Friday, March 13, 2020

Lagi! Kampung Janda Pedagang Dadah Di Afghan..

Village Of Widows: The Afghan Drug Trade's Lethal Legacy

MIR ALI, di sebuah kampung terpencil di Afghanistan barat. Seorang janda bernama Humaira berusia 40 tahun, telah menjaga enam anaknya sejak kehilangan suaminya dalam kes penyeludupan dadah di berdekatan Iran, kira-kira sepuluh tahun lalu.

Dia berkata, suaminya Abdul Rahim, telah menyertai sekumpulan sedozen lelaki sedozen yang meneroka dagang ke negara tetangga Iran. 

"Seminggu selepas keberangkatan mereka, kami mengetahui tentang penangkapan dan kematian mereka," katanya kepada Radio Free Afghanistan. 

Afghans membentuk hukuman mati di bawah undang-undang dadah Iran yang drastik. Kini, Humaira bertahan hidup dengan bekerja mencuci pakaian untuk ahli masyarakatnya yang kaya.

"Sekarang anak-anak saya juga melakukan segala kerja yang boleh mereka lakukan supaya dapat  membantu kami bertahan," katanya. "..hampir-hampir tiada yang dapat membantu kami..."

Humaira adalah salah satu dari puluhan janda di Mir Ali, sebuah kampung di daerah Adraskan pedalaman Herat. Sekitar 50 keluarga, daripada 70 orang, telah kehilangan lelaki dalam usaha penyeludupan dadah di Mir Ali. Iaitu di perkampungan miskin dicirikan oleh jalan-jalan berdebu yang dipenuhi dengan rumah-rumah lumpur runtuh. 

Kampung itu dikenali sebagai "kampung janda" kerana ia telah kehilangan sebahagian besar penghuninya dalam penyeludupan dadah. Ramai yang banyak dijatuhkan hukuman mati di Iran atau terbunuh dalam serbuan sempadan, atau ada yang terus merana di penjara Iran. 

Ada juga di kampung itu tidak tahu apa yang berlaku kepada saudara-mara mereka selepas mereka direkrut oleh penyeludup dadah tahun lalu.
Humaira, a 40-year-old Afghan widow, lost her husband a decade ago.
Humaira, seorang janda Afghan berusia 40 tahun, kehilangan suaminya sedekad lalu.

Mir Ali terletak berhampiran Highway 1, lebuh raya utama yang menghubungkan bandar barat Herat, ibu kota Wilayah Herat, ke ibu kota, Kabul, melalui bandarraya Kandahar di selatan. Kampung ini hanya 100 kilometer dari sempadan Afghanistan dengan Iran dan Turkmenistan. Kampung yang menjadi penting bagi operasi penyeludupan di wilayah selatan Helmand Afghanistan, di mana kebanyakan candu haram dan heroin dunia diterbitkan. 

Iran mempunyai kadar ketagihan yang tinggi dan, menurut Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah, negara ini merupakan salah satu laluan transit utama bagi ubat-ubatan yang dihasilkan di Afghanistan. Di Mir Ali yang miskin, kebanyakan lelaki dewasa digodam oleh prospek wang dengan cepat oleh penyeludup dadah ke Iran. Ramai terlibat, namun yang pergi tidak pernah kembali.

Saad Gul pula, seorang wanita tua di Mir Ali, pertama kali kehilangan suaminya untuk menyeludup dadah. Kedua-dua anaknya juga terbunuh ketika cuba sama. "Kami tidak mempunyai penjaga lelaki lagi," katanya kepada Radio Free Afghanistan.

Zahra, seorang janda lain di kampung itu, berkata dia ditinggalkan untuk menjaga anak-anaknya selepas dia kehilangan suaminya 12 tahun lalu. "Kami terpaksa hidup dalam kemiskinan yang sangat berat," katanya.

Semua orang di kampung mempunyai cerita tentang kesengsaraan dan penderitaan. Setiap kali lelaki yang tinggal di kampung berkumpul, mereka kebanyakannya bertukar cerita tentang penderitaan, kehilangan dan mengingati saudara-mara dan sahabat yang hilang.

"Tidak ada yang membantu orang-orang ini. Tiada siapa pun yang cuba memahami masalah mereka, "kata Abdul Ali Faqiryar, gabenor Adraskan. "Suami dan anak-anak mereka ditinggalkan untuk penyeludupan di Iran, tetapi tidak ada yang tahu apa yang berlaku kepada kebanyakan mereka, sama ada mati atau hidup."

Tidak jelas sama ada pihak berkuasa Afghanistan mempunyai rancangan untuk menimbulkan isu dengan pegawai Iran. Bagi penduduk Mir Ali, perkuburan kampung kekal sebagai tempat yang paling sering dikunjungi apabila keluarga melawat kubur lelaki yang mayat mereka dapat kembali.

Begitulah kira-kira. (IH)


Tentera AS Melindungi Dan Mengawal Kegiatan Penghasilan Candu Di Afghan..
Hasil carian imej untuk Mir Ali terletak berhampiran Highway 1, lWilayah Herat, ke ibu kota, Kabul,
Kandahar, Afghanistan..
Hasil carian imej untuk widow village, in iran
Iran..Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-126: Kampung Janda Di Dunia..
Bab 1
Bab 2
Bersambung..

  Ada ‘Wang Ehsan’ Pesakit Covid-19 Di Kalangan Rakyat -Dr Khairuddin  KUALA NERUS: Kerajaan Malaysia menyediakan bantuan ‘wang ehsan’ kepada pesakit positif wabak Covid-19, di kalangan rakyat khasnya pekerja yang terjejas jangkitan wabak ini.
  Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, kabinet kerajaan telah membincangkan peruntukan bagi pengidap Covid-19.
  Menurutnya, peruntukan wang ehsan itu hanya akan diberikan kepada pengidap virus tersebut di kalangan rakyat biasa, yang bekerja tidak bergaji seperti pegawai kerajaan.
  “Dalam mesyuarat kabinet baru ini ada dibincangkan tentang ‘wang ehsan’. PM (Perdana Menteri) pun ada sebut dalam sidang media selepas kabinet baru ini.
  “Ada (wang) ehsan yang diberi kepada bukan pegawai kerajaan. Peruntukan itu ada, Insya’Allah. Wang Ehsan itu akan diberi kepada mana-mana orang yang terkesan dengan virus Covid-19.
  “Kalau kena mereka tak boleh pergi kerja. Orang yang kerja kerajaan sudah ada gaji tapi yang tak kerja kerajaan mereka tak ada gaji. Itu (wang ehsan) untuk rakyat Malaysia,” ujarnya.
  Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Jamuan Rakyat sempena pelantikan sebagai Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, di Dewan Serbaguna, Kampung Baru Seberang Takir, hari ini.
  Namun, Dr Khairuddin yakin negara dan ekonomi akan kembali meningkat dengan lebih baik setelah pulih dari virus Covid-19.
  Menurutnya, penyakit bawaan virus Covid-19 itu merupakan ujian dari Allah SWT yang akan membawa kebaikan selepas itu.
  “Kita akan teruskan kerja kita. Jika kita boleh meningkatkan apa yang kita ada itu terbaik. Sakit (Covid-19) ini satu ujian. Allah akan memberi gandaan (kebaikan) selepas ini, Insya’Allah.
  “Yakinlah Covid-19 ini ujian yang Allah berikan kepada kita untuk menambahkan lagi rezeki kita dimasa akan datang. Setelah berakhirnya Covid-19, negara akan pulih dan ekonomi kita akan naik semula,” jelasnya yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus.
  Berdasarkan sumber maklumat terkini, statistik daripada Worldometer bahawa kadar kematian akibat Covid-19 di seluruh dunia kini hampir mencecah 5,000 mangsa dengan jangkitan positif sebanyak 134,720 kes.
  Pada majlis jamuan itu, lebih 2,000 penduduk setempat di Kampung Baru Seberang Takir yang merupakan kampung kelahiran beliau bagi meraikan pelantikannya sebagai menteri. – HARAKAHDAILY 13/3/2020

  Batalkan Turun Harga Rumah Warga Asing -Dato’ Iskandar


  KUALA LUMPUR: Kerajaan Perikatan Nasional (PN) dicadangkan supaya membatalkan keputusan menurunkan harga minima hartanah yang boleh dibeli oleh warga asing dari RM1 juta kepada RM600,000.

  Keputusan itu diumumkan oleh bekas Menteri Kewangan pada Belanjawan 2020 bulan Oktober tahun lalu, dengan tumbangnya Kerajaan Pakatan Harapan (PH) maka kerajaan yang baru perlu membatalkan peraturan yang dipertikaikan banyak pihak itu.

  Ketua Penyelaras Pusat Kajian Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Perumahan (REACH), Dato’ Iskandar Abdul Samad berkata, alasan peraturan berkenaan sebelum ini adalah untuk membantu pemaju-pemaju yang gagal menjual hartanah mereka.

  “Walau bagaimanapun masih banyak pemaju yang melancarkan projek-projek dengan harga jualan melebihi RM500,000 seunit.

  “Adakah projek-projek ini dilancarkan khusus untuk warga negara asing? Justeru itu kerajaan tidak sepatutnya membantu pemaju-pemaju seperti ini yang sepatutnya telah membuat kajian pasaran (market reasearch),” katanya kepada Harakahdaily.
  Menurutnya,Kerajaan sepatutnya membantu pemaju membina rumah mampu milik kerana rakyat masih menghadapi masalah untuk memiliki rumah sendiri.
  Katanya, harga minima RM600,000 adalah rendah berbanding dengan pendapatan rakyat di negara-negara seperti Singapura dan Hong Kong.
  “RM600,000 adalah 196,656 Dollar Singapura (SGD) atau 1,124,279 Dollar Hong Kong (HKD).
  “Sebagai perbandingan kita perlu melihat nilai harga rumah RM600,000 itu dan pendapatan rakyat di negara-negara yang menjadi sasaran pemaju Malaysia itu,” jelasnya.
  Tambah Bendahari PAS Pusat itu, median pendapatan isi rumah di Malaysia adalah RM6,275 sebulan (M40) dan harga rumah RM600,000 ini bersamaan dengan 95.60 bulan pendapatan bulanan mereka.
  Sementara bagi rakyat Singapura katanya, pendapatan median isi rumah mereka adalah 9,293 SGD atau RM28,325 dan ini bersamaan dengan hanya 21.16 bulan pendapatan bulanan mereka.
  Bagi rakyat Hong Kong pula, pendapatan median isi rumah adalah 28,100 HKD atau RM14,974 dan ini bersamaan dengan 40.00 bulan pendapatan bulanan mereka.
  “Oleh yang demikian, harga rumah minima yang dilonggarkan itu adalah terlalu rendah bagi mereka. Rakyat negara asing tidak akan menghadapi masalah untuk membelinya dan rumah-rumah tersebut akan laku dijual seperti ‘pisang goreng panas’,” katanya lagi.
  Lantaran itu katanya, polisi ini akan menyebabkan komposisi bandar-bandar akan berubah, begitu juga struktur masyarakat akan berubah dengan kebanjiran warga-warga asing ini.
  Iskandar berkata, polisi baru yang dibuat oleh PH dahulu menambahkan lagi masalah dalam usaha kerajaan untuk menyelesaikan isu kedatangan tenaga kerja asing.
  “Kerajaan yang baru mesti membuktikan mereka berbeza dari kerajaan sebelum ini. Polisi-polisi yang tidak menguntungkan rakyat mesti dibatalkan atau dipinda,” tegasnya. – HARAKAHDAILY 12/3/2020

  COVID-19: Hari Ini Solat Jumaat Di Perlis Batal..


  NOTIS MAIPs berhubung pembatalan solat Jumaat di seluruh Perlis, hari ini. - NSTP/FOTO ihsan Istana Arau
  Solat Jumaat di Perlis batal, ganti solat zohor di rumah


  KANGAR: Solat Jumaat di seluruh Perlis, hari ini, dibatalkan dan diganti dengan sembahyang zohor di rumah selepas mengambil kira situasi semasa penularan COVID-19.
  Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) ketika mengumumkan perkara itu dalam satu kenyataan, hari ini, menjelaskan keputusan berkenaan dibuat selepas mendapat perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail, semalam.
  “Selepas mendapat pandangan dan nasihat daripada Kementerian Kesihatan (KKM) mengenai perkembangan COVID-19, serta menerima panduan dan irshad daripada Jawatankuasa Fatwa Perlis, maka MAIPs bagi menjunjung titah perintah dan perkenan Duli Yang Maha Mulia Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail, dengan ini memutuskan agar solat Jumaat di seluruh Perlis pada 13 Mac 2020 digantikan dengan solat zohor di rumah masing-masing.
  “Hal ini adalah rentetan perkembangan terbaru seperti yang telah dimaklumkan KKM. Justeru, pihak kementerian meminta agar sebarang perhimpunan berskala besar, termasuk aktiviti agama, hendaklah dielakkan,” katanya.
  Dalam pada itu, MAIPs turut mengingatkan pihak pengurusan masjid di negeri ini supaya memainkan peranan untuk membantu usaha mengekang penularan COVID-19.
  “Pengurusan masjid di seluruh Perlis hendaklah mengelak daripada melaksanakan apa-apa aktiviti perhimpunan awam berskala besar buat masa ini.
  “Maka, dinasihatkan agar individu Muslim sentiasa mengambil langkah pencegahan bagi mengelakkan penularan COVID-19,” katanya.
  Semalam, Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, meminta ahli jemaah yang mempunyai simptom atau berpotensi menjadi pembawa virus itu, supaya tidak ke masjid bagi mengelakkan COVID-19 daripada terus merebak.
  Hasil carian imej untuk himpunan jamaah tabligh


  Hibur Hibur Sikit..

  AKHIR ZAMAN (LGBT Pergi Mampus) by BUNKFACE (Lirik Video)


  Ini, Ahli Tinju Wanita, Macam Lelaki..


  Hasil carian imej untuk Tatiana Dvazhdova, 22
  Sanggup menyamar lelaki
  Moscow: Seorang ahli tinju amatur wanita sanggup menyamar sebagai lelaki demi membuktikan dia mampu menewaskan lawan berlainan jantina, beberapa tahun lalu.
  Tatiana Dvazhdova, 22, berkata, bagi tujuan itu, dia memotong pendek rambutnya seperti lelaki dan menggunakan identiti palsu sebagai Vladimir Ermolaev.
  Hasil carian imej untuk Tatiana Dvazhdova, 22
  Hasil carian imej untuk Tatiana Dvazhdova, 22
  Oddity Central melaporkan tindakan itu bagi membolehkan wanita berkenaan menyertai pertandingan tinju disertai oleh atlet lelaki.
  “Ketika saya menyertai sukan ini, saya tidak mahu menerima pandangan bahawa saya lagi lemah berbanding lelaki.
  “Saya mahu bertarung dengan semua orang,” katanya kepada media Russia dalam satu persidangan sempena Hari Wanita Antarabangsa, baru-baru ini.
  Tatiana berkata, hasil penyamaran itu, dia kemudian diterima untuk memasuki pertandingan yang membabitkan ahli tinju lelaki.
  Menurutnya, bagi mengelak identitinya diketahui, dia tidak membuka mulut sebaik memasuki gelanggang.
  Wanita berasal dari St Petersburg itu turut berbangga kerana memenangi sembilan daripada 17 perlawanan tinju amatur dengan atlet lelaki.
  “Bagaimanapun, sebaik saja saya mendedahkan bahawa saya sebenarnya wanita, saya tidak lagi dibenarkan berlawan dengan atlet tinju lelaki,” katanya.
  Dalam pada itu, dia menjelaskan tindakan penyamaran itu dilakukan selepas mengalami diskriminasi berterusan di tempat kerja.
  Dia yang bekerja sebagai pemunggah barang berkata, ada pihak yang memperkecilkan dirinya hanya kerana jantinanya. (Agensi)

  Hibur Hibur Sikit..

  AKHIR ZAMAN (LGBT Pergi Mampus) by BUNKFACE (Lirik Video)


  Waran Tangkap Untuk Sajat Usahawan Kosmetik Kontroversi.


  Hasil carian imej untuk Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat
  Dia Lelaki tapi berpakaian  perempuan..

  MAHKAMAH Majistret Shah Alam, hari ini, mengeluarkan waran tangkap terhadap usahawan kosmetik kontroversi, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat kerana tidak hadir tanpa sebarang alasan bagi pendakwaan kes di mahkamah.
  Dia dituduh memiliki untuk tujuan jualan 11 produk yang bukan keluaran berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengikut Peraturan 7(1)(a) Dadah dan Kosmetik 1984.
  Jika sabit kesalahan boleh dihukum iaitu denda tidak melebihi RM 25,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali.
  Sumber berkata, malangnya Nur Sajat tidak hadir semasa pengurusan kes berkenaan pagi tadi.

  “Waran tangkap itu dikeluarkan terhadap Nur Sajat kerana tidak hadir tanpa sebarang alasan bagi pendakwaan kes di mahkamah.
  “Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Nor Aini Suzila Zakariah dari Cawangan Penguat Kuasa Farmasi (CPF) Jabatan Kesihatan Negeri Selangor,” katanya.
  Difahamkan pihak CPF sebelum ini melakukan pemeriksaan di premis milik ahli perniagaan itu di Shah Alam, Selangor pada 15 Ogos lalu.
  Pihak CPF turut bertindak mengambil keterangan dari beberapa pekerja di premis itu termasuk Nur Sajat selaku pengarah syarikat berkenaan.
  Pemeriksaan dilakukan pegawai CPF di premis itu kemudian menemui produk disyaki bukan keluaran berdaftar dengan KKM sebelum tindakan rampasan dilakukan.
  Semakan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati syarikat diperiksa itu adalah berdaftar dan semua produk dirampas adalah milik Nur Sajat untuk tujuan jualan.
  Berdasar keterangan diambil, syarikat itu jelas melanggar Peraturan 7(1)(a) Peraturan-peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.
  Nur Sajat sebelum ini pernah dihadapkan di mahkamah sama pada 14 Disember 2018 atas pertuduhan mengikut Seksyen 41 (6) Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan 2014.
  Malah Sajat pernah didakwa kerana memiliki 19 produk kecantikan tidak berdaftar dengan KKM di Mahkamah Majistret Johor Bahru pada 12 Mei 2019.
  Ia susulan tindakan KKM melakukan pemeriksaan di sebuah premis di Bandar Baru Uda sebelum merampas 19 produk kecantikan tidak berdaftar bernilai hampir RM10,000. (IH)

  PAS Labuan Solat Hajat Lindungi Wabak.


  SERUAN SOLAT HAJAT MOHON PERLINDUNGAN DARI ALLAH
  1. PAS Kawasan Labuan ingin menyeru kepada semua umat Islam untuk mengadakan Solat Hajat samada secara berjamaah mahupun sendirian untuk kita meminta pelindungan dari ALLAH SWT daripada jangkitan wabak ini.
  2. Ingin diingatkan juga agar semua masyarakat khususnya masyarakat Labuan agar mengamalkan langkah-langkah pencegahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan sentiasa cakna akan persekitaran.
  3. Sebarang pertanyaan berkenaan Covid-19 ini, rakyat Labuan khususnya boleh berhubung terus di talian Hotline 087-596160, Crisis Preparedness And Response Centre (CPRC) WP Labuan, JKPWPL .
  4. PAS Kawasan Labuan mendoakan agar kita semua dilindungi Allah dan sentiasa menjaga kebersihan diri serta persekitaran kita.
  PAS Kawasan Labuan
  17 Rejab 1441H | 12 Mac 2020

  Thursday, March 12, 2020

  'Tuan Ibrahim Pertahan Pembalakan di Kelantan'?


  Menteri sangkal laporan Malaysiakini

  KUALA LUMPUR: Menteri Alam Sekitar, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man menyangkal laporan Malaysiakini bertajuk, ‘Tuan Ibrahim Pertahan Pembalakan di Kelantan’.
  Memetik kenyataan rasmi Kementerian Alam Sekitar, pihaknya menegaskan bahawa laporan tersebut tidak tepat.
  “Kementerian ingin menegaskan, aktiviti pembalakan adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri.
  “Kementerian Alam Sekitar sebagai agensi yang menerajui isu-isu alam sekitar dan biodiversiti akan terus melaksanakan aktiviti pemuliharaan, pemeliharaan dan perlindungan khazanah semulajadi negara.
  “Selaras dengan dengan dasar-dasar serta undang-undang sedia ada,” kata Kementerian Alam Sekitar seperti dipetik dalam kenyataan rasmi di sini, hari ini.
  Demikian itu katanya, pemantauan dan penguatkuasaan akan terus ditingkatkan malah kerajaan tidak akan teragak-agak mengenakan tindakan ke atas mana-mana pihak yang menjalankan kegiatan dan aktiviti bertentangan dengan undang-undang negara.
  Seterusnya, Kementerian terbabit berhasrat mengadakan perbincangan bersama kerajaan-kerajaan negeri dan pihak berkepentingan bagi menyusun strategi untuk mendepani isu alam sekitar dan biodiversiti.
  Dalam sidang media pertama Tuan Ibrahim sebagai Menteri Alam Sekitar yang berlangsung semalam di pejabat kementeriannya, beliau menyatakan komitmennya untuk meneruskan Pelan Hala Tuju Malaysia ke Arah Sifar Plastik Sekali Guna 2018-2030 berkuatkuasa sepenuhnya pada tahun 2022.
  Beliau juga berhasrat menyemak semula Dasar Alam Sekitar Negara 2002 susulan perkembangan baharu dalam isu alam sekitar dan perubahan iklim.
  Tuan Ibrahim menyandarkan prestasi KPI beliau untuk tahun ini dengan menyasarkan usaha di bawah kementeriannya memelihara dan memulihara sumber air, terutama sungai. – HARAKAHDAILY 12/3/2020

  Menteri B/Mufti Perkenalkan Cara Kerja Sistem Piramid.


  MENTERI di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berucap di majlis Tausiyah 'Am Agensi-Agensi Agama di bawah Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya. NSTP/Mohd Fadli Hamzah
  'Takkan jam 4 petang masih makan' - Zulkifli


  PUTRAJAYA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri akan memperkenalkan cara kerja mengikut sistem piramid dan menitikberatkan konsep masa ketika bertugas.
  Bekas Mufti Wilayah Persekutuan itu juga menegaskan, beliau tidak suka penjawat awam di bawah jabatan dan agensi kementerian mengabaikan waktu ketika menjalankan tugas.
  Sehubungan itu, katanya, ketua-ketua jabatan perlu menyediakan laporan setiap minggu kepadanya mengenai tugas kakitangan bawahan supaya semua bekerja secara profesional.
  “Saya suka kerja secara piramid, saya bukan ‘one man show’ (kerja berseorangan). Mulai sekarang juga, setiap ketua perlu ada laporan mingguan bagi kakitangan bawahannya.
  “Bos atau ketua unit perlu periksa kakitangan masing-masing. Jam 9 pagi mereka di mana, jam 3 petang mereka di mana, takkan jam 4 petang masih makan lagi. Ini budaya tak elok,” katanya.
  Beliau berkata demikian kepada media selepas menyampaikan tausiyah am (ceramah agama) kepada kakitangan jabatan dan agensi agama di bawah kementerian itu di Masjid Tuanku Mizan Sultan Zainal Abidin, di sini hari ini.
  Yang turut hadir adalah timbalannya, Ahmad Marzuki Shaary dan Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Paimuzi Yahya, di sini hari ini.
  Mengulas lanjut cabaran-cabaran berkaitan masa, bekas mufti itu berkata, berdasarkan apa yang dilihat dan diperhatikannya, ada kakitangan awam banyak membazirkan waktu.
  “Kadang-kadang mereka buat kerja tidak penting, hilang waktu bertugas, tempat duduk kosong, anak buah tidak dapat dikesan oleh ketua dan sebagainya. Ini konsep tidak sihat. Padahal kalau kita datang awal, buat kerja awal, kita dapat menyiapkan kerja lebih awal.
  “Perkara ini penting kerana nikmat yang kita miliki adalah untuk rakyat dan masa itu pula bersifat keemasan,” katanya.
  Zulkifli turut menjelaskan, beliau tidak dapat masuk awal ke pejabat pada hari pertama tugasan rasminya sebagai menteri semalam kerana perlu menghadiri dan menyelesaikan beberapa perkara berkaitan pelantikannya ke dalam Kabinet.
  “Semalam saya tak masuk pejabat, sengaja saya masuk hari ini sebab nak solat sunat dhuha dan solat sunat hajat dengan tuan-tuan,” katanya.
  Mengenai perancangan terdekatnya yang lain, Zulkifli memaklumkan, beliau akan memperkenalkan fail meja, iaitu sebaik kakitangan masuk pejabat, mereka sudah tahu apa bidang kerja dan tugasan yang perlu dilakukan mengikut kelayakan masing-masing.
  “Saya mahu kakitangan di jabatan dan agensi agama ini setaraf dengan kakitangan di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), kerja dengan profesional. Sebolehnya, saya mahu mengelak stigma buah mulut orang ramai bahawa orang agama, agensi agama ini lemah, tidak stabil (dari segi kerja),” katanya.
  Beliau turut menjelaskan, konsep rahmah di bawah pentadbirannya ialah kasih sayang, bukan membalas dendam kerana amanah itu lebih tinggi dan menjadi pakaian bagi setiap umat Islam.
  “Saya juga akan beri hadiah kepada pekerja yang 200 peratus cemerlang dan hadiah berkenaan akan diberikan kepada semua peringkat jawatan termasuk yang berjawatan rendah, asalkan layak,” katanya.(BH)

  Ibu Tunggal Terharu Terima Rumah Baru  MARANG, 12  Mac – Impian hampir 20 tahun  seorang  ibu tunggal, Linawati Alias, 40 untuk menduduki rumah yang lebih selesa, kini tercapai apabila  menerima rumah  baru tiga bilik dalam .
  Linawati berkata, dia bersama lima anak  tidak perlu lagi tinggal dalam keadaan lantai rumah yang hampir runtuh, dinding yang berlubang dan sering kali berhujan akibat atap yang bocor.

   “Walaupun masih belum siap sepenuhnya, kami dijangka boleh mula menduduki kediaman ini menjelang syawal tahun ini.

  “Terima kasih juga saya ucapkan kepada pihak Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang, Majlis Pengurusan Komuniti Kampung Pulau Kerengga yang bertungkus lumus bagi membantu dalam bantuan rumah ini,”katanya.

  Beliau berkata demikian ketika ditemui  wartawan Urusetia Penerangan Darul Iman di rumahnya di Kampung Pulau Kerengga, baru-baru ini.
  Sementara itu, Penyelia Pusat Khidmat DUN Rhu Rendang berkata, bantuan rumah ini adalah di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar setelah melepasi syarat-syarat yang ditetapkan.

  “Pada permulaannya, satu siasatan bersama-sama Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) telah dilakukan untuk pendaftaran eKaseh bagi mengambilkira syarat-syarat seperti berumur 40 tahun ke atas dan pendapatan perkapita ketua isi rumah serta mempunyai tanah sendiri.

  “Kemudian pihak terbabit akan membentangkan masalah itu ke dalam mesyuarat jawatankuasa ‘Focus Group’ sebagai program rasmi membasmi kemiskinan yang dipengerusikan oleh Pegawai Daerah Marang.

  “Buat masa ini, terdapat beberapa orang lagi penerima lain yang layak menerima bantuan bina baru rumah di bawah KPLB dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (MAIDAM),” tambahnya lagi. (Teganukita)

  Sukan Lahirkan Mukmin Yang Taat.. Perlu Ikut Syariat.

   
  SUKAN
  TAIPING: Penyertaan anak-anak dalam aktiviti sukan bukan semata-mata mengejar kejayaan nombor satu atau menjadi juara sahaja, tetapi lebih besar daripada itu adalah mendidik mereka menjadi Mukmin yang mentaati perintah Allah S.W.T.

  Ketua Pengarah Jabatan SRITI Malaysia, Ustaz Mohd Azam Abd Samat berkata, penting untul difahami bahawa menjadi Mukmin yang sihat itu adalah perintah daripada Allah S.W.T dan dituntut oleh Rasulullah S.A.W.

  “Kita harap guru-guru dapat terapkan kepada murid-murid bahawa aktiviti sukan adalah salah satu daripada ibadah yang diperintah Allah S.W.T untuk sihat.
  “Moga Allah mempermudah segala urusan yang akhirnya berjaya melahirkan anak pintar soleh dan akan mendaulatkan Islam dalam negara kita pada masa hadapan,” ujar.

  Beliau yang juga ADUN Sungai Limau, Kedah berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dan menyempurnakan perasmian Temasya Sukan SRITI Negeri Perak 2020 di Kompleks TM, Taiping di sini baru-baru ini.

  Sementara itu, Ketua Sektor Pendidikan Pemuda PAS Perak, Ustaz Mohd Adil Fadzil berkata kejayaan melaksanakan program pada kali ini adalah kerjasama dan komitmen tinggi semua pihak khususnya para guru dan sokongan ibu bapa.
  Temasya Sukan SRITI Perak kali ketiga ini disertai semua 21 SRITI seluruh negeri menampilkan empat acara dipertandingkan, memanah, olahraga, bola sepak dan bola jaring.
  Turut hadir ialah Pengarah SRITI Perak, Ustaz Muhammad Zulfadli Zainal, Yang DiPertua PAS Kawasan Taiping, Ustaz Saidin Md Hasnam dan Bukit Gantang, Ustaz Muhammad Faisal Abd Rahman. – HARAKAHDAILY 11/3/2020
  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kerana itulah negara umat Islam saperti Malaysia ini wajib wujudkan program sukan yang dididik ikut syariat, seperti yang ditunjukkan oleh negeri Kelantan dan Terengganu. 
  Barulah kegiatan sukan jadi amalan ibadah yang diredhai Allah SWT, dapat pahala dunia akhirat..  Ianya tidak menimbulkan apa-apa masalah kepada sahabat kita yang bukan Islam, seperti di dua negeri tersebut.

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails