Monday, September 21, 2009

Tarik Balik Permit Konsert 'Beyonce I Am..' Ini! -Pemuda PAS

HALAMAN HIBURAN
Beyonce I Am... Budaya begini nak ditanamkan kepada remaja Malaysia?

PETALING JAYA: Pemuda PAS, yang pernah membantah konsert penyanyi Beyonce Knowles dua tahun lalu sehingga ia terpaksa dibatalkan, meneruskan pendiriannya dengan menggesa kerajaan membatalkan persembahan artis itu di ibu negara bulan depan.

Ketuanya, Nasrudin Hassan Tantawi berkata, pihaknya mahu kerajaan menarik balik permit membolehkan konsert itu - Beyonce I Am... World Tour Live in Malaysia 2009 diadakan 25 Oktober ini. "Dewan Pemuda meminta kerajaan dan kementerian yang bertanggungjawab agar menarik balik kebenaran (yang telah diberikan)... apa tujuan membenarkan konsert ini diadakan? Kita tidak mahu kebenaran kepada konsert yang menyuntik kerosakan moral dan akhlak muda-mudi," kata Nasrudin ketika dihubungi.

Selain membantah konsert itu buat kali kedua berturut-turut, Dewan Pemuda pernah menyatakan pendiriannya menentang persembahan Rihanna Live in Kuala Lumpur pada Februari lalu dan kumpulan Michael Lears To Rock awal bulan ini. Turut dibantah ialah konsert Mariah Carey. Bagaimanapun Nasrudin berkata, pihaknya kemungkinan tidak sempat menghantar memorandum kepada kementerian terbabit kerana akan sibuk dengan pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang, Negeri Sembilan awal bulan depan.

Penyanyi itu sepatutnya mengadakan konsertnya di Malaysia pada 2007 tetapi dibatalkan ekoran bantahan Dewan Pemuda PAS. Seterusnya artis itu mengalihkan lokasi konsertnya ke Jakarta. Ketika itu Nasrudin merupakan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS.

Knowles yang terkenal dengan gerak tari bootylicious dijadual mengadakan persembahan julung kali di Stadium Nasional, Kuala Lumpur. Kuala Lumpur ialah salah satu destinasinya dalam siri konsert dunia yang meliputi Amerika Utara, Eropah dan Asia. Penganjur konsert itu ialah Marctensia dan UCSI Communications.

Siri konsert dunia itu diadakan sempena pelancaran album ketiganya, I Am… Sasha Fierce yang merangkumi lagu-lagu hit seperti If I Were a Boy, Single Ladies (Put a Ring on It), Halo, Sweet Dreams dan Broken-Hearted Girl. Nasrudin menambah, pihaknya tidak bercadang untuk mengadakan demonstrasi bagi membantah konsert itu daripada diadakan.

"Sebaliknya kami akan mengedarkan risalah bagi mendidik peminat-peminatnya daripada menghadiri konsert tersebut," kata beliau sambil menambah, risalah akan diedarkan di pintu masuk konsert itu diadakan kelak.

"Kita bukan antihiburan, bukan menentang semua bentuk hiburan tetapi membantah hiburan-hiburan yang mendorong kepada keruntuhan moral dan persembahan artis yang tidak bersesuaian," katanya.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Elok diharamkan terus tarbiah dari ajaran sesat (Beyonce I Am..) ini, kerana menghanyutkan generasi mudi ke arah kehancuran negara. Pemimpin-pemimpin BN perlu sedar hal ini..(Sumbar Mstar Online/AK)

Hibur, Hibur Sikit...20 -Nasheed Palestin.

SILA ziarahi.. Hibur Hibur Sikit..

Album I

Album II

SIS Agen Musuh Islam Antarabangsa -Dato' Harun Taib


Oleh: Dato' Harun Taib:
Ketua Dewan Ulama PAS.

DALAM dunia ini tidak ada benda yang dikatakan tidak salah semuanya dan benar semuanya, maknanya ada kewajipan dan ada hak, oleh sebab itu dalam sesebuah negara itu, dia (negara itu) ada undang-undangnya, kalau disebut dari sudut sesebuah negara.


Kalau kita pergi ke England atau United Kingdom pun dia ada undang-undangnya, sesiapa yang duduk dalam negera itu maka dia kena ikut undang-undang, di Amerika Syarikat pun begitu di Australia pun begitu, orang mari Malaysia pun mesti ada undang-undang. Semua orang yang bersedia untuk duduk (dan tinggal) dalam negara itu, atau ziarah ke negara itu dia bersedia tunduk dan patuh kepada negra itu.
Jadi undang-undang yang dikenakan kepada Kartika itu adalah satu undang-undang yang sudah diketahui umum, maknanya dalam masyarakat Islam macam Malaysia, maknanya tidak payah mengaji (belajar) orang tahu arak tak boleh.

Arak tak boleh, zina tak boleh, mencuri tak boleh, merompak tak boleh, itu orang panggil 'maklum minaddin bi darurat' - semua orang Islam tahu.
Cuma setiap kesalahan itu ada hukumannya (dan) hukuman itu sudah dimaklumkan. Dalam tiap-tiap negeri di Malaysia ini, enakmen itu dan kesalahan arak ini ada, jadi kepada perempuan itu (Kartika), dia tidak kritik undang-undang ini, dia tahu dia buat salah, sebagaimana kalau dia buat salah yang lain pun dia kena hukum juga. Kalau orang buah salah (kesalahan) jalan raya dia kena denda juga, tak bolehlah kalau kesalahan jalanraya dia kena denda, dia kata eh....zalim, tapi tak ada orang kata zalim.

Ini undang-undang tentang arak, dia tahu dia tak boleh minum arak, salah disudut undang-undang tapi dia minum, dia tahu, dia sedar, ini kena hukum dan dia rela kena hukum, dimana zalimnya? Kalau dia tak rela, dia tak setuju, dia bantah, mungkin boleh di panggil zalim, tapi tidak ada kesalahan atas dunia ini yang tidak ada hukuman!


Jadi kita nak katakan tindakan 'Sisters In Islam' itu apa dia?


Dia (SIS) ni menjadi agen, agen musuh Islam di peringkat antarabangsa. Kan musuh Islam itu bergerak di peringkat antarabangsa. Tiap-tiap negara ada agen dia (musuh Islam). Apa saja Islam, bunyi Islam dia tentang. Cuba tanya 'Sisters In Islam' kenapa dia tidak menentang lain-lain undang-undang, lain-lain hukuman? Kenapa dia (SIS), kalau orang yang minum arak kalau didenda RM2000.00, dia tak tentang (menentang)? Kenapa kalau orang mencuri kalau kena dua tahun penjara dia tak tentang? Tapi bila dikenakan hukuman iku Islam dia tentang, maknaya dia tentang Islam!


Video di bawah ini kenyataan Ketua Dewan Ulama PAS, Dato' Ustaz Harun Taib ini yang dipetik oleh Buletin Online ketika ditemui selepas Solat Sunat Eidul Fitri, di Markas Tabiyah PAS Kubang Lembek, Manir, pada 20 September 2009, ketika diminta mengulas isu hukuman rotan yang dikenakan keatas bekas jururawat yang menjadi model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarno. (AK)


Holocaust: Dongeng Untuk Wujudkan Israel -AhmadinejadIran: Barat Dongengkan Holocaust Untuk Ciptakan Israel

TEHERAN (SuaraMedia News) – Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad, pada hari Jumat (18/9) mengatakan bahwa Holocaust adalah sebuah mitos yang sengaja diciptakan oleh Barat untuk mendukung berdirinya negara Israel.

“Dalih (Holocaust) untuk menciptakan rezim Zionis adalah sebuah kepalsuan. Hal itu adalah sebuah kebohongan yang didasarkan pada klaim-klaim berbau mitos dan tidak dapat dibuktikan,” kata Ahmadinejad.

“Mereka (Barat) adalah pihak-pihak yang menjadi dalang penciptaan cerita Holocaust,” kata Ahmadinejad ketika berbicara di hadapan kerumunan massa di Universitas Teheran pada akhir peringatan tahunan hari Quds (Yerusalem).

Ucapan Ahmadinejad tersebut sudah barang tentu membuat sejumlah pihak menjadi gerah. AS mengecam keras komentar presiden Iran tersebut mengenai Holocaust.

Juru bicara Gedung Putih, Robert Gibbs, juga mengecam komentar tersebut. Gibbs mengatakan bahwa komentar Ahmadinejad tersebut “tidak berdasar, tidak punya perasaan, dan penuh kebencian.” Dia mengatakan bahwa dengan ucapan tersebut, maka Iran hanya akan menjadi semakin terisolir.

“Jika Holocaust, sebagaimana yang mereka klaim, memang benar-benar ada, lalu mengapa tidak pernah diperkenankan adanya penyelidikan atas isu tersebut?” tanya Ahmadinejad pada hari Jumat. Ia menyebut rezim Zionis sebagai sebuah simbol kebohongan dan penipuan yang didasarkan pada sikap-sikap kolonial.

Presiden Ahmadinejad menambahkan bahwa gerakan Zionisme berusaha membangun kekaisaran global untuk mendominasi seluruh dunia sehingga setiap negara di dunia memiliki kepentingan nasional untuk berhadapan dengan rezim palsu tersebut.

“Menghadapi rezim Zionis adalah sebuah tugas kenegaraan sekaligus tugas keagamaan.”

Presiden garis keras tersebut memperingatkan para pemimpin negara-negara Arab dan Muslim agar tidak berurusan dengan Israel.

“Rezim ini (Israel) tidak akan bertahan lama. Jangan berurusan dengannya. Rezim ini tidak memiliki masa depan. Masa kejayaannya akan segera berakhir,” kata Ahmadinejad dalam sebuah pidato yang disiarkan secara langsung oleh radio milik pemerintah.

Jerman mengatakan bahwa Ahmadinejad adalah sebuah aib bagi negaranya sendiri. “Sikap anti Semit seperti ini mengharuskan kami untuk memberikan kecaman. Kami akan terus memerangi (sikap Ahmadinejad) di masa mendatang,” kata Menteri Luar Negeri Jerman, Frank-Walter Steinmeier.

Ahmadinejad mendapatkan dukungan dari Sayyed Hassan Nasrallah, pemimpin gerakan Hizbullah yang bertempur selama 34 hari dengan Israel pada tahun 2006. “Menurut keyakinan dan Iman kami, Israel tetap merupakan sebuah entitas ilegal, sebuah tumor ganas, yang harus dilenyapkan,” kata Nasrallah dalam sebuah tayangan televisi.

Minggu depan, Ahmadinejad akan tampil di Majelis Umum PBB, tanggal 1 Oktober mendatang, Teheran juga siap menggelar pembicaraan dengan negara-negara kuat dunia yang mengkhawatirkan strategi nuklir Iran.

Negara-negara Barat mengkhawatirkan mengenai sebuah hal yang – oleh Barat – disebut pembangkangan dan penolakan untuk menghentikan pengayaan uranium, sebagaimana yang dituntut dalam resolusi Dewan Keamanan PBB sejak tahun 2006.

Bukannya secara langsung menjawab tuntutan internasional, Iran menyerahkan sebuah proposal kepada negara-negara kuat dunia. Secara umum, proposal tersebut membahas mengenai isu-isu politik, keamanan, internasional dan ekonomi, namun tidak membahas mengenai program nuklir.

Seorang diplomat yang telah melihat proposal Iran tersebu mengatakan bahwa proposal tersebut tidak jelas dan tampaknya tidak “lolos kualifikasi”.

Menteri Luar Negeri AS, Hillary Clinton, mengatakan bahwa sudah waktunya bagi Iran untuk menunjukkan bahwa pihaknya serius dalam menjawab kekhawatiran internasional. “Akan ada harga lebih yang harus ditanggung Iran jika terus membangkang: lebih banyak isolasi dan tekanan ekonomi,” kata Clinton.

Pada hari Kamis lalu, Ahmadinejad kembali mengulangi bahwa Iran tidak akan menghentikan program nuklirnya untuk meredakan kritikan.

Dalam sebuah wawancara dengan NBC-TV, Ahmadinejad juga tidak menawarkan tanggapan langsung ketika ditanya apakah Iran akan mengembangkan senjata nuklir.

“Kami sama sekali tidak membutuhkan senjata nuklir,” kata Ahmadinejad, yang berbicara dengan bantuan penerjemah. “Kami tidak melihat perlunya senjata semacam itu.”

Negara-negara kuat dunia mencurigai program pengayaan uranium Iran adalah kedok untuk mengembangkan senjata nuklir. Iran berulangkali mengatakan bahwa pihaknya memperkaya uranium hanya untuk menghasilkan listrik, bukan bom.

Negara-negara kuat dunia, yang termasuk para anggota permanen Dewan Keamanan PBB: Inggris, China, Perancis, Rusia dan AS, ditambah dengan Jerman, menawarkan insentif perdagangan pada tahun 2006 silam. Insentif tersebut dimaksudkan sebagai alat tukar dengan penghentian pengayaan uranium. (dn/pv/xn/re) Dikutip oleh www.suaramedia.com

Sunday, September 20, 2009

B/Pinang:: PAS umum calon 29 Sept... Calon T/Kemang?


PETALING JAYA: PAS yang akan bertanding mewakili Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Negeri Sembilan akan mengumumkan calonnya pada 29 September ini.

Secara kebetulan, buat kali kedua berturut-turut, PAS juga akan mengumumkan nama calonnya pada tarikh yang sama dipilih oleh Barisan Nasional (BN). BN dan PAS mengumumkan calon masing-masing pada tarikh yang sama ketika pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir, Pulau Pinang bulan lalu.

"Ya, kami (PAS) akan mengumumkan calon pada 29 September... tarikh 29 September sudah ditetapkan," kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub ketika dihubungi mStar Online semalam. Beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya Kecil PAS bagi DUN Bagan Pinang berkata, pemilihan tarikh yang sama dengan tarikh BN kemungkinan secara kebetulan.

"Ia dipilih kerana dianggap hari yang sesuai... tiga, empat hari selepas sambutan Aidilfitri. Nama calon akan diumumkan pada sebelah malam di kawasan Bagan Pinang," katanya lagi.

Kelmarin, Pengerusi BN Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, pihaknya akan mengumumkan calonnya yang bakal bertanding mempertahankan kerusi itu pada 29 September ini. Tarikh penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu ialah 3 Oktober manakala tarikh pengundian ditetapkan 11 Oktober.

Mengenai calon PAS, Salahuddin memberitahu, pihaknya masih mempertimbangkan tiga nama yang sudah dikemukakan oleh PAS Negeri Sembilan. Mesyuarat akhir bagi memutuskan nama calon akan diadakan pada pukul 3 petang, 29 September, kata beliau. "Kemungkinan besar calon PAS kali ini adalah dari kawasan Telok Kemang sendiri," katanya lagi.(AK)

Perutusan Mursyidul 'Am -Berhari Raya Boleh Masuk Neraka?


Assalamu'alaikum wa Rahmatullah,

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih. Firman Allah S.W.T yang bermaksud: "Dan hendaklah kamu menyempurnakan bilangan puasa (pada Bulan Ramadhan) dan hendaklah kamu bertakbir mengagungkan Allah (apabila berhari raya) kerana Allah berikan hidayah kepada kamu." (Surah Al Baqarah : 185)

Setelah kita berpuasa, bertarawikh, berqiyamullail, bertadarus, bersedekah, berzikir dan sebagainya sepanjang Ramadhan, Allah S.W.T menyuruh kita bertakbir dalam berhari raya.

Takbir ialah sebutan Allahu Akbar yang bermaksud "Allah Adalah Yang Terbesar". Manakala yang lainnya adalah yang paling kecil dan mesti dipinggirkan apabila bertembung dengan Kehendak Allah S.W.T.

Malangnya ramai orang yang menyebut Allahu Akbar sebagai satu tradisi sahaja. Inilah masalah besar yang berlaku di kalangan umat Islam sejak kebelakangan ini.

Hari Raya bukanlah tradisi ciptaan orang Arab, bukan juga tradisi ciptaan orang Melayu. Bahkan ia merupakan kehendak agama.

Antara nikmat berhari raya ialah kita boleh makan dan minum setelah sebulan penuh tak boleh makan harta sendiri. Nikmat ini tak dapat dirasai oleh orang yang tidak berpuasa. Orang yang perutnya kenyang sepanjang tahun, tak terasa sedikit pun kemanisan nikmat ini.

Apabila disebut hari raya, buka saja anak kecil bahkan orang tua dan orang sakit pun turut berseronok sama. Islam minta kita bersukaria dengan amalan ziarah dan bermaafan antara satu sama lain.

Pada hari raya kita tak dibenarkan berpuasa sekalipun puasa itu sendiri adalah ibadat. Tapi dalam persoalan ibadat, maka kita perlu mengerjakannya, kita tak boleh buat pandai-pandai.

Apabila Allah Ta'ala minta kita mengerjakan ibadat, maka kita perlu mengerjakannya mengikut cara dan masa yang telah ditentukan.

Begitu juga dalam kita berhari raya, tak boleh kita buat ikut pandai sendiri. Kita berseronok dalam lingkungan yang dikehendaki oleh Allah. Sebab itu kita tak boleh berhari raya dengan pakaian, pergaulan, makan minum dan hiburan yang terlarang dan berunsur maksiat.

Berapa ramai anak-anak mengalami putus jari tangan, buta mata, muka melecur dan sebagainya akibat bermain mercun tanpa kawalan pada setiap tahun.

Berapa ramai pula yang terlibat dengan kemalangan maut pada setiap musim perayaan akibat kelalaian dan tidak memperdulikan peraturan jalanraya sehingga mengorbankan ramai orang yang tidak bersalah.

Apabila hari raya, memang menjadi fitrah manusia suka berseronok. Tapi Islam mengajar kita mengikut peraturan tertentu supaya sambutan hari raya menjadi ibadat yang mendatangkan pahala. Antara jadual berhari raya, kita disunatkan mandi sebelum pergi ke masjid.

Kalau kita mandi biasa, tubuh kita saja yang bersih. Tapi apabila kita niat bahawa mandi sunat hari raya, bukan tubuh kita saja yang bersih dan berbau sedap bahkan kita dapat pahala.

Sesetengah orang tak berapa minat sangat nak cari pahala. Apa yang dia minat ialah cari duit dan harta saja. Kepada orang-orang sebegini, dia kena faham bahawa pahala adalah mata wang (currency) yang sangat berguna apabila kita masuk kubur. Apabila kita masuk kubur, kita tidak mati seratus peratus.

Yang mati dan hancur menjadi debu hanyalah jasad kita. Roh dan jasad kita akhirnya akan dibangkitkan kembali di akhirat nanti.

Sebagaimana jasad manusia di dunia ini berkehendak kepada makan minum. Untuk memenuhi keperluan fizikal di dunia ini, kita terpaksa gunakan wang untuk membeli makanan, minuman dan pelbagai keperluan lain.

Tapi apabila saja kita masuk ke dalam kubur, semua jenis mata wang dunia ini tidak laku lagi. Duit Amerika tak laku. Mas jongkong pun tak laku. Yang lakunya ialah pahala.

Pahala adalah aset dan mata wang yang kita sangat perlukan semasa berada di dalam kubur dan di Padang Mahsyar. Salah satu cara untuk kita mendapat pahala selain daripada berpuasa, bertadarus, bertarawikh ialah dengan kita berhari raya menurut cara yang telah ditunjukkan oleh Islam.

Kita diminta membayar zakat fitrah untuk membantu golongan fakir miskin. Tentunya oarng yang tidak berkemampuan tidak ramai.

Jadi, apabila semua orang yang berkemampuan membayar zakat fitrah, kita boleh fikir sendiri betapa banyaknya harta yang diberikan kepada fakir miskin yang membolehkan mereka tumpang berseronok sama.

Pada hari raya kita diminta memakai pakaian cantik, seboleh-bolehnya pakaian yang belum dipakai lagi. Kalau pakaian sudah dipakai pun tak apa, asalkan halal dan bersih. Kita tetap juga akan mendapat pahala.

Kita juga diminta membawa anak-anak ke masjid, ke surau, ke musalla untuk bertakbir mengagungkan Allah S.W.T dan seterusnya untuk mengerjakan sembahyang sunat hari raya demi untuk bersyukur di atas hidayah kurniaan Allah kepada kita dan juga untuk bertaqarrub kepada Allah 'Azza Wa Jalla.

Sembahyang sunat Aidilfitri ada bacaannya sepertimana yang dibacakan oleh Rasulullah S.A.W. Dalam sembahyang sunat Aidilfitri, Rasulullah S.A.W membaca Surah Qaaf dalam raka'at yang pertama dan Surah Al Qamar pada raka'at kedua. Kedua-dua Surah ini menyentuh tentang Kiamat.

Ketika umat Islam sedang berseronok, tiba-tiba Nabi kita membacakan Surah yang menceritakan tentang kedahsyatan huru-hara yang pasti akan berlaku pada Hari Kiamat nanti. Sekaligus ia bermaksud bahawa segala nikmat hidup di dunia ini pasti akan disoal dan akan dikenakan pembalasan.

Siapa pun yang hidupnya di dunia ini, apabila selaras dengan kehendak Al Quran akan dimasukkan ke dalam syurga. Apabila tak selaras dengan kehendak Al Quran, baik dalam masalah politik, ekonomi, kebudayaan, pendidikan, rumah tangga dan sebagainya dia akan masuk neraka. Wallahua'alam.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Tajuk asal dari Harakah di atas 'Perutusan Hari Raya Mursyidul Am PAS Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat' Sun | Sep 20, 09 | 4:42:45 am MYT.

Apa yang penting kita perlu menjadikan hobi kita mencari pahala. Dalam melintasi sekatan tol di lebuhraya akhirat duit yang diminta untuk melepasi tol itu ialah pahala. Peluang mencarinya hanya ada perlu semasa di dunia. Hanya kerjabuat di dunia kita berpeluang menjadi jutawan pahala di akhirat. Jangan sampai tindak-tanduk kita di dunia, termasuk berhari raya boleh mengundang kita ke neraka! Na'auzubillahi minzalik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails