Saturday, December 26, 2015

PAS Jadi Penasihat K'jaan, Sebagai Penyelamat. -Presiden PAS.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini memberikan penjelasan berhubung kenyataannya sebelum ini berhubung kesediaan parti Islam itu untuk menjadi penasihat kepada kerajaan.
Menurut Abdul Hadi, kesediaan parti Islam itu untuk menjadi penasihat kerajaan bukan kerana pangkat tetapi untuk menjadi penyelamat.
Katanya, ia juga termaktub di dalam al-Quran dan sunah yang menjadi dasar yang tertinggi dalam undang-undang tubuh PAS.
Dengan memetik surah al-Asr, beliau berkata surah itu menegaskan tentang konsep nasihat yang sangat penting kepada jemaah Islam dan umatnya dengan makna yang luas termasuk terhadap musuh yang paling zalim.
"Apabila saya menegaskan bahawa PAS mengambil pendekatan menjadi pembangkang yang menasihati kerajaan, ramai kalangan yang terlalu bersemangat sehingga mahu menjadi pembangkang semata-mata atau terpengaruh dengan musuh Islam yang mencipta provokasi.
"Maka yang lemah imannya menjadi tidak Istiqamah.
"Perkataan nasihat adalah salah satu daripada perkataan bahasa al-Quran yang sangat luas makna dan maksudnya sehingga merangkumi segala kata dan pendekatan untuk mengajak kepada kebaikan dan kebajikan termasuk meninggalkan segala kemungkaran atau kejahatan dalam segala aspek," kata Abdul Hadi dalam kenyataan.
Selain itu, anggota parlimen Marang itu juga meminta supaya ahlinya tidak mempedulikan pihak yang buta al-Quran.
Jelasnya, seperti yang ada di dalam al-Quran, nasihat dilakukan semua para rasul kepada manusia di zaman mereka.
"Mesej para Rasul yang membawa Islam adalah menyelamatkan manusia bukannya menghalau atau mencari musuh seramai-ramai.
"Maka ahli politik PAS yang menjadi pembangkang wajib mengambil contoh daripada al-Quran dan sunah, bukannya pembangkang daripada England, Amerika Syarikat, Amerika Latin, Taiwan, Korea, Jepun dan sebagainya.
"Mesej kita bukan merampas kuasa semata-mata kerana singgahsana, kerusi dan pangkatnya tetapi penjadi penyelamat.
"Permulaannya menasihati pihak yang berkuasa supaya meninggalkan kemungkaran kepada yang baik atau akhirnya kalau mereka tidak berubah caranya mengambil alih kuasa menjadi penyelamat tanpa dendam kesumat," katanya lagi.
Selain itu, dengan memetik surah al-Ankabut ayat 46, beliau berkata untuk memberi nasihat juga perlu kena pada tempat dan keadaan.
Katanya lagi, dalam perjuangan Islam ia tidak boleh dilaksanakan oleh mereka yang "keras" semata-mata serta oleh pihak yang malu menyebut Islamnya.
"Perjuangan Islam tidak boleh dilaksanakan oleh mereka yang keras semata-mata dan selama-lamanya. Perjuangan Islam juga tidak layak dilaksanakan oleh kalangan yang malu menyebut Islamnya lebih-lebih lagi yang pengecut menyebut Islamnya.
"Perjuangan Islam juga tidak layak kepada mereka yang menyerah kalah menghadapi kekerasan atau menentang kekerasan dengan kekerasan tanpa sempadan atau terpukau dengan habuan jawatan dan harta sebelum menang dan selepas kemenangan atau bermimpi dengan seronok bersama kabinet bayangan.
"Sebenarnya kini kita tenggelam dengan bencana zaman orang-orang jahil menulis dan bercakap tanpa ilmu di bawah langit tanpa sempadan," ujarnya yang juga merupakan naib presiden Persatuan Ulama Sedunia. (MK)

Friday, December 25, 2015

Sambut Krismas, Stacy Dikritk Peminat.

 

HALAMAN HIBURAN


this.
 • Nur Eizzaty
 • Amirul Affizan
 • Irdina Zefri
Baru-baru ini, melalui satu video keraian Krismas yang dimuatnaik Stacy di laman Instagramnya telah menimbulkan pelbagai reaksi di kalangan peminat. 

Menerusi video tersebut, ia memperlihatkan kumpulan koir itu menyanyi lagu 'carol' sambil memegang sebatang lilin dalam keadaan bergelap. 

Ada pihak yang mengkritik tindakan Stacy dengan menuduhnya tidak menjaga sensitiviti sesetengah pihak kerana statusnya yang baru saja memeluk Islam, Ogos lalu. 

Dalam pada itu, ada juga pihak yang mempertahankan Stacy daripada terus dikritik oleh pengikut yang lain. 


 

Kata mereka, apa yang dilakukan oleh Stacy semata-mata kerana ingin menghormati ahli keluarga beliau yang beragama Kristian serta tidak memutuskan pertalian darah antara mereka. 

Malah, ia adalah satu perkara biasa buat penduduk di Sabah dimana setiap daripada mereka akan saling menghormati dan meraikan perayaan agama lain dengan batas tertentu. 

Apapun, diharapkan agar Stacy terus bersabar. 

 

 
(myartis.com)

Selepas Brunei Dan Somalia, Israel Pula Digesa Haramkan Krismas.


Selain menggesa Krismas diharamkan di Israel, seorang pemimpin Yahudi melabelkan penganut Kristian ‘pontianak penghisap darah’ yang mesti diusir. — Foto Reuters

DOHA, 24 Dis ― Selepas Brunei dan Somalia mengharamkan Krismas, yang akan disambut esok, pemimpin gerakan politik kanan Yahudi turut menggesa perayaan itu diharamkan di Israel.

Pemimpin kumpulan Lahava, atau “api” dalam bahasa Ibrani, juga mendesak penganut Kristian dihalau keluar dari negara itu dengan melabelkan mereka “pontianak penghisap darah”.
Benzi Gopstein minggu lalu menulis di laman web golongan ortodoks Yahudi menyifatkan penganut Kristian yang “tidak suci” perlu meninggalkan rantau itu, lapor portal Al Jazeera hari ini.
“Tiada tempat bagi Krismas di tanah suci,” akhbar Israel memetik beliau sebagai berkata.
“Jangan benarkan kerja dakwah mereka bertapak. Mari halau pontianak itu keluar dari tanah suci kita sebelum mereka menghisap darah kita lagi.”

Pada Ogos lalu, Gopstein menyeru gereja Kristian di Israel dibakar. Lahava juga dituduh menghalang perkahwinan antara orang Arab dengan Yahudi.
Mengulas lanjut tulisannya itu, Gopstein memberitahu Al Jazeera bahawa kenyataannya disalah anggap.
Beliau hanya bermaksudkan kumpulan mubaligh Kristian sebagai “pontianak”, bukannya semua orang Kristian.
Selain Brunei yang mengumumkan untuk mengharamkan sambutan Krismas sejak hujung tahun lalu, kerajaan Somalia juga dilaporkan melarang sambutan perayaan itu demi menyelamatkan akidah Islam.
“Perayaan itu tidak kena-mengena dengan Islam,” lapor portal BBC semalam, memetik seorang pegawai kementerian hal-ehwal agama.
Pihak berkuasa keselamatan diarahkan untuk menyekat sebarang bentuk sambutan walau warga asing di negara itu masih bebas merayakannya di rumah masing-masing.
Seperti juga larangan di Brunei, Somalia dilaporkan mengharamkan hotel dan premis awam merayakan Krismas.
Di Brunei, orang Islam diharamkan sama sekali menyambut Krismas selaras dengan undang-undang syariah yang diperkenalkan di negara itu sejak April 2014.
Dalam laporan AFP semalam, orang Islam di negara itu dilarang menyambut Krismas, termasuk menghias atau mengenakan sebarang simbol perayaan tersebut, mulai tahun ini.
Mereka yang melanggar larangan tersebut boleh dihukum penjara sehingga lima tahun.
“Menggunakan simbol-simbol keagamaan [Kristian] seperti salib, menyalakan lilin, pokok Krismas dan menyanyikan lagu-lagu agama, menghantar kad ucapan … bertentangan dengan akidah Islam,” agensi berita itu memetik khutbah Jumaat seperti disiarkan dalam akhbar tempatan.
Bagaimanapun penganut agama lain boleh menyambut Krismas, asalkan tidak terbuka dan  tidak pula keterlaluan.
Premis-premis perniagaan diberikan amaran agar tidak menghias simbol-simbol Krismas dan pihak berkuasa juga meningkatkan rondaan untuk memastikan larangan itu dipatuhi. (malaymail online)

Di M'sia, Bolehkah Aku Ikut Perayaan Hari Krismas? Ini 5 Perkara..

Garis Panduan Orang Islam Turut Merayakan Hari Kebesaran Agama Orang Bukan Islam


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-68 yang bersidang pada 12 Apr 2005 telah membincangkan Garis Panduan Orang Islam Turut Merayakan Hari Kebesaran Agama Orang Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
Keputusan :
Dalam menentukan perayaan orang bukan Islam yang boleh dihadiri oleh orang Islam beberapa kriteria utama perlu dijadikan garis panduan supaya ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam. Kriteria-kriteria tersebut adalah seperti berikut;
1. Majlis tersebut tidak disertakan dengan upacara-upacara yang bertentangan dengan akidah Islam.
Maksud “bertentangan dengan akidah Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan menyebabkan tercemarnya akidah umat Islam.
Contohnya;
i. menyertakan simbol-simbol agama seperti salib, memasang lampu, lilin, pokok krismas dan sebagainya.
ii. menyanyikan lagu-lagu bercirikan agama.
iii. meletakkan apa-apa tanda bercirikan agama pada dahi, atau tanda-tanda lain pada anggota tubuh.
iv. memberikan ucapan atau isyarat yang berbentuk pujian kepada agama orang bukan Islam.
v. tunduk atau melakukan perbuatan seolah-olah menghormati upacara agama orang bukan Islam.
2. Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang bertentangan dengan syarak.
Maksud “bertentangan dengan syarak” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan ajaran Islam yang diamalkan oleh masyarakat Islam.
Contohnya:
i. Memakai pakaian berwarna merah seperti santa claus atau pakaian lain yang melambangkan agama;
ii. Menghidangkan minuman atau makanan yang memabukkan dan seumpamanya;
iii. Mengadakan bunyi-bunyian atau hiasan seperti loceng gereja, pokok krismas, kuil atau memecah kelapa;
iv. Mengadakan acara yang berunsur perjudian, penyembahan, pemujaan, khurafat dan sebagainya.
3. Majlis tersebut tidak disertakan dengan “perbuatan yang bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam” di negara ini.
Maksud “bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan nilai dan norma kehidupan masyarakat Islam Negara ini yang berpegang kepada ajaran Islam berdasarkan Ahli Sunnah Wal Jamaah.
Contohnya:
i. Percampuran bebas tanpa batas dan adab sopan;
ii. Berpakaian yang menjolok mata;
iii. Mendendangkan lagu-lagu yang mempunyai senikata berunsur lucah serta pemujaan;
iv. Mengadakan program seperti pertandingan ratu cantik, laga ayam dan sebagainya.
4. Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang boleh “menyentuh sensitiviti masyarakat Islam”.
Maksud “menyentuh sensitiviti masyarakat Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan menyinggung perasaan umat Islam tentang kepercayaan dan amalan mereka.
Contohnya:
i. Ucapan-ucapan atau nyanyian berbentuk dakyah keagamaan bukan Islam;
ii. Ucapan-ucapan yang menghina umat Islam;
iii. Ucapan-ucapan yang menghina agama Islam;
iv. Persembahan yang bertujuan mempersendakan pegangan agama masyarakat Islam.
5. Pihak penganjur dan orang ramai diminta mendapatkan pandangan pihak berkuasa agama sebelum menganjur atau menghadiri majlis perayaan orang yang bukan beragama Islam.
Ikut Raya Krismas -Ustaz Azhar Idrus.

Video: Ust Azhar Idrus- Ikut Raya Krismas

Rumah-rumah Di M'sia Berbumbung Salib?

ALOR SETAR, 24 Dis - Kerajaan negeri meminta agar pemaju sebuah syarikat perumahan di Langkawi supaya memperbetulkan semula struktur bahagian bumbung rumah yang kelihatan seolah-olah seperti simbol salib supaya isu tersebut tidak berpanjangan.

Sebelum ini, gambar perumahan tersebut menjadi viral di media sosial dan mendapat kecaman ramai pihak.

Exco Perumahan, Datuk Tajul Urus Mat Zain memandang serius akan perkara tersebut dan berharap agar syarikat perumahan terbabit memberi kerjasama yang sewajarnya.

Saya minta pemaju syarikat perumahan berkenaan lihat semula masalah ini supaya tidak nampak lagi bentuk seolah-olah salib pada bahagian bumbung rumah.

Saya tidak mahu ia dipanjangkan kerana ia isu sensitif melibatkan keagamaan. Pemaju perumahan harus pastikan ia dapat diperbetulkan semula,” katanya lapor Sinar Online.

Tambahnya juga, kerajaan akan memantau perkara itu dari masa ke masa.

Gambar kawasan perumahan berkenaan yang viral sejak 22 Disember lalu dikongsi lebih dari 2,322 pengguna Facebook lain. (IH)

Boleh, Belajar Memandu Bayar Dengan Seks. Peraturan Baru Diwujudkan. ...

BAYAR yuran belajar memandu dengan perkhidmatan seks? Adakah ini benar atau gurauan semata-mata? Ya, ini adalah undang-undang baharu yang diperkenalkan di Belanda.

Pemandu pelatih yang ingin belajar memandu kereta boleh mendapatkan perkhidmatan pembelajaran ini secara percuma langsung tanpa sebarang bayaran akan dikenakan.

Mereka cuma perlu memberi ‘upah’ seks kepada jurulatih yang banyak memberikan tunjuk ajar kepada mereka untuk memandu kereta dengan betul dan selamat.

Kita sememangnya mengetahui, Belanda, merupakan sebuah negara yang membolehkan aktiviti-aktiviti terlarang dilakukan secara terbuka.

Malah, lebih memeranjatkan apabila institusi pelacuran di sana juga bebas melakukan iklan untuk menarik pelanggan. Undang-undang di sana sememangnya ‘menghalalkan’ semua aktiviti ini.

Namun undang-undang baharu ini telah mendapat tentangan seorang wakil partiChristenUnie (Christian Union), Gert-Jan Segers.

Pemimpin ini mendakwa amalan sistem ‘barter’ sebegini akan menyebabkan cukai kerajaan tidak boleh dikenakan. Malah, beliau turut menyelar sistem ini sebagai sistem pelacuran haram dan patut dihentikan.

Namun usul beliau ini ditentang hebat oleh Menteri Infrastruktur Belanda, Melanie Schultz van Haegen dan Menteri Keadilan Ard van der Steur.

Mereka mengatakan sistem ride for a ride ini bukanlah sesuatu yang melanggar peraturan selagi kedua-dua pelaku berumur lebih daripada 18 tahun dan ke atas.

Semoga undang-undang baharu ini dirombak semula dan diharap tiada negara lain yang memilih untuk mengaplikasikan cara yang sama dengan apa yang dilakukan negara Belanda ini. – Sumber: Toronto Sun
Kira-kira 868 hasil carian
  1. Ride for ride: Dutch driving instructors can accept sex as payment for driving lessons - TomoNews

   • 20 jam yang lalu
   • 12,267 tontonan
   AMSTERDAM — It's a very Merry Christmas indeed for Dutch driving instructors, whocan now legally exchange lessons for a ...
   Video: Ride for ride: Dutch driving instructors can accept sex as payment for driving lessons - TomoNews

Thursday, December 24, 2015

Cara Jimat Elektrik Paling Mudah. Dari Bil RM205 Turun Ke RM39.89...

PENGGUNA


Tenaga elektrik sekarang sudah menjadi satu keperluan dalam kehidupan harian kita, tetapi ramai kini merungut tentang kenaikan tarif elektrik di mana ada yang mengatakan ia membebankan.

Ada diantara kita sanggup berhabis ratusan malah ribuan ringgit untuk membeli barangan yang kononnya menjimatkan tenaga dan ada yang sanggup mengupah juruelektrik untuk mengubahsuai sius utama yang sudah pasti salah di sisi undang-undang.

Tahukan anda, sebenarnya ada boleh menjimatkan elektrik dirumah anda secara mudah dan tidak perlu mengeluarkan duit, tips ini dikongsikan oleh Puan Liyana Syazwani yang ternyata begitu senang dan berkesan selepas dilakukan.

Menurut tulisan beliau dilaman Facebooknya, caranya ialah cabut plug apabila tidak digunakan dan ternyata apabila membacanya baru admin sedari selama ini admin sendiri membazir elektrik secara tidak sedar kerana apabila sesuatu barang elektrik digunakan terutamanya lap top admin sendiri tidak pernah cabut plug selepas digunakan.

Jom ikuti sedikit pengalamannya dalam hal ini.

Bil-bil elektrik dari bulan Jun - Dec 2015.

Baca cas semasa sahaja.

 • June - RM205.00
 • Jul - RM163.41
 • Aug - RM126.21
 • Sep - missing *scratching head*
 • Oct - RM63.64
 • Nov - RM84.00
 • Dec - RM39.89Bulan Jun - Ogos hanya memaparkan cas bil semasa,

Bulan September, mula mencabut semua plug elektrik yang tidak digunakan, ketika suami bertugas di luar kawasan.

Bil bulan Oktober ada berlakunya penurunan. Ok!

Bulan November, suami ada di rumah dan masih belum biasa dengan peraturan baru dan selalu tinggalkan laptopnya yang dicas sehingga pagi.

Bil elektrik bulan Disember? ��

Contoh,

Jika anda menggunakan kipas, cabut plug kipas tersebut apabila anda keluar dari bilik walaupuan anda akan kembali masuk ke dalam bilik beberapa jam kemudian.

Anda boleh menggunakan penghawa dingin atau apa saja barangan elektrik di rumah apabila perlu.
Caranya ialah, plug barangan elektrik kekal dicucuk pada soket terutamanya extension plug (1 plug dengan 2-5 plugs?)

"Memang tinggilah bil!"

Pembetulan, kami juga menggunakan penghawa dingin. Jadi, apabila tidak digunakan, kami cabut plug (jika ada). Bukan hanya sekadar menutup suisnya sahaja.

Namun begitu, plug barangan elektrik yang utama speerti Peti Ais, Thermo Pot, dan yang berkepenting
________________________________________________

Jun - aug: just to show our normal bills
Sept: start unplug all unused plugs (while husband was outstation)
Oct: ada reduction. Ok!
Nov: Hubby was home and still havent get use to the new rule. He loves leaving his laptop charging until morning.
Dec: smile emoticon

What do we do:
Switch off and unplug unused plug. Everytime.

Example:
If u use stand fan, unplug the plug when u want to leave the bedroom. Although u need to use it again after few hours. Haha.

U can use aircond or any other home appliances when needed. The trick is the plug remained at the socket especially extension plug (1 plug with 2-5 plugs?)

Memang tinggi la bill. �� ��

Edited to add, we also use aircond. So unplug it (if ada plug la.. bukan suiz) when not in use. If can minimize the usage lagi baik.

Plug yang tak dicabut: fridge, thermo pot, ubat nyamuk elektrik

Just sharing our experiment. All the best


(IH)

Hubungan A.Hadi-Najib Dapat Restu PAS Pusat.

PM Datuk Seri Najib Razak berbual bersama Presiden PAS merangkap Naib Ketua Kesatuan Ulama Sedunia, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Majlis Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar Malaysia di Kuala Lumpur. - Foto Aizuddin Saad 

KOTA BHARU: Keputusan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, menjalinkan hubungan baik dengan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak adalah dengan restu daripada kepimpinan PAS Pusat. 

Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, berkata hubungan yang baik itu bukan dilaksanakan secara bersendirian oleh Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang. 

Beliau berkata, semua kepimpinan PAS bersetuju hubungan baik diadakan dan bekerjasama dengan UMNO khusus dalam perkara yang membabitkan kepentingan Islam dan rakyat. 

"(Abdul Hadi) berbaik dengan UMNO dan menjalinkan hubungan baik dengan Najib, semua pihak dalam PAS setuju bagi perkara yang menyentuh kepentingan Islam dan rakyat. "Perkara ini dibincang di peringkat PAS Pusat dan dalam lajnah politik (PAS) dan berbaik dengan UMNO ini bukan keputusan Presiden seorang, ia adalah keputusan parti. 
"Kita (boleh bekerjasama) bukan setakat dengan UMNO, dengan sesiapa pun boleh untuk kepentingan Islam dan rakyat," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat ECXO di Kota Darulnaim di sini, sebentar tadi. 

Beliau mengulas hubungan baik antara Abdul Hadi dan Najib sejak kebelakangan ini dan ia semakin ketara selepas Najib merasmikan Multaqa Serantau Alumni Al- Azhar Malaysia yang turut dihadiri Hadi yang memberi ucaptama pada multaqa itu. 

Abdul Hadi juga dalam ucaptama pada multaqa itu menegaskan umat Islam di negara ini wajar mengetepikan perbezaan fahaman politik dan mengukuhkan perpaduan jika tidak mahu melihat suasana kucar kacir seperti di Asia Barat. 

Berikutan itu juga Najib turut menghulurkan salam silaturahim dan mengajak PAS untuk sama membangunkan negara mengikut syariat Islam sebenarnya. (BH)

Sistem Patuh Syariah Rayani Air Diperli Main? Biadapkah?Sistem Patuh Syariah Rayani Air Jadi Bahan Lawak? 

SYARIKAT penerbangan baharu, Rayani Air telah mencatat sejarah sebagai syarikat penerbangan pertama di Malaysia yang berpegang kepada patuh syariah.

Rayani Air mewajibkan semua pekerjanya memakai tudung dan berpakaian longgar yang memenuhi tuntutan syarak selain tidak menghidangkan minuman keras kepada penumpang.

Selain itu, difahamkan Rayani Air juga tidak beroperasi pada setiap Jumaat, yang dianggap sebagai penghulu hari bagi umat Islam.
Namun, rupanya ada pula pihak yang tidak sensitif dengan bisnes berkonsepkan Islam ini apabila mempertikaikan dan menyindir peraturan yang dibuat oleh syarikat penerbangan tersebut.
Screen capture dari sebuah profil Facebook ini, jelas menunjukkan mereka menghina perkara tersebut.
Nah, anda bacalah sendiri..
rayani
rayani1
rayani2
Memang tak sensitif langsung..
Sepatutnya sebagai sebuah negara majmuk, kita perlu menghormati setiap agama dan kaum yang ada di Malaysia.
Ini siap perli ‘baik punya’ secara beramai-ramai..(IH/MYNEWSHUB.CC)

K'sama PAS/UMNO: Mampukah Kenyataan Zahid Hamidi Ini Pecah-belahkan PAS?

Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berpendapat, individu yang dimaksudkan Naib Presiden PAS Idris Ahmad adalah di kalangan mereka yang bertaraf pimpinan tertinggi bukannya ahli biasa. – Gambar fail The Malaysian Insider, 23 Disember, 2015.
Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berpendapat, individu yang dimaksudkan Naib Presiden PAS Idris Ahmad adalah di kalangan mereka yang bertaraf pimpinan tertinggi bukannya ahli biasa. – Gambar fail The Malaysian Insider, 23 Disember, 2015.
Datuk Mahfuz Omar hari ini mempersoalkan tujuan kenyataan Idris Ahmad semalam yang menegaskan mana-mana individu dalam parti Islam itu yang mahu bergabung dengan Umno supaya meninggalkan PAS.
Ahli Parlimen Pokok Sena itu berpendapat, individu yang dimaksudkan naib presiden PAS itu adalah di kalangan mereka yang bertaraf pimpinan tertinggi bukannya ahli biasa.
"Ramai ahli berpandangan kenyataan tersebut seolah-olah wujudnya usaha pihak-pihak tertentu dalam PAS untuk bergabung, bekerjasama atau bertahaluf antara PAS dengan Umno-Barisan Nasional (BN). Masakan tiada angin pokok bergoyang?
”Kalau ahli biasa PAS, mereka percaya Idris tidak perlu buat kenyataan untuk meminta individu tersebut meninggalkan PAS kerana usaha individu yang dilakukan ahli biasa PAS tidak akan memberi kesan untuk menjadikannya keputusan parti," kata Mafhuz dalam satu kenyataan hari ini.
Katanya, kekeliruan ahli parti Islam itu ditambah dengan kenyataan Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan baru-baru ini yang menimbulkan pelbagai spekulasi tentang spekulasi tentang masa depan dan haluan politik parti Islam itu.
"Saya sendiri dihubungi ahli-ahli PAS meminta pencerahan. Saya hanya menjawab saya tiada maklumat apa yang sedang bergolak dalam PAS tentang isu kerjasama PAS-Umno.
"Tetapi ahli-ahli  menyatakan wujudnya kenyataan-kenyataan yang pada pandangan mereka berlaku percanggahan terbuka di kalangan pemimpin," katanya.
Menurut Mahfuz, apa yang menghairankan mereka lagi ialah kenyataan Naib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyatakan ahli  yang menentang kerjasama dengan Umno perlu akur kepada keputusan Majlis Syura Ulama PAS.
"Mereka menyatakan bagaimana Zahid boleh keluar arahan dan boleh tahu keputusan Majlis Syura? Adakah Majlis Syura sudah buat keputusan?
"Ini yang membingungkan ahli," katanya. – 23 Disember, 2015.

Komen weblog Ibnu Hasyim: [Menurut Mahfuz, apa yang menghairankan mereka lagi ialah kenyataan Naib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyatakan ahli  yang menentang kerjasama dengan Umno perlu akur kepada keputusan Majlis Syura Ulama PAS.
"Mereka menyatakan bagaimana Zahid boleh keluar arahan dan boleh tahu keputusan Majlis Syura? Adakah Majlis Syura sudah buat keputusan?
"Ini yang membingungkan ahli," katanya.]
Mampukah kenyataan Ahmad Zahid Hamidi ini pecah-belahkan PAS? Sama-sama kita lihat kepelbagaian tafsiran..
Lihat juga..
Siapa Individu PAS Yang Mahu PAS Bergabung Dengan Umno? - MAHFUZ HJ OMAR

Wednesday, December 23, 2015

20 Muslimat Tulang Belakang Dana ISIS Sedang Diburu...


Karachi: Polis di bandar pelabuhan Pakistan, Karachi, kini sedang memburu jaringan perempuan tertutup dari keluarga kaya yang didakwa bertindak sebagai tulang belakang atau penggalang dana untuk ISIS dan yang mengatur perkahwinan bagi para anggotanya.

Setahun selepas kejadian pembunuhan di sekolah para pegawai keselamatan, Operasi pada hari Isnin (21/12) ini baru dilancarkan. Setelah sebelumnya polis menangkap seorang tertuduh pelaku penyerangan terhadap sebuah bas yang membawa Syiah Pakistan dan menewaskan 44 orang pada bulan Mei. 

Dia didakwa mendapat sokongan dana dari para donator ahli perempuan ISIS di Pakistan. Serangan yang mensasarkan ahli minoriti Syiah Ismailiyah ini, adalah serangan pertama yang dituntut oleh ISIS di Pakistan.

Raja Umar Khattab, ketua unit anti-keganasan wilayah Sindh, mengatakan bahawa suspek mengaku bahawa isterinya telah mendirikan sebuah organisasi keagamaan di kota yang disebut Al Zikra Academy untuk membiayai kegiatan kelompoknya.

Pejabat berita AFP melaporkan, "Sekumpulan 20 perempuan, semuanya dari keluarga yang tertutup, mengedar video ISIS. mereka menyokong organisasi terror tersebut. Mereka juga mengatur perkahwinan antara pengikut kumpulan itu, "katanya.

Di antara para wanita tersebut termasuk isteri dan ibu mertua dari Saad Aziz, suspek utama dalam pembunuhan Mei lalu. Aziz, lulusan salah satu sekolah perniagaan terkemuka di negara itu, dia dipersalahkan oleh polis atas tuduhan pembunuhan dan menembak aktivis perdamaian Sabeen Mahmud pada bulan April. Dia ditangkap pada bulan Mei.

Ketika berita ini diturunkan pihak kepolisian Pakistan masih melakukan carian dan pencarian terhadap beberapa donator perempuan ahli ISIS tersebut. (lasdipo.co) 

Larang Muslim Inggeris Ke Disneyland, Perjelas Perkauman AS.

AS Larang Keluarga Muslim Asal Inggeris Berlibur ke Disneyland

KERAJAAN AS (Amerika Syarikat) dilaporkan telah menolak kedatangan keluarga Muslim Inggeris yang akan melakukan penerbangan dari United Kingdom ke Los Angeles, Selasa (22/12/2015). 

Larangan ini dijangka muncul di tengah dasar Islamfobia Washington. 11 ahli keluarga ini sebelum ini telah diberikan legalilasi perjalanan dalam talian untuk terbang pada 15 Disember dari Gatwick London menghabiskan percutian mereka di Disneyland dan Universal Studios di California selatan. 

Malangnya, mereka dilarang naik pesawat pada hari berlepas ke AS, apabila mereka hadir di lapangan terbang, The Guardian melaporkan pada Selasa (22/12/2015).

"Larangan itu muncul kerana serangan terhadap AS. Mereka berfikir setiap Muslim menimbulkan ancaman, "ujar Muhammad Tariq Mahmoud, yang sepatutnya bercuti ke AS. 

Mahmoud akan melakukan perjalanan bersama dengan saudaranya dan 9 anaknya, yang berusia antara 8 - 19 tahun. Ia menambahkan, mereka tidak diberi penjelasan atas pembatalan penerbangan mereka.

Sifat perkauman AS semakin terserlah, bertambah jelas siapa sebenarnya AS, bila berdepan dengan Islam. (IH)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails