Sunday, June 05, 2016

Peluang Kerja Kutip Buah Di Australia, Gaji RM40-48 Per Jam.. Bagaimana?


Ladang Australia luas terbentang dilihat dari udara..

CATATAN SANTAI IBNU HASYIM 


Ladang tomato.

SESEORANG, mengajak saya pergi berjumpa kawannya yang baru pulang dari Australia, beberapa hari lalu. Kawannya itu seorang pensyarah di universiti swasta di KL. Dia ambil cuti 3 bulan pergi melancong di Australia.

"Aku pergi melancong dan bekerja cari pengalaman. Al-hamdulillah, pengalaman dapat, duit pun dapat." Katanya, sewaktu di temui di kedai minum berhampiran rumahnya.

"Eh, berapa abang bawa balik dalam 3 bulan berada di sana?" Tanya anak muda yang di sebelahku, dia nampaknya berminat hendak ke sana.

"Bersih, tolak makan dan lain-lain, bahkan beli kereta di sana kongsi 4 orang, kerja dua bulan lebih... Aku bawa balik AS3,000, kalau RM kira-kira 9,000 sahaja."

"Eh! banyak tu, kerja apa di sana?"

"Kerja ladang, petik buah." Jawabnya ringkas.

"Bagaimana kalau saya nak bekerja di sana?" Anak muda itu bertanya dengan penuh minat.

"Boleh!" Kata kawan yang baru pulang dari Australia itu. "Ada kawan saya yang masih tinggal di sana.. Boleh minta tolong dia tengok-tengok." 

Pengangkutan ke tempat kerja ladang di Australia.
Ini saya kutip maklumat darinya...
  • Pengambilan pekerja, boleh warga negara Malaysia, Singapura, dan Indonesia.
  • Terbuka kepada lelaki dan wanita umur antara 18 - 50 tahun.
  • Bekerja di ladang sekitar Swanhill,Robinvale,Mildura,Shepparton,Tatura, Merrigum,Griffith dll...
  • Bekerja 6 - 7 hari seminggu dengan 8 hingga 12 jam 1 hari.
  • Bayaran $13 - $15 dolar/per jam (RM40 - RM48)
  • Gaji di bayar secara tunai setiap minggu pada hari Sabtu.
  • Pengangkutan akan di sediakan oleh kontraktor ladang semasa di Australia nanti. Jadi anda tak perlu risau untuk ke tempat kerja pergi balik. Harganya sebanyak AUD6 - 8 sehari (kira-kira RM18 ke RM24 sehari). 
  • Kos penginapan akan dikenakan bayaran AUD70 - 80 (kira-kira RM210-RM240 seminggu 
Penginapan.


Kerja bagaimana? Kerja pungut buah.

  • Anda akan bekerja secara berkumpulan mengikut kehendak tuan ladang. Seorang supervisor akan memberi arahan kepada anda sebelum memulakan kerja nanti.
  • Waktu bekerja. Anda akan mula bekerja pada jam 7 pagi - 3 petang selama 8 jam - 10 jam sehari dan hari bekerja adalah 6 - 7 hari seminggu. 
  • Anda akan diberi dua kali rehat sepanjang waktu bekerja iaitu rehat pagi (15 minit) dan tengahari (30 minit)
  • Kos makan. Dalam seminggu kos untuk anda makan adalah AUD35 - 50 (RM105-RM150 sahaja tetapi jika di kongsi berdua hanya dalam AUD20 - 25 (RM75) sahaja.

Anak muda tadi terus membuat keputusan untuk pergi berkerja, walaupun beberapa hari bulan puasa atau Ramadhan akan tiba.

"Saya akan cuba berpuasa di ladang. Pasti boleh. Saya akan pergi seminggu dari tarikh sekarang (20 Jun 2015). Pasport, visa semua saya sedang uruskan. saya akan pergi seorang diri.

Kalau ada sesiapa yang nak tumpang, sila hubungi buat masa ini..
IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865
Wasap no 0182018342 (Muaz Jabal) .

"Siapkan kira-kira RM5,000 termasuk tambang dan pengurusan. Saya bukan buat bisnes, tetapi sekadar membantu saja buat masa ini. " Kata anak muda itu, yang saya (Ibnu Hasyim) temui sebentar tadi.

Saya tanya dia yang baru balik Australia itu, "Orang Indonesia yang di sini, boleh pergi tak?"
"Boleh! Tapi agak susah dan lambat sikit pengurusannya..."

Sekian, Wassalam..

Sedikit Tambahan Maklumat:

Tidak semestinya berkerja ladang sahaja di Australia, pihak kami boleh bantu untuk dapatkan kerja-kerja selain ladang, seperti kerja di kilang, supermarket, restoran atau kerja-kerja mengikut skil yang encik/tuan miliki dan dapatkan visa kerja untuknya. Bagaimana? Hubungi nama dan telefon di atas. (4 Jan 2016)

Lihat juga tulisan ini..
Lihat keseluruhan..
E-Buku IH-106: Kerja Ladang, Australia & Islam.
E-Buku IH-106: Kerja Ladang, Australia & Islam.

  
Ibnu Hasyim
Alamat: ibnuhasyim@gmail.com 

Tel 014 222 5865 (KL)       
13 Jun 2015 KL 

(Kemaskini: 01 Dis 2016)

341 comments:

1 – 200 of 341   Newer›   Newest»
ahmad khairi said...

Eh.. Saya nak kerja. gaji 1 jam katakan Rm50. katakan kerja 10jam.
jadi RM500 sari.
sebulan RM1500

He he he.

ahmad khairi said...

maaf betulkan balik.. sebulan gaji RM15,000.. yob!!

Anonymous said...

Susah utk dipercayai sbab sy buat kerja importing fisheries, fruits and vegetables for middle East and EU countries dari kesemua negaras Asia, NZ dan Aussie. Susah nak percaya bila upah memetik shj tinggi sedangkan mengimport barangan dari Australia juga tidaklah semahal dan ketika berada di Australia juga buah2an dan sayuran mereka juga tidak semahal mana. Bagaimana mereka boleh mengimbangkan cost pekerja, production dan material utk menanam dengan menjual dgn harga biasa. Ini propaganda atau betul ya.

Ibnu Hasyim said...

Apa yang saya ceritakan itu rasanya, betul. Dari kawan yang boleh percaya. Tetapi kita buka kepada perbincangan. Atau kalau ada yang berpengalaman ke sana, kita nak kongsi pengalaman.

MR.ZAINUL said...

Betul tu...

Jeffry said...

Salam,pengalaman sy semasa di nz roxburt pd tahun 2009 , sy di bayar mengikut bucket,tidak mengikut jam, satu bucket di bayar sebanyak 3dollar nz,bergantung pd kepantasan dan kerajiranan kita,lain pula jika kita buat kerja prunning,mereka bayar ikut jam,,iatu sekitar 5 atau 6 dollar sejam,itu pun bergantung pada pokok dan barisan pokok d beri,ada yg senang dan ada yg susahada cara cara nya pulak,ada silap cara bucket x di ambil kira,letih saja saja,

Anonymous said...

Indah khabar dari rupa. Anak buah saya ke sana. Terang-terangan ditipu. Rumah kongsi dengan semua bangsa. Akhirnya balik tanpa dapat sesen pun. Rugi lagi ada. Hati-hati dengan promosi kerja ladang di Ostralia.

Anonymous said...

Boleh tak nak dapatkan contact pensyarah yang dah pergi ke sana tu,perlu penjelasan lebih detail.

Ibnu Hasyim said...

Maaf, saya sudah hubungan dia, dia tidak ada di Malaysia. Gantinya sila telefon di no ABBU, (014 222 5865). tetapi orang lain. ABBU pun sudah berangkat keluar Negara.

Anonymous said...

Assalamualaikum..tuan haji. Maafkan saya.tumpang lalu.nak kerja di Australia.hati hati dgn iklan atau apa saja yg mendakwa kerja petik buah lumayan.ini semua kerja agen yg tamak kontraktor ladang pulak banyak yg penipu .petik buah adalah kerja bermusim.buah dah habis nak kena gerak tempat kain.pindah randah perkara biasa.hasilnya nanti poket kosong. Kalsu nk dtg jugak sila hubungi saya. Wasap +61470429563.t.kasih tuan hj..

Ibnu Hasyim said...

T.kasih.

munsuhaira owsem said...

assalam peluang kerjaya ni boleh membawa untung ke?

Ibnu Hasyim said...

Jelas terbukti. Sila hubungi saya.. Tel Malaysia (014 222 5865).

Unknown said...

Saya pun nk berkerja dsana,masih ade peluang x?

Zansfivesamsung Originalset said...

Saya pun nk berkerja dsana,masih ade peluang x?

Zansfivesamsung Originalset said...

Saya pun nk berkerja dsana,masih ade peluang x?

Mohd Shafizam Afizi Mohd Zuhari said...

Assalamualaikum.. tumpang tanya. Masih ada peluang untuk bekerja disana? Jika ada tlg hubungi saya di talian +60199097719 fizi. Tq

Ibnu Hasyim said...

Masih ada. Hubungi 014 222 5865.

sarcastic breeder said...

Wasap 0173783718. jaminan 100% anda akan di jemput di melbourne. Wakil kami ada di kawasan shepparton.

Afif Sazwan said...

Bole x bgitau mcm mana nak lepas kat imigresen sana ?? Dan klaw kita nak balek malaysia visa pelancong daa tamat. Passport pun daa lbih sebulan duduk sana . . Trima kasih tuan.

Afif Sazwan said...

Bole x bgitau mcm mana nak lepas kat imigresen sana ?? Dan klaw kita nak balek malaysia visa pelancong daa tamat. Passport pun daa lbih sebulan duduk sana . . Trima kasih tuan.

Afif Sazwan said...

Bole x bgitau mcm mana nak lepas kat imigresen sana ?? Dan klaw kita nak balek malaysia visa pelancong daa tamat. Passport pun daa lbih sebulan duduk sana . . Trima kasih tuan.

Ibnu Hasyim said...

Sila telefon Ibnu Hasyim: 014 222 5865

syaffik salim said...

saya ada hantar email semalam bertanyakan pasal nie. buat masa sekarang saya takde telefon.
nak hubungi encik saya cuma gunakan email je.harap encik dapat balas n boleh discuss di situ.
terima kasih.

Anonymous said...

Assalamualaikum, ada whatsaap tak?

Ibnu Hasyim said...

Wasap no 0182018342. Muaz Jabal (Mewakili Ibnu Hasyim.

Zakaria Yusof said...

klau umur 56 thn boleh tk bos....teringin nk keje dan duduk negeri org sejap

Zakaria Yusof said...

klau umur 56 thn boleh tk bos....teringin nk keje dan duduk negeri org sejap
klau keje cashier atau kat restoran pun boleh

Ibnu Hasyim said...

Boleh, tel balik 014 2225865. Ibnu Hasyim.

Anonymous said...

Masih ada kosong lagi?

Ibnu Hasyim said...

Ada, tel balik 014 2225865. Ibnu Hasyim.

Anonymous said...

Boleh percaya ka?
Tak pasti ni

Ibnu Hasyim said...

Terserah kamu, sila selidiki.. T.kasih.

aida iyra said...

perempuan pun boleh kerja sana kan? saya teringin sangat nak kerja sana. ingat tahun depan nak kerja sana. insha Allah.

Anonymous said...

dik, buatpa pi keja jauh2.. keja di maysia cukop le..

Nash Arshavin said...

Salam semua..saya kat australia skrg..pada sesiapa yg berada di australia skrg yg tkde job boleh contact saya..tmpt keje saya ramai nak pakai org.terus start picking.whtsapp 0127946685 nash

Anonymous said...

Tuan Ibnu,

Boleh nak tanya sikit? Saya baru habis belajar, saya nak cari pengalaman dengan kerja di luar negara. Pak Ibnu seorang perantau dan banyak menggalakkan pembaca-pembaca pak ibnu mengembara. Pak ibnu banyak cerita pasal kerja ladang di Australia. Kerja di negeri lain tentu ada. Tolong bagi panduan sikit pak ibnu. Umpamanya di Jepun, Britian, Kanada dan lain-lain.

Terima kasih.

qing qing said...

Hair sis,Sy pun cadang nak ke sana tahun depan tengah tahun gitu.sis Boleh chat Sy Di whatsapp 0128689299.Sekarang Sy tengah cari kawan2 ppuan, supaya senang kita gerak.

Dineshros Dinesh said...

Skrg musim nak pakai contact dgn saya segera 0166319224

qing qing said...

Hair sis,Sy pun cadang nak ke sana tahun depan tengah tahun gitu.sis Boleh chat Sy Di whatsapp 0128689299.Sekarang Sy tengah cari kawan2 ppuan, supaya senang kita gerak.

Ibnu Hasyim said...

Untuk Dineshros Dinesh & Dineshros Dinesh..

Sila tel balik: 014 2225865/Ibnu Hasyim.

Dineshros Dinesh said...

U jgn pandai ayat ibnu hasyim okay,u tipu org tah lama hidup okay jgn cari doasa la okay,I wil meet u soon okay u wait and jgn percaya ini org bagi duit semua okay.duit bukan senang dpt susah la

Ibnu Hasyim said...

T. kasih Dineshros Dinesh.

Kalau ada apa-apa masalah, sila beritahu, kalau ada yang rasa tertibu sila buktikan..

adilyrosli adily said...

Maaf boleh caya x ni??? Klu betul sy nak pg dan sy sgt2 memelukan keje

Dineshros Dinesh said...

U suda memalukan kaum ok,berapa kali I panggil u dtg jumpa kenapa tah berani jumpa jgn tipu org miskin la pls la okay

Ibnu Hasyim said...

Dineshros Dinesh & adilyrosli adily,

Sila tel balik: 014 2225865/Ibnu Hasyim. Buktikan siapa tipu siapa? sila buat report polis..



Dineshros Dinesh said...

Kita buat kerje Muda ok, kita msaukkan iklan u dlm paper dulu baru semua org nampak apa bukti semua ok,kenapa pula I col u tah guna col u semua okay, u nak col saya col 0166319224

Anonymous said...

November 29, 2015 at 3:55 PM & November 25, 2015 at 6:14 PM Dineshros Dinesh, haram jadah.

Kenapa lu muka tak malu, tenggek iklan di blog orang, kutuk tuan punya blog pula. Tuduh tiada bukti.

Porrah, paria..

Anonymous said...

Terima kasih Ibnu Hasyim,

Kami yang datang 2 bulqn lalu sudah dapat 'visa jambatan' untuk tambah masa kerja di sini. Bebas pilih kerja, walaupun bukan kerja ladang lagi.

Tq, Ibnu Hasyim.

Ibnu Hasyim said...

sama-sama.

nadia farhana said...

SAYA BERHAJAT NAK KE SANA BULAN JANUARI 2016 MASIH AD PELUANG KER

Haslina Yusoff said...

Masih ada lagi ke?

Ibnu Hasyim said...

T.ksih Nadia farhana dan Haslinda,

Masih ada dan sempat lagi.
Sila tel balik Ibnu Hasyim 014 222 5865. KL.

Anonymous said...

Tuan,

Saya tel Dineshros Dinesh (orang India) yang tumpang iklan secara haram dalam blog tuan seperti di atas. Rupanya dia pun bawa orang ke Australia.

Dia terus minta wang nak beli tiket kalau nak pergi melaluinya. tapi ajak jumpa dia tak mahu.

Saya rasa orang ramai kena jaga. dia mungkin penipu dengan guna blog tuan.

Harap maklum.

Kzie Ahmad said...

adik saya juga berada disana .. apa yg dikatakan oleh tuan ibnu sama dgn apa yg diceritakan oleh adik saya .. saya juga bercadang utk kesana tahun depan ..

fazril yazid (bee) said...

Assalammualaikum
Tuan Haji,
Sy fazril, berminat ingin tahu mengenai visa .
Sy ada menghantar mesej , tetapi sy tidak dapat hubungi Tuan Haji semula krn ada masalah speaker telefon.
Sekiranya Tuan Haji tidak keberatan, minta berikan nombor yang boleh whatsapp.
Terima kasih.

fazril yazid (bee) said...

Assalammualaikum,
Kalau tidak keberatan, boleh share sedikit info sekiranya cik betul2 ingin bekerja di sana, sebab sy juga berhajat ke sana januari depan.

Anonymous said...

hai nad..nk pegi same..jom!

Ibnu Hasyim said...

Untuk pengomen di atas, sila hubungi..

IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865
Wasap no 0182018342 (Muaz Jabal) .

Anonymous said...

salam saya bercadang untuk pergi ke mildura bulan januari 2016 (backpacking). saya memerlukan teman perempuan yang berminat untuk turut pergi bersama saya. msg or whatsapp syira 013-2116596

Anonymous said...

Cadangan seperti di atas hukumnya haram dalam Islam. Jangan permudahkan hukum, kalau dia seorang Islam. Pak Hasyim, jangan bantu dia.

syakirin ismail said...
This comment has been removed by the author.
syakirin ismail said...

Sy nk Tanya camna nk hantar duit dr Aussie Ke Malaysia?? Ada kwn sy keja di sana, dh 2 Kali dia transfer duit ke maybank, tp dua2 kna rejected.. Apa cara yg senang utk transfer duit ke Malaysia dgn fee yg rendah.. Urgent

Ibnu Hasyim said...

Kpd syakirin ismail

Sila Tel IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865/0182018342 (Muaz Jabal) .

Ady Bonggol said...
This comment has been removed by the author.
Ady Bonggol said...
This comment has been removed by the author.
raz said...

Saya mahu pergi Sana juga hubungi saya 0124597958

master ventures said...

Wassap saya untuk brigin visa +61432671826 che

Anonymous said...

saya baru balik dari perth.nasib saya bwh agen yang tidak btul,agen tak bayar gaji,alasan farm tak bayar..ada yang boleh bantu kerja disana direct farm

Ibnu Hasyim said...


Apa-apa masalah, sila Tel terus IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865/0182018342 (Muaz Jabal) .

Anonymous said...

boleh kerja selin ladang, macam nana tu. p.pg

Riana Lara said...

betul ke ny ape jaminan?

Ibnu Hasyim said...

Boleh check dan buat kajian, setakat ini tiada apa-apa masalah. Tiada aduan penipuan dll. iNSYA ALLAH.

Dienar Atralisan said...

Saya dari indonesia. Can you explain the procedure of this vacancy. Terimakasih

Ibnu Hasyim said...

Untuk Dienar Atralisan,


Sila Tel terus IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865/0182018342 (Muaz Jabal) .

Iwan Hairi said...

assalam.buat teman teman dan saudara yg ada di malaysia...jika ada rezeki di tempat sendiri elok lah kerja di tempat sendiri..jgn terpesona dgn kata kata manis manusia yg menangguk di air keruh..saya ada kat Australia sekarang..hidup ibarat ayam kais pagi makan pagi...kerja dgn org kafir yg tiada hukum hakam...bangsa melayu yg tiada agama mmg tak kisah itu semua..tapi jika anda masih seorang islam zahir batin elok lah elak dari datang kemari..

An-Har said...

Saya An-Har asal Indonesia.

Saya sekarang berkerja di Melboune, dulu saya berkerja di Malaysia.

Di sini, tak ada apa-apa masalah pun. Kami sama-sama jamaah Islam berkerja dengan baik, ibadat dengan baik, tiada apa gangguan.

Datanglah ramai-ramai tiada apa-apa halangan dalam berhijrah untuk agama. Kami sedia membantu anda.

mohamad taufik sakyon said...

betul..sy pernah bekerja petik sayur tp bkn tmpt di atas, sy di bairnsdale, tinggal di w y yung - calulu road.. masa belajar je dia bg 13-15 dolar sejam, dh pndi dia kira bunch, lg menguntungkan..1 bunch dia kira aud0.30..tp sehari boleh dpt 1000 bunch menghasilkn 300aud..tp dah balik..rindu nk ke sne smula..heee

mohamad taufik sakyon said...

mas, ada no telefonnya?

Mohamad Alihanafiah said...

Saya berminat. Sekiranya urusan tiket, urusan visa pelancongan sendiri, hanya memerlukan bantuan/perkhidmatan dari pihak tuan untuk pekerjaan di sane. Pihak mana yg sy perlu hubungi?

cik fika said...

Jadi kalau mau ke sana g mana ??

cik fika said...

Saya becadang untuk pergi mac ini tetapi masala pada saya sekarang ladang yang saya pergi kebanyakan lelaki jadiiiiii encik ibnu boleh bantu

Ibnu Hasyim said...

Boleh, kena rancang dari awal.. 4 orang satu bilik. Ramai juga muslimat yang pergi. tel balik
IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865/0182018342 (Muaz Jabal) .

Misliah said...

Saya Misliah dari Selangor. Saya akan pergi kerja di Australia pada 18 jan 16. Saya perlu rakan muslimah untuk penuhi 4 orang sebilik, kerja ladang di Australia.

Jika berminat sila hubungi..

Misliah

016 6836676. Hanya SMS saja dilayan.

Aryl Sixx said...

Encik ada whatsapp? Sya berminat dgn kerja ni.

Aryl Sixx said...

Saya cadang nk pergi hujung tahun ni.masih ada lagi peluang ni?sya masih mengumpul duit untuk berhijrah ke sana

Ibnu Hasyim said...


Sila Tel terus IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865/0182018342 (Muaz Jabal) .

Rezduan Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Ibnu Hasyim said...


Terima kasih En Rezduan,

Saya sudah hubungi Rezduan Rahman di atas untuk menyiarkan semula tulisan ini (komen) dalam bentuk artikel. Dia izinkan untuk kebaikan semua..

Insya Allah dia izinkan. Al-hamdulillah.

Adk Caca said...

Assalammualaikum, sy damia adk sy baru balik dr australia dgn kwn2nya..mungkin adk pergi xkene masa dan pihak kastam disana dapat tgkap. .Bmacam2 soalan ditujukan..so skrg 3tahun kene tahan pasportnya..bukan senang kalau kita nk kesana tanpa kenal siapa2. .Apapun adk sy xde rezki. .

Adk Caca said...
This comment has been removed by the author.
Esco Javi said...

Hai semua saya esco, saya ingin mengucapakan terima kasi kepada blog ini kerana telah membantu saya terbang ke Australia dan En.mohammad (Redzuan rahman) telah banyak membantu saya , tima kaseh , Perth kalamunda many citizens malaysia here working picking fruits, today is off day here I just started work 4days here and get salary aud 750, its nice thanks en mohammad i'll contact you when I come back Malaysia (esco)

Abd Rauf said...

Salam...sy rauf berminat utk kerja petik buah.how to apply?

Ibnu Hasyim said...

Kepada yang ucapkan t.kasih, saya jawab 'sama-sama kasih'. Begitulah, kalau ada ruang, kita saling bantu membantu dan tambah maklumat..

Kepada Rauf, sila tel saya balik. Sila Tel terus IBNU HASYIM- 014 2225865 telefon dan 0182018342 wasap Muaz Jabal .

Sheeramay Puzzling said...
This comment has been removed by the author.
Sheeramay Puzzling said...

Hai saya May dari sabah, semalam hari pertama saya berkerja diladang cremitin Kalamunda Australia wow pelik tapi benar suasana kerja amat berbeza sekarang saya berkerja di ladang strawberry bahh gaji Aud 16/h bahh , jika saya wanita boleh jejakan kaki disini kenapa anda tidak? Terima kasih En.Mohammad Redzuan Rahman yg telah membantu saya sampai ke sini dan tak lupa kepada admin blog . Bawa wang yg secukupnya kesini kerana semuanya memerlukan wang makan ,tambang , penginapan dll. Masuk rumah 80 aud untuk mingguan , tambang 7aud setiap hari . Ok bye dulu bah .

Esco Javi said...

saya diladang sebelah may ,hounton chiny :)

Anonymous said...

sy berminat nak pg hujg taun ni..ada y cr kwn ke partner nk pg x?ppuan..dan sy nk tau cmne cara nk lepas kt imigresen tu..

Anonymous said...

assalamualaikum ibnu hasyim sy berminat kerja disana harap encik boleh wasap no ni 0126359409

Shah Amirol said...

salam.. ada tak yg nak g aus bulan dua ni? boleh g skali ngn saya.. pepehal wassap 01126635246
tq

Hakim Hakimi said...
This comment has been removed by the author.
Hakim Hakimi said...

Aku pergi Australia tu bukan nak berkerja sangat pun cuma saja nak cari pengalaman betul kerja kat sana boleh kumpul duit?? Aku cuba call en.mohammad utk mendapatkan maklumat mengenai kerja Australia dan dia menerangkan aku semua tp sebenarnya aku dah selalu pergi ke Australia tu tp bukan utk berkerja pun saja je nak test org melayu ni meniaga! Sekarang aku tahu jika kat Australia tu mmg boleh cari duit seminggu aku berkerja disana dah dpt Aud 600 siapa nak bagi?? kerja mmg lepak beb tp kalau nak enjoy baik xyah pegi,siapa nak pergi enjoi mcm aku...kerja main2 pun dapat aud 600..En.mohammad lu mmg gentle ikhlas dari hakim Pahang ! Aku baru sampai Malaysia pukul 3 ptg tadi ..lepak kl joli duit Australia...hahahaha

Hakim Hakimi said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Tuan tanah blog,
Tuan kena hati2, banyak pihak guna blog ni untuk iklan kerja di Aus .
Nampaknya ada yang mencari kesempatan dan menipu.

Saya tel no ini +601120929577, dia yang mengaku kerja di Perth dapat 28K, dijawab.. dia bantu kerja di Aus.

Lepas tu dia tel balik pakai nombor lain (ada pada saya). Dia akan bantu cuma bayar RM500 melalui bank, ambil permit, beli tiket dan pergi ke Aus terus.

Saya minta alamat di Perth, dia kata pergi dulu, cari tempat kerja ladang dan mohon kerja. Mudah. Saya ajak bertemu, dia tak mahu, walau pun dia ada di Msia. Saya sibuk permintaan tinggi.katanya.

Tuan tanah blog, saya nasihat, jangan biarkan blog tuan digunakan untuk menipu orang lain. Saya sanggup temui tuan untuk buktikan. Jangan sampai polis cari tuan.

Saya akan hubungi tuan segera, Harap maklum, terima kasih. As salamu alaikom.

Esco Javi said...

Mr.anonymous boleh saya call awk dari australia please give me your number phone ?? Bangsa melayu jatuh kan bangsa melayu puiihhh...busuk punya orang, jgn percaya sama ini org hati mcm taikk bagi no phone aku call sama engkau lah

Rezduan Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Rezduan Rahman said...

As'salam semua, saya izinkan admin blog ini padam segala article saya tentang perkerjaan petik buah di Australia, dan saya amat merasa pelik dan hairan mengapa ada juga bangsa saya yg sanggup menfitnah? Ingat saudara atau saudari saya tidak akan memaafkan dosa saudara atau saudiri yg berunsur fitnah ini,, Cuma 3 org rakan dari blog ini telah terbang kesana dan berjaya mendapat kerja, dan ada lagi 5 org rakan yg masih ingin kesana tanpa ada sebarang bayaran yg dibuat, dan mungkin salah seorgnya adalah anda penyebar fitnah...terima kasih kepada javi, sheramay , dan hakim yg telah menjadi testimoni kepada saya, dan saya berterima kasih kepada tuan Blog ini yg telah menelefon saya sebelum menyiarkan blog yg hebat ini...

Hakim Hakimi said...

Sekarang aku baru tahu knp bangsa aku sering mundur dan xtertamadun , sebab ada sikap hasad dengki yg xpernah terpadam sejak sekian lama...en.mohd jgn risau sila padam status anda diblog ini xde ape yg awk rugi ..kita boleh publish kat media sosial xde hal la beribu org nak kerja ni cuma xde saluran yg betul je!!, Mr . anonymous yg nk fitnah org sila betulkan diri anda sebelum anda dibetulkan oleh org lain..bye2 alligator

Sheeramay Puzzling said...

Kesian sama en.mohammad iya di fitnah org manusia yg punya hasad dengki, orang hati tidak usah ditolong biarkan aja iya .

Sheeramay Puzzling said...

Kesian sama en.mohammad iya di fitnah org manusia yg punya hasad dengki, orang hati tidak usah ditolong biarkan aja iya .

Donna Monika said...

Saya donna dari indonesia sejak dulu berminat bekerja di luar negri.. saya berminat bekerja petik buah di australia.. boleh lah encik ibnu hasyim bantu saya ya.. number whatapp sy +6282167197688 .. sy sudah save no whatapp cik, klu saya sent message lewat whatapp peke number itu harap di jawab ya.. thanks

EMA said...

Pak Asim,
Ingat x lg, saya Ema, 2minggu lalu jumpa Pak Asim di Ampang Point.
Skrg saya ada di Aus, tq.
Nak minta tolong lg, tolong buat visa kerja. saya wasap Muaz belum berjawap..

cik fika said...

En Anonymous...
maaf jika sya mencelah..
untuk maklumat en atau whatever lah kan...
sya juga telah menghubungi dya dan btnyakan tips ke sana..
dya juga yg ingin mbantu sya
tiada pon bayaran yg dya minta atau cas pada sya....
so sekarang ni en minta dya dtg ke tmpt en untuk terangkan pda fmly en
pasal kerja sna right... johor dgn perak tu agak jauhh yer...
kalau sy pon minta bayar... lyn lah klau en dtg tmpt dya....
atau pon perak tu sblah rumah dya.... tu agak mlampau kalau dya minta cas...
so berhenti lah nak mfitnah orang... kau x dpt kerja... lepas tu buah cita jatuh kan orang....
hello p toilat pon kena byar ok!!!

cik fika said...
This comment has been removed by the author.
Azra Zul Ramli said...

really intrested, nk start dari mana dulu ni, kumpul duit tmbg dulu eh

Unknown said...

Salam kzie, adik saudara pergi di bawah agensi mana?

Ida Hussen said...

Assalamualaikum..
Tumpang tanya, suami sy non malaysian, he got spouse visa, bolehkah, dia joint sama ke australia?

Ibnu Hasyim said...

Segala pertanyaan di atas sila hubungi..

Sila Tel terus IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865/0182018342

Anonymous said...

Hai encik saya indian boleh ke dapat kat sana atau masih ambik lagi tak...

Ibnu Hasyim said...

Boleh, Sila Tel terus IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865/0182018342

Saddama Yunus said...

Assalamualaikum..saya org sabah..ada x agent d sabah yg blh bantu sya utk pergi ke kesana..

Mohd Faisal said...

Assalammualaikum sy faisal apa yg perlu utk kesana mcm berapa bajet yg diperlukan..terima kasih

TASKA MUTIARA AIMAN said...

Assalamualaikum. Boleh ke bawa anak ke sana x.

TASKA MUTIARA AIMAN said...

Assalamualaikum. Boleh ke bawa anak ke sana x.

Anonymous said...

Saya dgn kawan saya bercadang nak kesana juga hujung tahun.. Boleh wassap 0177916384 (naja) ☺

Anonymous said...

Hi, saya berminat nak kesana.. Mungkin hujung tahun ni.. Kalau boleh, saya nak tau pengalaman awk disana.. Wassap 0177916384 (naja)!

juniorio said...

Boleh x kalau x xde bajet ke sana?

Anonymous said...

As salam encik, saya dan adik perempuan saya berminat nak bekerja di australia, nie nombor tepon saya kalu encik ingin pekerja +60164283940 ( free time : 7:30pm until 11pm/weekdays)

Anonymous said...

Dkt sne xde westen union k?

inorshaa said...

Salam.. encik. Saya ada dgr gk brkrnaan kje petik buah ni. Dan sye mmg brminat. Tmbhn skrg sye mmg tgh mncri pkerjaan sbb bru brhnti kje. Dan sye mmg sudh lme brhjt nk prgi luar dr Malaysia. Nk cbe hidup brdikari jauh dr fmly. Stkt hrni msh ade ke peluang trbuka. Dan sye nk tau gk vacancy ni sntiasa trbuka k? Sekian.tq

ainaa ibrahim said...

slm. sy ingin ke sana, ade kwn perempuan utk join x? klu bleh mac/april cmtu lah.

no 0146091230

Ibnu Hasyim said...

Ainaa, dan yang lain-lain..
Sila tel balik..

IBNU HASYIM/Muaz Jabal - 014 2225865/0182018342

airwan said...

Saya amat berminat utk bekerja di sana. Sila hubungi saya utk pejelasan. BOB - 0174031041

inorshaa said...

Ainaa nk g utk kje or wht?

hakim muhd said...

Cukup ke dgn gaji rm900-1000 yg mana kos idup tinggi ??

Anonymous said...

SAYA dari PKBAM ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Tgk Ibnu Hasyim, kerana membantu kami sebagai perunding dalam menguruskan anak-anak bangsa Aceh di Malaysia berkerja di Australia.

1. Program menghantar 50 ahli PKBAM ke Australia akan diteruskan.

2. Dengan itu ianya akan mempercepat usaha kami, dalam menubuhkan ranting PKBAM cawangan Australia, insya Allah.

3. Kerjasama tuan sangat dihargai.

Mansur Din
Presiden PKBAM
Persatuan Kebajikan Bangsa Aceh Malaysia.

Anonymous said...

Kalau nak tahu rasa kerja di australia. Page ni ada testimoni2 dari bekas pekerja sana. Boleh bertanya soalan, tanya pendapat, dapatkan tips dan sebagainya. Mengenal pasti ejen2 yang berpotensi untuk menipu dan persediaan yang harus dibuat dari segi kewangan, pengatahuan, mental, fizikal, dsb. Jom.

https://www.facebook.com/testimonikerjapetikbuahaustralia/?ref=tn_tnmn

Sh Faisal Sh Othman said...

Saya memang nak cari pendapatan lebih masalah kewangan tengah gawat ni banyak hutang bank tertungak loan kereta dan personal loan. Masalah kerja pun takde ni Wang pun takde nak kesana. Macam mana nak buat ni.

Sh Faisal Sh Othman said...

Asalamualaikum. Saya pun tengah usaha nak cari pendapatan lebih mengenangkan saya ada kewangan yang besar dengan takde perkerjaan sekarang ni dibelengu dengan hutang bank banyak tertungak loan kereta, personal loan dan court TV dan mesin basuh. Surat mekamah pun dah banyak kasi amaran buat pembayaran. Pening kepala dibuatnya. Nak pergi Australia nak cari pendapatan lebih takde model nak pergi kesana. Ada sesiapa boleh bantu tak?????

Sh Faisal Sh Othman said...

Ada masalah kewangan yang besar (pembetulan) dibelengu dengan hutang bank yang banyak tertungak (pembetulan)

Ibnu Hasyim said...

Sh Faisal Sh Othman,

Tel balik Ibnu Hasyim: 014 2225865

Cik kecil said...

Asslkum De x kwn2 perempuan Yg Nk prg bulan Mac ni klu De sye Nk follow skli

Cik kecil said...

Asslkum...cik fika dh gerak g Australia ke...klu blm sye pn Nk prg gk bulan Mac ni..sye tgh mencari Kwn

Unknown said...

Dineshros dinesh tu kaki kencing jnganpercaya.....adik i dan kawan die dah kene kencing..katanya keje singapore bg duit...lari swnyap..belit india tu..

Unknown said...

salam tuan...ada knl sape2 yg menguruskn utk bekerja di jepun...?sy tidak lg boleh ke australia ats sbb over stay..hehe..rindu kerja di sana..pls email ke apa2aje0000@gmail klu ad..

ozzy black said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Sy nak ke sna tgh bln ni

Unknown said...

Anak saya kerja di australia.... Kerja ladang buah peach... Gaji $15 satu jam... Tapi tak kerap tak kerja sebab imigresen kerap buat serbuan. Disana dah jadi pekan melayu..kerajaan Australia sedang buka mata..siap masuk papersana lagi... Statistik illegal malaysia worker kat sana msian top in the list Majoriti yg pergi sana semua guna visa pelancung... Nak selamat guna student visa..mahal ... Briding visa sekarang 99% kena reject...Tuan admin ada cara untuk membantu

Fadzli Hassan said...

Hi...i just whatapp u...please reply...

Fadzli Hassan said...

Hi..i nk tya..u dh kj ke kt Australia....?Blh pm

Anonymous said...

Masih ada kekosongan ke kt sana??

Anonymous said...

Salam....kmu masih bekerja disana ya

Ibnu Hasyim said...

Sila Tel balik Ibnu Hasyim: 014 2225865.

Tiap persoalan ada jawapannya. Tiap masalah kita cuba cari jalan selesainya.

Anonymous said...

Salam....u dh kj kt Australia ke

Anonymous said...

hi cik kecil
jom...hujung bulan mac. sy pun tengah cari kwn ppuan.

sandra said...

hai may saya sandra dari sabah mau cari kerja d australia hujung 2016..kalau suami istri boleh ka pgi sama2?untuk tuan ibnu sy berharap anda menolong kmi yg berminat kerja d sana..

BUDIYANTO YANTO said...

Ass,kum. Saya nak tanya kalau pergi ke Australia untuk bekerja bagi warga Indonesia yng sudah bekerja di Malaysia dan dia memiliki document yng sah seperti permit kerja itu bisa tidak.Kalau bisa apa persyaratan yang patut dibuat dan berapa biaya untuk sampai kesana.Tolong bagi jawaban ke email: khobirul81@gmail.com Terimakasih

Anonymous said...

Assalam tuan.. sy suhaimi. Mcmnm pulak klu yg dh berkeluarga nak pergi sana? Suami isteri yg nak bekerja, n hostel.??

medusa cute said...

Saya pun mcm berminat la...tapi xde duit skg ni...klau ada agent yg uruskan mngkin snang ...

medusa cute said...

Saya tringin nak cuba cari rezeki d sana...klau ada ejen...uruskan semua..sbab saya blum pnah buat pasport..ke luar negara mmg x la. Duit pun xde skg ni. Tapi tringin nak ikut sesiapa yg pmpuan nak skali dgn saya.

medusa cute said...

Saya tringin nak cuba cari rezeki d sana...klau ada ejen...uruskan semua..sbab saya blum pnah buat pasport..ke luar negara mmg x la. Duit pun xde skg ni. Tapi tringin nak ikut sesiapa yg pmpuan nak skali dgn saya.

Puteri Qnisyal said...

Assalamualaikum.. sya pn teringin pg sana.. blh whatapp sya 0195151794 (jue)

Puteri Qnisyal said...

Assalamualaikum.. sya pn teringin pg sana.. blh whatapp sya 0195151794 (jue)

Puteri Qnisyal said...

Pg kerja atau melancong?

Puteri Qnisyal said...

Pg kerja atau melancong?

Puteri Qnisyal said...

Assalamualaikum.. sya pn teringin pg sana.. blh whatapp sya 0195151794 (jue)

hazwan saniy said...

assalamualikum... sy berminat nk kerja di sana.. bole encik bg guide ke? whatapps sy 0133070567...

Siti Adi said...

Assalamualaikum, admin blog. Sy mohon kebenaran utk letakkan memo iklan di sini.

saya juga salah seorg yg membantu memberi guideline, tips dan juga jika perlu menguruskan dr awal mereka yang berhajat utk bekerja di Australia tetapi tak tau cara dan tak ada kenalan di sana.

Untuk yang masih ragu2 tentang keja di Australia dan tidak faham bagaimana prosedur utk ke sana.. boleh juga hubungi saya. Kita boleh sembang2.. tak mengapa kalau tak pergi under pengurusan saya pun, sy suka berkongsi info dan mencari kenalan yg nak bekerja di sana,

Whatsapp / Call : 013 3138587 (K.Siti Adi)

Advance Line said...

Saya baru sekejap tdy tye mbe sye yg kerja kat sne....dye ckp mmg best tmpat sne...dan dye ade ckp nak kerja kat sne bkn smue kerja mudah...tpy dye petik buah pon gaji msyuk...dye siap ajk sye kesana...niat mmg ade..insyaallah ade rezeki next year nak kesana...mne tau boleh ubah naseb...kje dlm Malaysia pon bkn mudah..ssh jgak kan....jgn tkot utk mencuba..org yg berjya adalah org yg rjen mencuba..insyaallah...

Ibnu Hasyim said...

Sila Tel balik Ibnu Hasyim: 014 2225865.

Tiap persoalan ada jawapannya. Tiap masalah kita cuba cari jalan selesainya.

Unknown said...

Whatssap
+60196725351

Shah Arsyah said...

Peluang kerja di
Sdney lpas raya ladang blueberry
Boleh pm +60196725351

Shah Arsyah said...

Peluang kerja di
Sdney lpas raya ladang blueberry
Boleh pm +60196725351

Shah Arsyah said...

Pm
+60196725351

Shah Arsyah said...

Peluang kerja di
Sdney lpas raya ladang blueberry
Boleh pm +60196725351

Shah Arsyah said...

Peluang kerja di
Sdney lpas raya ladang blueberry
Boleh pm +60196725351

Shah Arsyah said...

Peluang kerja di
Sdney lpas raya ladang blueberry
Boleh pm +60196725351

Shah Arsyah said...

Peluang kerja di
Sdney lpas raya ladang blueberry
Boleh pm +60196725351

Nadia Fatihah said...

sy mahu pergi australia...dlm mase terdekat ni.. keje ladang buah,sape2 nk follow contact 0179779232

Aklimah Akiem said...

Sy nak pegi australia bkeje pada ptghan April ni..tengah cari kwn pmpuan yg nak join..

Aklimah Akiem said...

Sy nak pegi australia bkeje pada ptghan April ni..tengah cari kwn pmpuan yg nak join..

Ady Naad said...

mcm berminat..tengah cari kawan perempuan jugak yg nak pegi sane

Anonymous said...

Aklimah Akiem

You dah ada place ke untuk kerja di australia ? Dokumen dah lengkap ker ? I pun nak cari jalan untuk kerja di sana

Unknown said...

I nak pegi la..skian lama hasrat nak keje kat aus,

Jefry Jef said...

I nak pegi la..skian lama hasrat nak keje kat aus,

je jelita said...

I nk join laaa

Unknown said...

salam ...da kat sane ke..?..sye nk pegi sne bulan 5 ni

Are Qeem said...

ad yg da pegi ke..tlong la reply...huhu

Are Qeem said...

awal bulan 5 sye g sane ...jom folow skali..

Are Qeem said...

jumpe sana nnt..hekhek

Mohd Faizal said...

Mncelah ckit..kawan aku dh 2,3 org kt australia...ada yg nk blek(6bulan kot kt sana)..adakawan yg sambung lg...kawan aku gtaw,dia blh kmpul duit smpai rm35k..blh la kot aku pon nk pg jgk...cuma kna tau cara saluran yg betul je nk pg sana...klu silap xtau la apa nk jadi kn...

jobhunter 85 said...

Bro nak g area melbourne ke? Ikut ejen?

jobhunter 85 said...

Bro nak g area melbourne ke? Ikut ejen?

Mohd Faizal said...

Mncelah ckit..kawan aku dh 2,3 org kt australia...ada yg nk blek(6bulan kot kt sana)..adakawan yg sambung lg...kawan aku gtaw,dia blh kmpul duit smpai rm35k..blh la kot aku pon nk pg jgk...cuma kna tau cara saluran yg betul je nk pg sana...klu silap xtau la apa nk jadi kn...

ciema said...

Haaiii...saya pon berminat nk crk pengalaman dia aussie...blh laa sama2 plan...

ciema said...

Salam ady naad...saya pon berminat nk crk kjer di aussie.. ady naad plan nk pegi bila??

ciema said...

Salam ady naad...saya pon berminat nk crk kjer di aussie.. ady naad plan nk pegi bila??

kulaan bermadu said...

Ada peluang lg tak...

master ventures said...

Sapa nak.job sana or brigin visa wassap
+61432671826

Anonymous said...

Assalamualaikum.

nak bercerita sedikit pengalaman sebulan berada di australia.

Sebenarnya kalau nak datang disarankan jangan datang melalui agent, sbb akan agent akan ambil duit atas angin.

skrg berada di mildura, season anggur pun dah nak abis dlam early blan 5, and lpas tu akan masuk winter. Masuk winter keje pyah nak dpat sbb musim anggur dah abis.

Skrg tgah petik buah anggur seedless crimson dgan rate 2.6 aud satu kotak. kje petik anggur mmg xde per hour, semua perbox sbb kalo perhour, farmer akan rugi kalau org buat kje lambat. Last week punye gaji pulun dpat dlam 630 aud bersih. Aume da tolak transportation dan penginapan.

kerja petik anggur ni depend atas org jugak, ad yg laju leh dpat 700-1000 per week. average kalo normal 300-500 per week sahaja.

Apa yang saya bole nasihat jgan dtg waktu skrg, sbb da nak masuk winter. Mungkin xde kje.

ramai yang datang sini kne tipu dgan agent. kalo nak dtg sini, dtg sendiri tanpa agent, beli visa sendiri, beli tiket sendiri. Sampai di airport, trus naik bas pegi southern cross. dri soutern cross naik tren ke robinvale atau pun ke mildura.

Mildura punye town lg ok drpd robinvale. Tp skrg pihak imegresen byak buat operasi, kne berjaga2 kalau dtg buat masa ini, mgkin ad kaitan dgan wartawan australia kne tahan aritu oleh ah jib. Huhu.

Pape pertanyaan saya akan cuba jawab.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 341   Newer› Newest»

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails