Saturday, December 29, 2012

Syarat Damai Taliban-Pakistan. Sama PAS-UMNO?


 
PEJABAT Pakistan melaporkan, Kkelompok Taliban Pakistan, Khamis lalu, menculik lebih dari 30 tentera Pakistan dari utara pos negara. Pejabat pemerintah mengatakan puluhan orang bersenjata dengan peluncur roket “RPG”, dan senjata otomatik, menyerang dua pasukan militer di Pakistan barat laut, sehingga menewaskan dua dari mereka,dan sementara yang lain menghilang. 

Para pejabat mengatakan serangan terjadi sebelum fajar hari Khamis di kota “sirkuit Adam Khel”, di wilayah khoibar Pakhtunkhwa. Daerah yang dekat dengan benteng Taliban Pakistan. Perkembangan ini datang setelah gerakan Taliban mengumumkan melalui jurubicara mereka,  menetapkan syarat untuk gencatan senjata

Antranya ialah:
  • menerapkan hukum Islam dan 
  • memutuskan hubungan dengan Amerika Syarikat (AS).
Pejabat senior pemerintah menggambarkan syarat tersebut sebagai hal yang “tidak masuk akal”. Pejabat militer telah menyatakan November lalu bahawa kepemimpinan operasi di Taliban pindah dari Hakimullah Mehsuh ke wakilnya Wali Rahman, yang dianggap lebih terbuka dan mau menerima rekonsiliasi dengan pemerintah Pakistan yang menolak gerakan taliban.

Seorang pejabat pemerintah Pakistan  mengatakan, “Mereka (Taliban Pakistan) adalah kelompok penjahat,” dan menggambarkan tawaran Taliban tersebut sebagai hal yang “tidak masuk akal”. Dia menambahkan, “Tidak ada yang dapat diambil tawaran atau syarat ini…Taliban Pakistan bukanlah entitas yang seimbang dengan Pakistan,  tentu pemerintah manapun akan menolak  untuk bernegosiasi dengannya..”
(IH/Skynews Arab)  

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Syarat damai Pakistan-Taliban, hampir sama dengan PAS-UMNO di Malaysia. Satu mahu hukum Islam, satu lagi tidak mahu. Rupanya hanya itulah punca sebenar perpecahan di antara umat Islam. Umat Islam mahu kebebasan melaksanakan Islam di negaranya sendiri. 

Yang satu lagi terikat dengan AS atau unsur-unsur lain yang memusuhi Islam secara langsung atau tidak langsung, menyebabkan, puak-puak ini terpaksa 'tidak mahu laksanakn Islam secara syumul'. Kalau dilaksanakan perundangan Islam sepenuhnya, maka perpaduan dan kekuatan akan datang sendiri dari mujahid-mujahid fi sabilillah.

Seruan Islam 'berpegang teguhlah dengan 'Tali Allah' dan jangan berpecah-belah' itu adalah berpengang teguh dengan Islam (Tali Allah), bukan dengan kebangsaan Melayu, Arab dan lain-lain yang di dalamnya ada asobiah. (IH)

Penyeludupan Dari M'sia Terus Meningkat. Siasat!


Penyelundupan BBM dari Malaysia marak di Kalbar Penyelundupan BBM dari Malaysia marak di Kalbar (BPH Migas)
2012, Barang Malaysia Merajalela di Kalbar
Kasus penyelundupan barang dari Malaysia terus meningkat di Kalbar.

KALIMANTAN BARAT: Peredaran barang-barang ilegal dari Malaysia di Kalimantan Barat semakin merajalela. Data Kepolisian Daerah Kalimantan Barat menunjukkan, kasus barang ilegal dari Malaysia pada 2012 naik 142 persen dibanding tahun sebelumnya.

"Yang tertinggi itu adalah kasus BBM ilegal di Kalimantan Barat," ujar Kapolda Kalbar, Brigjen Tugas Dwi Apriyanto, pada saat paparan akhir tahun di Mapolda Kalbar, Jumat 28 Desember 2012.

Pada 2011, Tugas menambahkan, Polda Kalbar hanya menangani 9 kasus BBM ilegal dari Malaysia. Namun, pada tahun ini, kasus BBM ilegal dari Malaysia mencapai ribuan.
"Akan kami ketatkan terus pengawasan di perbatasan RI–Malaysia. Hal ini guna mencegah peredaran masuknya barang-barang ilegal dari Malaysia," kata dia.

Peningkatan juga terjadi pada peredaran gula ilegal dari Malaysia. Pada 2011 ada 40 kasus, sedangkan pada tahun ini naik menjadi 139 kasus atau mencapai 247 persen.

Tugas menjelaskan, Polda Kalbar akan memperhatikan kasus penyelundupan yang marak selama ini. "Kami komitmen untuk memberantas itu semua. Jangan sampai yang mendapat izin resmi, malah kalah saing dengan yang memasukkan produk ilegal," ucapnya.

Sementara itu, dia mengatakan, kasus pembalakan liar hutan di Kalimantan Barat turun lima kasus, dari 85 menjadi 80 kasus pada 2012. Penambangan liar naik 11 kasus, dari 31 menjadi 42 kasus. (IH)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Pihak Malaysia perlu siasat..

Lihat sebelum ini.. 
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan
E-Buku IH-51: Perjalanan Ke Kalimantan

Psy Gangnam Style Seorang Perogol?

GAMBAR fail menunjukkan muzik video Psy di laman YouTube yang sudah ditonton lebih satu bilion kali.

HALAMAN HIBURAN
 Peminat marah nama Psy diguna untuk watak perogol
TOKYO - Penyanyi Korea Selatan yang terkenal di seluruh dunia dengan tarian kuda, Psy digambarkan sebagai seorang perogol dalam komik manga Jepun, lapor akhbar The Japan Daily Press semalam. Komik itu akan diterbitkan pada 31 Disember ini yang menunjukkan satu watak mirip Psy.

Ia mengisahkan watak tersebut mengetuai satu kumpulan penculik dari Korea Selatan dan merogol sekumpulan gadis Jepun. Bagaimanapun, menurut laman Digital Journal, penduduk Korea Selatan menyuarakan kemarahan mereka tentang tindakan komik Jepun itu. Ia melaporkan, kemarahan tersebut dinyatakan di laman-laman internet. Psy menjadi terkenal di dunia menerusi muzik video Gangnam Style di laman YouTube yang dimuat naik sejak 15 Julai lalu.

Klip video itu yang menunjukkan Psy menari tarian kuda telah ditonton lebih satu bilion kali. Psy kemudian menjadi kebanggaan warga Korea Selatan sehingga mengatasi populariti Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Ban Ki-moon yang juga berasal dari negara yang sama.

Penyanyi itu juga diundang ke Amerika Syarikat (AS) untuk menghadiri banyak majlis muzik ekoran kejayaannya itu. Tarian kuda itu juga dipersembahkan bukan sahaja oleh artis AS tetapi juga ahli-ahli sukan terkenal dunia. - Agensi

Jom Ikut Geng Motor Ustaz Azhar Idrus...


 

[PICS] Sekitar Konvoi Motor Bersama Ustaz Azhar 2012

Sempoi lah...
Pada 30 November 2012, telah diadakan konvoi motor bersama ustaz popular iaitu Ustaz Azhar Idrus di Gong Badak Terengganu.

Syabass!!! ini merupakan satu cara yang terbaik untuk mendekati semua gologngan terutama orang muda kiter. YEAHHH...!!


 Sumber: FB

Amanat H/Hadi Tak Rosak Aqidah Tapi.. DUP K'tan


KOTA BHARU- Di sebalik desakan supaya 'Amanat Haji Hadi' ditarik balik, Dewan Ulama Pas Kelantan memberi sokongan penuh sekiranya dikeluarkan semula kenyataan berkaitan, yang berusia tiga dekad, kepada rakyat.

Timbalan Ketua Ulama Pas Negeri, Hassan Mahmood (gambar kanan) berkata, saranan itu dibuat  memandangkan suasana dan realiti umat Islam yang suka mempermudah serta mempermainkan isu-isu berkaitan agama Islam.

 “Amanat Haji Hadi sebenarnya tidak merosakkan akidah tapi sebaliknya  amanat pemimpin Umno yang mempermainkan hukum Islam boleh merosakkan akidah. Oleh kerana ramai yang suka mempermainkan isu Islam, adalah tepat dikeluarkan semula pada hari ini(sekarang),” katanya, semalam.

Sebelum ini pelbagai pihak termasuk mufti mendesak Presiden Pas itu menarik balik amanat dikeluarkan pada tahun 1981 itu yang didakwa boleh memecahkan perpaduan umat Islam. Bagaimanapun, pemimpin Pas termasuk Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat  mempertahakan tindakan Hadi dan mahu amanat itu tidak ditarik balik.

Hassan yang juga Adun Tawang berkata, Umno secara jelas menolak pelaksanaan hukum Islam sedangkan ia sebagai cara hidup manusia termasuk melibatkan pemerintahan dalam negara. Dakwanya, Umno sehingga kini sanggup menerima selain perundangan Islam sebagai perlembagaan, bererti parti itu menolak tuntutan Islam.

”Jika diteliti dengan pengalaman pemerintahan Umno di peringkat pusat, mereka yang menghalang perlaksanaan hudud di Kelantan selama ini.
"Apabila Umno tidak mahu menerima pelaksanaan undang-undang Islam sejak 50 tahun lalu sebenarnya umno telah mengkhianati umat Melayu Islam yang sebelum ini berpegang kepada undang-undang Islam,” katanya.

Sehubungan dengan itu, Hassan berkata, pihaknya  bersedia untuk berdebat dan berhujah supaya semua pihak jelas dengan isu berkenaan.
“Sekiranya Umno mahu dan ikhlas dalam memperjuangkan agama Islam, Dewan ulama Pas Kelantan sudi berdebat dan berhujah dengan mana-mana ulama parti itu, dan ditayangkan di media kerajaan agar rakyat mendapat penjelasan yang sewajarnya,” katanya. (IH/SH)

Ketua UMNO Pandan Rasuah RM193,512KL: Ketua Umno Pandan, Abd Ghani Ismail dihukum penjara lapan tahun dan denda hampir RM1 juta oleh Mahkamah Sesyen hari ini selepas didapati bersalah terhadap 10 tuduhan menerima rasuah RM193,512 enam tahun lalu.

Hakim Rozilah Salleh membuat keputusan itu setelah berpuas hati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes terhadap Abd Ghani. Beliau juga mengarahkan hukuman penjara sembilan  tahun dan dua bulan terhadap Abd Ghani sekiranya dia gagal membayar denda RM977,560.

Abd Ghani, 46, yang ketika kejadian adalah seorang ahli Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) merangkap Ahli Jawatankuasa Tender MPAJ, didapati bersalah atas tuduhan memperoleh satu suapan daripada seorang kontraktor Abdul Rahman Yaacob sebanyak RM24,189. Abdul Rahman telah pun meninggal dunia.

Ia sebagai balasan menolong Abdul Rahman mendapatkan Tender Zon SP 23 iaitu kerja perkhidmatan kutipan sisa pepejal di Taman Lembah Maju dan Taman Kencana serta Tender Zon PB 16 iaitu kerja pembersihan kawasan di Pandan Cahaya daripada MPAJ.

Kesalahan itu dilakukan olehnya di Restoran Islah Tomyam, Jalan 5/76B, Desa Pandan disini,  pada 9 malam 4 Ogos 2006. Lelaki itu juga bersalah atas lapan lagi tuduhan menerima rasuah antara RM10,189 hingga RM24,189 yang kesemuanya melibatkan RM169,323 daripada Abdul Rahman. Suapan itu diberikan oleh Abdul Rahman kepadanya di hadapan Blok E 15, Jalan 4/76B, Desa Pandan di sini antara 20 Oktober 2006 hingga 31 Mac 2007.

Bagi pertuduhan ke-10, Abd Ghani  turut bersalah memperoleh suapan bagi dirinya iaitu pelantikan Syarikat Lembah Rimbun sebagai subkontraktor kepada syarikat Dwisakti Mewah Sdn Bhd yang mana dia mempunyai kepentingan dalam syarikat Lembah Rimbun. Suapan tersebut diberikan sebagai upah menolong syarikat Dwisakti Mewah mendapatkan Tender Zon SP 21 iaitu kerja pelupusan sisa pepejal di kawasan Bandar Pandan Indah daripada MPAJ.

Perbutan itu dilakukan olehnya di syarikat Lembah Rimbun, di No. 27, Jalan Pandan 7, Pandan Jaya pada 1 Mei 2006. Kesemua kesalahan yang dilakukan olehnya mengikut Seksyen 11 (a) dan Seksyen 10 (a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 16 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Roziza Sidek manakala Abd Ghani diwakili Peguam Md Yunos Shariff. (IH)

Tanah Runtuh B/Setiawangsa, Jalan Utama Ditutup

 Tanah runtuh di Bukit Setiawangsa menyebabkan jalan utama ditutup.

KL: Penduduk di Puncak Setiawangsa di sini cemas apabila benteng konkrit berdekatan rumah mereka tiba-tiba runtuh malam tadi. Menurut Penolong Pengerusi Persatuan Penduduk Puncak Setiawangsa, Fauziah Jamaludin, dianggarkan 20 banglo terdapat di kawasan puncak bukit itu dan difahamkan kurang daripada 10 terletak berhampiran tebing itu.

"Ini kejadian pertama sejak saya menetap di sini 16 tahun lepas,” katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Pasukan bomba dan polis dilihat berada di lokasi kejadian. Penduduk terlibat diminta mengosongkan kediaman masing-masing dan mengambil dokumen dan barangan penting selain mengalihkan kenderaan sebagai langkah berjaga-jaga. Sehingga berita ini ditulis malam tadi, pihak polis dan bomba belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung kejadian itu.(IH)

Jom Lawat Rumah Adat Wae Rebo Flores, Indo..

Photo Bay in Flores - Pictures and Images of Flores
SETIAP kaum, suku dan adat istiadat pasti memiliki rumah tradisional masing masing. Jom kita melawat sebuah desa di Flores terdapat satu suku bernama Wae Rebo memiliki rumah adat dikatakan terunik se-Indonesia.
 

Suku ini terletak di desa Wae Rebo yang perlu ditempuh 4 jam perjalanan darat dari Ruteng dengan medan berkelok menuju Desa Dintor. Dari Dintor, jalan langsung menanjak. Melewati pematang sawah dan jalan setapak dari Sebu sampai Denge. Tidak sampai di situ, perjalanan masih berlanjut menuju Sungai Wae Lomba. Barulah setelah sungai itu, kita akan tiba di Desa Wae Rebo.


Di desa ini kita akan menemui kehidupan suku Wae Rebo yang masih sangat alami atau masih asli. Rumah adat milik suku Wae Rebo ini disebut Mbaru Niang. Rumah adat Mbaru Niang ini berbentuk kerucut dan memiliki 5 lantai. Setiap lantainya memiliki ruangan dengan fungsi yang berbeda beda.Pada lantai pertama rumah ini yang disebut lutur, atau khemah akan di gunakan oleh pemilik rumah untuk melakukan aktifiti sehari-hari. Lantai kedua yang disebut lobo, adalah tempat menyimpan bahan makanan atau barang. Lantai ketiga yang disebut lentar, adalah tempat menyimpan benih tanaman hasil bercocok tanam.

Lantai empat, disebut lempa rae, adalah tempat menyimpan stok cadangan makanan yang berguna masa hasil tuaian tidak banyak. Sedangkan pada lantai kelima terdapat di puncak rumah digunakan untuk menyimpan aneka sesajian pemilik rumah.


Rumah adat Mbaru Niang ini jika dilihat sekilas maka akan mirip seperti rumah adat suku Dani di Papua. Namun, bentuk kerucut di Mbaru Niang lebih mendominasi bangunan dengan atap yang hampir menyentuh tanah. Atap yang digunakan rumah adat Mbaru Niang ini, guna daun lontar.

Jika kita kunjungi rumah adat ini maka si pemiliki rumah tidak akan ragu untuk mengajak kita masuk ke dalam rumahnya untuk melihat-lihat keunikan rumah adat suku mereka. (IH)

Friday, December 28, 2012

Demo Anti Rogol Di N/Delhi. Wanita Itu Bertudung..


Kecewa terhadap kinerja pemerintah dalam menangani kasus pemerkosaan yang semakin marak, ratusan warga padati New Delhi.
©Reuters/Ahmad Masood
Salah seorang wanita yang ikutserta bersama ratusan warga yang melakukan demontrasi di pusat kota New Delhi tengah berteriak sambil mengalungkan poster bertuliskan "Hapuss Komisioner Polis Delhi dan Sekarang Keadilan untuk Wanita," di New Delhi, India, Khamis (27/12). 
Wanita itu bertudung..
Ratusan demonstran kembali memenuhi pusat kota untuk meminta penjelasan terhadap kes rogol yang sering dilakukan oleh kelompok-kelompok tak bertanggung jawab. 

KECEWA terhadap pemerintah dalam menangani kes rogol yang semakin marak, ratusan warga India membantah, berhimpun di New Delhi.

Kecewa terhadap kinerja pemerintah dalam menangani kasus pemerkosaan yang semakin marak, ratusan warga padati New Delhi.
©Reuters/Ahmad Masood
Seorang wanita berdiri di tengah ratusan demonstran sambil mengalungkan sebuah poster yang berisikan tentang kekecewaan terhadap pemerintah dalam menangani kes pemerkosaan yang terus memakan korban di New Delhi, India, Khamis (27/12). 

Kecewa terhadap kinerja pemerintah dalam menangani kasus pemerkosaan yang semakin marak, ratusan warga padati New Delhi.
©Reuters/Ahmad Masood
Suasana penjagaan ketat yang dilakukan pihak polis India dalam mnangani masalah anti rogol tersebut.

Kecewa terhadap kinerja pemerintah dalam menangani kasus pemerkosaan yang semakin marak, ratusan warga padati New Delhi.
©Reuters/Ahmad Masood
Salah satu demonstran tengah berteriak marah di hadapan barisan penjagaan polis..
Kecewa terhadap kinerja pemerintah dalam menangani kasus pemerkosaan yang semakin marak, ratusan warga padati New Delhi.
Seorang polis memegang persenjataan lengkap saat demo anti-pemerkosaan berlangsung di New Delhi, India, Khamis (27/12) itu. Untuk mengantisipasi adanya kericuhan, semua polis memakai senjata lengkap dalam menghadapi demo yang beberapa hari terakhir terus memanas.
(IH)

Mereka Hina Agung, Nyalakan Api 13Mei?

 Kalebder ini hina hudud

KL: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor mengecam dan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan tidak bertanggungjawab pihak tertentu yang cuba untuk mengelirukan orang bukan Islam terhadap agama Islam dengan pengeluaran dan penerbitan kalendar 2013 yang cukup jelas menghina agama Islam iaitu hukum hudud.

Ketuanya, Hasbullah Mohd Ridzwan berkata, penerbitan kalendar 2013 di dalam dwibahasa, Cina dan Inggeris, ini secara jelas sebagai satu mesej untuk menakut-nakutkan orang bukan Islam terhadap hukum hudud yang tidak ada kena mengena langsung dengan masyarakat bukan Islam.

“Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor merasakan tindakan biadap ini adalah suatu tindakan bacul dan pengecut pihak-pihak yang pastinya mempunyai akal fikiran yang tidak waras.
“Tindakan ini juga sebagai satu penghinaan dan pengkhianatan terhadap Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Agama Islam di dalam negara ini,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Justeru, kata beliau, pihaknya tidak menolak kemungkinan tindakan biadap itu ditaja oleh parti perkauman Cina terbesar di Malaysia yang juga merupakan sekutu rapat kepada kerajaan yang memerintah Malaysia ini kerana selama inipun presiden parti tersebut cukup kuat memusuhi agama Islam dan hukum Islam.

Menruutnya, cukup jelas tindakan itu juga merupakan tindakan terdesak puak tersebut untuk meraih simpati masyarakat bukan Islam yang telah menolak mereka di dalam pilihanraya umum lalu.

“Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor dengan ini mendesak pihak polis dan jabatan agama dapat mengambil tindakan segera untuk melakukan siasatan serta mengambil tindakan tegas terhadap pihak-pihak yang cuba untuk mencetuskan ketegangan antara kaum dan agama dengan isu ini,” ujarnya.

Tambahnya, Pemuda PAS Selangor turut mendesak dan menuntut supaya semua pihak yang bertanggungjawab di atas pembiayaan, penerbitan, pengeluaran dan pengedaran kalendar itu untuk tampil memohon maaf secara terbuka kerana menghina agama Islam dan menarik semula kalendar ini daripada pasaran. (IH)

Komen Weblg Ibnu Hasyim: Kalau begitu, ini adalah tindakan biadap menghina agama Islam dan sekali gus menghina Agung, ketua agama  negara ini. Apakah mereka cuba membakar dan menghidupkan kembali apai perkauman 13 Mei 1969? Na'auzubillah!

Demo: Sebat Isa Samad, Selamatkan FELDA

 
KEMASKINI
KUALA LUMPUR: 3.20 pm- Salahudin berucap sejurus selesai menyerahkan memorandum. Melahirkan kekecewaan kerana Isa takut untuk turun menerima sendiri memorandum tersebut.

"Kita datang dengan baik, tanpa provokasi. Kita kecewa kerana bukan Isa yang menerima memorandum hari ini," kata Salahudin.

Mazlan juga turut sekali lagi menyampaikan ucapan.

"Sepatutnya tidak ada masalah pada kita. Kita sudah hantar surat awal menyatakan hasrat kita untuk menyerahkan memorandum.
"Tetapi Isa takut, sehingga tidak sanggup menerima memorandum daripada kita," kata Mazlan.

Himpunan kemudiannya bersurai kira-kira jam 3.30 petang selepas bacaan doa oleh Ust Mohd Nor.

3.10 pm - Polis membenarkan beberapa pemimpin melepasi sekatan untuk menyerahkan memorandum.

Gambar: Beberapa pemimpin himpunan dibenar masuk menyerahan memorandum.

Kelihatan Salahudin bersama Mazlan Aliman masuk untuk menyerahkan memerandum tersebut. Bagaimanapun memorandum itu hanya diterima oleh pegawai Felda di luar pagar. Sebelum ini mereka menyatakan harapan agar Isa sendiri menerima memorandum tersebut.


2.40 pm - Lebih 2000 orang sudah memenuhi perkarangan luar pagar Ibu Pejabat Felda Jalan Semarak. Sambil membawa kain rentang bantahan terhadap Isa, mereka juga melaungkan 'Undur Isa'

Sementara menunggu kebenaran menyerahkan memorandum, beberapa pimpin turut berucap kepada para peserta yang hadir. Dr Hatta dengan berkerusi roda menyampaikan ucapan di hadapan Wisma Felda.


"Isa Samad pernah disabitkan dengan rasuh politik, tetapi beliau masih diberi memegang jawatan Pengerusi Felda.
"Pengerusi Felda adalah jawatan yang besar, perlu orang amanah dan bersih.
"Kita cintakan Felda. Kita mahu Felda menjadi milik peneroka sepenuhnya, tetapi sekarang menjadi milik korporat," kata Dr Hatta.


2.30 pm- Peserta himpunan kini tiba di Wisma Felda. Polis menghalang beberapa peserta yang cuba mendekati pintu pagar.

Penganjur kini sedang berbincang dengan pihak keselamatan bagi membenarkan beberapa wakil mereka masuk menyerahkan memorandum. 2.20 pm- Peserta himpunan kini sedang bergerak menuju ke ibu pejabat Felda. Kira-kira 100 orang penyokong pemuda yang dipercayai penyokong Umno dilihat berhimpun bagi menghalang perserta himpunan ke pejabat Felda. Polis juga membuat sekatan di hadapan pintu masuk ke pejabt Felda.

2.10 pm- Hampir 1000 orang sudah berada di perkarangan Masjid Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kuala Lumpur Jalan Semarak menyertai Himpunan Oren Selamatkan Felda 2.0 hari ini. Difahamkan mereka akan bergerak ke Ibu Pejabat Felda yang kira-kira 500 meter dari masjid tersebut sebentar lagi bagi menyerahkan memorandum kepada Pengerusi Felda Tan Tan Sri Isa Samad.

Di perkarangan masjid ketika ini sedang berlangsung ucapan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat. Antara pimpinan yang kelihatan setakat ini termasuklah Naib Presiden PAS Salahudin Ayub, AJK PAS Pusat Dr Hatta Ramli, Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abd Rani Osman

Himpunan hari ini adalah anjuran Gerakan Selamatkan Felda (GSF) yang diketuai Pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman. Kelihatan juga, patung berwajah mirip Isa turut diarak oleh peserta dengan di ikat pada kayu dan seorang peserta dilihat memegang rotan dengan gaya mahu memukul belakang patung tersebut.

Main Ski Meluncur Gurun Pasir Di Saudi

Aksi orang arab beraksi bermain ski meluncur di gurun pasir di kawasan Tabuk, 1.500 km dari Kota Riyadh, Arab Saudi.
REUTERS/Mohamed Alhwaity : Dua orang penghobi ski padang pasir meloncat dan meluncur ke bawah bukit pasir di kawasan Tabuk, Arab Saudi (27/12).

SUKAN
AKSI  orang Arab beraksi bermain ski meluncur di gurun pasir di kawasan Tabuk, 1.500 km dari Kota Riyadh, Arab Saudi.
 Aksi orang arab beraksi bermain ski meluncur di gurun pasir di kawasan Tabuk, 1.500 km dari Kota Riyadh, Arab Saudi.
Seorag lelaki Arab meluncur cepat menaiki papan seluncur yang ditarik sebuah kendaraan di depannya, Arab Saudi (27/12).

Aksi orang arab beraksi bermain ski meluncur di gurun pasir di kawasan Tabuk, 1.500 km dari Kota Riyadh, Arab Saudi.
REUTERS/Mohamed AlhwaityAksi orang arab beraksi bermain ski meluncur di gurun pasir di kawasan Tabuk, 1.500 km dari Kota Riyadh, Arab Saudi.

Aksi orang arab beraksi bermain ski meluncur di gurun pasir di kawasan Tabuk, 1.500 km dari Kota Riyadh, Arab Saudi.
REUTERS/Mohamed Alhwaity: Dua papan seluncur yang dipakai para penghobi sukan ski pasir. Papan ini dibuat dari kayu dan dilengkapi alas kaki beserta penjyepitnya, Arab Saudi (27/12). 

Aksi orang arab beraksi bermain ski meluncur di gurun pasir di kawasan Tabuk, 1.500 km dari Kota Riyadh, Arab Saudi.
REUTERS/Mohamed Alhwaity: Seorang lelaki Arab menaiki papan seluncur dengan ditarik sebuah kendaraan di depannya, Arab Saudi (27/12). 
(IH)

Gaji Minimum Bebankan Peniaga Kecil L/Bandar?


KL: “Sekiranya sebelum ini, kami dapat mengambil beberapa orang pekerja dengan gaji yang sederhana, kami terpaksa mengurangkan bilangan pekerja seminima mungkin untuk memenuh keperluan perintah gaji minimum ini.

“Jika keadaan terpaksa, perniagaan akan dikecilkan saiznya dan beberapa orang pekerja terpaksa diberhentikan,” ujar Che Aziz Hashim dalam emel yang dihantar kepada Harakahdaily.

Beliau yang menjalankan perniagaan kecil-kecilan di luar bandar meluahkan demikian berhubung arahan gaji munimum yang berkuatkuasa 1 Januari nanti.

Berikut ialah pandangan beliau.

Berkuatkuasa  1 Januari 2013, perintah gaji minimum 2012 P.U(A) (214) akan berjalan seluruh negara dengan gaji minimum semua pekerja ialah RM900. Pekerja di seluruh negara menunggu-nunggu saat ini dengan penuh kegembiraan.

Sebagai majikan yang tinggal di luar bandar menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan akan merasai kesan yang besar. Pendapatan bulanan hanyalah sekadar cukup untuk menampung perbelanjaan harian dan membayar gaji pekerja secara mimimum sekitar RM600 seorang. Dengan pendapatan ini dapatlah beberapa pekerja diambil. Gaji pekerja ini sesuai dengan kehidupan di sebuah pekan kecil yang sederhana kehidupannya.

Gaji minimum yang ditetapkan RM900 ini amat berpatutan sekiranya perniagaan ini  dijalankan di sebuah bandar besar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan bandar besar yang lain. Pendapatan dari perniagaan amat lumayan dan mampu untuk membayar pekerjanya lebih daripada itu.

Sebagai majikan, kami peniaga kecil di luar bandar terpaksa memikirkan semula untuk menggaji pekerja. Sekiranya sebelum ini, kami dapat mengambil beberapa orang pekerja dengan gaji yang sederhana, kami terpaksa mengurangkan bilangan pekerja seminima mungkin untuk memenuh keperluan perintah gaji minimum ini. Jika keadaan terpaksa, perniagaan akan dikecilkan saiznya dan beberapa orang pekerja terpaksa diberhentikan.

Bayangkan sebelum ini kami dapat membantu masyarakat luar bandar menambah pendapatan mereka dan membantu meringankan bebanan keluarga. Apabila pengurangan pekerja berlaku, amatlah malang sekali  kerana banyak keluarga di luar bandar akan kehilangan punca pendapatan.

Sepatutnya, sesuatu yang akan dilaksanakan dikaji lebih mendalam dan dibahaskan supaya mendapat maklum balas dari semua pihak. Perintah ini boleh dilaksanakan mengikut wilayah dan kawasan sesuai dengan pendapatan dan kuasa beli pengguna di kawasan tersebut.Tambahan pula dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu ini akan mengakibatkan kesan negatif kepada negara. (IH/Hrkh)

Calon Penyerang Arsenal & Pendakwah. Assalam..Calon Penyerang Arsenal:
Striker Newcastle United Demba Ba melakukan selebrasi gol dengan sujud saat melawan Reading
SUKAN
PENYERANG Newcastle United bakal ke Arsenal pada awal Januari ini, Demba Ba, dikenal sebagai pesmain bola sepak Muslim taat. Selain dikenal sangat ketat dalam menjalankan praktik ritual keagamaan, Ba tidak segan mendukung perjuangan kemerdekaan Palestin dari penjajahan Israel.

Namun satu yang tidak boleh dilupakan, Ba diidentikkan pula sebagai pendakwah. Hal itu dilihat dari akun twitter mantan pemain West Ham United itu, @dembabafoot. Di kala waktu dia mengingatkan bahawa selebrasi sujud merupakan sarana bersyukur kepada Allah. Hal itu sebagai jawaban atas tudingan legenda Timnas Inggris Gary Lineker yang menyebut selebrasi itu sebagai orang sedang makan rumput.

Ba memang dikenal sebagai ikon pemain yang identik melakukan selebrasi sujud syukur sesuai mencetak gol. Ba kadang menjawab mention akun penggemarnya dengan jawaban "terima kasih ya Allah" dan "inshaallah".

Terakhir, tanpa diduga, ujung tombak Timnas Senegal itu mengucapkan salam, "Salam alaikoum" yang langsung di retweet 413 dan difavoritkan 70 penggemarnya. Dengan jumlah hampir 160 pengikut di twitter, Ba dapat berperanan dalam mengenalkan ajaran Islam. Tidak hanya dengan cara bertutur, melainkan melalui dakwah kultural. (IH)

Artis Diana Amir Jumpa N/Aziz, Teringat Pesan NabiHALAMAN HIBURAN
KOTA BHARU: Artis Diana Amir atau nama sebenarnya Nur Diyana Amir Hashim, tidak dapat menahan sebak apabila bersua dan mula berbicara dengan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Pertemuan 25 minit itu berlangsung di Pejabat Menteri Besar kira-kira jam 11.35 pagi tadi.

Diana terpaksa berdiam diri seketika mengumpul ketenangan agar sebak berlalu pergi sebaik sahaja dijemput duduk di hadapan Tuan Guru dan mendengar bicara. Diana yang akhirnya tenang semula akhirnya sebak kembali apabila Tuan Guru bertanya  apa kisah di sebalik sehingga Diana berhasrat untuk berhijrah.

“Saya teringat pesanan Rasulullah s.a.w. sebelum baginda wafat, pesanan terakhir baginda ummati… ummati.. di saat kematian baginda, masih lagi mengingati umatnya, betapa sayangnya baginda pada umatnya, tetapi kita…” ujarnya dengan nada yang tersekat-sekat.

Tuan Guru tidak menafikan perkara itu, malah baginda sebenarnya adalah rujukan yang sebenar untuk manusia di dunia ini.

“Baginda tidak berpesan pada saudara mara terdekatnya, tetapi pada umat baginda termasuk kita semua,” ujarnya.

Beliau juga berkata tidak kira artis atau sesiapa sahaja rujukan atau model sebenarnya yang patut dijadikan contoh adalah baginda Rasulullah.  Diana ketika ditemui selepas itu, mengakui tidak dapat menahan sebak sebaik sahaja melihat wajah Tuan Guru Nik Aziz

“Hati saya lagi tersentuh sebaik sahaja mendengar suaranya seorang ulama yang lemah lembut,” ujarnya.

Menurutnya, beliau sudah lama berhasrat untuk bertemu dengan Tuan Guru sekiranya berpeluang untuk berbuat demikian. Jelasnya, pertemuannya dengan Tuan Guru kerana menghormatinya sebagai seorang ulama yang dihormati semua kaum dan bukan atas kepentingan politik.

“Bab politik saya tak nak campur, itu hak masing-masing, tetapi bagi saya Tuan Guru seorang ulama, banyak ilmu yang boleh kita pelajari,” ujarnya ketika ditemui.

Diana Amir pernah melakonkan drama bersiri Sunsilk Impian, filem 3,2,1 Cinta, Senario The Movie Ops Pocot. Diana nampak ayu dengan jubah hitam, mengenakan mekap yang agak pudar, jauh jika dibandingkan dengan watak-watak yang dilakonkan sewaktu belum berhijrah terutama dengan watak-watak ‘kasar’.

Beliau kini masih aktif berlakon, bagaimanapun terpaksa memilih watak-watak yang sesuai dengan ‘penghijrahan’ kini.(IH/Hrkh)

Thursday, December 27, 2012

Menyusuri Jalanan Gangnam Di Korea Selatan

Menyusuri Jalanan Gangnam di Korea Selatan

GANGNAM adalah salah satu dari 25 distrik yang terletak di kota Seoul, Korea Selatan. Kawasan yang sering disebut sebagai Beverly Hills kota Seoul ini diakui sebagai daerah paling makmur di Korea Selatan. 
 

Sifat konsumtif dan materialistik warga Gangnam sudah bukan rahasia lagi. Keberadaan kafe, butik dan berbagai pusat perbelanjaan di kawasan tersebut adalah salah satu buktinya. Nama Gangnam mulai dikenal masyarakat dunia setelah penyanyi asal Korea selatan.

 Psy, mempopulerkan lagu berjudul Gangnam Style yang sudah dilihat kira-kira 800 juta viewer di YouTub pada 24 November lalu. Menurut berita lapran Mnet, videonya akan mengalahkan video Baby Justin Bieber,. (IH)

Tiap 6 Hari 1 Wanita Kanada Dibunuh Pasangan..


Dilema Perempuan di Tengah Kapitalisme
Dilema perempuan (ilustrasi)

NGERI! Rata-rata setiap 6 hari seorang perempuan Kanada dibunuh oleh pasangannya. Hanya dalam waktu satu tahun, di Kanada 427,000 perempuan yang berusia di atas 15 tahun melaporkan bahawa mereka telah mengalami pelecehan seksual. Pada tanggal 1 Oktober 2000, Belanda telah melegalisasi prostitusi sebagai bentuk penjagaan pemerintah terhadap perempuan dari kekerasan dan kriminalitas.

Sementara di Indonesia, 7.5 juta perempuan Indonesia menjadi tulang belakng keluarga kerana kemiskinan. Lebih dari 2.5 juta menjadi tenaga kerja wanita meninggalkan keluarga mereka, padahal ancaman kekerasan bahkan pembunuhan berada di depan mata. Sebahagian besar orang beranggapan, bahawa perempuan yang tinggal di Barat hidup dalam kemewahan. Tayangan dari sebuah stasiun TV Inggeris mengungkapkan hal yang sebaliknya.

Seorang ibu yang meskipun terus bekerja, penghasilannya tetap saja tidak cukup untuk membayar berbagai tagihan, termasuk untuk menutup tagihan makanan tiap minggu. Sehingga, anak-anaknya pun terpaksa memakan makanan dalam tin. Kondisi yang sama dirasakan perempuan di seluruh belahan dunia. Betapa kemiskinan, pelecehan, penindasan, dan eksploitasi menghimpit kaum perempuan dimanapun ia berada.

Hal ini terjadi tidak lepas dari sistem yang diemban dan diterapkan di berbagai negara. Sistem Kapitalis sebagai sistem yang diterapkan oleh kebanyakan negara di dunia, termasuk Indonesia atau Mlaysia, memiliki cara pandang khas dan akan mempengaruhi kebijaksanaan yang dikeluarkan oleh pemerintahnya. Kini, perempuan diperlakukan dan dipandang sebagai komoditas dan "mesin pencetak" wang. Oleh kerana itu, tidak hairan kini kes trafficking serta pelecehan perempuan kian marak. (IH)

Tiap 20 Minit, Berlaku 1 Kes Rogol Di India.


Tiap 20 menit terjadi perkosaan di India
Warga India tunjuk perasaan besar-besaran menuntut hukuman lebih berat kepada pel perogol di negeri itu.

SITUS news.sky.com melaporkan, Ahad (23/12), menurut catatan pemerintah India, saat ini dalam 20 minit terjadi pemerkosaan terhadap seorang perempuan. Serangan perkosaan di negeri itu makin meningkat namun hukuman kepada pelaku justru menurun.

Dalam setahun terakhir terjadi banyak kes rogol yang menimbulkan kemarahan warga seantero India. Salah satu yang paling mengejutkan adalah serangan terjadi di Negara Bagian Haryana. Shabnam, 16 tahun, diperkosa delapan lelaki di desanya. 


Para pelaku merakam video kerja jahat mereka menggunakan telefon seluler. Ketika ayah korban mengetahui video itu sudah tersebar luas di desanya dia bunuh diri kerana malu. Bagi keluarga Shabnam di desanya, masalah martabat adalah harga mati. 

Menurut remaja pemberani itu, banyak korban perkosaan takut mengaku atau malu.  "Saya tidak ingin pengorbanan ayah sia-sia. Saya ingin semua pelaku diganjar hukuman setimpal supaya perempuan lain tidak mengalami kejadian serupa."

Luka fizik Shabnam telah pulih namun ibunya, Rani, bimbang anak gadisnya tidak sembuh sepenuhnya secara psikologi dari kejadian itu. "Puteri saya takut dan stres. Dia hampir tak boleh bercakap kerana terlalu banyak ketakutan dalam pikirannya," kata Rani.

Kejadian di Haryana menggambarkan keadaan sosial di seantero India. Warga India masih banyak mempraktikkan pembunuhan bayi perempuan atau aborsi janin. Itu menyebabkan perbandingan jumlah lelaki dan perempuan tidak seimbang. Di Haryana jumlah anak perempuan ada 830 dan lelaki 1000.

Pembela hak-hak perempuan Rishi Kant menyatakan masalah ini tertanam di kehidupan masyarakat India. "Kita menghadapi masalah pembunuhan bayi perempuan dan aborsi janin menjadikan jumlah perempuan sedikit.. Ini mendorong lelaki memperkosa. Mereka patut dihukum segera."
 

Minggu lalu enam leleki memperkosa seorang mahasiswi di atas bas di Ibu Kota New Delhi, India. Hal itu memicu kemarahan warga. Ribuan orang berdemonstrasi menuntut pelakunya dihukum setimpal. New Delhi mempunyai jumlah kejahatan seks tertinggi dibanding kota lain di India. Tiap 14 jam terjadi penyerangan seksual dan meninggalkan kesan trauma pada korbannya.

Pemerintah India berjanji bakal menghukum seumur hidup pelakunya. Lima dari tertuduh langsung ditangkap beberapa jam setelah kejadian, sementara seorang lagi baru ditahan Jumaat.lepas. (IH)


Lihat sebem ini... 

Bagaimana Swaziland Cegah Rogol?

Raja Mswati dari Swaziland (kanan) Raja Mswati dari Swaziland (kanan) (Swazi)

POLIS Swaziland berencana menerapkan kembali undang-undang peninggalan kolonial untuk mencegah terjadinya perkosaan terhadap wanita. Dalam perundangan tersebut, para wanita dilarang untuk mengenakan pakaian mini dan yang melanggar akan didenda.

Diberitakan BBC minggu ini, jurucakap polis Swaziland Wendy Hleta mengatakan undang-undang tahun 1889 itu akan diterapkan jika semakin banyak komplain yang datang. Selain pakaian mini, wanita di negara Afrika Selatan itu juga dilarang memakai jeans melorot atau tank-top. Pakaian jenis ini dianggap "tidak bermoral."

Tapi, undang-undang  ini tidak berlaku untuk kostum 'indlamu', iaitu pakaian tradisional berupa pakaian mini tanpa atasan alias telanjang dada. Biasanya kostum ini dipakai pada upacara tahunan oleh puluhan wanita, raja kemudian memilih salah satu dari mereka untuk dijadikan istreri.

Menurut Hleta, dengan memakai pakaian mini, para wanita sangat mudah ditelanjangi oleh para pemerkosa. Dia mengatakan, banyak lelaki di Manzini mengeluh banyaknya wanita berpakaian mini yang menggoda mereka.

Jika diterapkan, maka bagi mereka yang melanggarnya akan dikenakan denda hingga US$10 atau hukuman penjara selama enam bulan jika tidak membayar denda. "Tindakan para pemerkosa semakin mudah dengan hanya membuka pakaian mini yang dipakai wanita," kata Hleta.

Swaziland adalah negara pengidap HIV/AIDS terbesar di seluruh dunia. Negara ini satu-satunya di Afrika yang masih dipimpin oleh seorang raja absolut, iaitu Raja Mswati III. Dia memiliki 13 isteri dan sering dikecam kerana gaya hidup mewah dan membazir.
Namun, emansipasi wanita di Swaziland dipuji oleh kelompok Hak Asasi Manusia setelah mengangkat Ellinah Wamukoya sebagai satu-satunya paderi  wanita di Afrika oleh Gereja Anglikan.

Bagaimana pula Malaysia mencegah rogol? (IH)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails