Adakah Pas mempunyai kerusi sebanyak itu? Pas tidak mempunyai kerusi itu. Hatta jika Pas bergabung dengan BN (Umno) pun, Pas akan hanya mempunyai 27 kerusi dan masih belum boleh membentuk kerajaan.

Tapi Pas tidak berbaik dengan BN. Kawan Pas dalam PRU-13 ialah PKR dan DAP. Tetapi DAP tidak menyokong calon as untuk menjadi MB. DAP menyokong calon Melayu dari PKR, maka sebab itulah TS Khalid Ibrahim dari PKR yang menjadi MB.

Maka, apa lagi isunya yang Pas tidak puas hati? Apakah kerana DAP tidak menyokong calon Pas untuk menjadi MB, maka kita boleh katakan DAP membuli Pas? Saya tidak nampak begitu.

Oleh itulah, jika Pas tidak berpuas hati dalam soal calon MB ini, Pas jangan menyokong calon PKR menjadi MB. Jika itu berlaku, maka hanya DAP dan PKR sahaja yang perlu mendapat 29 kerusi untuk membentuk kerajaan. Jika DS Anwar Ibrahim memang dalam PRK Kajang nanti, maka PKR dan DAP masih lagi mempunyai suara majoriti untuk mencalonkan MB mereka.

Tetapi sekiranya DS Anwar Ibrahim tewas dalam PRK Kajang dan Pas tidak menyokong calon PKR untuk menjadi MB, maka kedudukan kerusi ialah 28 kerusi bagi DAP dan PKR, Pas 15 kerusi dan BN 13 kerusi.

Jika ini berlaku, maka yang pasti ialah akan berlakunya Dun yang tergantung. Apabila berlaku Dun yang tergantung, siapakah yang layak menjadi MB Selangor? Jawapan kepada pertanyaan ini telah saya bincangkan dalam posting saya bertarikh 2 Mei 2013 mengenai parlimen tergantung.

Satu pertanyaan menarik sebelum saya tutup perbincangan ini ialah, puas hatikah Pas apabila calon PKR tidak lagi menjadi MB Selangor? Puas hatikah Pas apabila wujudnya Dun tergantung di Selangor? Apakah Pas merasakan kedudukan mereka akan kekal kuat tanpa kerjasama dalam PR?

Aduhai, sikap pemimpin politik kita sukar untuk kekal konsisten.