Saturday, February 15, 2014

Pesta Maksiat Malam Hari Kekasih

Seorang lelaki berasal dari Pulau Langkawi (kiri) bersama pasangannya (duduk, kanan) ditahan di oleh penguatkuasa Jaik dalam Ops Kekasih, semalam.

Wanita berusia 30 tahun yang juga seorang janda (kiri) dibawa oleh Pegawai Penguatkuasa selepas ditahan berdua-duaan di sebuah hotel bajet, semalam.Maksiat malam Hari Kekasih 
Wanita yang juga pekerja hospital swasta disoal siasat selepas ditahan bersama kekasihnya di sebuah hotel dalam Ops Kekasih, semalam.

ALOR SETAR - Dua lelaki dari Pulau Langkawi dan Pulau Pangkor, Perak, ditahan bersama pasangan masing-masing kerana disyaki berkhalwat di dua hotel bajet berasingan, di sini malam kelmarin.

Serbuan sempena Operasi Kekasih (Ops Kekasih) yang dilakukan Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) itu memberi tumpuan di hotel-hotel bajet sekitar bandaraya Alor Setar menjelang Hari Kekasih.

Dalam serbuan pertama di sebuah hotel bajet Jalan Lengcong Barat, Tandop, dekat sini, lelaki berusia 31 tahun dari Langkawi yang juga suami orang itu ditahan dengan mengambil masa kira-kira 40 minit sebelum membuka pintu bilik.

Hasil pemeriksaan penguatkuasa mendapati pasangannya wanita berusia 30 tahun menyembunyikan diri di dalam bilik air.

Penolong Pengarah Undang-undang Syariah Jaik, Sheikh Mohd Roshidi Mohammad berkata, lelaki yang mempunyai dua anak itu memberi alasan tidak melakukan apa-apa perbuatan salah.

“Mereka memberi alasan bertemu untuk berkongsi masalah peribadi selepas saling mengenali empat tahun lalu.
“Ketika diserbu pasang itu berpakaian lengkap dan turut memberi alasan sedang tidur ketika pintu bilik diketuk. Hasil siasatan mendapati mereka tidak mempunyai sebarang hubungan yang sah,” katanya

Sementara itu, dalam satu lagi serbuan di sebuah hotel di Jalan Putra, di sini, Jaik menahan seorang wanita berasal dari Sungai Tiang, Pendang, bersama kekasihnya yang berasal dari Pulau Pangkor.

Ketika diserbu pasangan berkenaan enggan bekerjasama kepada pihak berkuasa dengan memberi pelbagai alasan supaya mereka dilepaskan. Pasang terbabit turut memberi alasan akan berkahwin dalam masa terdekat bagi mengelak daripada ditahan.

Wanita yang bekerja di sebuah hospital swasta dan pasangannya itu, bagaimanapun akur dan menurut perintah penguat kuasa. Mereka dipercayai mendaftar masuk hotel berkenaan beberapa jam sebelum serbuan dilakukan.

Kekasih pasar raya dicekup. 


Dalam serbuan berlainan, seorang lelaki memberi alasan untuk menumpang tandas di rumah kekasihnya ketika diserbu penguatkuasa Jaik di sebuah rumah flat, Jalan Kuala Sungai, dekat sini.

Pasangan itu yang juga pekerja sebuah pasar raya besar ditahan dalam keadaan mencurigakan apabila pihak berkuasa mendapati pintu gril dan pintu utama rumah berkenaan dalam keadaan berkunci. Selepas pintu rumah diketuk kira-kira lima minit, seorang wanita berusia awal 20-an membuka pintu. Manakala pasangannya keluar daripada bilik air dalam berseluar jeans tanpa memakai baju.

Hasil soal siasat mendapati mereka tidak mempunyai sebarang ikatan yang sah. 


Operasi kurangkan gejala maksiat. 

Dalam operasi bermula jam 12 tengah malam hingga jam 4 pagi itu, Jaik berjaya menahan empat pasangan yang masing-masing tidak mempunyai hubungan yang sah.

Operasi yang dianggotai 38 penguatkuasa termasuk anggota Rela Rakan Persatuan Komunikasi dan Keselamatan Melayu Kedah (KMK) memperlihatkan usaha membanteras gejala maksiat pada malam perayaan tertentu berhasil.

Sheikh Mohd Roshidi berkata, selain serbuan di hotel-hotel bajet yang menjadi sarang maksiat, pihaknya turut menerima aduan dan maklumat orang awam mengenai aktiviti tidak bermoral di rumah kediaman.

“Hasil operasi malam ini kita mendapati gejala maksiat di sekitar bandar raya ini semakin berkurangan berbanding tahun-tahun lalu.
“Ini adalah kesan daripada pemantauan dan serbuan yang dilakukan pihak kami dari semasa ke semasa. Bagaimanapun kita akan terus membuat pemantauan supaya kegiatan tidak bermoral diperangi habis-habisan,” katanya.

Menurut beliau, pada operasi yang sama tahun lalu pihaknya berjaya menahan 10 pasangan yang turut membabitkan operasi di hotel-hotel bajet. Beliau berkata, kesemua empat pasangan yang ditahan dalam Ops Kekasih itu dibawa ke Ibu Pejabat Polis (IPD) Alor Setar untuk diambil keterangan sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Jaik untuk siasatan lanjut.

“Kesemua mereka ditahan mengikut Seksyen 9 (1)(2) Enakmen Kanun Jenayah Syariah (Kedah) 1988. Hukuman denda RM2,000 atau penjara satu tahun atau kedua-duanya jika didapati bersalah,” katanya. (SH)

Amerika Negara Paling Korup Di Dunia -Jackie Chan.

 
Jackie Chan.

HALAMAN HIBURAN

Warga Amerika Syarikat mengenal sosok Jackie Chan sebagai pelakon ceria dan punya kemampuan beladiri akrobatik dalam filem - filem laga seperti " Rumble in the Bronx " dan " Rush Hour " . Jackie cukup berjaya dalam seni bela diri yang dia padukan dengan komedi . 

Orang China mengenal Jackie , lelaki asal Hong Kong itu , tidak jauh berbeza seperti orang Amerika. Tapi mereka juga mengetahui apa yang tidak banyak diketahui warga Amerika : Jackie orang yang suka dunia politik . Dia juga adalah penyokong Parti Komunis China dan kerap mengkritik orang yang menentang pemerintahan Beijing , termasuk Amerika Syarikat .

Dalam wawancara dengan sebuah stesen televisyen China , Jackie pernah mengatakan Amerika adalah negara paling korup sejagat . Dia juga pernah mengecam rakyat China yang mengkritik negara mereka .


Ketika ditanya soal China Jackie memuji kejayaan negara itu dalam belasan tahun terakhir ." China cukup berjaya dalam beberapa tahun terakhir . Presiden kami mengakui ada masalah rasuah tapi kami sudah membuat kemajuan , " kata Jackie , seperti yang dilaporkan oleh akhbar the Washington Post , awal tahun lalu .


Saat ditanya bagaimana dengan Amerika ? Jackie menjawab , " Amerika negara paling korup di dunia . "


Jackie kemudian menjelaskan soal krisis ekonomi dunia saat ini . Menurut dia , krisis ekonomi bermula dari Amerika .


" Sewaktu saya diwawancara di Amerika saya katakan perkara yang sama . Saya bilang kini China sudah semakin kuat . "


Wawancara semacam itu boleh jadi tidak aneh lagi bagi warga China . Jackie sudah beberapa kali menimbulkan kontroversi lantaran kritiknya terhadap Taiwan dan Hong Kong yang menurutnya sudah kelewat kebablasan soal kebebasan .


Dalam hal sensor filem , dia pernah berkata , " Orang Cina harus dikawal . Jika tidak mereka boleh berbuat apa pun . "
(IH/M)

Korban Jiwa Kelud Pada 1586 Terbesar Setelah Tambora & Krakatau


Korban jiwa Kelud pada 1586 terbesar setelah Tambora & Krakatau
Gunung Kelud meletus. ©andhika yuswantara

Sejarah letusan Gunung Kelud memang panjang . Gunung dengan tinggi 1,731 meter di atas permukaan laut , itu tercatat beberapa kali meletus dan menelan korban jiwa tak sedikit . Bahkan , diramalkan sudah puluhan kali gunung yang berada di sempadan tiga daerah ; Kediri , Blitar dan Malang itu meletus selama 10 abad ini .

Kelud juga tergolong sebagai gunung berapi aktif jenis A dengan letusan letupan . Hanya pada 2007 saja gunung itu tercatat efusif , hanya membentuk kubah lava saja . Sepanjang sejarahnya , Gunung Kelud sudah beberapa kali meletus , pada 1586 , 1919 , 1951 , 1966 , 1990 , 2007 , terakhir 2014 .Letusan Gunung Kelud paling banyak menelan korban jiwa berlaku pada 1586 dengan jumlah korban meninggal mencapai 10.000 jiwa . Kebanyakan korban tewas itu kerana terseret lahar letusan gunung. Kemudian letusan pada 1919 yang mengorbankan kira-kira 5,000 orang lebih .

Solo penuh debu.
 

Berdasar catatan bencana gunung meletus di Indonesia , jumlah korban jiwa akibat letusan Gunung Kelud pada 1586 itu merupakan rekod jumlah korban jiwa terbesar ketiga , selepas letusan Gunung Tambora di Sumbawa pada 10 hingga 12 April 1815 , dan Krakatau di Selat Sunda pada 26 hingga 28 Ogos 1883 .

Dalam buku: Gunung Meletus ( siri bencana alam Indonesia ) , melansir data jumlah korban jiwa gunung - gunung meletus yang pernah terjadi di Indonesia . Pada 1815 , ketika Gunung Tambora memusnahkan bumi Sumbawa , sebanyak 90,000 orang tercatat tewas . Sementara pada 1883 , ketika Krakatau meletus , jumlah korban jiwa mencapai 36.417 jiwa . 


Namun demikian , ada catatan lain letusan gunung berapi dahsyat pada 1006 , ketika Gunung Merapi di Yogyakarta , meletus . Hingga kini , tak ada catatan pasti jumlah korban jiwa akibat letusan Gunung Merapi pada tahun itu . Dalam catatan , hanya disebutkan gunung itu menanam Kerajaan Mataram dengan Raja Dharmawangsa bersama bala tentera dan pengikutnya .(IH)
Waspada, 4 bahaya mengancam pasca-letusan Gunung Kelud
Kawah Gunung Kelud
Waspada, 4 bahaya mengancam pasca-letusan Gunung Kelud

Friday, February 14, 2014

Erdogan: Turki Tak Akui Al-Sisi Jika Terpilih Jadi Presiden Mesir


Erdogan: Turki tak Akui al-Sisi jika Terpilih jadi Presiden Mesir
Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan wawancara dengan TV Aljazeera

Perdana Mentri Turki Recep Tayyip Erdogan menegaskan bahawa negaranya tidak akan mengakui Abdul Fattah al - Sisi jika terpilih menjadi presiden Mesir atau siapa sahaja yang terpilih menjadi presiden Mesir . 

Dalam sebuah wawancara dengan Aljazeera , Khamis , (13/02/2014) , Erdogan mengatakan bahawa dirinya tidak mungkin menerima atau mengakui sistem rampasan kuasa tentera . 

Ia menambah bahawa pilihan raya umum Mesir yang akan berjalan jelas patut dipersoalkan . Turki mengetahui beberapa pengkudeta yang memperoleh peratusan tinggi dari hak suara namun dalam keadaan (rakyat) ketakutan atau semisal hal itu terjadi di Mesir . 

Erdogan juga menjelaskan bahawa presiden Mohammad Mursy telah memeperoleh 52 % hak suara dan rakyat Mesir sendiri berhak menuntutnya mundur dari jawatan presiden dengan cara - cara demokratik bukan tentera . 

Erdogan sangat menekankan persaudaraan antara rakyat Mesir dan Turki . Menurutnya , rampasan kuasa seperti ini tidak berhak bagi rakyat Mesir 

 Sebelumnya , hubungan Turki dengan Mesir sempat tegang pasca rampasan kuasa tentera terhadap Presiden Mohammad Mursy 3 Julai tahun lalu kerana kedudukan Turki menolak rampasan kuasa .Pada November lalu kerajaan kudeta menarik duta besar Mesir di Ankara dan mengurangkan perwakilan diplomatik sedangkan Turki tidak mengambil dasar sama .(IH)

Alfred Jabu Numpang Tidak Dilantik, Sokongan Iban Merosot? -Adam Ahid

Pesuruhjaya PAS Sarawak, Adam Ahid 


KUALA LUMPUR: Tidak mustahil sokongan Kaum Iban terhadap BN di Sarawak akan merosot pada Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang selepas Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Alfred Jabu Numpang tidak dilantik menjadi Ketua Menteri Sarawak.

Pesuruhjaya PAS Sarawak, Adam Ahid berkata, tindakan Abdul Taib Mahmud mengenepikan Jabu memilih iparnya Tan Sri Adenan Satem yang bukan berketurunan Iban akan menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan orang Iban.

Ini kerana katanya, Jabu merupakan orang yang paling lama berkhidmat dengan Taib.

Jabu daripada keturunan Iban dari Betong, menjadi Timbalan Ketua Menteri dan Timbalan Presiden PBB selama lebih tiga dekad, tidak dicalon untuk menggantikan Abdul Taib.

Sebaliknya Adenan, Menteri Pelancongan dan Pembangunan Perumahan merangkap Timbalan Presiden II PBB, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg dan Menteri Perancangan Sumber II dan Naib Presiden Kanan PBB Datuk Awang Tengah Ali Hassan yang dicalonkan.

"Jabu hanya menumpang belas kasihan Taib sebab dia ni orang yang paling taat kepada ketua menteri.

"Jabu juga mungkin orang Iban paling kaya sebab banyak kumpul harta sewaktu bersama ketua menteri.

"Dia diam tak mahu komen apa-apa apabila Taib memilih Adenan sebagai ketua menteri, mungkin sedih dan kecil hati.

"Mungkin Iban-iban di Sarawak boleh fahamlah bagaimana politik yang diamalkan PBB. Orang PBB sama dengan orang Umno dia punya trend untuk mengumpul kekayaaan untuk diri sendiri bukan untuk menolong semua rakyat," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Sehingga semalam, Jabu enggan memberikan sebarang komen kepada media apabila ditanya berhubung pelantikan Adenan sebagai ketua menteri.

Adam juga berkata, PAS turut menjangkakan pelantikan Adenan hanya sementara dan akan digantikan dengan orang lain selepas PRN yang dijangkakan diadakan pada tahun hadapan.

"Adenan mungkin sementara sahaja sebagai ketua menteri dan akan diganti dengan orang lain selepas PRN.

"Walau bagaimanapun, sementra itu kita harap Adenan sebagai ketua menteri walaupun sementara beliau akan membangunkan Sarawak dengan maju lagi khasnya ekonomi Bumiputra Sarawak," katanya yang bertanding di Sebuyau pada PRN lalu.

Tambah beliau juga, pergolakan dalaman PBB itu diharapkan dapat membuka mata rakyat Sarawak dan memberi peluang yang cerah kepada Pakatan Rakyat dalam PRN akan datang.

"Kita harap dalam PRN nanti hasil daripada kurang kesefahaman ini mungkin ada kesan untuk Pakatan Rakyat," katanya. (HD)

Brunei-S'pura Eratkan Hubungan..

Sultan Haji Hassanal Bolkiah mengabadikan gambar kenangan bersama Presiden Republik Singapura, Dr Tony Tan Keng Yam dan Isteri, Puan Yang Terutama Mary Chee Bee Kiang. (Foto: Pg. Amirulnizam Pg. Haji Mohd. Ali)

Singapura: Pelita Brunei melaporkan, Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, dan rombongannya, berkenan berangkat menghadiri Majlis Santap Petang dihoskan oleh Presiden Republik Singapura dan isteri.

Keberangkatannya dusambut oleh Presiden Republik Singapura, Tuan Yang Terutama Dr. Tony Tan Keng Yam dan isteri, Puan Yang Terutama Mary Chee Bee Kiang.
AMIRUL38 120214 SANTAPPTG
Mengimbas titah Kebawah DYMM pada Majlis Persantapan Negara sempena Lawatan Rasmi Presiden Republik Singapura ke Negara Brunei Darussalam pada 30 Mei 2013, baginda antara  lain menekankan bahawa lawatan TYT bukan sahaja dapat memperbaharui dan mengukuhkan persahabatan peribadi, bahkan juga dapat mempereratkan lagi hubungan Negara Brunei Darussalam dan Republik Singapura yang sudah lama terjalin di pelbagai peringkat.

"Hubungan saling hormat-menghormati dan percaya-mempercayai telah membolehkan Negara Brunei Darussalam dan Republik Singapura untuk memperluaskan lagi bidang-bidang kerjasama pertahanan, kesihatan, pendidikan, perdagangan dan perniagaan yang telah wujud sekian lama," titah baginda.

AMIRUL39 120214 SANTAPPTG

Sementara itu Presiden Republik Singapura dalam sembah ucapan balasnya pula antara lain menyifatkan bahawa, hubungan kedua-dua buah negara lebih daripada sekadar rakan kongsi tetapi berkongsi pandangan yang sama dengan menumpukan kepada kepentingan kerjasama.

Menurut TYT, hubungan pertahanan antara kedua-dua buah negara juga sangat istimewa dan telah menyumbang kepada keselamatan dua hala, di samping menghargai sumbangan Negara Brunei Darussalam kerana menyediakan kawasan latihan bagi Angkatan Bersenjata Republik Singapura. (IH/PB)

Di Sini, Hari Valentine Di Larang.

Hari Valentine atau disebut juga Hari Kasih Sayang dirayakan saban tahun pada 14 Februari . Ini adalah hari yang digambarkan banyak orang sebagai masa yang tepat untuk menyatakan kasih sayang kepada seseorang .Hari Valentine kerap dirayakan sepasang muda - mudi sedang jatuh cinta . Namun, hari tersebut juga mempunyai makna lebih luas di antaranya buat menyatakan kasih dengan sesama , baik itu antara pasangan suami dan isteri , ibu bapa dan anak , atau kakak dengan adik .

 Beberapa hari sebelum Valentine , biasanya banyak kedai menjual segala perhiasan berkaitan dengan perayaan Hari Kasih Sayang . Sebut saja mawar merah , penganan coklat , sampai cenderamata bertema hati , semua itu biasa ditemui semasa Hari Valentine .Namun , perayaan ini kerap dilarang di beberapa negara dengan majoriti penduduk beragama Islam . Ini lantaran Hari Valentine tidak sesuai dengan ajaran Islam dan menimbulkan banyak kemudaratan . 

1. Di Malaysia. 

Contohnya, Pelajar SMK Seksyen 9 di Selangor , Malaysia , sempat terkejut ketika pulang sekolah dua hari lalu . Di luar sekolah mereka ada pembahagian risalah berwarna merah jambu .Risalah itu mengandungi tulisan dengan judul Hukum Valentine 's Day . Risalah berwarna merah muda itu diagihkan oleh Jabatan Mufti Selangor sebagai sebahagian daripada kempen untuk melarang kaum muda muslim merayakan Hari Valentine , seperti yang dilaporkan oleh laman asiaone.com , Kamis (13 / 2).  

Ketua Penolong Mufti Mat Jais Kamos berkata kempen itu bertujuan memberitahu kaum muda muslim soal peraturan tahun 2006 . Pada peraturan itu kerajaan negeri memfatwakan larangan bagi kaum muda muslim merayakan Hari Kasih Sayang .

 "Kami tidak mahu muda - mudi terjebak dalam perayaan Hari Valentine dengan lebih mengutamakan hubungan dua insan ketimbang mencintai ahli keluarga atau kasih sayang antara pasangan suami - isteri , " kata dia .

 Banyak pelajar mentertawakan isi tulisan di risalah yang mereka baca . Mereka mengatakan sudah tahu ada larangan itu .

 "Saya kira kami semua sudah diberitahu di kelas tentang haramnya merayakan Hari Valentine , " kata Mohd Ibrahim Faiq Hussein , 17 tahun , mengaku tidak pernah merayakan Hari Kasih Sayang .Suhaidi Subeli , 16 tahun , berkata kempen itu akan lebih berkesan jika digelar ceramah membincangkan Hari Valentine ." Risalah itu cukup bermaklumat tapi saya kira pelajar akan memahami lebih jauh jika diadakan ceramah di kelas oleh guru , " kata dia .

2 . Arab Saudi

Arab Saudi telah meminta kedai bunga dan kedai cenderamata untuk menghilangkan semua barangan bertema merah sampai selepas Hari Valentine , dan menyebut perayaan itu sebagai sebuah hari dosa.
  
"Sebagai muslim kita tidak boleh merayakan perayaan non - muslim , terutama yang satu ini , yang mendorong hubungan tidak bermoral antara laki - laki dan wanita belum berkahwin , " kata Syeikh Khaled al - Dossari , seorang cendikiawan Saudi , kepada akhbar the Saudi Gazette , seperti yang dilaporkan oleh stesen televisyen CNN , 12 Februari 2008 . 

Saban tahun , beberapa hari sebelum tarikh 14 Februari , para pegawai polis syariah Saudi melarang kedai - kedai menjual barangan bertemakan Valentine dan memerintahkan mereka untuk menghilangkan mawar merah , pembungkus kertas warna merah , kotak hadiah , dan anak patung beruang . Pada malam sebelum Hari Valentine , polis syariah menyerbu kedai - kedai dan menyita segala simbol bertema cinta .

 Polis syariah adalah sebuah bahagian dari kepolisian Saudi yang bertugas untuk menegakkan kod - kod berpakaian dan pemisahan jenis kelamin .  Arab Saudi , yang mengikuti tafsiran undang-undang Islam yang ketat disebut Wahabi , bakal menghukum wanita dan lelaki yang ketahuan bergaul di depan umum . 

Ahmed al - Omran , seorang mahasiswa di Ibu Kota Riyadh , mengatakan kepada CNN bahawa keputusan kerajaan itu hanya akan memberikan media antarabangsa alasan lain untuk membuat olok - olok terhadap warga Saudi . " Tetapi saya berfikir bahawa kita terbiasa dengan hal itu sekarang . "

Saya fikir apa yang mereka lakukan adalah tidak masuk akal , " ujar Omran , yang membuat blog ' seluar jeans Saudi ' . 
" Apa yang perlu dipelajari dari kaum konservatif di negeri ini adalah sesuatu yang disebut ' toleransi'.  Jika mereka tidak melihat kebolehan merayakan kesempatan tersebut , maka baiklah , mereka harus tidak merayakannya . Tetapi mereka perlu tahu bahawa mereka tidak berhak mengenakan pandangan mereka kepada orang lain
"Kerana adanya larangan penjualan mawar merah , sebuah pasaran gelap telah mendapat keuntungan berlipat ganda dari penjualan mawar menjelang Hari Valentine . Mawar merah harganya melonjak 6 kali ganda, seperti dikutip Saudi Gazette .

"Kadang - kadang kami mengantarkan karangan bunga pada tengah malam atau awal hari , untuk mengelakkan syak wasangka , " ucap seorang penjual bunga kepada Saudi Gazette .
3 . Iran.

Kerajaan Iran menentang perayaan Hari Valentine , dan menyeru larangan pemberian hadiah atau mempromosikan segala hal berkaitan dengan Hari Kasih Sayang itu .

 " Mereka yang mencetak dan menghasilkan produk - produk berkaitan dengan Hari Valentine , termasuk poster , risalah , kad iklan , kotak hadiah dengan simbol - simbol hati , setengah hati , merah mawar dan kegiatan - kegiatan yang mempromosikan perayaan itu dilarang , " tulis kesatuan percetakan Iran , di bawah Arahan dari kerajaan , seperti yang dilaporkan oleh akhbar the Daily News , 18 Januari 2011 .

Kerajaan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang mengabaikan larangan ini, " tulis peringatan dari pengumuman itu .Larangan itu dalah usaha dari kalangan nasionalis Islam untuk menghentikan kurangnya integriti di kalangan pemuda Iran , di antaranya berbaur dengan lawan jenis yang dilarang , seperti dikutip Pejabat Berita Tenaga Kerja Iran ( ILNA ) di Tehran .

Menghormati perayaan budaya asing adalah penyebaran budaya Barat , " kata ketua kesatuan pekerja percetakan , Ali Nikou Sokhan kepada ILNA . 
 "Negara kita mempunyai peradaban kuno dan pelbagai hari untuk menghormati kebaikan , cinta , dan kasih sayang . 
"Merayakan perayaan 14 Februari , yang bermula oleh orang Kristian , tidak dilarang .  

Bagaimanapun , larangan akan membuat sukar bagi para pasangan untuk bertukar bunga , gula-gula atau perhiasan lain .Hari Valentine telah menjadi semakin popular di kalangan kaum muda Iran dan menjadi mesin pencetak wang untuk perniagaan di Negeri Mullah itu , menurut Reuters .Beberapa telah menyarankan agar menukar Hari Valentine dengan ' Mehregan ' , sebuah festival Iran dari masa pra - Islam yang merayakan ' Mehr ' atau persahabatan , kasih sayang , atau cinta .Ini bukan pertama kalinya Iran telah berusaha untuk mencegah pengaruh merosakkan dari budaya Barat .

Presiden Iran saat itu , Mahmud Ahmadinejad , telah menyeru perlawanan terhadap tali leher dan potongan rambut tertentu sebagai simbol berbahaya dari pengaruh Barat .Dalam beberapa dekad terakhir , kerajaan Iran telah berupaya untuk menindak import boneka Barbie dan mainan lain , di mana salah satu pejabat menyebut itu sebagai hal ' berbahaya ' yang harus dihentikan .


4 . Uzbekistan 

Warga Uzbekistan telah dipaksa untuk menukar perayaan Hari Valentine dengan peringatan kelahiran Maharaja Moghul Babur , yang jatuh pada hari yang sama .Bangsa di kawasan Asia Tengah itu menggambarkan Hari Valentine sebagai hasil dari ' kekuatan dengan tujuan jahat yang bertekad menamatkan nilai - nilai kebangsaan ' , seperti dikutip akhbar the Daily News , 27 Januari 2012. 

Pihak berkuasa Uzbekistan , dalam usahanya untuk mempromosikan pembelajaran dan penghargaan kepada pahlawan nasional Babur , telah membatalkan beberapa acara yang sudah dijadualkan bakal diadakan untuk merayakan Hari Valentine , termasuk konsert muzik Barat sangat popular dari penyanyi Rayhan . 

Seorang pegawai dari Kementerian Pendidikan untuk Pencerahan dan Promosi Nilai - Nilai mengatakan kepada BBC bahawa pihaknya telah mengeluarkan keputusan dalaman agar tidak merayakan Hari Valentine yang asing bagi budaya Afghanistan dan sebaliknya mempromosikan hari lahir Babur .Kerajaan telah menganjurkan beberapa sesi pembacaan puisi untuk memperingati ulang tahun Babur buat menggantikan perayaan Hari Valentine . Namun , reaksi pelbagai muncul dari warga atas keputusan pembatalan perayaan Hari valentine .

 " Itu adalah hari ulang tahun nenek moyang kami yang besar , Mohammed Zahiriddin Babur , " ujar Abdullaw , seorang warga dari Ibu Kota Tashkent .  

" Mengapa kita harus merayakan ini dengan peringatan buatan dan belaka ? Ini tidak sesuai dengan mentaliti dan sejarah kita . "Namun , banyak orang mengatakan mereka tidak mencari ada yang salah dengan persembahan Rayhan ." Pelarangan Hari Valentine sangat menggelikan , " kata wartawan Jasur Hamraev . " Selama 10 tahun dia ( Rayhan ) telah memberikan konsert pada hari itu dan tahun ini , perayaan itu dilarang . 

5 . Kyrgyzstan

Para pejabat di Bandar Osh , sebelah selatan Kyrgyzstan , telah melarang perayaan Hari Valentine di sekolah - sekolah tempatan .

 "Perayaan ini tidak pernah dirayakan dalam sejarah Kyrgyzstan , " kata ketua jabatan pendidikan Bandar Osh , Kushtarbek Kimsanov , seperti dilansir pejabat berita Russia Ria Novosti , Kamis ( 13 / 2 ) , mengutip laporan agensi berita 24.kg. 

 " Hari Kasih Sayang itu adalah pengaruh buruk bagi moral anak - anak . " Kimsanov tidak menjelaskan bagaimana perayaan bertema romantis itu boleh merosakkan moral anak - anak , tetapi dia mengatakan dirinya telah memerintahkan kepala sekolah di Osh untuk memastikan tidak ada kad Valentine muncul di lorong - lorong sekolah mereka .Namun , ini tidak berlaku di Bandar Osh saja bahawa tindakan saling bertukar bunga , gula-gula dan mesej kasih sayang pada 14 Februari dilarang.

Beberapa sekolah menengah atas di Negeri Florida , Amerika Syarikat , tahun ini dikatakan bergabung bersama Malaysia , Iran dan Arab Saudi dalam melaksanakan larangan pada perayaan Hari Valentine .Wilayah Belgorod di Rusia juga melarang perayaan Hari Valentine di sekolah - sekolah dan bangunan kerajaan pada 2011 , dan mengatakan perayaan itu hanya akan mempromisikan perzinaan . (IH)

Khutbah: 6 Kerosakan Hari Valentine.

 ALHAMDULILLAH illadzi hamdan katsiron thoyyiban mubarokan fih kama yuhibbu robbuna wa yardho . Allahumma sholli ' ala nabiyyina Muhammad wa ' ala alihi wa shohbihi wa sallam .  

Banyak kalangan pasti sudah mengenal hari valentine (bahasa Inggeris : Valentine 's Day) . Hari tersebut dirayakan sebagai suatu perwujudan cinta kasih seseorang . Penjelmaan yang bukan hanya untuk sepasang muda - mudi yang sedang jatuh cinta . Namun , hari tersebut mempunyai makna yang lebih luas lagi . Di antaranya kasih sayang antara sesama , pasangan suami - isteri , orang tua - anak , kakak - adik dan lain . Sehingga valentine 's day biasa disebut pula dengan hari kasih sayang. Cikal Bakal Hari Valentine 

Sebenarnya ada banyak versi yang tersebar berkenaan dengan asal - usul Valentine 's Day . Namun , pada umumnya kebanyakan orang mengetahui tentang peristiwa sejarah yang bermula ketika dahulu kala bangsa Romawi memperingati suatu hari besar setiap tanggal 15 Februari yang dinamakan Lupercalia . Perayaan Lupercalia adalah rangkaian upacara pensucian di masa Romawi Kuno (13-18 Februari) .   

Dua hari pertama , dipersembahkan untuk dewi cinta ( queen of feverish love ) Juno Februata . Pada hari ini , para pemuda mengundi nama - nama gadis di dalam kotak . Lalu setiap pemuda mengambil nama secara rawak dan gadis yang namanya keluar perlu menjadi pasangannya selama setahun untuk senang - senang dan dijadikan objek hiburan . Pada 15 Februari , mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia dari gangguan srigala . Selama upacara ini , kaum muda melecut orang dengan kulit binatang dan wanita berebut untuk dilecut kerana anggapan lecutan itu akan membuat mereka menjadi lebih subur .   

Ketika agama Kristian Katolik menjadi agama negara di Roma , penguasa Romawi dan para tokoh agama katolik Roma mengamalkan upacara ini dan mewarnainya dengan nuansa Kristiani , antara lain mengganti nama - nama gadis dengan nama - nama Paus atau Pastor . Di antara pendukungnya adalah Maharaja Konstantine dan Paus Gregory I (The Encyclopedia Britannica , sub judul : Christianity ) . Agar lebih mendekatkan lagi pada ajaran Kristian , pada 496 M Paus Gelasius I menjadikan upacara Rom purba ini menjadi Hari Perayaan Gereja dengan nama Saint Valentine 's Day untuk menghormati St . Valentine yang kebetulan mati pada 14 Februari (The World Book Encyclopedia 1998) .  

Kaitan Hari Kasih Sayang dengan ValentineThe Catholic Encyclopedia Vol . XV sub judul St . Valentine menuliskan ada 3 nama Valentine yang mati pada 14 Februari , seorang di antaranya dilukiskan sebagai yang mati pada masa Romawi . Namun demikian tidak pernah ada penjelasan siapa " St . Valentine " yang dimaksudkan , juga dengan kisahnya yang tidak pernah diketahui ujung - pangkalnya kerana tiap sumber mengisahkan cerita yang berbeza . 

Menurut versi pertama , Maharaja Claudius II memerintahkan menangkap dan memenjarakan St . Valentine kerana menyatakan Tuhannya adalah Isa Al - Masih dan menolak menyembah tuhan - tuhan orang Romawi . Orang - orang yang mendambakan doa St.Valentine lalu menulis surat dan meletakkannya di terali penjaranya . 

Versi kedua menceritakan bahawa Maharaja Claudius II menganggap tentera muda bujangan lebih tabah dan kuat dalam medan peperangan daripada orang yang berkahwin . Maharaja lalu melarang para pemuda untuk berkahwin , namun St.Valentine melanggarnya dan diam - diam menikahkan banyak pemuda sehingga ia pun ditangkap dan dihukum gantung pada 14 Februari 269 M ( The World Book Encyclopedia , 1998 ) . 

Versi lain menceritakan bahawa sore hari sebelum Santo Valentinus akan gugur sebagai syahid ( mati sebagai wira kerana memperjuangkan kepercayaan ) , ia menulis sebuah pernyataan cinta kecil yang diberikannya kepada sipir penjaranya yang tertulis " Dari Valentinusmu " . ( Sumber pembahasan di atas : http://id.wikipedia.org/ dan lain - lain ) 

Kesimpulan

Dari penjelasan di atas dapat kita tarik kesimpulan : 
Valentine 's Day berasal dari upacara keagamaan Rom purba yang penuh dengan paganisme dan kesyirikan . Upacara Romawi Kuno di atas akhirnya dirombak menjadi hari perayaan gereja dengan nama Saint Valentine 's Day atas inisiatif Paus Gelasius I. Jadi acara valentine menjadi ritual agama Nasrani yang dirombak peringatannya menjadi tarikh 14 Februari , bertepatan dengan matinya St . Valentine . 

Hari valentine juga adalah hari penghormatan kepada tokoh nashrani yang dianggap sebagai pejuang dan pembela cinta . Pada perkembangannya di zaman moden saat ini , perayaan valentine disamarkan dengan dihiasi nama " hari kasih sayang " . 

Sungguh ironis memang keadaan umat Islam saat ini . Sebahagian orang mungkin sudah mengetahui kenyataan sejarah di atas . Seolah - olah mereka menutup mata dan menyatakan boleh - boleh saja merayakan hari valentine yang cikal bakal sebenarnya adalah ritual paganisme . Sudah sepatutnya kaum muslimin berfikir , tidak sepantasnya mereka merayakan hari tersebut setelah jelas - jelas nyata bahawa ritual valentine adalah ritual non muslim bahkan bermula dari ritual paganisme . 

Selanjutnya kita akan melihat pelbagai kerosakan yang ada di hari Valentine .  

Kerosakan Pertama : Merayakan Valentine Bermakna Meniru - niru Orang Kafir 

Agama Islam telah melarang kita meniru - niru orang kafir ( baca : tasyabbuh ) . Larangan ini terdapat dalam berbagai ayat , juga boleh dijumpai dalam beberapa sabda Rasulullah shallallahu ' alaihi wa sallam dan hal ini juga merupakan kesepakatan para ulama ( baca : ijma ' ) . Inilah yang disebutkan oleh Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah dalam kitab beliau Iqtidho ' Ash Shiroth Al Mustaqim ( Ta'liq : Dr . Nashir bin ' Abdil Karim Al ' Aql , terbitan Wizarotusy Syu'un Al Islamiyah) .
Rasulullah shallallahu ' alaihi wa sallam memerintahkan agar kita menyelisihi orang Yahudi dan Nasrani . Beliau shallallahu ' alaihi wa sallam bersabda ,
إن اليهود والنصارى لا يصبغون , فخالفوهم
 • " Sesungguhnya orang Yahudi dan Nasrani tidak mau merubah uban , maka selisihlah mereka . " ( HR. Bukhari no . 3462 dan Muslim no . 2103 ) 
Hadits ini menunjukkan kepada kita agar menyelisihi orang Yahudi dan Nasrani secara umum dan di antara bentuk menyelisihi mereka adalah dalam masalah uban . ( Iqtidho ' , 1 / 185 )
Dalam hadis lain , Rasulullah menjelaskan secara umum supaya kita tidak meniru - niru orang kafir . Beliau shallallahu ' alaihi wa sallam bersabda ,من تشبه بقوم فهو منهم

 • " Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum , maka dia termasuk sebahagian dari mereka . " ( HR. Ahmad dan Abu Dawud . Syaikhul Islam dalam Iqtidho ' [ hal . 1 / 269 ] mengatakan bahawa sanad hadits ini jayid / bagus . Syaikh Al Albani mengatakan bahawa hadis ini shohih sebagaimana dalam Irwa'ul Gholil no . 1269 ) .
Telah jelas di muka bahawa hari Valentine adalah perayaan paganisme , lalu diterima pakai menjadi ritual agama Nasrani . Meraikan bererti telah meniru - niru mereka .  

Kerosakan Kedua : Menghadiri Perayaan Orang Kafir Bukan Ciri Orang Beriman 

Allah Ta'ala sendiri telah menyifatkan sifat orang - orang beriman . Mereka adalah orang - orang yang tidak menghadiri ritual atau perayaan orang - orang musyrik dan ini berarti tidak boleh umat Islam merayakan perayaan agama lain semacam valentine . Semoga ayat berikut boleh menjadi renungan bagi kita semua .Allah Ta'ala berfirman ,والذين لا يشهدون الزور وإذا مروا باللغو مروا كراما
 • " Dan orang - orang yang tidak menyaksikan perbuatan zur , dan apabila mereka bertemu dengan ( orang - orang ) yang mengerjakan perbuatan - perbuatan yang tidak berfaedah , mereka lalui ( saja ) dengan menjaga kehormatan dirinya . " ( QS. Al Furqon [ 25 ] : 72 )

Ibnul Jauziy dalam Zaadul Maysir mengatakan bahawa ada 8 pendapat mengenai makna kalimat " tidak menyaksikan perbuatan zur " , pendapat yang ada ini tidaklah saling bertentangan kerana pendapat - pendapat tersebut hanya menyampaikan macam - macam perbuatan zur . Di antara pendapat yang ada mengatakan bahawa " tidak menyaksikan perbuatan zur " adalah tidak menghadiri perayaan orang musyrik . Inilah yang dikatakan oleh Ar Robi ' bin Anas . 


Jadi , ayat di atas adalah pujian untuk orang yang tidak menghadiri perayaan orang musyrik . Jika tidak menghadiri perayaan tersebut adalah suatu hal yang terpuji , maka ini bererti melakukan perayaan tersebut adalah perbuatan yang sangat tercela dan termasuk ' aib ( Lihat Iqtidho ' , 1 / 483 ).  Jadi , merayakan Valentine 's Day bukanlah ciri orang beriman kerana jelas - jelas hari tersebut bukanlah hari raya umat Islam .  

Kerosakan Ketiga : Mengagungkan Pejuang Cinta Akan Berkumpul Bersamanya di Hari Kiamat Nanti 

Jika orang mencintai Allah dan Rasul - Nya , maka dia akan mendapatkan keutamaan berikut ini. Dari Anas bin Malik , beliau mengatakan bahawa seseorang bertanya pada Nabi shallallahu ' alaihi wa sallam ,متى الساعة يا رسول الله
 • " Bila terjadi hari kiamat , wahai Rasulullah ? "
Beliau shallallahu ' alaihi wa sallam berkata ,ما أعددت لها
 • " Apa yang telah engkau persiapkan untuk menghadapinya ? "
Orang tersebut menjawab ,ما أعددت لها من كثير صلاة ولا صوم ولا صدقة , ولكنى أحب الله ورسوله
 • " Aku tidaklah bersedia untuk menghadapi hari tersebut dengan banyak solat , banyak puasa dan banyak sedekah . Tetapi yang aku persiapkan adalah cinta Allah dan Rasul - Nya . "
Beliau shallallahu ' alaihi wa sallam berkata ,أنت مع من أحببت
 • " ( Kalau begitu ) engkau akan bersama dengan orang yang engkau cintai . " ( HR. Bukhari dan Muslim )
Dalam riwayat lain di Shohih Bukhari , Anas berkata ,فما فرحنا بشىء فرحنا بقول النبى - صلى الله عليه وسلم - « أنت مع من أحببت » . قال أنس فأنا أحب النبى - صلى الله عليه وسلم - وأبا بكر وعمر , وأرجو أن أكون معهم بحبى إياهم , وإن لم أعمل بمثل أعمالهم
 • " Kami tidaklah pernah merasa gembira sebagaimana rasa gembira kami ketika mendengar sabda Nabi shallallahu ' alaihi wa sallam : Anta ma'a man ahbabta ( Engkau akan bersama dengan orang yang engkau cintai ) . "
Anas pun berkata ,فأنا أحب النبى - صلى الله عليه وسلم - وأبا بكر وعمر , وأرجو أن أكون معهم بحبى إياهم , وإن لم أعمل بمثل أعمالهم
 • " Kalau begitu aku mencintai Nabi shallallahu ' alaihi wa sallam , Abu Bakar , dan ' Umar . Aku berharap dapat bersama dengan mereka kerana kecintaanku pada mereka , walaupun aku tidak boleh beramal seperti amalan mereka . " 
Bandingkan , bagaimana jika yang dicintai dan diagungkan adalah seorang tokoh Nasrani yang dianggap sebagai pembela dan pejuang cinta di saat raja melarang menikahkan para pemuda . Valentine - lah sebagai pahlawan dan pejuang ketika itu .   
 • Lihatlah sabda Nabi shallallahu ' alaihi wa sallam di atas : "Kalau begitu engkau bersama dengan orang yang engkau cintai " . 
Jika anda seorang muslim , manakah yang anda pilih , dikumpulkan bersama orang - orang sholeh ataukah bersama tokoh Nashrani yang jelas - jelas kafir ? Siapa yang mahu dikumpulkan di hari kiamat bersama dengan orang - orang kafir [ ? ] Semoga menjadi bahan renungan bagi anda , wahai para peminat Valentine !

Kerosakan Keempat : Ucapan Selamat Berakibat Terjerumus Dalam Kesyirikan dan Maksiat


" Valentine " sebenarnya berasal dari bahasa Latin yang berarti : "Yang Maha Perkasa , Yang Maha Kuat dan Yang Maha Kuasa " . Kata ini ditujukan kepada Nimrod dan Lupercus , tuhan orang Romawi . ( Dari berbagai sumber ) Oleh kerana itu disedari atau tidak , jika kita meminta orang menjadi " To be my valentine ( Jadi valentineku ) " , bererti sama dengan kita meminta orang menjadi " Sang Maha Kuasa " . Jelas perbuatan ini merupakan kesyirikan yang besar , menyamakan makhluk dengan Sang Khalik , menghidupkan budaya pemujaan kepada berhala . Kami pun telah kemukakan di awal bahawa hari valentine jelas - jelas adalah perayaan Nasrani , bahkan semula adalah ritual paganisme . Oleh kerana itu , mengucapkan selamat hari kasih sayang atau ucapan selamat dalam hari raya orang kafir lainnya adalah sesuatu yang diharamkan berdasarkan kesepakatan para ulama ( baca : ijma ' kaum muslimin ) , sebagaimana hal ini dikemukakan oleh Ibnul Qoyyim rahimahullah dalam kitabnya Ahkamu Ahlidz Dzimmah ( 1 / 441 , Asy Syamilah ) . Beliau rahimahullah mengatakan , 
 • "Adapun memberi ucapan selamat pada syi'ar - syi'ar kekufuran yang khusus bagi orang - orang kafir ( seperti mengucapkan selamat natal atau selamat hari valentine , pen ) adalah sesuatu yang diharamkan berdasarkan ijma ' ( kesepakatan ) kaum muslimin . Contohnya adalah memberi ucapan selamat pada hari raya dan puasa mereka seperti mengatakan , ' Semoga hari ini adalah hari yang berkah bagimu ' , atau dengan ucapan selamat pada hari besar mereka dan semacamnya . Kalau memang orang yang mengucapkan hal ini boleh selamat daripada kekafiran , namun dia tidak akan terlepas dari perkara yang diharamkan . Ucapan selamat hari raya seperti ini pada mereka sama saja dengan kita mengucapkan selamat atas sujud yang mereka lakukan pada salib , bahkan perbuatan seperti ini lebih besar dosanya di sisi Allah . Ucapan selamat semacam ini lebih dibenci oleh Allah dibanding seseorang memberi ucapan selamat pada orang yang minum minuman keras , membunuh jiwa , berzina , atau ucapan selamat pada maksiat lainnya . "
Kerosakan Kelima : Hari Kasih Sayang Menjadi Hari Semangat Berzina 

Perayaan Valentine 's Day di masa sekarang ini mengalami pergeseran . Kalau di masa Romawi , sangat terkait erat dengan dunia para dewa dan mitologi sesat , kemudian di masa Kristian dijadikan sebahagian dari simbol perayaan hari agama , maka di masa sekarang ini identik dengan pergaulan bebas muda - mudi . Mulai dari yang paling sederhana seperti pesta , kencan , bertukar hadiah hingga penghalalan amalan zina secara legal . Semua dengan meng'atasnama'kan semangat cinta kasih .Dalam semangat hari Valentine itu , ada semacam kepercayaan bahawa melakukan maksiat dan larangan - larangan agama seperti berpacaran , bergandeng tangan , berpelukan , berciuman , bahkan hubungan seksual di luar nikah di kalangan sesama remaja itu menjadi boleh . Alasannya , semua itu adalah ungkapan rasa kasih sayang . Na'udzubillah min dzalik .

Padahal mendekati zina saja haram , apalagi melakukannya . Allah Ta'ala berfirman ,ولا تقربوا الزنا إنه كان فاحشة وساء سبيلا

 • " Dan janganlah kamu mendekati zina ; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji . Dan suatu jalan yang buruk . " ( QS. Al Isro ' [ 17 ] : 32 )
Dalam Tafsir Jalalain dikatakan bahawa larangan dalam ayat ini lebih keras daripada perkataan ' Janganlah melakukannya ' . Ertinya bahawa jika kita mendekati zina saja tidak boleh , apalagi sampai melakukan zina , jelas - jelas lebih terlarang . 

Kerosakan Keenam : Meniru Perbuatan Setan


 Menjelang hari Valentine - lah berbagai ragam coklat , bunga , hadiah , hadiah-hadiah dan souvenir laku keras . Berapa banyak duit yang dihambur - hamburkan ketika itu . Padahal sebenarnya harta tersebut masih boleh dibelanjakan untuk keperluan lain yang lebih bermanfaat atau malah boleh disedekahkan pada orang yang memerlukan agar berbuah pahala .  

Namun , hawa nafsu berkehendak lain . Perbuatan syaitan lebih senang untuk diikuti daripada hal lain. Itulah pembaziran yang dilakukan ketika itu mungkin boleh berbilion - bilion ringgit dibelanjakan ketika itu oleh seluruh penduduk Indonesia (atau Malaysia) , hanya demi merayakan hari Valentine . Tidakkah mereka memperhatikan firman Allah ,ولا تبذر تبذيرا إن المبذرين كانوا إخوان الشياطين
 • " Dan janganlah kamu menghambur - hamburkan ( hartamu ) secara boros . Sesungguhnya pemboros - pemboros itu adalah saudara - saudara syaitan . " ( QS. Al Isro ' [ 17 ] : 26-27 ) .  
Maksudnya adalah mereka menyerupai setan dalam hal ini . Ibnu Mas'ud dan Ibnu ' Abbas berkata , " Tabdzir ( pemborosan ) adalah menginfakkan sesuatu pada jalan yang keliru . " ( Lihat Tafsir Al Qur'an Al ' Azhim ) 

PENUTUP 

Itulah sebahagian kerosakan yang ada di hari valentine , mulai dari paganisme , kesyirikan , ritual Nasrani , perzinaan dan pembaziran . Sebenarnya , cinta dan kasih sayang yang diagung - agungkan di hari tersebut adalah sesuatu yang semu yang akan merosakkan akhlak dan norma - norma agama .  

Perlu diketahui pula bahawa Valentine 's Day bukan hanya diingkari oleh pemuka Islam melainkan juga oleh agama lain . Sebagaimana berita yang kami peroleh dari internet bahawa hari Valentine juga diingkari di India yang majoriti penduduknya beragama Hindu . Alasannya , kerana hari valentine boleh merosakkan tatanan nilai dan norma kehidupan bermasyarakat .  

Kami katakan : 
 • "Hanya orang yang tertutup hatinya dan mempertuhankan hawa nafsu saja yang enggan menerima kebenaran . "
Oleh kerana itu , kami ingatkan agar kaum muslimin tidak ikut - ikutan merayakan hari Valentine , tidak boleh mengucapkan selamat hari Valentine , juga tidak boleh membantu menyemarakkan acara ini dengan jual beli , menghantar kad , mencetak , dan menaja acara tersebut kerana ini termasuk tolong menolong dalam dosa dan kemaksiatan . Ingatlah , Setiap orang haruslah takut pada kemurkaan Allah Ta'ala . Semoga tulisan ini boleh tersebar pada kaum muslimin yang lain yang belum mengetahui . Semoga Allah memberi taufik dan hidayah kepada kita semua.

Alhamdulillahilladzi bi ni'matihi tatimmush sholihaat . Wa shollallahu ' ala nabiyyina Muhammad wa ' ala alihi wa shohbihi wa sallam . 

Penulis : Muhammad Abduh Tuasikal 
Gunung Kidul , 12 Shofar 1430 H
artikel www.muslim.or.id
Yang selalu mengharapkan ampunan dan rahmat Rabbnya (IH)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails