Saturday, February 09, 2019

Subhanallah! Begini Rambut Nabi SAW Ketika Diperbesar..(3) -E-PPB.

Subhanallah! Begini Penampakan Rambut Nabi Muhammad Saat Diperbesar

Kementerian Agama Rusia telah mempamerkan koleksi rambut Nabi Muhammad SAW di Muzium Crocus, Moscow, Rusia, pada awal tahun 2015.

Rambut Nabi adalah koleksi dari Muzium Makhachkala di Negeri Dagestan, berhampiran sempadan dengan Georgia.
Apakah rambut Nabi Muhammad seperti ini? Berikut adalah gambarnya..Rambut Nabi Muhamamad disimpan di dalam tiub kedap udara seperti bahagian atas kiri sehingga tidak mudah rosak.

Pada pandangan pertama, rambut adalah sangat tip supaya mudah dilihat secara terperinci. Adakah ia seperti rambut manusia pada umumnya? Ya, sangat serupa.

Sekiranya diperbesarkan menggunakan mikroskop, hasilnya ialah:Nabi Muhammad fizikal

Tokoh Nabi Muhammad SAW digambarkan oleh salah seorang isteri-isterinya Aisha, sepupunya Ali bin Abi Talib, kawannya, dan Abu Taufik, orang yang masih hidup yang pada masa itu telah melihat sosoknya secara langsung, yakni Muhammad sedikit rambut berwarna keriting berwarna ke bahunya.

Kulit putih kemerah-merahan, wajah cenderung pusingan dengan mata hitam dan bulu mata panjang. Tiada misai dan berjanggut selagi tapak tangannya, tulang kepala besar dan bahu yang luas. Sederhana dan olahraga. Jari dan jari kaki tebal dan memanjang.


Langkah-langkah cenderung untuk menjadi cepat dan tidak melekatkan tapak kaki anda dengan langkah yang cepat dan pasti. Muhammad dicirikan dengan sangat unik oleh para sahabatnya.
Muhammad digambarkan sebagai seorang lelaki kulit putih dan janggut hitam dengan rambut kelabu.

Dalam hadith yang lain, ia menjelaskan tentang corak fizikal Muhammad, yang bersifat sederhana, kulitnya berwarna terang tidak terlalu putih dan tidak hitam, dan rambutnya agak ikal.
Apabila Muhammad mati, rambut kelabu yang tumbuh di rambutnya dan janggut masih kecil.

Ali menambah bahawa Muhammad mempunyai sedikit rambut beralun lurus, dengan tubuh yang tidak gemuk dan tidak terlalu besar, dibina dengan baik dan tegak. Nada kulit yang terang, mata hitam dengan bulu mata panjang.

Sendi tulang yang kuat, dada, tangan, dan kaki kukuh. Persendian tulang yang kuat, dada, tangan, dan kakinya kekar. Tidak mempunyai bulu tebal tetapi hanya kurus dari dada ke pusar. Jika anda bercakap dengan seseorang, maka dia akan mengalihkan pandangannya kepada orang yang dengan penuh perhatian.

Antara bahunya adalah tanda kenabian. Muhammad SAW adalah seorang yang baik dan jujur, orang yang paling terlepas dan keturunan yang terbaik. Sesiapa yang mendekati dan bersekutu dengannya akan segera merasa terhormat, penuh rasa hormat, dan mengasihinya. 

Hidungnya agak melengkung dan berkilat apabila terdedah kepada cahaya dan kelihatan agak menonjol apabila dia mula melihatnya ketika itu sebenarnya tidak. Nipis tetapi rata rata berjanggut dengan pipi. Mulutnya sederhana, giginya putih terang dan agak lemah. Bahunya bagus dan kukuh, seperti perak yang dilemparkan.

Anggota badan lain adalah normal dan berkadar. Dada dan pinggangnya seimbang mengikut saiz. Bilah bahu agak luas, bahagian badan tidak tercakup dalam bulu tebal, bersih dan berseri, kecuali rambut halus yang tumbuh dari dada ke pusar.

Lengan atas dan dada berbulu, pergelangan tangan cukup panjang, telapak tangan lebar dan tangan dan kaki diisi, jari dan jari kaki agak langsing. Jika anda berjalan sedikit ke hadapan, langkah dengan anggun dan berjalan dengan cepat dan kerap melihat ke bawah dari atas.

Apabila berurusan dengan orang, maka dia melihat orang itu dengan penuh perhatian dan tidak pernah memandang seseorang dan pandangannya menenangkan. Sentiasa berjalan sedikit di belakang, terutamanya semasa perjalanan jarak jauh dan dia selalu menyambut orang lain terlebih dahulu.

Dari kisah Jabir bin Samurah, adalah berkaitan bahawa Muhammad mempunyai mulut yang agak luas, mata merah, dan tumit ramping. Jabir (ra) juga menceritakan bahawa dia berpeluang untuk melihat Muhammad di bawah cahaya bulan, dia juga melihat bulan, kerana dia lebih cantik daripada bulan.

Abu Ishaq menyatakan bahawa, Bara'a bin Aazib pernah berkata, bahawa warna Muhammad lebih seperti bulan purnama yang cerah. Abu Hurairah berkata bahawa Muhammad sangat kacak, seolah-olah ia terbuat dari perak.

Rambutnya cenderung berombak dan Abu Hurairah tidak pernah melihat lelaki yang lebih baik dan lebih kacak daripada Muhammad, wajahnya cerah seperti matahari dan tidak pernah melihat seseorang secepat mungkin.

Ia seolah-olah tanah digulung oleh langkah-langkah Muhammad jika dia berjalan. Telah dikatakan bahawa Abu Hurairah dan yang lain cuba untuk mengikuti jalan Muhammad dan dia seolah-olah berjalan dengan santai.

Jabir bin Abdullah berkata Muhammad telah berkata bahawa dia telah melihat gambar para nabi. Di antaranya Musa kelihatan nipis seperti kaum Shannah, dan melihat Yesus yang menyerupai salah seorang sahabatnya bernama Urwah bin Mas'ud. 

Ketika ia melihat Ibrahim berkata sangat mirip dengan dirinya, maka Muhammad juga berkata bahawa dia tidak pernah melihat malaikat Jibril yang sama dengan Dehya Kalbi.

Said al Jahiri berkata bahawa dia telah mendengar Abu Taufik mengatakan bahawa pada masa ini tidak ada orang yang selamat yang melihat Muhammad secara langsung kecuali dirinya sendiri, ia mengatakan bahawa Muhammad mempunyai wajah yang sangat terang dan sangat tampan.

Ibnu Abbas mengatakan bahawa gigi depan Muhammad agak lemah dan tidak terlalu ketat dan jika mereka bercakap, mereka kelihatan bersinar putih.

 Dikeluarkan oleh:

E-Persatuan Pengusaha Barbershop (E-PPB)
Bermatlamat: Lahirkan Usahawan Gunting Rambut. Beri Kursus, Bimbingan dan Kerja.
Tel Terus.. ABBU  011 33111321 (KL)

Sila lihat siri rambut Nabi..

LKS Memang Anti-Islam, Mesra Islam Moderat Tajaan AS (Sesat). LIM Kit Siang (LKS) kebelakangan ini dilihat semakin galak menyerang Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang gara-gara Presiden PAS itu menegaskan bahawa punca PAS memutuskan hubungan dengan DAP adalah kerana DAP memusuhi agenda Islam yang diperjuangkan oleh PAS iaitu untuk memartabatkan syariat dan syiar Islam.

Peliknya, penjelasan seperti itu dan secara terbuka, bukanlah kali pertama dibuat oleh Presiden PAS; sudah dalam banyak siri ceramah dan penulisan beliau, Presiden PAS menyatakan perkara tersebut.
Sebenarnya yang menyebabkan LKS seumpama cacing kepanasan adalah kerana selepas PRU14 dan beberapa siri PRK, orang-orang Melayu-Islam mula menyedari agenda anti-Islam DAP dan semakin membenci DAP.
LKS dan DAP tidak dapat menerima versi Islam yang sebenar yang menekankan pelaksanaan syariat dan menegaskan bahawa politik adalah sebahagian daripada agama. Sebaliknya, LKS dan DAP lebih mesra Islam Moderat sebagaimana dakwaan beliau iaitu satu pemikiran jelmaan pemikiran Islam ala Amerika.
Sebab itulah, apabila Presiden PAS menjelaskan mengenai kepemimpinan Islam dan kepentingan Islam berkuasa justeru mengajak orang-orang Islam mengundi calon beragama Islam yang baik, LKS berterusan menyerang Presiden PAS.
Sedangkan, para ulama dan cendekiawan Islam menjelaskan dan orang-orang Islam memahami bahawa Islam Moderat adalah versi Islam yang mendukung demokrasi total termasuk pluralisme dan hak asasi manusia secara mutlak; menolak konsep Negara Islam dan penguatkuasaan undang-undang syariah; mendukung idea kesamarataan gender; bersetuju bahawa Islam tidak wajar dianggap lebih tinggi berbanding agama-agama lain; dan mempertahakan kebebasan untuk keluar meninggalkan Islam.
Terima kasih saya ucapkan kepada LKS kerana akhirnya mengaku sendiri bahawa beliau memang anti-Islam yang sebenar dan mesra Islam Moderat tajaan Amerika Syarikat.
“Islam Memimpin”

khairuddinattakiri
DATO’ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Ahli Parlimen Kuala Nerus
8 Februari 2019 | 3 Jamadilakhir 1440 - HARAKAHDAILY 8/2/2019

Gelaran ‘Datuk Seri’ Anwar Ditarik Balik. Mengapa?

Sultan Sharafuddin Idris Shah
Sultan Sharafuddin Idris Shah


SHAH ALAM 4 Dis. - Sultan Selangor, Sultan Sha­rafuddin Idris Shah memutuskan untuk menarik balik gelaran Datuk Seri yang diberikan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1992.
Pembatalan darjah kebesaran Seri Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSSA) itu berkuat kuasa pada 3 November lalu.
Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani dalam satu kenyataan memberitahu, gelaran itu ditarik balik berikutan tindakan dan perlakuan Ketua Pembangkang itu sejak akhir 2013 yang mempersoalkan kuasa dan kewibawaan Sultan Selangor dan institusi raja dalam menyelesaikan kemelut pelantikan Menteri Besar tahun ini.
Katanya, Anwar turut mempersoalkan hal-hal berkaitan isu agama Islam yang mana Sultan Selangor mempunyai kuasa eksekutif dan sebagai ketua agama seperti termaktub di bawah Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959.
“Tindakan dan perlakuan beliau adalah tidak lagi sesuai untuk memegang darjah kebesaran itu,” katanya.
Selain pernah menerima darjah kebesaran dari Selangor, Anwar juga telah menerima anugerah yang membawa gelaran yang sama dari Perak, Pahang dan Negeri Sembilan.
Ketegangan dengan pihak istana bermula apabila Sultan Sharafuddin ketika kemelut pelantikan menteri besar telah bertitah agar Pas, PKR dan DAP mencadangkan lebih dua nama daripada parti masing-masing sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baharu, untuk memudahkan baginda menentukan calon yang berkelayakan untuk menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Anwar yang juga Penasihat PKR tetap dengan keputusan menamakan isterinya, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal Menteri Besar Selangor yang baharu sebagai muktamad.
Sementara itu, PKR dan DAP tetap berkeras mencalonkan Wan Azizah untuk dipersembahkan kepada Sultan Selangor sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu.
Baginda amat berasa dukacita di atas tindakan DAP dan PKR yang ingkar terhadap titah baginda bertarikh 27 Ogos lalu dan dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Setiausaha Sulit Sultan Selangor ketika itu menyatakan tindakan DAP dan PKR itu menggambarkan kebiadaban kepada institusi raja dan merupakan satu perbuatan derhaka kepada Sultan Selangor.
Selepas itu, baginda juga menegur Penasihat PKR itu kerana mengeluarkan kenyataan yang tidak tepat dan mengelirukan berhubung amalan menghantar satu nama calon menteri besar kepada Sultan sebagai amalan sejak negara mencapai kemerdekaan pada 1957.
Rentetan itu, pihak istana menerima surat yang ditandatangani Anwar pada 10 Ogos lalu memohon untuk Wan Azizah menghadap Sultan bagi memberi penjelasan dan penerangan keputusan yang diputuskan PKR, namun baginda menolak pertemuan itu. (Utusan)

Di Mekah Jaga Aurat, Balik M'sia Terbarai, Mengapa? -Tanya Mila Jirin.

"Kenapa waktu di Mekah boleh jaga aurat, tapi balik Malaysia tak?"- Mila Jirin
Mila berharap dan berdoa agar Tuhan membimbingnya supaya terus istiqamah dalam menjaga aurat dengan sempurna. - Foto Instagram

HALAMAN HIBURAN"

"Kenapa waktu di Mekah boleh jaga aurat, tapi balik Malaysia tak?"- Mila Jirin


PENYANYI Mila Jirin akui timbul pelbagai persoalan dalam hatinya selepas pulang dari menunaikan Umrah baru-baru ini. Antaranya adalah tentang istiqamah dalam menjaga aurat dengan sempurna selepas pulang dari tanah suci Mekah.

Menurutnya, dia mula menyedari ramai termasuk dirinyaa hanya menjaga aurat ketika berada di Mekah, tetapi lupa untuk membuat perkara yang sama apabila pulang ke tanah air. Justeru, Mila berharap dan berdoa agar Tuhan membimbingnya supaya terus istiqamah dalam menjaga aurat dengan sempurna.

“Semenjak balik dari Umrah...  banyak sangat yang saya fikirkan tentang "ISTIQAMAH".... Hati seperti berbicara dengan diri sendiri "Kenapa waktu di Makkah Madinah, boleh menjaga AURAT sebaiknya...kenapa balik Malaysia masih berseluar Jeans.. BERTUDUNG tetapi masih tak TUTUP AURAT dengan sempurna???"

“PERSOALAN ini hari hari bermain di fikiran dan hati saya... BENAR...MALU nya pada ALLAH ...Waktu mengejakan Umrah AURAT ditutup sebaiknya...Saya secara AUTOMATIK tau tentang PENTING tutup aurat... tetapi bila pulang ke sini, back to normal dan mula LUPA apa itu Aurat.... Allahuakbar! Bimbinglah kami agar ISTIQAMAH & TAAT kepada mu ya ALLAH...
“Sekadar pengkongsian dari hati seorang hamba Allah,” tulisnya.
Mila berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Rata-rata pengikutnya turut bersetuju dengan apa yang dikatakan Mila serta sama-sama mendoakannya istiqamah dalam menutup aurat dengan sempurna. (AA)

Komen Weblog Ibnu Hasyim"Kenapa waktu di Mekah boleh jaga aurat, tapi balik Malaysia tak?" Tanya Mila Jirin seorang penyanyi wanita.

Banyak sebab.. 

Antaranya, kerana suasana keliling mampu mencorakkan penghuninya. Di Mekah, Madinah atau Saudi Arabia, suasana Islam mempengaruhi kehidupan penduduknya, Begitu juga dengan dasar kerajaan, perundangan, pemimpin serta ulamanya secara purata membentuk keperibdian rakyatnya jadi baik. 

Jadi tidak hairan Mila Jirin yang berpakaian menutup aurat di sana, bila pulang ke sini semuanya terbarai. Suasana di sini yang tidak Islamik, kelucahan, pemimpinnya tunggangg kencing syaitan, taukeh arak, taukeh judi, taukeh hotel lacur dan 1001 jenis maksiat lagi.

Jadi apa solusinya? Tiada jalan lain melainkan dalam PRU 15 akan datang pilihlah Parti Islam, pemimpin-pemimpin bertaqwa, atau pemimpin kafir yang wajib dilindungi.

Sekian secara ringkas, wallahu 'aklam.


Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-87: Cara Fikir Salah Artis
E-Buku IH-87: Cara Fikir Salah Artis
E Buku IH-120: Cara Fikir Salah Artis (2)

E Buku IH-120: Cara Fikir Salah Artis (2)

Friday, February 08, 2019

RM90J: Siasat Parti Lain Juga - Abdul Hadi

Dana RM90 juta: Siasat parti lain juga - Abdul Hadi
Abdul Hadi berkata Pas mempunyai sumber kewangan yang tersendiri menerusi ahlinya dari seluruh negara. - Gambar fail

MARANG: Pas mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) turut  menyiasat parti politik yang lain bagi menentukan sumber dana yang diperoleh untuk menjalankan kegiatan politik terutama pada musim pilihan raya.

Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berharap SPRM berlaku adil dan menyiasat semua parti terutamanya parti DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) yang menurutnya tidak mempunyai banyak cawangan.

Abdul Hadi berkata pihaknya sedia memberikan kerjasama kepada SPRM bagi menjalankan siasatan ke atas Pas mahupun individu daripada parti tersebut.

"Patutnya kena tanya parti lain, mana dapat duit? Jangan tuding jari pada kita sahaja. Kita ada sumber kita. Parti lain, mana sumber dia, cawangan dia banyak mana?
"Amanah mana ada cawangan. DAP mana ada cawangan. Dia bertanding begitu saja. Dari mana dia dapat duit? Itu kena siasat. Bukan saja kita, kena siasat semua.

"Pas buka pintu untuk SPRM siasat dan memang kita suka siasatan ini. Kita mahu jadi parti yang bersih."Bukan hanya cukup dengan kenyataan menteri sebelum pilihan raya mengenai berapa ramai ahli Parlimen yang disiasat," katanya.

Beliau berkata Pas mempunyai sumber kewangan yang tersendiri menerusi ahlinya dari seluruh negara.

"Sumber kita ahli-ahli kita sendiri. Di seluruh negara, kita punya 190  lebih kawasan, sejuta lebih ahli-ahli, dan kita mampu buka beribu Pasti, beratus sekolah di bawah Pas.
"Jangan peliklah Pas dapat duit. Jelas duit itu dari poket kita sendiri. Orang kita sendiri yang bekerja bertungkus lumus menyumbang derma.
"Apa yang dibuat itu (tuduhan terima dana dari UMNO) adalah semata-mata untuk menghilangkan kepercayaan rakyat kepada Pas," tambah Abdul Hadi.

Editor Portal Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown sebelum ini mendakwa pimpinan tertinggi Pas mungkin menerima RM90 juta daripada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mendorong kerjasama dengan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Abdul Hadi pada 2017 memfailkan saman fitnah terhadap penerbitan itu di Mahkamah Tinggi di London.

Bagaimanapun, minggu lalu, ahli Parlimen Marang itu dilaporkan bersetuju memuktamadkan penyelesaian dengan Rewcastle-Brown. (AA)

Pas Sedia ‘buka pintu’, Jawapan Kepada N/Presiden MCA

IDRIS AHMAD

KUALA LUMPUR 7 Feb. – Pas sedia ‘membuka pintu’ untuk menjalinkan kerjasama de­ngan mana-mana parti termasuk MCA dalam menangani isu membabitkan kepentingan rakyat dan negara.
Malah Naib Presiden Pas, Idris Ahmad menegaskan, MCA tidak akan menjadi jelmaan kepada Pas atau sebaliknya jika kedua-dua parti bersetuju untuk bekerjasama selepas ini.

“Tiada masalah jika mereka sedia bekerjasama dengan kita (Pas) untuk menyelesaikan isu sejagat. Dalam konteks sebegini, Pas ‘tak’ jadi MCA dan MCA ‘tak’ jadi Pas.
“Namun, apabila kita mempertahankan agama dan bangsa mengikut Perlembagaan Persekutuan, mereka tidak boleh kata itu perkauman. Itu adalah teras politik kita,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker yang bersedia be­kerjasama dengan Pas dalam isu-isu membabitkan kepenti­ngan negara.
Dalam pada itu, Idris Ahmad berkata, Pas menyifatkan pendirian dan prinsip parti itu dalam mempertahankan agama dan bangsa tidak bersifat perkauman.
“Kita hidup dalam masyarakat majmuk. Jika kita amalkan perkauman, sudah tentu bangsa lain yang hidup di Kelantan dan Terengganu ditindas.
“Yang salah adalah jika orang Melayu menindas bangsa lain. Adakah kita cakap pasal Islam dan Melayu itu perkauman?” katanya. (Utusan)

PERHATIAN: 
Kalau kepada pengomen-pengomen 'kacang merah' anti Islam, kita tak layan. Kerana,


1.tiada hujah atau hujah bodoh
2.memperkata soal Islam dalam suasana tak faham Islam.
3.menghina Islam mungkin dari penulis upahan yang ditugaskan untuk menyerang Islam (Red Army) samada dari yang mengaku Islam atau bukan Islam.
4.penulisan penuh emosiaonal tiada fakta.
5.lucah, mencarut dan biadab.


-Dari Editor

Ahmad Zahid Tawar PAS Guna Bangunan UMNO, Bukti Kerjasama.

KERJASAMA UMNO
DATUK Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (kiri) dan Yang Dipertua Pas Kawasan Bagan Datuk, Misbahul Munir Masduki (kiri) dalam program Wacana Kepimpinan Kerjasama UMNO dan Pas Bagan Datuk, Sejauh Mana? di Bagan Datuk semalam. - UTUSAN ONLINE/AIN SAFRE BIDIN


BAGAN DATUK 8 Feb. - Sebagai bukti kerjasama yang semakin erat, Ketua UMNO Bahagian Bagan Datuk, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menawarkan Pas kawasan ini untuk menggunakan bangunan UMNO bahagian yang terletak di Simpang Empat, Hutan Melintang di sini.
Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata, Pas kawasan itu boleh menggunakan bangunan tersebut untuk program-program parti secara percuma.
Malah Ahmad Zahid mempelawa Yang Dipertua Pas Kawasan Bagan Datuk, Misbahul Munir Masduki menggunakan bangunan UMNO itu sebagai pejabatnya.
"Pas boleh gunakan Bangunan UMNO di Simpang Empat, Hutan Melintang. Tawaran ini secara percuma, cuma bayar air dan api, penyelenggaraan sahaja.
"Beritahulah kepada kepimpinan Pas bahawa Pejabat UMNO di Bagan Datuk mempersilakan Yang Dipertua Pas kawasan menjadikan pejabatnya. Kalau nak bekerjasama kita kena khlas, kalau kita ada lebih, kena bagi pada mereka (Pas)," katanya.
Ahmad Zahid berkata demikian dalam program Wacana Kepimpinan Kerjasama UMNO dan Pas Bagan Datuk, Sejauh Mana? yang turut disertai Misbahul di Dewan Utama Kompleks UMNO Bagan Datuk di sini semalam.
Menurut Ahmad Zahid, UMNO dan Pas Bagan Datuk sedia menjadi permulaan kepada kerjasama di antara kedua-dua parti untuk diterjemahkan secara nyata.
Beliau berkata, kerjasama kedua-dua parti bukan sandiwara tetapi ikhlas demi Islam, orang Melayu dan negara.
"Kedua-dua parti mesti ikhlas, tidak mempunyai agenda tersembunyi di sebalik kerjasama ini dan orang Melayu mahu melihat kerjasama ini diterjemahkan segera," katanya. - UTUSAN ONLINE

RM90J: Nik Abduh Hadir ke SPRM Beri Keterangan.KOTA BHARU, 3 Jamadilakhir 1440H, Jumaat – Anggota Jawatankuasa PAS Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz hadir di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan hari ini, bagi memberi keterangan berhubung siasatan menerima dana sebanyak RM90 juta daripada syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Nik Mohamad Abduh, yang juga anggota Parlimen Bachok, tiba di Ibu Pejabat SPRM Kelantan di Jalan Lundang di sini, kira-kira pukul 10.20 pagi, seorang diri tanpa ditemani peguam.

Beliau kemudiannya diiringi dua pegawai SPRM ketika masuk ke dalam bangunan SPRM Kelantan untuk proses mengambil keterangan.

Portal berita semalam melaporkan tiga ahli politik dijangka hadir ke pejabat SPRM untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan berhubung dakwaan menerima RM90 juta disyaki daripada 1MDB yang dikatakan dimasukkan ke akaun beberapa pemimpin PAS.

Difahamkan, ketiga-tiga ahli politik itu dari pelbagai parti politik termasuk PAS dan Parti Amanah Negara (PAN). Dua daripada mereka akan memberi keterangan di Ibu pejabat SPRM Putrajaya manakala seorang lagi di Pejabat SPRM Kelantan.

Kesemua ahli politik tersebut dipercayai pernah berkhidmat di sebuah negeri di pantai timur. -Bernama

Teruknya PH! Kini MB Johor Pula Miliki’ Ijazah Palsu Selepas Marzuki?

xFB_IMG_1549545664326-681x849


KUALA LUMPUR – Isu memiliki ijazah palsu turut terpalit kepada Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian.
Menurut pelayar Facebook, Ops Johor, Osman didakwa tidak memiliki Ijazah Perakaunan daripada Universiti Putra Malaysia (UPM).
“Kantoi! MB Johor miliki Ijazah Perakaunan Palsu?
“Saya tak boleh nak jawab isu ini?
“Lepas Timbalan Menteri buat hal dengan isu pendidikannya, hari ini rakyat Johor pula mula mempersoal level pendidikan Tok Man?
“Hasil informasi diterima, terdapat keraguan munasabah tentang level pendidikan Tok Man? Alamak betul ke?” tulis status berkenaan.
Turut dimuatkan hasil carian nama Osman yang tidak memaparkan apa-apa maklumat di carian upm.edu.my.
Menurut status itu, netizen mula persoal samada dakwaan Facebook Ops Johor itu betul.
“Ikut sumber sahabat terdekat Tok Man pula, dia belajar sampai STPM je?
“Jika apa dipersoalkan itu benar, maka amat malanglah Bangsa Johor ‘berMenteri Besarkan’ Osman Sapian, patutlah pentadbiran Johor huru je, maklumlah Tok Man ni hanya tahu jadi Yes Man aje?
“Info Ops Johor dapat, UPM perkenal Bachelor Perakaunan tahun 1985. Ketika itu UPM pun takde offer Diploma Perakaunan, yang ada cuma Diploma Pengurusan Perniagaan, Degree pun UPM gunakan Bachelor?
“Ops Johor tidak pandang rendah mereka yang level pendidikan tak tinggi sebab masih ada kecerdikan pada mereka,” katanya lagi.
Status itu mendapat pelbagai komen daripada netizen.
Antaranya Shahnaz Alsagoff, yang berkata UPM tidak pernah menawarkan Diploma Perakaunan sebelum ini.
“Mana UPM pernah ada diploma perakuanan. DPP diploma pengurusan perniagaan ade. Degree pun UPM guna Bacelor.
“Cer kita siasat semua pimpinan PH ni..entah2 semuanya bohong dgn kelulusan mereka,” komen beliau.
Pengguna Facebook, Erwan Nasir pula menggesa agar rakyat selidiki latar belakang sebenar Osman yang dilantik sebagai Menteri Besar negeri itu setelah Pakatan Harapan memenangi Johor.
“Ok ready “angkatan tentera bawang Malaysia” sila kaji,” komen beliau di Facebook.
Isu memiliki ijazah tidak diiktiraf timbul selepas Timbalan Menteri Luar, Datuk Marzuki Yahya mendakwa dirinya adalah graduan University of Cambridge yang bertempat di United Kingdom.
Bagaimanapun semalam, Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu)itu  mengakui beliau bukan graduan lepasan University of Cambridge, antara salah sebuah institusi pengajian tinggi yang dilabel berprestij di dunia.
Sebaliknya, beliau memaklumkan hanya mempunyai Ijazah Pentadbiran Perniagaan dari Cambridge International University di Amerika Syarikat (CIU-USA). -MalaysiaGazette
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Begitulah teruknya pentadbiran kerajaan PH..

RM90J: Nasharudin Mat Isa Ke SPRM

WARTAWAN MENUNGGU ISA
PARA wartawan yang menunggu kehadiran dua bekas pemimpin Pas bagi memberi keterangan berhubung dakwaan RM90 juta dimasukkan ke dalam akaun pemimpin Pas.- UTUSAN ONLINE/ JUANI MUNIR ABU BAKAR


PUTRAJAYA 8 Feb.- Bekas Timbalan Presiden Pas, Datuk Dr. Nasharudin Mat Isa tiba ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini bagi memberi keterangan berhubung dakwaan RM90 juta dimasukkan ke dalam akaun pemimpin Pas.
Kehadiran Nasharudin tidak disedari oleh para wartawan yang menunggu sejak 8.30 pagi dan beliau dipercayai masuk ke Ibu Pejabat SPRM pada pukul 8.40 pagi.
Selain beliau, bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa turut dijangka akan dipanggil membabitkan kes sama.
Utusan Malaysia semalam melaporkan tiga ahli politik dijangka hadir ke SPRM untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan berhubung dakwaan RM90 juta disyaki daripada 1Malaysian Development Berhad (IMDB) yang dikatakan dimasukkan ke akaun beberapa pemimpin Pas.
Menurut sumber, dua orang daripada mereka akan memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM di sini manakala seorang lagi di Pejabat SPRM Kelantan. 
Dakwa sumber itu lagi, kesemua ahli politik tersebut dipercayai pernah berkhidmat di sebuah negeri pantai timur.
Sebelum ini, dilaporkan individu-individu berkaitan akan dipanggil serta beberapa dokumen diteliti SPRM berhubung dakwaan kemasukan RM90 juta ke dalam akaun pemimpin Pas.
Siasatan dibuat mengikut Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Aktiviti Haram 2001.
SPRM dalam satu kenyataannya turut mengesahkan telah menerima laporan dan akan memulakan siasatan mengikut undang-undang yang diperuntukkan.
Pas turut mengumumkan pihaknya sedia menyerahkan semua dokumen kewangannya untuk membantu siasatan SPRM dan dokumen-dokumen itu akan membuktikan dakwaan tersebut tidak benar, dusta dan fitnah semata-mata.-UTUSAN ONLINE

Sarawak Report: 'Ini kebijakan barisan peguam Hj. Hadi..'Kes Sarawak Report: Servis bertukar tangan  -Minda Rakyat.
Strategi penarikan saman oleh Hj. Hadi yg mulanya dianggap sebagai bola tanggung oleh musuh² kini nampaknya dah jadi servis bertukar tangan memihak PAS plak..

1. Selain dari PAS dapat mengelak drpd kos yg amat tinggi jika perbicaraan diteruskan di London..PAS berjaya 'membawa balik' kes ini ke Malaysia utk diteruskan oleh SPRM..

2. Jika siasatan SPRM ni nnt hingga membawa ke perbicaraan mahkamah..maka kos yg PAS hadapi tidaklah seperti di london..

3. Jika sampailah ke mahkamah kes ni nnt dan jika editor SR terpaksa dipanggil memberi keterangan..korang rasa sapa yg akan tanggung kosnya tu? 

Ini kebijakan barisan peguam Hj. Hadi..dari PAS merugikan duit jamaah 'berperang' di gelanggang orang yg berkos tinggi..maka mereka memindahkan 'peperangan' tu ke gelanggang sendiri..dan tidak lupa juga meminimakan kos guaman. 

Jadi yg acah² ahli PAS yg goyang dan bongok tak dapat baca langkah politik Hj. Hadi ni elok pi beratur isi borang DAP je..buat semak jemaah je korg ni..koh..koh..koh..

CnP...

MR :  Orang yang beriman diajar untuk taat kepada pemimpin Islam yang beriman selagi tidak bercanggah dengan al Quran dan Sunah. Tapi ada yang tak faham tentang ajaran Allah s.w.t. ini 


MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Demontrasi Terbuka Bakar Bendera M'sia Di Filipina, Mengapa?

Bakar Jalur Gemilang: Malaysia kutuk tindakan Elly Pamatong, desak Filipina bertindak
Imej dari sebuah video yang tular, menunjukkan Jalur Gemilang sengaja dibakar dalam satu demonstrasi terbuka. - Media sosial 

PUTRAJAYA: Kementerian Luar Negeri menzahirkan kebimbangan terhadap penyebaran video kontroversi yang dimuat naik ke akaun Facebook ‘President Pamatong Supporters’, yang memaparkan bendera Malaysia dibakar secara terbuka.

Wisma Putra dalam satu kenyataan menegaskan, Malaysia mengutuk perbuatan itu dan menyifatkan ia sebagai insiden yang perlu diberi perhatian serius.


"Bendera adalah simbol kebangsaan sesebuah negara dan harus diperlakukan dengan penuh rasa hormat. Tindakan sedemikian serta komen-komen bernada anti-Malaysia yang dibuat oleh individu terbabit, Elly Pamatong, adalah tidak berasas dan menyinggung perasaan rakyat Malaysia," kenyataan itu menyebut.

Kerajaan Malaysia menggesa Kerajaan Filipina mengambil tindakan tegas terhadap Pamatong dan memastikan insiden itu tidak berulang kerana ia boleh menjejaskan hubungan dua hala yang selama ini terjalin baik.

Dalam kedua-dua video yang berdurasi 19 minit 50 saat dan tiga minit 18 saat itu, Pamatong yang mendakwa dirinya sebagai pengasas United States Allied Freedom Fighters of the East (USAFFE), mengeluarkan kenyataan-kenyataan anti Malaysia sebelum bertindak membakar bendera Malaysia. (AA)


Mufti Puji Solat Dalam Komuter..

 Subahanallah, solat subuh dalam gerabak komuter

KUALA LUMPUR 3 FEB. - MUFTI Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad memuji sekumpulan lelaki yang menunaikan solat subuh secara berjemaah di dalam kereta api Komuter dan menganggap itu merupakan satu perkembangan yang sihat.

Menurut beliau, kesungguhan lelaki-lelaki terbabit menunaikan tanggungjawab ketika dalam perjalanan ke tempat kerja di awal pagi walaupun dalam keadaan tidak selesa sepatutnya dicontohi oleh umat Islam lain.

Jelas Mohamad Shukri, tindakan mereka itu tidak salah kerana solat di dalam kendera­an sedang bergerak sa­ma ada kereta api atau kapal terbang adalah dibolehkan.

“Pada awalnya, jika kita tahu, cari arah kiblat dahulu. Selepas itu, boleh teruskan solat walaupun kereta api bergerak dan arah kiblat sudah bertukar,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Baru-baru ini, tular gambar-gambar menunjukkan sekumpulan lelaki yang dipercayai dalam perjalanan ke tempat kerja sedang menunaikan solat subuh secara berjemaah di dalam kereta api Komuter.

Tindakan mereka itu bagaimanapun mendapat reaksi pelbagai dalam kalangan warganet. (IH)
Walau di mana pun kita berada, solat tetap wajib dilaksanakan.

Thursday, February 07, 2019

X Tahu Aktiviti Balak Di Gerik Diluluskan. Betul Atau Pura-pura Bengong?
PETALING JAYA – Exco Perak yang bertanggungjawab ke atas alam sekitar mendedahkan dia tidak tahu bagaimana pembalakan berdekatan penempatan Orang Asli di Gerik diluluskan, susulan aduan daripada penduduk mendakwa kerajaan negeri menceroboh kawasan mereka.
Prof Abdul Aziz Bari berkata dia maklum tentang aduan terhadap pembalakan berdekatan Kampung Tasik Cunex, tetapi kelulusan balak bukan dalam bidang kuasanya.
“Bohong kalau saya kata saya tidak tahu isu itu. Saya memang dapat beberapa surat mengenai kelulusan balak ini, yang tular itu saya dapat,” katanya.
“Saya tidak terlibat soal balak ini, saya juga tidak tahu bagaimana keputusan itu dibuat,” tambahnya.
Beliau yang juga memegang portfolio sains, teknologi hijau dan penerangan itu tidak menolak aktiviti pembalakan akan mengubah corak persekitaran.
“Bukan sahaja pembalakan tetapi perlombongan, pasir dan sebagainya perlu pengawalan ketat,” katanya.
Sementara itu, seorang pemimpin kerajaan negeri difahamkan memang ada kelulusan baru dikeluarkan selepas kerajaan Pakatan Harapan terbentuk pada Mei 2018.
Beliau enggan namanya didedahkan untuk laporan ini.
“Tapi saya tidak pasti bagaimana perkiraannya dan bagaimana ia ditentukan. Yang pasti, isu ini ada konflik,” katanya tanpa penjelasan lanjut.
Beliau memaklumkan kelulusan balak, serta sumber asli, perkayuan, perlombongan, syarikat melibatkan syarikat berkaitan kerajaan dan kewangan bawah bidang kuasa menteri besar Perak.
“Keputusan pembalakan juga bukan keputusan exco. Mungkin ada jawatankuasa kecil serta melibatkan beberapa exco,” katanya.
Beliau mendakwa ada pihak dalam pentadbiran kerajaan negeri tidak bersetuju dengan kelulusan aktiviti pembalakan “tetapi tiada kuasa untuk menyekatnya”.
“Kalau lihat di Gerik, sepanjang jalan berpuluh lori balak keluar dari hutan bawa balak bagi tujuan komersial,” katanya.
Sementara itu, pejabat menteri besar ketika dihubungi berkata ia akan mengeluarkan kenyataan selepas mendapatkan butiran penuh. – FMT
Komen Weblog Ibnu HasyimExco Perak yang bertanggungjawab ke atas alam sekitar mendedahkan dia tidak tahu bagaimana pembalakan berdekatan penempatan Orang Asli di Gerik diluluskan. Betul atau pura-pura bengong? Yang jelas, itu tanda pimpinan kerajaannya yang bengong..

RM90J: PAS Sambut Baik Sedia Beri K'sama SPRM.

TAKIYUDDIN HASSAN


KUALA LUMPUR 7 Feb. - Pas bersedia untuk menzahirkan kerjasama penuh kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan telah menerima RM90 juta yang dimasukkan ke dalam akaun beberapa pemimpin parti itu.
Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pihaknya juga memberi jaminan akan menyerahkan segala dokumen milik Pas sekiranya diminta SPRM untuk tujuan siasatan tersebut.
"Pas dengan ini memberi aku janji untuk menyatakan kerjasama sepenuhnya kepada SPRM bagi menjalankan siasatan terhadap dakwaan kononnya menerima wang yang disyaki daripada  1Malaysia Development Berhad (1MDB).
“Pas juga akan menyerahkan semua dokumen yang diperlukan termasuk penyata akaun-akaun bank Pas Pusat bagi membuktikan dakwaan bahawa Pas menerima dana itu adalah tidak benar, dusta dan fitnah semata-mata,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Semalam, SPRM dalam kenyataan memaklumkan pihaknya akan membuka kertas siasatan berhubung dakwaan itu berdasarkan kuasa dan undang-undang yang diperuntukkan kepada suruhanjaya berkenaan selain akan memanggil beberapa individu bagi membantu siasatan kes tersebut. - UTUSAN ONLINE

PERHATIAN: 
Kalau kepada pengomen-pengomen 'kacang merah' anti Islam, kita tak layan. Kerana,


1.tiada hujah atau hujah bodoh
2.memperkata soal Islam dalam suasana tak faham Islam.
3.menghina Islam mungkin dari penulis upahan yang ditugaskan untuk menyerang Islam (Red Army) samada dari yang mengaku Islam atau bukan Islam.
4.penulisan penuh emosiaonal tiada fakta.
5.lucah, mencarut dan biadab.


-Dari Editor.

Azmin Ali Jadi TPM. Adakah Anwar Takut Spekulasi Ini?

Spekulasi Azmin Ali jadi TPM hanya untuk timbul ketegangan - Anwar
Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ditemui media selepas Seminar Antarabangsa Pemikiran Islam Semasa dan Reformasi Masyarakat di Institut Antarabangsa Peradaban Islam dan Dunia Melayu (Istac) pada Rabu. Astro AWANI

Spekulasi Azmin Ali jadi TPM hanya untuk timbul ketegangan - Anwar

KUALA LUMPUR: Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendapat spekulasi bahawa Datuk Seri Mohamed Azmin Ali akan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam masa terdekat hanya bertujuan menimbulkan ketegangan.

Katanya, perkara itu sudah pun dijelaskan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, oleh itu, pihak media diminta agar tidak melayani isu itu lagi.

“PM dah jelaskan. Tak usahlah layan sangat khabar-khabar angin. Saya pergi tengok dia (Mohamed Azmin) selepas pembedahan tadi dan keadaan dia okey," katanya.

Mohamed Azmin, yang juga Ahli Parlimen Gombak, kini sedang berehat di rumahnya selepas dilaporkan menjalani pembedahan di pundi hempedu. 

“Perkara ini tidak berbangkit. Tak dibangkitkan oleh dia atau pun oleh sesiapa. Ia sengaja dihangatkan untuk menimbulkan ketegangan,” kata Anwar, yang juga Ahli Parlimen Port Dickson.

Beliau ditemui pada sidang media selepas berucap pada pembukaan Seminar Antarabangsa Pemikiran Islam Semasa dan Reformasi Masyarakat bertemakan Perspektif Geo-Budaya di sini malam tadi.


Seminar itu diadakan di Institut Antarabangsa Peradaban Islam dan Dunia Melayu (Istac) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Pada Selasa, spekulasi berhubung pelantikan Mohamed Azmin sebagai TPM bertiup kencang selepas sebuah blog mendakwa Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu akan bertukar portfolio selepas sambutan Tahun Baharu Cina.


Pada Rabu, Dr Mahathir menafikan akan ada rombakan kabinet dalam jangka masa terdekat. (AA)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Spekulasi Azmin Jadi TPM, adakah masalah dalaman PKR atau kemelut dalam senyum Anwar /Mahathir?
Lihat siri ini..
E Buku IH-121: Kemelut Dalam Senyum, Anwar/Mahathir

E Buku IH-121: Kemelut Dalam Senyum, Anwar/Mahathir

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails