagai simbolik kepada ayam belanda bersama beberapa jenis sayuran lengkap dengan sudu dan garfu gergasi.
Di dalam video itu juga, salah seorang dari ahli kumpulan itu dilihat mencurah sesuatu ke atas badan wanita itu sambil disaksikan oleh orang awam yang berada di kawasan tersebut.
Bantahan itu turut disertakan dengan mesej yang berbunyi seperti berikut, ‘Try to relate to who’s who on your plate – go vegan.’ (Cuba bayangkan jika diri anda ayam belanda tersebut, oleh itu jadilah pemakan sayur sahaja).
Difahamkan klip rakaman itu diambil di bandar Liverpool, Britain dan telah ditonton lebih 100 ribu sejak ia dimuat naik. 
Di Malaysia pun khabarnya ada pemimpin politik yang menentang orang Islam mengadakan upacara sembelih korban, walaupun dagingnya disedeqah kepada fakir miskin yang perlukan makanan.


Friday, December 23, 2016

Wanita Islam Dicalon Jadi PM Di Negara Yang Islamnya Kurang 1%. Mengapa?


Romania
BUCHAREST – Dalam langkah yang mengejutkan, parti politik terbesar Romania semalam menamakan seorang wanita dari etnik Tartar, masyarakat minoriti negara itu untuk menjadi perdana menteri.
Jika usul itu diluluskan presiden dan Parlimen, Sevil Shhaideh, 52, akan menjadi perdana menteri Islam dan juga wanita pertama memegang jawatan berkenaan. Parti Demokratik Sosial menang besar pilihan raya yang diadakan 11 Disember lalu, meraih lebih 45 peratus undi.
Bersama dengan sekutunya, Parti Pakatan Liberal dan Demokrat, ia menguasai majoriti kerusi di Parlimen. Biasanya, ketua parti terbesar akan dilantik presiden negara itu untuk menjadi perdana menteri.
Bagaimanapun, pemimpin Parti Demokratik Sosial, Liviu Dragnea berdepan masalah selepas dia didapati bersalah dalam pilihan raya dan diberi hukuman tertunda selama dua tahun April lalu. Presiden Klaus Iohannis mahukan perdana menteri baru bebas daripada sebarang kesalahan jenayah.
Kerana itu, parti terbabit beralih kepada Sevil, tokoh yang kurang dikenali dan pernah menjadi Menteri Pembangunan Wilayah selama enam bulan dalam kerajaan yang diketuai Demokratik Sosial sebelum ini. Pencalonan Sevil mengejutkan ramai pihak.
Wanita Islam jarang berkhidmat sebagai ketua negara atau kerajaan di Eropah. Jika ada sekalipun, mereka memegang jawatan itu di negara yang majoriti penduduknya Islam Tansu Ciller, perdana menteri Turki pada 1990-an dan Atifete Jahjaga, Presiden Kosovo dari 2011 hingga 2016.
Di Romania, 80 peratus penduduknya penganut Kristian Ortodoks sementara penduduk Muslim, kurang satu peratus. – Agensi/myMetro Online  
Soalnya mengapa, bagaimana Islamnya? Sila beri pandangan..


Dosa Penyebab Azab Kubur. Zina.. Kuliah Jumaat Abd Hadi 24 JUN 2016.

Hasil carian imej untuk zina
Video -14/37: Kuliah Jumaat  19 Ramadhan/24 Jun 2016

Hasil carian imej untuk azab kubur

KULIAH JUMAAT 19 RAMADHAN 1437 / 24 JUN 2016 

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-112: Kuliah Jumaat Abd Hadi Presiden PAS.
Ikutilah kuliah selanjutnya..

Ini, Erdogan Tahan Obama, Dulukan Raja Salman.. Siapa Hebat?

Foto Erdogan Tahan Obama Dan Dahulukan Raja Salman Di G20 Summit Ini Menjadi Viral Di Media Sosial
Foto gestur Presiden Erdogan semasa menahan tangan Obama dengan tangan kirinya dan mempersilakan Raja Salman dengan tangan kanan (Foto: Turkey2day)
KINI sebuah foto yang menjadi viral di media sosial memaparkan detik-detik Presiden Turki, Recep Tayip Erdogan menahan Presiden Amerika Syarikat dan mendahulukan Raja Arab Saudi, Salman bin Abdul Aziz.

Antara ketiga-tiga tokoh itu, siapa hebat sebenarnya? Apa pendapat anda? Peristiwa itu terjadi sesaat setelah pengambilan gambar seluruh kepala negara yang hadir dalam pertemuan tingkat tinggi negara-negara G20 di Hotel Regnum Carya, Turki, Minggu (15/11/2015). 

Dalam gambar kelihatan Presiden Obama, Canselor Jerman Angela Merkel dan seluruh pimpinan negara yang diundang berbaris di atas anak tangga dengan latar belakang bendera negara masing-masing. Usai bergambar, para ketua-ketua negara mempersilakan Obama masuk lebih dahulu ke ruang pertemuan puncak sebagai sebuah penghormatan.

Namun sejurus kemudian Erdogan memegang lengan Obama dengan tangan kirinya dan tangan kanan mempersilakan Raja Salman untuk masuk lebih dahulu. Foto ini dimuatnaik oleh laman Facebook Sahabat Erdogan yang melansirnya dari Turkey2day, Selasa (17/11/2015) kelmarin. Dunia maya dipenuhi pujian atas tindakan Erdogan tersebut. "When the great Leader meet the great King," kata seorang netizen. "Menahan Obama dan mempersilakan Raja Salman lebih dulu. Kereeennnzz abis Mr. Erdogan," kata netizen yang lain. Dikutip dari Antara, G20 atau Kumpulan 20 terdiri dari 19 negara dan ditambah dengan Kesatuan Eropah. Negara-negara G20 ini menguasai 75 peratus daripada perdagangan dunia. 

Indonesia adalah satu-satunya negara ASEAN yang menjadi anggota G-20. Dalam mesyuarat ini diadakan sebanyak 70 mesyuarat termasuk setingkat Menteri, forum Perniagaan 20 (B20) dan Women 20 (W20).
(IH)


Lihat..
Tawaran kerja di Korea Selatan & Australia.

Kelengkapan Sekolah Makin Mahal, Undi Lagi BN!


KUALA LUMPUR – Kebanyakan ibu bapa mendakwa, kenaikan harga kelengkapan sekolah untuk tahun ini meningkat sehingga 30 peratus menyebabkan mereka memperuntukkan perbelanjaan yang lebih tinggi berbanding tahun lalu.
Jika seelum ini ibu bapa memperuntukkan sekitar RM100 hingga RM150 bagi seorang anak namun pada tahun ini mereka perlu menyediakan peruntukan melebihi RM200 untuk membeli pakaian sera­gam, kasut, beg dan alat tulis.
Seorang guru, Mobhamad Faizal Sulaiman, 41, berkata, dia yang mempunyai lima orang anak bersekolah perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya RM1,000 pada tahun ini untuk membeli keperluan sekolah.
Jelasnya, dia mengambil pendekatan untuk membeli kelengkapan sekolah di premis yang menawarkan diskaun yang lebih tinggi supaya dapat melakukan penjimatan ketika berbelanja.
“Saya memilih pasar raya yang menawarkan harga murah untuk membeli kelengkapan sekolah,” katanya ketika ditemui Kosmo! di sebuah pasar raya di Jalan Masjid India di sini semalam. Kata Kosmo!

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kelengkapan sekolah semua makin naik, rakyat yang tanggung. Undi lagi BN=barang naik!


Lihat..
Tawaran kerja di Korea Selatan & Australia.

Pengacara Tv Tayang Tetek, Jolok Mata Bina Peminat Sendiri..


Heboh Pengacara 'Belanja' Tet*k Ketika Siaran Langsung

WARGA Romania kecoh apabila seorang pengacara sebuah stesen televisyen di negara Eropah itu secara kononnya ‘tidak sengaja’ memperlihatkan puting payudaranya ketika sedang bersiaran langsung.

Menerusi video yang tersebar menerusi laman sosial, Daniela Crudu yang memakai baju berwarna putih dengan bahagian dada yang terdedah dipadankan dengan skirt paras pinggul.
Crudu dilihat membongkokkan dirinya untuk memerah susu daripada seekor kambing namun ‘asetnya’ pula yang terkeluar. Bukan sekali tetapi dua kali dia ‘tertayangnya’ percuma.
Difahamkan Crudu mengenakan pakaian itu tanpa memakai baju dalam dan video tersebut telah ditonton jutaan pelayar laman sesawang sejak ia dimuat naik ke laman penstriman video Youtube.
Heboh Pengacara 'Belanja' Tet*k Ketika Siaran Langsung
Heboh Pengacara 'Belanja' Tet*k Ketika Siaran Langsung
Salah seorang netizen warga itu mengulas mengenai video itu berkata “Seseorang di bahagian penyediaan pakaian pasti akan dipecat atau mendapat bayaran yang tinggi.”
Walau bagaimanapun, insiden seumpama itu difahamkan bukan pertama kali menimpa Crudu yang sebenarnya cukup sinonim dengan pakaian yang menjolok mata.
Terdahulu gadis berusia 27 tahun itu pernah mempersembahkan tarian bertenaga hingga payudaranya terkeluar daripada korset yang dipakainya sempat dirakam kamera dan penonton dapat menikmati dengan jelas asetnya itu.
Disebabkan sering tampil dengan aksi yang menjolok mata, Crudu memiliki peminatnya yang tersendiri di atas talian. 
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Hal seperti ini tidak akan berlaku, dalam negara yang didirikan di atas prinsip agama dan masyarakat madani. Ianya begitu subur dalam negara sekular dan asobiyah seperti negara Malaysia yang ada sekarang dan kuncu-kuncunya.
Lihat..
Tawaran kerja di Korea Selatan & Australia.

Thursday, December 22, 2016

Abd Hadi Ke Iran, Apa Komen Mat Sabu, Ahmad Awang..


Mat-Sabu_abdul-hadi-awang_600

PETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini menerima sokongan daripada seteru kuatnya Amanah, selepas kehadirannya di sebuah persidangan di Iran dikritik beberapa pihak.


Presiden Amanah, Mohamad Sabu berkata apa yang dilakukan presiden PAS itu merupakan kebiasaan setiap tahun dan tidak ada kaitan dengan krisis di Syria.


“Lawatan Hadi itu rutin sejak zaman Imam Khomeini dan upacara tahunan,” katanya merujuk pemimpin Revolusi Islam Iran 1979.


Mat Sabu berkata persidangan Muktamar Tahunan Perpaduan Ummah kali ke-30 di Tehran itu bertujuan mengeratkan perpaduan antara mazhab di mana tarikh Rabiulawal mempunyai pengertian tersendiri.


“Ulama Sunni mengatakan ulang tahun kelahiran (Maulud) Nabi Muhammad pada 12 Rabiulawal, Syiah pula berpendapat pada 17 Rabiulawal. Jadi Imam Khomeini menetapkan perbezaan hari itu sebagai miggu perpaduan setiap tahun,” kata Mat Sabu kepada FMT, sambil menambah Hadi pergi atas kapasitinya menganggotai Lembaga Taqrib Mazhab Antarabangsa.


Sementara itu, Penasihat Umum Amanah, Ahmad Awang berkata ia merupakan hak Hadi untuk hadir ke persidangan yang mengumpulkan ulama, gerakan Islam dan NGO mewakili pelbagai mazhab dari Sunni dan Syiah.


Ahmad berkata Hadi berani menegaskan pendiriannya.


“Dari segi pemergian dan pendirian dia, saya rasa hak dia,” katanya ketika dihubungi FMT hari ini.


Beberapa pihak yang mengkritik Hadi menuduh Iran bersekongkol dengan regim Bashar Assad dalam konflik di Syria..


Konflik Syria yang masuk tahun ke-5 sudah mengorbankan puluhan ribu orang awam, dan turut membabitkan kumpulan yang menaikkan sentimen permazhaban termasuk militan IS.


Susulan kritikan itu, Hadi menjelaskan secara panjang lebar mengenai konflik di Syria, dan menasihati pengkritiknya tidak terpengaruh dengan dakyah di media mahupun media sosial yang cuba memburukkan Iran yang bermazhab Syiah.


“Isu Sunni dan Syiah ditiupkan supaya membakar. Selepasnya beberapa tokoh ulama rasmi dan tidak rasmi mendukung kenyataan yang membakar itu,” kata Hadi.


Sementara itu, Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Datuk Khairuddin Aman Razali menjelaskan kehadiran Hadi ke Tehran adalah bagi mewakili PAS sebagai presiden parti.


“Sudah pasti dalam penglibatan apa sahaja forum antarabangsa, PAS mempunyai pendirian politik tersendiri terhadap sebarang krisis yang berlaku di Timur Tengah termasuk melibatkan Syria, Yaman, Iraq dan Palestin.


“Pendirian tersebut sama sekali tidak akur atau tunduk kepada sebarang kepentingan mana-mana pihak yang melakukan kezaliman,” katanya.Lihat..


Tawaran kerja di Korea Selatan & Australia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails