Saturday, October 06, 2012

Ayu Raudhah Tanggalkan Tudung?HALAMAN HIBURAN

PELAKON Ayu Raudhah tanggalkan tudung? Sebenarnya, dia pernah diuji apabila hatinya terdetik untuk kembali ke imej lamanya apabila melihat ramai wanita tidak bertudung bergaya dengan fesyen rambut masing-masing.

Bagaimanapun kata Ayu, 27, perasaan itu terus dibuang jauh selepas memikirkan penghijrahannya yang mula bertudung pada Ramadan lalu adalah kerana mengikut tuntutan Allah.

“Biasalah, mungkin ini satu ujian Allah untuk melihat sejauh mana kekuatan iman seseorang. Saya mengaku, sejak bertudung, hati saya pernah terdetik untuk membukanya apabila melihat wanita-wanita di luar sana tampil dengan pelbagai gaya rambut.

“Bagaimanapun syukurlah ketika perasaan tidak baik itu datang, saya dapat menolaknya. Saya berkata kepada diri saya sendiri semua gaya rambut yang saya lihat itu sudah pernah saya gayakan dulu. Sekarang saya perlu menjadi wanita muslimah yang ingin menuju ke jalan Allah,” katanya.

Tambah Ayu lagi, perubahannya menutup aurat juga adalah salah satu cara untuk menjaga nama baik suaminya, Mohd Zaquan Adha Abdul Radzak sebagai ketua rumah tangga.

Sementara itu, bercerita mengenai imej barunya itu, Ayu bersyukur kerana dia semakin selesa tampil sedemikian walaupun terpaksa melalui rasa panas dan menganggap perkara itu adalah satu ujian yang harus ditempuhinya.

“Saya percaya, mana-mana wanita yang mula bertudung akan mengalami perasaan yang lebih kurang sama seperti saya. Namun, apabila niat kita untuk ke arah kebaikan, kita akan lebih selesa.

“Malah saya semakin seronok ketika ini apabila dapat membuat eksperimen gaya tudung yang sesuai dengan wajah saya.

“Lebih senang lagi apabila kita tidak perlu berfikir tentang masalah ‘bad hair day’ seperti yang dilalui sebelum bertudung,” selorohnya. (IH/Informasi)

Melissa Saila Bertudung Bukan Berhijab?

Melissa di samping tiga cahaya mata tersayang, (dari kiri), Zahra, Noor dan Zain. 


CATATAN SANTAI IBNU HASYIM

SEMALAM lepas sholat Asar, kami duduk mengelilingi meja, minum-minum ringan di sebuah kedai makan, sebelah pasar malam di Ampang Selangor. Seseorang menunjukkan sebuah tabloit tempatan keluaran pagi tadi yang ditinggalkan orang.

"Lihat tajuknya, 'Melissa Saila sudah berhijab." Katanya, sambil menunjukkan gambar seperti di atas."Tu, yang bertudung merah tu, nampak tangan, nampak bentuk tubuh badan... berhijabkah?

Gambar Melissa Saila, 40, dan anak-anak. Dia anak seniwati Mariani, anak suadara arwah seniwati Saloma yang terkenal dulu-dulu. Malissa adalah seorang aktres, seorang pengarah, dan kini dikatakan sudah rasmi pakai 'hijab'. Kali terakhir penampilannya tidak bertudung adalah menerusi iklan krim parut, Mederma. Pakai  hijab sejak Jun lalu, Melissa mengakui perkara itu perlu dilakukan kerana faktor umur yang semakin meningkat.

Aku belek-belek akhbar itu. "Cuba lihat betul-betul interbiau dengannya.." Kataku. "Akhbar itu tanya, sejak bila Melissa mengenakan hijab? Jawab Melissa, saya pakai 'tudung' sejak bulan enam yang lalu...Ertinya Melissa jawab tepat, dia pakai tudung bukan hijab."

"Apakah tudung itu bukan hijab?" Orang itu tanya aku lagi.

Ah, panjang pula aku kena jawab.

"Padaku, Hijab atau ħijāb ( حجاب ) adalah kata dalam bahasa Arab yang bererti 'penghalang'. Pada beberapa negara berbahasa Arab serta negara-negara Barat, kata 'hijab' lebih sering merujuk kepada 'tudung (kerudung) yang digunakan oleh wanita-wanita Muslim. Begitu juga kataguna di Alam Melayu dan lain-lain.

"Namun dalam keilmuan Islam, hijab lebih tepat merujuk kepada tatacara berpakaian yang layak dan sesuai dengan tuntunan agama." Jelasku. "Begitu hijab yang aku maksudkan, bukan semata-mata 'tudung' seperti tudung kepala orang Melayu."

Dalam Al-Quran disebutkan..
 • Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan tudungnya ke seluruh tubuh mereka". Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Al-Ahzab ayat 59)
 • Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya... (An-Nur ayat 31)
Menurut ulama Muhammad Nashiruddin Al-Albany, kriteria hijab yang benar, ialah.. 
 • hendaklah menutup seluruh badan, kecuali wajah dan dua tapak tangan, 
 • hijab bukan merupakan perhiasan, 
 • tidak nipis, tidak ketat sehingga menampakkan bentuk tubuh, 
 • tidak disembur parfum, 
 • tidak menyerupai pakaian lelaki 
 • atau pakaian wanita-wanita bukan Islam
 • dan bukan merupakan pakaian untuk mencari populariti diri.
(Dikutip dari Kitab Jilbab Al-Marah Al-Muslimah fil Kitabi was Sunnah (Syaikh Al-Albany. Rujukan lain dri kitab-kitan Indonesia:Konsultasi Syariahonline: Fiqih Wanita, Hijab yang benar, Antara jilbab syar'i dan funky dan Debat Jilbab dan Cadar di Mesir: Cendikiawan yang Terbelah )

Gambar Hitler Baik Hati.. Yg Tidak Dipamerkan..

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com
SOSOK fenomenal ini tidak henti-hentinya menjadi sumber berita dan kajian berbagai tulisan dan artikel, baik tentang kisah hidupnya, sudut lainnya yang jarang diketahui media dan rahsia-rahsia paling disembunyikan.

Namun kebanyakan media memandang Hitler sebagai seorang dikatator kejam, pemarah dan benar-benar bengis.. Pandangan ini kebanyakan dipengaruhi oleh sejarah yang mencatat kelam riwayatnya, dan untuk menambah kesan jahat sadis dan kejinya. 


Ada begitu banyak sudut 'manusiawi' seorang Hitler yang coba ditutup-tutupi media. Berikut dipaparkan gamba-gamba yang sangat jarang terekspos.

www.anehdidunia.com
www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com
www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com

www.anehdidunia.com
(IH)

Sila lihat sebelum ini...
E-Buku IH-20: Hitler, Masuk Islam & Meninggal Di Indonesia
E-Buku IH-20: Hitler, Masuk Islam & Meninggal Di Indonesia

Surat Tulisan Tangan Einstein Dilelong

SURAT yang mengandungi tulisan tangan Einstein. 

NEW YORK - Sepucuk surat tulisan tangan ahli fizik terkenal, Albert Einstein akan dilelong pada bulan ini dengan harga pembukaan AS$3 juta (RM9.17 juta), kata sebuah firma lelongan Auction Cause kelmarin.

Surat yang menyatakan pandangan Einstein tentang agama itu akan dilelong di laman eBay. Einstein menulis surat tersebut setahun sebelum kematiannya. Beliau menulis surat itu di Jerman pada 3 Januari 1954 dengan menggunakan kepala surat Universiti Princeton kepada seorang ahli falsafah, Erik Gutkind.

Pemilik surat itu akan turut melelong sampul surat yang mengandungi setem dan cop pos. Surat tersebut dibeli oleh seorang pemilik pada 2008 dengan harga AS$404,000 (RM1.2 juta) daripada firma lelongan Bloomsbury di London.

Einstein dilahirkan pada 14 Mac 1879 di Ulm, Württemberg, Jerman dan meninggal dunia pada 18 April 1955 ketika berusia 76 tahun di Amerika Syarikat. - Agensi

Foto: Kanak-Kanak Pendulang Emas Di Philipina

rokok BERBURU emas banyak dilakukan oleh warga masyarakat di dunia termasuk di Indonesia dan juga di Malaysia. Di Philipina perburuan emas ini juga melibatkan kanak-kanak dengan tingkat keamanan pekerjaan yang rendah.  

Gambar-gambar ini adalah pemandangan sekitar kanak-kanak pemburu-pemburu enas di Philipina.

Mereka masuk kedalam lubang galian yang tentunya akan membahayakin jiwa mereka. Sebuah pemandangan yang umum terjadi di Asia, dimana mestinya anak-anak menikmati dunianya dengan bermain, menuntut ilmu dan bertarung dengan maut untuk mencari wang.
(IH)

Lebah Oh Lebah! Hebatnya Ciptaan Mu..

Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

PHOTOGRAPHER, Irina Kozorog, mengabadikan serangga lebah ini, semasa berusaha mengambil sari buah raspberry dengan menggunakan kamera makro di kebunnya. Kita pinjam gambarnya untuk dilihat kebesaran Allah SWT Penciptanya...
Dan Tuhan-mu mewahyukan kepada lebah... (QS. An Nahl: 68)
Kromosom Lebah
Jika penentuan jenis kelamin (Sex Determination) pada manusia menggunakan kromosom X dan Y, maka berbeda dengan lebah. Jenis kelamin lebah ditentukan oleh jumlah kromosomnya. Genom lebah terdiri dari 16 kromosom (Gambar 1), lebah betina memiliki 16 kromosom (haploid=n) sedangkan lebah jantan memiliki 32 kromosom (diploid=2n).
Gambar 1. Posisi 16 genom kromosom lebah (Sumber: Genomebiology).

Keajaiban yang nampak adalah jumlah genom lebah tersebut menunjukkan nombor surat An Nahl (Lebah) yang ada di dalam Al Qur'an. Surat ini memiliki 128 ayat yang merupakan hasil perkalian divisible dari (16/2)X(32/2)=128. Selanjutnya, lebah yang betina merupakan lebah pekerja yang mencari makan bagi koloninya.

Dalam Al Qur'an surat 69 penggunaan kata ganti lebah menggunakan kata ganti femina. Perhatikan ayat yang berwarna merah berikut:

 • ثُمَّ كُلى مِن كُلِّ الثَّمَرٰتِ فَاسلُكى سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلًا ۚ يَخرُجُ مِن بُطونِها شَرابٌ مُختَلِفٌ أَلوٰنُهُ فيهِ شِفاءٌ لِلنّاسِ ۗ إِنَّ فى ذٰلِكَ لَءايَةً لِقَومٍ يَتَفَكَّرونَ
 • Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempulah jalan Tuhan-mu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnannya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang memikirkan (QS. An Nahl: 69)
 
Keunikan lain dari genom lebah nampak dari panjang nukleotida DNA mitokondrianya (mtDNA) yang berjumlah 16,343nt yang jika dibulatkan akan menjadi 16 (Gambar 2).
Gambar 2. Genom mitokondria lebah madu (Apis mellifera). Lingkaran merah menunjukkan panjang nukleotida (nt) mitokondria lebah (Sumber: http://www.ncbi.nlm.nih.gov)
 
Tarian Lebah
 
Lebah perlukan nektar (cairan pada bunga sebelum menjadi madu) untuk makananya. Setiap koloni memiliki lebah pemandu untuk mencari bunga. Penentuan lokasi bunga perlukan tarian yang berfungsi untuk memanggil lebah lainnya. Lebah pemandu mulai menari di tengah-tengah sarang dengan menggoyangkan badannya. Sukar dipercaya, tapi gerakan dalam tarian ini memberikan lebah-lebah lain informasi tentang lokasi sumber bunga. 
Misalnya, jika tarian berupa garis lurus ke arah bahagian atas sarang, maka sumber makanan tepat mengarah ke arah matahari. Jika bunga berada pada arah sebaliknya, lebah akan membuat garis ke arah tersebut. Jika lebah menari ke arah kanan, maka ini menunjukkan sumber bunga berada tepat sembilan puluh derajat ke arah kanan. Tetapi ada satu pertanyaan, lebah menjelaskan arah tersebut berdasarkan posisi matahari, padahal posisi matahari terus berubah. 
Setiap empat minit matahari bergeser satu derajat ke barat, faktor yang mungkin menurut anggapan orang diabaikan lebah dalam penentuan arah ini. Tapi, pengamatan menunjukkan lebah-lebah ini juga perhitungkan pergerakan matahari. Ketika lebah pemandu memberitahu arah lokasi bunga, dalam setiap empat minit, sudut yang mereka beritahukan juga bertambah satu derajat ke barat. Berkat perhitungan yang luar biasa ini, para lebah tidak pernah tersesat (Gambar 3). 
Gambar 3. Tarian lebah (Barth, 1982)
Lebah pemandu tidak hanya menunjukkan arah sumber bunga, tetapi juga jarak ke tempat tersebut. Lama waktu tarian dan jumlah getaran memberi petunjuk kepada lebah-lebah lain tentang jarak ini secara akurat (Gambar 4). Mereka membawa perbekalan sari-sari makanan yang sekedar cukup untuk menempuh jarak ini, dan kemudian memulai perjalanan (Harun Yahya).
Gambar 4. Grafik korelasi antara kecepatan tarian lebah dengan jarak makanan (Sumber: NC State University).

Arkitek Ulung
Lebah madu hidup sebagai koloni dalam sarang yang mereka bangun dengan sangat teliti. Dalam tiap sarang terdapat ribuan kantung berbentuk heksagonal atau segi enam yang dibuat untuk menyimpan madu. Tapi, pernahkah kita berfikir, mengapa mereka membuat kantung-kantung dengan bentuk heksagonal?

Para ahli matematik mencari jawaban atas pertanyaan ini, dan setelah melakukan perhitungan yang panjang dihasilkanlah jawaban yang menarik! Cara terbaik membangun gudang simpanan dengan kapasiti terbesar dan menggunakan bahan bangunan sesedikit mungkin adalah dengan membuat dinding berbentuk heksagonal.

Mari kita bandingkan dengan bentuk-bentuk lain. Andaikan lebah membangun kantung-kantung penyimpan tersebut dalam bentuk tabung, atau seperti prisma segitiga, maka akan terbentuk celah kosong di antara kantung satu dan lainnya, dan lebih sedikit madu tersimpan di dalamnya. Kantung madu berbentuk segitiga atau persegi bisa saja dibuat tanpa meninggalkan celah kosong. 

Tapi di sini, ahli matematik menyedari satu hal terpenting. Dari semua bentuk geometris tersebut, yang memiliki keliling paling kecil adalah heksagonal. Kerana alasan inilah, walaupun bentuk-bentuk tersebut menutupi luasan areal yang sama, material yang diperlukan untuk membangun bentuk heksagonal lebih sedikit dibandingkan dengan persegi atau segitiga. 
Singkatnya, suatu kantung heksagonal adalah bentuk terbaik untuk memperoleh kapasiti simpan terbesar, dengan bahan baku lilin dalam jumlah paling sedikit.Hal lain yang mengagumkan tentang lebah madu ini adalah kerjasama di antara mereka dalam membangun kantung-kantung madu ini. Bila seseorang mengamati sarang lebah yang telah jadi, mungkin ia berpikir bahawa rumah tersebut terbangun sebagai blok tunggal. 
Padahal sebenarnya, lebah-lebah memulai membangun rumahnya dari titik yang berbeda-beda. Ratusan lebah menyusun rumahnya dari tiga atau empat titik awal yang berbeda. Mereka melanjutkan penyusunan bangunan tersebut sampai bertemu di tengah-tengah. Tidak ada kesalahan sedikitpun pada tempat di mana mereka bertemu.

Lebah juga menghitung besar sudut antara rongga satu dengan lainnya pada saat membangunkan rumahnya. Suatu rongga dengan rongga di belakangnya selalu dibangun dengan kemiringan tiga belas derajat dari bidang datar. Dengan begitu, kedua sisi rongga berada pada posisi miring ke atas. Kemiringan ini mencegah madu agar tidak mengalir keluar dan tumpah 
Melihat yang tercipta, barulah dapat mengenal kehebatan Pencipta. (IH/Harun Yahya, Dll.)

Liht sebelum ini...  
E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung 
E-Buku IH-22: Ungkap Rahsia Yang Maha Agung

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails