Saturday, December 11, 2021

Pengabaian ahli agama undang bencana rasuah

 


وَتَرَىٰ كَثِیرࣰا مِّنۡهُمۡ یُسَـٰرِعُونَ فِی ٱلۡإِثۡمِ وَٱلۡعُدۡوَ ٰ⁠نِ وَأَكۡلِهِمُ ٱلسُّحۡتَۚ لَبِئۡسَ مَا كَانُوا۟ یَعۡمَلُونَ ۝  لَوۡلَا یَنۡهَىٰهُمُ ٱلرَّبَّـٰنِیُّونَ وَٱلۡأَحۡبَارُ عَن قَوۡلِهِمُ ٱلۡإِثۡمَ وَأَكۡلِهِمُ ٱلسُّحۡتَۚ لَبِئۡسَ مَا كَانُوا۟ یَصۡنَعُونَ

“Dan engkau lihat kebanyakan dari mereka berlumba-lumba pada melakukan dosa dan pencerobohan serta memakan yang haram. Demi sesungguhnya amatlah buruk apa yang mereka telah lakukan.”

“Alangkah baiknya kalau ketua-ketua ugama dan pendeta-pendeta mereka melarang mereka dari mengeluarkan perkataan-perkataan yang dusta dan dari memakan yang haram? Sesungguhnya amatlah buruk apa yang mereka telah kerjakan.” 
(al-Mā’idah: 62-63)

Maksud kalimah Laula
 
Laula di sini bermaksud galakan atau saranan untuk meneruskan aktiviti tak bermoral pada masa mendatang. Juga bermaksud kutukan buat para pendeta Yahudi yang tidak menghalang perbuatan jahat umat mereka. Ini bermaksud, perbuatan memakan harta dengan cara haram telah lama berlaku tetapi dibiarkan sahaja.

Siapakah Rabbaniyun dan Ahbariyun..

Kalimah Rabbaniyyun disebut sebanyak 3 kali di dalam al-Quran. Tiga kali dengan lafaz Rabbaniyyun (Ali Imran: 79, Al Maidah: 44 dan 63) dan sekali dengan lafaz Ribbiyyun (Ali-Imran: 146). 

Menurut Imam Ibnu Jarir, kalimah Rabbani Yahudi  kepada pemimpin dan ilmuan Yahudi yang mengatur urusan kehidupan umat. Manakala Ahbar bermaksud Pendeta dan Fuqaha`yang menguasai kandungan Taurat dan Injil. Menurut Imam Baghawi  Rabbaniyun  adalah Ilmuan Nasrani dan Ahbar Ilmuan Yahudi.

Maka, ayat ini menjelaskan akan sikap golongan  berautoriti dalam kalangan Yahudi yang tidak menegah perbuatan yang bercanggah dengan perintah Taurat dan Injil, begitu juga pemimpin mereka.

Memakan harta haram diampunkan tuhan.

As Suhtu sebagaimana yang dijelaskan dalam ayat terdahulu (ayat 42 Al-Maidah), bermaksud harta haram seperti riba dan rasuah. Disebut dengan  Suhtun kerana menghilangkan keberkatan dan ketaatan. Yahudi mendominasi aktiviti suhtun dan mempertahankannya dengan luar biasa. 

Mereka menunggangi agama dengan mendakwa, ia perbuatan yang pasti akan mendapat keampunan Tuhan:

فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ وَرِثُوا الْكِتَابَ يَأْخُذُونَ عَرَضَ هَٰذَا الْأَدْنَىٰ وَيَقُولُونَ سَيُغْفَرُ لَنَا وَإِن يَأْتِهِمْ عَرَضٌ مِّثْلُهُ يَأْخُذُوهُ ۚ أَلَمْ يُؤْخَذْ عَلَيْهِم مِّيثَاقُ الْكِتَابِ أَن لَّا يَقُولُوا عَلَى اللَّهِ إِلَّا الْحَقَّ وَدَرَسُوا مَا فِيهِ ۗ وَالدَّارُ الْآخِرَةُ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ ۗ أَفَلَا تَعْقِلُونَ 169

“Maka mereka kemudiannya digantikan oleh keturunan-keturunan yang jahat yang mewarisi Kitab (Taurat). Mereka mengambil kebendaan yang hina di dunia ini sambil berkata: “Akan diampunkan kelak dosa kami” Padahal jika datang kepada mereka kebendaan yang hina seperti itu mereka akan mengambilnya lagi. Bukankah telah diambil perjanjian setia daripada mereka di dalam kitab Taurat bahawa mereka tidak memperkatakan terhadap Allah melainkan yang benar? Dan mereka pula telah mempelajari apa yang terkandung di dalamnya? Dan juga (mereka mengetahui bahawa) negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Tidakkah kamu mahu mengerti?”

(Al-‘A`rāf: 169)

Maksudnya, kalau kami buat dosa (iaitu makan harta dengan cara yang haram) mesti diampunkan. Kita pun kalau ada peluang, akan ambil juga, kata mereka.

Mengapa dosa ilmuan lebih besar?

Menurut Imam Razi, Sun`ah bermaksud kerja yang dibuat dengan kesungguhan dan kepakaran. Apabila golongan yang pakar dalam sesuatu urusan, tetapi hanya membiarkan sahaja kesilapan dibuat oleh orang lain, bahkan mereka turut membuat dosa yang sama. Maka sebab itulah dosa Agamawan Yahudi itu lebih besar di sisi Tuhan.

Menurut Ibnu Jarir, dikatakan ia ucapan Ibnu Abbas ‘Tidak ada ayat yang lebih keras hentamannya terhadap Ulamak kecuali ayat ini, dan ia peringatan yang sangat aku takuti’.

Kata Saidina Ali ‘Wahai sekalian manusia, sesungguhnya binasanya umat sebelum ini disebabkan larut dalam kancah kemaksiatan dan ilmuan mereka tidak menegahnya’.

Satu Hadis Riwayat Tirmizi menyebutkan yang bermaksud “Sesungguhnya manusia apabila melihat sesuatu kezaliman lalu tidak mencegahnya, dikhuatiri Allah akan menurunkan balasannya secara umum”.

Akhir kata, rasuah bukan pintu bagi rezeki, walaupun ia datang sebagai sedekah atau hadiah. 

Rujuk artikel lepas: Rasuah dan Keberkatan Rezeki: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10224302870099056&id=1222987424

USTAZ MOHD ADLAN MOKHTARUDDIN
Penolong Rektor II (Hal Ehwal Pelajar)
Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) – HARAKAHDAILY 10/12/2021

Setuju, demokrasi AS 'senjata pemusnah'. Tapi 2X5 sama komunis China.. -IH.

 

Ketegangan antara China dan Amerika Syarikat meningkat sejak beberapa tahun ini. - Foto AFP

China melabelkan demokrasi AS sebagai 'senjata pemusnah'

BEIJING: China hari ini menyifatkan demokrasi Amerika Syarikat (AS) sebagai "senjata pemusnah besar-besaran" ekoran Sidang Kemuncak Demokrasi anjuran republik itu, bertujuan menyokong sekutu berfikiran sama dalam menghadapi rejim autokratik.

China, Russia dan Hungary diketepikan daripada menyertai sidang kemuncak maya selama dua hari itu dan bertindak balas dengan mendakwa Presiden AS, Joe Biden mencetuskan era Perang Dingin perpecahan ideologi.

Jurucakap Kementerian Luar dalam kenyataan mendakwa AS menghasut "revolusi warna" di luar negara, selain menjelaskan demokrasi sudah lama menjadi "senjata pemusnah besar-besaran" digunakan republik itu untuk campur tangan di negara lain.

Ia juga mendakwa sidang kemuncak itu dianjurkan AS bagi menggambarkan prejudis ideologi, memperalat, mempersenjatakan demokrasi, menghasut perpecahan serta konfrontasi.

Beijing, sebaliknya berikrar "menghalang dan menentang semua jenis demokrasi pseudo."

Menjelang sidang kemuncak itu, China melancarkan serangan propaganda mengkritik demokrasi AS sebagai rasuah dan kegagalan.

Sebaliknya, ia menggembar-gemburkan versinya mengenai "proses menyeluruh demokrasi rakyat" dalam kertas putih dikeluarkan minggu lalu, bertujuan menyokong kesahihan Parti Komunis memerintah yang menjadi semakin autoritarian di bawah Presiden Xi Jinping.

Walaupun AS berulang kali menafikan akan berlaku satu lagi Perang Dingin dengan China, ketegangan antara dua ekonomi terbesar dunia itu meningkat sejak beberapa tahun ini, termasuk berhubung isu perdagangan dan persaingan teknologi, hak asasi manusia, Xinjiang dan Taiwan.

Perbendaharaan AS semalam mensabitkan dua pegawai berpangkat tinggi China atas pelanggaran hak asasi manusia di wilayah Xinjiang dan meletakkan firma pengawasan AI China SenseTime dalam senarai hitam bagi teknologi pengecaman mukanya yang menyasarkan minoriti Uyghur.

Taiwan dijemput ke sidang kemuncak AS secara jelas, bagaimanapun Beijing mendapat rangsangan di ketika sidang kemuncak itu apabila Nicaragua menggugurkan pakatan diplomatiknya bersama Taiwan sebelum ini dengan menjelaskan ia hanya mengiktiraf China.

Pengumuman itu menyebabkan Taiwan hanya mempunyai 14 sekutu diplomatik.

Sebagai tindak balas, Jabatan Negara AS menyeru "semua negara menghargai institusi demokrasi" untuk 'memperluas pembabitan' dengan pulau itu. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasym:  Kita setuju bahawa demokrasi AS adalah 'senjata pemusnah'. Betul, tetapi sebenarnya 2X5, sama dengan komunis China..

Dan kita juga bersetuju dengan kenyataan Roslan Shahir Mohd Shahir Harakah 9/12/21.'DAP kekal sebagai ancaman terbesar' antaranya menyebutkan..

"Ancaman terbesar buat parti-parti Melayu Islam di tanah air sama ada disedari ataupun tidak sebenarnya adalah DAP. DAP bergerak sebagai sebuah parti Sekular Sosialis yang didominasi masyarakat bukan-Melayu Islam,

...bermatlamat mahu membentuk sebuah masyarakat ‘Malaysian Malaysia’ yang memberikan hak sama-rata buat semua tanpa mengambil kira kontrak sosial yang telah disepakati antara kaum asal Melayu dengan kaum-kaum lain yang telah diberi kewarganegaraan menjelang kemerdekaan negara."

Sedangkan negara China itu sendiri tidak memberi hak yang sama antara rakyatnya dengan pendatang ke negaranya. Apalagi kalau tidak se ideologi dengan kerajaannya, walaupun mereka itu adalah jelas rakyat aslinya. Contohnya, lihat pembunuhan yang dilakukan beramai-ramai ke atas rakyatnya kaum Uighur di negaranya.

DAP di Malaysia sepatutnya sedar hal ini, kebanyakan mereka adalah berketurunan pendatang haram ke negara ini. Nasib baik mereka bukan pendatang haram di China. Tetapi pendatang haram di Tanah Melayu.. boleh ada lagi keturunannya hingga sekarang..

Wallahu 'aklam.


Gambar Ibnu Hasyim bersama kawan-kawan Uighur di bandar Urumqi, China beberapa tahun lalu.

Ibnu Hasyim (kanan) semasa berada di bandar Urumqi beberapa tahun lalu. 
Bawah Ibnu Hasyim di pasar malam Urumqi.


Daging ternakan yang disembeleh, masih jelas kepalanya.. 

Siapa Putera Salman Saudi.. Psikopat, egosentrik, antisosial ??

 

Mohammad Salman memiliki rumah dan lukisan termahal di dunia selain mempunyai hubungan rapat dengan tokoh berpengaruh. - FOTO The Sun

Komen Rakyat dalam blog ini..

1 comment:

Anonymous said...

Bekas pegawai kanan perisikan Arab Saudi telah mendedahkan siapa Putera Mohammed bin Salman

Seorang bekas pegawai perisikan kanan Arab Saudi telah mendakwa bahawa Putera Mahkota Mohammed bin Salman adalah "psikopat tanpa empati" yang pernah bermegah bahawa dia boleh membunuh pemerintah kerajaan pada masa itu, Raja Abdullah, dan menggantikannya dengan ayahnya sendiri.

(Definisi psikopat: seorang yang tidak stabil mentalnya terutamanya: seseorang yang mempunyai keperibadian egosentrik (mementingkan diri sendiri) dan antisosial yang ditandai dengan kekurangan penyesalan atas tindakan seseorang, ketiadaan empati (kebolehan untuk memahami perasaan orang lain ) terhadap orang lain, dan selalunya kecenderungan jenayah)

Dalam temu bual di televisyen AS, Saad Aljabri, yang melarikan diri dari Arab Saudi pada Mei 2017 dan tinggal di pengasingan di Kanada, juga mengatakan bahawa dia telah diberi amaran oleh rakan sekerja pada tahun 2018, selepas pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi di konsulat Saudi di Istanbul, bahawa pasukan penyerang Saudi sedang menuju ke Kanada untuk membunuhnya.

Aljabri memberitahu program '60 Minutes' di CBS dia diberi amaran "jangan berada berdekatan dengan mana-mana pejabat perwakilan Saudi di Kanada. Jangan pergi ke konsulat. Jangan pergi ke kedutaan.

Ketika dia bertanya mengapa, dia berkata dia diberitahu "mereka memotong badan lelaki itu, mereka membunuhnya. Anda berada di bahagian atas senarai.

Menurut keterangan Aljabri mengenai rancangan untuk membunuhnya di Kanada, pasukan enam orang mendarat di lapangan terbang Ottawa pada pertengahan Oktober 2018, berbohong kepada pegawai sempadan Kanada mereka mengenali satu sama lain, dan membawa peralatan yang mencurigakan untuk analisis DNA.

Pasukan itu dihantar pulang oleh Kanada selepas dipintas oleh pihak berkuasa Kanada di lapangan terbang.

Kerajaan Kanada telah berkata: "Kami menyedari insiden di mana orang asing cuba mengancam mereka yang tinggal di Kanada. Ia sama sekali tidak boleh diterima.

https://amp.theguardian.com/world/2021/oct/25/saudi-crown-prince-a-psychopath-says-exiled-intelligence-officer

Friday, December 10, 2021

Arab Saudi dikecam netizen, konsert Bieber halal, Tabligh haram

 

KONSERT Justin Bieber dihadiri seramai 70,000 penonton di Formula 1 Grand Prix, bandar Laut Merah, Jeddah, Ahad lalu.-TWITTER

JEDDAH: Arab Saudi dihujani kecaman daripada warga Twitter susulan arahan Kementerian Hal Ehwal Agama negara itu yang mahu khutbah Jumaat minggu ini memberi amaran terhadap jemaah Tabligh.

Sedangkan, dalam masa sama Arab Saudi dengan penuh rasa bangga menganjurkan konsert Justin Bieber di Formula 1 Grand Prix, bandar Laut Merah, Jeddah, Ahad lalu.

Acara itu dilaporkan dihadiri seramai 70,000 penonton sekali gus merekodkan sebagai kehadiran tertinggi dalam sejarah penganjuran konsert di Arab Saudi.

Konsert yang diadakan pada waktu malam itu menerima kecaman daripada aktivis hak asasi manusia yang menggesa Bieber membatalkan persembahannya.

Sebelum ini, Human Rights Watch menyeru selebriti itu memboikot kerajaan Arab Saudi kerana terpalit dengan banyak rekod isu hak asasi manusia.

Bagaimanapun, konsert tersebut tetap berjalan seperti biasa dan isteri penyanyi terkenal itu, Hailey Baldwin Bieber turut memuat naik video persembahan suaminya dalam Instagram.

Sedangkan beberapa tahun lalu, sebarang penganjuran konsert adalah diharamkan di Arab Saudi serta golongan lelaki dan wanita yang belum berkahwin perlu diasingkan di ruang awam.

Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Salman dilihat berada di sebalik perubahan besar tersebut ketika beliau berusaha memodenkan masyarakat, menarik pelaburan asing dan mewujudkan pekerjaan untuk golongan belia.

Pengguna Twitter yang dikenali sebagai Abul Maali memuat naik hantaran yang menzahirkan kekecewaan kerana khutbah Jumaat di seluruh Arab Saudi bukan lagi memberi peringatan tentang konsert ataupun percampuran lelaki dan perempuan bukan mahram, tetapi hanya memfokuskan tentang Jemaah Tabligh.

“Besar kemungkinan kerana mereka adalah kumpulan yang menyebarkan dakwah mengenai bentuk hiburan yang haram di tanah orang Islam,” tulisnya.-AGENSI

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ini, jemaah tabligh menurut Wikipedia.

Jemaah Tabligh

Perihalan

Jemaah Tabligh ialah gerakan mubaligh Islam yang bertujuan untuk mengajak manusia kembali ke ajaran Islam yang menyeluruh. Aktiviti mereka tidak terbatas pada satu golongan Islam saja. Wikipedia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails